Translate

zaterdag 12 oktober 2013

'Europa maakt kerkhof van Middellandse Zee'

© ap.


Malta voelt zich door Europa in de steek gelaten na de zoveelste ramp met een schip met vluchtelingen in de Middellandse Zee. Dat heeft de premier van Malta, Josheph Muscat, gezegd.


'Ik weet niet hoeveel mensen nog om moeten komen voordat er iets gebeurt. Als dit zo blijft, dan maken we alleen maar een kerkhof van de Middellandse Zee', aldus de premier tegen over de Britse omroep BBC. Hij riep Europese landen op om te praten met Noord-Afrikaanse landen om immigratieregels te veranderen.

'De regels moeten veranderen. Het gaat er niet om strenger of minder streng. Het gaat erom dat het zo niet werkt en dat het wordt gerepareerd', aldus Muscat.

'We voelen ons in de steek gelaten door Europa. We voelen ons in de steek gelaten als nooit tevoren', voegde hij daaraan toe. Hij wees erop dat Italiaanse en Maltese hulpverleners levens hebben gered, maar dat hij uit Europa alleen maar 'lege woorden' hoort.

Vrijdag verging in Maltese wateren een schip met illegale migranten. Inmiddels zijn 34 lichamen geborgen, meldde de Italiaanse marine zaterdag. Ruim 200 mensen zijn gered. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen, meldden Italiaanse media. Bij de kust van Egypte zonk vrijdag ook een schip met Palestijnse migranten en Syrische vluchtelingen. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven.

Vorige week verdronken bij het Italiaanse eilandje Lampedusa honderden Afrikaanse vluchtelingen. De stroom migranten die op wrakke bootjes naar Zuid-Europa komen lijkt eindeloos. Zaterdag moesten de Italianen opnieuw een schip met migranten te hulp schieten dat in de problemen was geraakt.
Bron

Door trein overreden man loopt bellend verder

© thinkstock.


In het Amerikaanse Topeka (Kansas) is een 25-jarige man overreden door een trein en daar wonderbaarlijk genoeg zonder veel kleerscheuren vanaf gekomen. De man stond op en liep weg over de rails terwijl hij een oproep op zijn mobiele telefoon beantwoordde.

Waarom Kristopher Wenberg over het spoor liep, is niet duidelijk. Omdat hij een koptelefoon droeg, hoorde hij de toeterende trein niet. De machinist minderde nog vaart, maar kon een aanrijding niet voorkomen.

Korte tijd na het ongeluk heeft Wenberg toch maar een lift naar het ziekenhuis gevraagd aan een passerende automobilist. Daar zijn enkele schaafwonden aan zijn benen en schouder behandeld.
Bron

Asiel geeft spuitje aan verkeerde hond

Jo Jo zou gisteren geadopteerd worden, maar in het asiel kreeg hij per vergissing een spuitje. © kos.


De eenjarige Duitse herdershond Jo Jo zou gisteren met open armen verwelkomd worden bij een adoptiegezin uit Florida. Maar het hondje is nooit in zijn nieuwe thuis in Tampa Bay aangekomen. In het asiel kreeg Jo Jo per vergissing een spuitje dat voor een andere hond bedoeld was.

'Het lijkt erop alsof de euthanasie werd uitgevoerd zonder dat daar de goedkeuring voor werd gegeven', zegt directeur Ian Hallet van de Hillsborough County Animal Services. 'Ik heb mijn diepste excuses en spijt overgemaakt aan het adoptiegezin'.

Ontslag dreigt
Volgens de directeur passeren er elk jaar zo'n 20.000 dieren door de handen van zijn diensten. 'En jammer genoeg zijn in het verleden al dezelfde pijnlijke vergissingen gemaakt', zegt Hallet. 'De verantwoordelijke voor het dossier van Jo Jo is geschorst tijdens de duur van het onderzoek. Het is niet onmogelijk dat er mensen ontslagen worden.'
Bron

Man verzint ontvoering om te kunnen stappen met vrienden

Rogelio Andaverde (34) © Hidalgo County Sheriff's Office.Bang als hij was voor zijn blijkbaar erg bazige vrouw, heeft een Texaan een ontvoering in scene gezet om zorgeloos een avondje te kunnen stappen met zijn vrienden.

Het plan van Rogelio Andaverde (34) stuitte evenwel op de achterdocht van de politie. Hij riskeert vervolgd te worden en aan de reactie van zijn echtgenote durven we niet eens te denken.

Andeverde en zijn vrouw zaten thuis in Edinburg, Texas televisie te kijken toen twee gewapende en gemaskerde mannen hun woning binnenstormden. De boeven ontvoerden de man des huizes. Zijn achtergebleven echtgenote belde in paniek de politie.

Helikopter
'We namen de zaak zeer ernstig wegens de getuigenis van de vrouw over de omstandigheden waarin de kidnapping was gebeurd', aldus sheriff Guadalupe Treviño van Hidalgo County.

Er werd meteen een zoektocht naar Andaverde opgezet. Tientallen agenten, ondersteund door een politiehelikopter, werden ingeschakeld. De speurtocht leverde echter geen enkel spoor op en de politie werd achterdochtig. 'Er klopte iets niet. Het slachtoffer was een doodgewone kerel zonder strafblad', aldus sheriff Treviño.

Dierenarts schiet chip in baasje en niet in kat

© anp.


