Translate

zaterdag 31 augustus 2013

Mishandelaars direct gepakt dankzij cameratoezicht

Twee mannen die in Utrecht iemand in elkaar sloegen, zijn opgepakt omdat ze dat pal voor een beveiligingscamera op de Lange Viestraat deden. Personeel dat in de nacht van vrijdag op zaterdag de camera's in de gaten hield, belde de politie die de mannen direct kon arresteren. Dat meldde de politie zaterdag.

Het slachtoffer was buiten bewustzijn toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht en heeft ernstig hoofdletsel. Hij ligt zaterdag nog altijd in het ziekenhuis.

Rond half 2 werd hij, schijnbaar zonder enige aanleiding, in elkaar geslagen en geschopt door de twee verdachten van 24 en 26 jaar oud. De identiteit van het slachtoffer is nog niet duidelijk, omdat hij niet bij kennis was na de mishandeling.


Bron

'Een boodschappentas doodde mijn vrouw'

William Freis uit Nebraska daagt supermarktketen Walmart voor de rechter. De man claimt dat een te zware boodschappentas de dood van zijn echtgenote heeft veroorzaakt. Meneer Freis eist een schadeloosstelling van net geen 500.000 euro, plus andere kosten.

Lynette en William Freis gingen in april 2010 winkelen in de Walmart in Bellevue. Aan de kassa kreeg Lynette van de caissière een plastic boodschappentas overhandigd met twee blikken noedels van 1 kilo elk en een zak rijst van 1 kilo.

Infectie
Op weg naar de auto scheurde de plastic zak. Een blik noedels viel op de voet van mevrouw Freis. Gevolg: een gebroken teen en een diepe snijwond. Volgens de advocaat van het echtpaar raakte die wond geïnfecteerd. Ondanks een agressieve behandeling met antibiotica, verergerde de gezondheidstoestand van Lynette. De infectie raasde door haar lichaam en leidde uiteindelijk tot haar overlijden op 22 maart 2011.

Personeel onvoldoende opgeleid
Haar weduwnaar daagde drie partijen voor de rechter: de warenhuisketen, de groothandel en de producent van de plastic boodschappentassen. In de aanklacht staat onder meer te lezen dat Walmart zijn personeel onvoldoende heeft opgeleid om te voorkomen dat ze de boodschappenzakken te zwaar zouden laden. Ook zou de plastic zak in kwestie gebreken hebben vertoond.

Meneer Freis eist een schadevergoeding van omgerekend 500.000 euro voor de gemaakte medische kosten. Daarenboven wil de man de begrafeniskosten vergoed zien en eist hij een morele schadevergoeding.
Bron

vrijdag 30 augustus 2013

Soldaten Israël gestraft na Gangnam Style met Palestijnen

Een groep Israëlische soldaten is door de legerleiding gestraft nadat ze in Hebron gedanst hadden met Palestijnen. Welke straf ze kregen is niet bekendgemaakt.

Het Israëlische tv-station Channel2 zond beelden uit van de soldaten in een dansgelegenheid waar ze samen met tientallen Palestijnen de hit Gangnam Style dansten.

De militairen waren in uniform en droegen wapens. Een van hen werd door de Palestijnen op de schouders genomen, anderen sloegen de handen ineen met de Palestijnen.

De danspartij zou zich maandag hebben voorgedaan. Volgens de Israëlische legerleiding hadden de soldaten zichzelf onnodig in gevaar gebracht en waren ze disciplinair gestraft.

Hebron is traditioneel een plaats waar joden en Palestijnen elkaar vaak in de haren vliegen.Bron

'Afgedankte cel voor eenzame oudere' blijkt nepnieuws verzekeraar

Het dak van de koepelgevangenis in Breda op archiefbeeld. © anp.


Afgedankte cellen voor eenzame bejaarden: onder andere de Volkskrant berichtte gisteren over de mogelijkheid van een budgetbejaardenhuis in de koepelgevangenis van Breda. De gevangenis moet sluiten, de cellen zouden voor eenzame armen zonder al te veel geld uitkomst moeten bieden.

Een in scène gezet bericht, inclusief video, van verzekeraar Delta Lloyd, meldtde verzekeraar vandaag. Om te laten zien wat er kan gebeuren als mensen hun pensioen niet goed regelen. Delta Lloyd zegt gewild te hebben mensen 'wakker te schudden' met het bericht.

Ondernemer Aad Ouburg, die zijn fortuin vergaarde met Princess-huishoudartikelen en betrokken zou zijn bij het plan, bezwoer gisteren via zijn woordvoerder dat het idee van een afgedankte gevangenis als bejaardentehuis geen grap was. In RTL Late Night zei hij later dat het een grap was.
Bron

Amerikaan slikt mensenteen door in bar Canadees hotel

Aan de bizarre traditie om eerst een gemummificeerde teen in een glas whisky te stoppen alvorens het leeg te drinken, is abrupt een einde gekomen. De teen is door de laatste klant doorgeslikt.

Het voorval had plaats in Dawson City, een klein plaatsje in het noordwesten van Canada. In het Downtown Hotel komen zo'n 30 tot 40 klanten per nacht op de bizarre traditie af. De dappere daad wordt beloond met een lidmaatschap van de club en een certificaat. De club telt sinds 1970 al zo'n 52.000 leden, volgens The Star. 

Zaterdag stapte 'Josh uit New Orleans' de bar binnen. Volgens getuigen legde 500 dollar op de bar, bestelde een whisky met teen en liep vervolgens de deur uit. Toen de barman informeerde waar de teen was gebleven, antwoordde de man dat hij die had doorgeslikt.


