Translate

zaterdag 24 november 2012

Opstelten: 'Meer overvallen op senioren in eigen huis'

Het aantal overvallen mag sinds 2009 met 30 procent zijn gedaald naar zo'n 2000 tot nu toe in dit jaar, maar de overvallen op ouderen in hun eigen huis en die op supermarkten nemen juist in aantal toe. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid) zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid) zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur. Het aantal woningovervallen op senioren is de afgelopen 10 maanden gestegen van 128 naar 152, het aantal overvallen op supermarkten ging van 126 naar 150.

Opstelten is niet van plan het erbij te laten zitten. Zijn inzet tegen onder meer overvallen op juweliers en waardetransporten is beduidend succesvoller, vertelde hij.

Opstelten wees in het programma overigens een gerucht van de hand dat hij nog maar 2 jaar aanblijft, om plaats te maken voor staatssecretaris Fred Teeven. Hij gaat voor de 'volle mep'.

Bron

Zware storm verwacht met kans op overlast en schade

Meerdere weerdiensten kondigden vandaag aan dat het morgen hard zou gaan waaien. Vooral in de kustprovincies, en rond het IJsselmeer, worden flinke windstoten verwacht. Een zuidwesterstorm met windsnelheden tot zo'n 90 kilometer per uur was de verwachting. Weerplaza meldt nu dat de storm, volgens computerberekeningen, zwaarder zal uitvallen en waarschuwt voor mogelijke overlast en schade.

Naar verwachting zwelt de wind aan de Zeeuwse kust morgen al in de vroege ochtend aan tot stormachtig, windkracht 8. In de uren daarna krijgt ook het noorden en noordwesten van het land, volgens Weerplaza, met de stormdepressie te maken. Aan het einde van de ochtend staat er een volle zuidwesterstorm langs de hele noordwestkust en op de Wadden.

Zware storm
Het gaat in hoofdzaak om storm, met windkracht 9. Er bestaat echter een reële kans dat korte tijd zelfs windkracht 10 wordt gehaald. Zware storm dus. Verder landinwaarts staat beduidend minder wind, maar waait het desalniettemin ook vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 of 6.

Verder treden er zware windstoten op, van 75 tot 90 kilometer per uur. In de kuststrook worden de zwaarste windstoten gehaald, met een snelheid van 90 tot 110 kilometer per uur. Op de Wadden ligt de windkracht daar mogelijk nog iets boven.

Met name deze windstoten kunnen op uitgebreide schaal voor overlast en schade gaan zorgen, waaronder bijvoorbeeld aan hoge gebouwen. Echt koud wordt het ondanks de storm niet. Met zo'n 10 tot 13 graden is het zelfs 'zacht' te noemen. Wel is het overal grijs en regenachtig. Later op de dag zakt de temperatuur en neemt de wind af. In de noordelijke kustprovincies blijft het echter tot 's avonds flink waaien.

Bron

vrijdag 23 november 2012

Kleintjes eten te weinig groenten

Jonge kinderen eten te weinig groenten en dat is een bedreiging voor de gezondheid van een hele grote groep mensen. 'Kinderen die te weinig groenten eten, krijgen te weinig ijzer binnen. Dat kan van invloed zijn op hun hersenontwikkeling en op hun latere schoolprestaties. Ze krijgen ook te weinig vezels binnen waardoor ze meer last hebben van verstopping', zei kinderarts Koen Joosten van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam vrijdag.

De groente-inname is er de laatste 10 jaar sterk op achteruitgegaan. Voor een gezonde ontwikkeling moeten kinderen van 0 tot 4 jaar zeker twee volle eetlepels, ofwel 50 tot 100 gram groenten per dag binnenkrijgen. 'Maar dat is nu vaak maar 40 gram.'


Olympisch Stadion geeft na 84 jaar sportief geheim prijs

Met de vondst van een 84 jaar lang verborgen gebleven koker, met daarin een aantal historische voorwerpen, heeft het Olympisch Stadion in Amsterdam een heuse schat in handen. 'Ik denk dat dit voor mij de spannendste dag is die ik als sporthistoricus heb meegemaakt', zegt Jurryt van de Vooren tegen RTL Nieuws.

