Translate

zaterdag 7 december 2013

Meer klachten over tandarts: 'Vullingen duwde hij er zo in'

© thinkstock.

Tegen de Dordtse tandarts die een boorverbod kreeg, zijn meerdere klachten ingediend. Dat verklaren ex-medewerkers en -patiënten van de praktijk Van Wijngaarden aan de Petunia. De tandarts zou onder meer vullingen hebben 'geplakt' zonder eerst te boren.

'Hij duwde ze er zo met de duimen in.' Daardoor lieten de vullingen geregeld al heel snel weer los, verklaren de ingewijden. Ook zou hij ontstekingen over het hoofd hebben gezien.

Deze week werd bekend dat Van Wijngaarden van de Inspectie van de Gezondheidszorg niet meer met draaiende of scherpe voorwerpen mag werken. Het boorverbod werd gisteren verlengd, liet een zegsvrouw weten. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) bevestigt dat er ook bij haar klachtencommissie 'meerdere klachten' zijn binnengekomen. Zij wil echter geen nadere mededelingen doen over de inhoud.

Nekhernia en Parkinson
Van Wijngaarden zelf liet gisteren weten dat de klachten los moeten worden gezien van zijn boorverbod. Inhoudelijk wil hij weinig zeggen. 'Op individuele klachten kan ik niet ingaan.' Volgens Van Wijngaarden kan de patiëntenbehandeling 'rustig doorgaan'.

De tandarts zelf boort volgens een verklaring op de eigen website al lang niet meer, omdat hij niet het vereiste niveau kon garanderen. Voor werk dat hij niet kan doen is vervanging geregeld.

Aan de inspectie zou Van Wijngaarden eerst hebben verklaard dat hij een nekhernia had en later dat hij de ziekte van Parkinson heeft, maar tegenover deze krant wil hij zich daarover niet uitlaten.
Bron

Oplichter Danny G. maakt duizend slachtoffers

Duizend slachtoffers door het hele land maakte marktplaatsfraudeur Danny G. (22) uit Voorburg naar eigen zeggen. Concertkaartjes van Guus Meeuwis tot Beyonce, toegangsbewijzen voor festivals, maar ook Playstations 'verkocht' hij via internet.

Uit de stukken die de Haagse rechtbank gisteren voorlas werd pijnlijk duidelijk dat niets of niemand heilig is voor de oplichter, ook niet binnen zijn persoonlijke kring. Van een vriendinnetje pikte hij een bankpas en code om voor zijn fraude te gebruiken, een verstandelijk gehandicapte jongen wist hij over te halen z'n bankrekening beschikbaar te stellen. Onder de slachtoffers is ook een 14-jarig meisje dat iets voor 60 euro 'kocht' terwijl ze maar 3 euro per uur verdient.

Na beloven beterschap ging G. vrolijk verder
Na een aantal oplichtingsgevallen waarbij de slachtoffers hun gekochte waar nooit ontvingen, werd G. in oktober vorig jaar opgepakt. Nadat hij beterschap beloofde, werd hij uit voorarrest losgelaten om vervolgens vrolijk verder te gaan met zijn praktijken. Hij werd voor een tweede keer opgepakt en opnieuw weer vrijgelaten. Toen ging hij echt los, tot hij begin september wederom gepakt werd. 'Onverbeterlijk,' noemde de aanklaagster hem dan ook.

Veel zeehonden aangespoeld op Waddenstranden

© anp.


Door de storm die donderdag over Nederland trok, zijn veel zeehonden van hun zandplaten afgespoeld en terechtgekomen op de stranden van de Waddeneilanden. Dat zei Richard Dijkema van de zeehondencrèche in Pieterburen vandaag.

Hij roept toeristen op zo veel mogelijk bij de dieren uit de buurt te blijven, zodat de zeehondenmoeders in alle rust hun pups kunnen zogen. Op de stranden lopen vrijwilligers rond om mensen daarop te wijzen. De boodschap om de zeehonden met rust te laten, wordt ook verspreid in een filmpje op de veerboten van rederij Doeksen, via de VVV en via de plaatselijke kabelkrant.

Bij de zeehondencrèche zijn ook de eerste zeehondenpups binnengebracht die in de storm hun moeder zijn kwijtgeraakt. Het zijn er vijf, maar het kunnen er in de loop van het weekend nog wel meer worden, verwacht Dijkema.Bron

Minstens 300 doden binnen twee dagen in Bangui

© photo news.


Het geweld dat donderdag is uitgebroken in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, heeft minstens driehonderd doden geëist. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal-Afrikaanse Rode Kruis, die anoniem wou blijven.

Na telling van de stoffelijke overschotten in mortuaria van ziekenhuizen, in gebedshuizen, en op straat, loopt de voorlopige balans op tot 281 doden. De woordvoerder benadrukte dat de hulpdiensten er niet in waren geslaagd alle door geweld geteisterde wijken te bereiken voor het ingaan van de avondklok. Volgens getuigenissen van bewoners liggen er daar nog veel lichamen op straat.

