Translate

zaterdag 21 december 2013

Teeven wil meer vrijheid in vreemdelingenbewaring

Vluchtelingen die in het Haagse Vluchthuis wonen, demonstreren op Het Plein voor begrip voor hun situatie. © anp.Vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven, krijgen in vreemdelingenbewaring meer vrijheid dan ze nu hebben. Ze mogen zich van 's ochtends tot 's avonds 10 uur vrij bewegen door het centrum, krijgen cursussen aangeboden en mogen gebruik maken van een mobiele telefoon, mits die geen camerafunctie en toegang tot internet heeft.

Dat staat in een nieuw wetsvoorstel dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag heeft opengesteld voor commentaar van deskundigen. Het voorstel is het sluitstuk van het debat over vreemdelingenbewaring dat volop gevoerd werd in de Tweede Kamer na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Die beroofde zich in januari in vreemdelingendetentie van het leven.

Humaner beleid
Omdat er bij Dolmatovs behandeling en in zijn procedure fouten waren gemaakt, kwam Teeven in grote politieke problemen. Een Kamerdebat in april overleefde hij ternauwernood, nadat hij coalitiepartner de PvdA had beloofd de vreemdelingenbewaring humaner te maken.

Dat doet hij nu met zijn wetsvoorstel. Binnen de vreemdelingenbewaring komen twee verschillende regimes. Wie zich agressief gedraagt komt in de cel. Het gaat naar verwachting om maximaal 10 procent van de vreemdelingen in bewaring.

Wie zich niet misdraagt krijgt relatief veel vrijheid met minimaal toezicht. Er worden ook cursussen aangeboden die bedoeld zijn om de afgewezen asielzoeker na terugkeer in eigen land meer kansen te bieden.

Vreemdelingen komen alleen in bewaring als ze niet meewerken aan hun reis naar het land van herkomst. Het aantal mensen in vreemdelingenbewaring daalde de afgelopen jaren, van bijna 8500 in 2007 naar ruim 5000 vorig jaar.
Bron

Suriname neemt 'diasporawet' aan

Nederlanders van Surinaamse afkomst kunnen vanaf medio volgend jaar zonder visum of werkvergunning naar Suriname reizen en er gaan wonen en werken. Het Surinaamse parlement nam vrijdag (lokale tijd) de wet 'Personen van Surinaamse Afkomst' (PSA) aan die dat mogelijk maakt.

De 'diasporawet' geldt voor mensen die in Suriname geboren zijn en voor hen die tenminste een ouder of twee grootouders van Surinaamse afkomst hebben. De wet geldt ook voor mensen van Surinaamse komaf in andere landen. De PSA-status geeft geen recht op kiesrecht in Suriname.

Een belangrijk doel van de wet is om meer Surinamers in het buitenland over de streep te trekken om Suriname te komen helpen bij de opbouw van het land. Via financiële steun en de overdracht van kennis gebeurde dit al, maar nu kunnen ze ook in Suriname zelf actief te zijn zonder hun Nederlandse nationaliteit op te moeten geven.

Ontslagen patiënt verliest been nadat arts

Een 47-jarige man uit het Vlaamse Begijnendijk verloor gisterenavond zijn been bij een ernstig verkeersongeval. Het slachtoffer was net ontslagen uit het ziekenhuis en werd aangereden door een professor van datzelfde ziekenhuis, schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Vermoedelijk stapte de bestuurder, die net uit het nabijgelegen Gasthuisbergziekenhuis was ontslagen, op de vluchtstrook uit om zijn jas achterin de wagen te leggen. Toen hij het achterportier opende, werd de veertiger aangereden door een auto. Het slachtoffer raakte wellicht eerst gekneld tussen het portier en de auto, om daarna ook nog eens tegen de voorruit van die wagen te worden geslagen.

De arts had niet gedronken. Het Leuvense parket stuurde, gezien de ernst van de verwondingen, meteen een verkeersdeskundige ter plaatse. Die ging gisteravond nog tot een reconstructie over. Op het eerste gezicht stond de wagen van het slachtoffer dermate dicht tegen de rijweg dat het geopende portier de witte doorlopende lijn overschreed.
Bron

Chinese schoolkinderen ziek door gif in yoghurt

Zeker 19 leerlingen van een Chinese basisschool zijn in het ziekenhuis terecht gekomen na het eten van vergiftigde yoghurt. Het melkdrankje van de kinderen was naar verluidt aangelengd met rattengif en onkruidverdelger, berichtte staatspersbureau Xinhua zaterdag.

Zeker drie van de jonge slachtoffers zijn er slecht aan toe, maar verkeren niet in levensgevaar. Een 34-jarige vrouw uit de stad Loudi heeft het vergiftigen van de yoghurt opgebiecht, aldus Xinhua. De vrouw lijdt vermoedelijk aan een geestelijke stoornis.

China kampt al jaren met aanvallen op schoolkinderen. Zo raakten in 2010 nog vijf kinderen en een leraar gewond toen een boer zich met een ijzeren hamer op leerlingen van een kleuterschool stortte. De Chinese overheid besloot daarop een speciale commissie in te stellen om de veiligheid op scholen te vergroten.
Bron

Ku Klux Klan: we zijn geen racistische groep

© reuters.De splintergroepen van de extreemrechtse Ku Klux Klan (KKK) lijken bezig te zijn met een charmeoffensief. Gekleed in hun beruchte witte gewaden probeerden klanleden in het Amerikaanse Cecil County (Maryland) hun toehoorders ervan te overtuigen dat ze hun racistische wortels achter zich hebben gelaten, bericht USA Today.


De groep is volgens de krant druk bezig zichzelf opnieuw in de markt te zetten als een normale politieke beweging. Onder het toeziend oog van een leger agenten hield de groep daarom de openbare bijeenkomst, die diende om de 'nieuwe' klan aan de lokale bevolking te laten zien. 'We zijn geen slechte groep. We zijn een christelijke organisatie', zei voorman Richard Preston van de Confederate White Knights of Rosedale, een splintergroep van de KKK.

