Translate

zaterdag 23 maart 2013

Massale koolmonoxidevergiftiging in Turkije

In de Zuid-Turkse stad Gaziantep zijn sinds vrijdagavond zeker 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging. Oorzaak zou de sterke lodoswind zijn, die giftige stoffen van kachels terug de schoorstenen in jaagt. Dat melden Turkse onlinemedia zaterdag.

Twee van de getroffenen zouden in kritieke toestand zijn, onder wie een baby. Het werd zo druk in het ziekenhuis dat sommige patiënten die er minder ernstig aan toe waren, staand werden behandeld.

In Turkije vallen elke winter veel doden door koolmonoxidevergiftiging als gevolg van ondeugdelijke kachels. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de wind een aandeel heeft in de ziektegevallen en dat het er zo veel zijn. Na een aantal lenteachtige dagen is het op veel plekken in Turkije sinds een aantal dagen weer ijzig koud.

Bron

Honderden meldingen van meteoor boven Amerikaanse oostkust

Een heldere vuurbal heeft vrijdagavond (lokale tijd) voor opwinding gezorgd aan de Amerikaanse oostkust. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was het waarschijnlijk een meteoor.

Van Florida tot in Canada kwamen honderden meldingen binnen van het natuurverschijnsel. De American Meteor Society kreeg zelden zo veel meldingen binnen over één vuurbal aan de hemel.

Bill Cooke van de NASA schatte dat het vermoedelijke stuk ruimterots een doorsnede had van een meter.

Bron

Nieuwslezer TV Rijnmond verder als vrouw

Haar omgeving weet het al jaren, de oud-collega's nog maar net. Voormalig nieuwslezer Geert-Willem Overdijkink heeft zich nooit man gevoeld. Hij stopte onlangs bij TV Rijnmond en gaat verder als vrouw. 'Er valt een last van mijn schouders.'

De afgelopen twintig jaar was Geert-Willem Overdijkink vrijwel dagelijks bij TV Rijnmond in beeld als de ietwat bleke journaalpresentator en verslaggever van serieuze nieuwsfeiten. Buiten zijn werk was hij evenwel Monica, een verzorgde, goedlachse vrouw met blond haar, bloswangen en vuurrode lippen. 'Als ik mezelf op tv zag als man was het net of ik naar iemand anders zat te kijken,' vertelt ze in het AD.

Als kind trok Overdijkink al graag de kleren van zijn moeder aan. Maar benoemen kon hij zijn voorkeur voor vrouwelijke zaken toen nog niet. 'Later doste ik me één keer per maand uit als vrouw, toen twee keer, vervolgens ieder weekeinde. De laatste vijf jaar was ik buiten TV Rijnmond alleen nog maar vrouw. Ik zag er steeds meer tegenop om maandagmorgen als man de deur uit te moeten gaan voor mijn werk.'

De reorganisatie bij de lokale omroep was voor Overdijkink aanleiding om te doen wat hij al heel lang wilde: stoppen als man en alleen nog maar vrouw zijn. 'Omdat het werk van tv-journalist zo verschrikkelijk leuk was heb ik het lang volgehouden om twee levens te leven. De reorganisatie was een mooi moment om uit de kast te komen. Er is een last van mijn schouders gevallen. Het is verschrikkelijk fijn mezelf te kunnen zijn.'


Een bezoekje aan de Albert Heijn is een man in Vlissingen deze week duur komen te staan. De man probeerde een zegelboekje in te leveren dat gestolen was bij een woninginbraak in Middelburg eerder die week. Een oplettende kassamedewerker, die gewaarschuwd was alert te zijn op het zegelboekje, sloeg alarm en schakelde de politie in, die de man arresteerde.

Het slachtoffer van de inbraak had de politie precies weten te vertellen wat er op het zegelboekje geschreven stond. De politie waarschuwde daarop de supermarkten in de buurt, en met succes. Bij de inbraak waren naast het zegelboekje ook geld, sieraden en een fiets buitgemaakt. Of die inmiddels ook terecht zijn, is niet bekend.

Bron

vrijdag 22 maart 2013

Kabinet wil gevangenissen sluiten

Het kabinet buigt zich vrijdag over een plan van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om fors te bezuinigen op het gevangeniswezen. Dat zal onder meer leiden tot sluiting van een aantal gevangenissen.

Bronnen rond het kabinet bevestigen dat naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws. Details zijn er nog niet. Als de ministerraad een besluit neemt, zal Teeven vrijdagmiddag een persconferentie houden.

Volgens RTL wil Teeven 340 miljoen besparen. In zijn plannen is sprake van sluiting van een deel van de 29 gevangenissen in ons land, waarbij rekening wordt gehouden met de werkgelegenheid in kwetsbare gebieden, zoals het noorden van het land. Maar van de vele kleine gevangenissen en de speciale jeugdgevangenissen moet zeker een aantal sluiten.

Biertje
Ook zal het vaker zo zijn dat twee gevangenen in één cel zitten en kunnen bepaalde gevangenen met een enkelband hun straf uitzitten. Zij worden wel verplicht te werken. 'Met een biertje thuis op de bank is er dan niet bij', aldus een bron. Gevangenen gaan waarschijnlijk ook betalen voor hun verblijf in de gevangenis.

