Translate

zaterdag 2 november 2013

Twijfel over doodsoorzaak ongeluk Enschede

De Hogelandsingel in Enschede. © Screenshot Google Streetview.


De politie in Enschede twijfelt aan de doodsoorzaak van de bestuurder die gisteren tegen een boom botste. Een grootschalig onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd.

Gistermiddag botste een auto tegen een boom op de Hogelandsingel. Een 37-jarige man uit Lelystad bleek te zijn overleden. Meerdere inzittenden sloegen op de vlucht. Twee vermoedelijke vluchters zijn aangehouden, een 26-jarige man en een 34-jarige man, beiden uit Enschede. Mogelijk zijn er nog meer mensen op de vlucht.

De politie wilde vandaag niet zeggen of zij rekening houdt met moord.
Bron

China lanceert volgende maand robotjeep naar de maan

© reuters.


China maakt zich op om volgende maand een robotjeep naar de Maan te lanceren, zo heeft het officiële persbureau Xinhua vandaag gemeld.

Het gaat om een in Shanghai vervaardigde zeswielige jeep die over vier camera's beschikt, twee armen die in de bodem kunnen graven en stalen nemen, en een in- en uitschuifbaar zonnepaneel. Het is uitgeschoven tijdens de dag om energie te ontvangen en ingeklapt tijdens de nacht om de apparatuur te beschermen tegen de koude. De robot beschikt ook over een nucleaire batterij met plutonium-238 die meer dan dertig jaar stroom kan leveren.

De 100 kilo wegende jeep moet minstens drie maanden op het Maanoppervlak rijden, bestuurd vanuit de vluchtleiding op Aarde. De jeep vertrekt met de derde Chinese Maansonde, de Chang'e-3, in de nok van een Lange Mars draagraket, van op de basis Xichang.

China lanceerde in oktober 2007 een eerste en in oktober 2010 een tweede Maansonde. Een in 2017 te lanceren vijfde onbemande verkenner moet stalen van de natuurlijke satelliet van de Aarde naar onze planeet brengen. Een datum om een Chinees op de Maan te zetten is er nog niet.
Bron

China stopt weghalen organen geëxecuteerden

China stopt volgend jaar met het verwijderen van organen van gevangenen die zijn geëxecuteerd voor transplantaties. Dat hebben de autoriteiten vandaag laten weten. China is het enige land in de wereld dat organen van ter dood veroordeelden systematisch gebruikt voor transplantaties.

Vanaf midden volgend jaar mogen ziekenhuizen die transplantaties mogen uitvoeren alleen nog organen gebruiken die vrijwillig ter beschikking zijn gesteld via het nationale donorsysteem. In China is een groot kort aan donororganen. Naar schatting 300.000 mensen staan elk jaar op wachtlijsten.
Bron

vrijdag 1 november 2013

Nederlandse reuzenbadeend ontploft na aardbeving Taiwan


De reuzenbadeend vorige maand in Hong Kong. © afp.


Een 18 meter hoge, gele badeend van Nederlandse makelij is ontploft na een aardbeving in Taiwan. Dat schrijven Taiwanese media.


De enorme badeend van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman dobberde de afgelopen zes jaar in negen landen rond en werd deze week naar de noord-Taiwanese regio Taoyuan gebracht. Daar werd het plastic gevaarte donderdag opgeblazen met een luchtpomp, maar toen de elektriciteit uitviel door de aardbeving (kracht 6.3 op schaal van Richter) liep het weer leeg. Bij een hernieuwde poging vrijdag zorgde de harde wind ervoor dat de eend plotseling openbarstte.

Het wordt lastig om de badeend te repareren, dus waarschijnlijk wordt een andere door Hofman ontworpen eend ingezet voor de presentatie in Taiwan. De aardbeving veroorzaakte in grote delen van Taiwan paniek en schuddende gebouwen. Desondanks is amper schade gemeld en vielen slechts een paar lichtgewonden.

De andere reuzenbadeend ligt in het zuiden van Taiwan. In september liet men deze eend tijdelijk leeglopen en op het droge brengen als voorzorgsmaatregel tegen de krachtige tyfoon Usagi die eerder dit jaar over Oost-Azië trok.

De reuzenbadeend in het zuiden van Taiwan, die mogelijk de ontplofte gaat vervangen. © afp.


Bekijk de fotoserie

Politie vindt vermiste vrouw na 5 jaar terug in blok beton

De politie heeft na vijf jaar een vermiste vrouw teruggevonden in de buurt van de Duitse stad Bonn. De vermiste was in een blok beton in de kelder van een huis vastgemetseld. De vrouw werd teruggevonden dankzij een tip via een opsporingsprogramma op de Duitse televisie. Haar man werd opgepakt.

Het lichaam van Sigrid P. werd tijdens een huiszoeking in Königswinter in de deelstaat Noordrijn-Westfalen aangetroffen. Haar man Gerd P. (74) die met zijn nieuwe vrouw in het huis woonde, werd opgepakt. De politie had zwaar materiaal meegebracht naar de woning en gebruikte drilboren in de kelder van de woning. Het lichaam werd uit het beton bevrijd en overgebracht naar het forensisch instituut van Bonn voor een autopsie, schrijft de krant Welt. 'We hebben een lichaam aangetroffen in een blok beton. Het gaat meer dan waarschijnlijk om Sigrid P.', aldus politiewoordvoerder Robert Scholten.

Geen adreswijziging
In februari 2008 verklaarde Gerd P. dat zijn vrouw hem in de steek gelaten had. Volgens hem lagen geldproblemen toen aan de basis voor haar opstappen. De politie werd toen niet op de hoogte gebracht van haar vertrek en de vrouw werd ook niet als vermist opgegeven. Pas in december 2012 stapte een dochter van Sigrid naar de media en opende de politie een onderzoek naar de verdwijning van de Duitse. De politie kwam er al snel achter dat Sigrid nergens een adreswijziging opgegeven had en dat ze haar siskaart al die tijd nooit gebruikt had. 'Ze had geen enkel spoor nagelaten', aldus Frank Piontek van de politie.

