Translate

donderdag 7 februari 2013

Baasje gezocht voor hond met 'menselijk gezicht'Tonik gaat door het leven als de hond met het 'menselijk gezicht'. De Amerikaanse Tonik, zoals deze kruising tussen een poedel en Shih Tzu is genoemd, hoopt dat hij iemands hart raakt zodat hij geadopteerd kan worden.

Tonik is recent gered uit een zogenaamde 'kill shelter' in Kentucky, een verblijfplaats waar hij een gewisse dood zou sterven. Dit meldt de Huffington Post.

Momenteel bevindt hij zich in veiligere oorden: in het Homeward Bound Animal Welfare Group in Mishawaka, Indiana. Dat is een soort van toevluchtsoord voor dieren.

Voor de geïnteresseerden: Tonik moet 250 dollar kosten en is ook op te pikken in Mishawaka, aangezien de Animal Welfare Group de dieren zelf niet mag verschepen.

Meer foto's van Tonik zijn te vinden op de website van de professionele fotograaf Renny Mills.

Bron

30.000 ton haring ter waarde van 25 miljoen euro gestiktIn een fjord van het IJslandse schiereiland Snæfellsnes is een ecologische ramp gebeurd. Door een grote vuilstort en de constructie van een grote brug over het fjord kregen haringen in de omgeving te weinig zuurstof. Ontelbare haringen zijn hierdoor gestikt. In totaal zou in enkele maanden tijd al zo'n 30.000 ton haring gestorven zijn door de menselijke ingrepen. Zo'n 25 miljoen euro haring zou al verloren zijn gegaan.

Vissers halen nabij Kolgrafafjorour met grote bakken zoveel mogelijk dode haring uit het fjord. Miljoenen kilo's haring drijven op het water van het fjord. Volgens de plaatselijke bioloog Robert Arnar Stefansson liggen er zo'n 7.000 ton haring op de oever en nog veel meer op de bodem van het fjord.

Gestikt
In december was er al een eerste keer een grote hoeveelheid haring aangespoeld in het fjord. De oorzaak wordt telkens gezocht bij een vuilstort in de buurt en de constructie van een brug over het fjord. Die zou de zuurstof van de vissen weggenomen hebben, waardoor ze massaal gestikt zijn.

De ecologische en economische gevolgen zijn nauwelijks te overzien. De overheid besliste al om schoolkinderen te laten helpen bij het opruimen van de tonnen dode haring die dan verwerkt kunnen worden tot dierenvoer. Zo kon al zo'n 30 ton haring verwijderd worden. De bewoners van het fjord in het westen van IJsland klagen ook over de indringende geurhinder.

Helft export
Over de grootschalige opruimoperatie zijn de bevoegde diensten nog aan het kibbelen. Er wordt wellicht geopteerd voor een natuurlijke ontbinding van de haringen. Vogels werden ook naar het fjord gelokt, maar er wordt gevreesd dat de visolie van de aftakelende haringlijken schadelijk kan zijn voor de vogels. Visvangst is cruciaal voor de IJslandse economie en vertegenwoordigt liefst de helft van de export van het eiland. De regering heeft dan ook al financiële steun beloofd voor de getroffen vissers.

Bron

Chinees laat baby doodrijden na ruzie rond gezinsplanning

Een Chinees jongetje van amper dertien maanden is gestorven, nadat een ambtenaar van gezinsplanning met zijn bestelwagen over de baby was gereden. De chauffeur en een plaatselijke politicus werden aangehouden.

In China mag je in vele gevallen maar één of twee kinderen hebben. Een tweede of derde kind kan je op een boete van zo'n 3.500 euro te staan komen. De omstreden maatregel werd dertig jaar geleden ingevoerd om de snelle bevolkingsgroei in te perken.

Elf Chinese ambtenaren van gezinsplanning eisten dat de moeder van de baby, Li Yuhong uit de plattelandsprovincie Zhejiang, de boete voor hun derde 'onwettige' kind zou betalen. Anders zou ze opgepakt worden.

