Translate

zaterdag 7 september 2013

Indringer opgepakt bij Buckingham Palace

Buckingham Palace © afp.


Een man is vrijdagavond laat gearresteerd nadat hij het hek van Buckingham Palace in Londen had beklommen. De man wordt verdacht van inbraak, huisvredebreuk en opzettelijke vernieling. Een mogelijke handlanger werd voor het hek gearresteerd. Dat meldde de BBC zaterdag.

De vermeende inbreker werd opgepakt in een gebied dat overdag geopend is voor publiek, liet de politie weten. Beide mannen zijn op borgtocht vrij.

De Britse koningin was tijdens het incident niet in het paleis aanwezig. Buckingham Palace is een van de bekendste paleizen die de koninklijke familie in haar bezit heeft.

Zeker 36 baby's dood in ziekenhuis Calcutta

© EPA.


In een kinderziekenhuis in het Indiase Calcutta zijn de afgelopen vijf dagen zeker 36 baby's overleden. Dat meldt de NDTV, een nieuwszender uit India zaterdag.

Boze ouders beschuldigen het ziekenhuis van wanbeleid en nalatigheid. De artsen zeggen dat de meeste baby's in uiterst kritieke toestand werden binnengebracht, waardoor ze niet meer te redden waren.

Trideb Banerjee, voorzitter van een speciale gezondheidscommissie die toezicht houdt op babysterfte in ziekenhuizen, steunt het ziekenhuis. 'Veel patiënten worden binnengebracht in kritieke toestand. Artsen doen altijd hun best, maar soms kunnen patiënten niet meer geholpen worden omdat hun toestand al te slecht is. Er is geen enkel geval van nalatigheid," zei hij.

In hetzelfde ziekenhuis kwamen in 2011 18 baby's om in 48 uur. Daarop volgden demonstraties van boze ouders. Een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de regering, wees destijds uit dat het ziekenhuis niet verantwoordelijk was voor de doden
Bron

De Hoop Scheffer: 'Vreselijke lessen bij ingrijpen in Syrië'

Jaap de Hoop Scheffer © anp.

Assad is een overlever, ik denk niet dat hij onder de indruk zal zijn
Jaap de Hoop Scheffer
Als het Westen militair ingrijpt in Syrië zullen we daar 'vreselijke en buitengewoon serieuze lessen van leren'. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud-NAVO-chef en oud-minister van Buitenlandse Zaken, in een interview zaterdag in NRC Handelsblad. De Hoop Scheffer vindt dat de Verenigde Staten 'geen enkele politieke strategie' hebben en dat ingrijpen 'een politieke oplossing eerder verder weg dan dichterbij brengt'.


Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres gevraagd om toestemming om Syrië aan te vallen. Aanleiding is een gifgasaanval vorige maand, volgens Obama gepleegd door het Syrische bewind. Obama had eerder gezegd dat het regime een 'rode lijn' over zou gaan als het chemische wapens gebruikte. De Hoop Scheffer vindt het 'onverstandig' dat Obama die woorden gebruikte. De president heeft 'een fout gemaakt waarmee hij nu wordt geconfronteerd'.

De Verenigde Staten willen een bescheiden ingrijpen, bedoeld om Syrië te straffen maar niet om het bewind ten val te brengen. Volgens De Hoop Scheffer is het echter de vraag of zo'n actie het regime zal treffen: 'Assad is een overlever, ik denk niet dat hij onder de indruk zal zijn.'

Het Amerikaanse Congres is verdeeld over de plannen van Obama. Het is nog niet duidelijk of de president een meerderheid krijgt. De Hoop Scheffer verwacht wel dat dat gebeurt, maar pas na veel kritiek op Obama.

Aap rukt testikel van baby af in Chinese dierentuin

Een bezoek aan het Chinese Qianling wildpark is op een nachtmerrie uitgedraaid voor een moeder en haar baby. Terwijl ze het jongetje aan het verschonen was, ging een aap er met een testikel van het kind vandoor.

Dat schrijft de Britse krant de Daily Mail. Het Qianling wildpark in Guiyang (Guizhou provincie) is een zogenaamde 'open' dierentuin waar de apen vrij rondlopen. Naar verluidt is hun aantal op enkele jaren tijd geëxplodeerd van 70 dieren naar 500. Bezoekers hebben de gewoonte om de apen te voederen terwijl dit eigenlijk verboden is, met alle gevolgen van dien.

Een moeder was de luier van haar baby aan het verschonen toen de aap aanviel. Het dier rukte een testikel af en zette het op een lopen. Volgens getuigen liet de aap het lichaamsdeel vallen zodat een oude man het testikel kon oprapen maar het dier kon het afgerukte lichaamsdeel weer afhandig maken en at het zelfs op.

Het lokale journaal liet beelden zien van het acht maanden oude jongetje in het ziekenhuis. Zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend. In de dierentuin zouden al honderden incidenten met de dieren hebben plaatsgevonden.


© Screenshot YouTube.

vrijdag 6 september 2013

Brein ouderen knapt op van videospelletjes

Computerspelletjes die het brein flink aan het werk zetten, kunnen mentale aftakeling tegengaan. Amerikaanse onderzoekers hebben dat ontdekt door ouderen een speciaal ontwikkeld racespelletje te laten spelen en vervolgens hun hersenactiviteit te meten. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft de resultaten donderdag gepubliceerd.

Zogenoemde 'braintraining' lijkt bij jongeren weinig effect te hebben, blijkt uit eerdere onderzoeken. Ze worden wel beter in het spelletje, maar de achterliggende hersenfuncties gaan vermoedelijk niet significant vooruit. Maar mensen tussen de 60 en 85 jaar kunnen volgens de onderzoekers van de Universiteit van Californië wel degelijk baat hebben bij zulke spelletjes.

Deelnemers aan het onderzoek speelden een racespelletje dat aanzet tot multitasken, het combineren van uiteenlopende taken. Terwijl de speler zijn virtuele auto op de baan houdt, verschijnen gekleurde stippen in beeld waar zo snel mogelijk op gereageerd moet worden door op een knop te drukken.

