Translate

zaterdag 3 november 2012

Archeologen ontdekken graf grondlegger Mayabeschaving

Archeologen in Guatemala hebben het graf ontdekt van koning K'utz Chman. Hij was ruim 2000 jaar geleden de grondlegger van de Mayabeschaving. Dat heeft archeoloog Miguel Orrego uit Guatemala laten weten.

Het graf was al in juni gevonden, maar het duurde lang voordat experts er zeker van waren dat het daadwerkelijk om de koning ging. Naast het stoffelijk overschot van K'utz Chman lag zijn laatste rustplaats vol met juwelen van jade en andere voorwerpen.

Historici zijn van mening dat de koning belangrijke elementen van de Mayacultuur heeft geïntroduceerd, zoals het bouwen van piramides en het maken van beeldhouwwerken van koninklijke families. Het graf stamt vermoedelijk uit de periode tussen 700 en 400 voor Christus.

Eerder deze maand stuitten onderzoekers in een grafkamer in de koningsstad El Peru-Waka, in het noorden van Guatemala, op een stenen pot die volgens hen was gewijd aan een machtige Maya-koningin uit de zevende eeuw, Vrouwe K'abel.

Bron

Graftombe faraonische prinses gevonden bij Caïro

Tsjechische archeologen hebben ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro de 4500 jaar oude graftombe van een faraonische prinses gevonden. Dat heeft het Egyptische ministerie van oudheden zaterdag gezegd.

 Het gaat om de laatste rustplaats van prinses Shert Nebti. Haar tombe werd gevonden in de buurt van de beroemde getrapte piramide in Saqqara, een dodenstad nabij Caïro. Volgens het ministerie moet er eerst meer worden gegraven voordat de tombe kan worden opengesteld voor het publiek.

Bron

Koudegolf bedreigt slachtoffers van Sandy

Na superstorm Sandy worden de getroffen gebieden aan de Amerikaanse oostkust naast de stroompannes en het gebrek aan brandstof ook nog bedreigd door een koudegolf. Tegen midden volgende week zal het gevoelig koud blijven met temperaturen rond de zes graden.

Daarna kan het nog erger worden. Een koude storm met regen en wind ontwikkelt zich momenteel boven de Atlantische Oceaan. Of die echter ook de oostkust zal treffen, is volgens de meteorologen nog niet duidelijk. Hij zal in elk geval duidelijk zwakker zijn dan superstorm Sandy. In de getroffen gebieden zitten nog steeds drie miljoen mensen zonder stroom. Velen moeten daarom dag en nacht doorbrengen in ijskoude woningen.

Het aantal door Sandy te betreuren doden in de Verenigde Staten is inmiddels verder opgelopen. CNN berichtte vannacht dat minstens 106 mensen zijn omgekomen. Alleen al in de stad New York verloren volgens nieuwe cijfers van de autoriteiten 41 mensen hun leven.

Bron

Vrouw dwingt hond chloor te drinken

Een opmerkelijke rechtszaak gisteren in de Verenigde Staten. Voor de rechtbank van Marathon County stond de 20-jarige Sean Janas terecht voor de moord op de hond van haar vriend.

De jonge vrouw had Mary, een vierjarige kruising tussen een labrador en herder, in juni gedood met vergif en messteken. In haar dagboek had ze meerdere malen geschreven dat ze de hond intens haatte.


Bron

vrijdag 2 november 2012

Olifant praat Koreaans

Een  olifant van de Everland dierentuin in Zuid-Korea heeft een bijzonder talent: hij gebruikt zijn slurf niet alleen om te eten, maar ook om te 'praten.'

De 22-jarige Aziatische olifant Koshik kan vijf Koreaanse woorden reproduceren door zijn slurf in zijn mond te steken en daardoor klanken te moduleren. Zijn woordenschat omvat inmiddels vijf woorden: 'annyeong' (hallo), 'anja' (zitten), 'Aniya' (nee), 'nuwo' (liggen) en 'joa' (goed).

Het is volgens onderzoekers niet waarschijnlijk dat de viervoeter begrijpt wat hij 'zegt', maar hij lijkt wel te reageren op de woorden 'anja' en 'nuwo.'

