Translate

zaterdag 22 september 2012

Speurders rollen netwerk jihad-strijders op in Brussel

Brusselse terrorismespeurders hebben een netwerk ontdekt dat jonge moslims uit ons land als jihad-strijders naar oorlogsgebieden als Somalië en Syrië stuurt. In Brussel en Parijs werden zeven aanhoudingen verricht, aldus het federaal parket. De verdachten verschijnen maandag voor de raadkamer.

Twee jaar geleden ving het gerecht geruchten op over het bestaan van een dergelijk netwerk in het Brusselse. Vooral de bestemming klonk de speurders nieuw in de oren. Tot dan werden kandidaat-krijgers vooral naar Afghanistan en Irak uitgestuurd. Maar plots ging het richting Somalië.

Een eerste groep strijders zou in april 2011 vertrokken zijn. Een tweede groep is eerder dit jaar afgereisd. Maar het gerecht was intussen voldoende over het netwerk te weten gekomen om zeven kandidaat-jihadisten te laten onderscheppen. De twee jongste aanhoudingen vonden woensdag in het Brusselse plaats tijdens een reeks van huiszoekingen, schrijven de kranten van Sud Presse.

Twee mannen werden aan de grensovergang tussen Bulgarije en Turkije aangehouden omdat zij geen geldige papieren konden voorleggen. Een van hen, een Algerijn, had bij ons intussen het statuut van politiek vluchteling gekregen.

Bron

Kopstuk Sharia4Belgium werkte voor Vlaamse minister

Het Brusselse kopstuk van Sharia4Belgium heeft nog gewerkt op een ministerieel kabinet. Kamal Afettat, die zich nu Abu Abdullah laat noemen, was in 2005 bode voor de toenmalige Vlaamse minister Fientje Moerman. Lang hield de man het niet uit. Hij moest na zijn proefperiode weg omdat hij te eigenzinnig was en weigerde om bevelen van een vrouw uit te voeren. Moerman bevestigt het bericht in de krant Het Laatste Nieuws maar wijst erop dat hij minder dan veertien dagen in dienst was.

Zijn doortocht kwam aan het licht bij een onderzoek van de krant naar de figuren achter Sharia4Belgium. De organisatie telt nu al 400 à 500 actieve volgelingen.

"Nog tijdens zijn proefperiode bleek dat hij professioneel niet voldeed. Zijn voornaamste taak bestond erin de post op het kabinet rond te dragen", aldus oud-minister Moerman in een mededeling.

Op advies van de kabinetssecretaris besliste Moerman om hem niet in dienst te houden als kabinetsmedewerker. Maar bij deze beslissing heeft geen overweging in verband met afkomst meegespeeld, klinkt het. Toen was ook niet te voorzien dat de man zeven jaar later zou opduiken als lid van Sharia4Belgium.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws moest de man vertrekken omdat hij veel te eigenzinnig was en weigerde om bevelen van een vrouw te ontvangen.

Bron

Miljoen mensen moeten tegelijk wc doorspoelen

De 1 miljoen inwoners van de stad Bulawayo in het Afrikaanse Zimbabwe moeten zaterdagavond om 19.30 uur allemaal tegelijk de wc doorspoelen. De golf water moet de rioolbuizen ontstoppen, zo is het plan van het stadsbestuur.

De inwoners konden de afgelopen 72 uur lang weinig doorspoelen, wegens watergebrek. Twee van de vijf waterdammen waren drooggevallen. De watertoevoer is voorlopig hersteld. De 'Big Flush' moet de buizen goed schoonspoelen.

De massale doortrekactie moet ook voorkomen dat er nieuwe ophopingen ontstaan, omdat er in de komende periode opnieuw droogte wordt verwacht, aldus Afrikaanse media zaterdag.

Bron

vrijdag 21 september 2012

Olifant laat imposant 'zelfportret' achter in zand


Sundara, de 8-jarige Aziatische olifant van de Britse Chester Zoo, heeft na zijn slaap een imponerende afdruk in het zand achtergelaten. De details van de kop zijn heel duidelijk waar te nemen. De verbaasde verzorgers bekijken hoe ze dit indrukwekkende 'zelfportret' kunnen bewaren.

Dat meldt Chester Zoo op hun website. Olifanten gaan op hun zij liggen om te slapen (zie foto hiernaast). Ze slapen ongeveer vier uur 's nachts en wisselen meestal halverwege van kant. Het zand in hun 'bedje' wordt iedere paar dagen omgekeerd zodat de olifanten zacht kunnen liggen. Met dit indrukwekkende resultaat.

Bron

Laatste resten van Atlantisch Woud bedreigd

In het zuiden van Brazilië worden de laatste resten van het Atlantisch Woud bedreigd, zegt een nieuwe studie. Het Atlantisch Woud heeft de status van werelderfgoed en biosfeerreservaat.