Teeven had eerder deze week zelf al gesuggereerd dat er ook bij tbs-klinieken mogelijkheden zijn om te bezuinigen. De gemiddelde verblijfsduur van 10 jaar in een kliniek, vindt hij te lang. Er moet ook gekeken worden naar andere behandelmethoden. Teeven sloot ook sluiting van tbs-klinieken niet uit.

Bron

Ouders zedenzaak: Wij zijn slachtoffer

Ouders die betrokken zijn bij de Amsterdamse zedenzaak, willen worden aangemerkt als slachtoffer. Zij willen erkenning van de rechter van het leed dat hen door kindermisbruiker Robert M. is aangedaan én zij willen als slachtoffer in het strafproces schade op M. kunnen verhalen.

Advocaat Richard Korver bepleitte dit vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam, ter onderbouwing van de schadeclaims die hij namens ouders en kinderen wil doen. Korver wil de schade verhalen in het strafproces, omdat de overheid toegewezen claims dan voorschiet. In een civiele procedure doet de overheid dat niet. De namens de ouders te eisen schade zullen Robert M. en zijn partner en medeverdachte Richard van O. niet zelf kunnen ophoesten.

De rechtbank wees de claims namens de kinderen vorig jaar tot een totaalbedrag van enkele tonnen toe, maar de ouders zelf bleven met lege handen. De rechtbank stelde zich op het standpunt dat volgens de wet de ouders geen slachtoffer zijn. Volgens Korver hebben ouders er 'dringend behoefte' aan dat de rechter zegt: 'U bent slachtoffer, ook in de zin van het recht.'

Korver schetste in zijn pleidooi uitvoerig welke verwoestende gevolgen de misbruikpraktijken van M. op de betrokken kinderen en ouders hebben gehad. Eerder op de dag had het hof dat ook al gedaan, in een samenvatting van verklaringen van ouders.

Vrijdagmiddag licht Korver de individuele schadeclaims toe, namens 47 kinderen en hun ouders. In verband met de privacy van de slachtoffertjes gebeurt dit achter gesloten deuren. Justitie vervolgt M. voor het misbruik van 67 kinderen; 20 slachtoffers eisen geen schadevergoeding.

Daarmee belandt de inhoudelijke behandeling van de zedenzaak in hoger beroep in de laatste fase: dinsdag zal het Openbaar Ministerie zijn visie op de zaak geven en de strafeisen formuleren. Vorig jaar eiste het OM de maximale straf tegen M.: 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank legde 20 jaar cel en tbs op.

Het hof hoopt op 25 april uitspraak te kunnen doen.

Bron

donderdag 21 maart 2013

'Nieuwe feiten in Deventer moordzaak'

Telefonie- en dna-experts hebben het hof verkeerd ingelicht en zelfs misleid ten tijde van het proces over de Deventer moordzaak. Dat blijkt uit het verzoek om herziening van de zaak, dat advocaat Geert-Jan Knoops donderdag indient bij de Hoge Raad.

Daarmee opent de Volkskrant donderdag. De advocaat draagt vijf nieuwe feiten aan die tijdens de veroordeling niet bij Ernest L. bekend waren. De Deventer moordzaak is een van de meest omstreden strafzaken in de Nederlandse geschiedenis.

In 2000 werd fiscalist Ernest L. vrijgesproken van de moord op zijn cliënt Jacqueline W. In hoger beroep werd hij tot 12 jaar cel veroordeeld. 3 jaar later moest het proces worden overgedaan, nadat bleek dat het veronderstelde moordwapen niet het moordwapen kon zijn. Ernest L. werd in 2009 vrijgesproken

Bron
Lees ook: Louwes: 'Positief over twijfel inzake Deventer moordzaak'

F-16's de lucht in voor onderschepping Russische bommenwerpers

Twee F-16's zijn donderdagmiddag vanaf vliegbasis Leeuwarden opgestegen voor de onderschepping van twee Tupolev Tu-95-gevechtsvliegtuigen, door de NAVO ook wel Bears genoemd. De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnen zonder hun identiteit bekend te maken. Dat heeft het ministerie van Defensie bevestigd. De vliegtuigen volgden de Bears tot in het Britse luchtruim, waar de Britten de taak overnamen.

Volgens Defensie komt een onderschepping regelmatig voor, omdat in NAVO-verband is afgesproken dat gevechtsvliegtuigen uit een niet-NAVO-land altijd begeleid worden door F16's. In dit geval vlogen de Bears door een gebied boven de Noordzee waarvoor Nederland verantwoordelijk is.

Voor de verdediging van het Nederlandse luchtruim staan 24 uur per dag en 7 dagen per week F-16's paraat. Dit is de zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA). De QRA komt in actie op verzoek van de gevechtsleiders van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder van tevoren een vluchtplan ingediend te hebben en zonder zich te identificeren.

