Translate

zaterdag 10 augustus 2013

'Graf van familie Mona Lisa' geopend

Close-up van het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa. © ap.


Onderzoekers in Florence openen vrijdag het graf van mogelijke familieleden van de vrouw die bekendstaat als Mona Lisa. Wetenschappers hopen zo familie-DNA op te sporen en dat te kunnen vergelijken met het vrouwenlichaam dat twee jaar geleden in het St. Ursula-klooster in de Italiaanse stad is gevonden, schrijft de Italiaanse omroep TG1.

Zo moet worden bevestigd dat het gevonden stoffelijk overschoot echt dat van Lisa Gherardini del Giocondo is. In de basiliek van Santissima Annunziata liggen als het goed is de man en twee zonen van de mysterieus glimlachende vrouw die model stond voor het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci. Het paneel is zeker 500 jaar oud.

Als het lichaam echt van Del Giocondo blijkt te zijn, kan met haar schedel een reconstructie van haar hoofd gemaakt worden. Op die manier kan haar uiterlijk worden vergeleken met haar afbeelding op het schilderij.




Bron

Geheimzinnige biddende 'engel' duikt op bij ongeluk

Amerika is deze week in de ban van een auto-ongeluk dat plaatsvond in de staat Missouri. Een priester verscheen op de plaats van het ongeval, maar verdween plotseling. Hij wordt gezien als een geheimzinnige 'engel'.

Katie huilde niet, ze schreeuwde niet, het enige wat ze wilde was bidden, en toen verscheen die mysterieuze priester.Moeder Carla Church Lentz

De 19-jarige Katie Lenz raakte na een ongeluk met haar Mercedes bekneld in de auto. Reddingswerkers deden verwoede pogingen haar los te krijgen uit het wrak. Katie was bij bewustzijn, maar haar toestand verslechterde snel. Ze maakte duidelijk dat ze graag wilde bidden, en plots dook uit het niets een priester op die hardop met haar begon te bidden.

Raadsel
Ondertussen lukte het de hulpverleners Katie uit het wrak te bevrijden. De toegesnelde ambulance bracht haar vervolgens naar het ziekenhuis. Maar toen de hulpverleners de priester wilde bedanken voor zijn inzet, bleek hij spoorloos.

'Die agent begon ineens te huilen'

Actievoerder doet verhaal na bizar Fillipijns avontuur

Thomas van Beersum (L.) tegenover de Fillipijnse agent. © AD.


Een foto van een Nederlandse activist en een huilende Filipijnse agent ging vorige maand de hele wereld over. Door de foto werd de Utrechtse activist Thomas van Beersum (20) het middelpunt van een enorme rel. Hij belandde zelfs in de cel. Afgelopen week gooide de Filipijnse regering hem het land uit. 'Dit was allemaal niet de bedoeling.'

Het moet een demonstratie worden zoals hij er al zo veel meemaakte. Thomas van Beersum staat op 22 juli voor het presidentiële paleis in Manilla tussen 20.000 Filipino's, die een vreedzame demonstratie tegen president Aquino willen houden. Alles gaat goed, tot de politie slaags raakt met een groepje oproerkraaiers en met stokken begint te slaan. Er vallen 41 gewonden.

Van Beersum ziet het gebeuren en wurmt zich door de menigte naar voren. 'Om de betogers te beschermen', zegt hij nu. 'In 2011 had ik dat ook gedaan tijdens een demonstratie. Met een blanke erbij durft de politie niets te doen, dacht ik.'

Emotioneel
Het loopt anders. Als Van Beersum vooraan staat, begint hij te schreeuwen tegen een politieagent die voor hem staat. 'Ik vroeg hem waarom de politie geweld gebruikte bij een vreedzame betoging. Eerst reageerde hij niet. Toen stak hij twee vingers in de lucht en zei: 'Relax, peace'. Toen ik mijn vraag bleef herhalen, werd hij emotioneel. 'Ik voer slechts orders uit', zei hij.

Te midden van het geweld blijft de jonge Utrechter schreeuwen tegen de agent. Woedend en met gebalde vuist schreeuwt hij naar eigen zeggen: 'Neem je verantwoordelijkheid'. En toen gebeurde het. 'De agent begon ineens te huilen.'

Wereldnieuws
Het blijkt het startpunt voor een bizarre reeks gebeurtenissen. Een persfotograaf en een cameraman die net als Van Beersum vooraan staan, maken opnames van de schreeuwende activist en de huilende agent. De foto verschijnt een paar uur later al op internet, maar de gekte begint pas echt als hij via Facebook verspreid begint te worden. De foto prijkt de volgende dag op alle voorpagina's in de Filipijnen - en haalt zelfs voorpagina's en nieuwssites in veel andere landen.




Van Beersum is vanaf dat moment het middelpunt van een nationale rel. Op televisie wordt schande gesproken over de agressieve buitenlander, die geen respect toonde voor het gezag.

Vastgehouden
Een week lang gaat de rel door. Uiteindelijk besloot Van Beersum het land te verlaten. Maar op de luchthaven van Manilla bleek hij maandag niet weg te kunnen. Agenten pakten hem op, omdat hij de visumvoorwaarden had overschreden.

Op Schiphol wachtten familie en medeactivisten hem donderdag op en organiseerden een feestje voor hem. Nu de storm is gaan liggen, wil hij voor één keer uitleggen waarom hij naar de Filipijnen ging. 'Ik wilde me verdiepen in de situatie van arbeiders en boeren. Ik voel me verantwoordelijk voor het lot van de arme Filipino's en besloot er iets aan te doen, aldus van Beersum in het AD van zaterdag.




Bron

'Twin Towers' in Benidorm tellen 47 etages maar lift ontbreekt

© getty.


Een megalomaan bouwproject dat een symbool van hoop en welvaart had moeten worden in het Spaanse Benidorm, is uitgedraaid op een regelrechte miskleun. De tweehonderd meter hoge In Tempo wolkenkrabbers tellen 47 verdiepingen maar zonder lift is helemaal boven komen niet eenvoudig.

