Translate

zaterdag 8 juni 2013

Fossiel geeft kijkje in evolutie schildpad

De analyse van een fossiel van een voorouder van de schildpad, de Eunotosaurus, laat voor het eerst een beginstadium van de evolutie van het schild zien. Uit bestudering van het fossiel blijkt dat de Eunotosaurus wel de negen verbrede ribben heeft die de schildpad ook heeft, maar geen schild. De wetenschappers publiceerden de resultaten in het tijdschrift Current Biology.

Wetenschappers denken dat de verbrede ribben de opmaat naar het schild vormden. 'De Eunotosaurus laat duidelijk de overgang zien van reptiel naar schildpad', zei onderzoeker Tyler Lyson van de Yale Universiteit tegen de BBC.


De oudste fossielen tot nu toe zijn ruim 210 miljoen jaar oud en hadden een schild dat veel leek op het schild van de schildpad. Dit fossiel laat alleen verbreding van de ribben zien. 'Het schild van de schildpad is een complexe structuur die dus minimaal 260 miljoen jaar geleden begon met evolueren', zegt Lyson.

Schild
Het schild van de schildpad bestaat uit vijftig verschillende botten. De ribben, schouderbotten, en wervels vormen samen één geheel. Om te zien hoe een schild groeit, kan gekeken worden naar een schildpadembryo. Eerst verbreden de ribben en daarna de wervels. Om het schild heen groeit dan een extra huidlaag.

Biologe Judith Cebra-Thomas is enthousiast over de vondst. 'Het schild van de schildpad is een evolutionaire zeldzaamheid, wat betekent dat er geen soortgelijke dieren leven waarmee de schildpad kan worden vergeleken', zegt Cebra-Thomas tegen de BBC. 'Dat leidt vaak tot het idee dat zulke dingen helemaal niet kunnen komen door een evolutionair proces. Maar als je goed kijkt zie je dat, stap voor stap, kleine veranderingen toch kunnen leiden tot een dergelijk bijzonder schild.'

In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe de spieren van de embryo de schouderbladen uit de weg trekken zodat de ribben een schild kunnen vormen.
Bron

Marsrover krijgt nieuwe bestemming

De Marsrover Opportunity heeft een nieuwe bestemming gekregen. Hij reist naar een plek twee kilometer ten zuiden van zijn huidige verblijfplaats en moet daar in augustus arriveren. De nieuwe bestemming is gunstiger om de winter op de Rode Planeet door te brengen, zei NASA vrijdag.

De Opportunity verkent sinds 2011 de Endeavour-krater, de grootste van vijf kraters die tot dusverre door de Marsrover zijn onderzocht. In deze krater liggen enkele van de oudste afzettingen van Mars, die teruggaan tot de eerste miljard jaar van de planeet.

In monsters die hier werden genomen zijn kleimineralen aangetroffen, een teken dat er ooit water door de krater heeft gestroomd. Deze omstandigheden kunnen ooit gunstig genoeg zijn geweest voor de ontwikkeling van microbieel leven.

Bron

Ruim 100 dode dieren liggen weken in Rotterdamse winkel

De politie heeft woensdag ruim 100 dode dieren gevonden in een dierenwinkel in Rotterdam. Dat meldde de politie donderdag. Agenten vielen de winkel, die al een paar maanden gesloten was, binnen nadat omwonenden hadden geklaagd over stank. De dieren lagen er al enkele weken.

Museum Naturalis helpt de politie met vaststellen om welke dieren het gaat. Tot nu toe zijn er schildpadden, vossen, slangen, egels, spinnen, hagedissen en (andere) beschermde diersoorten gevonden, aldus een woordvoerder van de politie. De verdachte winkeleigenaar is een 30-jarige Rotterdammer. De politie heeft nog geen contact met hem gehad.

Bron
Lees ook: Eigenaar dode dieren spreekt verwaarlozing tegen
Lees ook: Eigenaar Rotterdamse dierenwinkel vrijgelaten
Lees ook: Eigenaar dierenwinkel cel in om 140 dode dieren

Vrouw rijdt na botsing stug door naar kapper

Een 48-jarige vrouw uit Numansdorp vindt geverfde haren kennelijk belangrijker, dan een aanrijding met haar auto. Onderweg naar de kapper veroorzaakte de vrouw woensdagmiddag een ongeluk op de Rijksstraatweg in Klaaswaal. De botsing weerhield de vrouw er niet van haar weg naar de kapper te vervolgen, dat meldt het AD.