De onderzoekers vermoeden dat Koshik zichzelf geleerd heeft om woorden te reproduceren omdat hij een band met zijn trainers wilde opbouwen nadat hij was gescheiden van twee andere olifanten op vijfjarige leeftijd. Waarschijnlijk voelde de olifant zich eenzaam.
Bron

'Koopkracht daalt komende jaren tot 20 procent'


De koopkracht van grote groepen Nederlanders gaat de komende jaren veel meer achteruit dan de VVD en PvdA beloven. Sommigen zullen de komende vijf jaar tot wel 20 procent minder te besteden hebben.

Dat meldt RTL Nieuws, die experts vroeg het regeerakkoord te bestuderen. Als voorbeeld noemt RTL onder meer de groep alleenverdieners. Een daling van 10 procent is daar geen uitzondering.

Dit blijkt volgens bronnen van RTL Nieuws ook uit stukken van het Centraal Planbureau (CPB), die niet worden vrijgegeven. Het CPB berekende de gevolgen van het regeerakkoord. De PvdA en VVD stemden tegen een voorstel van het CDA om de cijfers door het Nibud te laten doorrekenen.

Bron

'Tientallen jongeren geëxecuteerd in Nigeria'Het leger van Nigeria heeft tientallen jongemannen doodgeschoten in de stad Maiduguri. Dat hebben getuigen en ziekenhuispersoneel gemeld.

De plaats in het noordoosten is een bolwerk van de radicaalislamitische groepering Boko Haram. Volgens getuigen viel het leger donderdagavond laat enkele buurten in Maiduguri binnen. Militairen zouden tientallen mensen hebben gearresteerd of geëxecuteerd.

Volgens medewerkers van een ziekenhuis in de stad zijn daar de lichamen van zeker 30 mensen binnengebracht. De meeste slachtoffers zouden jongemannen zijn.

Volgens een imam die zijn verhaal deed tegenover de BBC namen militairen hem en zijn kinderen mee naar een open veld. 'Ze doodden vier van mijn kinderen voor me', aldus de imam, die de lichamen van bijna 50 jongeren zou hebben gezien.

Onder meer Amnesty International heeft het leger van Nigeria ervan beschuldigd de mensenrechten niet te respecteren in de strijd tegen islamistische militanten. Honderden mensen in het noorden en noordoosten van het land zijn de afgelopen 2 jaar omgekomen door aanslagen door Boko Haram.

In dezelfde stad is vrijdag een bekende generaal buiten dienst doodgeschoten. De man, Mohammed Shuwa, was een belangrijk figuur in de Nigeriaanse burgeroorlog in de jaren 60. In mei had hij in een interview met het Franse persbureau AFP nog gezegd dat hij een mogelijk doelwit was voor extremisten.

Militanten van Boko Haram hebben in het verleden vaker liquidaties uitgevoerd na legeracties. De groepering wil het noorden van Nigeria losmaken van de rest van het West-Afrikaanse land en er de sharia (islamitische wetgeving) invoeren.

Aanhangers van Boko Haram vallen meestal christenen, leden van de veiligheidsdiensten of vertegenwoordigers van de overheid aan. Maar zij hebben ook aanslagen gepleegd op gematigde moslims

Bron

Wereld ziet het liefst Obama als Amerikaanse president

Mensen buiten de Verenigde Staten hebben liever Barack Obama dan Mitt Romney als president van de VS. Dat blijkt uit een peiling van de BBC World Service.

Van de ondervraagden was gemiddeld 50 procent voor Obama. Slechts 9 procent steunt Romney. Frankrijk geeft de meeste steun aan de zittende Amerikaanse president Obama: 72 procent. Van de 21 landen waar de enquête werd gehouden, was Pakistan het enige land waar een meerderheid voor Romney is.

Het onderzoek door GlobeScan/PIPA onder 21.797 mensen werd gehouden tussen 3 juli en 3 september

Bron

donderdag 1 november 2012

Eerste rechtszaak tegen Rutte II om regeerakkoord

De patiëntenkoepel van de GGZ spant een rechtszaak aan tegen het nieuwe kabinet om invoering van de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg te voorkomen.

Directeur van patiëntenkoepel Landelijk Platform GGZ, Marjan ter Avest, heeft een bericht van Nu.nl hierover bevestigd tegenover het ANP.