Uit het onderzoek bleek dat ouderen die het spelletje hadden gespeeld na verloop van tijd cognitieve functies zoals hun concentratie en kortetermijngeheugen hadden verbeterd. Ook na zes maanden was het effect nog meetbaar.
Bron

Veertig kinderen bevrijd uit Duitse sekte

© afp.


De Duitse politie is binnengevallen in twee leefgemeenschappen in Deiningen en Wörnitz. Er waren nieuwe bewijzen van misbruik opgedoken, meldt Der Spiegel. Veertig kinderen die deel uitmaakten van de obscure christelijke sekte 'Twelve Tribes', werden bevrijd en in pleeggezinnen ondergebracht. Meer dan honderd agenten waren betrokken bij de inval.

28 kinderen, van zeven maanden tot 17 jaar, werden aangetroffen in een klooster en boerderij in Klosterzimmern nabij Deiningen. Twaalf anderen in een gemeenschapshuis in Wörnitz.

De sekte die haar oorsprong kent in de Verenigde Staten en vertakkingen heeft in een tiental landen, gelooft in het slaan van kinderen als deel van het opvoedingsproces. Wilgentakken worden in olie gedrenkt en als roede gebruikt. Daarmee werd veelvuldig op de voeten, armen en nek van de kleintjes geklopt indien ze niet gehoorzaamden.

Het is niet de eerste keer dat de sekte de interesse van de Duitse politie wekt. De christelijke groep was al omstreden omdat ze pertinent weigert haar kinderen naar school te sturen. Leider Detlef Markeli (54) en de overige volwassen sekteleden beweren ondertussen onschuldig te zijn.
Bron

Experiment: Canadees gezin gaat leven als in 1986

Een Canadees gezin heeft alle technologie van na 1986 afgezworen. Dat in een poging zijn jonge kinderen meer buiten te laten spelen.

Blair McMillan (27) en vriendin Morgan (27) plannen om met hun kinderen Trey (2) en Denton (5) voor minstens een jaar te leven alsof het nog 1986 is. "Geen gsm, geen computer, geen internet. Ik wil gewoon dat het weer is zoals toen ik opgroeide", aldus McMillan. "Ik leefde buiten, speelde buiten, en realiseerde me hoe verschillend mijn kinderen vandaag geworden zijn."

Het experiment van het gezin heeft de nodige media-aandacht gekregen in Canada en de VS, en kon op heel wat positieve reacties rekenen.
Bron

Boer adopteert wolf om op schapen te passen

© thinkstock.


De achtergelaten puppy, waarvan een Poolse boer dacht dat het een herdershond was, bleek bij nader inzien een heuse wolf. Zbigniew Pieczyk was van plan de 'hond' in te zetten om op z'n schapen te passen, maar moest begrijpelijkerwijs van dit voornemen afzien.

De vijftigjarige boer uit Podlasie werd zich pas bewust van zijn vergissing toen hij op een nacht zijn 'herdershond' hoorde huilen als een... wolf. 'Toen pas besefte ik dat er iets grondig fout was. Ik belde meteen de politie', getuigt Pieczyk.

Gelukkig had de wolf de schapen van de boer ongemoeid gelaten. Het jonge dier werd weer losgelaten in de vrije natuur.
Bron

Gepensioneerde kippen met vliegtuig naar 'rusthuis'

© Thinkstock.


Na hun taak als legkip ruimschoots vervuld te hebben, wacht 1.200 Californische kippen een rustige oude dag in de staat New York. Ze maken de reis naar hun 'rusthuis' per vliegtuig. Een anonieme weldoener schenkt de 50.000 dollar om 'Operation Chicken Airlift' te bekostigen.

Vanuit New York worden de legkippen verspreid over verschillende 'rustoorden' waar ze vrij kunnen rondscharrelen. Zo kunnen tweehonderd van de diertjes terecht in het Woodstock Farm Animal Sanctuary.

Op deze wijze kunnen de kippen genieten van een welverdiend pensioen. Wanneer ze 'uitgelegd' zijn, worden leghennen doorgaans geslacht omdat ze te schraal zijn om te worden opgegeten.
Bron

Vrouw krijgt brief uit 1666 van verre voorvader

© Thinkstock.


Na bijna 350 jaar is een brief alsnog bezorgd. Een vrouw uit Maassluis ontving de brief van haar verre voorvader Lammert Jansz Vermeij. De man schreef naar zijn vrouw vanuit Portugal in 1666, maar de brief werd onderweg buitgemaakt door kapers.

Daarover berichten de Telegraaf en RTV Rijnmond. Jansz Vermeij vertrok na een echtelijke ruzie uit zijn woning in Maassluis. In de brief schrijft de man dat hij op zoek ging naar werk op zee. Hij kwam op een schip terecht, maar deze werd gekaapt. Hij werkte daarna in een steengroeve in Marokko als slaaf.

De brief maakt deel uit van een collectie van 38.000 Nederlandse poststukken die verloren gingen door kaperijen. Ze werden enkele jaren geleden gevonden en liggen nu in een archief in Londen. Het Vlaardings Stadsarchief wist het adres van het familielid in Maassluis te achterhalen. 'De brief is echt gericht aan z'n vrouw, hij zweert haar trouw tot in de dood', vertelt Harm Jan Luth van het Vlaardings Stadsarchief over de eeuwenoude brief.
Bron

donderdag 5 september 2013

Schots stel spendeert £1 aan hun trouwfeest

© thinkstock.


Een Schots stel heeft welgeteld £1 (1,18 euro) besteedt aan hun trouwfeest. Om de kosten binnen de perken te houden, vroegen kunstenares Georgina Porteous en singer-songwriter Sid Innes onder meer aan hun gasten of ze hun eigen, liefst zelfgemaakte hapjes wilden meebrengen.

De moeder van de bruid, die voorleest in de kerk, leidde de ceremonie. Een tante van Georgina bakte de taart en een bevriende dominee deed gratis zijn ding. Het bruidsboeket ging Georgina in de buurt plukken en de trouwringen maakte ze van een hertengewei dat ze in de tuin had liggen.

