Translate

zaterdag 20 juli 2013

'Nederlandse vermoord om ruzie over salaris'

Een geldkwestie is waarschijnlijk de oorzaak van de moord op de Nederlandse Gina van Someren (44) in Cabrera in de Dominicaanse Republiek. Dat verklaart de politie in de woonplaats van het slachtoffer tegenover het AD.

De politie arresteerde drie verdachten. Het gaat om een geliefde (20) van het slachtoffer, een medewerker (24) van de kapsalon in haar kuuroord en een kennis (21) van laatstgenoemde. Van Someren zou hen geld verschuldigd zijn geweest. 'De verdachten beweren dat ze 2 weken niet door haar zijn betaald,' zegt de onderzoeksleider.
Om hoeveel geld het gaat, kan de politie omwille van het onderzoek niet zeggen. Verder speurwerk moet uitwijzen wie van de drie de Nederlandse heeft vermoord.

Personeel van haar kuuroord trof het lichaam van Van Someren woensdagochtend aan in de woonkamer van haar appartement in Cabrera, een plaatsje aan de noordkant van het Caribische eiland. De dode vrouw lag in een plas bloed. Haar lichaam vertoonde vier messteken. Ook was de keel van het slachtoffer doorgesneden. De uit Middelburg afkomstige vrouw werd vermoedelijk dinsdagnacht om het leven gebracht.

Agent moet slagen voor toets nieuwe wapen

Een agent die niet slaagt voor de schiettoets voor het nieuwe wapen, mag ook niet meer met het oude dienstwapen de straat op. Dat is besloten na overleg tussen de korpsleiding en de politievakbonden, meldt de Nederlandse Politiebond (NPB).

Na een driedaagse cursus waarin de procedures van het nieuwe dienstwapen worden aangeleerd zou het onverstandig zijn om politiemensen met het oude dienstwapen te laten werken. Dat een collega, bij ontnemen van het oude dienstwapen, niet volledig inzetbaar is, moet volgens de NPB geen rol moeten spelen. 'De veiligheid moet boven de bedrijfsvoering staan', zegt de bond.

Met de afspraken is een einde gekomen aan de discussie rondom de uitgifte van het nieuwe dienstwapen. NPB vindt het onverstandig om de agent het oude dienstwapen mee geven als hij niet is geslaagd voor de toets van het nieuwe wapen. 'Er kunnen dan twijfels ontstaan over de bekwaamheid als een agent bij een schietincident betrokken raakt.'
Bron

Jeugd staat 1050 euro rood, mobieltje grote boosdoener

Steeds meer jongeren steken zich diep in de schulden. Volgens de grote incassobureaus kampen een paar honderdduizend jongeren in Nederland met betalingsachterstanden. Gemiddeld staan ze 1050 euro in het rood. Dat meldt het AD.

Lindorff, een van de grootste incassobureaus in Nederland, zag het aantal 18- tot 25-jarigen met schulden in één jaar met 17 procent oplopen tot 80.000. Vorig jaar rond deze tijd waren dat er nog 68.000.
Van alle jongeren met betalingsproblemen - studenten én werkende jongeren, jongens én meisjes - zit 11 procent in een lang schuldsaneringstraject.

Algemeen directeur Joop Top van incassobureau Mercuur bevestigt de trend. 'Soms gaat het zelfs om schulden van 15.000 tot 80.000 euro, met uitschieters tot 1,5 ton.'

Steeds meer Russen zoeken asiel in NederlandSteeds meer Russen vragen asiel aan in Nederland. Vorig jaar kwamen er 810 asielverzoeken van mensen uit Rusland. Dat is een stijging van 63 procent ten opzichte van 2011 en meer dan 6 keer zo veel als in 2008. De meesten worden afgewezen, slechts enkele tientallen mogen blijven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Russen wijken ook massaal uit naar de ons omringende landen. In de eerste helft van dit jaar vroegen bijna 10.000 Russen asiel aan in Duitsland, aldus de Duitse immigratiedienst BAMF. In de eerste zes maanden van 2012 waren dat er minder dan 900. In Denemarken is het aantal Russische asielzoekers in een paar jaar tijd meer dan verdubbeld, van 114 in 2009 naar 270 vorig jaar, meldt de Deense statistische dienst DST.

Binnen de hele Europese Unie staat Rusland op de derde plaats. Er vluchten ongeveer evenveel Russen als Syriërs naar de EU. Alleen uit Afghanistan komen nog meer asielzoekers.

De oorzaak van de toestroom is niet duidelijk. Volgens Vluchtelingenwerk Nederland zitten er tussen de Russische asielzoekers niet alleen oppositieaanhangers, maar ook Tsjetsjenen, Jehova's getuigen, homo's en mensen die de dienstplicht willen ontwijken.

