Translate

vrijdag 29 november 2013

'Recht op advocaat tijdens politieverhoor'

Verdachten moeten recht hebben op bijstand van een advocaat tijdens een politieverhoor. Dat stelt advocaat-generaal Taru Spronken in een advies aan de Hoge Raad.

Tot nog toe heeft de Hoge Raad in zijn jurisprudentie bepaald dat een verdachte recht heeft op een advocaat voorafgaand aan een verhoor. Maar daaraan konden verdachten niet het recht ontlenen om bijstand te krijgen tijdens verhoren.

Spronken is adviseur van de Hoge Raad. Zij vindt dat het hoogste rechtscollege anders tegen deze kwestie moet aankijken. Ze bepleit dit op basis van een recente uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Daarin bepaalde het hof dat een verdachte bijstand moet kunnen krijgen tijdens een politieverhoor.

Met instemming begroet
Het advies van Spronken werd vrijdag met instemming begroet door de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). 'Wij maken ons hier al jaren sterk voor', zei NVSA-voorzitter Bart Nooitgedagt. 'Het advies loopt in de pas met de Europese jurisprudentie en de recent vastgestelde EU-richtlijn.'

Op grond van een andere uitspraak van het Europese Hof (het zogenoemde Salduz-arrest) bepaalden de hoogste Franse en Engelse rechterlijke instanties al dat een advocaat moet worden toegelaten bij een politieverhoor. Nederland is samen met Ierland het enige EU-lidstaat waarin dit nog niet zo is geregeld.

Spronken geeft het advies in een zaak van een Amerikaanse piloot, die werd verdacht van het bezit van een vals paspoort. De man had gevraagd om een advocaat tijdens het politieverhoor, maar kreeg die niet.

De Hoge Raad doet naar verwachting op 28 januari uitspraak in de zaak.
Bron

Nieuw bewijs moet mysterie rond Jack the Ripper ontrafelen

Walter Sickert in 1911 © Wikimedia Commons.

De Amerikaanse misdaadschrijfster Patricia Cornwell zegt nieuw bewijs te hebben voor de identiteit van Jack the Ripper, de bekendste Engelse seriemoordenaar. Na 11 jaar onderzoek wijst de schrijfster van onder meer de Scarpettaserie naar de schilder Walter Sickert, die al vaker als mogelijke verdachte is genoemd.

Cornwell gelooft bovendien in een 'koninklijk complot' rond de reeks moorden van 1888 tot 1891, die ze samen met een voormalige officier van Scotland Yard tot in detail onderzocht.

Watermerk
Cruciaal zijn volgens de bestsellerschrijfster de brieven die Jack the Ripper naar de politie stuurde, rapporteert de Londense krant The Evening Standard vrijdag. Die brieven worden nog altijd bewaard in de Nationale Archieven. Cornwell ontdekte dat ze hetzelfde watermerk bevatten als correspondentie die van Sickert bewaard is gebleven.

'Kunnen we het ooit bewijzen? Nee, hoe zou dat kunnen?', weet de schrijfster. 'Het zijn duidelijk bekennende en hele gewelddadige brieven. Ik denk dat deze reeks moorden altijd zal blijven fascineren en gehuld zal blijven in mysterie.'

Protest tegen celstraffen Egyptische demonstrantes

De veroordeelde Egyptische demonstrantes. © afp.Amnesty International heeft donderdag de noodklok geluid over de behandeling van de zeker 14 Egyptische actievoersters die zijn veroordeeld tot celstraffen van ruim 11 jaar vanwege hun acties tegen de door het leger gesteunde regering. Amnesty eist hun vrijlating.

De politie arresteerde de vrouwen tijdens een demonstratie in Alexandrië. Ze voerden actie om steun te betuigen aan de voormalige president Mohamed Morsi, die in juli werd afgezet door het leger.

Advocaten klaagden bij de mensenrechtenorganisatie over het flinterdunne bewijs tegen de vrouwen. Het bestond naar verluidt uit weinig meer dan spandoeken, protestborden en een aantal stenen.

Ook zeven minderjarige meisjes werden opgepakt en veroordeeld. Ze blijven vastzitten tot ze 21 jaar zijn, liet Amnesty weten. Volgens de organisatie hadden de vrouwen en meisjes nooit aangehouden mogen worden. 'Ze zijn nu gewetensgevangenen en moeten worden vrijgelaten.'
Bron

Bijen detecteren kanker in de adem

© Susana Soares.


De Portugese ontwerpster Susana Soares heeft een toestel ontwikkeld waarmee ze kanker en andere ziektes kan detecteren door het inzetten van bijen. De glazen objecten van Soares hebben een kleine kamer waarin de patiënt uitademt en een grotere kamer waar de getrainde bijen in worden gezet. Als de bijen de geur herkennen waarvoor ze zijn opgeleid, in dit geval de 'biomarkers' van een bepaalde ziekte, zullen ze naar de kleinere kamer met de uitgeademde lucht vliegen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat honingbijen (apis mellifera) een buitengewone reukzin hebben, beter dan die van speurhonden. Bijen kunnen rondvliegende molecules herkennen, zelfs in de geringste concentraties.

Training
De insecten kunnen getraind worden om specifieke chemische geuren te herkennen, zoals de 'biomarkers' die kenmerkend zijn voor ziektes als tuberculose, diabetes, long-, huid- en pancreaskanker. Biomarkers zijn stoffen die dienstdoen als een indicator van een bepaalde biologische toestand.

