Translate

zaterdag 18 mei 2013

Scholier vangt grootste alligator ooit in Texas


De 18-jarige middelbare scholier Braxton Bielski heeft de grootste alligator ooit in Texas gevangen. De jongeman volbracht zijn huzarenstukje met een vislijn waaraan een rauwe kip als lokaas was bevestigd.

Het gevangen reptiel is 360 kilo zwaar en 4,30 meter lang. Braxton sloeg het gevaarte aan de haak tijdens een publieke jacht in het James E. Daughtrey Wildlife Management Area nabij Cotulla. Volgens het Texas Parks and Wildlife Department is het de grootste alligator die ooit in deze Amerikaanse staat gevangen werd.

Bron zie foto

Slachtoffer van vleesetende ziekte krijgt bionische handen

Een Amerikaanse vrouw die beide handen, haar linkerbeen en haar rechtervoet verloor door een vleesetende ziekte, heeft twee bionische handen gekregen. De handen zijn geprogrammeerd met 24 functies waardoor haar mobiliteit enorm is toegenomen.

Volgens vader Andy Copeland liep zijn 25-jarige dochter Aimee de zeldzame bacteriële infectie vorig jaar op na een val uit een kabelbaan. Daarbij liep ze een grote wond op in haar been. Drie dagen later moest ze met spoed worden opgenomen wegens hevige ontstekingen.

Nadat haar handen en been waren geamputeerd bracht Copeland twee maanden door in een revalidatiekliniek in Atlanta, waar ze weer leerde te bewegen en eten zonder protheses.

Met haar nieuwe bionische handen kan ze nu zelf weer een stukje chips beetpakken en een komkommer in stukjes snijden. Volgens CNN kosten de handen zo'n 120.000 dollar (90.000 euro) per stuk.
Bron

België onderzoekt zwendel met Chinese euromunten

De Belgische justitie doet onderzoek naar een grote zwendel met munten van 1 en 2 euro. De afgelopen maanden zijn op de luchthaven Zaventem containerladingen valse euromunten onderschept die afkomstig waren uit China.

Dat meldt de Vlaamse krant De Tijd zaterdag. De onderschepte ladingen op Zaventem zijn een veelvoud van het aantal valse euromunten dat afgelopen jaar in de hele eurozone is ontdekt.

Onderzoekers vrezen dat België het centrum is om de Chinese munten in omloop te brengen in Europa.

Op papier ging het om oude muntstukken en oud metaal. Zodra de ladingen echter voorbij de douane waren, stapten de Chinezen volgens De Tijd naar de Koninklijke Munt van België om de muntstukken in te ruilen. De Nationale Bank van België kan ze dan weer in omloop brengen.

Het is nog onduidelijk of de duizenden kilo's aan euromunten zijn nagemaakt. Het kan ook zijn dat het gaat om echte euromunten die eigenlijk verschroot hadden moeten zijn.

De uitleg van de Chinese verdachten is dubieus. Volgens De Tijd zeggen ze dat ze werken voor bedrijven die oude auto's uit Europa afbreken. De munten zouden onder meer onder de stoelen van de wagens hebben gelegen.

In 2011 werd in Duitsland een soortgelijke zwendel ontdekt. De Duitse Bundesbank had toen 29.000 kilo aan valse munten uit China omgeruild voor 6 miljoen euro.

Bron

Eigen wijk voor Turken in Rotterdam

Rotterdam krijgt een woonwijk waar vooral oudere, Turkse Rotterdammers zich thuis moeten voelen. Bij de Afrikaanderwijk wordt een compleet stadje gebouwd met 400 appartementen, een hotel, winkels, horeca, zorgvoorzieningen, een mediterraan ogend binnenplein en een paleistuin.

Het project, Turkoois 100 % Zuid genaamd, is in Nederland volstrekt uniek in zijn soort, schrijft het AD vandaag. Als het project een succes wordt, willen de initiatiefnemers ook in andere Nederlandse plaatsen vergelijkbare complexen bouwen.