Bij een wegversmalling gaf ze geen ze voorrang aan een tegenligger. Er volgde een botsing, waarbij de auto van de tegenligger flink beschadigd raakte, maar de vrouw reed stoïcijns door.

Ze stapte vervolgens doodleuk bij de kapper naar binnen om haar haren te laten verven. Helaas voor de autobestuurster hadden ooggetuigen haar gevolgd. Niet veel later stapte de gealarmeerde politie naar binnen en plukte haar uit de kappersstoel. Op de vraag waarom zij niet was gestopt, antwoordde de vrouw: 'Afspraak is afspraak.'

Vermoedelijk was dat niet de enige reden waarom de Numansdorpse doorreed. Ze bleek ook flink onder invloed van alcohol. De blaastest wees uit dat zij ruim 6,6 keer de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed had.

Bron

Vrouw gearresteerd wegens gifbrief naar Obama

Een 35-jarige Amerikaanse vrouw is vrijdag gearresteerd in Texarkana in Texas op verdenking van het sturen van een brief met de giftige stof ricine aan Obama. Dat meldt de Amerikaanse politie.

De Amerikaanse president ontving de brief niet, hij werd 30 mei onderschept in de postkamer voor hij Obama kon bereiken.

De vrouw wordt ervan verdacht in totaal vijf brieven met het gif te hebben verstuurd, onder andere ook aan de burgemeester van New York. De vrouw claimt dat niet ze door haar man gedwongen werd de brieven te versturen.

De afgelopen maand werden er verscheidene gifbrieven verstuurd, ook naar Obama. De zaken lijken los van elkaar te staan.

Bron

Kinderoppas breekt polsen Vlaamse babytweeling

De rechtbank in het Vlaamse Brugge vraagt om de uitlevering van een Amerikaanse kinderoppas die in juni 2011 in het plaatsje Knokke met opzet de vier polsen brak van een pasgeboren tweeling. Het zou gaan om de 32-jarige Aubrey Alta Anderson, afkomstig uit het Amerikaanse Utah. De vrouw wist te ontsnappen, door op een vliegtuig naar Los Angeles te stappen, schrijft de krant Het Nieuwsblad.

Ze leek voor altijd de dans te zullen ontspringen. Maar in Amerika kon ze het opnieuw niet laten een tweeling gruwelijk te mishandelen. Maandag is ze in de VS veroordeeld tot vijf jaar cel, zij het maar voorwaardelijk.

Het Brugse gerecht is nu van plan alles op alles te zetten om Aubrey Alta Anderson ook in België achter de tralies te krijgen. 'We willen haar uitlevering, liefst zo snel mogelijk. Al wordt dat verre van evident', zegt advocaat Jean-Marie Berkvens.

Bron
Lees ook: Vier jaar cel voor nanny die polsen van tweeling brak

woensdag 5 juni 2013

Dochter Michael Jackson overleeft zelfmoordpoging

Paris Jackson is woensdag met spoed naar het ziekenhuis gebracht na een zelfmoordpoging. Volgens TMZ werd Paris met een ambulance opgehaald bij het huis van haar oma in Calabasas in Californië. Ze is met snijwonden in haar pols naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed.

Het alarmtelefoontje kwam om half twee 's nachts binnen bij 911. De 15-jarige dochter van Michael Jackson had dinsdagavond al cryptische tweets gepost. 'Ik vraag me af waarom tranen zout zijn', twitterde ze. En even later: 'Yesterday, all my troubles seemed so far away. Now it looks as though they're here to stay.'

Moeder Rowe bevestigt voorval
Haar biologische moeder Debbie Rowe heeft tegenover Entertainment Tonight bevestigd dat haar dochter heeft geprobeerd een einde aan haar leven te maken. 'Ze heeft veel aan haar hoofd de laatste tijd', is het enige wat Debbie kwijt wil.

