Translate

zaterdag 1 december 2012

'Maandag spannend winterweer verwacht'

Er staat maandag een 'spannende winterdag' op het programma, meldt weerbureau Weerplaza. De temperatuur gaat flink naar beneden.


Na een weekeinde met hier en daar winterse buien volgt een nacht naar maandag waarin het droog is en tamelijk helder, aldus meteoroloog Marco Verhoef.

Het zal gaan afkoelen, met op de meeste plaatsen een kwik van een paar graden onder nul. Zondagnacht neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe. Die brengt zachtere lucht, maar voordat deze lucht het heeft gewonnen moet er nog wel wat gebeuren.

Eerste sneeuw
Maandagochtend wordt er regen voorspeld in het zuidwesten. Als de neerslag in de loop van de dag naar het noordoosten trekt, kan er natte sneeuw vallen. Vooral voor het noordoosten van het land is het niet uitgesloten dat er eerst ook droge sneeuw valt, die lokaal even blijft liggen. Dat zal volgens Weerplaza de eerste sneeuw van dit jaar kunnen betekenen.

Uiteindelijk wint de zachte lucht en gaat de neerslag overal over in regen. De maxima liggen maandag tussen 4 en 6 graden, maar worden in het oosten en noordoosten pas laat op de dag gehaald. Daarna volgt een nacht zonder vorst en een dinsdag met wat regen.

Later in de week laat het kwik opnieuw een dalende tendens zien. De kans op vorst in de nacht wordt een stuk groter en ook overdag gaan de temperaturen omlaag. Maar of we volgend weekeinde ook echt een flink stuk de winter in duiken, blijft onzeker.

De ontwikkelingen kunt u blijven volgen op de winterpagina van Weerplaza.

Bron

Cor wil blijven rijden tot haar 106de

Cor van der Valk (102) uit Sommelsdijk gaat nog regelmatig in haar auto de weg op. Haar rijbewijs is geldig tot haar 106de, maar na een ongeval moest ze met de politie in gesprek. Dit meldt het AD.

De bejaarde vrouw maakte onlangs in Dirksland voor het eerst in haar rijcarrière brokken: een aanrijding met blikschade.

'Ik had harder op het gaspedaal moeten drukken', zegt Cor. Dan was ze voor de andere auto op een rotonde geschoten en niet er tegenaan. Niemand raakte gewond, maar de politie ging met de bejaarde om de tafel zitten. Zij willen de zaak aan het CBR voorleggen.

Cor kwam vorig jaar zonder problemen door de laatste rijbewijskeuring waarna haar rijbewijs tot 2016 werd goedgekeurd.

Bron

Vrouw laat gewond kind (12) achter na ongeluk

In Hillegom is een automobiliste doorgereden nadat ze een 12-jarige jongen had aangereden. Het ongeluk gebeurde dinsdag, meldde de politie.

De jongen fietste naar school toen hij werd aangereden op de rotonde van de Meerlaan met de Olympiaweg. Hij viel op de grond, en raakte daarbij gewond. Zijn fiets raakte beschadigd.

De vrouw die de auto bestuurde, zei dat ze geen tijd had om te helpen, omdat zij haar eigen kind naar school moest brengen, meldt Omroep West. De politie is op zoek naar de bestuurster van een blauwe Citroën C3.

Bron

Het Servische gehucht Zarozje wordt geplaagd door een vampier.Het Servische gehucht Zarozje wordt geplaagd door een vampier. Althans, dat zeggen bewoners van het dorp, dat is gelegen tussen groene berghellingen en spookachtige dichtbegroeide wouden. Geruchten dat de geest van een legendarische vampier is gewekt zaaien angst - en bieden bovendien de mogelijkheid toeristen te lokken.