Oorspronkelijk zou het opmerkelijke gebouw slechts twintig verdiepingen tellen. De projectontwikkelaar raakte tijdens het bouwen echter zo enthousiast dat er nog 27 etages aan werden toegevoegd, om zo uit te groeien tot het hoogste appartementencomplex in Europa.

Men vergat de liftkokers te hertekenen, waardoor deze uiteindelijk niet 'meegroeiden' met de wolkenkrabbers. Tot de twintigste verdieping kan men nu gebruik maken van de lift, daarna wachten trappen. Veel trappen. Er is namelijk geen ruimte meer vrij om de liftkoker door te trekken naar de top.

De Twin Towers moesten in 2009 af zijn maar momenteel is nog altijd maar 94 procent van het gebouw voltooid. De architecten van het project hebben naar verluidt de handdoek in de ring gegooid en ontslag genomen.





Bron

Rus mag van rechter kleine lettertjes creditcardcontract wijzigen

Een Russische rechter heeft een man in het gelijk gesteld die eigenhandig de kleine lettertjes in zijn creditcardcontract had gewijzigd.

De 42-jarige Dmitry Argarkov uit Voronezh veranderde het contract dat de bank hem bood voor zijn creditcard zo, dat hij geen rente hoefde te betalen, geen boetes en dat de bank 3 miljoen roebel (ruim 68.000 euro) moest betalen als de bank zich niet aan de regels zou houden.

Tinkoff Systems, de bank, zou hem bovendien 6 miljoen roebel moeten betalen als ze het contract zou opzeggen. Argarkov had het contract ingescand, veranderd, teruggestuurd en kreeg het keurig ondertekend terug van de bank.

Toen Tinkoff de man vervolgens een boete oplegde volgens de oude, oorspronkelijke voorwaarden voor gebruik van de creditcard, klaagde Argarkov de bank aan. De rechter gaf Argarkov gelijk, berichten verschillende media op basis van een bericht in de Russische krant Kommersant. De verdediging van TInkoff Systems: we hebben de kleine lettertjes niet gelezen.

vrijdag 9 augustus 2013

Man vermoordt echtgenote en zet foto lijk op Facebook

Een gruwelijke moord in Miami is bekendgemaakt via een Facebookpagina. Een man die zijn echtgenote om het leven bracht, zette een foto van haar bebloede lichaam op de sociaalnetwerksite, tot grote ontzetting van vrienden en familie. De Facebookpagina van Derek Medina werd snel offline gehaald.

Medina had zijn vrouw, Jennifer Alfonso, in hun huis doodgeschoten na een uit de hand gelopen ruzie. Voordat de 31-jarige man zichzelf donderdagmorgen ging aangeven bij de politie, deelde hij nog een afschuwelijke statusupdate op Facebook. Naast een foto van het zwaar gehavende lichaam van Alfonso publiceerde hij een bekentenis.

'Ik ga de gevangenis in of krijg misschien de doodstraf voor het ombrengen van mijn vrouw', aldus de tekst. 'Ik hou van jullie, jullie zullen me in het journaal zien.'

De politie trof het lichaam van de vermoorde echtgenote aan in de keuken. Ook een tienjarig meisje vertoefde in het huis maar zij bleef ongedeerd.




Bron

Verdachte militairen trainingsmissie teruggehaald




Drie militairen van de politietrainingsmissie in Afghanistan worden verdacht van strafbare feiten. Ze zijn inmiddels teruggehaald naar Nederland, meldde het ministerie van Defensie dinsdag.

Waarvan de drie militairen worden verdacht, is niet bekendgemaakt. De Koninklijke Marechaussee doet het onderzoek.

Nederland is op 1 juli gestopt met de training van Afghaanse politiemensen in de Afghaanse provincie Kunduz. Een speciaal afbouwteam is bezig met het verplaatsen van materieel van Kunduz naar het westelijker gelegen Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif.

Het streven is om uiterlijk 1 oktober helemaal weg te zijn uit Kunduz.




Bron

'Vetberg' zo groot als schoolbus verwijderd uit Londens riool


© Thinkstock.


Zo'n 15.000 kilo samengeklonterd vet ter grootte van een schoolbus is verwijderd uit het riool onder de Londense wijk Kingston. Daarover berichtten verscheidene Britse bronnen dinsdag.

Buurtbewoners bemerkten dat hun toiletten niet meer doorspoelden en trokken aan de bel. De verstopping bestond uit een smerige samenstelling van vet en schoonmaakdoekjes. De rioolpijp, die 70 bij 48 centimeter groot is, was hierdoor voor 95 procent dichtgeslibd.

Het duurde tien dagen om de 'grootste 'vetberg' uit de Britse geschiedenis' te verwijderen, meldde het Londense waterleidingsbedrijf Thames Water. 'We komen vaker grote hoeveelheden smurrie tegen, maar nog nooit is het zo tot een gigantische hoop samengeklonterd', zei een woordvoerder.




Bron

'Komende weken veel vallende sterren te zien'

Een Perseïdenzwerm boven Rusland. (Archieffoto 2005) © afp.


De komende weken zijn 's nachts met het blote oog veel vallende sterren te zien. Het gaat om gruis dat de dampkring inkomt, de zogeheten Perseïdenzwerm. Die is elk jaar te zien. Tijdens het hoogtepunt zijn tot wel 100 vallende sterren per uur te bewonderen. Dat liet De Koepel, een organisatie voor amateursterrenkunde, dinsdag weten.


De omstandigheden voor het schouwspel zijn dit jaar gunstig. De meeste meteoren verschijnen waarschijnlijk tussen 23.00 en 5.00 uur in de nacht van komende maandag op dinsdag. Ook is er dan weinig maneschijn. Alleen bewolking kan roet in het eten gooien. Ook in de nachten voor en na het maximum doet het verschijnsel zich voor, maar in veel geringere mate.

Overal in Nederland kan er op eigen houtje naar worden gekeken. Maar in stedelijke gebieden als de Randstad kan er te veel verlichting zijn, zegt sterrenkundige Edwin Mathlener.

