Translate

zaterdag 25 mei 2013

Mogelijk spoor seriemoordenaar prostituees

Een politieteam dat onderzoek doet naar 85 nooit opgeloste moorden op voornamelijk prostituees in Nederland is mogelijk een seriemoordenaar op het spoor. Leider René Bergwerff van het coldcaseteam zei dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat de politie in vijf zaken overeenkomsten heeft gevonden.

Het gaat om moorden die de afgelopen 25 jaar in Rotterdam zijn gepleegd. Het team heeft overeenkomsten gevonden in de zaken van Beppie Michels, Mientje van Balkom, Beredina Stijger, Francis Garcia-Hofland en Jeanet Sip.

De belangrijkste overeenkomst is dat bij vier van de vijf vrouwen sprake was van een doorgesneden keel. Ook zijn soortgelijke seksuele handelingen gepleegd met het slachtoffer. Verder waren de slachtoffers afgedekt met op de vindplaats aangetroffen materialen.

De afgelopen 30 jaar zijn in ons land 127 prostituees vermoord. Daarvan zijn 42 zaken opgelost. Bij de overige 85 wordt als het kan nieuw DNA-onderzoek gedaan.

Volgens procureur-generaal Marc van Nimwegen liggen nog honderden andere coldcasezaken te wachten. Van alle zaken van voor 2001 wordt opnieuw naar DNA-sporen gekeken die kunnen worden vergeleken in de DNA-databank, omdat sindsdien de technieken zijn verbeterd.

Het Openbaar Ministerie bekijkt in 20 tot 25 zaken of grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek mogelijk is zoals in de zaak-Marianne Vaatstra. Van Nimwegen pleitte in Nieuwsuur voor verruiming van de wettelijke mogelijkheden voor DNA-onderzoek. Zo mag men nu bijvoorbeeld alleen de oogkleur achterhalen, terwijl technisch het al mogelijk is om haar- en huidskleur te achterhalen. In de toekomst zou op basis van DNA-materiaal zelfs een soort compositiefoto kunnen worden gemaakt.

Bron

Franse militair in nek gestoken in Parijs

Een Franse militair is zaterdag met een mes in zijn nek gestoken toen hij op surveillance was in een zakenwijk in Parijs. De dader is voortvluchtig, meldde de politie.

Het incident, dat doet denken aan de dodelijke steekpartij deze week in Londen, gebeurde rond 6 uur zaterdagmiddag. De militair is buiten levensgevaar. Hij was in de wijk op patrouille als onderdeel van een antiterrorismeplan.

Volgens de Franse krant Le Parisien meldden politiebronnen dat de dader een bebaarde man van Noord-Afrikaanse afkomst zou zijn. Hij zou rond de 30 jaar oud zijn en onder zijn jas een Arabisch gewaad hebben gedragen.

Hollande
De Franse president François Hollande, aanwezig bij de Afrikaanse top in het Ethiopische Addid Abeba, werd zaterdag op de hoogte gesteld van de aanslag. 'We weten nog niet de exacte omstandigheden van de aanval of de identiteit van de dader, maar we onderzoeken alle opties,' aldus Hollande.

De militair was met twee collega's op pad. Deze liepen een stukje voor hem toen hij van achteren werd aangevallen. De dader wist in de drukte van de winkelwijk in La Defense te ontkomen voordat de collega's in actie konden komen.

Bron

Zambiaanse arbeider vecht met reusachtige python

Een chauffeur van een graafmachine is in Zambia aan de dood ontsnapt, toen hij werd aangevallen door een reusachtige python. De python had het lichaam van zijn slachtoffer razendsenl overmeesterd en tegen de vlakte geworpen.

Kelvin Katoka (25) kan het verhaal vanuit zijn ziekenhuisbed nog navertellen. De man zat in een graafmachine in een mijn, toen hij nietsvermoedend op een enorme python stootte. Aanvallen op mensen zijn zeldzaam. De python is de grootste slang van Afrika en kan tot zeven meter lang worden. De dieren zouden zelfs antilopen en krokodillen kunnen oppeuzelen.

In zijn benarde situatie realiseerde Katoka zich plots dat hij een klein mes in de zak van zijn werkpak had. Hij had het dier toen al verschillende keren gebeten. 'Ik stak het mes in de zijkanten van de slang en langzaam begon de wurggreep los te komen.'