'We stellen de warme belangstelling voor Paris zeer op prijs, maar hechten ook aan de privacy van de familie', zei haar advocaat tegen TMZ. Volgens een anonieme bron is het niet de eerste keer dat Paris in haar pols heeft gesneden.

Geen toestemming voor concert Marilyn Manson
Entertainment Tonight weet eraan toe te voegen dat Paris in alle staten was, omdat ze geen toestemming kreeg om een concert van Marilyn Manson te bezoeken. De rocker treedt donderdag op met Alice Cooper.

Paris' vader Michael overleed op 25 juni 2009. De popster stierf aan een dodelijke dosis propofol, een anesthesiemiddel. Paris is een van de drie kinderen van Jackson

Bron zie foto
Lees ook: 'Paris wilde niet meer na schokkend nieuws'

Nieuw seksschandaal rond Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn is opnieuw betrokken bij een seksschandaal. Een Italiaanse journalist beweert dat de voormalige IMF-directeur eind jaren '90 een poging deed tot aanranding. Dat valt te lezen op de Franstalige nieuwssite 7sur7.be.

In een interview met de Italiaanse journalist Myrta Merlino, dat werd uitgezonden op 31 mei en werd geciteerd door de Franse krant Le Point, wordt duidelijk dat er nieuwe aanklachten zijn tegen DSK. Volgens Merlino zou hij haar eind jaren '90 hebben geprobeerd te misbruiken. DSK was op dat moment minister van Financiën.

Myrta zou de Franse politicus interviewen toen hij misbruik maakte van de situatie. 'Hij bood me een glas champagne, en we begonnen te praten over van alles behalve het interview,' vertelt ze. 'Dominique Strauss-Kahn zei toen dat hij hield van journalisten. Ik antwoordde dat ik dacht dat zijn prachtige vrouw ook een journaliste was. Ik stond op, en hij duwde me heftig tegen de muur en probeerde me te zoenen. Ik draaide mezelf om en gaf hem een klap, ik kon na een worsteling loskomen en ben ontsnapt.'

De journaliste heeft geen verklaring waarom ze pas nu uit de school klapt maar heeft het over een schokkende ervaring en het gebruik van psychisch geweld door een machtige man.

Het is niet de eerste keer dat DSK beschuldigd wordt door een journalist. In 2003 zou hij namelijk journaliste Tristane Banon hebben verkracht.


Bron
Lees ook: Strauss-Kahn vrijgesproken in pooierzaak

Vrouw dwingt adoptiedochter tot zwangerschap

Een Britse vrouw heeft haar geadopteerde dochter meerdere malen gedwongen tot kunstmatige bevruchting. De zaak is pas aan het licht gekomen, nadat de dochter van 17 jaar van een zoontje was bevallen.

De vrouw heeft drie geadopteerde kinderen, maar wilde er nog eentje bij. Omdat ze niet nog een kind mocht adopteren, dwong ze haar adoptiedochter draagmoeder te worden. Het meisje is vanaf haar 14e zeven keer bevrucht met donorzaad.

Kraamverzorgsters sloegen alarm, omdat de vrouw 'zo drammerig' de naam van haar kleinzoon wilde bepalen en probeerde borstvoeding te voorkomen. De rechter heeft haar tot een gevangenisstraf van 5 jaar veroordeeld.

Bron

Megaloterijwinnaar 591 miljoen is bejaarde vrouw (84)

De winnaar van 591 miljoen dollar (ongeveer 460 miljoen euro) in de Amerikaanse Powerball-loterij heeft zich 2 weken na de trekking gemeld. Het is de 84-jarige Gloria C. Mackenzie uit het dorpje Zephyrhills in de staat Florida, aldus Amerikaanse media woensdag.

De winnares is op tijd. Zij had 60 dagen na de trekking in mei de tijd om zich te melden.

De betaling van de 591 miljoen zou over 30 jaar zijn uitgesmeerd. Mackenzie koos echter niet voor de jaarlijkse betaling tot haar 114de, maar voor een (gereduceerd) bedrag ineens: 370 miljoen dollar, waarover zij ook nog belasting moet betalen.