Christelijke militieleden, die zich verzetten tegen de islamitische rebellen die in maart de macht grepen, vielen de hoofdstad Bangui donderdag aan. In de hoop door de Franse soldaten beschermd te worden, hebben honderden mensen zich vrijdag verzameld in een veld bij het vliegveld in Bangui.

Franse militairen hebben vrijdag een onbekend aantal strijders gedood bij gevechten in Bangui. Volgens minister van Defensie Jean-Yves Le Drian was er sprake van 'legitieme zelfverdediging'. Dat gebeurde vóórdat de Verenigde Naties toestemming gaven om geweld te gebruiken om burgers te beschermen in Centraal-Afrika.
Bron
Lees ook: 'Dubbel zoveel doden in CAR als gedacht: milities gingen van deur tot deur'
Lees ook; Massagraf gevonden in hoofdstad Centraal Afrikaanse Republiek

vrijdag 6 december 2013

Noodtoestand in staten VS vanwege winterweer

Het vliegveld van Dallas in de sneeuw. Meer dan 1000 vluchten werden geannuleerd © ap.


Diverse staten in Amerika hebben de noodtoestand uitgeroepen vanwege sneeuwstormen en ijzig winterweer. Vooral de staten Oklahoma, Arkansas en Tennessee zijn getroffen. In Texas kwamen 230.000 mensen zonder stroom te zitten.


Het midden en zuiden van de Verenigde Staten hebben te maken met een groot koufront dat gepaard gaat met sneeuwjachten en ijzige temperaturen. Een groot aantal scholen is gesloten vanwege het weer. Het internationale vliegveld van Dallas schrapte 160 vluchten.

Het koufront trekt van het zuidwesten van de VS naar het noordoosten.


Man krijgt 30.000 euro in plaats van 10.000 bij pinnen

Een man kreeg door een foutje van de bank zomaar gratis 20.000 euro. Hij besloot het terug te geven. Dat meldt AT5.

Na een geldopname bij de ABN Amro aan de Apollolaan gisteren kwam Salih Türker erachter dat hij niet 10.000 euro, maar 30.000 euro had gekregen. Op de afschriften stond een opname van 10.000 euro.

Türker besloot de 20.000 euro gewoon terug te brengen naar de bank, waar hij een bos bloemen als bedankje kreeg.
Bron

Stofzuiger redt gulzige Chinees van verstikking

In China heeft een man zijn stikkende vader gered door een stofzuiger in diens mond te proppen. De 64-jarige man had zich verslikt in een visballetje. Het voedsel was niet uit 's mans keel te krijgen, ondanks pogingen met vingers en eetstokjes.

De zoon des huizes hield het hoofd koel en greep naar de grote middelen in de vorm van een stofzuiger.

Hij duwde de slang in de keel van zijn pa en schakelde het ding aan. Als bij wonder bleek deze onorthodoxe methode te werken.

'We waren misschien wat onvoorzichtig', zegt de reddende engel. 'Papa begint de laatste tijd wat vergeetachtig te worden. Misschien moeten we hem niet meer alleen laten eten'.
Bron

Stel bestelt ontbijt, maar krijgt zak vol geld

Een Amerikaans koppel dacht een ontbijtje bij een McDonald's in Tennessee te krijgen, in plaats daarvan kregen ze de bekende bruine zak gevuld met geld. De twee kregen namelijk per ongeluk de dagomzet mee.

'Mijn man Greg deed de zak open en kon z'n ogen niet geloven', getuigt Stacey Terry. 'Al snel was duidelijk dat we per vergissing de daginkomsten van het restaurant hadden gekregen'.

Paniek
Een werknemer van het fastfoodrestaurant zette de achtervolging in toen hij merkte dat hij de zak met geld had weggegeven. Greg en Stacey gaven zonder enige twijfel de zak weer terug. 'We waren hoe dan ook van plan om het geld meteen terug te brengen', zegt Greg. 'We zouden niet kunnen leven met de gedachte dat we die mensen zouden bestolen hebben'. Hoeveel de dagomzet bedroeg, is onbekend.

Lof
Phil Gray, directeur van de plaatselijke McDonald's prees Greg en Stacey voor hun eerlijkheid en dankte hen uit de grond van zijn hart. 'We gaan onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren'.
Bron

Ontroerende reactie luipaard bij verorberen prooi met baby

Luipaard Legadema ontdekt pardoes dat haar prooi een babybaviaantje blijkt te dragen. Het roofdier heeft opeens geen interesse meer in de voorziene maaltijd en lijkt wel overmand door schuldgevoelens. Het luipaard neemt de zorg voor het kleine aapje op zich alsof het haar eigen kindje was.

De baby was nog maar 1 dag oud en viel die nacht constant uit de boom. Legadema raapte het baviaantje telkens weer op, zodat de loerende hyena's er niet bij konden. Al 6,5 miljoen mensen zagen dit filmpje tot nu toe. Helaas overleed het aapje de volgende ochtend.

