Translate

zaterdag 30 maart 2013

Lichaam gevonden van man die uit vliegtuig werd gezogen

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Tennessee hebben het lichaam gevonden van de leerlingpiloot die vrijdag uit een vliegtuigje werd gezogen nadat de kap van de cockpit was losgeraakt.

De cockpitkap werd op ongeveer 2.500 voet hoogte (zo'n 800 meter) van het toestel geslagen, boven Hamilton County. De leerlingpiloot, tevens eigenaar van de Zodiac 601, had geen veiligheidsriemen om werd direct uit het vliegtuig gezogen.

De politie wist het lichaam te vinden met behulp van de signalen van het mobieltje dat hij bij zich had.

Bron

Mogelijk schandaal in China met Nederlands melkpoeder

In China is een nieuw schandaal rond melkpoeder voor baby's uitgebroken, deze keer met poeder uit Nederland. De Chinese distributeur heeft poeder dat over de houdbaarheidsdatum was toch verkocht. Het bedrijf had het etiket veranderd. Supermarkten in China hebben de verpakkingen uit de schappen gehaald. Dat meldde de staatszender CCTV vrijdag.

Het gaat om melkpoeder van het merk Hero Nutradefense, dat alleen in Nederland wordt gemaakt. Hero zegt op zijn website dat er geen problemen zijn met de veiligheid en kwaliteit van zijn melkpoeder.

De fraude was al in november aan het licht gekomen. Toen deden de autoriteiten een inval in het hoofdkantoor van de distributeur in de stad Suzhou, vlakbij Shanghai. Ze namen 520 duizend pakken en 38 duizend blikken melkpoeder in beslag, met een totale waarde van 50 miljoen yuan (6,3 miljoen euro). Ondanks de actie bleef de distributeur doorgaan met sjoemelen. De directeur is daarom opgepakt, aldus CCTV vrijdag.

China was in 2008 in de ban van een groot melkpoederschandaal. Het poeder bleek besmet te zijn met melamine, dat moest verhullen dat het was aangelengd. Honderdduizenden baby's kregen last van hun nieren. Zes zuigelingen overleden daaraan.

Na de vervuiling stapten Chinese ouders massaal over op Europees melkpoeder. Dat leidde onder meer in Nederland tot lege schappen.

Bron

De risico's van het zomeruur voor onze gezondheid

We draaien de klok vannacht om 2 uur een uurtje voorwaarts. Dat betekent niet alleen dat we een uur van onze nachtrust verliezen, volgens onderzoeken zijn ook allerlei kwaaltjes verbonden met de uursverandering.

Het risico op een hartaanval zou morgen aanzienlijk groter zijn dan op een normale zondag. Uit statistieken van het William Beaumont Hospital in het Amerikaanse Michigan blijkt dat het aantal hartaanvallen in de week na de invoering van het zomeruur 17 procent hoger ligt dan het gemiddelde. De dag na de uursverandering ligt het aantal hartaanvallen zelfs 71 procent boven het aantal van de zondag daarvoor.

Onderzoekers stellen in het Amerikaanse tijdschrift voor cardiologie dat door de uursverandering in de lente de hormonen wijzigen en de bloeddruk stijgt. Dat verhoogt het risico op een hartaanval. Opvallend is dat aan de invoering van het winteruur in de herfst helemaal geen hartrisico's verbonden zijn.

Concentratie
Ook op maandag zijn we nog niet verlost van de effecten van het zomeruur. Tieners blijken op school minder goed te presteren, maar dat zal in de eerste week van de paasvakantie dit jaar geen probleem zijn. Zoekmachines op het internet merken dan weer dat er tijdens de werkuren meer gezocht wordt naar entertainment op het web.

Britse cijfers tonen aan dat het aantal ongevallen in het verkeer hoger ligt in de week na de uursverandering. Al geven onderzoekers toe dat dit ook te maken heeft met het feit dat het 's ochtends langer donker is op de weg.

