Translate

zaterdag 9 maart 2013

'Buitenlandse gijzelaars Nigeria gedood'

Islamitische radicalen in Nigeria hebben zeven buitenlandse gijzelaars omgebracht. Dat is zaterdag bekendgemaakt, meldt SITE Monitoring Service die jihadistische websites in de gaten houdt.

De radicalen van de groepering Ansaru namen in februari een Brit, een Italiaan, een Griek en vier Filipino's gevangen bij een aanval op een bouwbedrijf.

Ze zouden zijn gedood omdat Nigeria en Groot-Brittannië hebben geprobeerd ze te bevrijden. Bij de verklaring in zowel het Engels als het Arabisch waren beelden geplaatst waarop naar verluidt de dode gijzelaars te zien zijn.

Bron

Britse toeristen in Dubai wacht vuurpeloton na 'martelbekentenis'

De drie Britse toeristen Grant Cameron, Karl Williams en Suneet Jeerh, allen 25 jaar oud, hangt mogelijk de doodstraf boven het hoofd. Ze worden door de autoriteiten van het rijke oliestaatje Dubai beschuldigd van drugsbezit. Hun advocaten stellen nu dat de politie hun bekentenissen heeft afgedwongen door middel van marteling.

Spice
Het moest een gezellige vakantie worden voor de drie Britse vrienden. Zij besloten afgelopen juli om samen naar Dubai af te reizen, waar ze een decadente BMW huurden om zich vervolgens te storten in het bruisende nachtleven van de stad. De vakantie eindigde in een nachtmerrie; de politie vond een grote hoeveelheid van het verboden middel 'Spice' in de kofferbak van hun auto.

Eenmaal aangekomen op het politiebureau werden de mannen in elkaar geslagen, stellen hun advocaten. De agenten zouden bij hun ondervraging elektrische schokken hebben toegediend op hun genitaliën. Vervolgens kregen ze een document voorgelegd dat zij moesten ondertekenen. De mannen begrepen echter niet wat erin stond, aangezien de tekst in het Arabisch was opgesteld. Het bleek later te gaan om een schuldbekentenis.


Brokstukken Chinese kunstmaan knallen tegen Russische satelliet

Een Russisch satelliet lijkt te zijn geraakt door brokstukken van een Chinese satelliet die Peking bij wijze van test zelf heeft beschoten, meldt de website space.com.

Op 11 januari 2007 voerde Peking een test uit om een satelliet uit te schakelen door met een raket zijn afgedankte weersatelliet Fengyun-1C te beschieten. Deskundigen waarschuwden dat het daarbij ontstane ruimteschroot tot botsingen kon leiden. Dat lijkt nu op 22 januari te zijn gebeurd, zo analyseerde het Center for Space Standards & Innovation in Colorado Springs.

Dat er iets was voorgevallen, bleek eerst uit een 'significante' wijziging van de baan van de 7,5 kilogram wegende Russiche nanosatelliet BLITS. Ook bleek de rotatiesnelheid om zijn as en de stand van het tuig te zijn veranderd.

Vaststaat dat het kunstmaantje met een of ander ruimteschroot is gebotst. Alles wijst in de richting van de Fengyun-1C.

In hoeverre de in 2009 voor laserexperimenten gelanceerde BLITS schade heeft geleden, is niet duidelijk.

Het is de tweede betekenisvolle botsing in de ruimte, aldus space.com. In februari 2009 raakte een Amerikaanse telecomsatelliet verwoest toen een afgedankte Russische militaire satelliet er tegenaan knalde. Het resultaat was weer extra-ruimteschroot.

De dreiging van ruimteschroot voor bemande en onbemande ruimtevaartuigen neemt steeds maar toe. Volgens space.com denkt men dat er ongeveer 600.000 objecten van meer dan 1 cm diameter rondom onze planeet wentelen, en tenminste 16.000 groter dan 10 cm.

Bron

vrijdag 8 maart 2013

Nederlandse moslimjongeren willen tegen Assad vechten

Steeds meer moslimjongeren in Nederland willen naar Syrië om daar te vechten tegen het regime. Dat is ook een gevaar voor de veiligheid van Nederland, zegt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) woensdag.

