Translate

zaterdag 15 juni 2013

Britse politie pakt na zes jaar zaak Madeleine McCann op

Ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann gaat de Engelse politie zich met de zaak bemoeien. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geld toegezegd om het onderzoek weer op gang te brengen, zo meldde de BBC zaterdag.

Madeleine verdween 3 mei 2007 uit haar slaapkamer in een appartementencomplex in Praia da Luz in de Portugese Algarve. Het onderzoek van de Portugese politie zit op dood spoor

Bron

'Megafraude in thuiszorg'

De 68-jarige Peter H. uit Aalsmeer wordt er door de FIOD van verdacht voor bijna een miljoen euro aan fraude te hebben gepleegd met geld dat bestemd was voor thuiszorg. Ook wordt de man verdacht van witwassen. Dat schrijft De Telegraaf.

Het gaat om de voormalige directeur van thuiszorgorganisatie Gooizorg in Hilversum, die later is overgenomen door Nova Thuiszorg. H. stuurde namens zijn bedrijf vanaf 2008 tot begin 2011 rekeningen naar verzekeraar Agis zonder dat daarvoor thuiszorg werd geleverd. Daarnaast werden er te hoge tarieven in rekening gebracht.

De zorgverzekeraar kwam er tijdens de overname achter dat de boeken niet klopten. Er is een inval gedaan bij de woning van H. Het is niet zeker of H. het geld naar eigen rekening heeft doorgesluisd.

Bron

Scholen hebben problemen met te korte broekjes

Sommige scholen voor voortgezet onderwijs hebben er moeite mee dat meisjes in te korte broekjes naar school komen, Die shorts zijn nu in de mode, evenals korte rokjes en hemdjes met inkijk. Docenten kunnen zich daar ongemakkelijk bij voelen.

Dit schrijft De Volkskrant vandaag. Het Berlage Lyceum in Amsterdam stuurde vorige week een meisje naar huis om andere kleding aan te trekken. Ook leerlingen van het Groene Hart Rijnwoude zijn aangesproken op hun kledingstijl.

'Ik vind die nieuwe korte broekjes juist heel erg leuk', zegt Roos (14) tegen de Volkskrant. 'Zo is nu de mode. En de jongens zijn er ook enthousiast over. Die vinden het helemaal niet leuk dat die nu niet mogen op school.'

Docenten vonden dat ze echt 'te minimaal gekleed' was. De school heeft ook een opvoedkundige rol, vindt schoolleider André Hol: 'Wij moeten leerlingen aanspreken op hun houding en gedrag, en daarbij hoort ook kleding. Je gaat hier niet naar het zwembad.'

Bron

Nederlands stel in Jemen vermist, 'waarschijnlijk ontvoerd'

Een Nederlands echtpaar wordt al een week in Jemen vermist. De politie in de hoofdstad Sanaa heeft zaterdag laten weten dat het paar waarschijnlijk is ontvoerd. Ze zijn spoorloos sinds ze hun woning in de wijk Hadda hadden verlaten. Hadda ligt aan de zuidrand van de stad en herbergt veel buitenlandse missies.

Een bron uit de plaatselijke politie zei dat het waarschijnlijk is dat de twee ontvoerd zijn, maar het is niet bekend wie daar achter zou zitten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft zaterdag bevestigd op de hoogte te zijn van de vermissing. In het belang van de betrokkenen wil het ministerie er verder geen mededelingen over doen.

Jemen is al lange tijd berucht door ontvoeringen. Ontevreden stammen of extremisten ontvoeren om verschillende redenen buitenlanders.

Bron

Cel dreigt na wrede straatroof met 'magic stick'

Voor een extreem gewelddadige beroving van een dronken Pool op straat is gisteren 6 jaar cel en tbs geëist tegen Timothy S. (21) uit Spijkenisse.

De jonge veelpleger en zijn vriend, Patrick S. (34) probeerden volgens justitie op beestachtige wijze de hersens van de Pool in te slaan door zes keer met een ijzeren staaf op zijn hoofd te rammen. Patrick S. noemde het wapen een magic stick, meldt het AD vandaag.

Volgens de advocaat van Timothy was haar cliënt in de leer geweest bij Patrick. Die noemde zichzelf roofdier en liet zich inspireren door misdaadfilms.

Voor de roofmoord op de gehandicapte Nanda Kerklaan (43) eist justitie vrijspraak voor Timothy. De vrouw werd dodelijk mishandeld op de Malledijk in Spijkenisse. Tegen Timothy ontbreekt hard bewijs, Patrick S. wordt nog wel verdacht, net als van de moord op Farida Zargar (21) in 2010. Haar verminkte stoffelijk overschot werd een jaar na haar vermissing opgegraven op aanwijzing van S.. Timothy heeft al een lang strafblad vol straatroven, heling en een inbraak bij zijn oma.

Bron

Hele wereld online dankzij Google-ballonnen

Google wil met met behulp van grote heliumballonnen miljarden mensen op het internet krijgen, zelfs in arme en afgelegen regio's of rampgebieden. Het bedrijf is in Nieuw-Zeeland een proef gestart met dertig ballonnen die signalen uitzenden. Dat maakte het internetbedrijf zaterdag bekend.

'We geloven dat het echt mogelijk kan zijn om een ring ballonnen aan te leggen die met de stratosferische winden rond de wereld geblazen kunnen worden en voor internettoegang kunnen zorgen op de aarde onder hen', zo luidt een blogbericht. De ballonnen zouden op een hoogte van 20 kilometer vliegen, twee keer hoger dan commerciële vliegtuigen.

'Project Loon' is ontwikkeld in het Google X-laboratorium, dat eerder al naar buiten kwam met de Google Glass en een wagen zonder chauffeur. Het bedrijf erkent dat niet alle ideeën meteen geld opleveren, maar probeert met deze projecten grote internetproblemen op te lossen. Uiteraard is het ook de bedoeling om meer mensen naar de Google-diensten te leiden.

Bron bekijk de foto;s

Blindengeleidehond redt leven van zijn twee trainers

O'Neil, een achttien maanden oude Labrador is zijn gewicht in goud waard. De blindengeleidehond redde tijdens een training het leven van zijn twee begeleiders toen hij op een voetpad in San Rafael, Californië, een gevaarlijke situatie rook en achterom keek.

Dat was voldoende om de supervisor van de twee ook achteruit te doen kijken. De man zag hoe een auto in achteruit in hoge snelheid op hen afkwam en had de goeie reflex, en het nodige geluk, om de geblinddoekte instructeur en O'Neil instinctief in veiligheid te duwen om de hoek. De wagen, met een vrouw van 93 jaar achter het stuur, kwam vervolgens tot stilstand tegen het gebouw aan de overkant van de straat.

'De hond keek naar achteren voor ik dat deed, zodat we net voldoende tijd hadden om uit te wijken', aldus de hoofdinstructeur. 'O'Neil moet zijn examen nog doen, maar na wat hij hier deed denk ik niet dat dat een probleem gaat zijn.' Bij het ongeval zijn er zowaar geen gewonden gevallen. Ook de bejaarde vrouw kwam er zonder kleerscheuren vanaf.
Bron

Fout in DNA bedreigt Zuid-Limburgse families

Leden van een aantal Zuid-Limburgse families hebben een fout in het genetisch materiaal (DNA) die kan leiden tot hartritmestoornissen en plotse hartdood. Het gaat waarschijnlijk om honderden, maar mogelijk om enkele duizenden mensen die verre familie van elkaar zijn en eenzelfde voorouder hebben, ontdekten cardiologen en genetici van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

Deze mutatie in het gen is uniek voor de hele wereld, aldus de onderzoekers. Het gaat om een mutatie in het zogenoemde SCN5A-gen die in het ergste geval kan leiden tot acute hartstilstand, meestal bij mensen die schijnbaar gezond zijn. Dit gen oefent invloed uit op de elektrische stabiliteit van het hart. Als er een foutje insluipt, kunnen soms dodelijke hartritmestoornissen het gevolg zijn.

