Translate

zaterdag 26 oktober 2013

Amerikaan na 13 jaar vrij door Nederlandse DNA-analist

David Camm werd donderdag vrijgelaten. © ap.


Mede door een getuigenis van de Nederlandse DNA-analist Richard Eikelenboom is een Amerikaanse oud-politieman vrijgekomen, nadat hij 13 jaar in de gevangenis had gezeten. De 49-jarige David Camm uit de staat Indiana was tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en twee jonge kinderen.

Camm is in hoger beroep vrijgesproken. De jury nam dat besluit voor een groot deel op basis van de getuigenis van Eikelenboom, aldus de Independent Forensic Services (IFS). Eikelenboom is verbonden aan het particuliere en onafhankelijke IFS. 'Eikelenboom, een pionier op het gebied van DNA, heeft het DNA van een ander persoon aangetroffen', aldus het instituut. Het DNA is van een tweede verdachte en zat zowel op de trui en het slipje van moeder Kim Camm als op het shirt van de dochter Jill Camm.

Die tweede verdachte heeft een uitgebreid strafblad en is daarvoor tot 225 jaar celstraf veroordeeld. Hij beweert dat hij het wapen heeft geleverd waarmee Camm zijn vrouw en zijn zoon en dochter zou hebben vermoord. Een advocate van Camm noemde dat in de rechtszaal een absurde bewering. Ze zei dat er geen enkele reden voor haar cliënt was om een vuurwapen te kopen bij iemand die 11 keer is veroordeeld.

Camm had ook een alibi. Hij speelde op de avond van de moord een partij basketbal. Zijn medespelers hebben dat bevestigd. Na de uitspraak van de jury donderdag zei de vader van Camm dat hij altijd in de onschuld van zijn zoon had geloofd.

Het is niet voor het eerst dat een Amerikaanse veroordeelde vrijkomt na Nederlands DNA-onderzoek. De IFS verwijst naar de vrijlating in 2008 van de voor moord veroordeelde Tim Masters in de staat Colorado. Dat gebeurde mede op basis van onderzoek van Richard Eikelenboom en echtgenote Selma Eikelenboom.
Bron

Kans op zware herfststorm neemt toe


Dat het maandag hard gaat waaien staat vast, maar hoe hard is nog even afwachten. De kans op een zware herfststorm is inmiddels meer dan 60 procent, waarbij windkracht 10 niet ondenkbaar is. Dit meldt Weerplaza.nl.


'De kans op de eerste herfststorm is inmiddels toegenomen tot meer dan 60%, bovendien zijn er zware windstoten mogelijk,' vertelt Michiel Severin van Weerplaza.nl. 'Met de bomen nog vol in het blad kan dit tot overlast leiden.'

Lorenzo
De windstoten van maandag komen door een voormalige tropische depressie, Lorenzo, die langs de Nederlandse kust scheert. Bij een ongunstige koers kan de wind toenemen tot een zware storm van windkracht 10, maar de kans dat dat daadwerkelijk gebeurt, is volgens het weerbureau minder dan 20%. Mocht het wel zo ver komen, dan kunnen er maandag windstoten ontstaan van meer dan 100 km/uur. Volgens het weerbureau is de kans op een storm met windkracht 9 waarschijnlijker.

Ongunstig voor natuur
Doordat de meeste bomen nog vol in het blad staan en de vele regenval ervoor heeft gezorgd dat de wortels van de bomen minder houvast hebben, komt de storm op een ongunstig moment voor de natuur en daarmee de verkeersveiligheid. In combinatie met de mogelijk zeer zware windstoten kan dit met name in de kustprovincies tot veel overlast leiden. Het meest slechte weer trekt maandag overdag over het land. Het verkeer (van voetganger tot vliegtuig) zal daardoor veel hinder kunnen ondervinden.

Zaterdag
Het contrast met de eerste dag van het weekend is groot. Zaterdag waait er ook wel een stevige wind, maar die gaat samen met flink wat zonneschijn. Slechts op een enkele plek valt een bui, op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur loopt zaterdag op naar 16 tot bijna 20 graden. Maandag is het 15 graden, de dagen daarna een graad of 13.
Bron

BBC: Utrecht één van de gelukkigste steden ter wereld

De Neude in Utrecht © anp.


Utrecht is een van de fijnste plaatsen om te verblijven. Dat meldt de BBC op haar website met reistips. Utrecht wordt getypeerd als stad vol sfeervolle cafés en restaurants, waar duizenden studenten de stad verlevendigen. Geroemd worden verder de Oudegracht met kelderbars en terrasjes aan het water.

De BBC basseert zich op een rapport van de Verenigde Naties van eerder dit jaar. Hierin stond ook onder andere dat Nederlanders het op drie na gelukkigste volk ter wereld zijn.

Relaxt
Ook het openbaar vervoer wordt geprezen. De zomerfestivals, met het Nederlands Film Festival, de bloemenmarkt en Domtoren, maken van Utrecht een stad met de faciliteiten van een grote stad, maar met de sfeer van een provinciehoofdstad: veel relaxter dan Amsterdam en Rotterdam.

