Translate

zaterdag 20 april 2013

Rechter op huisbezoek ernstig mishandeld

Een rechter in Den Haag is gisteren aangevallen en ernstig mishandeld. Ze was op huisbezoek bij een Hagenaar voor wie een gedwongen opname in een psychiatrische kliniek was gevraagd. Plots pakte hij een groot voorwerp beet en haalde uit naar het hoofd van de edelachtbare. Ze probeerde de klap nog af te weren, maar kon niet voorkomen dat ze ernstig gewond raakte aan haar handen, vingers en hoofd.

Jaarlijks leggen rechters in Nederland 11.000 van dergelijke bezoeken af. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat zo'n incident zich voordoet. 'We zijn enorm geschrokken,' zegt een woordvoerder van de rechtbank tegen het AD.

'De rechters die dergelijke bezoeken afleggen zijn zich er heel goed van bewust dat ze op bezoek gaan bij een kwetsbare groep mensen. Er gebeurt wel eens wat, maar dat bleef tot nu toe bij verbaal geweld.'

Het OM in Rotterdam onderzoekt het incident. Als de man voor het gerecht wordt gebracht, kan net als bij strafvervolging voor ambulancemedewerkers en agenten, een hogere straf worden geëist.

Bron
Lees ook: Mishandelde Haagse rechter is anderhalve vinger kwijt

Nieuwe batterij kan mobieltje in één seconde opladenSmartphones zijn geavanceerder dan ooit, maar de batterijen bleven tot nu toe relatief archaïsch. Wetenschappers aan de universiteit van Illinois hopen daar verandering in te brengen door de krachtigste microbatterijen ooit te ontwikkelen. Ze zouden tot duizend keer sterker zijn dan de bestaande lithium exemplaren en openen de weg naar een wereld waar mobieltjes binnen amper één seconde opgeladen kunnen worden.

'Het is een hele nieuwe kijk op batterijen. Ze kunnen veel meer kracht geven dan iedereen ooit had kunnen denken. De voorbije decennia werd heel veel elektronica steeds kleiner, maar de batterij liep altijd een beetje achter. Deze microtechnologie kan daar nu verandering in brengen', getuigt leidinggevend onderzoeker William King.

Vermogen vs energie
Met de huidige batterijen is het altijd kiezen tussen vermogen en energie. 'Wie veel energie nodig heeft, kan niet op veel kracht rekenen, en omgekeerd. Voor de hele interessante en moderne applicaties heb je ze echt alletwee nodig. Dat is wat onze batterijen trachten te doen', verklaart James Pikul.

De hoge prestaties zouden te danken zijn aan een interne driedimensionale microstructuur. Net als alle andere batterijen bevatten deze nieuwe exemplaren ook twee basiscomponenten: de anode (-) en kathode (+). Door verder te bouwen op een snel oplaadbaar kathode-ontwerp van professor Paul Braun kon een overeenstemmende anode gebouwd worden. De microbatterijen zouden tot duizend keer sneller kunnen laden dan de huidige technologie. In theorie zou een flinterdunne telefoon binnen minder dan een seconde opgeladen zijn.

Toekomst
Uiteraard zou een uitvinding als dit niet alleen gevolgen hebben voor onze mobiele telefonie. Ook medische toestellen, lasers, sensoren en heel wat andere applicaties kunnen vooruitgang boeken met dergelijke krachtbronnen. 'Eender welk elektronisch toestel is beperkt door de grootte van zijn batterij, tot nu!', besluit King.

Bron

vrijdag 19 april 2013

Texas telt 12 doden en 200 gewonden bij kunstmestfabriek

Door de gigantische explosie van een kunstmestfabriek in het Texaanse plaatsje West zijn 12 doden gevallen en ongeveer 200 mensen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van de Texaanse autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

Onder de doden bevinden zich vier medische hulpverleners. Er zijn ook tientallen huizen verwoest, zo meldde de woordvoerder.

De fabriek explodeerde woensdagavond (lokale tijd). Sindsdien zijn reddingsteams op zoek naar overlevenden. Door de enorme ravage bleef het lang onduidelijk hoeveel slachtoffers er precies waren gevallen.