Initiatiefnemers zijn projectontwikkelaar Stebru Bouw uit Capelle aan den IJssel en de interculturele thuiszorgorganisatie Izah, die langdurige zorg biedt aan veel Turkse Rotterdammers. 'We willen vooral ook een brug slaan tussen de Nederlandse zorg en de culturele achtergrond van ouderen,' zegt Izah-directeur Adem Simitici.vrijdag 17 mei 2013

30.000 Braziliaanse gezinnen verliezen huis voor WK en SpelenBij de voorbereiding van het wereldkampioenschap voetbal en de Olympische Spelen treedt de Braziliaanse overheid autoritair op en schendt ze zelfs de mensenrechten, stelt een rapport van vijftig Braziliaanse organisaties.

De voordelen en de sociale erfenis waarvan men zo hoog opgeeft, staan in de schaduw van een occulte erfenis: een elitaire, gesegregeerde, ongelijke samenleving. Het is triest om dat vast te stellen

Bijna dertigduizend families moesten hun huis verlaten om plaats te maken voor de twee grote sporttoernooien die Brazilië in 2014 (WK) en 2016 (Spelen) organiseert, zegt het Volkscomité van de Wereldbeker en de Olympische Spelen, dat vijftig organisaties groepeert. Alleen al in Rio de Janeiro, waar de Spelen plaatsvinden, moesten 3.000 families hun huis uit, voor nog eens 7.800 andere dreigt hetzelfde. Het rapport klaagt ook de privatisering van de openbare ruimte aan.

Vastgoedprijzen
'Het was wat we het meeste vreesden. De voordelen en de sociale erfenis waarvan men zo hoog opgeeft, staan in de schaduw van een occulte erfenis: een elitaire, gesegregeerde, ongelijke samenleving. Het is triest om dat vast te stellen', zegt socioloog en stedenbouwkundige Orlando Alves dos Santos Jr, een van de coördinatoren van de studie.

Voor deze expert, die aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro verbonden is, gaan de huidige miljoeneninvesteringen veel verder dan het louter sportieve, het gaat om een grootschalige hertekening van de stad. De investeringen focussen zich op het centrum, het noorden en zuiden van de stad. Het rapport beschrijft hoe arme inwoners van Rio daar weg moesten en hoe het vastgoedprijzen in die zones gestegen zijn.

Onderhandelen naast graafmachine
De bewoners moesten naar de rand van de stad. 'Daarbij was er een totaal gebrek aan informatie voor de families die moesten verhuizen', zegt Santos Jr. 'Er was ook sprake van dwang, geweld en de schending van mensenrechten.'

De Amerikaanse geograaf Christopher Gaffney, expert in grote sportevenementen en lid van het Volkscomité, spreekt van 'een grote stap achteruit'. Door de huidige ontwikkeling staat de regering "niet langer garant voor essentiële diensten voor de burgers, zoals wonen en cultuur", zegt hij. 'De gedwongen verhuizingen zijn een duidelijke schending van het recht op wonen. De vastgoedspeculatie in Rio kent geen grenzen.'


Moordenaar krijgt gratie terwijl hij al aan galg hangt

Seconden nadat hij werd opgeknoopt voor de moord op een politieman, kreeg een Iraanse terdoodveroordeelde gratie verleend van de familie van het slachtoffer. De executie werd meteen stopgezet en het leven van de veroordeelde werd gespaard.

Volgens de islamitische sharia kan de familie van een moordslachtoffer gratie verlenen aan de dader. Dit is wat er gebeurde in de stad Mashhad, in het noord-oosten van Iran. Zij het wel erg op het nippertje. De veroordeelde hing immers al enkele seconden aan de galg.

Celstraf en schadevergoeding
Nadat de gratie was uitgeroepen, werd de executie meteen stopgezet. De doodstraf wordt, naar de wens van de familie van de vermoorde politieman, omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Ook werd overeengekomen dat de moordenaar een schadevergoeding van omgerekend 27.500 euro moet betalen aan de nabestaanden.

Bron

Handvol nieuwe verdachten in zaak Madeleine McCann

Zes jaar na het verdwijnen van het Britse meisje Madeleine McCann heeft de Britse politie een lijst met een 'handvol nieuwe verdachten' samengesteld. Deze zullen de komende tijd verhoord worden over de mysterieuze verdwijning van Maddie. Dit maakte Scotland Yard vandaag bekend.

