Translate

zaterdag 14 september 2013

Begrotingsplannen 2014: iedereen levert in

Vrijwel alle Nederlanders gaan er volgend jaar opnieuw op achteruit. Voor hogere inkomens en de minima daalt de koopkracht met circa 1 procent, voor middeninkomens gaat het om 0,7 procent. De minima krijgen als pleister op de wonde een extraatje van 100 euro.

Dat blijkt uit de begrotingsplannen voor 2014, die het kabinet volgende week dinsdag - Prinsjesdag - bekend zal maken. Zoals gebruikelijk zijn ze vrijwel allemaal uitgelekt.

Om de overheidsfinanciën te saneren zal er in 2014 6 miljard euro extra worden bezuinigd. Dat leidt tot een begrotingstekort van zo'n 3,3 procent. Iets meer dan de maximaal 3 procent die de EU-regels voorschrijven, maar Brussel heeft laten weten met een bezuiniging van 6 miljard genoegen te nemen. Hieronder de belangrijkste ingrepen.

DWDD-panellid haalt woede op de hals met armoede-column

Amsterdamse boekenwinkel krijgt steen tegen ruit

Monique Burger als panellid van de maandelijkse boekenrubriek bij DWDD © VARA.


Bij een boekhandel in Amsterdam is er vannacht een steen tegen het raam gegooid en is de etalage beklad met de tekst 'Verboden voor armen'. De daden zijn vermoedelijk het gevolg van een column die de eigenaresse van de zaak en tevens panellid bij De Wereld Draait Door, Monique Burger, gistermiddag publiceerde.


De tekst is inmiddels weer verwijderd, maar de ster in de ruit zit er nog. In de column vertelt Burger dat ze schrok van de nieuwe klanten die zij in haar zaak kreeg, naar aanleiding van het gratis af te halen 'droomboek'.

'Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend: soms steken ze alleen het bonnetje toe - ook wanneer ik met andere klanten bezig ben af te rekenen, totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels.' Een kleine bloemlezing van hoe Burger haar nieuwe klanten ervoer.

Lachen in de keuken
Verderop in de column vertelt ze de droomboek-lezers keurig te helpen, maar af en toe moet ze wel naar de keuken rennen om in lachen uit te barsten.

Monique Burger was vandaag niet aanwezig in de boekhandel en het personeel wilde tegenover AD.nl niet meer kwijt dan dat de boekhandel gewoon open was vandaag.

Na talloze verontwaardigde reacties onder de column en op Twitter heeft Burger onder haar eigen artikel wel een reactie gegeven. '...Ik heb niet bedoeld te zeggen dat je armoede aan mensen af kan zien. Veel mensen doen alles om hun armoede te verbloemen, uit trots of schaamte. Waar ik van schrik is wat jarenlang weinig geld hebben met mensen kan doen. Ik vind het heel erg dat armoede mensen zo in hun waardigheid kan aantasten...'Bron

Miljoenenstad Houston wil Nederlands deltaplan

Oosterscheldekering © anp.


Twee Nederlandse ingenieursbureaus en de TU Delft werken aan plannen om de miljoenenstad Houston in de Amerikaanse staat Texas tegen orkaangeweld te beschermen. Dat meldt het AD.

Orkaan Ike zorgde vijf jaar geleden voor meer dan 100 doden en 38 miljard dollar schade. Om dat te voorkomen zijn de Nederlanders ingehuurd om een plan te presenteren.

Dat plan gaat in de richting van een soort Oosterscheldekering (open, maar afsluitbaar) en eventueel een soort Maeslantkering voor het 200 meter brede gat in de baai dat open moet blijven voor de scheepvaart. Houston ligt aan een baai ter grootte van het IJsselmeer.
Bron

'Agenten mishandeld door kickbokser tijdens opleiding'

Drie agenten in opleiding zijn op de Politieacademie ernstig mishandeld tijdens een training, als onderdeel van hun opleiding. De kandidaat-agenten moesten in hun eentje een verduisterde kamer binnengaan. Daar stond een professionele K1-kickboxer klaar die hen veel te stevig aanpakte, meldt Nieuws.nl.

Volgens een bron van nieuws.nl zou een van de drie studenten twee gebroken ribben hebben opgelopen, een ander een gebroken kaak en de derde een hersenschudding.

Onderzoek
Een woordvoerder van de Politieacademie vertelt aan RTL Nieuws dat 'er zich iets heeft voorgedaan bij de cursus weerbaarheid. Onze afdeling Integriteit en Veiligheid onderzoekt dat nu. Zij gaan kijken of het inhuren van een externe trainer goed is geweest of niet. En of, wat er is gebeurd, buitenproportioneel is geweest? Wij nemen het heel serieus, daarom ook dit onderzoek.'

De resultaten van het onderzoek worden half oktober verwacht en aangeboden aan de directie van de Politieacademie.

