Translate

zaterdag 15 december 2012

Celstraf voor verpleegster die 6 dagen werkte in 9 jaar

Een verpleegser uit de Noord-Italiaanse stad Bologna is tot twee jaar cel veroordeeld omdat ze in negen jaar tijd slechts zes dagen heeft gewerkt dankzij valse ziektebriefjes en voorgewende zwangerschappen.

Silvia Sarti, verpleegster in het ziekenhuis van Sant'Orsola, werd eveneens veroordeeld tot een schadevergoeding van 25.000 euro aan haar werkgever, aldus La Repubblica.

Uit het onderzoek bleek dat een gynaecoloog van een ander ziekenhuis haar doktersbriefjes had verstrekt voor twee zogezegde gecompliceerde zwangerschappen, maar de verpleegster is in werkelijkheid nooit in verwachting geweest.

 De gevangenisstraf van twee jaar en de boete van 25.000 euro is alleen van toepassing op de valse zwangerschappen. Voor de valse ziektebriefjes wacht haar een ander proces. De vrouw is voor de eerste keer veroordeeld en mag haar straf onder huisarrest uitzitten.

Bron

Vader voorkomt op nippertje zelfmoord zoon

Dramatische beelden uit de Turkse stad Istanboel. Een taxichauffeur, staand in de file op de bekende Bosporus-brug, ziet opeens de auto van zijn zoon staan. Tot zijn grote ontsteltenis ziet hij vervolgens hoe die zoon van de brug wil springen. Gelukkig kan de vader met de hulp van omstanders de zelfmoordpoging verijdelen.

Taxichauffeur Ibrahim G. rijdt elke dag over de Bosporus-brug. Gisteren stond niet alleen zijn auto maar ook zijn hart even stil. In een lange file op de brug zag Ibrahim aan de kant van de weg plots de auto van zijn zoon Emrah, ook een taxichaffeur, staan.

Toen volgde de schok. Emrah stond aan de andere kant van de reling en wilde van de brug 64 meter naar beneden springen. De radeloze Ibrahim schreeuwde uit: 'Mijn zoon, mijn zoon!'. Emrah wilde springen, maar kon op het laatste moment nog bij zijn jas vastgepakt worden door omstanders.

Enkele minuten na deze dramatische momenten vlogen de vader en de zoon echter huilend in de armen. Emrah had dusdanige geldproblemen dat hij een einde wilde maken aan zijn leven.

Bron bekijk de foto

Debat wapenbezit VS weer helemaal terug

Het debat over wapenbezit in de Verenigde Staten is na het bloedbad op een basisschool in Newtown weer helemaal opgelaaid. De schietpartij was alweer het derde grote drama dit jaar waarbij een doorgedraaide man met vuurwapens veel slachtoffers maakte.

Veel Amerikaans media herinneren zaterdag aan een speech die Barack Obama gaf na de schietpartij in juli in een bioscoop in Aurora, Colorado, waardoor 12 mensen omkwamen. Daarin zei de president dat ,,AK-47's op het slagveld thuishoren, niet in de straten van onze steden''. Later verklaarde het Witte Huis echter dat het nog niet het moment is om de wapenwetgeving aan te scherpen.

Volgens commentatoren was hierin de machtige hand van de wapenlobby zichtbaar. De National Rifle Association (4 miljoen leden) heeft veel politieke invloed en beroept zich steevast op het tweede amendement op de Amerikaanse grondwet. Dat artikel uit 1791 geeft burgers het recht om wapens te bezitten en te dragen, voor zelfbescherming.

De laatste grote schietpartij, waarbij 20 kinderen en 6 volwassenen omkwamen, maakt echter heel veel emoties los. Veel mensen roepen op Twitter op tot een vorm van 'gun control', een betere beheersing van de wapens in bezit van burgers. Op Twitter is onder meer te lezen dat mensen die om politieke redenen geen gun contro' willen, dat misschien wel moeten accepteren voor de veiligheid van kinderen. Een ander terugkerend argument is dat het recht op wapenbezit stamt uit 1791, toen de vuurwapens minder dodelijk waren dan tegenwoordig.
Niet alleen media en publiek hebben zich meteen na het drama in het debat gemengd. Volgens burgemeester Michael Bloomberg van New York is het in de VS inmiddels ,,zo ver gekomen dat zelfs kleuters die het ABC leren, niet meer veilig zijn''. Hij riep Obama op tot 'onmiddellijke actie' om meer restricties en strengere controles in te voeren voor wapenbezit.