Volgens Britse media hebben rechercheurs die de zaak opnieuw onder de loep namen, een aantal mensen op het oog die ze zouden willen spreken in verband met de verdwijning.

De destijds 3-jarige Maddie verdween in mei 2007 tijdens een vakantie uit een appartement in het Portugese Praia da Luz. Sindsdien zijn alle zoektochten naar het kind vruchteloos geweest.

Een woordvoerder van de ouders van Madeleine laat weten dat zij het werk van de politie erg op prijs stellen en 'het volste vertrouwen hebben in Operatie Grange' zoals de zoektocht genoemd wordt.

Bron zie foto

donderdag 16 mei 2013

Man (60) pleegt zelfmoord in Parijse kleuterschool

Een 60-jarige man heeft zich in een Parijse kleuterschool met een geweer van het leven beroofd, in het bijzijn van kinderen, zo is uit politiebron vernomen.

Volgens de eerste berichtgeving kon de man probleemloos de hal van de katholieke school binnengaan, zo citeert BFMTV de politie. Terwijl een tiental kinderen en een volwassene toekeken, richtte hij een jachtgeweer met afgezaagde loop op zichzelf.

Volgens BFMTV had de man geen verder geen banden met de privéschool La Rochefoucauld aan de rue Cler in het zevende arrondissement. Over de identiteit en het motief van de man is verder nog niets bekend.

Bron

Medicijndoos die sms'je stuurt verbetert behandeling

Een medicijndoos die een sms'je stuurt als een diabetespatiënt zijn medicijn vergeet, verbetert de therapietrouw op korte maar ook op lange termijn.

Dat blijkt uit onderzoek bij het NIVEL waarop Marcia Vervloet woensdag 22 mei promoveert aan Tilburg University.

Veel patiënten nemen niet op tijd hun pillen in. Hierdoor is de behandeling minder effectief dan mogelijk, en dit maakt de behandeling ook duurder dan nodig. Gebrekkige therapietrouw kan verschillende oorzaken hebben. Velen vergeten hun medicatie nogal eens, maar er zijn er ook die hun pillen bewust overslaan. Vervloet onderzocht een oplossing op maat voor diabetespatiënten die vergeten hun medicatie te nemen. Bij diabetes is het belangrijk de middelen op tijd in te nemen om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

'Met zogenoemde Real Time Medication Monitoring (RTMM) worden patiënten herinnerd aan hun medicatie', stelt Vervloet. 'Dit systeem maakt gebruik van een medicijndoos die registreert wanneer hij opengaat. Als het doosje niet binnen de afgesproken tijd opengaat, wordt automatisch een sms'je gestuurd om de patiënt aan zijn medicatie te herinneren. Een patiënt krijgt dus alleen een sms'je als hij zijn medicijn vergeet in te nemen.'


Amsterdams bedrijf verkoopt 200 freelancers

Bij het Amsterdamse bedrijfje JO Cadeau kun je wel hele orginele verjaardagscadeautjes kopen: een zangeres, choreograaf of financieel expert bijvoorbeeld. Het Amsterdamse bedrijf plaatste deze week de 200e freelancer online.

JO Cadeau ging in september online. Sindsdien is het aantal freelancer verdrievoudigd. Kunsthistoricus Saskia is nummer 200. Zij geeft rondleidingen in musea door het hele land.

'Met ons team selecteren we leuke, goede professionals en die verpakken we als cadeau', legt oprichtster Josje Damsma uit. 'Zo maken we talent op een originele manier zichtbaar en creëren we nieuwe verbintenissen tussen mensen die bij elkaar in de buurt wonen.'

Voor klusjesman Bas werkt het goed. 'Ik ben al vaak cadeau gedaan. Dit is voor mij het ideale middel om mijn netwerk in Amsterdam uit te breiden', zegt hij. 'Het komt regelmatig voor dat klanten na een kleine klus zo enthousiast zijn dat ik vervolgens een dag extra in hun huis aan de slag kan.'

De website is een idee van Damsma en Joni Uhlenbeck. Het idee kwam voort uit de Nationale Denktank, waar Damsma in 2011 onderdeel van uitmaakte. Zij besloot iets te doen voor én met het toenemende aantal zzp'ers in Nederland.