In Syrië woedt al 2 jaar een opstand tegen het bewind. Regeringsleger en opstandelingen slagen er niet in elkaar terug te dringen. De internationale gemeenschap kijkt toe en veroordeelt, maar grijpt niet in. Het CMO begrijpt de frustraties van jongeren over 'het onrecht dat de burgers van Syrië ondergaan'.

Volgens Yassin Elforkani van het contactorgaan 'liegen de beelden op al-Jazeera er niet om. We merken dat de strijd in Syrië meer leeft in de hoofden van jongeren dan andere conflicten, zoals Irak en Afghanistan. Het leeft op dit moment zelfs meer dan Palestina.'

De strijd in Syrië zal op een bepaald moment voorbij zijn. Dan keren de jongeren terug naar Nederland. 'In Syrië hebben ze een hele tijd met een geweer rondgelopen. Ze hebben daar rare, dodelijke ervaringen meegemaakt en zullen dus veel trauma's hebben. Het is de vraag hoe ze zich dan gaan gedragen in een harmonieuze samenleving zonder geweld. Dat kan een gevaar voor onze veiligheid zijn', concludeert Elforkani.

De inlichtingendienst AIVD sprak vorige maand vergelijkbare woorden. In de afgelopen maanden zijn meer jihadstrijders vanuit Nederland naar Syrië gegaan dan in heel 2011, zei hoofd Rob Bertholee toen. Volgens Bertholee wordt de strijd in Syrië geromantiseerd door propaganda op internet. 'Ik denk dat heel veel van de strijders vrij snel tot de ontdekking komen dat het minder romantisch is dan voorgesteld. Tegelijkertijd komen ze tot de ontdekking dat er geen weg terug meer is, want die kans krijgen ze niet.'

Bron

Saoedische prinses moet Franse rekening met juwelen betalen

Een Franse rechter heeft besloten dat drie opslagruimtes vol met luxe goederen mogen worden opgebroken om de inhoud te verkopen en de openstaande rekeningen van een Saoedische prinses af te betalen. Het gaat om juwelen, kunst, kleding en lederwaren die Maha al-Sudairi in Parijs heeft opgeslagen en bij elkaar waarschijnlijk twaalf miljoen euro waard zijn.

Al-Sudairi, de voormalige vrouw van de overleden Saoedische kroonprins Nayef bin Abdul-Aziz Al Saud, is de afgelopen jaren vaker in het nieuws gekomen doordat ze haar rekeningen niet betaalde. In juni vorig jaar verbleef ze samen met zestig man personeel zes maanden lang in het Shangri-La Hotel in Parijs. Ze had een hele verdieping afgehuurd, waarvoor ze in totaal zes miljoen euro had moeten afrekenen. Omdat ze dit heeft nagelaten, is het hotel samen met nog zes andere crediteuren naar de rechter gestapt.

Een van hen, is Cinqieme Etoile, een bedrijf dat de prinses dagelijks van dertig wagens met chauffeurs heeft voorzien. 'We stonden een half jaar lang elke dag voor haar klaar', verklaard een woordvoerder van het bedrijf tegenover de krant Le Parisien. 'We wachten nog steeds op betaling. De mensen die wij hadden ingehuurd om de klus te klaren hebben ons weer aangeklaagd omdat zij ook nog geen geld hebben ontvangen.'

Een rechter in Nanterre heeft nu opdracht gegeven drie opslagplaatsen die de prinses heeft gehuurd open te breken. De inhoud wordt in beslag genomen en eventueel geveild om de openstaande rekeningen te betalen. Het laatste woord is hier echter nog niet over gesproken: de prinses maakt aanspraak op diplomatieke immuniteit.

Bron
Lees ook: Spullen van prinses geveild wegens miljoenenschuld

Ondergronds stelsel vol wiet in Zeister bos

Onder een bosperceel aan de A28 in Zeist heeft de politie gistermiddag een ondergronds complex van werkruimtes en gangen vol hennep gevonden. Aan de oppervlakte was de wietfabriek, zo'n 30 meter groot, voor voorbijgangers niet te zien.

