Translate

zaterdag 23 november 2013

Satellieten brengen magneetveld rond aarde in kaart

Een artist impression van de drie Swarm-satellieten. © afp.


Europa heeft vanmiddag drie satellieten tegelijk gelanceerd. Die gaan samen in de komende 4 jaar het magneetveld rond de aarde in kaart brengen. Dat veld beschermt onze planeet tegen gevaarlijke straling uit de ruimte waardoor hier leven mogelijk is. Maar hoe het schild precies werkt en verandert, is een groot mysterie. Het project Swarm moet helpen dat duidelijk te maken.

De drie sondes zijn uitgebreid getest bij het complex Estec in Noordwijk. Ze werden gelanceerd vanaf de ruimtebasis Plesetsk in het hoge noorden van Rusland. 'Swarm zal een gat in onze kijk op de aarde en de veranderingen vullen. Het zal ons helpen om het veld dat ons beschermt beter te begrijpen', liet topman Volker Liebig van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA na de lancering weten.

Het magnetische veld wordt opgewekt door gesmolten ijzer dat stroomt en kolkt in de kern van de aarde, duizenden kilometers onder onze voeten. Als er in de kern iets verandert, verandert het magnetische veld mee. Het noordelijkste punt van dat veld, de zogeheten magnetische noordpool, verschuift. Dat gaat de laatste tijd steeds sneller. In de afgelopen eeuwen is de precieze plek van de pool 2000 kilometer opgeschoven.

Polen draaien geleidelijk om
Misschien staat er iets bijzonders te gebeuren. Eens in de zoveel tijd draaien de polen namelijk geleidelijk om. Noord wordt zuid en zuid wordt noord. Omkeringen gebeuren gemiddeld om de 200.000 jaar, maar de laatste omkering was al 780.000 jaar geleden. 'We zijn nu dus over tijd', aldus de ESA. Niemand weet wat de gevolgen van zo'n omkering precies zijn.

Hoe belangrijk het magnetisch veld voor de mensheid is, wordt duidelijk op Mars. Die planeet is ongeveer even oud als de aarde en heeft min of meer dezelfde samenstelling. Ooit stroomde er waarschijnlijk water. Maar 4 miljard jaar geleden viel het magnetische schild van Mars plotseling weg. De dampkring vervloog en de planeet werd dor, kil, guur en onherbergzaam.

Swarm is het vierde Europese project om de aarde te onderzoeken. Eerder lanceerde Europa de GOCE (die zwaartekracht en oceaanstromen in kaart bracht), de SMOS (vocht in de bodem en zoutgehalte van oceanen) en de CryoSat (ijs).
Bron

Botten in woestijn zijn van vier jaar geleden vermiste broertjes

© ap.


Botresten in de woestijn van Californië blijken van twee vermiste kinderen te zijn. De beide jongens Gianni (4) en Joseph (3) McStay verdwenen bijna vier jaar geleden van de aardbodem, samen met hun ouders Joseph (40) en Summer (43).


Anderhalve week geleden trof een motorrijder botresten aan in de woestijn bij de stad Victorville, circa 70 kilometer ten noordoosten van Los Angeles. Kort daarop groeven de autoriteiten vier stoffelijke overschotten op.

Vermoord
Al snel kon de identiteit van Joseph en Summer worden vastgesteld via hun gebitsgegevens. DNA-testen hebben nu aangetoond dat de twee andere skeletten inderdaad van hun zoontjes zijn. Volgens de politie is het gezin uit de omgeving van San Diego vermoord.

Het gezin zou van plan geweest zijn naar Mexico te reizen. Over de manier waarop de vier zijn omgebracht, doet de politie geen uitspraak.
Bron

Belgische frietbakkers willen op wereldlijst Unesco

© Thinkstock.


De professionele frietbakkers in België streven naar internationale erkenning. In Vlaanderen zijn ze een petitie begonnen om te worden opgenomen in de Vlaamse lijst van zogenoemd immaterieel cultureel erfgoed. Uiteindelijk willen ze op de wereldlijst van de VN-organisatie Unesco komen, melden Vlaamse media.

'Geef de frietjes van de frituur de erkenning die ze verdienen', stellen de snackbarhouders op de website voor de komende Week Van De Friet. 'De heerlijke geur van frietjes, de unieke sfeer in de frituren én het vakmanschap van onze frituristen maken van de frietjes van de frituur niet alleen een onweerstaanbare lekkernij, maar ook een unieke culturele rijkdom.'
Bron

Vrouw (82) krijgt hartaanval na bezoek van oplichters


Jonge meiden doen zich voor als collectanten Giro555

Bewerkte archiefbeelden. © ANP.


De politie in Rotterdam waarschuwt voor meiden die zich voordoen als collectanten van Giro555. Aanleiding is de overval op een 82-jarige vrouw donderdagmiddag in Rotterdam-Crooswijk, die door toedoen van de drie vrouwen in het ziekenhuis belandde met een hartaanval en zware kneuzingen.

Na een kritieke nacht is haar toestand inmiddels stabiel. De drie verschenen bij de vrouw met een schaal baklava voor de deur, met het verhaal dat zij de Turkse lekkernij verkochten voor slachtoffers van de door een natuurramp getroffen Filipijnen. Eenmaal binnen doorzochten zij de woning van de vrouw. Ze gingen ervandoor met waardevolle spullen, waaronder een ketting met een grote emotionele waarde.

