Translate

zaterdag 9 november 2013

'Polonium in lichaam Arafat toont moord aan'

Al-Jazeera meldde dat het volgens de onderzoekers '83 procent zeker is dat Arafat is vergiftigd' © reuters.


Voor zijn weduwe Suha staat het nu vast: Yasser Arafat is vergiftigd. In het lichaam van de overleden Palestijnse leider is een abnormale hoeveelheid van de radioactieve stof polonium-210 aangetroffen, meldde nieuwszender Al-Jazeera vandaag op gezag van Zwitserse onderzoekers.

De onderzoekers uit Lausanne meldden eerder al dat ze polonium op zijn kleding hadden gevonden. In het onderzoeksrapport dat ze woensdag aan de nabestaanden overdroegen, melden ze dat ook in zijn ribben en bekken hoge concentraties van de dodelijke stof zaten.

Al-Jazeera meldde dat het volgens de onderzoekers '83 procent zeker is dat Arafat is vergiftigd'. Weduwe Suha en dochter Zahwa vertelden de tv-zender dat zij dat nu zeker weten.

Arafat overleed in 2004 op 75-jarige leeftijd in een militair ziekenhuis in Parijs. Hij was toen al jarenlang de leider van het Front voor de Bevrijding van Palestina (PLO) en president van de Palestijnse Autoriteit. Vrijwel direct na zijn dood gingen er geruchten dat hij vergiftigd zou zijn door de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Concrete bewijzen daarvoor waren er echter niet.

Om een einde aan de onduidelijkheid te maken, werden monsters genomen van zijn stoffelijke resten, die in een mausoleum in Ramallah liggen. Volgens de onderzoekers zou het goed kunnen dat Arafat is vergiftigd, maar over de schuldvraag lieten zij zich niet uit.
Bron

Inwoners Colorado betalen vanaf 2014 belasting over hun wiet

Wie vanaf januari cannabis koopt in de Amerikaanse staat Colorado, betaalt daar dan ook belasting over. Een grote meerderheid van de kiezers heeft ingestemd met een 'wiettaks': 65 procent stemde dinsdag tijdens een referendum voor de maatregel.

Er wordt in totaal 25 procent aan belastingen en accijns geheven over marihuana. Die mag vanaf 1 januari voor recreatief gebruik worden verkocht aan mensen boven de 21 jaar. Dat is het gevolg van een eerder referendum, waarin de bevolking bepaalde dat het gebruik en bezit van cannabis niet meer strafbaar moet zijn. Lokale overheden mogen nog een extra verkoopbelasting heffen. In Denver komt er bijvoorbeeld nog 3,5 procent bovenop.

Met de belastingopbrengst wordt de regulering van de wiethandel betaald. Ook gaat een aanzienlijk deel van de miljoenen dollars naar het onderwijs in de staat.

Medicinale cannabis was al toegestaan in Colorado. Patiënten die op doktersrecept wiet roken, bijvoorbeeld om spierspasmen tegen te gaan of chronische pijn beter te kunnen verdragen, hoeven geen belasting te gaan betalen.

Het geheel legaliseren van cannabis kende tot de zomer nog een groot struikelblok: federale wetgeving staat gebruik en teelt namelijk niet toe. De federale regering heeft echter duidelijk gemaakt niet in te zullen grijpen als staten wiet willen reguleren. Naast Colorado legaliseert ook de staat Washington wietteelt en -gebruik nadat de bevolking zich daarvoor had uitgesproken.
Bron

'Gemeente verdient aan textielinzamelingen'

Gemeenten mogen niet verdienen aan textielinzamelingsacties voor een goed doel. Als het aan de ChristenUnie ligt, zorgt staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) ervoor dat gemeenten alleen de daadwerkelijke kosten in rekening brengen.

Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wil zo bereiken dat het meeste geld van de inzameling ook daadwerkelijk belandt bij de inzamelaars. 'Mensen denken nu dat ze hun kleding inleveren voor het goede doel, maar het geld gaat steeds vaker rechtstreeks de gemeentekas in', stelt zij.

Het Kamerlid vindt bovendien dat Mansveld onderzoek moet doen naar het beleid rond dit soort acties. 'De tarieven voor kledinginzameling zijn de afgelopen 2 jaar enorm gestegen en de goede doelen houden elke maand weer minder geld over. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?'

De Tweede Kamer spreekt dinsdag met Mansveld en minister Melanie Schultz van Haegen over de begroting Infrastructuur en Milieu.
Bron

vrijdag 8 november 2013

Kracht van meteoor Rusland in kaart gebracht

De meteoriet is halverwege oktober uit het water gevist © reuters.


De ontploffing van de meteoor in februari boven de Russische Oeral had een kracht die vergelijkbaar is met een explosie van ongeveer 500 kiloton springstof. Dat hebben Russische wetenschappers berekend, meldde de Britse krant The Guardian donderdag.