De Perseïden worden veroorzaakt door gruisdeeltjes die zijn achtergebleven in de baan van de komeet Swift-Tuttle. Elk jaar rond 12 augustus beweegt de aarde door die stofwolk. Het punt aan de hemel waar de meteoren vandaan lijken te komen, ligt in het sterrenbeeld Perseus, waarnaar ze zijn vernoemd.

Een brokje steen heeft in de ruimte een grote snelheid van vele tientallen kilometers per seconde. Als het de dampkring binnenkomt, remt de lucht het steentje af. Het wordt dan heet en verdampt op een hoogte van zo'n 80 tot 100 kilometer. Het licht dat we zien is niet van het steentje zelf, maar van de lucht er omheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien. Dat verschijnsel heet een meteoor.

Sterrenregens komen vaker per jaar voor, ongeveer 15 keer. De aarde komt in haar baan om de zon namelijk meerdere meteorenzwermen tegen. Ook rond 14 december en 3 januari gaat het om grote hoeveelheden vallende sterren, maar die trekken vanwege de winterkou minder bekijks.

Bron

Kangoeroe redt leven van jongetje in Australië

De 7-jarige Simon Kruger raakte afgelopen zaterdag vermist in een natuurpark in het Australische Adelaide. Er werd een massale zoektocht gehouden. De jongen werd 24 uur later gevonden en heeft naar eigen zeggen zijn leven te danken aan een vriendelijke kangoeroe.

Tijdens een picknick in het park raakte Simon uit het zicht van zijn familie. De hulpdiensten werden ingeschakeld. 40 man en twee reddingshelikopters gingen op zoek naar de jongen. Er waren grote zorgen omdat hij te koud, het is momenteel winter in Australië, gekleed zou zijn om een nacht in het bos door te brengen.

Gevonden
De zoektocht ging ook in de nacht door. Uiteindelijk werd Simon 24 uur later op zo'n 500 meter gevonden van de plek waar hij het laatst werd gezien. Hij vertelde zijn familie hoe hij de nacht had doorgebracht.

'Pap, het gaat goed met me. Ik sliep onder een boom en er waren kangoeroes,' liet hij als eerste weten. Zijn vader liet aan Australische media weten dat Simon bloemen was gaan plukken voor zijn moeder. Een kangoeroe kwam toen naar de jongen toe.

Wonder
'Een kangoeroe kwam steeds dichterbij, het dier at de bloemen en viel naast hem in slaap,' aldus vader Etienne Kruger. 'Ik denk dat god een kangoeroe stuurde om hem warm te houden.' 'Ik vind het een wonder,' concludeert ook moeder Linda. 'Toen ik zijn jasje rook, rook het naar kangoeroe, naar bos en kangoeroe.'

Begin deze week liet de familie weten dat het goed gaat met Simon. Hij hield wat kleine verwondingen over aan zijn nacht in het bos. Maar volgens zijn vader 'doet hij net of er niks is gebeurd'. 'Hij heeft een lekker douche gehad en een goede nachtrust. Hij heeft zeker een goed verhaal te vertellen nu.'




Bron

Man pleegt dubbele moord en loopt dansend weg



Een dramatische video uit Thailand. Na een korstondige ruzie in een garage schiet eeen Thaise man zijn 28-jarige vriendin en haar moeder van 48 dood.

De 35-jarige Tasaphol Haekla verliet vervolgens de garage met olijke danspasjes. Hij riep nog dat 'iedereen getuige mocht zijn' van zijn gruweldaad.

Saillant detail: hij zou op 28 augustus gaan trouwen met zijn vriendin.De Thaise politie is inmiddels driftig op zoek naar Haekla, die nog steeds voortvluchtig is.

Hier de schokkende beelden. Let op: niet voor gevoelige kijkers.




Bron

Dodelijk MERS-virus komt mogelijk van dromedaris

Dromedaris in Oman. © anp.


Het coronavirus MERS is mogelijk afkomstig van dromedarissen. Een internationaal onderzoeksteam vond antilichamen tegen het dodelijke virus in het bloed van dromedarissen uit Oman. De resultaten van het onderzoek, geleid door het RIVM, werden vrijdag bekend.

MERS, dat staat voor Middle East Respiratory Syndrome, heeft tot nu toe 46 levens geëist, voornamelijk in het Midden-Oosten. Bijna 100 mensen werden ziek.

Wetenschappers vermoedden al dat het virus afkomstig is van dieren, maar wisten niet welk dier. Het onderzoeksteam van het RIVM heeft nu aanwijzingen dat dromedarissen een mogelijke bron zijn van het MERS-virus in het Midden-Oosten.

Volgens RIVM-onderzoeker Marion Koopmans is een van de vervolgvragen hoe het virus zich van de dieren naar mensen verplaatst. Dromedarissen zijn populair in het Midden-Oosten en worden gebruikt voor races, maar ook voor de consumptie van vlees en melk. De onderzoekers willen graag achterhalen of MERS-patiënten met dromedarissen of dromedarisproducten zoals melk in contact zijn geweest.

Ook moeten, om meer zekerheid te krijgen over de bron, meer dieren in het Midden-Oosten worden onderzocht.

Bloedmonsters
Het onderzoeksteam onderzocht 349 bloedmonsters van verschillende typen vee, waaronder dromedarissen, runderen, schapen en geiten.
Er is nog veel onduidelijk rond de verspreiding van het MERS-coronavirus. Het lijkt erop dat het virus niet gemakkelijk van mens op mens wordt overgedragen, maar het is enkele keren voorgekomen dat mensen besmet werden na contact met een zieke.




Bron

dinsdag 6 augustus 2013

Aantal burenruzies stijgt flink

Psychisch kwetsbare mensen veroorzaken steeds vaker burenruzies. Hierdoor moeten buurtbemiddelaars vaker in actie komen bij conflicten tussen buurtbewoners.