Al enkele jaren viel het de cardiologen en genetici op dat hetzelfde genfoutje in bepaalde families werd aangetroffen, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Inmiddels groeit het aantal nieuwe namen met mutatiedragers wekelijks. De fout bleek terug te voeren tot één voorouder die honderden jaren geleden leefde.


Jonge moeder overleden na cosmetische ingreep aan achterwerk

Een 28-jarige vrouw uit Miami is tien uur nadat ze achterwerkimplantaten kreeg ingespoten overleden. Suyima Torres, moeder van twee dochters van 7 en 8 jaar, liet in het plastisch chirurgiecentrum 'Cuerpos Health and Aesthetics' voor 1.700 euro haar bips bijwerken. Aanvankelijk leek de operatie geslaagd, maar een week na na de ingreep zagen getuigen hoe ze in een warenhuis in elkaar zakte.

De vrouw werd afgevoerd naar het hospitaal, samen met Ruth Planas, eigenaresse van 'Cuerpos Health'. Maar volgens de moeder van het slachtoffer vertelde Planas de dokters helemaal niets over de implantaten. Later op de dag overleed Torres.

De politie in Miami heeft een onderzoek ingesteld maar voorlopig is Planas geen verdachte, ondanks dat de politie de vrouw verhoorde en ook gegevens, medicatie en computers uit 'Cuerpos Health' meenam. Planas zou weigeren informatie te geven over de Venezolaanse dokter die de operatie heeft uitgevoerd, volgens CBS Miami. Die dokter zou geen licentie hebben en inmiddels de States zijn uitgevlucht.

Torres overleed zestien dagen nadat een andere jonge vrouw, de 20-jarige Dailen Garcia, in dezelfde inrichting achterwerkimplantaten kreeg. Garcia vertoefde op intensieve met bloed in de longen en gezichtsproblemen. Haar advocaat brengt de zaak straks voor het gerecht. De voorbije jaren kwamen er nog meer wanpraktijken aan het licht bij cosmetische achterwerkoperaties. In de meest beruchte doodde de transseksuele 'nepdokter' Oneal Ron Morris, ook uit Florida, een vrouw door haar te injecteren met cement, olie, superlijm en een middel om lekke banden dicht te plakken.


Bron  klik hier voor haar foto

vrijdag 14 juni 2013

Patent op menselijke genen niet mogelijk

Bedrijven en personen kunnen geen patent hebben op genen die aan het menselijk lichaam zijn onttrokken. Wel kunnen ze synthetisch geproduceerd genetisch materiaal patenteren. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof donderdag bepaald.

De beslissing was unaniem, alle negen rechters schaarden zich achter het vonnis in een langslepende procedure inzake patenten van het bedrijf Myriad Genetics Inc. Het bedrijf had onder meer patenten op genen die in verband worden gebracht met borst- en eierstokkanker. Volgens het hoogste rechtscollege houden sommige van die patenten geen stand omdat ze natuurlijke fenomenen afdekken.

De uitspraak heeft vermoedelijk grote gevolgen voor duizenden patenten in de biotechnologische, agrarische en medische wereld. De farmaceutische industrie volgde het proces dan ook met argusogen. Zij heeft miljoenen geïnvesteerd en kreeg al 30 jaar jaar patenten op menselijke genen.

Myriad zou alleen al 500 miljoen dollar hebben gestoken in het specifieke geval dat nu door het Hooggerechtshof tegen het licht is gehouden. Zonder kans dat geld terug te verdienen, is de kans klein dat er nog geld wordt besteed aan onderzoek naar medicijnen die ziektes kunnen bestrijden, stelt het bedrijf. Tegenstanders zien de patenten echter als ernstige rem op het onderzoeksproces.

Bron

Politie betrapt smokkelaar met cocaïne in kunstbeen

De politie heeft op de luchthaven van Barajas in Madrid een smokkelaar betrapt met 750 gram cocaïne in zijn kunstbeen.

De drugsbrigade voerde een routinecontrole uit op de Spaanse luchthaven. De man kreeg het plots lastig en dat was de agenten niet ontgaan. De reiziger uit Panama werd dan ook aan een controle onderworpen. Bleek dat hij twee doses cocaïne verstopt had in zijn prothese. Hij werd onmiddellijk achter de tralies gegooid.

Bron

Volgend jaar begin met stroomstootwapens

De politie gaat volgend jaar toch proeven nemen met stroomstootwapens in de basispolitiezorg. Dat vertelde minister Ivo Opstelten vrijdag na afloop van de ministerraad. Internationaal is er kritiek op deze 'tasers', maar volgens de minister van Veiligheid en Justitie zijn die argumenten 'niet valide genoeg' om de proeven niet te ondernemen.

Er is goed over nagedacht en er wordt 'maximaal zorgvuldig' te werk gegaan, zegt hij. Opstelten ziet de taser als een middel om nog beter te voorkomen dat een agent een vuurwapen trekt.

Het VN-Comité tegen Marteling ziet het ding niet zitten, met name uit vrees voor onverantwoord gebruik, en Amnesty International zou al honderden doden door tasers hebben geteld. Maar Opstelten heeft ook steun vanuit de politie: 'Het is niet zomaar de wens van een minister.'

Proeven met stroomstootwapens bij de gewone politie moeten niet worden ondernomen, liet D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen pas nog weten. In een brief aan minister Opstelten verwees ze naar de recente, soortgelijke aanbeveling van het VN-Comité tegen Marteling. Met dit signaal kunnen de proeven toch echt niet, aldus Berndsen. 'Het gezondheidsrisico van tasers is zeer groot. Vooral personen met hartproblemen lopen een groot risico. Politie heeft afdoende middelen zoals de wapenstok, een vuurwapen, pepperspray en handboeien', voegde ze toe.

Ze wilde ook dat Opstelten nog eens kijkt naar het gebruik door arrestatieteams

Bron

Grappige ruzie over zitplaatsje in de bus

Een Chinese vrouw had duidelijk een bepaalde stoel in gedachten in deze bus. Maar een man had blijkbaar hetzelfde idee, wat uiteindelijk leidt tot een grappige ruzie die voor de vrouw eindigt op de schoot van naar rivaal.

Het lijkt er op dat er meer dan voldoende zitplaatsen in bus zijn maar beiden weigeren ergens anders te gaan zitten. Zelfs op de stoel naast het blijkbaar felbegeerde plekje aan het gangpad is nog plek.

Maar nee: de dame wil tot elke prijs op haar uitverkoren zitje plaatsnemen. Of wil ze beide stoelen tot haar beschikking hebben? Haar stoeltjesrivaal houdt echter voet bij stuk. Dan maar op z'n schoot gaan zitten, denkt de vrouw.
Bron

Antwerpen schrapt strijders Syrië uit bevolkingsregister

Antwerpen gaat een aantal jonge inwoners die actief meevechten in de Syrische burgeroorlog schrappen uit het bevolkingsregister. Dat heeft burgemeester Bart De Wever vrijdag laten weten in de Gazet van Antwerpen. Door de schrapping hebben de jongeren geen officieel adres meer en verliezen ze al hun sociale rechten.

'Het ambtelijk schrappen van deze mensen valt volledig onder mijn bevoegdheid', aldus De Wever vrijdagochtend in het radioprogramma De Ochtend. 'Het is een lange procedure die intussen is opgestart. Bij verschillende controles stelden we vast dat ze niet meer in de stad wonen.'

