Translate

zaterdag 24 augustus 2013

Vissers onwel door stank van rotte haring

© thinkstock.


Twee bemanningsleden van een vissersboot zijn gisteren voor de kust van de Amerikaanse staat Maine geveld door giftige dampen. Het bedwelmende goedje was afkomstig van haring die in het ruim van de trawler lag te rotten.

De kapitein van de boot was zodanig bevangen dat hij het bewustzijn verloor. Zijn collega daalde in het ruim af om hem te helpen, maar moest die poging staken toen hij overmand werd door de stank van rotte vis.

Een derde bemanningslid had 'onraad geroken' en snelde te hulp met een beademingstoestel. De commandant van de vissersboot moest met een helikopter van de kustwacht naar het vasteland overgebracht worden.

In het ruim sloeg de meetapparatuur van de hulpdiensten bijna op tilt. De concentratie van schadelijke gassen bleek uiterst gevaarlijk. Het is niet bekend hoe de vis heeft kunnen rotten.
Bron

Man krijgt per abuis honderdvoudig salaris

Een Amerikaanse man die zijn loon per vergissing honderdvoudig kreeg uitbetaald, weigert om dat geld terug te geven. Hij riskeert nu tien jaar cel. Dat schrijft de Houston Chronicle.

Cesar Jaime Saldivar, een 25-jarige vorkliftchauffeur, kon in februari zijn ogen niet geloven toen hij zijn loonbrief zag. Daarop prijkte het riante bedrag van 99.275 dollar, terwijl dat 992,75 dollar hoorde te zijn. Een grote vergissing van Texas Steel Conversion, het bedrijf waar Saldivar werkzaam is.

Na aftrek van voorheffing en sociale zekerheid bleef er voor Saldivar zo'n 55.000 dollar over, waarmee hij prompt een nieuwe bankrekening opende. Enkele dagen later haalde hij daar tot twee keer toe een grote som geld vanaf, van 20.000 en 25.000 dollar.

Toen zijn werkgever lucht kreeg van de vergissing, werd Saldivar verzocht om het geld via een regeling terug te geven. 'We hebben een kwartier met hem gepraat en geprobeerd hem te overtuigen het geld terug te geven', zo meldt de personeelsdienst van het bedrijf. 'Maar hij vindt dat hij niets verkeerd gedaan heeft. Hij zei ook dat hij een deel van het geld niet meer had en vroeg om wat bedenktijd.'

Het bedrijf liet het daar echter niet bij zitten en contacteerde de politie, die Saldivar zondag arresteerde. De man moest een borgsom van 10.000 dollar betalen en riskeert tien jaar cel voor diefstal.
Bron

Bankovervaller eist 1 dollar en wacht rustig op politie

Timothy Dean Alsip (50). © Clackamas County Sheriff's Office.


Een wel heel merkwaardige bankoverval in Clackamas, Oregon.
Een dakloze eiste één dollar en ging vervolgens rustig zitten wachten, totdat de politie hem kwam arresteren.

Timothy Dean Alsip (50) stapte vrijdagochtend om 10.20 uur een filiaal van de Bank of America binnen. Hij ging richting loket en schoof de bediende een briefje onder de neus. 'Dit is een overval', was de boodschap. 'Geef me 1 dollar'.

De loketbediende overhandigde kalm het bankbiljet, waarop Alsip rustig plaatsnam op een stoel in de lobby van het bankgebouw. Toen de politie de man kwam arresteren, liet hij zicht zonder enig protest in de boeien slaan.

De opzet achter Alsips daad werd de agenten al snel duidelijk. Zijn doel was het krijgen van medische verzorging in de gevangenis. De voorgaande dagen had Alsip al meerdere pogingen ondernomen om zich te laten arresteren.

Zo had hij bijvoorbeeld het noodnummer 911 gebeld met de melding dat hij overreden zou zijn, ook voerde hij aan kiespijn te hebben en vervolgens een overdosis drugs zou hebben genomen.
Bron

Iran veroordeelt aanval gifgas Syrië

Slachtoffers van de gifgasaanval in Syrië. © afp.


De Iraanse president Hassan Rohani heeft zaterdag de wereld opgeroepen tot voorzichtigheid en veroordeelde de aanval met gifgas van afgelopen week in Syrië. Iran heeft als slachtoffer van aanvallen met gifgas het gebruik ervan altijd veroordeeld, zei Rohani. Hij meent dus dat er woensdag inderdaad gifgas is gebruikt bij Damascus.

Irak bestookte Iran met gifgas in de oorlog tussen Irak en Iran van 1980 tot 1988.

Rohani ziet 'in de jongste ontwikkelingen tekenen van buitenlandse samenzweringen in de regio, vooral in Syrië en Egypte'. Iran en Syrië zijn al geruime tijd bondgenoten.
Bron

Oorlogsschepen VS naderen Syrië


VN-vertegenwoordiger Angela Kane in Syrië

De USS Ramage. © afp.


Amerikaanse oorlogsschepen trekken dichter naar Syrië toe nu president Obama het Pentagon opdracht heeft gegeven de militaire opties te bekijken voor de Verenigde Staten in Syrië. De berichten dat Syrië chemische wapens tegen burgers heeft ingezet zijn de reden dat deze stap wordt genomen, zei de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel.

'Het ministerie van Defensie heeft een verantwoordelijkheid om de president te voorzien van opties om in te grijpen', aldus Hagel. 'En dat vereist het positioneren onze krachten.' Hagel weigerde meer informatie te geven over de stappen die de VS overweegt. Eerder zei president Obama nog dat hij niets ziet in een snel militair ingrijpen in Syrië.

Bronnen van het ministerie van Defensie zeiden tegen persbureau AP dat een vierde oorlogsschip naar het oosten van de Middellandse Zee is gevaren. Het gaat om het schip de USS Mahan, dat eigenlijk klaar was om terug te keren naar de marinebasis in Norfolk, Virginia. Nu is er echter voor gekozen om het schip in de regio te houden.

Er is geen opdracht gegeven tot actie over te gaan. De vier schepen hebben kruisraketten aan boord. In 2011 werden deze schepen ingezet om de zogenoemde Tomahawk-kruisraketten af te vuren in Libië. Deze internationale actie leidde uiteindelijk tot tot de val van het regime van Moammar Kadhafi.

De hoge VN-diplomate Angela Kane is zaterdag in de Syrische hoofdstad Damascus aangekomen om er de regering te vragen plaatsen van een vermoede gifgasaanval voor onderzoek open te stellen. De Duitse Kane is hoofd van het 15 jaar geleden opgerichte Ontwapeningsbureau van de VN.

Tienduizenden herdenken toespraak Martin Luther King

Een man met een affiche bij het monument van Martin Luther King in Washington DC. © afp.


Tienduizenden Amerikanen zijn zaterdag naar Washington gekomen om de historische toespraak van Martin Luther King van bijna 50 jaar geleden te herdenken. De zwarte dominee sprak op 28 augustus 1963, tijdens een betoog tegen de rassendiscriminatie in de Verenigde Staten, de historische woorden: 'I have a dream!' (Ik heb een droom!)

De betoging staat niet alleen in het teken van de historische strijd voor de burgerrechten van de Afro-Amerikanen, waarvan het presidentschap van Barack Obama een symbolisch succes is. De demonstranten eisten ook actie tegen de hoge werkloosheid onder zwarte Amerikanen en tegen het wijdverspreide geweld met vuurwapens.