Dat stelt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, zo meldt het AD. Volgens Frannie Herder, landelijk projectleider buurtbemiddeling van het kenniscentrum over criminaliteit en veiligheid, komt dat mede doordat mensen met psychische problemen langer en vaker zelfstandig wonen. 'Voor sommigen kan het normaal zijn om 's nachts actief te zijn, wat leidt tot overlast.'

Er wordt dan ook steeds vaker beroep gedaan op buurtbemiddelaars die de ruzie moeten sussen. In 2011 grepen ze negenduizend keer in, een jaar later later moesten ze al tienduizend keer in actie komen.




Bron

Caravan 50 meter door lucht in Friesland

De caravan van een Limburgs echtpaar is 50 meter door de lucht geslingerd bij het noodweer maandagavond in Friesland. De man en vrouw uit Venlo stonden op een camping in Gorredijk. De man raakte gewond aan zijn been, de vrouw aan haar hoofd. Dat meldde de politie dinsdag. Die weet niet of het paar in de caravan zat of ernaast stond toen die werd weggeblazen.

De wind tilde een boot uit het water. Die belandde op de camping 50 meter verderop. Kano's kwamen honderden meters verder in een weiland terecht. Verschillende tenten waaiden om.




Bron

Jaloerse man verkoopt baby van vriendin online

Paul Marquez uit New York vond dat hij niet genoeg aandacht van zijn vriendin kreeg. Om haar terug te pakken, plaatste hij een advertentie op Craigslist, een Amerikaanse variant van Marktplaats, waar hij het twee maanden oude dochtertje van zijn vriendin te koop aanbood.



'Hey, ik heb een twee maanden oude baby...ze houdt ervan om te spelen en plezier te maken, maar er is een probleem, de dokter zegt dat ze astma heeft en als ze een bepaalde kant op rolt, kan ze stoppen met ademen, ze werkt op mijn zenuwen en ik wil dat niet, alsjeblieft mail me,' liet zijn advertentie onder de categorie 'Baby and Kids' lezen.

100 dollar
De jongeman zou het meisje voor 100 dollar hebben aangeboden en ook een foto hebben geplaatst, dat laat autoriteiten weten aan New York Post. De babyverkoper zou verklaard hebben dat zijn vriendin te weinig aandacht aan hem gaf en teveel zou werken.

Hij plaatste zijn telefoonnummer onder de advertentie en toen iemand reageerde, gaf hij die persoon het telefoonnummer van de moeder van het meisje. Die kreeg een telefoontje of haar kind inderdaad te koop was.

Twee kopers op Craigslist meldden de opmerkelijke advertentie bij de politie, die al snel kon achterhalen dat Marquez de oproep had geplaatst. Hij werd gearresteerd en moet 1000 dollar borg betalen als hij de zaak in vrijheid af wil wachten.




Bron

Doodziek jongetje overlijdt na getuigen op bruiloft ouders

Christine en haar zoontje Logan tijdens het huwelijk dit weekend. © ap.


De 2 jaar oude en terminaal zieke Logan Stevenson uit het Amerikaanse Pennsylvania was dit weekend getuige op de bruiloft van zijn ouders Christine en Sean. Omdat het de afgelopen tijd zo slecht ging met hun zoontje vond het huwelijk eerder plaats dan gepland. Gisteravond is de kleine man overleden.

Het hartverscheurende verhaal hield veel mensen op Facebook bezig de afgelopen dagen. Via hetzelfde medium liet Christine weten dat haar zoontje, die leukemie had, rustig in haar armen is gestorven. 'Hij is bij de engelen nu. Hij heeft geen pijn meer en is niet meer ziek. Bedankt iedereen voor jullie gebeden en jullie steun,' schrijft ze op haar pagina.

Getuige
In eerste instantie waren Christine en Sean van plan om in juli 2014 te trouwen. Toen duidelijk werd dat hun zoontje, bij wie al kort na zijn geboorte de diagnose leukemie werd gesteld, niet lang meer zou leven, verplaatsten ze de ceremonie. Ze wilden dat hun zoontje zijn ouders zou zien trouwen en ze wilden dat hij op de trouwfoto's stond. Dit weekend vond de huwelijksvoltrekking plaats en was Logan getuige.

Een woordvoerder van de familie bevestigde aan persbureau AP dat het jongetje gisteren is overleden. Hij had de hele dag al moeite met ademen en kreeg medicijnen toegediend. Hij werd omringd door familieleden en vrienden die van hem hielden en naar verluidt ging hij rustig heen.




Bron

Bedwelmd tijdens slaap, daarna brutaal beroofd

De familie Blom voor de camper waarin zij zo brutaal beroofd werden © ..


Een Werkendams gezin is op brutale wijze beroofd tijdens de vakantie in Zweden. Terwijl vader Gellof Blom (58), moeder Jeannette (54) en dochter Marisse (20) sliepen, drongen dieven hun camper binnen.

Volledig berooid zitten Gellof, Jeanette en Marisse voor hun camper. Ze hebben zelf geen cent meer. 'We hebben genoeg geld op de bank staan, maar kunnen er niet bij komen,' vertelt Jeanette aan AD/De Dordtenaar.

Tas kwijt
De ellende voor familie Blom begon vorige week toen vader Gellof de camper parkeerde in de buurt van de plaats Ulricehamn, 'Het was geen officiële camperplek, maar het was daar de hele dag een komen en gaan van mensen. Ik voelde me er geen moment onveilig,' zegt Gellof.

De volgende ochtend lijkt er niets aan de hand. Tot Jeanette haar tas in de camper niet kan vinden. Daarna ontdekt de Werkendammer dat hij zijn portemonnee kwijt is. 'Op dat moment reden we weg en klapte de deur aan de bijrijderskant open. Het kwartje viel. We waren beroofd.'

Bedwelmd
Ondertussen barsten de familieleden van de hoofdpijn. 'We vermoeden dat we zijn bedwelmd met gas. Het is toch raar dat we niets hebben gemerkt. En onze hond is ook niet gaan blaffen. Die lag daarna ook twee dagen voor dood in zijn mand,' vertelt Jeanette.