De Wever, van de rechtse partij N-VA, had eerder aangekondigd alles te zullen doen om te voorkomen dat er nog jihadisten in zijn stad zouden rondlopen. 'Het gaat om 22 mensen die feitelijk niet meer in Antwerpen wonen en ambtelijk zullen worden geschrapt', zegt hij in De Ochtend. 'Het is een signaal dat men niet meer welkom is.'


Wietplantage ontdekt dankzij winderige politieman

In het Engelse Leicester heeft de politie een merkwaardige drugsvangst gedaan. Dankzij een winderige politieman kon een cannabisplantage ontmanteld worden. Dat meldt Police Federation's Magazine.

Drie agenten patrouilleerden door de straten. Een van de agenten kampte met extreme winderigheid. De stank bleek niet meer te harden en de venstertjes van de politieauto werden prompt naar beneden gedraaid.

'Wat heb jij gegeten?'
Toen de agenten volop welverdiende frisse lucht inademden, werden ze overmand door een andere vreemd geur. 'Zeg man, wat heb jij gisteren gegeten?', riepen ze hun collega toe. Maar ditmaal had de winderige agent er niets mee te maken.

Zeven arrestaties
De geur kwam namelijk van een wietplantage in een huis wat verderop. De politiemannen volgden hun neus en vielen de woning binnen. Er werden zeven arrestaties verricht. De straatwaarde van de cannabisoogst wordt geraamd op 14.000 euro

Bron

donderdag 13 juni 2013

Nieuwe planeet op verrassende plek ontdekt

Wetenschappers hebben een nieuwe planeet ontdekt op een onverwachte plek. Het hemellichaam is aan het ontstaan op een enorme afstand van zijn ster, zo ver dat de vorming haast niet voor mogelijk werd gehouden. De onderzoekers hebben de ontdekking donderdag naar buiten gebracht.

Planeten ontstaan doordat wolken van stof en gas rond een ster samenklonteren. Dat gaat makkelijker en sneller dicht bij de ster. De nu ontdekte planeet in wording staat echter op ongeveer 12 miljard kilometer van zijn ster. Dat is 80 keer zo ver als de aarde van de zon staat. Er zijn tot nu toe ongeveer 900 planeten gevonden, maar nog nooit eentje zo ver weg.

Op zich kan een planeet wel op zo'n grote afstand van een ster ontstaan, maar dat zou volgens de huidige kennis 2 miljard jaar moeten duren. De ster bij de ontdekte planeet is echter maar 8 miljoen jaar oud. De planeet is dus nog jonger.

'Het is verrassend om te ontdekken dat zo'n kleine planeet op zo'n afstand aan het ontstaan is. In alle modellen is het moeilijk om een kleine planeet ver weg van een kleine ster te maken', verklaart onderzoekster Alycia Weinberger.

De planeet in wording draait rond de kleine ster TW Hydrae in het sterrenbeeld Waterslang. De ster is ongeveer de helft van onze zon, de planeet is 6 tot 28 keer zo groot als de aarde. De planeet is gevonden door metingen met de ruimtetelescoop Hubble.

Bron

Utrechter sluit inbreker op in kliko

Een diefstal met een luchtje. Zo mag de inbraak van dinsdagnacht in de Utrechtse Broerestraat wel worden genoemd. Eén van de twee inbrekers verstopte zich in een kliko, waarna de eigenaar op de bak ging zitten om ontsnapping te voorkomen en wachtte op de politie.

Van de man die rond 3.00 uur 's nachts de inbreker opsloot in zijn kliko hoeft de media-aandacht niet zo. 'Het is al erg genoeg dat het huis van mijn buurman is leeggeroofd. Ik ben alleen maar op die kliko gaan zitten.'

De dag na zijn daad gonst het in de Broerestraat nog over de inbraak. Nadat ze rond 3.00 uur waren gealarmeerd zagen agenten twee mannen over het dak van een schuur vluchten en vervolgens door verschillende tuinen rennen. Een van hen, een 32-jarige man uit Utrecht, leek het een goed plan zich in de kliko te verstoppen. 'Het is helemaal geen heldendaad hoor,' zegt de kliko-eigenaar in het AD. 'De politie was in de straat en kon het dus snel van me overnemen.'

Er werden sieraden en identiteitspapieren gestolen. Beide inbrekers zijn aangehouden

Bron

'Kok overleefde 62 uur onder water op cola en sinas'

De scheepskok van de in mei gezonken sleepboot in Nigeria heeft zich in leven weten te houden door cola en sinas te drinken. Dat zegt Wim Vriends, directeur van DNC Diving.

Duikers van het Brabantse bedrijf DCN Diving hebben tientallen uren lang alles op alles gezet om de scheepskok te redden uit de gezonken sleepboot Jascon4. De man had 62 uur vastgezeten in een luchtbel. 'Hij bleef in leven door die luchtbel en doordat hij cola en sinas dronk', aldus Vriends tegen Omroep Brabant. Flessen cola en sinas dreven in de buurt van de man.

Geen specialisatie
Duikers van DCN zijn niet gespecialiseerd in reddingsacties. Toch bedachten zij zich geen moment toen zij werden verzocht te helpen. 'Onze mensen bevonden zich op zeventien uur varen. Zij waren bezig met een oliepijpleiding.'

De duikers troffen in het scheepswrak ook de twaalf lichamen van de rest van de bemanning aan.

Bron

Ov-chipkaart blijft voor grote groep een obstakel

Dementerende ouderen, slechthorenden en mensen met een verstandelijke beperking en autisme ervaren dagelijks problemen met de ov-chipkaart. 'Het is van de zotte dat een grote groep mensen niet of nauwelijks zelfstandig kan reizen en zo wordt buitengesloten,' reageert de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) in het AD.

Van de tram overstappen op de trein en niet vergeten in en uit te checken. Het is voor veel reizigers al een hele opgave, laat staan voor mensen die kampen met geheugenproblemen. Eén van die mensen die dat dagelijks aan den lijve ondervindt, is de 76-jarige Zeynel Agar. Ondanks zijn Alzheimer woont hij nog zelfstandig en pakt hij dagelijks in zijn eentje de tram. 'Dat in- en uitchecken zou hem nooit lukken,' vertelt een familielid.

Omdat Agar 65-plusser is en een laag inkomen heeft, heeft de Hagenaar recht op een kortingspas waarmee hij gratis mag reizen met alle bus- en tramlijnen van de HTM. Die kortingspas is echter alleen geldig in combinatie met ov-chipkaart. En dat is nu precies waar Agar door zijn ziekte niet meer mee kan omgaan.

Boete
Om hoge rekeningen te voorkomen, heeft de familie besloten om Agar te laten rondreizen zonder ov-chipkaart. Wel heeft hij hun telefoonnummer altijd op zak, voor het geval hij de weg kwijtraakt. Inmiddels is hij een keer op de bon geslingerd, maar die bekeuring heeft de Haagse vervoerder kwijtgescholden, 'omdat de overheid voor reizigers zoals hij tot op heden geen pasklare oplossing heeft'.


Kwik stijgt dinsdag mogelijk boven 30 graden in oosten

Vanaf zaterdag stroomt zeer warme zomerlucht van Zuid-Europa noordwaarts. De hamvraag is of de hitte ook Nederland gaat bereiken. Hoe de weerkaarten er nu voor staan voorspelt weerbureau Weerplaza een kans van 50 procent dat het dinsdag tropisch warm wordt. 'Met temperaturen boven de dertig graden in het oosten en 25 graden in de westelijke provincies', aldus Michiel Severin.

De kansen op warm weer groeien volgens Severin met de dag, maar er zit een addertje onder het gras. 'De aanjager van het warme weer is een lagedrukgebied dat vandaag nog bij de Amerikaanse oostkust ligt en de komende dagen naar Europa trekt. De vraag is of deze depressie vervaagt tot een uitgestrekt lagedrukgebied met weinig wind, of dat er een serieuze kern overblijft.'

