Translate

zaterdag 3 augustus 2013

Wijnboer verkoopt miljoen liter gekleurd water als wijn

Een Roemeense wijnleverancier heeft de afgelopen 7 maanden door heel het land ruim 1 miljoen liter wijn verkocht, waarvoor letterlijk geen enkele druif is gebruikt. Dat meldt de Roemeense televisiezender PRO TV zaterdag.

De zogenaamde wijn is samengesteld uit onder meer alcohol, water, kleurstof en een aantal chemicaliën. De zaak kwam aan het licht doordat de belastingdienst het bedrijf van fraude verdacht en de inspectiedienst van het ministerie van Landbouw terloops ook een controle op de wijn liet uitvoeren. De drank, zowel rood als wit, is door heel Roemenië aan winkels verkocht.

In het depot vond de inspectiedienst nog ruim 25.000 liter klaar voor leverantie. De gehele voorraad is in beslag genomen. Volgens de inspectiedienst is het product niet bedreigend voor de gezondheid.

Doodziek meisje (6) uitgezet naar Polen


Met acute leukemie op vliegtuig gezet

Renata © De Vijfde Dag.


De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft eind 2012 een doodziek Georgisch meisje met haar familie uitgezet naar Polen. Bij Renata Agamiryan (6) werd een dag later acute leukemie geconstateerd. Dit meldde het tv-programma De Vijfde Dag woensdagavond.

Renata werd ziek maar kreeg wekenlang niet de medische hulp die ze nodig had. De doktersassistent in het asielzoekerscentrum nam de klachten van de ouders niet serieus en weigerde het kind door te verwijzen naar een arts. Overal werd het gezin genegeerd, zo vertellen de ouders in De Vijfde Dag.

Opgesloten
Toen Renata vier dagen achter elkaar bloedneuzen had, ging het gezin op eigen gelegenheid naar de huisarts. Nadat ze eindelijk een arts hadden gesproken en hij een recept uitschreef voor een bloedonderzoek, werd het gezin vervolgens genegeerd door de medici in het asielzoekerscentrum en werd de bloedtest niet afgenomen. In de dagen hierna werd het gezin opgesloten in een cel, overgebracht naar het detentiecentrum in Rotterdam en uitgezet naar Polen. Het Georgische gezin was via Polen naar Nederland gekomen.

Chats leden al-Qaida duiden op terreuraanslagenChats op internet tussen leden van al-Qaida of daaraan gelieerde terreurbewegingen hebben de Verenigde Staten op scherp gezet. Ze vormen de aanleiding voor de VS om wereldwijd te waarschuwen voor mogelijke terreuraanslagen in augustus. Uit voorzorg gaan zondag 21 ambassades en consulaten dicht in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en zuidelijk Azië.

Ook Groot-Brittannië en Duitsland zijn bevreesd voor terreur. De Britse en Duitse ambassade in Jemen zullen in elk geval zondag en maandag dicht zijn. Nederland sluit geen ambassades. Er was al een negatief reisadvies voor Jemen van kracht.

De chats kwamen vanaf het Arabische schiereiland, zo hebben functionarissen in Washington laten weten aan diverse Amerikaanse media. De communicatie was al weken gaande, maar werd de afgelopen dagen veel intensiever.

De plannen voor aanslagen op Amerikaanse of andere westerse doelen zouden in een vergevorderd stadium zijn. De grootste dreiging zou Jemen betreffen.

Met name in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de kans op een terreurdaad groot, aldus het Amerikaanse ministerie. Een aanslag zou op of vanuit het Arabische schiereiland kunnen worden gepleegd. Al-Qaida en aan de terreurorganisatie verwante groeperingen 'blijven terreuraanslagen plannen in de regio en daarbuiten'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag Amerikanen die waar ook ter wereld op reis zijn geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten.

De waarschuwing voor terreur geldt vooralsnog voor de hele maand augustus. De ambassades en consulaten gaan vooralsnog slechts één dag dicht.

Mobieltje bij fietsstuur binnenkort ook taboe

Whatsappen of internetten op de fiets leidt tot tientallen ongelukken per jaar. Dat is de boodschap van de campagne die de overheid en Veilig Verkeer Nederland volgende maand gaan voeren. Dat schrijft het AD.

VVN signaleert sinds 2000 een stijging van het aantal ernstig gewonde fietsers. Jaarlijks overlijden er 200 en belanden 71.000 fietsers op de eerste hulp. Of dat een direct geval is van telefoongebruik, durft VVN niet te zeggen.

Volgens VVN is door slechte registratie niet precies te zeggen hoeveel ongelukken er door het gebruik van mobiele telefoons worden veroorzaakt. Bij een ongeval met een fietser wordt de oorzaak vaak niet geregistreerd. 'Als er geen auto bij betrokken is, komt de politie niet eens altijd. Daarnaast zullen veel fietsers verzwijgen dat ze werden afgeleid door hun telefoon', zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Voormalig landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee pleit al langer voor een verbod op het gebruik van mobieltjes tijdens het fietsen.

Spee bepleit een stevige aanpak: 'De groep die die mobieltjes in het verkeer gebruikt, jongeren van 12 tot 24, onderschat de gevaren en overschat het eigen kunnen. Ze moeten een bekeuring krijgen, of hun telefoon moet een maand worden afgepakt. Misschien leren ze het dan af.'Bron

'Oma, wat doet die mummie op zolder?'