'Voor bedwelming waarschuwen ze wel voor als je naar Frankrijk, Spanje of Italië reist, maar Zweden staat toch bekend als heel erg veilig.' De familie Blom twijfelt ondertussen of die haar vakantie in Zweden voortzet. ,,We zouden overmorgen doorreizen naar Stockholm, maar we gaan de komende dagen overleggen. De schrik is verdwenen, maar de vakantiepret is wel weg.'





Bron

Duitse visser slaat Brit aan de haak

© thinkstock.


Een visser in Duitsland heeft met zijn hengel een Britse toerist uit de Rijn bij Keulen gevist en van een verdrinkingsdood gered. Dat meldde de politie dinsdag. De man merkte op een gegeven moment dat hij 'beet' had. Toen hij zijn vangst binnenhaalde, bleek het geen dikke vis maar een 20-jarige toerist die in de rivier in problemen was geraakt.

Volgens de politie wordt een vriend van de toerist, die ook het water was ingegaan, nog vermist. De twee zijn volgens de politie vermoedelijk door verraderlijke stroming overvallen en meegesleurd. Een zoektocht met onder andere duikers en een helikopter leverde niets op.




Bron

'Ingenieus' explosief wakkert vrees voor aanslag aan

Ibrahim al-Asiri, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontwikkeling van bommen voor al-Qaida. © ap.


De vrees voor een grote terroristische aanslag is mede aangewakkerd door het vermoeden dat een aan al-Qaeda gelieerde groepering beschikt over een nieuw soort vloeibaar explosief. Dat heeft de Amerikaanse zender ABC News maandag gemeld.

Het zou gaan om een 'ingenieuze' vloeistof die zijn explosieve kracht behoudt in opgedroogde vorm. Daardoor zouden terroristen kleding in de vloeistof kunnen dompelen die eenmaal opgedroogd tot ontploffing kan worden gebracht. Een anonieme Amerikaanse overheidsfunctionaris liet weten dat de stof niet valt op te sporen met de bestaande technieken die op onder meer luchthavens worden gebruikt.

Onderbroekbom
Het materiaal zou zijn ontwikkeld door de vanuit Jemen opererende zusterbeweging van al-Qaeda, waarvan ook de beruchte bommenmaker Ibrahim al-Asiri deel uitmaakt. Al-Asiri, van wie een tijdlang is aangenomen dat hij in 2011 was omgekomen bij een aanval met een Amerikaanse drone, zou de bedenker zijn van onder meer de voortijdig ontdekte onderbroekbom. Ook zou hij werken aan explosieven die in het menselijk lichaam kunnen worden geplaatst om vervolgens tot ontploffing te worden gebracht.

Onderschept bericht
Intussen lijkt een bericht van al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri aan zijn naaste medewerker in Jemen de rechtstreekse aanleiding voor de veiligheidsmaatregelen die de Verenigde Staten de afgelopen dagen hebben getroffen, waaronder de sluiting van een aantal ambassades. Dat heeft het Amerikaanse persbureau AP bekendgemaakt.

Al-Zawahiri's boodschap over een grote aanslag zou enkele weken geleden zijn onderschept. De aanslag zou in eerste instantie gericht moeten zijn op doelen in Jemen, maar het dreigement strekte zich ook uit tot Amerikaanse of Westerse doelen in andere landen. Daarbij zou het volgens betrokkenen kunnen gaan om een of meer ambassades en consulaten en om andersoortige locaties.



Bron

maandag 5 augustus 2013

Vrachtwagen 'vliegt' over snelweg en wordt vuurbal

Spectaculair ongeval in Indiana: een vrachtwagen vliegt er als het ware over een snelweg, nadat de chauffeur moest uitwijken voor een ander voertuig. Door de helse klap schoot de brandstoftank in brand, met een enorme vuurbal tot gevolg.

De inzittenden -een vader en zijn zevenjarige zoon- beschikken echter over bijzonder goede engelbewaarders, ze kwamen er allebei met lichte verwondingen vanaf.




Bron

Staat draait steeds vaker op voor kosten begrafenis

Het aantal mensen dat een gemeentebegrafenis krijgt, stijgt dit jaar fors. In de meeste grote steden was in de eerste zeven maanden van 2013 een flinke toename te zien ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens ouderenbond ANBO komt dat doordat steeds meer mensen in geldnood zitten, schrijft het AD maandag.

In Den Haag regelde de gemeente in de eerste zeven maanden van 2013 al voor 137 overleden Hagenaars een laatste rustplaats. Vorig jaar waren dat er in totaal 175. Als de trend de rest van dit jaar doorzet, gaat het om een stijging van 34,2 procent.

In Utrecht gaat het om 29 gevallen tot nu toe, tegen 36 over heel 2012; een stijging van 38,1 procent. In Rotterdam staat de teller van gemeentelijke uitvaarten - gemiddelde kosten: 2600 euro per begrafenis of crematie - tot en met 29 juli op 70; in heel 2012 waren het er 117. Alleen Amsterdam zit met 231 gemeentelijke begrafenissen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Als iemand geen nabestaanden heeft of alleen familieleden die de uitvaart niet willen of kunnen regelen, dan zijn gemeenten verplicht die taak op zich te nemen.





Bron

Dronken Britten maken Ryanair-vlucht tot hel

© ..


Een vliegreis van Prestwick (Glasgow) naar Ibiza is afgelopen weekend uitgedraaid op een nachtmerrie. Dertig dronken Britse passagiers gedroegen zich als ware hooligans en terroriseerden de Ryanair-vlucht.

Nog voor het vliegtuig goed en wel kon opstijgen, was het hommeles. De Britten maakten kabaal na het nuttigen van meegebrachte alcohol. De Schotse politie moest aan boord komen om de gemoederen te bedaren. Niemand werd echter het vliegen ontzegd en dat bleek toch wel een kapitale fout.

Eenmaal onderweg gooiden de relschoppers er nog een schepje bovenop. Al vloekend sprongen ze over de stoelen en vielen medepassagiers lastig. De cabincrew, die ook werd bedreigd, slaagde er niet in om hen de sterke drank afhandig te maken. Daarop dreigde de gezagvoerder met een extra tussenlanding in Parijs maar uiteindelijk zette het vliegtuig toch koers naar vakantie-eiland Ibiza.

