Translate

zaterdag 19 januari 2013

Zeer dikke doden kunnen naar paardencrematoriumOverledenen met ernstig overgewicht kunnen binnenkort worden gecremeerd in het paardencrematorium Westerhout in Beverwijk. Eigenaar Paul van Eerden heeft daarvoor een vergunning aangevraagd. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad.

Zwaarlijvige mensen tot 300 kilo kunnen straks in Westerhout terecht. De eigenaar spreekt zelf van 'een unicum", omdat mensen met een dergelijk gewicht op dit moment nergens kunnen worden gecremeerd, alleen begraven.

De Nederlandse Obesitas Vereniging heeft gemengde gevoelens over de mogelijkheid. Het klinkt weinig respectvol, een paardencrematorium, maar 'alles hangt af van hoe het crematorium de uitvaart uitvoert", aldus bestuurslid Bercovitz in het Eindhovens Dagblad.

Bron zie foto

Hans van Baalen bij mislukte moordaanslag in Bulgarije (video)

Een onbekende man heeft zaterdagochtend in de Bulgaarse hoofdstad Sofia geprobeerd oprichter en voorzitter Ahmed Dogan van de Beweging voor Rechten en Vrijheden te vermoorden. Dat liet VVD'er Hans van Baalen weten aan het ANP. Hij zat op het moment van de mislukte aanslag naast Dogan.

 De aanslag vond plaats in het Nationaal Cultuurpaleis, waar een partijcongres wordt gehouden. Van Baalen is er als voorzitter van de Liberale Internationale, een organisatie van liberale partijen. Volgens Van Baalen kwamen een man hard aanlopen en richtte hij van dichtbij een pistool op Dogan toen die een speech hield. Van Baalen zou direct na Dogan de zaal toespreken.

Het vuurwapen weigerde dienst, waarna omstanders de man hardhandig tegen de grond werkten. 'Er is niemand gewond geraakt, behalve hij', aldus Van Baalen. Hij voegde eraan toe blij te zijn dat het congres doorgaat. 'Een moordenaar moet er niet voor kunnen zorgen dat het congres wordt gestopt.'


vrijdag 18 januari 2013

Fukushima krijgt grootste windmolenpark ter wereld

Om minder afhankelijk te zijn van nucleaire energie plant Japan de bouw van het grootste windmolenpark op zee ter wereld. Het complex zal ironisch genoeg vlakbij de beruchte kerncentrale van Fukushima worden aangelegd.

Japan wil tegen 2020 in totaal 143 windturbines voor de kust van Fukushima plaatsen. De molens komen op zo'n 16 kilometer in zee te staan. Het enorme park moet een capaciteit hebben van 1 gigawatt. Daarmee wordt het groter dan de London Array, momenteel het grootste park in aanbouw.

Opvallend is dat de enorme turbines niet in de bodem geplaatst zullen worden, maar op een drijvende constructie die met ankers op zijn plaats wordt gehouden. Dat is niet alleen goedkoper, maar beschermt de turbines ook beter tegen aardbevingen en tsunami's. Als het park op volle kracht draait, zal de stroom verdeeld worden via de hoogspanningsleidingen van de vernielde kerncentrale.Griep gebruikt 'alarmklok' om niet ontdekt te worden

Het griepvirus gebruikt een 'klok' om ervoor te zorgen dat het niet wordt ontdekt door het menselijk imuunsysteem.

Het griepvirus dringt cellen binnen, vermenigvuldigt zich en springt over naar andere cellen voordat het imuunsysteem in de gaten heeft dat het er is. Onderzoekers verbonden aan het Mount Sinai-ziekenhuis in New York ontdekten dat het virus een soort biologische klok gebruikt om te weten wanneer het moet overspringen zonder ontdekt te worden, meldt New Scientist.

In een van de genen van het virus is een eiwit aanwezig dat er voor zorgt dat het virus 'weet' wanneer het tijd is. Het maakt meestal maar een soort eiwit aan, maar af en toe een zogenaamd NEP-eiwit, dat het signaal is om over te springen op een andere cel. De onderzoekers slaagden erin de aanmaak van het NEP-eiwit te versnellen of te vertragen, en zo de alarmklok van het virus te reguleren.