Volgens de krant hebben de wetenschappers het tot nu toe meest complete beeld van de meteoor geschetst. Het gevaarte scheerde met een snelheid van bijna 20 kilometer per seconde door de dampkring. Op ruim 45 kilometer hoogte begon de meteoor uiteen te vallen waarna de explosie bij de stad Tjeljabinsk volgde. Minstens 1200 mensen raakten gewond, vooral door puin van instortende gebouwen en rondvliegend glas.
Bron

Roof kluis voetbalclub omgeven door raadsels


’Zwemmen met gevaarte van 40 kilo is onmogelijk’

De diefstal van de kluis is de hufterigheid ten top, vinden voorzitter Hans van Staten en bestuurslid Jack Chauthi (foto). © Cor Vos.


De zware kluis van de voetbalclub VV Meeuwenplaat uit de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet is geroofd. Hij zat op dat moment juist vol met sponsorgeld, contributie en baromzet. De vereniging gaat voor 9000 euro het schip in. De voorzitter staat voor een raadsel hoe de roof heeft kunnen plaatsvinden en waar het zware gevaarte is gebleven.

'Deze roof drukt een zwaar stempel op de club,' vertelt voorzitter Hans van Staten. Hij noemt de brutale diefstal de hufterigheid ten top. De kluis werd maandagochtend in luttele minuten geroofd. De daders vertrokken kort nadat het alarm afging en lieten nauwelijks sporen achter. Mogelijk met hulp van binnenuit, denken Van Staten en bestuurslid Jack Chauthi. 'Ze kenden de vluchtroutes.'

Spoorloos
De kluis is spoorloos. Alsof het veertig kilo wegende gevaarte niet zwaarder woog dan een veertje. 'Hoe kan het?' herhaalt de voorzitter, die ervan overtuigd is dat de daders wisten wat ze kwamen halen. De dieven trotseerden een hoog hek met scherpe punten en prikkeldraad. 'Ze forceerden een ijzeren deur die toegang gaf tot ons terras. Ze sloopten de volgende deur en forceerden een zwaar rolluik.'

Eenmaal binnen wisten ze feilloos de weg naar de kluis te vinden, die verborgen was in een kast achter de bar. Het nachtmerrie-scenario dat iemand binnen de club mogelijk getipt heeft of zelfs meegeholpen heeft, blijft onheilspellend door Van Statens hoofd spoken. 'We zijn heel boos. Maar we weten niet op wie. We moeten uitkijken dat er 'in' de club geen sfeer ontstaat van wantrouwen. De roof kan ook toeval zijn.'

Loodzwaar
Na de diefstal hebben clubleden het complete voetbalterrein afgestroopt op zoek naar de kluis. De sloten rond de velden zijn doorzocht. 'Naar de overkant zwemmen met een kluis in je nek is onmogelijk. En hoe kun je met zo'n loodzwaar ding over een hek klimmen? Het is een raadsel.'

De voetbalclub zoekt dringend naar informatie die kan leiden tot de aanhouding van de daders. 'Stap naar de politie', roept Van Staten mogelijke getuigen op.

De stemming is bedrukt. Veel activiteiten die in de agenda stonden voor de feestmaand december staan nu op de tocht. De diefstal van de 9000 euro heeft een groot gat in de begroting geslagen. 'Kunnen we die activiteiten laten doorgaan? Of moeten we gaan snijden?'
Bron

Hema komt met goedkope verzekering voor ziektekosten

© anp.


Mensen kunnen voortaan ook een zorgverzekering afsluiten bij de HEMA. De winkelketen heeft het pakket donderdag gepresenteerd. Het is voor het eerst dat een winkelketen deze verzekering onder eigen merknaam durft te verkopen.

Hema komt met een gecombineerd aanbod. De verzekering vanaf 89 euro per maand voor een basispakket is goedkoop en met de verzekeringspas krijgt de klant bovendien standaard tien procent korting op bijna alle aankopen bij de Hema. De premie daalt als klanten een hoger eigen risico nemen. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel verzekeringen het verwacht te verkopen.

De verzekering is een samenwerking van de HEMA en verzekeraar Menzis. HEMA is niet de eerste winkelketen die de verzekeringsmarkt op gaat. Ook Kruidvat heeft een tijdje zorgverzekeringen aangeboden, maar is daar begin dit jaar mee gestopt. Die verzekeringen waren van OHRA.

Rookworst bij de notaris
HEMA maakte onlangs bekend notariszaken aan te bieden. Klanten kunnen via de winkels onder meer samenlevingscontracten en testamenten opstellen. Uit protest verkochten enkele notariskantoren rookworsten.

Vrijwel alle verzekeraars hebben inmiddels de premies voor de basisverzekering voor ziektekosten bekendgemaakt. Vergeleken met de tarieven van dit jaar gaan de premies komend jaar omlaag. Dat komt deels doordat de verzekeraars lagere kosten maken, maar is ook een gevolg van de harde concurrentie tussen de verzekeraars.
Bron

Obama roept op tot een democratischer Irak

De Iraakse minister Maliki op bezoek in het Witte Huis. © reuters.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Irakese premier Nuri al-Maliki opgeroepen te werken aan de democratie in zijn land. Volgens Obama kunnen vrije verkiezingen een bijdrage leveren aan het terugdringen van het geweld in Irak.