De patiëntenkoepel wilde al eerder een rechtszaak aanspannen toen de maatregel in het vijfpartijenakkoord werd opgenomen, maar in het deelakkoord van VVD en PvdA over de begroting van 2013 werd de eigen bijdrage geschrapt. In het regeerakkoord dat afgelopen maandag werd gepresenteerd is de maatregel - vanaf 2014 - terug. De kosten van de eigen bijdrage worden nu niet een vast bedrag, maar procentueel bepaald.

Desalniettemin was Marjan ter Avest, voorzitter van de koepel, 'stomverbaasd', toen zij het regeerakkoord las. 'We hadden onze zaak juist aangehouden vanwege het herfstakkoord en omdat we hoopten dat de eigen bijdrage ook met terugwerkende kracht voor 2012 zou vervallen', aldus Ter Avest. 'Daar hadden we ook fors op aangedrongen bij de partijen. En nu krijgen we dit. Hier snap ik niets van!', zegt ze tegen Nu.nl.

De aanklagers vinden de maatregel discriminerend omdat er bij andere vormen van specialistische zorg geen eigen bijdrage wordt verlangd. Bovendien vreest de koepel de maatschappelijke gevolgen. Mensen met psychische problemen zouden door de eigen bijdrage afzien van geestelijke zorg, en daarmee een gevaar kunnen worden voor de omgeving. Ter Avest: 'Er is een grote groep met ernstige psychiatrische problemen die dat (de voorgenomen eigen bijdrage, red.) helemaal niet kon betalen. Veel mensen dreigden hierdoor te stoppen met de voor hen noodzakelijk zorg, met alle ernstige gevolgen voor henzelf en de omgeving. Toch is er alleen gekeken naar de kosten.'

Bron
Lees ook: Het volledige regeerakkoord
Lees ook: Hoog inkomen profiteert van aangepast akkoord

Australisch dorpje schaamt zich voor 'poepkist'

Een toilet in de vorm van een grafkist leek een toepasselijk ontwerp voor de begraafplaats van het Australische plaatsje Millaa Millaa. Daarbij was het een goedkope oplossing. Nu het morbide ding er staat, blijft vooral het 'goedkoop' over. Bewoners schamen zich kapot voor de 'strontcrypte'.

Het plan om de grafplee te maken, kwam bij de lokale Kamer van Koophandel vandaan. Een eerder plan voor een wat gepaster ontwerp had 80.000 Australische dollars moeten kosten. Een onoverkomelijk hoog bedrag voor het budget van het plaatsje.

Macaber
Met de lokatie in gedachten kwam daarop het idee voor een rechtopstaande doodskist bovendrijven. Een macaber ontwerp, geeft voorzitter Pat Reynolds toe: 'Niet iedereen zal ons gevoel voor humor delen, maar we bedoelden het goed.'

Ondanks het ongemakkelijke gevoel dat de inwoners krijgen bij het toilet hoopt Reynold dat het bizarre bouwwerk Millaa Millaa wat extra aandacht oplevert. Het afleggen van een grote boodschap in de met een kruis, en de letters RIP, opgetuigde 'poepkist' moet voor de nabestaanden een hele troost zijn.

Bron

Zeldzame meteoriet van 300 kilo ontdekt in PolenPoolse geologen hebben de grootste meteoriet opgegraven die ooit in Oost-Europa is aangetroffen. Ze hopen dat de ontdekking tot nieuwe inzichtingen leidt over de samenstelling van de binnenste laag van de aardkorst.

Twee geologen troffen de meteoriet op 25 oktober aan nabij de stad Poznan, in het westen van Polen.

'We weten dat de aardkorst uit ijzer bestaat, maar kunnen die niet bestuderen. Nu hebben we een genodigde uit de ruimte, die net zo'n soort structuur heeft en die we makkelijk kunnen onderzoeken', aldus de hoogleraar Andrzej Miszynski woensdag tijdens de presentatie van de meteoriet

Bron

'Sandy kost NYC 200 miljoen dollar per dag'

Door de nasleep van orkaan Sandy loopt de stad New York zo'n 200 miljoen dollar per dag mis. Dit omdat de handel op allerlei terreinen een flinke deuk heeft opgelopen. Dat zei John Liu, penningmeester van de Amerikaanse metropool, donderdag.