De toename valt samen met de terugkeer van Vladimir Poetin aan de macht in Rusland. De oud-spion leidde het land van 2000 tot 2008 en werd in 2012 opnieuw verkozen tot president. Rond die stembusgang, en bij de parlementsverkiezingen enkele maanden eerder, braken demonstraties uit door het hele land. Burgers klaagden massaal over fraude.
Bron

Afgelopen anderhalf jaar 140 vliegtuigen geraakt door bliksem

In anderhalf jaar tijd zijn bij de Inspectie Leefomgeving en Transport 140 meldingen binnengekomen van blikseminslagen in een vliegtuig tijdens de vlucht. Bij acht vliegtuigen die in deze periode in Nederland landden, is schade gerapporteerd. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Het gaat in vrijwel alle gevallen om lichte schade. 'Denk aan kapotte klinknagels en of brandsporen', liet een woordvoerder van de Inspectie weten. Als ook vliegtuigen die buiten Nederland zijn geland worden meegeteld, gaat het in totaal om 18 vliegtuigen waar schade aan ontstond na blikseminslag.

Temperatuur loopt maandag op tot bijna 35 graden

Er komen warme, zeer warme dagen aan, schrijft weerman Michiel Severin van Weerplaza. Maandag kan het zelfs bijna 35 graden worden.

De wolkenvelden, waarmee de dag begint, zijn afgelopen nacht via het noorden het land binnengestroomd. Er zijn vanochtend ook al regio's waar de zon geregeld schijnt en in de loop van de dag wordt het op steeds meer plaatsen zonnig. Vooral in het zuidoosten, oosten en noordoosten gaat de zon vanmiddag flink schijnen en wordt het 25 graden. Daarbij staat weinig wind, uit oostelijke richting. Langs de westkust houden de wolken langer stand. Daar waait de wind uit het noorden met 3 Bft en ligt de temperatuur tussen 20 en 22 graden.

Vannacht en morgen komt de zwakke wind in het hele land uit richtingen tussen oost en noordoost. Droge en warme lucht stromen het land binnen. Bij volop zonneschijn kan het in het zuidoosten en oosten voor het eerst deze vakantie tropisch warm worden met maxima rond 30 graden. Ook op de meeste stranden wordt het aanmerkelijk warmer met temperaturen tussen 23 en 27 graden.

Het warme zomerweer houdt maandag, dinsdag en woensdag aan. In diverse delen van het land wordt het 30 graden, op de warmste locaties maandag zelfs bijna 35 graden. De hitte gaat gepaard met weinig wind maar gelukkig ook met redelijk droge lucht. Hierdoor blijft de hitte-index gelijke tred houden met de officiële temperatuur en blijft de kans op hittestress voorlopig nog minimaal.
Bron

New York geteisterd door hittegolf

Nederlanders die de warmte in eigen land willen ontvluchten, kunnen beter even niet naar New York gaan. De miljoenenstad wordt geteisterd door een hittegolf. De thermometer staat al 6 dagen achtereen overdag op ongeveer 40 graden Celsius en soms nog hoger.

Volgens de autoriteiten is het de langstdurende hittegolf sinds 7 jaar. Ook in andere grote steden als Boston, Washington , Chicago en St. Louis stijgt het kwik overdag tot rond de 40 graden Celsius.

De bevolking zoekt massaal verkoeling in fonteinen, zwembaden en in de zee. De autoriteiten in New York hebben de inwoners opgeroepen het rustig aan te doen en vooral op ouderen en kinderen te letten, die vaak eerder last hebben van de hitte.

Bron

vrijdag 19 juli 2013

Ontsnapte gevangene: 'Ik ben op vakantie, kom daarna terug'

De gevangene die dinsdag in Frankrijk ontsnapte, heeft vakantie opgenomen en zal daarna in zijn cel terugkeren. Dat heeft zijn broer tegen de regionale krant La Voix du Nord gezegd.

De politievakbond heeft verontwaardigd gereageerd. 'Ik zou de broer van de gevangene eraan willen herinneren dat de beste dienst die hij zijn broer zou kunnen bewijzen, is hem te vertellen dat hij zich moet overgeven. Dit is Frankrijk', aldus een zegsman.

De man ontsnapte op weg naar de gevangenis van Sequedin in het noorden van Frankrijk. Volgens zijn broer hebben zij samen woensdag door het centrum van Lille gewandeld. Zij hebben niets gegeten, want als moslims houden zij zich aan de ramadan.


Bron

Opnieuw melding elektrische schok door iPhone

Een man in China ligt al tien dagen op de intensive care in coma nadat hij een schok kreeg tijdens het opladen van zijn iPhone. Het is de tweede keer in korte tijd dat een iPhone in China een elektrische schok veroorzaakt, nadat een vrouw zou zijn geëlektrocuteerd toen ze een iPhone oppakte die aan een oplader zat.


Beijing Wan Bao bericht over het nieuwe geval, waarbij een 30-jarige man een schok kreeg toen hij zijn iPhone 4 aansloot op een oplader. Zijn zus kwam hem te hulp door de oplader uit het stopcontact te halen. De man werd in bewusteloze toestand naar het ziekenhuis gebracht.