'Wij geloven in een nieuw Amerika. Het is tijd om te marcheren voor een nieuw Amerika', aldus de burgerrechtenactivist Al Sharpton zaterdag voor de overwegend zwarte menigte. De strijd is nog niet over. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat vorig jaar de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin straffeloos werd doodgeschoten door een blanke man.

King kreeg in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede en werd nog geen 4 jaar later in de stad Memphis vermoord. Hij was toen pas 39 jaar oud.
Bron

Man met uranium in schoenen opgepakt in VS

Nuclaire energiecentrale in Iran © epa.


Een man uit Sierra Leone is op de luchthaven van New York opgepakt omdat hij stukjes ruwe uranium in zijn schoenen had zitten. Hij was van plan een verkoopdeal te sluiten met een Amerikaanse undercoveragent die zich voordeed als een vertegenwoordiger van Iran. Dat meldde de BBC zaterdag.

Er zaten ook stukjes uranium in de schoenzolen van zijn schoenen. De stukjes dienden als een proefmonster voor een verkoopdeal waarbij 1000 ton uranium gemoeid was. De man zou het radioactieve gesteente vanuit Sierra Leone naar Iran verschepen.

Uranium kan worden gebruikt voor het opwekken van kernenergie en het maken van nucleaire wapens. De export van uranium naar Iran is volgens internationale wetgeving verboden, omdat er handelssancties zijn opgelegd tegen Iran. Het Westen vreest dat het islamitische land bezig is met het maken van een atoombom.

De Sierra Leoner is door de Amerikaanse staat aangeklaagd. Hem hangt een maximale gevangenisstraf van 20 jaar en een boete van 1 miljoen dollar (ongeveer 750.000 euro) boven het hoofd.
Bron

Wanhopige Amerikaan zoekt in Zweden naar zijn geheugen

© The Desert Sun.


De 61-jarige Amerikaan Michael Boatwright die op zoek is naar zijn eigen identiteit, is woensdag aangekomen in Zweden. De man werd in juli bewusteloos aangetroffen in een motel in Californië en kon later alleen nog Zweeds spreken. Hij herkende zijn eigen naam en gezicht niet meer. Hij hoopt in Zweden te achterhalen wie hij is en wat er is gebeurd, meldt het AD.

Op het vliegveld van Gotenburg stond zijn oude liefde, Ewa Espling, hem op te wachten. Met de Zweedse had Boatwright begin jaren '80 iets. Zij herkende zijn foto nadat die de wereld over ging.

Behalve zijn oude liefde stuurden ook andere mensen hem via Facebook een bericht om hem te laten weten dat ze hem herkenden.

Vietnam-veteraan
Uit gemeentelijke gegevens blijkt dat de Amerikaan - een Vietnam-veteraan - tussen 1981 en 2003 in Zweden heeft gewoond. De man is ervan overtuigd dat hij in werkelijkheid Johan Ek heet. Op de papieren die werden gevonden in het motel in California stond de naam Boatwright.

'Dissociatief geheugen'
Behalve zijn identiteitspapieren werden ook een tas met sportkleding, een backpack, vijf tennisrackets, twee telefoons, wat geld en enkele oude foto's gevonden. Nadat hij begin dit jaar was ontwaakt, had hij geen geheugen meer en had hij geen idee hoe hij Engels moest spreken. Hij heeft vervolgens 5 maanden doorgebracht in een ziekenhuis.

Amerikaanse artsen kwamen in maart tot de conclusie dat de man lijdt aan dissociatief geheugen als gevolg van een traumatische ervaring. Die toestand zou wel maanden kunnen duren. Hij ging naar een opvanghuis in Californië, maar vertrok na een paar weken omdat hij met niemand Zweeds kon spreken.
Bron

vrijdag 23 augustus 2013

Vrouw duikt op, twee weken na begrafenis

Een vrouw uit de Amerikaanse stad Philadelphia is weer opgedoken, twee weken nadat haar familie dacht haar te hebben begraven.

Volgens het lokale televisiestation KYW-TV meldde de 50-jarige Sharolyn Jackson zich afgelopen vrijdag bij een psychiatrische kliniek waar zij verbleef. De familie dacht haar op 3 augustus te hebben begraven.

Op 20 juli was op een straat in Philadelphia een overleden vrouw gevonden. De zoon van Jackson en een sociaalwerker die haar kende kregen van de politie foto's van de overledene te zien en meenden haar te herkennen. Daarop ondertekende de gemeentelijke lijkschouwer een overlijdensakte en werd het lichaam voor de begrafenis vrijgegeven.

De familie van Jackson liet weten erg blij te zijn dat zij nog leeft, maar heeft te doen met de nabestaanden van de onbekende vrouw. De overblijfselen van die vrouw worden waarschijnlijk opgegraven om alsnog haar identiteit vast te stellen.Bron

AH-topman: 'Crisis is de schuld van kabinet-Rutte'

Dick Boer. © anp.


Dat Nederland nog steeds in een economische recessie zit, is de schuld van het kabinet-Rutte. Dat zegt Dick Boer, de topman van supermarktconcern Ahold vandaag in het AD.

Boer is daarmee de eerste topondernemer die een directe link legt tussen het kabinetsbeleid en de crisis in ons land, dat meldt het AD vandaag. Volgens de Ahold-topman biedt het kabinet de consument geen enkel perspectief, omdat het steeds de lasten verzwaart. Daardoor verdwijnt het vertrouwen en houden consumenten de hand op de knip.

Ahold, het moederconcern van Albert Heijn, maakte gisteren de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar bekend. Daaruit bleek dat het bedrijf veel last heeft van de economische crisis.
Bron

Mysterieuze 'zeedraak' spoelt aan op Spaans strand

© epa.


In het Spaanse Villaricos is een week geleden een bijzonder wezen aangespoeld op het strand. Het is zo'n vier meter lang. Niemand weet wat het in verregaande staat van ontbinding verkerende dier precies is en er gaan verschillende speculaties rond. Sommige mensen denken dat het karkas van een zeedraak is. Anderen spreken over een soort monster van Loch Ness of een gemuteerde vis.

Diverse berichten doken al snel op in Spaanse media. Onderzoek door marinebiologen moet nu duidelijkheid brengen, al denken wetenschappers op basis van de foto's aan een voshaai of een riemvis, ook wel haringkoning genoemd. Die dieren zijn gemiddeld drie meter lang, maar er zijn exemplaren van ruim tien meter bekend.

Wat wel zeker is, is dat het aangespoelde dier verschrikkelijk stonk. Het karkas werd dan ook begraven in afwachting van nader onderzoek.
Bron

Nieuw-Zeelandse kat gered met hondenbloed

Illustratiefoto © thinkstock.


In Nieuw-Zeeland hebben kat en hond even hun animositeit opzijgeschoven. Een kat werd er gered dankzij een transfusie met hondenbloed. Het gaat om een zeldzaam geval van bloedtransfusie tussen diersoorten, zo rapporteren de Nieuw-Zeelandse media vandaag.

De kat Rory werd vrijdagnacht bij veearts Kate Heller in Tauranga, op het Noordereiland, binnengebracht met interne bloedingen. Het beestje had een vergiftigde rat of lokaas voor ratten gegeten.