'Obama is geen echte Amerikaan'
Preston greep de bijeenkomst aan om de politieke standpunten van zijn beweging te benadrukken: strengere immigratiewetgeving en deportatie van illegalen. President Barack Obama moet van de klanleden nog steeds het veld ruimen, maar niet langer omdat hij zwart is. Obama zou volgens de beweging niet echt een Amerikaan zijn. Volgens Preston gaat de beweging die boodschap laten horen in het hele land: 'We gaan niet stoppen. We moeten Amerika redden.'

Een aantal aanwezigen toonde zich sceptisch over de nieuwe stijl van de beweging, die ooit berucht werd door lynchpartijen. Vooral zwarte Amerikanen vonden het moeilijk te geloven dat de beweging zijn racistische verleden heeft begraven. 'Dit slaat nergens op', klaagde een zwarte toehoorder, die de KKK-leider vroeg hoe hij kon volhouden dat zijn beweging geen haatgroep meer was. Preston: 'We kunnen alleen vragen dat je ons vertrouwt.'
Bron

vrijdag 20 december 2013

Geen donorhart bij taalachterstand

© anp.


Bij de rechtbank in het Duitse Bielefeld is vrijdag de behandeling van de klacht begonnen van de 62-jarige zieke Irakees Hassan Rashow-Hussein tegen de hartkliniek HDZ. Die wil hem niet op de wachtlijst zetten voor een donorhart omdat hij geen Duits spreekt, hoewel hij al 13 jaar in Duitsland woont. Daarom is volgens de artsen geen succesvol begeleidingstraject voor en na een eventuele transplantatie verzekerd.

De patiënt voelt zich 'in de steek gelaten' en eist een schadevergoeding van tienduizend euro. Het ziekenhuis wil geen zeldzaam donorhart weggeven aan iemand die wegens gebrekkige talenkennis mogelijk niet de adviezen van artsen en verplegend personeel opvolgt.

Het ziekenhuis beroept zich op richtlijnen van de Duitse artsenorganisatie Bundesärztekammer. Daarin staat dat medewerking van de patiënt een voorwaarde is voor transplantatie. Gebrekkige talenkennis kan volgens de voorschriften tot 'onoverbrugbare moeilijkheden' leiden. Ziekenhuizen moeten bij de verdeling van donororganen deze voorschriften naleven.
Bron

Blindengeleidehond redt baasje die voor trein valt

Cecil en Orlando herstellen samen in het ziekenhuis. © ap.De 61-jarige Cecil Williams dankt zijn leven aan Orlando, zijn geleidehond. Cecil was eerder deze week in New York op weg naar de tandarts toen de blinde man zich onwel voelde in de metro. Cecil viel tussen de sporen, zijn hond aarzelde niet en sprong hem achterna. 'Mijn hond heeft mijn leven gered', zegt Cecil met Orlando op zijn ziekenhuisbed.

'Hij probeerde me overeind te krijgen,' herinnert Cecil zich. Getuigen zagen hoe Orlando wanhopig begon te blaffen en van alles probeerde om te verhinderen dat zijn baasje van het perron zou vallen. Toen Cecil tussen de treinsporen lag, probeerde zijn hond hem nog overeind te krijgen terwijl een metrostel aanstormde.

Omstanders slaagden erin de treinbestuurder te alarmeren. Die minderde vaart maar kon niet verhinderen dat zijn treinstel over Cecil en Orlando reed. De twee lagen tussen de sporen en kwamen er met enkele kneuzingen en schrammen vanaf.

Toen Cecil terug bij bewustzijn kwam, verklaarde dat hij iemand hoorde roepen dat hij zich stil moest houden.

Orlando, die door zijn baasje wordt omschreven als een ernstig maar rustig dier, maakt intussen nieuwe vrienden in het ziekenhuis. 'Hij brengt me overal naartoe en eigenlijk redt hij elke dag mijn leven', zegt Cecil.

De man is al sinds 1995 blind en Orlando is zijn tweede geleidehond. Het dier wordt op 5 januari elf jaar en mag binnenkort met pensioen. Omdat Cecils ziekteverzekering de kosten van een niet-werkende hond niet dekt, zal hij op zoek moeten naar een nieuwe thuis voor Orlando. 'Maar mocht ik het geld hebben, ik zou hem zeker houden'.
Bron

Vaticaan: 'Engelen hebben geen vleugels'

© thinkstock.Engelen bestaan wel degelijk, maar ze hebben geen vleugels. Dit beweert pater Renzo Lavatori van het Vaticaan. Volgens de geestelijke lijken engelen op special effects die we uit uit films kennen.

'Je ziet de engelen niet, maar je voelt wel hun aanwezigheid. Ze zijn een beetje als het zonlicht dat op je schijnt door een kristallen vaas,' zegt Lavatori.

Hij ziet wel een toename van activiteit van de duivel, veroorzaakt door het materialisme en secularisatie in de maatschappij. 'De paus praat veel over de duivel, meer dan over engelen, maar hij zal binnenkort zeker ook aandacht aan engelen besteden, besluit Lavatori.
Bron

Heersers Tadzjikistan rijden in gestolen Duitse limousines

President Emomalii Rachmon van Tadzjikistan en de Russische president Vladimir Poetin. © reuters.De familie van president Emomalii Rachmon van Tadzjikistan rijdt rond in gestolen limousines uit Duitsland. Dat meldt de Duitse krant Bild. Het Centraal-Aziatische land is niet van plan de auto's terug te geven, wat zelfs tot diplomatieke wrevel heeft geleid.

De politie van Berlijn heeft talrijke in Duitsland gestolen bolides in Tadzjikistan opgespoord met behulp van GPS-navigatie. De meerderheid van de auto's zou in bezit zijn van mensen die economische of familiebanden hebben met de Tadzjiekse president, die al zo'n 20 jaar regeert.

Maar ondanks Duitse druk heeft de arme voormalige Sovjetrepubliek de kostbare voertuigen niet geretourneerd. De Tadzjiekse minister van Buitenlandse Zaken zou vanwege de affaire zelfs een reis naar Berlijn hebben afgezegd.
Bron

Roemeense bedelaar heeft luxeauto's

Foto ter illustratie © thinkstock.Van bedelen kun je met een beetje geluk goed leven. Dat blijkt uit het verhaal van een 25-jarige Roemeen die gisteren door de politie van straat is gehaald, zo meldden Roemeense media donderdag.

