Translate

zaterdag 29 september 2012

Ongezien: Kosmisch rotsblok raakte aarde twee keer

De aarde is vorige week twee keer geraakt door hetzelfde kosmische rotsblok. Dat blijkt uit berekeningen van de Finse wiskundige Esko Lyytinen. De eerste keer scheerde de tientallen tonnen zware steenklomp boven de Noordzee een paar minuten lang door de dampkring. Tweeënhalf uur later verbrandde hij definitief boven het zuidoosten van Canada. Zo'n dubbele inslag is nooit eerder waargenomen.

De extreem heldere vuurbol werd op vrijdag 21 september vlak voor middernacht ook in ons land waargenomen, net als in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Britse video-opnamen laten zien dat het rotsblok door de wrijving met de aardse dampkring in stukken uiteenviel. Op basis van waarnemingen vanuit verschillende plaatsen kon de Nederlandse satelliet- en meteoorexpert Marco Langbroek de baan door de dampkring berekenen, en uitsluiten dat het hier om een terugvallende satelliet ging.

Rond 02.30 uur Belgische tijd zagen duizenden mensen in het zuidoosten van Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten óók een zeer heldere vuurbol. Volgens Lyytinen werd die veroorzaakt door het grootste brokstuk van de kosmische steenklomp. Dat had aanvankelijk een snelheid van 13 kilometer per seconden, maar werd boven de Noordzee afgeremd tot 'slechts' 9,2 kilometer per seconde. Dat is te weinig om voorgoed aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontsnappen. Na één langgerekte omloop dook het projectiel alsnog met veel spektakel de dampkring in.

Ook in augustus 1972 is vanuit de Verenigde Staten een vuurbol gezien die veroorzaakt werd door een 'scherende inslag', maar dat rotsblok had een hogere snelheid en verdween weer voorgoed de ruimte in.

 


Bron

vrijdag 28 september 2012

Nieuw dodelijk virus gevonden in Congo

Onderzoekers hebben een nieuw dodelijk virus ontdekt dat mogelijk van mens op mens kan worden overgedragen. De ziektekiem die de naam Bas-Congovirus of BASV heeft meegekregen, is aangetroffen bij drie mensen, van wie er twee zijn overleden.

De sterfgevallen deden zich voor in 2009 in de zuidwestelijke provincie Bas-Congo in de Democratische Republiek Congo. Blootstelling aan het virus lijdt tot ernstige bloedingen waarna de dood intreedt. 'Er zijn maar drie gevallen bekend, maar er kunnen zich in de toekomst meer uitbraken voordoen', waarschuwt onderzoeker Charles Chiu van de Universiteit van Californië.

Rabies
Het Bas-Congovirus is niet verwant aan bekendere Afrikaanse ziektes als ebola of marburg. De ziektekiem staat dichter bij het virus dat rabies veroorzaakt. Hoe dodelijk het nieuw ontdekte virus is, is niet duidelijk. Een verpleegkundige die een van de patiënten had verzorgd, werd ziek maar overleefde het.

Bij een persoon die de verpleegkundige vervolgens verzorgde, is het virus in zijn bloed aangetroffen maar hij vertoonde geen ziekteverschijnselen.

Bron

100-jarige fietst 100 kilometer

Bekijk hier de fotoserie


Bron

Miljonair heeft ingeklapte neus na coke snuiven


James Brown leek het op 36-jarige leeftijd na een succesvolle carrière in de vastgoedsector helemaal gemaakt te hebben. De miljonair besloot om met pensioen te gaan, waarna zijn leven stukje bij beetje instortte. Hij raakte verslaafd aan cocaïne en snoof zo veel dat hij een groot stuk van zijn neus verloor. Verder moet hij nu na negen jaar een celstraf van vijf jaar uitzitten.