Maliki was afgereisd naar de Verenigde Staten om hulp te vragen bij het bestrijden van het geweld in zijn land. Bomaanslagen en andere aanvallen hebben daar dit jaar al ruim 7000 levens geëist. Premier Maliki wil vooral meer Amerikaans militair materieel om gewapende groepen te bestrijden, maar het was vrijdag onduidelijk of hij zijn zin heeft gekregen.

In een gezamenlijke verklaring schreven de landen dat 'de Iraakse delegatie het verlangen heeft benadrukt om Amerikaans materieel te kopen.' Er werd echter met geen woord gerept over de Apache-helikopters waar de Irakezen op uit zijn.

Politiek geklungel
De Irakese premier heeft niet alleen vrienden in Washington. Een groep invloedrijke senatoren klaagde donderdag dat politiek geklungel van Maliki zijn land heeft verdeeld, waardoor het geweld toeneemt. Ze willen dat de sjiietische premier meer macht deelt met de minderheden in Irak, de soennieten en koerden.

Obama leek die klacht vrijdag serieus te nemen. Hij riep Maliki op de andere bevolkingsgroepen meer bij de politiek te betrekken. Vrije en eerlijke verkiezingen kunnen daarbij volgens de president een belangrijke rol spelen. 'Mensen kunnen hun meningsverschillen dan oplossen via de politiek, in plaats van met geweld.'
Bron

donderdag 7 november 2013

Menselijke schedel met 'dood aan pedofielen' gevonden in Frankrijk

Stéphane Hirson, op een foto van augustus 1993. © afp.


In Antibes, aan de Franse rivièra, zijn menselijke botten gevonden van ten minste vier individuen. Onder de resten is een menselijke schedel waarop de vervaagde inscriptie 'dood aan pedofielen' te zien is. De Franse politie is een onderzoek gestart, meldt de Britse krant The Guardian vandaag.

De botten werden gevonden op zes meter onder de oppervlakte vlakbij de voet van een klif in Cap d'Antibes. Volgens inspecteurs hebben ze zeker tien jaar in het water gelegen. In februari werden de resten - een mannelijk dijbeen, een mannelijk en een vrouwelijk opperarmbeen, een schedel en een deel van een kaak - gevonden door een duiker. Het mannelijke opperarmbeen is van de in 1994 verdwenen Parijzenaar Stéphane Hirson, wezen dna-tests uit.

Volgens onderzoekers is het moeilijk om genetisch materiaal te verkrijgen van de gevonden botten, maar de botten zijn van iemand jonger dan 30, de schedel is van een man onder de 50 jaar.

Georges Gutierrez, de openbaar aanklager, zijn er nog veel vragen onbeantwoord, bijvoorbeeld waarom van elk persoon maar één bot is gevonden. Gutierrez kondigde gisteren een moordonderzoek aan.


Hirson werd in februari 1994 als vermist opgegeven, een paar dagen voor zijn 18de verjaardag. Hij verdween op weg naar een vriend nadat hij ontslagen was uit het psychiatrische ziekenhuis waar hij korte tijd verbleef. Hij had, volgens een familielid, geen reden om in dat deel van Zuid-Frankrijk te zijn, hij was onderweg naar Spanje. Op de schedel zou volgens een anonieme bron ook overblijfselen van een schuttersroos te zien zijn.Bron

Politie Groningen breekt in bij 30 studenten

Archiefbeeld © anp.


Agenten hebben woensdag ingebroken in 30 Groningse studentenkamers. De politie wilde hiermee laten zien dat de kamers en studentenhuizen slecht beveiligd zijn, zo maakte de politie donderdag bekend. Als de studenten niet thuis waren, lieten de agenten als bewijs een polaroidfoto achter, waarop ze poseerden in de kamer.

De agenten klommen door ramen om binnen te komen en maakten ook gebruik van bekende inbrekersmethodes als hengelen en flipperen. In totaal werd bij 42 studentenhuizen een poging tot inbraak gedaan. In dertig gevallen lukte dat. Volgens de politie werden veel waardevolle spullen als laptops en tablets
aangetroffen.
Bron

'Gehandicapte' huppelde rond op hoge hakken

Door te spelen dat ze zwaargehandicapt was, wist een vrouw een half miljoen euro aan uitkeringen, toeslagen en pgb's binnen te slepen. Haar verhaal wekte echter argwaan. Door de vrouw te achtervolgen, ontdekten inspecteurs dat zij helemaal niet aan haar rolstoel gekluisterd zat. Zij reed zelf auto, liep trappen, huppelde rond op hoge hakken, zette het vuil buiten en werkte buitenshuis.

De vrouw en twee familieleden zijn deze week in Rotterdam, Strijen en Eindhoven opgepakt voor de grootschalige fraude. Samen met haar familie zou de vrouw het toneelstukje hebben opgezet.

Zij stelde 24 uur per dag hulp nodig te hebben, omdat ze beide handen niet kon gebruiken en vastzat aan haar rolstoel. Het Openbaar Minister beslist later of het drietal wordt vervolgd. Het onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid richt zich nu op het terughalen van de half miljoen. Er is beslag gelegd op drie personenauto's, een scooter, goud en een woning inclusief de inboedel.