In de Verenigde Staten zijn meer vuurwapens in handen van burgers dan in welk ander land ook. Sommige statistieken wijzen op een aantal van maar liefst 270 miljoen. Meer dan 40 procent van alle huishoudens zegt ten minste één wapen te hebben. Jaarlijks komen meer dan 30.000 mensen om door deze wapens, de helft door zelfmoord.

Bron
Lees ook: Amerikanen slaan massaal wapens in
Lees ook: Obama steunt antiwapenwet

Kinderen vinden 'schatkist' in struiken


De 10-jarige Jinke en haar vriendje Nathan deden een paar dagen geleden een opmerkelijke vondst. In de struiken niet ver van hun huizen in het Noord-Hollandse Halfweg vonden ze twee kistjes met sieraden.

'We waren op zoek naar een nieuwe plek voor een hut,' vertelt Jinke vandaag in het Algemeen Dagblad. 'Toen zagen we die zak liggen. Nathan heeft hem omgekieperd. We zagen toen twee kistjes met sieraden erin. Toen we het hadden uitgestald, hadden we een handdoek vol,' vertelt Femke. 'Kettinkjes, armbandjes, broches, zo'n oud zakhorloge en zo'n mooie gouden ring met een bloedkoraal. En dan ook nog bankpasjes en de kopieën van twee paspoorten.'

Voor de politie was het een koud kunstje om de twee wat oudere eigenaren van de juwelen op te sporen. De 'schat' bleek de verstopte buit van een inbraak. Dieven hadden op 7 december bij een echtpaar in Uitgeest toegeslagen.

De inbrekers zijn nog niet gepakt. 'Helaas konden we geen sporen op de sieraden meer vinden, omdat de spullen er al een paar dagen lagen,' aldus de politie Kennemerland.

Bron

vrijdag 14 december 2012

Zwitsers bouwen hoogste loopbrugCentraal-Zwitserland heeft er een spectaculaire attractie bij: de hoogste loopbrug van Europa. De exploitanten van de 3238 meter hoge Titlis-kabelbaan vonden dit huzarenstukje een passend kado voor hun 100ste verjaardag.

Dat meldt het AD.

De hangbrug ligt op exact 3041 meter hoog en strekt zich over een afstand van 100 meter uit. In de zomer kleurt de 'Titlis Cliff Walk' staalgrijs, in de winter spierwit, door sneeuw en ijs. In dat laatste geval kan de brug, die het bestaande record van de Salbit-brug in het kanton Uri breekt (2380 meter), ook met ski's overgestoken worden.

Mensen met hoogtevrees hebben er niets op te zoeken. Direct onder de brug ligt een diepe kloof van meer dan 500 meter, daarna glooit de Titlis langzaam naar beneden. Op het dak van Zwitserland reikt het oog op onbewolkte dagen bijna zo ver als het zonlicht: van het Berner Oberland, de Urner Alpen, het Melchtal in het kanton Oberwalden tot zelfs het Vierwoudstedenmeer met in het noorden de stad Luzern.

Een ingenieursbedrijf berekende alle eisen die aan de constructie moesten worden gesteld. Op deze hoogte is alles anders. Wind, sneeuw en ijs maken het extra lastig. De kabels zijn 5 centimeter dik en zijn 7 meter diep in de bergwanden verankerd. Ze kunnen een kracht van 182 ton opvangen. Helikopters brachten het staal en ook het speciale beton naar boven waarmee de boorgaten in de bergwanden werden gevuld en afgedicht. De hangbrug is berekend op een veelvoud van zijn eigen gewicht omdat zij kan worden gegeseld door een windkracht van maximaal 270 kilometer per uur. 'En in de wintermaanden krijgt de brug extra gewicht door sneeuw en ijs. Dat moet allemaal kunnen worden opgevangen,' aldus projectleider Robert Waser.

De hangbrug, die 1,3 miljoen Zwitserse frank kost (ruim een miljoen euro), past naadloos in de al bestaande infrastructuur op de Titlis. De route naar de brug gaat eerst door een 140 meter lange tunnel naar een platform met uitzicht vanaf de zuidwand en verbindt die plek met het station van de 'Ice-Flyer', de stoeltjeslift over de gletsjer. Met de grote kabelbaan naar de top van de Titlis, de Rotair, werd ook al naam gemaakt. Tijdens de laatste 600 meter omhoog draait de gondel één keer 360 graden in het rond voor een onbegrensd uitzicht.