'Mijn moeder is heel erg geschrokken,' vertelt de zoon van het slachtoffer, dat nog altijd in het ziekenhuis ligt. 'Deze overval is zo laag bij de grond, echt verschrikkelijk.'

Het gaat om twee vrouwen van begin 20 en een meisje in de leeftijd van 15 tot 16 jaar. Ze zijn lichtgetint.
Bron

Overval pizzakoeriers was 'domme actie'

Tegen zeven mannen die begin vorig jaar in Houten en Nieuwegein zes overvallen op pizzakoeriers zouden hebben gepleegd, zijn vrijdag werkstraffen en celstraffen geëist. Ook zouden ze reclasseringstoezicht en een behandeling moeten krijgen, als het aan justitie ligt. Op de zitting spraken de verdachten van een 'domme' en een 'idiote' actie. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag laten weten.

Begin vorig jaar waren drie van de zeven nog minderjarig. Die drie worden ook verdacht van een woninginbraak en een tasjesroof. Eentje zou een getuige hebben bedreigd.

De officier van justitie sprak van ernstige feiten en eiste werkstraffen van 100 tot 200 uur, maar ook deels onvoorwaardelijke celstraffen.
Bron

Forse stijging oplichting door webshops

Consumenten worden massaal opgelicht door malafide internetwinkels. Met gelikte websites verleiden deze bedrijven hun klanten, maar leveren doen ze nooit. Afgelopen jaar gingen al 8600 consumenten het schip in, blijkt uit politiecijfers.

Speciaal voor Sinterklaas. Een iPhone 4S voor slechts 289 euro. De spectaculaire aanbieding staat op de site HollandsGSM.nl. Een koopje, zo lijkt het. Want in de officiële Apple Store is de telefoon 110 euro duurder en heeft deze ook nog eens de helft minder opslag.

Het bedrijf noemt zichzelf 'een betrouwbare aanbieder met jarenlange ervaring op het gebied van telecom'. Maar wie geld overmaakt is het hoogstwaarschijnlijk kwijt, voorspelt Bas Ketelaars van de stichting Stop Internetoplichting. Op internetfora regent het klachten over deze webwinkel, of beter gezegd nepwinkel. Wie het adres checkt, komt uit bij een leegstaand pand in Eindhoven. Het rekeningnummer wordt ook gebruikt voor tal van webwinkels die onbetrouwbaar bleken. Wie telefonisch contact zoekt, krijgt een dode lijn.

Firma's zoals deze schieten juist nu als paddenstoelen uit de grond, merken ze bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie. Volgens coördinator Harry Jongkind van het meldpunt haken oplichters handig in op wat mensen op hun verlanglijstje hebben staan, vooral telefoons, spelcomputers en tv's. ,,Die bieden ze dan aan voor een fors lagere prijs,'' zegt Jongkind.

vrijdag 22 november 2013

Zes complottheorieën over de moord op Kennedy

President Kennedy en zijn vrouw Jacky in 1961 tijdens de aankomstceremonie van de president van Tunesië in Washington, H. E. Habib Bourguiba. © epa.


Exact vijftig jaar geleden, op 22 november 1963, werd de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dalles neergeschoten door Lee Harvey Oswald. Twee dagen later werd Oswald vermoord door Jack Ruby, waardoor nooit duidelijk is geworden wat zijn motief was. Tot zover de officiële versie.

Er wordt bijna nergens zoveel over gespeculeerd als over 'de ware toedracht' van de moord op Kennedy. Volgens een peiling van de zender ABC in 2003 gelooft maar liefst 70 procent van de Amerikanen dat er een ander verhaal is. Dat de CIA, de maffia of buitenaardse wezens achter de aanslag zaten.


Zes complottheorieën over de moord op Kennedy op rij.

De Sovjets zitten er achter
Nikita Chroesjtsjov, de toenmalige premier van de Sovjet-Unie, wilde Kennedy uit de weg ruimen na de vernedering van de Cubaanse rakettencrisis. De Sovjet-Unie werd gedwongen haar raketbases op Cuba te ontmantelen. De VS trok op haar beurt raketten die op de Sovjet-Unie gericht waren terug uit Italië en Turkije. Dit werd echter niet openbaar gemaakt, waardoor het leek alsof de Russen een nederlaag geleden hadden. (Daarnaast werd besloten dat Amerika de territoriale integriteit van Cuba zou respecteren, waar de CIA weer niet blij mee was.)

De vrouw van Lee Harvey Oswald was bovendien Russisch en Oswald had de Sovjet-Unie zelf ook bezocht.


De CIA zit er achter
Een favoriete theorie: een tak van de CIA wilde Kennedy uit de weg hebben omdat hij het gevecht tegen het communisme naar hun smaak niet goed aanpakte. Wat niet zou hebben geholpen was de uitspraak van Kennedy: 'Ik wil de CIA in duizenden stukjes versplinteren en deze door de wind laten verjagen.' Een ander motief zou kunnen zijn geweest dat Kennedy van plan was om alle militairen terug te trekken uit Vietnam. De CIA zou het mogelijk hebben gemaakt dat Kennedy in een open limousine door Dalles reed, en met lage snelheid door het schootsveld van de moordenaar werd geleid.

Ook bij andere theorieën, waarin vicepresident Lyndon Johnson, de maffia, of buitenaardse wezens verantwoordelijk waren voor de dood van de president, speelt de CIA een belangrijke rol.

De organisatie heeft op haar website een speciaal plekje ingeruimd om de aantijging te ontkennen. Linkse Europese en later Amerikaanse media zouden de leugen verspreid hebben.

