Translate

zaterdag 14 december 2013

Te veel koolmonoxide in Amsterdamse huizen

Gedeelte van de Beukenweg © Google Streetview.


Een paar bewoners van vier huizen aan de Amsterdamse Beukenweg zijn vandaag uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht omdat er een verhoogde concentratie koolmonoxide was gemeten. Een van hen werd gewaarschuwd door een gisteren opgehangen melder. Dat meldt de brandweer.

Uiteindelijk bleek er in vier woningen te veel koolmonoxide te zijn. De oorzaak is waarschijnlijk een niet goed aangesloten cv-installatie.

In Rotterdam-Zuid zijn in de nacht van woensdag op donderdag negen woningen in een portiekflat ontruimd, omdat een te hoog koolmonoxidegehalte was gemeten.
Bron

Nederlandse doorbraak kernfusie

Experimentele fusiereactor © afp.De onderzoeksgroep voor supergeleiding van de Universiteit Twente heeft een technologische doorbraak bereikt die cruciaal is voor het succes van kernfusiereactoren. De vinding betreft een ingenieus en robuust supergeleidend kabelsysteem in de fusiereactor.

De verbetering van deze supergeleiders maakt kernfusie-energie straks betrouwbaarder. De Twentse technologische oplossing is uniek in de wereld, zo maakte de universiteit zaterdag bekend. Het onderzoek is een project in het kader van het Green Energy Initiative van de Universiteit Twente.

'De wereldwijde ontwikkeling van kernfusiereactoren is in volle gang en krijgt door deze doorbraak een nieuwe impuls. Onze nieuwe kabels zijn al uitvoerig getest door twee instituten', zegt onderzoeker/projectleider Arend Nijhuis. China heeft interesse getoond om de technologie te gaan gebruiken bij de bouw van een zogeheten demo-reactor. Nijhuis verwacht dat het Twentse systeem een wereldwijde standaard zal worden.

Bij kernfusie smelten atoomkernen samen waarbij enorme hoeveelheden warmte vrijkomen. Daarmee is dan weer energie op te wekken. Kernfusie is een heel complex proces, benadrukt Nijhuis. Er zijn enorm sterke magneetvelden nodig om het extreem hete plasma (150 miljoen graden Celsius) waarin de kernfusie plaatsvindt, in toom te houden. Dit kan alleen met supergeleiders, maar slijtage en opwarming gaven een tijd lang problemen.

Vorig jaar 3200 fraudezaken met verzekeringen

Een botsing met meerdere auto;s en vrachtwagens. © anp.Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) is vorig jaar bijna 3200 onderzoeken gestart naar grootschalige fraudezaken met verzekeringen. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Volgens een woordvoerder is dat een top van de ijsberg, maar onduidelijk is hoe veel fraudeurs er daadwerkelijk zijn.

Verzekeraars meldden in 2012 3196 grootschalige fraudegevallen aan het CBV. Het centrum achtte daarvan 2500 bewezen, tegen 2000 in 2008. 'Maar dat is wat we weten. Veel fraude wordt ook niet ontdekt', zegt de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, waar het CBV onder valt. Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek dat er naar schatting voor bijna 1 miljard euro aan frauduleuze claims wordt ingediend bij verzekeraars. 'Dat kost een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer een tientje per maand aan extra premie.'

De kleinere fraudegevallen, die veel meer voorkomen, handelen de verzekeraars over het algemeen zelf af. Een grens tussen groot en klein is bewust niet vastgelegd, maar in de zaken die het CBV onder ogen krijgt is vaak voor duizenden euro's vals geclaimd.Zorgverzekeringen
Het aantal grote fraudegevallen dat het verbond registreerde, ligt lager dan in 2010 en 2011, maar dat komt doordat de fraudes met zorgverzekeringen zijn overgeheveld naar Zorgverzekeraars Nederland. Die fraude is echter relatief klein in vergelijking met de zwendel met schadeverzekeringen. Zo'n 88 procent van de fraude deed zich voor bij schadeclaims en dat aantal blijft nagenoeg gelijk. 'Zo'n 400 miljoen euro aan fraude komt uit de categorie auto's, motors en dergelijke van particulieren', legt de woordvoerder uit.

Zo blijkt dat er opvallend veel ruitschade wordt geclaimd, vlak nadat er een verzekering voor is afgesloten. 'Maar het gaat om alles wat je kunt bedenken. Mensen met een deuk in de auto die ze zelf veroorzaakt hebben, claimen na een aanrijding die deuk bij de schade van de aanrijding. Maar er zijn ook gevallen waarbij auto's verdwijnen. Een voorbeeld: bedrijfsbusjes zijn tot 3 jaar verzekerd voor de nieuwwaarde. We zien in de statistieken een piek bij 2 jaar en 10 maanden met busjes die bijvoorbeeld per ongeluk niet op de handrem stonden en het water inreden.'

Iemand die wordt betrapt, krijgt op zijn minst niet het geld dat werd geclaimd. Maar er kan ook aangifte tegen hem worden gedaan bij de politie of hij komt op de zwarte lijst bij verzekeraars. Ook kan iemand worden uitgesloten van bepaalde verzekeringen.
Bron

Noordoosten VS zet zich schrap voor winterstorm

Hevige sneeuwval in Chicago © ap.Het noordoosten van de Verenigde Staten bereidt zich voor op een zware winterstorm. Luchtvaartmaatschappijen hebben in totaal 940 vluchten geannuleerd en de veiligheidsdiensten zetten zich schrap voor stroomuitval, gladde wegen en vertragingen, meldden Amerikaanse media zaterdag.

De hevige storm heeft op grote luchthavens in Chicago, Washington, New York en Newark voor vertragingen en annuleringen gezorgd.

De storm trekt in rap tempo van het middenwesten naar de oostkust. New York rekent op 13 centimeter sneeuw. Later in de nacht verandert de neerslag naar verwachting in regen.

Newark Liberty International Airport, een vliegveld dicht bij New York, heeft 350 vluchten gecanceld. Bij de luchthaven O'Hare in Chicago bleven 172 vliegtuigen aan de grond.
Bron

Duizenden zonder stroom na winterstorm Jeruzalem


© epa..