De precieze oorzaak van de brand is nog onduidelijk, maar de politie gaat uit van een ongeval.

Bron

Vader verdachten Boston: 'zoon is een engel'

De Amerikaanse politie jaagt met man en macht op een 19-jarige jongen van Tsjetsjeense komaf, Dzjochar Tsjarnajev. Diens vader Anzor in het Russische Machatsjkala kan het niet geloven: Dzjochar 'is een echte engel, een tweedejaarsstudent geneeskunde en heel intelligent'. De vader zei dat 'we verwachten dat hij hier zijn vakantie doorbrengt'.

Dat laatste lijkt problematisch gezien de klopjacht van de Amerikaanse justitie en de beschuldigingen tegen Dzjochar. Hij zou een van de twee terroristen zijn die in Boston maandag bomaanslagen bij de finish van de marathon van de stad hebben gepleegd.

De andere verdachte is zijn oudere broer Tamerlan. Tamerlan is vrijdag in een vuurgevecht met de politie gedood en was 26 jaar oud. Volgens de vader zijn de jongens in een val van de geheime dienst gelopen.

Geweldsspiraal
De ouders van de twee zijn volgens Amerikaanse media in de eerste helft van de jaren 90 gevlucht uit Tsjetsjenië dat in een spiraal van geweld wegzakte na de opheffing van de Sovjet-Unie in 1991.

Dzjochar was een goed worstelaar op school in Cambridge, universiteitsstad en een voorstad van Boston. Hij gold als een voortreffelijke leerling en kreeg een studiebeurs van de gemeente. De buren noemde hem een hele lieve jongen. Amerikaanse media citeerden een voormalige klasgenote van Dzjochar die hem een heel rustige jongen noemde.

Kijk op de wereld
Op internet lijkt Dzjochar op een Russischtalig sociaal medium een voorkeur te hebben voor computerlinks die propaganda voeren voor een onafhankelijk islamitisch Tsjetsjenië of die islamitisch extremisme uitdragen. Hij stelt dat zijn kijk op de wereld door de islam wordt bepaald en dat zijn prioriteiten carrière en geld zijn.

Tamerlan werd geboren in Rusland en woonde volgens een in de VS wonende oom, Alvi Tsjarnajev, al sinds 2000 in de VS. Hij bokste al bijna 10 jaar en met succes. Tamerlan zei eerder tegen de pers dat hij moslim en erg religieus was en dat hij hoopte in het Amerikaanse olympisch boksteam te komen en de Amerikaanse nationaliteit te kunnen aannemen. Oom Alvi stond op slechte voet met zijn neef, maar Tamerlan belde hem donderdagavond om zich met zijn oom te verzoenen.

Bron

donderdag 18 april 2013

Saoedi's zetten drie mannen het land uit: 'te knap'

Uiterlijke schoonheid is geen troef in Saoedi-Arabië. Drie mannelijke toeristen zijn botweg het land uitgezet omdat ze er te goed uitzagen. De religieuze politie vreesde dat het vrouwelijke deel van de bevolking massaal voor hen zouden vallen.

De mannen, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten, werden door de Mutaween (religieuze politie) opgepakt tijdens een cultureel festival in de hoofdstad Riyad. De arrestatie kwam voort uit de vrees dat de mannen onweerstaanbaar zouden zijn voor de Saoedische vrouwen, waardoor er te los zou worden omgesprongen met de zedelijke regels.

Vrouwen mogen in Saoedi-Arabië onder geen beding praten met mannen die niet tot hun familie behoren. Seksuele contacten buiten het huwelijk worden zwaar bestraft.

Bron foto

Nieuw spoor naar vader die gezin executeerde in Nantes

Er lijkt bijna twee jaar na de gruwelijke feiten eindelijk een doorbraak in de mysterieuze verdwijningszaak van Xavier Dupont de Ligonnès, de vader die in 2011 zijn gezin uitmoordde en de lijken begroef in de tuin van hun huis in Nantes.


Een  internationale klopjacht leverde geen enkel bruikbaar spoor op van XDDL, van wie de speurders niet weten of hij levend of dood is maar ze zijn wel overtuigd dat hij zijn vrouw en hun vier kinderen executeerde en vluchtte.