Onweer
Volgens de huidige berekeningen zal het kwik maandag stijgen naar 20 tot 25 graden. In het oosten wordt het zelfs nog een paar graden warmer. Daarbij schijnt eerst de zon terwijl er later op de dag buien met een kans op onweer kunnen ontstaan.

Voor dinsdag zijn er twee opties, meldt Severin, met beide 50 procent kans. ' In het eerste geval wordt de warmte niet verdrongen door de buien van maandagavond. De oostelijke helft van Nederland krijgt daardoor te maken met de zomerlucht van Centraal-Europa. Het wordt dan 25 tot 30 graden, misschien wel boven de 30. In de westelijke provincies wordt het zo'n 22 tot 26 graden. Ook dan is een onweersbui niet uitgesloten'.

In het tweede geval trekken de buien van maandagavond naar het westen van Duitsland en blokkeren de aanvoer van de extreem warme lucht. Een noordoostenwind zal dan weer opsteken en dat zorgt ervoor dat het in de kustprovincies toch niet echt warm wordt. Op de Wadden 16 tot 20 graden, langs de westkust 18 tot 23 graden. In het binnenland is het 20 tot 25 graden met kans op een enkele bui.

Bron

woensdag 12 juni 2013

Arts mag dood ernstig zieke baby versnellen

Als ouders het sterven van hun baby niet meer kunnen aanzien, mogen artsen de dood versnellen met spierverslappers. Dat heeft artsenfederatie KNMG besloten, meldt de Volkskrant.

Het gaat om pasgeborenen zonder reële levensverwachting bij wie verdere behandeling zinloos lijkt. Bij deze baby's wordt de beademing gestaakt. De meesten overlijden daarna snel, maar een deel blijft nog een tijd leven en lijdt. Zodra een arts spierverslappers toedient, overlijdt hij of zij binnen enkele minuten alsnog.

Ook als baby's tijdens het sterfproces naar adem happen ('gaspen') en zichtbaar lijden, kan een arts spierverslappers toedienen om het proces te versnellen. In beide situaties is een melding bij de centrale toetsingscommissie verplicht.

Bron
Lees ook: 'Niets is erger dan je kind pijn te zien lijden'

Van Agt pleit in Kamer voor sancties Israël

Oud-premier Dries van Agt (CDA) sprak vandaag na ruim drie decennia van afwezigheid weer in het parlement. 'Nu zonder sterren of strepen'. In 1982 droeg hij het premierschap over aan partijgenoot Ruud Lubbers. In 2013 is Van Agt een ander man, hij is fel criticus van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. In de Kamer pleitte hij vandaag voor het slopen van de Israëlisch muur. De Kamer toonde zich verdeeld.

De nog altijd eloquente oud-premier begon zijn betoog als volgt: 'Graag zou ik deze inleiding zijn begonnnen met een leukere zin dan de volgende: ik merk nu dat ik mijn bril ginds ergens heb achtergelaten.' Nadat hij zijn bril terughad, kwam hij ter zake. Hij was in de Kamer om het burgerinitiatief 'Sloop de muur' toe te lichten. Zijn petitie kreeg 65.000 handtekeningen.

Zijn betoog was eenvoudig: De Israëlische muur rond en op Palestijns gebied is een schending van internationaal recht. Het feit dat Nederland daar niet tegen optreedt, is ontrouw aan de eigen grondwet. Van Agt pleit voor sancties: een visumplicht voor Israëli's, beëindiging van militaire samenwerking, in elk geval geen verdere intensivering van samenwerking.

Van Agts verhaal kreeg geen onverdeelde bijval in de Tweede Kamer. ChristenUnie-politicus Joël Voordewind hield een scherf van een raket omhoog ter illustratie van de raketten die uit Gaza op Israël zijn afgeschoten en de aanslagen die voor de bouw van de muur plaatsvonden. Hij nam het op voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen.


Frans gerecht dwingt Twitter tot medewerking na antisemitische tweets

Twitter moet aan vijf mensenrechtenorganisaties informatie geven over de auteurs van racistische of antisemitische tweets, zo heeft het hof van beroep van Parijs vandaag bevestigd.

Na de verspreiding in oktober van tweets met de hashtags #unbonjuif en #unjuifmort (een goede jood een dode jood) werd de microblogsite eind november 2012 in kort geding voor de rechter gedaagd door de organisaties UEJF (Union des étudiants juifs de France), J'accuse!, SOS Racisme, Mrap (Mouvement contre le racisme et pour l'amitié entre les peuples) en Licra (Ligue internationale contre le racisme et l'antisémitisme).

Eind januari oordeelde een rechtbank in Frankrijk dat Twitter aan de verenigingen de gegevens moest doorspelen waarmee de mensen geïdentificeerd kunnen worden die de 'duidelijk onwettige tweets' geschreven hadden.

Internationale rogatoire commissie
Het hof van beroep stelde vast dat Twitter de gegevens niet verschaft had en ook niet verklaarde waarom ze de data niet kon doorgeven. Het Amerikaanse bedrijf zei dat het bereid was de gevraagde informatie te verstrekken, maar enkel onder voorwaarden. Volgens het Franse hof van beroep moet het bedrijf de gegevens desondanks verstrekken.

Bron

EU in actie tegen illegale grenscontroles

De Europese Unie wil met speciale inspectieteams voorkomen dat landen illegale grenscontroles houden. Het gaat om controles aan de grens met een andere lidstaat van het zogenoemde Schengengebied voor vrij personenverkeer. De teams moeten onaangekondigde inspecties kunnen afleggen.

Het Europees Parlement in Straatsburg stemde woensdag in met dit voorstel uit Brussel. De Europese Commissie wil beletten dat nationale autoriteiten 'stiekem' of onnodig hun binnengrenzen dichtgooien. Brussel noemt het vrije verkeer van burgers in het Schengengebied een van de grote verworvenheden van de EU. De teams zouden kunnen bestaan uit inspecteurs van de Europese Commissie, EU-agentschappen en lidstaten.

De onaangekondigde inspecties maken deel uit van een reeks veranderingen van de huidige regels voor het Schengengebied. Zo kunnen lidstaten voortaan tijdelijk hun binnengrenzen sluiten als er grote problemen zijn aan de buitengrens van de EU, bijvoorbeeld een enorme toestroom vluchtelingen.

Tot nu toe mochten Schengenlanden uitsluitend tijdelijk paspoortcontroles houden bij een ernstige bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid. Autoriteiten kunnen op die manier bijvoorbeeld voetbalhooligans tegenhouden. Ze kunnen ook ingrijpen na een noodgeval, zoals een terreuraanslag.

De hervorming volgt op de Arabische Lente twee jaar geleden, toen door politieke omwentelingen in Noord-Afrika duizenden vluchtelingen via Italië de EU binnenkwamen. Frankrijk sloot toen tijdelijk zijn grens met Italië.

Bron

Nederland stijgt op vredesranglijst

Nederland is gestegen van de 28e naar de 22e plaats op de internationale vredesranglijst, de Global Peace Index (GPI). De lijst wordt ieder jaar gepubliceerd door een internationaal panel van deskundigen en geeft een indicatie van de veiligheid en harmonie in vrijwel alle landen.

Waardoor Nederland gestegen is, is niet bekend. In de eerste editie van de internationale vredesranglijst, uit 2007, stond Nederland nog op de 20e plaats. Nederland moet dit jaar landen als België, Qatar en Mauritius boven zich dulden.

De wereld is in zijn geheel 5 procent minder vredig geworden in vergelijking met 2008. Dat is vooral veroorzaakt door een toename van het aantal moorden wereldwijd, hogere militaire uitgaven en meer politieke instabiliteit.

Europa is de meest vreedzame regio, met 13 landen in de top 20. IJsland is het vredigste land, gevolgd door Denemarken en Nieuw-Zeeland. De drie onveiligste landen zijn Afghanistan, Somalië en Syrië.