De in allerijl toegesnelde Guardia Civil kon na de landing slechts vijf hooligans identificeren en arresteren.

Ryanair heeft het incident indertussen bevestigd. naar verluidt heeft de bemanning aan de budgetmaatschappij gevraagd om de relschoppers op een zwarte lijst te zetten zodat ze nooit meer op een vlucht worden toegelaten

Braziliaanse man ligt al 45 jaar in ziekenhuis

© getty.


Paulo Henrique Machado leeft al zijn hele leven in een ziekenhuis. Hij werd geboren met kinderverlamming, veroorzaakt door polio. Vandaag, 45 jaar later, is de man nog steeds 24 uur per dag afhankelijk van een beademingstoestel.

Toch lukte het hem computeranimator te worden. Bovendien maakt hij sinds kort zelfs een televisieserie over zijn eigen leven.

Vrijwel meteen na zijn geboorte raakte de man besmet met polio, zijn moeder overleed kort na de bevalling. Vanaf dan was meteen duidelijk dat de Braziliaanse man nooit zonder rolstoel en beademingstoestel zou kunnen.

Maximaal 10 jaar
In de jaren 70 werden met polio besmette kinderen aan een 'torpedo' geplaatst, een soort van ijzeren omhulsel dat de functie van de longen moest overnemen. Toch bracht dit weinig verbetering in de vooruitzichten van deze kinderen, hun levensverwachting werd door de artsen geschat op hooguit 10 jaar.

Door zijn beperkte mobiliteit speelde Machado's leven zich volledig af in ziekenhuis. 'Naast mij had je Eliana, Pedrinho, Anderson, Claudia, Luciana en Tania, zij waren allemaal voor een lange periode van meer dan 10 jaar in het ziekenhuis, net als ik.'

Eliana
Maar naarmate deze kinderen ouder werden, vielen ze een voor een weg. 'Het was moeilijk, elk verlies voelde als een verscheuring, vooral fysisch, net een verminking. Vandaag zijn we nog met twee, Eliana en ik.'

Dokters kunnen niet begrijpen hoe de twee het zolang kunnen volhouden, maar ze delen nu al jaren een kamer en hun relatie onderling is cruciaal. 'Sommige mensen denken dat we getrouwd zijn, maar ik zie ons eerder als broer en zus', aldus Machado.

Door het gevaar voor infecties mogen de twee het ziekenhuis niet verlaten. Moderne technologie zorgde er toch voor dat ze de laatste jaren toch enkele uitstapjes naar buiten mochten maken. 'Ons tripje naar de zee was het mooiste, ik was toen 32, toen ze deur van de auto opendeden zag ik voor het eerst in mijn leven de zee. Mijn eerste reactie was: Wow, wat is dit?'

Politie schiet bijna acteurs dood tijdens gespeelde overval

De politie van Californië had vrijdag bijna de dood van onschuldige acteurs op haar geweten. Nadat melding was gemaakt van gewapende mannen in een populaire koffiezaak in Glendora, was de politie van plan het vuur op de overvallers te openen. Achteraf bleek het om dramastudenten te gaan die geen toestemming hadden gevraagd om op die plek te filmen.

Acht agenten rukten uit na een melding van 'getuige' Linda Bergslian, die tegen NBC 4 News zei dat ze vreesde dat de overvallers haar achterna zouden komen en vermoorden.

Ter plekke aangekomen omringde de politie de koffiebar, waar twee mannen met onechte vuurwapens werden aangetroffen. Terwijl de ene student zijn wapen meteen op de grond liet vallen, bleef de andere acteur het vasthouden, waarop een agent zou hebben geroepen: 'Zodra hij beweegt, vermoord ik hem.'

De vergissing kwam aan het licht toen een van de agenten de draaiende camera opmerkte. De studenten legden vervolgens uit dat ze een film aan het maken waren. Uiteindelijk kwamen ze er met de schrik vanaf. Ze werden niet aangehouden.




Bron

Kweekburger 'smakelijk maar niet zo sappig'

In een petrischaaltje werd hij maandag gepresenteerd in een studio in Londen: een hamburger van vlees dat is gekweekt in een Maastrichts laboratorium. In wat boter en zonnebloemolie werd de veelbesproken burger gebakken. Hij werd geproefd door een Amerikaanse journalist Josh Schonwald en een Oostenrijkse voedselwetenschapper, Hanni Rützler.


'Ik had verwacht dat de textuur zachter zou zijn. Hij was nogal stevig. Er zit wel wat smaak aan door het bakken. Er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig, maar het zit wel dicht bij vlees qua smaak. Ik mis wel zout en peper', evalueerde onderzoekster Rützler. 'We weten dat de smaak van vlees vooral van vet komt en de sappigheid van de hamburger ook', antwoordde Post hierop. 'We werken er de komende maanden aan.'

Journalist Schonwald vond de textuur aanvoelen als een conventionele hamburger. 'Maar ik vind het moeilijk vergelijken, want ik heb de laatste 20 jaar niet vaak een hamburger gegeten zonder ui of ketchup', voegde hij daaraan toe.

Stamcellen
Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post heeft opgekweekt in zijn laboratorium. Het vlees is gekweekt uit stamcellen van een koe.

Als de hamburger straks in de winkel ligt, kost hij evenveel als een echt stukje vlees of is hij zelfs goedkoper, beweert de hoogleraar. Maar het stukje kweekvlees dat maandag in de pan lag, kost vele malen meer dan een stukje in de supermarkt. Post maakte maandag bekend dat mede-Google-oprichter Sergey Brin al 700.000 euro geïnvesteerd heeft in het project.

Critici vragen zich af of het vlees wel veilig is, maar volgens Post is er 'geen reden om te denken dat het onveilig is'. 'Ik zou er geen probleem mee hebben als mijn kinderen het zouden eten', zei hij tijdens de presentatie. Hij zei zelfs dat zijn kinderen jaloers waren dat de twee journalisten het al mochten proeven voor hen.