'Ik begon bloed over te geven en kon niet veel meer zien. Daarna verloor ik het bewustzijn', zegt hij. De python leek de lange strijd te gaan winnen, maar twee collega's merkten de slang plots op en doodden het dier.

Bron zie foto

vrijdag 24 mei 2013

Grensrechter mogelijk niet dood door geweld

De Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41) is mogelijk niet om het leven gekomen door schoppen en trappen, zo meldt de Volkskrant vrijdag. Nieuwenhuizen kan ook zijn overleden door een spontaan ontstaan sneetje in zijn halsslagader.

Dit concludeert de forensisch patholoog Christopher Milroy, die is ingeschakeld door Spong Advocaten. Advocaat Gerard Spong en zijn collega Sidney Smeets verdedigen een van de verdachten van doodslag op de grensrechter.

Milroy, die voorheen hoofdpatholoog van Londense politie was, merkte aan de ader van de grensrechter een afwijking op, die volgens hem in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot plotseling overlijden. Dit kan gebeuren als de ader zeer wordt gerekt en er een scheuring in de bloedvaten optreedt. De afwijking was eerder niet opgemerkt.

Bron
Lees ook: 'Zwakke ader is voor rechter niet relevant'

donderdag 23 mei 2013

Britse vrouw poetst al slapend heel haar huis

Een moeder in Groot-Brittannië heeft een bizarre slaapaandoening ontwikkeld, als slaapwandelend poetst ze heel haar huis. De Britse 50-jarige Claire Bartlett doet de afwas, stoft af en poetst zelf de ramen in haar slaap.

 Sinds oktober gaat de vrouw 's nachts stevig te keer in huis, ze doet het zo goed dat zij en haar partner niet op zoek gaan naar middel om deze aandoening te stoppen.

'Ik denk dat dit de droom van elke huisvrouw en van elke man is. De volgende dag ben ik niet moe, er is dus geen reden waarom ik ermee zou stoppen. 's Ochtends word ik zelfs opgelucht wakker dat alles gedaan is. Mijn nachtelijke poetsbeurten gebeuren ongeveer drie keer per week voor. Mijn familie vindt het grappig, ik laat zelfs de afwas staan in de hoop dat mijn onbewuste zelf achteraf alles zal opruimen. Het slaapwandelen begon zes jaar geleden, zonder enige aanleiding.'

Slaapexperte Nicholas Oscroft: 'Wanneer dit gebeurt zijn mensen vaak half wakker, maar niet volledig bij bewustzijn.'

Bron

Slachtoffer aanval Londen was militair

De man die woensdag in Londen op straat werd afgeslacht, was een militair. Dat hebben bronnen binnen de Engelse regering donderdag bevestigd, meldde de BBC.

Voor de terreurdaad zijn twee mannen opgepakt. Zij liggen in het ziekenhuis nadat ze door de politie werden neergeschoten. Een van hen zou er ernstig aan toe zijn.

Ooggetuigen zagen hoe een man op grove wijze werd doodgestoken, terwijl de aanvallers 'Allahoe Akbar' (God is groot) riepen en zich lieten filmen.

Kazernes in de Britse hoofdstad worden na de moord extra beveiligd en militairen zijn gewaarschuwd om voorzichtig te zijn.

Premier David Cameron is woensdagavond teruggekeerd van zijn werkbezoek in Parijs. Hij overlegt donderdag met politici, de hoogste politiechef van het land en het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst MI5.

Bron
Lees ook: 'Dood van soldaat is oog om oog, tand om tand'

woensdag 22 mei 2013

'Ineens exploderen daders familiedrama's'

Na het drama van Ruben (9) en Julian (7) resteert de vraag: waarom? Hoewel de exacte motieven van vader Jeroen onduidelijk zullen blijven, is er over kinderdoders wél meer bekend. Als ogenschijnlijk normale mensen lopen ze rond, maar met een sluimerende psychische stoornis die ineens 'explodeert'. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Ze zijn de vriendelijke buur, de liefhebbende vader of moeder. De helft van hen is allochtoon, de meesten in hun jeugd mishandeld. Dikwijls zijn er relatieproblemen, of moeilijkheden met de opvoeding, maar ze mishandelen hun kinderen doorgaans niet. Ze zijn gemiddeld intelligent, hebben geen strafblad, geen verslavingsproblemen.

Eigenlijk, schetst klinisch en forensisch psycholoog Toon Verheugt tegen het Algemeen Dagblad, is er doorgaans niet veel af te zien aan de daders van familiedrama's.