Week
Slaapexpert Yvonne Harrison van de Liverpool John Moores University stelt dat de gevolgen van dat ene uurtje minder slaap groter zijn dan we zouden vermoeden. En het duurt een week voor we de effecten helemaal van ons af kunnen schudden.

Bron

vrijdag 29 maart 2013

7.000 patiënten van tandarts VS mogelijk met HIV besmet

Door de onachtzame praktijken van een tandarts zijn in de Amerikaanse staat Oklahoma mogelijk 7.000 patiënten geïnfecteerd met HIV en of andere besmettelijke aandoeningen. Dokter Scott Harrington steriliseerde zijn materieel niet voldoende, zo is gebleken bij een controle in zijn praktijk eerder deze maand. Dat hebben de gezondheidsdiensten bekendgemaakt.

De instanties kunnen niet zeggen of alle patiënten wel degelijk geïnfecteerd zijn. De patiënten van de tandartsenpraktijk in Tulsa kregen wel de (dwingende) raad om gratis tests te laten afnemen in een ziekenhuis.

Hoelang de praktijken van de tandarts al aan de gang zijn, is niet bekend. Daarom krijgen zijn patiënten het advies zich te laten testen op hepatitis B, hepatitis C en HIV, het virus dat aids kan veroorzaken.

Naast verroest materiaal, vonden de inspectiediensten medicijnen die ver over de datum waren. Een fles van een bepaald product was al sinds 1993 niet meer houdbaar, meldde de lokale krant Tulsa World. De tandartsenpraktijk is vrijwillig gesloten tot het einde van het onderzoek.

Bron

Olympisch kampioene gewichtheffen (35) overleden

De Mexicaanse Soraya Jimenez, in 2000 nog olympisch kampioene gewichtheffen, is op 35-jarige leeftijd overleden na een hartinfarct. Dat heeft het Mexicaans Olympisch Comité bekendgemaakt.

Jimenez, in Sydney 2000 nog goed voor olympisch goud in de klasse tot 58 kg, was de eerste Mexicaanse vrouw die olympisch kampioene werd. Wegens gezondheidsproblemen moest ze nadien al snel een punt achter haar carrière zetten. Daarna werd ze sportverslaggeefster.

Bron zie foto

'Noord-Korea is klaar om af te rekenen met Amerika'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vrijdag gezegd dat zijn raketten klaar zijn 'om af te rekenen met Amerika'. De oorlogsretoriek volgt op een trainingsmissie van twee B-2 bommenwerpers van de Amerikaanse krijgsmacht die donderdag langs Noord-Korea scheerden.


De twee stealth bommenwerpers, in staat een nucleaire lading te dragen, stegen donderdag op van een Amerikaanse luchtmachtbasis, vuurden hun munitie af op een Zuid-Koreaanse eilandengroep en keerden huiswaarts. Kim riep daarop vrijdag de legertop bij zich voor een 'dringende bespreking'. Hij zette zijn handtekening onder een plan om raketten in stelling te brengen en gaf het leger opdracht zich klaar te maken voor een aanval op het Amerikaanse vasteland, Zuid-Korea, Guam en Hawaii. Volgens het staatspersbureau KCNA 'is de tijd gekomen om af te rekenen met de Amerikaanse imperialisten.'

Eenzijdige actie
Rusland heeft vrijdag gewaarschuwd dat de toegenomen militaire activiteit rondom Noord-Korea ongewenste spanningen kan veroorzaken in de regio. Daarmee leverde het land impliciet kritiek op de militaire oefening van de Amerikanen.Afghaanse zwerfkat redt Amerikaanse soldaat


Dat een vriendschap tussen dier en mens heel bijzonder kan zijn, bewijzen de Amerikaanse Jesse Knott en zijn Afghaanse kat Koshka. Sergeant Knott diende in Afghanistan toen hij de ernstig verwaarloosde Koshka leerde kennen en onder zijn hoede nam. Toen twee vrienden van de militair omkwamen, was het Koshka die op zijn beurt Knott door de moeilijke tijd heen sleepte.