Weerloos
Volgens Nieuws.nl ging het er extreem hard aan toe. De kickbokser ging door met schoppen en slaan terwijl de politiekandidaten weerloos op de grond lagen. Sommigen verloren het bewustzijn door de aanhoudende mishandelingen.
Bron
Lees ook: 317 gewonden en dode bij lessen op politieschool

vrijdag 13 september 2013

Doodstraffen in Indiase verkrachtingszaak

Een Indiase studente bij een demonstratie tegen de voor verkrachting veroordeelde mannen in Hyderabad, vandaag. © ap.


Vier mannen zijn in New Delhi veroordeeld tot de doodstraf door ophanging vanwege hun betrokkenheid bij de gewelddadige verkrachting van een vrouw in december vorig jaar. De vrouw overleed later aan haar verwondingen.

Aanklager Dayan Krishnan liet weten dat de zaak 'het collectieve geweten' van India had geschokt. 'Niets is wreder dan het martelen van een hulpeloos jong meisje.'

De gruwelijke groepsverkrachting schokte India vorig jaar. De aanklagers hadden de doodstraf geëist, mede omdat de daders in de bus waar het slachtoffer was ingestapt, zo wreed en gewelddadig te werk gingen.

Een van de daders overleed in maart in zijn cel en een zesde nog minderjarige verdachte werd onlangs tot drie jaar in een opvoedingsgesticht veroordeeld.

De 23-jarige vrouw en een vriend werden belaagd nadat ze na een bioscoopbezoek op 16 december door de daders in een busje waren gelokt. De zes sloegen de man bewusteloos en verkrachtten de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de twee slachtoffers aan de kant van de weg en de vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

De uitspraak moet nog worden bevestigd door het Indiase Hooggerechtshof. De veroordeelden kunnen nog in hoger beroep gaan.


Doodstraf in uitzonderlijke gevallen
De hoogste Indiase rechtbank heeft bepaald dat de doodstraf alleen in 'de uitzonderlijkste van uitzonderlijke gevallen' mag worden toegepast. Welke gevallen dat zijn is onderwerp van hevige discussie.

In India worden naar schatting doorgaans meer dan honderd mensen per jaar ter dood veroordeeld, maar in veruit de meeste gevallen wordt deze straf uiteindelijk omgezet in levenslang. Er gold acht jaar lang een moratorium op het voltrekken van doodvonnissen, maar hieraan kwam vorig jaar een eind met de executie van de enige overlevende dader van de in 2008 gepleegde aanslagen in Mumbai.
De familie van de vermoorde vrouw zei woensdag dat de daders opgehangen moeten worden. ' Ze hebben onze dochter afgemaakt', zei de vader, die als bagagedrager op een vliegveld werkt en zijn dochter aanmoedigde om in de stad een opleiding fysiotherapie te gaan doen. Toen ze werd verkracht en vermoord zat ze te wachten op de uitslag van haar examen.
Bron

Naam van Hawaïaanse is te lang voor rijbewijs

© kos.


De Hawaïaanse autoriteiten dringen er op aan dat Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele haar familienaam gaat inkorten. Deze kan namelijk niet volledig op haar rijbewijs en identiteitskaart gedrukt worden en dus werd de laatste letter van haar naam maar weggelaten.

De vrouw wil evenwel niet inbinden. Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele is de naam van haar echtgenoot, die onlangs overleed. Om zijn nagedachtenis te eren, staat ze erop om de naam met 35 lettertekens te behouden. Op de officiële papieren is echter maar plaats voor 34 letters.

Snoeien
Janice 'Lokelani' Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele had vroeger een 'speciale' identiteitskaart met haar volledige naam. Die verliep echter afgelopen mei. Op het nieuwe exemplaar werd alleen nog haar familienaam vermeld. Ook haar rijbewijs verliep in mei en op het nieuwe was de 'schade' nog groter. Daar was de laatste letter van haar familienaam weggelaten en werden haar voor- en meisjesnaam gewoon geschrapt.

Klacht
De dame was het hier niet mee eens en diende klacht in. Een verschillende naam op haar rijbewijs en identiteitskaart zou tot problemen kunnen leiden bij bijvoorbeeld een verkeerscontrole. De autoriteiten stelden hierop voor dat mevrouw Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele zou teruggrijpen naar haar meisjesnaam, zijnde Lokelani. Dat zou de dingen eenvoudiger maken, vond men.

'Geen denken aan'. Ik wil mijn overleden echtgenoot eren door zijn naam te dragen', aldus Janice. De overheid overweegt nu om het aantal karakters uit te breiden naar 40.
Bron

Al-Qaedaleider Zawahiri roept op tot aanslagen in VS

Al-Qaedaleider Zawahiri wil weer terreuraanslagen in de VS. © afp.


Al-Qaedaleider Ayman al-Zawahiri heeft een dag na de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 opgeroepen tot nieuwe aanslagen in de VS. De organisatie SITE, die websites van radicale groeperingen in de gaten houdt, heeft dat gemeld.

Zawahiri sprak in zijn boodschap van donderdag de hoop uit dat kleine aanvallen van 'een broeder of enkele broeders' ervoor zorgen dat de VS veel geld blijven uitgeven aan veiligheidsmaatregelen. Dat moet de Amerikaanse economie verzwakken.