Het feest vond plaats in de schuur van het stel. De vader van de bruid zorgde met enkele jazzdeuntjes op z'n saxofoon voor de muzikale omlijsting.


Jurk uit kringloopwinkel
Waar werd dat ene pond dan aan besteed? Aan de bruidsjurk. Die tikte Georgina voor dit schamele bedrag op de kop in een kringloopwinkel. De bruidegom heeft geen vestimentaire kosten gemaakt. Hij droeg een pak dat hij jaren geleden bij Marks and Spencers had aangeschaft.

'De essentie van deze dag is dat je trouwt met de persoon van wie je houdt', is de filosofie van het koppel. 'Wij hadden geen behoefte aan toeters en bellen'.

Jammer van de registratiekosten
Waar het stel niet onderuit kon, was de 70 pond voor de registratie van hun huwelijk. Volgend jaar willen ze graag naar Berlijn op huwelijksreis, maar over het budget moet nog gepraat worden.
Bron

Schedel gevonden in onbekende Utrechtse kelder

Tijdens een verbouwing van een pand aan het Janskerkhof in Utrecht is een opmerkelijke ontdekking gedaan. Asbestsaneerders troffen in een onbekende, afgesloten kelder een schedel aan. Dit meldt lokale nieuwssite DUB.

Het werk werd direct stilgelegd na de bijzondere vondst. De politie kwam zo snel mogelijk om een delict uit te sluiten. Twee archeologen die de volgende dag onderzoek kwamen doen, constateerden dat de schedel ouder is dan 50 jaar en dus verjaard is voor een politie-onderzoek.

Onbekende kelder
Op de bouwtekeningen van het pand, dat verbouwd wordt tot een onderwijsinstelling van de Universiteit Utrecht, is de kelder niet zichtbaar. Maar de bouwlieden merkten op dat er onder de grond van het gebouw een gemetselde kelder zat. In deze ruimte vonden zij al snel de schedel in een dikke laag met houtresten, spijkers en botmateriaal.

Beerput
De twee archeologen die de schedel onderzochten laten weten dat de schedel waarschijnlijk uit een graf komt. Het gebouw was namelijk ooit het Minderbroederklooster, een kerkhof. De archeologen hebben geen idee hoe oud de schedel is. 'Als de schedel uit een graf van het voormalige kerkhof komt zal deze ongeveer uit 1600 stammen.'

De archeologen vermoeden dat de kelder een beerput is geweest en dat het zand en het botmateriaal per toeval in de kelder zijn gekomen. Helaas kan een archeoloog weinig met slechts een schedel en wat botresten die waarschijnlijk niet eens bij elkaar horen.
Bron

Trio gepakt om miljoenenfraude met PGB's

Twee vrouwen en een man zijn eerder deze week opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn bij fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB's). Volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) is er voor ongeveer 2 miljoen euro fraude gepleegd door de drie, een vrouw van 27 uit Rotterdam en een vrouw en man van 52 en 53 uit Eindhoven.

De 52-jarige vrouw is de voorzitter van een stichting in Zuidoost-Brabant voor opvang en ondersteuning van jongeren uit minderheden. Justitie denkt dat deze vrouw al sinds 2007 kwetsbare personen mensen benaderde. Ze bood hen hulp aan om een PGB aan te vragen. De verdachten regelden vervolgens alles. Justitie denkt dat een groot deel van het geld bij de verdachten zelf terecht is gekomen.
Bron

Ratten gaan politie helpen

Trainster Monique Hamerslag met haar ratten. De politie gaat definitief de hulp inzetten van de ratten bij onderzoek naar schietincidenten. De dieren blijken daarvoor zeer geschikt, zo bleek tijdens een proefperiode. © anp.


De politie gaat definitief de hulp inzetten van ratten bij onderzoek naar schietincidenten. De dieren blijken daarvoor zeer geschikt, zo bleek tijdens een proefperiode. 'In meer dan 95 procent van de gevallen zaten de ratten goed', aldus een woordvoerder van de politie donderdag.

De vijf ratten waarmee de politie gaat werken, moeten schotresten opsporen. Nu duurt het nog enkele uren voordat duidelijk is of er schotresten zijn. Een rat kan binnen enkele minuten duidelijkheid geven. 'En dus hebben we sneller een potentiële verdachte', aldus de woordvoerder van de politie.

De politie gaat over enkele maanden aan de slag met de ratten. Bij schietincidenten kunnen de geurmonsters dan in bepaalde gevallen naar de vijf ratten in Rotterdam worden gebracht.


Bron

woensdag 4 september 2013

Vluchtende winkeldief breekt rug

Een betrapte winkeldief in Veendam heeft woensdag zijn rug gebroken toen hij probeerde te vluchten. Hij viel, maar het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De man ligt in een ziekenhuis en is niet verlamd. Dat meldde de politie.

De dief is een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij werd betrapt toen hij probeerde broodjes uit een supermarkt te stelen. Aanvankelijk liep hij met medewerkers mee naar een kantoortje, maar probeerde plotseling te vluchten. Daarbij kwam hij ten val.

De dief was in de supermarkt met een 43-jarige Veendammer. Die wist wel te ontkomen, maar werd even later ook opgepakt. De handlanger zou een medewerker van de supermarkt hebben bedreigd met een bijl. De politie heeft daar nog naar gezocht, maar tevergeefs. Mogelijk heeft de man de bijl gedumpt in een vijver of kanaal.


Italiaanse burgemeester betaalt voor hongerige dieven

De economische crisis drijft veel Italianen tot wanhoop. Bejaarden met een klein pensioen en jonge stellen zonder werk stelen daarom steeds meer voedsel voor de dagelijkse levensbehoeften.

Burgemeester Damiano Zecchinato van het Noord-Italiaanse Vigonovo heeft winkeliers gevraagd geen aangifte meer te doen als iemand twee pakken melk heeft gestolen. De winkel moet de diefstal bij de gemeente melden. De sociale dienst betaalt dan eventueel de gestolen waar.