De politie kwam op het spoor van de plantage dankzij een anonieme tip. 2000 wietplanten bleken ondergronds te worden geteeld, via een professioneel aangelegd systeem. Een eigen aggregaat zorgde voor de stroomvoorziening.

De ingang van het complex bleek te liggen achter een hondenhok, met daarin 'een valse rottweiler'. De wietfabriek ligt in een verpauperd stukje bos, waar enkele oude caravans staan.

'Ongekend en nog nooit gezien,' reageert burgemeester Koos Janssen in het AD op de vondst van een ondergronds wietcomplex in de bossen. Hij kwam gistermiddag poolshoogte nemen bij het stelsel van gangen en werkruimtes dat de politie nabij de Ericaweg vond.Gevaar voor bioterrorisme dreigt

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moeten ziekenhuizen en laboratoria er alerter op worden dat bacteriën, virussen en parasieten waar ze mee werken, niet zomaar kunnen worden gestolen of ongeoorloofd worden aangeschaft. Dat schrijft De Telegraaf.

'De term bioterrorisme is niet het eerste waar je aan denkt als het gaat over de diagnostiek van ziekteverwekkers. Toch zouden instellingen door de bril van een bioterrorist moeten kijken om te voorkomen dat de zogenoemde biologische agentia simpelweg kunnen worden weggehaald', staat in het rapport 'Biorisk' van de IGZ.

Van de 88 door de IGZ onderzochte ziekenhuizen en 12 medisch microbiologische laboratoria in Nederland hebben er 51 biologische ziekteverwekkers in huis. Ruim de helft daarvan scoort onvoldoende bij een aantal procedures die te maken hebben met controle en toezicht.

Bron

'Priester wist door opleiding alles over seks'

Aankomende priesters kregen tussen 1900 en 1965 speciale lessen over seks. Alle standjes en technieken kwamen aan de orde, ook perverse kanten zoals seks met dieren, kinderen en dode mensen. Alles werd tot in detail weergegeven en niets bleef onbesproken. Dat schrijft directeur René Bastiaanse van het Brabants Historisch Informatiecentrum in een studie die deze week is verschenen.

'In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen was de katholieke geestelijkheid buitengewoon goed voorgelicht. Priesters vormden lange tijd de beroepsgroep met de meeste kennis over seksuele gedragingen', concludeert Bastiaanse in zijn boek Onkuisheid.

Bastiaanse baseert zich op de Latijnse lesboeken van het grootseminarie en de aantekeningen van bijna afgestudeerde priesterstudenten. De kennis over de 'tegennatuurlijke onkuisheid' was bedoeld om in de biechtstoel adequaat te kunnen reageren op bekentenissen van 'zondaars'.Israël woest om Nederlands 'bezettingslabel' op producten

Tot woede van Israël wil Nederland dat de etiketten op producten uit de bezette gebieden worden aangepast. Die streken horen niet bij Israël en de verpakkingen mogen dus niet zeggen dat de producten 'made in Israel' zijn, zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vrijdag. Discriminatie, vindt Israël.

Het gaat om producten uit de Syrische Golanhoogten, die Israël heeft geannexeerd, en uit de Palestijnse Westoever en Oost-Jeruzalem. Israël ziet het oosten van Jeruzalem als een onscheidbaar deel van zijn hoofdstad, maar dat is internationaal niet erkend en de Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad. In de Nederlandse winkels ligt vooral groente en fruit uit die gebieden.

'Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen. Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie', zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het ANP.

Israël waarschuwt voor onvoorziene gevolgen. 'Mensen in de supermarkt zien dit als een waarschuwing van hun regering tegen Israël. Dat creëert een gevaarlijk eenzijdig beeld van ons land', aldus Jeruzalem.donderdag 7 maart 2013

Ontvoerde blauwhelmen Syrië: we zijn in orde

De 21 Filipijnse vredesmilitairen, die woensdag op de Golanhoogvlakte werden ontvoerd door Syrische rebellen, zijn naar eigen zeggen veilig. 'Wij, het VN-personeel hier, zijn veilig en het Vrije Syrische Leger behandelt ons goed', zei een van de blauwhelmen in een video die donderdag op internet verscheen. 'We kunnen niet naar huis, omdat de regering van president Bashar Assad niet stopt met bombarderen.'