De loden koker lag, sinds de Spelen in hetzelfde jaar, onaangeroerd achter een gedenksteen, en raakte in de vergetelheid. Vanmorgen begon Van de Vooren aan zijn geheime operatie en werd een steen bij de, zorgvuldig afgeschermde, Marathontoren verwijderd.

Erachter werd door Van de Vooren de koker gevonden. 'Ik heb al heel wat onderzoek gedaan, maar nog nooit een waarbij zoveel herrie wordt gemaakt', zegt hij opgetogen. De Marathontoren gaf zijn geheim echter niet zonder slag of stoot prijs.Trein breekt in twee stukken bij Sassenheim

De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt hoe het komt dat vrijdagochtend twee delen van een trein bij Sassenheim konden losbreken. Dat heeft een woordvoerster van de inspectie gezegd.

De koppeling tussen twee rijtuigen van een nieuwe soort intercity brak door nog onbekende oorzaak, waardoor deze treindelen bij het harmonicadeel losraakten. De Maatschappij Voor Beter OV is geschrokken en spreekt van een levensgevaarlijk incident, omdat passagiers en conducteurs via dit harmonicadeel van de ene naar de andere coupé kunnen lopen.

Volgens de Nederlandse Spoorwegen traden tijdens de breuk alle veiligheidssystemen van de trein naar behoren in werking. Uit voorzorg worden de elf treinen van dit type uit de dienstregeling gehaald en gecontroleerd, aldus een woordvoerder.

Bij het incident raakte niemand gewond. Volgens de Maatschappij Voor Beter OV had het echter heel anders kunnen aflopen als er iemand in het ontstane gat was gevallen.

De organisatie wil dat de inspectie ook bekijkt of de recente revisie van de tot intercitytrein verbouwde forensentreinen van dit type wel goed is gebeurd.

Bron

donderdag 22 november 2012

Nederlands huis totaal onvindbaar na adreswijziging

Een echtpaar uit het Nederlandse Wassenaar ontvangt geen post meer, is niet te vinden in het telefoonboek en routeplanners kunnen de weg naar het huis ook niet meer vinden. Dat is allemaal het gevolg van een adreswijziging die de gemeente Wassenaar drie jaar geleden bedacht, meldt het de krant AD.

Het huis van de familie Pors staat op een perceel van landgoed Clingendael en was volgens de adresgegevens gelegen aan de gelijknamige straat. Totdat Wassenaar besloot dat een adressering aan de Van Alkemadelaan logischer was. De woning kreeg als adres Van Alkemadelaan 93, Wassenaar. Een adres dat in feite niet bestaat, want De Van Alkemadelaan ligt in Den Haag. De gemeentegrens ligt precies tussen de woning en de straat in.

De familie Pors maakt zich zorgen. "Ik ben bang dat het een keer misgaat als iemand met spoed naar ons huis moet komen", aldus een familielid. De bewoners eisen gisteren dan ook het oude adres terug, bij de Raad van State. De uitspraak daarvan is over zes weken.

Bron

Cipier lost per ongeluk schot in cinema

Bioscoopbezoekers in de VS schrokken zich een hoedje. Net voor de start van een film ging er plots een schot af. Een cipier wou gaan zitten in zijn zetel en zijn dienstwapen ging per ongeluk af.

Het incident had plaats net voor een vertoning van 'The Twilight Saga: Breaking Dawn' in een bioscoop in Sonora in de staat Colorado. De bezoekers hoorden een hevige knal. "We vreesden meteen het ergste. Je weet maar nooit dat er een dolle schutter in de zaal is", zegt Michelle Miller die met haar dochter in de bioscoop was.

De politie snelde meteen naar de bioscoop. "Het was een opluchting toen we merkten dat het om een ongeval ging en niet om een schietpartij", zegt Mark Stinson, politiechef in Sonora. De agenten kwamen er al gauw achter dat de 'schutter' een cipier was. "Hij vertelde dat het om een ongeluk ging. Hij zocht een plaatsje in de zaal en nam net voor hij ging zitten, zijn holster af. Toen ging het fout en ging er een schot af", aldus Stinson.

