Translate

zaterdag 16 maart 2013

Run op banken Cyprus na besluit reddingsplan

In Cyprus is een run op bankrekeningen ontstaan na het akkoord dat de eurogroep heeft bereikt over een reddingsplan. Honderden mensen probeerden hun rekening leeg te halen.

Banken hadden de actie voorzien en hebben hun systemen voor internetbankieren tijdelijk stilgelegd. Ook hebben de weinige bankfilialen die open waren, hun deuren gesloten en is er een beperking aan het bedrag dat spaarders kunnen opnemen.

De rekeninghouders maken zich zorgen over een bepaling in het akkoord, dat spaarders die meer dan 100.000 euro hebben staan bij Cypriotische banken aan de redding gaan meebetalen. Ze krijgen een heffing van 9,9 procent voor hun kiezen. Voor lagere banksaldi geldt een heffing van 6,75 procent. De heffingen moeten Cyprus 5,8 miljard euro opleveren.

Het land dreigde te bezwijken onder problemen in zijn relatief grote financiële sector, onder meer door de verwevenheid met de problematische Griekse bankensector. De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zijn daarom in de nacht van vrijdag op zaterdag een leningenpakket van 10 miljard euro overeengekomen.

Spoedzitting
Zaterdagavond komt het Cypriotische kabinet in spoedzitting bijeen om over het reddingsplan te praten. De heffing op spaartegoeden kan rekenen op forse kritiek, onder meer vanuit centrumrechtse hoek. De leider van de centrumrechtse DIKO-partij, Nikolas Papadopoulos, spreekt van 'een nachtmerrie'. Hij denkt dat de regering beter een aantal banken failliet had moeten laten gaan.

Bron
Lees ook: Spaarders betalen mee aan de redding van Cyprus
Lees ook: 'Reddingsplan Cyprus is nationale ramp'

Man met hersentumor wint marathon met dochter

In Texas is Iram Leon het gesprek van de dag. De Amerikaan, die een hersentumor heeft, won de Gusher Marathon in Beaumont. Technisch gezien heeft zijn 6-jarige dochter gewonnen; zij kwam als eerste over de finish.

De 32-jarige Leon kreeg in 2010 de diagnose hersenkanker, meldt de Huffington Post. De dokters hebben aangegeven dat de man terminaal is. Ze proberen hem zijn 40ste verjaardag te laten halen.

Dochter Kiana, die weet dat haar vader ziek is, vergezelt Leon tijdens het hardlopen in een kinderwagen. Hij duwt deze voor zich uit en trekt tijdens marathons extra bekijks. Op zijn blog beschrijft de Amerikaan zijn belevingen tijdens het rennen, zoals tegenslagen als een sterke wind of een lekke kinderwagenband. 'Ik kan niet geloven dat ik deze marathon gewonnen heb', luidde Irams commentaar in Beaumont. 'Nou ja, ik kwam als tweede binnen na Kiana.'

De organisatie van de marathon is inmiddels een inzamelingsactie begonnen voor de toekomstige opleiding van Kiana.
Bron

13-jarige dreunt getal Pi moeiteloos op

Lennert Masselin, een jongen van 13 uit het Belgische Roeselare, heeft een indrukwekkende wiskundeknobbel. Hij kent het getal Pi uit zijn hoofd, tot meer dan 800 cijfers na de komma. Dat is een Belgisch record.

Pi is één van de belangrijkste getallen uit de wiskunde.

Bron zie video

'Complot om Joran van der Sloot te vermoorden'

Joran van der Sloot wordt met de dood bedreigd in de gevangenis in Lima. Zijn advocaat heeft hierover alarm geslagen bij de Nederlandse ambassade in Lima. Volgens zijn advocaat Maximo Altez is er een moordcomplot tegen Van der Sloot gaande. Dat zegt Altez tegen RTL Nieuws.

Gisteravond zou Van der Sloot van zijn cel naar een ander gedeelte van de gevangenis zijn overgebracht. Daar is hij met de dood bedreigd, aldus zijn vriendin Leidy. Joran vroeg haar zijn advocaat in te schakelen.

Het is nog onduidelijk wie er achter het vermeende complot zou zitten en of de doodsbedreigingen te maken hebben met de zaak waarvoor Van der Sloot vastzit, de moord op Stephany Flores.