Verheugt deed onderzoek naar ouders die hun kinderen doodden. Zijn conclusies zijn even verhelderend als verontrustend: deze daders leken normale mensen. 'De omgeving, maar zelfs hun partner merkt dikwijls niets aan hen, terwijl er soms sprake is van een depressie. En dan ineens gaat er iets mis in hun leven. Waar de ene persoon kan rouwen om een ernstig verlies, worden deze mensen gewelddadig.'

Drie groepen daders
Verheugt onderzocht 60 kinddodingen tussen 1994 en 2003, gepleegd door 53 ouders. Uiteindelijk kwam hij tot drie groepen daders.

Als eerste is er de neonaticide-pleger (altijd een vrouw) die haar kind binnen 24 uur na de geboorte ombrengt, vaak nadat ze de zwangerschap verborgen hield. De infanticide-pleger doodt het kind binnen een jaar na de geboorte. Vaak zijn dat eveneens vrouwen (ruim 66 procent) die de baby niet willen of lijden aan een psychose.

De vader van Ruben en Julian behoort tot de groep filicide-plegers, een ouder die zijn kind doodt dat ouder dan is één jaar. Dit zijn even vaak mannen als vrouwen.


Is de bron van de eeuwige jeugd ontdekt?

Antibiotica kunnen het leven aanmerkelijk verlengen, althans bij wormen en muizen. De bevindingen kunnen in de toekomst ook voor mensen relevant zijn. Een belangrijke wetenschappelijke doorbraak; is de bron van de eeuwige jeugd ontdekt?

Antibiotica maken de mitochondriën - de energiecentrales van de cel - minder actief, waardoor de dieren veel ouder worden en ook nog eens langer gezond en fit blijven. Dat schrijft een groep internationale wetenschappers in Nature, meldt Volkskrant.nl.

Hoofdonderzoeker Riekelt Houtkooper, medisch bioloog in het AMC, benadrukt dat antibiotica geen levenselixer vormen. Die geneesmiddelen ontregelen bij mensen de werking van darmbacteriën, waardoor bij langdurig gebruik schade oplevert. Het is zaak een ander medicijn te vinden of te ontwikkelen met hetzelfde effect, zegt hij.

De komende jaren wordt uitgezocht hoe die inzichten kunnen worden vertaald naar de mens, zegt Houtkooper. Groot voordeel: de genen en de biochemische routes die verband houden met veroudering komen bij wormen, muizen en mensen sterk overeen.

In eerdere studies naar veroudering is steeds gebruik gemaakt van muizen met kunstmatig uitgeschakelde genen. Nu tonen de wetenschappers aan waarom muizen in een natuurlijke populatie sterk in leeftijd kunnen verschillen. 'Dat heeft te maken met een kleine variatie in de activiteit van genen. Een variatie die bij ons allen kan voorkomen.'

Bron

Man onthoofdt grootste python ooit in Florida

Een man uit Miami heeft een strijd op leven en dood geleverd met een enorme python die plots opdook uit het struikgewas. Na een tien minuten durend gevecht, onthoofdde Jason Leon (23) de slang met een mes.


Het reptiel is 5,57 meter lang en weegt 58 kilo. Het is hiermee volgens de Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) de grootste Birmese python die ooit in Florida is aangetroffen.

Het dier werd inmiddels onderzocht door wetenschappers van de University of Florida. Het gaat om een vrouwelijke python.

Felicitaties
Jason Leon kreeg overigens felicitaties van de FWC voor zijn schijnbaar barbaarse daad. De Birmese python wordt immers beschouwd als een erg agressieve diersoort die het ecosysteem in Florida grondig verstoort.

Bron bekijk de foto's

Fraude van 50.000 euro bij webwinkels door twee vrouwen

Twee Haagse vrouwen hebben volgens justitie voor bijna 50.000 euro aan spullen bij webwinkels besteld, om deze bij nietsvermoedende mensen in Den Haag en Rijswijk te laten bezorgen. Met een handige babbeltruc zouden de vrouwen de kleding, schoenen, tassen en iPhones vervolgens van hen hebben losgekletst, om ze daarna via Marktplaats door te verkopen dan wel zelf te gebruiken.