Dat schrijft The Mirror. Dankzij transacties in de vastgoedwereld werd Brown snel rijk, waarna hij besloot om op zijn 36ste van zijn oude dag te gaan genieten in Portugal. Daar kwam hij in aanraking kwam met cocaïne. Hij raakte verslaafd en snoof zo veel dat het leidde tot paranoia, hartproblemen en een zware misvorming van zijn neus, omdat de feestdrug het kraakbeen van zijn neusschot opvrat. Op de politiefoto zie je hoe zijn neus als het ware is ingeklapt dankzij zijn verslaving.

Politieagenten troffen vorig jaar voor meer dan 220.000 euro cocaïne aan in Browns Bentley. De pakketten had hij strategisch proberen te verstoppen. Drugs die hij weliswaar met legitiem verworven geld kocht. Naast bezit van cocaïne had hij nog meer op zijn kerfstok staan. Ook werd een stevige partij illegale wapens in zijn hotelkamer in Wales gevonden. Naar zijn verklaring had hij deze bij zich uit zelfbescherming omdat hij paranoïde was.

Brown bekende het wapen- en drugsbezit en werd deze week veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar.

Bron

Laatste bolwerk Shabaab gevallen in Somalië

Het laatste grote bolwerk van de Somalische jihadisten die zich al-Shabaab (de Jeugd) noemen, de haven Kismayu, is vrijdag in handen gevallen van Keniaanse en Somalische troepen.

Dat berichtten de Keniaanse strijdkrachten. De extremistische Shabaab terroriseerde sinds 2007 grote delen van het zuiden van Somalië. De haven Kismayu, ruim 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu, was lange tijd hun voornaamste bastion.

De Shabaab worden de laatste tijd met succes bestreden door troepen van de Afrikaanse vredesmacht uit onder meer Uganda, door Keniaanse militairen en Somalische tegenstanders van de Shabaab. In augustus moesten de laatste Shabaab-strijders Mogadishu verlaten.

Bron

Colombiaan opgepakt met 60.000 dollar in zijn maag

Op de internationale luchthaven van Panama-Stad heeft de politie een Colombiaan opgepakt die 60.000 dollar (43.000 euro) in zijn maag had. Douaniers ontdekten dinsdag het over 95 pakjes verdeelde geld tijdens een doorlichting van de 53-jarige man bij het inchecken voor een vlucht naar Colombia.

Vermoedelijk was de man een geldkoerier voor de drugsmaffia. Het geld zag in het ziekenhuis opnieuw het daglicht.

Bron

donderdag 27 september 2012

Japanse uitvinding vervangt pamper door echt toilet bij slapende patiënten


Japanners staan bekend om hun sanitaire netheid, maar die levert ook baanbrekende uitvindingen op. Neem nu de 'Robohelper Love': een revolutionaire uitvinding die vervelende luiers vervangt door een echt toilet. Zelfs terwijl de (incontinente) patiënt slaapt, kan die rustig naar het toilet gaan in zijn bed. Zonder het te beseffen worden zijn urine en uitwerpselen afgevoerd. Het straffe toestel zorgt ook voor de opkuis, want de patiënt wordt 'gedroogd' en verschoond in zijn slaap.

Japanse bedrijven etaleerden hun innoverende incontinentietoestellen op de Internationale Beurs voor Thuiszorg en Rehabilitatie in Tokio. Ze mikken op de bloeiende markt van de thuiszorg voor bejaarden. Vooral de 'Robohelper Love' springt in het oog als vervanger van die vervelende pamper.

Sensor
Verkopers demonstreerden hoe het toestel werkt: een opvangbakje in U-vorm past tussen de benen van de patiënt en bevat een sensor die bij een grote of kleine booschap een zuigmechanisme activeert. De urine of uitwerpselen worden heel snel afgevoerd. Vervolgens verschoont een soort bidet de patiënt, die tot slot nog gedroogd wordt ook.

Thuisverplegers
"Deze machine wil in de eerste plaats de taak van thuisverplegers vergemakkelijken, vooral 's nacht", zegt Daizo Igawa van Muscle Corp. "Het is vooral bedoeld voor bedlegerige patiënten en mensen met incontinentie. Hen proper de nacht doorhelpen, is ons doel."

