Translate

zaterdag 28 september 2013

'Duizenden doden door bouw stadions in Qatar'

De internationale vakorganisatie ITUC schat dat er in Qatar 4000 doden vallen bij de bouw van stadions en andere voorzieningen voor het wereldkampioenschap voetbal dat in 2022 in het Arabische land wordt gehouden. Dat meldde de FNV vrijdag.

'Als wij hier niet tegen optreden dan kunnen we straks symbolisch een vak van 4000 plaatsen in het stadion leeg houden ter nagedachtenis aan de mensen die het leven lieten bij de bouw', aldus FNV-voorzitter Ton Heerts in een verklaring. Hij roept de voetbalbond KNVB en het kabinet op om samen met de FNV actie te ondernemen. 'Zover laten wij het niet komen toch?'

Qatar heeft een slechte reputatie als het gaat om de behandeling van de grote aantallen buitenlandse werknemers die in het land actief zijn. Het zijn vooral Nepalezen, die volgens de internationale vakbeweging worden uitgebuit en hun werk vaak met hun leven moeten bekopen. Zij zouden ook bij temperaturen van rond de 50 graden moeten doorwerken op onveilige bouwplaatsen, waar beschermende maatregelen ontbreken om bijvoorbeeld te voorkomen dat mensen van steigers vallen. De ITUC schat dat er vorig jaar alleen al duizend arbeiders gewond zijn geraakt door een val.

Vakcentrale FNV onderzoekt samen met FNV Bouw de eventuele betrokkenheid van Nederlandse bedrijven bij de slechte werkomstandigheden.

De Britse krant The Guardian meldde woensdag dat tussen 4 juli en 8 augustus 44 gastarbeiders uit Nepal zijn gestorven door ongevallen en hartaanvallen. De Nepalezen werken volgens The Guardian doorgaans bij extreem hoge temperaturen, zij krijgen onvoldoende drinkwater en hebben te maken met onhygiënische omstandigheden. Hun paspoorten worden afgenomen en ze worden niet of nauwelijks betaald. In feite is sprake van slavenarbeid, concludeert de krant. De situatie in Qatar heeft inmiddels ook de aandacht van de FIFA. De wereldvoetbalbond bespreekt de kwestie op 3 en 4 oktober tijdens een vergadering.

'Reuzenwespen' staken al 19 mensen dood in China

© Kos.


De Chinese provincie Shaanxi, in het centrum van het land, wordt al drie maanden geplaagd door grote zwermen hoornaars, een soort reuzenwesp. Dat meldt CNN. Dat de insecten moordzuchtig zijn, bewijzen de cijfers: al 19 mensen kwamen om door de steken.

De wespen vallen in grote getale aan, getuigt Chen Changlin. De man was op zijn veld rijst aan het oogsten toen de insecten op hem afkwamen. 'Meer dan drie minuten lang staken ze me. Ik begon te rennen en riep om hulp, maar de insecten bleven me achtervolgen.'

De man werd opgenomen in het ziekenhuis en kan z'n avontuur gelukkig nog navertellen. Een moeder en haar kind die in de buurt aan het werk waren en ook gestoken werden, overleefden de aanval niet.

'Hoe meer je rent, hoe meer ze je willen steken', ondervond ook een ander slachtoffer. Het gif van de insecten bracht zijn nieren ernstige schade toe.

Sinds 1 juli zijn in de Chinese provincie al zeker 583 mensen gestoken, melden de autoriteiten. Zeventig slachtoffers herstellen nog in het ziekenhuis. Voor negentien anderen kwam alle hulp te laat, zij overleefden de giftige steken niet.

De schuldige is allicht de 'Vespa mandarinia', een reuzenwesp die vooral gedijt in tropische temperaturen in Oost-Azië. Het gif van de soort is zo giftig dat in Japan jaarlijks gemiddeld 35 mensen sterven als gevolg van de steken.

De opvallende toename van het aantal slachtoffers in China is waarschijnlijk te wijten aan de recente droogte en de uitzonderlijk warme zomer in Xaanshi.

