Translate

zaterdag 19 oktober 2013

Bijna 700 migranten vastgezet in Moskou

De Russische politie pakt een activist op in Moskou bij een demonstratie vorige week. © epa.


De politie in Moskou heeft sinds zondag bijna 700 illegale migranten vastgezet, meldde persbureau RIA Novosti zaterdag. Vorig weekend braken er gewelddadige rellen uit tussen nationalisten en migranten naar aanleiding van de moord op een 25-jarige Rus, vermoedelijk gepleegd door een migrant.

Daarop begon de politie met een grote operatie die de Russische hoofdstad moet ontdoen van illegale migranten. Het gaat daarbij vooral om mensen uit Centraal Azië. Zeker 159 van de migranten heeft zich volgens de politie niet aan de migratiewet gehouden. 105 van de overtredingen kunnen leiden tot uitzetting.

De rellen braken zondag uit in een groentenmarkt in het zuidelijke district Birjoeljovo in Moskou waar veel migranten werken. De politie deed daar maandag een inval waarbij meer dan duizend migranten werden opgepakt en kort vastgezet. Een dag daarna maakte de politie bekend dat een man uit Azerbeidzjan is gearresteerd op verdenking van de moord.

Politiechef Anatoli Jakoenin zei vrijdag dat de politie wekelijks operaties zal uitvoeren. De politie-inval bij de groentenmarkt heeft ervoor gezorgd dat 94 mensen konden worden uitgezet. De groentemarkt sloot woensdag definitief haar deuren wegens sanitaire redenen.
Bron

Agenten zien vluchtende man uit lucht vallen

De Zacharias Jansenstraat in Den Haag. © Street View.


Agenten kregen zaterdagochtend in Den Haag de schrik van hun leven toen ze een man uit de Dominicaanse Republiek letterlijk uit de lucht zagen vallen. De 29-jarige man was een moment eerder op de tweede verdieping van een woning uit een raam gedoken om te ontsnappen aan andere politiemensen.

De agenten waren 's ochtends naar de woning aan de Zacharias Jansenstraat gegaan om een getuigenverklaring op te nemen van één van de bewoners. In de woning zagen de politiemensen zeven mannen en een patroonhouder van een vuurwapen. Daarop besloten de agenten alle aanwezigen op te pakken op verdenking van vuurwapenbezit.

Op de stoep
De 29-jarige Dominicaan leek zich niet zonder slag of stoot te willen laten oppakken. De politiemensen in het huis konden niet verhinderen dat de man uit een raam dook. 'Gealarmeerde agenten die net aankwamen bij de woning om de verdachten te vervoeren, zagen de man voor hun neus op de stoep terecht komen', meldde de politie.

De Dominicaan liep door de valpartij meerdere botbreuken op en is ernstig gewond opgenomen in het ziekenhuis. Daarna wacht hem mogelijk ook nog een verblijf in de cel. In de woning werden drie vuurwapens en verdovende middelen aangetroffen. De overige verdachten, eveneens Dominicaans, zijn opgepakt en worden verhoord.
Bron

Scoutleider mogelijk vervolgd voor vernielen rotsformatie

In Amerika is met grote verontwaardiging gereageerd op een video waarin een leider van de padvinderij met veel bravoure een 170 miljoen jaar oude rotsformatie in de woestijn van Utah omgooit. De autoriteiten in het Amerikaanse Utah overwegen aangifte van vernieling te doen.

Ook twee mannen die de scoutleider uitbundig toejuichen kunnen volgens de politie worden vervolgd. De video van het incident, die al ruim 1,4 miljoen keer is bekeken, heeft al veel verontwaardigde reacties op Twitter opgeleverd.

Op de beelden is te zien hoe scoutleider Glenn Taylor de massieve rots van zijn plaats duwt in het Goblin Valley State Park, terwijl zijn twee vrienden zingen en lachen. 'We hebben de Goblin Valley gemoderniseerd!', zo roept een van de mannen op de video.

De eeuwenoude rotsformatie in Utah trekt bezoekers uit de hele wereld.

>

Bron

'Ongeboren baby's vermoord in Syrië voor sigaretten'

© afp.

Er zijn stilaan geen woorden meer voor de gruwel die de Syrische bevolking moet ondergaan. Zelfs de ongeboren kinderen zijn nu een doelwit en niet langer veilig in moeders buik. Een sluipschutter die een foetus weet te vermoorden, wint een pakje sigaretten. 'Oorlog voeren als misselijkmakende wedstrijd', zo onthult een Britse chirurg in The Daily Mail.


Dokter David Nott heeft bewijzen onder ogen gekregen waaruit blijkt dat strijders het voorzien hebben op burgers als doelwit 'bij wijze van oefening'. In enkele gevallen kregen zwangeren vrouwen zelfs met opzet een kogel in de buik om hun ongeboren baby te doden.

Lichaamsdelen
Volgens de Londense chirurg, die als vrijwilliger meehielp in een Syrisch ziekenhuis in een niet nader genoemde stad en na vijf weken uit het land terugkeerde, doen ter plaatse geruchten de ronde dat sluipschutters beloond worden indien ze de de 'juiste' lichaamsdelen weten te raken. Bijvoorbeeld, een pakje sigaretten voor een dode foetus.

Tieners met foetus in plastic tas aangehouden

Bij een filiaal van de lingerieketen Victoria's Secret in New York is donderdag een 17-jarig meisje aangehouden dat een tas bij zich had waarin een foetus zat. Het meisje was met een even oude vriendin aan het winkelen.

Een beveiliger van de winkel in Manhattan controleerde de tassen van de meisjes omdat hij vond dat ze zich vreemd gedroegen en hen van winkeldiefstal verdacht. Daarbij ontdekte hij dat een van de meisjes een plastic tas bij zich droeg met daarin de foetus.

Bij ondervraging door de politie gaf een van de tieners toe dat ze het doodgeboren jongetje bij zich had toen ze werd aangehouden. Het meisjes zei dat ze een dag eerder was bevallen van de foetus en niet wist wat ze ermee moest doen.
Bron
Lees ook: Politie: 'Doodsoorzaak baby in plastic tas nog onbekend'

Kleuter (4) in zigeunerkamp is ontvoerde baby

Een foto van het ontvoerde meisje die door de Griekse politie is verspreid © afp.


De Griekse autoriteiten hebben Interpol en andere internationale instanties ingeschakeld om de identiteit te achterhalen van een 4-jarig meisje dat in een zigeunerkamp in Griekenland woonde bij twee mensen die niet haar ouders zijn. De kleuter viel op tussen de zigeuners door haar blanke huid, blonde haar en groene ogen. De 'vader' (39) en 'moeder' (40) zijn opgepakt op verdenking van ontvoering. Dat meldde de Griekse politie vrijdag.

Het meisje werd woensdag ontdekt tijdens een routinecontrole in het Roma-kamp in het Griekse plaatsje Farsala, ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van Athene. Agenten spraken haar 'ouders' aan op de uiterlijke verschillen. Het blonde, bleek getinte kind had helemaal niets weg van het Griekse stel, dat volgens de politie tegenstrijdige verklaringen gaf, zoals dat het kind in een deken gevonden was of door een onbekende aan hen was gegeven. Uit DNA-onderzoek bleek dat het meisje onmogelijk hun kind kon zijn.

