Translate

zaterdag 27 oktober 2012

Inbreker in huis 83-jarige 'zwarte band' slaat hevig bloedend op de vlucht

Don't mess with Edwin Dowdy... De Australiër mag dan al 83 zijn, hij heeft wel een zwarte band in de Japanse gevechtssport Aikido. Net als zijn vrouw, trouwens. En dat zal de man die in Dowdy's huis in Kenmore bij Brisbane wilde inbreken geweten hebben.

De inbreker was een stevige dertiger, die al meer gelijkaardige feiten pleegde. Ditmaal botste hij echter op het bejaarde koppel Edwin (83) en Jutta (76) Dowdy uit Kenmore in de Australische staat Queensland. Zowel Edwin als Jutta heeft een zwarte band in Aikido. Edwin Dowdy hoorde de inbreker, greep een mes en stelde zich veilig op. Hij waarschuwde de crimineel dat hij gewapend was. Die probeerde toch te vluchten maar verwondde daarbij zichzelf aan het mes, in de versie van Edwin Dowdy althans.

De inbreker bloedde in elk geval hevig uit de opgelopen wonde (waarschijnlijk ergens in de maagstreek). Toch griste hij nog snel twee handtassen van Jutta Dowdy mee en sprong van het balkon. Het bejaarde echtpaar zette de achtervolging in maar de dader kon ontkomen. Hij verloor wel veel bloed, zo bleek uit de vaststellingen van de Australische politie.

Die waarschuwde meteen ook de bewoners dat zij weliswaar het recht hebben zichzelf te verdedigen tegenover criminelen maar dat het gebruikte geweld "redelijk en aangepast aan de situatie" moet zijn. De zwaargewonde inbreker is nog altijd niet gevonden.

Bron

Dodental orkaan Sandy loopt op tot 44

Zeker 44 mensen in het Caraïbisch gebied zijn omgekomen door orkaan Sandy. Het natuurgeweld trof Cuba en Haïti de afgelopen dagen het hardst. Daar vielen respectievelijk 11 en 29 slachtoffers. Eerder vandaag was de kracht van Sandy afgezwakt tot een tropische storm, maar intussen spreken de weerdiensten opnieuw van een orkaan.

Nadat hij afgezwakt was tot een tropische storm, is Sandy vandaag opnieuw aangesterkt tot een orkaan. Dat melden de meteorologen van het Amerikaanse National Hurricane Center, die het weerfenomeen nauwlettend in de gaten houden.

In het oosten van de Verenigde Staten zijn de voorbereidingen op Sandy inmiddels in volle gang. Media daar noemen de krachtige orkaan inmiddels 'frankenstorm'. De Amerikanen houden rekening met overstromingen en stroomuitval. Vandaag was nog niet te voorspellen waar en wanneer Sandy precies aankomt bij de VS.

New York City
De Amerikaanse weerdiensten hebben de orkaan Sandy afgezwakt tot een tropische storm. Met windsnelheden tot 110 km/u lijkt Sandy evenwel nog steeds op weg om de oostkust van de Verenigde Staten vanaf morgenochtend keihard te treffen. Volgens meteorologen kan Sandy in totaal vier staten aandoen. In de loop van de week, wellicht dinsdag, zou de storm ook New York City treffen.
vrijdag 26 oktober 2012

Sushibar laat mannen in vrouwentoilet gluren

Niet veel vrouwen zullen in een trendy sushirestaurant in Wenen naar het toilet gaan, nu de Oostenrijkse kunstenaar Alexander Riegler er een eenrichtingsspiegel heeft geïnstalleerd.

De vrouwen in het toilet zien een spiegel aan de muur, maar iedereen aan de aangrenzende ruimte kunnen - in de naam van de kunst - ongegeneerd een kijkje nemen naar de taferelen aldaar. Met zijn 'kunstwerk' wil Riegler de discussie rond voyeurisme en het 'Big Brother'-principe aanzwengelen, stelt hij in een lokale krant. Met dat laatste bedoelt Riegler dat iedereen, op elk moment van de dag, in de gaten kan worden gehouden.

De restauranthouder garandeert de vrouwen wel dat de spiegel alleen uitzicht geeft op vrouwen die voor de wastafel (en spiegel) staan. In het toilet zelf kunnen ze dus niet bespied worden.