Eén geur per bij
Tijdens de zogenaamde hymenopteratraining worden bijen blootgesteld aan de geur en worden ze vervolgens beloond met een suikeroplossing. Op die manier associëren ze de geur met de beloning. De honingbijen kunnen slechts op één geur per bij getraind worden. Die training duurt slechts vijf minuten, maar de bijen herkennen de geur hun leven lang. Een bijenleven duurt gemiddeld zes weken.

Explosieven en drugs
Bijen en wespen werden in het verleden al ingezet om explosieven en drugs op te sporen. Bijen kunnen op meer dan zestig verschillende geuren getraind worden, waaronder metamfetamine (speed, xtc), uranium en tuberculose. Ze worden ook ingezet om diabetes, long- en huidkanker te diagnostiseren en ze kunnen ook zwangerschappen bevestigen.

Het systeem van Soares is niet waterdicht, maar kan gebruikt worden als een goedkoop alternatief voor opsporingsmethodes die dure medische apparatuur vereisen.
Bron

Experimentele 3D-scanner ziet in het donker

© MIT.
Om een foto te maken heb je licht nodig, en meestal aardig wat ook. Wetenschappers van MIT hebben nu een 3D-scanner gemaakt die plaatjes kan schieten als het bijna pikdonker is.

Het apparaat kan al een afbeelding vastleggen als er maar een paar fotonen licht op het onderwerp vallen. De onderzoekers hebben daarvoor geen speciale, nieuwe hardware gebruikt bij hun project.

Het geheim zit hem in een speciaal algoritme dat wordt gebruikt om het weinige gedetecteerde licht te verwerken. Het team gebruikte een standaard fotonendetector die hele zwakke laserpulsen afvuurt op het onderwerp, schrijft Nature.

Opmerkelijk scherpe plaatjes
Door het tijdsverschil te meten tussen de echo's van afzonderlijke lichtdeeltjes kan het algoritme de ruis uit de foto filteren. Het plaatje dat overblijft, is opmerkelijk scherp.

Er zijn verschillende toepassingen denkbaar voor zo'n supergevoelige camera. Zo zou die kunnen worden ingezet bij biologisch onderzoek naar bijvoorbeeld het menselijke oog. Ook zouden de beelden van beveiligingscamera's in donkere ruimtes flink kunnen worden verbeterd.
Bron

donderdag 28 november 2013

Opschudding in Nigeriaans dorp om 'geitenbaby'


© kos.

Grote opschudding in het Nigeriaanse dorpje Ogotun. Daar heeft volgens getuigen een geit een wezen gebaard dat gelijkenis vertoont met een menselijke baby, meldt Information Nigeria.


'De geit doorstond hevige pijnen', aldus dorpsoudste Sunday Ogunmeji. 'De dominee kon het niet meer aanzien en hielp het dier bij de bevalling. De vrucht leek echter sterk op een menselijke baby. Het had een gelaat, hoofdhaar, twee benen en twee armen met hoefjes'. Op internet circuleert een schokkende foto van het wezentje.

Chaos
Het nieuws verspreidde zich snel. 'Geïnteresseerden kwamen toegesneld', getuigt buurtbewoner Saidi Oladepo. De plaatselijke politie moest de menigte bedaren. Het geitenjong overleefde maar enkele uren.
Bron

Drones ingezet voor smokkel naar gevangenis

© Thinkstock.


Amerikanen en Canadezen hebben een nieuwe manier gevonden om vrienden of familieleden die in de gevangenis zitten van smokkelwaar te voorzien: op afstand bestuurbare vliegtuigjes of helikoptertjes. De zogeheten drones zijn bij gevangenissen in de Verenigde Staten en Canada ontdekt.

In de Amerikaanse staat Georgia werden onlangs vier mensen opgepakt nadat cipiers een drone over de poort hadden zien vliegen. Ze werden in de buurt van de gevangenis betrapt met de afstandsbediening en een voorraad tabak die ze vermoedelijk met de drone wilden afleveren. Dat gebeurde vorige week al, maar kwam pas woensdag (lokale tijd) naar buiten.

Afgelopen zondag blijkt ook in het Canadese Hull een drone over een gevangenis te zijn gevlogen. Verdachten of smokkelwaar werden niet gevonden. Een bestuurder van de vakbond voor gevangenispersoneel zei tegen de krant Ottawa Sun dat drones inmiddels vaak op deze manier worden gebruikt.
Bron

Doden door aardbeving in Iran

In Busher staat de eerste kerncentrale van het land. © EPA.


Door een aardbeving in het zuiden van Iran zijn vandaag zeker 7 mensen om het leven gekomen. De aardbeving in de provincie Busher had een kracht van 5,7 op de schaal van Richter.

Het epicentrum van de aardbeving lag bij de stad Borazjan, waar ongeveer 100.000 mensen wonen. Gebouwen raakten beschadigd en veel mensen vluchtten in paniek de straat op.

In de provincie staat de eerste kerncentrale van het land, die sinds 2011 in bedrijf is. Er zijn geen berichten dat deze is beschadigd. De centrale ligt zo'n 60 kilometer ten noorden van het getroffen Borazjan.

In de provincie Busher gebeurde in april van dit jaar ook al een aardbeving. Die had voor 30 inwoners dodelijke gevolgen.
Bron

Dromedaris is bron dodelijk virus MERS

© ANP.


Dromedarissen blijken dragers te zijn van een virus dat bij mensen zeer dodelijk kan zijn. De gezondheidsautoriteiten in Qatar hebben meegedeeld dat daar drie beesten van een kudde van 14 dieren dragers bleken van het uit de regio stammende Middle East Respiratory Syndrome (MERS).