De andere 'gelukkige' steden in de wereld zijn volgens de BBC Aarhus in Denemarken, Oslo in Noorwegen, Geneve in Zwitserland en Malmo in Zweden.
Bron

Dief probeert agent te besmetten met hiv

Politie in België © ANP.


Een diefstalverdachte in België heeft bij zijn arrestatie geprobeerd een politieagent te besmetten met het hiv-virus. Dat heeft de woordvoerder van het Brusselse parket bekendgemaakt.

De man, die verdacht wordt van dertien strafbare feiten, werd gevolgd nadat hij een autosleutel en een portefeuille had gestolen. Hij werd opgemerkt onder een wagen. De man verzette zich tegen zijn arrestatie en viel een van de agenten aan. De man verwondde zich tot bloedens toe en kraste de politieman in het gezicht om hem te besmetten met het hiv-virus.

De verdachte verklaarde aids te hebben en zei nog: 'Zo zullen we samen sterven.' De man wordt behalve van de diefstallen ook verdacht van poging tot vergiftiging
Bron

Moeder bluste brandende auto waar dochter in overleed

De man die gisteravond werd gearresteerd na een auto-ongeluk in Chaam (Noord-Brabant) had te veel gedronken. Door het ongeval kwamen twee 18-jarige vrouwen uit die plaats om het leven. VolgensOmroep Brabant werd de auto geblust door de moeder van één van hen.

De vrouw, bevelvoerder bij de brandweer in Chaam, wist op dat moment nog niet dat haar dochter in de auto zat. Dat heeft burgemeester Nuijten van Alphen-Chaam bevestigd aan de omroep.

Vermoedelijk reed een 56-jarige man uit Schoonhoven achter op de auto van de twee slachtoffers. Hun auto vloog door nog onbekende oorzaak in brand. De man is ter plekke onderzocht door ambulancepersoneel en aangehouden.

Het ongeluk gebeurde aan de Baarleseweg in Chaam. Dat is een drukke weg, veel mensen waren getuige van het ernstige ongeluk. De politie doet nog onderzoek naar wat er precies is voorgevallen.
Bron

vrijdag 25 oktober 2013

Saudische vrouwen protesteren op YouTube tegen rijverbod

Activisten uit Saoedi-Arabië zijn hun nieuwe protestactie tegen het autorijverbod voor vrouwen begonnen op internet. In de aanloop naar een actiedag die voor zaterdag gepland staat, hebben tientallen vrouwen de afgelopen weken filmpjes van zichzelf op videowebsites zoals YouTube gezet waarop ze gesluierd achter het stuur te zien zijn.

Autorijden is in het zeer conservatieve, islamitische land verboden voor vrouwen. Vrouwen kunnen geen rijbewijs halen en als ze zich toch op de weg vertonen, kunnen ze een fikse boete krijgen of opgepakt worden.

Een Saudische geestelijke voegde onlangs nog een 'medische theorie' toe aan de onderbouwing van het verbod. Sjeik Saleh bin Saad al-Lohaidan beweerde dat autorijden 'direct effect heeft op de eierstokken en het bekken omhoog duwt'. Daardoor 'hebben vrouwen die regelmatig rijden, kinderen met verschillende medische problemen'. Wetenschappelijke bronnen noemde hij niet.


Saudische feministes hebben vrouwen in het land opgeroepen om aanstaande zaterdag massaal de weg op te gaan.Bron

Fransen vinden Hollande slechtste leider in 30 jaar

Francois Hollande overlegt met Herman van Rompuy © afp.


De Fransen vinden hun huidige president François Hollande het slechtste en minst moedige staatshoofd van de afgelopen 30 jaar. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau BVA.


Slechts 27 procent van de inwoners van Frankrijk is tevreden over Hollande. Zijn voorganger Nicolas Sarkozy kan nog op steun van 45 procent van de bevolking rekenen.

Socialist François Mitterrand (van 1981 tot 1995 aan het roer) staat bovenaan de lijst van 'beste' presidenten (57 procent). Hij wordt op de voet gevolgd door de conservatieve Jacques Chirac (1995-2007, 56 procent). Een van de dingen die Hollande mist, is het 'nostalgische effect' waar oud-presidenten van profiteren als ze niet meer aan het werk zijn, benadrukt het bureau.

Volgens het onderzoeksinstuut is het 'logisch' dat 95 procent van de rechtse kiezers Hollande niet steunt, maar kan hij ook op opvallend weinig steun uit linkse hoek rekenen: slechts 58 procent.
Bron

'Doden van vluchtelingen is beleid in Eritrea'

Overlevende migranten van de scheepsramp vorige week op Lampedusa. © getty.


Het doodschieten van mensen die het land uit proberen te vluchten behoort tot het 'gewone' overheidsbeleid in Eritrea. Ook marteling en willekeurige arrestaties zijn aan de orde van de dag. Dat stelt de speciale VN-rapporteur voor het Oost-Afrikaanse land Sheila Keetharuth.

Ondanks de extreme risico's zijn het afgelopen decennium meer dan driehonderdduizend mensen het land uit gevlucht, aldus Keetharuth. Inwoners van het verarmde Afrikaanse land staan bloot aan onwettige executies, willekeurige detentie, marteling en dienstplicht voor onbepaalde tijd. Daarnaast ontberen zij de vrijheid van meningsuiting, vergadering, religie en beweging.