Autoriteiten in de provincie verzekerden intussen te zullen investeren in de bestrijding van de dodelijke insecten. Er wordt ook een team opgericht dat 24 uur per dag zal klaarstaan om in te grijpen, mocht een zwerm hoornaars nog eens aanvallen.Bron

donderdag 26 september 2013

Man met blauwe huid (62) overleden na hartaanval

Herinnert u zich Paul Karason? Zijn huid werd helemaal blauw na het drinken van colloïdaal zilver. Karason overleed maandag op 62-jarige leeftijd na een hartaanval in een ziekenhuis in Washington, liet zijn vrouw Jo Anna Karason weten. 'Grote smurf' kreeg ook een beroerte en had een longontsteking.

Karason werd bekend toen hij in 2008 te gast was in de US Today show om over zijn vreemde aandoening te praten. Zijn huid werd 15 jaar geleden helemaal blauw nadat hij begon met het drinken van colloïdaal zilver.

Dat werd vroeger vaak gebruikt om infecties en verkoudheden te bestrijden, maar kwam in de vergetelheid terecht toen in de jaren 30 penicilline op de markt kwam. Het werd in de VS trouwens verboden omdat het de aandoening van Karason in de hand werkte.

'Grote smurf'

'Paul werd regelmatig grote smurf genoemd door zijn blauwe kleur en zijn witte baard', aldus weduwe Jo Anna. 'Hij hield er niet van om onder de mensen te komen en bleef zoveel mogelijk thuis. Paul kon het niet altijd appreciëren dat hij grote smurf genoemd werd, het lag eraan wie het zei. Als een kind naar hem kwam, dan kon er nog een lach af, maar als een volwassene hem zo noemde, dan was hij altijd lastig.'


Karason had er geen idee van dat zijn huid blauw was geworden tot een vriend hem erop wees. 'Hij keek naar mij en vroeg wat ik op mijn gezicht had. Ik antwoordde: niets', aldus wijlen Karason. 'Mijn vriend zei dat het leek alsof ik een soort camouflage make-up op had.' Ondanks de bijwerkingen was Karason ervan overtuigd dat colloïdaal zilver zijn andere gezondheidsproblemen wel oploste.

  Bron

Piloten vallen al vliegend broederlijk in slaap

Een volgepakt passagiersvliegtuig op weg naar het Verenigd Koninkrijk was een tijdlang louter aangewezen op de automatische piloot aangezien de gezagvoerder en copiloot tegelijktijd achter de stuurknuppel in slaap gevallen waren. De piloten hadden er zelf geen idee van hoe lang de Airbus A330 het uiteindelijk alleen moest zien te redden.

Kort na het opstijgen waren de kapitein en coplioot overeengekomen om afwisselend een kort dutje te doen. Eén van beiden werd na een tijd echter wakker en stelde tot zijn ontzetting vast dat ook zijn collega in slaap was gesukkeld.

De Britse luchtvaartautoriteiten maakten gisteren bekend dat het incident op 13 augustus plaatsvond maar weigerden de naam van de airline te onthullen in de hoop toekomstige klokkenluiders aan te moedigen om dergelijke inbreuken spontaan te melden.

Geen sanctie
Dat is ook wat beide piloten van de bewuste vlucht hebben gedaan. Ze meldden hun blunder vrijwillig aan de betrokken instantie. Beide piloten, die beweerden de voorbije twee nachten in totaal slechts vijf uren te hebben geslapen, hoeven naar verluidt geen zware disciplinaire maatregelen van hun werkgever te vrezen.
Bron

42.000 uur werk aan San Francisco's Bay Bridge in 4 minuten

Vijftien jaar duurden de verbouwingen aan de San Francisco-Oakland Bay Bridge, de brug die Oakland verbindt met San Francisco. Bovenstaande timelapsevideo bundelt 42.000 uur werk in 4 minuten.

De video geeft een beeld van de complexiteit van het bouwen van een brug die zowel mooi als stevig moet zijn. De laatste versie van de Bay Bridge raakte in 1989 beschadigd bij een aardbeving.


Cheque van 1,5 miljoen in de metro

De exploitant van de metro in Madrid, CTM, heeft goudeerlijke onderhoudstechnici in dienst. Dat bleek althans toen een medewerker een portemonnee met een cheque ter waarde van 2 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) vond in een lege wagon en die keurig inleverde. De cheque bleek van een Amerikaan. De CTM meldde de vondst donderdag.