Bron

Nieuwe geboortefoto van het universum


De European Space Agency (ESA) presenteerde vandaag de resultaten van hun Planck-telescoop. Een superscherpe foto waarop je het universum kan zien toen het nét ontstaan was.

Met de foto is er bewijs voor de gangbare theorie over wat er gebeurde tijdens het ontstaan van het heelal. Wat je op de foto kan zien is een kaart van het hele heelal, fracties nadat het ontstaan was.

'Je kunt de kosmische achtergrondstraling (CMB) zien als een fossiel van het universum. Het kan ons dingen leren over het verleden. Met de nieuwe beelden kunnen we nog beter naar dit verleden kijken,' zei een van de onderzoekers van de ESA tijdens de persconferentie.

Een van de opmerkelijke conclusies die de onderzoekers kunnen trekken aan de hand van de foto, is dat ons universum 100 miljoen jaar ouder is dan we dachten.

Kosmologen bestuderen het ontstaan van ons universum. In de loop der jaren hebben ze een soort standaard-idee ontwikkeld voor hoe het universum ontstaan moet zijn. Daarmee berekenden ze hoe de achtergrondstraling eruit zou moeten zien, áls het model klopt. Met de hoge resolutie (15 miljoen pixels) van de Planck-foto wordt het model bevestigd.

'We zouden kunnen zeggen, nu we dit bewijs hebben, dat we het heelal snappen. Kosmologie is klaar, op een paar problemen na,' zei een ander lid van het team.

De Planck-telescoop werd in 2009 gelanceerd. Nu, vier jaar later, heeft hij eindelijk lang genoeg naar de ruimte gestaard om deze beelden te maken. Tot het einde van het jaar blijft de telescoop doorwerken. Daarna is de koelvloeistof op en wordt de satelliet zelf te warm om nog betrouwbare observaties te doen.

Bron

'Extreme gevoelstemperatuur van minstens -10 in weekend'


Er staat een zeer koud weekeinde voor de boeg. Zaterdag zorgen een straffe oostenwind en temperaturen rond het vriespunt, voor een zeer schraal en ijskoud weertype. 'Het wordt voor het gevoel zelfs een van de koudste weekenden in de tweede helft van maart ooit', zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.nl.

De gevoelstemperatuur zakt zaterdag in de vroege ochtend naar -10 graden en bereikt in Noordoost-Groningen zelfs lokaal -14 graden. In de tweede helft van maart heeft het in de afgelopen zestig jaar slechts zelden zo koud aangevoeld in Nederland. Het record voor de gevoelstemperatuur staat op -13,3 graden en dateert van 23 maart 1958.

Verder bestaat het weerbeeld op zaterdag uit wolkenvelden en een beetje zon, vooral in het noorden. In het zuiden van het land kan zaterdag een beetje sneeuw vallen. Op zondag is het overal weer droog en schijnt vaker de zon. Het kwik ligt in de middag rond 2 graden. Daarbij neemt de wind geleidelijk af en dat maakt het ook voor het gevoel dan weer iets minder koud.

Na het weekeinde blijft het voorlopig nog koud, met een middagtemperatuur tussen 2 en 5 graden. Wel is er geregeld zon en het blijft overwegend droog.

Gevoelstemperatuur?
In weerberichten wordt vaak gesproken over de gevoelstemperatuur, vaak als het koud is en de wind flink aantrekt. De gevoelstemperatuur zegt niet alleen iets over de algemene beleving van het weer, die natuurlijk voor eenieder net even anders is, maar gaat vooral over het effect dat kou en wind gezamenlijk hebben op het menselijk lichaam.

Als de gevoelstemperatuur zeer laag is, beneden -10 of zelfs -15 graden, kan na ongeveer een uur al onderkoeling optreden en daarna zijn zelfs bevriezingsverschijnselen mogelijk. Daarbij is aangenomen dat iemand in elk geval wel gepast (dus warm en winddicht) is gekleed. De reden dat er, ondanks goede kleding, toch letsel kan ontstaan, is dat er meestal nog kleine delen van het lichaam blootgesteld zijn. Dat is vaak vooral het gezicht.

Bron

Waardetransportbedrijf Brink's weer doelwit overval

Een vestiging van geldtransportbedrijf Brink's in Best (Noord-Brabant) is woensdagavond laat overvallen. Dat meldde de politie. De overvallers hebben de zijdeur van het depot geforceerd met explosieven. Een gevonden explosief is inmiddels onschadelijk gemaakt, waardoor het onderzoek in het gebouw kan beginnen.

De overval vond plaats rond 11 uur woensdagavond. Toen kwam de eerste melding binnen. Het is niet bekend of de daders iets hebben buitgemaakt. Een arrestatieteam van de politie doorzocht het pand, maar trof daar geen indringers aan. Het personeel van het geldtransportbedrijf bleef ongedeerd.

Agenten beschoten
Agenten zijn kort na de overval op het gelddepot beschoten met een
automatisch wapen. Ze raakten niet gewond, meldde de politie in de nacht van woensdag op donderdag. De schietpartij vond plaats op een provinciale weg tussen Eersel en Bergeijk. De agenten werden beschoten tijdens een poging een verdacht voertuig te controleren. Nadat hun auto was geraakt, besloten ze de achtervolging af te breken. De verdachten wisten te ontkomen. Het is volgens de politie nog onduidelijk of de overvallers in het voertuig zaten. Of er een verband is met de overval, staat nog niet helemaal vast.