De VN-ambassadeur van Eritrea verwierp te kritiek en zei dat de kwestie van de mensenrechten wordt gebruikt om de politieke druk op het land op te voeren.

Veel Eritrese vluchtelingen proberen per boot het vasteland van Europa te bereiken. Soms gaat dat mis, zoals onlangs bij het Italiaanse eiland Lampedusa. Van de opvarenden van de gekapseisde boot vonden er meer dan driehonderd de dood.
Bron

VS jagen op Roemeense internetoplichter

De Amerikaanse politiedienst FBI probeert een vermeende Roemeense internetcrimineel en zijn bende achter de tralies te krijgen. De man en zijn handlangers staan bekend als 'meesters der illusie', die mensen via internet laten betalen voor niet-bestaande voertuigen. Dat berichtte de BBC vrijdag.

De 33-jarige Nicolae Popescu zou met zes anderen voor miljoenen dollars consumenten hebben opgelicht via websites als eBay, Cars.com en Autotrader.com. De groep verkocht niet-bestaande auto's voor bedragen die soms opliepen tot omgerekend bijna 29.000 euro.

Volgens de autoriteiten waanden de oplichters zich ongrijpbaar. In een opgenomen telefoongesprek zou de Roemeen hebben gepocht dat hij 'buiten het bereik' is van de Amerikaanse autoriteiten. 'Ze dachten dat hun afstand ze zou vrijwaren van onze aandacht. Ze hadden het mis', waarschuwde Loretta Lynch van het Openbaar Ministerie in New York.

De bende zou erg sluw te werk zijn gegaan. Websites en eigendomsbewijzen werden nagemaakt en de oplichters beschikten volgens de FBI over valse identiteiten. De politiedienst verdenkt Popescu overigens niet alleen van fraude, maar ook van het witwassen van geld.
Bron

Europese leiders vragen VS opheldering afluisteraffaire

Duitsland en Frankrijk gaan bij de Amerikanen opheldering vragen over de afluisterpraktijken waarvan zij mogelijk het doelwit waren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande zullen daarna verslag uitbrengen aan hun Europese collega's. Andere Europese landen kunnen zich bij het initiatief aansluiten.


Dat maakten Europees president Herman Van Rompuy en andere Europese leiders in de nacht van donderdag op vrijdag bekend na de eerste dag van hun tweedaagse top in Brussel.

'Positieve oplossing'
Minister-president Mark Rutte zei het initiatief van de Fransen en Duitsers te verwelkomen. 'Ik ga dit eerst bespreken met de collega's in Den Haag, maar ik kijk er uiteraard wel heel positief naar. Omdat het ook een manier is om op een positieve manier, toekomstgericht, dit probleem op te lossen dat we op dit moment hebben met de Amerikanen.'

De Fransen en Duitsers gaan onder meer praten over hoe geheime diensten gegevens verzamelen en wat ermee kan gebeuren. Verzamelen van informatie is een taak van democratische landen, bijvoorbeeld in de strijd tegen terrorisme, aldus Rutte. 'En daar kunnen we ook niet zonder, maar wat hier gebeurt leidt tot grote bezorgdheid.'

donderdag 24 oktober 2013

Een pond kakkerlakken levert je in China 140 euro op

© anp.


In Nederland griezelen we van kakkerlakken en sturen we er de ongediertebestrijding op af, maar in China kunnen ze niet genoeg van de kriebelende beestjes krijgen. Kakkerlakkertelers beleven er hoogtijdagen en kweken miljoenen kakkerlakken, zegt teler Zhang Jianjun uit de oost-Chinese provincie Jiangsu. Een pond kakkerlakken levert tot wel 140 euro op.

Belangrijkste afnemer van de kakkerlakken is de farmaceutische industrie. Die maakt er het traditionele geneesmiddel Kangfuxin van. Dat zou het immuunsysteem versterken, ontstekingen remmen en zelfs een chronische maagzweer verhelpen.
Bron

Lijk bungelt acht jaar onopgemerkt aan touw in flat

© thinkstock.


De nieuwe eigenaar van een appartement in een voorstad van Parijs deed een ijzingwekkende ontdekking toen hij zijn nieuwe woning betrad. In de woonkamer bengelde aan een touw namelijk het gemummificeerde lijk van een man die acht jaar geleden zelfmoord pleegde.

Het appartement in Bussy-Saint-Georges was executoriaal verkocht nadat de bank het in beslag had genomen. Van de vorige eigenaar, een veiligheidsagent van Cambodjaanse origine, had niemand sinds 2005 nog iets gehoord. In dat jaar had hij een klacht bij de arbeidsrechtbank ingediend omdat hij onrechtmatig zou zijn ontslagen.

De man had alle banden met zijn familie in z'n thuisland verbroken. Zijn buren dachten dat hij was teruggekeerd naar Cambodja. Zijn appartement werd uiteindelijk verkocht omdat de lening niet meer werd afbetaald en de onkosten en facturen onbetaald bleven.