De verdwijning van Sigrid werd al snel een nationale zaak en het passeerde ook de revue in het opsporingsprogramma 'Aktenzeichen XY...ungelöst' op televisie. De makers kregen een tip binnen over de man van Sigrid. Gerd zou in zijn tuin constructiewerken uitgevoerd hebben waarop de politie naar de woning trok met zwaar materiaal.
Bron

'Oudste baby ter wereld' overleden in Amerika

Brooke Greenberg (l) met haar zus Carly. © Facebook.


In een ziekenhuis in Baltimore is vorige week het medische raadsel Brooke Greenberg overleden. Ze was officieel een volwassen vrouw van 20 jaar oud, maar had het lichaam en de geestelijke vermogens van een baby. Brooke leed aan een onbekende en zeldzame ziekte die door artsen 'Syndroom X' is genoemd. Dat hebben verschillende Amerikaanse media gemeld.

Een kind met Syndroom X ontwikkelt zich niet verder dan het babystadium. Over de hele wereld zou er maar een handjevol mensen aan lijden. Voor het ontstaan van Syndroom X is nog geen oorzaak gevonden. Onderzoek wees uit dat Brooke geen genetische of hormonale afwijkingen had. Meestal zijn dat de boosdoeners bij groeistoornissen.

Brooke was 50 centimeter lang en woog iets meer dan 7 kilo. In haar 20-jarig bestaan kreeg ze te maken met allerlei medische problemen, zoals ademhalingsmoeilijkheden en een beroerte, waarvan ze iedere keer herstelde. Waaraan ze is overleden, is niet bekend. Brooke's ouders hebben een gespecialiseerd onderzoeksinstituut in New York toestemming gegeven de oorzaak van haar ziekte te ontrafelen aan de hand van haar DNA.
Bron

donderdag 31 oktober 2013

Plasterk maakt brief NSA over spionage openbaar

Minister Plasterk. © anp.


Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft donderdagavond een deel van de brief van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gepubliceerd.


Plasterk liet woensdagavond weten dat de NSA schriftelijk bevestigde dat de dienst 'naar alle waarschijnlijkheid' ook in Nederland het telefoon- en mailverkeer bespioneert. Daarop eisten Kamerleden dat hij de brief openbaar zou maken.

Uit de brief blijkt dat de NSA in Nederland geen hele telefoongesprekken afluisterde, maar metadata verzamelde. Aan de hand van die data wist de inlichtingendienst tussen wie en wanneer de gesprekken plaatsvonden. Volgens de NSA heeft de instelling metadata van 1,8 miljoen telefoontjes in ons land verzameld.

De minister vertelde woensdag niet op de hoogte te zijn van de afluisterpraktijken. Volgens Plasterk is Nederland geen 'target' voor de Amerikanen.

Nederland wil snel met de Verenigde Staten rond de tafel te gaan om anti-spionageafspraken te maken. Plasterk liet vanavond in een brief aan de Tweede Kamer weten de motie van D66 met die strekking te steunen. 'Nederland beoordeelt het initiatief van Duitsland en Frankrijk positief, heeft hierover contact met beide landen en zal waar mogelijk een actieve bijdrage leveren', aldus Plasterk.


De brief van de NSA
Open pdf (586,2 kB)


Schatrijke weldoener vreest voor veiligheid

Schatrijke Nederlanders vrezen voor hun veiligheid als vanaf 1 januari openbaar wordt hoeveel geld zij schenken aan goede doelen. Zij gaan in gesprek met het kabinet, in de hoop dat doneren via een vermogensfonds ook in de toekomst zo anoniem mogelijk kan gebeuren.

De welgestelde ondernemers en filantropen willen niet dat bekend wordt dat zij zo vermogend zijn, stelt Steven van Eijck, voorzitter van de Stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). Dat gebeurt namelijk als vermogensfondsen vanaf 1 januari de namen van bestuursleden en de hoogte van schenkingen openbaar moeten maken.

'We zijn allemaal voor transparantie', stelt Van Eijck. 'Maar privacy is ook cruciaal. Eén ondernemer die straks in gesprek gaat met leden van het kabinet, heeft al aangegeven dat hij zijn kinderen in de toekomst door een beveiliger van school laat halen. Met dat klimaat moet je rekening houden. De veiligheid van deze rijke Nederlanders mag niet in gevaar komen.'

'Ze willen geen doelwit zijn'
Diana van Maasdijk, hoofd filantropie-advies van ABN-Amro/Mees Pierson, signaleert dat klanten huiverig zijn om een vermogensfonds te beginnen. 'Ook door alle verhalen over de Quote 500-bende. Ze willen geen doelwit zijn. De buurman hoeft niet te weten wat hij of zij verdient.'

Het kabinet wil meer transparantie in de goede doelensector na schandalen rond fondsenwervers zoals Alpe d'HuZes. 'Dat je wilt weten wat er met het geld gebeurt na een collecte aan de deur, lijkt me logisch', zegt Van Eijck. 'Maar topondernemers geven met hun eigen geld. Dat vraagt een andere benadering.'

In totaal zit er ongeveer 60 miljard euro in Nederlandse vermogensfondsen. De schatting is dat er jaarlijks ongeveer 5 procent van dat bedrag, zo'n 3 miljard euro dus, wordt uitgekeerd aan goede doelen.
Bron

Cameraman valt flauw tijdens repetitie tv-keizersnede


1,3 miljoen mensen zien live geboorte baby Billy

Billy komt ter wereld in het Vlietland, gadegeslagen door tv-kijkend Nederland. © Omroep Max.

Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam voert jaarlijks zo'n 350 keizersnedes uit, maar niet eerder keken er zoveel mensen mee als gisteravond. Ruim 1,3 miljoen mensen zagen live op televisie hoe dochter Billy het levenslicht zag.