'We moeten Amerika economisch laten bloeden. De economie is al begonnen met haperen door de militaire uitgaven en uitgaven aan veiligheid', aldus Zawahri. Volgens hem zijn daarvoor alleen maar 'hier een daar' wat aanslagen nodig.

De terroristenleider liet echter ook weten dat moslims geen kans voorbij mogen laten gaan om een 'grote aanval' uit te voeren, zelfs als daar jarenlang geduld voor nodig is, aldus SITE.
Bron
Lees ook: Al-Qaeda biedt excuses aan voor aanval op ziekenhuis in Jemen

Duizenden mensen geëvacueerd na overstromingen VS

Water spuit uit een riool in het door overstromingen geteisterde Manitou Springs, Colorado. © ap.
De nationale garde in Colorado is vrijdag begonnen met het evacueren van de naar schatting 2000 inwoners uit het ondergelopen stadje Lyons. Na dagen van zware regenval is Lyons van de rest van de wereld afgesloten. Wegen zijn weggespoeld, huizen zijn overstroomd en dammen zijn beschadigd.

De afgelopen dagen moesten helikopters van de nationale garde door het slechte weer aan de grond blijven. Ze konden vrijdag wel opstijgen, ondanks voorspellingen van een nieuwe dag van regen, meldde de nieuwszender CNN.

Het regent al dagen in het gebied. Drie mensen zijn tot nu toe om het leven gekomen in Colorado. Volgens lokale media worden 17 personen vermist.

Reddingsteams kunnen veel inwoners niet bereiken omdat wegen niet begaanbaar zijn door het water. Gouverneur van Colorado John Hickenlooper sprak van een 'duizelingwekkende hoeveelheid regen'.

In Boulder en omgeving zijn verscheidene centra geopend waar evacués terechtkunnen, onder meer in het plaatsje Nederland. In Boulder is onder meer de universiteitscampus gesloten. Zo'n 400 studenten werden geëvacueerd.


Bron bekijk de video onderaan de pagina

donderdag 12 september 2013

Nederlander roeit hele Amazonerivier af

Mark en Anton © Vimeo.

De Nederlandse avonturier Mark de Rond gaat samen met de Engelsman Anton Wright als eerste de Amazonerivier in Zuid-

Amerika over de hele lengte afroeien. Het doel is vast te stellen wat er in een team gebeurt onder moeilijke omstandigheden.

Mark de Rond is docent strategie en organisatie aan de Universiteit van Cambridge in Engeland en Anton Wright is roeitrainer en avonturier met ervaring op de Atlantische Oceaan en in de Ierse zee.

In het gezelschap van de Braziliaan Murilo Weis, die in het Amazonegebied woont en er later bij gekomen is, gaan ze deze maand hun trip ondernemen.

Douaneproblemen

Vanuit het dorp Nauta in Peru, waar de Amazone ontspringt en waar ze beginnen, schrijft De Rond: 'Aanvankelijk hadden we zes weken gepland voor de tocht, maar vanwege douaneproblemen in Lima (de hoofdstad van Peru) hebben we het moeten terugbrengen tot vier weken. Dat betekent dat we ook 's nachts doorroeien, 24/7, met een team van drie mensen in het totaal, een Brit, een Nederlander en een Braziliaan, zodat twee mensen kunnen roeien en één kan rusten.'

Het hele stuk naar de kust van Brazilië is meer dan 3300 kilometer lang, staat op de website van de avonturiers.

De grootste risico's zijn volgens de drie mannen het gevaar om gekidnapt of beroofd te worden. Eten en drinken hebben ze deels aan boord. Ze zullen ook vissen en waar mogelijk voedsel kopen aan de wal.

Foto: NASA lanceert per ongeluk kikker

View image on TwitterEen kikker wordt gelanceerd door de NASA-raket. © NASA.


Een kikker is per ongeluk richting ruimte gelanceerd door een NASA-raket. Het ongelukkige dier werd toevallig op de camera's van NASA vastgelegd terwijl hij ter aarde stortte. De authenticiteit van de foto - en dat het echt een kikker betreft - is door NASA bevestigd.

Afgelopen vrijdag werd de onbemande raket LADEE, wat staat voor Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer, naar de maan gelanceerd om daar informatie te verzamelen. De raketlanceerbasis van de NASA is gevestigd op Wallops Island, een eiland voor de kust van de Amerikaanse staat Virginia dat rijk is aan moerassen - een ideale leefomgeving voor kikkers.

Plas water tegen kabaal
De kikker in kwestie zat waarschijnlijk op het lanceerplatform, waar een plas water is om het kabaal te onderdrukken en het platform te beschermen tegen beschadiging. Een andere theorie is dat de kikker vanaf de grond de lucht in werd geschoten door de explosie die gepaard gaat met een raketlancering.

De raket zal over drie weken aankomen op de maan. Het lot van de kikker is onzekerder, het is niet bekend of het diertje het avontuur heeft overleefd.