In eerste instantie waren de vrouwen niet op de hoogte waren van de aparte spiegel. Pas na verschillende klachten, heeft de eigenaar een waarschuwing geplaatst dat vrouwen deel uitmaken van een kunstproject als ze naar het toilet gaan.

Bron

Wilt u gehackt worden? Gebruik dan Password en 123456 als wachtwoord

De jaarlijkse 'slechtste wachtwoorden'-lijst is weer gepubliceerd, en ook dit jaar blijkt dat veel internetgebruikers nog steeds niet voorzichtig zijn met hun privégegevens.

Softwaremaker SplashData analyseert jaarlijks wachtwoorden die openbaar zijn gemaakt door hackers, om andere hackers te helpen. De top-3 blijft ongewijzigd: password, 123456, en 12345678. Nieuw op de lijst zijn jesus, ninja, mustang, password1 en welcome. Welcome wordt vaak standaard ingesteld op computers, veel mensen wijzigen deze dus niet. De directeur van Splashdata, Morgan Slain, vindt dat onbegrijpelijk. 'Zoveel tijd kost het niet om een nieuw wachtwoord in te stellen', zegt hij tegen CNN.

Slain adviseert internetgebruikers om een ander wachtwoord voor ieder account in te stellen. Om dit makkelijker te kunnen onthouden stelt hij voor om er een korte frase van te maken en leestekens toe te voegen zoals uitroeptekens en onderstreepjes.

De top-25 van 'slechtste wachtwoorden':

1. password
2, 123456
3. 12345678
4. abc123
5. qwerty
6. monkey
7. letmein
8. dragon
9. 111111
10. baseball
11. iloveyou
12. trustno1
13. 1234567
14. sunshine
15. master
16. 123123
17. welcome
18. shadow
19. ashley
20. football
21. jesus
22. michael
23. ninja
24. mustang
25. password1

Bron

Belg met 1,1 miljoen euro op zak opgepakt

De Nationale Recherche heeft woensdag in Rotterdam een 33-jarige Belg aangehouden die ruim 1,1 miljoen contant geld bij zich had. Dat meldde het Openbaar Ministerie.

De Belg werd op een parkeerplaats in Rotterdam aangehouden. De bankbiljetten zaten in een sporttas en een papieren boodschappentas in de auto van de verdachte.

De man wordt verdacht van witwassen. De recherche werkte samen met de Belgische autoriteiten om de man op te sporen. Vermoedelijk gaat het om crimineel geld.

Bron

Gebeten inbreker eist spuitje voor politiehond Duke

Een 28-jarige Hagenaar die door een politiehond in zijn been is gebeten, eist van het korps dat het beest wordt afgemaakt. Het is de vraag of de Hagenaar ooit nog normaal kan lopen. De politie betreurt het letsel dat is ontstaan. Dit schrijft het AD vandaag.

Hagenaar D. V. ligt met een gapend gat van 10 bij 8 centimeter in zijn kuit al 3 weken in het penitentiaire ziekenhuis in Scheveningen. Politiehond Duke nam een flinke hap uit zijn been toen het beest hem vond in een portiek. Agenten zaten achter V. aan, omdat hij volgens de politie met een handlanger een inbraak zou hebben gepleegd. Daarbij was een kluis verdwenen. V. zegt dat hij in het portiek lag te slapen omdat hij nergens een slaapplek kon vinden.

Inbreker of niet, de hond had volgens advocaat Sébas Diekstra zijn cliënt V. nooit zo mogen toetakelen. 'Het letsel is zo ernstig dat V. nog altijd geen gevoel heeft in zijn onderbeen. Ook kan hij nog steeds niet goed lopen en het is nog maar de vraag of dat ooit lukt', zegt hij tegen het AD.

Advocaat: 'Afmaken van hond gaat niet te ver'
V. heeft inmiddels aangifte gedaan en een brief naar het politiekorps gestuurd waarin hij eist dat de hond een spuitje krijgt of op zijn minst een muilkorf om moet. Volgens Diekstra gaat het laten afmaken van de hond niet te ver. De hond beet zelfstandig, blijkt volgens Diekstra uit de verklaring van de agent. Er is geen commando gegeven. 'Dan is het dus een gevaarlijk beest. Als iemand anders in het portiek had gestaan dan had hij wellicht ook gebeten. En er is geen garantie dat het niet nog een keer gebeurt.'
donderdag 25 oktober 2012

Zwangerschapsziekte HELLP erfelijk bepaald

De zwangerschapsziekte HELLP is erfelijk bepaald. Dat hebben onderzoekers van het VU medisch centrum (VUmc) ontdekt. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Clinical Investigation.