De kogel ging door de armleuning van een zitje en baande zich een weg door de vloer van de zaal. Een vrouw raakte lichtgewond. De politie nam het dienstwapen in beslag. Het wordt nu onderzocht op een technisch mankement. De cipier werd nog niet aangeklaagd. Het incident zal overgemaakt worden aan de superieuren van de cipier.

Bron

Huis midden in snelweg omdat koppel been stijf houdt


In China lijkt de vooruitgang niet te stoppen, maar een ouder koppel uit Wenling heeft daar blijkbaar een andere mening over. Al de huizen van hun wijk werden onteigend voor de aanleg van een nieuwe viervaksbaan. Het echtpaar ging evenwel niet akkoord met de financiële compensatie voor het verlies van hun woning. Met het geboden geld konden zij geen nieuw huis kopen en bouwen.

En dus werd de snelweg gewoon rond hun stulpje gebouwd met dit merkwaardige beeld als gevolg. Erg veilig lijkt het ons allemaal niet.

Bron
Lees ook: Snelweghuis Chinees echtpaar toch gesloopt

woensdag 21 november 2012

Passagier helpt mee vliegtuig aan de grond te zetten

Een vliegtuig van Lufthansa dat maandag op weg was van Newark naar Frankfurt, heeft passagiers opgeroepen mee te komen helpen in de cockpit. Toen de copiloot ineens last kreeg van hevige migraine, waardoor hij niet meer kon functioneren, stapte een passagier naar voren. Het bleek te gaan om een gezagvoerder van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Bovendien beschikte de man over een vergunning om met een Boeing 747 te vliegen.

De kapitein kon met de hulp van de passagier het vliegtuig probleemloos aan de grond zetten in Dublin. De man werd als een held onthaald.

De woordvoerder van Lufthansa reageerde nadien op het incident. 'In zulke omstandigheden is het helemaal normaal dat de kapitein gewoon blijft doorvliegen (alsof er niets aan de hand is). Indien nodig is onze crew immers volledig getraind om checklists te overlopen samen met de piloot. Die procedures zijn gekend. Natuurlijk appreciëren wij van harte de hulp die de passagier ons geboden heeft.'

Bron

De schokkende waarheid over vliegtuigmaaltijden

Vliegtuigmaaltijden worden veelal bereid tussen muizen, mieren en kakkerlakken. Deze schokkende vaststelling deed het Amerikaanse nieuwsprogramma 20/20 van ABC News op basis van data verstrekt door de Food and Drug Administration (FDA).

Meer dan 1.500 overtredingen werden in vier jaar tijd geregistreerd, aanmerkelijk meer dan in vergelijkbare industrietakken. In de productiehal van LSG Sky Chefs, één van de grootste cateraars van vliegtuigmaaltijden, krioelde het van de mieren, levende en dode vliegen en kakkerlakken.

'Als er zich diertjes in die ruimte bevinden, dan is de kans erg groot dat je ze eveneens in de bereide maaltijden aantreft', verklaarde voormalig gezondheidsinspecteur Roy Costa aan ABC. 'Insecten en uitwerpselen van knaagdieren kunnen in zo'n omgeving absoluut niet getolereerd worden. Als je al die elementen samenbrengt, zit je op een potentiële tijdbom.'

Reactie
Ontelbare muggen, ongekoeld voedsel en vieze werkoppervakken werden aangetroffen bij cateringbedrijf Gate Gourmet. De onderneming reageerde als volgt op de reportage: 'De vaststellingen van de FDA waren niet van die aard dat de publieke gezondheid in gevaar kwam.'

Daarnaast 'vergaten' vliegtuigcrews volgens de betrokken inspecteurs veelvuldig om de handen te wassen. In toestellen van Delta Airlines werden meermaals muizen gesignaleerd.