Bijzonder aan de uitzending gisteravond op Omroep Max is dat de baby geboren werd via een 'natuurlijke keizersnede'. Hierbij wordt de baby na de geboorte zo snel mogelijk bij de moeder op de borst gelegd. Huid-op-huid contact bevordert de binding tussen moeder en kind en brengt de borstvoeding beter op gang. Moeder Nadia Heeren vond het 'heel erg spannend' om haar kindje op de wereld te zetten terwijl heel Nederland mee kan kijken onder het groene operatielaken. 'Maar ik kan ook weer niet wachten dat ik straks thuiskom met de kleine,' vertelde zij gisteravond kort voor de operatie.

Vlekkeloos
Om alles goed in beeld te krijgen, is er eerst een 'generale repetitie' uitgevoerd met een patiënt. Gecheckt wordt zo of de belichting goed is en of het schakelen tussen de operatiekamer en de tijdelijke studio in de ontvangsthal van het ziekenhuis goed werkt. En die repetitie ging niet geheel vlekkeloos. Een van de cameramannen viel flauw tijdens de eerste opnames. Hij is met een stoel de operatiekamer uitgereden.
Het was niet de eerste keer dat Heeren een keizersnede onderging. Ook haar eerste dochter Mimi (2), die gisteren bij oma logeerde, kwam zo ter wereld.

Bron

Chauffeur is 'stoute' kleuters beu en zet ze uit bus

De kinderen waren een dagje in het park geweest © AD.


Een buschauffeur heeft deze week 35 kleuters van basisschool De Taaltuin in Schiedam uit de bus gezet. De man was het beu dat de kinderen steeds op het stopknopje drukten.

De kleuters waren dinsdag op de terugweg van een uitstapje naar het Prinses Beatrixpark in Schiedam. 'Plotseling keek de buschauffeur mij via het spiegeltje aan en zei: 'ik moet nu al voor de vijfde keer stoppen omdat er steeds op het knopje wordt gedrukt',' vertelt meester Patrick Heuchemer. 'Ik heb de kinderen uitgelegd dat ze dat niet meer moesten doen omdat ze anders het laatste stuk zouden moeten lopen. Maar ja, knopjes hebben nu eenmaal een aantrekkingskracht op kinderen.'

Bij de volgende halte weigerde de chauffeur verder te rijden omdat er voor de zesde keer op het knopje was gedrukt. 'Ik ben demonstratief met de kinderen blijven zitten. Een andere passagier die naar haar werk moest, heeft nog geprobeerd op de man in te praten, maar niets hielp.'

woensdag 30 oktober 2013

Syriërs ontvluchten 'Stad van de Dood', te zwak om te lopen

Negen maanden lang konden de inwoners van Moadamiya, een voorstad van Damascus, geen kant op. Nadat rebellen het gebied in handen hadden gekregen, werd het hermetisch afgesloten door het Syrische leger. Geen mens kon er nog in of uit - en kwam er dus ook geen voedsel binnen. Dinsdag werd het beleg gestaakt en zijn duizenden mensen het stadje ontvlucht. 'Sommigen waren te zwak om te lopen en moesten naar buiten worden gedragen', vertelt Lyce Doucet van de BBC.© epa.


De situatie in Moadamiya was zo erg,dat sommige bewoners het de 'Stad van de Dood' noemden, schreef The New York Times op haar website. Het gebied werd beschoten en gebombardeerd en sinds maart hadden de burgers geen toegang meer tot voedsel, brandstof, elektriciteit of medicijnen.

Om te overleven aten ze soms honden, katten en ezels. Syrische geestelijken gaven aan dat het niet in strijd met de islam is, om honden en katten te etenals dat nodig is om te overleven.

Sterven van de honger
Burgers die door de omringende boomgaarden probeerden te vluchten, werden doodgeschoten. Het Syrische leger had eerder gezegd dat de rebellen in het gebied zich moesten overgeven of zouden sterven van de honger. De burgers werden volgens het regime door de rebellen gegijzeld. De Verenigde Naties en andere hulporganisaties pleiten al maanden om de burgers te helpen.

De blokkade is nu toch opgeheven. Op video's die op YouTube zijn geplaatst, is te zien hoe mensen Moadamiya massaal verlaten. Ze slepen hun bezittingen met zich mee, en dragen elkaar naar buiten. Lyce Doucet van de BBC was er bij, en vertelt dat het afschuwelijk was 'om te zien hoe deze golf van mensen eindelijk uit hun belegerde wijk kwam'.

'Ze waren wanhopig', zegt Doucet in een radiogesprek (zie onder het artikel). 'Als je de gezichten kon zien van de mensen die nu langs me heen lopen: peuters die tassen door de modder slepen die net zo groot zijn als hen zelf, of flessen water en stukken brood vasthouden.' 'We hebben al negen maanden lang geen stukje brood gezien', zegt een vrouw tegen Doucet. 'We aten bladeren en gras.'
Bron


Dubbele zelfmoord na mislukte 'American dream'

Sandra keerde terug naar België. Daar verhing ze zich afgelopen weekeinde. Toen Alain dit in Amerika hoorde, beroofde ook hij zich van het leven. © Het Laatste Nieuws.


Het najagen van hun 'Amerikaanse droom' is een koppel uit het West-Vlaamse Veurne fataal geworden. Hoewel hun motel in de staat Arizona meer dan behoorlijk draaide, pleegden Sandra Driesse (40) en Alain Aernoudt (43) zelfmoord. Verscheurd door heimwee naar België. Dat meldt Het Laatste Nieuws.


Vlak voor hun grote oversteek in 2011 waren de twee nog erg positief in de interviews die zij gaven. Hij was een succesvolle metaalconstructeur in de Westhoek, zij was administratief medewerkster. 'Maar we hebben als ondernemers genoeg van België. Hier word je alleen maar gekoeioneerd door belastingen en sociale bijdragen. Je krijgt er niets voor terug. In de States gelden andere normen: wie werkt, verdient zijn boterham en wie niets doet, krijgt niets. Deze waarden zoeken we. We hebben een motel overgenomen op de Route 66, richting Grand Canyon. We wagen onze kans', zo klonk het.