Het doel is om over vijf jaar ruim 3000 freelancers in het bestand te hebben, verspreid over heel Nederland.

Bron zie foto

'Dode' man trappelend in kist op eigen begrafenis

De vrienden en familie van de 'overleden' Brighton Dama Zanthe uit Zimbabwe schrokken zich wild toen hij ineens begon te trappelen en bewegen in zijn grafkist. Een man kwam in actie, verwijderde de dekens en belde de ambulance.

De mensen die naar zijn huis waren gekomen om te rouwen en om afscheid te nemen van Brighton wisten niet wat ze meemaakten. Vorige week begon de 34-jarige Afrikaan, die op maandag na een lang ziekbed overleden zou zijn, ineens te bewegen in zijn kist.

De kist was nog open zodat vrienden en familie afscheid konden nemen. De meeste aanwezigen geloofden hun ogen niet toen Brighton bewoog en waren met stomheid geslagen. Zijn baas, Lot Gaka, kwam in actie. Hij haalde dekens weg en belde een ambulance.

In het Gweru Provincial Hospital lag de doodgewaande man twee dagen op de Intensive Care voor hij naar huis mocht. 'Ik kan me niet herinneren wat er gebeurd is, alleen dat ik aan de beademing lag in het ziekenhuis,' meldt Zanthe volgens NewZimbabwe.com. 'De rest is geschiedenis. Ik kan alleen bevestigen dat mensen naar mijn huis kwamen om te rouwen en dat ik een nieuwe kans heb gekregen. Ik voel me oké nu.'

Bron

Jongetje (5) redt vader door locatie te spellen

De 5-jarige Nathaniel Dancy Jr. uit New Jersey heeft het leven van zijn vader Dancy Sr. gered, nadat deze een beroerte kreeg terwijl ze in de auto zaten. Het lukte senior nog net om de auto aan de kant te zetten. Nathaniel belde zijn oma en maakte zijn locatie bekend door deze te spellen.

Nathaniel was samen met zijn vader een dagje op pad. Ze waren naar de film geweest en hadden voor de jongen nieuwe schoenen gekocht voor op school. Op de terugweg kreeg zijn vader een beroerte. De auto kon hij nog aan de kant zetten, maar daarna was hij aangewezen op het handelen van zijn jonge zoon.

Met het mobieltje van zijn vader belde Nathaniel zijn oma. Die probeerde uit alle macht te achterhalen waar de twee zich bevonden. 'Het was erg verwarrend en eng,' aldus Susan Hardy-Blackman aan Today.com.

Moeilijke naam
Ook de moeder van Nathaniel werd bij het gesprek betrokken. Het jongetje probeerde te vertellen waar hij was, maar hij had moeite met het uitspreken van de naam van de winkel die hij zag. De vrouwen vroegen de jongen de naam te spellen. 'F-U-R-N-I-T-U-R-E', klonk het, gevolgd door het nummer 22. Hij vertelde er ook bij dat ze net door een soort tunnel waren gereden.

Uiteindelijk konden de twee op basis van de aanwijzingen snel gevonden worden. De 33-jarige Dancy Sr. ligt nog op de intensive care. 'Hij vecht nog voor zijn leven, hij werd net op tijd gered,' aldus moeder Janel Blackman. Ze vindt haar zoontje een held.

Nathaniel is de jongste van vijf en zit nog op de kleuterschool. Volgens zijn leraar is hij heel slim voor iemand van zijn leeftijd en kan hij uitstekend spellen.

Bron

woensdag 15 mei 2013

Crème uit 1950 effectief tegen huidkanker

Een crème uit 1950 tegen de meest voorkomende vorm van huidkanker kan de zorg miljoenen besparen. Uit recent onderzoek blijkt het oude middel net zo effectief te zijn als de moderne technologie en goedkoper.

In het tijdschrift The Lancet Oncology publiceert Maastricht UMC+ dermatologe in opleiding Aimée Arits de resultaten. Jaarlijks komen er in Nederland naar schatting maar liefst 45.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. In 85 procent van de gevallen gaat het om een basaalcelcarcinoom.