New York genereert dagelijks zo'n 2 miljard dollar door economische activiteiten, van horeca tot zakendeals. Door Sandy is de miljoenenstad mogelijk 10 procent daarvan voorgoed kwijt. De afgelopen dagen is het niveau van de economische activiteit volgens Liu met zo'n 80 procent teruggevallen. 'Dat is een grote klap, en het gaat voor enige tijd ook niet terug naar 100 procent', aldus de bestuurder.

Bron

woensdag 31 oktober 2012

Grootste beha ter wereld brengt duizenden euro's op

© Thinkstock.

De grootste beha ter wereld is verkocht. Dit voor de borstkankercampagne Wear It Pink. De 30 meter brede fluorroze beha werd voor maar liefst 4465 euro gekocht door GoldenPalace.com, een bedrijf dat zich richt op de meest bizarre en unieke objecten die er te vinden zijn.

De gigantische beha ging na een tien dagen durende veiling in teken van borstkanker onder de hamer, vergezeld van een officieel Guinness World Record certificaat.

Om een idee te vormen van het rariteitenkabinet waar deze reuzebeha aan wordt toegevoegd, een opsomming van wat andere koopjes waar de lifestylsite Female First melding van maakt. GoldenPalace.com kocht onder meer een lok van Justin Biebers haar, de zwangerschapstest van Britney Spears en een gegrild broodje met het gezicht van de Maagd Maria.

'We zijn ontzettend blij dat het zoveel geld heeft opgebracht en het feit dat de beha een interessante nieuw thuis krijgt is mooi meegenomen', klinkt het. Richard Allen van GoldenPalace.com voegt daar nog aan toe: 'Borstkanker treft zowel mannen al vrouwen en dit onder de aandacht brengen is belangrijk. We zijn goed in guerrillamarketing en doen niets liever dan dit talent in te zetten om het leven van anderen beter te maken'.

Bron

Verschillen in swing states worden steeds kleiner

Orkaan Sandy mag de campagnes van Barack Obama en Mitt Romney voor de presidentsverkiezingen dan wel flink in de war hebben gestuurd, de verkiezingsdag komt met rasse schreden dichterbij. De race om het presidentsschap is spannender aan het worden, en volgens de recentste peilingen worden de verschillen ook in de swing states steeds kleiner.

Obama leek Ohio stevig in handen te hebben, maar volgens de nieuwste peilingen wordt zijn voorsprong op Mitt Romney er steeds kleiner. In die twee andere belangrijke swing states, Florida en Virginia, is dan weer het omgekeerde het geval. Daar verkleint de huidige president de achterstand op zijn uitdager.

Nu Barack Obama het druk heeft om de herstelwerkzaamheden na orkaan Sandy te coördineren, richt Romney zich trouwens nog op twee staten die hij eerder links had laten liggen. Volgens de peilingen is het verschil in Pennsylvania en Minnesota namelijk overbrugbaar geworden. Het zouden voor Romney erg onverwachte electorale stemmen zijn, mocht hij een van de staten kunnen binnenhalen. Minnesota heeft al sinds 1972 niet meer voor een Republikein gestemd, en in Pennsylvania is dat al sinds 1988 niet meer gebeurd.

Volgens Jim Messina, de campagnemanager van Barack Obama, is Romney echter wanhopig, en lijken Romneys nieuwe plannen op die van McCain vier jaar geleden. Ook toen werd uit Republikeins kamp opeens met geld gesmeten naar staten waar eerder nog geen aandacht aan werd besteed door de Grand Ole Party. 'De beslissing van Romneys campagne om te beginnen adverteren in Michigan, Pennsylvania en Minnesota is een beslissing geïnspireerd door zwakte, niet door sterkte', aldus Messina.

Bekijk de electorale kaart van de VS per staat. Deze is gebaseerd op alle belangrijke politieke peilingen. Ook kunt u hier de peilingen van de senaats- en congresverkiezingen zien.

