Translate

zaterdag 16 november 2013

'Asteroïden zijn ideaal voor ruimtebasis'

© thinkstock.


Asteroïden kunnen prima worden gebruikt als locatie voor het bouwen van ruimtebasis. De ontwikkeling daarvan is een van de meest veelbelovende onderdelen van de ruimtevaart, stelt de Russische wetenschapper Sergej Antonenko van het Chroenitsjev Centrum voor Ruimteonderzoek en -productie.

'Asteroïden met een ellipsvormige baan vliegen naar Jupiter en Mars. Ze kunnen daarom worden gebruikt als vervoermiddel en als ruimtebasis', aldus Antonenko.

Asteroïden vliegen dicht langs de aarde, waardoor ze makkelijker te bereiken zijn dan de maan. Volgens Andrej Degermendzji van het Instituut voor Biofysica kunnen op asteroïden ecosystemen worden opgezet en kan er zwaartekracht worden gemaakt door het gesteente rond te laten draaien.

De Russische ruimtedeskundigen vrezen dat Amerikaanse ruimtevaartorganisaties de asteroïden 'ontmantelen' door ze te gebruiken voor grondstofwinning.
Bron

Curiosity laat zijn huidige uitzicht op Mars zien

Sinds de shutdown van de Amerikaanse regering heeft NASA's Curiosity alweer een flinke afstand gereden en is de Marswagen weer een stukje dichterbij eindbestemming Mount Sharp. De Estlandse fotograaf Andrew Bodrov heeft een nieuwe interactieve panoramafoto van Curiosity's huidige omgeving op Mars gemaakt, waarop ook de 5,5 kilometer hoge berg te zien is.

Bodrov maakte in het verleden meerdere interactieve panoramafoto's van Curiosity's beelden. (Onder andere hier en hier te zien) De panoramafoto bestaat uit 101 beelden die de Marsrover ongeveer twee weken geleden op de Rode Planeet heeft gemaakt, en laat de huidige werkplek van Curiosity in 360 graden zien.

Curiosity is nog altijd onderweg naar Mount Sharp, de eindbestemming van het rijdende laboratorium. Het Mars Science Laboratory, zoals de rover officieel heet, landde in augustus 2012 op Mars. Na een reis van totaal 570 miljoen kilometer door het zonnestelsel landde de Marsrover in de 150 kilometer grote krater Gale, iets ten zuiden van de Marsevenaar. Midden in die krater ligt de 5,5 kilometer hoge Mount Sharp. De komende twee jaar onderzoekt de rover de bodem, rotsen en lucht. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.
Bron

vrijdag 15 november 2013

Militanten in Syrië snijden 'per ongeluk' verkeerde hoofd af

Een ISIS-strijder vraagt de inwoners van Aleppo om tegen het leger van Bashar al-Assad te vechten. © afp.


Militanten van de Islamitische Staat in Irak en groter Syrië (ISIS), een organisatie die in Syrië tegen het regime van Assad vecht, hebben 'per ongeluk' bij iemand het hoofd afgesneden. Ze dachten dat de man een 'ongelovige' was, zo laten ze in een verklaring weten, maar het bleek een strijder te zijn van een bevriende militie.

Op YouTube verscheen gisteren een filmpje waarop ISIS-militanten het afgesneden hoofd van een man aan het publiek in de stad Aleppo lieten zien. (Let op: deze beelden kunnen als zeer schokkend worden ervaren.) Het zou het hoofd van een sjiiet zijn, die in het kamp van president Assad had gevochten. President Bashar al-Assad is zelf een alawiet, een islamitische stroming die weer is voortgekomen uit het sjiisme.

Verkeerde namen gepreveld
De man, ondertussen geïdentificeerd als Mohammad Fares Marroush, was een soennitische strijder bij Ahrar al-Sham, een groepering die bevriend is met ISIS. Hij was gewond geraakt bij een gevecht tegen een sjiietische militie, en werd in Aleppo naar een ziekenhuis gebracht. Terwijl hij verdoofd was, zou hij 'Ya Ali' en 'Ya Hussein' hebben gepreveld, de namen van twee sjiitische heiligen.

Dat was voor de aanwezigen voldoende bewijs dat hier een sjiiet op de operatietafel lag, en prompt werd zijn hoofd afgesneden.

Vandaag heeft ISIS haar fout toegegeven. Sheik Omar al-Qahtani, een belangrijke ISIS-leider en rechter, heeft in een verklaring uitgelegd dat er niemand in het ziekenhuis was die Mohammad Fares kende. Farez zelf zou hebben gedacht dat hij door sjiieten gevangen was genomen en om die reden sjiitische heiligen hebben aangeroepen. Hierop dachten de strijders van ISIS dat hij een 'ongelovige' was.