Behandelmethodes
Een basaalcelcarcinoom ontstaat voornamelijk door blootstelling aan zonlicht en de vlekjes of bultjes zijn eenvoudig te herkennen. Gelukkig is dit type kanker goed te behandelen en treedt er in bijna 100 procent van de patiënten genezing op. In veel gevallen is een operatie noodzakelijk.

Een basaalcelcarcinoom dat oppervlakkig groeit kan echter ook op andere manieren worden behandeld. Meestal gebeurt dat in het ziekenhuis met moderne fotodynamische therapie.


Fabrikant melkpoeder: 'Nederlandse ouders hebben prioriteit'

Nederlandse ouders hoeven zich geen zorgen te maken over de export van babymelkpoeder naar China door Nutricia. De Nederlandse markt heeft voor Nutricia prioriteit. Dat laat de fabrikant woensdag weten in reactie op berichten in de media dat de verkoop van melkpoeder in China ten koste gaat van Nederlandse baby's.

Nutricia verkoopt sinds dit jaar melkpoeder aan China, maar dat is veel minder dan wat er aan Nederlandse winkels geleverd wordt zegt een woordvoerder van het bedrijf. Het bedrijf probeert ondertussen aan de 'exponentieel groeiende vraag' naar babymelkpoeder in Nederland te voldoen door de productie verder op te schroeven, aldus de zegsman.

Bron

dinsdag 14 mei 2013

Aannemer sloopt Mayatempel om wegen te vullen

Een aannemer heeft in het Midden-Amerikaanse land Belize een Mayatempel gesloopt die ouder was dan onze jaartelling. De tempel op het complex Noh Mul ('Grote Heuvel') is door afgravingen gereduceerd tot een fractie van de oorspronkelijke grootte, meldde tv-zender 7 News Belize.

Een aannemer zette bulldozers in om kalksteen en grind van de tempel af te graven. Doel: het opvullen van wegen in de buurt. Archeologen reageerden ontzet. 'We kunnen dit niet meer rechtzetten. Het is een ongelooflijk vertoon van onwetendheid', zei een van hen.

Het Instituut voor Archeologie heeft al aangekondigd dat het de landeigenaar en de aannemer gaat aanklagen. De politie heeft de afgraving van het ruim 2000 jaar oude gebouw stilgelegd.

Bron zie foto

Ophef over gruwelbeelden Syrië: commandant rukt hart uit soldaat

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft haar afschuw over een video uit Syrië uitgesproken. Te zien is hoe een rebellencommandant, vermoedelijk Abu Sakkar genaamd, het hart en de lever van een overleden regeringssoldaat uitrukt en er vervolgens van eet.

De gruwelijke video toont hoe de rebel over het lichaam van de overleden soldaat hangt, om vervolgens zijn torso open te snijden met een mes en het hart en de lever van de man uit te rukken. 'Ik zweer bij God dat we jullie hart en lever zullen opeten, jullie soldaten van Bashar de hond', schreeuwt hij, waarna hij de organen naar zijn mond brengt.

Afgehakt hoofd
De video is de zoveelste in de propagandaoorlog die gaande is achter de bloederige conflicten in Syrië. Vorige maand gaf een pro-Assad-groep met basis in Libanon een foto vrij waarop te zien was hoe een jonge rebel het afgehakte hoofd van een regeringssoldaat aan het bakken was.

Volgens experts bewijzen dergelijke beelden dat het gevecht zich van de straten heeft verspreid naar internet, waarbij beide kampen controle willen hebben op hun imago en dat van hun tegenstander willen schaden.

Ook Time Magazine, dat de beelden naar eigen zeggen in april in bezit kreeg, heeft een stuk aan het tafereel gewijd. De rebellencommandant heet volgens HRW Abu Sakkar en zou vaker betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdaden.

Waarschuwing: de video hieronder bevat zeer schokkende beelden.


Bron
Lees ook: Syrische rebellenleider heeft meer gruwelijke video's

Man veilt 'originele recept Coca-Cola' voor miljoenen

Cliff Kluge uit het dorpje Ringgold in de Amerikaanse staat Georgia heeft een opmerkelijk item te koop gezet op veilingsite eBay. Bieden kan vanaf 5 miljoen dollar en voor 15 miljoen dollar kunnen geïnteresseerden het volgens hem originele 19de eeuwse recept van Coca-Cola meteen meenemen. De formule van de frisdrank wordt alom beschouwd als 's werelds grootste bedrijfsgeheim.