De advocaat laat wel weten dat er geld betaald zou zijn om Joran om het leven te brengen. 'Het is serieus', aldus Maximo Altez, die naar de Nederlandse ambassade gaat om de zaak te bespreken.

Joran van der Sloot werd in 2012 tot 28 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op Stephany Flores. Binnenkort begint het hoger beroep.

Bron

SGP wijzigt standpunt: vrouwen mogen op kieslijst

Vrouwen kunnen formeel op de kieslijsten van de SGP komen. De meeste afdelingen van de partij hebben daar zaterdag in Hoevelaken mee ingestemd. Van de 405 aanwezige leden stemden 320 voor, 85 waren tegen het voorstel.

Ondanks de wijziging handhaaft de partij het standpunt dat er voor vrouwen eigenlijk heel andere taken zijn weggelegd. De SGP moest gevolg geven aan een uitspraak van de Hoge Raad over de mogelijkheden van vrouwen bij de partij. De SGP verwacht overigens niet dat de vrouwen zich in drommen zullen aanmelden.

Tijdens de bijeenkomst sprak SGP-leider Kees van der Staaij zich uit voor meer samenwerking met ChristenUnie en CDA. 'Bij belangrijke deelonderwerpen van het kabinetsbeleid, zoals bij de hervorming van de langdurige zorg, zou het goed zijn als juist deze partijen met elkaar een lijn zouden kunnen trekken', hield hij de achterban voor.

'Een gezamenlijke constructieve opstelling van CDA, ChristenUnie en SGP doet recht aan de verantwoordelijkheid die de crisis van nu op ieders schouders legt, en draagt bij aan het tegengaan van een verdere verpaarsing van het beleid. De luxe van de zijlijn kan geen verantwoordelijke partij zich in crisistijd veroorloven.'

'Paars' was in 1994 voor het eerst het kenmerk van een kabinet, toen van PvdA, VVD en D66. Sinds vele jaren was er een kabinet zonder een confessionele partij. De kleur paars is het resultaat van het mengen van het rood van de PvdA en het blauw van de VVD.

Over de samenwerking met CDA en ChristenUnie werd in Hoevelaken zaterdag niet echt gediscussieerd.

Bron

Michelle (29) drinkt één liter varkensbloed per dag

We hebben al heel wat aparte verslavingen zien passeren in het TLC-programma 'My Strange Addiction', maar wat Michelle in de slotaflevering van de Amerikaanse tv-reeks opbiecht is wel heel bizar. De 29-jarige tatoeëerster drinkt namelijk één liter bloed per dag.

Michelle drinkt al sinds haar negentiende varkensbloed, en wordt naar eigen zeggen slechtgezind wanneer ze geen bloed kan drinken. 'Bloed is voor mij even belangrijk als water', vertelt ze tijdens haar tv-debuut. 'Ik drink graag bloed wanneer ik lees, me ontspan, tv kijk of schilder. Er is nooit een slecht moment om bloed te drinken.'

De Californische is zodanig verslaafd dat ze de dag niet kan beginnen zonder een flinke slok bloed. 'Ik krijg daar energie van', zegt ze. Michelle gebruikt het bovendien om ermee te koken en om in haar eten te mengen.

'Het eerste wat ik 's morgens doe is bloed in mijn kopje koffie gieten', gaat ze verder. Ook een Bloody Mary weet ze te zeer te waarderen, maar enkel wanneer er echt bloed in zit. Varkensbloed heeft ze het liefste, zegt ze, 'omdat het zouter is dan koeienbloed.'

Hoewel heel wat mensen van Michelles verslaving walgen, verdedigt ze zichzelf door te zeggen dat het drinken van bloed hetzelfde is als wijn drinken: 'Het zit in diezelfde sfeer.'

23 badkuipen
De vrouw rekende uit dat ze sinds haar verslaving, die tien jaar geleden begon, al 3785 liter bloed heeft gedronken. Tv-zender TLC voegt daar aan toe dat je met die hoeveelheid de badkuip 23 keer kan vullen.