Volgens het Project Duurzame Kust (Projeto Litoral Sustentável) van het Braziliaanse Pólis-instituut, dat onderzoek doet rond duurzame stadsontwikkeling, worden beschermde kustgebieden in het noorden van de deelstaat São Paulo bedreigd door de toenemende bevolkingsdruk, door installaties voor oliewinning en door de uitbreiding van twee havens.

In het bedreigde gebied liggen de laatste resten van het Atlantisch Woud, een enorm uitgestrekt oerbos aan de Atlantische kust.

Illegale huizen
São Paulo is de grootste stedelijke agglomeratie van Zuid-Amerika. Er worden veel woningen zonder vergunning gebouwd, zegt Kazuo Nakano, een van de coördinatoren van het onderzoeksproject.Ligt Maddie onder een Portugese weg begraven?

De verdwijning van Maddie blijft voor opmerkelijke verhalen zorgen. Een Zuid-Afrikaanse zakenman heeft zelf een onderzoek geopend en vermoedt dat het Britse meisje wel eens onder een weg zou kunnen begraven liggen. Hij maakte scans van de gravelweg en ontdekte dat er iets verstopt ligt.

Tot op vandaag komen nog regelmatig meldingen binnen van mensen die Madeleine McCann gezien hebben. De verdwijning van het meisje is in de hele wereld beroemd geworden. Steven Birch is een Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar die zelf een onderzoek begon naar de peuter. Hij gelooft echter niet dat ze nog leeft en denkt te weten waar ze begraven ligt, meldt de Huffington Post. 'Scans tonen aan dat er iets onder een gravelweg verborgen ligt nabij de stad waar ze verdween', zegt hij.

De politie is echter niet van plan te graven op de plek die Birch ontdekte. De man lichtte de Portugese politie in over zijn bevindingen, maar kreeg een brief met een negatief antwoord. De onderzoekers zouden in 2007 namelijk zelf al zonder resultaat op die plaats gezocht hebben. Ook de ouders van Maddie steunen de beslissing om niet te graven.

'Ik wil de familie alleen maar helpen en ik ben vrij zeker dat ze daar begraven ligt', zegt Birch. 'Ik heb de scans onderzocht en ik heb restanten gevonden die mogelijk menselijke beenderen kunnen zijn.' Scotland Yard wilde de Huffington Post geen extra commentaar geven.

Bron

'Hond ongeschikt als huisdier'

De hond is niet geschikt als huisdier. In opdracht van staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft de Universiteit van Wageneningen na onderzoek een lijst opgesteld met dieren die geschikt zijn om als huisdier te houden.

Uit het onderzoek bleek dat een hond beter in te ruilen is voor een muis, fret, eekhoorn, serval of een zwijnshert. Zo is het voor een hond, net als bij wolven, noodzakelijk in een groep te leven. Ook heeft de bij velen zo geliefde viervoeter heel veel ruimte nodig. Daarvoor zou een tuin van bijna 200 vierkante meter noodzakelijk zijn.

Overigens is de hond niet de enige die afvalt. Van alle bestaande 5.500 soorten zoogdieren zijn er welgeteld 5.492 ongeschikt. zo heeft De Telegraaf vandaag op gezag van wetenschappelijk onderzoek bericht.

Bron

Astronomische herfst begint met zon

Zaterdag begint om exact 16.49 uur de herfst. De zon staat op dat moment loodrecht boven de evenaar en begint aan haar reis naar het zuidelijk halfrond. De eerste herfstdag laat echter geen typisch herfstweer zien, aldus Michiel Severin van Weerplaza.nl.

De zon zal flink schijnen, afgewisseld met stapelwolken en slechts een enkele bui. De temperatuur voldoet wel aan de herfst. Het wordt 14 tot 16 graden bij een matige wind uit noord tot noordwest.

Vanaf zondag krijgt het weerbeeld wel steeds herfstige trekjes. Na een koude nacht, met lokaal zelfs vorst aan de grond, neemt zondag de bewolking toe. In de loop van de middag en avond gaat het vanuit het zuiden regenen.donderdag 20 september 2012

Rolstoelgebruiker redt drenkeling uit zwembad

Een Zwitserse vrouw in een rolstoel heeft een ware heldendaad verricht. De vrouw aarzelde geen moment en kroop uit haar rolstoel toen een drenkeling in het zwembad om hulp riep. Het voorval vond plaats in een revalidatiecentrum in Leukerbad, waar de vrouw uit Bernese verbleef voor therapie.