HELLP is een ernstige aandoening waardoor sommige zwangere vrouwen aan het einde van hun zwangerschap grote gezondheidsproblemen krijgen. Het blijkt te ontstaan in de genen van de ongeboren baby. 'Het vermoeden bestond al langer dat het een erfelijke aandoening was, omdat het vaker voorkomt in sommige families, maar wij hebben dit nu definitief bewezen', vertelde professor moleculaire biologie van de zwangerschap Cees Oudejans donderdag.

Bron

Chinese kleuterjuf slaat 5-jarige leerling 70 keer

Een Chinese kleuterlerares zit in voorlopige hechtenis omdat ze haar leerlingen herhaaldelijk sloeg. Na een klacht van één van de vaders werd de hardhandige lerares via een bewakingsvideo op heterdaad betrapt.

Volgens de vader kwam zijn 5-jarige dochter thuis met opgezwollen ogen en blauwe plekken. Ze zou in een half uur tijd 70 keer zijn geslagen. De kinderen zouden de straf hebben verdiend omdat ze te traag waren tijdens de rekenles.

De Sky Montessori kleuterschool in de Noord-Chinese provincie Shanxi moet zijn deuren sluiten. De juf is 15 dagen geschorst.
Bron

Agent wilde vrouwen ontvoeren en opeten

Een agent van de New Yorkse politie is volgens federale opsporingsautoriteiten in de Verenigde Staten bezig geweest met voorbereidingen om vrouwen te ontvoeren en ze op te eten. Hij zit vast.

De agent Gilberto Valle zou samen met een niet nader genoemde handlanger samen hebben gespannen om vrouwen te 'kidnappen, koken en vrouwelijke lichaamsdelen te eten', aldus de aanklacht.

'De beschuldigingen in de aanklacht hebben geen beschrijving van ons nodig. Ze spreken voor zich. Zeggen dat Valle's eigen woorden en acties schokkend waren, zou nog een understatement zijn', aldus FBI-directeur Mary E. Galligan in een verklaring.

Chatverkeer onderschept
De FBI raakte op de hoogte door e-mails en chatverkeer van de verdachte te onderscheppen. Daarin sprak hij gedetailleerd over zijn plannen, zoals over het levend koken of levend roosteren van de vrouwen. Tijdens een chat met zijn onbekende handlanger ging het op een gegeven moment om de vraag hoe groot de oven van Valle was. Groot genoeg voor een vrouw met gekruiste benen, was het antwoord.

Op zijn thuiscomputer trof de FBI informatie over zeker 100 vrouwen, met namen, foto's, adressen en persoonlijke beschrijvingen. Valle zou bij het aanleggen van de lijst met potentiële slachtoffers gebruik hebben gemaakt van informatie van justitie. Als de 28-jarige agent schuldig wordt bevonden aan samenzwering met het oog op kidnapping, wacht hem mogelijk een levenslange gevangenisstraf.

Bron

woensdag 24 oktober 2012

Op afstand bestuurbare pil in mens succesvol getest

© MEDIMETRICS


Nederlandse artsen maakten dinsdag op een Europees congres in Amsterdam de eerste testresultaten van een op afstand bestuurbare pil bij mensen bekend. Dat schrijft de Volkskrant.

De artsen verwachten dat de voorgeprogrammeerde pil in de toekomst behandelingen van maag- en darmziekten kan verbeteren, omdat deze pil bij mensen een medicijn kan afleveren in de darmen, op de plek waar dat nodig is.

De pil is een Nederlandse vinding en is met een afmeting van 2,5 bij 1 centimeter net zo groot als een stevige multivitaminepil.

Bron

'Israël achter bombardement fabriek Soedan'

Israël zit achter een luchtaanval op een wapenfabriek in de Soedanese hoofdstad Khartoum. Dat liet een Soedanese minister woensdag weten.