'We vragen God om de broeders van Fares te vergeven omdat het de bedoeling was juist een van zijn vijanden uit te schakelen', aldus Al-Qahtani. 'We herinneren jullie eraan dat dergelijke fouten gemaakt worden op het slagveld.Filmpje waarin de nog levende Mohammad Fares ISIS juist prijst.
Bron

China schaft kampen af en geeft particuliere banken ruimte

De Chinese Volksrepubliek gaat de bankensector meer openstellen voor de particuliere sector zodra daar duidelijke regelgeving voor van kracht is. Dit staat in een beleidsdocument van het Centrale Comité van de regerende Communistische Partij van China dat vrijdag is gepubliceerd. Particulier geld kan straks worden gestoken in de start van nieuwe kleine en middelgrote banken in China.

De Chinese bankensector opereert momenteel vrijwel net zoals een commerciële sector, maar is vast in handen van de Staat. Maar het is de bedoeling dat buitenlandse investeringen aan minder beperkingen onderhevig zullen zijn en dat concurrentie mogelijk wordt in de sectoren die de Staat domineert.

De beoogde versoepeling van het economische klimaat in China zal volgens het document ook worden bevorderd door het wisselen van valuta makkelijker te maken en met het vereenvoudigen of afschaffen van bepaalde woonvergunningen. Dat laatste moet ook helpen de stedelijke gebieden meer te integreren met het platteland wat nu in veel gevallen een totaal andere wereld vormt ten opzichte de snel groeiende moderne metropolen.

De regering is ook van plan op termijn meer geld over te houden aan zijn eigen economische projecten. Er moet meer winst van staatsondernemingen worden afgedragen aan de Staat. Nu dragen ondernemingen afhankelijk van de omstandigheden 0 tot 15 procent van hun winst af. Dat moet 30 procent zijn in 2020


Enorme ijsberg losgebroken van Antarctica

© NASA.


Een gigantische ijsberg bij de Pine Island-gletsjer heeft zich losgemaakt van Antarctica en beweegt zich langzaam in de richting van de open oceaan. Het zou daardoor een bedreiging kunnen vormen voor de drukke scheepvaartroutes, meldt CNN. De ijsberg scheurde in juli af van de Pine Island-gletsjer, de langste en snelst voortbewegende gletsjer in Antarctica.


De enorme berg heeft een geschatte oppervlakte van ongeveer 700 vierkante kilometer, dat is te vergelijken met de oppervlakte van het land Singapore. Wetenschappers merkten het ontstaan van de ijsberg voor het eerst op in 2011, toen er over een breedte van 30 kilometer een grote scheur verscheen. In beelden van de Aqua-satelliet van NASA (zie bovenstaand beeld) is te zien hoe de ijsberg is losgebroken van de gletsjer. In welke richting het gevaarte drijft, is nog niet bekend.

60.000 euro aan noodsubsidie
'Een ijsberg van deze grootte zou een jaar of langer kunnen 'overleven', in die tijd kan het een lange weg richting het noorden drijven en in de buurt van de wereldscheepvaartroutes belanden', zei Robert Marsh, een wetenschapper aan de Universiteit van Southampton in Engeland, deze week. Een Brits onderzoeksteam heeft 60.000 euro aan noodsubsidie ontvangen van de Natural Environment Research Council om de komende zes maanden de beweging van de ijsberg te volgen.

'Vanaf het moment dat de scheur in het oppervlak was ontdekt in juli, bleef het losse gedeelte ingevroren, omdat het toen nog winter was (in Antarctica, red.)', vertelt hoofdonderzoeker Grant Bigg aan de BBC. 'Maar in de laatste paar dagen (het einde van de winter) is de berg losgebroken, waardoor er nu een afstand van een kilometer of twee tussen de gletsjer en de ijsberg is. Vaak duurt het een tijdje voordat ijsbergen uit dit gebied wegdrijven van Pine Island, maar zodra ze dat doen drijven ze of naar het oosten langs de kust, of belanden ze in het belangrijkste deel van de Antarctische Oceaan.'