Bron

dinsdag 30 oktober 2012

Rotterdamse peuter woonde met 20 honden in flatje

Twintig honden, twee schildpadden, drie hagedissen én een meisje van 2,5 jaar oud zijn zondagmiddag in de Rotterdamse wijk Delfshaven uit huis geplaatst omdat de piepkleine tweekamerflat bomvol zat en ernstig was vervuild. 'Eigenlijk zijn dit lieve mensen', zegt de directeur van de Dierenbescherming over de moeder en haar vriend in het AD.

De uit de hand gelopen dierenliefde van Justine (23) is geëindigd in een regelrecht drama voor haar peuterdochter, Amika. Het meisje leefde al die tijd in een beestenbende en is nu gescheiden van haar moeder. De schrijnende zaak kwam aan het rollen toen twee chihuaha's op een onbewaakt ogenblik van het balkon afsprongen en na hun buiteling verdwaasd rondliepen op straat. Een van de twee hondjes had na de val van 5 meter hoogte een lichte hersenschudding. Buren sloegen alarm.

Redden
In de zeer krappe woonruimte van 45 vierkante meter sliepen, aten en leefden behalve de 25 dieren ook twee volwassenen en het peutermeisje, zo bleek. 'Ik wilde de honden redden', verklaart Justine, die gek is op dieren en naar eigen zeggen de afgelopen weken juist bezig was de sterk vermagerde beestjes in haar appartementje te verzorgen, nadat hun vorige baasjes ze hadden verwaarloosd. 'Via Marktplaats wilden we ze herplaatsen. We wilden helpen. Toen ze hier aankwamen, staken de botten er nog uit.'Brandende vrouw valt Noord-Franse burgemeester aan

Een Franse vrouw heeft zich brandend op de burgemeester van het Noord-Franse stadje Hazebrouck geworpen. De politicus kon de aanval enigszins afweren en werd lichtgewond.

De vrouw was gisteren naar het spreekuur van de burgemeester gekomen. Ze overgoot zich daar met benzine en stak zich in brand. De kennelijk gestoorde vrouw is met derdegraads brandwonden naar een ziekenhuis in Lille gevlogen.

Het motief voor haar daad is nog onduidelijk. De vrouw kreeg al enige tijd hulp van de sociale dienst. Onlangs had ze zich nog vastgeketend aan het gemeentehuis. Burgemeester Jean-Pierre Allossery is ook Frans parlementslid van de regerende Socialistische Partij.

Bron

Schip met 700 ton gouderts en 9 bemanningsleden vermist

Een vrachtschip met 700 ton gouderts en negen bemanningsleden is vermist. Het was het laatst gezien voor de Russische kust van de Stille Oceaan, meldt het Russische ministerie van Burgerbescherming dinsdag.

Gouderts is de grondstof voor goud. De kostbare lading was bestemd voor het metaalbedrijf Polymetal. Het schip was op weg naar Ochotsk toen de bemanning een noodsignaal uitstuurde. Het was vermoedelijk in een zware storm beland. Schepen en vliegtuigen zoeken koortsachtig naar het schip.

Bron

Vrijdag grote kans op stevige herfststorm

In de maand oktober is ons een herfststorm vooralsnog bespaard gebleven, maar als we Weerplaza mogen geloven lijkt een stevige herfststorm vrijdag zijn intrede te doen. De tweede van dit jaar, want de eerste gure herfststorm trok op 24 september over ons land. Marco Verhoef van Weerplaza schat de kans voor een storm met windkracht 9 in op 60 procent.

Weerplaza baseert deze voorspelling op resultaten van het Amerikaanse GFS-model. 'Dit model voorziet vrijdag een windkracht 9 langs de westkust met uitschieters naar windkracht 10 en 11 langs de Wadden. Dat deze storm daadwerkelijk over Nederland trekt is volgens Verhoef met 60 procent zekerheid te zeggen.'Op dit soort termijnen, van meerdere dagen vooruit, moet je wel oorzichtig zijn met harde uitspraken', benadrukt Verhoef. 'Het Europese weermodel was meer terughoudend qua windsterkte, maar dat het GFS-model met een extreme uitschieter komt, geeft wel aan dat de atmosfeer onrustig is. En dan is er van alles mogelijk.' De storm zou volgens hem ook kunnen uitgroeien naar een zware storm met windsnelheden boven de 120 km per uur, maar zou ook kunnen uitwijken naar bijvoorbeeld Frankrijk. 'Het is nu nog te vroeg om daar een definitieve uitspraak over te doen'.