'Vier militaire vliegtuigen hebben de Yarmouk-fabriek aangevallen', meldde minister van Informatie Ahmed Belal. 'We denken dat Israël achter het bombardement zit'. Volgens de minister wijzen resten van explosieven op de Israëlische betrokkenheid. Een grote brand trof de wapenfabriek in de nacht van dinsdag op woensdag. Getuigen spraken van explosies die aan de brand vooraf waren gegaan.

Belal zei dat Soedan zich het recht voorbehoud een vergeldingsactie uit te voeren 'op een tijd en plaats die wij kiezen'.

De gouverneur van de staat Khartoum liet overigens eerder weten dat niets erop wees dat de brand door iets van buitenaf was veroorzaakt. De brand in de fabriek eiste geen dodelijke slachtoffers. Wel zorgde het incident voor paniek in de omgeving. Enkele mensen moesten met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen commentaar gegeven. Israël beschuldigt Soedan er al tijden van een haven te zijn voor militanten van de Palestijnse Hamasbeweging.

Soedan heeft Israël vaker beschuldigd van raketaanvallen op zijn grondgebied, onder meer in mei van dit jaar. Israël gaf op die beschuldigingen ook geen commentaar

Bron

Verlamde man sleept zichzelf drie dagen door woestijn

Een verlamde man die zonder rolstoel was achtergelaten in de woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico, heeft zichzelf drie dagen lang over een onverharde weg moeten voortslepen om hulp te zoeken. Daarbij legde hij 6,4 kilometer af.

Van het incident, dat zich vorige week afspeelde, wordt melding gemaakt in de Farmington Times. Het ging om de 49-jarige Ricky Gilmore, die 50 kilometer ten zuiden van de plaats Shiprock werd aangetroffen. Hij wordt sindsdien behandeld in het ziekenhuis vanwege uitdroging, een bloedinfectie en verwondingen aan onder meer zijn pols.

Volgens de verlamde man was hij in de woestijn achtergelaten door een stel in een witte truck dat hem had meegenomen toen hij aan het liften was. Gilmore zegt dat hij tijdens zijn lijdensweg naar de bewoonde wereld door drie auto's is voorbijgereden.

Bron

dinsdag 23 oktober 2012

Bankrover komt terug omdat hij te weinig geld meekreeg

Een bankrover in Syracuse, in de Amerikaanse staat New York, kon maandag worden gearresteerd doordat hij na zijn eerste overval was teruggekeerd naar de bank om meer geld te eisen. Hij werd door de politie aangehouden terwijl hij voor de inmiddels gesloten voordeur van het bankfiliaal stond.

Volgens de politie was de 28-jarige man de vestiging 's ochtends rond 9 uur binnengegaan en eiste hij 20.000 dollar van de bankemployee. Die weigerde aanvankelijk, mede doordat de overvaller geen wapen toonde of bedreigingen uitte. Nadat hij verder aandrong, gaf de kassier hem toch wat geld mee.

Toen de verdachte buiten had ontdekt dat hij bij lange na geen 20.000 dollar had ontvangen, ging hij terug om zijn beklag te doen. Doordat de voordeur van de bank vanwege de overval was gesloten, kwam hij niet verder en kon de politie hem eenvoudig arresteren. De man wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter.
`
Bron

 

Braziliaan wandelt binnen bij eigen wake

Een Braziliaan heeft zijn familie en vrienden de stuipen op het lijf gejaagd toen hij tijdens de wake voor zijn overlijden, de ruimte met rouwenden in kwam wandelen. In de kist lag een persoon die sprekend op de 41-jarige Gilberto Araujo leek en van wie de familie dacht dat het de autowasser was.

Gegil steeg op en mensen vielen flauw toen Araujo binnenstapte. Hij had van een vriend op straat gehoord dat zijn familie dacht dat hij dood was en hem aan het begraven was en besloot zo snel mogelijk naar de rouwenden te gaan. Zijn moeder raakte buiten zichzelf van vreugde. Het lichaam in de kist moet nog worden geïdentificeerd.

Bron

Belgische politie zoekt identiteit dode vrouw


De politie in Vlaanderen is op zoek naar Nederlandse vakantiegangers die in de zomer van 2010 in de Belgische badplaats Zeebrugge verbleven. Op 17 augustus van dat jaar vonden kinderen in de duinen het stoffelijk overschot van vrouw, begraven onder het zand. Haar identiteit is nog steeds niet achterhaald. Mogelijk dat badgasten de vrouw destijds hebben gezien.