Terugbetaald
De vraag naar incontinentieproducten stijgt in Japan, omdat de bevolking razendsnel vergrijst. Een aanpassing in de ziekteverzekering laat nu ook toe dat die toestellen terugbetaald kunnen worden. Deze revolutionaire uitvinding zou ook in Vlaanderen de groeiende last in de thuiszorg en bejaardentehuizen kunnen verlichten.

Bron bekijk de foto

Dodelijkste dag in Syrië tot nu toe

Door het politieke geweld in Syrië zijn woensdag zeker 305 doden gevallen. Het was daarmee de dodelijkste dag sinds het conflict in het Arabische land in maart 2011 uitbrak. Dit heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag laten weten.

Terwijl in Syrië het ergste bloedbad tot nu toe plaatshad, was op dezelfde dag in New York de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen om zich te buigen over de situatie in het Midden-Oosten. Dat gebeurde op topniveau, met de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als de VS, Frankrijk en Duitsland. Er is echter niets concreets besloten om een eind te maken aan de tragedie. Volgens het Observatorium waren zeker 199 van de doden van woensdag burgers.

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr waarschuwde donderdag dat aan het eind van dit jaar 700.000 Syriërs hun land kunnen zijn ontvlucht. Eerder dacht de organisatie in Genève dat de teller zou blijven steken op 185.000.


Schokkend: betoger in China platgereden door pletwals

In China is met afschuw gereageerd op een schokkend incident dat doet terugdenken aan de gruwel van het Tienanmen-plein. Een man die protesteerde tegen de uitzetting uit zijn huis, werd op bevel van de autoriteiten meedogenloos platgereden door een zware bulldozer-truck, een soort pletwals.

De betoger, He Zhi Hua, had een kleine som geld geweigerd in ruil om te verhuizen uit Changsha omdat de regering zijn grond claimde voor commerciële doeleinden, zo schrijft de Daily Mail (let op: schokkende beelden).

Uit protest tegen de maatregel liep hij de weg op, maar een soort bulldozer-truck voor de aanleg van autowegen walste over hem. De lokale viceburgemeester zou de executie bevolen hebben.

De tragedie doet terugdenken aan 4 juni 1989, toen legertanks bij een massaal studentenprotest een onbekend aantal betogers verpletterden. Er vielen in totaal 3.000 doden.

Pletwals
In Changsha hebben de lokale autoriteiten al heel wat inwoners uit hun huizen gezet. Dat heeft tot massale protesten geleid. Ook He Zhi Hua kwam in opstand. Op schokkende beelden is te zien hoe een gigantische bulldozer, een soort pletwals, over de man van het geweldloze protest dendert. Na de executie liggen zijn verbrijzelde hersenen en andere lichaamsdelen verspreid over de weg.Scholier schiet zichzelf in drukke gang dood voor ogen van klasgenoten

Een 13-jarige scholier heeft in de gang van zijn Junior High School in Stillwater (Oklahoma) zelfmoord gepleegd. Verkleed als de Batman-schurk Two-Face schoot Cade Poulos zichzelf door het hoofd. Doodsbange studenten vluchtten in paniek weg omdat ze dachten dat de school werd aangevallen.

De gang stond op het moment dat Poulos zelfmoord pleegde, vol leerlingen die wachtten om naar hun klaslokaal te gaan en honderden leerlingen raakten in paniek 'We dachten dat er iemand werd neergeschoten', zegt de 14-jarige Paiton Gardner. 'We wisten niet dat het een zelfmoord was. We schrokken onszelf kapot.'

De leerlingen werden zo snel mogelijk geëvacueerd en de school werd, evenals een nabijburige lagere school, direct gesloten.