Bron bekijk de foto's

donderdag 13 december 2012

'Gigantische asteroïde kan mensheid wegvagen'

Komt er op 21 december een apocalyptisch einde aan de ons nu bekende wereld - zoals blijkbaar één à twee procent van de wereldbevolking lijkt af te leiden uit de Mayakalender?

Een wetenschappelijke onderbouwing daarvoor is er niet. Volgens de meeste Mayadeskundigen is op zijn minst sprake van een verkeerde interpretatie van de Mayareligie. Desalniettemin houdt de gedachte aan zo'n apocalyps ons enorm bezig: 14 procent van ons gelooft dat we het het einde van onze beschaving nog gaan beleven tijdens ons leven blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Hoe realistisch is dat?

Asteroïde
De periode dat de aarde letterlijk gebombardeerd werd door meteorieten en asteroïden is al lang voorbij, maar tot op de dag van vandaag zien we er nog de gevolgen van. Inslagkraters van tientallen kilometers groot zijn over de aarde verspreid.

Aan de ene kant hebben zulke inslagen het leven op onze aarde verrijkt. De ruimtelichamen hebben namelijk organische materialen naar de aarde gebracht, die de evolutie van verschillende levensvormen hebben beïnvloed. Ook het tegengestelde is echter waar. Inslagen van asteroïden hebben miljoenen doden tot gevolg gehad, maar zijn gelukkig zeldzaam.


Satellieten crashen maandag op maan

Twee satellieten staan op het punt om samen te vergaan op de maan. In de nacht van maandag op dinsdag storten zij met hoge snelheid neer op het oppervlak. De missie zit erop en de satellieten hebben niet genoeg brandstof meer om door te gaan.

De twee satellieten, die Ebb (eb) en Flow (vloed) zijn genoemd, waren vorig jaar samen gelanceerd en kwamen rond de jaarwisseling kort na elkaar in een baan rond de maan. Een jaar lang hebben ze de zwaartekracht van de maan in kaart gebracht. Die zorgt op aarde voor de getijden, vandaar de namen.

Ebb is de eerste die vergaat, 20 seconden later gevolgd door Flow. Op het moment van neerstorten hebben ze een snelheid van meer dan 6000 kilometer per uur. Ebb en Flow hebben op 200 kilometer van elkaar rond de maan gedraaid. Tijdens hun omlopen voelden de satellieten de aantrekkingskracht, die van plek tot plek verschilt.425 miljoen jaar oude garnaal ontdekt

Wetenschappers hebben in Engeland een 425 miljoen jaar oude fossiel van een garnaalachtig beestje ontdekt; de Pauline Avibella.

De vondst van het ongewervelde diertje is volgens geoloog David Siveter van de University of Leicester heel bijzonder. 'De vondst is belangrijk omdat er maar weinig gefossiliseerde ostracods (een soort schaaldier, red.) bestaan en omdat niet alleen de schaal, maar ook alle zachte delen zoals de ogen en de kieuwen, bewaard zijn gebleven', aldus Siveter tegen de BBC.

De vindplaats in Herefordshire, aan de westkust van Engeland, wordt al tien jaar onderzocht en is een 'schatkamer' voor wetenschappers, aldus Siveter. De zoektocht naar de fossielen verloopt vrij langzaam. Telkens worden er kleine stukjes uit de kalksteen gehakt om fossielen te lokaliseren.

Vervolgens wordt een fossiel in etappes vermalen, waarbij bij elke stap foto's genomen worden. De 500 foto's van de garnaal werden samen geplakt om een virtuele afbeelding van het beestje te maken. 'Het ziet er misschien raar uit, maar familie van deze garnaal leeft in uw vijvers, meren en oceanen.'

Mooie vogel
De wetenschappers noemden het beestje Avibella, 'mooie vogel', omdat de schaal van de garnaal op de vleugel van een vogel lijkt. De naam Pauline was een persoonlijke stempel. Het was de naam van de overleden vrouw van Siveter. 'Mijn vrouw steunde mij altijd en dit is daarom een ode aan haar.'

Bron

woensdag 12 december 2012

'Syrië schiet Scuds af op rebellen'

Het leger van Syrië heeft vermoedelijk Scud-raketten afgevuurd op rebellen. Dat hebben Amerikaanse en NAVO-functionarissen woensdag gemeld.

De melding komt in de week nadat Nederland had besloten Patriots naar Turkije te sturen tegen raketaanvallen vanuit Syrië.