De politie beboette de man, omdat hij om geld vroeg op een plek waar dat niet was toegestaan. Bij nader onderzoek bleek de jonge man in het bezit van drie luxe auto's, waaronder een BMW waarin Swarovski-kristallen in het interieur waren verwerkt. Hij zei te leven in hotels verspreid door het hele land, afhankelijk van waar hij 'werkt'.

De Roemeen zei dat hij begon te bedelen, nadat hij bij een treinongeluk een been had verloren en zijn baan in de IT was kwijtgeraakt. De politie veroordeelde hem tot 100 lei boete, omgerekend ruim 22 euro, wat hij uit zijn achterzak betaalde voor hij zijn 'werkzaamheden' kon hervatten.
Bron

Mysterieuze 'flauwvallende' eekhoorn Tippy is internethit

Een zwarte eekhoorn is aardig op weg om een sensatie op het internet te worden. 'Tippy', zoals het diertje inmiddels is genoemd, valt namelijk om de haverklap flauw om seconden later weer dartelend rond te huppelen. Een filmpje met het beestje werd de afgelopen weken een hit op YouTube. Kijkers vragen zich af welke mysterieuze aandoening Tippy heeft waardoor hij telkens omvalt.

Op het filmpje is te zien dat het eekhoorntje knabbelt aan een noot en vervolgens plotseling omvalt. Alsof er niets is gebeurd, veert Tippy even later overeind en gaat verder waar hij was gebleven.

Op het internet wordt naarstig gespeculeerd over wat er met Tippy aan de hand is. Sommigen beweren dat de eekhoorn dronken is door de gisting van bessen in z'n buikje. Anderen houden het bij een veel ernstiger diagnose: narcolepsie. Dit is een neurologische afwijking die gekenmerkt wordt door onweerstaanbare perioden van slaap.

Bron

Anonieme weldoener geeft fooien tot 10.000 dollar

© Instagram.Een anoniem persoon heeft na het betalen van een rekening in een restaurant in New York een fooi van 1000 dollar achtergelaten. De rekening zelf bedroeg slechts 111,05 dollar. Op de nota had de weldoener 'God zegene' geschreven.

In de afgelopen weken zijn er overal in Amerika vergelijkbare ruime fooien uitgedeeld. De fooi gaat telkens vergezeld van een wat onduidelijke handtekening en is getekend @tipsforjesus. In Mexico zou zelfs een fooi van 10.000 dollar zijn betaald.

Wie de weldoener is, is onbekend, maar de fooien zijn allesbehalve een grap. Op instagram @tipsforjesusverschijnen foto's van lachende obers en serveersters die allemaal een vergelijkbaar hoog bedrag aan fooien hebben ontvangen.

Inmiddels heeft de site meer dan 50.000 volgers en worden volop verzoeken gedaan voor een bezoek aan zijn of haar restaurant.
Bron

Belg uit vliegtuig gezet wegens blauwe plek

De 28-jarige Mathias Neelen uit het Vlaamse Heusden-Zolder had al zijn vakantiedagen opgespaard voor een droomreis naar Mexico. Maar een blauwe plek heeft daar anders over beslist. De man werd uit het vliegtuig gezet omdat de blauwe plek volgens het personeel van British Airways een gezondheidsrisico vormde.

De 28-jarige Mathias Neelen uit Heusden-Zolder had al zijn vakantiedagen opgespaard voor een droomreis naar Mexico. Maar een blauwe plek heeft daar anders over beslist. De man werd van het vliegtuig gezet omdat de blauwe plek volgens het personeel van British Airways een gezondheidsrisico vormde.

'Op Heathrow liep het mis', vertelt Neelen in Het Nieuwsblad. Toen hij op zijn plaats zat in het vliegtuig, stroopte hij zijn mouwen op. En dat had hij beter niet kunnen doen. 'Vorige week had de dokter bloed afgenomen voor een routinetest. Hij raakte de ader, waardoor een grote blauwe plek was ontstaan. Maar volgens de dokter liep ik geen enkel risico.'

Het personeel dacht daar echter anders over en zette Neelen prompt uit het vliegtuig. Zijn droomreis naar Mexico eindigde daardoor jammer genoeg op Heathrow.
Bron

donderdag 19 december 2013

Automobilist rijdt rond met gewonde fietser in raam

© Thinkstock.Kilometers lang reed Axel Insotroza rond met de zwaargewonde Craig Camlin bungelend aan zijn auto. De 53-jarige fietser werd in Florida aangereden, en kwam klem te zitten in een gebroken raam van Axels auto.

Na ruim drie kilometer te zijn doorgereden, trok de 27-jarige Insotroza het slachtoffer in kritieke toestand van zijn auto, en dumpte de hevig bloedende man achter een vuilcontainer.

Medewerkers van de plantsoenendienst van Pompano Beach vonden Camlin, en belden prompt de hulpdiensten. Die brachten de onfortuinlijke fietser met rugletsel, een diepe hoofdwond en een vrijwel afgerukt oor, naar het ziekenhuis.

Onderwijl verstopte Insotroza zijn beschadigde auto voor zijn vriendin, en ging slapen. Toen hij 's middags probeerde de schade aan zijn voertuig te laten repareren, waarschuwde de oplettende garagehouder de politie. Agenten snelden toe, en hielden Insotroza aan.
Bron

Taxibedrijf moet subsidie van 1,6 miljoen terugbetalen

De elektrische taxi van Prestige Greencab. © anp.Het elektrischetaxibedrijf Prestige Greencab moet een subsidie van 1,6 miljoen euro terugbetalen aan Agentschap NL. Ondanks herhaalde oproepen, heeft de overheidsdienstverlener nooit een accountantsverklaring gekregen waarin wordt verantwoord waaraan het geld precies is besteed. Dat bevestigde een woordvoerster van Agentschap NL, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken na berichtgeving van de website Taxipro.nl.