Het meisje is hoogstwaarschijnlijk in 2009 weggehaald bij haar biologische ouders. Die zijn nog niet gevonden. Daarom hebben de Griekse autoriteiten een foto van het meisje verspreid om de identiteit te achterhalen. Voorlopig is het meisje opgevangen door hulpverleners.

Het meisje is ondergebracht bij een kinderopvangorganisatie. De directeur daarvan, Kostas Giannopoulos, toonde zich geschokt over het gemak waarmee mensen kinderen als die van henzelf kunnen inschrijven. 'Er is nog veel uit te zoeken. Er zijn andere kinderen die wel ingeschreven waren, maar niet gevonden zijn in het kamp. Ik vrees dat de politie iets boven tafel gaat krijgen dat veel verder gaat dan alleen dit meisje.'

Volgens de politie heeft de Griekse 'moeder' van het meisje twee verschillende identiteitskaarten. In de ene hoedanigheid heeft ze vijf dochters en een zoon, in de andere is ze moeder van vier meisjes. In vijf maanden tijd, van juni tot november 1993, zou ze drie kinderen hebben gekregen, en van oktober 1994 tot februari 1995 nog eens drie kinderen.

Bron
Lees ook: 'Ontvoerd' Roma-meisje ouder dan gedacht
Lees ook: 'Ouders' van Maria beweren haar geadopteerd te hebben
Lees ook: 'Echte moeder van Maria is Bulgaarse prostituée'

vrijdag 18 oktober 2013

Doema-voorman klaagt over 'Hollandse ziekte'

Voorzitter Aleksej Poesjkov van de buitenlandcommissie van de Doema, het Russische parlement, heeft vrijdag opnieuw fel uitgehaald naar Nederland. 'Nieuwe Hollandse ziekte: voortaan mag de politie in Den Haag diplomaten slaan en arresteren', liet hij via Twitter weten.

Poesjkov reageerde daarmee op de uitlatingen van premier Rutte, die eerder op vrijdag had verklaard dat Nederland geen strafmaatregelen zal nemen tegen de agenten die de Russische diplomaat Dmitri Borodin hadden gearresteerd, zoals Moskou had geëist.

Eerder had Poesjkov in de zaak-Borodin al zijn onvrede over de Nederlandse politie geuit. Die kan volgens hem beter achter 'gelegaliseerde pedofielen' aanzitten dan achter Russische diplomaten.


Bron

Eigenaar website riskeert celstraf voor plaatsen moordvideo

De Canadese eigenaar van de website BestGore.com riskeert een gevangenisstraf omdat hij een video van een echte, gruwelijke moord online plaatste. Dat meldt de techsite The Verge. De video verscheen in mei op de website onder de titel '1 Lunatic 1 Icepick'.

BestGore.com toont expliciete video's van executies, martelingen en verminkingen. Veel van het beeldmateriaal is echt. Toen '1 Lunatic 1 Icepick' op de site verscheen, steeg het bezoekersaantal van drie miljoen per maand naar een half miljoen per dag.

De video toont in tien minuten de gruwelijke moord op de Chinese student Lin Jun (33). De dader was een psychopaat die de video online verspreidde en daarna de lichaamsdelen van het slachtoffer naar verscheidene politieke partijen verstuurde.

Canadese wet
De rechtszaak tegen de moordenaar, Luka Magnotta, start in november. Intussen beslisten de autoriteiten in Canada ook de eigenaar van de website, de 38-jarige Mark Marek, voor de rechter te dagen. Marek wordt aangeklaagd voor het verzieken van de moraal. Volgens een Canadese wet uit 1949 staan hier celstraffen van twee jaar of langer op.

Rotterdamse neparts misleidt 8 jaar lang werkgevers

© anp.


Neparts Mehmet A. kon niet verkroppen dat hij zijn studie geneeskunde niet had afgemaakt. Uit schaamte hield de Rotterdammer (40) jarenlang vol arts te zijn, zelfs tegen zijn eigen vrouw.

Dat bleek gisteren bij de Rotterdamse rechtbank, waar de neparts terecht stond voor het oplichten van zijn laatste werkgever Bouman GGZ en het uitschrijven van valse recepten. Hiervoor kreeg hij een werkstraf van 120 uur. Dat meldt het AD vandaag.

Acht jaar lang wist A. zijn familie en zijn werkgevers voor de gek te houden. Tijdens sollicitatiegesprekken deed hij zich voor als arts. Met succes. Verschillende keren kreeg hij een baan. In de jaren '90 als bedrijfsarts in Amsterdam, waarbij hij daadwerkelijk patiënten zag. Daarna in andere functies zonder direct contact met patiënten. Niemand zou door de neparts zijn benadeeld.

Zwaard van Damokles
'Via via kwam ik bij de arbodienst terecht. Zo is het gaan rollen,' vertelde A. de rechter gisteren. Natuurlijk vreesde hij dat zijn bedrog zou worden ontdekt. 'Dat heeft altijd als het zwaard van Damokles boven mijn hoofd gehangen.'

Waar hij voor vreesde, gebeurde ook. Drie keer werd hij na korte tijd ontslagen omdat hij niet in het BIG-register van artsen stond. Dit weerhield hem er niet van om opnieuw te liegen.

Bij Bouman, waar hij aan de slag zou gaan in de functie van behandelcoördinator/arts, wist hij velen te overtuigen dat zijn bul in een kluis lag waar alleen zijn vakantievierende vader bij kon. 'Hij heeft zo mensen in gevaar gebracht,' stelde het Openbaar Ministerie gisteren. 'Ook door recepten uit te schrijven aan een vriend en zijn vrouw.'

Schulden
Bouman wees hem na een introductiecursus van 4 weken alsnog de deur. Twee jaar later zit A. in de bijstand, heeft vele schulden, verzorgt als vrijwilliger ouderen en wordt behandeld door een psychotherapeut. De relatie met zijn vrouw is stukgelopen. Voor de toekomst ziet hij zichzelf werken 'in een commerciële functie'.
Bron

Ravage door bosbranden Sydney, brandweer verwacht meer doden

De kust van Catherine Hill Bay bij Wyong, een plaats aan de kust tussen Sydney en het noordelijker gelegen Newcastle. © epa.


Bij de bosbranden die woeden in een uitgestrekt gebied rondom Sydney, is donderdag een 63-jarige man om het leven gekomen. Hij is voor zover bekend het eerste dodelijke slachtoffer bij de branden die het zuidoosten van Australië deze week treffen. Autoriteiten vrezen echter dat er meer doden zullen worden gevonden in de verwoeste huizen.

De man kwam om het leven tijdens bluswerkzaamheden in Wyong, een plaats aan de kust tussen Sydney en het noordelijker gelegen Newcastle. De man probeerde zijn huis tegen de oprukkende vlammenzee te beschermen, maar zakte in elkaar doordat hij hartaanval kreeg. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed.

De brandweer heeft in de regio te maken met ongeveer honderd vuurhaarden. Daarvan zijn er 34 nog niet bedwongen. Honderden woningen zijn tot op heden in vlammen opgegaan.