© epa.


Toen de 10-jarige Alexander Kettler op de zolder van zijn oma's huis in de Duitse stad Diepholz aan het spelen was, deed hij een bijzondere ontdekking. Een Egyptische sarcofaag met daarin een intacte mummie lag er blijkbaar al meer dan vijftig jaar onaangeroerd bij zonder dat de grootmoeder er weet van had.

De oma keek dan ook vreemd op toen het kind zijn vondst kwam melden. Naast de mummie bevatte de kist, die helemaal met hiërogliefen bedekt was, nog een Egyptisch dodenmasker en een canope of grafvaas waarin de ingewanden van de overledene werden bewaard. Volgens de vader van Alexander zijn die laatste attributen wellicht vals maar die mummie zou wel eens authentiek kunnen zijn. Hij wil de voorwerpen op hun echtheid laten onderzoeken door specialisten in Berlijn.

Opa Kettler, die twaalf jaar geleden gestorven is, heeft in de jaren vijftig een reis naar Noord-Afrika ondernomen. Waarschijnlijk heeft de zwijgzame man toen de ongebruikelijke souvernirs meegebracht. In die tijd werden er nog echte mummies stammend uit de Oudheid verhandeld.Bron

Familiedrama België: vader elektrocuteert kinderen

De autopsie op de twee kinderen die gisteravond omkwamen bij het familiedrama in Chênée (vlakbij Luik, België) bevestigt dat de broers zijn omgekomen door elektrocutie. De vader die het drama aanrichtte, kon vandaag nog niet worden verhoord.

Hij verblijft in het ziekenhuis, nadat hij geneesmiddelen had geslikt en zijn aders had doorgesneden. Het parket gaat de termijn om hem te verhoren met 24 uur verlengen. De vader werd gisteravond buiten bewustzijn naar het ziekenhuis gebracht, maar hij verkeerde vandaag niet meer in levensgevaar.

Het familiedrama vond gisteravond omstreeks 21.30 uur plaats. Onderzoek toonde aan dat de vader een haardroger in de badkuip wierp waar de kinderen in zaten. Hij had eerder ook al zijn echtgenote bedreigd omdat zij hem wilde verlaten.

'Als zij vertrekt, vertrek ik met de kinderen'
Gisteren was de vrouw even weg. Toen ze terugkwam, kreeg ze de voordeur niet open. Uiteindelijk kon ze via de achterdeur naar binnen. Ze trof de jongens aan in het bad. Door haar geroep werden de buren gealarmeerd. De medische hulpdiensten en de brandweer van Luik waren snel ter plaatse, maar de kinderen stierven ter plaatse.

Voor de vader zijn kinderen ombracht, had hij nog een boodschap op de muren geschreven. 'Als zij vertrekt, vertrek ik met de kinderen.'Bron

vrijdag 2 augustus 2013

Verborgen camera mag tegen bijstandsfraude

Om bijstandsfraudeurs op te sporen, mogen autoriteiten onder meer verborgen camera's gebruiken. Dat zegt voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in De Telegraaf van vrijdag. 'Om misstanden aan de kaak te stellen zijn deze onorthodoxe methoden in uitzonderlijke gevallen aanvaardbaar', zegt Kohnstamm.

Een nog onbekende gemeente wil geheime camera's gebruiken om uitkeringsfraudeurs te betrappen. Volgens Kohnstamm kunnen de camera's een oplossing zijn 'als er een sterke verdenking is van woonfraude en het is niet gelukt om het bewijs met normale middelen boven water te krijgen'.
Bron

'Steeds meer mensen vluchten om schuld'Er zijn in Nederland ongeveer 64.000 mensen onvindbaar voor hun schuldeisers. Dat meldde RTL Nieuws vrijdag op basis van gegevens van het Bureau Krediet Registratie.

Het aantal is ruim twee keer zo hoog als in 2007. Door de economische malaise zijn veel mensen in de schulden gekomen en een deel is dus onbereikbaar voor de schuldeisers.

Een deel komt terecht bij de daklozenopvang, anderen houden zich op bij vrienden en kennissen, of bijvoorbeeld in oude caravans en bungalows.
Bron

'Gevaar op spoor door manier van spreken'

Machinisten en treindienstleiders klagen over de nieuwe manier waarop ze met elkaar moeten spreken. Spoorbeheerder ProRail heeft vorig jaar een bijna militaire manier van spreken ingevoerd, maar die is verwarrend en daardoor gevaarlijk. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. De krant baseert zich op een brief van een groep treindienstleiders uit Utrecht aan ProRail.

Als voorbeeld noemen de treindienstleiders in incident waarbij een passagier op spoor 12 onwel werd. 'Conform de nieuwe regels was de ambulance naar 'spoor één-twee' gestuurd. Pas toen de ambulancebroeders op het perron dat tussen de sporen één en twee in lag arriveerden, werd duidelijk dat ze op spoor twaalf moesten zijn', meldt de Volkskrant.

ProRail bevestigt het bestaan van de brief, maar volgens een woordvoerster gaat het om een beperkt aantal klagers. 'Het overgrote deel van de treindienstleiders is het eens met de nieuwe werkwijze', die op 1 januari is ingevoerd. Het NAVO-alfabet wordt overigens al vanaf begin jaren '90 gebruikt op het spoor.