Bron

Man hoort na 66 jaar van de dokter dat hij een vrouw is

Het leven van een 66-jarige Chinees uit Hongkong staat op zijn kop sinds hij van een arts te horen heeft gekregen dat hij geen man is, maar een vrouw. De Chinees was naar de huisarts gegaan vanwege buikpijn en kreeg daar te horen dat zich op zijn eierstokken een cyste bevond.

Over de patiënt wordt deze week bericht in de Hong Kong Medical Journal. Uit testen is gebleken dat de man lijdt aan twee genetische afwijkingen, het Turner-syndroom en het adrenogenitaal syndroom. Het gaat om uiterst zeldzame ziektes. De Chinees is de zevende ter wereld bij wie beide afwijkingen tegelijk zijn vastgesteld.

De Chinese man, die niet alleen baardgroei vertoont maar ook over een 'micropenis' beschikt, groeide op als wees en had slechts beperkte toegang tot medische hulp. Dat lijkt tevens te verklaren waarom het zo lang heeft geduurd voor de opmerkelijke ontdekking werd gedaan.

Volgens de medici zal de Chinees verder als man door het leven gaan. Om dat te vereenvoudigen, krijgt hij een hormoonbehandeling. De artsen die hem onderzochten, vermoeden dat de afwijking nooit aan het licht was gekomen als er geen cystevorming was opgetreden.

Bron

dinsdag 4 juni 2013

Hoge hakken veroorzaken meer leed dan alleen blaren

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Dat is een uitspraak die zeker geldt bij het dragen van hoge hakken. Zo blijkt uit een Britse enquête dat de meeste vrouwen die hakken dragen al na 1 uur 6 minuten en 48 seconden pijn krijgen aan hun voeten. Bij een avondje uit krijgt 20 procent zelfs al na 20 minuten pijn van haar dansschoenen. Bovendien kunnen de gevolgen erg ingrijpend én blijvend zijn.

Meer dan een derde van de 2.000 respondenten, die ondervraagd werden door het Britse 'College of Podiatry', moest na een avondje uit al eens op blote voeten naar huis. Maar dat is niet het ergste: veel erger zijn de blijvende voetproblemen, zoals schimmels, eeltknobbels, gewrichtspijn, hamertenen enzovoort.

Hoge pumps kunnen zorgen voor grote problemen. 'Hoe hoger de hak, hoe meer je lichaam naar voren geduwd wordt en hoe meer je achterover moet leunen om dat te compenseren. Dat kan je bekken uit evenwicht brengen en zorgen voor druk op de wervelkolom', vertel podoloog Mike O'Neill aan de Daily Mail.

'Hoge hakken duwen je voeten naar voren, waardoor je tenen samengedrukt worden. Dat kan leiden tot ingegroeide teennagels, ruwe plekken op de huid, hamertenen, blauwe plekken en eelt. Bovendien is er een verhoogde kans op zweetvoeten omdat vocht niet kan ontsnappen; de perfecte omstandigheden voor het ontwikkelen van voetschimmel', klinkt het.

Bron

Honderdduizenden honden gesmokkeld naar Vietnamese 'liefhebbers'

Dierenactivisten zeggen dat er jaarlijks 200 duizend levende honden van het noordoosten van Thailand naar Vietnam worden gesmokkeld, waar ze uiteindelijk worden geslacht en opgegeten. Dit is verboden in Thailand, maar in Vietnam wordt hondenvlees als een delicatesse beschouwd.


De dieren, zowel zwerfhonden als meegelokte huisdieren, worden voor de reis opeengepakt in kooien en gaan soms met wel 1000 dieren tegelijk op een vrachtwagen, zo meldt CNN. Dagen later komen zij uitgedroogd en vol stress aan in Vietnam - als ze de reis al hebben overleefd.

Doodgeknuppeld
Hun lijdensweg houdt hier niet op. Vietnamezen geloven dat de hormonen die vrijkomen bij stress en angst het vlees malser maken en dus worden de dieren blootgesteld aan prikkels die spanning veroorzaken. Daarna worden ze doodgeknuppeld of wordt hun strot doorgesneden in het zicht van andere honden die daarna aan de beurt zijn. Een enkele keer worden ze levend gevild.