Het Belgische stel ging aan de slag in het Highlander Motel.

Sandra terug naar België, Alain bleef
Daarna werd het stil. De heimwee knaagde. Sandra kwam een paar keer terug naar België, omdat ze maar niet kon wennen in de Verenigde Staten. Alain verbeet zijn weemoed en bleef koppig doorwerken.

Toen Sandra een paar weken geleden definitief terugkeerde naar haar vaderland, brak ze. Ze verhing zich afgelopen weekeinde. Haar man, die alleen was achtergebleven in het Amerikaanse motel, beroofde zich van het leven toen hij vernam dat zijn grote liefde er niet meer was.
Bron

Vrouw vindt hoofd vermoorde ex-voetballer voor haar deur

Joao Rodrigo Silva Santos. © TV Globo.


De voormalige Braziliaanse profvoetballer Joao Rodrigo Silva Santos (35) werd dinsdagochtend vermoord en onthoofd. Dat meldde de politie van Rio de Janeiro. De moordenaars deponeerden het afgehakte hoofd in de rugzak van het slachtoffer op de stoep voor diens huis in Rio de Janeiro. Daar deed zijn vrouw vanochtend de lugubere vondst.

De ogen en de tong waren uit het hoofd gesneden. Van de rest van het lichaam is nog geen spoor. De 31-jarige Geisa Silva had de hele nacht tevergeefs op haar man gewacht. Toen ze omstreeks halfzes naar haar werk wou vertrekken, hoorde ze voor de deur geluid. Ze deed open en vond de rugzak.

Silva Santos stopte twee jaar terug met voetballen en opende recent een winkel voor gezonde voeding en dieetproducten. Volgens de eerste informatie werd hij maandag nadat hij zijn zaak afgesloten had, net voor middernacht, ontvoerd door twee mannen die hem dwongen om in hun auto te stappen.

Het zou gaan om drugsdealers die actief zijn in het noorden van de stad. Silva Santos werd nooit ondervraagd in verband met drugsfeiten. Alles lijkt erop dat hij slachtoffer is geworden van een wraakactie. Silva Santos' echtgenote werkt bij de antidrugspolitie en viel afgelopen vrijdag nog een huis binnen. Daarbij vielen zeven slachtoffers.

Silva Santos verdedigde tijdens zijn carrière de kleuren van de Braziliaanse tweedeklassers Bangu, Madureira en Boavista. Daarnaast speelde hij in 2003 ook een jaar voor het Zweedse IF Osters.
Bron

Noors stadje ziet voor het eerst winterzon

© epa.


Inwoners van een klein Noors stadje hebben vandaag voor het eerst de winterzon aanschouwd. Rjukan ligt weggestopt tussen hoge bergen en zonlicht bereikt het plaatsje normaal gesproken bijna zes maanden per jaar niet..

Vandaag wel, toen flauwe zonnestralen dankzij grote spiegels op een berg op het centrale plein schenen. Juichende mensen, sommigen op zonnebedden, dronken cocktails en zwaaiden met de Noorse vlag toen de zon achter een grote wolk vandaan kwam en via de spiegels van zeventien vierkante meter op de verheugde gezichten van de inwoners van Rjukan scheen.

Dief belt slotenmaker om deur te laten openen

Een dief in België heeft een slotenmaker de deur laten openen van een woning. De 21-jarige crimineel belde de goedgelovige vakman gewoon op en betaalde hem met het geld dat hij uit de woning ontvreemdde.

Dat meldden Vlaamse media woensdag. De dief stal in totaal 1500 euro uit de woning. De openbaar aanklager in Leuven eist nu 6 maanden cel voor de diefstal, en nog eens 3 maanden voor het bezit van heroïne. De inbreker moet ook rekening houden met een boete van 6000 euro.
Bron

'FBI zoekt naar wachtwoord voor 22 miljoen dollar'

Ross Ulbricht, de opgepakte man die vermoedelijk achter 'Silk Road' zat, houdt naar verluid nog miljoenen achter voor de FBI © Google Plus.
De FBI claimt 28,5 miljoen dollar in beslag te hebben genomen na het oprollen van de geruchtmakende online-drugsmarktplaats 'Silk Road'. En er zou nog eens 22 miljoen meer te halen zijn. Er is alleen één probleem: het wachtwoord voor deze laatste 22 miljoen moet nog worden gevonden.Dat schrijft het Amerikaanse Forbes deze week.


Op 1 oktober van dit jaar werd bekend dat de grootste illegale handelsplek op het internet was opgerold en dat de vermoedelijke eigenaar, Ross Ulbricht, is opgepakt. Dit blijkt de FBI in Amerika geen windeieren te hebben gelegd. De federale dienst in Amerika haalde hiermee 144.000 Bitcoins (een grensoverschrijdende digitale valuta) binnen met een totale waarde van niet minder dan 28,5 miljoen dollar. En volgens Forbes is dit allemaal voor de FBI.

Digitale portemonnee
Er wordt vanuit gegaan dat de Bitcoins van de opgepakte, vermoedelijke eigenaar, Ulbricht zijn. Online was hij overigens beter bekend onder het pseudoniem Dread Pirate Roberts. De FBI wil nog niet naar buiten brengen hoe ze er zo zeker van zijn dat het kapitaal, dat op deze digitale rekening staat, ook daadwerkelijk van hem is.

'Dit is zijn portemonnee,' zegt een anonieme FBI-medewerker tegen het tijdschrift. 'Het account staat op naam van DPR, een afkorting van Dread Pirate Roberts.

'Politie focust op ontslagen werknemer in zaak Maddie'


Man werkte in hetzelfde vakantieoord en was uit op wraak

Archiefbeeld van Maddie McCann. © afp.