Bron

Verlamde jager beslist zelf om beademing te stoppen

Tim Bowers © ap.


De tijdens een jachtongeluk verlamd geraakte Amerikaan Tim Bowers heeft zelf toestemming gegeven om hem van de beademing af te halen. De pas 32-jarige jager zag het niet zitten de rest van zijn leven als kasplantje door te brengen.

De fanatieke jager, gewend aan een leven in de bossen, raakte zaterdag zwaargewond toen hij tijdens de hertenjacht uit een boom viel. Zijn familie deed een bijzonder verzoek aan de artsen: ze vroegen of Bowers bij kennis kon worden gebracht zodat hij zijn prognose te horen kon krijgen en zelf een beslissing over zijn toekomst kon nemen.

De artsen gaven gehoor aan het onalledaagse verzoek, waarop de patiënt nadrukkelijk nee schudde, toen hem werd gevraagd of hij op deze manier verder wilde leven. Bowers stierf zondag, enkele uren nadat hij van de beademing was gehaald.

De zaak van Bowers is vooral uniek omdat het doorgaans de familieleden zijn die beslissen over leven of dood.
Bron

Paus omhelst man met ernstige huidaandoening

© epa.


Paus Franciscus heeft gisteren tijdens een bijeenkomst in Vaticaanstad, bijgewoond door 50.000 mensen, opnieuw de harten van vele gelovigen en niet-gelovigen doen smelten. Een man met een ernstige huidaandoening mocht op audiëntie komen en werd door de kerkelijk leider omhelsd en gekust. Ook sprak de paus hem bemoedigende woorden toe. De man was, evenals andere aanwezigen, in tranen.

De ontroerende beelden van de paus en de zieke man zijn sindsdien populair op sociale media. Sinds zijn aanstelling heeft Franciscus al vaak gesproken dat het belangrijk is om de armen en de kwetsbaren de hand te reiken. 'Heer, leer ons om buiten onszelf te treden,' twitterde de moderne geestelijk leider in augustus. 'Leer ons de straat op te gaan om uw liefde te manifesteren.'

Moed
Een maand later twitterde hij. 'Echte liefdadigheid vraagt moed: laat ons onze angst de handen vies te maken, overwinnen om anderen te helpen.' De paus stuurt aan op een open interactie met alle mensen en vooral met de armen, de zwakken en de kwetsbaren. In zijn publieke optredens voegt Franciscus, net als gisteren, de daad bij het woord.

Het katholieke persbureau meldt dat de 45-jarige man aan neurofibromatosis lijdt. Een aandoening waardoor hij veel pijn heeft en zijn hele lichaam met tumoren wordt bedekt.
Bron

Tieners opgepakt na uitgeven vals geld

© ANP.


In het Gelderse Elst zijn donderdag vijf tieners aangehouden die ervan worden verdacht dat ze met vals geld wilden betalen.

De politie kreeg donderdagochtend meldingen dat in een horecazaak en bij een marktkoopman werd geprobeerd met vals geld te betalen.

Twee van de verdachten konden snel daarna worden opgepakt. Op een middelbare school werden daarna de andere drie tieners aangehouden.

De vijf verdachten komen uit Elst en Arnhem en zitten vast op het politiebureau. Hoe ze aan de valse biljetten zijn gekomen en om hoeveel geld het gaat, is niet bekend.
Bron

woensdag 6 november 2013

Grootscheepse zoektocht naar hert met pijl in kop

© kos.


In de Amerikaanse staat New Jersey wordt met man en macht gezocht naar een hert waarvan de kop werd doorboord door een pijl. Men hoopt alsnog het gewonde dier te kunnen verzorgen.

Het dier werd gefotografeerd door Susan Darrah toen het zich met enkele andere herten ophield in haar achtertuin. 'Het arme beestje kan zich voeden en gewoon rondlopen', zegt de 64-jarige Susan. 'Ik heb geen bloedsporen gezien op de doorboorde kopje waardoor het risico op infecties me klein lijkt. Gelukkig maar'.

Verdoven en verzorgen
De vrouw heeft voedsel in haar tuin achtergelaten in de hoop dat het hert weer komt opdagen. Ze heeft de mensen van de New Jersey Division of Fish and Wildlife op de hoogte gebracht. Zij willen het dier verdoven om het te kunnen verzorgen zodat het weer zorgeloos kan ronddartelen in de vrije natuur. In New Jersey is het jachtseizoen met pijl en boog onlangs geopend.

Pijleend
Sliedrecht kende dit jaar de 'pijleend'. Het beest werd begin april beschoten met een kruisboog en zwom vervolgens weken rond met twee pijltjes door de nek. Een 18-jarige Sliedrechter bekende de beschieting bij de politie.Oudste deelneemster (86) sterft dag na marathon New York

Deelnemers aan de marathon van New York zondag op de Verrazano Bridge. © afp.


De oudste vrouw die tot op heden de marathon van New York liep is maandag, daags na het evenement, overleden. De 86-jarige Joy Johnson kwam rond kilometer 32 ten val en stootte daarbij haar hoofd, maar weigerde medische hulp en bleef doorlopen. Maandag werd ze, na een dutje in haar hotel, niet meer wakker, aldus verschillende Amerikaanse media.