Dorpsbewoners wordt aangeraden knoflook met zich mee te dragen en houten kruisen in hun kamers te plaatsen om vampiers te verjagen.
Veel dorpelingen weten wel dat de verhalen over Sava Savanovic, Serviës beroemdste vampier, slechts sprookjes zijn, maar, zeggen zij, toch is het verstandiger de wijze raad tot je door te laten dringen dan de scherpe hoektanden van het monster.


Legende
'Het verhaal over Sava Savanovic is een legende, maar er gebeurden in vroeger tijden vreemde dingen in deze streken', zegt Milka Prokic (55), in zijn ene hand een streng knoflook, in de andere een houten staak. Op de omliggende heuvels stijgt mist op. 'We hebben deze legende geërfd van onze voorouders en we houden haar levend voor de jonge generaties.'
vrijdag 30 november 2012

Identiteit Belgische spionnen bekend op Facebook

De geheime dienst van België zit behoorlijk in zijn maag met medewerkers die 'gewoon' op websites als Facebook en LinkedIn staan. Volgens de top van de inlichtingendienst maken de medewerkers zich zo te gemakkelijk tot doelwit van kwaadwillenden.

Met een simpele zoekopdracht als 'Staatsveiligheid' of 'Sûreté de l'état' kunnen ze volgens Vlaamse media eenvoudig worden opgespoord op LinkedIn. Ook op Facebook schrijven medewerkers dat ze werken voor Staatsveiligheid, zoals de geheime dienst heet.

Wie in LinkedIn zoekt op AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst), de Nederlandse tegenhanger van Staatsveiligheid, krijgt overigens de medewerkers van de dienst niet op zijn scherm.

Er is in België al overwogen om lidmaatschap op sociale media voor medewerkers van de geheime dienst te verbieden, maar dat zou op verzet van de vakbonden stuiten. CD&V-senator Dirk Claes heeft laten weten dat hij gaat proberen het probleem politiek op de agenda te krijgen.

Bron

Politie houdt internetoplichter aan

Een 20-jarige man uit Spijkenisse is afgelopen maandag aangehouden omdat hij mogelijk honderden mensen via de website Marktplaats heeft opgelicht. Via de verkoopsite in tweedehands goederen bood hij vooral elektronica aan om die na betaling niet te leveren.

Dat hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten. Justitie en politie spreken van grootschalige oplichting. De man zou op 'slinkse wijze' ongeveer 250 mensen hebben benadeeld en daarbij in een jaar tijd ongeveer 50.000 euro hebben buitgemaakt.

Ook zijn vijf andere personen gehoord, omdat ze hun bankrekening aan de verdachte beschikbaar hadden gesteld. Zij zijn weer op vrije voeten, maar blijven verdachte. Het gaat om vier mannen en een vrouw in de leeftijd van 19 tot 24 jaar uit Spijkenisse, Bergschenhoek en Capelle aan den IJssel.PVV gaat strijd aan met moskeeën

De PVV gaat het land in om mensen te helpen bij het voorkomen van de bouw van nieuwe moskeeën. 'We hebben honderden berichten uit het hele land, van Zoetermeer tot Overijssel, van mensen die klagen over de bouw van nieuwe moskeeën', zegt PVV-leider Geert Wilders vrijdag.

'We gaan ze allemaal langs om mensen te steunen en de bouw van moskeeën tegen te houden of op z'n minst buiten de stad te krijgen', stelt Wilders. Hij wil dat er nergens meer nieuwe islamitische gebedshuizen bijkomen. Lukt dat niet, dan moeten de moskeeën in elk geval buiten de bebouwde kom worden neergezet. 'Maar hoe minder, hoe beter', concludeert Wilders.

Hij zet ook tips op de website voor de partij, zodat mensen bij gemeenten en provincies bezwaar kunnen maken tegen de plannen. Verder gaat hij klachten doorgeven aan ministers, zodat zij wat aan de plannen kunnen doen. Daarnaast gaat Wilders kijken of hij wetswijzigingen kan voorstellen, die de bouw van nieuwe moskeeën aan banden leggen.