Reizigers in Business en First Class denken bovendien onterecht dat de alom bekende gordijntjes hen afschermen van besmet voedsel. 'Exquise gerechten zijn daarom nog geen veilige gerechten', aldus Costa. 'Bacteriën trekken zich daar niets van aan.'
Bron

dinsdag 20 november 2012

Cel geëist tegen overvallers juweliers

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft dinsdag tot 3 jaar cel geëist tegen een groep jonge mannen die het de afgelopen jaren zou hebben voorzien op juweliers. Soufiane B., verdacht van het doodschieten van de Amsterdamse juwelier Fred Hund, zou prominent lid zijn geweest van de groep.

De rechtbank behandelt de zaak-Hund volgende week. Dinsdag kwamen de dossiers rond een mislukte overval in Krommenie en de voorbereidingen van een overval op een juwelier in Bleiswijk aan de orde. Tijdens die voorbereidingen, in juli vorig jaar, greep de politie in en arresteerde B. en drie medeverdachten.

De 66-jarige Fred Hund werd op 7 oktober 2010 voor zijn zaak aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West dodelijk getroffen door een kogel in zijn buik, nadat hij een van de twee overvallers naar buiten had gewerkt. Op een plastic tas en een sportschoen werd DNA-materiaal van Soufiane B. gevonden. De politie zette een grootscheeps onderzoek in na de overval. Een dag eerder zou B. een Amsterdamse seksclub hebben overvallen.


Toestel raakt in vrije val: tientallen passagiers gewond

Passagiers aan boord van een vlucht van Havana naar Milaan hebben maandag doodsangsten uitgestaan toen hun vliegtuig boven de Atlantische Oceaan in een luchtzak terechtkwam en ruim duizend meter naar beneden stortte. 66 reizigers raakten gewond, twaalf slachtoffers werden na aankomst in Milaan overgebracht naar het ziekenhuis.


Het ging om een vlucht van de maatschappij Neos Air. In amper tien seconden viel het vliegtuig zo'n duizend meter naar beneden. Schotels, flessen, blikjes en trolleys vlogen in het rond. Passagiers die hun gordel niet om hadden, werden door het toestel geslingerd.

Artsen aan boord
Pilotenwoordvoerder van Neos Air Giulio Buzzi verklaarde maandag dat de gezagvoerder besloot door te vliegen naar Italië omdat het toestel geen structurele schade had opgelopen tijdens het incident. Toevallig waren twee artsen aan boord die konden vaststellen dat er geen zwaargewonden waren.

In de Italiaanse krant Corriere della Sera verklaarde een woordvoerder van Neos Air dat het toestel door de turbulentie eerst 500 meter omhoog was geschoten, om daarna 1.000 naar beneden te vallen.

Bron foto's

Seriemoordenaar in beeld als pleger moorden O.J. Simpson

Is O.J. Simpson dan toch onschuldig aan de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend? Bijna 20 jaar na dato lijkt de zaak een onverwachte wending te nemen. Nieuwe feiten wijzen nadrukkelijk in de richting van seriemoordenaar Glen Rogers, die zowel Simpsons vrouw Nicole als Ron Goldman vermoord zou hebben, en zijn schuld ook zou hebben bekend.

Glen Rogers wacht momenteel op zijn executie vanwege de moord op twee vrouwen in 1995, een jaar na de 'O.J.-moorden'. Zelf zegt Rogers dat hij 70 vrouwen heeft vermoord, verspreid door het hele land.

Volgens een nieuwe Amerikaanse documentaire is Rogers de echte schuldige. Hij kende opvallend veel details over de zaak en zette de politie destijds op een dwaalspoor. Naar verluidt zou Simpson Rogers hebben ingeschakeld voor het stelen van dure oorbellen die de gewezen American football-ster aan zijn vrouw had gegeven. Dat zou de reden zijn waarom Simpson de naam van Rogers altijd buiten het onderzoek heeft gehouden.

Bewijsstukken
De New York Post schrijft dat Glen Rogers de moorden op Simpsons ex en haar vriend heeft bekend. Ook zou hij de politie bewijsstukken hebben verschaft waarmee kan worden aangetoond dat hij in de buurt was van de woning van Nicole Brown toen de moorden daar werden gepleegd.