Weeralarm
Mocht het lagedrukgebied, dat zich nu boven Noorwegen en Schotland bevindt, zich gaan ontwikkelen tot een storm met windsnelheden boven de 120 km dan kan het KNMI zo'n 48 tot 24 uur van tevoren een waarschuwing afgeven. 'Een weeralarm zullen ze pas tot zo'n 6 uur van tevoren doen', aldus Verhoef van Weerplaza

Bron

maandag 29 oktober 2012

Vrouw te lelijk: 95.000 euro schadevergoeding voor man

Toen het de Chinees Jiang Feng duidelijk was geworden dat zijn vrouw van nature niet de mooie verschijning was waarmee hij in het huwelijksbootje was gestapt, sleepte hij zijn eega voor de rechter. Jiang kreeg gelijk en krijgt een schadevergoeding van 95.000 euro.


Alles was koek en ei tot het koppel vorig jaar een dochtertje kreeg, meldt de Huffington Post. Het kind was in de ogen van de vader zo lelijk als de nacht. Hij dacht dat de baby onmogelijk de nazaat van zijn wondermooie vrouw kon zijn en dus móest er volgens de heer des huizes wel iets niet helemaal jofel zijn.

Made in Taiwan
Jiang confronteerde zijn echtgenote met zijn steeds sterker wordende vermoedens. Vrouwlief kon niet anders dan toegeven dat ze zich, voor ze haar man had ontmoet, flink had laten 'bijwerken'. In totaal had ze in Taiwan voor meer dan 75.000 euro uitgegeven aan plastische chirurgie.

De gepikeerde Jiang daagde zijn opgekalefaterde vrouw voor de rechter. Hij beschuldigde haar ervan hem onder valse voorwendselen in het huwelijk te hebben gelokt. Het verhaal eindigt zo bizar als het begon: de rechter gaf de misnoegde man gelijk en veroordeelde de niet nader genoemde echtgenote tot het betalen van een fikse schadevergoeding van 95.000 euro.

Bron zie foto

Hongaarse waaghals heeft alle geluk van de wereld


Inhalen op rechts is al geen slimme zet, maar die manoeuvre uitvoeren middels een wilde ruk aan het stuur is vragen om moeilijkheden. Zo ondervindt de Hongaarse bestuurder van een krakkemikkige Lada in bovenstaand filmpje.

Zijn auto is niet uitgerust met veel veiligheidsmaatregelen, en toch stapt de geluksvogels heeldhuids uit nadat zijn voertuig hardhandig kennis maakt met een tegemoetkomende truck. Het engeltje op zijn schouder moet in een enorm goede bui geweest zijn. Of van megaformaat. Kijk mee en huiver.
Bron

Excuses kabinet om misbruik in jeugdzorg

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft maandag namens het kabinet excuses aangeboden aan de slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen. Dat deed hij in een bijeenkomst met een aantal vertegenwoordigers van de slachtoffers.

Opstelten bood excuses aan, aan iedere volwassene en ieder kind die dit is overkomen. 'Het is zeer betreurenswaardig wat er is gebeurd. Onder onze verantwoordelijkheid zijn mensen in pleeggezinnen geplaatst om vervolgens misbruikt te worden', zei hij na afloop van de bijeenkomst in Utrecht.

Eerder al had Jeugdzorg excuses aangeboden bij de presentatie van het eindrapport van de commissie-Samson, maar de slachtoffers vonden dat de politiek dat ook moest doen.

De aanwezige vertegenwoordigers van de slachtoffers waren erg dankbaar en blij. Carla Meijers van NL Heelt zei geroerd te zijn door de oprechte excuses van het kabinet.

Bron

Zwart gat blaast gigantische bel


Een internationaal team van astronomen heeft één van de beste beelden ooit gemaakt van een enorme bel dat uitgespuwd wordt door een zwart gat. De omvang van de bel is groter dan een compleet sterrenstelsel.

Dit meldt Astron, de maker van de Internationale LOFAR Telescoop, waarmee het beeld is gemaakt.

Zwarte gaten slikken niet alleen materie in, ze kunnen ook een deel van die materie weer uitwerpen. De materiedeeltjes die door het zwarte gat in het centrum van het sterrenstelsel M87 zijn uitgespuwd creëerden een bel van ruwweg 100.000 lichtjaar groot.