Sjoukje Rietbroek uit Breda verhuist naar Marokko. Ze wil haar kat Willem meenemen. Daarom kreeg het beest verschillende inentingen en een chip ingebracht. Dat laatste ging niet zonder slag of stoot. Tijdens de eerste poging belandde de chip niet in Willem, maar in de hand van Sjoukje. Datmeldt Omroep Brabant.

Willem spartelde bij de dierenarts zo tegen, dat de chip in de hand van zijn baasje werd geschoten. 'Ik zag een gaatje in mijn hand en ik grapte nog: 'Hij zit toch niet in mijn hand?'', zegt Sjoukje tegen de regionale omroep. 'Maar bij mij las ie een nummertje uit en bij Willem niet.'

'Dierenarts schrok zich rot'
'Ik heb een uur in een deuk gelegen. Vriendinnen die ik het vertelde hebben zich spontaan aangeboden als mijn baasje. De dierenarts kon er niet om lachen, die voelde zich enorm rot.'

'Via klein sneetje uit hand gehaald'
Willem kreeg opnieuw een chip. En terwijl de kat bij de dierenarts zijn roes uitsliep, ging zijn baasje langs de huisarts. 'Het deed helemaal geen pijn. Ik weet niet waarom Willem zich zo aanstelde. Maar ik ben er toch maar mee naar de huisarts gegaan. Die wist niet wat hij er mee aan moest, dus die stuurde me door naar het ziekenhuis. Omdat ze niet weten wat zo'n chip doet in een mensenlichaam hebben ze hem er via een klein sneetje toch maar uitgehaald.'
Bron

Supercycloon bereikt oosten van India; hoogste alarmfase

Hoge golven vlak voor de komst van de cycloon in Vishakhapatnam. © ap.


Meer dan 500.000 mensen in het oosten van India zijn naar schuilplekken gevlucht voor de cycloon Phailin. De storm heeft zaterdagavond de kust bereikt en is een van de grootste die het land ooit hebben getroffen. De Indiase autoriteiten hebben de hoogste alarmfase uitgeroepen. Bijna 2000 mensen zijn aangesteld in 50 reddingsteams, meldden Indiase media..
.

Door de harde wind zijn in de deelstaat Odisha veel bomen omgevallen. Drie mensen kwamen daardoor om het leven. In de hoofdstad van Odisha, Bhubaneswar, is de elektriciteit uitgevallen.
Het is de verwachting dat het water van de zee 3,4 meter stijgt tegen de tijd dat storm zaterdagavond de oostelijke kust bereikt. Verwacht wordt dat de harde wind gepaard gaat met hevige regen in de kustgebieden in het oosten van India.

Een minister van de deelstaat Andhra Pradesh zei dat zeker 23.000 vissers naar land gehaald. De kustwacht en de marine zijn in staat van paraatheid gebracht.

In de oostelijke staat Orissa verzamelden moslims en hindoes zich zaterdag bij moskeeën en tempels om te bidden voor een goede afloop. Ook zijn er zeker 63 kampen opgezet om evacuees op te vangen. Ook is er een grote hoeveelheid graan opgeslagen voor de evacués.

Verwacht wordt dat de storm op het land ongeveer zes uur zal aanhouden.

Phailin op klimaatmodellen van de Amerikaanse marine. © ap.

vrijdag 11 oktober 2013

Zo beschermt Google Earth de olifanten van Kenia

© reuters.


Een vloot van iPad-bestuurde drones helpt toezichters om Keniaanse olifanten weg te houden van gevaar. 'Een drone kan het werk van 50 parkopzichters doen', zeggen specialisten in de Britse krant The Guardian.

Toezichter Marc Goss helpt bij de bescherming van wilde dieren die in Kenia's Massai Mara National Reserve leven. Hij gebruikt drones, brillen met nachtvisie en Google Earth om stropers een halt toe te roepen. 'Het is een wapenwedloop', vertelt Goss. 'We zien hier een groot aantal stropers.'

Ivoor
De wilde dieren die in het park leven, zorgen jaarlijks voor toerisme met een omzet van 1 miljard dollar. In het Chinese Hongkong wordt olifantenivoor voor liefst 1.000 dollar per kilogram verkocht. Dit jaar werden er tot nog toe 232 olifanten gedood, vorig jaar waren er dat 384. Sinds 2007 is de vraag naar ivoor in groeilanden als China en Thailand volgens cijfers van het Environment Program van de Verenigde Naties verdubbeld.

Goss, een 28-jarige Keniaan die het project Mara Elephant beheert, dacht dat de drones vooral zouden helpen door beeldmateriaal in de lucht te maken. Zo zou hij de gewapende stropers kunnen volgen, net als leden van de Massai-stam, die soms olifanten doden, wanneer die hun grazende koeien storen.

Moord op Amerikaans meisje na 22 jaar ontrafeld

© ap.


Het heeft 22 jaar geduurd, maar onderzoekers hebben eindelijk het verhaal achter de dood van 'Baby Hope' ontrafeld. Het meisje werd op 23 juli 1991 dood gevonden in koelbox naast een autosnelweg in New York City. Dat meldt de New York Post.

Het stoffelijk overschot van het kindje werd op 23 juli 1991 naast een autosnelweg gevonden door wegwerkers. Ze was naakt, vastgebonden, en seksueel misbruikt. De identiteit van het kind, wiens leeftijd tussen drie en vijf werd geschat, konden de onderzoekers - tot nu - nooit te weten komen. Ze werd 'Baby Hope' genoemd.