Het was de 25ste keer dat de uit San Jose (Californië) afkomstige Johnson de marathon van New York uitliep. Dit jaar verbrak ze het in 2011 gevestigde record van oudste deelneemster. Hoewel medisch personeel haar na haar struikelpartij naar het ziekenhuis wilde vervoeren, weigerde Johnson op te geven.

Gepast einde

De nabestaanden beschouwen het, ondanks hun verdriet, als een gepast einde. Johnson zelf gaf ooit in een interview te kennen dat ze 'lopend wou sterven', een doel dat ze bijna bereikte. Ze had maandag nog wel de uitzending bijgewoond van de Today Show, een ochtendprogramma dat wordt opgenomen in het Rockefeller Center in New York (zie video hieronder). Daarna ging ze een dutje doen waaruit ze niet meer zou ontwaken.


Johnson begon op haar 59ste met hardlopen. Op 61-jarige leeftijd liep ze haar eerste marathon. De precieze oorzaak voor haar overlijden is nog niet bekend, hoewel vooralsnog wordt uitgegaan van een hersenschudding.

Van de 50.000 deelnemers aan de marathon van New York dit jaar waren er 31 ouder dan 80.
Bron

Boete van 76.000 euro voor zwartrijden trein

Midi Station in Brussel. © epa.


Een 25-jarige man uit Hasselt heeft een peperdure rekening gekregen wegens zwartrijden op de trein. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS eist ruim 76.000 euro. Tussen 2006 en 2011 nam de man 367 keer de trein zonder te betalen, meldden Vlaamse media vandaag.

De dader, die met een alcoholverslaving kampt, is de NMBS 4127 euro schuldig voor de onbetaalde treinritten. Daar komen boetes en rente bij. De man erfde onlangs het huis van zijn moeder. Om te voorkomen dat de jonge dader de woning meteen moet verkopen, wil zijn advocaat de boete aanvechten.

De NMBS constateert al jaren een stijgend aantal zwartrijders.
Bron

IT'er neemt ontslag omdat hij te veel verdient

In India heeft een computerprogrammeur ontslag genomen omdat hij te veel verdient. Sandeep Jia had zijn baas een loonsverlaging gevraagd en niet gekregen. De man vindt het onverantwoord dat hij zo'n 540 euro per maand verdient terwijl 80 procent van zijn landgenoten onder de armoedegrens leeft.

'Ik werd er depressief van', zegt de 32-jarige IT'er uit Bangalore in de Britse Metro. 'Ik heb mijn baas meermaals gevraagd om me minder loon uit te betalen, maar dat verzoek werd keer op keer geweigerd. Voor mij zat er niets anders op dan mijn ontslag in te dienen'.

Kloof
Volgens psychologen wordt het toenemende schuldgevoel een groeiend probleem in India, waar de kloof tussen arm en rijk steeds maar groter wordt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft berekend dat in het subcontinent 844 miljoen mensen onder de armoedegrens leven. Dat is zowat 80 procent van de bevolking.
Bron

Pedofiel speelt Zwarte Piet


Organisator sinterklaasfeest veroordeeld voor verkrachting

de veroordeelde pedofiel trad op Sintercity 2011 op als Zwarte Piet. © AD, Marco de Swart.


Voor vijfhonderd misbruikte kinderen uit opvangcentra leek het een lot uit de loterij: het gratis sinterklaasfeest Sintercity in Rotterdam. Niemand kon vermoeden dat onder de schmink van de organisator, die was uitgedost als Zwarte Piet, een veroordeelde pedofiel schuilging.


Iedereen die erbij was, zal het beamen. Het kinderfeest Sintercity 2011 was een regelrecht succes. Cadeaus, chocolade, Sinterklaas. Alle voorwaarden voor een onvergetelijk uitje waren aanwezig. Vijfhonderd kinderen tussen de 4 en 8 jaar, die ooit werden mishandeld en misbruikt en in blijf-van-mijn-lijfhuizen, crisisopvang of asielzoekerscentra waren beland, hadden op 13 november de dag van hun leven.


Pedofiel

Wat de kinderen, hun ouders en begeleiders niet konden vermoeden was dat de grote organisator achter Sintercity - die dag zelf uitgedost als Zwarte Piet - een veroordeelde pedofiel is. De 45-jarige organisator werd in 2003 veroordeeld voor verkrachting en seksueel misbruik van vijf minderjarigen, twee van de slachtoffers waren gehandicapt.


De man was destijds klassenassistent op de Rotterdamse mytylschool voor gehandicapte kinderen en nam zijn slachtoffers - kinderen van zijn school of zijn scoutingclub - mee op uitjes naar Euro Disney, Ponypark Slagharen of een vakantiekamp in Drenthe. Daar misbruikte hij hen langdurig en over een periode van jaren. Net als tijdens logeerpartijtjes bij hem thuis. Tegen de ouders zei hij dat hij hen 'wilde ontlasten' van de zware zorg.

dinsdag 5 november 2013

Levenslang voor Turks-Nederlandse journaliste

Füsün Erdogan © Videostill.


