Translate

zaterdag 6 juli 2013

Gewonde inbreker sleept bestolen gezin voor rechter

Een neergestoken inbreker klaagt zijn slachtoffer aan voor slagen en verwondingen. "En terecht", zegt zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke in de krant Het Laatste Nieuws. "Het geweld was buiten alle proportie. Mijn ongewapende cliënt zweefde twee dagen tussen leven en dood."

In juni brak een dief in bij een moeder en haar zoon uit het West-Vlaamse Gistel. Moeder Aline schrok zich een ongeluk toen er plots een gemaskerde inbreker naast haar bed stond. Haar zoon hoorde het gekrijs, greep naar een mes, stoof de slaapkamer van zijn moeder binnen en stak de inbreker in de borst.

"Het geweld dat die gebruikte, was buiten alle proportie", legt Vandemeulebroucke uit aan de krant. "Mijn cliënt was ongewapend en kreeg drie messteken rond het hart. Hij liep een klaplong op, verloor anderhalve liter bloed, belandde in een coma en zweefde twee dagen tussen leven en dood."

De advocaat stelt dat wettige zelfverdediging hier niet van toepassing is. "Mijn cliënt was ongewapend, had niét de intentie de moeder of zoon aan te vallen en heeft enkel een fiets gestolen."

Bron

Vrouw verliest meer dan 30 kilo door hypnose

We weten allemaal dat minder eten en meer bewegen de sleutel is tot gewichtsverlies, maar vaak is de motivatie zoek. Dat probleem loste de 27-jarige Danielle Davis op met hypnose. Door zich te laten wijsmaken dat ze een maagring heeft en gek is op sport, verloor ze ondertussen al meer dan 30 kilo.

Danielle Davis had voor het hypnoseavontuur geen kaas gegeten van lichaamsbeweging. Ze had bovendien een grote voorliefde voor afhaalmaaltijden en alcohol. Davis' moeder, al 20 jaar hypnotherapeute, besloot daar echter een stokje voor te steken door haar eigen dochter wijs te maken dat ze sportkriebels in overvloed heeft en weinig kan eten door een (imaginaire) maagring.

Hypnocise
Voor elke sessie kreeg Danielle een hypnotherapeutische cd te horen om zich mentaal en fysiek voor te bereiden op het sporten. Nu is ze bijna elk avond een half uur tot een uur aan het zweten. "Alleen al naar de cd luisteren geeft me het gevoel dat ik 100 crunches achter de rug heb. Ik was de meest luie mens die ik ken, maar hypnocise heeft alles veranderd. Het propt je hoofd vol motivatie. Ik geef toe dat het misschien knotsgek klinkt, maar het werkt echt", deelt Danielle.

Hier ziet u alvast een voor en een na.

Bron

Politie redt stervende hond uit snikhete auto in Roermond

Een hond is zaterdag bevrijd uit een snikhete auto in Roermond. Het dier zat er al enkele uren in. Volgens de politie was de hond op sterven na dood. Agenten sloegen de ruit van de auto in en haalden de hond eruit.

De auto stond op de parkeerplaats van het Outlet Center. Een bezorgde voorbijganger alarmeerde de politie. De politie heeft de hond meegenomen naar het bureau, waar de eigenaars het beestje hebben afgehaald. Zij kregen een boete van 500 euro wegens dierenmishandeling.

Bron

Man opgepakt vanwege boete van half miljoen euro

Een 35-jarige Rotterdammer is zaterdag opgepakt omdat hij een boete van 450.000 euro nog moet betalen. Die straf is opgelegd door een rechter, maar het is niet bekend wanneer en waarvoor. 'Het zijn in elk geval geen parkeerboetes', aldus een politiewoordvoerster.

Een wijkagent had de man gezien tijdens een patrouille in het Oude Westen van Rotterdam. Toen de voortvluchtige dat doorkreeg, sloeg hij op de vlucht. Hij rende over de daken van schuurtjes, met de agent achter zich aan. Na een korte achtervolging probeerde de man zich op de Van Speykstraat te verstoppen in de bosjes. Hij kon echter worden gearresteerd.

Als de man de boete niet betaalt, moet hij een celstraf van ruim 500 dagen uitzitten. 'Maar ook daarna moet hij de boete nog steeds betalen', benadrukt de woordvoerster.

Bron

Trein ontspoort en explodeert in Canada

Een goederentrein met ruwe olie is zaterdag bij een kleine stad in de Canadese provincie Quebec ontspoord, waarop enkele tanks explodeerden. De explosies vernietigden 30 omliggende gebouwen en veroorzaakten vlammen van honderden meters hoog. Of er slachtoffers zijn gevallen kon de politie nog niet zeggen.

Ongeveer 1000 van de 6000 inwoners van de stad Lac-Mégantic, bij de grens met de Verenigde Staten, zijn uit hun huizen geëvacueerd.
Volgens de omroep Canadian Broadcasting Corp. zijn er vier opslagtanks ontploft. Omstanders zeggen vijf tot zeven heftige explosies te hebben gehoord. De trein had 73 wagons en ontspoorde net na 1 uur 's nachts lokale tijd.