Na twee jaar speurwerk waren de onderzoekers nog geen stap verder. Het knaagde aan hen dat het meisje geen mooie begrafenis kon krijgen. Daarom claimden ze haar officieel als familie, waarna ze een publieke herdenkingsplechtigheid kreeg in 1993.

DNA-test
Nu, 22 jaar later, komt er opeens schot in de 'cold case'. Er kwam een tip binnen, die blijkbaar leidde naar de zus van het meisje. Zo kwamen de speurders uit bij de moeder, wier relatie tot het meisje bevestigd werd door een DNA-test.

'Haagse agenten niet bestraft voor oppakken diplomaat'

De politieagenten die zaterdag in Den Haag de Russische diplomaat Dmitri Borodin oppakten, krijgen geen sancties opgelegd. Dat zeggen bronnen tegen het AD.

Nederland gaat daarmee in tegen de wens van de Russen. Volgens hen moeten de agenten worden gestraft omdat zij de diplomatieke onschendbaarheid van de diplomaat met voeten hebben getreden.

Borodin werd zaterdag opgepakt omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. De man was volgens de agenten stomdronken, de kinderen verwaarloosd en het huis een bende. Nederland heeft inmiddels excuses aangeboden aan de Russen. Of deze de excuses accepteren is nog niet bekend.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten geen onderzoek te doen naar Borodin omdat er 'geen reden is om hem ergens van te verdenken'.

Slachtoffers auto-ongeluk
Daarnaast kunnen autobezitters die het slachtoffer zijn geworden van de roekeloze dronkenmansrit van de Russische diplomatenvrouw Borodina waarschijnlijk fluiten naar een schadevergoeding. Dat schrijft de Telegraaf. Het hele gezin van hoofdrolspeler Dmitri Borodin is onschendbaar en hoeft geen aansprakelijkheid te erkennen.
Bron

Lees ook: Moskou: 'Wij blijven wachten op stappen tegen agenten'

Boot met 200 migranten gekapseisd bij Lampedusa


Veel drenkelingen gered door kustwacht en marine

Twee boten van de Italiaanse kustwacht. © getty.


Bij de ondergang van een boot vol illegale migranten, circa 115 kilometer ten zuidoosten van het Italiaanse eilandje Lampedusa, zijn zaterdag volgens het Italiaanse persbureau ANSA meer dan 50 opvarenden verdronken. Naar schatting 120 mensen zijn uit het water gered.

Aangenomen wordt dat de boot tussen de 200 en 250 mensen aan boord had. Onder de geredde drenkelingen zijn gewonden, die naar ziekenhuizen zijn gevlogen. Aan de reddingsactie doen Italiaanse en Maltese schepen en helikopters mee.

Lampedusa, dat in de Zeestraat van Sicilië tussen Italië en Noord-Afrika ligt, was vorige week het toneel van de dramatische ondergang van een migrantenboot met ruim 500 opvarenden, van wie er circa 320 vlak voor de kust van het eiland om het leven kwamen.
Bron

Kliniek weigert hulp; vrouw bevalt op grasveld

Irma Lopez met haar zoon © ap.


De Mexicaanse regering heeft de directeur van een gezondheidscentrum in Mexico-Stad op non-actief gezet, omdat zijn kliniek een zwangere vrouw de toegang weigerde. De inheemse vrouw beviel korte tijd later voor de deur van de kliniek van een zoon.

De moeder, de 29-jarige Irma Lopez, vertelde persbureau AP dat een verpleegster haar had weggestuurd met de mededeling dat ze pas acht maanden zwanger was en nog lang niet klaar was voor de bevalling. Ze kreeg het advies om te gaan wandelen en de volgende dag terug te komen.

Anderhalf uur later brak haar water en kreeg ze op het grasveld voor de deur van de kliniek haar derde kind, een zoon. Een getuige zette de geboorte op de fotoen stuurde die door naar een journalist waarna het groot nieuws werd in de landelijke dagbladen. 'Je wenst niemand zo'n bevalling toe, het was vreselijk', aldus Lopez.

Het sterftecijfer onder pasgeboren baby's in Mexico is schrikbarend hoog door de gebrekkige zorg. 50 op de 100.000 baby's overleven de geboorte niet.
Bron

Veel claims bij politie na vondst tienduizenden euro's

Gisterochtend groef een kraanmachinist op een industrieterrein in Groningen enkele tienduizenden euro's op. © Ter illustratie ANP.


De politie heeft sinds donderdagmiddag veel reacties gekregen, onder meer via sociale media, op de vondst van tienduizenden euro's door een kraanmachinist in Groningen. Drie personen waagden een serieuze poging om de politie ervan te overtuigen dat ze de eigenaar waren, maar ze vielen na controlevragen door de mand. Dat maakte de politie vrijdag bekend.

De machinist was aan het graven op een industrieterrein in Groningen toen hij de biljetten vond in een berg met zand. De politie wist niet van wie het geld was en ging op zoek naar de eigenaar.

'Om te lachen'
'De meeste meldingen namen we niet serieus', aldus een woordvoerder. 'Af en toe moesten we er om lachen, maar we konden er niets mee.'

De drie meer serieuze meldingen zijn onderzocht, maar niemand kon aantonen dat diegene de rechtmatige eigenaar van het geld was. Of er al met de eigenaar van de grond is gesproken, kan de woordvoerder niet zeggen. Ook is nog niet duidelijk of het gaat om 'crimineel' geld.