De man gebruikte volgens zijn zus geen Apple-oplader, maar een namaakproduct. Dat zou ook het geval zijn geweest bij de vrouw die overleed aan de elektrische schok. Er wordt vaker gewaarschuwd voor namaak-adapters, die gevaarlijk kunnen zijn doordat ze van goedkoop materiaal zijn gemaakt en niet voldoen aan de veiligheidseisen
Bron

Spanjaard bezwijkt na winnen bierdrinkwedstrijd

In het Zuid-Spaanse oord Gea y Truyols is de winnaar van een jaarlijkse bierdrinkwedstrijd bij het vieren van de overwinning bezweken. Winnaar Joaquín Alcaraz Gracia won de wedstrijd op het plaatselijke festival door meer dan 6 liter bier in minder dan 20 minuten op te drinken, meldden Spaanse media vrijdag. Hij leek het goed aan te kunnen en hief de trofee trots omhoog.
Maar korte tijd later, toen Alcaraz op het terras van het café Mary door bewonderaars werd omringd, begon hij over te geven. 'Hij gaf zonder ophouden over en heeft niet meer gesproken', aldus een ooggetuige. Pogingen hem in het ziekenhuis van Murcia te reanimeren zijn niet gelukt. Hij wordt vrijdag in Gea y Tuyols begraven.

Bron

donderdag 18 juli 2013

Dorp wakker door nachtelijk klokgelui

De bewoners van 's-Gravendeel zijn in de nacht van woensdag op donderdag wakker gehouden door op hol geslagen kerkklokken. Om half vijf begonnen de klokken te luiden, en dat drie kwartier lang. De politie werd platgebeld door de inwoners het dorpje in de gemeente Binnenmaas. Dat meldt RTV Rijnmond.

Het ging om de geautomatiseerde klokken van de Hervormde kerk. Iedereen in het dorp werd wakker, zo ook loco-burgemeester Arie Mol. 'De kerk staat midden in het dorp en het was windstil, zegt hij tegen RTV Rijnmond. 'Rond kwart voor vijf hadden al tientallen mensen naar de politie gebeld.'

 Wat de oorzaak van de storing is, was vanochtend nog niet helemaal duidelijk. Wel bleek een zekering gesprongen. 'Toen de medewerker van de gemeente bij de kerk aankwam, was de koster en iemand van de politie al aanwezig. Daarna is de schakelaar van de kerkklokken omgezet', aldus Mol.

Gisteravond brandde er in hetzelfde dorp een grote loods van een tuinaanlegbedrijf aan de Mijlweg af

Bron:

woensdag 17 juli 2013

'Zomerweer houdt hele maand aan'

Zoals het er nu uitziet sluiten we de maand juli droog en warm af. De komende tien dagen houden we temperaturen rond de 25 graden, met aan het einde van volgende week een toenemende kans op een spatje regen. Dat voorspelt Michiel Severin van Weerplaza.

De maand juli zou een 'bijzondere' maand kunnen worden. Zo staat het droogte-record op het punt gebroken te worden en ook het aantal zonuren wijkt af van 'normaal'. 'De zon schijnt normaal 206 uur in De Bilt. Aan het eind van de maand staat deze waarde op 250 uur of net iets meer', vertelt Severin. 'De droogste juli in De Bilt is gemeten in 1921 met 11 millimeter regen. We zitten nu rond de 8 millimeter'. Severin benadrukt wel dat één plensbui of een aantal kleine buitjes aan het einde van de maand genoeg is om aan de drie millimeter te komen. Opvallend voor deze maand is ook dat de temperatuur met een gemiddelde van 17,4 achterloopt, waar 17,9 graden normaal is.

De kansen op een bui nemen vanaf eind volgende week toe. 'Ik verwacht niet dat de weilanden gaan overlopen, we hebben het dan echt over buitjes'.

Voor de komende periode zien de weersomstandigheden er goed uit voor de zonaanbidders. Het kwik ligt dagenlang rond de 25 graden, met in het oosten en zuiden van het land temperaturen die tegen de dertig liggen. Morgen en zondag overheerst de zon en dat zijn volgens Severin de mooiste dagen van de week. Volgende week houdt het zomerse weer aan. Weerplaza verwacht dan ook dat er codes worden ingesteld wegens natuurbrandgevaar. Op dit moment geldt al code geel voor de provincie Noord-Holland.

Tropische hitte
Michiel Severin: 'Uit onderzoek blijkt dat het huidige weerbeeld met temperaturen tussen de 23 en 27 graden en een zwak briesje door Nederlanders wordt omgeschreven als het ideale zomerweer'. De mensen die zitten te wachten op temperaturen boven de dertig graden, kunnen mogelijk in augustus aan hun trekken komen. In 2006 werd het in juli 11 dagen boven de dertig graden, maar dat is uitzonderlijk. Zo telt de maand juli in onder andere 2009, 2011 en 2012 nul tropische dagen in De Bilt. Zelfs in Maastricht komt tropische hitte in juli nauwelijks voor. Sinds 1906 kwam daar de maximumtemperatuur gemiddeld tweemaal boven de dertig graden uit.