De N379 tussen Eersel en Bergeijk is donderdagochtend na de schietpartij weer vrijgegeven na onderzoek.


woensdag 20 maart 2013

Ruimtesonde bereikt 'schil' van zonnestelsel

Een Amerikaanse ruimtesonde heeft de buitenste 'schil' van ons zonnestelsel bereikt. Binnen afzienbare tijd gaat de Voyager 1 de grens over. Het is wachten op de laatste bevestiging. Dan heeft voor het eerst een bouwsel van de mens ons zonnestelsel verruild voor de eindeloze ruimte tussen de sterren.

Dat hebben de Amerikaanse Geofysische Unie (AGU) en de ruimtevaartorganisatie NASA woensdag bekendgemaakt. De AGU meldde eerder dat de Voyager 1 daadwerkelijk de grens over is gegaan, maar de NASA sprak dat tegen. 'Het laatste cruciale bewijs is een verandering in de richting van het magnetisch veld. Die hebben we nog niet gezien', aldus de organisatie.

Ons zonnestelsel is als een bubbel van onzichtbare straling om de zon heen. Aan de rand zit een soort schil. Daar bevindt de Voyager 1 zich nu, op ongeveer 18 miljard kilometer afstand van de aarde. De sonde meet de deeltjes in het grensgebied. Die gegevens worden teruggestuurd naar de aarde.


Rake klappen uitgedeeld in Oekraïns parlement (video)

Een vergadering van de Oekraïnse regering in Kiev mondde gisteren uit in een ordinaire vechtpartij. De reden: Olexander Yefremov, lid van de Party of Regions en voorzitter in het parlement, zou zijn tegenstanders hebben uitgemaakt voor neo-fascisten, omdat zij boe-geroep lieten horen op zijn Russische speech.

Op de video is te zien hoe de politici zich naar voren haasten en hoe binnen luttele seconden over en weer rake klappen worden uitgedeeld. Op de achtergrond probeert spreker Volodymyr Rybak de menigte nog tot kalmte te manen. "Stop hiermee. Wat zijn jullie aan het doen? Kalmeer." Het lijkt niet te helpen en de zitting wordt geschorst. Toen de woedende mannen na een paar uur waren afgekoeld, werd de vergadering voortgezet.

Moedertaal
De strijd ging tussen Yefremovs Party of Regions, eveneens de partij van de huidige president Viktor Janoekovitsj en de rechtse oppositiepartij Svoboda (Freedom). De Party of Regions weet zich gesteund door Russisch sprekende Oekraïners uit het oosten en zuiden van het land, Svoboda heeft veel aanhangers in het Oekraïns sprekende westen.

Het gebruik van de Russische taal blijft een gevoelig punt voor veel Oekraïners. Vorig jaar waren er rellen op straat en ook al in het parlement, nadat de regering een wet invoerde die Russisch de officiële taal maakte in sommige delen van het land. Oekraïns is nog altijd de officiële moedertaal, maar miljoenen inwoners, oorspronkelijk afkomstig uit de voormalige Sovjet Unie, beschouwen Russisch als hun moedertaal.

Opstootjes
In het parlementsgebouw in Kiev zijn in het verleden geregeld opstootjes uitgebroken. In december vorig jaar brak er een vechtpartij uit tijdens de eerste vergadering van de net gekozen regering. Ook in december 2010 raakten zes parlementsleden gewond toen leden van de partij van Janoekovitsj met stoelen begonnen te gooien.


Bron

dinsdag 19 maart 2013

Wandel mee door 'Atlantis in het echt': stad na 25 jaar weer helemaal boven water (video)

f het Atlantis van Plato's dialogen al dan niet bestaan heeft, zullen we wellicht nooit met zekerheid weten. Volgens de Griekse mythe werd het eilandenrijk overspoeld door een zondvloed. In Argentinië is nu 'Atlantis in het echt' opgedoken. Letterlijk dan, want het stadje Epecuen was door grootschalige overstromingen in 1985 inderdaad onder water verdwenen. Het eens zo bruisende kuuroord werd opgeslokt door een zoutmeer. Sinds 2009 kwamen de eerste overblijfselen van Epecuen weer boven water en nu kan je gewoon weer door het verzwolgen stadje wandelen. We nemen jullie mee op een uniek tochtje langs verzopen glorie (zie video onderaan).

Na de nieuwe paus en de beste voetballer ter wereld heeft Argentinië nu ook zijn eigen maar dan levensechte Atlantis. Epecuen lag/ligt zo'n 500 kilometers ten zuiden van de hoofdstad Buenos Aires en was eens een bruisend kuuroord aan de oever van een zoutmeer. Door het zoutgehalte van Lago Epecuen (dat zelfs hoger zou zijn dan dat van de Dode Zee) stond het water bekend voor zijn helende werking. Jaarlijks lokte Epecuen, dat 'eeuwige bron' betekent, zo'n 20.000 toeristen naar de lagune. Ze hoopten er de pijn van aandoeningen als depressie, reuma en huidziekten mee te verzachten of zelfs helemaal te genezen. Er waren 280 bedrijven, waarvan veel hotels in de eens zo levendige stad.