De Pine Island Glacier is volgens wetenschappers de snelst verdwijnende gletsjer op Aarde. Elke zes tot tien jaar scheuren er grote ijsbergen af. Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat de baan van zo'n grote ijsberg wordt gevolgd en is dat belangrijker dan de effecten van de opwarming van de aarde.
Bron

Mogelijk ook Bulgarenfraude in Den Haag

Ook in Den Haag zijn voor mogelijk tientallen mensen toeslagen aangevraagd, terwijl ze daar geen recht op hadden. Een Bulgaarse man (38) is in augustus aangehouden op verdenking van zogenoemde 'Bulgarenfraude', zo meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Eerder dit jaar bleek dat in Rotterdam voor honderden mensen onterecht huur- en zorgtoeslag was aangevraagd. Het zou om Bulgaren gaan die zich op een fictief adres hadden ingeschreven en vervolgens teruggingen naar Bulgarije. De fraudeurs lieten de uitgekeerde toeslagen dan op hun eigen rekening storten. Uit het onderzoek naar die zaak kwam naar voren dat er ook in Den Haag voor een miljoen euro onterecht huur-, zorg- en kindertoeslag zou zijn opgestreken.

Sevdin H. zou daarvoor verantwoordelijk zijn. Hij zou voor tientallen mensen de toeslagen hebben aangevraagd, terwijl die daar volgens het OM helemaal geen recht op hadden. Vrijdag hoort de verdachte of hij langer vast blijft zitten.
Een man die wordt verdacht van de Rotterdamse fraude is in oktober op vrije voeten gekomen. Drie anderen zitten nog wel vast. De fraude in Rotterdam heeft de Nederlandse schatkist vermoedelijk miljoenen euro's gekost.

De fraude zorgde dit voorjaar voor flink wat opschudding, vooral op politiek gebied. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën kwam onder vuur te liggen in de Tweede Kamer. Hij moest zich verantwoorden over de fraude, die enkele weken eerder aan het licht was gekomen. Weekers zei van niets te weten, maar ambtenaren van de Belastingdienst en de fiscale opsporingsdienst FIOD bleken al vorig jaar op de hoogte. Volgens ambtenaren negeerde VVD'er Weekers eerdere signalen over de toeslagenfraude.


donderdag 14 november 2013

Mogelijk nieuw proces voor terechtgestelde 14-jarige

© ap.


George Stinney werd op veertienjarige leeftijd in 1944 geëxecuteerd. Hij kreeg de doodstraf voor de moord op twee blanke meisjes. Hij was het jongste slachtoffer op de elektrische stoel in de Verenigde Staten in de laatste honderd jaar.

Vandaag klinkt de roep om een nieuw proces luider en luider. De zaak brengt de twee langst slepende discussies in het Amerikaanse rechtssysteem samen: doodstraf en racisme.

Wankele getuigenis
Stinney werd veroordeeld op basis van een wankele getuigenis in een gesegregeerde gemeenschap die uit was op wraak na de moord op twee blanke meisjes van 7 en 11. Dat wordt gesteld in een nieuwe rechtszaak die vorige maand ingeleid werd in South Carolina in de VS. Amper 84 dagen na de dood van de meisjes werd Stinney geëlektrocuteerd. Volgens kranten uit die tijd zouden de riemen van de stoel niet rond het tengere lichaam van Stinney gepast hebben.

Het verzoek om de zaak te heropenen is vooral symbolisch. Maar de verdedigers van George Stinney verkiezen de vrijspraak boven kwijtschelding van straf, wat ze ook eisen. Omdat de straf al werd uitgevoerd, kan de rechter de vraag voor een nieuw proces weliswaar onontvankelijk verklaren.

Bredanaar blijkt niet te zijn wie hij dacht dat hij was

Bredanaar Martino Kerremans blijkt niet te zijn wie hij altijd dacht dat hij was. Na 60 jaar is hij erachter gekomen, dat hij als baby is verwisseld met een ander kind. 'Het is heel moeilijk omdat niks meer klopt van waar je zestig jaar dacht dat het de waarheid was.'

Omroep Brabant tekent het opmerkelijke verhaal van de 60-jarige op. In het Ignatiusziekenhuis in Breda werd Kerremans, als het geboortekaartje tenminste klopt, op 3 februari 1953 geboren. Het is ook op deze plek waar de fout wordt gemaakt waardoor Kerremans na 60 jaar met zijn handen in het haar zit.

Hij zelf denkt dat zijn verwisseling mogelijk iets te maken heeft met de chaos na de watersnoodramp. Destijds hadden de lokale ziekenhuizen het heel druk met slachtoffers van de ramp en dus minder tijd voor de zuigelingen.

Vermoeden
Al langere tijd liep Kerremans met het vermoeden rond dat hij niet bij het juiste gezin was opgegroeid. Dat zijn moeder dit in zijn jongere jaren ook letterlijk tegen hem heeft gezegd, hielp hem niet echt om van dat idee af te komen. 'Mijn moeder had me wel eens gezegd dat ik als baby in het ziekenhuis was verwisseld met een ander kindje. Maar die fout zou ook meteen weer zijn gecorrigeerd', aldus Kerremans.