'Honden zijn intelligente wezens', zegt Tuan Bendixen, directeur van Animals Asia Foundation Vietnam, een organisatie in Hanoi die zich inzet voor dierenwelzijn. 'Als je een kooi met dieren hebt die zien hoe een andere kooi wordt afgemaakt, weten ze precies wat er aan de hand is.'

In Thailand is een hond zo'n 10 dollar waard en in Vietnam kunnen ze (afhankelijk van hun gewicht) voor 60 dollar verkocht worden.

Halsbanden
John Dalley van de Soi Dog Foundation in Phuket schat dat 98 procent van de honden gedomesticeerd is en dat sommigen zelfs halsbanden om hebben en op commando's reageren. 'Je ziet rashonden: golden retrievers, langharige terriërs, noem maar op. Sommigen zijn gekocht, anderen opgepakt bij tempels en op straat of zelfs bij mensen uit de tuin.

De beelden in de video hieronder kunnen als schokkend worden ervaren.Bron zie foto

Grote actie Bossche wijk na vermoeden stroomfraude

Medewerkers van politie, Openbaar Ministerie en netbeheerder Enexis houden dinsdag in de Graafsewijk in Den Bosch een grote controle op fraude met elektriciteitsmeters. Van 32 huishoudens in de wijk bestaat het vermoeden dat er illegaal stroom wordt afgetapt.

Als in de woning blijkt dat met de meter is geknoeid, wordt die voor nader onderzoek meegenomen. Dat betekent dat het adres vanaf dat moment is afgesloten van het elektriciteitsnet. Tegen betaling van 700 euro kan Enexis ter plekke een nieuwe meter plaatsen.

De controle begon dinsdagochtend rond half acht en is vermoedelijk halverwege de middag afgelopen. Volgens een politiewoordvoerder is al een aantal meters meegenomen en hebben de bewoners een nieuwe laten installeren.

Er doen 50 medewerkers mee aan de gerichte actie. De politie verwacht geen hennepkwekerijen aan te treffen. Het zou gaan om mensen die bijvoorbeeld de teller van hun meter hebben teruggedraaid of hebben stilgezet voor financieel gewin. Omdat de meters eerst onderzocht moeten worden, worden dinsdag nog geen boetes uitgeschreven.

Bron

Verloskundige van het jaar voor tuchtcollege

Rebekka Visser, door Libelle uitgeroepen tot verloskundige van het jaar 2011, moet dinsdag voor de tuchtrechter verschijnen. Dat schrijft Trouw. Ze zou tekort zijn geschoten in het verlenen van zorg aan een moeder die moest bevallen van een tweeling.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg verwijt Visser en twee andere vroedvrouwen ondeskundig handelen door bevallingen met hoge risico's thuis te begeleiden.

Volgens Visser beriep de moeder zich op haar zelfbeschikkingsrecht. 'Een tweeling is natuurlijk een medische indicatie voor ziekenhuisopname. Maar de moeder weigerde dat, omdat de gynaecoloog alleen maar een keizersnee wilde toepassen. Zij wilde thuis natuurlijk bevallen.'

Volgens de inspectie zijn moeder en echtgenoot 17 uur alleen gelaten. Uiteindelijk is de vrouw toch in het ziekenhuis bevallen van een gezonde tweeling.

Bron

Bejaarde (90) redt vrouw uit Maas

Een man van 90 jaar oud heeft dinsdagmiddag een 19-jarige vrouw uit de Maas in Rotterdam gered. Dat meldde de politie.

De bejaarde Rotterdammer zag zijn plaatsgenote van een steiger aan de Plantagelaan vallen en dook er direct achteraan. Door de stroming was zij al onder water gesleurd, maar de man wist haar uiteindelijk toch terug op de steiger te krijgen. Zowel de man als de jonge vrouw is ongedeerd, al is de laatste wel in het ziekenhuis ter controle onderzocht.


Bron

maandag 3 juni 2013

Megaclaims van ziekenhuizen bij overheid

De overheid hangt claims van ziekenhuizen ter waarde van honderden miljoenen euro's boven het hoofd. Dat schrijft het FD.