De technicus controleerde een wagon, omdat de deuren niet goed sloten. In een holte zat de portemonnee, waarin ook het rijbewijs en een aantal creditcards van de Amerikaan zaten. Het metrobedrijf gaf de portemonnee aan de politie, die nu op zoek moet naar de eigenaar.

Vrouw slaat 'pedofiel' zomaar dood met honkbalknuppel

De 30-jarige Forsythia Owen bekende de moord. © Kos.


Een vrouw in Inglewood, Colorado, heeft aan de politie bekend dat ze een man met een honkbalknuppel heeft doodgeslagen. De vrouw, de 30-jarige Forsythia Owen, beweert dat de man een kind had misbruikt. Dit meldt The Huffington Post.


De vrouw trof de 42-jarige Denzel Rainey slapend aan in een steeg en begon hem met de honkbalknuppel te slaan. Aan de politie verklaarde ze dat de man nog ademde toen ze hem vorige zondag achterliet in de steeg.

'Owen verklaarde dat ze hem doodde. Ze zwaaide met haar handen en demonstreerde hoe ze hem herhaaldelijk sloeg omwille van wat hij had gedaan', zo staat in het politierapport. Volgens het autopsierapport had Rainey zes gebroken ribben die zijn lever perforeerden, twee gebroken armen, een gebroken pols en een schedelbreuk.

Owen verklaarde dat een meisje van vier haar had gezegd dat Rainey, een vader van drie kinderen die door zijn alcoholverslaving dakloos was geworden, haar had aangerand. Owen werd al eerder wegens geweldpleging aangehouden. Vlak voor ze maandag door de politie werd ondervraagd, postte ze het bericht 'ik ga naar de gevangenis' op haar Facebookmuur.
Bron

woensdag 25 september 2013

Zware aardbeving Pakistan creëert nieuw eilandje

Het eiland dat uit de zee verrees. © ap.


Langs de kust van Pakistan is een nieuw eilandje onstaan nadat de provincie Baloetsjistan, in het zuidwesten van het land, was getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter.

Inwoners van de havenstad Gwadar zagen tot hun grote verrassing het stukje land (volgens ooggetuigen zo'n 40 meter breed, 100 meter lang en een meter of negen hoog) verrijzen uit het water van de Arabische zee. Dat gebeurde ongeveer 400 kilometer van het epicentrum van de aardbeving vandaan. Het eiland bestaat uit modder, zand en rotsen en is bezaaid met algen en gele stenen. Het is goed te zien vanaf het vasteland.

Toeristische tochten
Eigenaren van een boot profiteerden snel van de onverwachte situatie door toeristische tochten rond het eiland aan te bieden. Het nieuwe stukje land wordt gretig door toeristen, omwonenden, pers en wetenschappers gefotografeerd. Ze hebben de berg 'Koh Zalzala' (de Bevende Berg) gedoopt.

Het is echter de vraag hoe lang het eilandje nog blijft bestaan. Onderzoekers van het Pakistaanse Instituut van Oceanografie hebben de plek inmiddels bezocht, en volgens hen is dit de derde keer sinds 1999 dat er na een aardbeving een dergelijk eilandje in de oceaan ontstond. De twee voorgangers van het nieuwe eiland zakten na verloop van tijd weer in zee. De eilandjes hebben geen vaste structuur, waardoor ze geleidelijk uiteenvallen.

De regio ligt op het kruispunt van de Indiase en Arabische tektonische platen, waardoor er veel geologische activiteit is.

Volgens Pakistaanse regeringsfunctionarissen is het dodental van de zware aardbeving inmiddels opgelopen tot 327.
Bron Bekijk de foto's

Senator praat al meer dan 21 uur en gaat door 'tot hij neervalt'

Al meer dan 21 uur is de omstreden senator Ted Cruz aan het woord in Washington, zonder zelfs ook maar even naar de wc te gaan. Hij heeft gezworen door te gaan met zijn symbolische filibuster 'tot hij er bij neervalt', om te demonstreren tegen de ziektewet van Obama.


Cruz was na 20 uur nog geen seconde gaan zitten, heeft slechts een paar hapjes heeft gegeten en heeft alleen gepauzeerd om bevriende collega's een lange vraag te laten stellen.