Het hartverwarmende verhaal van Knott en Koshka (Russisch voor kat) verovert langzaam Amerika. De twee kregen in hun woonplaats Oregon eind februari de Diamond Collar Hero Award uitgereikt. Een prijs voor zowel dieren als mensen voor opmerkelijke prestaties en sindsdien zijn ze een beroemd stel.

Eerste ontmoeting
Knott ontmoette Koshka in juni 2010 toen hij gestationeerd was in Afghanistan. Toen de sergeant zag dat het beestje tekens van verwaarlozing en mogelijk zelfs misbruik vertoonde, besloot hij de kat te adopteren.

'De maat was vol toen ik hem op een dag trekkend met een been en een bloedige verwonding aan zijn pootje zag. Eigenlijk zijn dieren verboden op de basis, maar Knott maakte ruimte voor zijn nieuwe vriend. 'Kort daarna toen ik zijn wonden behandeld had, kregen we een band en ik wist ik over zijn veiligheid zou waken, totdat ik een manier zou vinden om hem te redden,' vertelt Knott.

Omgedraaide rollen
De rollen draaiden om toen twee bevriende collega's van Knott in december omkwamen bij een zelfmoordbomaanslag. 'Met tranen in mijn ogen, keek hij me aan, strekte zijn pootje uit en raakte mijn lippen aan, daarna klom hij in mijn schoot en deelde het moment met me,' aldus Knott.

Sindsdien beschouwt hij het diertje als familie. Zijn overtuiging om Koshka een veilig onderkomen te bieden, groeide. 'Hij hielp mij door een van mijn donkerste periodes, dus nu moest ik hem uit een van zijn donkerste plekken halen.'

Met de hulp van een lokale vertaler regelde Knott het transport voor zijn kat naar zijn woonplaats Oregon City. 3000 dollar en wat vlieguren verder woont Koshka nu gezellig en veilig bij de familie van de soldaat. 'Hij was mijn redder in nood. Hij hield me in leven gedurende die tijd.'Bron

donderdag 28 maart 2013

'Nederland moet Syriërs opvangen'

VluchtelingenWerk is geschokt over de uitspraken van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). Die zei woensdag dat vluchtelingen uit Syrië in de regio zelf moeten worden opgevangen. Dat kan helemaal niet, zei VluchtelingenWerk donderdag. Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen, vindt de organisatie.

Zodra de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr daarom vraagt, moet Nederland vluchtelingen opvangen. De druk op de buurlanden van Syrië is al enorm, en de situatie in de vluchtelingenkampen is rampzalig. Duitsland heeft volgens VluchtelingenWerk al aangegeven dit jaar 5000 Syrische vluchtelingen te willen opnemen.

Bron

Heldhaftige chihuahua redt meisje (8) van pitbull

De kleine chihuahua Honey uit Canada heeft op heldhaftige wijze haar baasje Jenna (8) gered uit de kaken van een agressieve pitbull. Het hondje leidde de acht maal grotere pitbull af, zodat Jenna niet erger gewond raakte.

Jenna was golfballen aan het oprapen toen een pitbull door het hek heen stormde en zijn kaken in haar hoofd zette. Honey kwam gelijk in actie, begon te blaffen, te janken en en probeerde de pitbull af te leiden. De opa en oma van Jenna en de eigenaar van de hond kwamen op de herrie af en trokken de pitbull weg bij Jenna.

Het meisje kreeg 100 hechtingen en haar ooglid was beschadigd. De artsen gaan ervan uit dat ze weer gewoon zal zien. Ze denken ook dat het veel erger had kunnen zijn als Honey niet had ingegrepen.
Bron

Bewakingsbeelden van man die in sinkhole verdwijnt

Na de dood van een man in Florida die werd meegezogen in een zogeheten sinkhole onder zijn huis, is ook China weer getroffen door een soortgelijk ongeval. In de stad Shenzhen stortte een 25-jarige bewaker in een reusachtig zinkgat op een bouwwerf. Bewakingscamera's legden het ongeval vast.