Voyager 1 verlaat na 36 jaar vliegen ons zonnestelsel


De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 1 heeft na 36 jaar vliegen ons zonnestelsel verlaten. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een bouwsel van de mens die grens overgaat en terechtkomt in de eindeloze ruimte tussen de sterren. Het historische moment gebeurde in augustus vorig jaar.

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASAdonderdag bekendgemaakt. Het nieuws staat donderdag ook in het gezaghebbende wetenschapsblad Science.

Eerder dit jaar meldden wetenschappers ook al dat de Voyager 1 buiten het zonnestelsel was beland, maar dat erd toen nog afgezwakt door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Eindeloos gebied
De Voyager 1 vliegt op ongeveer 18,8 miljard kilometer van de aarde. Omdat de mens daar nog nooit is geweest, wisten de wetenschappers niet hoe het gebied eruitziet en wat ze moesten verwachten. Bepalen waar de Voyager 1 precies was, was dan ook erg ingewikkeld.

Voor het definitieve bewijs kregen de wetenschappers hulp van de zon. Die slingerde in maart 2012 een enorme hoeveelheid plasmadeeltjes de ruimte in. Die zogeheten plasmawolk kwam 13 maanden later, in april van dit jaar, aan bij de Voyager 1. Uit metingen bleek dat de plasmawolk bij de sonde veel dikker was dan wat er eerder was gemeten aan de rand van ons zonnestelsel. Dat betekende dat de Voyager was aangekomen in een eindeloos gebied dat het interstellaire medium wordt genoemd.

Toen de wetenschappers oudere gegevens terugkeken, zagen ze dat dat vorig jaar ook al was gemeten. Op basis daarvan rekenden ze uit dat de Voyager 1 in augustus 2012 het zonnestelsel verliet.

Delftse student bedenkt oplossing voor plastic soep

De plasticvanger heeft enorme armen. © AD/Erwin Zwart.


De 19-jarige student Boyan Slat uit Delft denkt dé oplossing te hebben voor het probleem van het plastic afval in de oceanen. Hij heeft samen met een studiegenoot de Kunstofarchipel bedacht - een zelfvoorzienende platformboot met enorme sleepnetten die op verschillende plekken in de oceanen plastic afval verzamelt, opvangt en recyclet. Dit meldt het AD.

De boot heeft het uiterlijk van een reuzemanta met twee enorme vleugels die aan de zeebodem vastzitten. Hierdoor wordt het afval opgevangen, maar kan het plankton gewoon doorzwemmen. Ook andere zeedieren hebben volgens de ontwerpen van Slat nauwelijks last van het object.

Het ontwerp van Slat, die in het dagelijks leven student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek is, oogst over heel de wereld lof en steun. De tiener heeft inmiddels bijna 90.000 dollar binnengehaald om zijn project 'Ocean Clean Up' verder te ontwikkelen.

Assad: dreiging VS moet eerst stoppen

Syrië zal meewerken aan een voorstel om zijn chemische wapens onder toezicht te laten stellen, maar dan moeten de Amerikaanse dreigementen met een aanval wel eerst stoppen. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad donderdag laten weten, meldde het Russische persbureau Ria Novosti donderdag.

'Als we zien dat de VS echt stabiliteit willen in onze regio, stoppen met dreigen en ook geen wapens meer leveren aan terroristen, dan geloven we dat de noodzakelijke stappen kunnen worden genomen', aldus Assad.


Bron

Kabinet nu overtuigd van inzet gifgas Syrië

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. © anp.


Het kabinet is er na bestudering van informatie van de bondgenoten nu van overtuigd dat op 21 augustus gifgas is ingezet tegen de burgerbevolking in Syrië.

Met 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' is het Syrische regime van president Bashar al-Assad daarvoor verantwoordelijk. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Kabinet heeft 'diepgaande informatie'
Op basis van 'diepgaande informatie', ontvangen van verschillende partnerlanden en geanalyseerd door de inlichtingendiensten, komt het kabinet tot deze conclusie. Afgelopen vrijdag verklaarde premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie dat er nog geen 'onweerlegbaar bewijs' was dat er gifgas was ingezet.

Sterke voorkeur voor volgen VN-spoor
Timmermans laat weten 'voorzichtig optimistisch' te zijn over een meer gemeenschappelijke aanpak van de crisis in het Arabische land. Hij vindt het bemoedigend dat de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad kijken naar de opties voor een gezamenlijke actie. Het is een stap in de goede richting naar een duurzame politieke oplossing, aldus de minister.

Het kabinet heeft vanaf het begin aangegeven een sterke voorkeur te hebben voor het volgen van het VN-spoor. Als er een resolutie komt in de Veiligheidsraad is het kabinet er 'sterk voorstander' van dat er 'een element van bestrijding van straffeloosheid' van het gebruik van chemische wapens in wordt opgenomen. Daarbij kan gedacht worden aan een verwijzing van de situatie in Syrië naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

'Snel concrete informatie van Assad'
Syrië heeft aangegeven zijn chemische wapenarsenaal te willen opgeven. Voor het zover is moet er nog heel wat gebeuren. Om bestaande 'in de ogen van het kabinet gerechtvaardigde' scepsis over het Syrische aanbod te overwinnen, zal het regime van Assad snel concrete informatie moeten geven over deze wapens, stelt Timmermans.
Op basis van de nieuwe informatie heeft de ChristenUnie al aangekondigd een nieuwe vertrouwelijke briefing te willen door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Een soortgelijke bijeenkomst begin deze maand leverde volgens de Kamerleden weinig nieuws op.
Bron

woensdag 11 september 2013

Toeristen gedood met machetes op Papoea-Nieuw-Guinea

Archieffoto © anp.