De Texaan begon zijn toespraak op dinsdag om iets voor drie uur 's middags en is van plan om aan het woord te blijven tot de Senaat woensdagmiddag om twaalf uur bijeenkomt om te stemmen over Obamacare. NBC meldt dat Cruz na 20 uur nog geen seconde is gaan zitten, slechts een paar hapjes heeft gegeten en alleen maar heeft gepauzeerd om bevriende collega's een lange vraag te laten stellen. Hij draagt zwarte gympies in plaats van de cowboylaarzen die hij normaal aan heeft, en loopt hierop door de zaal als anderen aan het woord zijn, om even de benen te strekken.

Voorlezen uit een kinderboek

's Nachts heeft hij uit een kinderboek voorgelezen, zijn liefde voor een bepaald soort hamburger betuigd en commentaar geleverd op de speech die de acteur Ashton Kutchner hield toen hij een award in ontvangst nam. Daarna volgden weer lange monologen over zijn oppositie tegen de ziektewet van president Barack Obama.

Technisch gezien is het geen filibuster, waarbij iemand blijft doorpraten tot het uiterste tijdstip is verlopen waarop gestemd mag worden. (Op deze manier wist senator Wendy Davis in juni een strengere abortuswet tegen te houden.) In dit geval moet Cruz stoppen met spreken als het moment van stemming is aangebroken.

Oudste Nederlander met rijbewijs is 103

Een 103-jarige Nederlander mag nog altijd auto rijden. Uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer uit mei van dit jaar blijkt dat 22 mensen van boven de 100 nog altijd fit genoeg zijn om achter het stuur te kruipen.

In totaal telt Nederland bijna 1.060.000 mensen van boven de 70 die nog door de medische keuring voor het rijbewijs komen. Automobilisten boven de 70 (en vanaf volgend jaar boven de 75) moeten zich elke 5 jaar door een arts laten testen om het rijbewijs te kunnen verlengen.

Maandag bleek dat de oudste Britse die nog mag rijden een 107-jarige vrouw is. Groot-Brittannië telt 191 van dergelijke krasse knarren, onder wie een 106-jarige man, blijkt uit cijfers die de Britse evenknie van de ANWB, de RAC Foundation, maandag publiceerde.

In het land moeten mensen elke 3 jaar een verklaring afleggen dat ze nog in staat zijn om te rijden, maar het is niet nodig om opnieuw rijexamen te doen of een medische verklaring te overleggen. 'Alle automobilisten moeten zich geregeld afvragen of ze nog fit genoeg zijn', stelt de RAC. In totaal telde de organisatie ruim 4 miljoen mensen die ouder zijn dan 70 die nog mogen rijden.
Bron

Blindegeleidehond rukt zich los om baby te redden

© thinkstock.


Een blindegeleidehond mag de persoon die hij begeleidt nooit in de steek laten, dat wordt ze geleerd. Toch is dat exact wat Jet, een zwarte labrador, deed. Maar wel met een reden: Jet rukte zich los om een kinderwagen uit de weg van een auto te duwen.

Hij redde zo het leven van de 1-jarige Jacob. Jet hoort Mrs Crowley te begeleiden, die officieel blind is verklaard. Dat doet de trouwe hond al vijf jaar. Bij een wandelingetje van de vrouw met haar baby gaf Jet de loyaliteit aan 'haar' blinde op, ten voordele van diens baby.

'Ze reageerde bliksemsnel'
'We waren net van de stoep afgegaan om de ingang van een parking over te steken en ik hoorde de piepende banden van een auto. Hij raakte me aan de zij en ik lag er. Net voor het gebeurde voelde ik dat Jet zich losrukte, en had ze de kinderwagen uit de weg geduwd.'

De kinderwagen kantelde. Toch is de 28-jarige blinde moeder blij met de handeling van Jet. 'Ze is er niet voor opgeleid, maar ze is altijd heel beschermend geweest naar Jacob toe. Zelfs toen ik nog op de grond lag wist ik dat hij in veiligheid was. Ik mag er niet aan denken wat er gebeurd was als ze niet had gedaan wat ze had gedaan. Ze reageerde bliksemsnel, echt geweldig.'