Two-Face
De dag van Cade Poulos' zelfmoord was er een verkleedpartij. Cade was verkleed als het personage Harvey Dent, aka Two-Face, de gewezen openbare aanklager en hulp van Batman in de Batman-films.

De jongen heeft geen briefje achtergelaten en de autoriteiten zeggen nog niet te weten waarom hij tot zijn wanhoopsdaad kwam.

Twee maanden geleden schoot James Holmes verkleed als 'The Joker' twaalf mensen dood in de bioscoop in Aurora.

Bron

woensdag 26 september 2012

Spermadonor besmet baby's met ernstige zenuwziekte

Een Deense spermadonor heeft aan minstens vijf baby's een zeldzame genetische afwijking doorgegeven. Met sperma van de man zijn 43 baby's in 10 landen geboren. Aan zeker vijf van hen heeft hij via zijn sperma de zenuwziekte NF1 doorgegeven.

De ernstige afwijking kan tumoren, misvormde beenderen, leerachterstand en zelfs kanker veroorzaken. Een ziekenhuis dat op de hoogte was van de geboorte van een kind met die afwijking, bleef zijn sperma toch gebruiken. Het precedent doet vragen rijzen over de veiligheid van spermadonors.

Erfelijke aandoening
NF1, of neurofibromatose van het type 1, was vroeger ook bekend als de ziekte van Von Recklinghausen. Het is een erfelijke aandoening die vooral zenuwweefsels aantast. Neurofibromatose komt slechts voor bij 1 op 3.000 tot 4.000 mensen en wordt veroorzaakt door een mutatie in het gen voor het eiwit neurofibromine.Google Streetview, maar dan onder water

'Bij Apo-eiland, een vulkanisch eiland en zeereservaat in de Filippijnen, ziet u steenkoraal van mogelijk enkele honderden jaren oud. In het midden van de Stille Oceaan, in Hawaï, volgt u snorkelaars in Hanauma Bay bij Oahu en kunt u ronddwalen over de uitgestrekte koraalriffen van de Molokini krater bij het eiland Maui.'

Nee, dit is geen wervende tekst uit een reisgids voor actieve vakanties, maar de aankondiging van de onderwaterversie van Google Streetview. Als een 'virtuele Jacques Cousteau' is het vanaf vandaag mogelijk zes koraalriffen in Australië, de Filippijnen en Hawaï te verkennen.

De beelden van Google zijn te vinden via het reguliere Google Streetview, maar maken ook deel uit van het World Wonders Project, een initiatief waar op de Streetview-manier het werelderfgoed in kaart wordt gebracht. Via World Wonders is ook een bezoek te brengen aan de hut waar Robert Scott zo'n 100 jaar geleden verbleef tijdens zijn expeditie op Antarctica, kunt u door historische centra van steden als Toledo, Florence en Praag navigeren en nationale parken als Yellowstone en Yosemite verkennen.

Bron

Beer steelt iPad van visser

Het is nog geen winter, maar een beer uit het Amerikaanse Californië heeft al zijn voorzorgen genomen om zich niet te vervelen tijdens zijn winterslaap. Met muziek, filmpjes en Angry Birds op zijn iPad zijn de opties legio om hem enkele maanden zoet te houden.

Jesse Dinkel, een 44-jarige theatermaker uit Californië, zag vorige zaterdag hoe de beer de rugzak van een visser meegraaide. Ongetwijfeld was de beer op zoek naar eten, maar hij kreeg dus meer dan voor wat hij gekomen was.

Niet veel later kwam de beer opnieuw op bezoek, maar moest nu tevreden zijn met een tupperwaredoos als buit. Deze keer had hij zijn camera in de aanslag en hij filmde het hele tafereel. 'De tupperware werd teruggevonden, maar we hebben geen idee wat er met de rugzak is gebeurd. Die beren zijn heel snel en hij was er opeens mee van door,' aldus Dinkel tegen ABC.

Ondanks het verlies van de iPad zag Dinkel de humor van de situatie in. 'Het was absurd om een beer te zien met een rugzak in zijn mond. Het leek alsof hij naar school ging.'