Bron

Whisky 'geneest' man die blind werd door wodka

Alcohol geeft over het algemeen geen helderder kijk op de zaken, maar voor Nieuw-Zeelander Denis Duthie ligt het enigszins anders. Een fles whisky redde het zicht van de 65-jarige, die blind geworden was door het drinken van wodka. De mix met zijn diabetesmedicatie bleek geen goeie en de man zag opeens niets meer.

Het ziekenhuispersoneel diende Duthie zeer dure whisky toe met het oog op zijn 'genezing'. De man kwam er binnen op de eerste hulp nadat hij het zichtcompleet kwijt was geraakt. Op een feest voor de vijftigste huwelijksdag van zijn ouders had hij een paar glazen wodka gedronken, die hij van enkele studenten had gekregen. Duthie werkt aan het New Plymouth's Western Institute of Technology. Thuis merkte hij dat alles zwart werd voor zijn ogen.

'Ik dacht dat het weer donker was en dat ik een blackout had gehad', vertelt hij aan de New Zealand Herald. 'Maar pas om half vier 's namiddags viel bij mij het muntje toen ik het licht wilde aandoen in de slaapkamer: ik was helemaal blind geworden.'donderdag 29 november 2012

'Strauss-Kahn sluit deal met kamermeisje'

Voormalig topman van het Internationaal Monetair Fonds Dominique Strauss-Kahn heeft in alle stilte een deal gesloten met het kamermeisje dat hem van verkrachting beschuldigde. Dat heeft een ingewijde rond de zaak gezegd, schrijft The New York Times.

Details rond de deal, zoals hoeveel geld er naar het kamermeisje gaat, zijn nog niet bekend gemaakt. Volgens een anonieme bron heeft de hogerechter Douglas McKeon de papieren opgesteld en moeten die volgende week alleen nog getekend worden.

De deal moet een einde maken aan de slepende affaire die ertoe leidde dat Strauss-Kahn zijn baan bij het IMF kwijtraakte. Bovendien zag hij zijn gedroomde carrière als president van Frankrijk in rook opgaan.

Wegens tegenstrijdige verklaringen van het kamermeisje werd de aanklacht voor de rechtbank al geseponeerd, maar er liep nog wel een civiele procedure. Daarvan lijkt het einde nu dus ook naderbij.

Bron
Lees ook: Strauss-Kahn hoort of onderzoek wordt voortgezet

Bevroren water ontdekt op noordpool van Mercurius


Op de noordpool van de planeet Mercurius is bevroren water gevonden. Mercurius staat dicht bij de zon, maar het ijs bevindt zich op de noordpool van de planeet, die voortdurend in de schaduw ligt. Geschat wordt dat de ijslaag in ieder geval een halve meter dik is, maar mogelijk gaat het om een twintig meter dikke laag.

Amerikaanse wetenschappers schrijven dat in de wetenschapspublicatie Science Express.

De onderzoekers denken dat het water op Mercurius is gekomen met een komeet, die ergens in de afgelopen 50 miljoen jaar is ingeslagen. 'Als er waterijs is, is er een manier waarop waterijs op alle planeten komt. Dat vertelt ons iets over de geschiedenis van het zonnestelsel en hoe het water bij de binnenste planeten kwam', zeggen ze.

Wetenschappers denken dat op de zuidpool van Mercurius mogelijk ook water is te vinden, maar er zijn vooralsnog geen gegevens die dat kunnen onderschrijven. Al jaren vermoedden wetenschappers, op basis van radarmetingen, dat er ijs op Mercurius te vinden moest zijn. Dit vermoeden is nu bevestigd.

Water is de bron van leven op aarde. Als wetenschappers doorkrijgen hoe het water miljarden jaren geleden op onze planeet kwam, kunnen ze een beter beeld krijgen van het ontstaan van leven.

Het ijs werd ontdekt met de Amerikaanse satelliet Messenger. Die werd in 2004 gelanceerd en draait nu rondjes om Mercurius. Over de kleine planeet, die in ons zonnestelsel het dichtst bij de zon staat, is nog niet veel bekend.