Bron video

Zakkenrollers slaan hun slag op Gay Pride

© anp.


Opvallend veel zakkenrollers waren de afgelopen dagen op strooptocht tijdens de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam. Van woensdag tot en met zaterdag greep de politie in totaal 46 rollers in de kraag op verschillende Gay Pride-evenementen in de hoofdstad. Dat meldde de politie maandag.

Op vrijdag en zaterdag verrichtte het speciale zakkenrollersteam van de politie in totaal 29 aanhoudingen voor zakkenrollen. De twee dagen daarvoor kwam de teller op 17.

Van de 46 aangehouden zakkenrollers zijn er volgens de politie 43 van Roemeense afkomst.

In het afgelopen Gay Pride-weekeinde verrichtte de politie in totaal 16 aanhoudingen voor kleine vergrijpen anders dan zakkenrollen, zoals openbare dronkenschap en vernielingen.




Bron

Aantal zelfdodingen weer toegenomen

Het aantal zelfdodingen is weer toegenomen. Vorig jaar maakten 1753 mensen een einde aan hun leven, dat zijn er 106 (6 procent) meer dan in 2011. Het aantal stijgt nu al voor het vijfde jaar op rij.

De toename is het grootst onder mensen tussen de 30 en 70 jaar. Maar ook het aantal erg jonge mensen dat zelfmoord pleegde, nam weer toe. 6 mensen jonger dan 15 jaar en 45 jongeren tussen de 15 en 20 jaar stapten vorig jaar uit het leven.

Gemiddeld 10,5 op de 100.000 inwoners in Nederland maakt zelf een einde aan zijn of haar leven, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meest voorkomende manier van zelfdoding is ophanging of verwurging, gevolgd door een overdosis medicijnen of alcohol en voor de trein springen. Ongehuwden en mannen maken vaker een eind aan hun leven dan getrouwde mensen en vrouwen.

Verruit de meeste mensen die een eind aan hun leven maken, hebben te kampen met psychische stoornissen. Huiselijke omstandigheden of fysieke stoornissen komen ook regelmatig voor, maar ook heel vaak is de reden niet bekend.In verschillende andere landen is net als in Nederland het aantal zelfdodingen sinds 2008, het begin van de financiële crisis, toegenomen. Een direct verband is echter niet aan te tonen.




Bron

Beelden sterven vrouw in zorginstelling toch op tv

De beelden van een 44-jarige verstandelijk gehandicapte vrouw, vlak voor haar dood, mogen op tv worden uitgezonden. De vrouw, die in een behandelcentrum in Onnen van zorginstelling Novo woonde, overleed vorig jaar kort nadat ze door vier personeelsleden minutenlang tegen de grond gedrukt was.

Het tv-programma Nieuwsuur wilde de beelden laten zien, maar Novo probeerde dat via de rechter tegen te houden.

Maandag oordeelde de voorzieningsrechter in Lelystad dat de beelden, gemaakt met de bewakingscamera van de instelling, getoond mogen worden. Nieuwsuur zendt de beelden maandagavond uit.

NOVO heeft 80 vestigingen in Groningen en Drenthe. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar al deze vestigingen naar aanleiding van het incident met de gehandicapte vrouw, zo werd 2 maanden geleden duidelijk.

Een eerder IGZ-rapport over de vestiging in Onnen was al aanleiding om deze te sluiten. In het rapport krijgt het behandelcentrum ervan langs. Het personeel bedoelt het goed, concludeert de inspectie, maar is te veel bezig met het beperken van de vrijheden van de bewoners en te weinig met hun ontwikkeling




Bron

zondag 4 augustus 2013

Man veegt druppels van voorhoofd met 50-eurobiljet

De financiële crisis mag Ierland dan wel zwaar getroffen hebben, sommige inwoners hebben er niet heel veel last van. Enkele dagen geleden is bij toeval een welgestelde gokker gefilmd die regendruppels (of zweetdruppels) van zijn voorhoofd veegt met een briefje van 50 euro.

Het tafereel speelde zich af tijdens een groot paardenkoersfestival van Ierland, de Galway Races. Precies op het moment dat Barry Orr van goksite Betfair wordt geïnterviewd, zien we op de achtergrond de gokker druppels van zijn voorhoofd en wangen vegen met een 'fifty'.





Bron

Brit bezoekt alle landen ter wereld, zonder vliegtuig

De Brit Graham Hughes heeft er vier jaar over gedaan, maar het is hem gelukt. Hij is de eerste mens op aarde die ieder land heeft bezocht zonder daarvoor in het vliegtuig te stappen. Dit meldt de Engelse editie van Metro.

Hughes heeft in vier jaar tijd ruim 257.000 kilometer afgelegd en hield tijdens zijn trip een videodagboek bij. Dit dagboek heeft hij nu gecompileerd tot een vier minuten durend filmpje waarin hij in ieder land de kijker groet.

De wereldreiziger noemt zichzelf 'filmmaker, reisblogger en televisiepresentator' en claimt dat zijn reis, Odyssey Expedition genaamd, goedkoper was dan naar een universiteit gaan. 'zijn reis beschrijft hij als een 'avontuur van epische proporties'. Zo zat hij vier dagen lang in een lekkende houten boot om een oceaan over te steken naar Kaapverdië, zat hij een week lang in de gevangenis in Congo en werd hij gearresteerd toen hij stiekem Rusland probeerde binnen te komen.

Maar Hughes heeft niet alleen gereisd. Hij heeft ook genoten van de plekken waar hij terecht kwam. 'Ik heb krokodillen gevoerd in Australië, heb gejaagd op Komodovaranen, heb vrienden gemaakt met orang-oetans op Borneo en heb levende inktvis gegeten in Zuid-Korea,' legt hij uit.

De reis van de Brit eindigde afgelopen december toen hij de grens met Zuid-Soedan overstak en daarmee de eerste mens ter wereld werd die alle soevereine landen ter wereld bezocht zonder gebruik te maken van het vliegtuig. Omdat hij niet vloog moest Hughes reizen per boot, bus, taxi en trein. En dat alles met een budget van 75 euro per week.