De woordvoerster van ProRail zegt dat de regels zijn aangescherpt volgens Europese richtlijnen omdat er soms onduidelijkheden waren. 'Door de strakkere manier van communiceren, zoals ook op Schiphol gebeurt, gaat de veiligheid verder omhoog.'

Met de ontevreden treindienstleiders is de spoorbeheerder in gesprek om hen te laten zien waarom de veranderingen toch noodzakelijk zijn.

Bij het voorval met de ambulancebroeders weet ProRail niet wat er mis ging. Ook richting buitenwereld is de communicatie goed, concludeert de zegsvrouw.
Bron

Vrouw ziet arrestatieteam verschijnen na googelen op snelkookpan

© ap.


Net nu de Verenigde Staten zwaar onder vuur liggen voor het spioneren van bijna iedere internetgebruiker, krijgt een Amerikaanse familie uit New York ongewild een voorproefje van hoe het er aan toegaat. Mama googelt 'snelkookpan', papa googelt 'rugzak', zoonlief klikt wat artikelen aan over de aanslagen in Boston en plotsklaps staat er een antiterreureenheid voor de deur.

Het overkwam blogger en journaliste Michele Catalano. Ze was op het internet op zoek naar een snelkookpan om haar quinoa in klaar te stomen, een Zuid-Amerikaanse lekkernij. Haar man had dezelfde computer gebruikt om een nieuwe rugzak te zoeken. Hij had er namelijk eentje nodig, dat gebeurt. Ook hij tikte met zijn onschuldige vingers zoektermen in Google in.

Aanslagen Boston
En dan was er nog hun twintigjarige zoon, die ook al op de familiecomputer zat. Hij klikte links aan naar sites waar getoond wordt hoe je zelf bommen kan maken. Hij deed dat uit nieuwsgierigheid, nadat hij heel wat gelezen had over de aanslagen in Boston. Eén plus één plus één was drie, en dat was blijkbaar net iets te veel voor de antiterreurunits, die plots in groten getale om 9 uur 's morgens uitrukten naar het huis van de Catalano's. Zes agenten in drie zwarte SUV's, die de woning omsingelden en het huis doorzochten.

'De leesgewoontes van mijn zoon in combinatie met mijn zoektocht naar een snelkookpan en die van mijn man naar een rugzak deed ergens in een antiterreurcel een alarm rinkelen', schreef Michele Catalano op haar blog.

Big Brother
Lang bleef de speciale eenheid niet: het was weer één van de 99,9 procent van dat soort gevallen waar het loos alarm is. Maar wat het gezin zich natuurlijk, samen met vele medeburgers, afvraagt, is: hoe weet de overheid in godsnaam wat wij googelen? De vraag is uiteraard brandend actueel, nadat Edward Snowden de klokken luidde en met een beschuldigende vinger naar het National Security Agency wees. Snowden kreeg net, tot grote ergernis van de VS, een jaar lang asiel aangeboden in Rusland.

De FBI heeft ontkend dat de 'Joint Terrorism Task Force' de inval in het huis van de Catalano's zou uitgevoerd hebben. Wie dan wel, is niet bekend. Maar volgens Michele Catalano's blog waren het geen kookfanaten. 'Wat is quinoa in hemelsnaam?', vroegen ze haar na haar verklaring waarom ze een snelkookpan wilde.Bron

Vlaamse machinist vergeet te tanken en valt stilEen Vlaamse trein tussen Lommel en Lier is stilgevallen omdat de machinist was vergeten te tanken. De dieseltrein met 15 passagiers moest door een andere trein naar een station worden geduwd.

'Ik wist niet eens dat treinen nog op brandstof reden', aldus een verbaasde reiziger in Vlaamse kranten donderdag. Volgens haar hing een sterke dieselgeur in de trein toen de conducteur vertelde dat de machinist niet voldoende had getankt. De conducteur zou ook nog hebben gezegd dat de bestuurder onmogelijk kon zien dat er te weinig brandstof in de tank zat.

De passagiers moesten overstappen. Maar van de vervangende trein bleken de deuren defect. Uiteindelijk kwamen sommige reizigers met ruim drie uur vertraging aan.

Bron

donderdag 1 augustus 2013

Man filmt aanval van eland op zichzelf

In Noorwegen heeft een niet al te snuggere fotograaf een stommiteit begaan die verregaande gevolgen had kunnen hebben. Toen Arvid StrØmnes eergisteren tijdens een fietstocht nabij Fredrikstad een eland spotte, besloot hij het dier te filmen.

De eland had echter een kalf bij zich, waardoor StrØmnes door middel van een uithaal een flinke waarschuwing kreeg op afstand te blijven. Hij begreep het signaal van het dier niet, en ging opnieuw dichterbij.

De tweede keer bleef het niet bij een waarschuwing, waardoor de eland StrØmnes tegen de grond werkte en hem schopte. 'Het was niet zo slim', geeft de man toe in de krant Fredrikstad Blad. Hij kwam ervan af met een blauwe plek.Bron

Man vraagt lage straf voor vrouw die hem dood wilde
Julia Merfeld. © ap.Echtgenoot van een vrouw die een moordenaar inhuurde om hem te vermoorden, heeft een opmerkelijk pleidooi gehouden in de rechtbank. De 27-jarige Jake Merfeld uit Michigan smeekte om niet te streng op te treden tegen zijn 'godzalige vrouw'.