Het kwam maandag tot een schermutseling tussen ambetenaren en de vader van het gezin, de 39-jarige Chen Liandi. Die liet plots het jongetje voor de wielen van de bestelwagen vallen. De baby werd overreden en stierf dinsdag in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak.

China pakte het in de jaren 80 nog gruwelijker aan dan met een boetesysteem. Toen werden er gedwongen abortussen en sterilisaties uitgevoerd en gezinswoningen vernietigd.

Vele Chinezen geloven dat het controversiële systeem langzaam zal verdwijnen. De stedelijke bevolking wordt rijker en kiest uit zichzelf vaker voor kleinere gezinnen.

Bron

woensdag 6 februari 2013

Propagandafilmpje N-Korea toont aanval op New York

Het Noord-Koreaanse regime heeft op YouTube een filmpje laten plaatsen waarin een aanval op New York wordt getoond. De video wordt begeleid door de vrolijke tonen van de karaoke-versie van het oer-Amerikaanse lied We Are the World.

Het filmpje is geplaatst door Uriminzokkiri, die nieuw en propaganda namens de Noord-Koreaanse staatszender op internet zet. De beelden worden gezien als verdere provocatie van de Verenigde Staten, die een aangekondigde kernproef van Noord-Korea scherp hebben veroordeeld.

Raket
In het begin van het filmpje is een jongeman te zien die in een droom aan boord zit van een Noord-Koreaanse spaceshuttle. Er verschijnt een raket van hetzelfde type als die in december door Noord-Korea werd gebruikt voor een test, die eveneens door de internationale gemeenschap werd veroordeeld.

De raket vliegt eerst in een baan rond de aarde, waarna een aanval volgt op een dichtbevolkte stad die met een Amerikaanse vlag overdekt is. Daar gaan wolkenkrabbers in vlammen op en zijn dikke rookpluimen te zien boven de skyline van hoogstwaarschijnlijk New York.

Rookwolken
De Koreaanse tekst die vervolgens in beeld verschijnt, betekent: 'Ergens in de Verenigde Staten stijgen zwarte rookwolken op. Het lijkt erop dat het nest van het kwaad in brand staat door een vuur dat het zelf heeft aangestoken.'

De video eindigt met de jongeman, die ervan overtuigd lijkt dat zijn droom zeker zal uitkomen. 'Ondanks alle pogingen van de imperialisten om ons te isoleren en te verpletteren, zal er nooit iemand in staat zijn om het volk te stoppen dat op weg is naar de finale overwinning.'


Bron

Dronken Indiër bijt dochter neus en lippen af

Een dronken Indiër heeft zijn 5 maanden oude dochter eind januari dodelijk verwond door een deel van haar neus en lippen af te bijten. De baby overleed woensdag in een ziekenhuis in de noordwestelijke deelstaat Rajasthan, nadat zij 's nachts ademhalingsproblemen had gekregen, meldde de Indiase nieuwszender NDTV.

De man is gearresteerd en wordt aangeklaagd voor moord. Hij had eind januari, toen het misdrijf werd gepleegd, eerst zijn vrouw aangevallen.

Bron

Neuroloog stuit op storing in 'crimineel brein

De vooraanstaande neuroloog Gerhard Roth beweert letterlijk de kiem van het kwaad te hebben ontdekt in het brein van misdadigers. Dat bericht de website van de Britse krant The Telegraph.

In opdracht van de Duitse overheid onderzocht Roth jarenlang de hersenen van veroordeelde moordenaars, verkrachters en andere criminelen. Met röntgenstralen stuitte hij telkens op een donkere materie in dat deel van de hersenen dat onder meer gevoelens van medeleven en verdriet regelt. Volgens de Duitser een teken dat misdadig gedrag wortels heeft in de genetica.