Volgens een NAVO-functionaris in Brussel is deze week de lancering van een aantal ballistische raketten in Syrië gedetecteerd, waarschijnlijk van het type Scud. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris bevestigde even later dat het om Scuds ging.

Het zou de eerste keer zijn dat de raketten zijn gebruikt in Syrië. Volgens de Amerikanen duidt de inzet op verdere escalatie van het conflict. De Scud is een raket van Russisch ontwerp voor relatief korte afstanden. Ze kunnen springstof bevatten, maar ook andere ladingen, waaronder chemische wapens.

Nederland besloot vorige week twee eenheden met Patriotraketten naar Turkije te sturen. Dit moeten Turkije en de lokale bevolking beschermen tegen raketaanvallen vanuit Syrië.

De Nederlandse eenheden zijn eerder uitgezonden naar het zuiden van Turkije en naar Jeruzalem. Toen was dat ter bescherming tegen Iraakse Scudraketten.

Bron

China bouwt wereldwijd 300 dammen

China is wereldwijd betrokken bij de bouw van meer dan driehonderd damprojecten in zeventig landen. De dammen vormen lokaal vaak een ernstige bedreiging voor het ecologisch systeem.

De cijfers zijn afkomstig van de niet-gouvernementele organisatie International Rivers (IR). Volgens IR is China betrokken bij 308 hydro-elektrische projecten in 70 landen.

De dammen worden vaak afgeschilderd als groene projecten omdat ze hernieuwbare energie produceren. Maar ze hebben vaak een zware ecologische impact op rivieren, en als ze in tropische gebieden gebouwd worden, zijn ze bovendien verantwoordelijk voor een aanzienlijke uitstoot van CO2.

Internationale richtlijnen
Bijna de helft van de dammen is gepland in Zuidoost-Azië, 28 procent in Afrika en 8 procent in Latijns-Amerika. De Chinese aannemers en financiële instellingen achter de projecten hebben meestal geen milieurichtlijnen aangenomen die stroken met de internationale standaarden, zegt IR.

De organisatie geeft voorbeelden zoals de Gibe III-dam in Ethiopië, de Bukandam in Maleisië en de Merowedam in Soedan. Bij de bouw van die laatste moesten vijftigduizend mensen onder dwang verhuizen. Protest werd op brutale wijze in de kiem gesmoord, zegt IR. Er vielen verschillende doden en gewonden.

Bron

Model met 'nieuw' gezicht had slecht voorgevoel voor ongeluk

Lauren Scruggs heeft geen idee waarom, maar ze weet wel dat ze zich angstig voelde in de ogenblikken voor haar ongeluk met een klein vliegtuig. Dat vertelt het model, dat haar linkerhand en een oog kwijtraakte bij het ongeval, aan E!.

Van het voorval zelf weet ze zich niets meer te herinneren. 'Normaal heb ik dat soort angstgevoelens niet', zegt Lauren. 'Ik weet alleen nog dat ik de helikopter uitstapte en dat mijn voeten de grond raakten.'

Daarna werd de 24-jarige modeblogger geraakt door een propeller. Ze herinnert zich pas weer dat ze wakker werd in het ziekenhuis, zo'n twee weken later, en haar tweelingzus vroeg waarom ze daar was. Die zus, Brittany, zei achteraf ook dat ze voorafgaand aan het ongeluk een vreemd voorgevoel had. Lauren: 'Ze had het gevoel dat ik dood zou gaan, maar dat durfde ze me niet te vertellen omdat ik dan gek zou zijn geworden.'

Toen de artsen probeerden het linkeroog van Lauren te redden, bleef het oog van haar tweelingzus om de paar seconden knipperen. En dat wekenlang, aldus het model.

Bron

dinsdag 11 december 2012

Familie verpleegster krijgt 590.000 euro van radio

Het Australische radiostation 2Day FM stelt tot eind december alle reclame-inkomsten beschikbaar aan de familie van de Britse verpleegkundige die vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. Het gaat om een bedrag van omgerekend minimaal 590.000 euro.

De verpleegster raakte vorige week betrokken bij een grap van de radiozender. Twee dj's deden zich in een telefoongesprek voor als koningin Elizabeth II en kroonprins Charles en probeerden zo de zwangere Kate Middleton aan de lijn te krijgen. Die lag in het ziekenhuis wegens zwangerschapsmisselijkheid. De verpleegster trapte in de grap en verbond de dj's door met de zuster die Kate behandelde. Drie dagen na het telefoontje werd de verpleegkundige dood gevonden in haar woning.