Omdat het bloedlaboratorium 's nachts gesloten is, kon het bloedtype van Rory niet bepaald worden. Volgens de veearts zou het verkeerde kattenbloed fataal geweest zijn voor het beestje. Het alternatief was dus een transfusie met hondenbloed. Het immuunsysteem van de kat zou dit bloed minder snel verwerpen. Zo kon de kat in leven gehouden worden, totdat de juiste kattendonor gevonden werd.

'Als we het niet gedaan hadden, zou de kat gestorven zijn. We hadden niets te verliezen, dus hebben we het gedaan', aldus de veearts. De kat was een uur na de bloedtransfusie er al veel beter aan toe. De eigenaar van de kat kende de eigenaar van de hond.

De nobele hond die ter hulp kwam, was overigens een labrador van een kennis van de eigenaar van de kat. 'Rory is opnieuw in normale doen en we hebben geen kat die blaft of naar de krant grijpt', besluit veearts Heller.
BronAmerikaan 'staat op uit de dood' na hartenkreet zoon

Tony Yahle en zijn dochter in mei © Facebook Tony Yahle.


Een Amerikaan die dood was verklaard nadat zijn hart het had begeven is 45 minuten later weer bijgekomen. De artsen staan voor een raadsel.

Verpleegsters waren bezig het lichaam van Tony Yahle te prepareren om aan zijn familie getoond te worden toen hij plots weer tekenen van leven begon te vertonen. Vijf dagen later was hij weer volledig bij kennis.

Yahle's zoon Lawrence zegt dat hij tegen het ogenschijnlijk levenloze lichaam van zijn vader had gezegd dat hij die dag niet zou sterven. Niet lang daarna begon zijn vader op wonderbaarlijke wijze te herstellen.
Bron

donderdag 22 augustus 2013

'Zombieduiven' jagen mensen in Moskou angst aan


© belga.


Ze lopen achterwaarts in rondjes of staan verdwaasd rechtop met hun kop op de grond net voordat ze sterven. Moskou kampt met een plaag van zogenaamde 'zombieduiven'. Het fenomeen wordt vermoedelijk veroorzaakt door een salmonellabesmetting.

Vorige week begonnen de Moskovieten te merken dat hun duiven niet in hun normale doen waren.

Verdoofd
'Als ik naar mijn werk loop, zie ik normaal de duiven rondhuppelen', verklaart een inwoner van de Russische hoofdstad op Radio Free Europe. 'Maar sinds kort reageren ze nergens meer op. Als iemand voorbij loopt, vliegen ze normaal weg. Maar nu lijken ze verdoofd en letten ze niet op je. Ze doen niet normaal. Ik heb duiven gezien die achterwaarts in rondjes lopen.'

Aanvankelijk verklaarde de Russische diereninspectie dat de duiven besmet waren met het Newcastle virus, een besmettelijk en dodelijk virus dat zich ook onder mensen kan verspreiden. Nu lijkt het er steeds meer op dat de dieren met een vorm van salmonella besmet zijn die niet gevaarlijk is voor de mens.

'Smerige, stomme vogels'
Het hoofd van de volksgezondheid, Gennady Onishchenko, ziet geen reden tot paniek. 'Duiven zijn de smerigste, stomste vogels die er zijn', oordeelt hij. Hij waarschuwt wel dat je de zieke of dode dieren beter niet kunt aanraken.

Apocalyps
The Guardian merkt op dat sommige Russen de dode vogels in verband brengen met een apocalyps-voorspelling van Raspoetin, de mysticus van de tsaren.

Beelden
Al Jazeera legde de dieren in Moskou vast, zie de video hieronder. Let op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Bron

Patiënt succesvol verdoofd met hypnose tijdens operatie

© Thinkstock.


Een Italiaanse huidkankerpatiënte is succesvol geopereerd nadat ze voor de ingreep verdoofd werd met hypnose. De plaatselijke media noemen dit vandaag een 'mijlpaal'. De operatie gebeurde in Padua en duurde 20 minuten. De hypnose duurde 10 minuten.

'Toen de patiënt uit hypnose kwam, zei ze geen pijn te hebben. Ze werd onmiddellijk uit het ziekenhuis ontslagen', schreef de behandelend arts, Enrico Ferro, in het vakblad Anaesthesia. 'Dit geval bevestigt de efficiëntie van hypnose en toont aan dat het waardevol kan zijn als enige verdovingsmethode in bepaalde gevallen.'

De arts legde aan de Italiaanse radio uit dat hij de aandacht van de patiënt op een bepaalde zaak concentreerde, om haar af te leiden van al de rest, inclusief pijn. Hij voegde eraan toe dat hypnose bij 10 à 15 procent van de bevolking waarschijnlijk niet werkt. Nog eens 10 à 15 procent is er juist zeer gevoelig voor. De rest is er volgens Ferro gemiddeld gevoelig voor. De vrouw die in Padua behandeld werd, viel in die laatste categorie.
Bron

Toerist Machu Picchu overlijdt aan gevolgen hoogteziekte


Mortimer en zijn vrouw gingen Machu Picchu bezoeken. © thinkstock.


In Peru is een Britse man overleden aan de gevolgen van hoogteziekte. De 68-jarige Stephen Mortimer kreeg op 29 juli een fatale hartaanval toen hij samen met zijn vrouw in Aguas Calientes stond te wachten op de bus die hen naar de Incastad zou brengen. Machu Picchu ligt 2.438 meter boven zeeniveau in de Andes.

Mortimer had al dagen last van kortademigheid voor hij instortte bij de bushalte. Zijn dochter Kahtryn (23) zegt dat zijn symptomen acuter waren dan die van anderen in de groep waarmee hij en zijn vrouw reisden. 'Hij kreeg een hartaanval, maar die was het gevolg van de hoogte,' vertelt ze aan de Daily Mail.

Voor zijn weduwe Marian (59) werd de nachtmerrie nog erger toen ze het land niet mocht verlaten nadat hun paspoorten werden beschadigd in de wasserij van een hotel. Ze werd geweigerd op de eerste vlucht die ze boekte en moest noodreisdocumenten aanvragen voor ze meer dan een week later pas kon terugkeren naar huis, in Kirkbymoorside in North Yorkshire. Zes jongeren uit dezelfde groep annuleerden de rest van hun vakantie om haar gezelschap te houden in Peru.

Bron

'Syrische vluchtelingenstroom is grootste sinds Rwanda'

Een Syrische vluchtelingenstroom probeert Noord-Irak binnen te komen © afp.


Volgens de VN is afgelopen week een recordaantal van ruim 40.000 vluchtende Syriërs de grens met Irak overgestoken. 'Hulporganisaties zijn hier totaal niet op berekend', vertelt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling vanuit Irak. 'Dat is de grootste uitstroom in één keer sinds de massale vlucht naar Congo voor de genocide in Rwanda in 1994.'

De grens met Irak was enkele maanden dicht, tot de druk van lokale media daar afgelopen donderdag een einde aan maakte. De enorme oversteek sindsdien gaat gepaard met een 'totale chaos', ziet Ceelen. 'Het is snikheet, meer dan 40 graden Celsius, en mensen moeten vanaf de grens een paar kilometer lopen door heuvelachtig niemandsland zonder schaduw.'