Massale dolfijnensterfte veroorzaakt door mazelen

Een aangespoelde tuimelaar aan het strand van Long Island (New York) wordt onderzocht. © reuters.


Het morbillivirus, dat bij mensen mazelen veroorzaakt, lijkt verantwoordelijk voor de massale dolfijnensterfte aan de Amerikaanse oostkust. Dat heeft de Amerikaanse overheidsdienst NOAA dinsdag bekendgemaakt.

Aan de kust tussen de staten New York en North Carolina spoelden sinds 1 juli 330 dode tuimelaars aan, negen keer zo veel als gebruikelijk. Ruim de helft van de dolfijnen werd aangetroffen in Virginia.

Mazelen
Onderzoek bevestigt het vermoeden dat het morbillivirus de veroorzaker is van de sterfte. In 1987 en 1988 werd de dood van 740 dolfijnen aan de oostkust toegeschreven aan hetzelfde virus.

Gebaseerd op de ervaringen van destijds is de verwachting dat de ziekte zich naar het zuiden uitbreidt en dat het tot het voorjaar van 2014 veel dolfijnen zal treffen. De overblijvende tuimelaars zullen dan weerstand tegen het virus hebben opgebouwd, die in de loop van de jaren weer zal verdwijnen onder de dolfijnenpopulatie.

Populatie
In het noordelijk deel van de oceaan voor de Amerikaanse oostkust bevinden zich naar schatting 7000 tot 9000 tuimelaars. In het zuidelijk deel gaat het om 9900 tot 12000 dieren.
Bron

Nieuw in de Britse schappen: een superavocado van 1,3 kilo

De 'avozilla' in vergelijking met de normale avocado © Tesco.


Britten die dit weekend plan zijn de visite guacamole voor te schotelen, kunnen weleens aan één superavocado genoeg hebben. Binnenkort ligt de zogenaamde 'avozilla' in de schappen van de Britse Tesco-supermarkten. Deze is maar liefst vijf keer groter dan de 'normale' avocado en kan wel 1,3 kilo wegen.

De avozilla is zeldzaam en groeit aan slechts vier soorten avocadobomen in Zuid-Afrika. Volgens Tesco gaat het om de grootste avocado's ter wereld. Wie denkt dat de grootte ten koste gaat van de smaak, hoeft zich volgens de supermarkt geen zorgen te maken: 'De avozilla is fantastisch rijk van smaak, sappig, heeft een boterachtige textuur en een romige smaak,' zegt de inkoper tegen de Daily Mail.

Volgens het Voedingscentrum is de avocado relatief vetrijk en bevat hij veel calorieën, maar omdat het om onverzadigde vetten gaat, zijn deze wel gezond. Bovendien bevat de avocado alle 18 aminozuren die het lichaam nodig heeft en zijn de eiwitten uit de vrucht beter op te nemen dan eiwitten uit vlees omdat de avocado erg vezelrijk is.

Dat is ook de reden dat de avocado steeds populairder wordt in de Nederlandse keukens. De vrucht beschermt tegen hartfalen, hoge bloeddruk en darmkanker.

De naam avocado komt overigens uit het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Mexico. Het vertaalt zich in het Nederlands naar een deel van het voortplantingsorgaan van de man, namelijk de teelbal.
Bron

Vrouw geeft borstvoeding op de brommer

In China heeft de politie een vrouw op de bon geslingerd omdat zij in het razende verkeer haar zoontje borstvoeding gaf op de brommer. Een uiterst gevaarlijke combinatie, vond de verkeerspolitie van de stad Yuzhou.

Volgens getuigen was het jongetje van zo'n 18 maanden luidkeels aan het huilen toen hij met mama op de brommer door de drukke straat reed. 'De vrouw trok haar T-shirt omhoog en schotelde het kind haar borst voor', aldus een verbaasde automobilist.
oekeloos

Ook een verkeersagent zag moeder en kind voorbijrijden en maakte een einde aan de borstvoeding. 'Ze riskeerde haar leven, dat van haar zoontje en van vele andere weggebruikers', zei een politiewoordvoerder. Ze kreeg een boete. 'Als we de vrouw nog eens betrappen, zullen we haar voertuig in beslag moeten nemen'.


donderdag 29 augustus 2013

Ruim 20 Utrechtse studenten onwel tijdens ontgroening

Ruim twintig aankomend studenten zijn dinsdag onwel geworden na een ontgroeningsmaaltijd bij studentenvereniging Veritas. Verontruste ouders zijn boos omdat informatie over hun kind werd geweigerd en de studenten een spreekverbod zou zijn opgelegd.

Na een zuurkoolmaaltijd zijn dinsdag 22 studenten bij studentenvereniging Veritas ziek geworden. Er was vooral sprake van misselijkheid, zegt praeses Hugo Grondel tegen het AD/Utrechts Nieuwsblad.

Hij spreekt tegen dat de voeding oorzaak was van de onwelwording, onder meer omdat volgens hem de meeste studenten pas achttien uur na de maaltijd ziek werden. Niettemin onderzoekt Veritas of er een verband bestaat. Daarbij is ook de GGD ingeschakeld.

Professioneel bereid
In totaal namen circa 420 eerstejaars studenten en tachtig begeleiders deel aan de maaltijd.
Die is volgens hem professioneel bereid met verse producten en had geen relatie tot de ontgroening. Er waren volgens Grondel zeker geen speciale ingrediënten aan toegevoegd om de eerstejaars  te beproeven.