Reddingswerkers slaagden er nog in om de man uit het zinkgat van zes meter breed en acht meter diep te halen, maar hij overleed naderhand in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Op de beelden van het ongeval is vanuit het gebouw zelf te zien hoe het gat plots ontstaat en hoe twee andere beveiligingsmedewerkers tijdig kunnen wegvluchten. De toedracht van het ongeval is nog beter te zien op beelden van de bewakingscamera's aan de buitenzijde van het gebouw.


Bron

Man bedreigt treinreizigers met stanleymes

De politie heeft donderdag een 33-jarige man aangehouden die een of meerdere treinreizigers met een stanleymes zou hebben bedreigd. De trein waarin hij dat deed, is begin van de middag stilgezet in het Brabantse Deurne, liet de politie weten.

De politie kwam in actie nadat een 19-jarige treinreiziger had gemeld te zijn bedreigd en beroofd in een trein die was vertrokken uit Maastricht. In Deurne werd de trein stopgezet. Agenten troffen in een van de treinstellen de 33-jarige verdachte uit Sittard aan. Hij had een stanleymes bij zich en gestolen goederen, zoals OV-chipkaarten.

Bron

FNV-reclame lachende Rutte leverde veel klachten op

De FNV-reclame waarin premier Mark Rutte leek te lachen om de gevolgen van kabinetsbezuinigingen voor gehandicapten, heeft afgelopen jaar de meeste klachten opgeleverd bij de Stichting Reclame Code (SRC). Zeker 234 mensen ergerden zich aan de televisiecommercial van de vakcentrale, omdat deze een 'schandalige vorm van karaktermoord' zou zijn.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat het zelfreguleringsorgaan donderdag publiceerde. De reclame-uiting werd uiteindelijk niet in strijd met de reclameregels geacht.

In totaal kwamen er vorig jaar 4115 klachten binnen bij de SRC. Dat leverden 1516 dossiers op, waarbij in 478 gevallen aan de betreffende adverteerder werd gevraagd zijn reclame te wijzigen. 18 adverteerders weigerden gehoor te geven aan dit verzoek.

Volgens de SRC verschilt het aantal klachten sterk van jaar tot jaar. In 2011 werden 3838 klagers geteld en in 2010 kwam een recordaantal van 5893 klachten binnen. Die piek werd destijds veroorzaakt door ruim 2400 klagers over de poster van de horrorfilm Sint.


Bron

woensdag 27 maart 2013

Reusachtig ei in Londen geveild


Een gaaf bewaard en gedeeltelijk versteend ei van de inmiddels uitgestorven olifantsvogel wordt op 24 april bij Christie's in Londen geveild. Het veilinghuis dat dit woensdag bekendmaakte, schat dat het ruim 35.000 euro kan opbrengen.

Het ei, 120 keer zo groot als een kippenei, stamt uit de 17e eeuw en heeft een doorsnee van 21 centimeter.

De op struisvogels lijkende olifantsvogels woonden eens op het eiland Madagaskar. Wanneer de vogel is uitgestorven, is niet geheel duidelijk. Vermoedelijk is dat nog voor het jaar 1000 gebeurd. Vermoedelijk zijn de jacht, het eten van de eieren en de introductie van ratten, varkens en besmettelijke ziekten de dieren fataal geworden.

Bron bekijk de foto
Lees ook: Reusachtig ei geveild voor 78.000 euro

Nieuwe gruwelmoord schokt Italiaanse studentenstad

Uitgerekend op de dag dat de in beroep vrijgesproken Amanda Knox te horen kreeg dat er een nieuw proces moet komen in de zaak over de moord op de Britse studente Meredith Kercher in Perugia, is de Italiaanse studentenstad opnieuw opgeschrikt door een vreselijke gruwelmoord.

De 23-jarige Alessandro Polizzi werd in het holst van de nacht in zijn appartement afgeslacht. Zijn verloofde Julia Tosti overleefde de aanslag omdat het wapen van de moordenaar haperde toen hij ook haar wilde executeren. De vrouw begon de dader te slaan en te trappen, waarop hij wegvluchtte. Tosti raakte lichtgewond, maar verkeert in diepe shock na de nachtmerrie.