Geld fraude Bulgaren verdwenen

Nederland kan fluiten naar de miljoenen aan zorg- en huurtoeslagen die Bulgaarse bendes hebben ontvangen. De fraudeurs hebben voor zeker 7 miljoen euro aan onterechte toeslagen aangevraagd. Ze kregen minstens 3,4 miljoen euro.

Bij de strafzaak tegen drie opgepakte fraudeurs bleek gisteren dat het schadebedrag nog hoger dan 3,4 miljoen kan worden en dat het erg moeilijk wordt het geld terug te krijgen.

De Bulgaren houden zich tijdens de verhoren bij de politie van de domme. Ze beweren zelfs dat ze dachten dat het legaal was geld aan te vragen in Nederland, zonder dat zij hier werkten, woonden of zorg ontvingen.

De Bulgarenfraude kwam eerder dit jaar aan het licht door een tv-uitzending van Brandpunt. Bulgaarse bendes bleken hele groepen landgenoten met bussen naar Nederland te brengen om hier te frauderen. Die schreven zich hier in op valse adressen, vroegen toeslagen aan, openden bankrekeningen en inden het geld. Daarna vertrokken ze weer naar Oost-Europa. Justitie erkent dat zij niet alle fraudeurs heeft kunnen achterhalen. 'Het netwerk is maar voor een deel opgerold.'

Strafzaak
De Bulgarenfraude bracht staatssecretaris Weekers (Financiën) in grote verlegenheid. Hoewel zijn ambtenaren wisten dat er werd gefraudeerd, zei hij er niets van te hebben geweten. Weekers overleefde in de Tweede Kamer een motie van wantrouwen. Hij heeft maatregelen genomen om deze vorm van fraude in de toekomst te voorkomen. De strafzaak in Rotterdam tegen de drie aangehouden fraudeurs gaat over 3 maanden verder.

Vrouw sterft door innemen onkruidverdelger van drogist

In het Belgische Sint-Pieters-Leeuw is een 41-jarige vrouw overleden nadat een drogist haar een onkruidverdelger had meegegeven in plaats van een alternatief geneesmiddel.

Heidi Chantrain was van plan om samen met haar 27-jarige huisgenoot een alter­natieve reinigingskuur te ondergaan. Daar hadden ze onder meer het sterk relaxerende magnesiumsulfaat voor nodig, dat Heidi ging halen bij een drogist, dat meldt Het Laatste Nieuws.

Nu blijkt dat de verkoper, een zestiger uit Lennik, haar natrium­chloraat had meegegeven. Dat is een sterke onkruidverdelger en is zeer ­dodelijk. Door de vergiftiging werden de organen van beide personen zwaar aangetast. De vrouw stierf kort daarna.

Bron

donderdag 17 oktober 2013

Schoonmaker steelt diamant van 1,2 miljoen

© AFP.


In België staat een schoonmaker terecht die een diamant met een waarde van 1,2 miljoen euro zou hebben gestolen uit een diamantslijperij. De man beweert dat de edelsteen van een tafel was gerold en dat hij hem per ongeluk had opgezogen met zijn stofzuiger. Hij durfde de diamant niet meer terug te geven.

Justitie gelooft daar niets van. De aanklager eiste tegen hem en zijn ex-zwager, die een koper zocht, 40 maanden cel en 1100 euro boete.

De diamantslijperij dacht dat de kostbare diamant in een vuilnisbak was gevallen, maar niets bleek minder waar.

De steen was 's avonds op een tafel blijven liggen en op camerabeelden is te zien hoe de schoonmaker verdachte bewegingen met zijn poetsdoek maakte.
Bron

Zoon vindt moeder terug na 22 jaar dankzij tatoeage

© thinkstock.


Een moeder en zoon uit India hebben elkaar na 22 jaar teruggevonden dankzij een tatoeage. De moeder raakte haar destijds 6-jarige zoontje Ganesh kwijt in de mensenmassa op een druk treinstation en vond hem niet meer terug.

De jongen kwam op straat terecht. Vervolgens woonde hij in een aantal weeshuizen en bij een visser. Dankzij een vooruitziende actie van de moeder hebben de twee elkaar onlangs teruggevonden. De vrouw had haar naam op de arm van al haar kinderen laten tatoeëren. Er bleken echter veel mensen met dezelfde naam in India te leven.

Ganesh, die tegenwoordig bij de politie werkt, begon met hulp van collega's een zoektocht naar zijn moeder. Met resultaat: een kantinemedewerkster van een van de weeshuizen herinnerde zich dat hij haar als kind over een bepaald soefiheiligdom had verteld.

In de omgeving daarvan kwam het team de moeder op het spoor. 'Dit zie je normaal alleen in films, maar ditmaal was het echt', zei de politiecommissaris die bij het onderzoek betrokken was.
Bron

VS waarschuwt voor nieuwe aanslag al-Shabaab

Keniaanse soldaten op missie in Somalië. © afp.


De islamitische terreurorganisatie al-Shabaab heeft mogelijk plannen voor een aanval in Kampala, de hoofdstad van Uganda. De Amerikaanse ambassade in het Afrikaanse land heeft daar donderdag voor gewaarschuwd.

De VS vrezen dat al-Shabaab een aanval voorbereidt naar het evenbeeld van de aanslag op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Een groep militanten drong dat winkelcentrum eind september binnen en schoot minstens 67 mensen dood.
Bron

'Holloway-verdachte vluchtte na misser politie'


Man die andere toeriste aanviel, werd vrij gelaten

Natalee (l) en haar vrienden waren in 2005 op vakantie op Aruba. © Archieffoto EPA.


Door een blunder van de Arubaanse politie kon een man, die mogelijk te maken had met de verdwijning van Natalee Holloway, vluchten naar Zuid-Amerika. Dat meldt het tv-programma Brandpunt Reporter in de uitzending van donderdag.

Het gaat om een man die in de week voor de verdwijning van Natalee probeerde een andere Amerikaanse toeriste, Tracey Allan, op een Arubaans strand mee te sleuren naar zijn auto. De man die alleen een lang shirt droeg, probeerde haar minutenlang mee te trekken en dreigde een steen tegen haar hoofd te slaan, toen ze weerstand bood. Dat blijkt uit het verhaal dat Allan destijds ook deed bij een show van het AmerikaanseNBC.

De jonge vrouw was ervan overtuigd dat hij van plan was haar te verkrachten, maar ze wist te ontkomen. Tracy zat in hetzelfde hotel als waar Holloway destijds verbleef en de aanval gebeurde negen dagen voor haar verdwijning op hetzelfde strand dat Joran van der Sloot noemde in een van zijn verklaringen. De Nederlander beweerde Holloway daar slapend te hebben achtergelaten.

Aangifte
Allan deed direct aangifte na de aanval. Ze liet weten in de NBC-show dat haar aangifte en tips nooit serieus zijn behandeld. Pas enkele maanden na de verdwijning van Holloway werd haar gevraagd mee te werken aan een compositietekening.