Dat schrijft de Zwitserse nieuwssite Le Matin. Corinne raakte bij een ongeval in 2005 zwaargewond en zit sindsdien in een rolstoel. Ze hoorde een man roepen en ging kijken. In het zwembad verkeerde een man in moeilijkheden. Ze aarzelde geen ogenblik, kroop uit haar rolstoel en redde de 70-er die in het zwembad een hartaanval gekregen had. 'Ik weet niet hoe ik het gedaan heb, maar ik hoorde iemand roepen. Ik zat in het restaurant en ging kijken. Ik tilde me uit mijn de rolstoel en hielp de man. Ik moet wel instinctief gehandeld hebben.'

De badmeester was volgens haar even afwezig voor een toiletbezoek, maar de Zwitserse kreeg hulp van een serveerster uit het restaurant. 'Ik was doodop', aldus Corinne die de serveerster ook tips gaf om de Italiaanse drenkeling te reanimeren. Corinne had nog een cursus EHBO gevolgd en dat kwam van pas. De drenkeling werd naar het ziekenhuis gebracht in Sion. De directeur van het ziekenhuis liet weten dat de man nog leeft dankzij het optreden van de dappere vrouw.

Bron

Schop tegen trein loopt fataal af in Waals-Brabant

Een 28-jarige man is gisteren in het station van het Waals-Brabantse Genval door een trein gegrepen toen hij met zijn voet tegen de trein wilde schoppen. Het gevaarte reed met een snelheid van 130 kilometer per uur door het station. De jongeman was op slag dood. Het incident op de lijn Brussel-Ottignies was dus geen zelfdoding, maar een ongeval.

Het slachtoffer stond met andere jongeren op het perron. Ze waren dronken. Getuigen vertelden dat de 28-jarige zich amuseerde door te doen alsof hij de treinen met zijn handen duwde en door ertegen te schoppen. Eerst schopte hij tegen een trein die stopte in het station. Daarna had hij het op een IC-trein gemunt die geen halt hield in Genval. Toen hij die rond 15.30 uur een schop wilde geven, werd hij door de trein gegrepen.

Bron

Moeder vermoordt zoontje live op internet

Een moeder heeft haar baby van tien maanden oud voor de webcam vermoord. De dramatische gebeurtenis deed zich voor in China, in de provincie Fujian. De inwoners konden live op het internet zien hoe de moeder haar zoontje wurgde terwijl de webcam aanstond.

Dat deed ze naar verluidt om wraak te nemen op haar man en schoonmoeder, meldt de nieuwssite Emirates 24/7.

De vrouw geloofde dat haar echtgenoot niet van de jongen hield omdat hij zich niet bekommerde om zijn zoontje, waardoor eerder al discussies binnen de familie waren ontstaan.

Na het voorval belde de vrouw zelf de hulpdiensten op en gaf ze zich aan bij de politie.

Bron

Vrouw (60) ontdekt dat overleden man haar vader was

Een Amerikaanse vrouw uit Ohio is er zes jaar na de dood van haar echtgenoot achter gekomen dat hij haar biologische vader was. De 60-jarige vrouw deed de schrikbarende ontdekking nadat ze zijn haar had opgestuurd voor een DNA-test.

De reden dat de vrouw het verhaal nu pas naar buiten brengt, zo schrijft de New York Daily News, is dat de vrouw op zoek is naar mogelijke broers en zussen. Bovendien hoopt ze dat haar opmerkelijke relaas een inspiratie kan zijn voor anderen. 'Dat ik hier doorheen ben gekomen, betekent dat een mens veel aan kan, met hulp van God.'

De vrouw zei totaal ontgoocheld te zijn nadat een oom haar in 2004, zes jaar na de dood van haar man, had ingelicht over de onalledaagse familiebanden. Een DNA-test bevestigde vervolgens zijn verhaal. Inmiddels is de vrouw er klaar voor om haar levensverhaal wereldkundig te maken. 'Dit verhaal moet worden verteld, want kinderen hebben het recht te weten waar ze vandaan komen. Al weet ik dat die waarheid ontzettend veel pijn kan doen.'

Bron

woensdag 19 september 2012

Actrice anti-islamfilm wist niets van 'smerig karakter'

Een actrice die meespeelt in de omstreden anti-islamfilm The Innocence of Muslims heeft woensdag een aanklacht ingediend tegen de maker, de Egyptenaar Nakoula Bassily Nakoula.

Cindy Lee Garcia voelt zich 'erin geluisd' en zegt dat ze niet wist dat de film zo'n 'smerig en verwerpelijk' karakter zou hebben.

Volgens Garcia deed Nakoula alsof het ging om een 'historische Arabische avonturenfilm'. Ook zijn door iemand anders nieuwe teksten ingesproken, waardoor het lijkt alsof Garcia teksten uitspreekt die de profeet Mohammed beledigen.

Garcia zegt dat ze sinds het uitkomen van de film veelvuldig met de dood is bedreigd en dat ze daarom is ondergedoken.