Vanaf daar worden vluchtelingen in busjes naar kampen in Erbil (4 uur rijden vanaf de grens) en Suleymania (7 uur rijden) gebracht, maar daar wacht hun weinig. 'In scholen en moskeeën zijn tijdelijke opvangplekken. 'Echte' kampen zijn nog in aanbouw. De lokale bevolking doet wat ze kan, maar ga er maar aan staan. Matrassen, voedsel, medische zorg, luiers enzovoorts ontbreken. Drinkwater wordt in flesjes uitgedeeld, maar dat schiet natuurlijk niet op voor 40.000 mensen.' Ceelen vreest bovendien de winter, wanneer de vluchtelingen ook dekens en verwarming nodig zullen hebben.

woensdag 21 augustus 2013

Boze brief buurvrouw: Kunt u uw kind niet euthanaseren?

Leden van een familie uit de plaats Newcastle in het Canadese Ontario zijn geschokt nadat ze een wanstaltige brief ontvingen, waarin 'een ontzettend boze buurvrouw' anoniem haar ongenoegen uitte over het gedrag van hun autistische zoon Max van dertien.

De toonzetting van de brief is uiterst agressief en bedreigend, zo schrijft de boze buurvrouw: 'Ik woon ook in deze buurt en u heeft bewust besloten om met een mentaal gehandicapt kind hier te komen wonen (...) U zet vervolgens dit kind de halve dag in uw tuin, maar het geluid dat het maakt is verschrikkelijk, mijn (normale) kinderen schrikken zich een ongeluk.'

De tirade gaat daarna pas echt goed los: 'Het kind is iedereen tot last. Niemand zal zich ooit echt over hem ontfermen. Niemand zal 'm ooit werk aanbieden, geen meisje zal ooit met 'm trouwen, laat staan van 'm houden. Doe het juiste en voer hem af of euthanaseer 'm, dan zijn we allemaal beter af. De niet achterlijke lichaamsdelen kunt u wellicht nog aan de wetenschap doneren.'

De zwaar aangeslagen moeder van de gehandicapte Max kon in een TV-interview haar tranen niet bedwingen. Ze verklaarde aangifte te hebben gedaan bij de politie, die op haar beurt zegt de zaak in onderzoek te hebben.
Bron Bekijk de video en brief

Vis springt in keel visser

© thinkstock.


In Sri Lanka is een visser op een merkwaardige wijze aan zijn einde gekomen. Een vis sprong in de keel van de 24-jarige hengelaar waardoor deze stikte, meldt Emirates 24/7.

De vangst van Mohammed Fisal zat vast in zijn visnet waarna de man probeerde het net stuk te bijten.

De vis glipte in de keel van de onfortuinlijke visser, waardoor Fisal in ademnood raakte en uiteindelijk in een coma belandde. Het slachtoffer werd nog naar het ziekenhuis overgebracht, maar kon niet meer gered worden.
Bron

'Honderden doden door aanval zenuwgas Syrië'


Slachtoffers van de mogelijke gifgasaanval op de regio al-Ghouta. © reuters.


Syrische activisten beweren dat er honderden mensen, onder wie vrouwen en kinderen, om het leven zijn gekomen door een aanval met zenuwgas in de buurt van de hoofdstad Damascus. Dat melden verschillende Arabische nieuwskanalen. De Syrische regering ontkent dat er chemische wapens zijn gebruikt.Volgens de activisten vlogen er gevechtsvliegtuigen van het leger van president Bashar al-Assad over Ghouta, een regio ten oosten van de hoofdstad Damascus. De vliegtuigen zouden raketten met gas hebben afgevuurd op het door rebellen gedomineerde gebied.

'Rond 3 uur 's nachts zijn er ongeveer 20 raketten geland op de wijken Zamalka, Arbeen en Ain Terma', zegt Hala Darweesh van ASML, een persbureau in Turkije dat in contact staat met Syriërs ter plaatse. 'Ongeveer 250 mensen kwamen daarbij meteen op het leven. Daarna braken er hevige gevechten uit - met veel aanvallen vanuit de lucht - waardoor mensen niet uit hun huizen konden ontsnappen.'

'Gewonden door de gasaanval konden bovendien niet geholpen worden', vervolgt Darweesh. 'We hebben tot nu toe tien luchtaanvallen op Moadamya gerapporteerd, vier op Joubar en één op Kafr Batna. De gevechten zijn nog altijd bezig. Tot nu toe zijn er in de veldhospitalen 1.193 doden geteld, maar we geloven dat dit aantal flink zal oplopen. Er liggen nog veel doden op straat en in de huizen.'

Niet verifieerbaar
Bovenstaande is moeilijk te verifiëren, omdat we zelf niet met bronnen ter plaatse hebben kunnen spreken. Wel is er inmiddels foto- en videomateriaal gepubliceerd van de mogelijke gifgasaanval. Daarop zijn tientallen lijken waar te nemen en slachtoffers met ademhalingsproblemen en blauwe lippen - verschijnselen die wijzen op het gebruik van zenuwgas. De authenticiteit van deze beelden (die als schokkend ervaren kunnen worden en onder dit artikel staan) kan niet worden gecheckt.

Een regeringsbron liet weten dat er 'geen enkele waarheid' zit in de berichtgeving en dat het gerucht bedoeld is om de VN-wapenexperts van hun missie af te leiden. Die zijn in Syrië om eerdere beschuldigingen van aanvallen met chemische wapens te onderzoeken. De strijdende partijen in Syrië beschuldigen elkaar van het gebruik ervan.

dinsdag 20 augustus 2013

60 nieuwe diersoorten ontdekt in Suriname


De cowboy kikker werd drie jaar geleden gevonden in het regenwoud van Suriname © afp.

Wetenschappers hebben tijdens een speciale zoektocht in het zuidoosten van Suriname 60 nieuwe diersoorten ontdekt. Het gaat om niet eerder ontdekte soorten kikkers, kevers, sprinkhanen, vissen en een slang. Dat heeft de natuurorganisatie Conservation International Suriname dinsdag bekendgemaakt.

Ook zijn veel 'nieuwe' mieren gevonden, maar hiervan hebben de wetenschappers nog niet definitief bepaald of het echt nieuwe soorten zijn.

De ontdekking werd gedaan in het zuidoosten van Suriname, in het stroomgebied van de Boven-Palumeurivier, niet ver van de grens met Brazilië. Volgens de onderzoekers is het gebied een van de laatste, onaangetaste regenwouden op aarde.

Leeanne Alonso, wetenschappelijk directeur van het onderzoek, is erg enthousiast over de resultaten. In een vergelijkbaar onderzoek in het zuidwesten van Suriname waren enkele jaren geleden 40 nieuwe soorten ontdekt. De oogst is nu 1,5 keer zo groot. 'Ik ben in veel natuurgebieden in de wereld geweest, maar zo'n groot ongerept gebied zoals hier is echt uniek', aldus Alonso tijdens de presentatie.

Het feit dat vooral veel soorten kevers gevonden zijn, is een indicatie voor de grote diversiteit aan zoogdieren die er in het gebied zijn, lichtte ze toe. Verschillende soorten kevers eten uitwerpselen van verschillende soorten zoogdieren.
Bron

'Trek paspoort veroordeelde pedo's in'

Minister Opstelten van Justitie moet het paspoort intrekken van veroordeelde pedoseksuelen met een hoge kans op recidive. Zo wordt het voor hen moeilijker om in het buitenland kinderen te gaan misbruiken.

Die oproep doet Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen, in een rapport dat dinsdag verschijnt, meldt de Volkskrant.