Na de zwaarste winterstorm in decennia zijn zaterdag in en rond Jeruzalem nog altijd tienduizenden woningen van elektriciteit verstoken. De stad is nog steeds bedekt onder een dikke witte deken. Hoewel er minder neerslag valt, kunnen mensen hun huizen beter nog niet verlaten, riep de Israëlische politie op.


Twee mensen zijn omgekomen. Een man viel van het dak toen hij het dak op ging om een gat te repareren. Een baby overleed in een woning toen brand uitbrak door een ventilatorkachel.

Niet alleen Israël, maar de hele regio heeft te maken met winterse omstandigheden. In Libanon trof dat onder meer de vluchtelingen uit Syrië. Zelfs de Egyptische hoofdstad Caïro werd vrijdag met sneeuw geconfronteerd. Voor het eerst in tientallen jaren waren straten in voorsteden als al-Tagammu en al-Chamis met de witte neerslag bedekt.
Bron

Iraanse ruimte-aap Fargam terug op aarde

In 1978 stuurden de VS een aap de ruimte in © anp.Iran heeft voor de tweede keer een aap de ruimte in gestuurd. Het dier, dat Fargam heet, is 'in perfecte gezondheid' teruggekomen op aarde, meldde de Iraanse president Hassan Rohani via Twitter. Hij feliciteert de Iraanse wetenschappers met het resultaat.

Iran maakte ook in januari melding van een geslaagde lancering van een aap. Die missie werd aangeduid als een grote vooruitgang in het Iraanse raket- en ruimtevaartprogramma. Dat wordt door het Westen en vooral Israël met argusogen gevolgd.
Bron

vrijdag 13 december 2013

Boswachters vergapen zich aan spookachtig ijshaar

IJshaar, ook wel 'de baard van Koning Winter' genoemd © Tjeerd Langhout.


Voor boswachter Tjeerd Langhout is vrijdag de 13e allesbehalve een ongeluksdag. Hij spotte vanochtend in de bossen bij het Drentse Hooghalen het zeldzame ijshaar en legde de spookachtige witte draden meteen vast met zijn camera.

Wie getuige is van het bijzondere natuurverschijnsel, ook wel bekend als 'de baard van Koning Winter', mag volgens hem van geluk spreken. 'Voor je het weet is het weer verdwenen. Zodra de temperatuur stijgt, smelten de ijsharen.'

'Fijn die mist en winterse temperaturen', dacht Langhout toen hij vanmorgen handen wrijvend op pad ging door de bossen. De huidige weersomstandigheden zijn volgens hem ideaal voor het spotten van ijshaar. 'Je ziet het alleen bij een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur tussen de nul en min vier graden. Dan drukt een schimmel het vocht in dood hout naar buiten, wat meteen bevriest.'

Langshouts vermoeden dat hij vandaag wel eens ijshaar zou kunnen tegenkomen, bleek juist. 'Opeens zag ik de betoverend mooie witte draden op een dode tak. Ik kon wel juichen want drie weken geleden zag ik het natuurverschijnsel voor het eerst. Terwijl ik al mijn hele leven in de bossen rond loop.'

Dat ijshaar zelden wordt gespot, ligt volgens hem niet alleen aan de weersomstandigheden maar ook aan het soort hout. 'De baard van Koning Winter groeit alleen op dood hout van beuken en Amerikaanse Eik.'
Bron

Vrouw moet na miskraam in gevangenis zelf 'troep' opruimen

Foto ter illustratie © thinkstock.Een Britse vrouw die 24 uur na haar opsluiting in een privégevangenis een miskraam kreeg, moest zelf haar 'troep' opruimen. Een verpleegster stond erbij en keek ernaar. De foetus bleef intussen op de harde vloer van haar cel liggen maar op hulp hoefde de heroïneverslaafde dievegge niet te rekenen.

Haar advocaat eist een onderzoek naar het incident. Een woordvoerder van de gevangenis wil zich niet uitlaten over 'individuele gevallen'.

Nadine Wright (37) had al een gevuld strafblad toen ze op een winkeldiefstal betrapt werd in haar woonplaats Newbold Verdon in Leicestershire. Ze stal er voor veertien Britse pond aan voedsel. Volgens haar advocaat pleegde ze de misdaad uit wanhoop omdat ze honger had en geen geld van de reclassering.

Ze pleitte schuldig en werd veroordeeld tot tien maanden gevangenis. Een dag na haar opsluiting in de privégevangenis HMP Peterborough kreeg ze een miskraam. 'Overal lag er bloed en ze werd gedwongen om alles zelf op te ruimen', verklaarde haar advocaat Philip Gibbs in de rechtbank van Leicester. 'De foetus werd niet meteen weggenomen. Het was een verschrikkelijke en erg traumatiserende gebeurtenis voor mijn cliënte. Pas drie dagen later kreeg ze eindelijk medische hulp.'

Blunder maakt 9000 minima plotsklaps rijk

De Amsterdamse dienst belastingen heeft per ongeluk aan ruim 9000 huishoudens een veel hoger bedrag betaald dan de bedoeling was. Bij het overmaken van de jaarlijkse woonkostenbijdrage is iets mis gegaan, waardoor mensen in de bijstand duizenden euro's op hun rekening kregen bijgeschreven.

Hoe het precies heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. 'We vermoeden een technische fout', zei een woordvoerster. Het te hoog uitgekeerde bedrag verschilt per huishouden. Zo kregen mensen die normaal gesproken 155 euro krijgen, ineens 15.500 euro bijgeschreven.

'100 miljoen euro'
Volgens Het Parool overstijgt de totaal uitgekeerde som vermoedelijk de 100 miljoen euro. Een professionele schuldsaneerder, die in Amsterdam bewindvoerder is voor 150 'zware gevallen', heeft acht mensen in zijn bestand die tussen de 15.500 en 30.000 euro kregen.

'Mijn cliënten kunnen er niet bij, gelukkig, anders waren hun problemen nog veel groter geworden. Er zijn kennelijk geen alarmbellen afgegaan bij Gemeentebelastingen. Nou ja, we trekken een paar dagen rente.'