Vervolgens werd gekeken hoe het virus zich zou gedragen op longcellen in het laboratorium. Werd het NEP-eiwit te langzaam aangemaakt, dan kon het imuunsysteem het virus op tijd onschadelijk maken. Werd het sneller aangemaakt, dan was het virus het imuunsysteem te snel af. 'Het griepvirus heeft ongeveer acht uur de tijd om zich effectief te verspreiden, voordat het imuunsysteem wordt gealarmeerd', zegt Benjamin tenOever, een van de onderzoekers.


donderdag 17 januari 2013

Cameron stelt toespraak in Nederland uit vanwege gijzelingsdrama Algerije

De Britse premier Cameron stelt de toespraak die hij aanstaande vrijdag in Nederland zou houden uit vanwege het gijzelingsdrama in Algerije. Dat is zojuist bekendgemaakt.

Premier Mark Rutte heeft laten weten 'uiteraard alle begrip' te hebben voor het besluit van Cameron. Rutte wenst hem daar alle sterkte bij en begrijpt dat zijn prioriteit nu bij de situatie in Algerije ligt, zei een woordvoerder van Rutte donderdagavond. Cameron zou vrijdagochtend eerst in Den Haag bij Rutte langsgaan om vervolgens later op de dag in Amsterdam een toespraak over de Europese Unie te houden.

Cameron zou zijn visie op de EU geven in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De premier waarschuwde dat de Britten zich moeten voorbereiden op slecht nieuws over de gijzelingsactie in Algerije.

Gijzelaars
Tientallen gijzelaars worden in Algerije bij een gasveld door islamitische strijders vastgehouden. Het leger van Algerije zou het gasveld hebben aangevallen met een helikopter, maar er heerst al de hele dag onduidelijkheid over eventuele slachtoffers. Volgens de Algerijnse staatsomroep zouden er bij de actie doden zijn gevallen, maar details werden niet gegeven. Een woordvoerder van de gijzelnemers zei dat er van de ongeveer 40 buitenlandse gijzelaars er na een ingreep door het Algerijnse leger nog 7 in leven zouden zijn.

Bij het gijzelingsdrama zouden ook Britten betrokken zijn. Volgens Cameron is er sprake van een 'zeer onzekere situatie', maar hij trad verder niet in detail. De gijzelingsactie zou een vergelding zijn voor de Franse militaire acties in buurland Mali.


Eindelijk bedankje voor heldin MoniquePeinzend of ze haar doodzieke moeder nog moest laten opereren en hoe ze verder moest na het faillissement van haar snoepwinkel reed Monique Speetjens (46) naar huis toen voor haar een auto het water in reed. Ondanks een hoofd vol zorgen redde ze een moeder en dochtertje uit de ijskoude vaart. Gisteren werd ze gehuldigd.

Ze kwam direct in actie toen ze op de Oudeweg in Nootdorp een auto de vaart in zag rijden. 'Andere mensen bleven gewoon in de auto zitten,' vertelt Speetjens aan het AD. ' In de auto trof Speetjens Annette van de Poel aan, die compleet verward en in shock achter het stuur zat. Achterin keek haar 8-jarige dochtertje Dana verbaasd toe hoe het koude slootwater langzaam de auto in stroomde.


Intensief peuteronderwijs Rotterdam van start

Hoogwaardiger peuteronderwijs voor een tientje extra per maand en voor 5 euro als een ouder zich verdienstelijk maakt op de school. In Rotterdam is met het Peutercollege een particulier initiatief gestart dat 2- en 3-jarigen met een taal- en ontwikkelingsachterstand spelenderwijs, hoogwaardig onderwijs biedt. Zo moeten kinderen zonder achterstand aan de basisschool kunnen beginnen.

De eerste vestiging, ofwel plusklas bij de bestaande peuterspeelzaal 't Kasteeltje, is woensdag geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb. Komende maanden volgen meer klassen op verschillende locaties in de stad. Voor 3-jarigen kost het overigens 50 euro per maand extra en 25 euro als de ouder extra inzet toont. Initiatiefneemster Lativa El Ouali denkt niet dat het te veel is voor de doelgroep die het vaak toch al niet breed heeft.

Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door de stichtingen Bernard van Leer Foundation en De Verre Bergen, die zich voor langere tijd financieel aan het initiatief hebben verbonden. Beide stichtingen zetten zich in om jonge kinderen een sterke start te geven.

De burgemeester en onderwijswethouder Hugo de Jonge zijn erg ingenomen met het initiatief. Het Peutercollege gaat een stap verder dan de groepen nul, die vanuit de overheid zijn opgezet. ,,Het geeft de 3-jarigen dagdelen extra onderwijs. Het is ook goed dat ze direct onderzoek doen naar het effect van voorschools onderwijs, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat de kinderen er daadwerkelijk beter van worden'', zegt De Jonge.

Het initiatief is de eerste aanzet van een brede beweging die De Jonge in gang zet om de kinderopvang, die particulier wordt gefinancierd, te koppelen aan het peuteronderwijs, dat weer door de overheid wordt gefinancierd. Bij het Peutercollege krijgen de kinderen meer speeltijd en activiteiten aangeboden dan bij de reguliere groepen nul.

,,We geven niet alleen meer uren per dag, maar wij hebben ook een gezinscoach die ouders en andere gezinsleden ook betrekt bij de ontwikkeling van de peuter. Daarnaast blijven we tijdens vakanties open om geen stilstand of terugval bij kinderen te krijgen'', legt El Ouali uit.

Bron

101-jarige collectant Koos in Rotterdam beroofd

In het centrum van Rotterdam is de 101-jarige collectant Koos de Ru beroofd van zijn dagopbrengst van 20 euro. Koos is geen onbekende voor Rotterdammers. Hij zit ondanks zijn hoge leeftijd bijna iedere dag in het centrum van Rotterdam te collecteren voor de Alzheimerstichting.

Volgens RTV Rijnmond zat hij ook vandaag weer op zijn krukje op de Lijnbaan. Voor zich op de grond had hij een houten schaaltje met wat geld staan. Er kwam een man aanlopen die eerst de indruk wekte de winkel binnen te gaan, maar dat niet deed. Hij pakte het geld van het schaaltje en ging er rennend vandoor. Koos bleef verbouwereerd achter.

Hij liet zich door de beroving niet verjagen, maar een paar uur na de brutale roof bleek hij toch maar naar huis te zijn gegaan. De politie stelt een onderzoek in naar de verdachte van deze laffe beroving. Hij heeft een donkere huidskleur en was gekleed in een zwarte jas met een bontkraag en daarboven een rode capuchon.

Politiemensen van bureau Eendrachtsplein hebben inmiddels besloten om geld in te zamelen voor de Alzheimerstichting.

Bron

woensdag 16 januari 2013

'Ontvoering heeft mijn leven gered'Katie Beers werd op 10-jarige leeftijd ontvoerd. De inmiddels volwassen vrouw werd in 1993 meer dan twee weken vastgehouden in een ingegraven kerker in een tuin in New York. Haar ontvoerder zou haar daar ook hebben verkracht. Nu, twintig jaar later, zegt het slachtoffer in een interview met AP dat de ontvoering het beste is dat haar ooit is overkomen, omdat het haar in staat stelde te ontsnappen aan seksueel misbuik.


De ontvoering kreeg twintig jaar geleden veel media-aandacht. Tijdens de vermissing werd duidelijk dat Katie thuis al jaren onder helse omstandigheden leefde. Haar moeder verwaarloosde haar en ze werd misbruikt door de man van haar peettante.

Houten kerker
Nadat kidnapper John Esposito, een kennis van de familie, op 13 januari 1993 bekende het meisje te hebben ontvoerd en rechercheurs haar terugvonden in een houten kerker, werd Katie ondergebracht in een pleeggezin.
50PLUS begint meldpunt koopkracht senioren

Ouderenpartij 50PLUS begint donderdag met een internetmeldpunt voor de gevolgen van diverse nieuwe maatregelen voor de koopkracht van senioren. Dat maakte partijvoorman Henk Krol woensdag bekend. Het wordt niet alleen een uitlaatklep, zegt hij, de resultaten zijn bedoeld om de gevolgen grondig te onderzoeken.