Dat betekent niet dat iedereen zomaar mag stelen. Het gaat alleen maar om personen in een echte noodsituatie, aldus de burgemeester volgens de krant Nuova Venezia.
Bron

Ziekenhuis redt comapatiënt die dood wil

© Thinkstock.


Een ziekenhuis in Gent mag een man redden die in coma ligt na een zelfmoordpoging. De behandeling mag voorlopig worden voortgezet, bepaalde een rechter.

De man wilde enkele weken geleden een einde maken aan zijn leven en stak zichzelf in brand. Hij wordt sindsdien in een kunstmatig coma gehouden in het academisch ziekenhuis van de Vlaamse stad.

De man had een verklaring opgesteld waarin hij elke behandeling weigerde. Maar het ziekenhuis wist dat aanvankelijk niet en was al aan de behandeling begonnen.

De advocaat van de man stapte naar de rechter om de behandeling stop te zetten. Maar nu de patiënt aan de beterende hand is, wordt gewacht op zijn ontwaken. Maandag komt de zaak opnieuw voor de rechtbank.
Bron

Van kleinkind zwangere moeder wil met zoon trouwen

De 40-jarige weduwe Betty Mbereko uit Zimbabwe en haar zoon van 23 willen graag trouwen. De vrouw is inmiddels al zes maanden zwanger van haar eigen kleinkind.

Om te bewijzen dat de liefde serieus is, wilden de twee geliefden dus met elkaar trouwen. Een lokale rechtbank schrok toen Mbereko dit verzoek voorlegde.

Zoon Farai verklaarde maar al te graag met zijn moeder te willen trouwen. Zo kan hij de bruidsschat, die zijn overleden vader nooit kon afbetalen, alsnog aflossen.

Volgens Mbereko heeft zij, als weduwe, met veel pijn en moeite het geld bij elkaar geschraapt om haar zoon naar school te sturen. Nu hij succesvol is, heeft ze er 'recht op' om mee te profiteren van zijn salaris, zo redeneert ze in The Zimbabwe Mail. 'Laat me genieten van al mijn harde werk.'

De stamoudste wilde het huwelijk onder geen beding toestaan. 'In het verleden hadden we hen vermoord, maar nu zijn we bang voor de politie.' Het verliefde stel kreeg de keus: het huwelijk afzeggen of vluchten. Mbereko en haar zoon kozen voor die laatste optie. Ze hebben het dorp inmiddels verlaten voor een nog onbekende bestemming.
Bron

Duitse inlichtingendienst: 'Gesprek over gebruik gifgas onderschept'

De Syrische president Bashar al-Assad © ap.


De Duitse inlichtingendienst heeft een telefoongesprek onderschept waarin een official van Hezbollah zegt dat Assad een fout heeft gemaakt door opdracht te geven voor een aanval met gifgas.

Dat zeggen deelnemers aan een veiligheidsbriefing tegen persbureau Reuters.

De Libanese organisatie Hezbollah is een bondgenoot van het Syrische regime.
Bron

Senaatscommissie stemt in met operatie Syrië


Generaal Dempsey, minister van Defensie Chuck Hagel, senator Robert Menendez en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.© afp.

De Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken heeft om 21.30 uur (Nederlandse tijd) ingestemd met militair optreden tegen Syrië. Tien senatoren stemden voor, zeven tegen. een onthield zich van stemming. Dit is de eerste belangriijke stap in het Congres richting ingrijpen. De plenaire Senaat buigt zich naar verwachting volgende week over de kwestie. Daarna neemt het Huis van Afgevaardigden een definitief besluit.Aan zo'n interventie worden in de door de Senaatscommissie aangenomen tekst wel strikte voorwaarden verbonden. Zo is de inzet van grondtroepen taboe en mag het ingrijpen in eerste instantie hooguit 60 dagen duren, zo staat in de resolutie van de commissie. Als de omstandigheden het vereisen, kan de actie daarna één keer met 30 dagen worden verlengd. President Barack Obama heeft ook gezegd dat hij geen 'laarzen aan de grond' wil.

Volgens de vooraanstaande Republikeinse voorman John McCain gaat de resolutie niet ver genoeg. De huidige tekst geeft in zijn ogen president Obama te weinig armslag bij diens optreden tegen Syrië.

Opnieuw
De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel vertelde de commissie voor de stemming dat de kans 'zeer groot' zou zijn dat de Syrische president Bashir al-Assad opnieuw chemische wapens zou gebruiken tegen het Syrische volk als de Verenigde Staten geen actie onderneemt. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry acht de kans op herhaling zelfs 100 procent.

Volgens Hagel heeft Obama hem verzekerd dat de militaire aanval op Syrië geen 'speldenprik' zal worden, en een aanzienlijke vermindering van de macht van Assad zal betekenen. Hij zei erbij dat hij verwacht dat een militaire aanval tientallen miljoenen dollars zal gaan kosten.

Senatoren Robert Menendez (Democraat) en Bob Corker (Republikein) stelden de resolutie op. In de tekst hebben de senatoren tevens opgenomen dat de militaire actie alleen een reactie op het gebruik van chemische wapens mag zijn, en geen ander doel mag dienen. De actie moet verder 'limited' (beperkt) zijn en 'tailor made' (op maat).

Hoorzitting
Het compromis is dinsdagavond laat (lokale tijd) ontstaan, na de hoorzitting die in de Senaat was gehouden over de plannen van president Obama om een vergeldingsactie tegen het Syrische bewind uit te voeren. De Amerikaanse regering wil met de aanval reageren op de (vermeende) gifgasaanval van 21 augustus in Damascus. Volgens de VS zijn daarbij ruim 1400 mensen omgekomen.
Bron

Jihadisten bedreigen christelijke enclave

Archieffoto van Syrische rebellen © afp.


Extremisten die het gedachtegoed van Al Qaeda omarmen, bedreigen ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus een historische christelijke enclave, Maaloula. De strijders van het Al Nusrafront van soennitische extremisten, hebben woensdag het leger aangevallen aan de rand van Maaloula en acht soldaten gedood, aldus bronnen bij de oppositie. Van officiële zijde is niets over de aanval gemeld.