Vanavond in het programma wordt duidelijk dat deze man door de politie in Aruba is opgepakt, waarna Allan hem identificeerde, maanden na de aanval in 2005. 'Enkele weken daarna belde een Arubaanse politieman me dat ze hem opgepakt hadden, maar dat hij weer vrij was gelaten en dat hij naar Colombia was gevlucht', vertelt Allan.

Het Openbaar Ministerie op Aruba bevestigt het verhaal. De man werd aanvankelijk aangehouden voor een ongeldige verblijfsvergunning. Hij werd niet herkend door de Arubaanse autoriteiten. Peter Blanken, officier van justitie op Aruba, laat in het programma weten alsnog de mogelijkheid van een internationaal opsporingsbevel te willen bekijken.

Politiedossier
Het programma wist de hand te leggen op het politiedossier en dook nog eens in de zaak. Aan het programma werkten misdaadjournalist Wim van de Pol en journalist Vincent Verweij mee. De laatste stelde eerder dat de mediahype rond Van der Sloot het zicht op de ware gebeurtenissen in de fatale nacht heeft versluierd. Het politieonderzoek zou daardoor niet goed uitgevoerd zijn.

Justitie staarde zich blind op Van der Sloot, andere verdachten werden nauwelijks onderzocht. Dit voorjaar was bij VPRO's Medialogica al hundocumentaire te zien over de zin en de onzin die de media over de zaak naar buiten brachten. In november verschijnt hun boek 'Dossier Holloway'.

Bron

'Buckingham Palace staat op instorten'

© ap.


Het paleis van de Britse koningin Elizabeth staat op instorten. Dat werd deze week onthuld door Sir Alan Reed, hoofd van de Kroonraad, die de queen helpt met haar boekhouding. Zo beschrijft de Engelse krant Express.


Het onderhoud aan Buckingham Palace en Windsor Castle zou zo achterstallig zijn dat bijvoorbeeld sommige daken al niet meer te repareren zijn. Het jarenlange ontbreken van investeringen in deze en andere gebouwen van de koninklijke familie heeft de kosten voor herstelwerkzaamheden doen oplopen tot in de miljoenen ponden.

In 1953 kreeg het paleis een opfrisbeurt voor de kroning van de koningin, maar toen werden niet alle delen meegenomen. Een grote renovatie werd voor het laatst in 1913 uitgevoerd.

Het gebouw heeft 775 kamers, inclusief 78 badkamers en 92 kantoren. Het zou zelfs zo erg zijn dat het personeel emmers moet plaatsen om het regenwater op te vangen dat door het dak lekt. Ook zouden stukken pleisterwerk naar beneden komen. In zowel Buckingham Palace en Windsor Castle zou ook nog eens asbest zitten. Het zou 20 jaar kosten om alles te verwijderen.

De bewoonde koninklijke paleizen zijn geen eigendom van de koningin maar in handen van een nationaal fonds. De onderhoudskosten vallen ten deel aan de overheid, die de koningin voorziet van een jaarlijkse bijdrage. De afgelopen jaren heeft ze collectanten op pad gestuurd om geld op te halen voor de reparatiekosten, maar regelmatig keerden die met lege handen terug.
Bron

woensdag 16 oktober 2013

Duikster vindt 'zeemonster' van 5,5 meter lang

De vijf meter lange vis. © ap.Uitgerekend een marinebioloog stuitte bij toeval afgelopen zondag in de zee bij Californië op een wel heel bijzonder wezen: het zilverkleurige karkas van een 5,5 meter lange slangachtige riemvis.

Marinebioloog Jasmine Santana van het Catalina Island Marine Institute (CIMI) vertelt hoe ze tijdens haar duik negen meter verderop iets zag glinsteren. 'Ik moest dit ding wel mee naar boven nemen, anders zou niemand me geloven.' Nadat ze het karkas 23 meter aan de staart had meegetrokken door het water, hielpen vijf anderen haar om het monster aan land te krijgen.

De riemvis- of haringkoning - leeft bijna een kilometer onder de zeespiegel. De vissen worden zelden levend aangetroffen en er is daardoor weinig over de vissen bekend. Het is de langste beenvis ter wereld. De riemvis wordt gemiddeld 3 meter lang, maar er zouden in het verleden ook exemplaren gezien zijn van wel 17 meter lang. Het karkas is begraven in afwachting van nader onderzoek.


Bron; bekijk de video


Iran wil 'niet langer in donker lopen' en presenteert plan

Zes wereldmachten en Iran bespreken op dit moment in Geneve het kernprogramma van het islamitische land en de verwachtingen zijn hooggespannen. © reuters.


Iran wil niet langer 'in het donker lopen' en heeft een plan gepresenteerd dat de Iraanse onderhandelaars 'in potentie een doorbraak' noemen, maar de details hiervan worden vooralsnog niet openbaar gemaakt. Zes wereldmachten en Iran bespreken op dit moment in Genève het kernprogramma van het islamitische land en de verwachtingen zijn hooggespannen.

Volgens de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi hebben de wereldmachten positief gereageerd op de Iraanse plannen, maar is besloten om de details voor het moment niet bekend te maken. De formele naam van het plan zou 'Een einde aan de onnodige crisis en een begin van een frisse horizon' zijn. 'We willen niet langer in onzekerheid in het donker lopen en twijfels hebben over de toekomst', zei Araqchi.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) plus Duitsland praten dinsdag en woensdag met Iran over haar kernprogramma. Het Westen is al jaren bezorgd dat Teheran werkt aan een kernwapen. Iran ontkent dit ten stelligste, en zegt een onvervreemdbaar recht te hebben op nucleaire energie. Aan het einde van de dag repte een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton, die de onderhandelingen voorzit, van 'voorzichtig optimisme'.

'Eerste fossiel van met bloed volgepropte mug ontdekt'

Het muggenfossiel kwam uit de collectie van een Amerikaanse insectenkenner. © ap.


Amerikaanse insectologen hebben de ontdekking aangekondigd van een fossiel van een mug die nog bloed in de buik heeft. Het gaat om de restanten van de laatste maaltijd die het diertje 46 miljoen jaar geleden verorberde.

'Het gaat om het eerste fossiel van een mug die volgepropt is met bloed dat ooit is ontdekt', verklaarde Dale Greenwalt, een gepensioneerd biochemicus, die aan de slag is in het Museum voor Natuurgeschiedenis in Washington. Hij is ook de hoofdauteur van de studie die verscheen in de 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

Het oudste gevonden fossiel van een mug is al 95 miljoen jaar oud, maar dat bevatte geen bloed. In die periode liepen er nog dinosaurussen op de aarde. Zij verdwenen 65 miljoen jaar geleden uit beeld. Hoewel 14.000 soorten insecten zich met bloed voeden, zoals teken, vlooien en muggen, zijn er bijna geen fossielen ontdekt die getuigen van die voedingswijze door de evolutie heen. Slechts vier fossielen van parasieten van de slaapziekte of malaria zijn gevonden die aangeven dat die insecten op een dieet van bloed stonden.

Het fossiel van de mug dat bloed bevat, werd ontdekt in de 25 jaar oude collectie van een Amerikaanse insectenkenner die aan het museum in Washington was geschonken.
Bron

'Aanwijzingen voor aanslag op Nederlands vliegtuig'


Geen vluchten Transavia op Sharm-el-Sheikh

Een vliegtuig van Transavia © Archieffoto ANP.


Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt de komende twee weken niet op de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh, omdat dat niet veilig zou zijn. Dat zei een woordvoerster van Transavia woensdag naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

Transavia baseert het besluit op een risicoanalyse van de veiligheidsorganisatie van de KLM-groep, waar ook Transavia deel van uitmaakt. Wat er in de analyse staat, is niet bekendgemaakt.

Volgens NRC zou er een waarschuwing van de veiligheidsdienst AIVD ten grondslag liggen aan het besluit van Transavia. Er zouden aanwijzingen zijn dat op een vlucht van Nederland naar Egypte een aanslag gepleegd zou worden.

De vluchten van Transavia en ook ArkeFly lagen stil in verband met een negatief reisadvies voor Egypte. Transavia zou deze week weer gaan vliegen op Sharm-el-Sheikh, Hurghada en Marsa Alam. De vluchten naar die twee laatste plaatsen gaan wel door.Bron
Lees ook: Terreurdreiging luchtvaart boven Sinaï

Grootste meteoriet van deze eeuw opgedoken

© reuters.


Russische wetenschappers hebben woensdag een enorm stuk meteoriet uit een meer bij Tsjeljabinsk, in de Oeral, gevist. De meteoriet kwam in februari op aarde neer. Het was de grootste meteoriet in ruim een eeuw.


Door de schokgolf die de meteoriet bij inslag voortbracht liepen ruim 1600 mensen verwondingen op. De klap was naar schatting twintig keer zo zwaar als de atoombom die op Hiroshima viel.

De wetenschappers hebben het brok meteoriet, na deze uit het meer gevist te hebben, gewogen. De weegschaal gaf 570 kilo aan.
Bron

Nederlandse diplomaat 'netjes en professioneel' geslagen


Russisch protest voor de Nederlandse ambassade in Moskou. © epa.


De populaire Russische krant Troed heeft woensdag een opmerkelijke draai gegeven aan de berichtgeving over de aanslag op de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch. Volgens Troed is Elderenbosch 'netjes en professioneel' geslagen en vastgebonden. 'Hij is zo voorzichtig behandeld dat hij niet eens medische verzorging nodig had."


De krant beklemtoont dat de twee daders zich beleefd als elektriciens hadden voorgesteld, en dat ze niets hebben gestolen uit Elderenbosch' woning. De beschrijving van de gebeurtenissen staat in scherp contrast met de 'aanval' door politieagenten in Den Haag op de Russische diplomaat Dmitri Borodin.

dinsdag 15 oktober 2013

'Stop ontwikkeling zelfdenkende wapenrobots'

© afp.


270 computerexperts en aanverwante deskundigen hebben hun handtekening gezet onder een oproep voor een verbod op het ontwikkelen van zelfdenkende wapensystemen oftwel moordrobots. Volgens de ongeruste deskundigen zijn de risico's niet te overzien.

Het internationale comité voor controle op robotwapens ICRAC is initiatiefnemer van de oproep en maakte de lijst met ondertekenaars uit 37 landen dinsdag bekend. Daarop staan ook enkele Nederlanders.

'Beslissingen over het toepassen van geweld moeten niet aan machines worden overgelaten', vinden de ondertekenaars. De technici zijn niet de enige die zich ongerust maken. In april begon Human Rights Watch (HRW) al een campagne tegen de apparaten.

'Regeringen moeten naar de waarschuwing van de deskundigen luisteren en met ons samenwerken om dit probleem gezamenlijk te tackelen voordat het te laat is', zei Noel Sharkey, hoofd van het ICRAC. De experts zijn bang dat de moordrobots net zo snel populair zullen worden als de drones, de onbemande vliegtuigjes waarmee doelen kunnen worden bestookt. Volgens het ICRAC hebben al zo'n 70 landen dergelijke op grote afstand bestuurbaar wapentuig.
Bron

Drugsbende dreigt met 'WK van terreur' in Brazilië

© epa.


De grootste criminele organisatie van Brazilië heeft ermee gedreigd terreur te zaaien tijdens het WK voetbal in de zomer van 2014. Dat schrijft de krant O Estado de Sao Paulo.

De organisatie Primeiro Comando da Capital (PCC), afkomstig uit Sao Paulo, heeft een 'Wereldbeker van de terreur' beloofd wanneer haar leiders, die in de cel zitten in Sao Paulo, overgebracht en geïsoleerd zouden worden in andere gevangenissen.

Het parket heeft namelijk recentelijk de arrestatie van 175 leden van de PCC geëist en de verhuizing van 32 gevangenen naar andere gevangenissen. 'Ik heb aan mijn mensen gevraagd om de alertheid te verhogen', aldus de hoofdcommissaris van de politie.

De PCC werd in 1993 opgericht door drugshandelaars die in de gevangenis zaten in Taubaté (op 140 kilometer van Sao Paulo) en opereert vandaag in 22 van de 27 Braziliaanse deelstaten. De organisatie onderhoudt een omvangrijk netwerk van drugshandel en misdaad.

Bende heerst in gevangenissen
Primeiro Comando da Capital telt 6 duizend leden in de gevangenissen in Sao Paulo en 1,6 duizend leden die op vrije voeten zijn. In andere deelstaten vertoeven nog eens 3,5 duizend leden. Volgens het ministerie van Justitie zijn 135 van de 152 gevangenissen in Sao Paolo gecontroleerd door de PCC.

De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor de golf van geweld in Brazilië in 2012, waarbij 300 doden vielen, onder wie een honderdtal politieagenten.
Bron

Kikker oplossing in bestrijding MRSA-bacterie

Delftse studenten wonnen een wedstrijd met hun ontdekking. Vlnr: Maithili Krishnan, Derk te Winkel en Bharath Kumar. © AD.


Vijf studenten van de TU Delft en Universiteit Leiden hebben een mogelijke doorbraak bereikt in de bestrijding van ziekenhuisbacterie MRSA. Dat staat in het AD vandaag.

De studenten hebben ontdekt dat een eiwit op de huid van een kikker de 'killerbacterie' uit kan schakelen. MRSA is wereldwijd een groot probleem.

'De MRSA-bacterie is bijna niet te behandelen met de huidige medicatie. Terwijl antibiotica de cel van de bacterie binnendringt en daarbinnen de werking blokkeert, boort 'ons' eiwit zich door tot het celmembraam. Daardoor is de cel in een keer vernietigd', legt een van de studenten synthetische biologie uit.

Dit weekend wonnen de studenten met hun ontdekking een gouden medaille bij de prestigieuze Europese wetenschapswedstrijd iGEM in Lyon. Het duurt nog zeker 10 jaar voordat het middel gebruikt kan worden.
Bron

Kleuter Delfzijl vermoedelijk ontvoerd en misbruikt

Een 4-jarig meisje uit Delfzijl is zondag waarschijnlijk misbruikt door een onbekende man. De man nam het meisje in zijn auto mee uit haar woonplaats. Drie kwartier later vond een voorbijganger haar in Appingedam. Dat meldde de politie vandaag.