Terugbetalen
De minima moeten het te veel betaalde geld terugbetalen. Een speciaal team van de gemeentelijke dienst houdt zich hier de komende dagen mee bezig. 'We willen dat op een nette manier doen', aldus de zegsvrouw. Of ze niet bang is dat de mensen er kerstinkopen van gaan doen? 'Je weet dat er iets mis is als je zo'n bedrag ontvangt. We gaan ervan uit dat mensen het geld terugstorten of in elk geval aan de bel trekken.'
Bron
Lees ook: Amsterdam: excuus voor fout belastingdienst bij minima

Voor de eerste keer in 112 jaar sneeuw in Caïro

© Twitter/ Amr ElGabry.Vele Egyptenaren zien het voor de eerste maal in hun leven: sneeuw! In Caïro zijn na 112 jaar wachten de witte vlokjes massaal uit de hemel gevallen. Op Twitter circuleren dan ook vele beelden van een Egyptische hoofdstad met een winterse aanblik.


Terwijl het in het centrum van Caïro de regen met bakken uit de lucht viel en het ook af en toe hagelde, kregen de voorsteden vanmorgen wel degelijk witte vlokjes over zich heen.

Egyptische kinderen kunnen eindelijk eens met sneeuwballen gooien. Een ongewoon beeld in het land. Ook in de Sinaï-regio ziet het op sommige plaatsen wit.

Bekijk hier de prachtige foto's
Bron

Regenboog verschijnt boven opgebaarde Mandela

De Union Buildings in Pretoria © AP.


opgebaard
Boven de Union Buildings in Pretoria waar Nelson Mandela opgebaard ligt, verscheen gisteren een prachtige regenboog.

Op de laatste dag dat Nelson Mandela publiekelijk ligt opgebaard in Pretoria, nemen Zuid-Afrikanen opnieuw massaal afscheid. Vroeg in de morgen stonden 50.000 mensen op hun beurt te wachten in kilometerslange rijen.

De toeloop is zo groot dat de autoriteiten niet kunnen garanderen dat iedereen toegang krijgt tot de regeringsgebouwen waar Mandela ligt opgebaard. De begrafenis is zondag in Qunu, waar het latere icoon van de strijd tegen apartheid opgroeide.
Bron

Asielhoudster doodt tientallen honden

De eigenares van een dierenasiel in de Kroatische hoofdstad Zagreb heeft 44 honden uit geldnood afgemaakt. Dat meldde de politie volgens plaatselijke media vrijdag. De 61-jarige vrouw heeft bekend dat zij de honden een dodelijke injectie gaf.

Volgens de politie werd ze door een bestuurslid van een organisatie voor dierenbescherming geholpen. Die leverde de injecties. De vrouw riskeert een gevangenisstraf van 1 jaar.


Bron

Rusland laat bemanning Arctic Sunrise nog niet gaan

© epa.De buitenlandse opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise mogen Rusland niet verlaten. Het onderzoekscomtié in hun proces honoreert een verzoek voor een uitreisvisum niet. Dat heeft Greenpeace gemeld. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) wil snel opheldering.

De milieuorganisatie had vorige week gevraagd om uitreisvisa voor de 26 buitenlandse opvarenden aan het onderzoekscomité. Dat heeft nu negatief geantwoord op het verzoek voor de Deense opvarende Anne Mie Jensen. Greenpeace verwacht dat de andere opvarenden ook geen visum krijgen om Rusland te verlaten.

Volgens Greenpeace gaat Rusland in tegen de beslissing van het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS). Het tribunaal bepaalde in november dat Rusland het onder Nederlandse vlag varende schip en zijn bemanning moest laten gaan, als Nederland een bankgarantie van 3,6 miljoen euro zou afgeven. Nederland heeft inmiddels aan die eis voldaan.

Minister Timmermans wil snel opheldering van de Russen over de zaak. Hij heeft hier vorige week nog over gesproken met zijn ambtgenoot Sergej Lavrov, die hem toen verzekerde dat ook de Russische regering snel helderheid wil en dat ook heeft laten weten aan de rechterlijke macht. 'Het is nu wachten op een definitieve positie van de rechterlijke macht', zei Timmermans na afloop van het kabinetsberaad. Hij hoopt dat dit binnen één tot twee weken zal gebeuren. Hij zal de Nederlandse ambassadeur in Moskou vrijdag nog opnieuw naar voren laten brengen dat Nederland snel duidelijkheid wil hebben.

donderdag 12 december 2013

Roemeense overleeft 19 jaar op geitenmelk

archieffoto © anp.


Een jonge vrouw van 19 jaar in Roemenië heeft haar hele leven uitsluitend op geitenmelk en suiker geleefd. Dat is het enige dat haar ouders aan haar gaven, omdat ze als baby niets anders zou willen dan melk en water met suiker. Het meisje, dat slechts 16 kilo weegt, is door de kinderbescherming bij haar ouders weggehaald en overgebracht naar een ziekenhuis.

De politie zoekt uit waarom het meisje al die tijd bij haar ouders is gelaten, terwijl haar situatie in het dorp en bij de huisarts bekend was. De moeder van het meisje is opgenomen in een psychiatrische inrichting. Volgens de onderzoekers onderhield zij een ziekelijke relatie met het kind, dat ze al die jaren als een zuigeling voedde.

Volgens de artsen is het meisje dermate ondervoed dat lichaam en geest zich niet meer zullen herstellen. Ze is slechts 1,20 meter groot en praat op het niveau van een 3-jarige, aldus de Roemeense tv.
Bron

Franse overheidsdienst stuurt brief naar... Napoleon

© Twitter.


Alsof ze hem niet kennen en alsof ze niet weten dat hij al 192 jaar dood is. Een Franse overheidsdienst verstuurde een brief naar niemand minder dan Napoleon Bonaparte. Bij de dienst luidt het dat ze het slachtoffer geworden zijn van een grappenmaker en dat de brief automatisch verstuurd werd.


De brief ging uit van het Franse Instituut voor de Statistiek (INSEE), meer bepaald van de dienst bevolking. Het document werd verstuurd naar de Rue Saint Charles in Ajaccio op Corsica waar Napoleon het levenslicht zag.

Een wakkere burger gaf de ambtenaren een mogelijke hint waar ze Napoleon konden vinden. Hij noteerde droogjes het volgende op de enveloppe: 'Overleden in 1821, doorsturen naar Sint-Pieter'. En zoals we allemaal wel weten woont die in de hemel. Nu maar hopen dat de boodschap aankomt bij de wakkere ambtenaar van dienst.

Intussen laat de dienst weten dat het versturen van het document automatisch gebeurde naar alle nieuwe ondernemers. Vermoedelijk gaf een grappenmaker het oude adres van Napoleon op...Bron

Lachen als medicijn voor bijna alles

Workshop lachen. Geheel rechts Marnix Lamers. © AD/Jarg van Asch.