Ziekenhuizen blijken in 2012 door veranderingen in de financiering van de zorg vaak flink lagere omzetten te hebben behaald dan vooraf verwacht. Dankzij een tijdelijke omgangsregeling mogen ze het verschil declareren. Wie ineens veel meer omzet heeft, moet juist betalen. Er zijn echter veel meer inners dan betalers.

De bedragen die de ziekenhuizen claimen, liggen ook een stuk hoger dan de schulden. Nu ruim 50 ziekenhuizen inzicht in de boeken hebben gegeven (er zijn er ongeveer 90) liggen er al claims ter waarde van ongeveer 300 miljoen, terwijl er pas circa 90 miljoen aan schulden is opgegeven.


Bron

Video toont hoe drone passagiersvliegtuig net mist

Geheim beeldmateriaal van een op hol geslagen Duitse Luna-drone zorgt momenteel voor grote beroering bij onze oosterburen. De video, die negen jaar oud is maar doelbewust werd gelekt, laat zien hoe het onbemande toestel recht afstevent op een Afghaans vliegtuig met honderd inzittenden. De drone was slechts twee meter van het toestel verwijderd. Een catastrofe hing letterlijk in de lucht.

Het onbemande vliegtuigje, dat door turbulentie uit koers werd geslagen, vloog onder de linkervleugel van de Airbus A300 door alvorens neer te storten op de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Een op de drone gemonteerde camera registreerde alles maar de Duitse defensie verzweeg het incident.

Het feit dat de regering nieuwe, grotere drones heeft besteld, wordt dan ook niet bepaald met gejuich onthaald. Vorige week verklaarde de Duitse minister van defensie Thomas de Maizihre nog hoogmoedig dat de 'Euro Hawk', de opvolger van de 'Luna', niet wordt uitgerust met technologie om botsingen in de lucht te vermijden wegens de te hoge kosten.

De beelden, die al enkele jaren geleden door een anonieme bron op YouTube werden geplaatst maar pas nu de media halen, zijn wellicht doelbewust gelekt om te wijzen op de gevaren van de onbemande toestellen. Indien ze op hol slaan, dreigen het immers nietsontziende moordmachines te worden die ongewild een ware ravage kunnen aanrichten.

Bron

'Verloofde Oscar Pistorius voorspelde haar dood in schilderij'

Reeva Steenkamp, het model dat op Valentijnsdag door paralympisch atleet Oscar Pistorius in diens huis in Zuid-Afrika werd doodgeschoten, had als tiener een voorgevoel over haar lot. Dat stellen haar ouders in een documentaire die het Britse Channel 5 vanavond uitzendt. Steenkamp schilderde op haar veertiende een tafereel met een gewapende man, een engel en een trap naar de hemel. Dat meldt The Daily Mail.

Haar moeder June zegt tegen de zender: 'Reeva maakte deze schilderijen toen ze veertien was. Ze hangen hier al die tijd al, maar we wisten nooit wat ze betekenden. Op het ene schilderij zie je een man in een veld, die met een geweer naast een boom staat. Aan de andere kant zie je een vrouw, het zou Reeva zelf kunnen zijn, met engelenvleugels naast een ladder die naar de hemel leidt. Nu lijkt dat schilderij als een voorspelling. Als je goed kijkt, zie je dat de vrouw versteend is. Ze staat doodsangsten uit, ze heeft haar handen voor haar mond.'

In het interview met Channel 5 zegt de moeder van Reeva nog erg veel vragen te hebben over de dood van haar dochter. Ze heeft het ook over het schuldgevoel dat zij en haar man ervaren omdat ze hun dochter niet hebben kunnen beschermen.

'Waarom? Waarom schoot hij haar dood? Dat wil ik weten. Ze moet zo bang geweest zijn, daar in dat toilet, met iemand die door de deur schiet. Toen ze door de eerste kogel geraakt werd, moet ze ook enorm veel pijn hebben gehad. Ik vraag me af: waarom heb ik haar niet kunnen waarschuwen, waarom wist ik niet dat Oscar tot zoiets in staat was?'

Volgens June had het stel in de weken voor het incicent vaak ruzie.