Bron zie foto

vrijdag 15 maart 2013

Iraans gevechtsvliegtuig jaagt op Amerikaanse drone

Volgens nieuwszender CNN heeft een Iraans gevechtsvliegtuig jacht gemaakt op een Amerikaanse bewakingsdrone boven de Perzische Golf. Het toestel haakte echter na enkele waarschuwingen af, er vielen geen schoten, aldus de tv-zender onder aanhaling van een ambtenaar van het Pentagon.

De drone zou in het internationaal luchtruim hebben gevlogen, ter hoogte van de kust van Oman. Het incident zou zich reeds aan het begin van de week hebben voorgedaan. In 2011 was Iran in het bezit van een Amerikaanse drone gekomen, die volgens het Pentagon was neergestort.

Bron

Nieuw apparaat houdt lever in leven buiten lichaam

Britse medici en onderzoekers hebben een apparaat ontwikkeld dat een lever warm en levend houdt buiten het menselijk lichaam. Het apparaat is ontwikkeld door onder anderen professor Constantin Coussios van de universiteit van Oxford. Het toestel kan het aantal levers dat beschikbaar is voor transplantatie op termijn verdubbelen.

Al twee patiënten hebben dankzij de uitvinding een nieuwe lever gekregen, meldt een team van technische wetenschappers en artsen in Engeland. Het gaat verbazingwekkend goed met hen, aldus Coussios.

Er is een schrijnend tekort aan donorlevers. In de huidige praktijk worden ze gekoeld bewaard, maar na 14 uur wordt het te riskant om ze nog te gebruiken. Het nieuwe toestel houdt de lever warm en functionerend zoals in het lichaam voor minimaal 24 uur.

Bron

'Man neemt jongetje mee in Kerkrade'

De politie van Kerkrade is op zoek naar een jongen van ongeveer 10 jaar oud. Hij zou vrijdagmorgen zijn meegenomen door een 26-jarige man uit de Limburgse stad. De man is opgepakt en de politie heeft vier gebouwen doorzocht, maar het jongetje is niet gevonden.

Tot nu toe heeft niemand gemeld dat er een jongetje wordt vermist. Het gaat om een jongen met blond haar en een zwarte bril. Hij had een schooltas bij zich. Rond 8.30 uur zou hij op de Kampstraat in Kerkrade zijn meegenomen in de paarsblauwe Volkswagen Polo van de verdachte. De auto is in beslag genomen.

Bron

Na de gelukwensen voor de paus volgt de kritiek

Na de eerste gelukswensen ontvangt de nieuwe kerkvorst Franciscus ook al de eerste scherpe kritiek, met name van mensenrechtenactivisten in zijn vaderland Argentinië. Het staat buiten kijf dat de katholieke geestelijke Jorge Mario Bergoglio net als andere Argentijnen nooit openlijk stelling heeft genomen tegen de junta van Jorge Videla, die Argentinië van 1976 tot 1983 bestuurde en in een 'vuile oorlog' tegen linkse opponenten duizenden slachtoffers maakte.

Sergio Rubin, biograaf van de vroegere kardinaal, spreekt van een falen van de katholieke kerk in Argentinië in het algemeen. Volgens hem is het oneerlijk Franciscus op te zadelen met de collectieve schuld van veel Argentijnen van zijn generatie. Bergoglio nam in feite grote risico's om zogenaamde 'subversieven' te redden, zei Rubin, maar de geestelijke sprak hier nooit over voor de publicatie in 2010 van zijn biografie 'De Jezuïet'.

De steun voor Franciscus komt ook uit onverwachte hoek. 'Misschien had hij niet de moed die andere priesters hadden, maar hij collaboreerde nimmer met de dictatuur', zei Adolfo Perez Esquivel donderdag, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 1980 wegens het documenteren van de misstanden van de junta. 'Bergoglio was geen handlanger van de dictatuur. Daar kan hij niet van worden beticht.'

'Schijnheilig'
Andere huidige en voormalige activisten reageren minder mild. 'Er is sprake van schijnheiligheid waar het het gedrag van de kerk betreft, en dat van Bergoglio in het bijzonder', zei Estela de la Cuadra, wier moeder mede aan de basis stond van de activistengroep Grootmoeders van de Plaza de Mayo. 'Er zijn allerlei soorten rechtszaken en Bergoglio weigert stelselmatig zijn medewerking.'


donderdag 14 maart 2013

Video die eindigt met explosie: de laatste dag van een zelfmoordenaar

Een video die de Syrische rebellengroep Jabhat al-Nusra online heeft geplaatst, biedt een zeldzaam kijkje in wat de laatste dag van een zelfmoordenaar lijkt. In de documentaire van nog geen twaalf minuten zien we hoe hij nog even op Google Maps naar zijn doelwit kijkt, emotioneel afscheid neemt van zijn vrienden en uiteindelijk (gefilmd van grote afstand) ontploft.