Stijgende kosten in de zorg? Volgens Marnix Lamers (43) uit Doorn is lachen het goedkoopste medicijn dat er is. Eind januari start hij weer een reeks workshops in de regio Utrecht. Dankzij de crisis is er grote belangstelling.

'Het idee om lachworkshops te geven, kwam spontaan in me op. In het voorjaar van 2012 heb ik mijn eerste workshop gegeven. Lachen is een rode draad in mijn leven. Toen ik 18 jaar was, had ik een vriendenclubje waarmee ik altijd grappen maakte en waar enorm veel gelachen werd. En zo hard, dat we het soms fysiek niet meer trokken van het lachen. Lachen zit heel sterk in mijn systeem. Daarnaast ben ik sinds mijn 16de basketbaltrainer. Ik kan iets aanreiken aan anderen.'

De lachworkshops zijn op open inschrijving, of in opdracht voor een groep, zoals een vrijgezellenfeest of een teamuitje. Volgens Lamers starten mensen al vaak met lachen als ze hem zien. 'Mensen komen om te lachen, dus het mag. Ik merk regelmatig dat er een rem zit om ons te laten gaan. Als er gelachen mag worden, breekt er iets door. Mensen geven zich over. De innerlijke lach is er altijd. Het is een kwestie van uitnodigen.'

Artsen vinden 40 jaar oude foetus in bejaarde vrouw

Een 82-jarige vrouw die in Colombia naar het ziekenhuis ging met buikklachten, kreeg een vreemde diagnose. De dokters troffen in haar lichaam een naar schatting 40 jaar oude foetus aan.

Aanvankelijk dachten de artsen van het Tunjuelito Hospital in Bogota dat de vrouw alleen zware diarree had, maar een scan om ook galstenen op te sporen, bracht iets heel anders aan het licht: een versteende foetus.

Wellicht had de vrouw ongeveer veertig jaar geleden een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zonder dit zelf op te merken. De natuurlijke reactie van het lichaam is dan het inkapselen van de dode foetus in een dun laagje kalk.

Daardoor heeft de Colombiaanse vrouw al die jaren zonder noemenswaardige klachten kunnen doorbrengen. De bejaarde dame zal nu naar een andere ziekenhuis worden overgebracht om de onvoldragen vrucht uit haar lichaam te halen.

Bron

woensdag 11 december 2013

Bavianen stelen teddybeer uit flat

Je zou kunnen denken dat je niet zo gauw inbrekers over de vloer krijgt wanneer je op de derde verdieping woont. Maar dat is dan buiten deze 'rondtrekkende bende' van steelgrage bavianen gerekend.

Zij klauterden de muur van dit flatgebouw in Zuid-Afrika op. Eén van de apen opende een venster met zijn tanden waarop hij met een tiental soortgenoten een appartement binnendrong. De bavianen gingen een halfuur tekeer in het appartement. Ze trokken nagenoeg alle kasten en schuiven open, de koelkast incluis.

Vermomming
Een van de daders komt uiteindelijk weer naar buiten met de 'buit': een teddybeer. Een van de bavianen probeerde zich zelfs te vermommen terwijl hij op de vlucht sloeg. Hij had zich in een laken gewikkeld.

De beelden werden geschoten door de Franse natuurfotograaf Cyril Ruoso (43). 'Ik ben gewend om apen te fotograferen, maar dit had ik nog nooit meegemaakt', zegt hij.


Bron

Supervulkaan Yellowstone nog kolossaler dan gevreesd

© thinkstock.


De supervulkaan die onder Yellowstone National Park sluimert, is volgens wetenschappers veel groter dan tot nu toe werd aangenomen.

Het park met de fotogenieke geisers in de Amerikaanse staat Wyoming herbergt een krater, de caldera, die elke 600.000 jaar tot uitbarsting komt. Uit seismologisch onderzoek is naar voor gekomen dat een mogelijke eruptie veel uitgebreider zal zijn dan eerst werd gevreesd.

Zo blijken de magmakamer en de hoeveelheid superheet gesmolten gesteente twee keer zo groot dan eerdere schattingen uitwezen. De holte onder het park heeft een lengte van bijna 90 kilometer en bereikt dieptes tot 15 kilometer onder het aardoppervlak.

Een uitbarsting van zo'n supervulkaan zou het hele klimaat op aarde kunnen beïnvloeden. De planeet zal jarenlang in een deken van vulkanische as gehuld worden, wat zal leiden tot een ijstijd.

Wanneer de supervulkaan opnieuw uitbarst, is koffiedik kijken. Alleen de data uit het verleden zijn bekend. Yellowstone veroorzaakte al zeker drie keer eerder een supereruptie: 2,1 miljoen jaar, 1,3 miljoen jaar en 640.000 jaar geleden.
Bron


Tutu's huis leeggeroofd tijdens ceremonie Mandela

Voormalig aartsbischop Desmond Tutu tijdens de herdenking van Mandela. © reuters.


Dieven hebben ingebroken bij de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu terwijl hij naar de Mandela-herdenking in Soweto was. Een woordvoerder van de 82-jarige geestelijke en mensenrechtenactivist zei woensdag tegen Zuid-Afrikaanse media dat in de voorafgaande nacht is ingebroken in het huis in de wijk Milnerton in Kaapstad.

Het is nog niet duidelijk wat de dieven hebben meegenomen. Het is niet zo dat het hele huis is leeggeroofd, zei zijn woordvoerder.

Het was de tweede keer in enkele maanden tijd dat er bij Tutu is ingebroken. In augustus drongen onbekenden zijn huis binnen terwijl Tutu en zijn vrouw Leah lagen te slapen. Het echtpaar bleef ongedeerd. Inbraken in huizen komen vaak voor in Zuid-Afrika en gaan ook vaak gepaard met geweld.

Het tijdstip van het incident juist tijdens de herdenkingsdienst is volgens de Zuid-Afrikaanse media pijnlijk voor het land.
Bron

Eis 4 jaar en tbs tegen man die rechter met mes aanviel

© anp.


Tegen de 45-jarige Robert F. heeft het Openbaar Ministerie woensdag 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist omdat hij in april van dit jaar een Haagse rechter-commissaris diverse malen met een vlijmscherp kapmes heeft geslagen.