De uitgespuwde materie van een zwart gat zendt nauwelijks zichtbaar licht uit en is daarom zeer lastig waar te nemen. De gloednieuwe radiotelescoop LOFAR is gevoelig voor radiostraling met een golflengte van 1,3 tot 30 meter. Nog niet eerder was er zo'n gevoelig meetinstrument voor dit spectrum.

De telescoop bestaat uit duizenden antennes verspreid over vijf Europese landen, waaronder Nederland.

Bron

zondag 28 oktober 2012

Amerikaanse oostkust bereidt zich voor op krachtige 'Frankenstorm'

De kans dat er een nieuwe 'perfect storm' zal ontstaan langs de oostkust van Amerika is nu 90 procent. Meteorologen vrezen dat de storm de regio zal teisteren tot aan de presidentsverkiezingen op 6 november. De storm kreeg al de bijnaam 'Frankenstorm', omdat in de VS binnenkort ook Halloween wordt gevierd. In de staat New York, waar de storm een van de komende dagen wordt verwacht, is intussen de noodtoestand afgekondigd.

Een 'perfect storm' ontstaat wanneer drie weersomstandigheden samenkomen: warme lucht uit een lagedrukgebied, koele en droge lucht uit een hogedrukgebied en een tropische orkaan, in dit geval de orkaan Sandy. Ze trok al over de Caraïben, waar minstens 38 doden vielen, en werkt zich nu een weg naar het noorden.

Begin volgende week
Intussen trekt een vroege winterstorm oostwaarts over de VS. En vanuit Canada trekt een koudefront richting zuiden. Het ziet ernaar uit dat die weersverschijnselen begin volgende week allemaal op elkaar zullen botsen, waarschijnlijk in de buurt van New York of New Jersey.

Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, heeft gisteren alvast de noodtoestand uitgeroepen. De politicus nam de maatregel om ervoor te zorgen dat de staat "zich kan voorbereiden op de potentiële impact van de orkaan", zo bleek uit een mededeling.

Coastal Storm Plan
De burgemeester van de stad New York, Michael Bloomberg, verduidelijkte tijdens een persconferentie dat de lokale overheden verwachten dat de doortocht van de orkaan Sandy zondagavond zal plaatsvinden. Hij waarschuwde dat het gaat om een "erg gevaarlijks storm" en riep de bevolking op om de overheidsinformatie aandachtig in de gaten te houden.

Intussen is in de stad het Coastal Storm Plan in werking gezet. Alle belangrijke stadsdiensten zijn opgeroepen om zich op het ergste voor te bereiden. Mogelijk wordt ook al het metro- en busverkeer stilgelegd.National Geographic blundert met bericht over Friso


De tv-zender National Geographic heeft zondag door een 'vreselijke fout' een onjuist bericht uitgezonden over prins Friso. Dat laat een woordvoerder van de zender weten. 'Wij betreuren dit ten zeerste', zegt de woordvoerder. Om 8.00 uur zondagochtend maakte de zender per abuis melding van het overlijden van de prins.

Op het scherm verscheen een steunbetuiging aan de koninklijke familie en het Nederlandse volk. Op een zwart scherm met witte letters stond: 'National Geographic Channel betuigt zijn medeleven met de koninklijke familie en de Nederlandse bevolking met het overlijden van zijne hoogheid prins Friso.'

Technische fout
Volgens de zegsman is er sprake geweest van een technische fout. 'Er wordt met man en macht gewerkt om uit te zoeken wat hier precies is gebeurd', aldus de woordvoerder.

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkende kort na het verschijnen van het bericht het overlijden met kracht. 'Zoals eerder gemeld zullen wij bij significante veranderingen in de gezondheidstoestand van de prins mededelingen doen. En er is geen verandering te melden', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst zondagochtend.

Twitter
Twitteraars pakten het bericht meteen op waarop dit nieuws een hoge vlucht kreeg op de social netwerksites. Zo meldde Koninklijk Huis-verslaggever Antoin Peeters van RTL Nieuws zondagochtend op Twitter dat prins Friso niet is overleden en dat de mededeling van NGC een fout betreft.