De GPI-onderzoekers geven een cijfer voor een aantal ontwikkelingen, zoals het aantal gewapende conflicten en slachtoffers. Ook tellen criminaliteitscijfers en -beleving mee, wapenexport en legeromvang.

De afgelopen 5 jaar zijn 110 landen minder veilig geworden en slechts 48 veiliger.

Bron

Duizenden demonstranten eisen ontslag Poetin

Circa 10.000 Russen zijn woensdag in Moskou de straat opgegaan om het ontslag te eisen van president Vladimir Poetin. 'Rusland zonder Poetin', riepen demonstranten. Ze willen dat opgepakte activisten worden vrijgelaten die mogelijk lange gevangenisstraffen krijgen.

De activisten worden verdacht van het gebruik van geweld bij protesten vorig jaar tegen Poetins inauguratie voor een derde presidentstermijn. Enkele demonstranten hielden woensdag foto's vast van de 12 activisten die worden vervolgd voor gevechten met de politie.

De oproerpolitie is ingezet om de demonstranten in toom te houden. Agenten blokkeren een brug in de hoofdstad die leidt naar het Kremlin met bulldozers en waterkanonnen.

Bron

Politie Rome ontmaskert 40 ziende blinden

De politie in Rome heeft 40 'nepblinden' ontmaskerd die ten onrechte een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvingen. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA woensdag gemeld. Het zijn 22 mannen en 18 vrouwen.

De ziende blinden kregen maandelijks zo'n 1100 euro arbeidsongeschiktheidsuitkering en een speciale toelage van 429,77 euro voor mensen die volledige invalide zijn. Zij zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens ernstige fraude ten laste van de staat. De totale schade bedraagt meer dan 3,5 miljoen euro.

Bron

Dokter redt baby met superlijm

Een praktische oplossing van een alerte dokter heeft het leven van een baby gered. Het meisje van 20 dagen oud leed aan aneurysma en ze zou overleden zijn als dokter Koji Ebersole niet had ingegrepen. Hij gebruikte daarbij superlijm op een wel heel ongewone manier. Dat meldt de krant The Kansas City Star.

Ashlyn Julian werd als een gezonde, blije baby geboren op 16 mei. Enkele dagen na haar thuiskomst, merkten de ouders dat er iets niet goed ging. 'Ze was ongeveer tien dagen oud en ze sliep heel veel. Ik begrijp dat baby's veel slapen, maar zij sliep zoveel dat ik haar niet wakker kreeg om haar te voeden', zegt moeder Gina Julian tegen CNN.

Bolle fontanel
Toen ze veranderde van een stil meisje in een krijsende baby die niets anders deed dan overgeven, wisten haar ouders dat er iets niet klopte. Ze haastten zich naar het ziekenhuis. De dokters stelden vast dat de fontanel bol stond, maar twijfelden tussen een hersenvliesontsteking en 'iets' in haar hoofd.

Een MRI-scan toonde aan dat er iets mis was in de hersenen van de baby, maar wat het precies was kon in het Children's Mercy Hospital in Kansas City niet worden vastgesteld. 'Er werd onmiddellijk besloten Ashlyn over te brengen naar het universitair ziekenhuis dat beter was toegerust', zegt Gina.

MRI-scan
Die beslissing bleek uiteindelijk van levensbelang. In het tweede ziekenhuis stelden dokters vast dat de kleine meid een aneurysma ter grootte van een olijf in de hersenen had.

Een aneurysma is een verwijding van de bloedvaten en ontstaat door een zwakke plek in de aderwand. Bij het groeien kan het aneurysma scheuren waardoor bloed in het lichaam lekt en er ook niet voldoende meer is om rond te pompen. Dit leidt tot schade aan de weefsels en organen, en vaak ook tot de dood.


Snel handelen was cruciaal
'We wisten niet wat de juiste manier was om dit aan te pakken. Dit was geen normaal geval', verklaart dokter Koji Ebersole, endovasculair chirurg. Aneurysma komen maar zelden voor bij kinderen, laat staan baby's.

'Het was snel duidelijk dat het aneurysma zich niet vanzelf zou sluiten en dat de baby het waarschijnlijk niet zou overleven als het niet werd behandeld. Het was cruciaal om zo snel mogelijk iets te verzinnen om het aneurysma te sluiten.' Ashlyn had op dat moment al een keer gebloed uit het aneursyma.


dinsdag 11 juni 2013

'Genen voorspellen wie chemotherapie zal overleven'

De kans op overleving na chemotherapie is af te lezen in je genen. Dat beweren wetenschappers uit Japan. Zij identificeerden acht genen die kunnen voorspellen hoelang je na de behandeling kan overleven zonder terugval.

Het onderzoeksteam identificeerde eerst enkele genen die betrokken zijn in de cellulaire invasie, een eigenschap die veel kankercellen hebben. Door het vergelijken van de activiteit in deze genen in verschillende celculteren met hoe deze celculturen reageerden op 99 verschillende antikankermedcijnen, konden ze vervolgens de lijst van invloed hebbende genen verkleinen.

'We stelden vast dat er acht genen betrokken zijn bij de cellulaire invasie en dat de relatieve activatie van deze genen overeenkwam met het resultaat van de chemotherapie', zegt professor Ker-Chau Li van de Academia Sinica en de UCLA in Taiwan. Wanneer de wetenschappers naar het gedrag keken van deze acht genen, konden ze vaststellen dat er duidelijk een verschil is tussen cellen die reageren op chemotherapie en die dat niet doen.

Uit klinische studies, waarbij patiënten met long- en borstkanker werden bestudeerd, bleek daarna dat de patiënten met deze genen een lager risico hadden. Dat wil zeggen dat ze langer konden overleven zonder een terugval dan de groep met het hoge risico.

'De ontdeking van signalen die wijzen op een betere prognose voor kankerpatiënten blijven cruciaal om de efficiëntie van kankerbehandelingen te verbeteren', vindt professor Pan-Chyr Yang van de National Taiwan University. 'Deze acht genen kunnen bijdragen tot de keuze voor een bepaalde behandeling als onderdeel van een individuele kankertherapie', besluit hij.

Bron

Meeroken schaadt hond en kat nog meer dan mensen

Honden en katten van rokende baasjes hebben twee keer meer kans kanker te ontwikkelen dan hun rookvrije soortgenoten, dat meldden Britse experts vorige week.

Honden die blootgesteld worden aan rook lopen vooral meer risico op neus- en longkanker dan huisdieren die in rookvrije gezinnen leven. Katten hebben twee keer meer kans op kattenlymfoom, een kanker in het bloed en immuunsysteem.

Deskundige Val Mills: 'Mensen beseffen niet dat roken bij hun huisdieren de gezondheid van hun huisdier treft. Rokers die stoppen kunnen zo hun huisdier redden van ziekten die veroorzaakt worden door passief roken. Dieren met relatief lange snuiten als windhonden zijn gevoeliger voor neuskanker. Omdat katten en honden zichzelf schoonmaken met hun tong, worden ze blootgesteld aan een hoger niveau van schadelijke stoffen in vergelijking met mensen.'

Ook dierenarts Elaine Pendlebury bevestigt dit: 'De effecten van meeroken bij mensen zijn al langer gekend. Maar artsen maken zich nog niet zo lang zorgen om huisdieren. Honden en katten ademen de rook in, maar de stoffen kunnen zich ook in hun vacht nestelen. Tijdens het verzorgingsritueel met hun tong, slikken ze de schadelijke stoffen in, waardoor ze vaker in aanraking komen met de giftige stoffen.'