In een andere video zegt een van de blauwhelmen dat hun konvooi woensdag onder vuur werd genomen. 'We stopten en burgers hebben ons voor onze eigen veiligheid geholpen en op verschillende plekken ondergebracht.'

Een woordvoerder van de Martelaren van Yarmouk-brigades, die de vredesmilitairen vasthouden, zei tegen persbureau AP dat alle 21 vredesmilitairen 'in goede gezondheid' verkeren. 'We beschouwen ze als gasten', zei hij. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist dat de blauwhelmen onmiddellijk worden vrijgelaten.

De militairen waren ongewapend en bezig met een logistieke missie toen zij door de rebellen werden onderschept. De vredesmilitairen zijn gelegerd op de Golanhoogvlakte om toezicht te houden op het staakt-het-vuren tussen Israël en Syrië.

Bron

Gevangenissen Canada vol met Inuit en First Nations

In Canada is onthutst gereageerd op de dramatische criminaliteitscijfers onder de oorspronkelijke bevolking. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal bajesklanten onder hen met meer dan 40 procent, zo hebben de Canadese gevangenisautoriteiten donderdag naar buiten gebracht.

De oorspronkelijke bewoners vormen daarmee bijna een kwart van de gevangenispopulatie, terwijl ze maar 4 procent van de Canadese bevolking uitmaken. In Canada leven ongeveer 1,2 miljoen 'inheemsen'. Het zijn Inuit (eskimo's), Métis (indianen) en zogeheten First Nations.

Onder deze groepen is de werkloosheid hoog. Ook mankeert er veel aan de gezondheidszorg, scholing en veiligheid.

Belediging van mensenrechten
Canadese politici hebben onthutst gereageerd op de cijfers. Ze spreken van 'een schokkende aanklacht' tegen de federale regering van Canada omdat die er niet in slaagt de positie van de oorspronkelijke bewoners te verbeteren. 'Dit is een belediging van de mensenrechten in Canada', zei oppositiepolitica Jean Crowder.

Bron

Diefstal via internet nekt zzp'er

Internetcriminelen hebben het in toenemende mate voorzien op eenmansbedrijven en kleine ondernemingen. Er zijn al zzp'ers failliet gegaan doordat hun bankrekening werd geplunderd. En de banken vergoeden niets meer. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

'Toen ik inlogde voor het internetbankieren, kreeg ik een scherm in beeld voor een extra veiligheidsprocedure. Dat zag er uiterst professioneel uit, precies zoals de Rabosite. Ik moest een vijfcijferige code intoetsen en op de S van signeren drukken', zegt garagehouder Sanne Koops tegen het Algemeen Dagblad.

Koops had aanvankelijk geen argwaan. Maar die code bleek een bedrag te zijn van meer dan 10.000 euro. Toen ze daar achterkwam, was het merendeel van haar werkkapitaal al overgeschreven naar een bankrekening in Polen. 'Ik heb direct de bank gebeld die meteen de rekening heeft geblokkeerd. Maar het was te laat.' Ze kreeg uiteindelijk het geld terug. 'Maar die blokkade was lastig voor de normale bedrijfsvoering.'

Bij eenmanszaken meer te halen dan bij grote ondernemingen
Met dezelfde slinkse wapens waarmee internetcriminelen consumenten via het web geld proberen af te troggelen, slaan ze ook toe bij ondernemers. Zij hebben het vooral voorzien op eenmanszaken en kleine MKB-bedrijven. 'Daar valt meer te halen dan bij particulieren,' zegt Ton Geuzendam, adviseur veilig ondernemen bij de Kamer van Koophandel.

'Grote ondernemingen hebben afdelingen systeembeheer en financiën die oppassen dat er niets misgaat. Maar een MKB-bedrijf met tien man, of een zzp'er, zal dat allemaal zelf moeten doen. Criminelen weten dat. Zeker bij zzp'ers kan de klap hard aankomen. Een internetdiefstal kan zo leiden tot een faillissement. Dat is al voorgekomen.'