Geen informatie
Om te voorkomen dat iedereen het geld kan opeisen, wil de politie niet zeggen hoeveel geld precies gevonden is en om wat voor soorten bankbiljetten het gaat.

Ook over de manier waarop het verpakt was, wil de politie niets kwijt. Over wat er met het geld gebeurt als niemand zicht meldt, kan de woordvoerder nog niets zeggen.
Bron

Vrouw krijgt baby tijdens hartoperatie

Een Bulgaarse vrouw is van een dochtertje bevallen terwijl ze aan haar hart werd geopereerd. De 33-jarige vrouw onderging tijdens de hartoperatie ook een keizersnede. Moeder en kind maken het goed, bericht de Bulgaarse krant Presa vrijdag.

Vorige week werd de vrouw, die 8 maanden zwanger was, opgenomen in een ziekenhuis in de Bulgaarse hoofdstad Sofia met ernstig hartfalen.

Een natuurlijke bevalling zou niet mogelijk zijn en opereren terwijl ze zwanger was evenmin. Artsen besloten de twee operaties gelijktijdig uit te voeren. Dat duurde meer dan 5 uur.

De baby woog 5,4 pond. Moeder blijft nog 2 weken ter observatie in het ziekenhuis.
Bron

donderdag 10 oktober 2013

Man vergeeft vader na injectie met HIV-besmet bloed

De dokters gaven de nu 22-jarige Brryan (L) geen schijn van kans om te overleven. © Twitter.


Een 22-jarige man die als baby door zijn vader werd geïnjecteerd met HIV-besmet bloed, heeft hem toch kunnen vergeven. Dat zegt hij in de Britse krant Daily Mail, nadat hij jarenlang voor zijn leven heeft moeten vechten.

In 1992 lag Brryan als baby in het ziekenhuis vanwege astma. Zijn vader glipte de ziekenhuiskamer binnen en injecteerde zijn zoon met HIV-besmet bloed. Vader Brian zou later verklaren dat hij het deed om zo geen alimentatie meer te hoeven betalen.

23 pillen per dag
Nog voor zijn vijfde verjaardag ontwikkelde Brryan aids. Volgens de artsen zou hij zijn zesde niet halen. Ze gaven hem zware medicatie, waardoor hij 70 procent van zijn gehoor verloor. Op een bepaald moment moest hij dagelijks 23 tabletten slikken, drie injecties krijgen, en twee zakjes medicatie intraveneus toegediend krijgen.

De jongen verbaasde vriend en vijand. Hij is intussen 22 jaar oud, en de laatste vijf jaar kon de ziekte niet meer in zijn bloed worden aangetoond. 'Ik ging van 23 pilletjes per dag, naar amper één, het aantal T-cellen in mijn bloed is opnieuw omhoog gegaan, en de ziekte wordt niet meer in mijn lichaam gedetecteerd.'

Zelfmoord
Nu mag het dan beter gaan, dat wil niet zeggen het altijd zo geweest is. Brryan werd op school gepest en dacht aan zelfmoord. 'Op een bepaald moment lagen er drie messen voor me en dacht ik: waarom ik? Maar ik realiseerde me dat er hoop was.' Daarom richtte hij een organisatie op die aidspatiënten ondersteuning geeft.

Na alles wat hij heeft moeten doorstaan, kan Brryan zijn vader toch vergeven, naar eigen zeggen door zijn christelijke geloof. Vader Brian werd vanwege zijn daad veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar zou binnen enkele jaren toch kunnen vrijkomen.
Bron

Ex-leerlinge doneert school 100 miljoen dollar

Een particuliere middelbare school in het Amerikaanse Pennsylvania heeft een donatie van 100 miljoen dollar gekregen van een oud-leerlinge. Die gaf de genereuze blijk van dank omdat de school volgens haar 'toegewijd is om het beste uit elke scholier te halen', zo liet ze donderdag weten.

Deborah Simon haalde in 1974 haar middelbareschooldiploma en werkt nu voor het familiebedrijf Simon Property Group Inc., een vastgoedfirma met honderden panden en grote winkelcentra in bezit.

De gift is een van de grootste donaties aan een Amerikaanse privéschool ooit. Het geld wordt zowel in de school zelf gestoken als in financiële steun voor de leerlingen. Een jaar les aan Mercersbury Academy kost namelijk 50.000 dollar (bijna 37.000 euro) en circa de helft van de scholieren kan dat alleen ophoesten dankzij een studiebeurs.
Bron

'Qatar is een slavenstaat'

Qatar laat toe dat werknemers als slaven kunnen worden ingezet, zo heeft de secretaris-generaal van het Internationaal Vakverbond (IVV), Sharan Burrow, in Brussel verklaard.

De mondiale vakbondskoepel zegt zich grote zorgen te maken over de situatie van zowat één miljoen werknemers die werden aangeworven om de organisatie van de Wereldbeker voetbal in 2022 mogelijk te maken. Ook de verantwoordelijkheid van de wereldvoetbalbond (FIFA) wordt aangeklaagd.

'Gemiddeld komt er elke dag een arbeider om het leven in Qatar, waar 1,3 miljoen werknemers in miserabele omstandigheden moeten leven', zegt Burrow. 'De Qatarese overheid weigert het probleem aan te pakken en de verantwoordelijk op zich te nemen voor de slechte behandeling van de werknemers.'