Spreekverbod
Een van de ouders, Kees Polak, meent dat de maaltijd waarschijnlijk bedorven was. 'Als verontruste ouder heb ik contact opgenomen met Veritas. Zij weigerden mij echter inhoudelijke informatie te geven. Alle studenten hebben een spreekverbod gekregen.'

Ook zou de studenten te verstaan zijn gegeven dat ze de volgende dag hoe dan ook het ontgroeningsprogramma moesten hervatten. Grondel ontkent dat iemand een spreekverbod is opgelegd.

Waarom Polaks vragen niet werden beantwoord, kan hij niet zeggen. 'We staan hen juist graag te woord en geven hen dezelfde informatie.'
Wel onderstreept hij dat het eigen verzorgingsteam van Veritas, onder leiding van een arts de getroffen studenten heeft ondersteund en vijftien van hen juist naar huis heeft gestuurd. Inmiddels hebben volgens de praeses alle 22 studenten het ontgroeningsprogramma in goede gezondheid hervat.
Bron

Pijl voor hond doodt Chinees

Een Chinese man heeft zijn jacht op honden met de dood moeten bekopen. Hij schoot zichzelf in zijn been met een giftige pijl die bedoeld was voor een viervoeter. De man verkocht illegaal hondenvlees in de zuidelijke provincie Hunan.

De politie arresteerde vijf vrienden van de onfortuinlijke jager. Zij bekenden illegaal meer dan 1000 honden te hebben gedood, meldde de Chinese krant South China Morning Post donderdag.

In China worden regelmatig honden van de straat geplukt om ze te doden voor hun vlees, tot ongenoegen van dierenactivisten. Sommige Chinezen geloven dat het eten van hondenvlees kwade geesten verjaagt.
Bron

Bank schikt discriminatiezaak met 160 miljoen dollar

© afp.


De Amerikaanse bank Merrill Lynch is in één van de grootste rechtszaken over rassendiscriminatie tot een schikking gekomen. Als de schikking wordt goedgekeurd door de rechtbank in Chicago ontvangen de 1200 benadeelde zwarte financieel adviseurs een bedrag van 160 miljoen dollar, zo'n 125 miljoen euro.

Financieel adviseur Maroc Howard reageerde verheugd op het nieuws, maar hij zei ook dat 'het beter was geweest als we nooit onze toevlucht hadden hoeven zoeken in zo'n rechtszaak'. 'Als ik vanaf het begin gewoon eerlijk behandeld zou zijn geweest, dan had ik meer verdiend dan ik nu via deze regeling krijg', aldus de 55-jarige Howard, die nog steeds voor de bank werkzaam is.

Ook een andere eiser, Marshell Miller, die de bank inmiddels heeft verlaten, zei blij te zijn dat er na acht jaar eindelijk een einde is gekomen aan het procederen. 'Het was een lange strijd, maar het was het absoluut waard.'

Merrill Lynch - met ruim 15.000 financieel adviseurs één van 's werelds grootste investeringsbanken, wilde niet reageren op de uitkomst, noch bevestigen dat er een schikking op tafel ligt.

De Amerikaanse bank werd ervan beschuldigd zijn zwarte medewerkers bewust weg te houden bij de grootste klanten. Daardoor zouden ze 43 procent minder hebben verdiend dan hun blanke collega's.
Bron

Wie zijn voor en wie zijn tegen militaire actie in Syrië?

© belga.


Een militaire interventie in Syrië lijkt dichterbij te komen. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië brengen steeds meer schepen en vliegtuigen in stelling, maar de Amerikaanse president Barack Obama zegt nog geen beslissing te hebben genomen. Andere landen lijken minder snel bereid tot een interventie. Een overzicht
Verenigde Staten

De VS probeerden zich lang afzijdig te houden, maar door de recente aanval met chemische wapens heeft Syrië de 'rode lijn' overtreden, die Barack Obama vorig jaar duidelijk als grens heeft aangegeven. Sindsdien lijkt een militaire interventie snel dichterbij te komen. Het Pentagon zou vooral een snelle en korte aanval te overwegen, waarbij luchtaanvallen de belangrijke posities van de Syrische president Assad moeten verwoesten. De inzet van grondtroepen lijkt niet bespreekbaar te zijn.

Groot-Brittannië

De Britten zijn traditioneel de eerste bondgenoot van de Amerikanen en ook nu staan ze klaar om militair bij te springen. Een Britse luchtmachtbasis in Cyprus wordt intussen overspoeld door gevechtsvliegtuigen. De Britten zeggen echter met grote stelligheid dat ze willen wachten op een VN-resolutie.

Frankrijk

Frankrijk heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Syrische opstand. Zo was het een van de eerste landen die de oppositie officieel erkende, en wist ze het Europese wapenembargo op te heffen zodat het de Syrische rebellen konden bevoorraden. Na de chemische aanval vorige week vroeg de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, al snel om een krachtige reactie.

Rusland

De Russen zijn de trouwste bondgenoten van de Syrische president Assad. Ze zijn dan ook erg kritisch over de westerse drang naar een militaire interventie. Zo waarschuwen ze voor dramatische gevolgen voor de regio, en mag er sowieso geen actie ondernomen worden zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad. Rusland heeft daar echter vetorecht, en heeft al gezegd dat te zullen inzetten.

China

De Chinezen staan Rusland al maandenlang bij om resoluties over Syrië te blokkeren. Net als de Russen waarschuwen ze voor de gevolgen van een aanval.