In perfecte staat
De nieuwe eigenaar ontdekte het lijk toen hij met de hulp van een slotenmaker de flat betrad. Het lichaam in het appartement bleek in perfecte staat. Klaarblijkelijk waren de omstandigheden 'ideaal' om de ontbinding van het lijk tegen te gaan. Experts noemen dit uitzonderlijk.
Bron

'Nieuwe reanimatietechniek redt mensen uren na dood'

Door patiënten te onderkoelen kan de kans op hersenschade sterk worden beperkt. © Creative Commons _DJ_.


Nieuwe reanimatietechnieken kunnen mensen terug tot leven brengen en dit tot uren na de dood. Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn de bestaande opvattingen over wat er met het lichaam gebeurt na de dood compleet fout. Dat schrijft wetenschapswebsite LiveScience.

In een panelgesprek aan de New York Academy of Sciences hebben Amerikaanse wetenschappers de nieuwste ontwikkelingen in het veld van de reanimatiewetenschap voorgesteld. Volgens Sam Parnia, assistent-professor aan de State University of New York, zijn de bestaande opvattingen over wat er met het lichaam gebeurt na de dood compleet fout.

'Vroeger dacht men dat wanneer het hart en de ademhaling stopte, een persoon klinisch dood was', legt Parnia uit. Nu hebben wetenschappers echter ontdekt dat de dood niet onmiddelijk inzet, maar eerder een langdurig proces is. 'Dit proces kan soms uren duren. In die tijd kunnen we het mogelijk omkeren', zegt Parnia.

'Wanneer iemand een lange tijd zonder zuurstof komt te zitten, zijn er een heleboel signalen die aan de cellen zeggen dat het toegelaten is om te sterven', vertelt Lance Becker, professor aan de University of Pennsylvania. 'We weten nu dat we een kans hebben om die signalen te onderscheppen. Zo kunnen we een rem zetten op het sterfproces van de cellen.'

Goud gevonden in eucalyptusbomen

© ANP.

Wetenschappers in Australië hebben gouddeeltjes gevonden in de bladeren en takken van eucalyptusbomen. De bevindingen staan beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De onderzoekers bestudeerden de bladeren, twijgen, stam en wortels met een röntgenapparaat.

De deeltjes zijn te klein om te winnen, maar de vondst kan er wel op duiden dat de bomen zijn geworteld in een goudader. De deeltjes zijn via de wortels met het water in de boom terechtgekomen.

Vooral in de bladeren komt goud voor, minimale hoeveelheden. 'Uit onze berekeningen blijkt dat voor één gouden ring vijfhonderd bomen nodig zouden zijn,' aldus Mel Lintern, geochemist van het Australische onderzoeksinstituut CSIRO.

Volgens de onderzoekers maakt hun vondst de zoektocht naar goud makkelijker. Als boomanalyse voldoende is, hoeven er geen dure en milieuonvriendelijke proefboringen meer worden gedaan. De deskundigen hopen dat ook andere metalen, zoals ijzer, koper en lood in de toekomst via bomen kunnen worden opgespoord.
Bron

woensdag 23 oktober 2013

Verdachte kunstroof: iemand van binnenuit deed deur open

Twee van de verdachten van de kunstroof in de Kunsthal, Darie en Bitu (r) worden de rechtbank in Boekarest binnengeleid. © FOTO AP/VADIM GHIRDA.


De Roemeense berovers van de Rotterdamse Kunsthal hebben hulp gekregen van binnenuit. Dat beweerde kunstrover Radu Dogaru gisteren voor de rechtbank in Boekarest. Volgens hem zou de deur van de hal met opzet zijn opengelaten.

'Ik had de deur van de Kunsthal zelfs zonder gereedschap kunnen openen. Hij zat niet op slot. Iemand, van binnenuit, een handlanger, zette hem open. Het was kinderwerk,' zei Radu Dogaru gisteren bij de Roemeense rechter.

Hij stond samen met twee andere verdachten en zijn moeder terecht voor de diefstal van zeven schilderijen uit de Kunsthal in de nacht van 15 op 16 oktober van vorig jaar.

Meesterbrein
Dogaru, vol zelfvertrouwen, bijna arrogant, had het ook over een meesterbrein achter het plan. 'Er was een opdrachtgever,' zei de Roemeen. Wie wilde hij niet bekendmaken. 'Ik ben niet verplicht dat te zeggen,' herhaalde hij ondanks het aanbod van de rechtbank achter gesloten deuren een verklaring te mogen afleggen in ruil voor bescherming en strafvermindering. 'Denk goed na voordat je dit weigert,' hield de rechter de hoofdverdachte voor. 'Het is het verschil tussen de vrijheid en heel veel jaren van je leven doorbrengen in de gevangenis.'

Zo ziet Peking er momenteel uit vanuit de ruimte

Op ruimtebeelden is van China niet veel meer te zien dan een dikke laag mist. © afp.


Wie op dit moment vanuit de ruimte naar de Chinese hoofdstad Peking zou kijken, zou niets anders zien dan een dikke laag smog. Dat blijkt uit beelden die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verspreid heeft, zo melden de milieusite Grist en de krant Times of India.