Bron

Smartphone waarschuwt voor aardbeving

Smartphones kunnen mogelijk levens redden als ze worden gebruikt om te waarschuwen voor aardbevingen. Wetenschappers van het California Institute of Technology hebben een speciale 'aardbevingsapp' ontwikkeld. Vooral voor ontwikkelingslanden kan het systeem een uitkomst zijn.

"Het aantrekkelijke aan smartphones is dat er veel dingen ingebouwd zijn', legt ontwikkelaar Richard Guy uit tegenover de BBC. Zo zit in veel telefoons een versnellingsmeter die trillingen kan detecteren. De locatie is bekend dankzij GPS en iedere telefoon heeft een ingebouwde klok.

Als genoeg mensen de app installeren, kan een computersysteem redelijk goed bepalen waar en wanneer trillingen plaatsvinden. Nadat de gegevens zijn geanalyseerd, kan via het programma snel een waarschuwing worden verstuurd aan mensen in het risicogebied.

De techniek heeft bij lange na niet de kwaliteit van professionele meetstations, erkent Guy. Gebruik in eigen land ligt niet voor de hand; de VS beschikken al over een geavanceerd waarschuwingssysteem. Bij vals alarm liggen bovendien schadeclaims op de loer.

Het programma is volgens de makers wel interessant voor ontwikkelingslanden die zich geen duur waarschuwingssysteem kunnen permitteren, maar waar wel steeds meer mensen over een smartphone beschikken.

Bron

Telefoon haalt energie uit menselijke urine

Britse wetenschappers hebben voldoende energie uit menselijke urine kunnen halen om een Samsung-telefoon aan te drijven. Voor de energieopwekking maakten ze gebruik van micro-organismen, meldt de Australische zender Sky.

Een team van het Bristol Robotics Laboratory deed de opzienbarende vondst. "Niemand heeft al stroom uit urine gehaald om dit te doen, dus het is een opwindende ontdekking. Het gebruik van het ultieme afvalmiddel als energiebron is zo eco als maar kan', aldus een van de onderzoekers.

De mogelijkheden van de ontdekking lijken oneindig. "Onze eigen urine is een product waarvan we weten dat het in oneindige hoeveelheden voorhanden is. Door urine door een opeenstapeling van micro-organismen te laten sijpelen, is het ons gelukt een mobiele telefoon van Samsung op te laden.'' Het bleef in eerste aanleg bij een kort telefoongesprek, want die vreten het meeste energie, maar de mogelijkheden zijn legio, aldus de wetenschapper tegen Sky.

"Het concept is getest en het werkt. Het is nu aan ons het proces door te ontwikkelen en te verfijnen, zodat we accu's volledig kunnen opladen door micro-organismen.''

Bron

OM wil 12 jaar en tbs voor brandmoord Zeist

Een 31-jarige vrouw die in Zeist een vrouw in brand stak in december 2009, moet in hoger beroep 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd krijgen wegens moord. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag geëist voor het gerechtshof in Arnhem. Eerder legde de rechtbank in Utrecht 18 jaar cel op na een eis van 23 jaar cel.

Het 23-jarige slachtoffer werd op de galerij van haar flat in Zeist met benzine overgoten en in brand gestoken, waarna ze overleed.

In hoger beroep stellen deskundigen dat de vrouw aan een stoornis leed waardoor ze mogelijk niet wist wat ze deed. Andere deskundigen betwijfelen dat.

Eerder zweeg de vrouw in het Pieter Baan Centrum tegen psychiaters. Van een stoornis bleek zo niets, dus achtte de rechtbank haar geheel toerekeningsvatbaar. Mocht het hof haar ondanks de nieuwe inzichten nog altijd toerekeningsvatbaar achten, dan wil het OM een straf van 23 jaar cel zien, zoals eerder ook geëist.

Volgens het OM was de verdachte jaloers op het slachtoffer. De 23-jarige was verloofd met de man die zij heimelijk zelf begeerde. Het slachtoffer ging naar beneden toen er aangebeld werd met de mededeling dat er een pakket bezorgd was. Bij terugkomst op de galerij wachtte de verdachte haar op, overgoot haar met motorolie en stak haar aan. De verdachte zegt dat zij zich niets herinnert van haar daad.

De advocaat van de vrouw had in hoger beroep om de nieuwe onderzoeken naar een eventuele stoornis verzocht.

Het gerechtshof doet uitspraak op 14 augustus.

Bron

Lees ook: 'Aryan R. ontnam op gruwelijke wijze een leven'

Amerikaan wordt wakker als biljardair

Een flinke meevaller voor de 56-jarige Chris Reynolds uit het Amerikaanse Pennsylvania. Toen hij wakker werd en de balans van zijn bankrekening via de e-mail checkte, bleek hij in het bezit te zijn van 92.233.720.368.547.800 dollar. Dat is een slordige 92 biljard dollar (70 biljard euro). Het bleek een foutje van het Amerikaanse banksysteem PayPal.

Tegen de Philadelphia Daily News zegt Reynolds: 'Eerst dacht ik dat ik biljarden dollars schulden had.' Dat bleek niet het geval, hij was rijk geworden. 'Dat was me wel een verrassing.' Met het bedrag zou Reynolds meteen de rijkste man ter wereld zijn geweest zijn. Hij zou Bill Gates (73,9 miljard) en Carlos Slim (67,7 miljard) ruim voor blijven.