Kinderen zetten aangeklede paspop op treinrails

Drie kinderen in Rusland haalden afgelopen week een vervelende stunt uit op het traject van de Russische hogesnelheidslijn 'Sapsan.'

Zij plaatsten op hun gemakje een aangeklede paspop op de treinrails. De machinist werd een hartaanval bespaard doordat de beveilingscamera (zie beelden boven) van de Russische treindienst de actie registreerde. De verkeersleiding kon daardoor de machinist op tijd waarschuwen.

Zonder vaart te minderen denderde de trein vervolgens over de paspop. De kinderen werden later opgepakt. De ouders van de jeugdige onverlaten kunnen een forse boete tegemoet zien.




Bron Bekijk de video

Bodem Grevelingenmeer dood: 'gitzwart, spookachtig onderwaterlandschap'

Koeien zoeken verkoeling in het Grevelingenmeer. © anp.


Er leeft niets meer in de diepte van het Grevelingenmeer. Onder de 16 meter diepte is te weinig zuurstof over voor planten, dieren en andere organismen om te overleven. Daardoor is op de bodem van het meer op de grens van Zeeland en Zuid-Holland een 'gitzwart, spookachtig onderwaterlandschap', ontstaan. Dat meldde Peter van Bragt van de stichting Anemoon zondag.

De situatie is ontstaan omdat er geen getijdestroming meer is in het zoutwatermeer. 'In het voorjaar, als het oppervlaktewater opwarmt, ontstaan er in de diepte zogeheten spronglagen. Omdat die een andere temperatuur hebben, mengen ze niet meer goed met de rest van het water. Daardoor krijg je een laag in het water die voorkomt dat de zuurstof diep doordringt', legt Van Bragt uit.

Spronglaag
In het Grevelingenmeer ligt op dit moment op 9 meter en 16 meter diepte zo'n spronglaag. In de bovenste laag is veel zuurstof en dus ook veel leven. Onder de 9 meter is het al een stuk minder, maar onder de 16 meter leven alleen nog maar zwavelbacteriën, die zonder zuurstof kunnen. 'En die bacteriën zijn niet in staat om de bodem schoon te krijgen.'

België zet extra politie in vanwege terreurdreiging



Brussels Airport © epa.


België zet extra agenten in vanwege de verhoogde terreurdreiging waar de Verenigde Staten vrijdagavond voor waarschuwden. Dat heeft een woordvoerder van het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bevestigd.

De extra agenten zouden volgens Belgische media worden ingezet op bepaalde stations en Brussels Airport, maar de woordvoerder wilde niet in detail treden.

Het algehele dreigingsniveau in België blijft op code twee staan, maar voor sommige plekken kan er een verhoogde code gelden. De politiediensten zijn zaterdagavond op de hoogte gebracht.

Nederland
Nederland heeft geen concrete informatie dat er een dreiging in onze richting is, meldde een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Over eventuele maatregelen deed hij geen uitspraken. Wel wordt de situatie in contact met de Belgen 'scherp in de gaten gehouden'.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft staan op substantieel. Dat is het een na hoogste dreinigingsniveau op een schaal van vier. Het houdt in dat de kans op een aanslag in Nederland reëel kan zijn, dat er in vergelijkbare landen aanslagen plaatsvinden en/of dat er op aanzienlijke schaal radicalisering en rekrutering plaatsvindt.

De VS waarschuwden hun onderdanen voor terroristische aanslagen, vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Al-Qaeda en bondgenoten zouden terreuraanslagen plannen, mogelijk deze hele maand. De Amerikanen besloten daarom een reeks ambassades in de regio te sluiten. Ook de Nederlandse ambassade in Jemen ging uit voorzorg dicht.


Drie joggers op Curaçao doodgereden

De lichamen van de drie slachtoffers worden onderzocht. © anp.


Drie joggers zijn zondag op Curaçao doodgereden. De 23-jarige automobilist reed na het ongeluk door, maar kon alsnog door de politie worden gearresteerd doordat getuigen van het ongeluk hem achtervolgden en uiteindelijk klemreden. De slachtoffers, een 58-jarige Nederlandse vrouw, een 22-jarige Curaçaose vrouw en een 67-jarige Curaçaose man, deden mee aan een sponsorloop.

Hoe de aanrijding ontstond, is niet bekend. De drie slachtoffers overleden ter plekke, zo maakte de politie bekend.

De zaak heeft op het eiland veel commotie teweeg gebracht. Veel mensen uiten hun emotie op sociale media. De dader reed volgens de politie met hoge snelheid op de groep wandelaars in die met hun actie geld inzamelden voor de lokale scouting. De politie zegt de zaak nog te onderzoeken en geeft verder geen informatie.

Terdoodveroordeelde pleegt zelfmoord vlak voor executie

Een Amerikaanse terdoodveroordeelde heeft in zijn cel zelfmoord gepleegd, enkele dagen voordat hij zou worden geëxecuteerd. Billy Slagle (44) zou komende woensdag ter dood worden gebracht. Zijn lichaam is zondagochtend aangetroffen in zijn cel in de Chillecothe-gevangenis in Columbus, Ohio; hij had zichzelf opgehangen.

Slagle was veroordeeld voor het doodsteken van Mari Anne Pope, een buurvrouw, tijdens een roofoverval in 1987.

Twee weken geleden wees gouverneur John Kasich van Ohio een verzoek tot gratie af. Ook het hof van beroep ging niet op het verzoek in. Zelfs de officier van justitie Tim McGinty had nog om clementie gevraagd, omdat volgens hem Slagle bij een rechtszaak in de huidige tijd vermoedelijk geen doodstraf zou krijgen opgelegd.

Toen hij de misdaad pleegde, was Slagle 18. Hij had een verleden van alcohol- en drugsverslaving.

De veroordeelde zou vanaf vandaag onder strikt toezicht komen, om te voorkomen dat hij zelfmoord zou kunnen plegen.