Antiekhandelaar Kluge beweert het recept te hebben opgedoken in een doos met papieren bij de aankoop van een inboedel van een drogist. De papieren stammen uit 1943.

Volgens Amerikaanse nieuwsmedia, die massaal op de zaak zijn gedoken, zou de producent tijdens de Tweede Wereldoorlog bang zijn geweest dat de grondstoffen niet beschikbaar zouden zijn en daarom op zoek was naar mensen die met alternatieve ingrediënten, het drankje met dezelfde smaak zouden kunnen maken.

Coca-Cola reageerde als volgt op de vondst: 'Het recept lijkt zeer op dat  van onze frisdrank, maar de echte formule is toch nog net iets anders.'

Het bedrijf heeft het recept van het uit 1886 stammende drankje altijd met veel geheimzinnigheid omringd en dit mysterie zorgvuldig uitgevent. In het museum van 's werelds populairste frisdrank staat een indrukwekkende kluis waarin het originele recept van de drank zou worden bewaard.Bron

'Zorgpremie is 300 euro te hoog'

Door slim declarerende zorginstellingen en fraude in de zorg betalen Nederlanders jaarlijks enkele honderden euro's te veel zorgpremie. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag, die maandag al meldde dat instellingen jaarlijks zeker 3 à 4 miljard euro te veel bij zorgverzekeraars declareren.

In Nederland betalen ongeveer 13 miljoen mensen zorgpremie. Wordt uitgegaan van 4 miljard euro fraude per jaar, dan is elke premiebetaler jaarlijks 300 euro teveel kwijt.

'We zijn jarenlang te naïef geweest,' vindt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht. 'Er komt langzamerhand meer aandacht voor fraude, maar het is heel lang taboe geweest. In Nederland werd de integriteit van een zorgprofessional nooit in twijfel getrokken.' In Duitsland zijn elk jaar een paar honderden artsen verdacht van zorgfraude.

Bron
Lees ook: Onderzoek zorgfraude wordt uitgebreid

Amsterdammer maakt 'backflip' over gracht

De Amsterdamse BMX Freestyle rider Daniel Wedemeijer heeft maandagochtend Amsterdam ondersteboven gezien door een 'backflip' te maken over de Passeerdersgracht. Hiermee is hij de eerste Nederlander die met een fiets over een gracht springt.

'De harde wind en de regen maakten het extra moeilijk. Daarnaast moet je echt hard trappen om met genoeg vaart die gracht over te gaan. Ik ben heel erg blij dat het gelukt is', liet Wedemeijer weten na zijn sprong.

Op 8 juni komt de wereldtop van BMX Freestyle naar Amsterdam voor de internationale BMX competitie Red Bull Framed Reactions. Dit jaar viert de hoofdstad 'Amsterdam 2013' met het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachtengordel.


Bron

Geprint 3D-wapen meegesmokkeld op Eurostar

Op het internet circuleren de blauwafdrukken van een plastic wapen dat met een 3D-printer kan worden afgeprint. De redactie van de Britse tabloid The Daily Mail printte het wapen en kon er zonder moeite mee aan boord van de Eurostar.

De Daily Mail kocht een 3D-printer voor ongeveer 2.000 euro en bouwde daarna het volledige wapen. Vervolgens gingen ze met het pistool, dat bijna volledig uit plastic bestaat, aan boord van een volle Eurostar die van Londen naar Parijs reed. Dat lukte zonder enig probleem, aangezien het plastic pistool geen alarm doet klinken bij de metaaldetector.

In drie stukken verstopten twee verslaggevers het pistool in hun kleren. Sommige passagiers moesten na vals alarm gecontroleerd worden op vreemde voorwerpen, maar de journalisten hadden geen metaal bij zich en konden zo doorlopen. Na de paspoortcontrole van de Franse politie gingen ze aan boord van de propvolle Eurostar. In dertig seconden wisten ze het 3D-wapen in elkaar te zetten en bevond zich een potentieel dodelijk schietwapen in de trein.


maandag 13 mei 2013

Zoektocht na tip paragnost strandt op amateurisme

In de bossen rond de Pyramide van Austerlitz vond gisteren opnieuw een zoektocht plaats naar de verdwenen Zeister broertjes Ruben en Julian. Tientallen vrijwilligers togen de bossen in na een aanwijzing van een paragnost. De tocht verliep chaotisch en bleef zonder resultaat.