Mannen, gewapend met machetes, hebben in Papoea-Nieuw-Guinea een groep Australische en Nieuw-Zeelandse toeristen aangevallen. De toeristen maakten een wandeltocht. Twee mensen werden gedood en diverse wandelaars raakten gewond. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

De zes aanvallers, die naast machetes ook speren en geweren bij zich hadden, vielen de groep dinsdag aan bij een camping in de provincie Morobe. Acht Australiërs en een Nieuw-Zeelander raakten gewond, maar geen van de gewonden verkeert in levensgevaar.

De slachtoffers hadden vooral schrammen en snijwonden. Een van hen had een speer in zijn been gekregen. Er werd tijdens de aanval niet geschoten.

'Ongebruikelijke aanval'
Hoewel geweld wel vaker voorkomt in Papoea-Nieuw-Guinea was de aanval van dinsdag ongebruikelijk. De politie heeft geen idee wat het motief voor de aanval is geweest.

Er werden drie paspoorten gestolen, maar er werden geen waardevolle bezittingen meegenomen. Politiechef Toami Kulunga noemde de aanval 'schokkend en gewoon ondenkbaar'.
Bron

Moslima mag zwemles niet weigeren om geloof

Moslimmeisjes in Duitsland mogen gemengde zwemlessen niet weigeren uit religieuze overwegingen. Dat heeft de hoogste Duitse bestuursrechter woensdag bepaald.

Deelname aan gemengd zwemmen kan dankzij de zogeheten boerkini, een badpak dat het gehele vrouwenlichaam bedekt. Op die manier kunnen moslimmeisjes zwemmen zonder hun islamitische principes geweld aan te doen, oordeelde de rechter.

Toch vonden sommigen dat het onacceptabel is om moslimmeisjes te laten zwemmen in de nabijheid van jongens die slechts een zwembroek aanhebben. De rechter wees dit bezwaar van de hand.

dinsdag 10 september 2013

Dokterszoon aborteert zwangere vriendin met list

Een dokterszoon heeft zijn zwangere vriendin geaborteerd met een pil. De Amerikaan misbruikte zijn vader voor het uitvoeren van zijn snode plan en leidde zijn vriendin om de tuin. Hij bekende de feiten voor de rechter in Tampa in de staat Florida. John Andrew Welden riskeert nu tot 15 jaar gevangenis. Hij kent zijn straf op 5 december.

In afwachting van de uitspraak is hij op vrije voeten. Zijn ex-vriendin en slachtoffer van zijn misdaad zat in de rechtbank en barstte in tranen uit toen Welden schuld bekende. 'Haar familie heeft extreem moeilijke tijden beleefd', aldus Gil Sanchez, advocaat van Remee Jo Lee.

De raadsman van haar ex-vriend, Todd Foster stelde dat zijn cliënt spijt heeft van zijn daad en dat zijn familie evenzeer geleden heeft. 'Het is een tragedie voor alle betrokken partijen', aldus Foster.

Welden zelf wou geen commentaar kwijt bij het verlaten van het gerechtsgebouw. Geflankeerd door twee lijfwachten verdween hij in een grote zwarte Hummer. Zijn ouders moeten immers als deel van de borgsom bewaking betalen voor hun zoon.

Vluchteling verstopt zich in lading chilipeper

© thinkstock.


De douane in de Amerikaanse staat New Mexico heeft donderdag een vluchteling ontdekt in een lading rode pepers. De chilipepertjes waren afkomstig uit Mexico en bestemd voor verkoop in de Verenigde Staten.

De 35-jarige verstekeling beschikt over de Mexicaanse nationaliteit. Hij verklaarde tegenover de politie dat hij zichzelf in de vrachtwagen met pepertjes had verstopt in de hoop naar Chicago te worden vervoerd. Hij werd evenwel nog geen 100 meter over de Amerikaans-Mexicaanse grens aangehouden.

Om beter bestand te zijn tegen de hete lading, had de migrant zichzelf volgegooid met alcohol. De politie trof nabij de man een fles tequila aan en zei dat hij een verregaande staat van dronkenschap verkeerde. Hij wordt overgebracht naar zijn land van herkomst, aldus een douanemedewerker.
Bron

maandag 9 september 2013

Nepartsen dienen massaal valse declaraties in

Persoonlijke declaratiecodes van artsen worden misbruikt door oplichters die daarmee veel geld buitmaken. Dat meldde RTL Nieuwszaterdagavond. De nepartsen en nepzorginstellingen dienen op grote schaal valse declaraties in, soms zelfs met medeweten van de 'echte' artsen en specialisten.