Een studie aan de afdeling dierengeneeskunde aan de universiteit van Glasgow toonde eerder al aan dat de vacht van honden met rokers als baasje meer nicotine bevatte. Andere studies hebben bewezen dat passief roken de kans op bronchitis en astma bij huisdieren verhoogt.

Bron

Zwangere vrouw overlijdt na blunder chirurgen in opleiding

Een blindedarmoperatie is fataal afgelopen voor de 32-jarige Britse Maria De Jesus. Bij de ingreep in het Queen's Hospital in Romford verwijderden chirurgen in opleiding per ongeluk haar eierstok in plaats van haar appendix. De vrouw, vijf maanden zwanger, bezweek 19 dagen na de operatie nadat haar orgaanfuncties waren uitgevallen.

Twee weken na de operatie was de zwangere vrouw noodgedwongen teruggekeerd naar het ziekenhuis omdat de pijn maar bleef aanhouden. Daar was intussen een rapport opgesteld over de vergissing, maar de artsen die haar behandelden, hadden verzuimd het te lezen.

Pas twee dagen later, nadat de vrouw een miskraam had gekregen, realiseerden ze zich dat ze een verschrikkelijke fout hadden begaan. Aangezien de ontstoken blindedarm nog steeds niet was verwijderd, was er een infectie in haar bloedbaan opgetreden.

Tijdens een spoedoperatie werd de appendix alsnog verwijderd, maar de vrouw overleed op de operatietafel. Haar echtgenoot heeft intussen laten weten juridische stappen te zullen ondernemen tegen het ziekenhuis dat zijn vrouw 'vermoord heeft'. Het ziekenhuis is een onderzoek begonnen naar acht personeelsleden die betrokken waren bij de zaak.

Bron

Thaise politie rolt handel in beschermde dieren op

De Thaise politie is maandag een opslagplaats bij Bangkok binnengevallen waar honderden beschermde diersoorten werden aangetroffen, waaronder 14 uit Afrika afkomstige albinoleeuwen. De eigenaar van de dierenhandel is gearresteerd.

In de opslagplaats bevonden zich vogels, meerkatten, schildpadden, apen en tal van andere dieren, afkomstig uit zowel Thailand als het buitenland. De 41-jarige eigenaar, die in dieren handelt op de vermaarde Chatuchak-markt van Bangkok, is al eerder veroordeeld wegens het illegaal bezit van beschermde soorten.

Knooppunt
Thailand fungeert als knooppunt in de internationale handel in beschermde dieren. Het land heeft weliswaar de internationale conventie ondertekend waarin de handel aan banden wordt gelegd, maar de Thaise wetgeving laat nauwelijks ruimte voor exotische diersoorten.

De eigenaar maakt kans op maximaal vier jaar gevangenisstraf en een geldboete van omgerekend 1000 euro. De in beslag genomen dieren zijn overgedragen aan het ministerie van Natuurbeheer.

Bron

Man wordt pas volwassen op 43-jarige leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop een jongen pas echt volwassen wordt, is 43 jaar. Bij Britse vrouwen gebeurt dit gemiddeld 11 jaar eerder, zo blijkt uit een recent onderzoek waarover de Daily Mail bericht.

Het is verrassend dat zowel mannen als vrouwen onvolwassen blijven tot ze over de 30 zijn. Mannen zouden minder of geen kinderachtig gedrag meer vertonen op hun 43ste en vrouwen op hun 32ste. Acht op de tien vrouwen gelooft dat hun partner het kinderachtige gedoe nooit ontgroeien door winden te laten, te boeren, 's nachts nog fastfood te eten en videogames te spelen. Andere tekenen van onvolwassenheid zijn zwijgen tijdens ruzies, niet kunnen koken en steeds dezelfde moppen en verhalen vertellen. Mannen beschrijven zich ook twee keer zo vaak als kinderachtig in vergelijking met vrouwen.

De vrouw beslist
Twee keer zoveel vrouwen voelen zich de volwassen persoon in hun huidige relatie. Een kwart heeft het gevoel dat zij degenen zijn die de belangrijke beslissingen maken in hun relatie, evenveel dames willen dat haar partner meer over zichzelf praat en over zijn gevoelens. Drie op de tien dames heeft al een relatie beëindigd omdat ze haar geduld had verloren met een kinderachtige man. Bijna de helft heeft al een relatie gehad waarbij ze het gevoel had dat ze de moeder van haar partner moest spelen.

De gemiddelde Britse vrouw moet haar geliefde minstens een keer per maand vertellen dat hij zich naar zijn leeftijd moet gedragen, dat is gemiddeld 14 keer per jaar. Toch is een kinderachtige partner niet per se negatief: vier op de tien ondervraagden is van mening dat dit belangrijk is in een relatie, omdat het de dingen leuk en fris houdt. Een derde denkt dat een beetje kinderachtige eigenschappen helpen om een band te scheppen met kinderen.

Bron

Franse president verbiedt huwelijk vrouw met stiefzoon

Alles was er klaar voor. De zaal, het orkest, de bruidsjurk, alles was geregeld. Niets kon nog misgaan. Zo'n 8000 euro hadden Elisabeth Lorentz (47) en Éric Holder (44) uit het Franse Dabo al aan de voorbereidingen van hun trouwdag op 27 juli uitgegeven. Maar het feest gaat niet door. 'Ik kreeg een brief van de president, die we hadden aangeschreven,' vertelt Elisabeth het Algemeen Dagblad.

'Daar stond in dat ons huwelijk niet is toegestaan. Omdat mijn vorige echtgenoot nog niet dood is! Maar ik kan toch niet wachten tot hij dood is voor ik weer kan trouwen?'

Elisabeth wil graag trouwen met Éric. Maar dat mag niet van de Franse wet. Want Éric is niet zomaar iemand. Éric is de stiefzoon van Elisabeth.

Gescheiden van de vader van Eric
Elisabeth was tussen 2003 en 2006 getrouwd met de vader van Éric. Dat huwelijk hield geen stand. Maar de relatie met haar stiefzoon bleef wel goed. Héél goed zelfs. Een paar jaar na de scheiding van haar man besloot ze daarom bij haar stiefzoon in te trekken. 'Toen Éric me ten huwelijk vroeg, was ik zó gelukkig: het was alsof ik op een wolk leefde,' herinnert Elisabeth zich. 'Maar dat is nu een nachtmerrie geworden. Ik word zelfs beschuldigd van incest!'

Zes maanden achtereen te koel voor tijd van het jaar

Zoals het er nu uitziet sluiten we de maand juni af als de zes achtereenvolgende maand met te koel weer. De temperaturen blijven ook in de maand juni onder de normale waarde voor de tijd van het jaar. 'Dat zou zo langzamerhand wel een spectaculaire reeks worden', aldus Marco Verhoef van Weerplaza die een voorzichtige voorspelling doet.

Alhoewel de eerste tien dagen van de maand juni vrijwel droog zijn verlopen, wil de thermometer nog niet meewerken. Dankzij een frisse wind uit het noorden bleven de temperaturen onder de normale waarden hangen. En ook de vorige maanden kampte Nederland met aanhoudend koel weer. In de loop van deze week draait de wind naar het zuidwesten, maar de zon blijft achter, waardoor de temperatuur niet spectaculair stijgt. 'Daarmee sluiten we de maand juni dan ook af met de zes achtereenvolgende maand met te koel weer', aldus Verhoef.

Spectaculaire reeks
Als we de verwachting voor de komende tien dagen invullen en de maand verder aanvullen met het klimatologisch gemiddelde, dan koerst juni 2013 af op een gemiddelde van 14,8 graden. Waarbij 15,6 graden een normale temperatuur zou zijn voor de eerste zomermaand. Dat betekent dat we de serie van koude maanden uitbreiden naar zes. Dat zou zo langzamerhand wel een spectaculaire reeks worden'.


maandag 10 juni 2013

Ook computers detecteren gezichten in de wolken

Facebook en iPhoto kunnen al gezichten detecteren in foto's van gebruikers, maar ook in andere vormen zien computers blijkbaar menselijke gezichten. Daarvan maakte het tech-artcollectief Shinseungback Kimyonghun handig gebruik voor hun kunstproject Cloud Face, waarover bericht wordt op de website Gizmodo.