Documentairemaker Dereck Joubert volgde Legadema 3,5 jaar lang in haar natuurlijke habitat, de Okavango Delta van Botswana. 'Eye Of The Leopard' ging al in 2007 in première op National Geographic maar dit filmpje gaat nu pas viraal. Legadema werd later overigens zelf een biologische moeder van gezonde nakomelingen. Het moederinstinct had ze duidelijk al.


Bron

donderdag 5 december 2013

Al meer dan 100 doden na gevechten Centraal-Afrikaanse Republiek

Het dodental als gevolg van het politiek geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek loopt op. Alleen al in de hoofdstad Bangui zijn 105 doden gevallen. Dit blijkt uit een telling van persbureau Reuters, mede op gezag van een reddingswerker.

De stad zou zijn aangevallen door aanhangers van de afgezette president François Bozizé.

Bozizé werd in maart afgezet. Het land is sindsdien in grote chaos. Volgens de Verenigde Naties is inmiddels 10 procent van de 4,6 miljoen inwoners van het land de eigen woning ontvlucht.

Frankrijk
Het Franse leger heeft 250 militairen gestuurd naar Bangui, naar aanleiding van de gevechten.

Nog steeds drie Nederlanders zoek in Filipijnen

Nog steeds is er geen contact geweest met drie Nederlanders in de Filipijnen sinds de tyfoon Haiyan begin november huishield in dat land. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gemeld.

De drie Nederlanders wonen al geruime tijd in de Filipijnen. Met hen was al weinig contact. Mogelijk zijn woonadressen verouderd. De Nederlandse ambassade in het Aziatische land blijft echter speuren naar het drietal.

Kort na de orkaan bestond er onzekerheid over het lot van ongeveer vijftien landgenoten. Daarna daalde het aantal gestaag.

Zoektocht naar verdwenen matrozen Nederlands schip gestaakt

Een schip van Wagenborg Shipping, waar Marietje Andrea onderdeel van is. © anp.Voor de kust van het Zweedse Trelleborg is donderdag een groot deel van de dag gezocht naar twee Filipijnse matrozen die rond 08.00 uur overboord sloegen van het Nederlandse vrachtschip Marietje Andrea. Toen het donker werd is de zoektocht gestaakt zonder dat de mannen zijn gevonden. Er moet van uit worden gegaan dat zij zijn overleden, zei directeur Albert Engelsman van Wagenborg Shipping.

Er is met acht schepen, waaronder die van de kustwacht, en een helikopter gezocht naar de twee mannen van 26 en 27 jaar oud. Hoe het kan dat de twee Filipijnen van het dek zijn geraakt, is nog niet te zeggen. De zee was 's ochtends nog kalm, hoewel er windkracht 8 stond, aldus Engelsman. Volgens hem hoorde de stuurman een gil, waarna hij meteen ging kijken en de twee in het water zag liggen. Hij heeft een boei met een lifeline uitgegooid en alarm geslagen.

De familie van de mannen is ingelicht, zegt Engelsman. 'Dat is natuurlijk een rampzalig bericht. Zeker omdat daar net die vreselijke storm is geweest en dan moeten ze nu over die mannen horen. Het waren nog neven ook.'
Bron

EU-debat uitkeringstoerisme verhardt

Het Europees debat over het tegengaan van het zogenoemde uitkeringstoerisme verhardt. Duitsland dreigde donderdag samen met andere landen het probleem op eigen houtje te gaan aanpakken.

Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië kaartten eerder dit jaar het probleem aan bij de Europese Commissie. Het gaat erom dat sommige EU-burgers in een ander EU-land misbruik maken van het sociale systeem.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich, neemt geen genoegen met de oplossingen die de commissie aandraagt. 'Discussiebijeenkomsten of wat informatieblaadjes zijn onvoldoende', aldus de bewindsman donderdag voor een vergadering met zijn EU-collega's in Brussel.

De Europese Commissie wilde aanvankelijk niet zo veel weten van de kritiek van de groep landen. Maar de commissie kwam onlangs met een reeks voorstellen die donderdag aan de EU-ministers werden gepresenteerd. Brussel wil onder meer schijnhuwelijken bestrijden en komt met een gids om regels te verduidelijken.

Nederland noemt de fraude door buitenlandse EU-burgers, maar ook de uitbuiting of slechte werkomstandigheden van dergelijke mensen, een van de 'schaduwkanten' van het vrije verkeer van personen in de unie. De regering in Den Haag vindt dan ook dat ook in Europees verband naar oplossingen moet worden gezocht.
Bron

Mogelijk visa voor opvarenden Greenpeaceschip

Het greenpeaceschip Arctic Sunrise. © epa.De migratiedienst in de Russische stad Sint-Petersburg kan visa verstrekken aan de opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, als de onderzoekers in hun proces dat goed vinden. Dat hebben de autoriteiten laten weten, meldt persbureau Interfax.