Banken helpen steeds minder
De banken zijn volgens Geuzendam 'lang niet zo scheutig meer met hulp' als vroeger. Om internetbankieren ook bij bedrijven te laten inburgeren, werd tot voor kort bij fraude vaak coulant vergoed, maar die coulance is inmiddels voorbij. 'Hoewel er uitzonderingen zijn, wordt in de meeste gevallen helemaal niets meer terugbetaald. Gedupeerden moeten zelf aantonen geen schuld te hebben aan de kraak, maar zie dat maar eens te bewijzen. Ik begrijp de banken wel. Sinds een jaar lopen er reclamespots om te waarschuwen tegen cybercriminaliteit. De banken vinden nu dat consumenten en bedrijven voldoende op de hoogte zijn van de gevaren van internetbankieren.'

'Aan de andere kant worden bedrijven door de banken gedwongen gebruik te maken van internetbankieren. Dat maakt banken medeverantwoordelijk, omdat dat nooit honderd procent is te beveiligen.'

Bron

Lichaam van Chávez wordt permanent tentoongesteld

Het lichaam van de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez wordt gebalsemd en permanent tentoongesteld in een glazen lijkkist. Dat heeft de Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro donderdag gezegd.

Het lichaam van Chávez wordt tentoongesteld in het Museum van de Revolutie, vlakbij het presidentiële paleis, net zoals bij de revolutionaire leiders Mao Zedong en Lenin, aldus Maduro. De komende zeven dagen wordt het lichaam nog opgebaard in de militaire academie.

De socialist Chávez overleed dinsdag na een jarenlange strijd tegen kanker. Tienduizenden Cubanen hebben vandaag bij een monument in Havana de laatste eer betuigd aan de overleden president. Chávez was de belangrijkste internationale bondgenoot van Cuba en een goede vriend van de gepensioneerde Cubaanse leider Fidel Castro.

De duizenden Cubanen vormden een lange rij op het Plaza de la Revolución, het Plein van de Revolutie. Sommigen salueerden voor een foto van Chávez. Anderen huilden zachtjes. In de hele stad hingen de vlaggen halfstok.

Bron
Bekijk deze video: Lichaam Chavez niet gebalsemd

woensdag 6 maart 2013

Volgende week grote kans op sneeuw

Gisteren had Nederland nog te maken met een warmterecord, maar vanaf dit weekend lijkt het winterweer terrein te winnen. 'Maart roert zijn staart, zeggen ze niet voor niets', aldus Michiel Severin van Weerplaza. Op zondag nadert een koufront vanuit het noordoosten en zullen de temperaturen dalen tot rond het vriespunt.

De hele komende week krijgen we te maken met kwakkelend winterweer. De kans op een winterse bui is volgens Severin groot. De vraag is alleen wanneer en waar er precies sneeuw gaat vallen.

'Vanaf zondag is de kans al aanwezig en ergens volgende week zit er misschien wel een dagje sneeuwpret in'. Met een krachtige en zeer koude wind uit oost tot noordoost trekt de winter in het weekend vanuit Groningen het land binnen. Zaterdag wordt het nog 10 graden in Limburg, maar slechts 3 of 4 graden in het noorden. Vanaf zondag liggen de temperaturen rond het vriespunt en dat blijft de hele week zo. 'Overdag zal de temperatuur tot iets boven het vriespunt liggen en 's nachts er net onder'.

Niet uitzonderlijk
Met zo'n mooie lentedag als gisteren met temperaturen rond de 15 graden lijken kou en sneeuw uitzonderlijk in maart. Maar niets is minder waar. In de nacht van 4 maart 2005 werd het volgens Weerplaza zelfs -21 graden in de Noordoostpolder. En tot in de loop van de maand mei kan het volgens Severin zelfs nog vriezen.

'Volgens de weermodellen zit er de komende twee weken geen lenteweer zoals gisteren in. Wat het weer daarna gaat doen is nog maar de vraag, maar het is dus nog even door de zure appel heen bijten.'

Bron

Chinese autodief wurgt in wagen achtergelaten baby

Een Chinese autodief heeft een twee maanden oude baby gewurgd en verstopt in de sneeuw, nadat hij erachter kwam dat de door hem gestolen auto niet leeg bleek te zijn. Op de achterbank bevond zich een kinderzitje met daarin de baby.

