Translate

vrijdag 19 oktober 2012

Werklieden krijgen bijtend azijnzuur over zich heen

Drie werknemers van het bedrijf Accsys in Arnhem hebben vrijdagmiddag liters azijnzuur over zich heen gekregen. Het drietal is naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldde de brandweer.

Het ongeluk gebeurde tijdens werkzaamheden aan een leiding waar het zuur doorheen stroomde. Er ontstond een lek, waardoor het bijtende spul bij de drie werknemers op respectievelijk hun benen, middel en gezicht terechtkwam.

'Van azijnzuur kun je lelijke brandwonden krijgen. De mannen hebben zichzelf echter direct afgespoeld onder de douche en zijn daarna met rode plekken op het lichaam naar het ziekenhuis gebracht', aldus een woordvoerster van de brandweer. Volgens de woordvoerster droegen de werknemers helmen en beschermende kleding.

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren is niet duidelijk. De Arbeidsinspectie onderzoekt het incident. Het lek is weer gedicht. Accsys houdt zich onder meer bezig met het veredelen van hout, een proces waar het zuur bij gebruikt wordt

Bron

Wapenindustrie floreert onder Obama

De wapenindustrie heeft tijdens het presidentschap van Barack Obama goede zaken gedaan, ondanks voorspellingen van de National Rifle Association (NRA) vier jaar geleden dat Obama van alle presidenten in de Amerikaanse geschiedenis de president zou zijn die het meest tegen wapenbezit zou zijn.

Hoewel Obama nog niet heeft aangegeven dat hij ten strijde wil trekken tegen de verkoop van wapens, vrezen veel wapenbezitters dat hij dat wel gaat doen als hij wordt herkozen.

Diezelfde vrees voor strengere wapenwetten leidde in 2008 tot een piek in de wapenverkoop. Handelaren maakten enorme winsten. Maar zelfs toen duidelijk werd dat Obama van het inperken van de wapenverkoop geen speerpunt zou maken, bleef de wapenindustrie floreren.

Uit een analyse van gegevens over de staat van de wapenindustrie blijkt dat de verkoop van wapens nog steeds in de lift zit. Zozeer zelfs, dat sommige wapenfabrikanten de vraag niet kunnen bijbenen en geen nieuwe orders kunnen aannemen. Dit is terug te zien op de beurs. De aandelen van wapenfabrikanten staan er goed voor. Ook is voor het eerst in twintig jaar het aantal wapenhandelaren gestegen.Wolk Saharazand schuift over Nederland

Op dit moment schuift met een zuidenwind een flinke wolk Saharazand hoog in de atmosfeer ons land binnen. Met de regen die komende avond en nacht wordt verwacht in vooral de westelijke helft van het land, is de kans groot dat het zand met de regen naar beneden komt, meldde MeteoConsult.

Zand regenen doet het zo'n twee tot vijf keer per jaar. Maar dit keer gaat het om een wolk die zo groot is dat hij op satellietfoto's is te zien, aldus een woordvoerder van het weerbureau.

Door het natuurverschijnsel is op sommige plaatsen in het land vrijdagmiddag de zon wazig en de horizon in zuidelijke richting bruin.
Het zand is met grote snelheid onze kant op geblazen. In minder dan 24 uur tijd heeft het een afstand overbrugd van 2000 kilometer, van de Algerijnse Sahara naar Nederland. In de nacht van donderdag op vrijdag kwamen de eerst dunnere velden fijn zand over.

Bron

donderdag 18 oktober 2012

Uitspraak van rechtbank te vroeg op internet

Lezers van de site rechtspraak.nl konden donderdag al zien welke straffen de rechtbank in Utrecht zou opleggen voor gesjoemel met politiegegevens nog voordat het vonnis was uitgesproken. Een persbericht over de uitspraak verscheen circa een half uur te vroeg op het internet.

Volgens een woordvoerster van de rechtbank ging het om een technische fout. 'Het bericht was klaargezet voor publicatie na de uitspraak, maar belandde te vroeg op de site. We vinden dat natuurlijk heel erg vervelend. Om zulke fouten in de toekomst te voorkomen gaan we goed uitzoeken wat er precies is misgegaan.' De misser heeft geen juridische consequenties, verwacht de rechtbank.