De mogelijkheid om het paspoort van een delinquent in te trekken bestaat al, maar wordt vrijwel uitsluitend toegepast bij drugscriminelen. Vreemd, vindt Dettmeijer.

Het is makkelijk voor Nederlandse pedoseksuelen om kinderen elders te misbruiken, blijkt uit het rapport Barrières tegen kindersekstoerisme. Wereldwijd zitten 34 Nederlanders vast wegens kindermisbruik.
Bron

Amerikaan door leugen van dochter al 15 jaar onschuldig in cel

Een Amerikaan zit door een leugen van zijn dochter al vijftien jaar onschuldig in de cel. Hoewel zijn dochter, Chaneya Kelly, intussen heeft aangegeven dat hij haar niet heeft verkracht, krijgt ze haar fout niet meer rechtgezet.

Als negenjarig meisje hield de vrouw uit Newburgh vol dat haar vader haar misbruikt had. Ze zou daarbij onder druk zijn gezet door haar - verslaafde - moeder. Intussen vraagt ze al meer dan tien jaar vergeefs om zijn vrijlating.

Minstens twintig jaar
Daryl Kelly werd tot ten minste twintig jaar cel veroordeeld nadat de jury overtuigd was van zijn schuld. Maar forensisch onderzoek leverede destijds geen sluitend bewijs op en de veroordeelde had nooit eerder een zedendelict begaan. De woorden van het meisje én de moeder volstonden om hem achter tralies te krijgen.

De man blijft volhouden onschuldig te zijn. 'Op een dag zal de waarheid me bevrijden. Alles wat ik moet doen, is volhouden', verklaarde hij voor de camera van NBC News.

Drugsverslaving
Daryl Kelly zette in oktober 1997 alles op alles om van zijn drugsverslaving af te raken. Zijn echtgenote was er nog veel erger aan toe. 'Op een dag vroeg mijn moeder me of hij me ooit aangeraakt had', aldus Chaneya. 'Omdat ik bleef ontkennen, begon ze me te bedreigen. En zo heb ik uiteindelijk toch haar versie verteld tegen de politie.'

Met verstrekkende gevolgen: Daryl moest naar de gevangenis, Chaneya werd opgevangen door haar oma. Tegen haar biechtte ze een half jaar later op dat Daryl geen vinger naar haar uitgestoken had. Kelly's advocaat nam haar bekentenis op video op, maar volgens de rechter klonk die te geforceerd om geloofwaardig te zijn. Zelfs toen haar moeder onder ede verklaarde dat ze haar dochter inderdaad onder druk gezet had, kwam er geen nieuwe wending in de zaak.

Omhelzen
Vanaf haar vijftiende kreeg Chaneya de toestemming om haar vader te gaan opzoeken. 'Het eerste wat hij deed, was me omhelzen. Hij vertelde dat hij me graag zag en... dat hij me niets kwalijk neemt', aldus de vrouw.

Zelfs na al deze ontwikkelingen blijft Frank Phillips, de openbaar aanklager van toen, zijn twijfels houden. 'Het gebeurt wel vaker dat het slachtoffer haar verklaringen intrekt om haar misbruiker te beschermen', aldus Phillips. Nu de zaak desondanks heropend is, mogen vader en dochter Kelly nieuwe hoop koesteren.
Bron

In ontwikkeling: gewaagd hotel balanceert op klif


© OOIIO.

In de Peruviaanse hoofdstad Lima zal een hotel verrijzen dat zijn gelijke niet kent. Balancerend op een klif biedt het een adembenemend uitzicht op zowel de oceaan als de Andes, meldt Fox News.© OOIIO.© OOIIO.

De architecten van het Unbalanced Hotel willen het uitzicht van de hotelgasten geenszins belemmeren en kiezen daarom voor dit onconventionele ontwerp.

De lokale overheid hoopt dat het atypische gebouw een attractie van formaat wordt en het toerisme op termijn zal stimuleren.

Wanneer het hotel met 125 kamers op de klif zal balanceren, is nog niet bekend. Wel zijn de plannen goedgekeurd.Hoogste stralingsniveau zee bij Fukushima sinds begin meting


Werknemers bij een van de reactoren van het complex in Fukushima. Een archieffoto uit maart 2013, twee jaar na de tsunami. © reuters.

In het zeewater rondom het zwaarbeschadigde kerncomplex van Fukushima is de afgelopen dagen het hoogste niveau van de radioactieve stof tritium geconstateerd sinds het begin van de metingen. Dat blijkt volgens Japan Daily Press uit rapporten van het Japanse bedrijf Tepco, beheerder van de centrale.

De straling wordt veroorzaakt doordat vervuild zeewater, gebruikt om twee reactoren te koelen, naar buiten sijpelt en via het grondwater weer in de oceaan belandt. De centrale van Fukushima werd in maart 2011 zwaar getroffen door een aardbeving en de daaropvolgende tsunami.

Het stralingsniveau ligt nu op 4700 becquerel per liter zeewater, het hoogste peil sinds de metingen begonnen. Volgens Tepco is het geconstateerd in de omgeving van reactor 1. Een eerdere meting bij dezelfde reactor kwam uit op 3800 becquerel per liter; bij reactor 2 lag de hoogste waarde tot nu toe op 2600 becquerel per liter.

Klep
Sinds mei was bij de gemeten waarden voortdurend sprake van een stijgende tendens. De afgelopen twee weken lijkt daarin een versnelling te zijn opgetreden. Maandag werd bovendien ontdekt dat zich lekkage van zwaar radioactief besmet water voordeed bij een niet goed sluitende klep bij een van de waterreservoirs.

De centrale Fukushima I werd de afgelopen maanden getroffen door een aantal waterlekkages, maar het is voor het eerst sinds de ramp 2 jaar geleden dat Japan de INES-schaal gebruikt. De aan zee gelegen kerncentrale werd in 2011 getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami die een grote kernramp veroorzaakte. De ramp werd toen ingedeeld in de hoogste categorie van de schaal voor nucleaire incidenten.

Vrouw slikt lintworm in tegen overtollige kilo's

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Iowa heeft gekozen voor een zeer opmerkelijke manier van afvallen. Om overtollige kilootjes te verliezen, slikte ze een pilletje met lintworm in. De pillen worden te koop aangeboden op internet en dat leidt tot grote bezorgdheid bij medici. Dat melden news.com en odditycentral.com.

De lintworm deed 'zijn werk' zo goed dat de Amerikaanse besloot haar huisarts in te lichten over deze nieuwe manier van afvallen. Haar arts schakelde daarop de hulp in van een specialist.

De specialist waarschuwde de dame voor de gevaren die deze opvallende manier van diëten met zich meebrengt: 'Lintwormen inslikken is bijzonder riskant en kan verschillende ongewenste neveneffecten opwekken, waaronder de dood', aldus Patricia Quinlisk van het Iowa Public Health Department. 'Wie gewicht wil verliezen, kan beter een beroep doen op reeds bewezen methodes, zoals minder calorieën eten en meer bewegen.'

Internet
De Amerikaanse is niet de enige die hoopt via parasieten sneller kilo's te verliezen. De pilletjes worden te koop aangeboden via het internet. Zodra de tabletten zijn ingenomen, ontwikkelen er zich lintwormen in het lichaam van de 'patiënt'. Deze zouden hun hongerige maagjes vullen met een groot deel van het voedsel dat ze aantreffen. Technisch gezien is het inderdaad mogelijk om op die manier gewicht te verliezen, maar de bijwerkingen zijn extreem: van infecties en spierschade tot de dood.