Het dorp en de twee oude kloosters van Maaloula liggen circa 40 kilometer ten noordoosten van Damascus, niet ver van de grens met Libanon. Sommige inwoners spreken nog Aramees, de taal die in de tijd van de grondlegger van het christendom, Jezus Christus, in de regio werd gesproken.

Ongeveer 10 procent van de bevolking van Syrië is christen. De islamitische meerderheid bestaat voornamelijk uit soennieten (77 procent van de bevolking). Het regime wordt gedomineerd door alawieten (10 procent van de bevolking) die een geloof aanhangen dat wortels heeft in de sjiitische islam.
Bron

dinsdag 3 september 2013

Chinese jongen van vijf bestuurt zelfstandig een vliegtuig

He Yide is net vijf jaar oud en bestuurt nu al zelfstandig een vliegtuig. Het knaapje wordt extreem gemotiveerd door zijn vader die vurig hoopt op een vermelding in het Guinness Book of Records.

Yide is geen onbekende. Hij haalde vorig jaar ook al het wereldnieuws toen hijin een onderbroekje in de sneeuw push-ups deed en rondjes moest rennen in New York. Volharden is dan ook een deugd die hij op jonge leeftijd krijgt ingepeperd.

He Yide vloog 35 minuten alleen in een vliegtuigje boven een park in Peking. De vlucht was het toetje na een intensieve opleiding die de vader betaalde voor de recordpoging van zijn zoon. De man hoopt nu dat zijn zoon in het Guinness Book of Records de vermelding krijgt van jongste piloot.

Volgens de China's People Day vloog He Yide alleen en zat er enkel een tweede piloot in het toestel om hem te superviseren. Zijn vader liet op Weibo, de Chinese variant van Twitter weten dat zijn zoon helemaal geen angst had en dat zijn eerste vlucht een succes was.

De vader heeft geen medelijden met zijn zoon, ook niet toen hij zich vorig jaar de woede van de halve wereld op de hals haalde door zijn kind te verplichten om oefeningen in de sneeuw te doen. De beelden zorgden voor verontwaardiging en de roep om de jongen weg te halen bij zijn vader.

Zijn vader Liesheng traint hem verder om ook te excelleren in zeilcompetities. Hij wil dat zijn zoon oudere kinderen op het water het nakijken geeft. De man heeft naar eigen zeggen een goede reden om zijn kind te harden. 'Hij werd een paar maanden te vroeg geboren en daarom wil ik hem sterk maken.'


Subsidie op voedsel 800 miljoen Indiërs

De Indiase overheid gaat het voedsel van de meerderheid van de bevolking subsidiëren. Het hogerhuis van het Indiase parlement heeft de voedselzekerheidswet goedgekeurd waarin dat wordt geregeld . Ongeveer 800 miljoen mensen, ongeveer twee derde van de bevolking, komen daardoor in aanmerking voor gesubsidieerde rijst en tarwe.

De regerende Congrespartij ziet de invoering van de wet als een grote doorbraak om de nog altijd wijdverbreide ondervoeding in het land aan te pakken. Er is ook kritiek: de uitvoering van de wet gaat miljarden kosten en de vraag is waar de overheid dat geld vandaan moet halen.

Critici wijzen er ook op dat de doelen van bestaande voedselprogramma's al niet worden gehaald.
Bron

Nieuwe Londense toren doet auto's 'smelten' door zonlicht

© afp.

Londen heeft er een nieuwe toren bij en dat hebben de inwoners van de Britse hoofdstad geweten. De glazen constructie reflecteert het zonlicht en een klein stukje straat kan plots van de warmte genieten. Maar voor de eigenaar van een Jaguar was dit minder aangenaam nieuws, aangezien delen van zijn auto vervormd raakten.

Het klinkt als sciencefiction, maar Martin Lindsay maakte het zelf mee met zijn Jaguar XJ. Hij had zijn dure auto nabij de 'Walkie-Talkie'-toren geparkeerd en ontdekte bij zijn terugkeer dat sommige panelen helemaal vervormd werden door het zonlicht dat de toren reflecteert. De bouwers van de nieuwe toren hebben hem al beloofd dat ze voor alle kosten aan de wagen zullen opdraaien.

Tijdelijk
Eerder zou ook een bestelwagen schade opgelopen hebben door de sterke zonnestralen die het gebouw afstoot. 'Het fenomeen wordt veroorzaakt door de huidige stand van de zon. Dat is gedurende twee uur per dag het geval en de situatie zal nog twee tot drie weken duren', vertelt een verklaring van Land Securities en Canary Wharf. Intussen is het probleem aangekaart bij de zaken in de getroffen buurt. Drie parkeerplaatsen zullen tijdens de risicoperiode geschrapt worden.

Haar verbrand
Het Londense gebouw klinkt uniek, maar dat is het niet. Zo zou ook in Las Vegas een glazen hotel voor vreemde taferelen gezorgd hebben. Het licht werd daar in 2010 zo fel gereflecteerd dat het haar van een zwemmer verschroeid raakte en de zon een gat brandde in de plastic tas die hij bij zich had.


Bron bekijk alle foto's
Lees ook: Londen plaatst zonnescherm voor 'brandglastoren

Wietkweker onthoofd door eigen valstrik

Een 50-jarige Amerikaan is dit weekeinde onthoofd door een valstrik die hij zelf had geplaatst om pottenkijkers te weren van zijn wietplantage. Dat heeft de politie van Albany (New York) meegedeeld, aldus Fox News.

Volgens de politie reed de man zaterdagmiddag in hoge snelheid met een quad over zijn terrein en werd hij daarbij ter hoogte van zijn hals geraakt door een metalen snaar die hij rondom een aantal wietplanten had gespannen. Door de klap werd de man vrijwel onthoofd.

De politie zegt dat het niet duidelijk is welk doel de draad precies diende. Ter plekke werden verschillende valstrikken aangetroffen met onder meer prikkeldraad, en een klem die wordt gebruikt om coyotes te vangen.