Greenpeace wil dat de 26 buitenlandse actievoerders van de Arctic Sunrise Rusland kunnen verlaten. Advocaten hebben daarom het onderzoekscomité verzocht uitreisvisa te verstrekken, werd gisteren bekend.

Mocht het onderzoekscomité instemmen, dan lijkt daarna weinig een terugreis van de op borgtocht vrijgelaten buitenlandse bemanningsleden nog in de weg te staan.

De 26 actievoerders, onder wie twee Nederlanders, komen uit 17 landen. Nadat ze op borgtocht waren vrijgelaten, hebben ze hun paspoort weliswaar teruggekregen, maar ze kunnen Rusland niet uit omdat daarvoor een geldig visum nodig is.

Reactie binnen drie dagen
Voor alle opvarenden wordt een apart verzoek gedaan voor een dergelijk visum. Het Russisch onderzoekscomité heeft drie dagen de tijd op zo'n verzoek te reageren, aldus de milieuorganisatie.

In november was nog bekendgemaakt dat de opvarenden onder de migratieregels voor buitenlanders vallen zolang er nog een strafzaak loopt. Pas als het proces voorbij is, krijgen ze documenten waarmee ze Rusland kunnen verlaten, liet de migratiedienst toen weten.

De opvarenden, 30 in totaal, zijn onder meer aangeklaagd voor 'hooliganisme' na een protestactie bij een Russisch boorplatform.
Bron
Lees ook: 'Amnestie is manier voor Rusland om gezichtsverlies te voorkomen'
Lees ook: Laatste Greenpeaceactivist krijgt gratie
Lees ook: Greenpeace-activisten dit weekend naar huis
Lees ook: 'Visa voor Greenpeace-activisten Arctic binnen twee dagen klaar'

woensdag 4 december 2013

Ook KNMI waarschuwt voor extreem weer op pakjesavond

Rijkswaterstaat sluit in de nacht van morgen op vrijdag onder meer de Oosterscheldekering. © ANP, Weerplaza.Het westen en het noorden van het land moeten morgen, op feestdag van Sinterklaas, rekening houden met extreem weer. Daar is dan kans op zeer zware windstoten. Het KNMI gaf vandaagcode oranje af voor die regio's. Voor de rest van het land geldt code geel voor gevaarlijk weer.

Vanaf halverwege morgenochtend zijn in het kustgebied zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km per uur. Morgenmiddag kunnen in het westen en noorden zelfs zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 120 km per uur met uitschieters in het Waddengebied tot 130 km per uur, aldus het KNMI. Pas in de avond en nacht nemen de windstoten af.

Voorbereidingen
In de gevarenzones werden vandaag al voorbereidingen getroffen. KLM heeft uit voorzorg een aantal vluchten binnen Europa geschrapt. Op de Waddeneilanden Ameland en Terschelling zijn autobezitters opgeroepen hun auto's weg te halen bij de pieren en de lager gelegen parkeerplaatsen. Door de verwachte combinatie van storm en springtij wordt het zeewater opgestuwd en kunnen de parkeerplekken onder water komen te staan.

Vrouw vecht verkeersboete om Google Glass aan

Cecilia Abadie en haar Google Glass. © ap.


Een vrouw in de Amerikaanse staat Californië heeft een boete gekregen voor het gebruik van Google's 'computerbril'. De 'computerbril', die beter bekend is als Google Glass, bestaat uit een montuur met een klein beeldschermpje voor het rechteroog. De nieuwe technologie levert tal van problemen op, omdat de wet geen gelijke pas houdt met de technologische ontwikkelingen.

De vrouw, Cecilia Abadie, is een van de tienduizend mensen die de nieuwe techniek van Google mogen testen. Ze werd in oktober door een agent aan de kant gezet, omdat ze te hard had gereden. De agent zag vervolgens dat de vrouw de Google-bril droeg en bekeurde haar onder een wet die normaal gesproken wordt toegepast voor mensen die bijvoorbeeld een film kijken op een beeldscherm tijdens het rijden.

Abadie is het niet eens met de bekeuring. Volgens haar stond de Google-bril niet aan tijdens het rijden. Pas toen ze opkeek naar de agent werd het apparaat geactiveerd. De bril is zo ontworpen dat als de drager zijn hoofd naar boven beweegt, het apparaat vanzelf aan gaat. Bovendien is volgens Abadie de wet waaronder ze werd bekeurd alleen gericht op beeldschermen en kan deze niet worden toegepast op mobiele technologie zoals Google Glass.

De politie van Californië verdedigt de boete door te stellen dat alles wat een bestuurder afleidt van de weg gevaarlijk is en derhalve moet worden ontmoedigd. Google-woordvoerder Chris Dale zei niet eerder te hebben gehoord dat een boete is uitgedeeld vanwege het dragen van Google Glass.