De brandweer heeft de hulp van Amerikaanse collega's ingeroepen om het vuur te blussen. Enkele uren na de ramp waren nog dikke zwarte wolken te zien boven de brandende trein. De brandweer houdt rekening met de mogelijkheid dat andere opslagtanks ook ontploffen, omdat ze onder druk kunnen staan.

Dat bemoeilijkt het blussen van de brand. De politie meldde dat de inhoud van sommige opslagtanks weglekt in de rivier die door de stad loopt. Vorige week ontspoorde in Canada een goederentrein met ruwe olie in de stad Calgary in het zuidwesten van het land. De trein werd toen geborgen zonder dat er olie was weggelekt.
Bron

Lees ook: Treinramp Canada: 13 doden, nog 37 vermisten
Lees ook: Zoektocht naar slachtoffers inferno Canada
Lees ook: Politie Canada: alle vermisten treinramp dood
Lees ook: Canadese trein ontplofte door gebrek aan remkracht
vrijdag 5 juli 2013

Máxima op stap in Utrecht (fotoserie)

Koningin Máxima komt samen met burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht op de fiets aan in Leidsche Rijn

Bekijk de prachtige foto's hier


Bron: AD

Grote groep inbrekers opgepakt in Zutphen

De politie in Zutphen heeft 15 mannen in de leeftijd van 16 tot 43 jaar aangehouden op verdenking van tientallen inbraken, winkeldiefstallen en diefstal van lood en koper. Een 19-jarige Deventernaar en een man van 21 jaar uit Zutphen zitten nog vast, de rest van de verdachten is in afwachting van de rechtszaak naar huis gestuurd, meldde de politie vrijdag.

De recherche startte een onderzoek na een inbraak bij een Zutphense voetbalclub. Daarbij bedreigden de inbrekers een lid van de vereniging met een mes. Eind maart pakte de politie de eerste verdachte op. De groep inbrekers zou tussen oktober vorig jaar en eind maart vooral rond Zutphen en Deventer hebben toegeslagen

Bron

Stewardess tegen de lamp met groot geldbedrag

Een 28-jarige Mexicaanse stewardess is op het vliegveld van San José, de hoofdstad van Costa Rica, aangehouden toen ze met 160.000 dollar (123.000 euro) aan baar geld het land binnen wilde. Dat heeft de politie donderdag laten weten.

Het geld zat verstopt in een gordel die ze onder haar kleding droeg. Ze was als passagier met een vlucht uit Mexico gekomen maar droeg haar stewardessuniform om de douane op het verkeerde been te zetten. Op haar lichaam droeg ze 15 pakketten met biljetten van 100 dollar.

Bron

Man treft naakte inbreker achter fornuis aan

Een man uit Vancouver deed gisterenavond een vreemde ontdekking toen hij gewekt werd door een inbreker. De dief stond naakt achter het fornuis en was rustig een paar eitjes aan het bakken.

De inbreker had daarvoor al een douche genomen en vond het daarna tijd voor een snack, maar de eigenaar van de woning strooide roet in het eten. De man zette het op een lopen toen hij de gewekte bewoner zag, maar de politie trof niet veel later een 30-jarige naakte man aan op straat. 'We denken dat hij onder invloed van drugs was tijdens de inbraak' aldus het politierapport.

'Het incident is nog maar eens een waarschuwing voor mensen om ramen en deuren goed te sluiten ondanks de zomerse hitte. Dit jaar hebben we al 1.157 inbraken vastgesteld, maar in 400 gevallen was er geen spoor van braak. We mogen het inbrekers natuurlijk ook niet te simpel maken om binnen te komen', besloot het rapport.

Bron

Het mysterie van monster Loch Ness ontrafeld?

Verhalen van mensen die beweren dat ze het monster van Loch Ness hebben gezien zijn verkeerd ingelicht. Dat gelooft althans de Italiaanse geoloog Luigi Piccardi. Er huist volgens hem geen monster in het gigantische meer in Schotland. De getuigenissen over het fabelachtige beest, die om de zoveel tijd opduiken, zijn in werkelijkheid seismologische activiteit, beweert hij.

'Loch Ness is gesitueerd in 'Great Glen' (een dal dat is ontstaan door de breuklijn tussen twee aardplaten, red.) en dat verklaart veel', aldus Piccardi. 'Het meer ligt exact in de breukzone. Slechts een kleine schok kan het wateroppervlak al doen bewegen. Door de geologisch activiteit kan ook gas vrijkomen, wat de kans op bellen in het water vergroot.'

Geen monster dus, stelt de Italiaan, die in 2001 voor het eerst op de proppen kwam met de theorie. Maar ook nu kan hij niet iedereen overtuigen. De Schot Gary Campbell, voorzitter van een fanclub voor Nessie, wijst de wetenschappelijke verklaring naar de prullenmand. 'De meeste waarnemingen hebben het over een hoofd en een nek. Andere maken gewag van een bult. Hoe je het ook draait of keert, dat blijven onverklaarbare getuigenissen', aldus de diehard Nessie-aanhanger.

Bron

donderdag 4 juli 2013

Dampwolk boven goederentrein door lek leiding

Een goederentrein geladen met chemische stoffen is donderdag bij Stroe op de Veluwe stilgezet, nadat de machinist boven een van de wagons een dampwolk had gezien. Onderzoek van de brandweer en ProRail wees uit dat er een kleine hoeveelheid alcoholhoudende stof was weggelekt door een kapotte leiding aan de wagon.