Tsunami
Na een lange periode van overvloedige regenval kwam het stadje helemaal onder de waterspiegel te liggen. De 1.500 bewoners moesten in allerijl vluchten voor het wassende water en konden slechts enkele bezittingen meenemen. De voorbije jaren trok de lagune langzaam terug en zo kwamen de ruïnes van Epecuen weer boven water. Het heeft nu iets van Pompeï na de uitbarsting van de Vesuvius of meer recent van de Japanse kuststadjes die overspoeld werden door de monstertsunami. Roestige bedden steken tussen de ruïnes uit en ook de motoren van achtergelaten auto's zijn stille getuigen van de ramp.


Enorme zeeleeuw steekt over via zebrapad

Een enorme zeeleeuw van zo'n 500 kilogram kreeg heel wat bekijks in de Braziliaanse badstad Balneario Camboriu. De kolos was uit zee opgedoken, stak het strand over en kwam plots op een drukke straat terecht.

Brandweer en politie moesten uitrukken om de zeeleeuw weer op het juiste pad te krijgen. Onder het goedkeurend oog van omstanders stak het zeezoogdier keurig op het zebrapad over.

Volgens een bioloog was de zeeleeuw even uit het water gekomen om uit te rusten, maar had hij zich iets te ver gewaagd. Bijna twee uur duurde het opmerkelijke uitstapje, waarna het beest zich weer naar zijn natuurlijke habitat begaf


Bron

'NAVO klaar voor mogelijk ingrijpen Syrië'

De NAVO bereidt zich voor op een mogelijk militair ingrijpen in Syrië. Dat zei de Amerikaanse NAVO-commandant in Europa, James Stavridis, dinsdag tegen een Amerikaanse Senaatscommissie.

De admiraal zei dat de Amerikaanse troepen klaar staan als de VN-Veiligheidsraad en de andere NAVO-lidstaten een beroep op hen doen. De Verenigde Staten kijken naar een ,,verscheidenheid aan mogelijke operaties''. Een van de mogelijkheden is het geven van steun aan de rebellen op een manier die de impasse doorbreekt, liet Stavridis weten.

Verder zijn er binnen de NAVO discussies over een no-fly-zone, het geven van 'dodelijke' steun aan de opstandelingen en het instellen van wapenembargo's, zei hij.

Bij het handhaven van een no-fly-zone kunnen de regeringstroepen van president Bashar al-Assad geen gevechtsvliegtuigen en helikopters meer inzetten. Volgens Stavridis kunnen de Patriot-raketten die de NAVO bij de Turks-Syrische grens heeft opgesteld daarbij behulpzaam zijn.

De Patriots kunnen in zodanige positie worden opgesteld dat ze Syrische vliegtuigen kunnen neerschieten, aldus de admiraal. Hij gaf aan dat dat een sterke ontmoediging voor piloten zal zijn om nog in die zone te vliegen.

Bron

Doden na afvuren van chemische raket in Syrië

De Syrische minister van Informatie, Omran al-Zoabi beschuldigt de rebellen ervan chemische wapens te hebben gebruikt. Een commandant van het Vrije Syrische leger zegt dat het staatsleger een raket heeft afgevuurd met een chemische lading. Er zijn verschillende berichten over het aantal slachtoffers. Groot-Britannië heeft in een reactie laten weten dat het gebruik van chemische wapens vraagt om een 'serieus antwoord van de internationale gemeenschap'.

Het is onmogelijk om te controleren wat er nu echt gebeurd is, maar de berichten wijzen er op, dat er in ieder geval chemische wapens zijn gebruikt in het stadje Khan al-Assal, in de provincie Aleppo. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, zegt geen bevestiging te hebben van het gebruik van dergelijke wapens in Syrië.

Een fotograaf van Reuters die in de stad Aleppo is, zegt dat de slachtoffers van de aanval ademhalingsproblemen hebben en dat mensen tegen hem hebben gezegd, dat ze een chloorlucht roken.

De slachtoffers zijn naar de staatsziekenhuizen gebracht en de fotograaf van Reuters zag dat ze ademhalingsproblemen hadden. 'Ik heb vooral vrouwen en kinderen gezien', zei hij volgens het persbureau over de telefoon. 'Mensen stierven op straat en in hun huizen.'

De Syrische minister Zoabi beschuldigt de rebellen en noemt het op de staatstelevisie een 'gevaarlijke escalatie' van het conflict. Hij zegt dat er zeker 25 mensen om het leven zijn gekomen, en 86 anderen gewond zijn geraakt. 'Dit is de eerste daad van de interim-regering', aldus Zoabi.Parlement Cyprus wijst reddingsplan af

Het parlement in Cyprus heeft de financiële reddingsplannen van de regering en internationale geldschieters afgewezen. Het voorstel om alle spaarrekeninghouders mee te laten betalen aan de redding, is voor het parlement onverteerbaar.