China beleeft momenteel zijn eerste luchtvervuilingscrisis van deze winter. Het openbare leven in de miljoenenstad Harbin ligt daardoor al enkele dagen stil en nu volgt ook hoofdstad Peking. Wegens een enorm dikke smoglaag zijn vluchten geschrapt en concerten afgelast. De zichtbaarheid in de stad bedraagt nog zo'n vijftig meter, maar inwoners melden dat ze amper een hand voor ogen zien. De hoeveelheid fijnstof bedraagt veertig keer meer dan de veiligheidslimiet die de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft.

Industrie stilgelegd
De stad Peking lanceerde vorige week nog een alarmsysteem: in noodgevallen worden bouw en industrie tijdelijk stilgelegd en barbecues en vuurwerk verboden.

Met de luchtkwaliteit in Chinese steden gaat het van kwaad naar erger. Ook andere steden in noordoost-China, waaronder Tangshan en Changchun, waren eerder al in smog gehuld. De Chinese overheid kondigde de afgelopen jaren meermaals aan plannen te hebben om de vervuiling tegen te gaan; tot dusver kwam daar niets van terecht.
Bron

Lijkdragers roofden pacemakers van overledenen

© thinkstock.
Vijf lijkdragers zijn in Italië gearresteerd op verdenking van diefstal van de pacemakers van overledenen, zo heeft de Italiaanse politie gemeld. Ze worden vervolgd wegens fraude.

De vijf werkten voor het mortuarium van het San Salvatoreziekenhuis in Pesaro, aan de Adriatische kust van Italië, waar ze zich over de lichamen van gestorvenen ontfermden.

Drie van hen voerden 'chirurgische operaties' op de doden uit om hun pacemaker te verwijderen, en spoten dan formol in de lijken om ze mooier te maken, zegt de politie in een mededeling over haar onderzoek, dat 'Lazarus' gedoopt werd naar het personage uit het Nieuwe Testament dat door Jezus weer tot leven werd gewekt.

De begrafenisondernemers gingen ook naar nabestaanden thuis om hun geld af te troggelen voor kleding voor de overledene. Ze streken tot 500 euro op voor een paar schoenen, kleren en een rozenkrans, zonder dat het geld aan het ziekenhuis werd doorgestort.

De politie voert nog een onderzoek naar een dertigtal andere mensen, onder wie artsen en begrafenisondernemers.Bron

Ontslag voor medewerker Witte Huis om tweets

© ap.


Een stafmedewerker van het Witte Huis is ontslagen omdat hij anoniem op Twitter publieke figuren beledigde. Dat maakte de Amerikaanse overheid dinsdag bekend.

Jofi Joseph werkte bij de Nationale Veiligheidsraad en onderhandelde onder meer over het nucleaire programma van Iran. De afgelopen 2 jaar twitterde hij honderden keren over de politieke motieven en carrières van collega's, zoals Ben Rhodes, de woordvoerder nationale veiligheidszaken van president Barack Obama. Ook de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton moest het ontgelden.

Toen Joseph werd ontmaskerd als de man achter het anonieme account, is hij ontslagen. Zijn account is inmiddels verwijderd. Hij zou spijt hebben van de tweets, die begonnen als 'een parodie'.

In de tweets stond nooit geheime of gevoelige informatie, maar wel details die niet iedereen kon weten. Daardoor ontstond volgens de Washington Post het vermoeden dat het iemand binnen Witte Huis kon zijn.

Toen Joseph werd ontmaskerd als de man achter het anonieme account, is hij ontslagen. Zijn account is inmiddels verwijderd. Hij zou spijt hebben van de tweets, die begonnen als 'een parodie op de cultuur in Washington, maar eindigden in ongepast en gemeen commentaar'.
Bron

'Paranormale' vrouw zorgt voor horrorscène in café

Je rust een koffiebar uit met allerlei special effects, monteert er een lading verborgen camera's in en laat de zaak voor de helft vollopen met acteurs. Een incidentje met koffie dat over een laptop valt zorgt er vervolgens voor dat de cafébezoekers de schrik van hun leven krijgen.

De beelden tonen een klassiek geval van telekinese (het beïnvloeden of bewegen van voorwerpen op afstand door zogenaamde menselijke 'geestkracht', red.)

De video is een warmmaker voor de horrorfilm Carrie, welke later deze maand in de VS in première gaat.dinsdag 22 oktober 2013

'Black Pete zonder meer racistisch'

Associated Press, The Washington Post en Britse media. De Zwarte Pietenkwestie blijft dit jaar niet beperkt tot de Nederlandse pers.


'Zonder meer racistisch', wordt het Nederlandse Sinterklaasfeest dinsdag genoemd in een blog van de Amerikaanse krant The Washington Post. Volgens schrijver Erik Voeten wordt in Nederland geprobeerd dit te verdoezelen door te stellen dat 'Black Pete' zwart is omdat hij door een schoorsteen kruipt, maar is dit onzin.

Ook andere buitenlandse media besteden aandacht aan het 'racismeonderzoek' van een VN-commissie naar Zwarte Piet en het negatieve stereotype dat het hulpje van Sinterklaas volgens critici zou vertegenwoordigen. Zo is Black Pete een onderwerp bij het Amerikaanse persbureau Associated Press, het Franse persbureau AFP, de Britse krant The Daily Telegraph en de Britse editie van The Huffington Post. Ook in Duitse media duikt Schwarzer Peter op.
Bron

Lees ook: 'Zwarte Piet stamt af van negerknaap uit 17de eeuw'
Lees ook: VN: 'Nederland moet stoppen met sinterklaasfeest'
Lees ook: 'Weg met die Pietitie, hup wat kleurpieten en op naar kerst'

Britse school dicht door invasie van giftige spinnen

Een valse weduwe (Steatoda nobilis) © Wikipedia.