Turkije

De Turkse regering is van begin af aan erg kritisch over Assad. De grenzen worden namelijk overspoeld door Syrische vluchtelingen. Turkije heeft dan ook al aangegeven een internationale coalitie tegen Syrië te willen ondersteunen, zelfs zonder een akkoord van de VN-Veiligheidsraad.

Israël

Net als de Amerikanen probeerde Israël zich initieel afzijdig te houden. Intussen heeft het land echter al luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, omdat de Libanese Hezbollah via het land wapenbevoorradingen krijgt. Na het gebruik van chemische wapens, hintte premier Netanyahu naar militaire actie. Toch blijven politici in het land onzeker over deelname. Er wordt namelijk gevreesd voor raketaanvallen op Israëlische steden, zoals gebeurde in de Eerste Golfoorlog in 1991.

Saoedi-Arabië en Golfstaten

De Saoedies zijn al jaren een grote tegenstander van de Syrische regering. Samen met andere Golfstaten zijn ze dan ook een van de grootste bevoorraders van de Syrische rebellen. De Saoedische ambassadeur in Washington probeert de westerse wereld over te halen om actie te ondernemen.

Libanon

De Libanese overheid is geen voorstander van een militaire interventie. Hoewel er al tientallen Libanezen zijn omgekomen na spanningen rond Syrië, ziet Libanon geen heil in een aanval. Volgens Buitenlandminister Adnan Mansour zou dat de stabiliteit en veiligheid in de regio niet ten goede komen.

Iran

Iran ondersteunt het Syrische regime openlijk. Het land zou Assad en zijn regering wapens en geld leveren om de rebellen terug te dringen. Iraanse politici zijn dan ook erg kritisch over de westerse drang naar een interventie: ze wijzen op een complot van het Westen en een aantal Arabische (soennitische) landen, om Assad af te zetten.

Syrië was de enige bondgenoot van Iran tijdens de 8 jaar durende oorlog met buurland Irak. Bovendien beschouwt Teheran Syrië samen met de gebieden in Libanon die door Hezbollah worden beheerst, als de eerste defensielinie in geval van een aanval vanuit Israël of het Westen. Voor Iran is de relatie met het regime in Damascus dus ook van strategisch belang.Irak, Egypte, Jordanië

Irak, Egypte en Jordanië proberen zich veelal afzijdig te houden van het conflict. Jordanië zei niet gebruikt te willen worden als uitvalsbasis van de internationale coalitie, Irak is tegen een interventie, en Egypte heeft zelf al genoeg problemen om zich met Syrië bezig te houden.
Bron
Lees ook: Inlichtingendiensten VS: twijfel over bewijzen chemische aanval Assad
Lees ook: Obama: 'Nog geen besluit' over aanval op Syrië

Rode Kruis luidt noodklok over humanitaire situatie Syrië

Een gewonde Syrische jongen in het Israelische ziekenhuis in Safed © afp.


Het vermeende gebruik van chemische wapens en de dreigende interventie en escalatie van het conflict, zal de humanitaire situatie in Syrië alleen maar doen verslechteren. Daar waarschuwt het Rode Kruis donderdag voor.

De humanitaire situatie in Syrie is ernstig. Door het gebrek aan medische voorzieningen sterven Syriers in grote getalen. Er is een groot tekort aan medicijnen en medisch personeel. Vooral de mensen op het platteland rond de hoofdstad Damascus zijn hier de dupe van.

Volgens het Rode Kruis is een aantal gebieden in Syrië verstoken van voedsel, water en medische benodigdheden. Het is al maanden niet meer mogelijk om de plekken te bevoorraden. Zo probeert de organisatie al sinds begin juli burgers in de oude stad van Homs te bereiken, maar houdt de Syrische regering dat tegen.

Medewerkers van het Rode Kruis zijn hun leven niet zeker in Syrië. Tot op heden zijn 22 hulpverleners van de hulporganisatie omgekomen in het Arabische land.
Bron

woensdag 28 augustus 2013

'Griekenland heeft hooguit 10 miljard extra nodig'

Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras. © reuters.


De Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, heeft zondag erkend dat zijn land mogelijk in 2014 voor de derde maal een pakket financiële hulp nodig heeft, maar dat zou niet meer dan 10 miljard euro zijn.

Stournaras zei in de krant Proto Thema dat aan zo'n hulpprogramma dan geen voorwaarden meer verbonden zouden zijn.

Die eventuele extra financiële hulp zou volgen op de huidige twee hulpprogramma's ter waarde van 240 miljard euro. De suggestie dat Griekenland na 2014 ook nog geld van andere Europese landen en instellingen nodig zou hebben, is recent gedaan door onder de Duitse minister van Financiën Schäuble, zijn Nederlandse collega Dijsselbloem en dit weekeinde door de EU-commissaris Oettinger.

Het huidige hulpprogramma voor Griekenland loopt volgend jaar af. Naar verwachting heeft het land daarna nog een gat van zo'n 11 miljard euro op zijn begroting. De eurolanden hebben eerder aangegeven het land bij te willen staan totdat het zichzelf weer kan redden op de financiële markten.

De Finse premier Jyrki Katainen zei zondag op de Finse radio dat Griekenland waarschijnlijk vooral hulp nodig zal hebben om de staatsschuld onder controle te houden, bijvoorbeeld door de rente op hulpleningen te verlagen. 'Een bepaalde vorm van herstructurering van de schuld is zeer waarschijnlijk', aldus de premier.
Bron

Ogen van Chinees jongetje met geweld uitgestoken


© afp.