Helaas voor hem, het bleek een foutje, op de website van PayPal stond de rekening van Reynolds alweer snel op nul.

Toch houdt Reynolds een gelukzalig gevoel over aan de tijdelijke, virtuele rijkdom. Hij schonk meteen 30 dollar aan een goed doel. In het geval hij wel echt miljardair was geworden dan zou hij het geld hebben gebruikt om de staatsschuld af te betalen en, mits voor een mooie prijs, zijn favoriete baseballclub 'the Phillies' kopen.

Reynolds is al tien jaar klant van PayPal dat hij gebruikt om spullen op eBay, zoals vintage auto-onderdelen, te kopen en te verkopen. Normaal spendeert hij nooit meer dan 100 dollar per maand met PayPal.

Bron

'Archeologen stuiten op 'begraafplaats voor vampieren'

Archeologen hebben vlakbij de Poolse stad Gliwice zeven zogenaamde 'vampiergraven' ontdekt. De skeletten werden op een bouwplaats gevonden, de hoofden waren verwijderd en tussen de benen geplaatst.

Onthoofding was in de middeleeuwen gebruikelijk wanneer vermoed werd dat iemand vampier was. Zo zou worden voorkomen dat een bloedzuiger het hoofd van de dode vampier zou kunnen vinden en deze weer tot leven zou kunnen wekken.

De archeologen moeten het exacte lot van de skeletten nog bepalen. De afwezigheid van persoonlijke bezittingen als sieraden in de graven, maakt het moeilijker om het jaar van de dood te ontdekken. Eerste schattingen suggereren dat de botten dateren uit de 16de eeuw.

In Europa zijn er in de loop der tijd verschillende vampiergraven gevonden, schrijft Archeologieonline.nl. 'De oudste ooit gevonden was een skelet van een vrouw in Venetië. De mond van het skelet was wijd open met daarin een steen geplaatst. Dit ritueel moest ervoor zorgen dat de vampier zich niet meer zou kunnen voeden van menselijk bloed.'

Bron

Vleesetende maden in oor Britse vrouw

Een Britse vrouw die tijdens een reis naar Peru een vlieg in haar oor had gekregen, bleek na terugkeer besmet met vleesetende maden die zich via haar gehoorgang een weg naar binnen baanden. Dat is te zien in een nieuwe documentaire van Discovery Channel met de titel Bugs, Bites and Parasites ('Beestjes, beten en parasieten').

 Tijdens de terugreis kreeg de vrouw, de 27-jarige Rochelle Harris, last van hoofdpijn. Na een paar uur voegden zich daar onverklaarbare geluiden in haar hoofd bij, vergezeld van stekende pijn aan één zijde van haar gezicht. Thuis werd ze wakker van krassende geluiden in haar hoofd, terwijl haar hoofdkussen nat was van het vocht.

Ontstoken muggenbult
Artsen dachten aanvankelijk dat het ging om een kleine oorinfectie of een ontstoken muggenbult. Toen de klachten aanhielden, verwezen ze Harris naar een specialist die na uitgebreid onderzoek de gruwelijke diagnose stelde.

Uit een scan bleek dat de vleesetende maden nog geen schade hadden aangericht aan trommelvlies, bloedvaten of aangezichtszenuwen. Nader onderzoek wees uit dat zich in Harris' binnenoor een 'wriemelende massa' van acht grote maden bevond, afkomstig van de eitjes die de vlieg in Peru had achtergelaten.

Verwijderd
De maden, die een 12 mm diep gat in Harris' gehoorgang hadden veroorzaakt, konden met veel moeite worden verwijderd. Harris heeft door het voorval geen blijvende gezondheidsschade opgelopen.
Bron

dinsdag 16 juli 2013

Man zonder geheugen stelt artsen voor raadsel

Amerikaanse artsen tasten volkomen in het duister over de identiteit van een man die in februari bewusteloos werd aangetroffen in een motelkamer in Palm Springs, Californië. Volgens zijn papieren zou het gaan om de 61-jarige Michael Boatwright, maar nadat de man bij bewustzijn was gekomen, noemde hij zichzelf Johan Ek en sprak hij alleen Zweeds.

Ziekenhuispersoneel vermoedde destijds dat hij in Palm Springs was voor een tennistoernooi. Hij had een tas met sportkleding en tennisrackets bij zich. Zijn identiteit werd afgeleid uit de vier identificatiebewijzen die hij bij zich droeg: een paspoort, een identiteitskaart van de staat Californië, een verzekeringskaart voor oud-militairen en een pasje van de sociale dienst. Overal stond zijn naam vermeld als Michael Thomas Boatwright, maar tot nu toe heeft zich niemand voor hem gemeld.

Letsel
In maart werd vastgesteld dat hij leed aan zogeheten Transient Global Amnesia (TGA), ofwel voorbijgaand geheugenverlies. Dat wordt meestal veroorzaakt door lichamelijk of geestelijk letsel en kan enige maanden duren. Daarbij doet zich plotseling, onaangekondigd reisgedrag voor. Ook nemen patiënten soms een nieuwe identiteit aan.