De dampwolk heeft geen gevaar voor de omgeving opgeleverd, aldus een woordvoerder van de brandweer. Monteurs hebben naar verwachting tot eind van de middag werk om de leiding te repareren. Tot die tijd blijft het treinverkeer tussen Amersfoort en Apeldoorn gestremd en moeten reizigers omrijden via Zwolle of Arnhem.

Bron

Turkse rechtbank schrapt bouwplannen Taksimplein

Een bestuursrechtbank in Turkije heeft een streep gehaald door renovatieplannen voor het Taksimplein in de Turkse stad Istanbul. De rechter deed de uitspraak begin juni, maar persbureau Reuters heeft nu een kopie van de uitspraak in handen gekregen.

Het besluit is een tegenvaller voor de regering onder leiding van premier Recep Tayyip Erdogan. Die is voorstander van de renovatie, waarbij onder meer een replica van een vroegere Ottomaanse kazerne op het Taksimplein zou verschijnen. Daardoor zou het Gezipark op het Taksimplein verdwijnen.

De plannen leidden eind mei tot een klein straatprotest. Toen de politie met harde charges, traangas en waterkanonnen een einde probeerde te maken aan die demonstratie, groeide het protest snel. Veel mensen grepen de demonstratie aan om hun ongenoegen met de Turkse regering kenbaar te maken.

Ook in andere Turkse steden laaide vorige maand het protest op. Volgens een Turkse gezondheidsorganisatie kwamen er bij de demonstraties in totaal vier mensen om het leven en raakten zeker 7.500 mensen gewond.

Premier Erdogan liet vorige maand na de uitspraak weten dat de regering het oordeel van de rechtbank, inclusief een eventueel hoger beroep, afwacht voordat de bouwplannen worden voortgezet. Ook zou er bij groen licht van de rechter een referendum volgen over het renovatieproject.

Bron

Nieuwe bevindingen in zaak Maddie McCann

De Britse politie blijft denken dat Madeleine McCann nog in leven kan zijn. In een verklaring stelt Scotland Yard 'nieuwe bevindingen en nieuwe getuigenverklaringen' te hebben gevonden. Dat meldde de BBC donderdag.

De Britse Maddie verdween op bijna 4-jarige leeftijd, toen zij in 2007 met haar ouders op vakantie was in Portugal. De Portugese politie verdacht de ouders enige tijd van betrokkenheid bij haar verdwijning. Zij hebben de hoop om hun dochter te vinden, nooit opgegeven.

De Britse politie onderzocht 2 jaar lang oud bewijsmateriaal. Er zijn 38 mensen geïdentificeerd die mogelijk meer weten over de verdwijning.

Bron
Lees ook: 'Nieuwe bewijzen en getuigen in verdwijningszaak Maddie'

Vrouw ongedeerd nadat metro over haar heen reed

Het was schrikken in de metrotunnel van Praag. Een vrouw viel van het perron terwijl enkele ogenblikken later een metrostel het station binnenreed. Ongelooflijk, maar waar, het slachtoffer hield alleen wat schrammen over aan het ongeval, dat gefilmd werd door bewakingscamera's.

Op de beelden is te zien hoe de vrouw van het perron sukkelt. Een man probeert haar nog tegen te houden. Tevergeefs.

Vlak na de val komt een metro het station binnenrijden. De reizigers op het perron doen verschrikt een stap terug. Na enkele spannende momenten zien we dat een man op zijn knieën gaat en eerst de rugzak en daar het slachtoffer weer op het perron trekt.

Nadat ze het stof van haar kleren heeft geklopt, stapt de vrouw doodleuk weg.

Vermoed wordt, dat de vrouw in slaap was gevallen. Ze was niet onder invloed van drank of drugs, zo blijkt uit mediaberichten.


Bron

'Washington registreert alle postverkeer in VS'


De Verenigde Staten registeren al het postverkeer in het land. De namen van verzenders en ontvangers van ieder stuk dat via het staatspostbedrijf USPS verstuurd wordt, worden door computers opgeslagen. Dat bericht de krant The New York Times.

De krant beroept zich daarvoor onder meer op medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Justitie en een voormalige agent van de Amerikaanse federale politie FBI.

Ongeveer 160 miljard verzendingen zouden in het kader van het observatieprogramma 'Mail Isolation Control and Tracking' (MICT) gefotografeerd zijn in 2012. Dat programma moet vooral de Amerikaanse gerechtelijke autoriteiten helpen.

Bron

Zorgen om trillende dijken na aardbeving Groningen

In de provincie Groningen zijn zorgen over de gevolgen van aardbevingen in Noord-Groningen voor de dijken. Uit meetgegevens bleek woensdag dat de aardbeving van eerder die ochtend in Garrelsweer ervoor zorgde dat de Ommelanderzeedijk, op meer dan 35 kilometer afstand van het epicentrum, flink trilde.

