Translate

zaterdag 17 augustus 2013

Politie bestormt moskee vol met aanhangers Morsi

Het Egyptische leger heeft de al-Fateh-moskee in het centrum van Caïro ontruimd. Daar verschansten zich zaterdag honderden aanhangers van de afgezette president Morsi. Zij gebruikten de moskee als veldhospitaal, mortuarium en toevluchtsoord. Er zouden veel Moslimbroeders gearresteerd zijn bij de ontruiming, meldt de Amerikaanse televisiezender CNN.


© epa.
© epa.
© epa.
In de al-Fateh-moskee aan het Ramsesplein, in het centrum van de Egyptische hoofdstad, zaten honderden Morsi-aanhangers. Na een belegering drongen - naar verluidt ongewapende - soldaten vanochtend de moskee binnen. In eerste instantie leek het erop dat de soldaten wilden onderhandelen, maar wat later werden er geweerschoten gehoord.

Vanaf de tweede verdieping van het gebouw openden Moslimbroeders het vuur op de veiligheidstroepen, die daarop terugschoten. Speciale eenheden van de politie zijn daarna de moskee ingegaan en hebben de aanwezigen aangehouden, meldt het staatspersbureau MENA. Het is niet bekend of er doden gevallen zijn. De Britse openbare omroep BBC meldt dat de moskee ondertussen helemaal ontruimd is.

Op de Egyptische private televisiezender ONTV Live werden eerder vandaag beelden getoond van troepen die de moskee binnengaan in het centrum van de hoofdstad. Eerder was daar te zien hoe de politie opriep de moskee te verlaten. Sommigen zouden daar gehoor aan gegeven hebben. Volgens een van de Morsi-getrouwen, Omaima Halawa, durvden velen het gebouw niet te verlaten, omdat zij vreesden te worden aangevallen door 'misdadigers' die samenwerken met de veiligheidsdiensten.

173 doden, 1.004 arrestaties
Gisteren zijn in heel het land volgens de meest recente cijfers van de regering 173 doden gevallen, waaronder een van de zonen van Mohamed Badie, de geestelijke leider van de Egyptische Moslimbroederschap. De 38-jarige Anmar werd neergeschoten terwijl hij deelnam aan een protestactie op het Ramsesplein. Waar Mohamed Badie nu is, is onbekend. Hij moet met andere kopstukken van de broederschap op 25 augustus voor de rechter verschijnen, omdat hij zou hebben aangezet tot geweld.

De Egyptische politie heeft volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ook 1.004 'elementen' van de Moslimbroederschap opgepakt. Ruim de helft van die arrestaties vond plaats in Cairo. De arrestanten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan terroristische daden tijdens de massademonstraties tegen het optreden van de veiligheidsdiensten woensdag. Toen kwamen volgens de autoriteiten meer dan zeshonderd mensen om bij de ontruiming van twee kampen van aanhangers van Morsi.

'Moslimextremisten Syrië filmen executie tieners'

Moslimextremisten hebben in Syrië twee sjiitische tieners doodgeschoten en een filmpje van de executie op internet geplaatst. Dat berichtte het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag.
De twee jongens waren volgens het Observatorium minderjarig en afkomstig uit de al maandenlang door rebellen belegerde plaatsen Nubul en Zahra in de noordelijke provincie Aleppo. De beide stadjes, waar vooral sjiieten wonen, zijn omsingeld door de in meerderheid soennitische opstandelingen.

Op de videobeelden zijn twee geblinddoekte jongemannen te zien die voor een gewapende en gemaskerde man zitten. Die leest een verklaring voor van de met Al-Qaida verbonden Islamitische Staat in Iran en de Levant (ISIS).

Het tweetal 'shabiha (regeringsgezinde strijders, red.) uit Nubul en Zahra' wachtte volgens de verklaring de dood omdat een gevangenenruil met de twee belegerde stadjes was mislukt. De tegenpartij zou zich niet aan de afspraken hebben gehouden, dus 'het is onze plicht hen terecht te stellen', zei de gemaskerde man.

Kogels
Als hij de verklaring heeft voorgelezen stapt de gemaskerde man opzij. Kogels boren zich in de lichamen van de twee gevangenen, die daarop ineenzijgen. Het 'God is groot' is niet van de lucht. Wanneer de executie heeft plaatsgevonden is onduidelijk.

In het noordelijke Manbij is donderdagochtend de imam van de belangrijkste moskee van het plaatsje doodgeschoten. Wat de moordenaars van Mohammed Dibo tot hun daad dreef is onduidelijk. Moorden als deze zijn aan de orde van de dag in het deel van Syrië waar de rebellen heer en meester zijn. Rivaliserende groepen opstandelingen betwisten elkaar er de macht.
Bron

Miljoenen voor vervalsingen van obscure Chinees

Een echt schilderij van de Amerikaanse schilder jackson Pollock © thinkstock.


Een bejaarde Chinese immigrant in de New Yorkse wijk Queens heeft de kunstwereld bij de neus genomen. Hij blijkt de maker van tientallen schilderijen die samen voor ruim 80 miljoen dollar zijn verkocht als werken van beroemde Amerikaanse schilders, zoals Jackson Pollock en Barnett Newman. Dat heeft The New York Times zaterdag gemeld.

Het brein achter de oplichting, kunsthandelaar Glafira Rosales, liet galeries en kopers geloven dat de werken afkomstig waren uit de collectie van een verzamelaar die anoniem wilde blijven. Rosales is vooralsnog de enige die in deze zaak is aangeklaagd.

Terwijl de doeken in de New Yorkse galeries voor grof geld van de hand gingen, kon de maker, Pei-Shen Qian, de eindjes maar moeilijk aan elkaar knopen. Hij kreeg een paar duizend dollar per schilderij.
Bron

Geruchten over gouden iPhone

© ap.


De geruchten dat Apple met een gouden iPhone komt worden steeds luider. Volgens Engadget is er op een Franse site een foto opgedoken van een gouden achterkant van een smartphone.

Volgens Macboutic.fr gaat het om een iPhone. Er gaan al langer geruchten over een nieuw kleurtje voor de iPhone. In mei doken er al foto's op van een gouden simkaarthouder. Analist Ming-Chi Kuo had het onlangs ook al over een gouden iPhone. Hij wordt gezien als een welingevoerde en betrouwbare bron.
Bron

Nepalezen slaan 'heks' dood

Inwoners van een dorp in Nepal hebben een vrouw doodgeslagen die zij van hekserij beschuldigden. De 45-jarige vrouw zou de dochter van buren hebben behekst, meldde de krant The Himalayan Times zaterdag.

De politie heeft drie vrouwen aangehouden. De mannen uit het dorp zijn gevlucht.
Bron

Politie bekijkt nieuwe info over dood Diana


Britse politie laat niets los over herkomst informatie

Prinses Diana in 1988. © afp.


De Britse politie neemt nieuwe informatie onder de loep over de dood van prinses Diana en Dodi al Fayed in 1997, die ze onlangs heeft ontvangen. Dat meldt de BBC zaterdag.

De politie in Londen onderzoekt de nieuwe gegevens en bekijkt de relevantie en geloofwaardigheid ervan. Scotland Yard laat weten dat het niet een nieuw onderzoek is naar het overlijden van het stel. Diana kwam met haar vriend om het leven door een auto-ongeluk in Parijs.