De dieren werden onderzocht omdat er in hun omgeving mensen MERS hadden opgelopen. Het onderzoek naar de dromedarissen is mede verricht door de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus.

De constatering steunt de theorie dat deze dieren de bron van het gevreesde MERS zijn. Nederlandse wetenschappers hadden in augustus al laten weten dat de dromedaris 'de voornaamste verdachte is', omdat er toen antistoffen met betrekking tot MERS waren aangetroffen bij deze dieren.

Het MERS waart rond in het Midden-Oosten en in totaal zijn circa 170 personen besmet. Daarvan zijn er bijna 70 aan dit coronavirus bezweken.

Moment dat walvis ontploft op video vastgelegd

Het komt wel vaker voor dat walvissen aanspoelen en komen te overlijden op het strand. In de maag en darmen van het dode dier ontwikkelen zich gassen die het lichaam niet uit kunnen. Op een gegeven moment kan dat een ontploffing veroorzaken. Dit was onlangs het geval op de Faroer eilanden waar het moment werd vastgelegd.

De gestrande potvis werd als een gevaar voor de gezondheid en de omgeving beschouwd en dus wilde een specialist het karkas opruimen door het aan stukken te snijden. Toen hij zijn mes in de maag plantte, bleek er gas in te zitten dat onder hoge druk stond. Dit maakte dat het dier ontplofte en zijn ingewanden in het rond vlogen. Gelukkig kon de specialist zich snel uit de voeten maken.
LET OP! De beelden kunnen als schokkend worden ervaren
  Bron

Russische stad opgeschrikt door ontploffende wegen

In Jekaterinenburg, de vierde grootste stad van Rusland, zitten ze met een probleem. Zo af en toe ontploft er namelijk een straat. Of is het een eerder drastische methode om te verhinderen dat chauffeurs door het rode licht rijden?

Op beelden, geschoten met een in Rusland erg populaire dashboardcamera, zien we dat plots een straat explodeert op het moment dat een SUV op het punt staat om door het rood te rijden.

Een andere terreinwagen kan begrijpelijkerwijs de omhooggekomen stukken asfalt niet ontwijken. Vermoed wordt dat de ontploffing te wijten is aan een gaslek.


woensdag 27 november 2013

Zeepaardje is uitmuntend jager dankzij vreemde vorm kop

Als een zeepaardje gaat jagen, gooit hij zijn kop in zijn nek en schiet hij geruisloos door het water. © afp.Zeepaardjes zijn een van de langzaamste vissen die we kennen, maar ze blijken ook meedogenloos snelle jagers te zijn. En dat hebben ze mede te danken aan de vorm van hun kop, schrijven biologen in Nature Communications.


'Het zeepaardje is een van de langzaamst zwemmende vissen die we kennen, maar ze zijn in staat om met ongelooflijke snelheden hun prooien te vangen', zegt onderzoeker Brad Gemmell in Nature Communications. 'In rustig water vangen zeepaardjes 90 procent van hun beoogde prooi. Dat is extreem hoog, en we wilden weten waarom.'

De dieren hebben een geheim wapen om hun prooi, Roeipootkreeftjes (ook wel de watervlooien van de zee), te vangen. Hun eigenaardige snuiten zijn zo gevormd dat de zeepaardjes zeer weinig rimpelingen in het water maken wanneer ze bewegen. En dat is juist hetgeen waardoor roeipootkreeftjes hun vijand herkennen.

'Roadrunner-stijl'
'Als je een roeipootkreeftje bent, ben je een gewilde prooi in de oceaan', zegt Gemmell. 'Ze hebben een aantal behoorlijk indrukwekkende manieren ontwikkeld om te voorkomen dat ze opgegeten worden: gevoeligheid en snelheid.' Roeipootkreeftjes, kleine kreeftachtigen, kunnen geen beelden zien en vertrouwen op hun gevoeligheid voor deining in het water wanneer roofdieren ze naderen. 'Zodra ze dat voelen, zijn ze weg daar, 'roadrunner-stijl'.'

De kreeftjes hebben een van de kortste reactietijden ooit gezien in het dierenrijk. Binnen ongeveer twee of drie milliseconden nadat de roeipootkreeft zijn aanvaller voelt, schieten ze weg. Ze kunnen dan een snelheid van meer dan 500 lichaamslengtes per seconde bereiken.

Om zo'n snelle prooi te kunnen vangen, moet een zeedier net iets sneller zijn. Uit eerder onderzoek bleek al dat zeepaardjes beter zijn in het vangen van roeipootkreeftjes dan anderen.

De onderzoekers volgden een dwergzeepaardje met een 3D-camera. Zodra het zeepaardje gaat jagen, gooit het zijn kop in zijn nek en zuigt zijn prooi vervolgens naar binnen. Dit gebeurt in slechts een duizendste van een seconde. Doordat het roeipootkreeftje niet 'voelt' dat een vijand hem nadert, heeft het dier geen tijd om weg te schieten.Bron

Russen woedend om enorme Louis Vuitton-koffer

© ap.


De Russen die woedend zijn vanwege de gigantische Louis Vuitton-koffer op het Rode Plein in Moskou, krijgen hun zin: het negen meter hoge en 30 meter lange gevaarte wordt verwijderd. Dat heeft warenhuis GUM, die de constructie plaatste, laten weten.


Veel Russen uitten hun woede over de plaatsing van de koffer, op een steenworp afstand van het graf van Vladimir Lenin. Volgens staatsmedia heeft het Kremlin opdracht gegeven de constellatie te verwijderen.