De Nederlands-Turkse journaliste Füsun Erdogan is in Turkije veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens 'het leiden van de MLKP', een linkse organisatie die Turkije als terroristisch aanmerkt. Acht anderen in deze zaak kregen dezelfde straf. Dat melden verschillende Turkse nieuwssites dinsdagochtend.

De journaliste gaat in beroep tegen het vonnis en wil indien nodig doorprocederen tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Füsun Erdogan zat al sinds 2006 achter de tralies. Volgens internationale journalistieke organisaties is het bewijs zwak en wordt Füsun alleen om haar journalistieke werk vervolgd. Esben Orberg, waarnemer van de Europese Federatie van Journalisten, zei gisteren tegen de onafhankelijke internetkrant Bianet dat de zaken waarvan de journaliste wordt beschuldigd in geen enkel Europees land strafbaar zijn.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken beantwoordde maandag schriftelijk Kamervragen over de zaak van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Omdat Erdogan behalve een Nederlands ook een Turks paspoort heeft, kunnen Nederlandse autoriteiten niet veel meer uitrichten dan de zaak op de voet volgen. Timmermans: 'Nederland mengt zich niet in de Turkse rechtsgang.'
Bron

Vermist echtpaar na 15 jaar in achtertuin opgegraven

In de achtertuin van hun voormalige huis in het Britse Mansfield zijn de lichamen teruggevonden van een ouder echtpaar dat 15 jaar geleden om onverklaarbare reden verdween. De 55-jarige dochter en haar echtgenoot (57) zijn gearresteerd op verdenking van moord.

Volgens de politie in Groot-Brittannië zijn de ouders, William en Patricia Wycherley, beiden doodgeschoten. Het stel was al sinds 1998 vermist. Hun lichamen werden op 9 oktober opgegraven, nadat een tipgever de politie had gebeld, zo schrijft de Daily Mail.

Na hun verdwijning deed lange tijd het gerucht de ronde dat het echtpaar vertrokken zou zijn naar Ierland. William Wycherley zou nu 100 jaar zijn geweest, zijn vrouw 79.
Bron

Thuisbezorgd.nl accepteert bitcoins

© reuters.Mensen die via thuisbezorgd.nl eten bestellen, kunnen nu ook betalen met bitcoins. De site accepteert de virtuele munt sinds dinsdag als betaalmiddel.

Bitcoin wordt gecreëerd door computers via wiskundige formules. Het 'hackergeld' lijkt steeds gangbaarder te worden. Zo liet een topman van eBay maandag weten het gebruik van bitcoins als betaalmiddel te overwegen. In sommige Nederlandse cafés kan ook al afgerekend worden met bitcoins.

Kip-en-ei
'Het is moeilijk in te schatten hoeveel mensen er gebruik van maken', zegt marketingmanager Imad Qutob van thuisbezorgd.nl tegen Tweakers. 'Het is een kip-en-ei-verhaal: zolang je nergens met bitcoins kunt betalen, zal de populariteit moeilijk groeien. We geloven dat meerdere partijen groot kunnen worden met online betalen. In 2009 voegden we ondersteuning voor Paypal toe, dat was toen ook nog niet zo groot als nu.'

De bitcoin is een vorm van elektronisch geld, waarmee wereldwijd op websites of zelfs in fysieke winkels kan worden afgerekend. Aan het betaalmiddel kleeft wel een zwart randje: uit onderzoek is gebleken dat criminelen de valuta ook gebruiken om geld mee wit te wassen. Volgens Thuisbezorgd.nl is dat echter geen reden om de bitcoin te weren als betaalmiddel.
Bron

Mysterieuze stank jaagt Goudse gezinnen huis uit


’Woningcorporatie zei dat we maar goed moesten luchten’

Joyce Redout en haar buurman Michel Maier hopen dat snel duidelijk wordt waar de stank vandaan komt. © AD.


Drie Goudse gezinnen hebben voor de tweede achtereenvolgende keer de nacht in een hotel doorgebracht. Ze zijn hun woning aan de Symfonielaan ontvlucht vanwege stankoverlast. Het is vooralsnog een raadsel wat de penetrante lucht veroorzaakt.

De families Jager, Redout en Maier waren gistermiddag ten einde raad. Er hangt al sinds zondagmorgen een scherpe lucht in hun woning in de Goudse wijk Goverwelle, die nog het meest doet denken aan terpentine. Ze hebben geen idee wat de oorzaak is en ook woningverhuurder Mozaiek Wonen tast nog in het duister. 'We hopen vandaag de uitslag te krijgen van luchtmetingen en watermonsters.'

'We moesten luchten'
De bewoners Angelique Jager, Michel Maier en Joyce Redout van respectievelijk Symfonielaan 22, 24 en 26 dachten in eerste instantie dat iemand in de straat bezig was met terpentine. Navraag in de buurt leverde op dat niemand recent dit oplosmiddel had gebruikt.

Toen de lucht maar niet wegging ,namen de bewoners contact op met de woningcorporatie. Volgens Angelique Jager had dat niet het gewenste effect. 'We kregen te horen dat de bron van de vieze lucht onbekend was en dat we maar goed moesten luchten.'