Er is nog niemand opgepakt. De politie is op zoek naar een kale man met donkere kleren, die in een donkere auto reed. Vanmiddag houden agenten een buurtonderzoek in de beide plaatsen.

De politie wil in het belang van het onderzoek verder niets kwijt.
Bron

Nederlandse diplomaat mishandeld in Moskou

Een Nederlandse diplomaat is dinsdagavond mishandeld in zijn woning in Moskou. Twee mensen waren zijn huis binnen gedrongen en hebben de inrichting beschadigd. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur laten ontbieden. Nederland wil opheldering van de Russische autoriteiten over de mishandeling. Ook wil Nederland weten wat voor maatregelen er moeten worden genomen om de veiligheid van Nederlandse diplomaten te garanderen in Moskou.

De minister heeft inmiddels gebeld met de Nederlandse diplomaat, zo laat hij op Facebook weten. 'Ik heb hem gebeld, hij maakt het inmiddels goed.'

Het Russische persbureau Interfax meldt dat de aanval een protest zou zijn tegen homoseksuelen. De belagers hebben, aldus Interfax, in het appartement een hart op een muur getekend met daarin de letters LGBT gezet, een aanduiding voor lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transseksuelen. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei niets van de bekladding te weten.
Bron
Lees ook: 'Daders mishandeling diplomaat wellicht nationalistisch'
Lees ook: Geen schot in onderzoek mishandelde Nederlandse diplomaat in Rusland

OM onderzoekt diefstal ex-raadslid bij daklozenkrant

Het Openbaar Ministerie in Utrecht is een onderzoek gestart naar de diefstal van zeker 40.000 euro van de daklozenkrant door het Utrechtse ex-raadslid Bert van der Roest (PvdA). Afhankelijk van de feiten die dit onderzoek oplevert, besluit Justitie of de acteur en politicus strafrechtelijk wordt vervolgd.

Dat heeft een woordvoerster van het OM dinsdag gezegd.

Het OM heeft tot het onderzoek besloten nadat de lokale jongerenafdelingen van PvdA en VVD in Utrecht aangifte hadden gedaan tegen het ex-raadslid.

Het bestuur van daklozenkrant Straatnieuws heeft geen aangifte gedaan, omdat met Van der Roest is afgesproken dat hij het gestolen geld binnen een jaar zal terugbetalen.
Bron

Nieuwe vliegtuigstoelen: minder ruimte voor de klant

De nieuwe vliegtuigstoelen van sommige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zitten iets krapper. © ANP.


Mocht u een dezer dagen met een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij vliegen, dan is de kans aanwezig dat u wat krapper zit. De verouderde stoelen worden namelijk vervangen door hypermoderne exemplaren. Eén nadeel: die zitten nog wat krapper.

Het is een logische gedachte: door smallere stoelen in een vliegtuig te plaatsen, kun je er meer kwijt. En dat betekent meer winst voor de vliegbranche. Hoewel de nieuwe stoelmodellen van Amerikaanse maatschappijen als Alaska Airlines, Southwest, United Airlines en Delta Air Lines slechts één inch (2,54 centimeter) smaller zijn - gemeten vanaf de armleuning tot aan de achterkant van de stoel daarvoor - kan een vliegtuig gemiddeld toch zo'n vijf of zes extra stoelen kwijt.

Brandstofkosten
En er is nog een voordeel: doordat de nieuwe stoelen door gebruik van plastic (in plaats van metaal) lichter zijn, scheelt dat flink aan brandstofkosten. Volgens United Airlines maken de stoelen een A320-toestel zo'n 545 kilo lichter, wat jaarlijks een besparing van rond de tien miljoen dollar oplevert.

Voor de klant is het allemaal wat minder fijn. Niet alleen is er wat minder beenruimte, de nieuwe stoelen zorgen er ook voor dat het gangpad smaller wordt. Dat betekent: meer kans dat de kar met versnaperingen tegen wat uitstekende schouders aan botst.

maandag 14 oktober 2013

66.000 Vietnamezen vluchten voor tyfoon Nari

Nari richtte al veel schade aan op de Filippijnen. © epa.


Meer dan 66.000 Vietnamezen zijn maandag naar schuilplaatsen gevlucht uit angst voor tyfoon Nari, die waarschijnlijk dinsdag hun land bereikt. De tropische storm eiste afgelopen weekend in de Filipijnen al zeker 13 levens.


'Voor maandag wordt al hevige wind en flinke regenval verwacht, wat in de komende dagen kan oplopen tot in totaal 500 millimeter", zo liet de directeur van het Vietnamese meteorologisch instituut weten. De overheid waarschuwt vissers om niet uit te varen en adviseert vooral inwoners van het midden en het westen van het land om voldoende voedsel en goederen in te slaan als zij niet hoeven te evacueren.

Nog altijd worden 7 Filipijnen vermist sinds Nari daar overtrok. 32 mensen raakten gewond, 750.000 inwoners zijn dakloos geworden.
Bron

Taliban doden twee kinderen om 'spionage'

Afghaanse schoolkinderen in Ghazni. © afp.


De Taliban hebben zaterdagavond in Afghanistan twee kinderen van 8 en 10 jaar oud gedood, omdat zij werden verdacht van spioneren voor de overheid. Dat heeft de gouverneur van de oostelijke provincie Kunar gemeld, schrijven Afghaanse media maandag.

Onlangs brachten Taliban-militanten al een 15-jarige Afghaanse jongen om, omdat hij via zijn mobieltje met de politie zou communiceren. Eenzelfde verdenking kostte twee Afghaanse tienerjongens in juni het leven in Kandahar.
Bron

Koppel klaagt kliniek aan voor krijgen van derde kind

Ter illustratie © thinkstock.


Een Australisch stel sleept een vruchtbaarheidskliniek in Queensland voor de rechter vanwege hun derde kind. Het koppel wilde bij een ivf-behandeling twee bevruchte embryo's laten terugzetten maar kreeg uiteindelijk een drieling, schrijven lokale media maandag.

De 35-jarigen eisen een schadevergoeding van ruim een half miljoen Australische dollar (350.000 euro) voor de kosten van één van de nu 3-jarige kinderen. Het stel zou in 2009 een document hebben ondertekend waaruit blijkt dat zij maximaal twee eitjes wilden ontvangen. Ze wilden namelijk het liefste één kind, maar zouden ook akkoord gaan met een tweeling. Drie was te veel, maar artsen brachten per abuis toch zoveel embryo's in.

'Deze mensen vinden hun kinderen geweldig, maar drie baby's tegelijkertijd is niet wat was afgesproken', aldus de advocaat. Twee lesbische Australische vrouwen kregen 4 jaar geleden om eenzelfde reden een schadevergoeding van omgerekend in euro's 1,6 ton.
Bron

'Arafat vergiftigd met Polonium-210'

De Palestijnse leider Yasser Arafat is hoogstwaarschijnlijk vergiftigd met de stof polonium-210, een zeldzame giftige en radioactieve stof. Bij onderzoek van Arafats lichaam en persoonlijke bezittingen zijn volgens onderzoekers uit Lausanne onverklaarbare en hoge niveaus van de stof aangetroffen. De onderzoeksresultaten zijn in het wetenschapstijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Zwitserse onderzoekers hebben de in 2004 in Frankrijk overleden Arafat onderzocht op aandringen van zijn weduwe, Suha. Zij verdenkt Israël ervan haar man te hebben vermoord. Eind vorig jaar werden de stoffelijke resten van Arafat opgegraven.