Niet alleen de CIA en de Sovjet-Unie waren ontevreden over het verloop van de Cuba-crisis: de Cubaanse leider Castro was dat ook. Daarom zou Castro opdracht hebben gegeven voor de moord. Bobby Kennedy geloofde in deze theorie, maar de onderzoekscommissie vond geen bewijs om de Cubaanse regering te verdenken.

Tientallen doden bij instorting supermarkt in Letland

Het dodental door instorting van een dak van een supermarkt in de Letse hoofdstad Riga is opgelopen tot zeker 32. Reddingswerkers hebben de hele nacht onder het puin gezocht naar overlevenden. Onder de doden zijn drie brandweermannen die bij de reddingsactie om het leven kwamen nadat een tweede deel van het dak naar beneden viel. Zeker 36 mensen raakten gewond, aldus de nooddiensten.

De brandweer rukte massaal uit om het ingestorte gebouw te doorzoeken. Daarbij werden ook honden ingezet. In eerste instantie leek er sprake te zijn van 'slechts' twee doden, maar omdat de winkel in een dichtbevolkt deel van Riga staat en het ongeval plaats had rond 18.00 uur, tijdens de drukte aan het einde van de werkdag, werd al vermoed dat er nog meer slachtoffers onder het puin zouden liggen. Gedurende de nacht werden steeds meer lichamen geborgen.

Het Letse leger is opgeroepen om iedereen onder het puin vandaan te halen. De reddingswerkers stoppen geregeld in de hoop overlevenden of mobiele telefoons te horen. Met grote kranen worden stukken beton opgetild om bij de slachtoffers te kunnen komen.

Daktuin
Volgens een woordvoerster van de reddingswerkers is de oorzaak van het ongeval nog onduidelijk. Ooggetuigen zeiden tegen lokale media een explosie te hebben gehoord voordat het dak ineenzeeg. Er zijn echter ook berichten dat er werd gewerkt om een grote tuin op het dak aan te leggen, inclusief planten en bomen. De woordvoerster bevestigde dat er werd gebouwd en dat daarbij grote hoeveelheden aarde werden gebruikt.

'Het is duidelijk dat er een probleem is geweest met naleving van de constructie-eisen', zei de minister van Binnenlandse Zaken Rihards Kozlovskis tegen de Letse televisie.

Vallend betonblok
Volgens premier Valdis Dombrovskis is Letland ontredderd door de instorting. 'In gedachten zijn we bij allen die door deze tragedie zijn geraakt', zei hij tegen het Letse persbureau BNS. Een meisje bij de supermarkt zei dat ze boodschappen deed met haar moeder, toen plotseling een betonblok tussen hen in viel. Ze wist te ontsnappen, maar haar moeder is nog niet gevonden. Andere getuigen spraken van een hard geluid, waarna het donker werd in de winkel. Mensen wisten via ramen te ontsnappen.Bron

Meteoriet blijkt oudste stukje Mars ooit gevonden op aarde

© afp.

Een meteoriet die in 2011 werd teruggevonden in de Sahara, blijkt het oudste stukje van de planeet Mars te zijn dat ooit op Aarde werd aangetroffen. De 'Black Beauty', zo genoemd wegens het blinkende donkere uiterlijk, is volgens wetenschappers immers 4,4 miljard jaar oud en dat blijkt twee maal zo oud dan eerst geschat. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Het gesteente stamt dus uit de tijd dat Mars nog maar amper 100 miljoen jaar gevormd was. Vulkaanuitbarstingen waren toen schering en inslag. De Black Beauty bestaat dan ook grotendeels uit snel afgekoelde lava dat uiteindelijk versteende. Op Aarde zijn er al zo'n 100 meteorieten van de rode planeet teruggevonden maar deze zijn allemaal een stuk jonger dan deze vondst.

De meteoriet kan misschien enkele geheimen van Mars prijs geven. Zo zou de steen sporen van leven kunnen bevatten. Al bestaat de kans dat er zich in de Sahara levende organismen op de Black Beauty hebben vastgezet waardoor de wetenschappers van de Florida State University voorzichtig zijn over het resultaat dat deze nauwgezette research uiteindelijk zal opleveren.
Bron

Het regent uitwerpselen in Rome

© Corriere Della Serra.


Wie binnenkort naar Rome afreist, kan beter een paraplu meenemen. Niet vanwege het eventuele slechte weer maar om jezelf te beschermen tegen uitwerpselen die uit de lucht blijken te vallen.

Spreeuwen zijn de boosdoeners. Al tientallen jaren kiezen deze vogels onder meer de Italiaanse hoofstad uit als geliefkoosde plaats om te overwinteren. Zo'n 1,5 miljoen spreeuwen worden aangetrokken door de warmte van de gebouwen in het centrum, waar ze een luxeleventje kunnen leiden. Ze eten het buikje vol met olijven en doen dan massaal hun behoefte.

De gevolgen laten zich raden: straten, auto's, standbeelden en gebouwen zitten onder een dikke laag drek. Inwoners en toeristen moeten voortdurend dekking zoeken. Rome heeft zelfs een groene boulevard moeten sluiten wegens de 'strontregen'.

In het verleden werd de aanwezigheid van de vogels bestreden door bijvoorbeeld het snoeien van de olijfbomen of door luide kreten te laten horen maar door de economische crisis hebben de stadsdiensten daar geen geld meer voor. Er rest enkel nog de paraplu.
Bron

donderdag 21 november 2013

'Slavinnen' na meer dan 30 jaar bevrijd uit huis Londen


’Zwaar getraumatiseerd’ naar veilige plek gebracht

Politieagenten in Londen bij de beveiliging van een rechtszaak. © epa.