De Portugese politie heropende vorige week het onderzoek naar de verdwijning van het Britse meisje Madeleine McCann en de autoriteiten focussen ze zich nu op een voormalig werknemer van het resort waar de familie vakantie hield. Hij zou na zijn ontslag mogelijk uit zijn geweest op wraak en gedacht wordt dat hij Madeleine kan hebben ontvoerd en omgebracht.


De 40-jarige man werkte in het Ocean Club Holiday resort in het Portugese Praia da Luz. De man overleed in 2009 door een tractor-ongeluk en dus ondervraagt de politie zijn weduwe nu, zo meldt de Portugese krant Correio da Manha vandaag.

Uit recent onderzoek naar zijn mobiel is gebleken dat de man in de buurt van het appartement was op de dag van de verdwijning van Maddie, op 3 mei 2007. De verdachte woonde destijds in een stadje op 15 minuten rijden van het vakantiecomplex.

Volgens de krant vrezen onderzoekers dat hij het meisje heeft omgebracht en er zou sinds deze week gericht gezocht worden naar een lichaam. De verdenkingen kwamen aan het licht toen de zaak nogmaals werd ingekeken en deze werd daarom ook heropend.

Niet op de loonlijst
Al het personeel is in 2007 uitvoering ondervraagd. De man stond toen al niet meer op de loonlijst van Ocean Club. Zijn ontslag en vertrek worden omschreven als 'moeizaam' en eventuele motieven voor de ontvoering van het meisje worden nader onderzocht.

dinsdag 29 oktober 2013

Sterrenkok sust rel over borstvoeding met gratis diner

Niven Kunz. © Archieffoto ANP.


De ruzie tussen het Rijswijkse sterrenrestaurant Niven en een dinerend stel dat midden in het restaurant hun baby borstvoeding gaf is voorbij. Chefkok Niven Kunz heeft het relletje uitgepraat via de telefoon en heeft de klanten een gratis diner aangeboden.

De vrouw gaf haar baby dinsdagavond aan tafel de borst tijdens het diner in het restaurant. De chef-kelner vertelde de vrouw daarna dat dat de volgende keer beter in een van de hotelkamers of een ander afgesloten vertrek kon gebeuren, en dat schoot vooral bij de vader van de baby in het verkeerde keelgat. Hij vertelde bij vertrek dat zijn avond verpest was door het incident.

'Sorry meneer dat wij uw avond hebben verpest omdat we vroegen of uw vrouw de borstvoeding niet midden in het restaurant wilde doen,' twitterde Kunz dinsdagavond in reactie op het incident.

Excuses
Op het bericht werd verhit gereageerd door voor- en tegenstanders van het geven van borstvoeding in restaurants. De tweet is vanochtend verwijderd en Kunz bood zijn excuses aan.

Het stel mag nu gratis komen eten op voorwaarde dat hun baby niet in het restaurant borstvoeding krijgt toegediend.
Bron

Gat in ozonlaag geslonken

Meer warmte in hogere luchtlagen in de maanden september en oktober hebben er waarschijnlijk toe geleid dat het gat in de ozonlaag in de buurt van de Zuidpool is geslonken. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gezegd.

Het gat in de ozonlaag is geen gat in de letterlijke betekenis van het woord, maar veeleer een gebied in de atmosfeer waar de concentratie ozon lager is. Ozon beschermt tegen ultraviolette straling.
In deze tijd van het jaar is het gat doorgaans het grootst, dit jaar een kleine 21 miljoen vierkante kilometer. Dat is zes procent kleiner dan het gemiddelde sinds 1990.

De warmere lucht in de hogere luchtlagen resulteerde in minder polaire stratosfeer wolken, zegt NASA. Dit soort wolken bevatten stoffen die ozon afbreken.
Bron

Nederland wil samen met Belgen luchtruim bewaken

Nederland zal naar verwachting in 2016 samen met België het luchtruim van de Benelux gaan bewaken. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft hierover woensdag in Brussel een intentieverklaring getekend met haar Belgische ambtgenoot Pieter de Crem.

Vorig jaar spraken Nederland, België en Luxemburg af om op militair gebied nauw te gaan samenwerken onder meer voor de bewaking van het luchtruim. De drie landen hopen in tijden van grote bezuinigingen op de krijgsmacht op deze manier toch hun militaire slagkracht te kunnen verbeteren.

Russische vliegtuigen
Hennis noemt het 'het voorbeeld van echte Europese samenwerking'. Bij de bewaking van het luchtruim gaat het onder meer om het onderkennen en eventueel onderscheppen van vijandige of niet-geïdentificeerde vliegtuigen. Zo gebeurt het weleens dat Russische militaire vliegtuigen het luchtruim binnenvliegen zonder zich bekend te maken.

Volgens Hennis wordt het door de samenwerking met de Belgen beter mogelijk om straks na de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF ofwel F-35) vier toestellen voor internationale missies beschikbaar te hebben. Zonder de Belgen zijn vijf piloten permanent beschikbaar voor uitzendingen, met de Belgen loopt dat op naar negen vliegers.

Hennis maakte op Prinsjesdag bekend de F-35 als opvolger te willen van de F-16. Defensie wil er 37 van aanschaffen. Vooral bij de PvdA ligt de kwestie gevoelig. De partij wil pas instemmen met de aanschaf als aan een aantal punten is voldaan. Belangrijkste voorwaarde is dat met de 37 toestellen internationale missies kunnen worden uitgevoerd.
Bron

Afghaans stel onthoofd omdat het ongetrouwd was

Een Afghaanse markt © afp.


Twee twintigers uit Afghanistan zijn door familieleden vermoord omdat ze niet getrouwd waren. Dat schrijft de Daily Mail. Het koppel woonde al een tijdje samen, maar dat is niet bepaald gangbaar in het uiterst conservatieve land.

Het stel, dat in de conservatieve provincie Helmand woonde, werd ontvoerd, in elkaar geslagen en uiteindelijk onthoofd. De lichamen werden vervolgens verbrand en meteen begraven.