'Ik vergeef mijn vrouw met heel mijn hart om wat ze heeft gedaan uit haat', zei Merfeld. 'Ik weet dat ze een geweldige persoon is. Ze is een godzalige vrouw.'

De 21-jarige Julia werd betrapt toen ze aan het onderhandelen was met een huurmoordenaar om haar echtgenoot om te brengen. Ze had er 50.000 dollar voor over omdat ze dacht dat zijn dood een eenvoudigere oplossing zou zijn dan een scheiding. 'Op die manier zou ik me geen zorgen hoeven maken om het oordeel van mijn familie en om het feit dat ik zijn hart zou breken', legde de vrouw uit.

De smeekbede van Jake wierp zijn vruchten af. Zijn vrouw en moeder van twee kinderen werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 8 maanden. 'De twee personen die me het nauwst aan het hart liggen, mijn man en God, hebben mij vergeven en zij zijn de enige twee die er toe doen', reageerde Julia op haar straf.
Bron

Energiemaatschappij stuurt aanmaning naar lantaarnpaal

© thinkstock.


In Nieuw-Zeeland heeft een energiemaatschappij een aanmaning gestuurd naar een lantaarnpaal, waarin gedreigd wordt de stroom af te sluiten als de rekening niet betaald zou worden. Dat schrijft de krant Taranaki Daily News vandaag. De maatschappij Meridian Energy legde uit dat de brief door een computerprogramma automatisch was gegenereerd.

De brief was geadresseerd aan de bewoner van 771800 Streetlights NPDC Control Point 394, 9 Shearer Drive in het plaatsje Oakura. De man die in Shearer Drive aan nummer 9 woont, kreeg de aanmaning in zijn brievenbus. Hij heeft echter een andere stroomleverancier.

'Ik ben naar de lantaarnpaal gegaan en heb aangeklopt, maar niemand deed open', grapte de man in de krant. Ook de maatschappij kon om de zaak lachen. Meridian Energy verontschuldigde zich voor het ongemak en zei vrij zeker te zijn dat niemand in de lantaarnpaal woont.
Bron

'Domme' telefoondief geeft eigenares kijkje in zijn leven

Hafid, zittend in zijn appartement in Dubai © lifeofastrangerwhostolemyphone.tumblr.com/.


Het zal je maar overkomen, ben je lekker op vakantie op Ibiza, wordt op het strand je smartphone gestolen. Balen natuurlijk, maar nadat de Duitse toeriste weer thuis was gekomen van vakantie, verschenen er enkele maanden later plots foto's op haar computer die de smartphone-dief had gemaakt met de telefoon.

Op het toestel stond namelijk de populaire app Dropbox, geactiveerd met de camera-upload functie. Zo kon de onfortuinlijke Duitse ongewild meegenieten van het wel en wee van Hafid uit Dubai, die gretig gebruikt maakt van de moderne snufjes van de telefoon.

Zo fotografeert Hafid zichzelf voor allerlei aardige plekjes in Dubai, krijgen we een kijkje in zijn (rommelige) appartementje, en probeert hij ook nog eens via Skype contact te leggen met wat vriendinnen van de Duitse.

Geïnspireerd door al de fraaie kiekjes besloot zij het hele internet mee te laten genieten via een weblog. De foto's van de 'douchebag', zoals zij Hafid noemt, voorziet ze van snedig commentaar. Hafid is zich waarschijnlijk nog onbewust van zijn snel groeiende bekendheid op internet.
Bron

woensdag 31 juli 2013

Chinese wetenschappers kweken tanden uit urine

© thinkstock.

De gekweekte tanden. © Cell Regeneration Journal.

Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd tanden te laten groeien uit stamcellen afkomstig uit urine. Dit soort tanden zouden volgens wetenschappers in de toekomst een oplossing kunnen zijn voor mensen die hun tanden verliezen door verwaarlozing of ouderdom.

De resultaten staan gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Regeneration. Het onderzoeksteam gebruikte cellen uit urine van muizen en lieten die in een laboratorium verder ontwikkelen tot stamcellen.

De wetenschappers plaatsten een mix van deze stamcellen en ander materiaal in de muizen. Na drie weken begon de celbundel op een tand te lijken. De gekweekte tanden waren echter niet zo hard als normale tanden. 'De tandachtige structuur bevatte tandmerg, tandbeen en tandglazuur', melden de wetenschappers.

Sceptisch
Wetenschappers reageren sceptisch op het resultaat. Zo vertelt Chris Mason, stamcelwetenschapper aan het University College London, aan de BBC: 'Urine is waarschijnlijk een van de slechtste bronnen. Urine bevat weinig cellen, daardoor kan het niet op een efficiënte manier worden omgezet in stamcellen.'

Hij waarschuwt daarnaast voor het risico op infecties door bacteriën uit urine. In urine is de hoeveelheid bacteriën veel hoger dan in andere celbronnen. 'Je zou het gewoon niet op deze manier moeten doen', aldus Mason.
Bron

'Bigfoot' weer eens gespot in Canada

Bigfoot (de Indiaanse naam luidt Sasquatch) is een veronderstelde primaatsoort van maximaal 2,5 meter groot uit de Verenigde Staten en Canada, en zou net als de mens rechtop lopen.