De rechter, een vrouw, raakte daarbij ernstig gewond: een vinger en een deel van een pink werden afgehakt. Ook had zij verwondingen aan hoofd en rug. 'Een ijzingwekkend incident'', aldus de officier van justitie, die de aanval beschouwt als een poging tot doodslag.

Gedwongen opname
De rechter bezocht de man in zijn woning in Den Haag om te beslissen of hij gedwongen moest worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. Behalve de rechter waren ook een griffier, een psychiater, een verpleegkundige, een advocaat en F.'s vader aanwezig. F. ging door het lint toen hij hoorde dat de rechter tot plaatsing in de kliniek wilde overgaan.Twee meegekomen politieagenten waren buiten de woning. Toen zij ingrepen, gooide F. het kapmes naar hen. De agenten bleven ongedeerd.

Robert F. kampte al jaren met psychische problemen en was al geruime tijd onder behandeling van de Haagse kliniek Parnassia. In 2012 verslechterde zijn toestand. Toen hij vernam dat hij mogelijk gedwongen zou worden opgenomen, bedreigde hij via de telefoon een verpleegkundige van Parnassia. Ook dat feit heeft justitie op de aanklacht gezet.

Ontvoerde Nederlanders kwamen zaterdag al vrij

Een screenshot van de video uit juli waarin Spiegel en Berendsen zeggen ontvoerd te zijn en met de dood te worden bedreigd. © anp.De in Jemen ontvoerde Nederlanders Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen kwamen zaterdag al vrij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken hield het nieuws echter drie dagen stil om hun vertrek uit het land in goede banen te leiden. Het koppel komt morgen naar Nederland. Dat zei minister Timmermans (Buitenlandse zaken) op Radio 1.

Maandagavond sprak de minister met het tweetal. Volgens Timmermans waren ze uitgelaten en genoten op dat moment van een glas wijn. De dag tussen de vrijlating en de terugkeer zijn benut om de zaak goed te regelen met de Jemenitische autoriteiten. De minister noemde Jemen een 'ingewikkeld land', maar prees tegelijkertijd de inzet en medewerking van de Jemenitische regering. Mede om andere ontvoerde mensen niet extra in de problemen te brengen, is gekozen om de vrijlating nog even stil te houden. Berendsen en Spiegel waren het daarmee eens.

De Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen, die in Jemen een verzekeringsbedrijf heeft, werden in juni in de hoofdstad Sanaa ontvoerd. Een videoboodschap dook op waarin een wanhopige Spiegel Nederland om hulp vroeg. Ze zei dat ze binnen tien dagen zouden worden vermoord als niet op de eisen van de gijzelnemers zou worden ingegaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sindsdien geen inhoudelijke opmerkingen over de zaak gedaan om de ontvoerders zo min mogelijk in de kaart te spelen. Nog steeds is over de identiteit van de ontvoerders niks bekend.

Nederland heeft geen losgeld betaald
Timmermans kon vandaag wel zeggen dat Nederland geen losgeld heeft betaald en niet heeft onderhandeld met de ontvoerders. Hij kon niet spreken voor andere instanties of de Jemenitische autoriteiten. 'De achtergrond van de ontvoering zullen we wellicht nooit achterhalen', zei de minister. Mogelijk kunnen Spiegel en Berendsen zelf meer duiding geven wanneer zij morgenmiddag op Schiphol de pers te woord staan.

Het koppel is enorm opgelucht. Op Facebook schreef Spiegel vandaag: 'Yes, yes, yes, we zijn vrij! Het gaat erg goed met ons. We zullen binnenkort contact met iedereen opnemen, maar voor nu: bedankt allemaal voor jullie steun. Jullie hebben geen idee hoe fantastisch dat was, en nog altijd is, voor ons en onze families. We houden van jullie en houden nog altijd van Jemen (behalve van een paar 'assholes').'
Bron
Lees ook; Filmpje Berendsen en Spiegel in Jemen was toneelspel
Lees ook: Ex-gijzelaars Spiegel en Berendsen: YouTubefilmpje was toneelstukje

Sneeuwruimer graaft dronken fietser op

© thinkstock.
Een fietser heeft wellicht zijn leven te danken aan de attente bestuurder van een sneeuwruimer in het koude Noorwegen. De arbeider van de gemeente Notteroy zag langs de kant van de weg een fietsstuur uit een berg sneeuw steken. Aan het stuur bleek bovendien nog een 26-jarige fietser te hangen. Volgens de politie was er alcohol in het spel.

De bediener van de sneeuwruimer belde de meteen een ambulance. Hulpverleners brachten de bewusteloze fietser naar het ziekenhuis. Het slachtoffer was zwaar onderkoeld.

Terug op zijn positieven, verklaarde de jongeman van het naburige eiland Tjome dat hij zich niet kon herinneren wat hem was overkomen. 'Hij kon enkel vertellen dat hij onderweg naar huis was na een avondje drinken bij een vriend', aldus politieman Knut Henning Bjune.
Bron

'Ex-kolonisators moeten Cariben betalen'

Stadsgezicht Paramaribo uit 1941 © ANP.


De Europese landen die vroeger koloniën bezaten en slavernij toepasten, zijn medeverantwoordelijk voor de huidige achterstandssituatie in de Caribische landen. Dat vindt de Caricom, de organisatie van Caribische landen. Ze roept de Europese landen op met hun oud-koloniën in gesprek te gaan over compensatie voor deze gevolgen van de slavernij. Dat staat in een verklaring die de speciale Caricom-commissie voor herstelbetalingen heeft uitgegeven.

Ze roept de Europese landen op met hun oud-koloniën in gesprek te gaan over compensatie voor deze gevolgen van de slavernij. Dat staat in een verklaring die de speciale Caricom-commissie voor herstelbetalingen heeft uitgegeven.

De oud-koloniën, waaronder Suriname, willen dat de herstelbetalingen vooral worden gebruikt voor verbeteringen op het gebied van gezondheid en onderwijs.