Zes jaar geleden werd de Britse studente Meredith Kercher (21) in Perugia op gruwelijke wijze omgebracht na een uit de hand gelopen seksspel. De Amerikaanse Amanda Knox en haar ex-vriend Raffaele Sollecito werden in eerste aanleg veroordeeld voor de moord, maar in beroep in 2011 vrijgesproken. Gisteren oordeelde het Italiaanse Hooggerechtshof echter dat het proces over moet.

Twee fatale kogels
De studentenstad is nu opnieuw opgeschrikt na een nieuwe gruwelmoord. Om 3 uur 's nachts drong de gemaskerde moordenaar het appartement van Polizzi en zijn verloofde binnen. Het koppel lag te slapen, toen de dader de deur intrapte.


Gezin zit 15 maanden op vermiste kat in bankstel

Een gezin in Purmerend heeft 15 maanden op het kadaver van zijn vermiste kat Blacky gezeten. Het dier bleek te zijn overleden nadat het klem was komen te zitten in de vering aan de onderzijde van het bankstel in de woonkamer.

Dat schrijft de Dierenambulance Purmerend op zijn website. De gemummificeerde kat werd vrijdag teruggevonden toen het gezin aan het verhuizen was.

Aanvankelijk werd aangenomen dat het in december 2011 verdwenen huisdier door het ijs was gezakt en verdronken. Van de doordringende stank nabij het bankstel werd aangenomen dat die ontstond doordat andere katten in huis er hadden geplast. De donkere vlek die daarvan het gevolg leek, werd keer op keer gereinigd.

Medewerkers van de gealarmeerde Dierenambulance melden dat de gezinsleden 'erg aangedaan en verdrietig' waren bij het ontdekken van de stoffelijke resten. 'Wij hebben in onze loopbaan al heel wat meegemaakt', aldus de ambulancedienst op zijn website, 'maar het blijkt altijd nog extremer te kunnen.'

Bron

dinsdag 26 maart 2013

Fluitenkruid als medicijn tegen kankerDe Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool gaan van fluitenkruid de basis voor een medicijn tegen kanker maken. Daarover bericht RTV Noord.

In de wortel van het onkruid zit namelijk de stof podofyllotoxine, wat een veelbelovend middel tegen kanker blijkt te zijn. Tijdens het project met de naam PhytoSana wordt de werkzame stof op grote schaal uit de plant gehaald, in samenwerking met bedrijven en instellingen in de Eems Dollard Regio.

De onderzoekers gaan niet zelf het hele medicijn produceren: ze leveren de grondstof aan farmaceutische bedrijven. Er is ruim 700.000 euro uitgetrokken voor het project.

Bron

Sinkholes: Na orkanen de nieuwe killer in Florida

Het ene ogenblik heb je nog vaste voet op de Aarde, het volgende moment zak je meters diep weg in een plots opgedoken verdwijngat. 'Sinkholes' heten ze in het Engels. Het officieuze seizoen van deze dodelijke bodemverzakkingen is aangebroken in de Amerikaanse staat Florida en loopt nog tot het einde van de zomer.

Bijna een maand geleden werd de 37-jarige Jeff Bush in zijn slaap weggezogen door een gigantische aardverzakking van vier meter breed onder zijn huis. Een zoektocht naar Jeffs lichaam leverde niks op en de man werd doodverklaard. Zijn broer Jeremy (35) was hem nog achterna gesprongen en moest zelf gered worden. Zaterdagavond opende zich tussen twee huizen in Seffner in - op drie kilometer van het drama met Jeff Bush - dan opnieuw een gat van naar schatting drie meter breed en drie meter diep. Omwonenden moesten uit voorzorg geëvacueerd worden.