Nieuwe toekenning
Het IVV betreurt ook dat de FIFA bij de toekenning van de WK-organisatie geen voorwaarden heeft ingesteld voor de rechten van de arbeiders. 'De FIFA moet haar verantwoordelijkheid nemen en toezien op de bescherming van de mensen die de infrastructuur bouwen en de diensten verlenen.'

'We hebben voorzitter Sepp Blatter al twee jaar geleden gewaarschuwd hierover, maar zonder resultaat. Daarom starten we een internationale campagne die een nieuwe toekenning (van de organisatie van de wereldbeker) als doel heeft indien de FIFA blijft weigeren om de schending van de syndicale rechten in Qatar aan te pakken.'

woensdag 9 oktober 2013

Duif met gsm sterft van uitputting in gevangenis

© kos.


De poging om een gsm de gevangenis binnen te smokkelen op de rug van een duif, is schromelijk mislukt. Het dier stierf van uitputting nadat het met de grootste moeite de muur van de strafinrichting in het Braziliaanse Porto Alegre was overgevlogen.

Het was Cristielli Mansa (21) die het mobieltje de gevangenis wilde laten binnenvliegen ter attentie van haar vriend Wagner Machado Rodrigues (19). Die zat achter de tralies wegens drugshandel. Mansa had de telefoon op de rug van een duif geplakt. De vogel was er in geslaagd om de drie meter hoge gevangenismuur over te vliegen, maar stortte daarna volledig uitgeput neer voor de neus van een patrouillerende cipier.

Na deze merkwaardige vondst stormden de bewakers naar buiten. Daar troffen ze Cristielli Mansa aan in het gezelschap van een kompaan én een tweede duif. Die was 'geladen' met batterijen en een bundeltje bankbiljetten ter waarde van 140 euro.
Bron

Somalische illegalen uit schuilplaats onder dak touringcar gehaald

De Griekse politie heeft dinsdag negentien Somaliërs aangehouden die verstopt zaten in een krappe ruimte onder het dak van een touringcar. Zij probeerden op deze manier illegaal Italië binnen te komen. In de touringcar zaten 23 Grieken die zich voordeden als toeristen. Ook die werden gearresteerd. De bus werd door de politie onderschept in de buurt van Thessaloniki.


De negentien illegalen - twaalf vrouwen en zeven mannen - zaten in een slechts 35 centimeter hoge ruimte onder het dak van de bus. Zij hadden ieder drieduizend euro voor hun reis betaald. De zogeheten toeristen waren betaald voor hun moeite. Zij toucheerden ieder honderd euro.

In verband met de zaak zijn verder nog vijf mensen - Grieken en Georgiërs - op verdenking van mensenmokkel aangehouden.Bron

Rusland klaagt over Nederlandse zuivel

De voedsel- en warenautoriteiten in Rusland hebben woensdag geklaagd over Nederlandse zuivelproducten. Een van de klachten is dat in Nederland zelf het toezicht op de producten onvolledig is en dat de Russische inspectie daarom strenger moet toezien op de import. Dat meldde het Russische persbureau RIA-Novosti woensdag.

De baas van het Russische keuringsagentschap Rosselchoznadzor, Sergej Dankvert, zei dat 'voorlopige inspecties' tekortkomingen bij het toezicht in Nederland aantonen.

Maandag legde Moskou de import van zuivelproducten uit Litouwen stil. De klacht van woensdag valt samen met een diplomatieke rel over de arrestatie van een Russische diplomaat in zijn woning in Den Haag.
Bron

Britse 'Keer terug'-campagne tegen illegalen in de ban

Niet de slogan, maar de misleidende arrestatiecijfers deden de reclamewaakhond struikelen over de campagne. © Kos.


'Illegaal in het Verenigd Koninkrijk? Ga terug naar je land of je wordt gearresteerd'. Met deze campagneslogan op publiciteitwagens wilde het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken het probleem van illegalen in het land aanpakken. De reclamewaakhond heeft de campagne afgeschoten. Opmerkelijk is dat dit niet gebeurde omdat de campagne aanstootgevend zou zijn, maar omdat dat de cijfers inzake arrestaties die op de posters werden vermeld misleidend waren. Het ministerie zal de posters in hun huidige vorm niet meer gebruiken. Dat meldt The Guardian.

De reclamewagens reden de afgelopen zomer rond in Londense wijken met een grote migrantenpopulatie. Ze maakten deel uit van een campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken om illegale immigranten aan te sporen het land te verlaten. Zelfs de leider van de extreemrechtse partij Ukip, Nigel Farage, had kritiek op de campagne.

De reclamewaakhond Advertising Standards Authority (ASA) ontving 224 klachten van personen en groeperingen die de slogan aanstootgevend en onverantwoord vonden.

Op de posters stond ook een close-up van een man in uniform die handboeien vasthoudt en het opschrift 'vorige week 106 arrestaties in jouw buurt'.

'Algemeen taalgebruik'
De waakhond erkende dat de slogan 'go home' herinneringen oproept aan slogans die in het verleden werden gebruikt om immigranten aan te vallen (door het extreemrechtse National Front in de jaren 70), maar verklaarde dat die inmiddels algemeen gebruikt wordt in de context van illegale immigranten.

'We menen dat in deze context de slogan geïnterpreteerd moet worden als een boodschap die betrekking heeft op de immigratiestatus van mensen die illegaal in het land verblijven en dat dit geen betrekking heeft op hun ras of ethniciteit', aldus het in het vonnis van de ASA.