De man heeft volgens maatschappelijk werkers geen idee hoe hij geld moet wisselen, hoe het openbaar vervoer werkt of hoe hij ergens tijdelijk onderdak kan vinden. Hij heeft evenmin herinneringen aan de zoon en twee ex-echtgenotes die hij zou moeten hebben. Hij beschikt niet over een bron van inkomsten, maar heeft wel een aantal Chinese bankrekeningen. Op de enige rekening waar hij bij kan, staat slechts 7 dollar.

Struisvogelbaby's dansen erop los

Dansen kan je ook zonder muziek, vinden deze kwieke struisvogeljongen. Het duo wordt grootgebracht als huisdieren door de blogger achter Camels & Friends in de Amerikaanse staat Arizona.

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat die blog over de ervaringen van de schrijver met het grootbrengen van onder meer kamelen.

Naast de actieve struisvogels zie je in het filmje ook twee emoekuikens, Australische vogels die volgens de blogger heel wat verlegener zijn dan hun Afrikaanse neven.

De Huffington Post waarschuwt thuis niet zelf struisvogels te houden, aangezien de dieren agressief kunnen reageren.


Bron

maandag 15 juli 2013

'Vrouw geëlektrocuteerd door iPhone'

Een 23-jarige, Chinese vrouw is door een stroomstoot om het leven gekomen toen zij haar nieuwe iPhone 5 gebruikte terwijl deze werd opgeladen. Dat beweert de familie van het meisje. Apple zegt de zaak te gaan onderzoeken.

Een zus van het slachtoffer eiste na het incident een verklaring van Apple. Op Weibo, de Chinese versie van Twitter, waarschuwt ze andere iPhone-bezitters de smartphone niet te gebruiken als die wordt opgeladen.

Volgens de China Daily heeft de politie inmiddels bevestigd dat het meisje door elektrocutie is omgekomen, maar is het nog onduidelijk welke rol de iPhone daarbij heeft gespeeld.

Bron
Lees ook: Weer vrouw in ziekenhuis na elektrische schok van iPhone
Lees ook: Apple waarschuwt: alleen officiële laders zijn veilig

Nederlander in cel om meenemen Turkse steen

De Turkse autoriteiten hebben de Nederlandse vakantieganger Peter Knops 4 weken vastgehouden omdat hij een steen van het strand van Antalya mee naar huis wilde nemen. Dat schrijft De Telegraaf.

Douanebeambten meenden dat de steen archeologische waarde had en verdachten Knops van poging tot het smokkelen van kunstschatten. Ze hielden Knops vast terwijl zijn gezin naar huis mocht, verhoorden hem tot diep in de nacht en stopten hem enkele uren in de cel.

'Ik werd daarna gewoon op straat neergezet en moest een hotel gaan zoeken. Daar heb ik vier weken moeten wachten, want ik mocht het land niet uit.' Bij de uitspraak bleek de steen inderdaad van archeologische waarde. Knops kreeg een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van duizend Turkse lira (391,40 euro).

Bron

'Zeewater stijgt 2,3 meter per graad Celsius'

Met iedere graad Celsius waarmee de temperatuur op aarde omhooggaat, stijgt de zeespiegel met 2,3 meter. Dat zeggen onderzoekers van het Institute for Climate Impact Research in de Duitse stad Potsdam, een organisatie van de Verenigde Naties.

Volgens de nieuwe voorspellingen zal de gemiddelde temperatuur in de periode 2016-2035 0,4 tot 1,0 graad hoger liggen dan hij in de periode 1985-2005 was.

Volgens wetenschapper Anders Levermann is het voor het eerst dat de geschiedenis van de klimaatverandering is gecombineerd met computersimulaties om voorspellingen te doen over de toekomst van het klimaat op aarde. 'De samenhang tussen de stijgende temperaturen en het zeeniveau levert een goede nieuwe graadmeter', zegt Levermann.

De zeespiegel stijgt door de opwarming van het zeewater en het smelten van gletsjers en grote hoeveelheden landijs op Groenland en Antarctica.

Eerder berekende het IPCC, het klimaatpanel van de VN, al dat de zeespiegel afgelopen eeuw met 17 centimeter is gestegen. Andere onderzoekers voorspellen dat grote gebieden van Bangladesh tot Florida onder water komen te staan, als in het jaar 2100 het zeeniveau met 2 meter stijgt.

Bron

'Heilig' voorwerp teruggegeven aan Hopi-indianen

Een 'masker' van de Hopi is maandag in de Amerikaanse staat Arizona teruggegeven aan die indianenstam. Het voorwerp werd in april verkocht tijdens een omstreden veiling in Parijs. Dat meldde Survival International, een mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor inheemse bevolkingsgroepen.

De Hopi en hun aanhangers, onder wie de Franse advocaat Pierre Servan-Schreiber, hadden de rechter tevergeefs gevraagd om de veiling van de 'heilige' voorwerpen te verbieden. Servan-Schreiber besloot daarom zelf toen een 'masker' te kopen om het voorwerp terug te kunnen geven aan de stam.