Het blijkt dan ook het officieuze 'seizoen' van de sinkholes te zijn in de Amerikaanse staat Florida, zo weet geoloog Jonathan Arthur. De aanvang daarvan valt samen met het begin van het regenseizoen, de afloop met het einde van de zomer. Tot juli is het het gevaarlijkst. 'Florida staat bekend om zijn ongedierte, alligators, pythons, orkanen en nu dus ook verdwijngaten', zegt Larry McKinnon, woordvoerder van de politie van Hillsborough. 'Ik denk dat onze redding is dat het meestal mooi weer is.'


IJslandse vulkaan Hekla wordt wakker

Op de IJslandse vulkaan Hekla is de afgelopen uren seismische activiteit waargenomen. Dat heeft de autoriteiten ertoe aangezet de 'onzekerheidsfase' af te kondigen, de laagste alarmfase. De Hekla is een van de actiefste vulkanen op het eiland.

Het IJslandse meteorologische en vulkanische instituut heeft op zijn website laten weten dat er een verhoogde activiteit waargenomen is, 'hoger dan het niveau van de laatste weken'. De politie adviseert de mensen om niet in de buurt van de vulkaan te gaan wandelen, maar een verbod is niet uitgevaardigd.

De 'ongewone activiteit' van de vulkaan zorgt voor verhoogde waakzaamheid. Het alarmniveau voor de luchtvaart werd aangepast van 'groen' naar 'geel'.

'De waarschuwing is een gevolg van een reeks aardbevingen', zegt Vidir Reynisson van de IJslandse politie. 'Maar dat betekent niet dat er daarom een uitbarsting op stapel staat.' Toch maken wetenschappers zich zorgen: de Hekla barst gemiddeld om de tien jaar uit en de laatste uitbarsting dateert van 2000.

Bron

School ontruimd om stinkende jas leerling

Een stinkende jas heeft dinsdag voor flink wat commotie gezorgd op een basisschool in Sittard. Zo'n 260 leerlingen van basisschool Aan de Meule moesten het gebouw uit vanwege een stank die door de hele school te ruiken was. Veel kinderen klaagden over hoofdpijn en prikkelende ogen. Een woordvoerder van de brandweer sprak van een walging opwekkende stank. Uit onderzoek is gebleken dat het gaat om boterzuur, een zuur dat voorkomt in ranzig geworden boter en sterk ruikende kazen.

De brandweer moest er aan te pas komen om te onderzoeken waar het om ging. Het onderzoek wees naar de bron: een jas aan een kapstok. De geur bleek ook in het ouderlijk huis van de scholiere te hangen, zo erg zelfs dat het huis moest worden ontruimd en het gezin de nacht bij familie moet doorbrengen.

Volgens de brandweer heeft iemand, wie is nog onduidelijk, in de nacht van maandag op dinsdag het boterzuur door de brievenbus van het huis naar binnen gespoten. Het zuur hechtte zich aan de vloerbedekking en de stank verspreidde zich door het huis.

De kinderen bleken niets ernstigs te mankeren. Naar verwachting kunnen ze woensdag weer op school terecht.

Bron

OM eist weer 20 jaar en tbs tegen Robert M.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 20 jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen de 29-jarige Robert M., wegens systematisch misbruik van tientallen kinderen, het maken van kinderpornografie en de verspreiding daarvan.

Robert M. (29) is vorig jaar door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het OM had toen de maximale straf geëist, 20 jaar cel en tbs. Tegen Van O. (40) eiste het OM destijds ook 12 jaar. De rechtbank legde 6 jaar op, omdat het de rol van Van O. kleiner inschatte dan justitie dat deed.

Volgens de advocaten-generaal Marianne Bakker en Ineke van Beuningen is ook in hoger beroep de maximale straf onontkoombaar. Niet alleen de slachtoffertjes en hun ouders wordt daarmee recht gedaan, vinden de aanklaagsters, maar ook de samenleving, die diep geschokt is door de misdaden van M. 'De samenleving heeft behoefte aan genoegdoening, vergelding.'