De Britse politie heeft in het zuiden van Londen drie vrouwen gered uit een woning, die daar als slavinnen zouden zijn gehouden. Alle drie de vrouwen werden meer dan dertig jaar gevangen gehouden. Dat heeft de Britse politie bevestigd. Twee personen, een man en vrouw, beiden 67 jaar, zijn vandaag gearresteerd, aldus de politie. Zij zouden 'aan het hoofd van de familie' hebben gestaan.

De politie werd in oktober ingelicht door de liefdadigheidsorganisatie Freedom Charity. De organisatie was gebeld door een vrouw die beweerde al decennialang tegen haar wil te worden vastgehouden. In de woning werden vervolgens een Maleisische vrouw van 69, een Ierse vrouw van 57 en een Britse vrouw van 30 aangetroffen en bevrijd. De vrouwen zijn volgens de politie geen familie van elkaar. De 30-jarige vrouw zou haar hele leven als slavin hebben gediend, de politie heeft niet bevestigd dat zij in het huis zou zijn geboren.

De vrouwen werden volgens de Britse krant The Guardian bevrijd nadat de politie de woning op het spoor was gekomen en in onderhandeling ging met de bewoners. De drie vrouwen, allen 'zwaar getraumatiseerd' volgens de politie, zijn naar een veilige en onbekende plek gebracht.

Volgens Kevin Hyland van de Londense politie was het een documentaire over gedwongen huwelijken van de Freedom Charity die ervoor zorgde dat een van de slachtoffers contact zocht met de organisatie.

'We hebben wel eens zaken gehad waarbij mensen tien jaar zijn vastgehouden, maar op deze schaal hebben we het nog nooit gezien', aldus Kevin Hyland van de afdeling van de Londense politie die zich bezighoudt met mensensmokkel. Volgens hem hadden de vrouwen een klein beetje vrijheid, maar brachten ze de meeste tijd binnen door.
Bron
Lees ook: 'Slavinnen' Londen leefden onder 'afschuwelijke omstandigheden'
Lees ook: Van slavernij verdacht echtpaar op borgtocht vrij

Te grote Boeing landt op verkeerde vliegveld en kan niet meer weg

Het laden en lossen van een Dreamlifter © ANP.


Een luchthaven in het Amerikaanse Wichita zit in de maag met een Boeing-747 Dreamlifter. Het toestel landde per abuis op de luchthaven Jabara en kan daar nu niet meer weg, omdat de startbaan te kort is. Dat meldden plaatselijke media vandaag.


De luchtverkeersleiding gaf de piloten woensdagavond plaatselijke tijd toestemming om te landen op de grotere luchthaven McConnell. In plaats daarvan zette de bemanning het toestel van Atlas Air aan de grond op het bijna 15 kilometer noordelijker gelegen Colonel James Jabara Airport.

'Eh, ja meneer, we zijn zojuist geland op een andere luchthaven', sprak de captain tot de toren. Jabara is voorlopig gesloten.
De Dreamlifter is wat volume betreft het grootste vrachtvliegtuig in de wereld en is speciaal vergroot om onderdelen van de Boeing Dreamliner te kunnen vervoeren. Het toestel heeft een startbaan van bijna 3 kilometer nodig om de lucht in te kunnen. De startbaan van Jabara is bijna 2 kilometer lang.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten onderzoeken het incident. Bij Wichita liggen zeker vier luchthavens waarvan drie op vrije korte afstand van elkaar. Piloten van Atlas Air hadden tot nu toe minstens 26 vluchten met een Dreamlifter op McConnell uitgevoerd.


video

Bron

woensdag 20 november 2013

Politie zoekt putdekseldief in Noord-Holland

© thinkstock

De politie in Noord-Holland is op zoek naar een putdekseldief. In IJmuiden zijn tientallen putdeksels gestolen. De gaten kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. De politie waarschuwt daarvoor via Twitter.

Ook worden mensen die mogelijk iets gezien hebben, gevraagd zich te melden. Afgelopen weekend werden in Amsterdam-Noord ook al putdeksels gestolen. Het ging toen om 21 stuks.

Ook in 2012 was er een putdekseldief actief, die sloeg zijn slag in Velp, 90 stuks en in Arnhem, 28 stuks. De deksels zijn interessant vanwege de waarde van het metaal.
Bron

Kind schopt 86-jarige vrouw onderuit

De kinderen maakten een paar gratis kranten buit die de Haagse kort ervoor op station Hollands Spoor had opgehaald © anp.


Een kind van naar schatting 10 jaar oud heeft maandag een vrouw van 86 jaar bij haar flat onderuit geschopt. Een ander kind pakte haar tas, waarna het tweetal op de vlucht sloeg.

De kinderen maakten een paar gratis kranten buit die de Haagse kort ervoor op station Hollands Spoor had opgehaald. Het slachtoffer hield een gekneusde duim en heup over aan het incident.

'De agent die mijn aangifte opnam, zag dat de voetafdruk van het kind op de achterkant van mijn windjack stond,' vertelt de Haagse, die uit angst voor represailles niet met haar naam in het AD wil. 'Ik heb er amper van kunnen slapen. Van de pijn, maar ook van de schrik, want dat is gewoon het ergste. Wat een lafhartige daad is dit.'