Het onderzoek wordt voortgezet. De politie sluit niet uit dat er alcohol in het spel was.
Bron

Waar mannen onzeker van worden: Een succesvolle vrouw

Het ego van mannen krijgt onbewust een deuk wanneer hun vrouwen of vriendinnen slagen op academisch of sociaal vlak. Dat is zelfs het geval wanneer man en vrouw geen rechtstreekse concurrenten zijn, aldus een recente studie.

Psychologen van de universiteiten van Florida en Virginia ontdekten dat mannen een lager zelfbeeld hebben als hun vrouw succes boekt dan wanneer zij faalt. Andersom hebben de prestaties van hun man geen invloed op vrouwen.

De onderzoekers voerden vijf experimenten uit om te kijken hoe het zelfbeeld beïnvloed wordt door succes of falen van een geliefde bij heteroseksuele koppels.

Onbewuste deuk
Bij het afleggen van de tests zeiden de mannen zelf dat hun zelfvertrouwen nog altijd even hoog was als hun partners goed scoorden.

Maar het onbewuste zelfvertrouwen werd ook gemeten met een test die peilt naar de houding en gevoelens die mensen niet willen toegeven, maar wel blootgelegd worden via snelle woordassociaties. Mensen met veel zelfvertrouwen zullen bijvoorbeeld sneller het woord 'ik' associëren met 'uitstekend' of 'goed' in plaats van woorden als 'slecht' of vreselijk'. Het onbewuste zelfvertrouwen van de mannen nam af als hun vrouwen goed scoorde.

Chinees bindt blinde zoon vast aan ketting in grot

© thinkstock.


Foto's van een mentaal gehandicapte jongen in een grot zorgen voor opschudding in China. Een vader houdt er zijn kind aan de ketting vast in een grot in het afgelegen dorpje Chengling in de provincie Henan. De 70-jarige heeft naar eigen zeggen geen andere keuze na het verlies van zijn woning.

Cheng Yuanchao kan naar eigen zeggen enkel nog zijn dochters huisvesten. 'Ik heb geen eigen huis en ik kan mijn zoon ook nergens onderbrengen. Dit is de beste oplossing voor hem. Ik ga hem drie keer per dag bezoeken. Hij lijdt geen honger of dorst. Ik moet hem wel vastbinden. Hij is blind en ik wil niet dat hij zichzelf pijn doet', aldus de Chinees in de Daily Mail.

'Ik kan hem nergens onderbrengen. Ik hou ook niet van deze situatie maar ik heb geen andere keuze. Hij wil geen kleren dragen en daarom is hij naakt.'

De foto's van de blinde jongeman Cheng Xiangtao (26) gehurkt aan de ingang van de grot verschenen op sociale media in China. Ze ontlokten een storm van protest en verontwaardiging.
Bron

maandag 2 september 2013

Monsterkrokodil houdt toerist twee weken op eiland

© Thinkstock.


Een toerist uit Nieuw-Zeeland heeft twee weken vastgezeten op een onbewoond eiland voor de kust van Australië. Iedere keer als hij met zijn kajak naar het vaste land wilde varen, werd hij lastiggevallen door een zes meter lange krokodil.

De Nieuw-Zeelander had een ontdekkingstochtje op het programma staan op Governor-eiland, een afgelegen gebied in het noordwesten van Australië.

De toerist had 160 liter water bij zich en wat te eten, maar hij kwam er al snel achter dat onvoldoende voorraad had. Toen hij de overtocht naar het vasteland wilde maken van zo'n 4 kilometer, stuitte hij op de monsterkrokodil. Het dier, dat al jaren in het gebied woont, volgde de doodsbange man telkens op de voet.

De man mag zich gelukkig prijzen dat hij bij toeval werd ontdekt. Een bewoner uit de regio voer langs en zag licht branden op het eiland. Toen de hulptroepen uitrukten zat de avonturier al zonder water. Ook had hij geen shirt aan en geen hoed of pet om hem te beschermen tegen de zon. 'Hij snakte naar een slok water, maar we hadden alleen een koud biertje. Na dit te hebben gedronken heeft hij bijna de hele weg terug geslapen', vertelt Don Macleod over het moment dat hij de uitgeputte toerist aantrof op het strand.Bron

Tientallen gewonden door tornado's in oosten van Japan

Een tornado boven de Japanse stad Koshigaya in de prefectuur Saitama. © afp.


Het oosten van Japan is maandag getroffen door meerdere tornado's. Tientallen mensen raakten gewond, van wie zeker een ernstig. Ook werden enkele huizen met de grond gelijk gemaakt, aldus de politie tegen persbureau AP.


Volgens de politie in de prefectuur Saitama, in de buurt van Tokyo, hebben 63 mensen verwondingen opgelopen. Over de aard van hun verwondingen zijn geen mededelingen gedaan.

De tornado's bliezen hoogspanningsleidingen omver en trokken daken van huizen af. Zes huizen werden compleet verwoest, 83 andere woningen raakten beschadigd.© reuters.
© afp.
© reuters.
© afp.
© afp.
© afp.
© afp.
Bron

Duitse stad wil schildpad met enorme 'hark' uit meer halen

© epa.


Al ruim zeven weken voeren de inwoners van het Duitse stadje Irsee een felle jacht op een alligatorschildpad. Het dier schrikte de stad op toen een jonge zwemmer in de allichespees gebeten werd. Sindsdien probeerden ze tevergeefs de schildpad in het nabijgelegen meer te vangen. In een nieuwe poging zal een soort gigantische 'hark' worden ingezet..

Even had Irsee een even groot mysterie als Loch Ness Schotland, maar uit een analyse van de beet in het been van een jongen bleek dat het om een alligatorschildpad gaat. Het dier, bijgenaamd Lotti, vangen bleek tot nu toe onmogelijk. "Onze mensen gaan drie tot vier keer per dag aan het meer kijken of ze de schildpad kunnen zien", zegt burgemeester Andreas Lieb. Het dier laten zitten is geen optie voor zwemmers, aangezien dit soort tot 200 jaar oud kan worden.