Volgens de indianen is het voorwerp dat op een masker lijkt, gezegend met heilige geesten. Verkoop zou heiligschennis zijn.

Bron

Video in Jemen ontvoerde Nederlanders opgedoken

Op Facebook en via YouTube is de afgelopen dagen een filmpje gepubliceerd waarop de Nederlandse journalist Judith Spiegel te zien is met haar echtgenoot Boudewijn Berendsen. Het stel werd begin juni ontvoerd door een groep gewapende mannen uit hun huis in Jemen.

In het filmpje verklaart Spiegel dat de twee doodgeschoten zullen worden als er niet binnen tien dagen een oplossing komt voor hun situatie. Die periode geldt als ultimatum nadat gesprekken over voorwaarden van hun vrijlating via de Nederlandse ambassade in Jemen mislukten, claimen de twee in het filmpje.

'Doe iets'
In de video roept Spiegel Nederland op iets te doen. 'Familie, media, Nederlanders: doe iets! We moeten hier uit zien te komen, op deze manier komen we hier niet uit. We zitten hier forever als we niet binnen tien dagen sowieso dood zijn. Doe iets, met z'n allen. Doe iets!', besluit ze.

Reactie Timmermans
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft intussen op Facebook laten weten dat de ontvoeringen 'onze volledige aandacht hebben'. Hij verklaart de terughoudendheid door de mededeling 'dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen'.

De video op YouTube is zaterdag gepubliceerd. Maandag verscheen het op Facebook. Het is onbekend wanneer het filmpje precies is opgenomen. Spiegel werkte vanuit de hoofdstad Sanaa als journalist in Jemen voor onder meer NRC Handelsblad, de NOS, de Vlaamse omroep VRT en Elsevier.
Bron
Lees ook: 'Ontvoerders Jemen eisen 10 miljoen'
Lees ook: Geen teken van gijzelaars Jemen na verstrijken ultimatum

Gemaskerde man terroriseert al dagen Zeeuwse kinderen

Ouders in het Zeeuwse dorp Schoondijke houden hun kinderen binnen uit angst voor een man met een bivakmuts. De man houdt zich sinds woensdag iedere dag enige tijd op in de bosjes rond, en bij de fietsenstalling van, een basisschool.

De in het zwart geklede man richt 'iets dat lijkt op een vuurwapen' op kinderen, schrijft Omroep Zeeland. Er is door ouders al twee keer aangifte gedaan bij de politie. Die houdt de komende dagen een extra oogje in het zeil.

Bron

zondag 14 juli 2013

Gigantische baby weegt 6,2 kilo bij de geboorte

De geboorte van Addyson Gale Cessna verraste eerder deze week de dokters in het Amerikaanse Armstrong County Memorial Hospital in Pennsylvania. Het pasgeboren meisje woog namelijk 6,2 kilo en mat 63,5 centimeter, meldt CBS Pittsburgh.

De dokters hebben nooit officiële cijfers bijgehouden van het gewicht van de baby's die er werden geboren. Ze geloven wel dat dit meisje de zwaarste baby is die er al geboren werd. Dokter Yannie Narcisse, die bij de keizersnede hielp, was erg onder de indruk: 'Iedereen dacht, zoals de meeste moeders dat hebben gedaan, dat moet pijn doen. En dat klopt, dit kind is gigantisch.'

Moeder Michelle zegt dat ze kampte met kwaaltjes en ongemakken tijdens haar zwangerschap, maar alles verliep redelijk vlot ondanks dat haar baby bijna dubbel zoveel weegt als de gemiddelde baby bij de geboorte. 'Ik ben heel gelukkig, ik kan het niet beschrijven.' Zij en haar man Mark verwachtten wel een groot kind, de tweeling J.J. en Ryan waren ook groter dan gemiddeld.

Volgens Guinness World Records was de zwaarste baby, geboren in 1879 in Ohio, ooit 10,77 kilo. Het kind stierf 11 uur na de geboorte. De zwaarste baby ooit die de bevalling overleefde, werd in 1955 in Aversa, Italië op de wereld gezet. Het kind woog toen 10,2 kg.
Bron

'We zagen een stofwolk, en toen een bloedbad'

De treinramp nabij Parijs heeft voor een bloedbad gezorgd, zo blijkt uit verslagen van ooggetuigen die vandaag in het AD te lezen zijn. Passagiers raakten bekneld in het verwrongen staal. Bij het ongeval vrijdagmiddag kwamen ten minste acht passagiers om.

Even na 17.00 uur hoort ict'er Frederick een enorme dreun. 'We hoorden een oorverdovende klap. Eerst het geluid van schrapende treinwielen, daarna het geluid van krakend metaal. Toen hoorden we stukken puin rondvliegen, die 10 meter verderop in de aangrenzende straten terechtkwamen.'