De koffer is onderdeel van de tentoonstelling 'De Ziel van het Reizen', waarmee de 150e verjaardag van Louis Vuitton wordt gevierd en die op 2 december zou worden geopend. Louis Vuitton zegt dat de koffer een kopie is van een model van de Russische prins Vladimir Orlov.
Bron

'Poort naar de hel' brandt al sinds 1971

© thinkstock.


In het Turkmeense Darvaza is de 'poort naar de hel', zoals de dorpsbewoners de brandende krater noemen, in het donker al van kilometers afstand te zien. Het mysterieuze vuur woedt, door een misgelopen experiment, al 42 jaar onafgebroken in de Karakumwoestijn.

In 1971 waren geologen uit de voormalige Sovjet-Unie aan het boren naar gas toen ze een enorme ondergrondse ruimte vonden. De 'grot' stortte echter in waardoor er een enorme krater ontstond van zo'n zeventig meter breed en twintig meter diep.

Zwavelgeur

Om de verspreiding van giftige gassen te voorkomen, staken de geleerden de krater in brand in de hoop dat het vuur snel zou doven. Maar kijk, meer dan veertig jaar later is de poort naar de hel, die trouwens een indringende zwavelgeur verspreidt, nog steeds springlevend en verworden tot toeristische attractie.
In 2010 gaf de Turkmeense president aan de krater te willen opvullen om de poort naar de hel te doven maar tot op heden is dat nog altijd niet gebeurd.


Bron


dinsdag 26 november 2013

Kippenvel: Ryan (5) vertelt over zijn vorig leven

De vijfjarige Ryan duidt zichzelf aan op een foto uit 1932 © YouTube.


Ryan vertelt honderduit over zijn ontmoeting met Marilyn Monroe, beweert dat filmlegende Rita Hayworth vroeger één van zijn beste vriendinnen was en legt in geuren en kleuren uit hoe het er in de jaren '30 in Hollywood achter de schermen aantoe ging. Al is er echter één klein probleempje: Ryan is amper vijf jaar oud.

Moeder Cyndi was er vroeger rotsvast van overtuigd dat reïncarnatie pure nonsens was, maar van die mening ziet de Amerikaanse nu helemaal af. Haar zoon beweert namelijk dat hij in zijn vorig leven een bekende Hollywoodagentwas die het hele showbizzwereldje in zijn zak had. Cyndi deed haar verhaal bij psychiater Jim B Tucker, die er op zijn beurt een boek over schreef: Return to Life.

Bijzondere details
Return to Life brengt het verhaal van buitengewone kinderen die er zeker van zijn dat ze gereïncarneerd zijn. Zo is er een beloftevolle golfer (3) die zegt dat hij de reïncarnatie is van Bobby Jones (een golflegende uit de jaren '30) en lezen we hoe een jongetje van amper twee jaar oud met zijn vader naar een museum gaat en zich plots de veldslag van Iwo Jima helemaal voor de geest kan halen. Tot slot maken we kennis met Ryan uit Oklahoma, die met wel heel bijzondere details op de proppen kan komen.

Cyndi had op een dag een aantal boeken over Hollywood uit de bibliotheek meegebracht om te kijken of haar zoon zich het één en ander zou kunnen herinneren. Met succes, want de knaap kon meteen een foto uit 1932 van op de set van 'Night After Night' aanduiden. Nog niet bizar genoeg? Ryan gaat zelfs nog een stapje verder door een man aan te duiden: 'Mama, dit ben ik. Ik heb mezelf gevonden.'

De foto van op de set van 'Night After Night' © YouTube.
Maar daar stopt het nog lang niet: Ryan beschrijft vervolgens een scène uit de film waarin een kast vol wapens te zien is. Cyndi besluit om de film diezelfde avond op YouTube te bekijken, en wat blijkt: er komt wel degelijk een scène met wapens in een kast in voor.

Tucker en zijn team probeerden de man uit Ryans herinneringen aan de hand van de foto te identificeren. Al snel ontdekken ze dat het om een zekere Marty Martyn gaat, een populaire Hollywoodagent die in Los Angeles woonde en in 1963 - bijna 45 jaar voor de geboorte van Ryan - aan kanker overleed.

Oudste Boeddhamonument ontdekt

Archiefbeeld © anp.


Archeologen hebben in Nepal een houten constructie opgegraven die een eerbetoon zou zijn aan Boeddha en dateert uit de 6e eeuw voor Christus. Het zou het oudste monument voor Boeddha zijn dat ooit is ontdekt en een bewijs vormen dat de spirituele leider in die periode al leefde of had geleefd. Dat meldt de BBC.

De vondst werd gedaan bij de Maya Devi tempel in Lumbini, de geboorteplaats van Siddhartha Gautama die later Boeddha werd. De tempel staat op de plaats waar Boeddha ter wereld zou zijn gekomen. Deskundigen zijn het er niet over eens in welke periode Boeddha heeft geleefd. Tot nu toe werd de periode 390-340 voor Christus als meest aannemelijk geacht.
Bron

Extreem weinig orkanen boven Atlantische Oceaan in 2013

© thinkstock.


Het Atlantische orkaanseizoen was in 2013 uiterst kalm. Slechts twee tropische stormen ontwikkelden zich tot een orkaan, aldus de Amerikaanse weerdienst NOAA gisteren. Het gaat om het op vijf na kalmste orkaanseizoen sinds 1950. Het orkaanseizoen loopt van juni tot eind november.


De atmosferische omstandigheden waren zeer ongunstig voor de vorming van orkanen boven de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Dertien tropische stormen kregen een naam toebedeeld, maar slechts twee ervan, Ingrid en Humberto, ontwikkelden zich tot een orkaan. Ze reikten bovendien niet tot de zwaarste klasse.