Kors van Ruler, die als voormalig bestuurder en aandeelhouder de vordering in de bus heeft gekregen, weigert te betalen. 'Ik heb er geen donder mee te maken. Dit is allemaal gebeurd voordat ik bij Prestige Greencab kwam. Laat ze er maar een rechtzaak van maken', zegt hij in een reactie.

Niet rendabel
Prestige verkreeg de subsidie in 2011 voor een proef met elektrisch taxivervoer in de regio Utrecht. De eerste taxirit werd destijds feestelijk besteld door prins Maurits. Maar het bleek uiteindelijk niet rendabel om met bestaande technologie een volledig elektrische taxidienst te exploiteren. Het project werd eerder dit jaar beëindigd. In oktober is Prestige uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Volgens Agentschap NL heeft Van Ruler in eerste instantie zes weken de tijd om de subsidie terug te betalen. Over eventuele verdere juridische stappen is nog niets bekend. Volgens de zegsvrouw van Agentschap NL is het Greencab-project geen mislukking. 'Het was een kennis- en leertraject. We hebben geleerd dat bepaalde aanpakken niet werken.'

Faillissementen
Van Ruler is in het verleden in verband gebracht met verschillende dubieuze faillissementen. Hij is niet de oorspronkelijke initiatiefnemer van Prestige Greencab. Dat is George Jansen, maar die weigert commentaar te geven 'zolang de procedure loopt.'

Naast Prestige, heeft Agentschap NL afgelopen jaren aan acht andere proefprojecten voor hybride en elektrisch rijden een subsidie verstrekt. In totaal gaat het om tien miljoen euro. Er is bij geen ander project sprake geweest van terugvordering.
Bron

NAVO-chef maant Rusland over raketten

Rasmussen. © epa.Russische raketten die geschikt zijn voor atoomwapens horen niet thuis aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen donderdag duidelijk gemaakt tijdens een top van Europese leiders in Brussel. Het was de eerste toespraak van een NAVO-topman op een Europese top.


Rasmussen reageerde op berichten dat Rusland raketten van het type Iskander zou hebben geplaatst in de enclave Kaliningrad aan de Oostzee. De perschef van het Russische ministerie van Defensie bevestigde maandag nog de aanwezigheid van zulke raketten 'in het westelijk militair district' nadat de Duitse krant Bild daarover had bericht, maar president Vladimir Poetin sprak dat donderdag tegen. Hij maande tot rust en zei dat er nog geen besluit is genomen.

Observatiedrones
Ook zei Rasmussen dat Europa observatiedrones nodig heeft.
Rasmussen riep de Europese landen op de militaire capaciteiten te ontwikkelen die werkelijk nodig zijn, zoals de onbemande vliegtuigjes en tankvliegtuigen die andere vliegtuigen in de lucht kunnen bevoorraden.

Rasmussen was uitgenodigd omdat de Europese leiders zich op de eerste dag van hun tweedaagse top over het Europese veiligheids- en defensiebeleid buigen. Zij doen dat voor het eerst sinds jaren.

De Nederlandse strijdkrachten hebben twee typen drones en ze willen eind 2016 beschikken over een drone die langere missies kan uitvoeren. Nederland en zes andere EU-lidstaten besloten een maand geleden te gaan samenwerken op het gebied van onbemande vliegtuigen. Ook wordt de mogelijkheid van de ontwikkeling van een Europese drone onderzocht. Maar Defensie zal aan dat laatste geen actieve bijdrage leveren.
Bron

EU op weg naar één oplader voor mobieltjes

© ap.De Europese Unie is op weg naar één standaardoplader voor alle mobiele telefoons. Dat scheelt afval en geld. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten sloten vandaag een principeakkoord.

Fabrikanten van mobieltjes worden verplicht hun apparaten geschikt te maken voor een universele oplader. Consumenten zullen ervan profiteren, aldus parlementariërs.

Volgens het voorstel krijgen fabrikanten 3 jaar de tijd om aan de eisen te voldoen. Het Europees Parlement spreekt zich waarschijnlijk in maart uit over het principeakkoord. Ook de EU-lidstaten moeten er nog formeel mee instemmen
Bron

Nederlandse pedofiel weer opgepakt in Cambodja

Bas R. in Cambodja, waar hij een weeshuis met twaalf kinderen tussen de 7 en 13 jaar runde. © Peter R. de Vries.
De veroordeelde pedofiel Bas R. (40) is gisteren voor de tweede keer gearresteerd in Cambodja op verdenking van kindermisbruik. R. werd opgepakt in de plaats Siem Reap. Hij wordt ervan beschuldigd drie jongetjes van 6,8 en 11 jaar seksueel te hebben misbruikt, meldt hulporganisatie Terre des Hommes vandaag.

In 2011 werd hij ook al eens in Siem Reap gearresteerd op verdenking van misbruik van vijf jonge kinderen.

In 2012 volgde echter vrijspraak omdat een getuigenis van een 7-jarig meisje niet overeen kwam met een verklaring die zij eerder aflegde.

Volgens Terre des Hommes is het geen toeval dat de meeste aanklachten tegen R. in 2011 door de vermeende slachtoffertjes werden ingetrokken. Tegen de Telegraaf vertelt de stichting dat 'je in dit soort zaken steeds weer ziet dat kinderen en hun ouders onder druk worden gezet of omgekocht om hun verklaring in te trekken.'

Bas R, een zeilleraar, werd in 2004 in Nederland voor kindermisbruik veroordeeld. Hij kreeg toen een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor het misbruiken van een 12-jarige jongen.
Bron

Jaarlijks 75 miljoen euro aan verdachte declaraties vergoed

© anp.Verzekeraars moeten makkelijker en vaker kunnen controleren of een arts of een instelling gefraudeerd heeft met een ingediende declaratie. Ook als er geen vermoeden is van fraude. Het gaat om declaraties ingediend door onder meer tandartsen, orthodontisten, psychologen en psychiaters, apothekers en huisartsen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) liet dat donderdag weten. Daarvoor zouden de regels moeten worden aangepast, zo stelt de autoriteit.