In 1967 werd door Roger Patterson en Bob Gimlin een filmopname gemaakt van een vermeende vrouwelijke Sasquatch in een bos in Bluff Creek, Californië. Dit legendarisch stukje film kun je hieronder zien.

Afgelopen week was het weer eens zover. Ditmaal trof een stelletje in Brits-Columbia in Canada Bigfoot aan. Ze grepen onmiddellijk hun camera en filmden bovenstaande beelden.Bron

Kat overleeft 12.000 km lange bootreis zonder eten

Pinay © AP/County of Los Angeles Department of Animal Care and Control.

Een kat die als verstekeling op een vrachtschip van de Filippijnen naar Los Angeles is meegekomen, heeft de reis maar net overleefd. Het 4-jarige beestje moest het op de 11.750 kilometer lange reis zonder eten of drinken stellen.


Bij aankomst in Los Angeles werd de kat meer dood dan levend aangetroffen, maar inmiddels is het beest na verblijf in een dierenhospitaal alweer behoorlijk aangesterkt. Volgens het ziekenhuispersoneel is Pinay, zoals ze hem hebben gedoopt, nog wel wat schichtig, maar klaar om te worden geadopteerd.


Bron

Man vangt haai en kruipt erin

© kos.


Letterlijk een grote vis aan de haak slaan, dat vraagt om een originele foto. De vangst gewoon vastpakken en er triomfantelijk mee poseren, is geen spek voor de bek van een Australische man. Maar in de huid van de haai kruipen daarentegen, is nog niet eerder vertoond.

De visser uit de staat Victoria heeft de roofvis dan ook opengesneden en zichzelf in het dier gepropt. Zijn armen komen langs de kieuwen naar buiten terwijl de Australiër doet alsof hij een mes tussen de ogen van de haai steekt.

De foto siert nu een muur in het Metung Hotel in Gippsland en maakt daar de tongen los. Een geschrokken hotelgaste vroeg zich meteen af of de arme man het had overleefd. Wij vragen ons vooral af hoe goed de visser met photoshop overweg kan. Oordeelt u zelf!
Bron

81 kinderen dakloos door brand Paramaribo

In Paramaribo in Suriname is maandagavond het kindertehuis Nos Kasita afgebrand. Hierdoor zijn 81 kinderen dakloos geworden. Dat meldde de lokale nieuwssite dWT Online.

De kinderen zijn dezelfde avond in bussen overgebracht naar het gebouw van de Kamer van Koophandel waar ze de nacht doorbrengen. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft voor matrassen, lakens en kleren gezorgd.

Omdat de kinderen halsoverkop het brandende pand moesten verlaten, zijn veel van hen op blote voeten en in hun pyjama de straat opgerend, aldus dWT Online. De kinderen zijn tussen de 2 en 18 jaar oud. De brand is vermoedelijk ontstaan in de zekeringkast.
Bron

Parasiet eet hersenen meisje op na besmetting in meer

Een zwempartijtje in het Willow Springs Water Park in de Amerikaanse staat Arkansas heeft rampzalige gevolgen voor een twaalfjarig meisje. Ze raakte besmet met een parasiet die nu beetje bij beetje haar hersenen opeet. Kali Hardig verkeert in levensgevaar.

Het kind wordt momenteel in een kunstmatige coma gehouden in het ziekenhuis van Little Rock. 'Een dag na ons dagje naar het Willow Springs Water Park kreeg Kali plots hoge koorts en begon over te geven', vertelt haar moeder. 'Ze had zware hoofdpijn en huilde.'

In het ziekenhuis werd een zeldzame vorm van meningitis vastgesteld, die door de Naegleria-amoebe veroorzaakt wordt. Slechts twee mensen in de Verenigde Staten wisten tot nu toe de ziekte, die niet wordt overgedragen van mens op mens, te overleven.

De Naegleria-amoebe komt voor in het warme water van meren en rivieren en dringt het lichaam binnen via de neus en baant zich dan een weg naar de ruggegraat of de hersenen.

Ook in 2010 zou er zich in het Willow Springs Water Park een besmetting met de Naegleria-amoebe hebben voorgedaan. Redenen genoeg voor de eigenaars om het park nu definitief te sluiten.
Bron

dinsdag 30 juli 2013

Thaise centrale bank verklaart Bitcoin illegaal

© getty.


De centrale bank in Thailand bestempelt het Bitcoin-betalingsverkeer als illegaal. Een van de redenen is dat er voor cryptografische valuta nog geen wetten zijn, meldt Wired.

Het kopen en verkopen van Bitcoins is nu illegaal. Goederen mogen niet gekocht of verkocht worden met Bitcoins, en het is ook verboden om vanuit het buitenland Bitcoins te ontvangen of buitenlanders met de digitale valuta te betalen. Het is onduidelijk of de wet zal worden aangepast, maar tot die tijd is de lokale Bitcoin-exchange Bitcoin Co. offline gehaald.

Egyptenaren vaker agressief naar toeristen


Reisadvies aangescherpt

Toeristen in Egypte © reuters.


Egyptenaren reageren in toenemende mate negatief op buitenlanders. Toeristen en andere reizigers kunnen zelfs agressief worden benaderd. Daarvoor waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in een aangescherpt reisadvies.