Scotland Yard voegde toe dat het onderzoek niet valt onder Operation Paget, een onderzoek van de politie naar de theorie dat Diana en Dodi werden vermoord. Deze theorie werd gesteund door Dodi's vader, Mohamed al Fayed, de toenmalige eigenaar van het beroemde warenhuis Harrods. In 2006 luidde de conclusie van dit rapport dat het stel niet was vermoord.

In 2008 werd geconcludeerd dat het paar was omgekomen door grove nalatigheid van de chauffeur, die eveneens om het leven kwam. Al Fayeds lijfwacht Trevor Rees-Jones was de enige die het ongeluk in een tunnel bij de Pont de l'Alma overleefde.

De Britse politie laat niets los over de herkomst van de nieuwe informatie.
Bron
Lees ook: Familie soldaat in brief: 'Leger zat achter dood Diana'

Taxichauffeur wil weer met politie praten over verdwenen Maddie

’Ik wil de Britten vertellen wat ik zag’
Een Portugese taxichauffeur die beweert de Britse Madeleine McCann de nacht van haar verdwijning te hebben opgepikt, wil in gesprek met de Britse politie. Dit meldt The Daily Mirror.

Antonio Castela (73) heeft naar eigen zeggen in mei 2007 drie mannen, een vrouw en een meisje in een roze pyjama vervoerd. Het gezelschap wilde naar een hotel in de buurt van Faro.

De taxichauffeur claimt dat het meisje dezelfde ogen als Madeleine had. Die verklaring gaf hij eerder af aan de lokale Portugese politie, maar hoorde daar niets over terug. Castela eist aandacht. 'Ik wil de Britten vertellen wat ik zag, want ik herinner me de details nog. Het heeft me al die tijd achtervolgd.'

Madeleine, bekend als Maddie, verdween tijdens een vakantie in Praia da Luz in de Algarve. Ze was toen 4 jaar oud. De Portugese politie heeft het onderzoek naar het meisje officieel gesloten, maar in Engeland blijft het een veelbesproken onderwerp.
Bron

Britten vrezen vrouwelijke terroristen met 'explosieve' borsten


Een apparaat meet de omvang van een borstimplantaat © afp.


De Engelse luchthaven Heathrow heeft de veiligheid opgevoerd, in vrees voor een aanslag van terreurnetwerk Al-Qaida. Dit meldt The Daily Mirror.

Volgens een beveiligingsmedewerker moet het veiligheidspersoneel extra uitkijken naar vrouwen met borstimplantaten. Mogelijk zitten explosieven in de implantaten verborgen. 'Dat is bijzonder moeilijk te controleren', klinkt het.

De afgelopen dagen zouden de rijen wachtenden bij de beveiliging extra lang zijn wegens de verhoogde veiligheid.
Bron

vrijdag 16 augustus 2013

VN waarschuwt voor zware polio-epidemie in Somalië

Somalië dreigt getroffen te worden door een zware epidemie van polio, een besmettelijke ziekte die voornamelijk kinderen treft. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties.

Somalië was officieel verlost van het virus sinds 2007, maar intussen zijn alweer 105 gevallen van polio bevestigd. 'De epidemie breidt uit ondanks de grote inspanningen om ze te beteugelen', aldus de VN.

Sinds het eerste geval opnieuw opdook in mei werden al vier miljoen mensen in het centrum en het zuiden van het land gevaccineerd. De toegang tot sommige zones is moeilijk in sommige gevallen omdat ze worden gecontroleerd door islamistische opstandelingen. Zowat 600.000 kinderen lopen daardoor risico.

'Duizenden mogelijk drager'
Uit het feit dat al 105 kinderen symptomen vertonen, kan volgens de VN afgeleid worden dat duizenden anderen mogelijk drager van het virus zijn. Ook in het naburige Kenia, waar meer dan een half miljoen Somalische vluchtelingen verblijven, werden al een tiental gevallen waargenomen.

Het poliovirus zorgt voor een ontsteking van het ruggenmerg bij kinderen en zorgt voor verlamming. Het virus is te vinden in de ontlasting van besmette personen en kan dus worden overgebracht door een gebrek aan hygiëne.
Bron

Waarom je dromen (niet) kan onthouden

© thinkstock.


We dromen allemaal in onze slaap, alleen kan niet iedereen het 's morgens uitgebreid navertellen. Om te achterhalen hoe de vork aan de steel zit, brachten onderzoekers de hersengolven van proefpersonen in kaart terwijl ze sliepen én terwijl ze wakker waren. De werking van de zogenaamde alfagolf in de hersenen blijkt een grote invloed te hebben op de mogelijkheid om dromen al dan niet te onthouden.

Aan de hand van elektro-encefalografie gingen wetenschappers van het Onderzoekscentrum voor Neurowetenschap in Lyon kijken hoe proefpersonen reageren op het horen van hun naam in wakkere en slapende toestand. Zo konden ze een onderscheid maken tussen hoge en lage 'recallers'. Mensen die hun dromen perfect kunnen navertellen, blijken ook veel beter op hun naam te reageren wanneer ze wakker zijn.

Dromen
De 36 proefpersonen luisterden naar achtergrondgeluiden die af en toe onderbroken werden met hun eigen voornaam. De reactie van de hersenen werden haarfijn in kaart gebracht, zowel in wakkere als in slapende toestand. De helft van de deelnemers gaf vooraf aan hun dromen elke dag te kunnen herinneren (high recallers), terwijl de rest daar slechts 1 à 2 keer per maand in slaagt.

Tijdens het slapen reageerde iedereens brein gelijkwaardig op het horen van de voornamen, die stil genoeg werden afgespeeld om niemand te wekken. In wakkere toestand daarentegen, zagen de onderzoekers sterk afgeblokte alfagolven bij de groep die bestempeld werd als de 'high recallers'. 'Precies dit verschil zou variaties in de hersenen kunnen blootleggen die een belangrijke rol spelen in hoe we dromen', klinkt het.

Opleiding tot forensisch rechercheur enorm populair

© anp.


Het vak van forensisch rechercheur oefent grote aantrekkingskracht uit op jonge studenten.

De populariteit van tv-series als CSI New York, CSI Miami en de recente doorbraken in het vakgebied hebben tot een grote toestroom geleid naar opleidingen in Leeuwarden, Amsterdam en Enschede. In 5 jaar tijd is het aantal studenten bijna verdubbeld, blijkt uit een overzicht van de Vereniging Hogescholen.

De groei is er nog lang niet uit, blijkt uit de cijfers van de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden (VHL). Deze hogeschool verwacht komend leerjaar 50 procent meer studenten Biotechnologie, waarbij studenten in het derde leerjaar kunnen kiezen voor Forensic Sciences.

VHL groeit in dit vakgebied komend jaar van 100 naar 150 studenten. De Hogeschool van Amsterdam en Saxion in Enschede hebben de opleidingscapaciteit begrensd. Het aantal opleidingsplaatsen wordt anders te groot voor het aantal beschikbare banen.

De hogescholen in Amsterdam en Enschede zagen het aantal hbo'ers voor de opleiding forensisch onderzoek sinds 2008 toenemen van 61 naar 105. Alleen al bij Saxion beginnen 62 nieuwe studenten binnen enkele weken aan het eerste leerjaar. In Amsterdam zijn 200 vooraanmeldingen voor 75 plaatsen.