De Chinese politie heeft een beloning uitgeloofd voor informatie over de aanval op een jongen van zes, bij wie de ogen zijn uitgestoken. Dat melden Chinese staatsmedia vandaag.

De mishandeling vond op 24 augustus plaats in de stad Linfen, in de provincie Shanxi. Het jongetje ging naar buiten om te spelen en werd enkele uren later door zijn ouders teruggevonden. De twee oogballen van het slachtoffer werden aangetroffen in het veld.

Persbureau AFP meldt dat het kind nu in het ziekenhuis ligt. De politie heeft een beloning 100.000 yuan (ruim 12.000 euro) uitgeloofd voor informatie over de zaak.

De ouders van het jongetje zijn boeren. Hij zou zijn moeder verteld hebben dat hij buiten liep, toen een vrouw hem naar een veld lokte, en hem aanviel. In het begin suggereerden staatsmedia dat de hoornvliezen waren verwijderd, wat zou wijzen op orgaanhandel, maar nu zegt de politie dat deze nog aanwezig zijn.

Volgens de politie is het motief voor de bizarre verminking nog niet duidelijk. 'We doen keihard ons best om deze zaak op te lossen', zei een agent.
Bron

Lees ook: Blinde Guo Bin (6): 'Waarom is het altijd donker?'

Man graaft lichaam vader op voor wederopstanding

Een 49-jarige man uit het Amerikaanse Detroit heeft bekend dat hij in januari het lichaam van zijn vader op het kerkhof heeft opgegraven en meegenomen naar huis. De diep-religieuze man verkeerde in de veronderstelling dat zijn vader weer zou opstaan en deponeerde het lichaam thuis zolang in de vriezer.

De politie was hem op het spoor gekomen na een tip van familieleden. De dader is de afgelopen tijd aan een psychiatrisch onderzoek onderworpen. Daaruit kwamen geen bijzonderheden naar voren, zodat hij zich maandag voor de rechter moest verantwoorden.

Op het opgraven van een ter aarde besteld stoffelijk overschot staat een maximale gevangenisstraf van 10 jaar. Volgens zijn advocaat betekent de schuldbekentenis dat de man er mogelijk vanaf komt met een voorwaardelijke straf, rekening houdend met de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. De uitspraak is 24 september.
Bron

Israëlische spionnen hoorden Syrisch regime over gifgasaanval praten

Amerika claimt over 'extra informatie' te beschikken die uitwijst dat het Syrische regime absoluut verantwoordelijk is voor de dodelijke gifgasaanval. Het Witte Huis zei gisteren deze informatie in de loop van deze week openbaar te maken. De 'extra informatie' is mogelijk afkomstig van de Israëlische geheime dienst.

De mannen van Unit 8200 van deze inlichtingendienst moeten absoluut hun wenkbrauwen hebben gefronst toen ze onlangs een gesprek afluisterden tussen Syrische regerings- en legerfunctionarissen. Ze bespraken de aard en omvang van een nog uit te voeren gifgasaanval. Die van vorige week woensdag op een buitenwijk van Damascus, om precies te zijn.

De Israëlische geheime dienst wist ook vast te stellen welk legeronderdeel de brute gifgasaanval uitvoerde: de 155ste brigade van de 4de pantserdivisie, die onder leiding staat van de broer van Assad. Wat het land met deze informatie heeft gedaan nadat de signalen werden opgepikt, blijkt nog onduidelijk, maar volgens Israël is het genoeg bewijs om te stellen dat Assad achter de aanvallen zit.
Bron

'Gevangenen verplaatst naar militaire locaties om als menselijk schild te dienen'

Wapeninspecteurs van de VN aan het werk in Damascus. © reuters.


Het Syrische regime verplaatst gevangenen naar cellen op militaire locaties, zodat ze als menselijk schild kunnen dienen tijdens een eventuele aanval van buitenaf. Dat zegt de Nationale Syrische Coalitie, de overkoepelende organisatie van de oppositie.


'Gevangen activisten en burgers worden verplaatst naar locaties die een potentieel doelwit zijn voor buitenlandse militairen', schrijft de Coalitie in een persbericht. 'Er moeten direct maatregelen worden getroffen om de veiligheid van deze gevangenen zeker te stellen.'

Het is onmogelijk om te controleren of het Syrische regime daadwerkelijk gevangenen heeft verplaatst sinds het Westen praat over mogelijk militair ingrijpen.

De Coalitie benadrukt dat het een oorlogsmisdaad is om burgers als menselijk schild te gebruiken.

Bron

Koning en VN vieren 100 jaar Vredespaleis

Een toerist maakt een foto van het Vredespaleis, daags voor de viering van het 100-jarig bestaan ervan. © anp.


In aanwezigheid van koning Willem-Alexander, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en premier Mark Rutte wordt woensdag in Den Haag de 100ste verjaardag van het Vredespaleis gevierd. Dat werd op 28 augustus 1913 geopend, in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en de Amerikaanse mecenas Andrew Carnegie.

Carnegie had de bouw van het paleis gefinancierd. Het moest als zetel dienen voor het Permanente Hof van Arbitrage (PCA). Dat moet staten helpen hun onderlinge geschillen zonder oorlog, maar vreedzaam, langs juridische weg te beslechten - vandaar de naam Vredespaleis.