Uit een tussenrapportage over zorgfraude blijkt dat artsen en instellingen jaarlijks tenminste 75 miljoen euro aan verdachte declaraties vergoed krijgen, zo stelt de organisatie. De NZa wil de totale fraudeomvang inschatten en ontdekken op welke punten relatief eenvoudig gefraudeerd kan worden. Het eindrapport volgt in juli 2014.

De NZa houdt toezicht op het gedrag van zorgverzekeraars en zorgaanbieders.


Bron

80 gewonden na instorten dak van Londens theater

© Getty.

Een groot deel van het dak van het bekende Londense Apollo Theatre is ingestort tijdens een voorstelling. Dat meldde de BBC. Volgens de Londense politie zijn er minstens tachtig gewonden gevallen. Vier van hen zijn er slecht aan toe. Veel mensen zaten bekneld tussen de resten van het gevallen dak.
.

Een getuige hoorde 'een krakend geluid' voor de instorting. Een reddingsoperatie is in volle gang. Getuigen zagen mensen naar buiten komen, die overdekt waren met stof.

'We zagen het hele dak naar beneden komen en op het publiek voor ons terecht komen. Wij werden gelukkig beschermd door het balkon. Ik dacht eerst dat het bij de voorstelling hoorde'. Dat vertelde Amy Lecoz die met haar twee kinderen bij de voorstelling aanwezig was, aan de BBC.

Het incident gebeurde rond 21.15. Het theater (gebouwd in 1901) aan Shaftesbury Avenue in het 'West-End' was uitverkocht. Er waren een kleine 800 mensen in het gebouw aanwezig. Op het moment van het ongeval speelde de toneelvoorstelling 'The Curious Incident Of The Dog in the Night-time'.

Nederlander zag dak naar beneden komen
Opeens begonnen mensen op te staan op het bovenste balkon. 'Get out!" riep iemand. Toen zag ik het dak verzakken en rende weg.' Nederlander Daan Weddepohl was in het Londense Apollo Theatre. Hij zag het dak naar beneden komen.

'Toen ik een paar meter weg was onder het dak, kwam alles naar beneden. Op het balkon en op stalles. Helemaal beneden', twittert Weddepohl.Wat er precies is gebeurd is ook hem onduidelijk. 'Misschien heeft het dak het balkon meegenomen. Dat kon ik niet meer zien.'
Bron

Syrië laat duizenden mensen verdwijnen

© reuters.
Het Syrische regime laat bij wijze van doelbewuste oorlogstactiek sinds jaren ontelbare vermoedelijke tegenstanders in geheime kerkers verdwijnen, zo heeft de Onafhankelijke Onderzoekscommissie voor Syrië bekendgemaakt. Ze gewaagde van misdaden tegen de mensheid.

Het ontvoeren van mensen en over wiens vertoeven het regime niets wil zeggen, is een 'bestanddeel van omvangrijke en systematische aanvallen tegen de burgerbevolking', aldus de commissie die in 2011 door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties aan het werk is gezet. De veiligheidsdiensten en het leger willen met de verdwijningen regeringskritische delen van de bevolking intimideren.

De verdwenen mensen staan marteling en andere gruwelijke praktijken te wachten, stelde de commissie vast. De door de Braziliaanse diplomaat Paulo Pinheiro geleide commissie kon geen precieze cijfers geven. De Syrische autoriteiten hebben elke gevraagde informatie geweigerd.

Niet alleen de verdwenen mensen zijn slachtoffer, maar ook hun duizenden familieleden die gewoon niets meer over het lot van hun dierbaren vernemen, zo staat nog in het rapport.
Bron


'Soldaten van Allah' schuldig aan hakmesmoord op Rigby

Michael Adebolajo (l) en Michael Adebowale (r) © afp.Twee Britten van Nigeriaanse afkomst zijn vandaag door een jury schuldig bevonden aan de moord op de Britse militair Lee Rigby eerder dit jaar. Voor poging tot moord op een agent sprak de jury hen vrij.

Michael Adebolajo en Michael Adebowale reden Rigby op 22 mei aan en staken en hakten hem dood. De twee beschouwen zich als 'soldaten van Allah'.

Hoewel ze niet ontkenden deel te hebben genomen aan de aanval zeiden ze wel onschuldig te zijn aan moord.

Bron

woensdag 18 december 2013

Lottowinnaar schenkt jackpot van 40 miljoen aan goed doel

© thinkstock.De winnaar van de jackpot in de Canadese lotto heeft de 40 miljoen dollar weggegeven aan een goed doel. 'Ik heb het al goed en kan prima voor mezelf en mijn kinderen zorgen met het geld dat ik al heb', aldus Tom Crist tegen CBC News.

De vrouw met wie Crist 33 jaar getrouwd was, overleed twee jaar geleden aan de gevolgen van kanker. Crist heeft het bedrag, omgerekend ruim 27 miljoen euro, weggegeven ter nagedachtenis van zijn vrouw.

Hij had zijn daad eigenlijk geheim willen houden. Dat lukte aanvankelijk ook, want hij won de prijs al in mei. Zelfs zijn familie en vrienden wisten van niets. Hij hoopte het geld anoniem te kunnen schenken, maar in de regels van de loterij staat dat de naam van de winnaar moet worden bekendgemaakt.
Bron

Artsen voeren keizersnede uit, maar vinden geen baby

Braziliaanse artsen voerden gisteren een spoedkeizersnede uit op een hoogzwangere vrouw die met weeën kampte om te ontdekken dat haar baarmoeder leeg was.

De 37-jarige vrouw werd verzorgd door vroedvrouwen in Cabo Frio vanaf het begin van haar zwangerschap. De zogenaamde toekomstige mama kwam gisteren in het ziekenhuis toe met pijnscheuten, een dikke buik en bewijs van haar prenatale behandeling, waaruit bleek dat ze 41 weken zwanger was.