Sensoren in de dijk lieten zien dat de beving zorgde voor trillingen die vergelijkbaar zijn met het effect van een vrachtwagen met 70 ton aan stenen aan boord die langs de dijk dendert. Dijkgraaf Bert Middel van het waterschap Noorderzijlvest wil dat het effect van een zwaardere beving, dichterbij een zwakke plek in een dijk, snel wordt onderzocht. Gedeputeerde Mark Boumans vindt het zorgwekkend dat de beving de dijk heeft bereikt. 'Het zijn onze mensen die daar wonen en dit gaan we zeker aankaarten', zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet woensdag weten dat zwaardere aardbevingen kunnen zorgen voor het verzakken van bijvoorbeeld dijken, maar dat bevingen niet zorgen voor uitval van 'vitale infrastructuur'. Dijkgraaf Bert Middel vindt het te vroeg om conclusies te trekken en heeft er woensdag bij Kamp op aangedrongen om zwakke plekken in de dijken afzonderlijk te onderzoeken en de waterschappen daar beter bij te betrekken. 'Het is veelzeggend dat de dijk op zo'n grote afstand al trilt', vindt Middel.

woensdag 3 juli 2013

Ophef om zelfstandig zwemmende baby (16 maanden)

Adam Christensen kreeg de wind van voren nadat hij een filmpje had gepost waarop zijn babydochter helemaal alleen in het zwembad ligt. Maar ondanks haar leeftijd van amper 16 maanden kan Elizabeth al een aardig stukje zwemmen.

Ze kreeg het aangeleerd door een professionele leraar. Op de video is goed te zien dat de baby van nog geen anderhalf op geen enkel ogenblik in moeilijkheden komt. Toch ontstond er controverse: heel wat ouders achtten dit ontoelaatbaar en onveilig.

Vader Adam zag zich genoodzaakt zijn beslissing tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN te verantwoorden. 'Toen ik haar zelf voor het eerst bezig zag en haar telkens met haar gezicht in het water zag liggen, dacht ik: mijn god, ze kan niet ademen. Ik was doodsbang, maar de zwemleraar verzekerde mij dat mijn dochtertje in orde was. We lieten het aan een professional over, maar ook wij kunnen uiteraard alarmsignalen herkennen, zoals vermoeidheid', aldus Christensen.Bron

Rutte: werkloze jongeren naar Nederland halen

Het kabinet wil Europese werkloze jongeren met specifieke kwaliteiten naar Nederland halen voor werk in de energiesector in Noord-Groningen of als technicus in Zuidoost-Brabant. Premier Mark Rutte zei dat woensdag na afloop van een Europese top over jeugdwerkloosheid in Berlijn.

Het gaat wat hem betreft om 'hoogwaardige arbeidskrachten' uit bijvoorbeeld Italië, met een aantal jaar werkervaring. Die zijn welkom op plekken waar Nederlandse bedrijven moeite hebben goed personeel te vinden. De schaal waarop Rutte jongeren naar Nederland ziet komen, zal een stuk kleiner zijn dan wat Duitsland doet. Het gaat ook niet om 'gastarbeiders', zei hij. Rutte herhaalde verder zijn uitspraak van vorige week, in aanloop naar de EU-top in Brussel, dat landen met een hoge werkloosheid onder jongeren hun arbeidsmarkt ook moeten hervormen.

EU-leiders bespraken daar de mogelijkheden om elkaar te helpen de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Vorige week stelden de EU-landen 8 miljard euro beschikbaar voor landen waar de jeugdwerkloosheid hoger is dan 25 procent.

Vooral in Zuid-Europese landen is de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar enorm hoog. In Spanje en Griekenland ligt die tussen de 55 en 60 procent, in Portugal en Italië rond de 40 procent. In Kroatië, sinds maandag lid van de EU, bedraagt de jeugdwerkloosheid 52 procent. In Nederland ligt die op ruim 10 procent. Alleen Duitsland en Oostenrijk scoren in de EU beter.


Taco Bell-klanten krijgen zak vol geld in plaats van burrito's

Drie klanten van de Amerikaanse fastfoodketen Taco Bell kregen per abuis in plaats van hun bestelde taco's en burrito's, 3600 dollar mee. Ze kwamen hier pas achter toen ze al weer even op weg waren nadat ze door de drive-thru van het restaurant in Kentwood waren gereden. Het drietal besloot om te keren en het geld eerlijk terug te brengen.

Kennidi Rue, Luke Postma en Grant Kuse openden hun zakken met eten en vonden de stapels bankbiljetten. 'We telden alles op en vroegen ons af wat nu te doen?' vertellen ze tegen de lokale zender WZZM.

In eerste instantie wilden de drie het geld wel houden, maar uiteindelijk besloten ze dat niet te doen. 'Je vraagt je af, wat horen we nu te doen? We concludeerden dat we ons nooit schuldig zouden voelen als we het terug zouden brengen.'

Naar verluidt, huilde de Taco Bell-medewerker die de zakken geld gaf, toen de drie eerlijke vinders ze kwamen retourneren. Het is het beleid van de restaurantketen dat het geld eerst in de zakken wordt gestopt voordat ze naar de bank gaan. In 2010 vergiste een medewerker zich ook al eens en gaf een zak met 2000 dollar weg.

Bron

Onderzoek naar rol AIVD en MIVD

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft minister Ronald Plasterk gevraagd om een onderzoek naar de rol van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD in het PRISM-schandaal, de afluisteraffaire die het gevolg was van de onthullingen van Edward Snowden.