Een invasie van spinnen heeft een school in Groot-Brittannië tot sluiten gedwongen. De beestjes zitten onder meer in de ICT-ruimte van de Dean Academy in de Engelse regio Forest of Dean.

Het gaat om de zogeheten valse weduwe (Steatoda nobilis), meldde de BBC dinsdag. Dat is de giftigste spin in Groot-Brittannië. De beet kan pijnlijk zijn, met zwellingen tot gevolg.

De school gaat de spinnenpopulatie uitroken. Niemand zou door de spinnen zijn gebeten. Klimaatverandering is mogelijk de reden dat de spinnen steeds vaker worden gezien.
Bron

Nu ook blond 'Romameisje' gevonden in Dublin

De politie in Dublin heeft een jong blond meisje uit een Romakamp gehaald en onder toezicht van de kinderbescherming geplaatst. Aanleiding waren telefoontjes van mensen die de politie erop wezen dat het meisje niet in het kamp thuis leek te horen, meldden Ierse media.

De situatie zou volgens de bezorgde burgers lijken op het incident in Griekenland. Daar werd een week geleden een blond meisje in een Romakamp aangetroffen dat mogelijk slachtoffer is van kinderhandel.

Het Ierse Romapaar beweert de biologische ouders van het kind te zijn. Er is een geboorteakte en paspoort van het meisje overhandigd aan de politie, maar die twijfelt aan de echtheid daarvan. De geboortedatum van het meisje komt niet overeen met de gegevens van het ziekenhuis waar ze geboren zou zijn.

In Griekenland heeft het gerechtshof opgeroepen alle Griekse geboorteakten van de afgelopen 6 jaar op vervalsing te onderzoeken. Het Romapaar dat zich voordeed als de ouders van het kindje had identificatiebewijzen vervalst om het meisje te registreren. Gevreesd wordt dat het incident met het blonde meisje niet op zichzelf staat.

Ongeveer 10 vermissingszaken van kinderen waarover de politie meldingen heeft gekregen, worden naar aanleiding van het Griekse incident 'zeer serieus' genomen, meldde een woordvoerder van een Grieks kinderfonds tegenover CNN. Het zou daarbij gaan om kinderen uit de Verenigde Staten, Canada, Polen en Frankrijk.
Bron
Lees ook: DNA-test wijst uit: Iers meisje wel familie van Roma

'Mogelijk vaccin ontdekt tegen alle soorten griep'Een vaccin dat levenslang beschermt tegen alle soorten griep, ook tegen nieuwe, gemuteerde variaties. Die 'heilige graal' zeggen Britse onderzoekers mogelijk ontdekt te hebben. 'Het is enorm opwindend. Het vaccin kan potentieel duizenden levens per jaar redden', zegt onderzoeksleider John Oxford in de Britse krant Sunday Express.


Het vaccin is getest in een relatief kleine onderzoeksgroep van 100 mensen. Onderzoekers in heel Europa gaan het nu testen op grotere schaal, waardoor de griepprik in 2018 algemeen beschikbaar zou kunnen zijn.

Oxford, die geldt als de leidende Britse expert op het gebied van griep, zegt dat het vaccin zelfs zou kunnen beschermen tegen pandemische griepen, zoals de Spaanse griep die in 1918 aan meer dan 100 miljoen mensen het leven kostte.

De Europese Unie maakte vorige week nog miljoenen euro's vrij voor het onderzoek.

Intussen zijn in China al zeker 134 mensen geïnfecteerd met een nieuwe variant van vogelgriep, H7N9. Ten minste 45 mensen zijn aan de gevolgen daarvan bezweken. 'Ik geloof dat er in de komende 10 jaar nieuwe griepmutaties zullen ontstaan die een ernstig gevaar voor mensenlevens kunnen vormen', zegt Oxford. 'We reizen allemaal zoveel meer dat dat de realiteit is.'


Oplichtingstruc aan de deur met pakketjes van Wehkamp

© Thinkstock.


Wie een duur pakketje van de Wehkamp thuiskrijgt, maar dit niet heeft besteld, moet het vooral niet aannemen. Het kan namelijk onderdeel zijn van een truc van oplichters, waarschuwt de politie.

De oplichters laten kledingpakketjes bij wildvreemden bezorgen. Omdat het adres op het pakketje klopt, gaan de oplichters ervan uit dat de bewoners het aannemen. Even later sturen ze een bezorger langs die het weer ophaalt. Het zou zogenaamd verkeerd zijn bezorgd. Weg pakketje en de gepeperde rekening blijft achter. De bewoner heeft tenslotte getekend voor ontvangst.

Esther Wolvers uit het Gelderse Kekerdom had vorige week zo'n bezorger op de stoep staan. In de veronderstelling dat het pakketje voor haar dochter is, tekent ze. Maar die weet van niks. In de doos zitten onder meer veel te kleine laarsjes, maatje 31, en herenkleding. De rekening is 900 euro.