Toen de artsen de hartslag van het kind niet konden vinden, brachten ze de vrouw naar het operatiekwartier voor een keizersnede. 'Volgens de doktersverslagen was ze al voorbij haar uitgerekende geboortedatum. Omdat ze geen hartslag vonden, besloten de dokters dat er geen tijd was om een echografie uit te voeren. Tijdens de operatie kwamen ze tot de vaststelling dat er helemaal geen baby was.'

Schijnzwangerschap
De echtgenoot van de vrouw zei dat dit haar tweede zogenaamde zwangerschap van dit jaar was. Vorig jaar raakte ze zwanger, ging ze naar het ziekenhuis, achteraf zei de vrouw dat ze het kind had verloren, maar ze heeft de zogenaamde vader nooit een bewijs van overlijden getoond. De zaak werd geregistreerd als een schijnzwangerschap.

Dit komt voor wanneer een vrouw zichzelf overtuigt dat ze zwanger is, dit neemt vaak zulke proporties aan dat patiënten alle klassieke symptomen van een zwangerschap ervaren. De schijnzwangere vrouw werd uit het ziekenhuis ontslagen en doorverwezen naar een psychiatrische instelling.
Bron

Kamer: Etiketten op voedsel moeten nog duidelijker

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © anp.De etiketten op voedingsproducten kunnen en moeten duidelijker worden, vindt de Tweede Kamer. Consumenten moeten snel te weten kunnen komen wat er precies in het eten en drinken zit. Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat etiketten helder zijn. Volgens haar zijn de regels hiervoor in Nederland al streng, maar er zijn nieuwe regels op komst. Bovendien moeten ze ook nageleefd worden.

'Goede etiketten zijn belangrijk. We willen als consument serieus worden genomen en niet misleid worden', zei de minister woensdag in de Tweede Kamer. Zelf moet ze ook vaak met een leesbrilletje de etiketten doorgronden, vooral in verband met een allergie. 'Boodschappen doen duurt bij mij soms echt lang.' De partijen in de Kamer ergeren zich al langer aan de moeilijke en soms onjuiste informatie op de verpakking. Een werkgroep is nog bezig met een actieplan, zei de minister.

Om verspilling van voedsel tegen te gaan, wil ze ook kijken of de houdbaarheidsdatum op verpakkingen kan worden verruimd. Veel producten zijn veel langer eetbaar dan de datum op de verpakking aangeeft, zodat mensen de spullen soms onterecht weggooien. Jaarlijks wordt er 50 kilo per persoon aan voedsel verspild. Schippers gaat inventariseren om welke producten het gaat.
Bron

'Onno Hoes krijgt oranje kaart'


Burgemeester Maastricht kan voorlopig aanblijven

Burgemeester Onno Hoes in het stadhuis van Maastricht. © anp.De fractievoorzitters van de Maastrichtse gemeenteraad zouden na langdurig overleg hebben besloten burgemeester Onno Hoes een oranje kaart te geven. Dat meldt het Brabants Dagblad op zijn site. Volgens de krant zouden gesprekken met diverse fractievoorzitters erop wijzen dat Hoes in elk geval voorlopig kan aanblijven.

Ook het PowNews, dat naar eigen zeggen kon meeluisteren met het overleg omdat een van de fractievoorzitters was vergeten de telefoon op te hangen na een gesprek, meldde al dat de fractievoorzitters niet erg kritisch waren en vooral probeerden Hoes te helpen. Ze zouden de burgemeester niet verwijten dat er ophef is ontstaan.

De fractievoorzitters en burgemeester Hoes zijn al sinds 21:00 uur woensdagavond in overleg met elkaar. Het overleg had plaats vanwege de vermeende affaires van de 52-jarige burgemeester. Hij werd onlangs betrapt toen hij in de lobby van een Maastrichts hotel werd gefotografeerd terwijl hij zoende met de 24-jarige Ruud Schepers. Hoes beloofde daarna dat er geen nieuwe affaires aan het licht zouden komen. Deze week deed een tweede 'minnaar' zijn verhaal, maar Hoes ontkent die affaire.
Bron
Lees ook: Onno Hoes biecht nog veel meer slippertjes op
Lees ook: Verlinde: Het was een veelbewogen avond
Lees ook: Burgemeester Onno Hoes wilde niet opstappen

Enkele tonnen gestolen door identiteitsfraude via DigiD

© anp.De politie in Noord-Nederland heeft in november vijf personen aangehouden die worden verdacht van omvangrijke identiteitsfraude. De verdachten, vier mannen en één vrouw, hebben mogelijk van vele tientallen studenten in de stad Groningen het DigiD-account gestolen waarna ze onder meer de zorg- en huurtoeslag op hun eigen rekeningen hebben laten overmaken. Ze zouden op deze manier 'enkele tonnen' hebben geïncasseerd, meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Tot nu toe is bij de politie 54 keer aangifte gedaan en dat aantal kan nog oplopen, verwacht het OM. Van de vijf verdachten zitten er nog twee vast. Hoe zij in het bezit zijn gekomen van de juiste identiteitsgegevens, moet uit nader onderzoek nog blijken. Mogelijk hebben zij post uit brievenbussen gehengeld, aldus het OM. De meeste aangiftes komen van studenten die in studentenflats aan de Duindoorstraat en de Eendrachtskade wonen.

Eerste aangiftes
In juni kwamen bij de politie de eerste aangiftes binnen. De slachtoffers gaven aan dat zij niet meer bij hun DigiD-account konden komen. Dat bleek telkens buiten hun medeweten om opnieuw te zijn aangevraagd.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling door de aanhouding van de verdachten begin november. De vijf werden toen opgemerkt bij de studentenflat aan de Eendrachtskade en werden herkend door een getuige vanwege een eerder bezoek. De ingeseinde politie kon ze daarop inrekenen. Het rechercheteam heeft op meerdere plaatsen huiszoeking gedaan. Daarbij zijn onder meer tijdelijke bankpassen en brieven van DigiD gevonden.
Bron
Lees ook: Opvolger DigiD moet meer zekerheid bieden

Britten gaan plastic bankbiljetten uitgeven

© afp.De Britse centrale bank geeft vanaf 2016 plastic bankbiljetten uit. Die gaan ruim twee keer zo lang mee als die van het traditionele katoenpapier en zijn moeilijker te vervalsen, stelde de bank woensdag. Ook de kans dat ze ongeschonden uit de wasmachine komen, is een stuk groter.