De rechtbank strafte twee privédetectives en een gepensioneerde politieagent omdat zij bij twee ambtenaren vertrouwelijke informatie hebben losgepeuterd. De drie moeten werkstraffen van 70 tot 160 uur uitvoeren en kregen ook voorwaardelijke gevangenisstraffen. De ambtenaren, een politie- en een belastingambtenaar, kregen taakstraffen van 50 en 80 uur. Een derde politiemedewerker is vrijgesproken.

De ambtenaren speelden tussen 2007 en 2009 op verzoek van de detectives adressen, banksaldo's en strafbladen door. De privédetectives gaven deze informatie weer door aan hun klanten. Onder die klanten waren een echtscheidingsadvocaat en de redactie van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Volgens de rechtbank was geen sprake van omkoping. De rechters vonden niet bewezen dat een van de detectives geld betaalde aan de ambtenaren in ruil voor de gegevens. De ambtenaren hebben straf gekregen omdat zij hun ambtsgeheim hebben geschonden. Het Openbaar Ministerie had werkstraffen van 80 tot 240 uur geëist.

Bron

Inbrekersbende gebruikte Quote 500 als leidraad

Een inbrekersbende die twee weken geleden werd aangehouden in de Haagse Spoorwijk, gebruikte de Quote 500 als gids naar lucratieve adressen. Dat zegt officier van justitie Wouter Bos op de website van Omroep West.

'De Quote 500 was het vertrekpunt. Via de website van Quote werden de slachtoffers gekozen. Daarna werd research gedaan via internet en in de omgeving', zegt Bos over de werkwijze van de verdachten.
'Ze maakten handig gebruik van de mogelijkheden die bestaan in de avonduren. De bewoners waren thuis, daarom was er geen alarm ingeschakeld. De inbrekers zetten een ladder tegen de muur en roofden de boel leeg terwijl de bewoners ergens anders in de grote villa gewoon televisie zaten te kijken.'

Bos vervolgt: 'Soms lagen er gewoon kinderen te slapen, verderop in de gang. Het gebeurde zelfs dat een bewoner naar boven kwam en dat de inbreker even naar buiten stapte. Toen de kust veilig was, is hij rustig verder gegaan.'Oud-misdaadverslaggever VS vermoord en in beton gegoten

In de Verenigde Staten is het lijk gevonden van oud-misdaadverslaggever Sean Dugas (30). Dugas werd sinds 13 september vermist. Zijn lichaam werd vorige week gevonden in een container met beton, begraven in een achtertuin in Winder, Georgia.

Dugas werkte van 2005 tot 2010 als misdaadverslaggever voor de Pensacola News Journal. Uit de autopsie blijkt dat de man is overleden door een klap van een stomp voorwerp op het hoofd, ongeveer een maand geleden.

Volgens de politie had niemand meer iets van Dugas gehoord sinds 7 september, de volgende dag zou hij lunchen met een vriendin. Toen zij na meerdere contactpogingen Dugas telkens niet kon bereiken, belde ze de politie op 13 september.

De politie heeft vorige week de 31-jarige tweeling Christopher and William Cormier gearresteerd in verband met de moord van Dugas en het verbergen van een lichaam. De vader van de tweeling verhuurde de woning waar het lichaam van Dugas werd teruggevonden. Het is nog niet bekend wat het motief van de tweeling zou zijn, melden lokale media.

Bron

Pakistaanse vrouw onthoofd omdat ze prostitutie weigerde

Een 20-jarige getrouwde vrouw is in Pakistan onthoofd omdat ze had geweigerd in de prostitutie te gaan. De politie arresteerde niet alleen de dader, maar ook haar man en haar schoonouders.

De vrouw was pas vier maanden getrouwd. Haar schoonmoeder probeerde in die tijd meermalen haar in de prostitutie te dwingen. Toen ze opnieuw weigerde om met een vreemde man het bed te delen, werd ze onthoofd.

De dader beweert dat hij opdracht kreeg van de schoonmoeder. 'Het was rond twee uur 's nachts. Toen de echtgenoot niet thuis was, heb ik haar samen met haar schoonmoeder vermoord. De schoonmoeder hielp me om haar met een mes te onthoofden', aldus de verklaring van de dader.

Sahar gered
Op sociale media regent het verontwaardigde reacties. Mensenrechtenorganisaties willen de gewelddadige onderdrukking van de vrouwen in Afghanistan via deze gruwelijke moordzaak nog meer aan de kaak stellen in de rest van de wereld.