Het gezicht van de zelfmoordenaar is in de video onzichtbaar gemaakt, of zit verstopt achter een skimasker. Alleen zijn 'strijdersnaam', Abu Islam, wordt genoemd. In het blog The Lede wordt opgemerkt dat hij met een Syrisch accent praat - het is dus zeer waarschijnlijk dat het een Syrische jongen is, en geen buitenlandse strijder.

Na een intro van ruim een minuut, begint de film met een boodschap van de martelaar, waarin hij de uitlegt waarom hij de aanslag pleegt en zijn ouders voorgoed vaarwel zegt. In de volgende scène maakt hij grapjes en lacht hij. De cameraman vraagt hoe het voelt om straks een vrachtwagen vol met explosieven een checkpoint in te rijden, en hij laat vanachter zijn masker een brede lach zien. 'Ik doe het om God een plezier te doen', zegt hij daarna. Die wetenschap vindt hij een grotere beloning dan het paradijs en de maagden die op hem wachten.
Israël: Assad bereidt chemische aanval in eigen land voor


De Syrische president Bashar Assad bereidt de inzet van chemische wapens in de burgeroorlog in zijn land voor. Dat heeft het hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst Aviv Kochavi donderdag gezegd.


Volgens Kochavi verkeren de voorbereidingen van het regime-Assad voor de inzet van chemische wapens in een vergevorderd stadium. Vooralsnog zou Assad nog geen opdracht hebben gegeven om de wapens in te zetten. Waarop Kochavi zijn beweringen baseert heeft hij niet bekendgemaakt.

Israël maakt zich al lange tijd zorgen over het chemische wapenarsenaal van Assad. Het land vreest dat de wapens in handen zullen komen van groepen als Hezbollah, die vijandige gevoelens jegens Israël koesteren.

Bron

woensdag 13 maart 2013

Doodrijder ging naar huis, sliep, douchte en at ontbijt

In de nacht van 3 juni vorig jaar reed een 25-jarige inwoner van Heikant, in Zeeland, twee fietsers aan. Een van hen overleed ter plaatse. De andere man raakte zwaar gewond. Tot grote ontsteltenis van nabestaanden, en justitie, reed de veroorzaker van het dodelijk ongeval met zijn flink beschadigde auto naar huis en viel in slaap.

Thuis parkeerde hij zijn gehavende voertuig achter het ouderlijk huis en dook zijn bed in. De volgende ochtend douchte hij en at doodgemoedereerd zijn ontbijt. Een vriend attendeerde hem op de aanrijding, waarop de vader van de man de politie belde. De doodrijder had echter geen haast zich te melden. Uiteindelijk moest de politie naar Heikant komen om hem aan te houden.

'Ronduit verwerpelijk', zo omschreef de officier van justitie zijn gedrag, meldt BN DeStem. Justitie vermoedt dat de chauffeur flink had gedronken, en niet stopte om een alcoholtest te ontlopen. Bewijzen heeft de officier echter niet. De doorrijder zelf houdt het erop dat hij in de auto 'in slaap is gesukkeld', en slechts drie biertjes op had. 'Ik schrok wakker van de aanrijding', zei hij voor de rechter.

Weg voor de realiteit
Hij zou zijn doorgereden uit angst. 'Weg voor de realiteit.' De weduwe van de overleden fietser, en de officier, vinden het onbegrijpelijk dat iemand na een dergelijk ongeluk wegrijdt en gaat slapen. Overigens was het niet de eerste keer dat de chauffeur een nachtelijk ongeval veroorzaakte, en ook werd hij eerder met alcohol op achter het stuur aangetroffen.