Inmiddels zijn in drie staten wetsvoorstellen ingediend om het gebruik van Google Glass tijdens het autorijden te verbieden.Bron
Lees ook: Amerikaanse rechter: boete Google Glass achter het stuur onterecht
Lees ook: Google Glass-verslaving: Man droeg bril 18 uur per dag

Frans parlement maakt hoerenlopen strafbaar

De Franse Nationale Vergadering heeft woensdag met grote meerderheid ingestemd met de omstreden prostitutiewet. 268 parlementariërs stemden voor, 138 stemden tegen. De wet voorziet in boetes voor hoerenlopers: 1500 euro de eerste keer, 3750 euro voor recidivisten.

Als alternatieve straf voorziet de wet in een 'sensibiliseringsstage' die de dader zelf moet betalen. Hij wordt op die stages bewust gemaakt van de problemen rond prostitutie, aldus de krant Libération.

Het verbod op het passieve werven van klanten, door duidelijk staan te tippelen, wordt opgeheven. Daarop stond een straf van maximaal 2 maanden cel of 3750 euro boete. Prostituees die actief klanten benaderen, blijven wel strafbaar.

Volgens de initiatiefnemers van de wet gaat het erom de prostituees niet meer als dader, maar als slachtoffer te zien. Er komt een fonds dat prostituees moet helpen een alternatieve broodwinning te vinden.

Critici vinden de wet betuttelend voor vrouwen die vrijwillig ervoor kiezen hun lichaam te verkopen, en de mannen die hun klanten zijn. Ook wordt gevreesd dat prostitutie aan het zicht wordt onttrokken, waardoor de vouwen kwetsbaarder zijn.

De Franse Senaat moet de wet nog goedkeuren.
Bron

Extreem gevaarlijk radioactief afval teruggevonden

De radioactieve lading. © afp.


De dieven die er in Mexico vandoor waren gegaan met een lading extreem gevaarlijk radioactief afval, hebben de inhoud op een lege parkeerplaats achter gelaten. Door de Mexicaanse politie was groot alarm geslagen, omdat de inhoud van de container dodelijk materiaal bevat.

De container werd gestolen op een tankstation in de stad Temascalapa, zo'n 35 km ten noordoosten van Mexico-Stad. Terwijl de chauffeur een dutje deed, werd hij overvallen door twee gewapende dieven. De lading werd teruggevonden op een lege parkeerplaats net buiten Hueypoxtla, een agrarische stad van ongeveer 4000 mensen.

De lading bevatte het uiterst gevaarlijke radioactieve kobalt - 60, wat afkomstig is van gebruikte medische apparatuur. Of de dieven zich bewust waren van de gevaarlijke lading is maar de vraag. Het beroven van vrachtwagens is aan de orde van de dag in het door drugsbendes geteisterde Mexico.

Volgens de autoriteiten was de lading zeer goed beveiligd. Mochten de dieven er toch in zijn geslaagd de lading te openen, dan kan dat dodelijk zijn.
Bron
Lees ook: 'Zes mensen opgenomen na diefstal van nucleair afval'

Duitse bitcoinhackers opgepakt

Illustratie van een bitcoin © anp.De Duitse politie heeft maandag twee computerfraudeurs gearresteerd die op illegale wijze bitcoins hebben gegenereerd. De virtuele muntstukken zouden zo'n zevenhonderdduizend euro waard zijn en zijn in beslag genomen. De verdachten werden opgepakt in de deelstaten Beieren en Nedersaksen.Door via internet malware te verspreiden, kon de rekenkracht van andere computers worden ingezet om bitcoins te genereren. Hoe meer rekenkracht, hoe makkelijker dat is. Bitcoins worden gegenereerd door wiskundige puzzels op te lossen.

Risicovol
De Nederlandsche Bank noemde de bitcoin dinsdag risicovol voor consumenten. Het gebrek aan regulering door een overheid of bank zorgt ervoor dat consumenten geen garanties hebben. Een bitcoin is in een jaar tijd verhonderdvoudigd in waarde. De virtuele munt was woensdagmiddag 884 euro waard. De stijgende waarde van de bitcoin trekt oplichters aan.

Maandag sloot bitcoinhandelscentrum Sheep Marketplace plotseling zijn deuren. De eigenaar zou er met veertigduizend bitcoins, ter waarde van miljoenen euro's, vandoor zijn gegaan.
Bron

Feestende fans veroorzaken aardbeving na touchdown

Quarterback Russel Wilson probeert linebacker David Hawthorne af te schudden. © getty.


Het enthousiasme van supporters bij een American football-wedstrijd heeft in de Amerikaanse staat Washington letterlijk de aarde doen beven, zo bericht nieuwszender CNN.

Seismologen van de Pacific Northwest Seismic Networks observeerden tijdens een partij van de National Football League (NFL) in de buurt van het CenturyLink-Field stadions in Seattle vijf lichte aardbevingen. Ze hadden een kracht van 1 tot 2, aldus chef-seismoloog John Vidale. De krachtigste aardschok was er bij een touchdown van de thuisploeg Seattle Seahawks in het eerste kwartier.

De Seahawks versloegen de New Orleans Saints uiteindelijk met 34-7.
Bron

Gezicht van 'geest' verschijnt in 9/11 museum

Bouwvakkers, die werken aan de bouw van het National September 11 Memorial and Museum konden hun ogen niet geloven.