Machinist: weg met codetaal

© anp.


Machinisten en treindienstleiders gaan de NS een andere manier van communiceren voorstellen. Het AD schrijft vandaag in de krant dat FNV Spoor dit dinsdag aan de NS-directie bekendmaakt. De huidige regels leiden volgens hen tot gevaarlijke situaties.

Sinds begin van dit jaar zijn machinisten en treindienstleiders verplicht het zogenoemde NAVO-alfabet te gebruiken. Spoor 13 klinkt dan als 'spoor één-drie-alfa'. Hierdoor begrijpen machinisten soms niet wat de treindienstleiding hen opdraagt, luidt de kritiek. 80 procent van de machinisten heeft grote moeite met de codetaal, blijkt uit een eerdere enquête van de vakbond van rijdend spoorpersoneel VVMC.

VVMC en FNV Spoor eisen dat de regels onmiddellijk worden losgelaten. De NS en ProRail zeggen vast te houden aan de huidige manier van communiceren.

Politie gebruikt 'stealth sms' als opsporingstruc

De Nederlandse politie maakt al acht jaar heimelijk en vaak ongeoorloofd gebruik van de 'stealth sms', een middel waarmee kan worden bepaald waar iemand zich bevindt.

Dat blijkt uit klachten van advocaten bij de privacyorganisatie Bits of Freedom en uit recente uitspraken van verschillende rechtbanken, meldt de Volkskrant.

Voor de ontvanger is een stealth sms onzichtbaar. Als de politie zo'n bericht verzendt, maakt de betreffende mobiele telefoon contact met een zendmast. Zo kan de politie de locatie van het toestel achterhalen zonder de vereiste medewerking van een provider.

Rechters zijn kritisch over de toepassing van de stealth sms door de politie. In een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch staat dat de manier waarop het middel wordt ingezet 'de integriteit van de opsporing onvoldoende waarborgt'.

Verdachte opgepakt bij monument Nicky Verstappen


43-jarige man zou drie keer gedenkteken besmeurd hebben

Het monument op de Brunssummerheide van het 15 jaar geleden vermoorde jongetje Nicky Verstappen is besmeurd met gele verf. © anp.


De politie heeft dinsdagochtend een 43-jarige man uit Landgraaf opgepakt bij het monument voor de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen op de Brunssummerheide.

De man zou het monument de afgelopen anderhalve week drie keer hebben besmeurd met verf en purschuim. Ook legde hij er vier brieven met nog onbekende inhoud neer, vermoedt de politie. De man maakte een verwarde indruk, maakte de politie dinsdag bekend.

De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd op de Brunssummerheide vermoord tijdens een jeugdkamp. Een dader is nooit gevonden.

De politie pakte dezelfde verdachte in 2007 ook al op, bevestigde een woordvoerster van de politie. Hij zat toen enkele maanden vast wegens het vernielen van het monument van Nicky Verstappen.
Bron

'Amsterdam wil kinderen vanaf 2,5 jaar naar basisschool sturen'

De gemeente Amsterdam wil kinderen vanaf 2,5 jaar naar de basisschool sturen. De stad lanceert in het najaar een plan om peuterspeelzalen, voorscholen en reguliere kinderopvang samen te voegen in een basisvoorziening voor peuters van 2,5 tot 4 jaar oud. In de loop van dit schooljaar begint een proef op 10 scholen.

Dit meldt De Volkskrant vandaag. Kinderen met een taalachterstand krijgen dan wekelijks recht op vier dagdelen gratis opvang van 3 uur, alle andere kinderen twee gratis dagdelen. Amsterdam kent een relatief hoog aantal kinderen met een taalachterstand. Met ruim 6.300 peuters valt bijna de helft van alle 2,5 tot 4-jarigen in de stad in die categorie, terwijl het er landelijk 45.000 zijn. Volgens bestaande regelingen hebben zij nu al recht op minstens 10 uur voorschools onderwijs per week.

De gemeente laat echter aan Het Parool weten dat het besluit nog niet vaststaat. Men denkt na over een proefproject, maar voorlopig is daarover nog geen duidelijkheid, aldus een woordvoerder.Bron

Bron

maandag 19 augustus 2013

Politie Moskou maakt einde aan processie van pastafari's

De politie in Moskou heeft het afgelopen weekend een eind gemaakt aan een niet toegestane optocht van volgelingen van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, kortweg pastafari's.

Enkele tientallen deelnemers met pastavergieten op hun hoofd kregen het tijdens hun 'heilige pastaprocessie' aan de stok met orthodoxe tegenmanifestanten. De processie was gewijd aan de verjaardag van Robert De Niro, die Noodle speelt in de film 'Once Upon A Time in America'.

Het pastafarisme, of de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, werd in 2005 in Kansas opgericht als protestbeweging tegen het onderwijzen van religieus creationisme in scholen. Volgelingen geloven in een bovennatuurlijke schepper die op een groot bord pasta met vleesballen lijkt. Het voornaamste dogma is het ontkennen van alle dogma's.

In de Russische stad Chelyabinsk vroeg een groep van 103 pastafari's onlangs officieel het statuut van religieuze groepering aan.Bron


Notities kerkhervormer Luther gevonden

© Wikimedia Commons.


In de Herzog August-bibliotheek in de Duitse stad Wolfenbüttel zijn tot nu toe onbekende notities van kerkhervormer Maarten Luther ontdekt.

De theoloog Ulrich Bubenheimer heeft ze gevonden in de marge van een jaarboek, bij een gedicht in het Latijn. Ze behoren tot de oudste aantekeningen die van de in 1546 overleden kerkhervormer bewaard zijn gebleven.

Volgens de bibliotheek bestaat er geen twijfel over dat de aantekeningen van Luther zijn. Zijn handschrift is uit diverse geschriften bekend.
Bron

Universiteit komt met hoedjes van papier tegen het spieken

Een hoofdband met twee A4-oorflappen en klaar is Kees. © kos.


Een universiteit in Thailand heeft een even simpel als doeltreffend middel tegen het spieken bedacht. De studenten van de faculteit Agro-Industrie aan de Kasetsart University van Bangkok moeten hun examens afleggen met een zelfgemaakt hoedje van papier. Het ziet er niet uit, maar het blijkt erg efficiënt tegen het spieken.

De spiekhoedjes bestaan uit een hoofdband waar twee A4-vellen zijn vastgehecht. Die doen dienst als oorflappen waardoor je niet naar het examenblad van de persoon naast jou kan kijken.

Uit vrije wil
Het bizarre hoofddeksel kwam er in samenspraak tussen studenten en de decaan. 'Niemand werd gedwongen om het ding op z'n hoofd te zetten, maar iedereen ging er uit vrije wil mee akkord', zegt docent Nattadon Rungruangkitkrai. 'En ze vonden het best grappig', voegt hij er aan toe.

'Laat er echter geen misverstand over bestaan: deze maatregel kwam er niet omdat de studenten notoire spiekers zijn. Hij was precies bedoeld om te onderstrepen dat de examens aan de Kasetsart zuiver op de graat verlopen', benadrukt Rungruangkitkrai.
Bron
60 ingeblikte oorlogsbrieven gevonden in café

Onderdelen van het familiearchief van Anne Frank. Archieffoto © anp.