Hoofdpijn
Dat ventileren hielp niet echt, want diverse bewoners kregen hoofd- of keelpijn, onder wie de kinderen van 8 en 12 jaar van Joyce Redout. 'Ik vond het niet verantwoord ze langer thuis te houden en heb ze naar mijn moeder gebracht.'

maandag 4 november 2013

Zeldzame windhoos richt ravage aan in woonwijk

© anp


Een windhoos met de kracht van een tornado heeft zondagmiddag in Wijk bij Duurstede grote schade aangericht in de wijk Molenvliet. Dakpannen werden van huizen gerukt en bomen ontworteld. Ook zijn veel ruiten gesneuveld. Dit alles gebeurde in een tijdbestek van slechts twee minuten.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht is de materiële schade enorm. Voor zover bekend zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. 'Ik ben door de wijk gereden en dan wordt pas duidelijk hoe de wind heeft huisgehouden. Er zijn zelfs panden instabiel geworden door de windhoos', zegt de woordvoerder.

Elektrocutiegevaar
Bewoners zijn bezig om de schade in beeld te brengen, zoals bomen die op auto's zijn gevallen en dakdelen die naar beneden zijn gekomen. In een van de straten is een lantarenpaal geknakt. De woordvoerder waarschuwde het publiek daarvan uit de buurt te blijven in verband met elektrocutiegevaar.

'De dakpannen vlogen door de lucht, de kliko's en bomen vlogen door de straat', vertelt een inwoner van Wijk bij Duurstede over het moment dat een windhoos zondag over zijn huis aan de Hofstede trok.

'Ik zat voetbal te kijken, hoorde ineens gerommel en ook al duurde het maar 30 seconden, ik schrok me rot. Wij hebben veel schade. Aan de achterkant van het huis zijn er meer dan honderd dakpannen afgewaaid, twee overkappingen zijn stuk en de voorruit van de auto ligt eruit.'

Hermetisch afgesloten
Ook het aangrenzende bedrijventerrein Broekweg heeft volgens de veiligheidsregio veel schade opgelopen. Het terrein werd enige tijd afgesloten. Het zou te gevaarlijk zijn door loshangende objecten.

Rechtszaak aangehouden na schot op tribune

De zaak tegen vijf drugsverdachten die werd verstoord door een schot op de publieke tribune, wordt voor onbepaalde tijd aangehouden. De rechtbank in Breda heeft dat bekendgemaakt.

Advocaat Yehudi Moszkowicz die in die zaal aan zijn pleidooi bezig was, zei dat er een harde knal werd gehoord en dat het publiek op de tribune één kant op schoot.

Er kwam snel veel politie naar de rechtszaal. Mensen die op de publieke tribune zaten, werden ondervraagd, aldus Moszkowicz.

De raadsman heeft van horen zeggen dat er op de tribune een gat in de grond zat en dat er een kogelhuls lag. Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen. De aanwezigen worden in aparte kamers verhoord.

Advocaat Henk van Asselt vertelde dat de verdachten worden verhoord over het schietincident en dat de zaak daarom niet verder kan.
Bron

Britten door crisis massaal aan de junkfood

© thinkstock.


Britten zijn door de economische crisis steeds slechter gaan eten. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van het Instituut voor Fiscale Studies, dat het aankoopgedrag van ruim 15.000 huishoudens onder de loep nam. Gemiddeld zouden Britse consumenten zo'n 8,5 procent minder uitgeven aan voedsel dan voor de recessie.


Volgens de onderzoekers heeft de economische crisis vooral de lage-inkomensgroepen veroordeeld tot junkfood. Voedselprijzen in Groot-Brittannië stegen tussen 2005 en 2012 veel sterker dan in andere ontwikkelde economieën, terwijl het inkomen van de meeste Britten nauwelijks toenam.

Suikerrijk eten
Veel minima zetten daarom het mes in het budget voor maaltijden. Ze kopen soms minder eten dan voorheen, of kiezen voor goedkope en ongezondere gerechten. Zo zouden families met kinderen vaak meer suikerrijk eten kopen dan voor de crisis, terwijl gepensioneerden juist meer verzadigde vetten zijn gaan eten.

De regering en de linkse oppositiepartij Labour steggelen al tijden over de dalende levensstandaard in het land. Zo is het aantal Britten dat een beroep doet op voedselbanken enorm gestegen.

Minder bewegen
Uit een andere IFS-studie blijkt nu dat Engelse consumenten in vergelijking 1980 nu zo'n 15 tot 30 procent minder calorieën binnenkrijgen. Dat het aantal Engelsen met fors overgewicht ondertussen is toegenomen, komt volgens het instituut vermoedelijk doordat mensen minder zijn gaan bewegen.
Bron

'Treinkaartje voor Poolse veelpleger was noodkreet politiemensen'Het kopen door agenten van een treinkaartje naar Berlijn voor een Poolse veelpleger is een 'noodkreet' geweest van deze politiemensen. Dat vermoedt Kamerlid voor het CDA Eddy van Hijum. Hij hoopt staatssecretaris Fred Teeven dinsdag naar de Tweede Kamer te krijgen om vragen over de kwestie te beantwoorden.Fred Teeven.