Eigen belang
Het OM hekelde het feit dat Robert M. zijn eigen belang altijd boven dat van de kinderen en hun ouders heeft gesteld. Er is ook in het proces in hoger beroep geen antwoord gekomen op de vraag waarom M. 'maar doorging en doorging'. Er waren alternatieven, maar M. greep deze niet aan, meent het OM. 'Hij heeft er iedere dag weer voor gekozen om door te gaan.' Dat M. geworsteld heeft met zijn seksuele gevoelens en gebukt ging onder de 'vloek' van zijn afwijkende geaardheid, zoals hij bij herhaling heeft betoogd, is niet gebleken, vinden de advocaten-generaal.

Sukkel
Robert M. en Richard van O. tekenden vorig jaar hoger beroep aan tegen de vonnissen van de rechtbank. M. had, gezien de opgelegde straf, niet veel te verliezen. Van O. daarentegen wel: hij kreeg de helft van de geëiste straf. Het OM betoogde dat hij niet 'de sukkel' is die hij in de rechtszaal heeft willen spelen. Hij heeft het misbruik door zijn partner mogelijk gemaakt en op die manier een actief aandeel gehad.

Bron

maandag 25 maart 2013

Schokkend: treinsurfer raakt loopbrug

In Bangladesh zijn treinsurfers geen ongewoon verschijnsel. Vaak uit sensatiezucht, maar ook uit kostenoverwegingen.

Op bovenstaande video gaat het echter gruwelijk mis. Net op het moment dat de trein een loopbrug passeert, richt een van de surfers op het dak zich op. Hij raakt met zijn hoofd de brug en valt van de trein af, vlak voor de voeten van de amateurfilmer. Onduidelijk is vooralsnog of de waaghals het ongeluk heeft overleefd.
Bron

'Voorlopig niet verlost van ijskoude oostenwind'

Ook al is de voorspelling zo ver van tevoren nog onzeker, Weerplaza durft te melden dat de kou voorlopig het land niet verlaat. Zelfs tot in de eerste week april blijft de koude oostenwind, waar Nederland de afgelopen dagen mee kampt, van kracht. Een lichtpuntje: de kou gaat wel gepaard met flink wat zonnige perioden.

Wel perioden met zon.' Dat laten de meteorologen van Weerplaza weten via Twitter. Zoals het er nu uitziet hoeven we met Pasen dus niet te rekenen op een warm weertype. De normale waarde voor eind maart ligt rond de elf graden, maar de temperatuur zal komend weekend blijven steken op een maximum van vijf graden.

Oostenwind
De komende dagen blijft Nederland kampen met de snijdende oostenwind met windkracht vier, die geleidelijk in de loop van de week zal afnemen. Zaterdag zal er een noordoosten-wind staan met windkracht twee. Verder neemt de kans op neerslag toe in het weekend.

Het KNMI voorspelt eveneens dat we vanaf Pasen een grote kans hebben op een enigszins wisselvallig weertype met temperaturen veelal onder de normale waarde.

Bron

'Sporten om jong en fit te blijven is een fabel'

Slecht nieuws voor de miljoenen mensen die wekelijks uren zweten en puffen om langer jong en fit te blijven. Recent onderzoek toont namelijk aan dat lichaamsbeweging de biologische veranderingen in onze ouder wordende spieren niet tegenhoudt. 'Sport helpt sommigen misschien beter functioneren, maar het zal geen rem zetten op spierverlies', stelt professor Jamie Timmons van de Engelse Loughborough universiteit.

"Ruim een kwart van alle mensen is niet eens in staat spierweefsel aan te maken, ook al steken ze er alle moeite van de wereld in."

De bevindingen staan bijna loodrecht op de stelling dat onvoldoende lichaamsbeweging verantwoordelijk is voor afbraak van spierweefsel op latere leeftijd. 'Regelmatig sporten kan niet voorkomen dat onze spieren hun vorm en kracht verliezen', zegt Timmons.