Om van zijn twijfels af te komen, besloot hij om na het overlijden van zijn moeder een DNA-test te doen met zijn twee zussen. Zijn jarenlange twijfel bleek daarna waarheid. Martino heeft dus helemaal geen biologische band heeft met de rest van het gezin. 'Maar je bent en blijft mijn broer hoor', besluit zijn zus Antoinette voor de lens van Omroep Brabant.
Bron

Canada legt enorm netwerk kinderporno bloot

De Canadese politie heeft een enorm internationaal kinderpornonetwerk opgerold, waarin een 41-jarige inwoner van Toronto als hoofdverdachte wordt gezien. © anp.


De Canadese politie heeft een enorm internationaal kinderpornonetwerk opgerold, waarin een 41-jarige inwoner van Toronto als hoofdverdachte wordt gezien. In het onderzoek, dat in 2010 begon, zijn inmiddels zeker 341 mensen in staat van beschuldiging gesteld. Volgens Canadese media zijn 386 kinderen 'gered'.

Het gaat in elk geval om verdachten uit Canada, de Verenigde Staten, Spanje en Australië. Onder hen zouden ook tientallen onderwijzers zijn, aldus Canadese media. Of er ook Nederlanders onder de arrestanten zijn, is niet bekend. De politie in Toronto geeft in de loop van donderdag meer informatie.
Bron

Executie moordenaar uitgesteld wegens orgaandonatie

Ronald Phillips © ap.De executie van een veroordeelde Amerikaanse kindermoordenaar is uitgesteld, omdat de man heeft gezegd dat hij zijn organen beschikbaar wil stellen. De gouveneur van Ohio zegt bereid te zijn om de haalbaarheid van het opmerkelijke verzoek te onderzoeken.


Het uitstel werd verleend op minder dan 24 uur voor de executie van de 40-jarige Ronald Phillips daadwerkelijk zou worden voltrokken. De man is ter dood veroordeeld wegens de verkrachting en moord op de 3-jarige dochter van zijn vriendin in 1993. De executiedatum is nu verplaatst naar 2 juli.

'Zijn misdaad is gruwelijk, maar zijn bereidheid om organen af te staan, zou een ander het leven kunnen redden', zo verklaarde gouveneur Kasich zijn instemming met het ongewone verzoek.

Phillips deed zijn aanbod voor orgaandonatie overigens pas nadat alle andere juridische mogelijkheden om gratie te verkrijgen waren uitgeput. Toch ontkende hij dat het een nieuwe vertragingstactiek was, maar juist een laatste poging om iets goeds te doen.
Bron

Proef geslaagd: Vliegtuig kan aswolken ontwijken

© ap.


Zonder vulkanen, maar met een aswolk, heeft de vliegtuigindustrie woensdag met succes een proef gedaan met een apparaat waarmee vliegtuigen aswolken kunnen detecteren om die tijdig te ontwijken. Boven de Golf van Biskaje werd op ruim 200 meter hoogte vanuit een militair transportvliegtuig as van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull uitgestrooid.

Deze eerste door mensen gemaakte aswolk met een diameter van 2,8 kilometer werd vervolgens genaderd door een Airbus met speciale sensors en een toestel van de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in Düsseldorf voor verder onderzoek.

De gebruikte sensors zijn van het systeem Avoid (Airborne Vulcanic Object to Identify), een vinding van het Noorse instituut voor luchtvaartonderzoek. Een aswolk wordt op 60 kilometer afstand herkend en biedt de piloot dan de gelegenheid zijn route te wijzigen.

Vliegtuigmaatschappij EasyJet wil het systeem graag hebben. 'We mogen niet nog eens de scènes meemaken van de lente van 2010 toen er dagenlang niet werd gevlogen in Europa', aldus de technisch directeur van EasyJet, Ian Davies.

De proef was een gevolg van de verwarring die in de Europese luchtvaart ontstond na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan in april 2010. Het Europese luchtruim werd bijna een week gesloten uit vrees voor de aswolk. Tienduizenden vluchten gingen niet door en de luchtvaart leed zeker 2 miljard euro schade. Naar schatting 10 miljoen reizigers ondervonden hinder van de 'vliegstilte'.
Bron

woensdag 13 november 2013

'Bijna helft kinderen Israël wordt misbruikt'

Israëlische jongetje kijkt naar verwonde speelgoedpoppen op een plein in Tel Aviv. De installatie van bijna duizend poppen symboliseert het kindermisbruik. Het is neergezet door de Kinderbescherming en werd na twee dagen verwijderd. © epa.