Bron

Kabinet bekijkt stoppen uitkering naar Marokko

Het kabinet bespreekt vrijdag de mogelijkheden om de uitbetaling van Nederlandse uitkeringen aan Nederlanders in Marokko stop te zetten. Dat wilde het vorige kabinet ook al, maar verdragen met landen buiten de EU, zoals Marokko, verhinderen dat.

Eén van de opties die nu op tafel liggen, is een voorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om zo'n verdrag dan maar gewoon op te zeggen.

Het alternatief is doorgaan met pogingen om de internationale verdragen aangepast te krijgen. Bronnen rond de regeringscoalitie van VVD en PvdA bevestigen donderdag berichtgeving van RTL Nieuws daarover.

Het vorige kabinet van VVD en CDA wilde de 'export' van uitkeringen naar landen als Marokko ook al aan banden leggen. Het gaat om de kinderbijslag, nabestaandenwet en een uitkering voor deels arbeidsongeschikten die onvoldoende weten te verdienen. Vanaf 2013 zou het ook moeten gelden voor het kindgebonden budget. Het kabinet vond dat de uitkeringen bedoeld zijn als tegemoetkoming in kosten die in Nederland worden gemaakt en niet voor het buitenland.

Toenmalig minister van Sociale Zaken Henk Kamp borduurde daarmee voort op plannen van het kabinet Balkenende-IV, dat de uitkeringen wilde verlagen. Kamp wilde vanaf 2014 de uitkering van kinderbijslag en het kindgebonden budget buiten Europa helemaal afschaffen.

Bron

200 tbs'ers moeten straks misschien vrijgelaten worden

Ongeveer 200 tbs-patiënten kunnen binnenkort op vrije voeten komen door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Omdat ze niet zijn veroordeeld voor geweld, kunnen ze maximaal 4 jaar tbs opgelegd krijgen. Daarna moeten ze worden vrijgelaten.

Dat zeggen tbs-advocaat Job Knoester en de vroegere directeur van een tbs-kliniek Jos Poelmann donderdag in het EO-programma De Vijfde Dag. Knoester sluit niet uit dat ook tbs'ers die veroordeeld zijn voor een zwaar misdrijf onverwachts zullen terugkeren in de samenleving.

De rechtbank in Utrecht bepaalde maandag dat een 42-jarige vrouw met tbs moet vrijkomen. Ze had mensen bedreigd met een gaspistool, maar geweld komt niet voor in haar vonnis. Het Openbaar Ministerie is tegen de vrijlating in beroep gegaan.

PVV wil debat over mogelijk vrijlaten tbs'ers

De PVV wil een debat met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over de uitspraak van een tbs-advocaat en een oud-directeur van een tbs-kliniek in het EO-programma De Vijfde Dag. De PVV vreest dat vrijlating van tbs'ers de veiligheid in de samenleving ernstig in gevaar zal brengen.

Afgelopen maandag werd de tbs van een 42-jarige vrouw door de rechtbank in Utrecht opgeheven op grond van een recente uitspraak van het hof. Daarin staat dat tbs maar maximaal 4 jaar mag duren als iemand niet uitdrukkelijk is veroordeeld voor een geweldsdelict. Het OM ging in hoger beroep tegen de uitspraak, waardoor de vrouw niet vrij komt totdat het gerechtshof een uitspraak in haar zaak heeft gedaan.

Bron

Amerikanen wilden maan opblazen

Om hun superioriteit te demonstreren tegenover de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog wilden de Amerikanen een heuse atoombom op de maan gooien. Van het geheime project wordt melding gemaakt in een document van de Amerikaanse luchtmacht dat na 45 jaar opgedoken is.

