Translate

vrijdag 3 mei 2013

Volgende week 'zomers' warm

Goed nieuws voor iedereen die volgende week nog vakantie heeft. Na het weekend stijgt het kwik boven de twintig graden en laat de zon zich regelmatig zien. 'Vanaf maandag breekt het warme weer echt los', meldt Ben Lankamp van Weerplaza.

Na een zonnige Bevrijdingsdag met een graad of 18 zal de temperatuur daarna een sprong vooruit maken. Vanaf maandag loopt de temperatuur op tot boven de twintig graden en dinsdag en woensdag wordt het zelfs nog warmer met in sommige delen van het land 24 graden. Officieel spreekt men van zomerse temperaturen boven de 25 graden, maar of we dat gaan halen is nog maar de vraag. 'Misschien in het zuiden van het land'.

Lankamp betreurt het dat voor veel kinderen de meivakantie maandag is afgelopen. 'Ook al is het de afgelopen week ook erg mooi en vooral droog weer geweest', voegt hij daaraan toe.


donderdag 2 mei 2013

Avonturiers in wrakke boot vermist op volle zee

Een Nederlands schip met aan boord drie avonturiers is spoorloos verdwenen op het midden van de Noordzee. Vrienden van de drie mannen, die met een omgebouwd oud bootje naar het noorderlicht wilden varen, maken zich grote zorgen over hun lot. De kustwacht van Noorwegen is met groot materieel op zoek naar het drietal.

Vrienden van de drie Nederlanders alarmeerden zondag de Schotse en Noorse kustwacht. Ze startten een grote zoekactie waarbij legervliegtuigen worden ingezet en helikopters voorzien van speciale sensoren. De Warnow, zoals het bootje van de twee Schiedammers en een Zeeuw heet, werd op 18 april voor het laatst gesignaleerd in het Noorse gedeelte van de Noordzee.

Speurrtocht
De voormalige loodsboot voer toen in de buurt van een olieveld net over de Brits-Noorse zeegrens. 'Het zoeken wordt bemoeilijkt doordat de bestemming van het schip niet bekend is. We weten alleen dat de bemanning het noorderlicht wilde opzoeken. En dat terwijl je dat in deze tijd van het jaar nauwelijks kunt zien,' zegt een kustwachtwoordvoerder tegen het AD.

Historisch
De kapitein van het vermiste schip is Arnoud Brinkman (46) uit Schiedam. Hij runt een scheepsreparatiebedrijf en voorzag zijn voormalige Duitse loodsboot onder meer van een mast en een groot bruin zeil, afkomstig van een historisch zeilschip. Brinkman bewoont het omgebouwde schip met zijn veel jongere vriendin Tirza Smit, die bij hem is. De andere opvarende is Peter van Liere (50) uit Middelburg. Hij was zanger en drummer bij de Zeeuwse band The Old Firm, die eind vorig jaar stopte.

Via de muziekwereld kwam de Middelburger in contact met Brinkman, die baritonsaxofoon speelt. Samen vormen ze een gelegenheidsbandje waarbij Smit en haar tweelingzusje Dana zingen. Het bandje telt acht leden.

Noorderlicht
Vorige zomer voer de vriendengroep met de Warnow naar Terschelling. Ze traden er op tijdens het Oerol-festival. 'Bij het kampvuur lanceerde Arnoud het idee om deze zomer met zijn allen naar Noorwegen te zeilen in de hoop een glimp te kunnen opvangen van het noorderlicht,' zegt de moeder van een van de bandleden.


'Brussel, bemoei je niet met onze moestuintjes!'

Slecht nieuws voor de 200.000 mensen die als hobby hun eigen groente en fruit verbouwen in een moestuintje. De Europese Commissie werkt aan nieuwe regelgeving waarbij tuinieren alleen nog mag met door Europa toegelaten zaaigoed. 'Een stel duurbetaalde ambtenaren draait onze sector de nek om.'


Niet meer je eigen kropje sla telen, dat kon wel eens het gevolg zijn van nieuwe Brusselse regels. Die komen er na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie vorig jaar juli. Dat besliste dat alleen door Europa gecertificeerde zaden nog verkocht mogen worden.

Tot nu toe geldt een uitzondering voor kleinschalige tuinbouw: alle zaden mogen vrij verhandeld en verkocht worden. De AVVN, de belangenorganisatie voor hobbytuinders, is boos. 'Als de nieuwe verordening er komt, mogen wij zaden van in onze moestuintjes gekweekte gewassen niet meer met elkaar ruilen, weggeven of verhandelen,' zegt Chris Zijderveld, voorzitter van de AVVN tegen het AD.


Kleuters plukken bloemetje: 130 euro boete

Fee (5) en Kick (3) Peters durven nooit meer een bloemetje te plukken. Haagse stadswachten gaven hun oma Merete Bousquet (65) gisteren een boete van 130 euro, omdat ze narcissen plukten op een veldje.

De kinderen waren zich van geen kwaad bewust. Ze stelden een boeketje samen voor hun moeder op een veld in de wijk Segbroek. Die pret was gauw afgelopen, toen twee stadswachten oma aanspraken op hun 'gedrag'.

'Ze vroegen of ik wel wist van wie die bloemen zijn,' vertelt Bousquet aan het AD. 'Die zijn naar mijn mening van ons allemaal. Ze groeien in de natuur, op een grasveldje zonder hek, nota bene op een plek waar honden mogen plassen en poepen.'