De studie blijkt voor menigeen te hoog gegrepen. In Amsterdam staakt 27 procent binnen 3 jaar de studie, in het oosten van het land is dat een vijfde.


Iraanse te knap voor politiek: 'We willen geen catwalkmodellen'

'U mag niet in het stadsbestuur omdat u te knap bent.' Dat kreeg een Iraanse vrouw in Qazvin te horen, nadat ze als veertiende van 163 kandidaten uit de bus gekomen was. In totaal kreeg Nina Siahkali Moradi maar liefst 10.000 stemmen achter zich.

Voldoende om een rol van betekenis te spelen, maar daar besliste de burgemeester van de grootste stad van de provincie Qazvin dus anders over. 'Catwalkmodellen horen hier niet thuis', luidt zijn redenering.

Moradi zou normaal gezien eerste reserve geweest zijn: als één raadslid zijn zetel op zou geven, mocht zij aan de bak. Een week na de verkiezingen kwam ze er echter achter dat haar resultaat geschrapt was.

'Niet aan code gehouden'
Volgens de Commissie van de Mensenrechten in Iran heeft Moradi zich niet aan de islamitische code gehouden. Enkele oudere leden zouden hun beklag gedaan hebben over haar affiches en volgens tegenstanders is ze enkel verkozen omdat ze jong en knap is.

Op posters droeg ze een hoofddoek zoals het hoort en was enkel haar gezicht zichtbaar. Haar slogan luidde 'Jonge ideeën voor een jonge toekomst'. De nieuwe Iraanse president Hassan Rowhani beloofde bij zijn aanstelling plechtig de rechten voor vrouwen te verbeteren, maar hij heeft dus nog wat werk.Bron zie foto

Crèche VS dicht na drugsgebruik peuter

Een kinderdagverblijf in de Verenigde Staten heeft zijn deuren moeten sluiten nadat in het lichaam van een 2-jarige peuter sporen van marihuana werden aangetroffen. Volgens de geschokte ouders moet het kind dat op de crèche hebben gekregen.

Inspecteurs die het kinderdagverblijf Bina's in Californië vervolgens een bezoek brachten, ontdekten dat de elektriciteit ontbrak, de toiletten niet functioneerden en dat er overal rattenkeutels lagen, zelfs op het speelgoed. Het verblijf werd onmiddellijk gesloten. Dat meldt de Huffington Post.

De 50-jarige crècheleidster werd in hechtenis genomen op verdenking van verwaarlozing van kinderen. De politie stuurde acht families naar huis die hun kinderen bij de crèche wilden afleveren.

Bron

Vrouw krijgt taakstraf na liegen over kanker

Een Amerikaanse vrouw is door een rechtbank in New Jersey veroordeeld tot 500 uur taakstraf omdat ze jarenlang loog dat ze aan kanker leed. Daarover schrijven verschillende Amerikaanse media vrijdag.

Lori Stilley maakte op geraffineerde wijze gebruik van vrienden, familie en welwillende vreemden. In totaal ontving de 41-jarige moeder van twee kinderen zo'n 12.000 dollar (9000 euro) financiële steun. De vrouw werkte ondertussen zelfs aan een e-book waarin ze haar worstelingen met haar blaaskanker beschreef.

Familieleden werden achterdochtig toen Stilley plots vertelde dat ze zich beter voelde en geloofde dat ze op miraculeuze wijze was hersteld. De rechter zei haar 'nog nooit zoiets schandelijks te hebben meegemaakt. Het is verachtelijk wat je gedaan hebt.'


donderdag 15 augustus 2013

Nieuwe berensoort ontdekt in museum

Een Olinguito © ap.
Wetenschappers hebben in het Smithsonian National Museum of Natural History in Washington een nieuw roofdier ontdekt. De olinguito (bassaricyon neblina) lijkt op een kruising tussen een kat en een teddybeer en leeft in de bossen van het Andesgebergte in Zuid-Amerika, meldden de wetenschappers deze week in het vakblad ZooKeys.
© ap.


Volgens de onderzoekers is het voor het eerst in 35 jaar dat een nieuw soort carnivoor wordt ontdekt op het westelijk halfrond. De olinguitos behoren tot de familie van wasberen (procyonidae), waar ook neusberen toe behoren.

Het roofdier werd bij toeval ontdekt toen onderzoekers vergelijkend onderzoek deden naar verschillende berensoorten, olinguo's. Ze merkten op dat bepaalde exemplaren in het museum afwijkende schedels en tanden hadden. Een genetische studie heeft uitgewezen dat het ook daadwerkelijk om een nieuwe soort ging.

Bestaande informatie over de dieren in het museum bleek vrij oud. De dieren waren gevangen aan het begin van de 20e eeuw. Het onderzoeksteam wilde dan ook graag onderzoeken of olinguitos nog steeds in het wild voorkomen. Tijdens een recente expeditie naar de Andes bleek dat zo te zijn. Het voortbestaan van de beer wordt echter wel bedreigd doordat een steeds groter deel van zijn leefomgeving wordt gebruikt voor bebouwing of landbouwgrond.

'De ontdekking van de olinguito toont ons dat de wereld nog niet volledig is onderzocht en dat niet alle fundamentele geheimen zijn onthuld,' zei onderzoeker Kristofer Helgen. 'Als er nog steeds nieuwe roofdieren ontdekt kunnen worden, welke verrassingen staan ons dan nog te wachten?'

De ontdekking van een nieuwe diersoort is tegenwoordig zeldzaam. Enkele jaren geleden ontdekten biologen echter nog een nieuwe apensoort in het hart van Afrika.
Bron

'Verzekeraars discrimineren mensen met ADHD'

Verzekeraars discrimineren mensen met gedragsstoornissen als ADHD en ADD. Dat zegt Impuls, de vereniging voor volwassenen met ADHD/ADD en stoornissen die daarop lijken, donderdagavond in het televisieprogramma Hollandse Zaken van Omroep Max.

Impuls zegt tientallen meldingen te hebben gekregen van mensen met een gedragsstoornis, die geen uitvaart-, arbeidsongeschiktheids- of autoverzekering kregen, of daarvoor een veel hogere premie moesten betalen.

'Het gaat hier vaak om mensen die gewoon werken en prima functioneren', aldus Tessa de Reus van Impuls. 'Maar dan krijgen ze bijvoorbeeld te horen dat ADHD'ers spanningzoekers zijn en daardoor vaak risicovoller gedrag vertonen. Dat slaat nergens op. Dit is verzekeringsdiscriminatie.'

Volgens een woordvoerder van Achmea komt het inderdaad voor dat mensen met bijvoorbeeld ADHD een hogere premie betalen. Maar volgens hem is er in de meeste gevallen dan meer aan de hand. Dan heeft de aanvrager bijvoorbeeld ook gemeld dat hij in het verleden drugs heeft gebruikt, of overgewicht heeft.

'Tachtig tot negentig procent wordt bij ons gewoon geaccepteerd. Voor de rest geldt een hogere premie. Ik weet niet van iemand die een verzekering is geweigerd wegens ADHD.'
Bron

'Wolf niet neergelegd als grap'


De restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest (Flevoland) dood langs de weg is gevonden. © anp.