In de race naar de ruimte lagen de Verenigde Staten aanmerkelijk achter nadat de Russen succesvol de eerste Spoetnik hadden gelanceerd. De Amerikaanse luchtmacht wilde op hun beurt de aartsvijand imponeren door een paddelstoelvormige wolk op de maan te creëren die te zien zou zijn vanaf de aarde. De atoombom moest daarvoor op de rand van de maan tot ontploffing gebracht worden zodat de paddenstoelvormige wolk werd opgelicht door de zon.

De missie zou in 1959 uitgevoerd worden maar werd uiteindelijk afgeblazen door de militaire opperbevelhebbers omdat de ontploffing te veel risico's inhield voor de mensen op aarde. Bovendien hadden wetenschappers angst dat de maan op die manier besmet geraakte met radioactief materiaal.

Bron

woensdag 28 november 2012

Zondvloed Firenze voorbode van zwaar winteroffensief in groot deel van Europa


Gedaan met het zachte winterweer, want de komende dagen verovert een zwaar winteroffensief een groot deel van Europa. Terwijl Groot-Brittannië blijft kreunen onder grootschalige overstromingen, kreeg de historische en toeristische stad Firenze gisteren een heuse zondvloed over zich heen. De gezellige straatjes in het centrum van de Toscaanse hoofdstad werden herschapen in kolkende rivieren. Een voorbode van nog veel meer noodweer, want de gevreesde winterstorm 'Medusa' (een complex lagedrukgebied uit het oosten) brengt uit Siberië de komende dagen meer ellende. Goed nieuws alvast voor de wintersporters, want de hele Alpenregio krijgt tot een meter verse sneeuw. Ook in de Vogezen, het Zwarte Woud en de Pyreneeën zal de sneeuw rijkelijk vallen. Bij ons dalen de temperaturen de komende dagen ook richting vriespunt en komend weekend kan er (smeltende) sneeuw vallen.

 'Tilt Firenze' en 'Bomba d'acqua' koppen de Italiaanse media na een vreselijke zondvloed in Firenze. De Toscaanse parel kreeg gedurende twee uur tijd aanhoudend felle regen over zich heen en was nadien nog nauwelijks herkenbaar. Bussen dreven in de straten, modderstromen blokkeerden tunneltjes en zelfs een deel van de ondergelopen autosnelweg moest een tijdlang afgesloten worden. In totaal viel er op vier uur tijd liefst 64 mm neerslag op de stad. De brandweer moest met amfibiewagens gevangen inwoners gaan redden. Vooral de rivier Mugnone baart nog zorgen.

Wintercycloon
En de komende dagen blijft het noodweer aanhouden in het noorden en het centrum van Italië met nieuwe bakken regen en ook pakken sneeuw. De situatie in het al zwaar geteisterde land dreigt zelfs nog te verslechteren met de komst van 'Medusa', een wintercycloon die gevormd wordt op de grens tussen twee totaal verschillende luchtmassa's: ijskoude lucht rechtstreeks uit Siberië en hete lucht uit Tunesië. Italië zit nog maar eens in de regio waar die twee extremen hard zullen botsen. Een explosieve cocktail die heel wat weerellende zal veroorzaken. Vooral in de regio's Ligurië, Piemonte, Veneto, Friulië, Toscane, Lazio en Campanië is de weeralarmfase 1 afgekondigd. In het noorden van het land volgt onvermijdelijk ook een pak sneeuw. Vanaf het weekend dalen de temperaturen fors en vanaf 300 meter valt er dan sneeuw. Maandag krijgt zelfs het hele land met Siberisch winterweer te maken.

Bron

Ex neemt wraak: parkeerboete van 105.000 dollar

Een alleenstaande, werkloze vrouw uit Chicago moet 105.000 dollar aan parkeerboetes betalen omdat haar boze ex een auto op haar naam liet registreren en die bij de luchthaven van Chicago parkeerde. Daar bleef de auto vervolgens drie jaar lang staan.