 Zorgverzekeraars Achmea en DSW beschikken over honderden van dit soort fraudedossiers. Ook van overleden of gepensioneerde artsen worden de declaratiecodes misbruikt. Uit het onderzoek van RTL onder zorgverzekeraars blijkt dat misbruik van artsencodes inmiddels een van de grootste vormen van fraude is geworden.

Snel opheldering
Tweede Kamerleden willen snel opheldering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over de fraude. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil Schippers dinsdag in het vragenuurtje spreken over de kwestie. 'De minister moet hercontroles van de codes mogelijk maken om misbruik te voorkomen.'

Volgens de PvdA moet de controle op zorgcodes strikter worden en moet misbruik pittiger worden bestraft. 'In tijden dat we elke zorgeuro twee keer om moeten draaien, is fraude met zorggeld onacceptabel', zei Kamerlid Lea Bouwmeester. 'De organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de codes, moet meer doen om fraude te voorkomen.' Schippers heeft al een pakket aan maatregelen aangekondigd om zorgfraude aan te pakken. De PvdA had haar daarom gevraagd, aldus Bouwmeester.

'Failliet van de zelfregulering'
SP-Kamerlid Renske Leijten ziet in de fraude het bewijs dat artsen niet per behandeling moeten worden betaald, maar in loondienst zouden moeten komen. Volgens haar staat dit voor het 'failliet van de zelfregulering'. 'Hoe kun je fraude bestrijden als je de toegang tot declareren zo open laat staan?'

Bron

'Baby onder trein na valpartij'

Treinreizigers op station Uitgeest schrokken vandaag enorm, toen een baby na een valpartij onder de trein belandde. Dat meldt RTV Noord-Holland.

Ooggetuigen meldden de regionale omroep dat een moeder met kinderwagen uit de trein stapte. Juist op dat moment viel het kindje van bijna drie maanden oud, dat niet vastzat, uit de wagen. De baby belandde op het spoor tussen het perron en de trein.

De politie meldde RTV Noord-Holland later dat het kindje naar het ziekenhuis is gebracht.
Bron

Vrouw claimt echte moeder van kids Michael Jackson te zijn


Paris Jackson, Prince Jackson, LaToya Jackson, Blanket Jackson © bruno.

Christine Leroux claimt de biologische moeder te zijn van de drie kinderen van Michael Jackson. De vrouw heeft een verzoek bij de rechtbank van Los Angeles ingediend, waarin ze vraagt om de voogdij over de kids.


'Michael heeft mijn eitjes gebruikt om Paris, Prince en Blanket te creëren, samen met de surrogaatmoeders die hij uitkoos', zo staat in de papieren in handen van RadarOnline. Leroux zou bereid zijn om een DNA- en leugendetectortest af te leggen om haar gelijk te bewijzen.

Christine wil een relatie opbouwen met de drie kinderen en toezicht houden op hun religieuze en academische educatie. Ook wil ze weten hoe Paris, Prince en Blanket gedisciplineerd worden en met wie ze omgaan. Leroux zou in het verleden al meerdere pogingen hebben ondernomen om in contact te komen met de kids.

Kindertijd
Leroux claimt al sinds haar kindertijd goede vrienden met Michael Jackson te zijn geweest. Ze had de King of Pop gezworen alles geheim te houden, maar nu 'haar' zonen en dochter naar haar mening worden misbruikt door de Jacksonfamilie in de rechtszaak tegen concertorganisator AEG, vindt ze dat ze moet ingrijpen.

Dat ze de echte moeder is van Paris, Prince en Blanket is overigens niet de enige claim die Leroux maakt. Ze zegt Michael ook geholpen te hebben met het schrijven van zijn hits Heal The World en Thriller en beweert medeverantwoordelijk te zijn voor Jacksons imago.
Bron

Syrische rebellen bezetten christelijke stad

Hevige gevechten in Maaloula. © ap.


Syrische islamistische rebellen hebben zondag het christelijke stadje Maaloula bezet. Dat meldt CNN. De afgelopen dagen vocht de aan al-Qaeda gelinkte groepering van het al-Nursra Front al met de lokale strijdkrachten van het historische plaatsje op een uur rijden van Damascus. Zeker acht soldaten kwamen toen om.

'We hebben Maaloula gereinigd van alle Assad-honden en al zijn misdadigers', riep een rebellencommandant na de overwinning in een video. Wat de bezetting voor de christelijke inwoners betekent, is nog niet duidelijk.

Sommige inwoners van Maaloula spreken nog Aramees, de taal die in de regio werd gesproken toen Jezus Christus leefde.

Ongeveer 10 procent van de Syrische bevolking is christelijk. Zowel het regime van Bashar al-Assad als de opstandelingen willen graag hulp van christelijke kant. Sommige christenen vrezen echter dat de rebellen alleen maar opstandiger worden. Anderzijds laten hulporganisaties weten dat christenen juist vaak het doelwit zijn van aanhangers van Assad: zo zijn twee vooraanstaande bisschoppen ontvoerd en wordt een bekende priester vermist.