Zowel in de Tweede Kamer als op het partijkantoor wordt 50PLUS volgens Krol 'platgebeld' door ouderen die nu worden geconfronteerd met de gevolgen, die volgens hem in de praktijk ook nog eens erger uitpakken dan de beschikbare gegevens eerder deden vermoeden.

'Dinsdag kreeg het partijkantoor alleen al meer dan 130 reacties', vertelt Krol. In zijn eigen mailbox gaat het aantal klachten ook al over de 100.De pensioenen gaan omlaag, terwijl andere kosten oplopen, zoals de eigen bijdragen aan de zorgkosten. En dat terwijl er al lang geen prijscompensatie is geweest, klaagt Krol.

Sommige maatregelen zijn erg abstract, legt hij uit. Daardoor waren de effecten op het eerste gezicht niet zo helder. Krol geeft het voorbeeld van een man die 70 euro per maand netto inlevert alleen al op zijn pensioen, terwijl zijn vrouw en hij niet goed gezond zijn en dus allebei te maken krijgen met de 350 euro eigen risico voor zorg.

Bron

Vrouw die niet stopte met groeien, sterft op haar 34ste

Tanya Angus, een Amerikaanse die aan acromegalie leed, is maandag op haar 34ste gestorven. Bij die ziekte groeien lichaamsdelen zoals armen, benen, handen, voeten, neus, kaak en jukbeenderen buitenproportioneel. Het ontstaat als een hypofysegezwel veel groeihormonen produceert. Dat leidde bij Angus tot een dodelijke druk op het hart.

Op haar 21ste werd de ziekte geconstateerd bij Tanya. Ze was op dat moment 1.73 meter groot en woog 59 kilogram. Er werd echter een tumor vastgesteld onder haar halsklier die overmatig veel groeihormonen aanmaakte, waardoor ze gestaag groter en zwaarder werd. Op een gegeven moment woog ze 181 kilo en was ze 2.13 meter en was ze veroordeeld tot het gebruik van een rolstoel.

Verlaten
Tanya had constant hulp nodig van familie en vrienden en werd het slachtoffer van haar ziekte. Bij de supermarktketen Walmart, waar ze in een winkel in Michigan als chef aan de bak kwam, werd ze ontslagen en ook haar vriend liet haar in de steek. Zijn familie beschuldigde haar veel te veel op een man te gelijken. Tanya bleef echter vastberaden in de zoektocht naar een remedie tegen de ziekte, om ooit terug een normaal leven te kunnen leiden.


dinsdag 15 januari 2013

Meisje van twintig is op haar vijfde gestopt met groeienZe ziet eruit als een peuter, maar het meisje is zowaar twintig jaar oud. Ondanks die jaren, heeft Brooke Greenberg zowel de fysieke als verstandelijke leeftijd van een peuter. Haar mentale leeftijd wordt op negen maanden tot één jaar geschat. Samen met haar 17-jarige zus Carly en haar ouders Melanie en Howard, uit de Amerikaanse staat Maryland, was Brooke te gast in de talkshow 'Katie'. Praten kan Brooke weliswaar nog altijd niet, net zoals ze nog haar kindertanden heeft en in een buggy moet vervoerd worden. De dokters staan voor een raadsel.

'Tussen haar eerste en vierde levensjaar, veranderde Brooke wel. Ze werd wat groter. Maar dan, tussen vier en vijf, stopte dat', aldus haar vader Howard. Het meisje is al onderzocht door de meest gereputeerde ziekenhuizen in de States, maar nog niet één kon een formele diagnose stellen voor de ziekte van het meisje. Daardoor gaat Brooke in de medische wereld nu als 'Syndrome X' door het leven.

Dr. Eric Schadt, directeur van een befaamd genetisch instituut in New York, verklaart in de show dat haar endocrien systeem (klieren die hormonen afscheiden in het lichaam) geen abormaliteiten vertoont, net zoals er geen grote chromosomale afwijkingen zijn, of andere zaken die het ontwikkelingsproces kunnen verstoren.