Nu ondervraagt de Franse recherche in München Claudia, een minnares van de vermoedelijke moordenaar. Xavier Dupont de Ligonnès zou geobsedeerd geweest zijn door Claudia die hij geregeld ging opzoeken in Duitsland. Hij wilde ook met haar trouwen, maar omdat hij een diepgelovige katholiek was en Claudia protestants zag de mysterieuze zonderling af van die plannen. De speurders hopen dat Claudia hen eindelijk op het spoor brengt van de gevluchte moordenaar.

Afgeslacht
In april 2011, bijna dag op dag twee jaar geleden, slachtte Xavier Dupont de Ligonnès zijn vrouw Agnès en zijn kinderen Arthur, Thomas, Anne en Benoît af met een vuurwapen. De wapenliefhebber, die enige tijd voor de moorden lid was geworden van een schietclub had hen eerst gedrogeerd en vervolgens afgemaakt met een welgemikt executieschot uit zijn pistool met een geluidsdemper.

Vervolgens begroef hij de lijken in de tuin en verdween met de noorderzon. De lijken werden pas enkele dagen later ontdekt.


'Zorgpremie kan met 15 euro omlaag'

Omdat ziektekostenverzekeraars winsten boeken, kan de premie voor ziektekosten voor elke premiebetaler omlaag met maandelijks 15 euro. Dit stelt de belangenvereniging voor medici en paramedici VvAA donderdag in de Volkskrant.

Verzekeraar CZ maakte dinsdag een winst van 518 miljoen euro bekend. Als de andere verzekeraars vergelijkbare resultaten hebben behaald, kan de winst van de sector uitkomen boven de 2 miljard euro. De verzekeraars profiteren van de prijsdaling van medicijnen en een 'scherpe inkoop' van zorg.

In de Tweede Kamer zijn vrijwel alle partijen voorstander van een premieverlaging. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers zegt zo'n premiedaling wel te verwachten, maar ze wil de verzekeraars niet daartoe verplichten.

Bron

woensdag 17 april 2013

Lange lichtflits blijkt megaster op zeven miljard lichtjaar

De ruimtetelescoop SWIFT zag de afgelopen twee jaar twee extreem lange gammaflitsen. Afgelopen dinsdag werd deze ontdekking besproken op een gammaflits-symposium.

De gammaflits is één van de energierijkste gebeurtenissen in het helaal. Het zijn stralen geconcentreerd licht die uit een ster schieten als deze ontploft of in elkaar klapt. Ze worden met moderne telescopen regelmatig gezien. Maar eind december 2011 was er een flits zichtbaar die heel lang duurde; in plaats van een paar seconden ging deze wel zeven uur door.

Een andere gammaflits, die eind 2011 plaatsvond en bekend staat als de Kerstflits duurde ook ongewoon lang. Interessant aan deze flits was dat astronomen geen idee hadden waar hij plaatsvond. Eén groep dacht dat de flits vlakbij de Aarde gebeurde, een ander dat de flits juist van ver kwam: uit een sterrenstelsel op 3,5 miljard lichtjaar hiervandaan.


2000 honden en katten gedood voor Winterspelen

De Russische stad Sochi laat voor de Winterspelen van 2014 ongeveer tweeduizend zwerfhonden en -katten doden. De stad aan de oevers van de Zwarte Zee maakt 42.500 euro vrij voor het ombrengen van de dieren.

'We hebben een verplichting tegenover de internationale gemeenschap', verdedigt het regionale parlementslid Sergei Krivonossov zich. 'We hebben een duidelijk probleem met dieren die op straat leven', aldus Krivonossov. 'Uitroeien is de snelste manier om het probleem op te lossen.'

Dierenactivisten protesteerden al tegen het besluit en drongen aan op andere oplossingen, zoals sterilisatie.