De VVD, de PvdA en de SP waren voor het idee van Gerard Schouw van D66. De onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten is de aangewezen instantie om het onderzoek te doen.

Een debat donderdag met Plasterk over aftappen is op de lange baan geschoven, omdat nu eerst de resultaten van het onderzoek moeten worden afgewacht.

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD passen het omstreden Amerikaanse computerprogramma PRISM niet toe, aldus Plasterk eerder, noch vergelijkbare programma's. Amerikanen zullen natuurlijk wel waarschuwen als ergens in Nederland iemand een terreurdaad beraamt en het is ongebruikelijk dat diensten elkaar precies laten weten hoe ze aan alle informatie komen. De AIVD en de MIVD mogen buitenlandse diensten nooit vragen dingen te doen die ze hier zelf niet mogen.

Bron

dinsdag 2 juli 2013

'Bijbaantje niet goed voor kinderen'

Ouders met kinderen van tussen de 12 en 15 jaar moeten kritischer zijn als hun kroost een bijbaantje wil. Bijverdienen is niet goed voor de ontwikkeling en de schoolprestaties van de kinderen, meldt het AD dinsdag.

Emeritus hoogleraar Kristoffel Lieten vindt dat ouders daar veel te laconiek mee omgaan. Lieten heeft samen met oud-student antropologie en kinderrechten Sarah de Vos onderzoek gedaan naar kinderarbeid in Nederland.

Zo'n 300.000 kinderen werken in Nederland om luxegoederen zoals een smartphone te kunnen betalen. Ze werken dus niet omdat het leuk of leerzaam is, maar omdat ze geld 'nodig' hebben. Volgens de twee onderzoekers worden de nationale wetgeving en internationale conventies zo op grote schaal overtreden. Kinderen leren bovendien weinig van hun bijbaantjes.

De emiritus-hoogleraar Kinderarbeid noemt het opzienbarend dat twee derde van de werkende pubers tussen de 12 en 15 jaar vindt dat kinderen juist niet zouden moeten werken. De meesten betitelen hun baantje als saai en vervelend.

Kinderarbeid
'Maar de behoefte aan geld is zo groot dat veel meer gewerkt wordt dan wettelijk is toegestaan. Zoveel dat schoolprestaties eronder lijden en sportclubjes worden afgezegd.'

Is er soms sprake van kinderarbeid in Nederland? 'Jazeker,' zegt wetenschapper Lieten. '13- en 14-jarigen mogen per week maar 12 uur werken. Acht procent in die leeftijd werkt meer. Drie procent zelfs meer dan 20 uur per week. En dat is dus kinderarbeid. Kinderen van 12 mogen überhaupt niet werken, terwijl 10.000 pubers van die leeftijd een baantje hebben. Babysitten klinkt misschien onschuldig, maar dat is vaak tot laat op de avond. En het is een baan met veel verantwoordelijkheid.'

Bron

Rode Kruis lanceert rampenwebsite

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een rampenwebsite gelanceerd, ikbenveilig.nl, waarop getroffenen in geval van een ramp of calamiteit snel contact kunnen leggen met hun naasten. Via de mobiele telefoon of sms is dat vaak moeilijk, maar het lukt wel via internet op een smartphone.

Websites zoals ikbenveilig.nl zijn inmiddels succesvol ingezet bij rampen en calamiteiten in Amerika en Australië, liet het Rode Kruis dinsdag weten.

'Bij rampen of calamiteiten blijven familie en vrienden vaak lang in onzekerheid over het welzijn van hun naasten die mogelijk getroffen zijn. Om dit proces te versnellen, lanceren wij deze rampenwebsite', zegt een woordvoerster van het Rode Kruis.

Ongedeerd
Zij zegt dat in een noodsituatie aan je naaste laten weten dat je ongedeerd bent, veel onzekerheid kan wegnemen. 'Bovendien is contactherstel met familie of andere verwanten een belangrijk onderdeel van de hulpverlening van het Rode Kruis. 'In een noodsituatie ligt het mobiele telefoonverkeer vaak plat, maar is mobiel internet via het 3G-netwerk of wifi wel vaak beschikbaar.

Zo kunnen slachtoffers via hun smartphone een persoonlijk bericht op de site plaatsen en dit verspreiden via hun Facebook-, Twitter- of LinkedIn-account. Verwanten kunnen, ook zonder sociale media-account, op de site naar een bericht van een getroffene zoeken. Dat kan onder meer op naam, geboortedatum en mailadres


Broers om DNA verdacht van oude verkrachting

Twee broers (42 en 45 jaar) worden vanwege bewaarde DNA-sporen verdacht van een verkrachting in 1999 in Helmond. Ze zijn in mei aangehouden en staan op 23 augustus voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Op 30 oktober 1999 zouden zij de bewoonster van een huis in Helmond hebben bedreigd, bestolen en verkracht. Er vond een match plaats omdat DNA van de mannen in de landelijke databank terechtkwam toen ze werden veroordeeld door drugsdelicten, legde een OM-woordvoerster uit.

De 42-jarige man uit Amsterdam werd op 14 mei aangehouden. Zijn 45-jarige broer werd 2 weken later in de gevangenis in Roermond aangehouden.