Simpson werd na een geruchtmakende strafzaak vrijgesproken voor de dubbele moord. In de daaropvolgende civiele rechtszaak werd hij wel schuldig bevonden en veroordeeld tot het betalen van een torenhoge schadevergoeding aan de nabestaanden.

Wat daaraan voorafging: op 12 juni 1994 werden Simpsons ex Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman dood aangetroffen in haar huis. Simpson, twee jaar eerder gescheiden van Nicole, zou zichzelf aangeven. In plaats daarvan kwam het tot de bekendste politieachtervolging aller tijden, live te zien op tv. O.J. werd opgepakt in het bezit van 8.000 dollar, een valse baard en snor, een paspoort en een geladen pistool.


Handschoen
Er volgde een 133 dagen durend proces. Simpson zou zijn ex en haar vriend uit jaloezie hebben vermoord. Zijn DNA werd aangetroffen op de plaats van de misdaad. De verdediging betoogde dat de hoofdinspecteur van het onderzoek een racist was die het bewijs had vervalst. Bovendien paste bij de reconstructie in de rechtszaal een handschoen die op de plaats van het misdrijf werd aangetroffen niet om de hand van Simpson.

Veertien jaar later verdween Simpson alsnog achter de tralies vanwege een veroordeling in een andere zaak, waarbij hij werd beschuldigd van ontvoering, vuurwapengebruik en mishandeling. Hij is veroordeeld tot 33 jaar cel en kan op zijn vroegst over vijf jaar vrijkomen.

Bron  Bekijk de foto's

maandag 19 november 2012

'Meisje opgegeten door krokodil in Australië'

Een 7-jarig meisje is waarschijnlijk opgegeten door een krokodil in het noorden van Australië. Het meisje was verdwenen tijdens een zwempartij.

De Australische politie denkt nu dat ze menselijke resten heeft aangetroffen in een krokodil die zaterdag is doodgeschoten. Onderzoek moet nog uitwijzen of het vermoeden van de politie klopt.

De ongeveer 3 meter lange krokodil zou eerst een man hebben aangevallen, voordat het reptiel het meisje meesleurde. Het incident gebeurde zo'n 350 kilometer ten oosten van de noordelijke stad Darwin.

In de omgeving waren niet eerder krokodillen gezien. De zwemmers dachten daarom dat het veilig was in het meertje, een zogeheten billabong. Per jaar komen in Australië gemiddeld twee mensen om door krokodillen. In het noorden van Australië komt de voor mensen gevaarlijke zoutwaterkrokodil voor, die 7 meter lang kan worden.

Bron

Enorme waterhoos teistert Australische kust

De oostkust van Australië werd dit weekeinde getroffen door extreem onweer. Vooral Brisbane kreeg zaterdag de volle laag. Een dag later was de regio ten zuiden van Sydney aan de beurt. Een enorme waterhoos teisterde de kust voor Batemans Bay.

Het uitzonderlijke natuurfenomeen duurde ongeveer een kwartier. 'We waren zo'n tien minuten eerder nog aan het zwemmen op het strand', zei een ooggetuige. 'Plots sloeg het weer om. Er was niemand meer te zien op het strand. Nadat de wind was aangewakkerd, had iedereen zich uit de voeten gemaakt.'

De windsnelheid in een waterhoos kan oplopen tot 160 km/u. Een dag eerder had een tornado in Brisbane grote schade aangericht, mede door de blikseminslagen die ermee gepaard gingen.
Bron

Prins Friso vertoont 'tekenen van zeer gering bewustzijn'

Prins Friso vertoont sinds kort af en toe tekenen van 'zeer gering bewustzijn'. Maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst blijft 'de prognose erg onzeker' en is het medisch team is nog steeds zeer bezorgd. 'Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is', verklaarde de RVD.


De koninklijke familie en het gezin van prins Friso zijn 'dankbaar voor betoonde terughoudendheid van de media sinds het ongeluk van de prins'. Prinses Mabel wordt in de verklaring van de RVD geciteerd: 'Dit is de zwaarste periode van mijn leven. Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd.'