De islamitische meerderheid van Syrië bestaat voornamelijk uit soennieten (77 procent van de bevolking). Het regime wordt gedomineerd door alawieten (10 procent), die een geloof aanhangen dat wortelt in de sjiitische islam.
Bron

Koeweiter wil ontsnapte leeuw een lift geven

© Thinkstock.


Een automobilist in Koeweit heeft zaterdag een ontsnapte leeuw zijn auto in gelokt. Hij liet het dier plaatsnemen op de achterbank en stapte zelf ook in het voertuig, maar belde vervolgens toch maar de politie voor hulp.

De man zag de leeuw wandelen door de straten van Bayan, een van de betere buitenwijken in het zuiden van de stad Koeweit. 'De voorbijganger stapte in de auto met de leeuw, maar toen het gevaarlijk werd belde hij de politie.

Agenten hebben het dier vervolgens overgebracht naar hun politiewagen", aldus een politiemedewerker. In Koeweitse media circuleren foto's van de leeuw die vanaf de achterbank uit het raampje van de politieauto staart. Het dier is opgevangen door de Koeweitse landbouwautoriteit.

Agenten zijn nog op zoek naar de eigenaar van de leeuw, die het dier waarschijnlijk illegaal als huisdier hield. Sommige rijke Koeweiters zien zulke dieren als statussymbool.
Bron

Archeologen vinden goudschat in Jeruzalem

© afp.


Israëlische archeologen hebben naar eigen zeggen een goudschat ontdekt in de Oude Stad van Jeruzalem. Het gaat om 36 gouden en zilveren munten en een groot gouden medaillon uit de 7e eeuw. De schat is gevonden aan de voet van de Tempelberg, vertelde hoofdonderzoekster Eilat Mazar maandag.

Het medaillon van 10 centimeter heeft volgens Mazar waarschijnlijk ter versiering gediend van een Thora-rol, vertelde ze The Jerusalem Post.

De archeologische opgravingen bij de Tempelberg liggen erg gevoelig, onder meer omdat de Al-Aqsamoskee daar staat. Dat is een islamitisch heiligdom. De Tempelberg is voor zowel het christendom, het jodendom als de islam een belangrijke plek.
Bron

Hond neemt elke dag de bus om 'boodschappen' te doen

Camillo reist elke dag met de bus door Genua. © kos.


Ontmoet Camillo: een bijzondere 12-jarige hond uit Italië. Hij reist elke dag met de bus door de Italiaanse stad en stapt bij bepaalde haltes uit om een hapje te eten. 's Avonds keert de hond trouw weer naar huis.

De hond is al een verstokte pendelaar vanaf het moment dat hij een puppy was. Op diverse plaatsen in de stad stapt hij uit en gaat hij naar de winkel. Daar krijgt hij dan een stukje vlees of koekjes.

Volgens dierenpsycholoog Luigi Boitani is Camillo niet in staat om zijn eigen busroute uit te stippelen, maar gaat de hond af op z'n zintuiglijke waarnemingen - geur en zicht - om uit de bus te stappen. 'Op basis daarvan weet het dier waar hij eerder is geweest', zegt Boitani.

zondag 8 september 2013

Witte Huis toont Congres nieuwe beelden gifgasaanval

Het Witte Huis heeft leden van het Amerikaanse Congres afgelopen week beelden getoond van slachtoffers van de gifgasaanval bij de Syrische hoofdstad Damascus van vorige maand. De beelden zijn zaterdag vrijgegeven door een bron bij de regering en werden onder andere getoond op nieuwszender CNN.De beelden zijn opgenomen door tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad en geverifieerd door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Senator Dianne Feinstein, de voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat, had de beelden aangevraagd bij de CIA. Haar commissie kreeg de video donderdag te zien.

De video is een compilatie van verschillende opnames die werden gemaakt na de aanval op 21 augustus. Te zien zijn mensen die ogenschijnlijk zijn omgekomen door de gifgasaanval. De slachtoffers liggen op de grond met schuim rond hun neus en verkleinde pupillen. In een van de opnames is een nog levend jongetje van een jaar of 7 te zien die op de grond ligt met stuiptrekkingen.

Volgens de Amerikaanse regering zit het regime van Assad achter de aanval. Washington vindt dat het gebruik van chemische wapens niet onbestraft mag blijven en wil een aanval op Syrische doelen uitvoeren. Hiervoor heeft de regering de toestemming van het Congres gevraagd, dat waarschijnlijk volgende week over de kwestie stemt.Bron video

Van spionage verdachte ooievaar eindigt in kookpot

De ooievaar zat achter slot en grendel in Qena, op 450 km van Caïro. © ap.


De ooievaar die gevangen was gezet omdat het werd beschuldigd van spionage-activiteiten, is volgens Egyptische dierenrechtenactivisten door de plaatselijke bevolking opgegeten. De natuurbeschermingsorganisatie NCE meldt dat de vogel, die de naam Menes kreeg, na zijn vrijlating door de politie naar een nabijgelegen eiland in de Nijl is gevlogen, waar hij werd gedood.