48,5 procent van de kinderen in Israël wordt fysiek, emotioneel of seksueel misbruikt. Dat schrijft de krant Haaretz woensdag op gezag van een nieuw onderzoek van de universiteit in Haifa. De wetenschappers hebben meer dan 10.000 kinderen gesproken.

Het gaat niet om probleemkinderen, maar een representatieve groep. 28 procent daarvan klaagde over emotioneel misbruik, 18 procent over seksueel misbruik, 15 procent over emotionele verwaarlozing, 14 procent over fysieke verwaarlozing en 9 procent over geweld in het gezin. Arabische kinderen deden meer melding van misbruik dan Joodse kinderen. Tijdens het onderzoek zei meer dan tweederde van hen te lijden onder een of meerdere vormen van misbruik.

Het is de eerste keer dat zo'n onderzoek in Israël wordt verricht op basis van gesprekken met de kinderen zelf en niet met hulpverleners. 'We waren niet verrast door de statistische uitkomsten', zegt Rachel Lev-Wiesel, die samen met een andere professor het onderzoek leidde. 'Wel door de bereidheid van de kinderen zo openlijk op vragen te antwoorden.' Meer dan 68 procent van de kinderen die seksueel waren misbruikt, had er eerder met iemand over gepraat.

Het onderzoek toont een gapend gat tussen het aantal kinderen dat misbruik meldt bij de autoriteiten en het aantal kinderen dat zegt te worden misbruikt. In 2012 waren er iets minder dan 50.000 meldingen van kindermisbruik bij de autoriteiten - 1,9 procent van het totaal aantal kinderen in Israël.

'Politiek geweld de oorzaak'
Een verklaring voor het hoge percentage kindermisbruik in Israël is de hoge mate van politiek geweld in het land. Volgens persbureau IPS zijn experts het in grote lijnen over eens dat de frustratie en onzekerheid die men krijgt door het politieke geweld tot kindermisbruik kan leiden. De Israëlische Kinderbescherming zegt meer meldingen van misbruik te krijgen in een regio wanneer het geweld daar toeneemt. Critici waarschuwen wel voor te snelle conclusies: stijgingen in het aantal meldingen kan ook door andere factoren zijn beïnvloed, meer sociale werkers in dienst van de Kinderbescherming bijvoorbeeld.
Bron

'Dood spion in sporttas was een ongeluk'

Een reconstructie, uitgevoerd door een yogaleraar in december © ap.


De dood van een Britse spion, die naakt werd aangetroffen in een sporttas die was afgesloten met een hangslot, is hoogstwaarschijnlijk een ongeluk. Dat heeft de Britse politie gezegd. Volgens Martin Hewitt van de Londense politie kan dat echter niet met honderd procent zekerheid worden vastgesteld.

Omdat de politie niets met zekerheid kan zeggen, blijft de zaak voer voor samenzweringstheorieën. Williams werkte voor de Britse inlichtingendienst GCHQ en was in dienst bij MI6 toen zijn lijk in augustus 2010 werd gevonden. Het naakte lichaam was al aan het ontbinden. De sporttas met Williams' lijk lag in de badkuip van zijn appartement.

De familie van Williams gelooft nog altijd niet dat het om een ongeluk gaat en houdt vol dat hij is vermoord. Een onderzoek van de politie heeft volgens Hewitt echter nauwelijks bewijzen opgeleverd dat er kwade opzet in het spel is geweest. De politie meent dat het 'waarschijnlijker is dat er geen andere persoon aanwezig was toen Gareth overleed'.

Tegenstrijdigheden
De conclusie van de politie is strijdig met de conclusie van een eerder onderzoek, dat stelt dat Williams vermoedelijk vermoord is. 'Maar de realiteit is dat in beide hypotheses tegenstrijdigheden en gaten zitten', aldus Hewitt.

Arme Amerikaan verdient geld met 'wonderbiljetten'

Gary (60) toont een van zijn 'wonderbiljetten'. © kos.


Een gepensioneerde uit Arizona heeft een bijzondere manier gevonden om geld te verdienen. Op elk dollarbiljet dat hij uitgeeft, schrijft Gary (60) de volgende boodschap: 'Stuur me dit bankbiljet alstublieft terug. Ik ben erg arm', gevolgd door zijn adres. Vreemd genoeg zijn er nogal wat mensen die op zijn verzoek ingaan.

Bijna elke dag krijgt Gary 2 dollar teruggestuurd, of gemiddeld 60 dollar per maand. Sommige goede zielen sturen hem een 'bonus', waardoor de Amerikaan soms tot 100 dollar aan 'wonderbiljetten' in de maand opstrijkt.