Nobelprijs
Tot de oprichting van het PCA werd in 1899 besloten tijdens de Eerste Haagse Vredesconferentie. Voor zijn rol daarbij kreeg Tobias Asser, als eerste en enige Nederlander tot nu toe, de Nobelprijs voor de Vrede.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam in het Vredespaleis ook het Permanente Hof van Internationale Justitie van de Volkenbond aanschuiven. Dat werd na de Tweede Wereldoorlog vervangen door het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties.
Bron

dinsdag 27 augustus 2013

'Vrouw mept vriend met ukelele tijdens huwelijksaanzoek'

In een winkelcentrum in Dubai had een man een gitaarbandje opgetrommeld om zijn gegadigde ten huwelijk te vragen. Het meisje zag de hele poespas duidelijk niet zitten en mepte, bij wijze van apotheose, een ukelele op het hoofd van de arme man.

De bruidegom in spe had zelfs een microfoon en een geluidsinstallatie laten aanrukken om zijn aanzoek duidelijk aan te geven. Hij had zijn liefje drie maanden geleden leren kennen en vond dat het tijd was om om haar hand te vragen.

Het meisje zag de dingen anders. De hele vertoning begon haar te ergeren. Om een einde te maken aan het circus, knalde ze een ukelele tegen het hoofd van haar ontgoochelde bewonderaar. Wat volgde was een oorverdovende stilte in het winkelcentrum. De vraag is of het filmpje, dat bijna 100.000 keer is bekeken, niet in scène is gezet.

Russische politie beëindigt tentoonstelling met halfnaakte Poetin

Het kunstwerk van Konstantin Altunin waarin een halfnaakte Vladimir Poetin achter premier Medvedev in vrouwenondergoed staat © afp.


De Russische politie heeft dinsdag een inval gedaan in een museum in Sint Petersburg en een einde gemaakt aan een tentoonstelling met werken van de kunstenaar Konstantin Altoetin.. Die zouden 'beledigend' zijn voor de regering van president Vladimir Poetin. Dat meldden media in de Russische stad.

Op een van de werken stond een halfnaakte Poetin afgebeeld met naast hem premier Dmitri Medvedev in vrouwenondergoed. Op een ander werk was een karikatuur van een in Rusland bekende tegenstander van homoseksualiteit te zien met op de achtergrond een regenboogvlag. De politie liet weten dat wordt onderzocht in hoeverre met de kunstwerken de wet is overtreden.

De kunstenaar verklaarde na de inval Rusland te zullen verlaten en naar Kopenhagen te gaan, omdat hij 'de bedreiging' serieus neemt. In Sint Petersburg wordt eind volgende week de top van de G20 gehouden.
Bron

Honderden pitbulls gered van hondengevechten

© afp.


In de VS zijn 367 pitbulls gered uit handen van een netwerk dat hondengevechten organiseerde. Veel honden bleken gewond, uitgehongerd of onder de littekens te zitten. De Amerikaanse politie hield 12 mensen aan.

Op één plek troffen agenten 114 honden aan die in de hitte waren vastgeketend aan autobanden, zonder voedsel en water, in provisorische hokken.

'Het aantal in beslag genomen honden en de hoeveelheid geld die ermee gemoeid ging, laat zien hoe omvangrijk deze schimmige wereld van de hondengevechten is', aldus een medewerker van justitie. De politie deed 3 jaar onderzoek in meer dan 20 staten.

De politie nam meer dan een half miljoen dollar in beslag. Ook werden wapens en drugs gevonden. Bij hondengevechten zouden enorme bedragen zijn rondgegaan. Op één gevecht werd soms wel 200.000 dollar ingezet, volgens justitie.

De verdachten zijn afkomstig uit de staten Mississippi, Georgia, Alabama en Texas.
Bron

'VS overwegen tweedaagse militaire campagne in Syrië'

President Barack Obama. © photo news.


Na de vermoedelijke aanval met gifgas overwegen de VS volgens informatie van de Amerikaanse krant The Washington Post een militaire campagne tegen de troepen van president Bashar al-Assad. Die campagne zou tot twee dagen duren. President Barack Obama overweegt een zowel in tijd als omvang beperkte interventie, schrijft de krant op basis van hoge regeringsbronnen.

Daarbij ligt de vraag op tafel om vanaf Amerikaanse oorlogsbodems kruisraketten af te vuren of om met strategische bommenwerpers doelwitten te bestoken. Daarbij zouden militaire doelwitten in het vizier genomen worden. Maar er zouden geen aanvallen gericht worden tegen de installaties met chemische wapens.

Het tijdstip van de campagne zou volgens de krant van drie factoren afhankelijk zijn: het afronden van de vergaring van informatie door de inlichtingendiensten, overleg met de bondgenoten en het Congres en onderzoek van de internationale rechtsregels.

Experts denken dat een militaire campagne pas zal starten nadat de VN-waarnemers die er naar chemische wapens speuren, Syrië verlaten hebben. Voor de VS is er nauwelijks twijfel dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de aanval met gifgas vorige week in een buitenwijk van Damascus.
Bron

maandag 26 augustus 2013

Assad: 'Amerika wacht een mislukking als het aanvalt'

Syrische militairen in Damascus. © afp.


Volgens de Syrische president Bashar al-Assad staat de Verenigde Staten een mislukking te wachten als het Syrië aanvalt. Assad heeft dat gezegd in een interview dat maandag is gepubliceerd door de Russische krant Izvestia.

Volgens de Syrische president zijn westerse beschuldigingen van een gifgasaanval bij Damascus vorige week 'onlogisch' en 'politiek gemotiveerd'.

'Amerika staat een mislukking te wachten als in alle oorlogen die het heeft ontketend van Vietnam tot de dag van vandaag', aldus Assad tegen Izvestia.