In eerste instantie worden biljetten van 5 pond uitgegeven, met een afbeelding van oorlogspremier Winston Churchill (1874-1965) erop. Een jaar later volgt het briefje van 10 pond, met de beeltenis van schrijfster Jane Austen (1775-1817).

De Bank of England verwacht dat de nieuwe bankbiljetten zo'n 6 jaar meegaan, terwijl de huidige biljetten doorgaans de 3 niet halen. Dat moet uiteindelijk een kostenbesparing van zo'n 25 procent opleveren.

Groot-Brittannië is het land met de meeste inwoners tot nog toe dat plastic bankbiljetten invoert. In 20 landen waaronder Australië en Canada zijn al zulke bankbiljetten in omloop.
Bron

dinsdag 17 december 2013

Hulpvaardige bruidegom na receptie doodgereden

Politie onderweg naar een ongeval in de sneeuw. Archiefbeeld. © thinkstock.Een bruidegom die was gestopt om een automobiliste aan de kant van de weg te helpen, is zaterdagavond luttele uren na de huwelijksvoltrekking doodgereden. De 49-jarige Amerikaan was met zijn nieuwe echtgenote onderweg naar een hotel na afloop van hun receptie.

Het ongeval vond plaats in de sneeuw nabij Crown Point, in de Amerikaanse staat Indiana. Ook de automobiliste die hij te hulp schoot, kwam om het leven. Het tweetal werd door verschillende voertuigen geraakt.

Zeven uur getrouwd
De bruidegom, William Knight, was zeven uur daarvoor in het huwelijk getreden. Zijn in de auto achtergebleven bruid Nikki was getuige van het ongeval. Ze is verpleegkundige en moest zelf constateren dat haar echtgenoot en de automobiliste, de 42-jarige Linda Darlington, waren overleden.

Tegen de krant Chicago Sun-Times vertelde Nikki Knight dat ze stuitten op een auto die in de sneeuw was geslipt en van de weg geraakt. 'Hij zei: we moeten stoppen, het is al laat, ze hebben hulp nodig.' Aanvankelijk werden de slachtoffers door één passerende auto aangereden. Onmiddellijk daarna werden ze door nog eens twee voertuigen geraakt.

Tragisch ongeval
De politie gaat uit van een tragisch ongeval. Alle automobilisten waren op de plaats van het ongeluk achtergebleven. Geen van hen is tot nu toe in staat van beschuldiging gesteld.
Bron

Chinees heeft hand terug die maand aan voet zat

De rechterhand van de Chinees Xiao Wei zat een maand vast aan zijn linkerenkel. © reuters.Een Chinees die zijn hand kwijtraakte door een arbeidsongeval heeft die weer aangenaaid gekregen - nadat de hand eerst een maand aan zijn enkel heeft vastgezeten.

Xiao Wei's collega's namen hem en de losgeraakte hand na het ongeluk mee naar het ziekenhuis, waar artsen besloten de hand weer aan te naaien. Dat kon echter niet direct, omdat zijn arm verbrijzeld was en die schade eerst moest worden hersteld. Om te voorkomen dat de hand zou afsterven door een gebrek aan bloedsomloop, werd die aan de voet vastgenaaid, meldt The Daily Express.

Een maand na het ongeluk was de Chinees voldoende hersteld om de hersteloperatie te ondergaan. Zijn artsen verwachten dat nog verscheidene operaties zullen volgen, maar dat hij uiteindelijk zijn hand weer volledig kan gebruiken.
Bron

Onzichtbare spooktrein zorgt voor irritatie

© Archieffoto ANP.


In de metro van Keulen zorgt een onzichtbare spooktrein voor irritatie. Die 'rijdt' elke avond door het nieuwe ultramoderne metrostation Heumarkt, dat zondag is geopend. De trein wordt aangekondigd, wachtende passagiers kunnen hem horen, maar hij bestaat niet. En stopt nooit.

De 'Geisterzug' is een idee van de Oostenrijkse kunstenaar Werner Reiterer. 28 luidsprekers langs de perrons en in het voorste gedeelte van de tunnel creëren de illusie van een trein die langsrijdt. Volgens de kunstenaar is de performance een karikatuur op de 'permanente mobiliteit' van het moderne leven. Veel metroreizigers raken echter van het project in de war en kunnen de lol er niet van inzien, aldus de krant Kölner Stadt-Anzeiger dinsdag.
Bron

Man haalt vis met blote handen uit heet frituurvet

De 65-jarige Prem Singh uit India trekt veel bekijks tijdens zijn dagelijkse werk in het familierestaurant. Hij staat er om bekend dat hij met zijn blote handen de vis in 200 graden kokendheet frituurvet stopt én hij haalt het er met zijn blote handen ook weer uit.

De man heeft naar eigen zeggen nog nooit brandwonden of blaren gehad. 'Het draait allemaal om ervaring. Ik doe dit nu 25 jaar. Ik deed mijn hand ooit in de olie. Daarna deed ik het nog eens. Snel realiseerde ik me dat de hete olie me niet verwondde,' vertelt hij.

Zijn 'gave' trekt elke dag veel bekijks. Toeschouwers willen graag zien hoe Singh het doet. 'Je moet het gewoon met eigen ogen zien om het te geloven', laat een klant weten.Bron

Bewaker vliegveld maakt snoekduik om baby te reddenEen onoplettende vader mag de douanebeambte op deze beelden erg dankbaar zijn. Nadat de man zijn spullen heeft laten scannen zet hij zijn baby neer terwijl hij zelf zijn eigendommen weer verzamelt en zijn jas aantrekt. In dat onbewaakte ogenblik valt zijn kindje naar voren.

Een alerte douanebeambte ziet dit gebeuren en weet met een grote snoekduik het kind op te vangen voor het op de harde plavuizen valt. Op de bewakingsvideo is te zien hoe de bewaker het beeld in vliegt.