Vorig jaar kon de politie nog het tienermeisje Sahar redden uit de klauwen van haar schoonouders nadat die haar vijf maanden hadden geslagen en opgesloten omdat ze had geweigerd zich te prostitueren.

Bron

woensdag 17 oktober 2012

Rimpelvuller wegens complicaties uit handel

De filler Hyacorp, die artsen gebruiken om bij patiënten onder meer rimpels te verwijderen, is voorlopig uit de handel gehaald omdat deze complicaties kan veroorzaken. Het middel, dat met een naald wordt geïnjecteerd, kan leiden tot zwellingen en verhardingen in het behandelde gebied. Dat meldden leverancier Dalton Medicare en de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) vandaag.

De beslissing is genomen tijdens een overleg van de vereniging met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De filler Hyacorp H1000 EN H-S is ongeveer een jaar op de markt en wordt gebruikt om de contouren van het gezicht te verbeteren. Er zijn circa 1500 mensen mee behandeld, aldus een woordvoerster van de inspectie.

Patiënten die ermee zijn behandeld, krijgen van hun behandelend arts een oproep voor een controleafspraak. Als ze voor 15 november geen oproep hebben ontvangen dienen ze zelf contact op te nemen met een NVCG-arts.

Er zijn in het verleden vaker problemen geweest met rimpelvullers. Maar dat betrof permanente versies. Hyacorp is geen permanente filler.

Bron

Dit weekend nazomerweer: temperaturen tot 22 graden

Voor diegenen die de winterjas al uit de kast hadden getrokken: deze kan dit weekend weer even terug. Vanaf donderdag lopen de temperaturen op tot boven de 20 graden doordat zeer zachte lucht vanuit Frankrijk Nederland weet te bereiken.


'Mensen die herfstvakantie vieren in eigen land hebben geluk, donderdag zal namelijk de zachte lucht het land binnenstromen', aldus Michiel Severin van Weerplaza.nl. 'Dat gebeurt met een straffe zuidenwind zodat de zachte lucht snel Nederland verovert.'

Kans regen vrij klein
Op de grens van de huidige koele lucht en de binnenstromende zachte lucht bevindt zich nog een regengebied. Zodra de regen donderdag weg is, breekt de zon door en wordt het 's middags al 18 tot 21 graden. Vrijdag geven de thermometers 18 tot 22 graden aan. Daarbij valt er alleen in het westen wat lichte regen. Ook in het weekeinde blijft de temperatuur rond de 20 graden uitkomen. De kans op regen is dan vrij klein.

Herfstvakantie
Na het weekeinde, als Noord-Nederland herfstvakantie heeft, blijft het op de meeste plaatsen droog. De zon schijnt geregeld, maar beetje bij beetje stroomt er wel minder warme lucht het land binnen. De temperatuur ligt daardoor in de eerste helft van de vakantieweek tussen 15 en 20 graden en in de tweede helft tussen 10 en 15 graden.

Bron

Opgegeven meisje komt springlevend uit coma

De 19-jarige Carina Melchior, die na een zwaar ongeluk in coma lag, was door haar artsen al opgegeven. De jonge Deense vrouw, bij wie de organen zouden worden verwijderd voor transplantatie, vertoonde echter tekens van leven toen ze werd losgekoppeld van de hart-longmachine. Nu, een jaar na haar auto-ongeval, rijdt Carina weer paard, praat ze weer en gaat ze naar feestjes.

Carina is weer thuis en geniet van het leven.

De documentaire over haar relaas, Het meisje dat weigerde te sterven, zorgt in Denemarken voor grote commotie onder orgaandonoren. De Deense minister van Gezondheid, Astrid Krag, heeft nu nieuwe regels en procedures afgekondigd. Ze wil zo voorkomen dat anderen de dramatische ervaringen van Carina, en haar familie, moeten meemaken.

Omdat Carina's ouders instemden met het maken van een documentaire over orgaandonatie, is het hele voorval gedocumenteerd. Alles werd gefilmd. Ook gesprekken met artsen. 'De artsen wilden alleen haar organen en wel zo snel mogelijk', zegt moeder Maybritt.Vrouw geeft haar hond al twee jaar borstvoeding

Terri Graham had dolgraag haar twee kinderen de borst gegeven, maar dit lukte niet. Toch vond de 44-jarige vrouw een, weliswaar onorthodoxe, manier om haar wens om borstvoeding te geven in vervulling te laten gaan.