De 26-jarige 'Blade Runner', die van moord wordt beschuldigd maar vrij is op borgtocht, houdt vol dat hij dacht dat Reeva een inbreker was. Morgen moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. De zitting zal naar verwachting niet langer dan tien minuten duren. Dan zal de zaak weer worden verdaagd. De politie stelde eerder al nog zeker tot augustus nodig te hebben om het onderzoek af te ronden.
Bron
Lees ook: Pistorius doorbreekt jaar na dood vriendin stilzwijgen
Lees ook: 'Pistorius droeg geen protheses toen hij Reeva doodschoot'
Lees ook: Moeder van dode Reeva kan Oscar Pistorius vergevenzoek artikelen met dezelfde topic: klk op iedere tag hieronder en scroll naar beneden

zondag 2 juni 2013

Goudsmid vindt vingerkootje van overvaller

Een van de drie overvallers op goudsmid Joost Michgelsen aan de Bosstraat in Soest heeft gistermorgen een vingerkootje verloren tussen de deur, doordat een medewerker die net op tijd kon dichtslaan. 'We hebben dus dna én camerabeelden van de overvallers,' zegt Michgelsen, die het lichaamsdeel heeft overhandigd aan de politie, tegen het Algemeen Dagblad.

Binnenkomen is alleen mogelijk op afspraak, benadrukt Michgelsen. Toen zijn vaste medewerker, ook goudsmid, om 11.20 uur de deur aan de zijkant opende voor een pianostemmer die op dat tijdstip zou komen, zag hij opeens drie mannen met bivakmutsen opduiken, aldus de goudsmid.

Michgelsen tegen het Algemeen Dagblad: 'Hij trok meteen de pianostemmer naar binnen en wist met kracht de deur in het slot te trekken. Daardoor bleef een vingerkootje achter.'

Sluis
'Sowieso is het niet mogelijk om met z'n drieën naar binnen te komen, daar is te weinig ruimte voor. De sluis heeft z'n werk goed gedaan. Ze zijn er niet eens in geweest.'

Of de overvallers gewapend waren, durft Michgelsen niet te zeggen. Vast staat dat ze aan de achterkant het gaashek hebben opgeknipt om op het terrein te komen. 'Daar komt dus stroom op te staan,' aldus de goudsmid.
De politie begon meteen een klopjacht met inzet van Burgernet en Twitter, tot gisteravond echter tevergeefs. Daarbij waarschuwde de politie voor mogelijke vuurgevaarlijkheid van het drietal. In de Bosstraat is meteen een buurt- en sporenonderzoek gehouden, met inzet van een speurhond.

Bron

Ervaren stormchasers komen om in Oklahoma tornado

Een bekend team van tornadojagers is vrijdag omgekomen in de Verenigde Staten, toen zij door een tornado werden getroffen. De stormchasers waren jarenlang te zien in het gelijknamige programma op Discovery Channel, zo meldden verschillende Amerikaanse media en familie zondag.

Tim Samaras (55), zijn zoon Paul (24) en hun collega Carl Young (45) konden niet op tijd weg komen, toen zij in de staat Oklahoma werden verrast door een tornado bij het plaatsje El Reno. Door die tornado kwamen onder anderen ook een moeder en haar dochter om het leven, toen hun auto werd getroffen.

Jim Samaras, een broer van Tim, bevestigde het nieuws via Facebook en bedankte mensen voor steunbetuigingen. 'Het is spijtig dat ze zijn omgekomen, maar het gebeurde terwijl ze iets deden waar ze gek op waren.'

Professioneel
Het team, genaamd TWISTEX, onderzocht jarenlang de werking en het ontstaan van de wervelstormen. Met die informatie zouden levens gered kunnen worden, aangezien waarschuwingen dan preciezer en eerder gedaan kunnen worden. Om de metingen te doen, plaatsten zij meetinstrumenten in het pad van een tornado. Dat was ook te zien in de serie op Discovery Channel. Het team stond bekend als voorzichtig en uiterst professioneel.