Ook de omstaanders konden om de situatie lachen. 'Veel geluk om dit uit te leggen aan je verzekeringsmaatschapij', grapte een omstaander.Bron

Vrouw cel in omdat zoontje scootmobiel stal

De politierechter in Zwolle heeft woensdag een 46-jarige Zwolse vrouw een gevangenisstraf opgelegd van een week, omdat haar 11-jarige zoon in december 2010 een scootmobiel had gestolen. Ze had geen aanstalten gemaakt het voertuig terug te bezorgen.

Het 87-jarige slachtoffer was vergeten het sleuteltje uit de geparkeerde scootmobiel te halen. De jongen sprong op het voertuig en reed naar huis, waar moeder geen moeite deed om de scootmobiel terug te brengen naar de rechtmatige eigenares.

Twee dagen later is ze opgepakt, nadat agenten haar zoontje hadden herkend op camerabeelden. De jongen was te jong om vervolgd te worden.

Bron

'ISS dreigt te botsen met ruimtepuin'
Het internationale ruimtestation ISS dreigt te worden geraakt door brokstukken van een oude, Russische satelliet. Dat heeft een anonieme ingewijde woensdag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.

De mogelijke botsing staat de komende dagen wellicht te gebeuren. Om dat te voorkomen, zou een speciale operatie ophanden zijn om het ISS uit zijn baan te brengen en zo een botsing te voorkomen, aldus de anonieme bron.

De Nederlandse astronaut André Kuipers verbleef bijna 200 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Hij keerde deze zomer veilig terug op aarde. Tijdens zijn verblijf in de ruimte dreigde het ISS ook te botsen op schroot van een oude Russische satelliet. Voor de zekerheid moesten Kuipers en zijn collega's daarom in maart hun toevlucht zoeken tot de Sojoez-capsules die als een soort reddingsboeien aan het ISS hingen. Een botsing bleef toen uit.

Ondanks een enorme berg afval die rond de aarde zweeft, komen grote botsingen in de ruimte niet vaak voor.


Bron

dinsdag 25 september 2012

Moederdolfijn herkent baby meteen na geboorte

In een video van de geboorte van een jonge dolfijn is te zien hoe de 12 jaar oude Keo haar kalf gelijk herkent. De geboorte had vorige week plaats in Hawaï.

Keo verblijft in Dolphin Quest Hawaii, een kunstmatig aangelegde lagune waar bezoekers met dolfijnen kunnen zwemmen.

Medewerkers van Dolphin Quest verbaasden zich over de kalmte die Keo uitstraalde tijdens de bevalling. Ook denken ze dat het dier zich tijdens het proces geregeld met opzet wendde tot de mensen met wie ze dagelijks te maken heeft, om door hen gerust te worden gesteld.

Overlevingskans
Het kalf, een vrouwtje, krijgt pas over een maand een naam. De eerste dertig dagen na de geboorte zijn doorgaans een kritieke periode, al is de overlevingskans van een in gevangenschap geboren dolfijn stukken groter dan in het wild, waar ongeveer de helft overleeft van de kalveren van een dolfijn die voor het eerst moeder wordt.Bron

Romney: gesloten ramen in vliegtuigen groot probleem

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney vindt het gevaarlijk dat vliegtuigramen niet open kunnen. 'Er kan geen zuurstof van buiten naar binnen komen omdat de ramen niet open kunnen.'

'Ik weet niet waarom dat niet kan. Het is echt een groot probleem. Dat is gewoon gevaarlijk'. Deze opmerkingen over vliegtuigramen maakte Romney tijdens een geldinzamelingsactie in Beverly Hills, Californië, in een gesprek over de noodlanding van een vliegtuig waar zijn vrouw Ann in had gezeten, meldt de LA Times.