De parkeerplaats bij de piramide tussen Zeist en Woudenberg stroomt al rond half elf vol met vrijwilligers met rugzakken, regenkleding, hesjes en stokken. Een enkeling heeft zijn hond meegenomen. Iedereen loopt op laarzen.

De stemming is ernstig; niet uitgelaten maar ook niet bedrukt. De mensen zijn blij dat ze iets kunnen doen. 'Beter dan je te verbijten voor de televisie,' roept een deelnemer vanonder een grote hoed. 'De kinderen moeten terugkomen,' zegt initiatiefnemer Evert de Jong uit Velp voor een televisiecamera.

Paragnost
Politieagenten en terreinopzichters houden zich op de achtergrond. Ze doen niet mee, maar willen wel in de buurt zijn, mócht er iets gevonden worden. Wie precies die paragnost is die de groep vrijwilligers op dit spoor heeft gezet, blijft een raadsel. Ook De Jong doet er het zwijgen toe. 'Zijn aanwijzing zou waardevol kunnen zijn,' is het enige dat hij erover zegt. Dat Austerlitz niet voorkomt op de door de politie vrijgegeven routekaart, doet hij schouderophalend af.


Hardrijdende hond zet politie op verkeerd been

In Beieren heeft de politie een hond uit het verkeer geplukt wegens overdreven snelheid. Bij nader inzien bleek de viervoeter op de schoot van zijn baasje te zitten achter het stuur van diens auto. De hond kreeg geen boete, zijn baas wel.

'Op de foto van de snelheidscamera lijkt het net alsof de hond achter het stuur zit', zegt een woordvoerder van de politie van Aschenberg. 'Onze agenten hadden echter snel door dat dit niet het geval was. Het dier zat gewoon op de knieën van zijn baas'.

De bestuurder werd geflitst met 88 kilometer per uur op een plaats waar 70 toegelaten is. De chauffeur krijgt een boete van 50 euro. 'De hond moet niets betalen omdat hij geen bankrekening heeft', grapt de woordvoerder nog.

Bron

Man lijmt regelmatig sloten crèche dicht

Een onbekende man spuit zo'n vijf keer per jaar met lijm de sloten dicht van kinderdagverblijf  De Rakkers in Scheveningen. Zijn handelwijze is elke keer hetzelfde en hij is ook vastgelegd met een bewakingscamera. Een dader is echter nog niet gepakt.

'Het is om gek van te worden,' zegt eigenaresse Claudia Wiersma (44). Op de beelden is te zien hoe hij heel kalm in het portiek van het kinderdagverblijf aan de Stevinstraat een dop draait van iets wat op een tube lijkt. Hij doet vervolgens net alsof hij aanbelt, draait zijn lichaam weg en spuit onzichtbaar voor de buitenwereld lijm in het slot.

Amper een paar seconden later is op camerabeelden te zien hoe hij rustig de dop vastdraait, nog een keer aanbelt, even wacht en dan weer verdwijnt. Een akkefietje van niet langer dan een halve minuut.

Zo gaat het volgens Wiersma al sinds eind 2010, een keer of vijf per jaar. 'Het enige dat ik kan doen, is een nieuw slot erin zetten,' zegt de Scheveningse vandaag in het AD Den Haag. De eerste keer gebeurde net nadat de vergunning rond was om een vierde groep kinderen op te vangen. Een aanvraag die negen maanden duurde en volgens de 44-jarige Wiersma veel gedoe opleverde met een buurtbewoner.

Nu, ruim twee jaar later, voelt ze zich net een gevangenisbewaarder, zegt ze. 'Zo'n dikke sleutelbos heb ik van alle sloten die vervangen zijn. En dat geldt niet alleen voor mij, ik heb achttien medewerkers. Die hebben ook steeds een nieuwe sleutel nodig.'

Bron Bekijk de beelden