In een zwaar verbogen balk, precies op het punt waar het eerste 9/11 vliegtuig the Twin Towers invloog, is een verschrikt gezicht te zien, met open mond.

De bouwvakkers schrokken zo erg van dit spookachtige gezicht, dat zij niet meer durven terug te keren naar hun werkplek. Het stuk verwrongen staal gaat nu door het leven als 'The angel of 9/11.

 

Bron

dinsdag 3 december 2013

Drie mensen gered na helikoptercrash op Antarctica

Foto ter illustratie. © thinkstock.


Drie zwaargewonde leden van een wetenschappelijke missie op Antarctica zijn gisteravond gered nadat hun helikopter zondag was neergestort. Dat hebben de Australische autoriteiten vandaag bekendgemaakt.

De helikopter was zondag neergestort op enkele honderden kilometers afstand van het Australische zuidpoolstation Davis. De wetenschappers waren op de terugweg van een observatiemissie naar een pinguïnkolonie.

De drie inzittenden raakten zwaargewond. Collega's in een andere helikopter, die met het eerste toestel opvloog, bleven bij de slachtoffers in afwachting van een reddingshelikopter. Door zwaar weer raakte die maar moeizaam op de plaats van de ramp.

Toen het weer gisteravond wat beter was, is de hulpoperatie alsnog voltooid kunnen. De gezondheidssituatie van de gewonden is intussen stabiel.
Bron

Paus 's nachts verkleed door Rome om aalmoezen uit te delen

© afp.Paus Franciscus kleedt zich 's avonds als een gewone priester om aalmoezen te gaan uitdelen aan de daklozen in Rome. Dat bevestigt een betrouwbare bron aan Huffington Post.

In een recent interview suggereerde aartsbisschop Konrad Krajewski, de 'Aalmoezenier van de Heilige Stoel', al dat hij samen met paus Franciscus avondlijke wandelingen maakt om in Rome aalmoezen uit te delen aan de armen.

Een bron verklaart dat 'Zwitserse wachters hebben bevestigd dat de paus 's avonds de stad in trekt, gekleed als een gewone priester, om dakloze mannen en vrouwen te ontmoeten'.

Lach
Krajewski daarover: 'Als ik zeg 'ik ga vanavond de stad in', riskeer ik telkens dat hij met me meekomt'. Toen Krajewski werd gevraagd of de paus hem werkelijk vergezelt in de stad, antwoordde hij met een lach.

Paus Franciscus zou niet de eerste paus zijn die er 's avonds op uit trekt. Paus Johannes XIII zou 's avonds graag het Vaticaan hebben ontvlucht om van de schoonheid van Rome te gaan genieten. Paus Pius XII kleedde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog als een Franciscaner kloosterling om mee te helpen Romeinse joden in veiligheid te smokkelen. Meer recent bezocht paus Benedictus XVI onaangekondigd een kunsttentoonstelling.

Toen paus Franciscus nog kardinaal Jorge Bergoglio was, ging hij 's avonds in Buenos Aires vaak eten uitdelen aan daklozen. Hij praatte met hen op straat en at samen met hen om hen te tonen dat ze geliefd waren.
Bron

'Hersenen mannen en vrouwen geheel anders'

© Thinkstock.


Hersenen van mannen en vrouwen zitten geheel anders in elkaar. Dat kan verklaren waarom zij in geheel verschillende zaken uitblinken. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten in het blad Proceeings of the National Academy of Sciences. Zij onderzochten de hersenen van bijna 1000 mannen, vrouwen, jongens en meisjes. Dat meldde de BBC dinsdag.

De signalen in de mannelijke hersenen lopen vooral van voor naar achter. Bij vrouwen gaan ze tussen links en rechts. Die verschillen kunnen volgens de wetenschappers verklaren waarom mannen over het algemeen beter zijn in de uitvoering van één taak, terwijl vrouwen beter verschillende taken tegelijk kunnen uitvoeren. Testen die bij de bijna 1000 proefpersonen werden afgenomen, leken dit te bevestigen, maar andere deskundigen vragen zich af of je wel zo'n verband tussen de werking van de hersenen en het uitvoeren van bepaalde taken mag leggen.
Bron

Chinees krijgt stukken raket van robotjeep door dak

© afp.China heeft maandagochtend vroeg plaatselijke tijd zijn eerste robotjeep - Yutu ('konijn van jade'), naar de Maan gelanceerd. En dat zal deze boer geweten hebben. Brokstukken van de draagraket zijn bij de man en zijn buur door het dak van de schuur gevallen.


De arme man wist niet wat hem overkwam. Hij woont op meer dan duizend kilometer van de basis Xichang waar de Lange Mars-3B draagraket gelanceerd werd.