Het incident vond plaats op het Poolse Katowice-Pyrzowice vliegveld op 23 november dit jaar. De beelden zijn nu vrijgegeven.Bron

maandag 16 december 2013

'Banaan in gevaar door beestjes en schimmel'

© anp.De productie van bananen in de wereld is in gevaar door plagen van ongedierte en schimmelinfecties. Daarvoor waarschuwen wetenschappers vandaag in de Britse krant The Independent. In Costa Rica, een van de belangrijkste bananenproducerende landen, heeft de regering de situatie tot nationale ramp uitgeroepen nadat ongedierte een vijfde van de oogst had verwoest.

Volgens een wetenschapper van een landbouwonderzoeksbureau in het land heeft de bananenoogst zwaar te lijden onder de opwarming van de aarde, die ervoor zorgt dat er flink meer insecten zijn die plagen kunnen veroorzaken. De beestjes verzwakken de planten en veroorzaken vlekken op het fruit, waardoor hele partijen worden afgewezen.

Een wetenschappelijk rapport uit de Verenigde Staten waarschuwt juist voor een banaanetende schimmel die momenteel bananenplantages in de hele wereld bedreigt. Eerder werd nog gedacht dat de schimmel alleen in delen van Azië en Australië voorkwam, maar nu is die ook aangetroffen in Jordanië en Mozambique.

De Nederlander Gert Kema van de universiteit van Wageningen onderzocht de schimmel. 'Ik ben ongelooflijk bezorgd. Het zou me niet verbazen als hij binnenkort in Latijns-Amerika opduikt.'

De productie van bananen in Latijns-Amerika en de Caraïben is goed voor 80 procent van de wereldproductie.
Bron

'Vaker verzoeken om hulp door nieuwe armoede'

© ANP.Door de aanhoudende crisis kloppen gezinnen steeds vaker aan bij het Leger des Heils voor onderdak of andere vormen van hulp. Dat meldt het Leger des Heils.

'Het gaat hier om 'nieuwe armoede', dus niet om mensen die al een zwervend bestaan leiden of verslaafden. Het zijn mensen die plotseling hun baan kwijtraken of zzp'ers zonder opdrachten', aldus een woordvoerder op het hoofdkantoor van het Leger des Heils in Almere.

Afgelopen week dreigde in Leeuwarden een moeder met zes kinderen op straat te belanden. Zondag werd in overleg met burgemeester Ferd Crone een voorlopige oplossing voor het gezin gevonden. Volgens Crone gaat het hier om een gezin dat al twee jaar in beeld is bij hulpinstanties.

Maar door de duur van de crisis komen nu ook andere mensen in problemen. 'Dan is hun spaarpotje of de spaarrekening leeg en soms moeten mensen zelfs hun (koop)huis uit', aldus de woordvoerder. 'Deze groep mensen is over het algemeen goed te helpen. Ze zijn weerbaar en hebben vaak nog genoeg perspectieven.' Wel moeten mensen vaak eerst hun schroom overwinnen. 'Maar als ze bij ons aankloppen, hebben we deze gezinnen in veel gevallen binnen 3 tot 6 maanden weer op de rails.'

Het Leger des Heils krijgt wel vaker te maken met gezinnen zonder sociaal vangnet. Die kunnen dan niet aankloppen bij familie of vrienden. 'Dat soort gevallen zien we overal: van noord tot zuid en van oost tot west.'
Bron

Eis: alsnog 7 jaar voor doodsteken dochter Mirjam


’Ze riep dat ze me wilde afmaken. Ik dacht, maak me maar af’

Mirjam (inzet) werd in haar hart en haar buik gestoken. © ANP/AD.Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de 43-jarige moeder, Chahira ben M., die in januari in IJsselstein haar 16-jarige dochter Mirjam doodstak, een gevangenisstraf krijgt van 7 jaar. Dat is vandaag in hoger beroep door het OM geëist. Het gerechtshof in Arnhem doet vrijdag uitspraak in de strafzaak.

In juli legde de rechtbank in Utrecht wegens doodslag 3 jaar cel op toen ook 7 jaar werd gevraagd door het OM.

Ben M. uit IJsselstein werd geplaagd door depressie terwijl zij de grip op haar puberende dochter verloor. Tijdens een ruzie raakte de moeder haar dochter met een mes in haar buik en hart. In juli liet M. weten dat ze hoopte dat het drama een nachtmerrie was geweest.

'Ik hoopte op een boze droom, een nachtmerrie. Ik hoopte dat ik wakker werd en dat ze er gewoon weer was. Dat er een wonder was gebeurd. Dat gebeurde niet', zei Ben M. destijds huilend.

Geruchten over zwangerschap
Het 16-jarige meisje werd in januari in haar ouderlijk huis doodgestoken. Ze had een steekwond in haar buik en in haar hartstreek. De tiener had ruzie met haar moeder. De moord op het meisje schokte Nederland begin dit jaar.

Mogelijk prikpil voor herten en wilde zwijnen

Vrouwtjesherten op de Hoge Veluwe. © ANP.Natuurmonumenten gaat onderzoeken of het mogelijk is de aantallen edelherten, reeën en wilde zwijnen in de hand te houden door ze anticonceptie te geven. De prikpil zou daarvoor een oplossing zijn.

Dat neemt de natuurvereniging zich voor naar aanleiding van de uitkomsten van de Grootwildenquête die de organisatie dit najaar hield, samen met bureau Alterra van de Wageningen Universiteit. Natuurmonumenten besloot tot die achterbanraadpleging, nadat vorig najaar de gemoederen hoog opliepen over het schieten op edelherten bij een ecoduct op de Noord-Veluwe.

Tot nu toe geldt dat groot wild wordt afgeschoten als het zich buiten daarvoor aangewezen gebieden vertoont. De grote dieren veroorzaken landbouwschade en risico op ernstige ongelukken door aanrijdingen. Een ruime meerderheid van de ruim 40.000 deelnemers aan de enquête is tegen dit zogenoemde nulstandbeleid. Ze vinden dat het leefgebied van grofwild groter moet worden en willen dat de herten en zwijnen vrij van het ene naar het andere natuurgebied kunnen lopen.