Waardevol
De baby kwam er vanaf met een snee in de lip. De vrouw zelf liep geen noemenswaardige verwondingen op. 'Onmiddellijk na het gebeuren, was Jet ook weer bezorgd om mij. Ze kwam mijn gezicht likken en controleerde of ik bij bewustzijn was, en dan was ze weer gerustgesteld.
Bron

Peuter voedt zijn uit coma ontwaakte moeder

De kleine Qianbo 'voedert' zijn moeder met eten dat hij voorzichtig voorkauwt. © kos.


Nadat ze drie jaar geleden betrokken was geraakt bij een zwaar auto-ongeluk, ontwaakte de Chinese Zhang Rongxiang uit een diepe coma. Ze werd 'gewekt' door haar zoontje Gao Qianbo die ze het leven schonk terwijl ze buiten bewustzijn was. Qianbo wijkt geen moment van zijn moeder. Meer zelfs: hij 'voedert' haar mond-aan-mond met eten dat hij voorzichtig voorkauwt.

Zhang is nu 42 jaar. In 2010 sloeg het noodlot toe. Ze werd zwaargewond bij een auto-ongeval. Nagenoeg helemaal verlamd, raakte ze in coma. De vrouw bleek op dat moment vier maanden zwanger.

Op 22 juli 2011 werd haar zoontje Qianbo geboren door middel van een keizersnede. Haar man Gao Dejin kreeg van de dokters in het hospitaal van Shuyang te horen dat zijn vrouw wellicht nooit meer zou ontwaken.

De vader en zijn kersverse zoontje bleven Rongxiang met alle liefde omringen. En met resultaat. In mei van dit jaar ontwaakte de vrouw door de stem van haar kind. Sedertdien zijn de twee nog meer dan ooit onafscheidelijk, wat aanleiding geeft tot ontroerende taferelen.

Het gezin kan de intensieve verzorging bekostigen dankzij steun van de overheid en giften van familie en vrienden.

dinsdag 24 september 2013

Dertig dolfijnen aangespoeld in Brazilie

Zo'n dertig zwarte zwaardwalvissen, een dolfijnensoort, zijn zondag aangespoeld in het noordoosten van Brazilië. Zeker zeven van de zoogdieren zijn inmiddels overleden, meldde de Braziliaanse krant O Globo maandag.

Waarom de dieren zijn aangespoeld is nog onduidelijk, maar biologen hebben geopperd dat de leider van de groep mogelijk ziek was en de rest hem was gevolgd naar het strand. Er zijn in tientallen jaren niet zoveel dolfijnen tegelijk aangespoeld in Brazilië.Bron

Slang houdt vliegtuig met 370 passagiers aan de grond

Een kleine slang die was aangetroffen aan boord van een Boeing 747 van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas, heeft 370 passagiers op weg van Sydney naar Tokio een half etmaal vertraging bezorgd. De slang werd zondagavond ontdekt, vlak voordat de reizigers zouden instappen.

Die werden daarop ondergebracht in hotels en konden maandagochtend hun reis vervolgen. De herkomst van de 20 cm lange slang wordt onderzocht. Het is onbekend hoe het reptiel aan boord is gekomen. Het toestel was, voordat het in Sydney landde, in Singapore geweest.
Bron

Grote drugsvondst op Surinaams schip

Een speciale opsporingsboot van de Spaanse belastingdienst heeft maandagochtend in de buurt van de Canarische eilanden 486 kilo cocaïne op een vissersboot aangetroffen. Het schip, de Miss Emaila, voer onder Surinaamse vlag. Dat meldde La Provincia, een dagblad in het Spaanse Las Palmas, maandag.

De marktwaarde van de drugs zou ruim 20 miljoen euro zijn. Volgens de krant is het dit jaar de derde keer dat op deze route over de Atlantische Oceaan drugs zijn onderschept.

Aan boord van het schip bevonden zich drie Ghanezen, twee Brazilianen en een Zuid-Afrikaan. De bemanning is gearresteerd.

Volgens de Surinaamse nieuwssite dWT Online heeft de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) maandagmiddag bevestigd dat de boot in Suriname is geregistreerd. De keuring is echter op 6 september vervallen, aldus een medewerker van de MAS. Het schip heeft een zogenaamde SA-registratie, wat betekent dat de boot volledig eigendom is van een Surinamer of een Surinaams bedrijf, aldus dWT Online.
Bron

Nieuwe therapie: angsten overwinnen in je slaap

Archieffoto © thinkstock.