Geen enkel parlementslid stemde voor het reddingsplan. De partij van president Nicos Anastasiades onthield zich van stemmen. 36 parlementariërs stemden tegen. De heffing op spaargelden was een voorwaarde voor de 10 miljard steun die Cyprus zou krijgen. Minister van Financiën Dijsselbloem riep de Cyprioten eerder dinsdag op 'de uitgestoken hand' te accepteren.

President Anastasiades had al voor de stemming aangekondigd woensdag over alternatieven te gaan praten. Dinsdag ging hij de boer op met een compromisvoorstel waarbij spaarrekeningen tot 20.000 euro met rust gelaten zouden worden. Maar dat voorstel kon niet op een meerderheid rekenen, zo bleek al snel.

Maandagavond besloten de leden van de eurogroep dat Cyprus het reddingsplan mag aanpassen om de kleine spaarders te ontzien, zolang de bankenheffing maar minimaal 5,8 miljard oplevert. In het oorspronkelijke voorstel betalen Cypriotische spaarders een eenmalige 'solidariteitsheffing' van 6,75 procent over de eerste 100 duizend euro. Daarboven zou een heffing van 9,9 procent gelden.

Buiten het parlementsgebouw kwamen dinsdag honderden mensen bijeen om te demonstreren tegen de reddingsplannen.

Bron
Lees ook: Cypriotische politici buigen zich over plan B

Schouw in woning zaak zoutzuurmoorden

De rechtbank Maastricht gaat kijken in het huis van de Sittardse familie L., die wordt verdacht van de 'zoutzuurmoorden'. In de woning in het Duitse Tudderen zouden de 24-jarige Alan Gergeri en de 29-jarige Mouhammed al-Jader zijn vermoord. De lichamen van de twee Irakezen zouden zijn opgelost in zoutzuur en door het riool zijn gespoeld.

De rechtbank gaat een zogeheten schouw houden, omdat meerdere verdachten hebben gezegd dat zij een verklaring willen afleggen. Gergeri zou in de zomer van 2009 zijn vermoord en Mouhammed al-Jader in augustus 2011.

De familie L. bestaat uit vader Hub, moeder Els, de zonen Michel en Maurice, en de nog altijd voortvluchtige dochter Rachelle. Ron van K., een vriend van de familie, zou hebben meegeholpen om het lijk van Al-Jader te laten verdwijnen. Tot nu toe heeft alleen hij een verklaring afgelegd. De schouw zal pas plaatsvinden nadat Hub L. en zijn zonen Maurice en Michel een verklaring hebben afgelegd.

De officier van justitie omschreef de zaak eerder als een 'godsgruwelijke strafzaak waarin vreselijke dingen zijn gebeurd'.

Gergeri zou met een mes en pikhouweel zijn gedood, al-Jader zou zijn doorzeefd met tientallen kogels. Dagelijks werd in de ton met zoutzuur geroerd, om het proces van oplossen te versnellen. De vloeibare resten van de twee mannen zouden over kleine emmers zijn verdeeld en weggespoeld.

Al-Jader was de vriend van Rachelle en zou voortdurend geld hebben geëist, omdat hij op de hoogte zou zijn van criminele activiteiten van de familie. Asielzoeker Gergeri zou Maurice, de jongste zoon van het gezin L., hebben verkracht.

Bron

'Miljoenenclaim tegen Hans Wiegel in de maak'

VVD-coryfee Hans Wiegel kan zich opmaken voor een miljoenenclaim. Bestuurders van vastgoedfonds Bouw State V bereiden een schadeclaim voor van minstens 2 miljoen euro, omdat Wiegel in zijn bijbaan als bestuurslid onvoldoende toezicht zou hebben gehouden op het beheer van het fonds.

Dat bevestigde juridischprocesfinancierder Chris Liesker van Liesker Legal dinsdag naar aanleiding van berichtgeving door Quote. De bestuurders verwijten de oud-politicus dat hij een bancaire volmacht heeft gegeven aan vastgoedbeheerder Jonald Bouwhuis. Die gebruikte een deel van het geld dat hij in beheer had voor andere doeleinden dan vastgoedinvesteringen.

Nadat Bouwhuis in 2009 in de financiële problemen was geraakt, kregen de 120 gedupeerde obligatiehouders van Bouw State V onder meer geen rente meer uitbetaald.

Bron

maandag 18 maart 2013

'Ziekte misbruikt om werknemers te ontslaan'

Werkgevers proberen op grote schaal 'ziek' personeel goedkoop te lozen. Wie na een kort ziekverlof weer komt werken, blijft soms - zonder het zelf te weten - op papier 'ziek', waarna de werkgever na 2 jaar ontslag kan aanvragen zonder diep in de buidel te hoeven tasten. Dat stelt FNV Bondgenoten na onderzoek.

De vakbond onderzocht 3300 meldingen die de afgelopen 4 weken binnenkwamen bij hun Meldpunt Verzuimbegeleiding.