Het idee ontstond nadat de kunstenaars een webcam uit het raam hingen en de computer achteraf ook bomen, gras en andere objecten herkende als gezicht. 'De ontdekking van dit technische foutje zorgde ervoor dat ik de visie van de computer ben gaan onderzoeken', vertelt Kim Yong Hun aan de site.

Daarop schreef hij samen met zijn partner een script met Processing en de OpenCV facial detection library en stuurde hij via een naar de lucht gerichte DSLR-camera 15.000 beelden naar het computerprogramma. Ongeveer duizend daarvan werden als gezicht herkend. Een selectie daarvan gebruikten ze dan in hun installatie.

Bron

Restaurant serveert eten op vliegende schotels

Een vliegend dienblad dat met 35(?) per uur je eten serveert: in Engeland is het geen science fiction meer. De Japanse restaurantketen Yo! Sushi lanceert in Londen de iTray, naar verluidt de eerste vliegende schotel die in de horeca wordt ingezet.

De iTray heeft een bereik van vijftig meter, het lichtgewicht gadget heeft een topsnelheid van 35 per uur. De diensters bij Yo! Sushi gebruiken een app op een iPad om de bestellingen naar de juiste klanten te sturen. In de keuken kan de chef controleren of de bestelling correct wordt afgeleverd via twee camera's op de iTray.

De restaurantketen die ook de 'lopende band' in Groot-Brittannië introduceerde, bestaat sinds 1997. Ook vernieuwingen als pratende robots die drankjes verdelen, zelfopwarmende borden en videogames op de toiletten staan op naam van Yo! Sushi.

Indien de testfase positief wordt geëvalueerd, zal de iTray volgend jaar in alle Britse filialen van Yo! Sushi ingezet worden.

Bron

Robotvlieg is amper groter dan een echte

Wetenschappers van Harvard zijn erin geslaagd een robotvlieg te maken die amper groter is dan een echte. Het apparaatje, dat losjes gebaseerd is op het lichaam van de insecten, bestaat uit ultradunne laagjes van composietmaterialen die aan elkaar zijn geplakt.

De machine weegt amper 80 milligram maar is voor stroom nog wel afhankelijk van een externe krachtbron, waarmee ze verbonden is via een dun kabeltje.

Toch kan de robotvlieg opstijgen en elementaire vliegmanoeuvres uitvoeren. De makers denken dat de 'kunstvlieg' enkele minuten zou kunnen vliegen met een ingebouwde krachtbron, meldt Science.

Toepassingen
Een robotvlieg zou in rampgebieden naar overlevenden kunnen speuren, plaatsen kunnen onderzoeken waar mensen niet kunnen komen, in kapotte machines kunnen vliegen op zoek naar problemen of zelfs mensen kunnen bespioneren.

Toch is dat nog niet voor morgen, want de wetenschappers kampen nog met 'ernstige miniaturisatieuitdagingen', zowel bij het bouwen van de robot als bij het maken van camera's en computers die minuscuul genoeg zijn.
Bron

Het menselijk gezicht binnen 100.000 jaar?

Het mensenhoofd is aanzienlijk veranderd sinds de steentijd en zal ook de komende millennia verder evolueren. Wetenschappers deden een gooi naar hoe onze gezichten er binnen 100.000 jaar uit zouden kunnen zien. Liggen grotere hoofden, gigantische ogen, gepigmenteerde huid en perfecte symmetrie in het verschiet?

Vandaag is het menselijk brein ruim drie keer zo groot als dat van onze verre voorouders. Met de groei van onze hersenen werd kwamen grotere schedels en het vervlakten onze gezichtskenmerken. De vraag die wetenschappers zich stellen: Hoe zal het menselijk hoofd en aangezicht evolueren en hoe zit het met de invloed van moderne, draagbare technologie als Google Glass?

Evolutie
Kunstenaar en onderzoeker Nickolay Lamm ging daarvoor ten rade bij dokter Alan Kwam, expert in Computationele Genomica aan de universiteit van Washington. Uit deze gesprekken zijn een reeks beelden ontstaan die de potentiële evolutie van het menselijk ras binnen 100.000 jaar moet voorstellen.

Dokter Kwan gelooft dat genetisch ingenieurschap de norm zal worden. Het lot van het menselijk gezicht zal steeds meer in handen liggen van veranderende voorkeuren, en dat terwijl onze hoofden zullen blijven groeien om ruimte te geven aan onze evoluerende hersenen.zondag 9 juni 2013

Wetenschappers vinden 'Gods Badkuip' in Australië

Wetenschappers aan de Universiteit van Adelaide hebben een meer ontdekt dat nog zo zuiver is dat ze het 'Gods Badkuip' hebben gedoopt. Normaal gezien passen ecosystemen met zoet water zich snel aan, maar dit meer is volgens onderzoek al 7.500 jaar nauwelijks veranderd, meldt nieuwssite The Australian.

Het water van het Blue Lake op het Australische North Stradbroke Island in Queensland is zo helder dat de bodem, tien meter lager, zonder problemen gezien kan worden. 'Het is zoals 'Gods Badkuip'', aldus Cameron Barr, hoofdauteur van het onderzoek. 'Het meer is opmerkelijk resistent voor de klimaatsverandering. Andere meren in de regio zijn intussen volledig opgedroogd, maar Blue Lake is nauwelijks veranderd.'

'Voor zover we weten, is dit het enige meer in Australië dat zo stabiel is gebleven over zo'n lange periode', aldus Barr. 'Over een tijdsspanne van 7.500 jaar hadden we toch wat veranderingen verwacht, zeker als naar de schaal van de klimaatsverandering gekeken wordt. We werden dan ook verrast door de resultaten, die nauwelijks veranderingen aantoonden.'

Bron

Staat stevent af op recordbedrag verkeersboetes

Het kabinet-Rutte stevent af op een recordopbrengst aan verkeersboetes. Dat meldt het AD vrijdag op de voorpagina. De staatskas wordt dit jaar gevuld met 1,07 miljard euro aan bekeuringen, blijkt uit een prognose van het AD op basis van gegevens van het ministerie van Veiligheid en Justitie'. Dat is bijna 30 procent meer dan in 2012.

In de eerste 4 maanden van dit jaar vielen al 3,7 miljoen brieven van het Centraal Justitieel Incassobureau op de mat. Dat komt neer op ruim 30.000 boetes per dag. Tot mei waren de verkeersboetes al goed voor zo'n 330 miljoen euro.

Vooral de trajectcontroles op meerbaanssnelwegen brengen meer geld in het laatje. Er zijn bijna een miljoen boetes meer opgelegd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is een stijging van 30 procent. De verwachting is, gezien de ervaringen in voorgaande jaren, dat deze stijging voor het hele jaar zal gelden.

Automobilisten op de A4 tussen Den Haag en Leiden kregen in 4 maanden ruim 300.000 boetes voor een totaalbedrag van zo'n 20 miljoen euro. De vijfbaans A2 tussen Amsterdam en Utrecht was met een kwart miljoen boetes goed voor een opbrengst van 15 miljoen euro.

Waar het ministerie van Justitie de opbrengst 10 jaar geleden nog zag stokken bij zo'n 500 miljoen euro, koerst het kabinet nu op 1,1 miljard euro aan inkomsten van verkeersdeelnemers die te hard rijden, fout parkeren, door rood licht rijden, geen gordel dragen, niet handsfree bellen en fietsers zonder verlichting. Dat totaalbedrag is inclusief administratiekosten die overtreders ook moeten betalen. Ter vergelijking: vorig jaar ging het nog om ruim 850 miljoen euro.