De resten van de rakettrappen zijn in een gebied met 160.000 mensen in elf dorpen neergekomen, blijkbaar niet onverwacht. Een dag voor de lancering was men al uit voorzorg tot evacuaties overgegaan.
Bron

Dodelijke zelfmoordaanslag in centrum Damascus

Het Jebbeh district in Damascus voordat de aanslag plaatsvond. © afp.


Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf opgeblazen in het centrum van Damascus. Tenminste vier mensen zijn daarbij om het leven gekomen en 17 raakten gewond. Doelwit was een overheidsgebouw, meldt de Syrische staatstelevisie.

'Een zelfmoordterrorist met een explosiegordel blies zichzelf op in het Jebbeh district van de wijk Jisr al-Abyan', aldus de staatstelevisie op dinsdag.

Volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten, dat vanuit Londen opereert, was een overheidsgebouw het doelwit.

In de 33 maanden dat de burgeroorlog nu voortduurt, is de hoofdstad geregeld ten prooi gevallen aan zelfmoordaanslagen.
Rondom de hoofdstad is ondertussen een hardnekkige strijd gaande tussen overheidstroepen en de rebellen. Afgelopen maandag viel Maaloula in handen van de oppositie. Het historische christelijke dorp - waar al maanden om wordt gevochten - staat symbool voor de lange aanwezigheid van christenen in Syrië. Sommige gebouwen zijn meer dan 5.000 jaar oud.
Bron


Het pittoreske dorp was voor de burgeroorlog een trekpleister voor toeristen. Het is een van de weinige plekken op aarde waar nog Aramees - de taal van Jezus Christus - gesproken wordt.

Bij de belegering van Maaloula zouden volgens verschillende christelijke nieuwsmedia 12 nonnen in gijzeling zijn genomen. Ze zouden zijn overgebracht naar een dorp ten noorden van Damascus. Het is niet bekend hoe het ze nu vergaat.
Bron

maandag 2 december 2013

Racist bekogelt vrouw op straat met pepernoten

Cathelijne van der Korput: 'Ik hoop dat hij wakker wordt en zich doodschaamt.' © AD.


Cathelijne van der Korput uit Eindhoven is er nog steeds beduusd van. De 28-jarige vrouw werd zaterdagmiddag door een onbekende man uit het niets bekogeld met pepernoten terwijl hij schreeuwde 'ga terug naar je eigen land'. 'Ik hoor wel vaker vreemde opmerkingen, maar dit slaat alles.'

Van der Korput stond in haar middagpauze van haar werk bij een winkel in het Eindhovense winkelcentrum Piazza even buiten een sigaretje te roken toen de aanvaller langskwam.

'Ik stond wat in het niks te staren, toen ik plots allemaal pepernoten in mijn gezicht gesmeten kreeg. Ik was stomverbaasd, zeker toen de man al schreeuwend doorliep en me toesnauwde dat ik 'terug naar mijn eigen land' moet.'

Veel omstanders zagen de racistische actie tegen de 28-jarige winkelmedewerkster gebeuren, maar niemand greep in.

'Ik denk dat de meeste mensen net zo verbaasd waren als ik,' zegt Van der Korput. 'De man zag er heel normaal uit. Gewoon een man van bijna 50 met een zwarte jas aan. Als ik hem gewoon op straat was tegengekomen, had ik dit echt niet van hem verwacht.'

De Brabantse heeft van het bizarre voorval geen aangifte gedaan bij de politie. 'Dat vind ik te veel moeite voor zo'n man. Ik hoop maar dat hij wakker wordt en zich doodschaamt voor zijn eigen actie.' Van der Korput heeft het idee dat de recente Zwarte Pieten-discussie veel onderbuikgevoelens heeft losgemaakt. 'Maar dit is gelukkig uitzonderlijk.'
Bron

'Gehandicapten mogelijk niet aan de bak'

Staatssecretaris Jette Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bezuinigt te veel als ze de uitkeringen van duizenden gehandicapten beëindigt en hen aan het werk laat gaan. Dat zegt Job Cohen namens de sociale werkbedrijven in het AD.

Klijnsma presenteert maandag haar plan om de regelingen voor werknemers van een werkplaats, jonggehandicapten en bijstandsgerechtigden samen te voegen tot één Participatiewet, en daarbij 1,6 miljard euro te bezuinigen. Bij de sociale werkplaatsen blijven op termijn nog maar 30.000 plekken over.

In 2026 moeten minstens 100.000 gehandicapten voor gewone werkgevers aan de slag. Er zijn echter begeleiders nodig om hen te helpen, maar volgens Cohen is daar maar weinig overheidsgeld voor. 'Het risico is dat dan heel veel mensen thuis komen te zitten.'
Bron

Nederland vordert hulpgeld terug

Nederland en zes andere donorlanden vorderen in totaal 280.000 euro aan hulpgeld terug van Tanzania. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Ons land wil 25.000 euro terug omdat Tanzaniaanse overheidsfunctionarissen dat geld hebben misbruikt voor de aanschaf van dure auto's en voor buitensporige dagvergoedingen. De donatie, die tussen 2009 en 2012 was overgemaakt, was juist bedoeld voor het verbeteren van de dienstverlening van de plaatselijke overheid in Tanzania.