De truc is tientallen malen toegepast. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag eiste woensdag een jaar cel tegen de beide (ex-)schoonzusjes, waarvan de helft voorwaardelijk. De twee, beiden 31 jaar oud, liepen vorig jaar tegen de lamp.

De vrouwen plaatsten onder valse naam en valse e-mailadressen online bestellingen bij bedrijven als Tommy Hilfiger, H&M en Zalando en gaven daarbij ontvangstadressen van anderen op. Later meldden de vrouwen zich, keurig gekleed, op die adressen en hingen het verhaal op dat ze een verkeerd huisnummer hadden ingevuld of dat ze op hetzelfde adres woonden maar dan in een andere plaats.

De ontvangers gaven de pakketjes aan de vrouwen mee. Daarna zagen zij zich voor de opgave gesteld de webwinkels ervan te overtuigen dat zij een pakketje hadden aangenomen, maar dat zij dat niet hadden gehouden.

Bron

Londen in shock na 'beestachtige terreurdaad'

In het zuidoosten van Londen, in de wijk Woolwich, is op klaarlichte dag midden op straat een man met messen om het leven gebracht. Het slachtoffer, vermoedelijk een militair, werd door twee mannen aangevallen. Ze gingen daarbij volgens een getuige 'als beesten' te keer. Sommigen spraken van een onthoofding. De Britse regering gaat uit van een terreuraanval.

.
De aanvallers werden op hun beurt door de politie neergeschoten en zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Getuigen zeiden twee zwarte mannen te hebben gezien die een derde man met messen en een hakmes te lijf gingen.

Beesten
'Ze hakten letterlijk op de man in', zei een getuige, James, tegen de radiozender LBC. Ze gedroegen zich als 'beesten', die het slachtoffer als een 'stuk vlees' behandelden. 'Ze sleepten hem van het troittoir en dumpten zijn lichaam in het midden van de straat en lieten het lichaam daar liggen', aldus James.

Het slachtoffer zou eerst met de auto zijn overreden voor de daders hem aanvielen met messen. Volgens getuige Julia Wilders ramden de twee mannen tegen een lantaarnpaal. Haar echtgenoot liep erheen omdat hij dacht dat het een ongeluk was. Het leek alsof twee mannen iemand reanimeerden, maar toen de man dichterbij kwam leek het er op dat ze zijn hoofd eraf aan het hakken waren. 'Toen de politie kwam rende één van de mannen naar de auto met twee vleesmessen in zijn hand. In reactie daarop schoot de politie de man neer. De andere man richtte zijn pistool op de politie en toen schoten ze hem ook neer', aldus de vrouw tegen The Guardian.

Oog om oog
Na de slachtpartij bleven de twee aanvallers rondhangen. Ze zwaaiden met hun messen en een vuurwapen, filmden elkaar en vroegen omstanders zelfs foto's van hen te nemen. Een van de omstanders heeft een video gemaakt waarop de man met bebloede handen voor de camera een verklaring aflegt. De video, waarvan de echtheid niet is bevestigd, toont een van de aanvallers vlak na de aanslag met een kapmes en slagersmes in zijn handen, die onder het bloed zitten. Hij stapt recht op de camera af en zegt:

'Wij zweren bij Allah dat we nooit stoppen met jullie bestrijden. De enige reden dat we dit gedaan hebben is omdat moslims elke dag sterven. Deze Britse soldaat is een oog om oog, tand om tand. We verontschuldigen ons dat vrouwen dit moesten zien, maar in ons land moeten onze vrouwen hetzelfde zien. Jullie zullen nooit veilig zijn. Loos uw regering. Ze geven niet om jullie.'

(De beelden, die als schokkend kunnen worden ervaren, zijn hier te zien.)

Het is niet bekend waar de mannen vandaan komen. De moordpartij vond plaats op enkele honderden meters afstand van de militaire Woolwich-kazerne plaats. Het slachtoffer droeg een T-shirt met de opdruk Help for Heroes, een militaire liefdadigheidsinstelling.

Cameron
Premier David Cameron sprak van een 'zeer schokkende' gebeurtenis.
Hij zegt sterke aanwijzingen te hebben dat het bij de aanval in Londen om een terreuraanval gaat. Cameron zei dat op een persconferentie in Parijs samen met de Franse president François Hollande. Hij liet ook weten dat Groot-Brittannië niet zal buigen voor terreur.