Volgens de politie zijn de daders familieleden die zich schaamden voor het stel, omdat de man en vrouw al een tijdje ongehuwd samenwoonden.

Trouwplannen
De politie gaat ervan uit dat de familie van de jonge vrouw achter de moorden zit. De man was naar verluidt van plan om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. In Afghanistan wordt neergekeken op ongehuwde koppels. Het wordt beschouwd als een schande voor de familie.
Bron

Borsten op tafel voor de nieuwste rage: #Mamming

Hoe vraag je de wereldwijde aandacht voor borstkanker zonder veel geld uit te geven? 'Door alle vrouwen hun borsten op tafel te laten leggen natuurlijk!' Zoiets moeten twee Amerikaanse reclamemaaksters gedacht hebben toen ze op het idee van '#Mammming' kwamen.


Ingewikkeld is het niet, maar de aandacht trekt het des te meer. Binnen een week begint de 'rage' al duidelijke vormen aan te nemen op verschillende sociale media.

De initiatiefneemsters wilden meer aandacht voor de nummer één doodsoorzaak bij vrouwen van middelbare leeftijd, nadat één van de twee vrouwen de ziekte overwon. En ze hebben succes. Op Facebookhebben inmiddels al meer dan 1.500 mensen de Mamming-pagina geliked en ook op Twitter en Instagramstromen de foto's binnen.

Mammogram
De actie moet solidair zijn met vrouwen die een röntgenfoto van hun borst moeten laten maken, een zogenoemde 'mammogram of mammografie'. 'Als een vrouw een bepaalde leeftijd bereikt, adviseren doktoren om zo'n mammogram te laten maken. Zo'n procedure houdt onder meer in dat een vrouw haar borsten legt op een platte ondergrond van een röntgenapparaat', vertellen de vrouwen op thisismamming.com.

Dit vinden zij een gênant moment voor de vrouw en daarom haalden ze juist hieruit de inspiratie om tot mamming te komen. 'Als we allemaal het beschamende van mammograms te lijf gaan met Mamming, kunnen we wellicht meer vrouwen inspireren om een scan te laten doen. Al is het alleen maar omdat bij 90 procent van de vrouwen waarbij borstkanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld, het overleeft.'

Bron

maandag 28 oktober 2013

Europa en Azië nu ook ondergronds verbonden

De Marmaray-tunnel in aanbouw. © EPA.


Het Europese en Aziatische deel van Turkije zijn vanaf dinsdag ook ondergronds met elkaar verbonden door een spoortunnel onder de zeestraat Bosporus. Dan wordt in Istanbul de langverwachte tunnel Marmaray officieel geopend in het bijzijn van Turkse en Japanse regeringsleiders. De ceremonie wordt meteen aangegrepen om de stichting van de Turkse republiek 90 jaar geleden te vieren.

De treintunnel is een Turks-Japans megaproject waaraan sinds 2004-2005 wordt gebouwd en waarover de eerste ideeën 150 jaar geleden ontstonden. De tunnel zou in 2009 opgeleverd worden maar dat werd vertraagd toen na het begin van de graafwerkzaamheden belangrijke archeologische vondsten werden gedaan.

De tunnel is 13,6 kilometer lang - waarvan 1,4 kilometer onder water ligt - en bereikt op zijn diepste punt een diepte van 62 meter. Daarmee is het de diepste tunnel ter wereld, melden Turkse media. Per dag kan de tunnel ruim 1 miljoen treinpassagiers verstouwen. Het duurt ongeveer 4 minuten voordat de passagiers aan de andere kant van de Bosporus zijn. De tunnel moet het massale en vastgelopen verkeer in de miljoenenstad Istanbul voor een deel verlichten.

Turkije heeft al twee bruggen over de Bosporus die Europa en Azië met elkaar verbinden. De bouw van de derde is in mei begonnen. Er zijn ook plannen voor een autotunnel.
Bron

Grootste 'ander' planetenstelsel ooit ontdekt

Archief. © Thinkstock.


Duitse wetenschappers hebben het grootste planetenstelsel tot nu toe ontdekt buiten het onze. De ster KOI-351 telt maar liefst zeven planeten. Dit heeft heeft het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) maandag laten weten. Ons eigen planetenstelsel telt acht planeten.

Het planetenstelsel van KOI-351 lijkt op het onze. Zo zijn er kleine stenen planeten vlakbij de centrale ster en gasreuzen op een grotere afstand. De planeten zitten wel dichter op elkaar dan die rond onze zon. Astrofysici in de hele wereld waren al lang op zoek naar een zonnestelsel dat op het onze lijkt.

Tegenwoordig zijn 771 sterren met planeten bekend. De meeste sterren hebben maar één planeet. Slechts van 170 sterren is bekend dat er meerdere planeten omheen cirkelen. Er is maar een klein aantal sterren bekend met meer dan vijf planeten. Kort geleden is de 1000e planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt.
Bron

Een kijkje op de bruiloft van de langste man ter wereld

Dit weekend trad de Turkse Sultan Kose in het huwelijk met zijn verloofde Merve Dibo. Kose is met zijn 2,51 meter de langste man ter wereld en dus ging het feest niet ongezien voorbij. Veel persfotografen waren aanwezig om de grote dag vast te leggen. Omdat Dibo met haar 1.73 meter een flink stuk korter is dan haar man, levert dat bijzondere bruiloftsfoto's op.© getty.

De 30-jarige Kose is in het Guiness Book of World Records opgenomen als de langste man ter wereld. Ook zijn handen, 27,5 centimeter lang, en zijn voeten, 35,5 centimeter lang, zijn enorm en kregen een eigen plekje in het boek.

Dit weekend vond het Henna-feest en de huwelijksvoltrekking in Turkije plaats. Dankzij de aanwezigheid van de vele fotografen kan de hele wereld nu een kijkje nemen op de bruiloft van de langste man ter wereld.

De bruiloft van de lange Sultan Kose met zijn Merve Dibo trok veel belangstelling. © epa.


© afp.