Het bedrag, omgerekend ongeveer 80.000 euro, wordt gevormd door 678 bekeuringen en aanmaningen. De vrouw, Jennifer Fitzgerald, voert als verweer aan dat de geparkeerde auto weliswaar op haar naam staat, maar nooit in haar bezit is geweest.

Ze veronderstelt dat haar voormalige partner Brandon Preveau de Chevrolet Monte Carlo op de luchthaven heeft geparkeerd bij wijze van ultieme wraak. Die mogelijkheid lijkt niet uitgesloten, omdat hij werkzaam is bij een luchtvaartmaatschappij en het parkeerterrein waar de auto stond, alleen toegankelijk is voor employés.

Bron

Italië opgeschrikt door supertornado

Vanochtend kreeg de Italiaanse stad Taranto te maken met een voor Europa opmerkelijk weerverschijnsel. Een tornado van groot formaat raasde rond half elf over de havenstad en liet sporen van vernielingen achter zich.

De zware tornado verrichte diverse verwoestingen aan in de Zuid-Italiaanse stad. De ruim 200.000 inwoners werden opgeschrikt door de twister die van boven zee het land op trok. Dat schrijft weer.nl op haar website. Eerst passeerde de tornado de haven om vervolgens een industriegebied binnen te trekken en verwoestingen aan te richten bij een staalfabriek. Daarna trok ze door over het nabijgelegen plaatsje Statte waar onder meer een school werd getroffen.

Op bovenstaande beelden is onder meer te zien dat auto's worden opgetild en verderop weer worden neergesmeten en hoe een elektriciteitsmast wordt getroffen. In de eerste mediaberichten wordt gesproken over twintig gewonden en één dode.

Zeldzaam
In Europa komen relatief weinig tornado's voor, maar hebben we meer te maken met windhozen. In Europa kan het weer zeer warm en vochtig zijn, maar ontbreekt het aan een harde wind. Een harde wind is een essentieel ingrediënt voor het ontstaan van een tornado. Dat is een reden waarom er weinig tornado's, maar windhozen, in Europa voorkomen en ontstaan. De tornado in Italië van vandaag was dus zeldzaam. Overigens is het tijdstip ook opmerkelijk, want de meeste tornado's in Europa vinden plaats in de maanden juni tot september.
Bron

dinsdag 27 november 2012

'Geest' jaagt mensen de stuipen op het lijf

De Braziliaanse variant van Bananasplit heeft weer eens aardig uitgepakt met een goed geslaagde grap. Afgelopen weekend was er weer een geweldige grap op televisie te zien, waarin nietsvermoedende liftbezoekers lastig gevallen werden door een heuse 'geest.'

Nadat de slachtoffers de lift zijn ingegaan, begint de horrortrip. Het licht begint te flikkeren, vreemde geluiden zijn hoorbaar. Dan floepen de lampen weer aan, en staat er plots een meisje met een pop in haar handen in de liftcabine.

Als deze 'geest' dan ook nog eens een ijselijke gil slaat, zijn de passagiers niet meer te houden. Ze schreeuwen het uit van angst, sommigen dreigen flauw te vallen. De opluchting na afloop van de grap moet groot geweest zijn. Nu even wachten tot deze stunt in Nederland nog eens dunnetjes wordt overgedaan.

Bron

KLM aangeklaagd na overlijden geweigerde vrouw


KLM wordt voor de rechter gesleept omdat de luchtvaartmaatschappij vorige maand een vrouw met overgewicht weigerde te vervoeren. De vrouw, die ook ernstig ziek was, overleed kort daarna. Dat schrijft het AD. Haar echtgenoot eist nu zes miljoen dollar smartengeld van KLM en twee andere luchtvaartmaatschappijen.

De 56-jarige Vilma Soltesz wilde na een vakantie in Hongarije terugvliegen naar New York. Volgens de krant kon ze niet mee met het KLM-toestel omdat de veiligheidsriemen niet om haar lichaam pasten en was ze te zwaar voor de twee stoelen waarvoor ze betaalde. Ook Delta Airlines en Lufthansa weigerden de vrouw vanwege haar omvang. Doordat de vrouw niet op tijd terug was bij haar behandelend artsen overleed ze.