Het systeem blijkt legaal. Gary's boodschap, aangebracht met opvallende rode inkt, beschadigt de bankbriefjes niet en het geld wordt niet gebruikt voor criminele doeleinden. De man uit Phoenix rekent gewoon op de vrijgevigheid van de mensen. 'Ik word er niet rijk van, maar het helpt om te facturen te betalen', zegt hij.

De gepensioneerde brengt enkel bankbiljetten van 1 dollar in omloop. 'De mensen zijn namelijk veel minder geneigd om grotere coupures terug te sturen', is zijn filosofie. De man heeft biljetten terug gekregen van over de hele wereld. 'Tot uit Australië toe.'


© kos.
Bron

dinsdag 12 november 2013

Problemen met Indiase Marsmissie

Mars Orbiter Mission, ook wel Mangalyaan's Mars Orbiter Spacecraft genoemd, werd vijf november gelanceerd. © epa.


Er zijn problemen ontstaan bij de Indiase satelliet die onderweg is naar Mars. De sonde Mangalyaan draait in steeds grotere banen rond de aarde, om uiteindelijk de oversteek naar Mars te kunnen maken. Maar het is maandag niet gelukt om de satelliet in zo'n hogere omloopbaan te krijgen. Dinsdag wordt een nieuwe poging gedaan, meldt de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO.

De Mangalyaan draaide op een hoogte van bijna 72.000 kilometer rond de aarde. De motoren moesten de satelliet omhoogduwen naar ongeveer 100.000 kilometer. De satellietmotor maakte daar echter niet genoeg snelheid voor. Daardoor kwam de sonde niet verder dan een hoogte van ruim 78.000 kilometer.

50 miljoen euro
De problemen hoeven nog niet het einde van de missie te betekenen. De ruimtereis kostte India omgeveer 50 miljoen euro. Voor ruimtevaartbegrippen is dat een schijntje. Mangalyaan is voor India vooral een prestigeproject. Het land wil laten zien dat het in staat is de moeilijke oversteek naar Mars te maken. India zou het eerste Aziatische land zijn dat daarin slaagt. Pogingen van de grote rivalen China en Japan mislukten eerder.

In 2011 mislukte een groot Russisch Marsproject. De vluchtleiding in Moskou verloor kort na de lancering het contact met de sonde Phobos-Grunt. Die kwam daardoor niet uit zijn baan rond de aarde en verging na enkele maanden in de dampkring. De missie kostte Rusland omgerekend ongeveer 120 miljoen euro.
Bron

'Regionale plannen jeugdzorg zijn te vaag'

Jeugdzorg Nederland voorziet grote problemen als gemeentes de jeugdzorg vanaf 2015 overnemen van Rijk en provincies. De regionale plannen zijn te vaag en het is onduidelijk waar het geld precies vandaan moet komen. Dat heeft Jeugdzorg Nederland maandag laten weten. De instantie vreest dat het gros van de regionale plannen 'desastreus'' gaat uitpakken.

Om de plannen succesvol in te voeren, is volgens Jeugdzorg Nederland ongeveer drie jaar nodig. 'In de plannen van ongeveer twee derde van de gemeenten staat dat ze alles in 1 jaar, alleen in 2015, willen invoeren. Dat is veel te snel', aldus een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland.

Alle jeugdzorgregio's moesten voor eind oktober aangeven hoe ze onder meer de continuïteit van de zorg kunnen garanderen in de nieuwe opzet. Dinsdag komt de transitiecommisie met een oordeel over de plannen van deze 41 regio's.
Bron

80-jarige terroriste vrijuit voor OPEC-aanslag in 1975


Sonja Suder krijgt wel 3,5 jaar cel voor drie andere aanslagen

De 80-jarige Sonja Suder vandaag in de rechtbank. © ap.


Een rechtbank in Frankfurt heeft een inmiddels 80-jarige Duitse terroriste vrijgesproken van betrokkenheid bij de dodelijke aanslag op het OPEC-gebouw in Wenen in 1975. Sonja Suder moet wel 3,5 jaar de cel in voor drie andere aanslagen waar alleen materiële schade werd aangericht.

Suder was lid van de linksradicale Revolutionaire Cellen en werd in 2011 door Frankrijk uitgeleverd aan Duitsland. De drie terroristische acties waar ze wel voor werd veroordeeld, waren eind jaren 70 op een slot in Heidelberg, een pompenfabriek in Frankental en een fabriek van MAN in Neurenberg.

Carlos de Jakhals
De terroristen die een conferentie in het OPEC-gebouw overvielen en daar drie mensen doodden, stonden onder leiding van de beruchte terrorist Carlos de Jakhals.