Bron
Lees ook: Verpleegster Kate liet zelfmoordbriefje achter

Geheime mini-shuttle op mysterieuze missieEen met raadsels omgeven Amerikaans onbemand militair ruimtetoestel is dinsdag gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Dat hebben Amerikaanse media gemeld.

Het toestel, een Boeing X-37B, doet denken aan een kleinere versie van de Space Shuttle. Over de toestellen zijn tot op heden weinig officiële mededelingen gedaan, behalve dat ze zijn bedoeld om toekomstige ruimtevaarttechnologie te testen.

Het is echter niet bekend wat de precieze bedoelingen zijn van het Amerikaanse ministerie van Defensie met de ongeveer 9 meter lange toestellen en welke experimenten worden uitgevoerd. Ook over de lancering van dinsdag, de derde testvlucht, is verder niets bekendgemaakt.

De vorige X-37B keerde in juni terug naar aarde, nadat de mini-shuttle 469 dagen in de ruimte was geweest. Er is onder meer gespeculeerd dat de X-37B onderdeel is van een militair spionageprogramma.

Bron

Niet op twee, maar op zeven planeten leven mogelijkOp zeven planeten in ons sterrenstelsel zou leven mogelijk zijn. Dat ontdekten wetenschappers die een catalogus met alle levensvatbare planeten hebben samengesteld volgens The Telegraph. Vorig jaar stonden er slechts twee planeten op de lijst, maar het afgelopen jaar zijn er vijf nieuwe kanshebbers ontdekt.

Wetenschappers bestudeerden bijna 900 exoplaneten - planeten die rond een andere ster draaien dan om de zon - en hebben nog een lijst met ruim 2.500 planeten om te onderzoeken.

Slechts een handvol zal geschikt zijn voor leven zoals wij het hier op Aarde kennen. Toch was het eerste jaar van de studie een groot succes, want de onderzoekers hadden verwacht dat de lijst met hooguit één of twee levensvatbare planeten zou aandikken.

Met de lijst, die iedereen kan raadplegen, willen de wetenschappers de vele berichten over pas ontdekte planeten nuanceren. Vaak wordt gemeld dat leven mogelijk is, terwijl het aantal kanshebbers eigenlijk heel beperkt is. Het team van onderzoeker Abel Mendez gebruikt drie graadmeters om te bepalen of leven mogelijk is: de variabiliteit van energie die de planeet van haar ster krijgt, de massa van de planeet en de grootte.

Grotere gasreuzen die rond een veranderlijke ster draaien hebben minder potentieel dan kleinere, vaste planeten die een stabiele ster hebben.

Bron
Lees ook: Rivier ontdekt op maan van Saturnus

Gewonnen droomreis naar Cuba wordt vrouw fataal

Een 31-jarige Italiaanse vrouw was in de wolken omdat ze een reis naar Cuba inclusief een kaartje voor het concert van Zucchero had gewonnen. Haar droomreis veranderde in een nachtmerrie toen ze vlak voor het concert van haar grote idool werd doodgereden op het eiland. Een wegpiraat maakte een einde aan haar leven.

Toen Chiara Sartore uit Vincenza via een spel op Radio Italia de reis en een kaartje voor Zucchero won, ging een droom in vervulling. De radiozender zou de dolgelukkige vrouw ook volgen tijdens haar avontuur, maar het noodlot sloeg vlak voor het concert toe. Ze werd door een wegpiraat van de weg gereden en was op slag dood.

Zwarte site
De radiozender was in rouw gedompeld en deelde het slechte nieuws meteen met de luisteraars. 'Vandaag is een trieste dag voor Radio Italia. Een zeer trieste dag. Aan haar familie en vrienden willen we laten weten dat we Chiara voor altijd in ons hart zullen dragen.' Ook Zucchero Fornaciari zelf wilde zijn medeleven tonen. Als steunbetuiging zette de Italiaanse topzang

Bron zie foto

Schokkend: jongetje onthoofdt gevangene in Syrië

De grenzen van de menselijkheid worden in Syrië dagelijks overschreden, maar een filmpje heeft voor nog meer ophef gezorgd. Op deze onscherpe opnames is te zien hoe een jong kind van amper tien jaar oud een weerloze gevangene onthoofdt met een zwaard.

Deze gruweldaden werden gisteren op internet geplaatst en zouden plaatsgevonden hebben in Homs, het bolwerk van het verzet tegen het regime van president Bashar al-Assad. Vraag is alleen: Wie is er écht verantwoordelijk voor deze film?