In een voormalig café in het Drentse Yde is een blik met 60 brieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De brieven zijn van Friese mannen die tijdens de oorlog in het strafkamp van Yde zaten. In de brieven bedanken ze het echtpaar Timmer, dat de gevangenen tijdens de oorlog extra eten gaf en hielp bij ontsnappingen.

Erik Dijkstra, die onderzoek doet naar het strafkamp in Yde, heeft de brieven inmiddels in zijn bezit. Er zitten ook twee brieven van zijn grootvader bij. Tijdens het onderzoek kwam Dijkstra in contact met de kleinzoon van het echtpaar. Die vertelde dat er een blik met brieven moest zijn. Na een speurtocht in de kasten van het café vond hij dat blik.
Bron

'We staan aan vooravond van periode met perfect zomerweer'

We hebben haar even moeten missen, maar morgen keert de zon terug. En hoe! Vanaf woensdag wordt zelfs de 25 graden weer gehaald. Het verantwoordelijke hogedrukgebied weet voorlopig van geen wijken en daarmee zit de zomer volgens Weerplaza stevig in het zadel.

Eerst trekken er vandaag vanuit het noordwesten wolken en buien over in een koele en onstabiele lucht, deze buien kunnen behoorlijk pittig zijn met onweer, hagel en windstoten. Vanmiddag is er in het westen al plaats voor opklaringen. Morgen volgt de rest van het land. Dan nestelt zich een hogedrukgebied in onze buurt. Het houdt buiengebieden op afstand en doet de wind geleidelijk naar het oosten draaien. Daarmee komt de aanvoer van droge en warme lucht op gang, voorspellen meteorologen.

Volgens Weerplaza staan we aan de vooravond van een periode met 'perfect' zomerweer. 'De gemiddelde Nederlander heeft het liefst een graad of 25 waarbij je 's avonds nog lekker in het zonnetje buiten kunt zitten. Welnu: vanaf morgen is dat het geval,' zegt weerman Michiel Severin in het AD.

Schommelt het kwik dinsdag tussen de 20 en 25 graden, tegen het einde van de week mogen we volgens hem temperaturen verwachten van 22 tot 27 graden. In het oosten van Noord-Brabant en in Limburg, de warmste plekken van Nederland, komt zelfs de 30 graden weer in zicht. 'Daarbij koelt het in de loop van de avond lekker af, zodat geen sprake is van verstikkende nachten zoals begin augustus.'

'Warmteonweders die het zomerweer verdrijven, hoeven we voorlopig niet te vrezen', zegt Severin. 'Ik zie niet direct een einde komen aan de invloed van het hogedrukgebied.'
Bron


Woede om kakkerlakken-repo AT5

© anp.


Op internet wordt woedend gereageerd op een item van de Amsterdamse zender AT5. Twee Amsterdammers 'Kale en Kokkie' onderzoeken daar hoe zij het beste kakkerlakken kunnen bestrijden. Kakkerlak is de benaming die de Ajax-supporters gebruiken voor fans en leden van de voetbalclub Feyenoord.

Dat schrijft het AD Rotterdams Dagblad. In de reportage is te zien hoe de twee een bakje met kakkerlakken kopen bij een dierenwinkel. 'Ze hebben een beetje het postuur van Koeman,' klinkt het lachend als de twee Amsterdammers het doosje openmaken. De twee Ajax-supporters laten vervolgens een van de insecten overrijden door een auto. De overige diertjes zetten zij met bakje en al op de trein naar Rotterdam.

Op Twitter wordt de reportage 'smakeloos', 'respectloos' en een 'schandalig item' genoemd. Op de eigen website wordt de lokale zender verweten de vete tussen Ajax- en Feyenoordsupporters nog verder aan te wakkeren.

Hoofdredacteur Bart Barnas van AT5 ziet het filmpje als 'voetbalhumor'. 'Het is een supportersgrapje, dat moet kunnen.'
Bron

KPN: gratis internet op grote treinstations

Treinreizigers kunnen gratis mobiel internetten op verschillende grote stations in Nederland. Telecomprovider KPN heeft het wifi-netwerk hier 'onbeperkt' opengezet. Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf maandag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in dagblad Sp!ts.

Reizigers kunnen met hun smartphone, tablet of laptop gratis inloggen op onder meer Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Schiphol en Amsterdam CS. Volgens de zegsvrouw gaat het nu nog om een proef, waarover binnenkort meer bekend wordt gemaakt.

De NS bieden al langere tijd gratis internet in de intercity's via gratis hotspots van T-Mobile.
Bron

'Zelfs de maffia is ethischer dan Britse geheime diensten'


Glenn Greenwald (links) en zijn partner David Miranda op het vliegveld van Rio de Janeiro © reuters.

De Britse journalist Glenn Greenwald heeft vandaag gezworen dat hij meer geheimen over de inlichtingendiensten zal publiceren. Hij deed dat in een reactie op de actie van de Britse immigratiediensten, die zijn partner David Miranda gisteren 9 uur lang ondervroegen en zijn laptop, telefoon en usb-sticks in beslag namen.

De Britten zullen spijt krijgen van deze actie, zo waarschuwde Greenwald tegen verslaggevers op het vliegveld van Rio de Janeiro waar hij op zijn vriend wachtte. 'Ik zal vanaf nu veel agressiever zijn in mijn verslaggeving. Ik ga veel meer documenten publiceren, ook over Engeland. Ik heb veel documenten over Engelands spionagesysteem. Ik denk dat ze spijt krijgen van wat ze hebben gedaan.'

Greenwald was de journalist die van klokkenluider Edward Snowden vele duizenden documenten in handen kreeg over Amerika's omvangrijke spionagesysteem Prism, dat is opgezet door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hij publiceerde al meerdere primeurs hierover via de Britse krant The Guardian. De Amerikanen zijn woest over het lekken van deze geheimen en proberen Snowden in handen te krijgen. Een tegenslag daarbij was het jaarlange asiel dat Snowden begin augustus van Rusland kreeg.


Intimidatie
Volgens Greenwald proberen de autoreiten journalisten te intimideren om zo te voorkomen dat meer geheimen op straat komen te liggen. 'Ze wilden onze journalistiek intimideren om te laten zien dat zij macht hebben en niet passief zullen toekijken, maar ons intensiever zullen aanvallen als wij doorgaan met het publiceren van hun geheimen.'

Ook in een opiniestuk op de site van de Guardian uit Greenwald zijn woede. Hij noemt de aanval op de journalistiek daar een 'diepe escalatie': 'Het is erg genoeg om bronnen te vervolgen en gevangen te nemen. Het is zelfs nog erger om journalisten die de waarheid vertellen gevangen te zetten. Maar om familieleden van journalisten gevangen te nemen is ronduit despotisch. Zelfs de maffia had ethische regels over het tot doelwit maken van familieleden van mensen door wie ze zich bedreigd voelden. Maar de Britse marionetten en hun eigenaren in de nationale veiligheidsstaat van de Verenigde Staten worden duidelijk zelfs door die minimale scrupules niet gehinderd.'

Volgens Miranda werd hij gisteren constant door zes agenten ondervraagd. Hij kreeg naar eigen zeggen zijn paspoort pas terug toen hij in de lounge van het vliegveld begon te schreeuwen.