Duizenden politieauto's en taxi's zetten de achtervolging in op de dief, maar de jacht bleef zonder resultaat. Een dag later meldde de man zichzelf bij de politie. De moord heeft tot een storm van verontwaardiging geleid in China. De gebeurtenis haalde de voorpagina van alle kranten.

De ouders hadden hun twee maanden oude zoontje in Changchun, in het noordoosten van China, tien minuten alleen achtergelaten in de auto, met de motor nog aan.

Bron

Wetenschappers bijna zeker dat Higgs-boson inderdaad gevonden is

Wetenschappers zijn bijna zover dat ze kunnen concluderen dat het deeltje dat vorig jaar werd gevonden met de deeltjesversneller van het Europese onderzoekscentrum CERN in Genève daadwerkelijk het illustere Higgs-boson is. Dat hebben de wetenschappers woensdag gezegd op een persconferentie in de Italiaanse Alpen, waar de vorderingen van het onderzoek werden toegelicht.

Het elementaire deeltje, waar lange tijd over werd getheoretiseerd, zou verklaren waarom alles in het heelal massa heeft en wordt ook wel de missende bouwsteen van de natuurkunde genoemd. Vorig jaar juli maakten wetenschappers bekend dat ze met behulp van de deeltjesversneller, de Large Hadron Collider, een deeltje hadden aangetroffen dat erg leek op het Higgs-deeltje. Sindsdien is de wetenschap op zoek naar de bevestiging van de vondst.

Bron

Drones speurden naar inbrekers Harlingen

De politie heeft onbemande vliegtuigjes ingezet boven Harlingen om inbrekers te zoeken. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Dit gebeurde in december afgelopen jaar en in februari van dit jaar. De drones zijn van Defensie en worden op verzoek van de politie ingezet.

Harlingen werd de afgelopen jaren geteisterd door inbraken.

Bron

dinsdag 5 maart 2013

Marsrover Curiosity kampt met ernstige computerstoring

Het verkenningswagentje Curiosity op Mars kampt met een ernstige computerstoring. Dat hebben onderzoekers van de NASA maandag meegedeeld. Het is de grootste tegenslag waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie tot nu toe tijdens de missie te maken heeft gekregen.

Het defecte computersysteem, dat zich afgelopen woensdag aandiende, is mogelijk te wijten aan straling. Door de storing moest de eerste poging worden afgebroken om poeder uit het binnenste van een steen te analyseren. Technici hopen dat de Curiosity later deze week weer op beperkte schaal wetenschappelijke proeven kan uitvoeren.

Back-up
Nadat woensdag de uitslagen van vier analyses van stofmonsters waren binnengekomen, werden de activiteiten van de Marsrover acuut stilgelegd, op de meest essentiële na. Dit weekeinde onderging het wagentje een elektronische hersentransplantatie toen het back-upsysteem aan boord werd opgestart.

Sinds maandag worden een voor een alle onderdelen getest. Ook het defecte computersysteem wordt bestudeerd. Tot nu toe nemen technici aan dat een geheugenkaart een opdonder heeft gehad door een overdosis straling. Ze willen het oude systeem repareren, zodat het in de toekomst op zijn beurt als back-up kan fungeren.

Leven
Het 2,5 miljard dollar (bijna 2 miljard euro) kostende wagentje landde op 6 augustus 2012 op Mars. Het zou in twee jaar moeten analyseren of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

Bron

Piloot schrikt van 'drone' bij New York

Een piloot van een passagiersvliegtuig is boven New York geschrokken van een onbemand vliegtuigje dat erg dicht bij zijn toestel zou zijn gekomen. De FBI onderzoekt de zaak, meldden Amerikaanse media dinsdag.

De piloot van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia beweert dat hij de 'drone' zag vliegen toen hij maandag de landingsbaan van John F. Kennedy International Airport naderde. Het onbemande toestelletje, ongeveer 1 meter groot, zou op bijna 500 meter hoogte hebben gevlogen op slechts zo'n 60 meter van het passagierstoestel.