Het gaat om het laagste aantal sinds 1982. Meteorologen hadden niettemin een actief orkaanseizoen verwacht, met 13 tot 20 tropische stormen en zeven tot elf orkanen.

Vorig jaar richtte de orkaan Sandy een ravage aan in het oosten van de VS. Dit jaar trok alleen de tropische storm Andrea, de eerste van het seizoen, over het Amerikaanse binnenland.
Bron

Paniek in Bosnisch dorp nadat zinkgat vijver opslorpt

© ap.

De inwoners van het Bosnische Sanica verkeren in shock nadat een zinkgat de dorpsvijver met vissen en al heeft opgeslorpt. Al wat rest is een enorme krater.


De vijver had een diameter van twintig meter en was acht meter diep, terwijl de 'afgrond' zoals de bewoners de krater noemen, vijftig meter breed is en dertig meter diep. Bovendien blijkt het gat nog steeds in omvang toe te nemen.

'Ik zat de dag voordat de krater ontstond nog naast de vijver te nippen van mijn brandewijn', aldus Cemal Hasan. 'Plots was er paniek. De vissen sprongen omhoog en een boom werd met een enorme kracht neergehaald.' Later ontstond het zinkgat.

Volgens wetenschappers is het niet ongebruikelijk dat vijvers op die manier plots verdwijnen. Het natuurlijke proces wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het uitdrogen van ondergrondse waterstromen.
Bron

Amerikaanse toestellen vliegen door Chinese 'luchtverdedigingzone'

De betwiste eilanden. © ap.Twee Amerikaanse militaire vliegtuigen zijn vandaag over een door China ingestelde 'luchtverdedigingzone' gevlogen, zonder Peking daarvan op de hoogte te stellen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De zaterdag door China ingestelde zone ligt boven twee eilandjes in de Oost-Chinese zee, waarover het land met Japan aan het twisten is. Peking eist dat alle vliegtuigen die over de betwiste eilanden - die door Japan Senkaku en door China Diaoyu worden genoemd - vliegen zich melden bij de Chinese autoriteiten. Als piloten dat niet doen of zich niet houden aan de regels van Peking, dan kunnen er maatregelen worden getroffen door het leger.

De Amerikaanse kolonel Steve Warren zegt dat de Amerikaanse toestellen bezig waren met een reguliere operatie boven de eilanden. De toestellen hebben volgens hem alle geldige procedures gevolgd. China heeft nog niet op het incident gereageerd.

Op het matje
Eerder vandaag riep Australië al de Chinese ambassadeur op het matje in verband met de zone. Australië zegt zich zorgen te maken over de stap van Peking. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Boshop zei in een verklaring dat 'de timing waarmee en de manier waarop' China de zone instelde, niet zullen helpen de stabiliteit in de regio te verbeteren.

Japan heeft meteen al laten weten de Chinese 'luchtverdedigingzone' niet te erkennen.
Bron:
Lees ook :China terughoudend na overvliegen bommenwerpers VS boven eilandjes
Lees ook: Chinese schepen dringen betwiste territoriale wateren binnen

Vrouw verstopt zich na ongeluk in kofferbak

© Archieffoto ANP.


Uit vrees voor de Duitse politie heeft een 30-jarige vrouw zich na een ongeval in de kofferbak van haar auto verstopt en opgesloten. Pas na anderhalve dag werd zij in een garage door monteurs 'ontdekt'.

De vrouw was zaterdagavond in Bad Kreuznach in de deelstaat Rijnland-Palts tegen een muur gereden. Agenten vonden het verlaten ogende voertuig en lieten het weg takelen. De vrouw had tijdens de twee nachten in de garage wel eten en drinken want ze kon uit de kofferbak bij de passagiersruimte komen. Nadat zij was ontdekt, verklaarde zij dat zij op het moment van het ongeluk had gedronken en ondervloed van drugs stond.

Haar rijbewijs is voorlopig ingenomen, aldus de krant Bild dinsdag.
Bron

maandag 25 november 2013

Komeet 'Ster van Bethlehem' gaat hemel verlichten

ISON op 19 november © epa.


Een passerende komeet zal in de weken voor kerstmis wellicht de hemel oplichten. In de vroege ochtend zal het, vanuit Nederland gezien, daarom mogelijk lijken alsof de Bijbelse Ster van Bethlehem te zien is, die volgens de overlevering de weg zou hebben gewezen naar de geboorteplaats van Jezus. Maar de kans is groter dat de komeet zijn staart verliest als het hemellichaam de zon passeert.

De komeet ISON raast nu af op de zon, die hij donderdag op 1,16 miljoen kilometer zal passeren, meldt de Britse krant The Guardian. De intense hitte van de zon zal de komeet opwarmen tot 2700 graden Celsius, waardoor hij sneller zal verdampen.

ISON won het afgelopen weekend aan helderheid, waardoor hij met het blote oog zichtbaar is. Astronomen vreesden toen dat de komeet al uit elkaar viel, maar volgens de universiteit van Belfast 'blijft hij nog bij elkaar'.

ISON werd in september vorig jaar ontdekt door astronomen die in Rusland de telescoop van het International Scientific Optical Network (ISON) gebruikten. De komeet is een ijs- en stofbal die is overgebleven na de vorming van het zonnestelsel.
Bron

Mysterie in Frankrijk rond kinderlijkje en donkere vrouw

De zwarte vrouw die het kindje vergezelde. © AFP.