De hond uitlaten doet ze voorlopig samen met de buurvrouw. 'Alleen vind ik het nu niet prettig om naar buiten te gaan,' zegt ze. 'Het was een angstig moment en dat voor m'n eigen deur. Waar ben je in deze tijd nog veilig?'
Bron

Onderzoek naar Heulmeisje weer op gang


’Meisje heeft lange tijd honger geleden’

Een nieuwe reconstructie van haar hoofd van het zogenoemde Heulme

Duitse en Nederlandse politiemensen zijn druk bezig met nieuw onderzoek naar de identiteit van het zogenoemde Heulmeisje, een stoffelijk overschot dat in 1976 bij parkeerplaats De Heul in Maarsbergen is gevonden. Nadat de politie vorige week op de Duitse en Nederlandse televisie nieuwe informatie over het kind bekendmaakte, zijn al ruim 90 tips binnengekomen, aldus een woordvoerder vandaag.

Enkele tipgevers hebben namen genoemd van verdwenen Duitse meisjes. Ook is een naam genoemd van een nu bejaarde man die mogelijk bij de dood van het meisje betrokken is geweest. ' We onderzoeken nu of die namen passen bij andere informatie waarover de politie beschikt', zegt de woordvoerder.Bron

Lees ook: Namen genoemd na uitzending over Heulmeisje
Lees ook: Zeven nieuwe namen voor Heulmeisje genoemd
Lees ook: Mogelijke verdachte genoemd in zaak Heulmeisje
Lees ook: 'Heulmeisje' was mogelijk ontvoerd

Winnaar Miljoenenjacht opent website

Banketbakker Arrold van den Hurk is samen met zijn advocaat Peter Plasman een website begonnen, getiteld 'rechtopmiljoenen.nl'. Van den Hurk vindt dat hij recht heeft op de 5 miljoen euro die hij door een vergissing van hemzelf misliep.Arrold voor het moment dat hij op de rode knop drukte

In de uitzending van 3 november drukte kandidaat Arrold van den Hurk op de rode knop waarmee hij een bod van 125 duizend euro van de bank accepteerde. Hij liep daarmee het bedrag van maar liefst 5 miljoen euro mis, dat in het door hem gekozen koffertje bleek te zitten.

Van den Hurk zei meteen dat hij per ongeluk, door de zenuwen, op de knop had gedrukt. Hij had eigenlijk willen doorspelen. De notaris werd geraadpleegd, maar die oordeelde dat de druk op de knop definitief was. 'Ik vind het bijzonder spijtig, maar de reglementen zijn de reglementen. Gedrukt is gedrukt. Dus helaas.'

Petitie
Met de website probeert de teleurgestelde banketbakker samen met zijn advocaat de twijfelaars te overtuigen dat hij wel degelijk recht heeft op de hoofdprijs van vijf miljoen euro: 'Arrold heeft recht op miljoenen,' valt er te lezen op de site.


Onderzoeker lost raadsel van griezelvis met lange neus op

© Facebook.


Een foto van een merkwaardige vis gevangen in de Canadese wateren ging de afgelopen tijd al snel viraal en riep tal van vragen op. Wat voor een griezel was dit?

Het stelde wetenschappers voor een raadsel. Het dier zag er namelijk erg ongewoon uit met die lange 'neus'. Onderzoeker Nigel Hussey van de universiteit van Windsor heeft eindelijk een naam kunnen plakken op de bizarre zeebewoner. Het zou gaan om een uiterst zeldzame langneusdraakvis die alleen op een diepte van 1.000 tot 2.000 meter voorkomt. De vis werd gevangen in een zeestraat nabij Nunavut, het meest noordelijke deel van Canada.

Giftige stekel
Over de langneusdraakvis is nog zeer weinig bekend. Deze dieren hebben in de rugvin een giftige stekel met gif dat sterk genoeg is om ons te verwonden. 'Indien we veel dieper vissen, dan zouden we misschien vaststellen dat er veel meer langneusdraakvissen rondzwemmen maar we hebben er gewoon geen idee van', aldus Nigel Hussey.
Bron

dinsdag 19 november 2013

'AIVD werft kinderen in Haagse achterstandswijken'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) werft minderjarige informanten in Haagse achterstandswijken. Dat stellen de Partij voor de Eenheid en de Stichting Jongeren 4 You(th). Zij spreken van een onwenselijke situatie.

De Partij van de Eenheid zegt de afgelopen weken te hebben gesproken met zo'n vijftien jongeren die zijn benaderd door medewerkers van de AIVD. In ruil voor geld, cadeaus of hulp met bijvoorbeeld schulden en strafzaken zou de jongeren worden gevraagd om informatie. Met name over radicaliserende leeftijdgenoten. 'Een deel van hen is minderjarig. De jongste was 15 jaar, sommige anderen zijn nog maar net 18', zegt raadslid Arnoud van Doorn.

'Kwetsbare jongeren'
Volgens hem voelen de jongeren zich onder druk gezet. 'Het gaat vaak om kwetsbare jongeren. De mensen door wie zij worden benaderd weten vrijwel alles over hen.'

Van Doorn, die sprak met jongeren uit de Schilderswijk, Laak en Transvaal, heeft de Haagse burgemeester Van Aartsen om opheldering gevraagd. Hij wil ook weten of de Criminele Inlichtingen Eenheid, het politie-equivalent van de AIVD, Haagse jongeren werft.