De prins werd op 17 februari tijdens een skitocht in het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine. Hij kreeg lange tijd geen zuurstof en raakte in coma. Na enkele dagen in een hospitaal in Innsbruck te hebben gelegen, wordt hij sinds begin maart verzorgd in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Lange tijd was er volgens de RVD geen verandering in de toestand van de prins. Eind september meldde Desmond Tutu, vriend van Mabel, dat Friso zijn ogen opende en glimlachte toen zijn vrouw hem begroette. Wanneer dat zou zijn gebeurd, bleef onduidelijk.

Twijfel
'Minimal consciousness', zoals de gezondheidstoestand van prins Friso ook wordt genoemd, betekent dat een comapatiënt na lange tijd weer af en toe kan reageren op vragen of prikkels uit zijn omgeving. Dat zei neuroloog-intensivist Michaël Kuiper. 'Iemand die in een coma belandt, heeft geen dag- en nachtritme en heeft zijn ogen gesloten. Na een tijdje verandert dat in een vegetatieve toestand. Dan heeft iemand wel een ritme, kan hij soms gapen of doet hij bijvoorbeeld zijn ogen open en dicht. Hij reageert echter nog niet op prikkels uit zijn omgeving. Bij 'minimal conciousness', minimaal bewustzijn, gebeurt dat wél af en toe.'

Na een periode van minimaal bewustzijn treden bij sommige patiënten opnieuw veranderingen op. Zij gaan dan duidelijker reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld via woord en gebaar. Daadwerkelijk uit de coma ontwaken is nóg een flinke stap verder. Kuiper betwijfelt of dat in het geval van prins Friso ooit mogelijk is.

Bron

'Verdachte in zaak-Vaatstra is 45-jarige boer Jasper S.'

De man die in het Noord-Friese dorpje Oudwoude is aangehouden in de moordzaak van Marianne Vaatstra is een 45-jarige boer. Dat meldt RTL Nieuws. De man, Jasper S., is getrouwd en heeft kinderen.

De verdachte werd zondagavond gearresteerd na een DNA-verwantschapsonderzoek.

De omgeving van de boerderij van Jasper S. wordt momenteel door de politie afgeschermd. De familie van de man is opgevangen, zo zei burgemeester Arie Aalberts van de gemeente Dantumadeel vanochtend. Marianne woonde in Zwaagwesteinde, dat onder Dantumadeel valt.

Vader Bauke Vaatstra zegt de man niet te kennen, maar zijn familie weet wel wie hij is. Vaatstra's kleinkinderen gaan naar dezelfde gymnastiekclub als de kinderen van de verdachte, aldus de vader van Marianne. Ook zaten Vaatstra's kinderen bij de kinderen van de verdachte op school.

Vanochtend heeft de familie van de verdachte het kantoor van de Friese advocaten Wim en Hans Anker benaderd om hem bij te staan, dat meldt de NOS. Het kantoor heeft het verzoek geweigerd, omdat het advocatenduo eerder de ouders van Marianne Vaatstra heeft bijgestaan.

Persconferentie
Politie en het Openbaar Ministerie (OM) geven maandag om 18.00 uur een persconferentie over de aanhouding die is verricht in de zaak-Vaatstra. De bijeenkomst wordt gehouden in het Azeven-complex in Drachten langs de A7, waar ook de meldkamer Noord-Nederland is gevestigd.

'Het is voor OM en politie van het allergrootste belang dat wij pas met een persverklaring naar buiten komen op het moment dat de identiteit van de verdachte met zekerheid door het NFI is vastgesteld', aldus het OM.

De persconferentie wordt gegeven door hoofdofficier van justitie Annet Bronsvoort en de Friese korpschef Nathalie Kramers. De NOS zendt de persconferentie live uit op televsie, radio en internet.

Bron
Lees ook: 'Mogelijk weet Jasper S. niets meer van moord op Vaatstra'
Lees ook: 'Jasper S. moet langdurig onderzocht worden'