Suder hoorde het oordeel van de rechtbank onbewogen aan en kon na de uitspraak het gerechtsgebouw als vrij burger verlaten omdat ze al driekwart van haar straf in voorarrest had gezeten.

Buiten werd Sonja Suder opgewacht door zo'n 100 sympathisanten. De rechtszaak tegen de bejaarde vrouw heeft 14 maanden geduurd.
Bron

'Heulmeisje' was mogelijk ontvoerd


’Meisje heeft lange tijd honger geleden’

Een nieuwe reconstructie van haar hoofd van het zogenoemde Heulmeisje © anp.


De politie gaat ervan uit dat het Heulmeisje mogelijk ontvoerd en langere tijd gevangen gehouden is. Die conclusie trekt de politie, omdat het meisje voor haar dood lange tijd honger heeft geleden. 'Dat weten we aan de hand van onderzoek aan haar haren. Die bevatten daarover aanwijzingen', legt professor Gareth Davies uit. Hij deed samen met onderzoeker Laura Font en hun team een zogenoemd isotopenonderzoek bij het Heulmeisje dat in oktober 1976 gevonden werd in een ondiep graf op parkeerplaats De Heul langs de A12 bij Maarsbergen.


Isotopen zijn kleine informatiedragers in het lichaam. De meest recente verblijfsinformatie wordt in haren, maar ook in huid- en bloedcellen opgeslagen. 'Isotopen zitten ook in natuurlijke voedingsstoffen en zijn specifiek voor het gebied waar ze vandaan komen. Door deze te eten, komen de isotopen in het lichaam terecht. Op die manier is te achterhalen wat iemand in de laatste periode heeft gegeten, waar iemand vandaan komt en of iemand ergens kort of lang heeft verbleven', aldus Davies.

Hij en zijn team hanteren de slogan 'je bent wat je eet'. Met het isotopenonderzoek is te achterhalen of iemand bijvoorbeeld veel vlees of juist veel vis heeft gegeten. 'Als iemand niet voldoende te eten krijgt, zegt het lichaam: ik krijg niet genoeg proteïne, ik heb meer vlees nodig. Wat er dan gebeurt, is dat het lichaam zichzelf begint op te eten. Dat is precies wat we bij het Heulmeisje zien', zegt Davies.

Het meisje heeft lange tijd wel 'normaal' gegeten. 'We hebben in haar eetpatroon van het een op het andere moment een heel grote verandering gezien. Ze had oorspronkelijk een dieet wat typisch is voor veel mensen uit Noordwest-Europa en heeft vervolgens voor haar dood honger geleden.' Hoe lang het meisje vermoedelijk honger heeft geleden, kan Davies in verband met het politieonderzoek niet zeggen.

maandag 11 november 2013

Energiedrankjes in de ban op Alphense school

© ANP.


Het Alphense Ashram College gaat energiedranken volledig verbieden. Het Wellant College uit Alphen is enthousiast. Toch roept het verbod ook veel vragen op, blijkt uit een rondgang langs middelbare scholen in de regio.

Tot ongenoegen van veel scholen zijn scholieren dol op energiedrank. Kinderen worden erop gewezen dat deze dranken ongezond zijn, maar een verbod gaat veel scholen te ver. Het Ashram neemt die stap wél, andere scholen vragen zich af hoe dit verbod wordt gehandhaafd.

De nieuwe aanpak van het Ashram College is bittere noodzaak, stelt Jeroen Smakman. 'Ik heb meegemaakt dat een ouder een kind een tray blikjes meegaf om uit te delen.' De interesse van het Wellant College in de plannen van het Ashram is niet toevallig, aangezien energiedranken ook daar tot overlast hebben geleid. 'Een hyperactieve leerling die drie of vier blikjes had gedronken, hele traytjes in een kluisje, ik heb het allemaal voorbij zien komen,' vertelt teamleider Berry Teunissen.

Verbod
'Nu is het zo dat we ze aanspreken en ze verzoeken om het weg te doen,'' vervolgt hij. Toch is het Wellant College nog niet zover dat een verbod snel zwart op wit staat. 'Ik ga het voorleggen, maar we hebben ook een oudercommissie en een leerlingenraad. Als die er niet achter staan, dan werkt zo'n verbod niet.' Het Kalsbeek College in Woerden gelooft sowieso niet in een verbod. 'Je kunt het toch niet tegengaan,' laat een woordvoerster weten. 'Als je de leerlingen vertelt dat iets niet mag, gaan ze het juist doen.'

Punten sparen met ov-chipkaart in Rotterdam

© anp.


De ov-chipkaart in Rotterdam wordt ook een puntenspaarsysteem. Met OVMiles, zoals het systeem gaat heten, kunnen reizigers punten verzamelen voor kortingen en extra's bij meer dan 20 Rotterdamse bedrijven en winkels.