Rotterdamse ouderen boos over robothulp

Eeen robotstofzuiger © anp.Robotstofzuigers wekken de woede van steeds meer ouderen die afhankelijk zijn van thuiszorg. De zuigtoestellen, ter vervanging van menselijke huishoudelijke hulp, zorgt in Rotterdam voor een opstand onder thuiszorgcliënten, schrijft De Telegraaf.

In de Rotterdamse deelgemeenten IJsselmonde, Charlois en Prins Alexander weigeren bewoners van zorgflats schoonmakers die zijn uitgerust met een robotstofzuiger. Het schoonmaakbedrijf dat in opdracht van de gemeente Rotterdam werkt, heeft vierhonderd van deze automaten aangeschaft.

Ineke Palm, van actiegroep Wij zijn de Thuiszorg Rotterdam: 'Wat veruit de meeste thuiszorgcliënten niet willen, is dat zij de regie over hun eigen huis verliezen. Dat dreigt nu wel te gebeuren.' Abvakabo/FNVbestuurder Wim van der Hoorn voorziet een landelijk thuiszorgverzet.
Bron

Vader 'redt' baby van dood in mortuarium

© thinkstock.

Een baby lag tien uur lang levend in een mortuarium in Colombia. Het meisje kwam met een keizersnede op de wereld en werd door de artsen opgegeven. Toen haar vader zijn kindje kwam ophalen, gaf de baby plots een teken van leven.

Jenny Hurtado was 27 weken zwanger en werd vorige week op 13 november naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis beviel ze met een keizersnede van een meisje. Een half uur na de geboorte werd het kind door de dokters opgegeven en dood verklaard.

Het meisje werd door het ziekenhuispersoneel naar het mortuarium gebracht van het ziekenhuis in Quibdo. Toen haar vader tien uur later naar het mortuarium ging, zag hij 'plots' leven in zijn kind. Het meisje kreeg dan ook de gepaste naam, 'Milagros'. Dat betekent wonderen.

De baby werd meteen overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de hoofdstad Bogota. Daar herstelt Milagros nu van haar beproeving.

Haar tante Reyes Hinestroza houdt een oogje in het zeil. Volgens specialist Javier Zagarra lag een lage hartslag aan de basis van de 'vergissing'. 'In sommige gevallen is de hartslag zo laag dat er geen leven kan waargenomen worden en de premature baby dood verklaard wordt', luidt het.
Bron

Jihadisten willen geen losgeld voor journalisten. Ze komen nog van pas

Een verslaggever van AFP duikt op de grond als er geschoten wordt in het Syrische stadje Maalula. © afp.


Dertig journalisten, de ene helft Syriërs, de andere helft internationale verslaggevers, zijn op dit moment ontvoerd of verdwenen in Syrië. Dat heeft het Comité ter Bescherming van Journalisten (dat zijn thuisbasis heeft in New York) deze week bekend gemaakt. Het aantal is niet eerder zo hoog geweest: zelfs niet in Irak in de jaren 2000, of in Libanon in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Een gevaarlijke trend is dat de jihadisten die journalisten kidnappen, geen eisen stellen voor hun vrijlating. Ze willen hen niet ruilen voor gevangenen of terugbrengen voor geld, maar houden hen vast omdat de gijzelaars wellicht in de toekomst van pas kunnen komen.

Matthew Schrier, een 35-jarige Amerikaanse fotograaf vertelde nadat hij ontsnapt was, dat zijn gijzelnemers geen eisen bij zijn familie of de Amerikaanse regering hadden neergelegd, maar hem wel om de wachtwoorden hadden gevraagd die hij op het internet gebruikte, en zijn credit-cards gebruikten om auto-onderdelen, Ray-Ban zonnebrillen, tablets en laptops te kopen.

Ze stuurden vanaf zijn eigen account emails naar de familie en vrienden van Schrier, waarin ze schreven dat hij veilig was en gewoon in Syrië aan het werk was. Zijn moeder realiseerde zich dat deze mails (die vol spelfouten zaten) nep moesten zijn en wist niet wat ze moest doen.

Volgens Schrier moet de familie van gijzelaars de hoop niet opgeven. 'Tot er bewijs is dat iemand daadwerkelijk is omgekomen, moet je er vanuit gaan dat ze nog leven', zegt hij. 'Veel mensen dachten dat ik dood was - en kijk wat er is gebeurd.'

Ontvoering stil houden
Het is tactiek om geen ruchtbaarheid te geven aan de ontvoeringen, in de hoop dat de gijzelaars snel kunnen worden gevonden of dat er binnen korte tijd een deal kan worden gemaakt met de ontvoerders. Publiciteit kan ook de hoogte van het losgeld opdrijven. Bij ongeveer de helft van de 30 huidige gevallen in Syrië, heeft de familie gevraagd de ontvoering stil te houden, aldus het Comité ter Bescherming van Journalisten.

Tientallen vast in ingestort winkelcentrum Zuid-Afrika

© epa.In het winkelcentrum in aanbouw in Zuid-Afrika dat dinsdag instortte, zitten mogelijk nog 30 mensen vast. Reddingswerkers zijn met honden naar hen op zoek, bericht de Zuid-Afrikaanse omroep SABC.

De instorting kostte één persoon het leven. Meer dan 29 mensen liepen verwondingen op en worden in een ziekenhuis behandeld.

Het winkelcentrum staat in Tongaat nabij Durban in de provincie KwaZulu-Natal. De meeste slachtoffers zouden bouwvakkers zijn die in het half voltooide gebouw aan het werk waren.