De vrouw legt al twee jaar het hondje van haar negenjarige dochter aan de borst. In een interview met het magazine Closer vertelt Graham dat veel mensen haar een freak vinden, maar dat zij zelf er een goed gevoel door krijgt. 'Ik voel mij compleet en een betere moeder als Spider aan mijn borst zuigt', aldus Graham.

De hond proefde in 2010 voor het eerst borstvoeding door aan een flesje te likken waarin melk zat die Terri voor haar pasgeboren zoon had afgekolfd.

Bron

dinsdag 16 oktober 2012

September 2012 was de warmste september sinds 1880

September was wereldwijd ongewoon warm. De gemiddelde temperatuur lag wereldwijd 0,67 graden Celsius boven het 20ste eeuwse gemiddelde. Onder meer in Argentinië, Australië, Canada, Groenland, Japan en Rusland was het warmer dan gewoonlijk.

De NASA berekent het mondiale gemiddelde iets anders maar spreekt ook van de op drie na warmste september sinds het begin van de metingen. Volgens de NOAA was september 2012 de 331ste opeenvolgende maand en de 36ste opeenvolgende septembermaand die warmer was dan het twintigste-eeuwse gemiddelde.

'De laatste septembertemperatuur die onder het gemiddelde zat, was in 1976, toen Gerald Ford president was en Steve Jobs en Steve Wozniak de Apple Computer Company hebben opgericht', meldt de NOAA laconiek. 'En als we alle maanden bekijken, dan was de laatste maand die onder het gemiddelde zat, februari 1985, toen Reagan president was.'

Tenzij het najaar ongewoon koud wordt, komt 2012 als geheel in de top tien van warmste jaren, voorspelt de NOAA. In de VS, waar ze de voorbije zomer een uitzonderlijke hittegolf gekend hebben, is 2012 zelfs op weg om het warmste jaar ooit te worden.

Wereldwijd is die warme septembermaand onder meer een gevolg van de zwakke El Niño, die het water in de Stille Oceaan opwarmt. De NOAA verwacht dat dit weerfenomeen nog de hele winter aanhoudt. In het noordpoolgebied was de warme septembermaand mee verantwoordelijk voor het grootste verlies van zeeijs sinds het begin van de satellietwaarnemingen in 1979.

Bron

Schokkend: bejaarde man wordt zwaar mishandeld

De politie van de Engelse stad Wolverhampton heeft schokkende beelden van een bewakingscamera aan een busstation verspreid. Op de beelden is te zien hoe jonge mannen meedogenloos inhakken op een weerloze bejaarde man. Zonder reden verkoopt een van hen het slachtoffer een keiharde karatetrap in de rug. Even later springt een ander op de borst van de man. Het regent verontwaardigde reacties op de laffe en ziekelijke aanval.

Volgens de politie waren de daders zwarte jongeren. De bejaarde man is duidelijk niet goed te been. Plotseling trapt een van de jongens keihard in zijn rug. Het slachtoffer valt op de grond en incasseert vervolgens nog een forse trap op zijn borst van een tweede aanvaller.

De bende jongeren vlucht vervolgens weg en laat de bejaarde man bewusteloos achter. Omstaanders snellen het slachtoffer ter hulp en bellen de hulpdiensten. De politie hoopt dankzij deze videobeelden de laffe daders te kunnen opsporen.Bron

Heldhaftige hond redt baby die niet meer ademde


In de Amerikaanse staat Connecticut heeft een hond het leven van een baby gered. Toen de amper negen weken oude Harper stopte met ademen, had de slimme Duke meteen door dat er iets niet klopte. De hond snelde naar de slaapkamer van de ouders van het meisje en begon heftig te springen en te schudden op hun bed. Toen het stel ging kijken hoe het met hun dochtertje was, merkten ze dat het kindje niet meer ademde. De hulpdiensten konden snel ingrijpen en dankzij Duke het kindje redden.

Als Duke ons niet gewaarschuwd had, dan was dit heel slecht afgelopen. Hij is echt een perfecte hond. Ik weet zeker dat hij voorbestemd was om bij ons terecht te komen.

Jenna Brousseau en haar man waren al gaan slapen, toen ze plotseling gewekt werden door hun hond Duke, die ze zes jaar geleden hadden geadopteerd uit een dierenasiel. Het dier toonde nu op een aangrijpende manier zijn dankbaarheid. 'Duke begon hevig te springen en te schudden op ons bed', vertelt Jenna. 'Dat was heel vreemd, want het is een heel gehoorzaam beest. Door zijn bizarre gedrag wisten we meteen dat er iets mis was.'