Bron

Toekomst omstreden bisschop in handen paus

De omstreden bisschop Franz-Peter Tebartz-Van Elst van het Duitse bisdom Limburg laat paus Franciscus een besluit nemen over zijn toekomst als bisschop. Dat meldde de geestelijke zaterdag in een verklaring. Hij liet weten 'bezorgd te zijn om de escalatie van de situatie' en vindt het spijtig 'dat veel gelovigen binnen en buiten het bisdom hieronder lijden'.

Tebartz-van Elst kwam in het nauw toen bekend werd dat de verbouwing van zijn ambtswoning 31 miljoen euro heeft gekost, zes keer zoveel als begroot. De Duitse krant Die Welt schrijft zaterdag dat het totale bedrag zelfs wel 40 miljoen euro kan zijn geweest, omdat het pand tijdens de verbouwing veel schade opliep. Daarnaast onderzoekt het Openbaar Ministerie of Tebartz-Van Elst meineed heeft gepleegd en beschuldigt de raad voor het vermogensbeheer van het bisdom hem van liegen.

Ontslag aanbieden
Een bisschop van de rooms-katholieke kerk kan niet zelf besluiten terug te treden, maar wel zijn ontslag aanbieden aan de paus. Tebartz-Van Elst vertrekt 'in de loop van de week' naar Rome voor een ontmoeting met de Duitse aartsbisschop Robert Zollitsch, zo meldden zijn woordvoerders zaterdag. Volgens Duitse media zou hij diezelfde dag nog vertrekken.

Zollitsch reist maandag naar Rome. Eerst zal hij met de Curie in het Vaticaan spreken en naar verwachting overlegt hij donderdag met paus Franciscus over de Limburgse affaire.
Bron

'Verdachte zaak-Maddie droeg blond kind naar strand'

De Britse politie heeft zondagavond twee compositietekeningen getoond van een man die mogelijk betrokken is bij de verdwijning van Madeleine McCann. De Metropolitan Police zegt dat contact met deze man 'van vitaal belang' is voor het onderzoek, meldt de BBC. De man zou door een familie zijn gezien terwijl hij 's avonds een blond kind naar het strand droeg.

De Britse politie heeft zondagavond twee compositietekeningen getoond van een man die mogelijk betrokken is bij de verdwijning van Madeleine McCann. De Metropolitan Police zegt dat contact met deze man 'van vitaal belang' is voor het onderzoek, meldt de BBC. De man zou zijn gezien terwijl hij 's avonds een blond kind naar het strand droeg, meldt de Britse zender Sky News.

Het BBC-programma Crimewatch, het Britse equivalent van Opsporing Verzocht, toont de compositietekeningen maandagavond opnieuw en laat dan ook een bijna 25 minuten durende reconstructie van Maddies verdwijning zien. De politie hoopt dat nieuwe informatie van het publiek zal leiden tot de opsporing van een blanke man in de leeftijd van 20 tot 40 jaar en van gemiddelde lengte en postuur. De tekeningen zijn gemaakt op basis van getuigen, die hebben verklaard de man te hebben gezien op de avond in 2007 waarop het toen 3-jarige Britse meisje in Portugal verdween.

Somalische piratenkoning gepakt op luchthaven België

De Belgische politie heeft zaterdagmorgen op de luchthaven van Zaventem een Somaliër aangehouden die ervan wordt verdacht de leiding te hebben gehad over de piraten die in 2009 70 dagen lang de bemanning van het Belgische schip 'Pompeï' gijzelden. Dat wordt gemeld door de Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne, werd in de boeien geslagen toen hij op Zaventem aankwam met een vlucht vanuit Nairobi (Kenia). Hij werd naar Brugge overgebracht, waar de onderzoeksrechter hem aanhield. De man zal worden vervolgd voor piraterij.

Afweyne en zijn zoon worden in VN-rapporten genoemd als de beruchtste en machtigste piraten die de afgelopen jaren de kusten voor Somalië hebben geterroriseerd. Sinds 2005 zou de aangehouden verdachte met zijn piratenbende miljoenen dollars hebben verdiend met het kapen van schepen.

Het is onduidelijk waarom hij naar België kwam. Afweyne verklaarde begin vorig jaar op een persconferentie te stoppen met piraterij om zich met politiek te gaan bezighouden.
Bron

Dikke man krijgt twee stoelen in vliegtuig: op rij 17 en 19

De reis van de Australiër Les Price naar Ierland is niet rimpelloos verlopen. Door zijn gewicht van 235 kilo was hij verplicht om twee stoeltjes in het vliegtuig te boeken. Dat zijn nu eenmaal de regels die de niet nader genoemde luchtvaartmaatschappij hanteert voor mensen die zwaarder zijn dan 125 kilogram. En dat liep goed fout.

Op de heenreis bleek dat de 43-jarige Price een zitje aan het raam en eentje aan de gang kreeg toegewezen op een rij met drie stoelen. Dat probleem kon vrij eenvoudig opgelost worden dankzij een welwillende passagier die de middelste stoel graag afstond aan meneer Price.

De terugreis verliep echter minder vlot voor de werkloze weduwnaar. Daar bleken de twee stoelen van Les Price zich op rij 17 en rij 19 te bevinden. Er was nogal wat improvisatie nodig voordat de man kon gaan zitten en het vliegtuig kon opstijgen.
Bron

zondag 13 oktober 2013

'De banaan is in groot gevaar'

© anp.

De banaan wordt bedreigd. Twee hardnekkige schimmelziekten dreigen de vrucht uit te roeien. In Wageningen zijn onderzoekers verwikkeld in een race tegen de klok om het meest populaire fruit ter wereld voor een ramp te behoeden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In het laboratorium hebben de studenten net de bananenplanten opgeruimd. Tientallen dode planten, opzettelijk besmet met schimmels om te kijken of de ziektes bestreden kunnen worden. Tijdrovend werk, maar enorm belangrijk.

Miljoenen kleine bananenboeren in derde wereld
'In de derde wereld is banaan vaak basisvoedsel. Bovendien worden miljoenen kleine bananenboeren bedreigd in hun levensonderhoud als de schimmelziekte toeslaat,' zegt Gert Kema, senior onderzoeker bij Plant Research International van de Wageningen Universiteit, tegen het AD.

Alle hens aan dek zou je dus denken. Maar Kema en zijn groep van twaalf onderzoekers zijn ongeveer de enigen op aarde die zich druk maken om de gezondheid van de banaan. Terwijl het na tarwe, rijst en maïs toch een van de meest verbouwde gewassen ter wereld is.

Schimmelziekten
Het draait allemaal om de schimmelziekten Black Sigatoka en de Panama-ziekte. 'Tegen Black Sigatoka kan gespoten worden,' zegt Kema. 'Maar dan moet dat wel vijftig tot zestig keer per jaar gebeuren.' En dat levert steeds meer milieuproblemen op. Daarom kijken Kema en zijn groep naar andere mogelijkheden om Black Sigatoka te bestrijden.