Een werkstraf vindt de officier niet op zijn plaats. Daarom is de eis zeven maanden cel. Ook zou de man een rijontzegging van vijf jaar moeten krijgen. 'En dan ben ik nog mild', voegde de officier toe. De uitspraak volgt op 25 maart

Bron

Rotterdam haalt dader mishandeling uit huis

Niet het slachtoffer, maar de dader van kindermishandeling moet in voorkomende gevallen uit huis worden geplaatst. De gemeente Rotterdam gaat dat instrument nu definitief inzetten, nadat een eerste proef daartoe is geslaagd.

Dat zegt verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge (CDA). Met deze aanpak wil De Jonge voorkomen dat een mishandeld kind feitelijk nog zwaarder wordt getroffen, omdat het ook nog eens uit zijn woonomgeving wordt gehaald. 'Dus ook weg van school en vriendjes en vriendinnetjes', zegt de wethouder.

Jaarlijks worden in de Maasstad en omgeving gemiddeld 900 kinderen uit huis geplaatst omdat er sprake is van kindermishandeling. 'Voor een kind is dat zo ingrijpend dat Rotterdam daar een juridisch instrument voor heeft opgetuigd dat het mogelijk maakt de dader uit huis te halen in plaats van het kind.'

Bron

Antibraakpil mogelijk dodelijk

Het Europees Geneesmiddelenbureau begint een onderzoek naar het antibraakmedicijn Domperidon. Het geneesmiddel is in Nederland vrij verkrijgbaar en kan hartfalen en hartritmestoornissen veroorzaken, schrijft het AD.

Sinds 2003 zijn in Nederland vier meldingen bekend van sterfgevallen die in verband worden gebracht met dit middel. Een van hen was een jong meisje, zo blijkt uit onderzoek van de krant.

In tegenstelling tot veel andere landen is het van oorsprong Belgische medicijn, dat sinds 1978 bestaat, in Nederland en België vrij verkrijgbaar in de apotheek

Bron

Nieuwe George Bush loopt zich warm voor Witte Huis

Het Witte Huis is weliswaar nog ver weg, maar het begin is er. George P. Bush, neef van George W. Bush en kleinzoon van George H.W. Bush, heeft zijn eerste belangrijke stappen in de Amerikaanse politiek gezet.

De Republikeinse politicus heeft zich aangemeld voor de verkiezingen van landcommissaris in Texas, wat wordt gezien als populaire opstap naar een succesvolle politieke toekomst. Mocht het echt zo'n vaart lopen, dan zou hij de derde generatie van de Bush-familie zijn die het tot president van Amerika schopt.

De Spaanssprekende advocaat Bush, zoon van de voormalige gouveneur van Florida Jeb Bush en zijn Mexicaanse vrouw Columba, wordt beschouwd als rijzende ster onder de overwegend Spaanstalige bevolking in Texas. Liefst 35 procent van de Texanen is Hispanic

Bron

Witte rook; er is een nieuwe paus gekozen

Uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad is zojuist witte rook gekomen. Ook luiden de klokken van de Sint Pieter. Dat betekent dat met tweederdemeerderheid een nieuwe paus is gekozen.

Binnen afzienbare tijd zullen op het balkon van de Sint Pieter de befaamde woorden Habemus papam (Wij hebben een paus) klinken. Tijdens deze ceremonie wordt bekend gemaakt welke naam de nieuwe paus zal dragen.

Dinsdag begonnen 115 kardinalen met het conclaaf, waarin de opvolger van emeritus paus Benedictus XVI werd gekozen. Bij het vorige conclaaf, in april 2005, werd de Duitser Joseph Ratzinger na vier stemrondes gekozen. In 1978 waren acht stemrondes nodig voor de Pool Karol Woytila tot paus werd gekozen.

Bron

dinsdag 12 maart 2013

Agenten zetten brug open, dieven verdrinken

Twee Zweedse benzinedieven zijn tijdens een wilde vlucht voor de politie van een geopende brug gestort. Ze overleefden de val in het water niet. De politie in Uppsala, ten westen van Stockholm, deelt mee dat de brug geopend werd op bevel van de teamleider van de achtervolgende agenten.

De beide mannen hadden in de nacht voor hun dodelijke ongeval benzine getankt en waren vertrokken zonder te betalen. Een politiewagen zette de achtervolging op de dieven in, die 'zeer snel en onvoorzichtig' zouden hebben gereden.