De identiteit van het overleden meisje dat woensdag werd gevonden in het Franse Berck-sur-Mer is nog niet bekend en van de vrouw die het kindje vergezelde ontbreekt elk spoor. De Franse politie zet haar onderzoek in de zaak van het kinderlijkje onverminderd voort, meldt persbureau AFP.

Garnaalvissers vonden het meisje woensdagmorgen op het strand van Berck-sur-Mer in het Noord-Franse departement Pas-de-Calais. Vrijdag deed de politie een oproep voor mogelijke getuigen, vergezeld van een beschrijving van het meisje. 'Lichte huid, blauwe ogen en golvend bruin haar', klonk het. Niemand heeft zich vooralsnog gemeld voor het overleden kindje.

Het gerecht zoekt nog altijd intensief naar de zwarte vrouw die het kindje vergezelde. Op vrijgegeven videobeelden van bewakingscamera's in het Parijse Paris-Nord is ze te zien met het kindje op weg naar Berck-sur-Mer op dinsdag. Beelden van woensdag, de dag van de ontdekking van het lijkje, tonen haar alleen.

Volgens de politie zou de zwarte vrouw ongeveer 30 jaar oud zijn, een bril dragen en zich in het Frans uitdrukken. Het meisje overleed aan een ophoping van vocht in de longen, waarschijnlijk ten gevolge van verdrinking.
Bron

Aantal jonge aidsdoden stijgt tegen trend in

Archiefbeeld © epa.


Aids eist wereldwijd steeds minder dodelijke slachtoffers, maar onder jongeren is het aantal fatale besmettingen juist fors toegenomen. Dat signaleert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een maandag verschenen rapport.

Jongeren vallen vaak tussen de wal en het schip doordat de gezondheidszorg niet goed op hen is afgestemd. Ze worden minder getest dan volwassenen en vanwege schaamte durven ze vaak geen hulp te zoeken, waarschuwt de VN-organisatie.

Ongeveer 2 miljoen jongeren tussen de 10 en 19 jaar zijn momenteel met het hiv-virus besmet. Het aantal dodelijke besmettingen in deze leeftijdscategorie is volgens cijfers van Unicef zelfs in 10 jaar verdubbeld: van ongeveer 40.000 in 2001 tot meer dan 80.000 in 2011.

Wereldwijd kwamen in 2012 volgens een schatting van de VN in totaal 1,6 miljoen mensen om het leven door de gevolgen van aids. Op het dieptepunt, in 2005, eiste de ziekte jaarlijks zo'n 2,3 miljoen levens.
Aids tast het afweermechanisme aan, waardoor patiënten veel vatbaarder worden voor andere ziekten, zoals longontstekingen of tuberculose.

Aids is ongeneeslijk, maar er zijn de laatste jaren wel steeds betere medicijnen gemaakt die het virus lang kunnen onderdrukken.
Bron

Crècheleidster: 'Uw kinderen zijn vuil en stinken'

© thinkstock.


Een crècheleidster uit Buffalo, in de Amerikaanse staat New York, heeft zich de woede van ouders op de hals gehaald nadat ze hun door middel van een handgeschreven briefje had opgedragen iets te doen tegen de 'vuile kleren waarin de kinderen soms dagelijks naar school komen' en waardoor 'onaangename geuren' vrijkomen.

Het briefje kreeg het stempel 'belangrijke mededeling' en werd rondgestuurd uit 'bezorgheid over de gezondheid en veiligheid van de kinderen'. De leidster aan de Build Academy houdt toezicht op 3- tot 4-jarigen en zou het bijvoorbeeld ook moeilijk vinden om 'dicht bij de kinderen te zijn of ze aan te raken'.

Verschillende gezinnen reageerden woedend op de brief en vonden het ongepast dat de boodschap op deze manier werd overgebracht. 'Ze had telefonisch contact kunnen opnemen met de ouders of een vergadering op school kunnen houden', zei een van de betrokkenen aan persagentschap AP. Velen vroegen vooral ook om begrip voor de situatie waarin tal van gezinnen verkeren. Ongeveer 30 procent van de bevolking in Buffalo leeft onder de armoedegrens.

De school zou besloten hebben om geen verdere stappen te ondernemen, maar de leidster heeft voortaan wel toestemming nodig voor het rondsturen van brieven.
Bron

Vrouw doodgereden bij eerste wandeling na ernstig ongeluk

De kruising in Woodbridge waar Okuly werd doodgereden. © Street View.


Een vrouw uit het Amerikaanse Woodbridge (Virginia) die juist een halfjaar had gerevalideerd na een ernstig motorongeluk, is gisteren doodgereden tijdens het eerste wandelingetje dat ze sinds haar herstel maakte. Ze werd geschept door een 24-jarige automobiliste tijdens het oversteken van een kruising.

Het slachtoffer, Sally Ann Okuly, was juist onderweg naar haar favoriete winkeltje om een krant en een kop koffie te kopen, aldus haar echtgenoot tegenover de Amerikaanse zender NBC News.

Het echtpaar zou vandaag 41 jaar getrouwd zijn. Okuly, die eerder herstelde van kanker, laat niet alleen haar echtgenoot Bill na, maar ook twee kinderen.

De automobiliste die haar aanreed, is aangehouden op verdenking van roekeloos rijgedrag en het verzuimen voorrang te verlenen aan een voetganger.
Bron

Vrouw de cel in voor oplichting via Marktplaats

Een 25-jarige vrouw uit Diemen is veroordeeld tot 12 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk omdat ze via Marktplaats mensen heeft opgelicht. Ook oordeelde de rechtbank haar schuldig aan valsheid in geschrifte. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag laten weten. Justitie die 12 maanden waarvan 6 voorwaardelijk had geëist, is tevreden met de uitspraak van de rechtbank.