Werknemers die na een griep aan de slag gaan, worden zonder het te weten administratief voor 1 procent ziek gehouden. Na een jaar krijgen ze dan als 'zieke' opeens 10 tot 30 procent minder salaris. 'Dan rest alleen nog de rechter en gaat het snel over ontbinding van het arbeidscontract,' zegt FNV-bestuurder Gea Lotterman tegen het AD.

Slachtoffer
Ron Doek (41) uit Landgraaf voelt zich een slachtoffer van ontslag via de nieuwe sluiproute. Hij dacht volledig aan het werk te zijn, maar hoorde achteraf dat zijn werkgever hem nog voor 1 procent administratief ziek hield. Zijn vrouw Patricia (31) heeft zich nu, met de hulp van de bond en een advocaat, in de zaak vastgebeten.

Ron Doek heeft een vaataandoening aan zijn handen. Zijn medisch dossier belandde illegaal bij personeelszaken. Patricia Doek: 'Gebruik maken van subsidie voor een aangepaste werkplek of aangepast werk, aangepaste kleding als speciale handschoenen: niets kon.' Daarnaast bleek de arbo-arts uiteindelijk ook geen dokterspapieren te hebben.


Drones leiden tot zorgen Tweede Kamer

Het inzetten van drones boven Nederland leidt tot zorgen in de Tweede Kamer. Zo vindt Gerard Schouw van D66 dat het wel lijkt of de hele Nederlandse bevolking al bij voorbaat verdachte is. Drones zijn onbemande vliegtuigjes die op verzoek van de politie steeds vaker lijken te worden ingezet.


Schouw heeft er inmiddels vragen over gesteld aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). 'Ze worden soms om heel plausibele redenen ingezet, maar het wordt sluipenderwijs steeds meer. We weten niet waar, wanneer of hoeveel', aldus Schouw. Ook is niet bekend wie er nu precies over de inzet beslist en of en hoe dan de gegevens worden opgeslagen, klaagde hij.

Ahmed Marcouch van de PvdA zit deels met dezelfde vragen. Het kan best zijn dat de inzet van de toestellen in de bestaande regels kan worden ingepast, zegt hij. Er vliegen immers ook heli's boven risicogebieden en er gaan toch ook politiewagens op surveillance, herkenbaar en onherkenbaar. 'Maar mensen moeten niet het gevoel krijgen dat ze stiekem worden bespioneerd. Het moet goed geregeld en verantwoord zijn.'

Privacy
De SP wil al langer duidelijkheid, aldus Sharon Gesthuizen. Zij is niet helemaal tegen drones, want goede opsporingsmogelijkheden bij zware criminaliteit zijn belangrijk. 'Maar dit kan niet zonder een duidelijk mandaat en moet onder voorwaarden worden gebruikt.' Je moet geen drone boven je hoofd hebben als er te weinig aan de hand is, vindt ze, want dat betekent een schending van de privacy.

Peter Oskam van het CDA heeft er allemaal niet zo'n moeite mee, zei hij. Als de drones bewust worden ingezet, dan is dat prima in de strijd tegen de criminaliteit. Het doel heiligt de middelen en voor aantasten van de privacy is hij niet zo bang. Wel wil hij weten of de drones eigenlijk wel veilig genoeg zijn. 'In de Verenigde Staten zijn er een paar neergestort.'

Bron
Lees ook: Politie zet steeds vaker drones in
Lees ook: Justitie wil drones uit de lucht kunnen halen

Dieven in Egypte halfnaakt aan voeten opgeknoopt en gelyncht

In Egypte lijkt het hek helemaal van de dam, nu burgers het 'advies' gekregen hebben om criminelen zelf naar de politie te brengen. Twee mannen, die ervan beschuldigd werden een gemotoriseerde riksja gestolen te hebben, werden zwaar geslagen en halfnaakt met de voeten aan het dak van een busstation opgehangen. Beide dieven werden -voor de ogen van 3.000 opgehitste 'toeschouwers'- afgemaakt.


Ook twee vermoedelijke medeplichtigen werden met de dood bedreigd, net als een getuige die foto's wilde nemen van het gebeuren. De uitzinnige menigte dumpte de lijken uiteindelijk voor de deur van het politiestation in Samanod, 90 kilometer ten noorden van Caïro. Agenten konden de bewuste plek niet bereiken omdat inwoners de wegen hadden afgesloten uit protest tegen het brandstoftekort.

De oproep om het recht in eigen handen te nemen, kwam een week geleden van het kabinet van de openbaar aanklager. Door een politiestaking zag die geen andere uitweg meer, maar dit soort lynchpartij stond allicht niet in de planning. De minister van Justitie noemde de publieke terechtstelling 'de dood van de staat'. 'Het gebrek aan veiligheid heeft hier een sfeer van terreur gecreëerd', aldus een getuige.

Bron Bekijk de foto's

zondag 17 maart 2013

Inbraakgolven in 2012 fors toegenomen

Er wordt meer ingebroken in Nederland. Het aantal inbraken is in 2012 fors gestegen ten opzichte van 2011, zo meldde de NOS zondagmiddag. Een woordvoerster van de politie herkent het beeld dat het aantal inbraken toeneemt.