Onderzoek wees uit dat het slachtoffer ter plaatse door verstikking om het leven is gekomen. Om erachter te komen wie de onbekende vrouw was, werd een gezichtsreconstructie gemaakt. Die leidde niet tot herkenning.

Isotopenonderzoek heeft uitgewezen dat de vrouw wellicht afkomstig is uit Duitsland, Frankrijk, Oost-Europa of Rusland en dat ze enkele maanden tot jaren in Vlaanderen of Nederland verbleef. Isotopenonderzoek vindt in de botten plaats en kan aantonen op wat voor dieet iemand heeft geleefd.

Het slachtoffer was een blanke vrouw, tussen 25 en 35 jaar oud. Ze was slank en 1.61 meter lang. Ze had lang zwart haar.

De politie wil graag in contact komen met mensen die tijdens de zomermaanden van 2010 een van de festivals in Zeebrugge hebben bezocht, zoals Fuse on the beach en Polé Polé Beach .

Bron

Amerikaan levend verbrand in elektrische rolstoel

Een Amerikaan is zaterdagmiddag levend verbrand in zijn elektrische rolstoel. Het drama vond plaats in Atlanta. De politie en brandweer zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Het is nog niet duidelijk of de brand is aangestoken.

Brandweerman Sean Johnson zegt dat de brand ontstond op de plaats waar de man zich bevond in zijn rolstoel en hij gelooft niet dat er brandversnellers in het spel waren. 'Er hing geen specifieke geur en dat is wel het geval bij het gebruik van brandstoffen', aldus Johnson.

Er wordt nu onderzocht of de rolstoel van de man de oorzaak van de brand was. Getuige Melvin Swinger zag hoe het slachtoffer nog een poging deed om uit zijn rolstoel te kruipen. 'Hij hing half uit zijn rolstoel die opgeslokt werd door de vlammen. Het leek erop dat hij nog wilde vluchten maar dat lukte niet meer.'

Zelfmoord
Johnson sluit niet uit dat de man zelfmoord pleegde, maar daar gelooft Swinger niets van. 'Hij schreeuwde immers om hulp', aldus Swinger. De brandweer was al na twee minuten ter plaatse, maar de man was al overleden. 'Het is zwaar voor ons. We moeten dit weer meenemen naar huis.'

Identificatie
Omdat de man zo zwaar verbrand is, hebben de autoriteiten de handen vol aan de identificatie van het slachtoffer. Het stoffelijk overschot werd overgebracht naar het Bureau voor Onderzoek in Georgia. De restanten van de rolstoel werden voor analyse naar het politiedepartement van Atlanta gebracht.

Bron

'Seriemoordenaar' dreigt met bloedbad na moord op zwangere bruid

In New York City is zaterdag een 38-jarige zwangere vrouw vermoord op de vooravond van haar huwelijk. De moordenaar van Vindalee Smith heeft een boodschap achtergelaten. Hij dreigde ermee meer zwangere vrouwen te vermoorden (één per week) tenzij de befaamde seriemoordenaar Lee Boyd Malvo, beter bekend als de 'DC Sniper', wordt vrijgelaten.


In 2002 werd Malvo, toen amper 17 jaar oud, samen met John Muhammad veroordeeld voor de sluipschuttermoorden op tien mensen. Malvo kreeg daarvoor levenslang, Muhammad werd in 2009 geëxecuteerd. Om het mysterie in deze zaak nog te vergroten blijkt uit onderzoek dat Smith op het punt stond om te trouwen met een man die officieel nog getrouwd is. Hij werd ondervraagd door de politie, maar weer vrijgelaten. De politie gaat ervan uit dat Vindalee haar moordenaar kende.

Bruid
Zondag moest een van de mooiste dagen uit het leven van Vindalee Smith worden. Maar de aanstaande bruid van Anthony Jackman werd op gruwelijke wijze vermoord in haar appartement in Brooklyn, een wijk in New York. De hoogzwangere vrouw werd met een gapende nekwond aangetroffen op de vloer. Haar ongeboren kind was kansloos. Er was geen spoor van inbraak in het appartement en het moordwapen werd ook niet gevonden.maandag 22 oktober 2012

Leraar laat jongen (9) bespugen in klas

Een leraar in het Amerikaanse Shenandoah heeft een klasje aangemoedigd om te spugen op een leerling. De leraar werd geschorst.