'Nooit aan boord'
De KLM zegt 'heel erg' mee te leven met de nabestaanden maar 'alle moeite' te hebben gedaan Vilma Soltesz terug te vliegen. Volgens de KLM is ze nooit aan boord geweest van het toestel. 'Wij hebben van alles geprobeerd, maar mevrouw paste fysiek niet in het vliegtuig. De kwestie van het verlengstuk van de veiligheidsgordel en haar belasting voor de stoelen speelde nooit, omdat ze überhaupt niet aan boord is geweest', zegt woordvoerster Ellen van Ginkel.

Delta Airlines en Lufthansa
Delta Airlines en Lufthansa zeggen eveneens 'alles' in het werk te hebben gesteld om haar terug te vliegen. 'Ook wij waren fysiek niet in staat haar aan boord te krijgen', reageert een Delta-woordvoerder.

Enkele dagen later kreeg het echtpaar volgens advocaat Peter Ronai van het gerenommeerde kantoor Ronai & Ronai, te horen dat ze terug konden vliegen vanaf Wenen, maar toen was het al te laat. 'De echtgenote van mijn cliënt was te ziek om nog te vliegen.'

Geen bezoek aan ziekenhuis
Hij bevestigt berichten dat Vilma steeds zieker werd, maar desondanks geen ziekenhuis opzocht. 'Mijn cliënt en zijn vrouw hadden geen vertrouwen in de medische zorg in Hongarije, die weinig veranderd is sinds de val van het communistische bewind. Bovendien kende niemand daar het langdurige ziekteverleden van mevrouw en zouden ze onder tafel geld hebben moeten betalen dat ze niet hadden.'


Bron

Rusland wil berg euro's niet omwisselen

Rusland is niet van plan de berg euro's die deel uitmaken van haar reserves van buitenlandse valuta om te wisselen in andere munteenheden. Dat zei premier Dmitri Medvedev dinsdag tijdens een bezoek aan Parijs.

Het commentaar volgt op het akkoord over de Griekse schuldenlast dat in de nacht van maandag op dinsdag werd bereikt. Maandag zei Medvedev nog dat de Europese leiders de energie en de wil misten om de economische problemen op te lossen. In een gezamenlijke persconferentie met zijn Franse ambtsgenoot Jean-Marc Ayrault zei Medvedev dinsdag er van overtuigd te zijn dat de situatie in Europa zal verbeteren.

Rusland heeft volgens cijfers van het IMF de op drie na grootste valutareserves ter wereld met een omvang, eind oktober, van bijna 527 miljard dollar. Ongeveer 42 procent daarvan bestaat uit euro's, 45 procent uit Amerikaanse dollars en de rest uit onder meer Britse ponden, Canadese dollars en Japanse yens.

Bron

'Met name lage inkomens gaan er in 2013 op achteruit'

Vooral de lagere inkomens gaan er komend jaar op achteruit. Werknemers die tot 1750 euro netto per maand verdienen gaan er in 2013 op achteruit, terwijl middeninkomens tussen de 1750 en 3000 euro netto juist meer gaan verdienen.

Dat blijkt vandaag uit cijfers van salarisverwerkingsbedrijf Salar, dat voor veertig verschillende maandsalarissen berekende wat de gevolgen van de nieuwe regels zijn.

Belastingverhoging
Mensen met een nettoloon van 750 euro gaan er met bijna twee procent het sterkst op achteruit, omdat de loonheffingsgrens wordt verlaagd en er over de eerste schijf een belastingverhoging komt. Dat de middeninkomens er juist op vooruitgaan, komt volgens Salar doordat de bijtelling van de Zorgverzekeringswet wordt geschrapt en er een verhoogde arbeidskorting komt.