De staatshoofden van de Caricom hebben ongeveer een half jaar geleden afgesproken gezamenlijk op te trekken om bij de vroegere kolonisatoren herstelbetalingen af te dwingen. Het gaat naast Nederland om Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Noorwegen, Zweden en Denemarken.
Bron

dinsdag 10 december 2013

Handdruk Obama en Castro 'een gebaar van hoop'

Obama en Castro tijdens hun handdruk, vandaag. © reuters.Dat de Amerikaanse president Obama de hand schudde van de Cubaanse president Castro is 'een gebaar van hoop', maakte de Cubaanse regering in Havana bekend vandaag. Obama begroette zijn Cubaanse ambtsgenoot vlak voor zijn speech tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor de overleden oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela.


Volgens Havana moet de handdruk worden gezien als 'het begin van het einde van de agressie van de Verenigde Staten tegen Cuba', staat geschreven bij de publicatie van een foto van de ontmoeting tussen de twee mannen op een Cubaanse overheidssite.

Het gebaar mag dan eenvoudig zijn, de betekenis is groot voor de twee sinds de Koude Oorlog gezworen vijanden. Meer dan een halve eeuw geleden verbraken de Verenigde Staten alle diplomatieke banden met Cuba, sindsdien zijn ontmoetingen tussen politieke vertegenwoordigers van beide landen zeldzaam. Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers deden vaak grote moeite om Cubaanse leiders te vermijden, zelfs in het voorbijgaan.

Of het gebaar veel navolging krijgt is nog maar de vraag. Economische sancties voor Cuba zijn onder het presidentschap van Obama iets verlicht, maar de spanningen tussen beide landen zijn nog niet uit de lucht. Zo wordt in Cuba sinds 2009 een Amerikaan vastgehouden op verdenking van het willen omverwerpen van de Cubaanse regering. Aan de andere kant: de twee leiders schudden elkaars handen voor het oog van de camera, terwijl onder president Kennedy van de Verenigde Staten nog plannen werden gesmeed om Fidel Castro uit de weg te ruimen. En Amerikaanse presidentskandidaten zijn vaak als de dood om in de campagne de stem van Cubaanse ballingen in de Verenigde Staten te verliezen door ook maar enigszins toenadering tot Cuba te zoeken.
Bron

Canada eist de Noordpool op

© ap.


Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat het 'internationale erkenning wil voor het volledige continentaal plat'. Daarmee wil het land kijken of het de Noordpool, die rijk is aan grondstoffen, op kan eisen.


De Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird kondigt aan dat het land een verzoek heeft ingediend bij de Verenigde Naties om de uiterste grenzen van het Canadese continentaal plat te bepalen. Canada heeft daarvoor informatie ingediend bij de Commission on the Limits of the Continental Shelf (CLCS), een orgaan van de VN.

Nalatenschap voor Canadezen
'Dit verzoek is een belangrijke stap binnen onze prioriteit om internationale erkenning te krijgen voor ons volledig continentaal plat', zei Baird. 'De definiëring van het continentaal plat is fundamenteel voor ons land en een nalatenschap voor toekomstige Canadezen.'

'Het Noorden is een essentieel onderdeel van het Canadese collectieve erfgoed en zijn toekomst', zegt Minister van Leefmilieu Leona Aglukkaq. 'Onze regering verbindt zich ertoe het Noorden te helpen om zijn volledige potentieel te bereiken als een gezonde, voortvarende en veilige regio binnen een sterk en soeverein Canada.'

Agent vangt jongetje (3) dat van twee hoog valt

© Thinkstock.


Een italiaanse agent heeft een heldendaad verricht. De man ving een jongen op die twee hoog uit het raam viel. Passanten zagen de driejarige vervaarlijk uit het raam hangen van het gebouw in Como.

Buren waarschuwden de hulpdiensten en schreeuwden het jongetje toe dat hij stil moest blijven zitten. Intussen waren een agent en een werkman die in de buurt waren toegesneld. Het jongetje viel toch uit het raam.

De agent aarzelde geen seconde en kon de bengel in zijn armen opvangen. De kleine Italiaan werd naar het ziekenhuis gebracht voor een medische controle. Volgens de krant La Repubblica was de vader van de knul aan het werk en was zijn moeder even op bezoek bij een buurvrouw.
Bron

Vlaamse Syriëstrijder bedreigt Wilders in video

’Wilders, de verraders vallen, let op voor autobommen’

Beeld uit de video. Kader: Brian De Mulder © Youtube/Facebook.
De jonge Belgische moslimbekeerling Brian De Mulder, die in januari naar Syrië vertrok om bij de oppositietroepen te strijden en zich later aansloot bij aan Al-Qaeda gelieerde milities, heeft op YouTube een video gepost waarin hij dreigt om een aanval uit te voeren op België. Ook bedreigt hij Geert Wilders.


Brian De Mulder zou zich bevinden in Aleppo, een stad in het noorden van Syrië waar hevige gevechten plaatsvinden met het regime van president Bashar al-Assad.

In zijn videoboodschap roept de Antwerpenaar, die zich nu Abu Qasem Brazili noemt, op om de wapens op te nemen en naar Syrië te gaan. Hij verwijst ook naar de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem en PVV-leider Geert Wilders, die hij expliciet bedreigt. 'De Crem, Wilders, de verraders vallen, let op voor autobommen', zo viel te horen op de video die inmiddels is weggehaald van de site.

De man formuleert ook dreigementen aan het adres van België, waar hij het systeem van de Sharia wil vestigen. 'Moslims, de Sharia komt eraan, welkom in Belgistan. De vlaggen zijn gehesen, de sabels zijn gewet. Insha'Allah (Bij de wil van Allah). Wij worden martelaars.'

De videoboodschap wordt momenteel door de Belgische autoriteiten geanalyseerd.
Bron

Waterbedrijf Vitens stopt Israëlische samenwerking

Premier Mark Rutte in gesprek mat zijn Israelische collega Benjamin Netanyahu. Rutte bezocht Israel en de Palestijnse Gebieden samen met Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). © anp.


Het Nederlandse drinkwaterbedrijf Vitens beëindigt zijn samenwerkingsverband met het Israëlische waterbedrijf Mekorot. Dat heeft het semipublieke bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Volgens Vitens zouden toekomstige gezamelijke projecten niet los gezien kunnen worden van de politieke context 'En wij willen graag neutraal blijven,' zegt een woordvoerder. Mekorot verzorgt niet alleen de watervoorziening van Israël, maar ook van de Palestijnse gebieden en de Israëlische nederzettingen daarbinnen.