De wolf is definitief terug in Nederland. De Telegraaf meldt dat onderzoekers van Alterra, de Universiteit van Utrecht en Naturalis hebben vastgesteld dat de wolf die op 4 juli werd gevonden, daar niet voor de grap is neergelegd.

Het beest is een bewijs is dat het roofdier na anderhalve eeuw afwezigheid terug is in Nederland.

De wolf werd aangetroffen tussen Marknesse en Luttelgeest. Er werd gespeculeerd dat het dier misschien elders is aangereden en voor de grap in Nederland was neergelegd, maar dat is volgens WolveninNederland niet het geval. 'Zo zijn er op meerdere plaatsen in de omgeving van de Noordoostpolder wolvenuitwerpselen gevonden.'

Bron
Lees ook: Naturalis: gevonden wolf is echt een wolf
Lees ook: Mogelijk meer wolven in Nederland

'Verhoogde hersenactiviteit oorzaak bijna-doodervaring'

Er bestaat mogelijk een adequate wetenschappelijke uitleg voor bijna-doodervaringen, waarbij mensen zeggen dat ze bijvoorbeeld een lange tunnel met fel wit licht hebben gezien. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat zo'n ervaring het gevolg is van een verhoogde hersenactiviteit in de eerste ogenblikken na een hartstilstand.

'Veel mensen geloven dat ze de hemel zagen tijdens zo'n bijna-doodervaring, omdat de wetenschap hen geen overtuigend alternatief bood', aldus Jimo Borjigin, werkzaam aan de universiteit van Michigan en hoofdauteur van het maandag gepubliceerde onderzoek.

Ratten
'We zijn vertrokken vanuit het idee dat azo'n ervaring, als die het gevolg is van een hersenactiviteit, moest kunnen worden aangetoond bij mensen en dieren, zelfs nadat de doorstroming van het bloed in de hersenen gestopt was', legt Borjigin uit.

Samen met haar team registreerde ze de elektrische activiteiten van de hersenen (via een elektro-encefalogram, oftewel EEG) van negen verdoofde ratten, waarbij een hartstilstand werd opgewekt. Bij elke rat werd binnen de 30 seconden een verhoogde hersenactiviteit vastgesteld. Eenzelfde fenomeen doet zich overigens voor bij ratten die stikken.

Wakkere toestand
'We waren verrast door de hoge activiteit van de hersenen', zegt medeauteur George Mashour. De activiteit lag soms zelfs hoger dan tijdens een normale, wakkere toestand. 'Het lijkt erop dat het brein in staat is tot een goed georganiseerde elektrische activiteit in de eerste fases van de klinische dood', aldus de onderzoekers.
Bron

Ruimtetelescoop Kepler niet meer te redden

© ap.


De Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler is niet meer te redden. NASA heeft na maanden proberen de pogingen opgegeven de telescoop weer helemaal werkend te krijgen, zo meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Twee van de vier gyroscopische wielen zijn kapotgegaan, waardoor de sonde zich niet meer kan richten op de sterren. Pogingen om tenminste één van de wielen weer aan de praat te krijgen zijn mislukt.

De Kepler is in maart 2009 gelanceerd. De sonde zocht in het heelal naar planeten zoals de aarde, die om een ster als onze zon draaien. De kans op leven zoals op aarde is daar het grootst.

De ruimtetelescoop speurde slechts een kwart procent van de sterrenhemel af. In dat minieme gebied heeft de Kepler 135 planeten en meer dan 3500 kandidaat-planeten gevonden. Wetenschappers zijn nog bezig alle vergaarde informatie te analyseren, wat nog tot veel nieuwe ontdekkingen kan leiden.

Kreupel
NASA bekijkt nog of met de kreupele Kepler toch nog verder onderzoek mogelijk is. Met de twee overgebleven gyroscopische wielen en de stuurraketten is het misschien met wat behelpen toch mogelijk om de ruimtetelescoop te richten.
Bron

Genen bepalen of je ochtend- of avondmens bent

Nachtmensen zijn creatiever dan ochtendmensen. Terwijl ochtendmensen minder snel last zullen hebben van klachten als snurken en slaapapneu. Of je een ochtend- of avondmens bent, is genetisch bepaald.

Voor twee verschillende studies, gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences, werden 20 jaar lang de slaapgewoonten van voornamelijk studenten geanalyseerd.

Of je een ochtend- of avondmens bent, wordt bepaald door de biologische klok, vertelt dr. Tim Quinnell, van het slaaplaboratorium van Papworth Hospital in Cambridge. Deze wordt op zijn beurt weer beïnvloed door de genen. Grotendeels door het gen dat bekend staat als Period-3. Wetenschappers van de University of Surrey ontdekten twee versies van dit gen, een lange versie en een korte versie. Degenen met de lange versie zijn ochtendmensen en de mensen met de korte versie zijn nachtbrakers.

Gedacht wordt dat het gen van invloed is op hoe snel iemand moe is. Ochtendmensen zijn sneller moe en zijn daardoor geneigd eerder naar bed te gaan. Veel mensen blijken een combinatie van beiden versies te zijn. Je hebt namelijk twee versies van het gen, een van elke ouder. Als je twee lange of korte versies hebt, word je een 'extreem' ochtend- of avondmens.

De studies tonen aan dat ochtendmensen vaker een succesvolle carrière hebben, maar dat nachtmensen creatiever zijn. Verder bleek dat ochtendmensen minder flexibel en welvarend zijn dan nachtmensen. Nachtmensen kampten eerder met overgewicht, snurkten vaker en hadden ook vaker last van slaapapneu.

Slaapritme

Overigens wijzigen slaappatronen naarmate de leeftijd vordert. Zo zijn kinderen vooral ochtendtypes en pubers avondtypes en hoe ouder volwassenen worden, hoe meer ze weer terugvallen naar een ochtendritme.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Opwww.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.
Bron

Optillen echtgenote kost magazijnmedewerker zijn baan

Het optillen van zijn zwangere echtgenote heeft een Duitse magazijnmedewerker zijn baan gekost. De 21-jarige man zette namelijk een foto van de vreugde-uitbarsting op Facebook, terwijl hij in de ziektewet zat wegens rugklachten.

Een poging om door een zaak bij de rechtbank in Krefeld zijn baan terug te krijgen, mocht niet baten, zo bleek donderdag.

Bron

Broodje gezond is erg ongezond

© anp.


Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het broodje gezond vaak te zoutig is, op witte broodjes is belegd, en vol bacteriën zit. De consumentenorganisatie deed een rondgang bij veertig broodjeszaken, bakkers, lunchrooms, cafetaria's en snackbars in acht middelgrote steden.

In verreweg de meeste gevallen komen er bacteriën in de broodjes voor, dat meldt het AD. In een van de zaken werd zelfs E.coli (de Escherichia coli-bacterie) gevonden op het broodje, ook wel poepbacterie genoemd.

woensdag 14 augustus 2013

'Aanslagen al-Qaeda in Europa verijdeld'

Een politiehond zoekt naar explosieven op de luchthaven van het Duitse Düsseldorf. © epa.


Westerse veiligheidsdiensten hebben in 2012 weten te voorkomen dat een terreurcommando van al-Qaeda verschillende aanslagen zou plegen in Europa. Dat meldt de Duitse krant Die Welt maandag.