Vanaf een maandloon van 3000 euro wordt het voordeel langzaam minder, voornamelijk vanwege de verlaging van de arbeidskorting voor de hogere lonen.


Bron

maandag 26 november 2012

Dodelijke combinatie: pompelmoes met medicijnen

Het is al langer geweten dat pompelmoes in combinatie met bepaalde medicijnen gevaarlijke reacties kan uitlokken. Vandaag beweren dokters echter dat de risico's groter zijn dan eerder gedacht. De combinatie kan leiden tot een acuut nierfalen, ademhalingsfalen, maag- en darmbloedingen, niertoxiteit en zelfs tot de dood.

De reactie gebeurt omdat een werkzame stof in het fruit (furocoumarinen genaamd) de activering van een enzym in het lichaam tegenhoudt, die zorgt voor de afbraak van medicijnen. Dat kan ervoor zorgen dat het lichaam de medicatie ervaart als meerdere dosissen, terwijl je in werkelijkheid maar één dosis genomen hebt.

Verontrustend
Volgens wetenschappers zijn er meer dan 85 medicijnen die kunnen interageren met pompelmoes, met 43 die kunnen leiden tot ernstige neveneffecten. Het gaat onder meer om statines, afweeronderdrukkende middelen en antihistaminica.

"Heel wat van de medicijnen die reageren in combinatie met pompelmoes worden frequent voorgeschreven door artsen en zijn essentieel voor de behandeling van veelvoorkomende aandoeningen", zegt de Canadese wetenschapper dr. David Bailey.

Bron

Zoektocht in grotten en mijnen naar vader die 1,5 jaar geleden zijn gezin afslachtte

Meer dan anderhalf jaar nadat Xavier Dupont de Ligonnès in Nantes zijn gezin en twee honden executeerde en in de tuin begroef, is de vader van de uitgemoorde familie nog altijd spoorloos. Toch heeft de politie in Zuid-Frankrijk nu nieuwe sporen gevonden. In de buurt van Roquebrune-sur-Argens, waar hij in april 2011 kort na de vijfvoudige moord op zijn vrouw en vier kinderen het laatst gezien was, worden grotten en oude mijnschachten uitgekamd. Mogelijk pleegde Ligonnès zelfmoord en treffen de agenten daar nu pas zijn stoffelijke resten aan. Een andere piste is dat de gezinsmoordenaar met adellijke roots nog altijd ondergedoken leeft ergens in Frankrijk.


Ik denk dat ik een complex van meerderwaardigheid heb. Maar het is wel gebaseerd op de simpele vaststelling dat ik tot een groep van mensen behoor die intelligent en vastberaden zijn en in balans op geestelijk en lichamelijk vlak.
Xavier Dupont de Ligonnès


De vijfvoudige gezinsmoord schokte Frankrijk en geselt nog altijd de speurders. Begin april 2011 executeerde Xavier Dupont de Ligonnès zijn vrouw en vier kinderen en hun twee honden. Zijn vrouw Agnès (49) en zijn kinderen Thomas (21), Arthur (18), Anne (16) en Benoît (13) kregen allemaal een genadeschot in hun slaap en werden zorgvuldig begraven in de tuin. Pas enkele dagen later werden ze ontdekt.

Vroeger gewoond
De politie kwam Xavier Dupont de Ligonnès al snel op het spoor in het zuiden van Frankrijk. Nabij Roquebrune-sur-Argens was hij het laatst gezienaan een hotel en had hij ook zijn auto achtergelaten. Daar hield elk spoor wel op. Ondanks een internationaal aanhoudingsbevel kwam er nog nauwelijks schot in de zaak. Tot er enkele dagen geleden nieuwe sporen zijn opgedoken. Daarom heeft de politie nu beslist in de omgeving van Roquebrune (in de Var) grotten en oude mijnen te doorzoeken. Ook nabij Draguignan en Lorgues, waar het gezin enkele decennia gewoond had eind vorige eeuw, zijn zoekacties gepland.