.© afp.
© afp.

Overvaller krijgt lift van politie terug naar plaats delict

Een dag nadat een crimineel de kassa van het tankstation van Kurt Vermeulen in Gavere had overvallen, zag de pomphouder hoe de overvaller na verhoor weer uit een politiecombi stapte om zijn auto op te pikken.

Nadat de overvaller de vrouw van de pomphouder bedreigde en met de inhoud van de kassa probeerde te gaan lopen, werd hij aangehouden en door de politie verhoord. Na een nachtje in de cel gaf de politie hem echter een lift vanuit de Gentse gevangenis naar Gavere zodat hij de auto waarmee hij de overval had gepleegd kon oppikken om naar huis te rijden.

Dat viel niet in goede aarde bij Kurt Vermeulen. 'Die man eiste de inhoud van de kassa van het winkeltje bij het tankstation', vertelt hij in Het Nieuwsblad. 'Hij bedreigde mijn vrouw die achter de kassa stond. Gelukkig kon ik de overvaller onderscheppen toen hij probeerde te vluchten naar zijn wagen. Ik sprong bij hem in de wagen en kon hem doen stoppen door aan de handrem te trekken. Hoewel de dader zich met geweld verzette, heb ik hem kunnen vasthouden tot de politie er was. Dat blijkt allemaal voor niets te zijn geweest, want nu is hij alweer op vrije voeten.'

'Dit nieuws is vooral erg voor mijn vrouw. Ze is in shock en moest naar het ziekenhuis om verzorgd te worden. Nu durft ze zelfs niet meer in de winkel te staan. In november moet de overvaller voor de rechter verschijnen, maar ik betwijfel sterk dat hij zal opdagen. Ik heb er al een advocaat opgezet, want dit kan niet', besluit een strijdlustige Vermeulen.
Bron

Noor kocht Bitcoins voor 18,50 euro, heeft nu ruim 6 ton

© getty.


Vier jaar geleden spendeerde de Noorse student Kristoffer Koch 18,5 euro aan de aankoop van Bitcoins, een digitale munt waar toen weinig over gekend was. Nu levert hem dat een aardig spaarpotje op waarmee hij zelfs een appartement in Oslo heeft gekocht.

In 2009 werkte Kristoffer Koch aan zijn thesis over coderingen toen hij las over de mysterieuze munteenheid. Hij kocht er wat van aan voor de 'fun', maar vergat zijn aankoop al snel. In april 2013 steeg de waarde van de bitcoin echter razendsnel. Toen kreeg de digitale munteenheid media-aandacht en toen dacht Koch weer aan zijn eigen minispaarpotje van Bitcoins.

Koch vertelt enthousiast: 'Eerder dit jaar ging ik snel op zoek naar mijn paswoord, maar ik had het gecodeerd. Toen ik me eindelijk de combinatie weer herinnerde, wachtte me een aangename verrassing. Ik had 5.000 bitcoins, wat evenveel waard is als 615.000 euro. Een vijfde van het bedrag ruilde ik in voor contant geld, waarmee ik een appartement kocht in de wijk Toyen, een van de rijkere delen van Oslo.'

'Mijn vriendin verklaarde me aanvankelijk voor gek omdat ik echt geld aan nepgeld spendeerde. Vaak denkt ze dat ik mijn geld aan rommel uitgeef. Ik koop heel wat technische gadgets die ik nooit gebruik. Sinds mijn lucratieve ontdekking moedigt ze dit nu aan.'

Hoogbejaarde zit dagen vast in sloot

Een 90-jarige man heeft vermoedelijk vier dagen in zijn 45 km-wagentje in een droge sloot bij Hulst (Zeeland) doorgebracht. De hoogbejaarde inwoner van Clinge was sinds donderdag vermist en werd maandagmiddag gevonden door een voorbijganger uit de buurt. Dat heeft de politie gemeld.

De buurtbewoner sleepte na de vondst het rode wagentje met zijn trekker op het pad en belde daarna de politie. De 90-jarige inzittende is ter plekke door ambulancepersoneel onderzocht en bleek in goede conditie. Hij is voor medisch onderzoek naar het ziekenhuis in Terneuzen gebracht.

Volgens een woordvoerder van de politie wijst alles erop dat de man, die donderdagmorgen voor het laatst in Hulst was gezien, vier dagen in zijn voertuig heeft gezeten. Een buurtbewoonster bleek het wagentje namelijk eind vorige week daar al te hebben zien staan, maar zij dacht dat het een landbouwtrekker was.
Bron

Française verwaarloost baby maandenlang in kofferbak

Een Franse moeder die niet wilde dat haar baby werd ontdekt door de buitenwereld verstopte het minstens 15 maanden lang in de kofferbak van haar auto. Dat meldt het Franse persbureau AFP vandaag.

De baby heeft, zoals het er nu uitziet, zijn hele leven (hij wordt geschat tussen de 15 en 23 maanden oud) niks anders gezien dan de kofferbak. De moeder wilde niet dat de buitenwereld, inclusief haar man, achter het bestaan van het kind zou komen.

De gruwelijke ontdekking werd drie dagen geleden gedaan door een monteur van een garage in het Franse plaatsje Terrasson. Hij hoorde 'bizarre kreunen' uit de auto komen en ontdekte de baby zonder kleren, liggend in eigen uitwerpselen in een uitgedroogde en koortsige staat.

Opgepakt
De ouders van de zuigeling zijn gearresteerd op verdenking van kindermishandeling en het in gevaar brengen van een minderjarige. Ze riskeren nu een gevangenisstraf van tien jaar. Het stel, van Portugese komaf en beide werkloos, had drie andere kinderen. Deze zijn opgevangen door de lokale autoriteiten.


video

Bron

zondag 27 oktober 2013

Iran executeert rebellen na dood zeventien grenswachten

De Iraanse oud-president Mahmoud Ahmadinejad in maart 2013 met zijn Pakistaanse collega Asif Ali Zardari bij de opening van een gaspijp bij de grens tussen Iran en Pakistan. © ap.