Volgens de locoburgemeester van de gemeente waaronder Tongaat valt, had een rechtbank de bouwonderneming vorige maand bevolen de bouwwerkzaamheden op te schorten. 'Wij waren ons er niet van bewust dat zij bleef doorwerken', aldus locoburgemeester Nomvuzo Shabalala.
Bron

maandag 18 november 2013

India staakt zoektocht naar 'droomschat' van 37 miljard

Omstanders zien toe op de zoektocht naar de niet bestaande goudschat. © reuters.


India heeft een punt gezet achter zijn zoektocht naar een mysterieuze schat. De speurtocht werd vorige maand opgestart nadat een hindoegeestelijke had gedroomd over een goudschat onder een negentiende-eeuws fort.

Ondanks de voorspelling van de heilige vonden de schatzoekers alleen wat menselijke botten en bakstenen. De zoektocht begon op 18 oktober in de deelstaat Uttar Pradesh. Swami Shobhan Sarkar had tegen een minister gezegd dat een voormalige Indiase koning in een droom aan hem was verschenen en de locatie van een schat ter waarde van omgerekend ruim 37 miljard euro had onthuld.

Uit geologisch onderzoek zou zijn gebleken dat er zware metalen in de grond bij het fort zaten. Dat, in combinatie met de voorspelling van de swami, was voor de autoriteiten genoeg reden alles op alles te zetten om de schat te vinden. De man die de leiding had over de zoektocht zei vrijdag echter dat de uitkomst van het geologisch onderzoek toch niet bleek te kloppen. De overheid heeft de afgelopen weken bijna negentienduizend euro uitgegeven aan de zoektocht.
Bron

Google en Microsoft gaan kinderporno blokkeren

eric schmidt. © afp.De internetzoekmachine Google heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die toelaat om bij een groot aantal zoekopdrachten links naar kinderporno te blokkeren. Daardoor wordt het moeilijker om deze illegale beelden op internet terug te vinden, zo deelde het bedrijf mee aan de Britse krant Daily Mail.

'We hebben Google Search met precisie bijgesteld om te vermijden dat er in onze resultaten links naar het seksueel misbruik van kinderen opduiken', zegt Eric Schmidt, de CEO van Google. Er zal boven de zoekresultaten ook een waarschuwing verschijnen. 'Hoewel geen enkele algoritme perfect is - en Google kan niet beletten dat pedofielen nieuwe beelden op het internet zetten - hebben we de resultaten kunnen zuiveren van meer dan 100.000 zoekopdrachten die mogelijk verband houden met sekuseel misbruik van kinderen.'

Volgens Schmidt hebben de voorbije drie maanden meer dan 200 werknemers aan de ontwikkeling van de nieuwe techniek gewerkt. De beperkingen zijn in eerste instantie enkel van toepassing in de Engelstalige landen, maar de komende zes maanden zullen ook de rest van de wereld en 158 andere talen volgen. De aankondiging van Google gebeurt vlak voor de top over internetveiligheid die vandaag door de Britse eerste minister David Cameron georganiseerd wordt in Downing Street. Google, Microsoft en andere internetbedrijven nemen daaraan deel. Microsoft zal op de vergelijkbare maatregelen aankondigen.

In juli had Cameron er bij de zoekmachines nog op aangedrongen om de toegang te beletten tot websites die illegale afbeeldingen bevatten.
Bron

Moslimminister wil christelijke minderheden beschermen

Sayeeda Warsi is de eerste moslimminister van Groot-Brittannië. © afp.


De Britse minister voor Geloofszaken, Barones Sayeeda Warsi, roept westerse regeringen op meer te doen om wereldwijd christelijke minderheden te beschermen, in het bijzonder in Israël waar christenen als outsiders worden gezien.

Warsi, de eerste moslim in een Brits kabinet, meent dat vrijheid van godsdienst meer aandacht moet krijgen in buitenlandse betrekkingen en een voorwaarde is voor mensenrechten.

'Er vindt een massale exodus plaats, op een bijbelse schaal', verklaarde Warsi van de Britse conservatieven in een toespraak afgelopen vrijdag aan de universiteit van Georgetown. 'Op sommige plaatsen dreigt het christendom lettelijk uit te sterven'.

Warsi, een moeder van vijf en de dochter van Pakistaanse immigranten, wijst erop dat christelijke minderheden in oorlogsgebieden in onder meer Egypte, Irak en Syrië bedreigd worden door moslim meerderheden. Uitgerekend in gebieden waar het christendom ontstond.

Zondebok
'Wat me zorgen baart, is dat die gemeenschappen nu worden gezien als buitenstaanders'. Wanneer de religie van de meerderheid wordt beledigd of gekrenkt, 'wordt de lokale christelijke gemeenschap gezien als zondebok'.

Huwelijksduiven belanden in de pan

© kos.


Om hun huwelijksfoto's een extra romantisch tintje te geven, had een Chinees koppeltje een honderdtal witte duiven 'ingehuurd'.

Toen de fotosessie eenmaal voorbij was, werden de vogels vrijgelaten. Om als de bliksem gevangen te worden door een horde omstanders waar diezelfde avond wellicht al duif op het menu stond.

De duivenjacht gaf aanleiding tot hectische taferelen rond de vijver in het park van Hefei.


© kos.


Bron

zondag 17 november 2013

Antistof ontdekt tegen veroorzaker botulisme

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben een stofje ontwikkeld dat zenuwcellen beschermt tegen het uiterst giftige botulinetoxine. Dat heeft de universiteit zondag bekendgemaakt. De gifstof, ook bekend onder de naam botox, veroorzaakt de dodelijke ziekte botulisme.