De vrouw had in 2,5 jaar bijna 50 mensen opgelicht voor ruim 5000 euro. Ze bood kaartjes aan voor onder meer de musical Soldaat van Oranje, een concert van Bruno Mars en voor Lowlands. De vrouw inde het geld, maar leverde nooit de kaartjes. Ook verkocht ze hetzelfde digitale kaartje aan meer personen, zodat alleen degene die het als eerste gebruikte een geldig toegangsbewijs had.

Ook deed ze zich voor als verhuurder van een woning en verkoper van kleding. Ze maakte twee valse aanvraagformulieren op voor het openen van een bankrekening voor haar en haar vriend. Die vriend, een Diemenaar van 34 jaar, is veroordeeld tot 80 uur werkstraf voor onder meer heling en het profiteren van de opbrengst van de oplichting.

De 49 benadeelde mensen krijgen een schadevergoeding.

Massamoorden inspiratiebron schutter bloedbad Newtown


Adam Lanza op een ongedateerde archieffoto © ap..


De jonge man die bijna een jaar geleden op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut 20 kinderen en zes volwassenen doodschoot was geobsedeerd door massamoorden, in het bijzonder dat op Columbine High School in 1999. Maar wat Adam Lanza precies dreef tot zijn aanslag op de Sandy Hook-school, anders dan dat die school dicht bij huis was, blijft onduidelijk. Omdat de schutter dood is, komt er verder geen strafvervolging.


De 20-jarige Lanza richtte het bloedbad op 14 december aan met een heel arsenaal aan wapens en munitie die door zijn moeder waren aangeschaft. Hij vermoordde eerst haar en reed vervolgens naar de school. Hij sloeg de hand aan zichzelf toen de politie bij de school aankwam.

In het rapport staan de voorwerpen vermeld die in de kamer van Lanza zijn aangetroffen, waaronder nieuwsartikelen over andere schietpartijen op scholen, foto's van een met bloed besmeurde persoon en videospelletjes, waaronder Left for Dead en Call of Duty. In een voetnoot merkt Sedensky op dat in de woning van Lanza een computerschijf is gevonden die mogelijk belangrijke aanwijzingen bevat, maar defect is en waarschijnlijk nooit kan worden uitgelezen.

Volgens het rapport had Lanza onmiskenbaar problemen met zijn geestelijke gezondheid. In 2005 werd bij hem het Asperger-syndroom vastgesteld. Maar ondanks zijn fascinatie voor massaschietpartijen en vuurwapens, vertoonde hij nooit agressief of dreigend gedrag, stelt de aanklager. 'Sommige herinnerden zich dat de schutter was gepest, maar anderen, onder wie veel leerkrachten, hebben daar nooit iets van gemerkt.'
Bron
Lees ook: Rapport onthult details uit leven van massamoordenaar

Mogelijke kannibaal actief in Pyreneeën

Pyreneeën © kos.


Een 26-jarige Fransman in de Pyreneeën wordt ervan verdacht een 90-jarige man te hebben gedood om delen van hem te kunnen opeten. Het slachtoffer zou op 15 november met een metalen voorwerp zijn gedood door de voormalige militair, die daarop diens hart en tong bereidde met bonen.

De aanklager in Tarbes maakte maandag bekend dat vlees dat op een bord in de buurt van het lijk werd gevonden, inderdaad menselijk was. Het is niet duidelijk of de verdachte er ook echt van heeft gegeten.

De ex-militair heeft verklaard met de moord 'een boodschap van boven' te hebben gehoorzaamd, meldt de Franse krant La Depêche du Midi. Hij is in eerste instantie opgenomen op een gesloten psychiatrische afdeling.
Bron

Helft vergiftigingen door geneesmiddelen

© anp.


Van alle vergiftigingen waarmee mensen zich vorig jaar hebben gemeld bij de arts of het ziekenhuis, is de helft veroorzaakt door het innemen van te veel geneesmiddelen zoals pijnstillers of rustgevende middelen. In 2012 werd dit 25.942 keer gemeld. Dit meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in het Jaaroverzicht 2012.

Meestal gaat het om vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, die doelbewust zijn ingenomen als zelfmoordpoging.

Acute vergiftigingen hoeven in Nederland niet ergens centraal geregistreerd te worden. Alleen vergiftigingen waarbij artsen en andere hulpverleners advies nodig hebben, worden bij het NVIC gemeld.
Bron

zondag 24 november 2013

'Harde knal' en rook uit plafond winkel Schiphol

24-11-13 - 11:01  bron: ANP

Brandweer doet nog onderzoek

Foto ter illustratie. © anp.


In het winkelgebied op Schiphol Plaza is vanochtend melding gedaan van rookontwikkeling bij een koffer- en tassenwinkel. De brandweer onderzoekt waar de rook precies vandaan kwam.


De brandweer heeft onderzocht wat er aan de hand was, maar toen er geen vuur werd gevonden, is de zaak aan Schiphol beheer overgedragen.

De brandweer rukte met veel mensen en materieel uit, omdat vanwege de locatie opgeschaald was naar een groter incident. Volgens de brandweerwoordvoerster is dat standaard in dergelijke situaties.

Korte tijd na de melding was alles weer normaal, liet een woordvoerster van Schiphol weten. Van een ontruiming is geen sprake geweest en ook het vliegverkeer is niet door het incident beïnvloed.
Bron

Winkelier licht kraslotwinnaar op

© thinkstock.