De misdadigers kregen filmpjes te zien terwijl hun hersenactiviteit gemeten werd. 'Bij het bekijken van gewelddadige scènes lieten ze geen emoties zien en ook in het brein - waar gevoelens van empathie en verdriet worden opgewekt - gebeurde er niets.'


dinsdag 5 februari 2013

Deskundigen vrezen voor toekomst van ijsberen

Experts vrezen dat een doemscenario voor ijsberen snel dichterbij komt. Ze vragen regeringen om snel een plan uit te werken voor als het echt zover komt. Doordat het noordpoolijs steeds sneller smelt en het ijsseizoen steeds korter wordt, is er maar weinig meer nodig om de ijsberenpopulatie sterk te doen krimpen, zegt Andrew Derocher van de Universiteit van Alberta in Canada.

Samen met elf andere ijsbeerspecialisten roept hij in het tijdschrift Conservation Letters regeringen op om op het ergste voorbereid te zijn.

 is een feit dat het vroege smelten en het late dichtvriezen van het zee-ijs, en ook de algemene daling van de hoeveelheid ijs, hun tol eisen', zegt Derocher. 'We willen dat regeringen beschermings- en beheersplannen voor de ijsbeer klaar hebben voor als een worstcasescenario in de klimaatwijziging zich voordoet.'

In een zeer slecht ijsjaar kunnen honderden ijsberen in de Hudsonbaai gedurende langere tijd vast komen te zitten op het land. 'Daardoor kan in één jaar de helft van een populatie verdwijnen', zegt Derocher.


Amerikaanse gevangenissen barsten uit hun voegen

De afgelopen dertig jaar is het aantal Amerikaanse gevangenen zodanig gestegen, dat de overbevolking haar tol begint te eisen. Onderzoekers van het Amerikaanse Congres luiden de alarmklok.

Volgens de Congressional Research Service (CRS) is de populatie in federale gevangenissen in drie decennia tijd van 25.000 naar 219.000 geklommen, ofwel een stijging van 790 procent. Vele jaren hebben de VS veel meer mensen opgesloten dan welk land ook. Vandaag zitten er 716 op 100.000 Amerikanen in de cel.

"Dit is een van de grootste mensenrechtenproblemen in de VS. Veel mensen die in contact komen met het gerecht hebben immers een laag inkomen en behoren tot een etnische minderheid. Ze zijn vaak vergeten door de maatschappij", verklaart Maria McFarland van het Amerikaanse programma bij Human Rights Watch.

De laatste jaren belandden er volgens haar meer jongeren en echt oude mensen achter de tralies. "Vorig jaar zaten er ongeveer 95.000 minderjarigen in de gevangenis, zonder de jongeren in de jeugdinstellingen mee te rekenen. En van 2007 tot 2011 groeide de groep van gevangenen ouder dan 64 jaar 94 keer sneller aan in vergelijking met de gewone gevangenisbevolking."


Dolfijnen helpen zeehondje tegen stroom in te zwemmen

Een zeehondpup bevond zich in een moeilijke situatie nabij de kust. Het arme dier was niet sterk genoeg om tegen de sterke stroming in te zwemmen, maar gelukkig kwamen enkele dolfijnen ter hulp. Het schouwspel werd toevallig gefilmd door de Canadese natuurzender Oasis HD.

Toen de dolfijnen de kleine zeehond in de gaten kregen, aarzelden ze niet om hem te helpen. Ze duwden hem in de juiste richting, tot een punt waarop de stroming verzwakte. Dit is het zoveelste bewijs dat dolfijnen sociale dieren zijn, die dankzij hun inlevingsvermogen andere dieren in nood kunnen helpen.

Vorige week nog brachten we nog het verhaal dat enkele dolfijnen een vlot vormden zodat ze een stervend groepslid niet hoefden achter te laten. Ook verschillende mensen hebben al melding gemaakt hoe ze op zee gered werden door dolfijnen. In april vorig jaar getuigden zo nog drie mannen in het programma 'I Survived' op Biography Channel, hoe een groep dolfijnen hen beschermde tegen haaien, nadat hun bootje gekapseisd was.

Bron