Op geluidsfragmenten is de verbaasde piloot te horen: 'We zagen een drone, we zagen een onbemand vliegtuig'. Als de ogen van de piloot hem niet hebben bedrogen, is de herkomst van het vliegtuigje een raadsel. Modelvliegtuigjes mogen niet veel hoger vliegen dan 100 meter, terwijl verder vooral het Amerikaanse leger onbemande vliegtuigen inzet.

Bron

'Mogelijk meisje ontvoerd in Soerendonk'

De politie is dinsdag in Brabant met tientallen agent op zoek geweest naar een zwart bestelbusje waarin een meisje zou zijn ontvoerd. De zoektocht heeft niets opgeleverd. Ook heeft nog steeds niemand zich gemeld die zijn of haar dochter kwijt is.

Rond 16.15 uur kreeg de politie de melding binnen dat een meisje, van wie geschat wordt dat ze ongeveer 6 jaar is, door een gezette, kalende, grijze man van ongeveer 55 jaar zou zijn meegenomen in een zwart busje. Het busje zou vervolgens richting Budel zijn gereden.De politie heeft een burgernetmelding verspreid.

Het onderzoek leverde niets op. Rond 21.00 uur is de zoektocht beëindigd. Wel wordt nog verder onderzoek gedaan naar de melding.

Kinderlokker
De politie neemt de melding serieus, omdat er de voorbije dagen al vaker werd gesproken over de aanwezigheid van een 'kinderlokker'. Basisschool St. Joan heeft maandag ouders per brief gewaarschuwd voor een man. Vorige week donderdag zou hij een kind hebben gevraagd mee te gaan naar zijn auto. De gezette man zou haar naar school brengen.

In september schijnt dezelfde man ook actief te zijn geweest in Soerendonk. Toen zijn twee kinderen door hem benaderd.

Bron

Ikea haalt taarten uit handel wegens poepbacterie

Ikea heeft de verkoop van amandeltaarten met chocolade en butterscotch in Nederland en 22 andere landen uit voorzorg gestaakt, nadat in China coliforme bacteriën in het gebak waren aangetroffen. Dat zei een woordvoerder van Ikea Nederland dinsdag.

Coliforme bacteriën komen voor in uitwerpselen van mensen en dieren. De verontreinigde partijen zijn op last van de Chinese autoriteiten vernietigd. Volgens Ikea bestond er geen gevaar voor de volksgezondheid.

De besmette partijen werden al in november in China aangetroffen. Door interne miscommunicatie raakte de internationale organisatie van de Zweedse meubelketen pas maandag op de hoogte. Toen werd de verkoop in de 23 landen onmiddellijk gestaakt, aldus de woordvoerder.

Het gebak werd geleverd door Almondy, een Zweedse leverancier van Ikea. Ikea gaat zelf testen uitvoeren om na te gaan of het gebak dat het nog in voorraad heeft, ook is verontreinigd.

Een week geleden maakte Ikea bekend in bijna heel Europa te stoppen met de verkoop van Zweedse gehaktballen, nadat Tsjechische autoriteiten paardenvlees in balletjes hadden aangetroffen.

Bron

Franse politie vindt 700 liter bloed in garage

De politie heeft een lugubere ontdekking gedaan bij een begrafenisondernemer in de Pyreneeën. Agenten troffen in de garage van de man 700 liter bloed aan in tonnen.

De agenten deden een huiszoeking bij de man en deden de bizarre ontdekking. Naast het bloed werden nog ander 'menselijk afval' aangetroffen. De begrafenisondernemer tapte het bloed af na het balsemen van de lichamen. Hij deed dat niet in speciale containers of zakken, maar gewoon in tonnen.

De Fransman verwerkte jaarlijks 700 lichamen. De politie vermoedt dat hij ander 'menselijk afval' gewoon gedumpt heeft in de Pyreneeën. 'Hij kon de kosten voor het ophalen van het bloed door een gespecialiseerde firma niet betalen', zegt een politiebron in de krant L'Independent.

Hij beschikte niet over een vergunning en werd aangeklaagd voor 'het illegaal uitoefenen van een beroep en het dumpen van menselijk afval'.

Bron