Wetenschappers hebben een therapie ontwikkeld waarbij angsten die zijn veroorzaakt door een slechte herinnering kunnen worden onderdrukt in de slaap. De slapende persoon 'overschrijft' zijn slechte herinnering met een minder negatieve. Dat meldt de Washington Post.

In een experiment hebben wetenschappers van de Northwestern-universiteit in Illinois aangetoond hoe een angst veroorzaakt door een slechte herinnering weg kan worden genomen door slaaptherapie. Door een patiënt te confronteren met zijn angst in een 'veilige' slaap, kan de slechte herinnering onschadelijk gemaakt worden.

In je slaap wordt alleen je onderbewustzijn geconfronteerd met je angst - je bewustzijn is uitgeschakeld. Daardoor heb je in je slaap niet de akelige ervaring die je bij bewustzijn wel hebt. Aangezien slaap een sleutelrol speelt bij het vormen van herinneringen, kan een goede ervaring in je slaap de slechte herinnering vervangen.

Bij hun methode maken de onderzoekers gebruik van geuren. Tijdens de behandeling wordt een bepaalde geur gekoppeld aan de angstige herinnering van het subject. Op deze manier kunnen ze de herinnering oproepen bij de patiënt terwijl hij slaapt.

Belegering winkelcentrum Nairobi nog niet voorbij


© ap.

Nog altijd woedt er een strijd in en rondom het winkelcentrum in Kenia. Enkele gijzelnemers die het pand in de hoofdstad Nairobi zaterdagbestormden zitten vermoedelijk nog altijd binnen. In elk geval zijn vanochtend opnieuw geweerschoten en explosies gehoord in het gebouw.

Of er nog gijzelaars zijn in winkelcentrum Westgate is niet geheel duidelijk. Volgens de Keniaanse regering zijn ze allemaal in veiligheid gebracht, terwijl de verantwoordelijke terreurgroep al-Shabaab juist meldde dat er nog mensen vastgehouden worden.

Desalniettemin lijkt het einde van de belegering in zicht, aldus de regering. Inmiddels zijn tot en met dinsdag nog eens zes daders van de aanslag gedood, bovenop de drie die al eerder omkwamen. In totaal zouden 10 tot 15 leden van de islamitische terreurgroep betrokken zijn bij de aanslag, die aan zeker 62 mensen het leven kostte. Onder de doden is een Nederlandse vrouw van 33.

Drie Keniaanse militairen zijn overleden aan verwondingen die ze hebben opgelopen bij de belegering van winkelcentrum. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag aan de BBC laten weten. Acht militairen worden nog behandeld.


maandag 23 september 2013

'Belgische Royals gebruikten jarenlang valse paspoorten'

© photo news.
De leden van de Belgische koninklijke familie hebben heel lang valse paspoorten gebruikt uit veiligheidsoverweging. Minister van staat en ex-minister van Buitenlandse Zaken Mark Eyskens heeft dat bevestigd aan het VTM-programma Royalty.

Er werden dubbele paspoorten gemaakt en er zijn 'andere' nagemaakte documenten in het spel, weet persbureau Belga. Een vals paspoort is een handig werkinstrument om in het buitenland incognito te reizen. Zo gaat koning Filip soms met zijn tweede naam Philippe Dermulle door het leven, vooral uit veiligheidsoverwegingen en voor de discretie.

Vervalsing
'Het was meestal een intieme medewerker van de koning die zich daarmee bezighield', aldus ex-premier Eyskens. 'Dat zijn uiteraard geen echte paspoorten, dat is een soort vervalsing objectief gezien maar het is natuurlijk ook een beetje infantiel.'

De zogeheten valse paspoorten worden gemaakt door het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, al willen ze dat volgens Belga niet met zo veel woorden zeggen. 'Op de paspoorten die wij uitreiken wordt de naam vermeld die ons door de officiële instanties wordt doorgegeven', aldus Joren Vandeweyer, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

Het Belgische paleis kon niet zeggen of er ook nu nog paspoorten met schuilnamen gemaakt worden.
Bron

Europese collega's steunen gediscrimineerde zwarte minister Italië

De Italiaanse minister van Integratie, Cecile Kyenge. © ap.