Een man in het Amerikaanse Hempstead die 1 miljoen dollar had gewonnen met een kraslot, werd door de winkelier die hem het lot had verkocht aanvankelijk afgescheept met 1000 dollar. De winkelier en zijn zoon zijn gisteren voorgeleid op verdenking van oplichting, meldt CNN.

De reglementen van New York Lottery bepalen dat alleen prijzen onder de 600 dollar contant in de winkel kunnen worden uitgekeerd. Niettemin beweerde de winkeleigenaar dat de prijswinnaar recht had op 1000 dollar, een bedrag dat ter plekke werd uitgekeerd. Naderhand bleek het bedrag een duizendste te zijn van waar de gelukkige recht op had.

Geen aangifte doen
Toen de winnaar terugkeerde om verhaal te halen, zou de zoon van de winkelier hem 10.000 dollar hebben geboden. In ruil daarvoor zou de winnaar moeten beloven geen aangifte te doen bij de politie. De man ging niet in op het aanbod en stapte gelijk naar de politie, die hem liet weten dat hij recht had op 1 miljoen dollar.

De winkelier en zijn zoon worden er onder meer van beschuldigd de prijs van het kraslot zelf te hebben willen incasseren. Hun advocaat houdt vol dat ze onschuldig zijn. De computer van de loterijorganisatie die in hun winkel staat, zou dienst hebben geweigerd.'
Bron

Nieuw wereldrecord 'in brand staan': 5 minuut 41 seconden

De Oostenrijkse stuntman Joe Tödtling tijdens zijn geslaagde recordpoging, gisteren in Salzburg.© epa.


De Oostenrijkse stuntman Joe Tödtling vestigde gisteren een nieuw record voor in het Guinness Book of Records. Hij stond 5 minuten en 41 seconden met zijn hele lichaam in brand en gebruikte daarbij geen zuurstofmasker. Het is een nieuw 'wereldrecord'.


De 34-jarige Tödtling werd voor de recordpoging aangestoken door zijn vrouw. 'Ik vertrouw haar', zei de Oostenrijker. 'Ze heeft me al vaker in vuur en vlam gezet.'

Gehuld in een beschermend pak, liep hij als een levende fakkel rond voor een groot publiek.

Het oude record stond op naam van de Amerikaan Jayson Dumenigo. Hij liep in 2011 5 minuten en 25 seconden brandend rond.
Bron

Moeder en zoon na 34 jaar herenigd in VS

David Amaya Barrick © Reuters.


Een Amerikaanse moeder en haar zoon zijn dit weekeinde na 34 jaar herenigd. Dat hebben Amerikaanse media zondag gemeld.

De inmiddels 37-jarige David Amaya Barrick werd in 1979 door zijn vader meegenomen naar Mexico. Sindsdien had hij geen contact met zijn moeder. En ondanks dat ze elkaar ruim drie decennia niet hebben gezien en niet dezelfde taal spreken, hebben de twee veel overeenkomsten. Zo hebben ze dezelfde neus en dezelfde lach en hebben ze beiden een voorliefde voor geruite shirts.

De man werd in Mexico opgevoed door zijn grootouders, die alleen Spaans spreken, en was in de veronderstelling dat zijn moeder hem had verlaten.

Barrick werd vorige maand gearresteerd door medewerkers van de Amerikaanse douane. In eerste instantie zei Barrick dat hij Mexicaans was, maar herinnerde zich toen dat zijn grootouders hadden verteld dat hij in een ziekenhuis in Chicago was geboren. De agenten controleerden zijn verhaal door zijn geboorteakte en zijn moeder op te sporen.

Moeder en zoon kregen elkaar eerst via de telefoon te spreken. Dat gesprek werd door de douanebeambte vertaald.
Bron

Afghaanse leiders voor Amerikaans veiligheidspact

Afghaanse stamleiders bijeen voor de Loya Jirga, een meerdaagse Afghaanse raad in Kabul. © AFP.


Afghaanse stamoudsten, geestelijken en politici hebben zondag ingestemd met een verdrag dat Amerikaanse militairen ook na 2014 in Afghanistan houdt.

Zeker 2500 Afghaanse stamoudsten, geestelijken en politieke leiders waren de afgelopen dagen in Kabul bijeen voor de Loya Jirga (Grote Vergadering) over de afspraken met de Amerikanen. Over het 'veiligheidspact' met de VS is maandenlang onderhandeld tussen de Afghaanse en Amerikaanse regering.

De Loya Jirga riep de Afghaanse president Hamid Karzi op de overeenkomst nog voor het einde van het jaar te ondertekenen. Het was een Amerikaanse eis dat de overeenkomst er nog dit jaar zou zijn.

De Afghaanse president Hamid Karzai lijkt echter niet van plan te tekenen. 'Vrede is onze voorwaarde. Amerika moet ons vrede brengen en dan zullen we tekenen', aldus Karzai. Eerder heeft Karzai gezegd de verkiezingen in april af te willen wachten.NAVO-troepen trekken zich terug
Vanaf volgend jaar zullen de meeste NAVO-troepen zich terugtrekken uit Afghanistan. Het Afghaanse leger en de politie moeten dan zorgen voor orde en veiligheid. Deze veiligheidstroepen zijn de afgelopen jaren door de NAVO opgeleid.

Maar gevreesd wordt dat het de Afghanen niet zal lukken om de fundamentalistische Taliban in toom te houden. De VS willen daarom eigen troepen in Afghanistan aanhouden.

Het is nog niet precies bekend om hoeveel militairen het daarbij gaat. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft eerder wel een schatting gegeven van 15.000 man.
Bron