Rusland bezorgd
Rusland is erg bezorgd over de mogelijke Amerikaanse militaire actie tegen Syrië, liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten.

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft bij zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry op terughoudendheid aangedrongen.

In de verklaring staat dat Moskou met 'grote bezorgdheid' kennis heeft genomen van een mogelijke Amerikaanse reactie op een vermeende gifgasaanval door het Syrische regime bij Damascus vorige week.

In Syrië doen VN-inspecteurs maandag onderzoek naar de aanval. Bij de aanval zouden volgens tegenstanders van de regering van Assad honderden doden zijn gevallen.Bron

In afvalbak slapende dakloze sterft op vuilstort Ierland

© thinkstock.


De Ierse politie is op zoek naar familie van een Poolse man die overleed nadat de vuilnisbak waarin hij sliep werd geleegd. Het lichaam van de Pool werd pas een dag later op de vuilnisbelt van Dublin gevonden.

De vuilniswagen haalde de afvalbak met papier en ander recyclebaar materiaal donderdag op, meldt de BBC. De chauffeur merkte niet dat er iemand in lag te slapen. De politie zegt dat er geen opzet in het spel was.

De man droeg een identiteitsbewijs bij zich, maar de Ierse politie heeft nog geen contact kunnen maken met familie. Er is verder weinig bekend over de 43-jarige man, behalve dat hij dakloos was en door de straten van Dublin zwierf. In de vuilnisbak probeerde hij vermoedelijk wat warmte te vinden door onder het papier te gaan liggen.
Bron

Zwitserse vader doodt dochtertjes van 2 en 5

In een uitgebrande auto in het Zwitserse Grabs zijn zondagmiddag de lichamen van twee meisjes aangetroffen. Hun vader overleed zondagavond in het ziekenhuis vanwege zware brandwonden. Dat meldt de politie, die ervan uitgaat dat de man zijn kinderen ombracht.

De meisjes waren 2 en 5 jaar oud. Het is nog niet duidelijk hoe ze om het leven zijn gekomen. Hun vader werd in de omgeving van de wagen teruggevonden, met zware brandwonden.

Het was de moeder van de kinderen die de politie had gealarmeerd. De vader, van wie ze gescheiden leeft, had de meisjes opgehaald bij familie zonder dat dat was afgesproken.


Nukkige geit wil dak niet af

© Gresham Police Department..


De politie van het stadje Gresham in de Amerikaanse staat Oregon had de handen vol met een geit die op een dak was geklauterd. Buren hadden de agenten gewaarschuwd: het nukkige dier gehoorzaamt alleen de huisbaas. Het was dan ook wachten op de man in kwestie voordat de geit kon overtuigd worden om naar de begane grond af te dalen.

Wat de politie ook probeerde: de geit kwam niet van het dak van haar 'ouderlijk' huis af. Het dier toonde zich bovendien bijzonder agressief. Buurtbewoners, blijkbaar vertrouwd met de koppige geit, wisten de agenten te vertellen dat het dier alleen naar haar baasje luistert.

Toen de man des huizes eindelijk kwam opdagen, daalde het 16 kilo zware dier gedwee af naar veiliger oorden. De politie vermoedt dat de geit vanaf een auto het dak is opgesprongen.
Bron

Vredesgesprek afgezegd na dood Palestijnen

Het lichaam van een van de doodgeschoten mannen. © afp.


De Palestijnen hebben een gespreksronde afgezegd in het vredesoverleg met Israël. Dat gebeurde nadat maandag drie Palestijnen waren doodgeschoten door Israëlische veiligheidstroepen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De gesprekken stonden gepland voor maandag.

Amerikaanse diplomaten hebben maandagavond echter uitdrukkelijk tegengesproken dat gesprekken niet zijn doorgegaan. 'Er zijn geen bijeenkomsten afgelast', beklemtoonde het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS.

Israëlische veiligheidstroepen zouden het vluchtelingenkamp Qalandiya bij Ramallah zijn binnengegaan om een Palestijn te arresteren. Daarbij zou het tot confrontaties met de inwoners zijn gekomen.

Volgens een Israëlische politiewoordvoerder waren honderden Palestijnen op de been. Sommigen zouden met brandbommen hebben gegooid. De gedode mannen waren 20, 22 en 30 jaar oud. Ook zouden 15 mensen gewond zijn geraakt.

Het incident komt op het moment dat Israël en de Palestijnen voor het eerst sinds 2010 zonder tussenkomst van een derde partij met elkaar over vrede spreken. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de 'liquidatie' van de Palestijnen maandag veroordeeld.

Vorige week werd een Palestijnse jongeman doodgeschoten bij de stad Jenin, tijdens een vergelijkbare confrontatie.
Bron

Keniaanse die niet kan kiezen huwt 2 mannen

© Thinkstock.


Twee Keniaanse mannen zijn gelijktijdig met dezelfde vrouw getrouwd, omdat zij niet tussen hen kon kiezen. De vrouw had al 4 jaar een affaire met de mannen, die nu hebben verklaard dat ze om beurten bij haar zullen wonen en zullen zorgen voor de kinderen, mocht ze die krijgen. Volgens advocaten zullen de huwelijken worden erkend, omdat polyandrie (de vrouwelijke variant van polygamie) legaal is in Kenia.

De twee mannen ontdekten pas onlangs dat ze de vrouw deelden en raakten in gevecht. Een politieagent haalde hen over haar dan maar allebei te trouwen. 'We komen overeen dat vanaf vandaag we niet zullen dreigen of jaloerse gevoelens zullen hebben over onze vrouw, die zegt dat ze van geen van ons afscheid wil nemen', citeert de Keniaanse krant Daily Nation uit het huwelijksakkoord.