Uit wraak voor het doden van 17 grenswachten heeft Iran zestien gevangenen geëxecuteerd. De gedetineerden waren niet betrokken bij het ombrengen van de grensbewakers, maar volgens de Iraanse autoriteiten behoorden ze wel tot de 'groep bandieten' die daarvoor verantwoordelijk was.

Dat heeft de aanklager in de provincie Sistan-Baluchistan aan de grens met Pakistan zaterdag laten weten. In dat gebied hadden gewapende mannen in de nacht van vrijdag op zaterdag de 17 grensbewakers gedood. Volgens Iraanse staatsmedia hebben vijf grenswachten zware verwondingen opgelopen en zijn er ook vier tot zes ontvoerd.

De gevechten hadden plaats in de buurt van de zuidoostelijke stad Saravan. Volgens de plaatsvervangend gouverneur van Sistan-Baluchistan zijn de gewapende mannen naar Pakistan gevlucht. Teheran heeft extra militairen naar het grensgebied gestuurd.

De autoriteiten hebben geen mededelingen gedaan over de identiteit van de gewapende mannen die de grenswachten hebben gedood. In de grensregio zijn bendes actief die drugs van Pakistan en Afghanistan naar Iran versturen. Duizenden Iraanse militairen zijn in de afgelopen jaren gedood in gevechten met de bendes.
Bron

Koffers vol harddrugs na 'gewonnen vakantie'

© afp.


Criminelen zetten vermoedelijk nietsvermoedende Australische ouderen in om drugs te smokkelen. Dat berichtte de BBC vrijdag. Een Canadees nep-reisbureau lokt pensionado's de grens over, waarna de ouderen terugkeren met koffers vol harddrugs.

Een gratis vakantie, inclusief de vliegkosten en overnachtingen: het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Twee gepensioneerde Australiërs klopten deze maand na zo'n gratis trip aan bij de douane in Perth, omdat ze vreesden dat er iets mis was met hun tassen. Medewerkers ontdekten vervolgens een aantal kilo methamfetamine in de bagage van de senioren. Straatwaarde: omgerekend 4,8 miljoen euro.

Agenten arresteerden na de melding een 38-jarige man op het vliegveld. Volgens de politie waren de ouderen bijna ten prooi gevallen aan bijzonder doortrapte oplichters. De koffers van de ouderen zijn waarschijnlijk omgewisseld in Canada, waar het echtpaar met een zogenaamd gewonnen reis naartoe was gelokt.
Bron

Binnenkort bij u thuis: koken op gas uit eigen ontlasting

© anp.


Onderzoekers in Singapore hebben een systeem voor het lokaal opwekken van duurzame energie ontwikkeld, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het toilet. De wc-pot is zo ontworpen dat uitwerpselen worden opgevangen en samen met GFT-afval in een gasinstallatie terechtkomen. Met het biogas kan vervolgens worden gekookt..

De Britse omroep BBC heeft de nieuwe vorm van recycling vrijdag getoond.

Om de ontlasting goed te kunnen vergassen, is het wel noodzakelijk deze zoveel mogelijk gescheiden te houden van vocht. De toiletpot ziet er daarom iets anders uit dan gebruikelijk: hij heeft twee afvoeren in plaats van één. Het eerste exemplaar is geïnstalleerd in een gebouw van de Nanyang Technological University, waar het systeem is bedacht.

Na de vergassing blijft restwater over. Ook daar weten de onderzoekers raad mee: ze kweken er algen in die in brandstof omgezet kunnen worden.
Bron

Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika

Een medewerker van het ministerie van Gezondheid in Nicaragua spuit een verdelgingsmiddel in de strijd tegen de Aedes aegypti. Deze mug verspreidt de dengue-ziekte. © afp.


Een agressieve vorm van de ziekte dengue (knokkelkoorts) heeft dit jaar al meer dan duizend mensen het leven gekost in Latijns-Amerika. Dat meldt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (OPS).

Brazilië is met 456 fatale besmettingen tot nog toe het zwaarst getroffen, gevolgd door Paraguay (233 doden), Colombia (124) en Mexico (47).

Landen waar veel slachtoffers zijn gevallen maken zich zorgen, maar kunnen niet veel meer doen dan patiënten een ondersteunende behandeling geven. Een vaccin of specifiek medicijn bestaat niet.

Dengue is een virusziekte die wordt overgebracht door muggen. Over het algemeen zijn de symptomen mild. De meeste mensen merken zelfs helemaal niet dat ze besmet zijn. Wie er iets ernstiger aan toe is krijgt koorts, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en spieren en soms huiduitslag.

In een paar procent van de gevallen zijn de gevolgen van dengue zo ernstig dat ze fataal kunnen zijn. Patiënten krijgen bloedingen of raken in shock en overlijden.
Bron

Eerste bitcoin-automaat staat in Vancouver

© reuters.


Inwoners van de Canadese stad Vancouver kunnen vanaf volgende week bitcoins opnemen. Bij een plaatselijk koffiehuis staat sinds kort een heuse bitcoin-automaat, meldt Wired.


Het Amerikaanse bedrijf Robocoin ontwikkelde de machine, waarmee mensen bitcoins voor euro's en dollars kunnen wisselen en andersom. Klanten moeten hun handpalm laten scannen voordat ze geld in het apparaat kunnen stoppen. Op deze manier wordt voorkomen dat mensen meer dan 3000 Canadese dollars per dag omwisselen, zodat er geen witwaswetten worden overtreden.

De bitcoin is de populairste digitale munteenheid ter wereld. De eigenares van het koffiehuis is er erg trots op dat de eerste bitcoin-automaat bij haar komt te staan en hoopt dat veel mensen er speciaal voor langskomen. "Het voelt alsof ik altijd een beetje achter de feiten aan heb gelopen. Ik ben blij dat ik dit keer de kans krijg om een pionier te zijn", zegt Judy Fujiki (53).
Bron