Fabel?
De onderzoekers gingen kijken naar de link tussen fysieke activiteit en de biologische processen die plaatsvinden in onze spieren naarmate we ouder worden. Ze keken daarbij naar de spiermassa van zowel Britten als Amerikanen en konden de 'simpele' link tussen spierverlies en weinig lichaamsbeweging niet hard maken. 'Fysieke activiteit bleek geen impact te hebben op de biologische veranderingen. Ruim een kwart van alle mensen is niet eens in staat spierweefsel aan te maken, ook al steken ze er alle moeite van de wereld in. Daarom is die 'one-size-fits-all'-aanpak van de overheid (lees: focus op lichaamsbeweging) helemaal niet effectief als het aankomt op het beschermen van onze spieren', stelt Timmons.

Spierverlies
Tijdens het onderzoek werden specifieke chemische markers (zogenaamd vingerafdrukken) ontdekt voor verouderende spieren. Na de identificatie kon getest worden hoe ze reageren op uithoudingstraining. De wetenschappers zochten daarbij bewust naar verbetering bij mensen die veel bewogen, maar zagen als snel dat het harde werk van de vrijwilligers geen impact had op het spierverlies. 'Voor heel wat mensen zou de focus beter kunnen liggen op slaap en voeding'.

Bron

zondag 24 maart 2013

Obama trekt land in voor strengere wapenwet

De Amerikaanse president Barack Obama gaat het land in om zijn voorstellen voor een strengere wapenwetgeving te verdedigen. Dat heeft een functionaris van het Witte Huis, die anoniem wilde blijven, zondag gezegd.

Obama wil onder meer strengere regels voor kopers van wapens. Ook is hij voorstander van een verbod van aanvalswapens. De wapenlobby NRA verzet zich fel tegen de plannen. Ook veel Republikeinen en sommige leden van Obama's eigen Democratische Partij wijzen een strengere wapenwetgeving af.

De Democraten in de Senaat hebben een voorstel voor een verbod van aanvalswapens inmiddels ingetrokken, omdat er te veel verzet tegen was. Uit opiniepeilingen blijkt dat de meerderheid van de bevolking wel voor zo'n verbod is.

Burgemeesters
Niet alleen Obama, ook meer dan 900 burgemeesters voeren actie voor een strengere wapenwet. Burgemeester Michael Bloomberg van New York en burgemeester Thomas Menino van Boston leiden de campagne van de gemeentebestuurders.

'Wij zijn al sinds 2007 aan het vechten voor een stemming (over strengere wapenwetgeving)', aldus Bloomberg. 'Het staat nu vast dat die stemming over aanvalswapens en het strengere onderzoek van de antecedenten van kopers er komt', zei Bloomberg. Hij kondigde aan dat er 12 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro) wordt uitgetrokken voor tv-spotjes waarin de senatoren worden opgeroepen een strengere wapenwetgeving te steunen.

Bron

'Doorbraak in hartoperaties: geen mes meer nodig'

Hartoperaties zonder dat daar een mes aan te pas komt. Dat is volgens cardioloog dr Spencer King, van het St. Joseph's ziekenhuis Atlanta in de Verenigde Staten, de toekomst. Het ziekenhuis, gespecialiseerd in hart- en vaatziekten, maakt gebruik van catheters om hartproblemen te repareren.

De ronde buisjes worden via de bloedvaten van het been of de arm ingebracht. Veel problemen die tot dusver alleen konden worden verholpen door het borstbeen open te zagen, kunnen nu via dunne catheters worden behandeld, aldus King, voormalig directeur van het Amerikaanse College voor cardiologie.

Volgens de arts zijn de risico's minder groot, hoeft de patiënt minder lang in het ziekenhuis te liggen en zijn de kosten daarom laag. Overigens erkent King dat niet alle aandoeningen voor deze behandelmethode in aanmerking komen.

Bron

Giraf valt toeristen aan in Zuid-Afrika

Een mannetjesgiraf heeft in Zuid-Afrika een jeep met toeristen aangevallen. Het vier meter hoge dier achtervolgde de auto zo'n drie kilometer. De giraf trapte op een gegeven moment naar de bestuurder en brak zo een zijspiegel af.

Deskundigen menen dat het agressieve gedrag werd veroorzaakt door een 'hormonaal probleem' bij het dier. Giraffen zijn doorgaans de goedaardigheid zelve.
Bron