Er werden al heel wat pogingen gedaan om Lotti te vangen. Zo werd het meer al uitgebaggerd, zijn er jachthonden ingezet, werd een elektrische omheining rond het meer geplaatst en zijn er verschillende vallen opgesteld. De nieuwste poging van Irsee is een gigantische 'hark', waarmee de schildpad van de bodem van het meer moet worden gehaald.

De plaatselijke smid, de 75-jarige Hans Kohlhund, werkt momenteel aan het enorme voorwerp. Volgens de burgemeester is het niet de bedoeling Lotti te doden, maar om de schildpad levend uit het water te halen. De hark zal dus niet als wapen worden ingezet, aangezien de tanden ervan stomp zijn. Het meer is intussen weer gedeeltelijk met water gevuld, maar de schildpad weet zich goed te verstoppen. Enkele kinderen hebben posters gemaakt die rond het meer aan de bomen hangen. De tekst luidt: "Opgelet, Lotti leeft hier".

© epa.
© epa.
© epa.
© epa.
© epa.


zondag 1 september 2013

Zo kwam president Obama tot zijn besluit

Topoverleg in de Oval Office in het Witte Huis, zaterdag. © afp.


Niemand zag het aankomen: president Obama had ervoor kunnen kiezen direct Syrië aan te vallen, maar hij besloot eerst het Congres om toestemming te vragen. Niet omdat hij dat verplicht was, zo zei hij, maar omdat hij een breed draagvlak wilde creëren. Waarom veranderde hij van gedachte? Hoe kwam hij tot dit besluit?


President Barack Obama van de Verenigde Staten lijkt een last-minutebesluit te hebben genomen over een mogelijk aanval op Syrië. Toen het nagenoeg al zo ver leek, veranderde hij van koers. Op vrijdagavond om ongeveer 7 uur 's avonds, zo zeggen bronnen tegen CNN, heeft hij zijn adviseurs meegedeeld dat hij autorisatie wilde van het Congres. Hij zei er wel bij dat hij ervan was overtuigd dát er een militaire actie zou moeten komen.

Wandeling
Obama heeft er zelf een week mee geworsteld. De doorslag gaf een wandeling van 45 minuten met stafchef Denis McDonough, rond 6 uur vrijdagavond. Direct daarna riep hij zijn veiligheidsadviseurs naar de Oval Office.

In zijn kantoor is toen een verhit debat uitgebroken, zo zeggen de bronnen rond de regering, die anoniem willen blijven, tegenover CNN. Ze weigeren te zeggen wie er voor en wie er tegen het plan van Obama waren. Ze voegen toe dat ook degenen die geen autorisatie wilden vragen bij het Congres nu 'stevig achter de president staan'.

Na de discussie belde vicepresident Joe Biden de minister van Defensie Chuck Hagel en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry om ze te melden dat hij de militaire actie zou uitstellen. In een bijeenkomst op zaterdagochtend met zijn adviseurs heeft hij het besluit definitief vastgesteld.


De president heeft ook overlegd met Martin Dempsey, de voorzitter van de gezamenlijke stafchefs. Deze zou Obama hebben verzekerd dat een uitstel de militaire actie tegen Syrië niet in gevaar zou brengen.

Risico
Adviseurs van de regering zouden wel hebben gezegd dat er een risico is verbonden aan het uitstel. Het voorstel, dat Obama inmiddels heeft ingediend bij het Congres, zou kunnen worden afgewezen. En wat dan?

Bovendien is het onzeker hoe de Syrische president Assad zal reageren. Het idee is dat Assad zich wel twee keer zou moeten bedenken voor hij een drastische actie onderneemt, maar wie zegt dat dat ook gebeurt? Obama heeft zijn functionarissen verzekerd dat hij hem verantwoordelijk zal stellen.


Het Witte Huis verwerpt suggesties dat het vragen om toestemming de kracht en beslissingsbevoegdheid van het Amerikaanse leger ondermijnt. Hoge functionarissen, aldus CNN, zeggen dat het vragen om autorisatie bij de volksvertegenwoordigers de positie van de president versterkt. Het Witte Huis benadrukt dat niet alleen de president maar ook het Congres de taak heeft op te treden: het Congres heeft immers zelf in 1997 de conventie tegen het gebruik van chemische wapens geratificeerd.

Overtuigen
Om de Congresleden te overtuigen zullen zij meer informatie krijgen over de gifgasaanval van 21 augustus dan John Kerry vrijdag openbaar heeft gemaakt. Ze krijgen delen van het rapport die geheim moeten blijven.

De leiders in het Congres, zo vertelden senior functionarissen, hebben al laten weten blij te zijn met de route die Obama bewandelt.

Volgens een hooggeplaatste jurist is de race nog lang niet gelopen. 'Het hangt allemaal af van de president. Hij zal het moeten verkopen.'
Bron

Amerikaanse steden die over 100 jaar misschien onder water staan

© AFP.


Enkele steden ondervinden nu al hinder van het stijgende zeeniveau en dat zal onder impuls van de klimaatverandering alleen maar erger worden, zo stellen verschillende wetenschappelijke studies. Deze 14 Amerikaanse steden zouden het de komende eeuw wel eens heel lastig kunnen krijgen.


Lees ook
Neem nu een abonnement op het AD

1. MIAMI (Florida)
© ap.

South Beach in Miami is een populaire vakantieplaats voor Amerikanen. Maar als het zeeniveau blijft stijgen, zullen ook de stranden hieronder lijden. In het magazine Rolling Stone tekende Jeff Goodell deze zomer een dramatisch toekomstbeeld: 'Met een zeeniveau dat een voet hoger ligt dan in het begin van de eeuw is Zuid-Florida nat, kwetsbaar en failliet. Men heeft geprobeerd om muren te bouwen, gebouwen omhoog te liften, maar het was een zinloze onderneming. De kustlijn van Miami is sinds het midden van de jaren 2020 niets meer dan een reeks kalkstenen rotsen, toen de staat de redding van de wereldberoemde stranden had opgegeven, omdat het de 100 miljoen dollar per jaar om vers zand aan te voeren, niet meer kon ophoesten.'