Bijzonder halfaapje geboren in ApenheulIn dierenpark Apenheul in Apeldoorn is een sifaka geboren, een halfaap uit Madagascar. In heel Europa leven nog geen 20 van deze zwaar beschermde halfapen in dierentuinen en er wordt lang niet elk jaar een jong geboren. Apenheul is daarom heel blij met de geboorte, aldus een woordvoerster.

De sifaka is vrijdag al geboren, maar was heel klein. Het was erg spannend of het diertje in leven zou blijven. Het halfaapje is nu iets gegroeid, zodat het dierenpark de geboorte dinsdag naar buiten durfde te brengen.

De moederaap kan het jong door een tepelafwijking niet zelf voeden. Ze staat toe dat dierverzorgers haar baby telkens even wegnemen voor een voeding. Moeder en zoon hebben voorlopig absolute rust nodig, aldus Apenheul.

Bron

500.000 ganzen moeten dood


De komende jaren zullen in Nederland meer dan een half miljoen ganzen worden gedood om een einde te maken aan overlast die ze veroorzaken. Dat schrijft dagblad Trouw op de voorpagina.

De meeste ganzen worden vergast, weet de krant. Trouw baseert zich op een schriftelijke toelichting van de provincies op het onlangs gesloten 'Ganzenakkoord'.

De schade die de ganzen veroorzaken is groot. Vooral in de lente vreten ze het jonge gras van de boeren op en plukken de natuur kaal. Natuurorganisaties hebben afgesproken geen bezwaar of beroep in te stellen, aldus Trouw.

Bron

maandag 14 januari 2013

Onderzoek: bijna helft voedsel wordt weggegooid

Ongeveer de helft van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt ook weer weggegooid, zo blijkt uit een rapport van het Britse Institution of Mechanical Engineers (IME).

Slechte opslag, te strikte uiterste verkoopdata, 'een-product gratis'-aanbiedingen en de consument die zijn neus ophaalt voor een bruin vlekje zijn allemaal oorzaken van deze verspilling.

'Dit is eten dat gebruikt kan worden om de groeiende bevolking op deze wereld te eten te geven - inclusief degenen die vandaag de dag domweg honger hebben', zegt dr. Tim Fox, hoofd van de afdeling energie en milieu van IME tegen de Huffington Post. 'De hoeveelheid die verspild wordt, is schokkend. Het is bovendien een onnodige verspilling van de energie en het land en water wat is gebruikt het voedsel te produceren en distribueren.'

Tot 30 procent van de groente die in Groot-Brittannië wordt geteeld, wordt niet eens geoogst vanwege het fysieke uiterlijk.

Bovendien wordt er 550 miljard kubieke meter water gebruikt om gewassen te telen die nooit gegeten.

Weggegooid
Wereldwijd wordt er elk jaar vier miljard ton voedsel geproduceerd en hiervan wordt dertig tot vijftig procent niet geconsumeerd. In het rapport wordt gesuggereerd dat de helft van het eten dat in Europa en de Verenigde Staten wordt gekocht, ook weer wordt weggegooid.

'In de ontwikkelingslanden vindt het grootste verlies al vroeg in de voedselketen plaats; tussen het veld en de supermarkt', zegt Fox tegen de BBC. 'In de ontwikkelde economieën heeft het alles te maken met slechte marketing en consumentengedrag.'

Bron

Ecuadoraanse stam bereid te sterven voor regenwoud

Het Kichwa-volk, dat in het Ecuadoraanse regenwoud leeft, is vastberaden om hun land te beschermen tegen olie-exploitatie. De 400 leden van de gemeenschap leggen daarbij een eed af dat ze hun territorium zullen verdedigen tot de dood.


Het te verdedigen gebied is zo'n 70.000 hectare groot. De leden van de Kichwa-gemeenschap zullen het moeten opnemen tegen Petroamazonas, het oliebedrijf dat door de Ecuadoraanse staat gesteund wordt, en het Ecuadoraanse leger. Petroamazonas heeft laten weten dat het morgen aan haar prospectie zal beginnen.