Frederick en zijn vrouw Christiane kijken direct uit het raam van hun appartement, dat uitzicht heeft op het treinstation van Brétigny-sur-Orge, een stad ten zuiden van Parijs. 'Vanaf ons balkon zagen we een wolk van stof opstijgen. Toen zagen we een bloedbad,' vertelt Frederick. 'Ik zag geen lichaam, maar ik hoorde het geschreeuw. Ik zag mensen op de vlucht door het station lopen.'

Gewonden worden op de stoep voor het station geholpen door de massaal toegesnelde hulpverleners. Op het station is dan al te zien dat de klap enorm moet zijn geweest. Zeker vier wagons zijn totaal verwoest achtergebleven.

Honderdduizenden Chinezen geëvacueerd om tyfoon

Aan de Chinese kust zijn zaterdag honderdduizenden mensen geëvacueerd vanwege een naderende tyfoon die in het noorden van Taiwan al twee levens kostte. Door de tyfoon, Soulik genaamd, werden in Taipei honderden bomen ontworteld en kwamen meer dan een half miljoen huishoudens zonder stroom te zitten.

Zaterdagmiddag trok de storm naar de Chinese provincie Fujian. Hoewel de wind iets leek af te nemen, sommeerde de Chinese overheid 300.000 mensen hun woning te verlaten, aldus het staatspersbureau Xinhua. Zowel in Fujian als de provincie Zhejiang werden de treindienstregelingen opgeschort, vliegtuigen aan de grond gehouden en vissersboten terug naar de haven gehaald.

Door noodweer kwamen de afgelopen dagen in het midden en oosten van China al zeker 200 mensen om het leven.

Bron

Hittegolf in Ierland zorgt voor verdrinkingen

De Ierse kustwacht heeft alarm geslagen omdat in drie dagen tijd al vijf jongeren zijn verdronken. Door de hittegolf die in het land heerst gaan jongeren massaal zwemmen in zee, meren en rivieren. De slachtoffers waren tussen de 10 en 21 jaar oud.

'Je kunt ontzettend snel in de problemen komen', waarschuwt een woordvoerder in de Ierse krant The Independent. Hij roept ouders op hun kinderen niet onbewaakt te laten zwemmen en uitsluitend in officieel zwemwater te baden

Bron

Belgisch meisje (9) overleden door bacterie in bbq-vlees

Aischa Kalilova, een 9-jarig meisje uit de Belgische plaats Balen, is overleden in een ziekenhuis in Leuven na het eten van een stukje slecht doorbakken rundvlees, waardoor ze een zeldzame bacteriële infectie opliep. Dat hebben Belgische media zondag bericht.

Het meisje raakte vorige week besmet met de E.colibacterie na een barbecue bij haar ouders thuis. Ze werd opeens zwaar ziek en had buikpijn en diarree. Daarna vielen haar nieren uit. Donderdag kreeg ze een hartstilstand. Ze overleed zaterdag.

Familie van het meisje had eerder deze week een foto van het meisje in haar ziekenhuisbed op Facebook gezet. Volgens VTM om iedereen bewust te maken van het gevaar van het eten van rauw vlees.

E.colibacteriën
Volgens artsen is de infectie veroorzaakt door het HUS-syndroom (hemolytisch-uremisch syndroom), een bacteriële infectie veroorzaakt door E.colibacteriën. Volgens bacterioloog Jan Verhaegen van het Universitair Ziekenhuis in Leuven komt deze infectie in de zomer wel vaker voor als er veel wordt gebarbecued. 'Men moet echt vermijden dat rundvlees niet goed gebakken op tafel komt, want dat is de belangrijkste voedingsbodem voor deze bacterie, die overigens niet voorkomt in ander vlees', legde Verhaegen in Het Nieuwsblad uit.

HUS is een zeldzame aandoening, waarvoor volgens de bacterioloog vooral kinderen en ouderen gevoelig zijn. De aandoening kan fataal zijn. 'Een kwart van de patiënten herstelt wel, maar zij hebben dan ernstige nierstoornissen, waardoor ze nog jaren aan de nierdialyse moeten', stelt Verhaegen.

Bron

Britse geheime dienst werft spionnen met dyslexie

De Britse inlichtingendienst GCHQ is bij het werven van nieuwe medewerkers actief op zoek naar mensen die lijden aan dyslexie. Die zouden beter zijn in het ontrafelen van codetaal en het analyseren van ingewikkelde problemen, schrijft de Daily Mail.

Een woordvoerder van GCHQ bevestigde zaterdag tegenover de Britse krant dat een aantal van de meest getalenteerde medewerkers moeite heeft met lezen, schrijven en het interpreteren van woorden. Ze zouden uitblinken in hun vak omdat ze, juist door hun gebrek, problemen wezenlijk anders benaderen dan collega's die probleemloos kunnen lezen en schrijven.

De Daily Mail omschrijft de mensen die zich met computercodes en geheimtaal bezighouden als cruciaal in de strijd tegen cyberaanvallen. De inspanningen van de inlichtingendienst op dit gebied, met name door het inhuren van dyslectische 'codebrekers', werd deze week hardop geprezen door leden van de inlichtingencommissie in het Lagerh

Bron