Bron

Doden en vermisten bij zware regenval Midden-Europa

Door de hevige regenval en overstromingen in het midden van Europa zijn drie mensen omgekomen. Acht anderen worden nog vermist. Honderden inwoners van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië zijn geëvacueerd. De Tsjechische regering heeft wegens het stijgende waterpeil de noodtoestand uitgeroepen.


'We hebben nog een heel kritische nacht en ochtend voor ons', zei de Tsjechische premier Petr Necas zondagavond op de Tsjechische televisie. De situatie is vooral verontrustend in Praag, waar metalen versperringen werden opgericht langs de Vltava-rivier die door de stad stroomt. Acht metrostations zijn er gesloten en een ziekenhuis werd ontruimd.

Nabij Praag stortte een weekendhuis in vanwege de door de regen verzakte bodem. Twee bewoners kwamen om het leven. Verder worden drie watersporters vermist aan twee rivieren in Bohemen. De Tsjechische hulpdiensten moesten de zoektocht afblazen vanwege het wassende water.

Een woordvoerder van de brandweer noemde de situatie zeer ernstig. Ook in andere delen van het land is zondag een hoogwateralarm van kracht. In augustus 2002 kampte Tsjechië met de grootste wateroverlast in zijn geschiedenis, toen bijna een derde van het land onder water stond. Zeventien mensen kwamen toen om te leven.

Duitsland
In Duitsland werd besloten om de stad Gößnitz te ontruimen. Alle 4000 inwoners moeten het stadje in de deelstaat Thüringen verlaten. De evacués worden ondergebracht in noodopvang of bij familie of vrienden. In Gößnitz komen de rivieren Pleiße en Meerchen bij elkaar.

In het zuiden van Duitsland is op veel plaatsen het rampenplan afgekondigd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de getroffen bevolking de steun van de federale overheid beloofd.

Op verschillende stukken van de Rein, Main en Neckar was de scheepvaart zaterdagavond gestopt. Verwacht wordt dat zondagavond het verkeer op de Midden-Rijn zal stilgelegd worden. Ook het wegverkeer ondervond hinder van het water. De autosnelweg A8, van München naar Salzburg, werden in beide richting geheel afgesloten.

Oostenrijk
In Sankt Johann in Oostenrijk kwam een reddingswerker om het leven door een aardverschuiving, die was veroorzaakt door de overvloedige neerslag. In dezelfde deelstaat worden twee mensen vermist, die zijn meegesleurd door het water. Op sommige plaatsen in de Alpenrepubliek is een hoeveelheid regen gevallen die normaal in 2 maanden valt.

In Zwitserland is de situatie intussen stabieler, maar blijven de autoriteiten waakzaam.

Bron

Lees ook: Waterstand zal ook in Nederland stijgen door zware regenval Midden-Europa
Lees ook: Water grote rivieren stijgt nog iets verder

Eenvoudige azijntest spoort baarmoederhalskanker op

Een eenvoudige test op basis van azijn heeft het aantal doden als gevolg van baarmoederhalskanker in India met bijna een derde omlaaggebracht. Dat blijkt uit een studie onder 150.000 vrouwen in de sloppenwijken van India. De onderzoeksresultaten werden zondag gepresenteerd op een medische conferentie over kanker in Chicago.

Deskundigen spraken van een verbazingwekkende ontdekking die jaarlijks tienduizenden vrouwen in ontwikkelingslanden het leven kan redden, omdat de kanker kan worden opgespoord voor deze de behandelingsfase voorbij is.

In de westerse wereld helpen uitstrijkjes en andere tests bij het preventief behandelen van baarmoederhalskanker, maar voor vrouwen in de derde wereld zijn deze tests door hun hoge prijs onbereikbaar.

Goedkoop
Voor de azijntest is geen duur laboratorium nodig. De test is goedkoop en kan worden verricht door iemand die slechts twee weken opleiding nodig heeft. De baarmoederhals wordt bij de test ingesmeerd met verdunde azijn, die abnormale cellen korte tijd van kleur doet veranderen.

Het onderzoek naar de preventieve azijntest in het Tata Memorial Hospital in Mumbai loopt sinds 1998. De resultaten tonen dat het aantal doden als gevolg van baarmoederhalskanker dankzij de test is afgenomen met 31 procent.

Bron