Onjuiste cijfers
De waakhond struikelde echter over de misleidende en onjuiste arrestatiecijfers omdat die betrekking hadden tot een bepaald deel van Noord-Londen en niet sloegen op de week voor de campagne begon.

Een woordvoerster van Binnenlandse Zaken bevestigt dat de posters niet meer gebruikt zullen worden in hun huidige vorm en zei blij te zijn dat de ASA de slogan op zich niet aanstootgevend of onverantwoord vond.

'We hebben altijd duidelijk gesteld dat deze campagne tot doel heeft illegale immigranten aan te moedigen het land vrijwillig te verlaten en dat ze niet gericht was op specifieke raciale of etnische groepen', voegde ze er aan toe.

Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken, liet al verstaan dat ze dereclamewagens opnieuw zal inzetten.
Bron

Heldin van Lampedusa wist 47 drenkelingen te redden

© ap.


Ze dacht dat ze meeuwen hoorde krijsen, maar het bleken mensen in doodsnood. De Italiaanse Grazia (50) was toevallig op zee, toen het schip met vluchtelingen zonk bij het eiland Lampedusa. Ze hielp 47 mensen te redden, maar huilt nog altijd om de rest. 'Ik heb er zoveel zien verdrinken.'

Het beeld zal nooit meer van haar netvlies gaan, schrijft het AD. Grazia Migliosini weet in die gruwelnacht niet wat ze ziet: zeker honderd mensenhoofden, die soms boven de golven uitsteken, en dan weer ondergaan. 'Eerst denk je: 'Wat is hier aan de hand?' En dan twijfel je natuurlijk niet meer. We hebben zoveel mogelijk mensen uit het water proberen te halen. Maar het was heel moeilijk. Ze waren nat, velen zaten onder de olie die uit het gekapseisde schip was gelopen. Soms waren ze zo glad, ze gleden zo uit onze handen vandaan. Als we ze uit het water trokken zeiden ze 'Dank u, dank u'. Maar ik heb er zoveel zien verdrinken.'

Tegen wil en dank is Grazia de eerste helpster van de ongeveer vijfhonderd ongelukkigen aan boord van het wrakke kleine vissersschip met asiel- en gelukszoekers, dat woensdagnacht de oversteek probeert te maken van het arme Afrika naar het rijke Europa. Een paar dagen later loopt ze, zo melden de Italiaanse media, nog altijd wezenloos rond op de kade van Lampedusa. Als ze niet, in soms verwarde zinnen, over de ramp praat, dan huilt ze.

dinsdag 8 oktober 2013

Glazen muur moet zelfmoord op vliegveld voorkomen

© reuters.


Toeristen gebruiken de internationale luchthaven van Bangkok niet alleen richting een of andere exotische bestemming, ze springen er sinds enkele jaren ook hun dood tegemoet. Dat gebeurt in de vertrekhal op de vierde verdieping. De directie wil de golf aan zelfdodingen en zelfdodingspogingen nu stoppen met de installatie van een glazen muur.

De verbouwing start nog deze maand en moeten rond maart klaar zijn. Kostenplaatje: zo'n 700.000 euro. 'Toeristen die de luchthaven gebruiken om zelfmoord te plegen, creëren een slechte reputatie voor Thailand en de luchthaven', aldus de directeur van Suvarnabhumi Airport.

Sinds de opening van de luchthaven in 2006 sprongen al vijf toeristen hun dood tegemoet. Vele anderen overleefden een zelfdodingspoging. Dit jaar lieten een Brit en een Rus al het leven.
Bron

Karzai: NAVO-missie bracht veel leed

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft kritiek geuit op de NAVO, omdat die er in ruim 10 jaar tijd niet in is geslaagd voor stabiliteit te zorgen in zijn land. 'De hele NAVO-oefening heeft veel leed veroorzaakt, veel levens gekost en geen winst gebracht omdat het land niet veilig is', zei Karzai in een interview met de BBC.

Volgens hem had de NAVO zich moeten richten op toevluchtsoorden van de Taliban in buurland Pakistan en niet op dorpen in Afghanistan.

Karzai zit in zijn tweede ambtstermijn en moet na de verkiezingen in april aftreden. 'Ik word er niet blij van om te zeggen dat het maar deels veilig is. Dat is niet waar we naar op zoek waren. We wilden volledige veiligheid en een duidelijke oorlog tegen het terrorisme.'
Bron

Kinderverzorgster Ohio verkrachtte zeker 2 baby's

In de Amerikaanse staat Ohio is een kinderverzorgster gearresteerd voor zedendelicten bij jonge kinderen. Volgens de lokale politie werden beelden gevonden waarop is te zien hoe ze een baby verkracht. Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite The Huffington Post.

De politie vond de beelden op de laptop van de 25-jarige Heather K. Haar laptop werd gevonden in het appartement van haar vriend, die zelf zedendelicten op zijn kerfstok heeft. Op de beelden is de kinderverzorgster te zien op een moment waarop ze 'seksuele handelingen' verricht bij een baby. Na een onderzoek werd ook nog een tweede slachtoffer gevonden.

De feiten zouden zich hebben afgespeeld bij het kinderdagverblijf ABC Kidz in Elyria, Ohio. Volgens de vader van een slachtoffer hebben andere personeelsleden van het kinderdagverblijf hem gebeld om te vragen om discretie, nadat ze enkele uren eerder zijn klachten al hadden afgedaan als een 'simpele vorm van misbruik'.