Zeven medewerkers Rode Kruis ontvoerd in Syrië

Zes medewerkers van het Rode Kruis en een lokale vrijwilliger van de Rode Halve Maan zijn zondag in het noordwesten van Syrië ontvoerd door gewapende mannen. Dat heeft het Internationaal Comité van het Rode Kruis bevestigd.

De woordvoerder van de organisatie wilde niks kwijt over de nationaliteit of de identiteit van de zes. Hij zei verder dat er nog geen contact is geweest met de ontvoerders. 'Wij roepen op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van het team, dat humanitaire hulp leverde aan mensen die dat het hardst nodig hebben. En dat doen we aan beide kanten van de frontlinies', zei hij vanuit Geneve, waar het hoofdkantoor van de organisatie zit.

Het team was op donderdag afgereisd naar Idlib om de medische situatie in de provincie te evalueren en medische voorraden aan te vullen. Ze waren duidelijk herkenbaar door een logo van het Rode Kruis toen ze bij Sareqeb werden overmeesterd.

Syrische staatsmedia meldden eerder op de dag dat de medewerkers van het Rode Kruis zijn ontvoerd nadat de daders het vuur hadden geopend op het voertuig waar ze in zaten. Dat kon het Rode Kruis niet bevestigen.

Ontvoeringen komen steeds vaker voor in het noorden van Syrië. Rebellen hebben daar een groot deel van het gebied in handen. Maar ook de regeringstroepen zitten er in steden, waardoor er dagelijks gevochten wordt.
Bron

Politie arresteert man in zaak rond verdwenen Maddie

De Britse politie heeft volgens verschillende bronnen een man gearresteerd in de zaak rond het verdwenen meisje Madeleine McCann. De voorbije dagen is de inmiddels zes jaar oude zaak weer in de schijnwerpers getreden.

De Sunday Mirror meldt dat een man door de politie van Manchester is opgepakt en dat computers in zijn huis in beslag zijn genomen. Vorige week publiceerde dezelfde krant nog het verhaal van een advocaat die een man ontmoet had die het kind op een Portugees eiland claimde te hebben gezien. Maddie verdween in 2007 in Portugal en sindsdien hebben haar ouders de hoop niet opgegeven. De arrestatie is volgens een bron dichtbij de familie een teken dat Maddie nog in leven kan zijn.
Bron

12 doden bij botenprocessie op de Amazone

In Brazilië zijn zaterdag zeker 12 mensen om het leven gekomen toen een boot met pelgrims kapseisde tijdens een processie op de Amazone. 34 mensen konden worden gered.

Het is volgens lokale media onduidelijk hoeveel mensen er precies aan boord waren toen de boot zonk bij Macapá, in het noorden van het Zuid-Amerikaanse land. Het schip, bouwjaar 2010, had een capaciteit van 40 mensen, maar was waarschijnlijk overvol.

Ongeveer 50.000 mensen op 50 grote schepen en een groot aantal kleine bootjes hebben deelgenomen aan het religieuze ritueel. De processie van zo'n 27 kilometer lang wordt jaarlijks gehouden ter ere van de nationale beschermheilige Onze Lieve Vrouw van Aparecida. De feestdag wordt op veel plaatsen in Brazilië gevierd met processies en kerkdiensten.
Bron

Vrachtwagen stort in ravijn Peru: 51 doden

© La República.


In Peru zijn minstens 51 mensen omgekomen toen de vrachtwagen waarop ze zaten in een 200 meter diep ravijn stortte. Geen van de passagiers overleefde de crash, zo heeft de brandweer bevestigd. Onder de doden zijn 14 kinderen.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Andesgebergte, in de provincie La Convención ten noordoosten van de stad Cusco. De vrachtwagen kwam van het dorp Suyucuyo, waar een feest was ter ere van de stichting van het district Santa Teresa. Vervoer per vrachtwagen is niet ongebruikelijk in dit gebied.

De vrachtwagen raakte nog om onbekende reden van de weg. De truck stortte zo'n 200 meter naar beneden en kwam terecht in een rivierbedding.

Het kostte de hulpdiensten anderhalf uur om op de rampplek te komen. Het bergen van de lichamen heeft vanwege het lastige terrein uren geduurd.

Er wordt nog onderzocht of de chauffeur onder invloed was.
Bron

110 Indiase pelgrims vertrapt bij paniek op brug

Het drama gebeurde bij een brug over de rivier de Sindh die naar de tempel leidt. Sommige slachtoffers vielen in de rivier. © ap.


Zeker 110 pelgrims, onder wie ook kinderen, zijn zondag omgekomen toen paniek uitbrak bij een hindoetempel in het district Datia in de centrale deelstaat Madhya Pradesh. De meeste slachtoffers vielen in het gedrang. Anderen verdronken in een rivier, meldden Indiase media.

Zo'n 50.000 bedevaartsgangers hadden zich bij de Ratangarh-tempel verzameld voor een religieus festival toen de paniek uitbrak. Het drama gebeurde bij een brug over de rivier de Sindh die naar de tempel leidt. Sommige slachtoffers vielen in de rivier. Volgens de lokale autoriteiten brak paniek uit op de brug toen het gerucht de ronde deed dat de oeververbinding zou instorten.

De politie zegt dat het dodental nog kan oplopen. Meer dan 100 mensen zijn gewond geraakt.

De hulpverlening werd gehinderd door grote verkeersopstoppingen van en naar de tempel. Boze mensen gooiden stenen naar de politie.

India is geregeld het toneel van dergelijke ongelukken. Alleen al dit jaar kwamen tientallen mensen om het leven door uitbraken van paniek. In 2011 stierven meer dan 100 mensen tijdens een festival in de zuidelijke staat Kerala. In 2008 kwamen meer dan 220 mensen om door toen paniek uitbrak bij de Chamunda Devi-tempel in Jodhpur in het noordwesten van het land.


'Honderdduizenden mensen leven als slaven in Europa'

In de Europese Unie leven ongeveer 880.000 mensen als slaven. Meer dan een kwart van hen wordt seksueel uitgebuit. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Parlement waarover het Duitse weekblad Der Spiegel zondag bericht.

Het CRIM, een speciale commissie van het Europees Parlement die onderzoek doet naar georganiseerde misdaad, witwaspraktijken en corruptie in Europa. is met een rapport gekomen, waarin staat dat de georganiseerde misdaad jaarlijks 25 miljard euro verdient met de mensenhandel.

In Europa zijn in totaal 3600 internationale criminele organisaties actief volgens het rapport. Behalve de mensenhandel brengen ook de handel in organen en wilde dieren miljarden in het laatje. De totale schade door cybercriminaliteit bedraagt zelfs 290 miljard euro.

Een 'ernstige bedreiging' vormt volgens de onderzoekers de welig tierende corruptie binnen de EU. Alleen al in de publieke sector zijn miljoenen gevallen geregistreerd, aldus Der Spiegel. De totale schade zou 120 miljard euro per jaar zijn.