Bewindslieden uit een twaalftal Europese landen zijn maandag naar Rome gekomen om steun te betuigen aan hun Italiaanse collega Cecile Kyenge, die als eerste zwarte minister in Italië sinds haar aantreden in april allerlei uitingen van racisme over zich heen heeft gekregen.

De ministers ondertekenden maandag een verklaring waarin zij racisme onverenigbaar noemen met Europese democratische beginselen. Zij noemen de aanvallen op Kyenge onaanvaardbaar en zeggen dat ze moeten ophouden, vooral omdat ze ook zijn gekomen van politici.

Leden van de xenofobe Lega Nord hebben de in Congo geboren Kyenge onder andere uitgemaakt voor 'aap'.

De Belgische vicepremier Joelle Milquet steunde het initiatief. Zij toonde zich verheugd dat zoveel landen zo snel bereid waren Kyenge te steunen en de verklaring, waarin wordt opgeroepen tot een breder Europees pact tegen racisme, te ondertekenen.
Bron

Nederlands slachtoffer Nairobi was hoogzwanger

© Facebook.


De identiteit van de 33-jarige Nederlandse vrouw die het bloedbad in een winkelcentrum in Nairobi niet overleefde is bekend. Het gaat volgensOmroep Gelderland om de hoogzwangere Elif Yavuz.

Yavuz woonde met haar Australische partner Ross Langdon in Kenia, waar ze onderzoek deed naar malaria. Hij kwam ook bij de aanslag om het leven. Elif zou naar verluidt acht maanden zwanger zijn geweest van hun eerste kindje.

Op haar facebookpagina plaatste de hoogzwangere Elif eind augustus een foto waarop zij de hand schudt met oud-president Clinton. Elif behaalde haar doctoraal volksgezondheid aan de Harvard universiteit en werkte voor de Bill en Melinda Gates Foundation in Kenia.

Yavuz studeerde enkele jaren geleden als politicologe af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zo heeft haar hoogleraar Marcel Wissenburg maandag bevestigd.

Yavuz was volgens hem een 'hele slimme, erg sociaal bewogen studente, die van praktisch handelen hield. Maar ook kon genieten van een feestje. Een geweldige vrouw die de wereld zou veranderen.'
Bron

Ooggetuige Kenia: 'Ze gooiden granaten en openden het vuur op de kinderen'

Vluchtende burgers snellen gisteren het winkelcentrum uit. © afp.


Nu de meeste gegijzelden uit het winkelcentrum in Nairobi zijn bevrijd, stromen de eerste ooggetuigeverslagen binnen. Radiopresentatrice Kamal Kaur vertelt aan Channel4 News hoe zij en tientallen kinderen werden belaagd door de militanten.


Radiopresentatrice Kamal Kaur, werkzaam bij radiozender East FM Kenya, was zaterdag aanwezig bij een grote kookwedstrijd voor kinderen. Kaur stond samen met tientallen kinderen op het parkeerdak van het winkelcentrum toen militanten van de terreurbeweging al-Shabaab het gebouw bestormden.

Bij het horen van de eerste explosie vermoedde Kaur dat het om een bomaanslag ging, of wellicht een gasexplosie bij een nabije koffiezaak. 'Daarop klonken knallen als het geklapper van rotjes. Toen mensen begonnen te rennen, wisten we dat er iets mis was. Ik bleef echter tegen mezelf zeggen, het is maar een bom.'

Kaur verzamelde alle kinderen, zo'n 30 tot 35, bij elkaar in een hoek van het dak. 'Op dat moment kwamen de mannen het dak op. Ze gooiden twee granaten richting ons en openden vervolgens het vuur op de kinderen.'

Gewonde kinderen
Kaur zag hoe een suizende kogel het hoofd van haar zoontje op een haar na miste. Hij raakte wel gewond, evenals haar dochter. Een jongen die ze uit de vuurlinie trok, werd getroffen in zijn borst door een kogel die terugkaatste vanaf de muur. De radiopresentatrice maande de kinderen op de grond te liggen en stil te blijven.