Afgelopen dagen was er in een aantal provincies daarom ophef ontstaan over de samenwerking. 'Dat was voor ons de aanleiding om Mekorot extra onder de loep te nemen', aldus de zegsman.

Rutte
Bij het bezoek van premier Mark Rutte en de ministers Lilianne Ploumen en Frans Timmermans van afgelopen weekend stond ook een bezoek aan Mekorot op de planning, maar dat werd geschrapt.

Vitens, dat drinkwater levert in Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht, tekende de samenwerkingsovereenkomst met Mekorot begin vorige maand. De twee waterbedrijven wilden graag samenwerken op het gebied van onderzoek en innovatie, vooral gericht op informatievoorziening naar de klant.

Mekorot is het nationale waterbedrijf van Israël. Het bedrijf telt onder meer acht fabrieken die drinkwater maken van zeewater en het behoort daarmee tot de meest geavanceerde drinkwaterbedrijven ter wereld.


maandag 9 december 2013

Leden Moslimbroederschap staan terecht

Leider van de Moslimbroederschap, Mohamed Badie © ANP.In de Egyptische hoofdstad Caïro is maandagochtend het proces begonnen tegen de leider van de Moslimbroederschap, Mohamed Badie, en 13 andere leden van de inmiddels verboden organisatie. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hen ervan dat zij de aanhangers van de beweging ertoe hebben aangezet politieke tegenstanders om het leven te brengen. Daarbij gaat het om straatgevechten in Gizeh, bij Caïro, waar in juli negen mensen omkwamen.

Het proces tegen Badie had eind oktober moeten beginnen. Het werd toen opgeschort, omdat de rechters die hem moesten berechten, zich hadden teruggetrokken. Het proces in de rechtszaal van het gevangeniscomplex van Tora aan de zuidrand van Caïro werd maandag aan het begin kort stilgelegd, omdat de aangeklaagden luid leuzen schreeuwden. Behalve Badie staan onder anderen vooraanstaande aanhangers van de broederschap als Mohamed el-Beltagi en de omstreden prediker Safwat Hegasi terecht.

De gevechten in Gizeh hadden plaats, nadat het leger de democratisch gekozen president Mohamed Mursi, die uit de broederschap was voortgekomen, had afgezet. De broederschap werd verboden en duizenden Moslimbroeders werden aangehouden.© Thinkstock.


Een verblijf in een sauna is drie Duitsers noodlottig geworden. Na de viering van Sinterklaas ontspanden de drie zich in de sauna bij het huis van een van hen in Ennepetal, niet ver van de West-Duitse stad Wuppertal. De oorzaak is onbekend.

De politie liet maandag weten uit te gaan van een ongeluk. Op de lichamen wordt dinsdag sectie verricht. Een broer van de bewoner van het huis vond de lichamen van de mannen van 36, 38 en 48 jaar zondagmiddag. De drie werkten bij hetzelfde bedrijf.
Bron

Belgen krijgen bankbiljetten in de bus

© ECB.


Bewoners van meerdere appartementen in Koksijde aan de Belgische kust vinden sinds kort biljetten van 20 euro in de brievenbus. Opvallend, maar niet verontrustend, stellen de autoriteiten. Wel onderzoekt de politie de zaak.

Sommige bewoners troffen 3 dagen op rij 20 euro aan in hun brievenbus. Het gaat niet om een stunt van een makelaarskantoor, verzekert de politie. Zij vraagt bewoners de biljetten te bewaren.

Volgens Belgische media maandag zou het in totaal om zo'n 1500 euro gaan. Enkele bewoners vrezen dat het geld van criminelen afkomstig is. De burgemeester van Koksijde hoopt dat er een goede boodschap schuilgaat achter de mysterieuze giften.
Bron

Pasgehuwd stel 'droomde van moord' en wurgt man

Miranda Barbour. © ap.


Een pasgetrouwd stel uit de Amerikaanse staat North Carolina heeft volgens de autoriteiten in de staat Pennsylvania een man neergestoken en vervolgens gewurgd. Hun slachtoffer, een gehuwde ingenieur, kwamen ze op het spoor via de populaire advertentiesite Craigslist, meldt de New York Post.


Het jonge stel, Elytte (22) en Miranda Barbour (18), bracht het slachtoffer, Troy LaFerrara, 20 messteken toe alvorens hem te wurgen en zijn lichaam te dumpen in een steegje, aldus de politie van de plaats Sunbury, ongeveer 240 km ten noordwesten van Philadelphia. Na het gruwelijke misdrijf zouden de twee het in een nachtclub in Harrisburg op een feesten hebben gezet.Verenigde Staten zuchten onder winters weer

© reuters.


Een winterse storm houdt de Verenigde Staten in zijn greep. De zuidelijke staten werden in het weekend al getroffen door strenge kou. Maandag verspreidde de bittere kou zich naar de oostkust, die ook te lijden heeft onder sneeuw en ijzel.


De laagste temperatuur werd gemeten in Jordan in de staat Montana, waar het kwik zaterdag bleef steken op min 41 graden Celsius. Een kettingbotsing in de buurt van Philadelphia met 50 auto's en vrachtwagens als gevolg van de ijzel kostte zondag aan één automobilist het leven. Ook in Arkansas en Tennessee stierven drie mensen door de gladheid.

Duizenden vluchten moesten worden geannuleerd en op veel vliegvelden moesten passagiers de nacht doorbrengen in de wachtruimtes. Zelfs in de vrijwel altijd zonnige staat Texas daalde de temperatuur onder het nulpunt. Honderdduizenden huishoudens kwamen er zonder stroom te zitten nadat de storm de hoogspanningsleiding had geraakt.
Bron

zondag 8 december 2013

'Bescherming vrouwen Afghanistan onvoldoende'

Eem Afghaanse vrouw en haar kind bedelen in Kabul om giften. © afp.
Afghanistan doet niet genoeg om vrouwen te beschermen tegen geweld. Het aantal vervolgingen en veroordelingen blijft laag onder de wet die het geweld tegen vrouwen moet indammen. Dat heeft de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, zondag laten weten.

Volgens de VN worden veel zaken afgehandeld door informele, traditionele bemiddeling in zogeheten jirga's. Tot strafrechtelijke vervolging komt het meestal niet, waardoor het geweld aanhoudt.

De Wet voor de Eliminatie van geweld Tegen Vrouwen (EVAW) trad in 2009 in werking. De VN willen dat de Afghaanse politie, rechtbanken en regering 'veel meer' doen om de wet na te leven.