Cameron was in Parijs voor ontmoeting met de Franse president François Hollande. Hij zal eerder terugkomen naar Londen. Een crisiscomité van de Britse regering heeft een spoedbijeenkomst gehouden. Dat gebeurt alleen bij zeer ernstige incidenten. Tijdens de bijeenkomst is besloten dat de beveiliging rond de kazerne wordt aangescherpt.

Een woordvoerder van Buckingham Palace zei tegen Sky News dat de Britse koningin Elizabeth II bezorgd is over het nieuws. Labour-leider Ed Miliband heeft een bezoek naar Duitsland afgezegd vanwege de aanslag.

Bron
video schietpartij

dinsdag 21 mei 2013

Walvissen stranden niet meer op Canarische Eilanden sinds sonarverbod

Sinds het verbod op het gebruik van sonartoestellen bij marinemanoeuvres negen jaar geleden zijn er op de Canarische Eilanden geen massale strandingen van walvissen meer gebeurd. De Canarische Eilanden zijn daardoor bevorderd tot voorbeeld bij de bescherming van de zeefauna en in het bijzonder van de zeezoogdieren, zegt de directeur van het Instituut voor Diergezondheid van de Universiteit Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), Antonio Fernández.

Enkel Spanje heeft een aanbeveling van het Europees parlement uit 2004 voor een verbod op het gebruik van sonarapparatuur bij marinemanoeuvres uitgevaardigd, voor het zeegebied rond de eilandengroep in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Noord-Afrika, benadrukt Fernández. Die beslissing bleek nu de juiste te zijn. De wetenschapper hoopt dat zijn publicatie van de resultaten in het nieuwe nummer van Nature ertoe leidt dat andere landen het voorbeeld volgen.

Kort voor het Spaanse sonarverbod waren bij massale strandingen op de Canarische Eilanden Lanzarote (2002) en Fuerteventura (2004) walvissen omgekomen. Een wetenschappelijk team rond Fernández stelde toen vast dat voor de massale sterfte ten noorden van de Canarische Eilanden zeeoorlogsmanoeuvres hadden plaatsgevonden, waarbij sonartoestellen explosies op middengolffrequenties hadden geproduceerd, wat dient om vijandelijke onderzeeërs op te sporen.

'Walvissen reageren zeer gevoelig op sonarapparatuur. Vandaag weet men dat de dieren in paniek geraken en hun duikgedrag verstoord wordt', vertelt Fernández. 'Dat leidt bij walvissen tot pijn, die te vergelijken valt met de decompressieziekte bij duikers die te snel naar boven komen.'

Bron

Uitvinding studente: in 20 seconden telefoon opladen

Een 18-jarige scholiere uit de Amerikaanse staat Californië heeft een manier bedacht om telefoons in hooguit 20, 30 seconden op te laden. Eesha Khare heeft zoveel indruk gemaakt met haar idee dat ze bij een internationale wetenschapswedstrijd meteen een prijs van 50.000 dollar in de wacht sleepte.

Omdat ze zelf het langdurig, urenlang opladen van haar eigen telefoon meer dan beu was, besloot ze na te gaan denken over een snellere manier. Ze kwam op de proppen met een klein elektronisch componentje, dat heel veel energie kan opbergen op een heel klein oppervlak. Het apparaatje van ongeveer een centimeter lang en een paar millimeter dik, kan de huidige telefoonbatterijen vervangen, zegt de in nanotechnologie geïnteresseerde Khare.

Volgens de middelbare scholiere kan haar vinding wel 10.000 keer herladen worden, gewone batterijen hooguit duizend keer. Volgens haar kan het superbatterijtje op den duur ook autoaccu's vervangen. Khare zegt dat Google al interesse heeft getoond in haar uitvinding.

Khare gebruikt het gewonnen prijzengeld om volgend jaar aan de prestigieuze Harvard University te gaan studeren. 'Ik ga de wereld in vuur en vlam zetten,' lacht ze in een tv-interview.

Bron zie foto

maandag 20 mei 2013

Australië mogelijk eeuwen eerder ontdekt dan gedacht

Archeologen willen met een expeditie in Australië de herkomst bepalen van vijf koperen muntjes die mogelijk een nieuw licht werpen op de moderne geschiedenis van het continent.


De Australische wetenschapper Ian McIntosh, hoogleraar antropologie aan de Amerikaanse universiteit van Indiana, is van plan om een archeologische expeditie te starten in de deelstaat Northern Territory. Daar werden in 1944 vijf koperen muntjes gevonden, die zo'n 1000 jaar oud zijn.