De krant baseert zich op bronnen bij de veiligheidsdiensten. Volgens de berichten werden vier mannen uit Tunesië tijdens hun reis naar Europa gearresteerd bij de grens tussen Iran en Turkije. Ze zouden naar Tunesië zijn uitgezet.

Afscheidsboodschap
De mannen zouden in Pakistan zijn opgeleid om aanslagen te plegen. Ze hadden volgens de krant al video's opgenomen met een afscheidsboodschap en wilden waarschijnlijk tegelijkertijd aanslagen plegen op verschillende plekken in Europa.

Volgens de krant hebben de mannen tijdelijk in Europa gewoond en beheersten ze verschillende talen. De mannen werden in Tunesië weer op vrije voeten gesteld. Een van hen zou onlangs in Pakistan om het leven zijn gekomen bij een Amerikaanse aanslag met een drone, een onbemand vliegtuigje.
Bron

'Het kabinet doet alles om groei te vertragen'

Dat de Nederlandse economie als één van de slechtste van de eurozone presteert, komt voor een belangrijk deel door verkeerd kabinetsbeleid. Dat zeggen economen vandaag in reactie op nieuwe ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB).

Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam: 'Het kabinet doet alles om groei te vertragen. Ze doen niets aan de rem die banken leggen op de economie, ze voeren oorlog tegen de woningcorporaties en zzp'ers en ze zorgen voor paniek door allerlei kortetermijnbenuinigingstrucjes en hebben geen arbeidsmarktbeleid. Hierdoor blijft de werkloosheid oplopen en blijven de bestedingen van consumenten laag.'

Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger sluit zich daarbij aan. 'Het kabinet is te gefocust op de korte termijn, maar niet op de grote dossiers. Ze zouden zich bezig moeten houden met het doorvoeren van structurele hervormingen op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en in de pensioensector', stelt de econoom. 'Mensen wordt geen enkel perspectief geboden, waarmee het vertrouwen kan herstellen.'

Groot stuk barnsteen gevonden op Ameland

© Wikipedia.


Op het strand van Ameland blijkt vorige week een groot stuk barnsteen te zijn gevonden. Het ovale blok van 2,5 kilo is woensdag door de vinder in bruikleen afgestaan aan het Natuurcentrum op het Waddeneiland.

Barnsteen is een fossiele hars van naaldbomen. Het spul is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. De vinder is een vaste gast van het eiland, een leraar uit Oosterwolde (Friesland).

Barnsteen is doorgaans kostbaar, maar hoeveel dit stuk waard is, wordt nog onderzocht. Volgens directeur Joop de Jong van de Amelander Musea, waar het Natuurcentrum onder valt, is het brok betrekkelijk jong, wat het minder waard zou maken.

'Het voelt nog kleverig aan. De vraag is of je het kunt polijsten. Voorlopig gaan we het conserveren.'Normaal wordt barnsteen op de stranden alleen in kleine stukjes gevonden. 'Op stukjes van een kubieke centimeter zijn we al heel trots', aldus De Jong. 'Maar dit heeft een mooie ovale vorm.

Je kunt echt zien dat het hars is dat uit een boom is gelopen.'Het grootste stuk barnsteen ooit gevonden weegt 11,5 kilo en is in 1969 opgevist door Deense vissers. Het is tegenwoordig te bewonderen in een museum in Kopenhagen, meldt de website Geologie van Nederland.
Bron

Is dit de paardenbeul van België?

Op beelden van een bewakingscamera bij een paardenhouder in het Belgische Sint-Truiden is te zien hoe een slanke jongeman in joggingbroek tot twee keer toe de stal probeert binnen te dringen. Drie dagen na de tweede opname, die dateert van 30 mei, heeft hij het paard op de weide waarschijnlijk misbruikt.

Het is, na de schermutseling met een verdachte in Velm die deze week ook bekend raakte, al het tweede bijzondere spoor naar de identiteit van de Limburgse paardenbeul.

De eerste opname dateert van vrijdag 12 april om klokslag vier uur 's ochtends, de tweede keer was zes weken later, op maandag 29 mei om 3.45 uur 's nachts. Het is duidelijk dezelfde jongeman: hij draagt dezelfde joggingbroek en sportschoenen. Bij zijn tweede bezoek heeft hij zijn donkere parka en witte hoodie ingeruild voor een zwarte trui met kap van hetzelfde bekende merk.

'Hij is hier minstens vier keer geweest', zegt de paardenhouder, die zijn identiteit voor zijn eigen veiligheid niet in de media wil.Bron fotodinsdag 13 augustus 2013

Chili onderzoekt vergiftiging zeldzame condors

© thinkstock.


De autoriteiten in Chili zijn een onderzoek begonnen naar de mysterieuze dood van een aantal zeldzame condors in het Andesgebergte. Een aantal van de enorme vogels is vergiftigd, maar het is nog onduidelijk hoe dat is gebeurd. Dat berichtte de BBC dinsdag.

Getuigen sloegen zondag alarm toen ze zagen dat condors opvallend laag vlogen en tegen rotsen aanbotsten. Vogels die op de grond terechtkwamen, waren niet meer in staat weg te vliegen.

Hulpverleners probeerden de dieren te redden, maar voor sommige condors kwam de hulp te laat. Zeker twee van de beschermde vogels kwamen om. Achttien andere condors herstellen in een kliniek.

Volgens de autoriteiten hadden de dieren gif binnengekregen dat is bedoeld voor ongedierte. Mogelijk hadden de condors gegeten van het karkas van andere vergiftigde dieren. In de omgeving werden ook twee dode vossen aangetroffen. Hulpverleners sluiten niet uit dat nog meer zieke condors worden gevonden.
Bron

Identiteit geheimzinnige 'engel' bij ongeluk bekend

Katie moest bevrijd worden uit haar Mercedes, geestelijke Dowling (inzet) bad met haar. © Videostill YouTube.
Vorige week raakten veel Amerikanen in de ban van de mysterieuze priester die plotseling op de plaats van een auto-ongeluk verscheen, om daar te bidden met een slachtoffer. Zo snel als hij uit het niets opdook, zo snel was de man ook weer verdwenen. Hij werd omschreven als een geheimzinnige 'engel'. Inmiddels is zijn identiteit achterhaald.
Eerwaarde Patrick Dowling. © Bisdom van Jefferson City.


De man is eerwaarde Patrick Dowling, aangesloten bij het bisdom van Jefferson City. Hij kon worden geïdentificeerd nadat hij een reactie plaatste onder een artikel over het ongeluk. Het bisdom heeft zijn identiteit in een officiële verklaringbevestigd.

Mysterie
Bij het ongeluk, dat vorige week plaatsvond, raakte de 19-jarige Katie Lenz bekneld in haar Mercedes. Met man en macht werd geprobeerd de jonge vrouw los te krijgen uit het wrak.

Hoewel Katie bij bewustzijn was, ging haar toestand snel achteruit. Ze liet toen weten graag te willen bidden. Uit het niets leek de onbekende priester op te duiken, die vervolgens hardop met haar begon te bidden.

Spoorloos
Toen het de hulpverleners lukte om Katie los te krijgen en haar naar het ziekenhuis te brengen, wilden zij de priester bedanken. De man was echter spoorloos.