De wagen was door de slagboom voor de geopende brug gereden, aldus een politiewoordvoerder, viel daarna van de brug, brak door het ijs en zonk naar de bodem. De inzittenden konden niet bevrijd worden. Het wrak met de dode vluchters werd in de nacht geborgen.

Bron

Verdachte Aurora-moorden zegt onschuldig te zijn

De van een dodelijke schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado verdachte James Holmes ontkent schuldig te zijn aan het bloedbad. Dat zei zijn verdediging dinsdag in de rechtbank.

Als hij wordt veroordeeld kan hij levenslang of de doodstraf krijgen, tenzij hij later zal aansturen op ontoerekeningsvatbaarheid wegens krankzinnigheid.

Holmes (25) wordt ervan verdacht in juli vorig jaar het vuur te hebben geopend op bezoekers van een bioscoop in de stad Aurora. Twaalf mensen kwamen om en zeventig raakten gewond.
Volgens de openbare aanklagers heeft Holmes de moordpartij tijdens de première van de Batman-film The Dark Knight Rises zorgvuldig voorbereid. Zij hebben hem aangeklaagd wegens moord en poging tot moord en willen tegen hem de doodstraf eisen.

Bron

Leven op Mars was ooit mogelijk (video)

Op de planeet Mars is ooit leven mogelijk geweest. In een rots zijn sporen van de elementen zwavel, stikstof, waterstof, zuurstof, fosfor en koolstof gevonden. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekendgemaakt.


Volgens de NASA hadden er in een ver verleden microbes, minieme organismes, kunnen leven op Mars. De gevonden elementen waren een ,,mogelijke bron van energie voor de micro-organismes''. De ruimtevaartorganisatie laat echter in het midden of die er ook echt zijn geweest.

,,Een fundamentele vraag voor de missie is of Mars ooit een leefbaar milieu kan hebben ondersteund. Op grond van wat we nu weten, is het antwoord ja'', zegt hoofdonderzoeker Michael Meyer in een verklaring.
De aanwijzingen voor een levensvatbaar Mars zijn gevonden met de Amerikaanse verkenner Curiosity. Die heeft vorige maand een gaatje in een rots op de planeet geboord. Het gruis is opgevangen en onderzocht met apparaten aan boord van het karretje.Vaticaan koopt flats boven grootste homosauna van Europa

Een dag voor het conclaaf start in Rome, heeft de Italiaanse krant La Repubblica bekend gemaakt dat de Heilige Stoel, het centrale bestuursorgaan van de Rooms-Katholieke kerk, voor 23 miljoen euro appartementen gekocht heeft in een appartementsgebouw in Rome. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat in het gebouw de grootste homosauna in Europa gehuisvest is.

Op de website van de sauna is een video te zien waarin een gezette man, die Bruno genoemd wordt, stript en een priestergewaad aantrekt. In totaal heeft het Vaticaan volgens de krant negentien appartementen in het gebouw. La Repubblica suggereerde eerder al dat paus Benedictus XVI afgetreden is omwille van een rapport over de omvang van seks, corruptie en machtshonger in het Vaticaan.

In het zog van de Vatileaks-affaire, waarbij gestolen documenten vanuit het Vaticaan naar de pers waren gelekt, zouden drie kardinalen de paus op 17 december een zeer geheim rapport van bijna 300 bladzijden voorgelegd hebben, waarin het draaide om homoseksuele relaties en mogelijkheid tot afpersing. Op die dag zou de Duitse kerkleider de knoop omtrent zijn reeds lang overwogen aftreden doorgehakt hebben.

De kardinalen zouden aldus een 'ondergronds homonetwerk' hebben ontdekt, wiens leden op verschillende plaatsen in Rome en Vaticaanstad seksbijeenkomsten organiseerden. Vanwege hun seksuele geaardheid stelden zij zich bloot aan afpersing

Bron

Hoge Raad: gedwongen tongzoen geen verkrachting

Het blijft strafbaar, maar iemand dwingen tot een tongzoen geldt niet langer als verkrachting. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De maximale straf voor een ongewenste tongzoen gaat daarmee van 12 naar 8 jaar. De Hoge Raad vindt niet langer dat zo'n zoen op één lijn gesteld kan worden met een echte verkrachting.