De rest van de dag wordt Wolvers lastiggevallen met telefoontjes over het pakket en krijgt ze nepbezorgers aan de deur die de doos op komen halen. Ze weigert de spullen terug te geven en doet aangifte bij de politie. Op Facebook is haar waarschuwing al ruim 80.000 keer gedeeld.

maandag 21 oktober 2013

Grieken willen massaal af van nazitatoeage

© thinkstock.


Tatoeages van hakenkruisen en andere nazisymbolen lijken in Griekenland uit de mode te raken. Dokters en tatoeëerders zien een toename van het aantal personen dat hun lichaamskunst wil laten verwijderen. Dat meldde de Britse krant The Guardian vandaag.

De fascistische tatoeages raakten in de afgelopen jaren in de mode door de opkomst van het nationalisme en de extreem rechtse partij Gouden Dageraad. Maar veel mensen zijn de tatoeage nu liever kwijt dan rijk, sinds eind september een groot deel van de partijtop van Gouden Dageraad werd opgepakt op verdenking van het oprichten van een criminele groep.

'Vooral jonge mensen'
'Het gaat vooral om jonge mensen van tussen de 20 en 25 jaar die in de afgelopen 2 of 3 jaar een tatoeage hadden laten zetten', zegt een huidarts in Athene, die de tatoeages met lasertechniek verwijdert. Het gaat niet alleen om neonazi's, maar ook om politieagenten en militairen. Die hadden de tatoeages als uiting van nationalisme, maar vrezen te worden aangezien voor aanhangers van Gouden Dageraad.
Bron

Boze overlevenden Lampedusa probeerden per boot uitvaart te bereiken

Eritrese vrouwen rouwden vandaag om de slachtoffers van de bootramp bij Lampedusa. © getty.


Meer dan honderd overlevenden van de ramp met een migrantenschip bij Lampedusa hebben maandag geprotesteerd omdat ze niet bij de uitvaartceremonie voor de slachtoffers mochten zijn. Ze braken daarbij door de poorten van een opvangcentrum op het Italiaanse eilandje.

De overlevenden probeerden een veerboot te nemen naar de Siciliaanse stad Agrigento, waar de ceremonie maandag werd gehouden. Toen de migranten de toegang tot de boot werd ontzegd, gingen ze voor het stadhuis zitten en blokkeerden ze het verkeer.

'Een van ons heeft drie kinderen en zijn vrouw verloren. We hebben gevraagd of we mochten gaan, maar ze wilden ons niet laten gaan', aldus een van de overlevenden.

Het schip met migranten verging op 3 oktober voor de kust van Lampedusa. Zeker 366 mensen kwamen om het leven. Het was een van de grootste scheepsrampen met vluchtelingen in de Middellandse Zee. De slachtoffers zijn eerder deze maand begraven op begraafplaatsen op Sicilië zonder uitvaartceremonies.

Op de dienst van maandag was veel kritiek. Burgemeester van Lampedusa Giusi Nicolini was niet aanwezig. Ze had eerder gezegd dat ze de plek van de ceremonie veel te ver verwijderd vond van de plaats van de ramp. De burgemeester van Agrigento, Marco Zambuto, sprak van een farce. 'Deze haven heeft nog nooit de aankomst van een migrantenschip gezien', zei hij.

Minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano werd maandag uitgejoeld bij de ceremonie. 'Moordenaar, moordenaar', kreeg hij te horen. Boze migranten protesteerden tegen een wet die van illegale migratie een misdaad maakt.
Bron

IJslanders in de ban van vuurbal: buitenaards of niet?

De vuurbal boven IJsland © Youtube.


Een video gemaakt boven een dorpje in IJsland houdt de bewoners maar bezig. Is de geziene 'vuurbal' een buitenaards ruimteschip of niet. In onderstaande video is goed te zien hoe een lichtgevend object in een tuin van het dorp landt en vervolgens uitgaat.

Omwonenden denken niet dat het een meteoriet is die inslaat op het dorp. Hiervoor heeft de vuurbal te weinig snelheid en het dorp zou verwoest moeten zijn als het om een inslaande ruimtesteen gaat.

Vooralsnog heeft het dorp geen sporen aangetroffen van het object.


Bron

zondag 20 oktober 2013

'Warme en zachte dinsdag is ideale terrasdag'

Het is de afgelopen dagen bijzonder warm en zacht weer voor de tijd van het jaar. Dat geldt ook voor vandaag. Als het niet zo wisselvallig was, had de thermometer al diverse malen de 20 graden kunnen aanwijzen. Dit is dinsdag naar alle waarschijnlijkheid wel het geval: het belooft de warmste dag van de week te worden met 20 graden en hoger.

Normaal ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar rond een graad of 13. Daar komen we al een paar dagen (ruim) bovenuit, zo meldt Weerplaza vandaag. Records worden nog net niet gebroken, maar we zitten dicht tegen de maximaal te behalen temperatuur aan voor eind oktober, en dat precies in de herfstvakantie.