Er werden 69 foto's gemaakt van het incident, en op geen van alle stond de priester. 'De priester is nergens op te zien, terwijl we hem allemaal met Katie hebben zien, en horen, bidden', liet brandweerman Raymond Reed aan de Amerikaanse krant USA Today weten.

Het raadsel rond de verdwenen priester was daarmee compleet, en zorgde voor veel speculaties.

Terug van de mis
Onder het artikel over het incident op de website National Catholic Register laat Dowling weten dat hij op weg terug was van een mis toen hij hij ongeluk zag.

'Ik heb Katie de biecht afgenomen, haar gezegend, en op haar verzoek gebeden dat haar been niet beschadigd zou zijn. Ik ben vertrokken toen de helikopter op het punt stond om weg te vliegen.'

In de officiële verklaring van het bisdom die later volgde, staat dat Dowling blij is dat hij kon helpen en dat hij slechts een van de vele mensen was die het slachtoffer hebben bijgestaan.

Verbeterde toestand
Kort na het ongeluk liet de moeder van Katie, Carla Church Lentz, weten dat het inmiddels wat beter gaat met haar dochter. Ondanks de levensbedreigende situatie waarin ze zich bevond, lijkt de Amerikaanse er zonder al te veel kleerscheuren vanaf te zijn gekomen.
Bron

Ram jaagt motorrijder stuipen op het lijfEen offroad-motorrijder uit het Nieuw-Zeelandse Nelson moest afgelopen week alles op alles zetten om heelhuids te ontkomen aan een confrontatie met een ram. Het beest wilde niet van wijken weten.

In de New Zealand Herald meldt de motorrijder, Marty Todd, dat de ram in kwestie een kwalijke reputatie heeft. 'Deze jongen staat bekend om zijn agressie en valt zonder enige reden aan. Hij heeft zelfs een keer een roedel jachthonden te grazen genomen.'

Todd kon niet omdraaien, omdat het terrein daarvoor te steil was. Bovendien vreesde hij een aanval in de flank, met alle gevolgen van dien. Op het filmpje is te zien hoe de motorrijder de ram een paar keer bij de horens vat. 'Uiteindelijk heb ik een tak gepakt en vlak voor hem heen en weer gezwaaid. Hij schrok van het geluid en trok zich precies ver genoeg terug, zodat ik ervandoor kon gaan.'
Bron

Russische arts steelt drugs uit maag patiënt

Foto ter illustratie. © anp.


Een Russische chirurg is gearresteerd omdat hij een pakje heroïne, dat hij in de maag van een patiënt had aangetroffen, achterover had gedrukt. Dat meldde de politie van de Siberische regio Krasnoyarsk dinsdag.

Volgens de politie was de arts onder invloed van drugs, toen hij werd opgepakt. De chirurg kan een celstraf van maximaal 15 jaar krijgen voor diefstal en drugsbezit. Het is niet bekend of de patiënt ook is gearresteerd.


Bron

'Baby van drie maanden vliegt spontaan in brand'

Een Indiase baby van drie maanden zou al vier keer spontaan in brand zijn gevlogen. Artsen zijn momenteel aan het testen of het zweet van het kind hier de oorzaak van is.

Volgens de Indiase nieuwswebsite IBN gaat het om een geval van spontane menselijke zelfontbranding, doordat er gevaarlijke gassen via de huid vrij komen. De website beweert dat baby Rahul voor het eerst negen dagen na zijn geboorte vuur vatte in het Indiase Tindivanam.

Professor in de pediatrie Thenmozhi in het ziekenhuis van Kilpauk zegt dat hij zoiets nog nooit heeft meegemaakt. 'Het is een heel uitzonderlijke aandoening, die in elke leeftijdsgroep kan voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door de spontane explosie van brandend materiaal dat in het zweet zit. In voorgaande gevallen stierven patiënten aan deze aandoening. We moeten nu ernstige voorzorgsmaatregelen voor Rahul nemen. Er is geen speciale behandeling, we pakken dit gewoon aan als elke andere brandwond.'

Niet iedereen gelooft dat het om een geval van spontane zelfontbranding gaat. Professor Jagan Mohan zegt dat dit onmogelijk is en dat het verhaal vals is. 'Alcoholverslaafden hebben een kleine hoeveelheid alcohol in hun zweet, maar zelfs dat zou geen brand kunnen veroorzaken.' Dokters hebben nu een reeks zweet-, urine- en bloedstalen afgenomen om te controleren of er ontvlambare substanties in zitten.
Bron

Bedrijf komt met bekers die verkrachtingsdrug detecteren

© DrinkSavvy.


Om vrouwen aan te randen wordt soms drugs gebruikt om de slachtoffers te verdoven. Tegen die zogenaamde 'date rape drugs' komt het bedrijf DrinkSavvy nu met bekers en rietjes.

DrinkSavvy haalde 50.000 dollar op in een crowdfunding-campagne op Indiegogo. Nu zijn ze klaar om de eerste bestelling bekers en rietjes af te leveren.

De bekers en rietjes verkleuren als ze een van de drie meest gebruikte rape drugs detecteren. Het gaan dan om GHB, Rohypnol en Ketamine. Op die manier moet het moeilijker worden om ongezien iemand met die drugs te verdoven.

Michael Abramson, oprichter van DrinkSavvy, hoopt dat de bekers gebruikt gaan worden op plaatsen waar veel feestende jongeren samenkomen. Hij denkt dan aan universiteitsfeesten of festivals.

Bron
.

maandag 12 augustus 2013

Nederlander mishandeld in Turkije na klacht over horloge


’Zelfs mijn stiefdochter kreeg klappen van die laffe honden’

Paul Knörr (inzet) werd in het Turkse Didim in elkaar geslagen. © AD / Thinkstock.


Twee Haagse agenten zijn mishandeld tijdens hun vakantie in het Turkse Didim, meldt het AD. De man van het verloofde stel werd door winkeliers met honkbalknuppels en stokken in elkaar geslagen, zijn vriendin kreeg een kopstoot en heeft nu drie hechtingen in haar wenkbrauw.

Paul Knörr (31) en zijn vriendin werken als surveillant bij de politie in Den Haag. In de winkel Star Time in Didim kocht de Hagenaar een waterdicht horloge. Na wat afdingen werd omgerekend 24 euro betaald.

'Maar later, bij het zwemmen in zee, bleek het niet waterdicht te zijn. Samen met mijn vriendin, haar dochter, zus en twee dochters van haar zus zijn we naar de winkel teruggegaan. verkoper bood me de keus: een ander horloge, of geld terug. Ik heb gezegd dat ik mijn geld terug wilde.'

Honkbalknuppel
De chef kwam erbij. Die zei dat het horloge gewoon werkte en dat Knörr loog. Maar Knörr hield voet bij stuk en eiste zijn geld terug. 'Toen greep hij me bij de keel en sloeg hij me in het gezicht. Een andere medewerker sloeg me met een honkbalknuppel. Ik werd naar buiten getrokken en door talloze mannen geschopt en geslagen. Ik dacht dat het mijn dood zou worden.'

Een van de mannen gaf Knörrs vriendin een kopstoot, waardoor zij drie hechtingen in haar wenkbrauw heeft. 'Zelfs mijn stiefdochter en mijn nichtjes hebben klappen gehad van die laffe honden.' De Turkse geweldplegers zijn opgepakt en beboet. De murw geslagen Knörr moet met een civiele procedure zijn schade zien te verhalen.
Bron

30 arrestaties bij internationale operatie tegen kinderporno

In Argentinië zijn maandag 30 personen aangehouden in het kader van een internationale operatie tegen kinderporno. Daaraan hebben naast Argentinië Uruguay, Spanje, Ecuador, Costa Rica, Venezuela, Peru, Colombia, Chili en Brazilië meegedaan.