De agenten waren de man liever kwijt dan rijk. 'Die agenten hebben het gevoel dat ze dweilen met de kraan open en met de handen gebonden op de rug problemen moeten aanpakken', aldus Van Hijum. Ze zagen geen andere mogelijkheden tot verwijdering, zelfs al pleegde de man 66 inbraken. 'Dat kostte enorm veel tijd en werk.'

De situatie is ook eigenlijk wel gek, aldus Van Hijum, want het streven is om ook bij lichtere vergrijpen mensen eerder te verwijderen. Dus wil de CDA'er van Teeven wel eens horen wat het beleid en de gang van zaken dienen te zijn.

Van Hijum zelf vindt de actie van de agenten in Almelo ook wel 'ongebruikelijk', maar houdt vol dat er moet worden gekeken naar wat erachter schuilt.

De korpsleiding vindt het ook 'niet de geëigende weg', maar toonde eveneens wel begrip. Minister Ivo Opstelten zei maandagavond de afkeuring van de korpsleiding te steunen. Ook wil hij nog voor de behandeling van zijn begroting later deze maand een brief sturen aan de Tweede Kamer over de aanpak van veelplegers in het algemeen en deze zaak in het bijzonder.


zondag 3 november 2013

Meisje (10) dood in vuilnisbak, ouders aangehouden

De politie in de Amerikaanse staat Georgia heeft het lijk van een tienjarig meisje in een vuilnisbak gevonden. De vader en stiefmoeder van het kind zijn aangehouden op beschuldiging van moord.

De politie van Gwinnett County verklaarde gisteren dat ze in de vroege ochtend een oproep had gekregen van een man die meldde dat hij zelfmoordplannen had. Hij verklaarde ook dat zijn dochter één of ander chemisch product had gedronken en dood was.

De man wees de agenten een vuilnisbak in het appartementscomplex waar hij woonde. Daar vonden de agenten het zwaar verbrandde lichaam van het kind, Emani Moss.

De vader, Eman Moss en stiefmoeder Tiffany Moss worden beschuldigd van moord, zware geweldpleging op kinderen en het verbergen van een lijk.
Bron

Zes toeristen omgekomen bij veerbootongeluk in Thailand


In de buurt van de populaire Thaise badplaats Pattaya is een overvolle veerboot gekapseisd. Zes toeristen kwamen daarbij om het leven, onder wie twee Russen, een Chinees en drie Thai. De overige ongeveer 200 passagiers konden worden gered..

De veerboot met Thaise en buitenlandse toeristen was veel te vol beladen. Vlak na vertrek voor de 30 minuten durende overtocht ontstonden problemen met de motor waarop veel passagiers op het eerste dek zich naar de tweede verdieping haastten. Daarop kantelde de veerboot en zonk. Bijna 100 opvarende raakten gewond, van wie er 10 ernstig aan toe zijn. Omdat het exacte aantal passagiers onduidelijk was, zochten hulpdiensten laat op de avond nog naar opvarenden op de plek van het ongeluk, meldt de Thaise krant Bangkok Post.

Volgens getuigen waren er veel te weinig reddingvesten voor de vele opvarenden aan boord. De veerboot heeft een capaciteit van 130 tot 150 passagiers.
Bron

Pedofiel VS die Robert M. aangaf, eist strafvermindering

Een Amerikaanse pedofiel die 60 jaar cel heeft gekregen, wil strafvermindering omdat hij de Nederlandse autoriteiten op het spoor zou hebben gezet van kindermisbruiker Robert M. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

De 32-jarige Amerikaan uit Potts Camp (Mississippi) zit zelf vast voor het maken en verspreiden van kinderporno via internet. Volgens hem heeft de rechter er in de strafmaat geen rekening mee gehouden dat hij met het onderzoek door de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten heeft meegewerkt.

De informatie die hij met de politie deelde, zou tot de arrestatie hebben geleid van onder anderen Robert M. Die kreeg in april 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging. M. misbruikte tientallen (zeer) jonge kinderen en legde veel van dit misbruik op beeld vast.
Bron

Truckers prooi gruwelijke mishandeling in Parijs

Champs Elysees © anp.


Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zijn de afgelopen week slachtoffer geworden van nietsontziende criminelen. Zij werden in de drukke spits rond Parijs klemgereden en op zeer gewelddadige wijze overvallen, schrijft De Telegraaf. TVM Verzekeringen slaat groot alarm.

De bestuurders zijn onder bedreiging van vuurwapens geschopt, geslagen en korte tijd gegijzeld geweest. De misdadigers gingen ervandoor met tonnen aan dure goederen. TVM Verzekeringen waarschuwt beroepschauffeurs die de komende tijd op de Franse hoofdstad rijden voor de brute wijze van berovingen.

TVM waarschuwt iedereen met dure ladingen alert te zijn op voertuigen die zich verdacht in de omgeving van hun vrachtwagen begeven. Veelal is de achterligger een snelle luxe auto en de voorligger een bestelbus.
Bron