De vondst suggereert dat Australië al honderden jaren eerder is ontdekt door zeevaarders dan tot nu toe werd aangenomen.

Tijdens de expeditie zal er archeologisch onderzoek worden verricht op de vindplaats van de munten, die is aangegeven op een 70 jaar oude landkaart. Dat meldt de Australische krant The Age.

Havenstad
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de Australische soldaat Maurie Isenberg de muntjes vlak bij zijn radarpost op een van de eilanden aan de noordkust. Op een landkaart gaf hij met een X de vindplaats aan. Uit onderzoek bleek in 1979 al dat het muntgeld ongeveer 1000 jaar oud was.

Aangenomen wordt nu dat de muntjes, die tussen 900 en 1300 gemaakt moeten zijn, afkomstig zijn van het voormalige Afrikaanse sultanaat Kilwa, een eiland vlak bij Tanzania. Daar lag ooit een bloeiende havenstad, met handelsroutes naar India.

Janszoon
Tot op heden staat in de geschiedenisboeken dat het Australische continent voor het eerst in 1606 werd bezocht door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon. McIntosh hoopt met nieuw archeologisch onderzoek aan te tonen dat de Nederlander niet de eerste zeevaarder was die aan land ging in Australië.

Bij zijn expeditie in North Territory zal de wetenschapper zich echter niet alleen richten op de vindplaats van de oude munten. Hij gaat ook onderzoek doen naar een legende over een oude grot van de Aboriginals in het gebied.Bron

Britse bedrijven: vertrek EU kost miljarden

Leiders van Britse bedrijven hebben maandag gewaarschuwd dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie de Britten 92 miljard pond (bijna 109 miljard euro) per jaar kan kosten. Dat is 3500 pond per gezin. Volgens hen stellen degenen die ervoor pleiten dat het land het EU-lidmaatschap opzegt, de politiek boven de economie.

In een brief aan de krant The Independent beschuldigen de vooraanstaande figuren uit bedrijven als British Telecom, Shell en Deloitte de eurosceptische politici ervan dat zij in hun pleidooi voor een vertrek uit de EU het nationaal belang totaal uit het oog verliezen. 'Het economisch belang om in de EU te blijven, is verpletterend groot', schrijven zij.

De briefschrijvers zijn het met premier David Cameron eens dat hervormingen van het samenwerkingsverband van 27 landen noodzakelijk zijn. Zij willen dat hij er hard voor strijdt dat de economie van die landen concurrerender wordt. De regering in Londen zou moeten bevorderen dat de EU op het gebied van energie, transport, telecommunicatie en de digitale ontwikkelingen steeds meer één markt wordt. Daarvan zou ook Groot-Brittannië volgens hen flink profiteren.

Eurosceptische leden van de Conservatieve Partij en de winst van de partij UKIP bij de recente regionale verkiezingen zetten Cameron steeds meer onder druk. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Lord Geoffrey Howe beschuldigde de premier er zondag van dat hij veel te bang is voor de eurosceptici en daarmee het voortouw in de discussie over het EU-lidmaatschap verliest.


bron

'Opwarming aarde vertraagt op korte termijn'

Op korte termijn zullen de temperaturen wereldwijd minder snel stijgen dan gedacht. Dat is het gevolg van nieuwe berekeningen, nu de Aarde in het eerste decennium van deze eeuw minder snel opwarmde, dan in de laatste tien jaar van de vorige. Maar tot significant betere vooruitzichten voor de lange termijn leidt dat niet.

Volgens een nieuwe studie kan de opwarming van de aarde de komende decennia langzamer verlopen dan tot dusver berekend. Op lange termijn verandert dit echter niets aan de rampzalige gevolgen die van de klimaatverandering verwacht worden, schrijven internationale teams van onderzoekers van de universiteit van Oxford in het vakblad Nature Geoscience. Het is alleen onwaarschijnlijk dat extreme scenario's die tot nog toe berekend werden voor de opwarming in de komende vijftig tot honderd jaar, werkelijkheid worden. Enkele modellen gingen daarbij van een temperatuurstijging van wel 3 graden Celsius uit.

De wetenschappers voorspellen in hun studie een opwarming met 0,9 tot 2 graden in de komende decennia. 'De opwarming valt daarmee iets lager uit dan in enkele klimaatmodellen berekend was', zegt Richard Allan van de Britse universiteit Reading over de studie. Het totaalbeeld blijft echter hetzelfde. Dit is zeker geen reden om achterover te leunen, schrijft hij in een commentaar.