Gereanimeerd
Toen ze naar de kinderkamer van hun dochtertje Harper gingen, stelden ze vast dat de baby niet meer ademde. De vader belde meteen een ambulance en die was enkele minuten later al ter plaatse. Verplegers slaagden erin de baby te reanimeren. 'Als Duke ons niet gewaarschuwd had, dan was dit heel slecht afgelopen. Hij is echt een perfecte hond. Ik weet zeker dat hij voorbestemd was om bij ons terecht te komen.'

Bron

Opstelten: politie moet computer mogen hacken

Politie en justitie moeten de bevoegdheid krijgen om vanaf een afstand in te breken op computers om zo ernstige vormen van cybercrime tegen te gaan. Dat blijkt uit een conceptbrief van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer waarop nu.nl de hand heeft weten te leggen.

Behalve inbreken op een computer om bestanden te doorzoeken, moet de politie ook de bevoegdheid krijgen om vanaf een afstand software te installeren. Een en ander moet ook gelden voor computers die niet in Nederland staan. De brief van Opstelten is nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd.

'Politie en OM geven aan dat er allerlei vormen van criminaliteit zijn die zich aan het zicht van politie en OM onttrekken omdat zij niet de bevoegdheid hebben om een computer te mogen binnendringen', schrijft Opstelten in de brief die door nu.nl op internet is gezet. Nu mag de politie - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de AIVD - niet inbreken op computers, aldus nu.nl.

De politie moet wat Opstelten betreft ook de bevoegdheid krijgen om bestanden op afstand te blokkeren of te vernietigen, bijvoorbeeld bij kinderporno.

Bron

Chinezen vallen man aan die willekeurig mensen afranselt

Het Chinese volk staat over het algemeen niet te boek als behulpzaam. Gisterochtend bewees een moedige man in het Chinese Guangxi het tegendeel. Hij kwam kordaat in actie toen een tweetal voetgangers zomaar werden mishandeld door een man op straat. Zonder na te denken ging hij de aanvaller te lijf en met hem tientallen andere omstanders.

Op de Wenchang brug in de Chinese regio Guangxi stond een man, geheel gekleed in zwart, te wachten op slachtoffers die hem te voet zouden passeren. In het filmpje (hierboven) zien we na een halve minuut twee vrouwen de hoek om komen. De man in het zwart aarzelt geen seconde en valt de vrouw die voorop loopt direct aan. Hij sleurt haar mee en werpt haar vervolgens de straat op. De vrouw slaagt erin overeind te blijven en zet het op het rennen.

Maar daar laat de aanvaller het niet bij. Vervolgens richt hij zijn pijlen op de oudere vrouw die versteend achter is gebleven. Ook zij wordt met veel geweld door hem op straat gegooid. Op dat moment grijpt de moedige omstander in. Hij snelt naar de gewelddadige man en haalt een paar keer flink uit met zijn tas. Hierop kiest de aanvaller eieren voor zijn geld en gaat er als een haas vandoor.

Als een schaap over de dam is...
In een tweede deel van het filmpje zien we dat tientallen woedende toeschouwers de achtervolging inzetten en de aanvaller weten te stoppen. Ze schoppen net zolang totdat de man weerloos op de grond ligt. Uiteindelijk weet de dader toch te ontsnappen uit de greep van de aanwezigen, maar helaas niet die van de politie.

Bron

maandag 15 oktober 2012

Duitser vindt potentieel gevaarlijke planetoïde terug

Er zweven 1300 planetoïden in de ruimte rond waarvan we weten dat ze de aarde tot op minder dan 7,5 miljoen kilometer kunnen naderen. In de gaten houden dus, zou je zeggen. Toch was dat bij de ongeveer vijfhonderd meter grote ruimterots 2008SE85 niet zo makkelijk.

De planetoïde, die over 86 jaar mogelijk in de buurt van de Aarde komt, werd in oktober 2008, een maand nadat het was ontdekt, voor het laatst gezien. Daardoor was de baan die de planetoïde volgt niet bekend.

De zoekgeraakte ruimterots is nu teruggevonden door een Duitse amateurastronoom Erwin Schwab, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Schwab speurde de planetoïde op met een ESA-telescoop op het Canarische eiland Tenerife.