De waarschuwing geldt vooral voor buiten de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba. Het ministerie ontraadt reizen naar het Noord-Afrikaanse land waar het momenteel zo onrustig is. Verblijf in de resorts kan wel, maar toeristen moeten dan wel extra waakzaam zijn. Advies is met het vliegtuig te reizen via de luchthavens in Sharm-el-Sheikh, Hurghada en Marsa Alam, en eventueel via het vliegveld van Caïro.

De machthebbers in Egypte liggen in de clinch met de Moslimbroederschap. Afgelopen weekend kwamen zeker 80 mensen om het leven bij confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van de afgezette islamitische president Mohamed Mursi.
Bron

Schade hagel Duitsland meer dan 200 miljoen

Foto ter illustratie. © anp.


De schattingen van de schade door het noodweer in Duitsland afgelopen weekeinde zijn opgelopen naar meer dan 200 miljoen euro alleen al in de deelstaat Baden-Württemberg. Dit hebben verzekeraars woensdag bekendgemaakt. Het kan nog weken duren voordat het definitieve schadebedrag bekend is.

Vooral de grote hagelstenen hebben veel schade veroorzaakt. Meer dan 10.000 auto's zijn gehavend.
Bron

15.000 kilo visnetten uit zee voor hergebruik

© anp.


Maar liefst 15.000 kilo oude visnetten zijn de afgelopen maanden uit de Noordzee gevist. Duikers doken tijdens speciale expedities rond scheepswrakken ruim 3000 kilo op, een bergingsbedrijf leverde nog eens 12.000 kilo aan. Dat meldde de vereniging Kust & Zee dinsdag.

De vereniging wil zo veel mogelijk visnetten van de zeebodem halen, omdat dieren daarin verstrikt raken en sterven. De oude netten worden gerecycled tot garen, waarvan weer producten als sokken, ondergoed of tapijt wordt gemaakt.

Woordvoerder Pascal van Erp is blij met de bijdrage van bergingsbedrijf PAN Salvage. 'Duikers halen slechts kleine stukken net naar boven omdat ze alles met de hand moeten lossnijden. Maar een berger heeft machines waarmee het hele net boven water gehaald kan worden.' Daardoor schiet het opruimen lekker op.

Volgens Van Erp ligt er echter nog flink wat troep op de bodem van de Noordzee. Wereldwijd is dat ongeveer 640 miljoen kilo en 'het meeste ligt in druk beviste zeeën zoals bijvoorbeeld de Noordzee'.

Het is voor bedrijven vaak makkelijker om de netten te laten liggen, omdat ze anders moeten betalen voor het afvoeren, stelt Van Erp. Ook is het soms simpelweg niet mogelijk voor een visser om een verloren net weer boven water te krijgen.

Kust & Zee verdient overigens niet aan de inzamelingsactie, die nog tot oktober duurt. De fabriek die nylon van de visnetten maakt, betaalt alleen voor de transportkosten. In het najaar kijkt de vereniging of en hoe de actie verder gaat.
Bron

Hysterie in dierenpark Emmen: Bavianen vluchten boom in

Ook in 2007 vertoonden de mantelbavianen in Emmen hysterisch gedrag. De apen bleven zitten op een stukje rots en weigerden hun plek te verlaten. Een aantal van hen was in een boom geklommen. Ze staarden allemaal naar de Afrikasavanne. Ook met hun favoriete voedsel waren ze niet van hun plek te krijgen. © anp.


Normaal gesproken zijn de mantelbavianen in Dierenpark Emmen erg actief, reageren ze als de verzorger langskomt met eten en leven ze op de grond. Nu niet. Sinds maandagavond vertonen de apen merkwaardig en paniekerig gedrag. Dat meldt de NOS.

De bavianen eten niet meer en komen niet van hun plek. De meeste van de 112 apen zitten dinsdag volgens de NOS dicht bij elkaar, in een hoekje van het verblijf, op een rots. Ze reageren niet op verzorgers met eten. Sommige beesten zijn zelfs in een boom geklommen. De bioloog van het dierenpark noemt het gedrag van de dieren tegen de omroep hysterisch.

Gisteravond wilden de bavianen een uur lang niet naar binnen om te gaan slapen. Vanmorgen wilden ze niet meteen naar buiten.

De bioloog weet niet precies wat er aan de hand is. Volgens hem zou er iets aan de hand kunnen zijn met de bavianen die binnen de groep dominant zijn.

Media-aandacht
De bavianen in Emmen vertoonden eerder zulk gedrag in 1994, 1997 en 2007. Het park kreeg zes jaar geleden veel media-aandacht. De dierentuin werd zelfs bezocht door een paragnost en een dierentolk.

Ook stuurden belangstellenden mailtjes waarin ze mogelijke oorzaken noemen voor de paniek. 'We horen van alles. Het zou kunnen liggen aan de voorgenomen verhuizing van het park, ufo's, aardschokken, de overgang van de winter- naar de zomertijd of mogelijk is er een natuurramp in aantocht', zei een woordvoerster toen.

Bron

maandag 29 juli 2013

Politie kiest steeds vaker opsporingsbelang boven privacy

De politie heeft voor de tweede keer in korte tijd een foto van een verdachte op internet geplaatst, luttele uren nadat hij een overval zou hebben gepleegd. Opmerkelijk, want tot voor kort wachtten politie en justitie daar veel langer mee. Critici vrezen voor fouten, maar justitie is overtuigd. 'Ernstige zaken willen we snel oplossen.'