Daarom dacht ze dat de stadswachten een grapje maakten, maar niets bleek minder waar.

Bousquet kreeg een boete van 130 euro, omdat haar kleinkinderen schade hadden toegebracht aan een gemeenteperk. Daar was de zaak niet mee afgedaan. Fee en Kick moesten alle bloemen inleveren, vertelt de Haagse. Een gemeentewoordvoerster kon gisteren nog niet kan reageren.

Bron
Lees ook: 'Boete voor bloemenplukkers volkomen terecht'

Zeldzame foto van relatief onbekende stervormende ruimtewolk

Een team Deense astronomen heeft de stervormende wolk NGC 6559 gefotografeerd. Deze wolk ligt in het sterrenbeeld Boogschutter en ligt vlak naast de veel grotere Lagunenevel. Daardoor is NGC 6559 relatief onbekend en niet vaak in beeld gebracht, terwijl er mooi te zien is hoe sterren ontstaan.

Het gaat hier om een wolk die vooral uit waterstof bestaat. Als deze waterstof samenklontert, ontstaat er een ster. De ster is warm en brandt fel, waardoor de waterstof in de rest van de wolk als het ware oplicht. Daarmee ontstaat een rode emissienevel, die goed te zien is op de afbeelding.

Het blauwe gedeelte van de afbeelding laat iets anders zien: naast het waterstof zijn er ook microscopische deeltjes van andere elementen, zoals koolstof en ijzer, aanwezig in de wolk. Deze deeltjes verbuigen het licht van de sterren, waardoor de nevel een andere kleur krijgt.

De nevel werd gefotografeerd met behulp van een telescoop in de buurt van de Atacamawoestijn in Chili. Hier staan veel telescopen, omdat de woestijn één van de donkerste nachten ter wereld heeft.

Bron

woensdag 1 mei 2013

Schokkende beelden gecrashte Boeing

Op internet is een schokkend filmpje opgedoken van het Amerikaanse vrachtvliegtuig dat maandag in Afghanistan na het opstijgen tegen de grond stortte en veranderde in een enorme vuurbal. De zeven Amerikaanse bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven.

Op de beelden, gemaakt met een camera op het dashoard van een auto, is te zien hoe het toestel in de lucht nauwelijks van zijn plaats lijkt te komen. Na een paar seconden maakt het zware slagzij, waarna het neerstort.

Het toestel was eigendom van National Air Cargo. Het steeg op van de Amerikaanse basis in Bagram, ongeveer 40 km ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul.Bron

Britse kolonisten in VS aten mensenvlees

De eerste Britten die zich in het begin van de 17e eeuw permanent in de huidige Verenigde Staten vestigden, hebben in de zeer strenge winter van 1609-1610 mensenvlees gegeten. Dat blijkt volgens onderzoekers van de Amerikaanse Smithsonian Institution uit het onderzoek van de resten van een 14-jarig meisje, dat zij de naam Jane hebben gegeven.

In het lichaam van het kind was zo gehakt dat er naar hun mening geen andere conclusie mogelijk is dan dat de kolonisten haar vlees hebben gegeten.

De opgraving had vorig jaar plaats in James Fort in de staat Virginia, de oudste permanente Britse kolonie in de Verenigde Staten. In een afvalput werden niet alleen de beenderen van het meisje, maar ook resten van katten, honden en paarden die de kolonisten tot voedsel hadden gediend, gevonden.

De forensische antropoloog Douglas Owsley van het Smithsonian, die de resten van het meisje analyseerde, waren historici het er niet over eens of er van kannibalisme in James Fort sprake is geweest.

Uit de manier waarop de beenderen van de jonge vrouw zijn bewerkt, is volgens hem duidelijk af te leiden dat het lichaam is ontleed voor menselijke consumptie. Waarschijnlijk hebben de kolonisten de hersenen, de tong, de wangen en de beenspieren opgegeten. Zij zouden tot wanhoop zijn gedreven door de extreme droogte, de vijandige relatie met de Powhatan-indianen en de teloorgang van een bevoorradingsschip.


Bron

maandag 29 april 2013

Ontroerend: hond snikt aan graf van baasjes oma

Geen dier zo trouw als een hond. Dat bewijst hond Wiley nog maar eens. Op een filmpje dat op YouTube werd gepost, is de diep bedroefde Alaskan Malamute snikkend te zien aan het graf van de overleden oma van zijn baasje.

Op het filmpje, dat amper tien seconden duurt, is te zien hoe Wiley op het graf van de overleden oma ligt terwijl de familieleden zich rondom hem opstellen. Ze spreken de huilende hond bemoedigende woorden toe.

Onder de video, intussen al meer dan 362.000 keer bekeken, hebben verschillende mensen gereageerd. Sommigen vragen zich af of het gesnotter van de hond wel moet worden geïnterpreteerd als huilen.

'Ik ben geen dierenarts, dus ik weet niet welke geluiden hij precies maakt', aldus zijn baasje. 'Wat ik wel weet, is dat hij dat nooit eerder gedaan had. Sindsdien is het ook niet meer gebeurd. Misschien hecht ik een beetje te veel belang aan zijn daden, maar zo ga ik om met mijn verdriet.'
Bron