Sinds eind jaren 90 was het zo dat elke vorm van iemands lichaam seksueel en tegen de wil binnendringen als verkrachting kon worden gezien. Een tongzoen wordt nu geschaard onder het kopje 'aanranding van de eerbaarheid'.

De man die naar de Hoge Raad was gestapt omdat hij het niet eerlijk vindt dat hij voor verkrachting is veroordeeld, komt uit Harlingen. Hij zoende op 4 december 2008 een schoonmaakster in het Medisch Centrum Leeuwarden. Daarvoor kreeg hij een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.

Zijn advocaat Tjalling van der Goot noemt de uitspraak van de hoogste rechter 'voor de praktijk uiterst belangwekkend'. De gevolgen van een veroordeling voor verkrachting staan volgens de raadsman niet in verhouding tot de schade die ermee is aangericht. Zo is het bijvoorbeeld bijna niet mogelijk een verklaring van goed gedrag te krijgen.

De tongzoen-kwestie moet overigens nog wel een keer door de rechter bekeken worden. De Hoge Raad wil dat het gerechtshof in Arnhem beoordeelt of het om aanranding van de eerbaarheid van de schoonmaakster gaat. Behalve de tongzoen staan ook andere aanrakingen op de beschuldiging, meldde Van der Goot. Daarvan zegt de vrouw dat ze tegen haar wil zijn gebeurd, maar de Harlinger houdt vol dat zij ermee instemde.

Bron

maandag 11 maart 2013

Zuid-Korea en VS starten militaire oefening onder toegenomen spanning

Ondanks de toegenomen spanning met Noord-Korea, zijn Zuid-Korea en de Verenigde Staten begonnen aan hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefening. Noord-Korea beschouwt de zogeheten 'Key Resolve'-oefeningen, die tot 21 maart duren, als een provocatie, terwijl Zuid-Korea en de Verenigde Staten zeggen dat ze defensief van aard zijn.

De spanningen tussen Noord en Zuid-Korea zijn opgelopen nadat Noord-Korea vrijdag aankondigde de niet-aanvalsakkoorden met Zuid-Korea eenzijdig te herroepen. Die mededeling volgde op nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad, waarmee Noord-Korea gestraft wordt voor zijn derde nucleaire test vorige maand.

3.500 Amerikanen
Aan Key Resolve nemen 10.000 Zuid-Koreaanse en 3.500 Amerikaanse militairen deel, alsook gevechtsvliegtuigen en de geleide raketvernietigers USS Lassen en USS Fitzgerald, meldt het Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap. Volgens Yonhap wordt verwacht dat Noord-Korea in het hele land militaire oefeningen zal houden langs de grens tussen beide Korea's.

Bron
Lees ook: Noord-Korea neemt hotline met Zuid-Korea niet meer op

Goed hart wordt Afke fataal bij levenswerk in Ghana

Een hevig verlangen om de wereld beter te maken is de Groningse Afke Kuipers fataal geworden. De 25-jarige vrouw verbleef sinds een maand in Ghana om te strijden tegen kinderarbeid. Eén kogel van een gewapende overvaller op straat in de havenstad Tema maakte vrijdag abrupt een einde aan haar leven.

In de stad Groningen is de klap hard aangekomen. Voorzitter Martijn Boeve van Afkes studentenvolleybalclub Donitas spreekt vandaag in het AD van een enorme impact. 'Haar plotselinge dood brengt veel teweeg. Haar inzet bij ons tekent letterlijk haar persoonlijkheid en gedrevenheid.'

'Ze was hier actief in het bestuur, sportte zelf en was trainer. Alle leden kennen haar. Vrienden en kennissen zijn gisteren in een besloten bijeenkomst bij elkaar gekomen om ervaringen en foto's uit te wisselen. Dat zegt veel.'

Volgens Boeve drukt de dood van Afke alle leden weer met de neus op de feiten. 'Veel studenten doen dit soort vrijwilligerswerk of willen het gaan doen. Er wordt veel gepraat over de risico's. Nu komt het wel heel dichtbij.'Na tongzoen opgestapte wethouder pleegt zelfmoord

Voormalig wethouder Jo Dejong van Meerssen heeft zelfmoord gepleegd. De politie heeft dat gemeld. Het lichaam van Dejong werd maandagochtend in zijn huis in Ulestraten gevonden door een bekende.