Enkele dagen geleden bracht een Egyptische visser de ooievaar naar de politie omdat hij een elektronisch toestel op de vogel had opgemerkt. De man vermoedde dat dat voor spionage diende, terwijl het in werkelijkheid ging om een chip die door Franse wetenschappers was ingeplant om de trek van de ooievaar na te gaan.

Paranoia
De vangst van de ooievaar werd gezien als een voorbeeld van de grootschalige paranoia die door de oud-presidenten Hosni Mubarak en Mohammed Mursi en het huidige regime wordt gevoed.

De ngo, die zich voor de vrijlating van het dier had ingezet, liet weten dat de Egyptenaren al duizenden jaren ooievaars eten, en dat het dus niet uitzonderlijk is dat het dier opgegeten werd.
Bron

Rechter verbiedt hereniging echtpaar na mishandeling

© thinkstock.


Een Brits stel dat zijn huwelijk nieuw leven in wil blazen, wordt daarin tegengehouden door de rechtbank in Gloucester. De rechter weigert het contactverbod van de man op te heffen. Volgens de Daily Telegraph kreeg hij het verbod opgelegd omdat hij zijn vrouw zo vaak mishandelde.

Na een reeks incidenten, waarbij Daniel Nash (24) zijn vrouw Nathalie (23) onder meer sloeg en dreigde haar moeders auto op te blazen, mocht hij sinds november 2010 voor een periode van 7 jaar niet meer bij zijn echtgenote in de buurt komen. Ook kreeg hij een werkstraf van 100 uur. Een scheiding werd echter nooit aangevraagd. Nathalie denkt nu dat haar man zijn lesje wel heeft geleerd en wil graag met hem verder.

Om het verliefde stel tegemoet te komen, staat de rechter het duo toe om de komende maanden weer met elkaar te bellen en sms'en. Als dat tot april goed gaat, bekijkt hij de zaak opnieuw.
Bron

Anesthesist plakt traantjes en snor op gelaat van patiënte

Veronica Valdez kreeg een snor en traantjes opgekleefd toen ze onder verdoving was tijdens een operatie. © kos.


In Californië sleept een vrouw een ziekenhuis en een dokter voor de rechter. Toen zij ontwaakte na een operatie aan haar hand, bleek een anesthesist een valse snor en dito traantjes op haar gelaat te hebben gekleefd.

Terwijl Veronica Valdez (36) onder verdoving was voor een ingreep in het Torrance Memorial Medical Center in Los Angeles, vond anesthesist Patrick Yang er niet beter op dan haar gezicht te 'versieren' met traanvormige papiersnippers en een uitgeknipte snor. Verpleegster Patricia Gomez zou van de bizarre vertoning een foto hebben genomen en die op het internet hebben verspreid.

In verkeerd keelgat
Omdat het 'slachtoffer' al dertien jaar in datzelfde hospitaal werkte als collega-verpleegster, dacht dokter Yang dat ze de 'grap' wel zou kunnen smaken. Maar dat bleek allerminst het geval. Veronica Valdez voelde zich geschokt. De vrouw leidde een rechtszaak in tegen de anesthesist en vervolgt in één ruk het hospitaal wegens het schenden van het medisch geheim.

Job opgegeven
De advocaat van de klaagster beweert dat de patiënte haar job in het hospitaal heeft moeten opgeven omdat iedereen haar uitlachte na het incident. "Bovendien is mijn cliënte belachelijk gemaakt terwijl ze onder verdoving was", aldus de raadsheer.

Het ziekenhuis heeft intussen dokter Yang voor twee weken geschorst. Ook alle andere betrokken personeelsleden kregen een sanctie opgelegd, maar niemand werd ontslagen.
Bron

Meisje (18) doodgeschoten bij poging vriend te verrassen

Het slachtoffer Premila Lal. © Facebook.


Een 18-jarig meisje uit Longmont, in de Amerikaanse staat Colorado, die haar vriend wilde verrassen en zich in zijn kast had verstopt, is doodgeschoten. Toen de 21-jarige vriend thuiskwam, sprong het meisje uit haar schuilplaats om haar vriend te laten schrikken. Die schoot in een reflex op zijn 'belager'.

Het slachtoffer, Premila Lal, werd in allerijl door de schutter en twee familieleden naar het ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet meer baten. Kort nadat ze in het ziekenhuis was aangekomen, overleed het meisje.

De schutter is gearresteerd op verdenking van kindermisbruik en het onnodig in gevaar brengen van derden. Volgens mediaberichten wordt hij er ook van verdacht een minderjarige toe te laten een vuurwapen te dragen. Hij zou de 15-jarige broer van het slachtoffer hebben toegestaan een wapen te dragen zonder daarvoor de toestemming van diens ouders te vragen. Dat is in Colorado een misdrijf.

De vader van het slachtoffer getuigde op CBS Denver: 'Ik koester geen wrok. Wij hebben een dochter verloren, we willen niet dat de ouders van haar vriend hun zoon verliezen. Het was een ongeluk.'
Bron