Dat is van bronnen bij justitie in Buenos Aires vernomen. Er zijn op diverse plaatsen grote hoeveelheden kinderpornografisch materiaal in beslag genomen.

Zo had iemand in La Plata, op zo'n 60 kilometer van de hoofdstad, 1500 cd's en 20 externe harddisks met porno in huis. Zijn servers en computers lijken te zijn ingericht op verdere distributie.
Bron

Oogverwonding door explosie bloedhete iPhone

Een Chinese vrouw heeft een verwonding aan haar oog opgelopen nadat haar iPhone explodeerde. De dame had 40 minuten aan de telefoon gezeten, waardoor de smartphone bloedheet was geworden en het begaf.

Toen de vrouw voelde dat haar telefoon heet werd, probeerde ze het gesprek te beëindigen. Haar iPhone 5 reageerde niet meer en explodeerde. Stukjes glas vlogen in haar ogen, waarna ze naar het ziekenhuis moest.

Volgens Li was haar iPhone nog geen jaar oud. Ze had de telefoon een keer laten vallen, waardoor er een barstje zat aan de rechterbovenkant van haar scherm. Maar de smartphone kon nog gewoon gebruikt worden, zegt de vrouw tegen de Chinese krant Dalian Evening News.

Apple liet weten het incident te gaan onderzoeken.
Bron

Braziliaanse Banana Split scoort met 'levende poppen'

Na een eerdere succesvolle stunt met een doodskist in een lift, heeft vorige maand hetzelfde team van de Braziliaanse Banana Split opnieuw toegeslagen.

Ditmaal met een stunt met 'levende' poppen in een speelgoedwinkel, goed voor vijf minuten hilarische televisie.
Bron

Man steelt twee puppy's door ze in zijn broek te stoppen

© thinkstock.


De politie van Orlando is op zoek naar een man die afgelopen zaterdag twee puppy's gestolen heeft uit een dierenwinkel. Bewakingscamera's tonen hoe de man een puppy van 800 dollar uit zijn nest haalt en in zijn broek stopt. De verdachte loopt gewoon naar buiten, komt even later weer binnen en herhaalt zijn trucje nog een keer.

Volgens Eddie Rosario, een werknemer van de winkel, kwam de dief samen met een vrouw, een kleuter en nog een andere man binnen. 'Ze hebben gewoon een kind gebruikt om een puppy te stelen,' aldus Rosario tegen Click Orlando.

Een bewakingscamera buiten de winkel filmde hoe het gezelschap in een donkere of zilvere Ford stapte en wegreed. De eigenaar van de winkel, Charles Glass, heeft een beloning van 250 dollar uitgereikt aan iedereen die informatie heeft over de dief die tot zijn arrestatie kan leiden.
Bron

Kind in VS mag van rechter geen Messias heten


© thinkstock.


Een rechter in de Amerikaanse staat Tennessee heeft de naam van een 7 maanden oude baby veranderd van Messiah in Martin. De naam Messiah ('Messias'), die een religieus-joodse oorsprong heeft, is volgens de rechter voorbehouden aan één iemand, 'en dat is Jezus Christus'.Kinderrechter Lu Ann Ballew gaf afgelopen week opdracht tot de naamsverandering. Dat gebeurde tijdens een zaak die de ouders hadden aangespannen omdat ze het niet eens konden worden over de achternaam van het jongetje. De rechter maakte van de gelegenheid gebruik in één moeite door zijn voornaam te veranderen.

Achterstand
'Deze naam kan hem een achterstand bezorgen op veel anderen en op dit moment heeft hij er geen enkele zeggenschap over gehad', verduidelijkte rechter Ballew haar keuze. Het jongetje wordt nu geregistreerd als Martin DeShawn McCullough, waarbij hij de achternamen draagt van beide ouders.

Het was niet voor het eerst dat Ballew moest oordelen over de achternaam van een kind, maar ze gaf aan dat het wel degelijk de eerste keer was dat ze zich met de wijziging van een voornaam bemoeide.

Naam in opkomst
Baby's die Messiah heten, zijn in de Verenigde Staten niet ongebruikelijk. In 2012 prijkte de naam op de vierde plek van babynamen in opkomst, aldus gegevens van de socialeverzekeringsbank. Maar volgens de rechter zijn dragers van de naam in het nadeel als ze opgroeien in een streek met een overwegend christelijke bevolking.

De moeder gaf voor de rechtbank aan dat ze haar kind Messiah wilde noemen omdat het past bij haar twee andere kinderen, die Micah en Mason heten. 'Iedereen gelooft wat hij wil, dus ik denk dat ik mijn kind mag noemen zoals ik het zelf wil noemen, en niet iemand anders.'

Bron

Advocaat kunstroof: alle doeken bestaan nog’Nederland heeft schilderijen aan eind van proces terug’

© epa.

Alle zeven gestolen schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal bestaan nog en kunnen aan het Nederlandse volk worden teruggegeven.

Vasii is de raadsvrouw van een van de hoofdverdachten van de kunstroof, die dinsdag voor de rechter in Boekarest moet verschijnen. Zij wil dat de Nederlandse politie het onderzoek naar de spectaculaire diefstal weer overneemt van de Roemenen.

Teruggave schilderijen
De advocate zal daartoe dinsdag een verzoek indienen bij de rechters. Tegelijk zal ze vragen om de behandeling van de zaak tot september aan te houden. Vasii zei ervan overtuigd te zijn dat tegen die tijd alle zeven gestolen meesterwerken teruggeven kunnen worden aan Nederland. 'En dat zal het proces natuurlijk geweldig beïnvloeden', verklaarde ze maandag tegenover het ANP.

Ze baseert haar uitspraken op verklaringen van haar cliënt, die de doeken per auto naar Roemenië vervoerd heeft. Ook verwijst ze naar de in haar ogen klungelige onderzoeken naar de as uit de kachel, waarin volgens politie en justitie de schilderijen verbrand zijn. 'Daarom wil ik ook dat het onderzoek wordt overgedaan door mensen uit Nederland. Wat de schilderijen betreft: wij zijn als advocaten op dit moment bezig ze terug te halen, op aanwijzing van mijn cliënt.' Vasii kon niet zeggen welke dat zijn, maar zal daar tijdens de zitting dinsdag op ingaan.

Dramatische verandering
Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat er nog steeds van uit dat alle zeven schilderijen zijn verbrand. Vasii liet eind vorige week al weten daar niets van te geloven en zei dat 'ten minste twee schilderijen in ongeschonden staat weer zullen opduiken'. Ze stelt in het interview in EenVandaag wel dat dit uitsluitend mogelijk is wanneer 'er geen dramatische verandering in de situatie van de verdachten plaatsvindt'.