Ook andere ouders vrezen nu dat hun kind is misbruikt. Zo vertelt een moeder dat haar zoon het verschrikkelijk vindt wanneer zijn luier wordt ververst, of dat hij niet graag wordt aangeraakt.'Wanneer ik hem ging afzetten, schreeuwde hij soms zo hard dat hij begon te hyperventileren.'
Bron

Vrouw pleegt zelfmoord tijdens Skype-gesprek

Een vrouw uit Sri Lanka die meer dan genoeg had van haar altijd maar dronken echtgenoot, heeft op bizarre wijze zelfmoord gepleegd.

Ze was via Skype in gesprek met haar dronken echtgenoot, die voor werk in Qatar zat. Na de zoveelste ruzie over zijn drankgebruik draaide de vrouw de camera naar de hoek van de kamer, waar een strop klaarhing. Vervolgens hing de vrouw zich voor de ogen van van de verbijsterde man op.

Hij probeerde nog familie en vrienden in de buurt van de vrouw te bellen, maar tevergeefs. Volgens de politie had de vrouw al vaker gedreigd zelfmoord te plegen. Zij laat een kind achter.
Bron

'Russische diplomaat gevaar voor kinderen'

De Russische diplomaat Dmitri Borodin is afgelopen weekeinde meegenomen naar een politiebureau om zijn kinderen te beschermen. De man was dronken en zou zijn kinderen (4 en bijna 2) hebben mishandeld. Dat meldde de NOS dinsdag op basis van bronnen. De politie in Den Haag wil niet op het incident ingaan.

Buren zeiden tegen de agenten dat er in zijn appartement kinderen werden mishandeld. Toen de agenten binnen een kijkje namen, vonden ze Borodin. Hij was onder invloed. Er zou sprake zijn geweest van een dreigende situatie voor de kinderen. Daarom werd de man aangehouden.

Borodin vertelde de agenten na zijn arrestatie dat hij als diplomaat onschendbaar is. Toch besloot de politie hem mee te nemen naar het politiebureau, vanwege de dreigende situatie.

De Russische president Vladimir Poetin eiste direct excuses van Nederland voor de behandeling van een Russische diplomaat door de politie in Nederland. 'Dit is een ernstige schending van de Weense Conventie. We wachten op opheldering, excuses en het bestraffen van de daders', aldus Poetin. In de Weense Conventie staan regels van het diplomatieke verkeer, zoals onschendbaarheid van diplomaten.

Conflict met Rusland wereldwijd nieuws

Russische president Vladimir Poetin eist excuses van Nederland © anp.


De rel die dinsdag is losgebarsten tussen Nederland en Rusland, is wereldwijd groot nieuws. Van China tot Zuid-Afrika en de Verenigde Staten melden media uitgebreid over de aanhouding van een Russische diplomaat in zijn woning in Den Haag en de woede daarover van de Russen. Het conflict rond het Greenpeaceschip Arctic Sunrise wordt erbij gehaald en er wordt fijntjes verwezen naar de viering juist in dit jaar van de historische betrekkingen tussen Nederland en Rusland.

De aanhouding van Dmitri Borodin gebeurde zaterdag, maar het nieuws kwam maandagavond naar buiten toen Russische media melding maakten van een protest van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Nederland. Dinsdag rolde het nieuws zich steeds sneller uit door stevige reacties van de Russische president Vladimir Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
Bron

maandag 7 oktober 2013

Telefoons bij vermissing Maddie onderzocht

    © epa.

De Britse politie onderzoekt het telefoongebruik van duizenden mensen die in het Portugese stadje Praia de Luz waren toen de Britse peuter Madeleine McCann daar in 2007 verdween. Daarnaast doet Scotland Yard binnenkort een nieuwe getuigenoproep met 'substantiële nieuwe informatie', meldde de BBC vrijdag.


Rechercheurs proberen de eigenaren te achterhalen van alle telefoons die tijdens de ontvoering van Maddie in het dorp waren. Naast de 3000 inwoners waren dat talloze vakantiegangers en seizoensarbeiders vanuit de hele wereld. Volgens Scotland Yard is het telefoongebruik nooit eerder zo intensief bekeken in de zaak.

De recherche heeft 41 'interessante mensen' op het oog die meer zouden kunnen weten over het lot van Maddie. Wat voor nieuwe informatie op 14 oktober wordt gepresenteerd in het Britse opsporingsprogramma Crimewatch, is niet bekend.

Opsporing verzocht
Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt binnenkort weer aandacht aan de verdwijning. Het programma wijdt in de uitzending van 15 oktober een item aan de zaak, meldde de AVRO vrijdag. De zaak krijgt aandacht van de Nederlandse (en hoogstwaarschijnlijk ook Duitse) televisie omdat er tijdens Madeleines verdwijning veel Nederlandse en Duitse vakantiegangers in de Algarve waren.
Bron

Amerikaan die eigen vrouw kookte overlijdt in cel

Een Amerikaanse man die werd beschuldigd van het doden van zijn 73-jarige vrouw en het koken van haar lichaamsdelen is in afwachting van zijn proces overleden aan kanker.

De officier van justitie verklaarde vrijdag dat de 69-jarige Frederick Hengl op 27 september in de ziekenboeg van de gevangenis in San Diego aan prostaatkanker is overleden.