2. FORT LAUDERDALE (Florida)
© getty.

Op enkele tientallen kilometers van Miami ligt Fort Lauderdale. Ook daar zou de toekomst er niet goed uitzien. Wetenschappers waarschuwen dat het strand tegen 2060 ingesloten kan geraken. Misschien is het zelfs al te laat, want klimaatwetenschapper Benjamin Strauss vreest dat dit een gebied is dat zeker onder het zeeniveau zal komen te liggen, zelfs als we morgen plots geen broeikasgassen meer zouden uitstoten.

3. BOSTON (Massachusetts)
© epa.

Als orkaan Sandy bij hoogwater op Boston had ingebeukt, zou 6,6 procent van de stad overstroomd zijn. Het water zou tot aan de trappen van het stadshuis gestaan hebben, meldde The Atlantic. Over honderd jaar kan dat normaal zijn en zou het water zonder maatregelen twee keer per dag zo hoog staan.

4. NEW YORK CITY (New York)
© ap.

Sinds vorig jaar is New York één van de minst grote verrassingen in deze lijst. Orkaan Sandy gaf de inwoners van de stad een voorproefje van wat ze de komende honderd jaar waarschijnlijk vaker mogen verwachten. Binnen tien jaar zou het zeeniveau voor de kust van New York al met tien tot twintig centimeter kunnen stijgen. De New York Times berekende welke gevolgen dat zou hebben: de luchthaven La Guardia zou onder het zeeniveau komen te liggen, evenals verschillende eilandjes voor de kust en een groot deel van Manhattan.

5. ATLANTIC CITY (New Jersey)
© epa.

We herinneren ons nog hoe de Republikeinse gouverneur Chris Christie en de Amerikaanse president Barack Obama in volle verkiezingsstrijd plots te beste vriendjes leken te worden. New Jersey werd dan ook niet gespaard door Sandy. De meest schokkende beelden kwamen uit Atlantic City, waar de kust grotendeels verwoest werd. Volgens een studie is het geen toeval dat deze stad het zo zwaar te verduren kreeg.

6. HONOLULU (Hawaï)
© epa.

Wetenschappers ontdekten al dat de stijging van het zeeniveau niet overal gelijk zal lopen. De gebieden rond Groenland zullen bijvoorbeeld minder zwaar getroffen worden, terwijl Hawaï zich op het ergste mag voorbereiden. Een stijging van een tweetal centimeter wereldwijd zou voor de sprookjesachtige eilandengroep volgens een studie een stijging van meer dan twee meter kunnen betekenen. Dertig centimeter zou al volstaan om de kustlijn met 30 meter te doen opschuiven. Voor Honolulu kan dit rampzalige gevolgen hebben.

7. NEW ORLEANS (Louisiana)
© ap.

Nog een stad die niet als een verrassing zal overkomen. Volgens The Lens, een website uit Louisiana, zou de staat met de meest ernstige stijging van het zeeniveau in de hele wereld te maken krijgen. Orkaan Katrina richtte er enkele jaren geleden al een enorme ravage aan.

8. SACRAMENTO (Californië)
© ap.

Bosbranden zijn een jaarlijks fenomeen in Californië en een stad als Sacramento ligt niet eens aan de kust. En toch is dit gebied niet veilig voor een stijgend zeeniveau. Er stromen namelijk veel rivieren door de staat en de Sacramento River zou zeker buiten haar oevers treden, indien het zeeniveau met anderhalve meter zou stijgen.

9. SAN DIEGO (Californië)
© photo news.

Ook voor San Diego ziet het er niet goed uit. Volgens een lokale studie zou het water er met 45 centimeter tot 1,2 meter kunnen stijgen. Kunstenaar Nickolay Lamm, bekend voor zijn schokkende beelden over de klimaatverandering, maakte ook voor San Diego een beangstigend toekomstbeeld.

10. LOS ANGELES (Californië)
© getty.

Het zuiden van Californië dreigt zwaar verlies te lijden door de klimaatverandering. Heel wat van de mooie kustlijnen zullen verdwijnen, waaronder beroemde stranden als Long Beach, Venice en Santa Monica.

11. CHARLESTON (South Carolina)
@ ap.

Een krant in Charleston deed exact hetzelfde als Goodell in Miami en schilderde een duister toekomstbeeld voor de stad. In St. Michael's Church zouden al sinds 2053 geen diensten meer gehouden zijn, aangezien de parochianen naar hoger gelegen gebieden zijn moeten vluchten. Gidsen herinneren toeristen aan de grote exodus die de klimaatverandering halverwege de 21ste eeuw heeft doen ontstaan. Bijna een miljard mensen moesten de kustgebieden overal ter wereld verlaten. Miljoenen mensen lieten het leven. Zelfs als enkel het minst ernstige scenario realiteit zou worden, gelooft de krant dat de stranden en prachtige villa's voor de kust van Charleston zullen verdwijnen.

12. VIRGINIA BEACH (Virginia)
© reuters.

Virginia Beach is volgens het NOAA na New Orleans het grootste gebied dat door de stijging van het zeeniveau bedreigd wordt. Clay Bernick, milieuhoofd in Virginia Beach, stelt dat er te veel signalen zijn om de wetenschap te negeren. 'We hoeven niet bang te zijn, maar al die factoren moeten ons wel de vraag doen stellen wat we hieraan gaan doen', zegt hij in de Washington Post.

13. SEATTLE (Washington)
© reuters.

James Rufo Hill, een klimatoloog in Seattle, weet dat zijn stad tegen 2050 in de problemen kan komen. Verschillende wijken zoals Georgetown, South Park en Harbor Island kunnen in de komende decennia bij hoogwater overstromen.

14. SAVANNAH (Georgia)
© thinkstock.

Tot slot is er nog het mooie Savannah in Georgia. Wat er met deze stad kan gebeuren bij een stijging van het zeeniveau van slechts 90 centimeter, kan u hier zien.