De wet is niet alleen bedoeld om vrouwen te beschermen tegen geweld, maar ook tegen gedwongen huwelijken, kinderhuwelijken en het weggeven van vrouwen als middel om een geschil op te lossen.
Bron

Zeker 59 wereldleiders gaan Mandela herdenken

Zeker 59 regeringsleiders en staatshoofden hebben inmiddels toegezegd de herdenkings- en/of begrafenisplechtigheden van oud-president Nelson Mandela bij te wonen in Zuid-Afrika. De lijst aanwezigen zal waarschijnlijk nog groeien. De Zuid-Afrikanen zelf gingen zondag massaal naar kerkdiensten die in het teken stonden van de anti-apartheidsstrijder.


Huidig president Jacob Zuma had zijn landgenoten, ongeacht hun religie, opgeroepen Mandela te eren op de 'dag van gebed en reflectie.' Zelf woonde hij een dienst bij in de methodistische kerk van Bryanston, een overwegend blanke buitenwijk van Johannesburg. Mandela's ex-vrouw Winnie en kleinzoon Mandla gingen met hem mee. De hele dag door stonden niet alleen kerken, maar ook moskeeën, synagogen en zelfs stadions stil bij de donderdag overleden Mandela.

Herdenkingsdienst in stadion
Dinsdag vindt een grote herdenkingsdienst voor hem plaats in het Soccer City-stadion in Soweto, dat bijna 95.000 mensen kan herbergen. Mandela wordt zondag begraven in Qunu, in de provincie Oost-Kaap, waar hij opgroeide.

Veiligheidsdienst Kiev onderzoekt oppositie

Er stonden honderduizenden pro-Europese betogers samengekomen op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev. © getty.
De veiligheidsdiensten van Oekraïne doen onderzoek naar de oppositie van dat land, omdat die oproer zou hebben veroorzaakt. Volgens persbureau Interfax kan dat worden gezien als een poging tot een staatsgreep, waar 5 tot 10 jaar cel voor staat.

Aanleiding voor het onderzoek is waarschijnlijk de oproep die de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Arsenij Jatsenjoek, zondag deed. Hij vroeg mensen om de regeringswijk in Kiev te blokkeren. Wie achter de aanvraag voor een onderzoek zit, is niet bekendgemaakt.

Ontevreden Oekraïners protesteren al bijna drie weken tegen de pro-Russische koers van de regering. Zondag kwamen opnieuw tienduizenden pro-Europese betogers bijeen op het Onafhankelijksplein. Ze willen dat president Viktor Janoekovitsj alsnog zijn handtekening zet onder een associatieverdrag met de EU. Hij zag onlangs op het laatste moment af van de ondertekening nadat Rusland zware druk had uitgeoefend.
Bron
Lees ook: Bommeldingen op luchthavens en stations Kiev

'Drie slaven bevrijd in Bristol'

© AFP.


De Britse politie heeft zondag drie vermoedelijke slaven gered uit hun gevangenschap in Bristol. Het lijkt er sterk op dat de drie vrijgelaten mannen (een dertiger, veertiger en vijftiger) het slachtoffer waren van gedwongen arbeid en mensenhandel, liet de politie weten. Dat meldde de BBC.


Gesprekken daarover verlopen echter stroef: 'Sommigen zien zichzelf niet als slachtoffer en zelfs wanneer ze dat wel doen, dan kunnen ze daar nog niet over praten tegen de politie of andere autoriteiten', aldus het hoofd van de politie-afdeling die de mannen bevrijdde.

Hoe lang ze hun vrijheid kwijt waren, is niet bekend. Het drietal is naar een veilig onderkomen gebracht en krijgt daar professionele hulp.

Bij de grootscheepse actie viel de recherche in totaal acht kantoren, woningen en overnachtingsruimtes voor reizigers binnen. Twee mensen zijn aangehouden op verdenking van slavernijpraktijken. Vijf anderen werden in de boeien geslagen omdat zij te maken zouden hebben met cannabisproductie, heling en het witwassen van geld.
Bron

Artsen halen kiemende paardenbloem uit oor peuter


© kos.
In een ziekenhuis in Peking konden artsen hun ogen niet geloven toen ze een kiemende paardenbloem ontdekten in de gehoorgang van een zestien maanden oud meisje.

De oneigenlijke flora kon operatief verwijderd worden. De peuter had al vier maanden last van een oorontsteking. Haar moeder had wel 'iets' gezien in het oortje van het kind, maar kon het er niet uit halen. Toen het kindje het niet meer hield van de pijn en onophoudelijk aan haar oor krabte, besloten de ouders medische hulp te zoeken.

Twee centimeter
In het ziekenhuis werd de onthutsende diagnose gesteld: er groeide een paardenbloem in het oor van de peuter. De plant was al bijna 2 centimeter groot en had in de vochtige omgeving van het gehoorkanaal een ideale biotoop gevonden.

Een spoedoperatie bleek noodzakelijk. 'Door de druk die het plantje uitoefende, was het risico op een inwendige bloeding te groot geworden', verduidelijkt dokter Gu Qinglong. Hoe de bloem in het oor van de peuter terecht is gekomen, is vooralsnog een raadsel.


Bron

In een ziekenhuis in Peking konden artsen hun ogen niet geloven toen ze een kiemende paardenbloem ontdekten in de gehoorgang van een zestien maanden oud meisje.

De oneigenlijke flora kon operatief verwijderd worden. De peuter had al vier maanden last van een oorontsteking. Haar moeder had wel 'iets' gezien in het oortje van het kind, maar kon het er niet uit halen. Toen het kindje het niet meer hield van de pijn en onophoudelijk aan haar oor krabte, besloten de ouders medische hulp te zoeken.

Twee centimeter
In het ziekenhuis werd de onthutsende diagnose gesteld: er groeide een paardenbloem in het oor van de peuter. De plant was al bijna 2 centimeter groot en had in de vochtige omgeving van het gehoorkanaal een ideale biotoop gevonden.

Een spoedoperatie bleek noodzakelijk. 'Door de druk die het plantje uitoefende, was het risico op een inwendige bloeding te groot geworden', verduidelijkt dokter Gu Qinglong. Hoe de bloem in het oor van de peuter terecht is gekomen, is vooralsnog een raadsel.