Dat heeft RET-directeur Pedro Peters maandag bekendgemaakt. Iedere gereisde kilometer levert de klant een mile op. In eerste instantie gaan 1000 reizigers de komende weken het systeem testen. Vanaf januari 2014 is het voor iedereen beschikbaar.

OVMiles is zo ingericht dat andere vervoersbedrijven in heel Nederland later kunnen aansluiten. Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam zou belangstelling hebben voor het systeem.
Bron

zondag 10 november 2013

'Leidster weeshuis vergiftigde aidskinderen'

Een leidster van een Zuid-Afrikaans weeshuis met aidswezen is zondag aangehouden omdat ze 20 kinderen zou hebben vergiftigd. De kinderen uit het Malerato Centre for Hope in een buitenwijk van Pretoria zouden ernstige buikklachten hebben gekregen, nadat ze bij de lunch een poeder hadden gekregen.

Twee kinderen verkeren in kritieke toestand. 'We waren zo bezorgd. Ze moesten overgeven en huilden', zei de directrice van het weeshuis tegen de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times.

In het centrum worden meer dan 40 kinderen opgevangen die zijn verlaten of van wie de ouders door aids zijn gestorven. In Zuid-Afrika heeft van 15- tot 45-jarigen meer dan 25 procent aids of hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.
Bron

'China aan vooravond ingrijpende hervormingen'

Portretten van de Chinese president Jinping (rechts) en diens voorgangers Hu Jintao, Jiang Zemin and Deng Xiaoping in een museum in Tianjing. © afp.


De staatsmedia van China melden dat het overleg van de Communistische Partij, dat momenteel achter gesloten deuren plaatsvindt, gaat over rigoureuze economische veranderingen. Zij spreken over de meest ingrijpende veranderingen sinds het begin van de hervormingen onder Deng Xiaoping in 1978.

Hoewel over het overleg niet veel naar buiten komt, suggereren de staatsmedia dat president Xi Jinping steun krijgt om het beleid over het eigendom van land te veranderen. Daardoor zouden de 800 miljoen Chinezen op het platteland landeigenaar kunnen worden, wat de economie een forse impuls zou kunnen geven.

Hooggespannen
Staatspersbureau Xinhua zegt dat 'de verwachtingen over landhervormingen hooggespannen' zijn en suggereert dat boeren rijker kunnen worden door hun land te verhandelen.

Ook wijzigingen in regeringsfuncties, de verstedelijking, het openstellen van de financiële sector, hervormingen in het belastingstelsel en prijsregulering staan op de agenda, aldus het persbureau.

Nieuwe prikkels
Xi en premier Li Keqiang moeten met nieuwe prikkels komen voor de economische groei, nu de op een na grootste economie ter wereld nadelen ondervindt van overcapaciteit in de industrie, het oplopen van schulden en de sterk stijgende huizenprijzen.

De vergadering van het 205 leden tellende Centraal Comité van de Communistische Partij duurt 4 dagen.
Bron

Orkaan of tyfoon kan dood en verderf zaaien

Luchtfoto van schade in de Filipijnse provincie Leyte nadat de tyfoon Haiyan is langsgetrokken. © reuters.


De tyfoon Haiyan die in de Filipijnen een spoor van dood en vernielingen trok, is een tropische cycloon die tyfoon wordt genoemd omdat hij over de Stille Oceaan trekt. Hetzelfde weerverschijnsel boven de Atlantische Oceaan heet orkaan, terwijl in de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen de algemene naam cycloon wordt gebruikt. Cyclonen ontstaan in de tropen en subtropen, maar niet te dicht bij de evenaar.


De dodelijkste cycloon ooit was Bhola, die in 1970 in het huidige Bangladesh naar schatting 500.000 levens eiste. Circa 138.000 mensen vonden in 1991 de dood door de cycloon Gorky, die eveneens in Bangladesh huishield. Nargis trof in 2008 Myanmar, waardoor mogelijk 130.000 mensen om het leven kwamen.

Tropische depressie
Een cycloon is een tropische depressie met een ronde, draaiende vorm en een oog met de laagste luchtdruk. De windsnelheden kunnen oplopen tot meer dan 250 kilometer per uur, waarmee een cycloon in de zwaarste categorie van de schaal van Saffir en Simpson valt en grote schade kan veroorzaken. Haiyan had windsnelheden tot 360 kilometer per uur en viel daarmee in de buitencategorie, waardoor wordt gesproken van een super-tyfoon.
Bron
Lees ook: Dodental Filipijnen bereikt 5500