Bron

Diplomaten betalen parkeerboetes niet

Het lijkt erop dat ambassadeurs en diplomaten in Den Haag hun parkeerboetes massaal verscheuren. Het afgelopen jaar is ruim de helft van de duizend uitgeschreven bonnen aan auto's met een CD-kenteken niet betaald. Dat komt neer op een bedrag van ruim 40.000 euro, zo meldt De Telegraaf dinsdag.

De krant heeft de cijfers gekregen van het Haagse stadhuis. Door de jaren heen is het bedrag dat de stad hierdoor misloopt, opgelopen tot enkele tonnen. Ieder jaar wordt gemiddeld de helft van de bonnen niet betaald.

De gemeente Den Haag wil dit jaar alle ambassades aanschrijven die niet betaald hebben en met diplomaten in gesprek gaan over dit onderwerp. Veel meer kunnen ze niet doen. 'Het Verdrag van Wenen sluit uit dat we dwangmaatregelen kunnen nemen', zo laat burgemeester Van Aartsen weten.

Bron

Onderzoek naar opbrengst verkeerd uitchecken

De ANWB en reizigersorganisatie Rover willen weten hoe groot het bedrag is dat vervoerders krijgen doordat reizigers problemen hebben bij het uitchecken. Op hun aandringen gaat een aantal vervoerders dat in kaart brengen, meldt de ANWB dinsdag.

Sinds de invoering van de OV-chipkaart is het uitchecken één van de grootste ergernissen en problemen bij het reizen. Mensen vergeten bijvoorbeeld uit te checken, of kiezen het verkeerde poortje of paaltje. Ook is af en toe de apparatuur buiten werking. Dat kost de reiziger vaak geld. Die is dan een te veel betaald bedrag aan borg kwijt, dat niet zo makkelijk is terug te vragen, stellen ANWB en Rover.

De vervoerders die meedoen aan het onderzoek zijn NS, RET, HTM, GVB, Connexxion, Arriva, Veolia, Syntus, EBS en Qbus. De NS laat weten het initiatief van harte te ondersteunen. 'Dat geld komt de reiziger toe en moet ook terug naar de reiziger', zegt een woordvoerder. Volgens hem vergeet een half procent van de vaste treinreizigers weleens uit te checken en 2 procent van de mensen die af en toe de trein pakken. 'Mensen beginnen eraan te wennen en vergeten steeds minder uit te checken.' Zijn er problemen, dan moeten reizigers zich bij de klantenservice melden, adviseert hij.

Bron

Man verliest derde van schedel na klap met knuppel

De 43-jarige Antonio Lopez Chaj heeft maandag in Amerika een schadevergoeding van 58 miljoen dollar toegewezen gekregen. De schilder uit Californië is door een uitsmijter met een knuppel zo hard op zijn hoofd geslagen dat bijna een derde van zijn schedel verwijderd moest worden. Ook heeft hij hersenschade. Het beveiligingsbedrijf moet hem betalen.

Het is volgens The Sun een van de grootste schadevergoedingen die in Californië ooit aan een persoon is toegekend.

Chaj betrad, ondersteund door zijn broer en in de aanwezigheid van andere familieleden de rechtszaal. Toen hij zijn petje afzette klonken er in de zaal geluiden van afschuw. Advocaat Federico Sayre zei: 'Zijn schedel is als een taart waaruit een kwart is weggesneden.'

Caféruzie
De schilder werd op 20 april 2010 aangevallen in een café in Wilshire, Los Angeles. Daar probeerde hij een ruzie te stoppen tussen het barpersoneel en twee van zijn vrienden. Hij werd met een knuppel op zijn hoofd geslagen. Ook werd hij meerdere malen geschopt en met zijn hoofd tegen de grond gegooid. Volgens advocaten was de uitsmijter niet gekwalificeerd en had hij helemaal niet in die hoedanigheid mogen werken. De uitsmijter en caféhouder zijn spoorloos verdwenen.

'Chaj kan niet meer praten'
Sayre: 'In het ziekenhuis hebben ze het leven van Chaj kunnen redden, maar hij heeft blijvende schade aan zijn hersenen opgelopen. Hij kan niet praten en heeft 24 uur per dag zorg nodig.'

Bron  zie foto

Drol verraadt Poolse woningovervaller in Asten

Een 27-jarige Poolse man uit Antwerpen wordt verdacht van een brute woningoverval in Asten (Noord-Brabant) vorig jaar, omdat zijn DNA werd gevonden bij een drol in de buurt. Tegen de man is dinsdag 4,5 jaar celstraf geëist.

Het DNA werd gevonden op papier waarmee de dader zijn billen heeft afgeveegd. Het spoor werd opgeslagen in de landelijke DNA-databank. Toen de verdachte man in de zomer DNA moest afstaan voor een aantal woninginbraken, volgde er een match.

Tijdens de overval werd een bewoner geslagen, geschopt en vastgebonden door meerdere daders. De bewoonster werd gedwongen kluizen te openen en geld en sieraden af te staan. Ook zij werd vastgebonden.

Andere verdachten zijn niet gevonden.