De 58-jarige Dejong trad onlangs af als wethouder nadat hij een vrouwelijke gemeenteambtenaar tegen haar wil een tongzoen had gegeven. Dat gebeurde tijdens carnaval in een kroeg.

De gemeenteraad kwam een week geleden met een persverklaring waarin het schreef unaniem tot de conclusie te zijn gekomen dat er geen toekomst meer is voor politieke samenwerking met Dejong.

'Het gedrag van de heer Dejong is uitermate beschadigend voor de waardigheid van het publieke ambt van wethouder en het pleegt een ongewenste inbreuk op het vertrouwen van de inwoners in het openbaar bestuur van de gemeente Meerssen.'Saudi-Arabië: Vuurpeloton als alternatief voor onthoofding

Saudi-Arabië heeft de regionale autoriteiten toestemming gegeven om executies van terdoodveroordeelden te laten uitvoeren door vuurpelotons als alternatief voor onthoofding in het openbaar. Dat berichtten de Saudische media vandaag.

Volgens de krant Al Youm is de maatregel ingevoerd wegens een tekort aan zwaardvechters die de executies normaal uitvoeren.

Volgens een brief die naar de gouverneurs is gestuurd is executie door een vuurpeloton niet in strijd met de sharia, de islamitische wet, die in het land strikt wordt toegepast.

Bron

zondag 10 maart 2013

Troostende Ahmadinejad onder vuur: 'Ongepast en onislamitisch'

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad ligt in eigen land onder vuur. Hij is gefotografeerd terwijl hij de moeder troost van de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez. 'Onislamitisch', vinden religieuze conservatieven in Iran.

Ahmadinejad is te zien terwijl hij een vrouw troost tijdens de uitvaart van Chávez vrijdag. De vrouw is naar verluidt Elena Frias de Chávez, de moeder van de overleden president.

Volgens de religieuzen is knuffelen en het tonen van emoties 'ongepast voor de waardigheid van een president van een land als de Islamitische Republiek Iran'.

Bron zie foto


Honderden dode varkens uit rivier bij Shanghai gevist

De Chinese autoriteiten hebben zo'n negenhonderd dode varkens uit een rivier in de buurt van Shanghai gevist. De rivier is een drinkwaterbron voor de inwoners van de miljoenenstad.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld om te bepalen waar de varkens vandaan zijn gekomen. Op de website van de landbouwcommissie van Shanghai werd zaterdag gemeld dat er geen bewijs is dat de varkens in de rivier zijn gedumpt of dat ze zijn overleden als gevolg van een epidemie. De kwaliteit van het drinkwater in Shanghai wordt voorlopig extra in de gaten gehouden

Bron

Vaders verdrinken bij poging zoons te redden

Het Australische Victoria wordt opnieuw geteisterd door een hittegolf. Door de warmte trekken veel inwoners naar het strand. Daar lopen de strandgangers gevaar door de verraderlijke stromingen langs de Australische kust. In één dag tijd verdronken drie mannen, waarvan twee vaders die hun zoons van de verdrinkingsdood wilden redden.

Op het strand van St George River bij Lorne verdronk een 62-jarige man in een poging zijn twaalfjarige zoon te redden. Die werd meegesleurd door de stroming, belandde op open zee en dreigde te verdrinken. Zijn vader zwom naar zijn zoon toe, maar kwam zelf in de problemen. De toegesnelde politie kon alleen de zoon nog redden.

Zo'n 350 km naar het oosten vond een gelijksoortig incident plaats op het strand van Golden Beach. Nadat een jongen door een verraderlijke stroming werd verrast, aarzelde ook zijn vader geen moment. De man slaagde er in het kind te redden, maar kon zichzelf niet meer in veiligheid brengen. Uren later werd zijn lichaam gevonden en weer aan land gebracht.

In Victoria, nabij Rye, kwam een jonge snorkelaar om het leven. Hij werd meegesleurd door de golven. Een reddingshelikoper kwam in actie, maar reanimatiepogingen bleken, nadat de jongeman aan land was gebracht, vruchteloos. Volgens experts lieten veel mensen zich verleiden door het lage tij om te gaan zwemmen. Juist dan zijn de stromingen gevaarlijk.

Bron