Bron
Lees ook: 'Nieuwe 'ijstijd' verwacht tegen 2030'

Familie volleybalster Visser blijft in onzekerheid

Nog steeds hebben de familieleden van de vermiste volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein geen teken van leven ontvangen van hun dierbaren. De 35-jarige recordinternational en de 57-jarige Severein, oud-manager van het Nederlandse vrouwenteam, zijn al een week vermist.

'Het is onrustbarend stil', zei Wiebe Visser maandag. Hij is de oom van Ingrid. Volgens hem doet de politie nog steeds onderzoek naar de twee Nederlanders, maar een zoektocht zoals naar de twee broertjes Ruben en Julian de afgelopen twee weken in Nederland, is in Spanje niet aan de orde.

Visser en Severein waren in een huurauto onderweg naar de Spaanse stad Murcia voor een afspraak in het ziekenhuis. Visser zou mogelijk een wens hebben om zwanger te worden. Sinds vorige week maandag hebben de twee hun bankpassen niet meer gebruikt. Via Facebook en andere social media is een grote zoekactie op touw gezet.

Bron zie foto's
Lees ook: Speciale eenheid op zoek naar vermiste Ingrid Visser
Lees ook: 'Vermissing Nederlanders heeft te maken met geld'

'Van warm naar bijna recordkoud'

De komende dagen gaat het flink kouder worden in Nederland. Waar gisteren de temperatuur nog plaatselijk de 20 graden haalt, wordt het aan het einde van de week amper 10 graden. Dat meldt Weerplaza.nl op haar website.

Vandaag is het vaak grijs met af en toe regen en motregen. Met maxima van 13 tot 15 graden is het dan vrij koel. Het noordoosten kan met wat zon nog op 16 tot 18 graden uitkomen, maar de kans dat de zon doorbreekt is klein. Ook dinsdag verwacht Weerplaza weinig zon en opnieuw van tijd tot tijd regen. Het wordt dan 12 tot 16 graden.

Polaire lucht
Woensdag draait de wind naar het noordwesten. Koude, van de poolstreek afkomstige, lucht stroomt via de Noordzee naar Nederland en omgeving. Die lucht bereikt ons donderdag. De temperatuur gaat dan verder omlaag. Mogelijk wordt het donderdag en vrijdag amper 10 graden. Daarbij wisselen zon, wolken en talrijke buien elkaar af. In de nachten gaat het bij opklaringen aan de grond enkele graden vriezen. Al meer dan 25 jaar is het eind mei niet meer zo koud geweest. Met 10,4 graden op 23 mei als record en 10,9 graden op 24 mei is er zelfs een kans dat er records verbroken worden.

Na deze twee dagen met koud weer gaat de temperatuur de laatste dagen van mei weer omhoog naar 15 tot 20 graden.

Bron

O.J. Simpson wil fors verdienen aan moordproces

Hoewel nog allerminst vaststaat dat de gevangen voormalige acteur O.J. Simpson binnenkort op vrije voeten komt, is hij zich nu al aan het voorbereiden op een leven als vrij man, meldt TMZ.

Simpson zit vast voor ontvoering, vuurwapengebruik en mishandeling. In 2008 werd hij veroordeeld tot in totaal 33 jaar cel met de mogelijkheid om na negen jaar vrij te komen onder voorwaarden. Hij heeft goede hoop dat dat niet lang op zich zal laten wachten.

Tournee
Als het zo ver is, weet hij al precies wat hij gaat doen: op tournee om colleges te geven over de zaak Nicole Brown, om daarmee 1.000 dollar per speech op te strijken. O.J. heeft er zin in, vertelt hij de bron: 'Ik bedoel, kinderen krijgen op school les over het 'Proces van de Eeuw'. En wie kan er beter over vertellen dan ik?'

Moord
O.J. Simpson kreeg wereldwijde bekendheid naar aanleiding van de beschuldiging zijn ex-vrouw, Nicole Brown, en haar vriend te hebben vermoord. Hiervoor werd hij in 1994 na een lange strafzaak vrijgesproken, maar in een civielrechtelijke zaak schuldig bevonden.

Bron
Lees ook: Verzoek O.J. Simpson om nieuwe rechtszaak afgewezen