Brazilië heeft gisteren een officiële verklaring uitgebracht waarin de regering zijn beklag doet over de behandeling van Miranda. Volgens de verklaring werden de anti-terrorisme wetten onder het mom waarvan Miranda werd aangehouden ten onrechte toegepast.
Bron

Lepels in ondergoed helpen ontsnappen aan huwelijk

De zomervakantie lokt een zorgwekkend fenomeen uit in Groot-Brittannië. Heel wat tieners, vooral meisjes van 15 à 16 jaar oud, worden in het buitenland gedwongen te huwen. Om te ontkomen aan dit lot krijgen jongeren de raad een lepel te verbergen in hun ondergoed om via de metaaldetector op de luchthaven alarm te slaan.

Werknemers op Britse luchthavens zijn tijdens de zomervakantie extra alert voor tieners die op reis gaan om onder dwang uitgehuwelijkt te worden. Ze kunnen tijdens schoolvakanties veel gemakkelijker verdwijnen omdat niemand hun afwezigheid opmerkt, dat meldt de Daily Mail.

Wanneer de lepel de metaaldetector doet afgaan, krijgt het veiligheidspersoneel de kans om het kind apart te nemen. De bizarre strategie geeft hen dus een laatste manier om te ontsnappen aan een huwelijk met een wildvreemde in een onbekend land.

Lepel
Het idee werd bedacht door Karma Nirvana, een liefdadigheidsinstelling die slachtoffers van gedwongen huwelijken ondersteunt. Jaarlijks krijgt de Britse organisatie maar liefst 6.500 telefoontjes, vooral van tieners. Momenteel hebben ze dit cijfer al ruimschoots overschreden en het jaar is nog lang niet om.

Wanneer angstige jongeren ons bellen en zeggen dat ze niet weten wanneer het precies gaat gebeuren, raden we hen aan een lepel te verbergen in hun ondergoed. Wanneer het alarm afgaat in de luchthaven krijgen ze de kans om duidelijk te maken aan het veiligheidspersoneel dat ze uitgehuwelijkt worden. Zo kunnen ze ontsnappen via een beveiligde uitgang en geholpen worden', verklaart Natasha Rattu van Karma Nirvana.

Veilig

De organisatie kreeg al verscheidene telefoontjes van mensen die lieten weten dat de lepel hen gered heeft. Bovendien is luchthavenpersoneel in Groot-Brittannië extra alert voor zorgwekkende signalen zoals tickets voor een enkele reis, leeftijd en het gedrag van de tieners.

Bron

zondag 18 augustus 2013

'Dit jaar minder eikenprocessierupsen'


© anp.


In grote delen van het land zijn er dit jaar minder eikenprocessierupsen. Waarschijnlijk zijn door de hitte veel nesten ondergronds gegaan. Daardoor werden ze niet opgemerkt en opgeruimd. Ze gingen ondergronds omdat het in de bomen te warm werd. Ook werden ze opgegeten door vogels. Vanaf komende weken zullen de processievlinders massaal uitvliegen om zich voort te planten, meldde zondag het Kenniscentrum Eikenprocessierups op natuurbericht.nl.

De eerste helft van 2013 was koud en de planten en vlinders kwamen laat op gang. Ook de eikenprocessierups kroop pas laat uit het ei. De pimpelmeesjes, koolmeesjes en de winterkoninkjes hebben in het voorjaar veel eikenprocessierupsen opgegeten. Van de rupsen komen die als een van de eerste rupsen uit het ei. Ze waren in het trage begin van het voorjaar een welkome aanvulling van voedsel voor de vogels.

Aanraking met de eikenprocessierups kan bij mensen huiduitslag, zwellingen en jeuk veroorzaken.

Overlast
De rupsen kunnen voor veel overlast zorgen. Vorig jaar werd in Drenthe een bos van ongeveer 5 hectare bij Havelte afgesloten wegens een plotselinge uitbraak van de eikenprocessierups. Er zaten op het perceel ongeveer een half miljoen rupsen in honderden nesten.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder, die zoals zijn naam doet vermoeden vooral voorkomt op eiken. Als ze eenmaal uit zijn gekomen, verplaatsen ze zich 's nachts, op zoek naar voedsel, waarbij zij gezamenlijk als in een processie voortkruipen.
Bron

Orka sleurt boot met twaalf vissers naar zeebodem

© afp.


Een geharpoeneerde orka heeft voor de kust van het Indonesische eiland Lembata een boot met aan boord twaalf vissers naar de zeebodem gesleurd. Vier van hen konden naar de kust zwemmen, de andere acht worden nog vermist. Dat melden de autoriteiten van Lembata.

Lokale vissers slaagden er met de steun van de kustwacht niet in de vermisten te vinden.

Traditioneel jagen de vissers van Lembata op potvissen, maar de voorbije jaren zijn die zeldzaam geworden. Orka's laten ze meestal met rust omdat die moeilijk te vangen en zeer agressief zijn. De orka's worden pas een doelwit nadat ze gegeten hebben, omdat ze dan kwetsbaarder zijn.

Op het eiland Lembata zijn er twee traditionele gemeenschappen van walvisjagers. Samen vangen ze per jaar een dozijn potvissen.
Bron

Tientallen pythons in Canadese motelkamer

© thinkstock.


Agenten kregen donderdag de schrik van hun leven toen ze tientallen pythons ontdekten in een motelkamer in het Canadese Brantford. De wurgslangen waren opgesloten in plastic bakken. Dat berichtten Canadese media vrijdag (lokale tijd).

De dieren waren eigendom van een stel dat uit huis was gezet. De motelmanager kon zijn ogen niet geloven toen het duo de slangen meenam naar hun kamer, waar ze slechts een nacht verbleven. De man waarschuwde de politie.

De slangenhouders waren niet aanwezig toen agenten de kamer binnenvielen en de 40 pythons ontdekten in plastic bakjes. Sommige van de wurgslangen waren meer dan een meter lang. 'De slangen werden niet goed verzorgd en waren overstuur', liet de politie weten. De hevig geschrokken agenten waarschuwden dierenbeschermers, die de pythons afvoerden.
Bron

Bestaan 'ufobasis' Area 51 eindelijk erkend

Waarschuwingsborden aan de rand van Area 51. © Thinkstock.


De mysterieuze Amerikaanse basis Area 51 is geen geheim meer. Het bestaan ervan wordt erkend in CIA-documenten die zijn vrijgegeven, meldden Amerikaanse media vrijdag.

Volgens de documenten is de locatie in 1955 aangewezen als een testgebied voor het Lockheed U-2-spionagevliegtuig. Dat toestel werd in de jaren 50 ontwikkeld om tijdens de Koude Oorlog te spioneren bij de Sovjet-Unie en moest volkomen geheim blijven. Later zijn er ook andere geheime vliegtuigen getest, zoals de SR-71 Blackbird en het stealthvliegtuig F-117 Nighthawk.

De vrijgegeven documenten bevatten onder meer een kaart van de plek van de basis in de staat Nevada. Over het topgeheime Area 51 doen de wildste verhalen de ronde. Zo zou een in 1947 bij Roswell gecrashte ufo en zijn buitenaardse inzittenden naar de basis zijn gebracht.

Area 51, zoals het vliegveld in de geheime documenten werd gedoopt, heet officieel Groom Lake Test Site. De naam Area 51 is in de loop van de jaren synoniem geworden voor geheimhouding door de overheid.
Bron