Hengl werd in november gearresteerd nadat buren hadden geklaagd over stankoverlast. De gealarmeerde politie vond het hoofd van zijn vrouw Anna Farris in de vriezer en stukken van haar lichaam in een pan op het vuur.

Hengl ontkende de moord op zijn vrouw met wie hij 34 jaar was getrouwd. De hoorzitting, die eerder wegens medische redenen was uitgesteld, stond gepland voor 18 november.Bron

Uitgestorven boom herleeft dankzij opgegraven zaadjes

Illustratiefoto. © thinkstock.


De dadelpalmboom van Judea, die ooit talrijk was in het Midden-Oosten, leek sinds het jaar 500 van de aardbol te zijn verdwenen. Tot een wetenschapper van de universiteit Bar-Ilan in Tel-Aviv besloot een zaadje, dat ruim tweeduizend jaar bewaard werd in een kleien pot, te planten. Met succes, zo blijkt nu.

De kleien pot werd in de jaren zestig gevonden op de opgravingssite van het paleis van Herodes in Israël. Daarin werden ze zo'n 2.000 jaar bewaard. De zaadjes zouden gedurende veertig jaar in een van de lades van de universiteit verdwijnen, tot Elaine Solowey op het idee kwam er eentje te planten.

'Ik nam aan dat het voedsel in het zaadje na al die tijd niet meer zou deugen. Hoe zou het ook anders kunnen?', vertelt Solowey aan National Geographic. Ze plantte het zaadje en sloot er een irrigatiesysteem op aan. Na enkele maanden zag ze dat de grond openbarstte. 'Ik kon het niet geloven', zegt ze. 'Ik had er alles aan gedaan om besmetting van andere planten tegen te gaan, dus het moest dat zaadje wel zijn.'

Witte bladeren
De eerste bladeren van het plantje waren wit met grijze nerven. De onderzoekster dacht dat het boompje het nooit zou halen, maar na enkele maanden zagen de bladeren er gezonder uit.

Wetenschappers proberen het geslaagde experiment nu te herhalen met andere zaadjes, die in de kleien pot gevonden werden. Ze willen zo achterhalen of ze niet extreem veel geluk hebben gehad en of ze hun techniek ook bij andere oude zaden kunnen toepassen.

Dadels
Dadelpalmbomen dragen ofwel het vrouwelijke, ofwel het mannelijke geslacht. De wetenschappers hopen dat het boompje vrouwelijk is, zodat het vruchten zal dragen. Als er een moderne dadelpalmboom met vergelijkbaar DNA gevonden wordt, kunnen de wetenschappers het geslacht bepalen. Zo niet, dab moeten ze ongeveer vier jaar wachten voordat het boompje al dan niet de eerste dadels voortbrengt.

Duizenden jaren geleden kwamen er erg veel dergelijke dadelpalmbomen voor. Zo wordt de boom onder andere vermeld in de Bijbel en in de Koran.
Bron

zondag 6 oktober 2013

Colombia claimt wereldrecord koffiekransje

© thinkstock.


In de Colombiaanse stad Tunja is een poging gedaan het wereldrecord koffiekransje te verbreken. Bijna 14.000 mensen kwamen vrijdag naar de stad om op het stadsplein gezamenlijk een kopje koffie te nuttigen.

Daarmee zou het oude record van ruim 8000 koffiedrinkers in het Duitse Keulen in augustus 2009 verbroken zijn. De Colombianen hebben het bewijs van hun actie naar Guinness World Records gestuurd. Die moeten het nog officieel bekrachtigen.

Naast het vestigen van een record, was het ook een doel om de koffie in Colombia te promoten. Het land staat bekend om zijn koffiebonen, maar de bewoners drinken de warme drank zelf nauwelijks.

Het evenement werd georganiseerd door de lokale autoriteiten en een koffiebonenproducent.
Bron

Japan wil hulp voor lek bij Fukushima

Medewerkers van Tepco inspecteren de kerncentrale van Fukushima © reuters.


De Japanse regering staat open voor hulp van buitenaf om de lekkages bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi te bestrijden. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe zondag gezegd. Abe houdt vol dat de lekkages van radioactief koelwater bij de centrale onder controle zijn, maar veel Japanners denken dat Abe de problemen bagatelliseert.

Na de aardbeving en tsunami van maart 2011 waren enorme hoeveelheden water nodig om de reactoren en de brandstofstaven in de door het natuurgeweld zwaar beschadigd geraakte Fukushima-centrale te koelen. Er lekt nog altijd geregeld radioactief water weg in de Stille Oceaan en veel mensen maken zich grote zorgen over de stabiliteit van de centrale.
Bron

Saboteurs nucleaire installaties Iran gepakt

Vier mensen zijn aangehouden in Iran wegens sabotage van nucleaire installaties. De vier werden al enige tijd in de gaten gehouden en zijn op heterdaad betrapt, maakte het hoofd van de Iraanse atoomenergieorganisatie Ali Akbar Salehi zondag bekend. Ze zijn er niet in geslaagd hun plan uit te voeren, aldus Salehi.

Hij gaf verder geen bijzonderheden over de zaak. Er zijn sinds 2007 vijf Iraanse nucleaire wetenschappers vermoord. De Iraanse regering houdt de Israëlische geheime dienst Mossad verantwoordelijk voor de serie moorden. Israël behoort tot de felste critici van het Iraanse nucleaire programma dat uit zou zijn op kernwapens. Iran ontkent al decennia nucleaire wapens te willen.
Bron