Natalie Glucklich van KETV NewsWatch 7 vertelt dat de muziekleraar, de leerlingen aanspoorde om op de jongen te spugen. Volgens Alex Kindopp kwam haar zoon van negen, Jaxon helemaal overstuur thuis. Hij vertelde zijn moeder wat er gebeurd was. Tijdens de les muziek had hij zijn tong uitgestoken naar een klasgenoot waarop de leraar vroeg wat hij ervan zou vinden als de leerlingen hem zouden bespuwen. 'Plots gingen alle leerlingen rondom mij staan en toen zei de leraar het volgende: 'Dames en heren, spuw maar!', aldus Jaxon. De klasgenoten spuwden zijn gezicht en bovenlichaam onder.

Zijn moeder vindt het niet kunnen. 'Het is vernederend en smerig. Volgens mij heeft die leraar nu ook een groot vertrouwensprobleem. Ik vraag me nu af waar die nog allemaal toe in staat is.' Slechts een klasgenootje deed niet mee aan het spuwen.

Bron

Vrouw ontsnapt aan de dood nadat bus taxi verplettert

Een Nederlandse toeriste in China is ternauwernood aan de dood ontsnapt na een ernstig ongeluk. Een toeristenbus in Hongkong reed gisteren massaal in op taxi waarin de vrouw zat. De taxi belandde op zijn dak en werd door de bus enkele meters vooruit geduwd. De voertuigen kwamen tot stilstand in de buurt van een drukke Starbucks.

De 64-jarige taxichauffeur en de 48-jarige Nederlandse overleefden wonderbaarlijk genoeg het ernstige ongeval. Dat schrijft The Standard, waar ook foto's van het ongeluk te aanschouwen zijn.

Het tweetal zat bekneld in de verpletterde taxi, maar de brandweer wist hen te bevrijden. De taxichauffeur werd in kritieke toestand naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis gebracht en de Nederlandse vrouw had enkel lichte verwondingen. De buschauffeur van de toeristenbus raakte niet gewond. Er waren geen passagiers aan boord.

Hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden, wordt nu onderzocht. Vast staat wel dat de bus en taxi niet te hard reden. De politie onderzoekt nu of een van de voertuigen een rood licht heeft genegeerd.

Bron

zondag 21 oktober 2012

Liefdadig Brits stel sponsort Keniaans dorp met drugsgeld

Een Brits stel is tot drie jaar cel veroordeeld, omdat de twee wiet kweekten en verkochten om liefdadigheidsprojecten in Kenia te bekostigen. De beide zestigers, Michael Foster en Susan Cooper uit Little Sutton, verbouwden de hennep al zo'n zes jaar zonder dat de lokale politie iets doorhad.

Het koppel verdiende de afgelopen jaren zo'n 440.000 euro met de wiethandel. Met het leeuwendeel van het geld steunden ze een arm Keniaans dorpje. Zo betaalden ze de levensreddende beenamputatie van een jonge man in Mombasa, kochten computers voor een oogziekenhuis, en sponsorden een school in het dorp.

Als hobby begonnen
Een agent die een inbreker achterna zat, rook bij toeval de overbekende lucht van marihuana en arresteerde Foster en Cooper. Bij de inval in het huis van het paar trof de politie 159 planten aan, met een waarde van ruim 22.000 euro. Michael Foster verklaarde de flinke hennepkwekerij door te stellen dat deze 'ooit als hobby was begonnen, maar uitgroeide tot een bedrijf.'

Zowel Foster als Cooper stonden hoog aangeschreven in hun woonplaats, en ook de rechter was van mening dat zij 'een respectabel stel' waren. 'Ik ben ervan overtuigd dat u goede dingen in Kenia met uw drugsgeld hebt gedaan, maar of dat slechts was om uw geweten te sussen, weet ik niet.' Hij typeerde de filantropische drugshandel als 'de vreemdste drugszaak in zijn soort'.