Bron

Man op zoek naar wc prutst aan vliegtuigdeur op 10 km hoogte

Een bekende cricketspeler uit Sri Lanka veroorzaakte gisteren grote paniek op zijn vlucht toen hij op 10 kilometer hoogte plots de deur probeerde open te maken. De man, die mogelijk te veel had gedronken, was eigenlijk op zoek naar het toilet.

De sportman trok en duwde maar liefst twee minuten aan de deur van het toestel. 'Het was zeer beangstigend', aldus een medepassagier. 'Hij bleef maar doorgaan en duwde redelijk hard. Zijn ploegmakkers riepen dat hij moest stoppen. Ze zeiden ook dat ze te veel alcohol hadden gedronken voor ze aan boord kwamen.'

In de Boeing 777 van British Airways waren 229 passagiers aan boord. Een woordvoerder van de Britse vliegtuigmaatschappij verklaarde na afloop: 'Tijdens de vlucht wilde een man naar het toilet gaan. In plaats daarvan probeerde hij de deur in het midden van het vliegtuig te openen. Hij legde het misverstand uit, waarna de crew de zaak zo liet.'

British Airways benadrukte dat het onmogelijk is om als passagier een dergelijke deur open te krijgen.


Bron

Verzekeringsfraude kost Steven Rijsdijk het leven

De Rotterdammer Steven Rijsdijk (28) dacht door te frauderen met een ongevallen- en overlijdensrisicoverzekering nooit meer te hoeven werken. Wat hij volgens justitie niet wist, was dat zijn compagnon een complot had beraamd om bij zijn overlijden de uitkering op te strijken.

'Het zou het script kunnen zijn voor een aflevering van een tv-misdaadserie,' zouden enkele rechercheurs zich na de afronding van het onderzoek laten ontvallen. 'Een werkelijk bizar verhaal dat je niet zo maar even verzint. Maar deze heren hebben dat dus wel gedaan.'

Politieagenten stuiten op een gruwelijk tafereel als ze in de avond van maandag 25 februari in de flatwoning aan de Sint-Annalandstraat in de Rotterdamse wijk Charlois een kijkje nemen. Steven Rijsdijk is door extreem geweld om het leven gebracht en zijn benen zijn met tape rond de enkels bij elkaar gebonden. De 37-jarige huisgenoot John R., die de politie meldt het stoffelijk overschot te hebben gevonden, wordt al snel als verdachte aangehouden.

Puzzelstukjes
Lang blijft het moordonderzoek omgeven met veel vraagtekens, maar dan is daar de doorbraak die alle puzzelstukjes in elkaar doet vallen. Het Team Grootschalige Opsporing (TGO) komt tot de ontdekking dat voor Steven Rijsdijk nog niet zo lang geleden een ongevallen- en overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Er volgt nog een aantal arrestaties.


maandag 1 juli 2013

Schokgolf van asteroïde ging twee keer rond de aarde

De ontploffing van een asteroïde in februari boven de Russische Oeral, was zo hevig dat de schokgolf twee keer de aarde rondging. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters

De metingen zijn gedaan door een netwerk van sensoren die bewijs voor kernproeven moeten registreren. De ontploffing van de asteroïde, waardoor in Rusland meer dan 1000 mensen gewond raakten, zou de krachtigste zijn die ooit door het zogeheten IMS is gemeten.

De 'meteoor van Tsjeljabinsk' zorgde voor grote ophef en oproepen om meer te doen om de aarde te beschermen tegen asteroïden die de aarde zouden kunnen raken.

De ontploffing had een kracht gelijk aan zo'n 460 kiloton TNT. De atoombom op Hiroshima in 1945 had een kracht van ongeveer 15 kiloton TNT. Tsjeljabinsk is de krachtigste explosie sinds de zogeheten Toengoeska-explosie in 1908. Toen ontplofte vermoedelijk een flinke

Bron

6000 eters bij protestlunch tegen verspilling

Op het Museumplein hebben meer dan 6000 mensen zaterdag een bord soep of curry gegeten tijdens een actiedag tegen voedselverspilling. De lunch in het kader van Damn Food Waste was een initiatief van onder meer het Voedingscentrum, Universiteit Wageningen en Natuur & Milieu.

'De verse soep en curry, gemaakt van afgekeurd voedsel, zaten in de grootste pannen van Europa. Daar kan 1000 kilo in', aldus een woordvoerster van het evenement. In het eten werden onder meer kromme komkommers, gebutste tomaten en groente uit verkeerd gelabelde verpakkingen verwerkt.

Onder de aanwezigen waren staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en de Amsterdamse wethouder Freek Ossel (armoede).

Volgens de deelnemende organisaties verspilt Nederland bijna een derde van haar voedsel en verdwijnt jaarlijks voor 4,4 miljard euro aan prima etenswaren in de vuilnisbak.
Bron

Foutparkeren kost man 14 mille

Fout parkeren van zijn auto heeft een 45-jarige Hagenaar zaterdagochtend 14.000 euro én zijn dure BMW gekost. De politie controleerde de dubbel geparkeerde auto in de Schalk Burgerstraat, toen de bestuurder net kwam aanlopen.

In het voertuig werden softdrugs aangetroffen, waarna de man werd gefouilleerd. Tot verbazing van de agenten bleek hij behalve mobiele telefoons ook ruim 11.000 euro bij zich te hebben.