Bron

Deze cocktails hebben meer 'bijwerkingen' dan een kater

Vorige week dronk de 18-jarige Britse Gaby Scanlon de gevaarlijke cocktail Nitro Jagermeister waarna haar maag verwijderd moest worden. We weten allemaal dat alcohol mixen geen goed idee is, maar welke cocktails op de menukaart zijn nu echt slecht voor je gezondheid?

De grote hoeveelheden alcohol in cocktails kunnen hart, lever, maag en je brein schaden. Professor Paul Wallace in The Sun: 'Het grootste probleem met het mengen van drankjes is dat dit het moeilijker maakt om na te gaan wat je drinkt. Verschillende types alcohol bevatten verschillende substanties die ontstaan tijdens de gisting, als die gemengd worden, krijg je een stevigere kater.' Maar naast een kater hebben sommige buitenlandse cocktails meer nare 'bijwerkingen'. De volgende cocktails kun je volgens Wallace beter niet (te veel) bestellen als je op vakantie bent:

Zombie
In dit drankje gaan drie shotjes van 25ml van witte, lichte en donkere rum, absint en kersenlikeur. Dit wordt geserveerd met ananas-, limoensap en siroop van amandel en granaatappel. Een portie is al genoeg om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid alcohol te komen. Door de suikerrijke inhoud kan dit drankje leiden tot overgewicht, waardoor je meer risico op diabetes en een hoge bloeddruk loopt.

Porn Star Martini
Hierin gaan twee shotjes van Vanillewodka, syroop, passievrucht, limoensap en een shotje van Prosecco. Deze combinatie verhoogt niet alleen je bloeddruk, het verhoogt het risico op een beroerte, maagproblemen en kanker.

Bron

Paniek onder passagiers in brandend vliegtuig

189 passagiers hebben zondag op de luchthaven van het Turkse Antalya doodsangsten uitgestaan toen brand uitbrak in een vliegtuig van de Turks-Nederlandse maatschappij Corendon. In het gedrang dat ontstond bij het verlaten van het vliegtuig liepen enkele reizigers botbreuken op. Ook werden 25 passagiers onwel omdat ze te veel rook hadden ingeademd.

Het incident deed zich voor toen een Boeing van Corendon aan het taxiën was om op te stijgen met bestemming Trondheim in Noorwegen. Plots brak er brand uit in de cockpit. De Duitse krant Bild meldt, op basis van getuigenverklaringen, dat 'de piloten en stewardessen hard wegrenden, en de passagiers aan hun lot over lieten.'

'Toen we de rook opmerkten, wilden we het toestel verlaten', zegt een betrokken passagier. 'Maar de bemanning zei ons te blijven zitten.' Toen de eerste vlammen duidelijk zichtbaar uit de cockpit sloegen, zou de bemanning volgens de toeriste het brandende toestel 'nog voor ons' hebben verlaten.


Duitsland wil geen 'haircut' voor Griekenland

Duitsland is niet van plan akkoord te gaan met een verdere schuldenreductie voor Griekenland. Dat zei een woordvoerder van de Duitse regering maandag. 'Een nieuwe haircut is voor Duitsland uitgesloten', aldus de zegsman.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou volgens bronnen aandringen op een dergelijke herstructurering van de schulden die Griekenland in de publieke sector heeft uitstaan. Ook verscheidene grote Duitse economische onderzoeksinstituten meldden vorige week dat Griekenland het zonder verdere schuldenreductie niet gaat redden.

De woordvoerder sloot een schuldenafschrijving echter uit. Wel sprak hij opnieuw de Duitse wens uit om Griekenland binnen de eurozone te houden. Het land moet volgens hem door strenge bezuinigingen de schuldenlast verlichten

Bron

Speciale ov-chipkaart voor blinden in de maak

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf begin volgend jaar ook in de trein gebruikmaken van een speciale ov-chipkaart. Ze hoeven dan niet meer in- en uit te checken op de perrons, maar kunnen hun reis thuis achter de pc via internet of telefonisch boeken. Dat meldden de Nederlandse Spoorwegen maandag.

Blinden en slechtzienden konden voor 10 euro per maand al met de ov-chipkaart reizen met bus, tram en metro. Vanaf begin 2013 voeren NS en alle andere vervoerders op het spoor nu ook een aparte chipkaart voor deze doelgroep in.