Bron

Vrouwen overleefden uren in luchtbel gekantelde boot

Een toeristische walvistocht in de Hout Baai van Kaapstad werd vorige week een heuse nachtmerrie, toen het bootje kapseisde. Voor twee opvarenden kwam alle hulp te laat, maar drie vrouwen overleefden als bij wonder de schipbreuk. In The Mail on sunday vertelt een van hen, Bronwen Armstrong, met haar verloofde hoe de vrouwen overleefden.


De Welshe Lynette Hartman (55) zat samen met de Zuid-Afrikaanse vrouwen Bronwen Armstrong en Anna-Marie Wever urenlang gevangen onder het gekantelde schip, samen met Peter Hyett, een gepensioneerde piloot van de Britse luchtmacht. Bronwen Armstrong vertelt dat de vrouwen dankzij een luchtbel overleefden, maar dat Peter Hyett bewusteloos raakte en stierf: 'Na een tijdje moest ik zijn hand laten wegglijden. Daarna wachtten we alledrie tot we zelf zouden sterven.'

Voor Lynette Hartman was de walvissen en zeehonden zien in de Hout Baai van Kaapstad het hoogtepunt van haar vakantie. Deze once-in-a-lifetime belevenis samen met haar man Colin en haar zoon Matthew (27) moest de perfecte manier worden om haar pensioen te vieren. Helaas werd de droom een catastrofe toen de Miroshga, de kleine walvisboot, kapseisde. Hartman beseft dat het een mirakel is dat ze de schipbreuk overleefde. Terwijl haar man en zoon al snel gered konden worden, zat de ex-kantoorbediende in de scheepsromp samen met nog twee andere vrouwen en een gewezen RAF-piloot gevangen na de ramp. Dankzij een luchtbel overleefden ze meer dan drie uur, temidden van de ijskoude zee waar het op die plaats krioelt van (witte) haaien.

Toch konden ze alleen maar lijdzaam toezien hoe de 64-jarige Peter Hyett het bewustzijn verloor en weggleed in het ijskoude water. Samen met bemanningslid John Roberts was hij het tweede dodelijke slachtoffer. 'Hij stierf voor mijn ogen. Nadat hij weggleed, dacht ik dat ik zelf ging sterven. Ik dacht dat het nog maar een kwestie van tijd was voor we zelf dood waren', zegt Bronwen Armstrong.


39 passagiers
De Mirosha was met 39 passagiers op weg naar Duiker Eiland, een klein rotsachtig eilandje zo'n vier kilometer voor de kust van Hout Baai en de thuishaven van een kolonie zeehonden. Onderweg hoopten ze ook walvissen te spotten. Op de terugtocht liep het grondig mis. 'Een van motoren liet het afweten', zegt Caspar Kruger (40), de verloofde van Bronwen Armstrong. 'De kapitein stuurde de boeg van de boot in de golven zodat de bemanning naar de achterzijde kon gaan om de motor te herstellen. Maar de boot begon te spinnen en een enorme golf sloeg aan boord. De tweede motor liet het afweten en een tweede grote golf landde boven op ons. Dan begon de vierkoppige bemanning reddingsvesten uit te delen.'


Zeldzame paddenstoel groeit op kadaver


In Nationaal Park De Meinweg is de dwergvaalhoed gevonden, een zeldzame en bedreigde paddenstoel. Het bijzondere is dat de paddenstoel groeide op de resten van een wild zwijn. Dat heeft de website natuurbericht.nl gemeld.

In juni kreeg een vrouwelijk wild zwijn haar laatste rustplaats op een afgelegen plekje in het Limburgse natuurgebied. Het beest was daar neergelegd in het kader van het initiatief Dood doet Leven, waarbij kadavers onderdeel van de voedselketen uitmaken en waar andere dieren weer van kunnen leven. Natuurorganisaties hopen daarmee op de terugkeer van zeldzame aaseters.

Ruim drie maanden later was er van het kadaver - dankzij kraaien, aasvliegen en -kevers - weinig meer over, maar wel viel een aantal paddenstoelen op. Daaronder was de dwergvaalhoed. Die staat op de Rode Lijst als bedreigd. Tussen 2000 en 2007 is de soort met 75 procent afgenomen ten opzichte van de periode 1900 tot 1983.

Kadavers in de natuur zorgen voor een snelle en sterke toename van voedingsstoffen in de bodem. Planten weten daar niet zo goed mee om te gaan, maar organismen als paddenstoelen profiteren ervan.

Bron