Een dag voor de inzameling had het vliegtuig in Colorado een noodlanding gemaakt omdat er in de cabine brand was uitgebroken. 'Ik ben blij dat ze weer veilig aan de grond is. Ik denk niet dat ze weet hoe ongerust wij waren. Als er brand in een vliegtuig uitbreekt, kun je nergens naar toe..', aldus de presidentskandidaat.'Britse koningin bezorgd om radicale imam'

 De Britse koningin Elizabeth II heeft zich bemoeid met de kwestie van de radicale moslimgeestelijke Abu Hamza al-Masri. Hij leidde een extremistische beweging die jonge moslims ronselde voor de heilige oorlog en opriep tot het omverwerpen van de democratie, maar lange tijd konden de autoriteiten niets tegen hem doen.

De koningin heeft een vroegere minister van Binnenlandse Zaken gevraagd waarom iemand die opriep tot geweld en haat vrij kon rondlopen. De vorstin heeft dat gezegd tegen een verslaggever van de BBC, meldde de omroep dinsdag.

'Zoals iedereen was ze verontrust dat haar land en de onderdanen werden beledigd door deze man', zei BBC-journalist Frank Gardner. Hij voegde eraan toe dat de koningin 'alleen de mening uitte die velen hebben'. Het gebeurt maar zelden dat de koningin in het openbaar haar mening geeft over zulke zaken

Bron 

Rattenplaag teistert deel Amsterdam

Bewoners van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West worden geteisterd door een rattenplaag. De gemeente heeft de mensen in deze buurt verzocht geen afval meer buiten de containers te plaatsen.

Uit onderzoek van de GGD blijkt de buurt te vallen onder risicoschaal 4 van de 5, meldt De Telegraaf. Een cijfer dat niet per se met de hoeveelheid ratten of het gezondheidsgevaar te maken heeft, maar vooral met de verzakkingen die de ratten kunnen aanrichten als hun gangen 'inklinken'.

De plaag wordt vooral veroorzaakt door de sloop in de naastgelegen buurt. Daardoor vluchten de ratten onder de huizen, die daardoor kunnen inzakken.

Bron

maandag 24 september 2012

Japan stuurt delegatie om conflict met China te sussen

Japan stuurt een hoge diplomatieke delegatie naar China in een poging het opgelaaide conflict over de betwiste eilanden te sussen. Dat hebben regeringsfunctionarissen in Tokio vandaag gezegd.

Japans Onderminister Chikao Kawai van Buitenlandse Zaken ontmoet tijdens een tweedaags bezoek zijn Chinese ambtgenoot om de kwestie te bespreken. Beide landen zeggen al decennia lang aanspraak te maken op de onbewoonde eilandjes die niet alleen strategisch belangrijk zijn, maar mogelijk ook economisch: er zouden grote olievoorraden liggen. De eilanden worden bestuurd door Japan, maar geclaimd door China.

"Krachtig protest tegen Chinese schepen"
China wacht deze gesprekken duidelijk niet af, want ondertussen hebben vier Chinese surveillanceschepen vandaag enkele uren rondgevaren in wat Japan beschouwt als zijn territoriale wateren bij de onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese Zee, waarover Japan en China ruzie maken.

Al enkele weken zijn de relaties tussen de twee landen bekoeld. Zowel Japan als China claimt de eilanden. De ruzie over de archipel duurt al tijden, maar is de afgelopen weken opgelaaid. Eerder deze maand kocht Japan enkele eilanden van de particuliere eigenaar. Dat leidde tot rellen in China. Japanse ambassades, consulaten en bedrijven werden aangevallen.

De Chinese schepen zouden toebehoren aan de scheepvaartpolitie en de visserij-administratie. Ze naderden tot twintig kilometer van twee eilanden van de archipel in de Oost-Chinese Zee, zegt de Japanse kustwacht. Het gaat niet om militaire schepen, maar om schepen die erop moeten toezien dat de wet gehandhaafd wordt rond de door China geclaimde archipel.