De auto van de man werd voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Daar werden nog meer bankbiljetten en softdrugs aangetroffen. Het geld, de goederen en de auto zijn in beslag genomen.

De politie onderzoekt of de man zich schuldig heeft gemaakt aan witwaspraktijken, omdat het vermoeden bestaat dat het geld niet op legale wijze is verkregen.

Bron

zondag 30 juni 2013

Vanaf morgen is alles anders - vooral in uw portemonnee

Per 1 juli veranderen er heel wat dingen die de portemonnee van de burger raken. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

- Het minimumloon stijgt per 1 juli van 1469,40 naar 1477,80 euro bruto per maand. Het ministerie van Sociale Zaken heeft dat laten weten. De sociale uitkeringen stijgen als gevolg hiervan eveneens.

- De netto bijstandsuitkering voor een echtpaar gaat naar 1257,35 euro per maand. Inclusief vakantie-uitkering gaat het om 1323,53 euro per maand. Voor alleenstaande ouders gaat de bijstand naar 880,15 euro per maand. Inclusief vakantiegeld is dat 926,47 euro. Voor een alleenstaande komt de bijstand uit op 628,68 per maand. Inclusief vakantie-uitkering is dat 661,77 euro. Indien er geen kosten gedeeld kunnen worden met anderen, ontvangen alleenstaanden en alleenstaande ouders nog een toeslag van de gemeente van 264,71 euro inclusief vakantiegeld.

- De AOW voor gehuwden gaat naar maandelijks 725,77 euro bruto per persoon. Daar komt nog 49,81 bruto vakantie-uitkering bij. Voor gehuwden met een partner jonger dan 65 jaar kan de AOW-uitkering maximaal oplopen naar 1451,54 euro per maand. Het vakantiegeld bedraagt dan 99,62 euro per maand. Alleenstaande AOW'ers ontvangen maandelijks bruto 1061,36 per maand. Daar komt maandelijks 69,73 euro vakantiegeld bij.

- Ook de uitkeringen voor IOAW en IOAZ (oudere, deels arbeidongeschikte werkloze werknemers en zelfstandigen) en de Wajong (uitkering voor jonggehandicapten) gaan per 1 juli licht omhoog. Hetzelfde geldt voor de ANW, de Algemene Nabestaandenwet.

- Wie in een corporatiehuis woont, krijgt een huurverhoging van 4 procent. Althans bij een inkomen tot 33.614 euro. Het wordt verder 4,5 procent maximaal voor inkomens tot 43.000 euro en maximaal 6,5 procent voor inkomens daarboven.

- De tarieven voor het gebruik van de smartphone in Europa (roaming) gaan omlaag. Vakantiegangers die naar Kroatië gaan, kunnen daar al voordeel van hebben, want Kroatië treedt 1 juli toe tot de EU.

- En het wordt goedkoper om naar 0800- en 0900-nummers te bellen. De betaalde servicenummers mogen niet meer buiten de belbundels van de abonnementen voor mobiele telefoons vallen. Een 0900-nummer bellen buiten de abonnementsbundel kost doorgaans tussen de 25 en 35 cent, terwijl voor datzelfde belletje 10 tot 15 cent wordt betaald als het binnen de bundel valt. De postzegel wordt wel 6 cent duurder.21-jarige krijgt 25 miljoen voor app die nog niet bestaat

De 21-jarige Amerikaan Lucas Duplan heeft 25 miljoen dollar ontvangen voor een door hem ontwikkelde app, Clinkle genaamd. Duplan brengt de app onder de aandacht als de 'betaalwijze van de toekomst'.

Duplans idee voor 'modernisering van het betaalverkeer' is kennelijk zo geloofwaardig dat technoreuzen als Intel en Qualcomm er, net als een paar vermogende internetpioniers, geen probleem in zagen om er op voorhand omgerekend ruim 19 miljoen euro voor op tafel te leggen.

Duplan, net afgestudeerd aan Stanford University, zegt in Business Insider: 'We willen je telefoon voor het eerst de concurrentiestrijd laten aangaan met contant geld en creditkaarten.' De naam Clinkle is afgeleid van het Engelse woord voor rinkelen, het geluid dat geld maakt in je broekzak. De app wordt later dit jaar gelanceerd.

Bron

Koekjes bakken in de auto: VS zucht onder hittegolf

Het zuidwesten van de Verenigde Staten gaat gebukt onder een hittegolf. In Death Valley wordt dit weekend 53 graden voorspeld. Amper vier graden lager dan het hitterecord dat op 10 juli 1913 werd opgetekend: 56,66 graden. Inwoners van Arizona zeggen dat de lucht te warm is om in te ademen.

Een inwoner van Phoenix, Arizona, profiteert van de warmte door koekjes te bakken op het dashboard van zijn auto. In een oven bak je koekjes meestal op 180 graden en in de wagen was het op een gegeven moment 94 graden Celsius. Het zal dus wat langer dan normaal duren voordat de koekjes klaar zijn, maar de elektriciteit voor de oven wordt in elk geval uitgespaard.

Bron
Lees ook: Hitte in Death Valley nadert wereldrecord van 56,7 graden