Ook voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne leidden rapporten over het doden van zwerfdieren al tot internationale verontwaardiging en zelfs een boycot van het toernoo

Bron

Patiënt redt leven van ambulancemedewerker

Een ernstig zieke patiënt heeft het leven van een ambulancemedewerker gered, die een hartaanval kreeg toen hij de patiënt naar het ziekenhuis bracht in het noorden van Frankrijk, meldt de Franse krant 'La Voix du Nord'.

De inwoner van Berck-sur-mer realiseerde zich dat de ambulancemedewerker, die hem naar Rijsel bracht voor een scan, de symptomen van een hartaanval vertoonde en besloot daarop het stuur over te nemen om hem naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te brengen.

De 60-jarige Christian Nayet lijdt volgens de krant aan kanker in een ver gevorderd stadium. Hij zei tegen de ambulance-chauffeur: 'Geef me je sleutels, vertrouw me. Mijn leven is niet in gevaar, maar het jouwe wel! We gaan snel rijden. Mijn scan kan wachten.' Omdat de man er niet in slaagde de sirene te laten loeien, zette hij enkel de lichten aan.

Juiste reflex
'Hij kwam bij het ziekenhuis aan zoals elke ambulance aan zou komen', zei Frédéric Allienne van het ziekenhuis van Lens. 'De patiënt had de juiste reflexen, wat tot een snelle verzorging van het slachtoffer leidde.' Nayet gaf de man onderweg zelfs een antistollingsmiddel om het bloed te verdunnen en zo de bloedcirculatie te bevorderen.

Bron

dinsdag 16 april 2013

Jongste slachtoffer Boston stond vader aan te moedigen

Het jongste slachtoffer van de bomaanslag in Boston is de 8-jarige Martin Richard. De jongen was bij de marathon van Boston aanwezig om zijn vader William Richard aan te moedigen.

Dat meldt NBC News.

Samen met zijn oudere broer, moeder en jongere zusje was de 8-jarige Martin langs het parcours gaan staan om zijn vader aan te moedigen. Toen die over de finish kwam omhelsde de jongen hem en liep terug naar zijn moeder.

Op dat moment ging een van de bommen af. Martin was op slag dood. Zijn moeder Denise en 6-jarige zusje raakten allebei ernstig gewond. Alleen zijn oudere broer bleef ongedeerd. Denise Richard raakte gewond aan haar hoofd en is geopereerd. Het jongere zusje van Martin raakte door de explosie een been kwijt.

Volgens persbureau AP staat er voor het huis Richard sinds vandaag een brandende kaars met daarbij het woord 'Peace' in krijt op de stoep.

Bron zie foto
Lees ook: 'Er lag veel bloed op straat, en een been'
Lees ook: FBI en Witte Huis: 'Aanslag in Boston was terreurdaad'
Lees ook: Verdachten Boston zijn broers uit Tsjetsjenië

'Bommen Boston bevatten buskruit, scherven en kogellagers'

De bommen die in Boston aan zeker drie mensen het leven kostten en meer dan 100 mensen ernstig verwondden, bevatten kogellagers, buskruit en granaatscherven om zoveel mogelijk verwondingen te veroorzaken bij de slachtoffers van de bomaanslag.

Een bron binnen het justitieapparaat, die op de hoogte is van de stand van zaken in het onderzoek naar de explosies, zei dat tegen persbureau Reuters. De bron wil anoniem blijven.

Van sommige slachtoffers werden de benen afgerukt door de kracht van de explosie. Peter Fagenholz, trauma-arts van het Massechusetts General Hospital, zei tegen verslaggevers dat sommige gewonden verdere operaties nodig hebben de komende dagen. 'We zien veel verwondingen door scherven en kleine metalen voorwerpen', zei Fagenholz. In het ziekenhuis zijn 29 mensen onder behandeling na de aanslagen, acht van hen zijn nog in kritieke toestand.

Intussen wordt door de FBI gezocht naar een dader. Over het onderzoek doet de dienst nog geen mededelingen. 'Het is een criminaliteitsonderzoek dat mogelijk een terrorisme-onderzoek kan worden', was alles wat FBI-agent Richard DesLauriers in Boston er over kwijt wilde.