De Japanse regering tekende onmiddellijk "krachtig protest" aan via de diplomatieke kanalen, meldde een woordvoerder van de regering.


Geëlektrocuteerde slang haalt radiostation uit de lucht

Een lokaal radiostation in de Australische stad Brisbane is zondagmiddag een tijdje uit de ether geweest door een wel heel bizarre reden. Een slang was de studio van 4BC binnengedrongen. Het reptiel kroop in de uitzendapparatuur en werd na aanraking met enkele draden geëlektrocuteerd. Niet alleen de slang verloor daarbij het leven, ook 4BC was even dood.

De slang bleek de zender uitgeschakeld te hebben en een kortsluiting veroorzaakt te hebben. 4BC moest in allerijl een elektricien optrommelen om het probleem op te lossen. Pas een uur later was de zender opnieuw in de lucht. Toen kregen de verbaasde luisteraars te horen wat hun geliefde radiozender had lamgelegd

Bron

iPad maakt foto's van dief

Een 25-jarige Eindhovenaar heeft zondag zijn gestolen iPad teruggevonden onder meer door van afstand foto's te maken van de persoon die met het apparaat bezig was.

De man waarschuwde de politie zondag omdat zijn tablet uit zijn studentenhuis in Eindhoven was gestolen. Hij kon met het ingebouwde zoeksysteem zien waar de iPad ongeveer was.

De foto's die hij met het systeem van afstand maakte stuurde hij door naar de agenten die op weg waren naar de locatie van de tablet. De politiemensen herkenden de juiste flatwoning aan de gordijnen die op de foto's te zien waren.

In de flatwoning werd een 38-jarige man gearresteerd voor diefstal of heling. Hij zit nog vast, aldus de politie maandag.


Bron

zondag 23 september 2012

Syrische generaal liep over na vergadering over chemische wapens

Een Syrische generaal heeft naar eigen zeggen het regime de rug toegekeerd na een vergadering over de inzet van chemische wapens. Generaal Adnan Sillu zei tegen de Britse krant The Times dat hij eerder dit jaar een bijeenkomst van topfiguren bijwoonde waar serieus over de inzet van chemische wapens werd gesproken. Dat was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen, aldus Sillu die 3 maanden geleden naar Turkije uitweek.

Op de vergadering werd gesproken over wanneer chemische wapens als een laatste middel konden worden ingezet, zoals Aleppo wanneer de stad zou vallen. De generaal is er daarom van overtuigd dat Assads regime, in het nauw gedreven, die wapens gebruikt, ook tegen burgers.

Iraanse adviseurs
Sillu zei dat bij vergaderingen over chemische wapens altijd Iraanse adviseurs opdoken. Hij zei voorts dat het regime in Syrië heeft overwogen chemische wapens af te staan aan de sjiitische Hezbollah-beweging in Libanon. Het sjiitische Iran steunt Hezbollah en ook het regime van Assad dat steunt op een clan van alawieten, volgelingen van een geloof verwant aan dat van de sjiieten.Moeder verneemt dood dochter via Facebook

Een moeder uit Wales heeft op een wel heel ongelukkige manier de tragische dood van haar 30-jarige dochter Karla vernomen. Cheryl Jones (49) was in paniek toen ze op Facebook allerlei rouwbetuigingen van 'RIP Karla' zag verschijnen. De moeder belde meteen naar de gsm van haar dochter en kreeg een agent aan de lijn op de plaats waar Karla overleden was.

Dat meldt de Daily Mail. Cheryl Jones uit Tredegar in het zuiden van Wales kreeg de dood van haar dochter bevestigd door een politieagent. 'Sorry, een agent zal snel bij u langskomen', werd er gezegd. Een uurtje later kreeg de moeder een officieel telefoontje van de politie over de dood van haar dochter. Die was drie uur eerder dood aangetroffen op amper een kilometer van het huis van haar moeder. Cheryl Jones diende klacht in bij de politie omdat ze zo laat op de hoogte was gebracht.