Zachte lucht
Dankzij een zuidelijke stroming wordt er veel zachte lucht aangevoerd. Vanwege de verschillende buien werd verhinderd dat het nog niet eerder 20 graden is geworden. Morgen wordt de zachte lucht even verdreven, maar morgenavond en in de nacht naar dinsdag zorgt een warmtefront ervoor dat we opnieuw met warme lucht te maken krijgen.

Terrasweer
Dinsdag wordt het in een groot deel van het land 20 graden en het is dan waarschijnlijk een groot deel van de dag droog met geregeld zonneschijn: lekker terrasweer. Voor De Bilt is dat in deze tijd van het jaar bijzonder hoog.

De warmste 22 oktober werd vorig jaar beleefd, toen werd het 22,0 graden. In totaal is het sinds 1901 slechts negen keer 20 graden of meer geworden in de laatste tien dagen van oktober. In november is de 20 graden in De Bilt nog nooit gehaald.
Bron

Zoon start zelf zoekactie naar vermiste oud-marathonloper


Rob Strik keerde niet terug van een vakantie in Thailand

© Politie.


Oud-marathonloper Rob Strik uit Baarn is vijf weken na zijn verdwijning in Thailand nog altijd zoek. Omdat de familie niets meer verneemt van de Thaise autoriteiten, start zoon Lars volgende week zelf een zoektocht. Dat schrijft AD Amersfoortse Courant.

De 65-jarige Strik keerde op 6 september niet terug van een verblijf in Thailand. De wegatleet die successen boekte in de jaren '70 en '80, vertrok twee maanden eerder in zijn eentje naar zijn tweede thuisland om tot rust te komen na privébeslommeringen. Strik, die vaker alleen naar Thailand reisde, legde zijn bestemming vooraf niet vast. Volgens de achtergebleven gezinsleden - Strik is getrouwd en heeft twee volwassen zoons - verkoos hij doorgaans kleine dorpen in het niet-toeristische zuidoosten.

Zoon Neals koestert weinig hoop dat zijn vader, die hem opleidde tot professioneel marathonloper, nog in leven is. 'De kans is groot dat hij een ongeluk heeft gehad op een moment dat er niemand bij hem was. Het gebeurt vaker in die landen. En hij reisde tenslotte alleen,' zegt Neals. Dat zijn broer nu toch afreist naar Thailand kan volgens hem moeilijk anders. 'Rob staat als vermist genoteerd, maar we weten niet of en hoe er is gezocht. Aan vrienden van ons in Thailand doet de politie geen mededelingen. Dat doen ze alleen aan familie.'

Hoop
Heel even vlamde vorige week de hoop op toen de politie in eigen land meldde dat Rob Strik misschien was gezien op een Grieks eiland. 'Het bleek niet te kloppen. Ik kon me het ook niet voorstellen: zomaar naar Griekenland gaan, dat zou hij nooit doen.'
Bron

Buurman van ontvoerder Castro blijkt moordenaar


FBI stuit tijdens onderzoek op oude zaak

Het huis van Ariel Castro wordt neergehaald door de FBI. Nu blijkt ook de buurman een moordenaar te zijn. © epa.


De Amerikaanse ontvoerder en serieverkrachter Ariel Castro, die jarenlang drie vrouwen gevangen hield en misbruikte in zijn huis in Cleveland, blijkt niet de enige in de buurt met een besmeurd verleden. Zijn buurman is aangeklaagd voor het vermoorden van twee vrouwen en het verkrachten van twee meisjes in de jaren 90. Dat heeft de Amerikaanse recherche FBI vrijdag bekendgemaakt.


Elias Acevedo (49) zou in 1994 een 30-jarige buurvrouw hebben vermoord. Een jaar later bracht hij volgens de politie een zwanger 18-jarige meisje om het leven. Ook zou hij twee meisjes van 11 en 8 herhaaldelijk hebben misbruikt. Verder wordt hij verdacht van het verkrachten van zijn schoonzus. Acevedo heeft bekend en ontloopt daardoor de doodstraf.

In mei werden drie vrouwen bevrijd uit de woning van Castro aan Seymour Avenue in Cleveland. Ze waren respectievelijk in 2002, 2003 en 2004 verdwenen. Bij één van hen had hij een kind verwekt. Dat meisje was 6 jaar toen ze werd gered. Castro werd veroordeeld tot levenslang en 1000 jaar celstraf. Een maand na het vonnis pleegde hij zelfmoord.

Onopgeloste misdrijven
Na de vondst van de ontvoerde vrouwen besloot de politie om onopgeloste misdrijven in de omgeving te onderzoeken. Ze spraken met de buren en ontdekten dat Acevedo in het verleden was veroordeeld voor zedenmisdrijven. Hij had verzuimd zijn verblijfplaats aan de autoriteiten door te geven.

DNA-onderzoek bracht hem vervolgens in verband met de moorden en verkrachtingen. Zijn sporen konden worden gekoppeld aan de verkrachting van zijn schoonzus in 1993. Die gebeurde vlakbij Seymour Avenue. Een eindje verderop werd een jaar later het lichaam van Acevedo's buurvrouw gevonden.

Kort na die moord verdween de zwangere jonge vrouw. Ze werd voor het laatst gezien in januari 1995 in de buurt van Seymour Avenue. Haar lichaam werd pas vorige week gevonden, toen Acevedo de politie naar een rioolput leidde
Bron