Het zal dinsdag druk worden bij de rechtbank. Vasii zegt dat zij het afgelopen etmaal niet alleen door Roemeense en Nederlandse media is benaderd maar ook door journalisten uit onder meer Duitsland en de Verenigde Staten.Bron
Lees ook: Advocaat Kunsthalverdachte: vijf schilderijen kunnen terug worden gegeven

zondag 11 augustus 2013

Militair opgepakt voor incident in Hardenberg

Het uitgaanscentrum Crazy Horse in Hardenberg © Google streetview.


Een 22-jarige militair is zondag opgepakt omdat hij ervan wordt verdacht zaterdagnacht een onbekende stof te hebben verspreid in een uitgaanscentrum in Hardenberg waardoor mensen onwel werden. Dat maakte de politie bekend.

Uitgaanscentrum Crazy Horse werd in de nacht van zaterdag op zondag tijdelijk ontruimd nadat meerdere mensen onwel waren geworden door een onbekende stof. Ze klaagden over benauwdheid en tranende ogen. Elf mensen moesten worden behandeld in het ziekenhuis.

Het is nog niet duidelijk waar de stof vandaan kwam en om wat voor stof het precies gaat. Volgens een politiewoordvoerder is de werking van de stof vergelijkbaar met traangas.

De verdachte komt uit Hardenberg. Omdat hij militair is, is hij overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.
Bron

'Nederlandse doodt man met bijl in Dordogne'

Een Nederlandse vrouw wordt er in Frankrijk van verdacht haar man te hebben vermoord met een bijl. Dat meldden verschillende Franse media zondag. Het drama speelde zich vrijdagavond af in het dorpje Saint-Sulpice-de-Mareuil in de Dordogne.

De 55-jarige vrouw zou haar één jaar oudere Nederlandse echtgenoot, een voormalig militair, hebben doodgeslagen na een heftige woordenwisseling. Tegenover de politie verklaarde ze dat ze zich bedreigd voelde door haar man. Hulpdiensten konden het zwaargewonde slachtoffer niet meer redden. Hij stierf ter plekke.

Het stel woonde sinds drie jaar in het plaatsje. Volgens de buren was de Nederlandse een aardige vrouw. Met haar man hadden de dorpsbewoners minder contact. Hij sprak geen Frans.

Het Openbaar Ministerie in Perigueux onderzoekt de zaak.
Bron

Schenden 'slimme' vuilnisbakken privacy?

In het Verenigd Koninkrijk is discussie ontstaan over 'slimme' afvalbakken in de straten van Londen. Die verzamelen namelijk de unieke codes van draadloze apparatuur in de buurt, de zogenaamde MAC-adressen. Daarmee zou de Britse privacywetgeving mogelijk worden geschonden, meldt Tweakers.net.

Het bedrijf Renew plaatste de eerste zogeheten smartbins in Londen tijdens de Olympische Spelen van 2012, en inmiddels zijn het er honderden. De vuilnisbakken zijn voorzien van een lcd-paneel en wifi. Op de schermen staan advertenties en mededelingen van het stadsdeel.

Renew scant via de wifi-apparatuur de MAC-adressen van smartphones die voetgangers bij zich dragen. Met deze informatie bouwt het bedrijf uitvoerige profielen op en kan het bijvoorbeeld monitoren hoe lang een persoon in een bepaalde winkel is gebleven. De Britse krant The Independent meldt dat Renew in een week tijd meer dan 4 miljoen MAC-adressen verzamelde, waarvan 530.000 unieke.

Discussie
Inmiddels woedt een discussie of de smartbins de privacywetten niet schenden. Het verzamelen van MAC-adressen zou weliswaar niet zijn verboden, maar de cookiewetgeving zou het niet toelaten om burgers te volgen zonder hun toestemming. Privacyvoorvechters stellen dat de technologie van Renew hetzelfde functioneert als het plaatsen van een trackingcookie in een browser.

Renew ontkent dat zijn smartbins illegaal zijn en stelt dat het alle verzamelde MAC-adressen geanonimiseerd bij adverteerders aflevert. Wel geeft het bedrijf toe dat er een grijs gebied is in de privacywetgeving. Renew zou dan ook graag de dialoog willen aangaan met zowel privavcywaakhonden als de Britse overheid.
Bron

Dure 0900-nummers omzeilen met speciale app

© anp.


Veel bedrijven en instellingen werken met dure 0900-nummers. Zo verdienen ze nog wat extra geld aan de problemen en vragen van hun klanten. Met de app 0900-nummers kunnen die dure servicenummers worden omzeild. De app is er voor Android en iOS.

Als je de app opent, kun je in het beginscherm de naam van een bedrijf of instelling invullen. Je krijgt dan het 0900-nummer te zien en het alternatieve nummer. Tik je op dat nummer, dan kun je er meteen naartoe bellen. Je kunt het nummer ook toevoegen aan je contacten.

De Nederlandse maker claimt dat de nummers van de app up-to-date zijn. Er is een speciale refresh-functie om steeds de meest actuele nummers binnen te halen.

0900-nummers is er voor Android en iOS van Apple. De Androidversie heeft reclame en is gratis. De versie in de Apple Store kost 89 eurocent.
Bron

Gevlucht Amerikaans reli-gezin op zee gered

Hannah Gastonguay en haar jongste kind Rahab verlaten de boot die hen naar Chili bracht. Achter haar echtgenoot Sean, onderaan hun 3-jarige dochtertje Ardith. © ap.


Een Amerikaans gezin dat uit religieuze overtuiging de Verenigde Staten had ontvlucht, is na een hachelijk, maanden durend avontuur gered in de Stille Oceaan. De familie was in mei op een kleine boot weggevaren vanuit San Diego (Californië) en had koers gezet naar de bijna 5.500 kilometer verderop gelegen eilandstaat Kiribati.

De familie Gastonguay, afkomstig uit de staat Arizona, had besloten het land te verlaten uit protest tegen de inmenging van de Amerikaanse overheid met religieuze zaken, aldus de 26-jarige Hannah Gastonguay. Ze ondernam de tocht in het gezelschap van haar schoonvader, haar 30-jarige echtgenoot en haar twee kinderen, een 3-jarig meisje en een pasgeboren baby.

'Helemaal klaar met de VS'
Gastonguay liet het persbureau AP telefonisch weten dat het gezin 'helemaal klaar was' met de VS. Ze hebben niets op met 'abortus, homoseksualiteit en de onder staatstoezicht staande kerken', aldus de vrouw. Ze zei dat de kerken in de VS de controle uit handen hebben gegeven en suggereerde dat overheidswetten indruisen tegen religieuze onafhankelijkheid. Het gezin wilde bijvoorbeeld niet 'gedwongen worden tot het afdragen van belastinggeld waarmee abortussen worden betaald waarmee we het oneens zijn'.

De voortijdig afgebroken boottocht naar Kiribati, uitgekozen vanwege de reputatie het minst ontwikkelde land ter wereld te zijn, zou 91 dagen duren. Na een paar weken raakte de familie verzeild in een aantal stormen. Het bootje werd daardoor zo zwaar beschadigd, dat het wekenlang stuurloos ronddobberde.

Ticket
Uiteindelijk werd het vijftal opgepikt door een Venezolaanse vissersboot, die de schipbreukelingen overzette op een Japans vrachtschip op weg naar Chili. Daar verblijven ze nu, in afwachting van hun reis naar de Verenigde Staten, in de havenstad San Antonio. Ze vliegen zondag terug naar huis. Hun ticket is bekostigd door de Amerikaanse overheid.
Bron