Polygamie komt geregeld voor in Kenia, maar polyandrie is ook daar zeer uitzonderlijk.
Bron

Israël wil Amerikaans antwoord op 'Syrische misdaden'

Syrische kinderen die volgens de oppositie woensdag zijn omgekomen bij een gifgasaanval in Ghouta, een buitenwijk van Damascus. © ANP.


Leden van het Israëlische kabinet hebben zondag aangedrongen op een antwoord op de berichten over een gifgasaanval in Syrië. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de aanval een 'verschrikkelijke misdaad' en wil dat er onder leiding van de Verenigde Staten actie wordt ondernomen. 'Deze situatie kan niet voortduren.'

Volgens de Israëlische minister van justitie Tzipi Livni zou actie van de VS helpen bij het ontmoedigen van het verdere gebruik van chemische wapens. Tegelijkertijd hebben dergelijke acties wel gevolgen voor de Israëlische staatsveiligheid, zei Livni.

Minister van inlichtingen Yuval Steinitz zei op de Israëlische legerradio eveneens dat de gifgasaanval actie vereist. Hij meent dat de kans dat Syrië een aanval uitvoert op Israël als vergelding voor Amerikaans ingrijpen klein is, maar dat het Israëlische leger zich wel moet voorbereiden op een dergelijke situatie.

Netanyahu noch de andere ministers hebben gezegd op wat voor manier er moet worden ingegrepen. De VS beraden zich nog op een militair ingrijpen.Bron

zondag 25 augustus 2013

'Ernstige gevolgen voor VS bij ingreep in Syrië'

De Verenigde Staten wachten 'ernstige consequenties' als zij in Syrië een rode lijn overschrijden. Dat dreigement uitte de stafchef van het Iraanse leger vandaag. Eerder vanmorgen meldde Iran dat Syrië bereid is VN-wapeninspecteurs toe te laten tot de plekken van de vermeende gifgasaanval van woensdag.


'Amerika kent de grenzen van de rode lijn in Syrië en het overschrijden van die lijn zal ernstige consequenties hebben voor het Witte Huis', zei de Iraanse legerleider Massoud Jazayeri tegen het Iraanse persbureau Fars TV. Hij reageerde op mogelijke voorbereidingen van de VS tot militair ingrijpen in Syrië.

Een jaar geleden noemde president Obama het gebruik van chemische wapens in Syrië een 'rode lijn'. De mogelijke aanval met gifgas op oostelijke wijken van Damascus afgelopen woensdag noopt de Amerikaanse president er nu toe invulling te geven aan zijn woorden. Enkele Amerikaanse oorlogsschepen bewapend met kruisraketten zijn op de Middellandse Zee in stelling gebracht in afwachting van Obama's beslissing.

'VN-inspecteurs zijn welkom'
Eerder vandaag meldde het Iraanse Press TV dat de Syrische regering van Assad bereid is de VN-wapeninspecteurs toe te laten tot de getroffen wijken van Damascus. In een telefoongesprek met zijn Italiaanse collega Emma Bonino zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zondag: 'We staan in nauw contact met de Syrische overheid en zij hebben ons ervan verzekerd dat ze nooit zulke onmenselijke wapens hebben gebruikt en dat ze volledig zullen meewerken met het bezoek van de VN-experts aan de getroffen gebieden.'

Het Syrische regime ontkent chemische wapens te hebben gebruikt en beschuldigt de rebellen ervan de wapens tegen hun eigen mensen te hebben ingezet om een reactie van de internationale gemeenschap uit te lokken. In Europa en de VS overheerst het vermoeden dat Assad achter de aanval zit. Vooralsnog hebben VN-inspecteurs geen toegang gekregen tot de getroffen plekken.
Bron

Obama en Cameron dreigen Syrië met 'serieuze reactie'

Een Syrische militair zaterdag in de wijk in Damascus die woensdag met chemische wapens zou zijn aangevallen. © epa.De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron dreigen met een 'serieuze reactie' als het Syrische regime verantwoordelijk blijkt voor de gifgasaanval die woensdag honderden inwoners van Damascus het leven zou hebben gekost. Ze zien 'toenemende tekenen' die wijzen op de betrokkenheid van het Syrische leger.

Cameron en Obama hadden zaterdag een uitvoerig telefonisch onderhoud. Een woordvoerder van Cameron zei na afloop dat ze beiden hun bezorgdheid uitspraken 'over de toenemende tekenen dat het hier ging om een significante aanval met chemische wapens, uitgevoerd door het Syrische regime tegen zijn eigen volk'.

Opties onderzoeken
Ze benadrukten volgens de woordvoerder dat een dergelijke aanval 'een serieuze reactie van de internationale gemeenschap' mogelijk maakt. Op dit moment laten ze alle opties daarvoor onderzoeken.

Intussen gaf de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken te kennen dat VN-inspecteurs zullen worden toegelaten tot de wijk in Damascus waar de aanval zou zijn uitgevoerd. Minister Mohammed-Javad Zarif zei volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA dat zijn Syrische collega hem dat heeft gegarandeerd.

'Inhumane wapens'
Syrië blijft volgens hem de verantwoordelijkheid voor een gifgasaanval van de hand wijzen. 'Ze hebben ons verzekerd nooit dergelijke inhumane wapens te hebben gebruikt en te zullen samenwerken met de experts van de VN.' Zarif zegt het gebruik van chemische wapens sterk te veroordelen.
Bron