Eind volgend jaar wordt het papieren treinkaartje afgeschaft. Belangenorganisaties van blinden en slechtzienden vroegen daarom enige maanden geleden al om een goed alternatief. 'NS en andere spoorbeheerders hebben geregeld overleg met de belangenorganisatie Viziris', aldus een NS-woordvoerder. 'De huidige ov-chipkaart blijkt voor blinden en slechtzienden vaak problemen op te leveren. Wie 's avonds alleen op een klein station staat, heeft nog wel eens moeite de poortjes voor in- en uitchecken te vinden.'

Maandag is het de internationale Dag van de witte stok. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor mensen met een visuele beperking.

Bron

zondag 14 oktober 2012

Baumgartner slaagt in recordsprong uit de ruimte

De Oostenrijkse 'superparachutist' Felix Baumgartner (43) is geslaagd in zijn recordsprong op de rand van de ruimte. Hij sprong vanaf meer dan 38 kilometer hoogte, brak tijdens zijn vrije val de snelheid van het geluid en opende vier minuten later gezond en wel zijn parachute.

Nadat de sprong dinsdag nog werd uitgesteld, had het Red Bull-team alle hoop op vandaag gezet. Baumgartner vertrok iets voor 18 uur Belgische tijd in een capsule aan een 230 meter hoge heliumballon. Na meer dan twee uur stijgen bereikte hij een hoogte van net geen 39 kilometer. De wereld kon dankzij boordcamera's meekijken hoe de capsule letterlijk op de grens tussen de atmosfeer en de ruimte bengelde.

Toen de deur van de cabine opende, was er geen weg meer terug. Baumgartner sprong en brak onderweg allerhande records. Zo was nog niemand aan boord van een ballon zo hoog geraakt. En tijdens zijn vrije val bereikte hij een snelheid van meer dan 1.100 kilometer per uur. Enkel het record van de langste vrije val brak hij niet.

Na iets meer dan vier minuten opende hij zijn parachute. Het was even bang afwachten toen Baumgartner naar beneden tuimelde, aangezien hij zijn bewustzijn kon verliezen. Maar hij trok zich uiteindelijk recht en opende heelhuids zijn parachute.

Op de grond ging Baumgartner met de vuisten in de lucht op zijn knieën zitten. Meteen kwam een team ter plaatse om hem van zijn parachute te verlossen. Later op de avond geeft Baumgartner een persconferentie. Bron

Vrouw (39) overleden op halve marathon Eindhoven

Een deelneemster aan de halve marathon van Eindhoven is zondagmiddag overleden. Het gaat om een 39-jarige vrouw uit Bladel. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

De vrouw werd 4 kilometer voor de finish onwel. Hulpdiensten waren snel ter plekke en hebben geprobeerd haar te reanimeren. Dat heeft niet mogen baten.

De organiserende stichting Marathon Eindhoven, zei 'verschrikkelijk geschrokken' te zijn.

Bron

BBC-ploeg bij Area 51 opgepakt door militairen

Een televisieploeg van de Britse openbare omroep BBC die beelden probeerde te maken in de zwaar beveiligde Amerikaanse militaire basis Area 51, kreeg geweren op zich gericht en werd gearresteerd. Dat meldt de Britse tabloid The Sun. Area 51 heeft bij 'ufo-believers' een reputatie omdat er lichamen van gecrashte aliens zouden worden bewaard.

Het behoeft geen verbazing dat de twaalfkoppige BBC-ploeg die in het geheim Area 51 in Nevada probeerde binnen te dringen aan een documentaire rond ufo's werkte, in het kader van de serie 'Conspiracy Road Trip' voor BBC 3. Maar ver kwam de ploeg niet.

De crew slaagde er weliswaar in om de omheining rond Area 51 te passeren, maar kort daarop werd iedereen tegengehouden. Gewapende toezichthouders richtten hun M16-geweren op de televisiecrew, en dwong de leden om drie uur lang op hun buik te liggen, terwijl het FBI de identiteit van de betrokkenen controleerde. De telefoons, portefeuilles en identiteitskaarten van de BBC-mensen werden afgenomen.

Nadien werd de ploeg beboet, en kreeg iedereen het bevel om niks te onthullen over wat ze op het domein zagen. Veel was dat overigens niet, getuigt crewlid Darren Perks tegenover The Sun. 'Behalve wat landingsbaan hebben we daar helemaal niks gezien.'

Bron