Hoogleraar celbiologie Casper Hoogenraad, die een deel van het onderzoek leidde, spreekt van een doorbraak. Volgens hem kan het antigif gebruikt worden in de ontwikkeling van een middel tegen de dodelijke verlammingsziekte.

Botulinetoxine is afkomstig van een bacterie die gedijt in onder meer bedorven voedsel. Het is een van de meest giftige stoffen voor zover bekend en behoort tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.

'De stof past in het rijtje sarin en anthrax', zegt Hoogenraad. Volgens de hoogleraar komt het gif 'gelukkig' heel zelden voor en overlijden er weinig mensen aan. 'Maar zodra het voorkomt hebben we echt een probleem', zegt Hoogenraad.

Eenmaal in het menselijk lichaam hecht botulinetoxine zich aan zenuwcellen die de spieren aansturen en verlamt deze. Hoogenraad ontwikkelde een eiwit die een blokkade vormt tussen de gifstof en zenuwcellen.
Bron

Britse geheime dienst bespioneert hotels

De Britse geheime dienst GCHQ (Government Communications Headquarters) houdt elke dag in de hele wereld reserveringen in hotels in de gaten waar doorgaans veel hoge regeringsfunctionarissen of diplomaten komen. De reserveringssystemen worden bespied met het programma 'Koninklijke Conciërge'. Dit blijkt zondag volgens het Duitse weekblad Der Spiegel uit publicaties van de Amerikaanse 'klokkenluider' Edward Snowden.

Van minstens 350 hotels weet GCHQ wie er wanneer verblijven. Dat kan aanleiding zijn om telefoons of computers in de betreffende hotelkamers af te luisteren of spionnen naar het hotel in kwestie te sturen.

Systeembeheerder Snowden heeft een schat aan vertrouwelijke informatie gestolen bij zijn voormalige werkgever, de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency). Hij doet sindsdien boekjes open over de omvangrijke en technisch geraffineerde wijze waarop de Amerikaanse en Britse geheime diensten communicatie bespioneren en in kaart brengen.

Diplomatieke rel
De Brits-Amerikaanse spionage leverde een diplomatieke rel op toen uitlekte dat ook regeringsleiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zijn afgeluisterd door de NSA. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hoopt die schade snel te repareren.

Volgens Der Spiegel wil Kerry naar Berlijn komen zodra de nieuwe Duitse regering geïnstalleerd is. Hij hoopt een 'renaissance' in de transatlantische betrekkingen te realiseren. President Barack Obama beloofde eerder al dat Merkel niet afgeluisterd wordt of zal worden. Over spionage in het verleden liet hij zich niet uit.
Bron

Minstens 3 doden bij extreem noodweer in VS

Een wijk in het zwaar getroffen Washington, Illinois. © reuters.Het midwesten van de Verenigde Staten is getroffen door tientallen tornado's. Daardoor zijn in de staat Illinois ten minste 3 doden en 37 gewonden gevallen.


Een van de doden viel in de plaats Washington in de staat Illinois. De stad is bijzonder zwaar getroffen. 'Hele wijken zijn verwoest', aldus een woordvoerster. Twee anderen, een oudere man en zijn zuster, kwamen om het leven toen hun boerderij in New Minden, ruim 70 km ten zuidoosten van St. Louis, door een tornado werd getroffen.

53 miljoen inwoners
In Chicago hebben de autoriteiten het luchtverkeer gestaakt. 'Er is overduidelijk sprake van een zeer gevaarlijke situatie', meldde Laura Furgione, adjunct-directeur van de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA). In het gebied dat volgens de weerdienst risico loopt, wonen in totaal 53 miljoen mensen.

De eerste tornado sloeg rond 11 uur plaatselijke tijd toe in de plaats East Peoria in Illinois. Het noodweer gaat gepaard met windsnelheden van 96 kilometer per uur. Inwoners werden gewaarschuwd niet buiten te blijven kijken en pas op het laatste moment een schuilplaats op te zoeken.

Hagelstormen
Naast Illinois lopen ook de staten Indiana, Michigan en Ohio ook de kans te worden getroffen door tornado's, die gepaard kunnen gaan met hagelstormen en sterke windstoten.

Een man uit Washington, Illinois, redt uit het huis van zijn broer wat er te redden valt. © ap.
© ap.

Na Nederland krijgen de Britten een Ruslandjaar

Londen. © afp.


Rusland en het Verenigd Koninkrijk gaan komend jaar samen honderden evenementen organiseren op het gebied van cultuur, sport, wetenschap en onderwijs. Het programma voor dit gezamenlijke culturele jaar Groot-Brittannië - Rusland is rond, meldde het persbureau Itar Tass dit weekeinde.

Volgens de Russische vicepremier Olga Golodets zal het speciale jaar 'bijdragen aan een beter wederzijds begrip tussen de volken en een basis leggen voor samenwerking op de lange termijn'.

Het speciale jaar begint officieel in april, onder meer met een grote tentoonstelling in Engeland over de Russische avant-garde waar onder anderen de artiest Kazimir Malevich toe behoort. Het sluitstuk van het jaar zal in Londen een expositie zijn over de Russische ruimtevaart met tal van zaken die nog niet eerder buiten Rusland te zien zijn geweest.

Het Brits-Russische cultuurjaar is mogelijk geïnspireerd door het, weliswaar door wrijvingen geplaagde, vriendschapsjaar Nederland - Rusland. Dat werd deze maand met een bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Moskou afgerond.
Bron