Met het programma was in totaal 30,5 miljoen euro gemoeid. Het project is opgeschort en wordt volgens Buitenlandse Zaken 'naar verwachting niet meer hervat'. De Tanzaniaanse overheid zou een aantal personeelsleden op non-actief hebben gesteld.

De andere donorlanden waren België, Finland, Zweden, Ierland, Duitsland en Japan.
Bron

Hervormde gelovigen willen boycot van supermarkt

In Zeist is beroering ontstaan over de oproep aan kerkgangers van de hervormde wijkgemeente Pniël om geen boodschappen meer te doen bij supermarkt C1000. In een brief hoopt de schrijfster dat de eigenaar failliet gaat.

De koopzondagen zorgen met name in de christelijke gemeenschap van Zeist voor veel ophef. De hervormden gaan zelfs zover dat ze oproepen om de C1000 aan de Johan van Oldenbarneveltlaan te boycotten. Ze adviseren om naar de MCD-supermarkt te gaan die op zondag de deuren gesloten houdt.

'Afgezakt'
In het wijknieuws van de Pniëlkerk schrijft kerksecretaris Wim Nouwen, op eigen titel: 'Kennelijk zijn wij als dorp zo ver afgezakt dat wij niet meer door hebben dat de geboden van God er tot ons heil zijn.'

Een algemene winkelboycot van winkels die op zondag open zijn zal volgens Nouwen praktisch niet haalbaar zijn. 'Maar prikken uitdelen in die zin kan natuurlijk wel. Wij kunnen wel naar mogelijkheden zoeken. Als wij om te beginnen eens ophouden om de initiatiefnemers van dit voorstel, de plaatselijke C1000 en Albert Heijn, met ons bezoek te vereren en elders gaan kopen.'

Deze week kreeg eigenaar André van Ek een brief over het dreigement geen boodschappen meer bij hem te doen. 'Wij doen geen boodschappen meer in winkels die op zondag open zijn,' stelt schrijfster Van Hell. 'Wij hopen dat u zo veel verlies lijdt, dat u de zondagsopenstelling zult afschaffen.'

Ze voegt daaraan toe: 'Wij laten u weten dat u mij en vele kerkgangers als klant kwijt bent zo lang u op zondag de winkel opendoet.'


zondag 1 december 2013

Britse sociale dienst haalt kind weg uit baarmoeder

De sociale dienst in het Britse graafschap Essex heeft van de rechter toestemming gekregen om een vrouw te verdoven en met een keizersnede haar kind uit de baarmoeder te halen. Dat gebeurde volgens de autoriteiten in het belang van de Italiaanse vrouw, die tijdens een werktrip in Engeland een zenuwinzinking kreeg.

Het meisje dat uit de baarmoeder van de vrouw werd gehaald, is inmiddels vijftien maanden oud, maar verblijft nog altijd in een opvangtehuis in Groot-Brittannië, hoewel de moeder beweert inmiddels volledig hersteld te zijn.

Ongehoord
Het incident heeft tot een internationaal juridisch geschil geleid. De advocaten van de moeder omschrijven de zaak als ongehoord. De Britse sociale dienst weigert het kind terug aan de zorgen van de moeder over te laten.

Volgens de verdediging van de moeder hadden de sociale diensten, ook al handelden ze in het belang van de vrouw, eerst haar familie moeten inlichten. Bovendien was de Italiaanse sociale dienst volgens de advocaten beter toegerust om het kind te verzorgen.

Indiase ruimtesonde begonnen aan reis naar Mars

De lancering van de Mangalyaan vandaag. © afp.


De Indiase satelliet Mangalyaan, onderweg naar Mars, is vanochtend vroeg aan zijn reis naar de rode planeet begonnen. Het duurde meer dan 20 minuten voordat de Marssonde zijn baan rond de aarde kon verlaten, bericht de BBC.


Half november lukte het niet om de Mangalyaan in de juiste baan om de aarde te krijgen. Bij de lancering vanuit een baan om de aarde is het de bedoeling de sonde steeds grotere banen te laten draaien, de makkelijkste manier om de oversteek naar Mars te kunnen maken. De motoren van de sonde hadden aanvankelijk niet genoeg snelheid om naar een hogere loopbaan te gaan, maar vanochtend werd dus meer succes geboekt.

Moeilijke oversteek
In september volgend jaar moet de Mangalyaan na een reis van 680 miljoen kilometer in een baan rond Mars komen. De missie is een prestigeproject voor India. De satelliet moet bewijzen dat het land de moeilijke oversteek naar Mars kan maken. De grote rivalen China en Japan hebben dat eerder geprobeerd, maar zij slaagden er niet in. Tot op heden zijn alleen de Verenigde Staten, Rusland en Europa bij Mars gekomen.

De ruimtereis kost India ongeveer 50 miljoen euro. Voor ruimtevaartbegrippen is dat een schijntje.
Bron