Twee mannen lopen vrijdagavond snackbar Verhage in Vlaardingen binnen. Ze geven een vrouwelijke medewerker een klap op haar hoofd, pakken geld en telefoons af en rennen weg met de buit. Amper 2 uur later plaatst de opsporingsdienst Rijnmond een bericht op Twitter met het nieuws over de overval, een bewakingsbeeld van een van de verdachten en een oproep: 'Wie herkent de dader?'

Een opmerkelijke stap. Hoewel de politie steeds vaker de hulp van het publiek inroept, duurde het tot voor kort nog dagen - of tot de eerstvolgende uitzending van Opsporing Verzocht - voor verdachten aan het publiek werden getoond.

Officier van justitie Henric Rebel, die vrijdagavond betrokken was bij het besluit, erkent dat het gaat om een 'uitzonderlijke stap'. 'We hebben dit slechts één keer eerder gedaan. In maart werd een benzinestation in Capelle aan den IJssel overvallen. Toen verspreidden we zo'n 1,5 uur later beeldmateriaal van de verdachte.'

Het is een nieuwe ontwikkeling, waarbij politie en justitie zich aan strenge regels hebben te houden. Volgens de richtlijnen moet het privacybelang zorgvuldig worden afgewogen tegen het opsporingsbelang. 'Daar staat geen minimumbedenktijd in genoemd,' zegt Rebel. 'Bij de overval afgelopen weekend in Vlaardingen hadden we meteen goed beeld. Bovendien was snel duidelijk dat we weinig andere aanknopingspunten hadden. De verdachte werd bijvoorbeeld niet meteen herkend door de politie. Daarnaast wilden we meteen gebruik maken van de oren en ogen in de omgeving om tot een snelle opsporing te komen. Het gaat om een ernstig feit.'

Vredesoverleg Midden-Oosten na drie jaar in VS hervat

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry © reuters.


De Amerikaanse regering heeft Israëlische en Palestijnse onderhandelaars zondag uitgenodigd om maandagavond en dinsdag in Washington het overleg over vrede in het Midden-Oosten te hervatten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag meegedeeld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft zondag gesproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas en hen persoonlijk uitgenodigd onderhandelingsteams naar Washington te sturen, liet de woordvoerder van het ministerie weten.

Namens Israël neemt onder anderen minister Tzipi Livni van Justitie deel aan het overleg. Namens de Palestijnen reist onder anderen toponderhandelaar Saeb Erekat naar de Amerikaanse hoofdstad. Het is de bedoeling dat zij een werkplan voor de onderhandelingen in de komende maanden uitwerken.

Beide partijen kwamen ruim een week geleden onder grote druk van Kerry overeen de vredesonderhandelingen te hervatten. Het overleg zat 3 jaar muurvast.
Bron

Stad Detroit vraagt faillissement aan

Karakteristiek beeld van een vervallen buurt in Detroit. © reuters.


De Amerikaanse stad Detroit heeft donderdag faillissement aangevraagd voor een federale rechtbank. Dat maakte een woordvoerder van de stad bekend. De stad, bekend om zijn auto-industrie heeft naar verluidt een schuld van tussen de 18 en 20 miljard dollar. Dat meldt de krant The New York Times op zijn website.

De 300 jaar oude stad verkeert al jaren in verval, doordat veel (auto-) industrie uit de regio verdween en daarmee ook honderdduizenden inwoners de stad verlieten.

In de jaren '50 woonden er nog 1,8 miljoen mensen in de stad, tegenwoordig nog 700.000. Het gemeentebestuur wordt al lang slecht beleid verweten. Het is de grootste stad in de Amerikaanse geschiedenis die die stap neemt.

Bron

Letta: fataal busongeluk zeer triest moment voor Italië


 Het dodental door het busongeval zondag in de Zuid-Italiaanse stad Avellino, ten oosten van Napels, is tot 39 opgelopen. Dat heeft de Italiaanse minister van Vervoer, Maurizio Lupi, gezegd. Tien passagiers raakten gewond, onder wie enkele kinderen. De toestand van twee kinderen is kritiek. Onder de doden en gewonden zijn geen Nederlanders. De Italiaanse premier Enrico Letta sprak van 'een zeer triest moment voor Italië'.


Eerst moesten we de gewonden redden, die vastzaten in het voertuig. Daarna moesten we de stoffelijke resten uit de bus halenBrandweercommandant Alessio Barbarulo


De tien gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Avellino, Salerno en Nola. Er zijn berichten dat de gewonden de enige overlevenden van het ongeval zijn. De chauffeur is onder de dodelijke slachtoffers.

In de bus reisde een groep vrienden. Ze hadden gezamenlijk een excursie in de provincie Benevento gemaakt. Daarbij bezochten ze onder meer het kuuroord Telese Terme en de plaats Pietrelcina, de geboorteplaats van de Italiaanse heilige Padre Pio. Ze waren onderweg terug naar Napels. Onder hen zouden zich veel kinderen bevinden.

Over de oorzaak van het ongeluk, op de snelweg A116 op het stuk Bari-Napels, is nog geen duidelijkheid. Sommige bronnen stelden dat een rem van het voertuig niet werkte. Ook een lekke band wordt als oorzaak genoemd. Volgens het eerste onderzoek van de politie zijn er geen remsporen.