Rondom het kind staan verschillende mannen het kind aan te moedigen. 'Allahu Akbar, Allahu Akbar' ('God is Groot'), klinkt het als hij de gevangene op gruwelijke wijze heeft vermoord. In het filmpje (Let op: NIET geschikt voor jonge kijkers!) wordt ook nog een tweede onthoofde lichaam getoond, waarvan niet duidelijk is of ook die verminking het werk is van de jongen.


maandag 10 december 2012

Bijna-vliegramp boven Uitgeest

Uitgeest is op 13 november ontsnapt aan een vliegramp. Dat schrijft de Volkskrant. Op het nippertje werd een frontale botsing tussen twee passagiersvliegtuigen voorkomen.

Het ging om de toestellen van KLM en Garuda die elkaar tot op een kilometer waren genaderd, toen ze elkaar pas opmerkten. Was dat 15 seconden later gebeurd, dan zouden de vliegtuigen op elkaar zijn geklapt. De brokstukken hadden deels op Uitgeest kunnen vallen. Dat blijkt uit transpondergegevens van beide vliegtuigen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld naar het incident.

De kans op overlevenden bij een ongeluk zou nihil geweest zijn. In de vliegtuigen samen was plek voor 500 reizigers; hoeveel ook daadwerkelijk in de toestellen zaten, is onbekend. De brokstukken hadden bovendien extra slachtoffers kunnen maken.

Op http://inzicht.bezoekbas.nl/ is goed te zien hoe dicht de vliegtuigen elkaar naderden op 13 november om 7.44 uur 's ochtends. Beide kisten wilden vermoedelijk op dezelfde baan landen, de Polderbaan. Het toestel van KLM was al ingepland om daar aan te komen; het toestel van Garuda niet. Die zou op de parallel gelegen Zwanenburgerbaan moeten landen. Onderzoek moet uitwijzen waarom de bemanning van Garuda desondanks op weg was naar de Polderbaan. Normaliter zouden vluchten voor de Zwanenburgerbaan namelijk 300 meter hoger moeten vliegen, juist om een botsing te voorkomen.

Bron


'Partner gaf opdracht voor zwembadmoord'

De 35-jarige Zwollenaar die begin september is aangehouden op verdenking van de moord op Jan Hendrik Elzinga in het Groningse Marum, heeft een volledige bekentenis afgelegd. Hij werd ingehuurd door een 44-jarige man uit Kampen. De Zwollenaar zegt dat zij in opdracht van Monique H. (33), de vriendin van Jan Hendrik Elzinga, handelden.

Op 10 juli werd 's ochtends vroeg motorcrosser Jan Elzinga voor de ingang van het zwembad in Marum doodgeschoten. Daar ging de man dagelijks naar toe om enkele baantjes te trekken. De auto van de schutter werd even later brandend aangetroffen op een parkeerplaats buiten het dorp.

Huiszoekingen
De politie heeft vorige week Monique H. en haar 30-jarige broer uit Twijzel (Friesland) aangehouden in verband met de 'zwembadmoord'. De politie heeft hen inmiddels uitgebreid verhoord en huiszoekingen gedaan in woningen in Marum, Twijzel en Nieuw-Roden. De twee verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat ze nog zeker twee weken in voorarrest blijven.

De afgelopen maanden werden al drie mannen, waaronder de Zwollenaar, aangehouden. De mannen uit Kampen en Zwolle stonden vandaag voor de moord terecht voor de rechtbank in Groningen. Omdat het onderzoek nog niet afgerond is, werd de zaak tegen het drietal aangehouden voor onbepaalde tijd. De verwachting is dat de rechtszaak pas halverwege volgend jaar kan worden afgerond.

Stelselmatig mishandeld
Volgens de advocaat van de Zwollenaar, ligt het motief voor de moord in de relationele sfeer. Elzinga zou zijn vriendin Monique H. stelselmatig hebben mishandeld. Ook zou hij haar hebben bedrogen, schrijft RTV Noord.

Bron

Student heeft nachtmerrie tijdens college

Een student die tijdens een college in slaap viel, is zich een hoedje geschrokken toen de professor hem met een hard snurkgeluid wakker maakte. De professor had vervolgens moeite om de jongeman te kalmeren.

De grappige beelden zouden zijn gemaakt tijdens een college van hoogleraar Natuurkunde Michael Rijssenbeek aan de Stony Brook University in New YorkBron