Bron

maandag 15 april 2013

6-jarige miljonair over luxe: 'Ik ben dol op mijn 60 paar schoenen'

Isabella Barrett is amper zes jaar oud, maar mag zichzelf al een miljonair noemen, met dank aan talrijke missverkiezingen, optredens op televisie en een eigen juwelen- en make-uplijn. In een recent interview opende ze enthousiast het boekje van haar decadente levensstijl.


'Wat is er nu niet fijn aan een miljonair zijn? Ik ben een superster, ik heb mijn eigen juwelencollectie en ik ben er dol op de baas te spelen. Ik win zo goed als elke missverkiezing, maar het meest van al hou ik van mijn schoenen. Ik heb meer dan 60 paar', deelt een 'bescheiden' Isabella.

Verwend nest
Ook mama Susanna lijkt een beetje in de waan dat dit een normaal leven is voor een 6-jarige: 'Ik wil niet dat mijn dochter opgroeit als een verwend nest. Als je kijkt naar wat er geworden is van kindsterren als Britney Spears, wil ik echt niet hetzelfde voor Isabella. Ze houdt echter wel van mooie dingen, dus trakteren we haar af en toe'.


Zeker drie doden door bomaanslagen Boston

Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen en meer dan 30 mensen gewond geraakt door de explosies die maandag plaatsvonden in de buurt van de finishlijn van de marathon in Boston. Dat meldt de Amerikaanse zender Fox News.

Gebouwen in de buurt van de explosies worden ontruimd en de hulpdiensten hebben speurhonden ingezet.

Media op internet meldden dat er twee grote ontploffingen waren en dat zwaargewonden worden afgevoerd. De politie van Boston heeft een verdacht voorwerp laten ontploffen vlakbij de bibliotheek van de stad.

Alle politieverloven zijn ingetrokken in de noordoostelijke havenstad. Het gaat bij de explosies om bomaanlagen, bevestigde de marathonleiding.

Op de startlijst van de prestigieuze marathon staan 73 Nederlanders. De meesten van hen waren de finish al gepasseerd toen daar zeker twee bommen ontploften. Dat blijkt uit de lijst met resultaten. In Boston stonden geen Nederlandse topatleten aan de start. Die deden zondag mee aan de marathon van Rotterdam.

De explosies gebeurden toen de Marathon 4 uur 10 minuten aan de gang was. Er kwamen alleen nog recreatielopers binnen.


Schokkende beelden op Twitter van aanslagen Boston
Bron
Lees ook: 'Verdachte' man maakt zich uit de voeten na ontploffing
Lees ook:  Rechter veroordeelt 'Boston bomber' officieel ter dood

Politie Drenthe speurt naar 'bekende' schutter

De politie in Drenthe is naarstig op zoek naar een man die zondagmiddag aan de Poppenharelaan in Coevorden een automobilist onder vuur heeft genomen. Een 31-jarige Coevordenaar werd toen beschoten door het geopende raam vanaf de bijrijderskant van een zwarte Mercedes die naast hem kwam rijden.

De identiteit van de schutter is bij de politie bekend, maar de man is nog niet gevonden. 'We zijn op meerdere plekken geweest, maar hij is niet aangetroffen. We zoeken overal', zei een woordvoerder van de politie maandag.

De kogel raakte het portier van de BMW van de Coevordenaar. De ruit van de deur sneuvelde. Het slachtoffer trapte vol op de rem, terwijl de Merecedes er met hoge snelheid vandoor ging. De man bleef ongedeerd en deed aangifte bij de politie.

De politie deed verder nog geen mededelingen. Wel ontkende de politiewoordvoerder tegenover RTV Drente dat het incident drugsgerelateerd is of verband houdt met een schietpartij eerder deze week in Meppel.

Bron

Negen orkanen verwacht in Atlantisch stormseizoen

Er worden de komende zes maanden niet meer orkanen dan vorig jaar verwacht. Volgens de eerste voorspellingen zullen er 'slechts' vier zware orkanen tussen zitten.

Professor William Gray en wetenschapsonderzoeker Philip Kloztbach van het departement Atmosferische Wetenschappen aan de staatsuniversiteit van Colorado zeggen dat het Atlantisch bekken 18 stormen mag verwachten, 9 gewone orkanen en 4 grote orkanen.