File
Volgens getuigen zou de chauffeur zijn ingereden op een file. De politie meldt dat er op de weg met lichtgevende signalen was aangegeven dat er langzaam rijdend verkeer was. De chauffeur verloor volgens de politie de controle over de bus.

Er wordt onderzocht of de wegwerkzaamheden goed en tijdig waren gesignaleerd. Ook naar de technische staat van de bus wordt gekeken. Hij was in maart nog zonder problemen door de APK-keuring gekomen. Op het lichaam van de bestuurder zal sectie worden verricht om te bepalen of hij mogelijk onwel is geworden.

zondag 28 juli 2013

Brandweer haalt ernstig vervuilde man uit huis

Een man is zondagochtend door brandweermannen in beschermende chemiepakken uit zijn woning aan het Klipperpad in Rotterdam-West gehaald. De brandweer droeg speciale pakken omdat de man ernstig vervuild was. Dat meldt RTV Rijnmond.

De man moest naar het ziekenhuis, maar was te dik om zelf naar buiten te komen. Daarom werd hij door de brandweer uit de woning in het Witte Dorp getild. Maar omdat de man en zijn woning erg waren bevuild, nam de brandweer de nodige voorzorgsmaatregelen en gingen de brandweermannen is speciale pakken naar binnen.

De man is vervolgens met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Bron

Ruimtevrachtschip brengt mayonaise en thee naar ISS

Archiefbeeld van de NASA van bemanningsleden aan het werk bij ISS. © AFP.

Een onbemand ruimtevrachtschip met aan boord 2,5 ton voedsel en brandstof is zondagochtend vroeg aan het internationale ruimtestation ISS gekoppeld. Het vaartuig was bijna 6 uur eerder gelanceerd vanaf de Russische basis Baikonur in Kazachstan en kwam zonder problemen bij het station aan. De vluchtleiding heeft dat zondag bekendgemaakt, meldde het Russische persbureau Interfax.

Het vrachtschip bracht onder andere thee, mayonaise en worst mee voor de bemanning van drie Russen, twee Amerikanen en een Italiaan. Het ruimtestation zweeft op een hoogte van ongeveer 400 kilometer boven de aarde.
Bron

Hittegolf is voorbij, maar mooie zomer blijft

Aan de hittegolf is officieel een einde gekomen. Dat meldde een woordvoerder van het KNMI. Zondag kwam de temperatuur in De Bilt niet meer boven de 25 graden uit. Daarmee heeft de hittegolf een week geduurd.

In ons land was sinds donderdag officieel sprake van een hittegolf. Vorige week zondag en de maandag en dinsdag erna was het meer dan 30 graden in De Bilt. Woensdag, donderdag en vrijdag kwam het kwik boven de 25 graden uit en zelfs ook zaterdag nog, toen een zwaar onweer over het land trok .

Het was de eerste hittegolf in Nederland sinds 2006 en de zevende van deze eeuw. Sinds 1901 werd er 39 keer een hittegolf gemeten in Nederland, aldus het KNMI. De hittegolf duurde precies een week. De langste hittegolf duurde 18 dagen en viel in juli en augustus 1975.

Mooie zomer
Liefhebbers van warm weer hoeven niet te wanhopen, want de mooie zomer is nog niet voorbij. Vanaf donderdag wordt het meest droog en opnieuw warm, met middagtemperaturen oplopend richting 30 graden, verwacht het KNMI.

Maar voor het zover is, wordt het in de eerste helft van deze week koeler met geregeld zon, kans op een enkele bui en middagtemperaturen rond 22 graden.
Bron

Grootste zilverbuit ooit uit Brits schipwrak gehaald

De 1.574 zilverstaven hebben een waarde van 26,6 miljoen euro. © ap.

Voor de kust van Ierland heeft een Amerikaanse bergingsfirma 61 ton zilver naar boven gehaald. Het kostbare metaal, goed voor een totale waarde van 35 miljoen dollar (26,6 miljoen euro), komt uit de buik van een Brits cargoschip dat in 1941 tot zinken werd gebracht door een Duitse onderzeeër. Dat meldt de Amerikaanse krant Tampa Tribune.

De 61 ton of 1.547 zilverstaven werden naar boven gehaald door de Amerikaanse firma Odyssey Marine Exploration, die het schip al in 2011 ontdekte. Het is daarmee de grootste en zwaarste buit die ooit uit een schipwrak is gehaald. En met een diepte van 5 kilometer was het meteen ook de diepste reddingsoperatie ooit.

Het zilver heeft aan de huidige zilverprijzen een waarde van zo'n 35 miljoen dollar of 26,6 miljoen euro. 80 procent van de opbrengst gaat naar Odyssey Marine Exploration, 20 procent is voor de Britse regering. Vorig jaar al haalde dezelfde bergingsfirma een eerste deel van de buit uit het schip. Toen ging het om 48 ton zilver dat, door de hogere zilverprijzen van toen, 38 miljoen dollar (29 miljoen euro), waard was.

Cargoschip
De SS Gairsoppa was een Brits cargoschip dat in 1941 op 500 kilometer voor de kust van Ierland getorpedeerd werd door een Duitse onderzeeër. Van de 85 crewleden overleefde er slechts eentje, na 13 dagen in een reddingsboot op zee. 99 procent van de buit, goed voor 2.792 zilverstaven, is nu uit het schip verwijderd.
Bron