Blaaspijpen
Veel middelen heeft de stam niet om zich te verdedigen. Men gebruikte er twee generaties geleden nog blaaspijpen. Leden van de gemeenschap doen nu een laatste legale poging om de ontginning te stoppen. Ze worden daarbij gesteund door een Britse zakenvrouw, die getrouwd is met de sjamaan van het dorp. Mari Muench, geboren te Londen, heeft verklaard dat de gemeenschap het been stijf houdt en geen financiële compensatie aanvaardt. Ze noemt de grote bezorgdheid inzake milieu als de belangrijkste reden hiervoor.Dubbel ongeluk voor overreden man

Eerst overreden worden door een vrachtwagen en daarna in de ambulance opnieuw een ernstig ongeluk krijgen. Het overkwam afgelopen weekeinde een 63-jarige man uit Appelscha.


Hij besloot in de buurt van zijn verzorgingstehuis even een ommetje te maken achter zijn rollator. De wandeling veranderde in een horrorfilm toen een achteruit stekende vrachtwagen hem over het hoofd zag. Hij kwam onder de wielen van de truck terecht en liep zeer zware verwondingen op, schrijft het AD vandaag. Het slachtoffer werd met spoed per ziekenauto naar het ziekenhuis in Groningen gereden.

Opnieuw mis
Onderweg ging het opnieuw vreselijk mis. De ambulancebus werd op 500 meter van het ziekenhuis op een kruising hard geraakt door een personenbusje van vervoerder Qbuzz. De klap was zo hard dat de ambulance met een hoop lawaai op zijn kant tot stilstand kwam. De twee verpleegkundigen en de chauffeur raakten gewond.

Bron

zondag 13 januari 2013

Griep teistert New York: noodtoestand uitgeroepen

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, heeft de griep-noodtoestand in zijn staat uitgeroepen. De griepepidemie heeft in New York deze winter al 19.000 mensen getroffen, wat vier keer zoveel is ten opzichte van vorig jaar.

Door de noodtoestand uit te roepen, hoopt Cuomo dat meer mensen zich geroepen zullen voelen om zich tegen de griep te laten inenten. Voorts zet de maatregel het licht op groep voor apotheken om kinderen te vaccineren. De federale CDC's (Centers for Disease Control and Prevention) melden hoge griepcijfers in 47 Amerikaanse deelstaten.

In New York zijn deze winter al 2.284 grieplijders in ziekenhuizen behandeld geworden, veel meer dan vorig jaar.

Bron

Dronken vrouw raakt kersvers rijbewijs kwijt

Een 18-jarige vrouw uit het Brabantse Boekel heeft maar heel kort kunnen genieten van haar pas behaalde rijbewijs. Ze zat achter het stuur, terwijl ze te veel had gedronken, meldt de politie.

 Tijdens een routinecontrole in Deurne in de nacht van zaterdag op zondag bleek dat ze zes keer de toegestane hoeveelheid alcohol op had. Haar rijbewijs, dat ze net een paar dagen eerder had opgehaald, kon ze direct weer inleveren.

Bron
Winterweer houdt aan, vrees voor gladde maandagavond

Het heeft even geduurd maar sinds dit weekend heeft Nederland te maken met winters weer en vrieskou. De opvang van daklozen in veel steden is uitgebreid en de ANWB zet extra wegenwachten in en waarschuwt voor gladheid en vastgevroren autodeuren. En natuurlijk stijgt de spanning rond de vraag op welke plaats de eerste marathon op natuurijs wordt verreden.

Het KNMI verwacht dat de temperatuur de komende dagen 's nachts niet boven de nul komt. Plaatselijk valt wat (mot)sneeuw en in het noordwestelijk kustgebied is er maandag kans op een sneeuwbui. In de avond gaat het in het zuidwesten en westen sneeuwen.

De nachtvorst heeft zijn eerste werk gedaan en dat heeft de koorts bij ijsverenigingen in het noorden laten oplopen. Zoals gebruikelijk strijden Noordlaren (Groningen), Veenoord (Drenthe), Gramsbergen en Haaksbergen (beide Overijssel) erom wie de eerste marathon op natuurijs kan organiseren. In De Lier, gemeente Westland, konden zondag al wat schaatsers terecht op een natuurijsbaan van 70 bij 90 meter op een betonnen onderlaag.