Cijfers over het aantal inbraken worden pas komende week bekendgemaakt, maar de NOS heeft bronnen die het verhaal bevestigen. Zo zou er een inbraakgolf zijn in de regio's Oost, Midden en Rotterdam. In die laatste regio steeg het aantal inbraken tussen 2009 en 2012 jaarlijks van respectievelijk 7502 naar 9099 stuks.

In Rotterdam wordt een speciaal team ingezet om de inbraakgolf een halt toe te roepen. Volgens de woordvoerster zijn er veel initiatieven om de inbrekers aan te pakken, afhankelijk van de problemen die er in een bepaald gebied zijn. Zo kan het om een zwervende inbrekersgroep gaan, maar bijvoorbeeld ook om iemand met een duidelijk herkenbaar manier van werken. 'Het is een misdaad met een grote impact. Er wordt gekeken wat er lokaal aan kan worden gedaan.'

Bron

Doodsbedreiging voor moeder Maddie McCann

De Britse politie zoekt naar een persoon die op internet heeft gedreigd om Kate McCann, de moeder van de verdwenen Maddie McCann, neer te schieten tijdens de London Marathon.

De doodsbedreiging volgde op een artikel waarin de 45-jarige McCann haar deelname voor het goede doel bevestigde. 'Well I am going. Anyone got a gun? BBBanggggg!', luidde het commentaar.

Op 21 april is het precies zes jaar geleden dat Maddie McCann verdween tijdens een vakantie van de familie in het Portugese Praia Da Luz.

Bron

9 jaar en tbs in horrorzaak rond dove Utrechtse vrouw

De rechtbank in Utrecht heeft donderdag de 41-jarige Gerrit van den H., die de dove Freya Svasek maandenlang heeft vastgehouden in zijn woning in Hoevelaken, veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Medeverdachte Robbert P. kreeg 7 jaar en tbs opgelegd. Beide straffen waren hoger dan de eis. De aanklager eiste eerder 7 jaar en tbs met dwangverpleging tegen Van den H. Zijn medeverdachte hoorde toen 6 jaar en tbs eisen.

De rechtbank noemde wat de dove vrouw is overkomen het scenario van een horrorfilm. Volgens de rechtbank hebben de twee verdachten Freya Svasek gevangengehouden, verkracht en zwaar lichamelijk letsel toegebracht. In een van zijn eerder betogen zei de officier van justitie dat de vrouw 'seksslaaf en boksbal' gebruikt was.

Stelselmatig verkracht
De dove en hulpbehoevende Freya werd vorig jaar geleden sterk vervuild, en met een aantal botbreuken, door de politie gevonden. Ze werd toen al 4 maanden vermist. De vrouw verklaarde dat zij al die tijd tegen haar zin was vastgehouden.

De twee mannen zouden haar stelselmatig hebben verkracht en mishandeld. Die ontkennen echter dat ze de vrouw iets hebben aangedaan. Van den H. zei dat hij Freya als prostituee naar zijn woning had laten komen. De botbreuken waren volgens de verdachten het gevolg van een val van de trap.

Notoire drugsgebruikster
De advocaat van Van den H. en P. zette Freya tijdens de zitting neer als een notoire drugsgebruikster, lijdend aan waandenkbeelden. De twee mannen stelden dat ze Freya op haar verzoek drugs hebben gegeven. Ze hebben duizenden euro's besteed aan de vrouw.

Ook was er volgens de raadsman geen bewijs dat Freya echt niet weg kon. Volgens de officier is de vrouw is weliswaar vrijwillig gekomen, maar toen zij weg wilde, waren de deuren op slot, werd haar telefoon afgenomen en werd ze door de mannen zo geïntimideerd dat ze niet om hulp durfde te roepen.Man bedreigt vrouw op fiets met hakmes

Op de Vismarkt in Groningen heeft een man, omstreeks 13.00 uur vandaag, een 25-jarige fietser bedreigd met een hakmes.

De vrouw wist de man maar net te ontwijken toen deze, zonder op te letten, de weg overstak. Toen de fietster hierover een opmerking maakte, werd de man kwaad en haalde het mes tevoorschijn en bedreigde haar.

De geschrokken vrouw fietste hierop snel door, en belde even later de politie. Die zocht in de omgeving naar de messentrekker, en deed een oproep via Burgernet. Beiden leverden geen spoor van de man op.

Bron

Groningse onwel door kapotte cv

Een vrouw in Groningen is zaterdagavond onwel geraakt na blootstelling aan een zeer hoge concentratie koolmonoxide. Ze is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer zondag. De oorzaak was een kapotte cv-installatie.

De studente kreeg het nog voor elkaar om via het balkon hulp te roepen. Buren belden daarna de hulpdiensten.

In de woning is een zeer hoge concentratie koolmonoxide gemeten die volgens de brandweer bij langdurige blootstelling levensbedreigend is.

De huisgenoten van de vrouw waren niet thuis. De politie heeft ze geïnformeerd. Ook is met de huisbaas gesproken.

Bron