NASA komt naar Jaarbeurs Utrecht

Wie altijd al een keer heeft willen ervaren hoe het voelt om in de ruimte te zijn, kan vanaf donderdag 13 juni zijn hart ophalen tijdens de reizende ruimtevaarttentoonstelling 'NASA - A Human Adventure' in de Jaarbeurs Utrecht. Er zijn meer dan 300 replica's en originele voorwerpen te zien, zoals ruimtecapsules, raketmotoren, ruimtepakken, een maanauto, telescopen, satellieten en de neus van de spaceshuttle. Veel van de stukken zijn uniek en werden nooit eerder getoond.

De tentoonstelling bevat ook een zogeheten G-krachtensimulator. Die bootst de krachten na die vrijkomen bij een lancering. Het apparaat is vergelijkbaar met de simulator die Amerikaanse astronauten gebruikten tijdens het trainen voor de Mercury-missies in de jaren 60. Dat project bracht de eerste Amerikaan in de ruimte, Alan Shepard in 1961.

In de Jaarbeurs staat ook de allereerste ruimteraket die werd gelanceerd om moderne verkenning van de ruimte buiten ons zonnestelsel mogelijk te maken. Speciaal voor de Nederlandse editie is er de tentoonstelling 'Dutch Dimensions'. Hier wordt de bezoeker langs de Nederlandse ruimtevaartgeschiedenis geleid. Zo zijn er onder meer drie satellieten te zien die in Nederland werden gebouwd.

De tentoonstelling mikt op een breed publiek, zowel jong als oud. Voor scholen is er een educatief programma, waarin leerlingen kennismaken met ruimtewetenschap en telescopen.

De tentoonstelling heeft al verschillende internationale steden aangedaan. In elke stad trok de expositie ruim 200.000 bezoekers. Na een verblijf van 6 maanden in Utrecht verhuist de expositie volgend jaar naar Tokio.

Bron

LAKS: 'Bizarre' wending rondom gestolen examens

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wacht in spanning af wat het College voor Examens gaat beslissen nu blijkt dat niet alleen een vwo-examen Frans, maar ook examens van de havo en het vmbo zijn gestolen.

'Het zou kunnen dat alle examenkandidaten van de Rotterdamse school waar de examens zijn gestolen, hun examen opnieuw moeten maken. Of misschien leerlingen in de regio Rotterdam', zegt LAKS-voorzitter Lotte Savelberg zondagavond. 'Ik kan me niet voorstellen dat alle examens in heel Nederland ongeldig worden verklaard. Maar goed, het blijft gissen.'

Savelberg spreekt van een 'bizarre' wending in de kwestie rondom de gestolen examens.

Heel zuur
De dag voor het laatste examen in het eerste tijdvak dit jaar bleek dat het eindexamen Frans was gestolen uit een kluis van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Nu blijkt dat uit de kluis nog veel meer examens gestolen zijn. 'Alle leerlingen krijgen komende week de uitslag van de examens, de week erna beginnen de herkansingen. Het zou wel heel zuur zijn als iedereen nu nog een keer moet gaan blokken', vindt Savelberg.

Het College voor Examens liet eerder al weten dat het voor zover bekend nog niet eerder is voorgekomen dat een examen is gestolen.

'Nog te vroeg' voor uitspraken over school
Het ministerie van Onderwijs wil niet zeggen of de nieuwe examendiefstal gevolgen heeft voor de positie van de school. 'Het is nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen. Er loopt een onderzoek. Het zou voorbarig zijn om vooruit te lopen op de uitkomsten daarvan, dat doen we niet', liet een woordvoerster weten.

Bron
Lees ook: 'Dit is grootste examenfraude ooit, een drama'
Lees ook: 'Alle examens opnieuw? Dat is niet te doen'
Lees ook: Klasgenoten: 'God heeft dit ook gezien, God ziet alles'
Lees ook: Inbraak in kluiskamer lijkt bijna een filmscenario

Heldhaftige hond redt leven van gedumpte boreling

Een pasgeboren meisje heeft haar prille leven te danken aan de hond Pui. De viervoeter vond het lichaam van de boreling in een plastic zak op een vuilstortplaats nabij de Thaise hoofdstad Bangkok. Dit meldt The Bangkok Post.

Pui, een Thai Bangkaew-mannetje, nam de tas in zijn muil en droeg hem naar het huis van zijn baasje. Daar begon de hond luid te blaffen om de aandacht te trekken. Het twaalfjarige nichtje van Pui's baasje opende de plastic zak en vond daarin het pasgeboren kind.

Prematuurtje
Het wichtje, dat volgens de dokters te vroeg was geboren, woog amper 1,8 kilo. Het kind werd overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt. De artsen zijn optimistisch over de gezondheidstoestand van de baby. De politie zoekt naar de moeder van het meisje.

Intussen gaat alle lof naar de heldhaftige Pui. De hond kreeg een lederen halsband én een medaille van de lokale afdeling van het Rode Kruis.

Bron zie foto

Twee Korea's praten 'zonder ruzie' met elkaar

Afgevaardigden van Noord- en Zuid-Korea hebben zondag na ruim 2 jaar voor het eerst weer met elkaar om de tafel gezeten. De besprekingen verliepen zonder ruzie, aldus een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse Ministerie van Eenmaking.

De gesprekken vonden plaats in Panmunjom, in de gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea's. Hier werd in 1953 na de Koreaanse oorlog (1950-1953) de wapenstilstand ondertekend. Omdat er nooit een vredesakkoord is getekend, zijn de landen officieel nog met elkaar in oorlog.

De eerste gespreksronde, die een uur duurde, lijkt de weg vrij te hebben gemaakt voor een ontmoeting tussen ministers van de landen op woensdag. Het is dan voor het eerst in 6 jaar dat er weer een bijeenkomst op ministerieel niveau. De delegaties hebben zondagmorgen afgesproken dat ze de komende tijd samenkomen om deze ontmoeting voor te bereiden.

De afgelopen weken was de spanning tussen de beide landen al wat afgenomen. Die waren sinds begin dit jaar enorm toegenomen, toen de internationale gemeenschap sancties oplegde als reactie op kernwapentesten die Noord-Korea uitvoerde. Daarop verbrak het communistische regime alle banden met rivaal Zuid-Korea. Het industriële complex Kaesong, een van de weinige samenwerkingen met het zuiden, werd gesloten.

Bron
Lees ook: Deze week regerings-top tussen Noord- en Zuid-Korea

'Brit beraamde aanslag op prins Harry'

De Britse politie heeft een man aangehouden die dreigde prins Harry te vermoorden. De man zou zijn opgepakt nadat hij zich had gemeld bij een politiebureau om zijn dreigement te uiten, aldus het Britse dagblad The Sun in de nacht van zaterdag op zondag.

Het incident is zaterdagavond naar buiten gekomen, hoewel het zich al voordeed op donderdag 23 mei, daags na de geruchtmakende aanslag op de Britse militair Lee Rigby in Woolwich. De man die is aangehouden, is een 30-jarige Brit die zich bekeerd heeft tot de islam.

Twee dagen nadat hij zich had gemeld, is de man voorgeleid aan de rechtbank, waar hij schuld heeft bekend. Hij kan tot 10 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Laptop
De politie van Londen heeft inmiddels een laptop aangetroffen waarop de verdachte zoekopdrachten uitvoerde naar ontvoeringen, vuurwapens en bestelbusjes. Ook werden met de in beslag genomen laptop websites bezocht over terrorisme en vuurwapens.

Prins Harry is in het leger opgeleid als helikopterpiloot. Hij heeft een paar maal deelgenomen aan missies in Afghanistan.

Bron