El Nino
De reden voor het zware stormseizoen zou aan een zwakke El Nino liggen. Een zwak El Nino doet zich voor bij warme watertemperaturen in de Stille Oceaan. Het warme water heeft de neiging om vochtig weer naar het oosten te stuwen en dat veroorzaakt orkanen. Een sterk El Nino verkleint dan weer de kans op orkanen tijdens het stormseizoen.

Vorig jaar trok de storm Isaac als eerste over midden en Noord-Amerika. Er viel veel regen, maar de schade bleef gering. Orkaan Sandy daarentegen maakte honderden doden in het Noordoosten van Amerika en veroorzaakte miljarden dollars schade.

Bron
Lees ook: Meteorologen noemen orkaan nooit meer Sandy

'Geen zwart personeel in station Parijs tijdens bezoek Israëlische president'

Tijdens een bezoek van de Israëlische president Shimon Peres werden alle zwarte en Noord-Afrikaanse medewerkers uit het station van Parijs verbannen. De Franse vakbond SUD-Rail heeft nu een officiële klacht ingediend wegens racisme.

Dit meldt de Britse krant The Telegraph. Op 8 maart kwam Peres naar het Parijse station Gare Du Nord voor een bezoek aan de Franse president François Hollande. Peres kwam met een delegatie van andere hooggeplaatste Israeliërs met de trein vanuit België. Zij werden begroet door het personeel van de SNCF, de Franse nationale spoorwegmaatschappij, en dochteronderneming ITIREMIA.

Volgens SUD-Rail werd er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat er geen moslims aan het werk waren bij de verwelkoming van de Israëlische president. De dag ervoor werd alle werknemers verteld dat er een verbod op personeel van Noord-Afrikaanse afkomst of met een donkere huidskleur zou gelden op het station, omdat ze misschien moslim zouden zijn. In de klacht staat te lezen dat die maatregel door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken en de Israëlische ambassade in Parijs was getroffen, omwille van veiligheidsredenen.

Hollande en Peres laten weten niet van de maatregel op de hoogte te zijn geweest

Bron

zondag 14 april 2013

Gevaarlijke variant van darmkanker ontdekt

Onderzoekers van onder meer het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een gevaarlijke variant van dikkedarmkanker ontdekt. Deze vorm van darmkanker keert vaker terug. Door de vondst van dit type kanker kunnen patiënten met een verhoogd risico in de toekomst sneller en beter herkend en behandeld worden.

Dat meldde het AMC zondag. Het bestaan van deze darmkankervariant geeft antwoord op de vraag waarom een op de vijf patiënten met een niet-uitgezaaide tumor in de dikke darm na een operatie toch weer kanker krijgt, terwijl de darm 'schoon' leek. Bij mensen met het gevaarlijke type darmkanker kunnen tumorcellen zich gemakkelijker verspreiden, wat een hogere kans geeft op terugkeer van de kanker.

Derde type
De gevaarlijke variant kwam aan het licht toen onderzoekers van het AMC en het Cambridge Research Institute de genetische eigenschappen van tumoren onderzochten. Ze ontdekten dat naast twee bekende darmkankertypen een derde type bestaat. Die bleek 'de kwade pier' te zijn, aldus het AMC.


Bedelaar steekt man in brand die hem weigert geld te geven

In de Amerikaanse staat Californië heeft een bedelaar een man in brand gestoken nadat die had geweigerd hem geld te geven. Het 63-jarige slachtoffer liep ernstige brandwonden op.

Het incident vond plaats bij een 7-Eleven-winkel in Long Beach. De 38-jarige bedelaar vroeg een klant in de winkel om geld, maar de man weigerde. Toen hij buitenkwam en in zijn terreinwagen wilde stappen, werd er een ontvlambare vloeistof op hem en de wagen gegooid. De aanvaller stak de vloeistof vervolgens in brand.

Omstaanders hielpen het vuur te doven, waarna het slachtoffer naar het ziekenhuis werd gebracht met derdegraads brandwonden aan de borst en het gezicht. De dader werd opgepakt en wordt onder meer aangeklaagd voor moord.


Bron