De actrice heeft ook proces aangespannen tegen Google en YouTube. Ze had geëist dat beide internetbedrijven het filmpje van hun servers zouden halen, maar zij weigeren dat. Garcia eist nu een schadevergoeding van Google en YouTube. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend.

Bron

Spanjaarden slachten massaal paarden door crisis

De recessie in Spanje zorgt ervoor dat duizenden paarden verwaarloosd of geslacht worden. Elke maand worden naar schatting 5.000 paarden tot voedsel verwerkt omdat gezinnen zich de zorg voor de dieren niet meer kunnen veroorloven.

Het slachten van paarden is in het eerste kwartaal van dit jaar met 31 procent toegenomen in vergelijking met vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 19.793 paarden geslacht.

Het aan hun lot overlaten van paarden is zelfs met 80 procent toegenomen, zo stelt Dilfenio Rodriguez van een dierenasiel in de buurt van Madrid. 'Sinds de crisis is het aantal paarden dat bij ons binnenkomt dramatisch gestegen.

Uitwerpselen
Mensen kunnen het voer niet meer betalen en besluiten dan maar hun paarden weg te doen. We treffen de dieren in vreselijke omstandigheden, vaak halfdood. Ze dieren eten hun eigen uitwerpselen en drinken regenwater om te overleven'.

Ook de dierenopvangcentra krijgen minder overheidssteun, waardoor ook zij niet elk paard van de slachtbank kunnen redden. Het vlees wordt veelal uitgevoerd naar landen waar er veel vraag naar paardenvlees is, zoals Frankrijk en Rusland.

Bron
Lees ook: Massaslachting van dieren door mislukte oogsten

Passanten gaan zitten op dief met fortuin aan horloges

Door simpelweg maar op hem te gaan zitten, hebben passanten in het Britse Banbury voorkomen dat een overvaller ervandoor kon gaan met een fortuin aan horloges. Ze tackelden hem, hielden hem in bedwang en konden hem later overdragen aan de politie.

Door hun heldhaftige optreden kon de 23-jarige overvaller worden gearresteerd. Hij bleek voor omgerekend 410.000 euro te hebben buitgemaakt.

De aangehouden man bleek deel uit te maken van een bende. De juwelierszaak die ze op de korrel hadden, werd voor de derde maal in vijf jaar beroofd. De ruiten en vitrines van gewapend glas werden met speciale hamers kapot geslagen.
Bron

dinsdag 18 september 2012

België 'place-to-be' voor spionnen

Nergens ter wereld vinden meer spionageactiviteiten plaats dan in onze hoofdstad. Dat zegt Alain Winants, het hoofd van de Belgische staatsveiligheid, aan de Europese nieuwssite EUobserver, schrijft De Morgen.

"We hebben het over honderden spionnen in Brussel", zegt Winants. "België is een land met een hoge concentratie diplomaten, zakenmannen, maar ook internationale instellingen. Voor een spion is ons land dus the place-to-be". Volgens hem is de spionage zelfs even actief als ten tijde van de Koude Oorlog.

Het hoofd van de staatsveiligheid stelt ook dat de spionage in Brussel sterk is geëvolueerd. "Eerst was er de klassieke Koude Oorlogsspionage, daarna de terroristische dreiging van de CCC en ten slotte een periode van Noord-Ierse terroristen. De laatste evolutie zijn nu de islamitische terroristen, een gevaar dat vandaag alle veiligheidsdiensten ter wereld bezighoudt", weet Winants.

De spionage zou ook veel ruimer zijn dan de meeste burgers aannemen. "Het zou naïef zijn te denken dat enkel landen als Rusland, China of Iran spionnen inzetten".

Bron

Zwangere basejumper valt te pletter bij afscheidssprong

Een basejumper uit Zweden die vier maanden zwanger was, is afgelopen weekeinde te pletter gevallen bij wat haar afscheidssprong had moeten zijn. De 37-jarige Wioletta Roslan kwam om het leven doordat haar parachute niet openging tijdens een sprong in het Zwitserse Stechelberg.

Dat meldt de Daily Mail. Roslan maakte de sprong aan de zijde van haar partner, Aleksander Domalewski. Ze sprongen tegelijkertijd van de Via Ferrata-klif, een van hun favoriete springplekken, ruim 300 meter hoog. Gedurende de val realiseerde Domalewski zich dat Roslans parachute niet open zou gaan en dat ze te pletter zou vallen.

In de Daily Mail zegt haar moeder dat ze volgens haar partner wanhopig had geprobeerd haar parachute te openen. Toen ze zich realiseerde dat het vergeefs was, had ze haar armen uiteengespreid in afwachting van de inslag.

Roslan was een bedreven beoefenaar van risicovolle buitensporten en was twee jaar geleden vanwege die hobby naar Zwitserland verhuisd. De krant omschrijft het slachtoffer als een 'adrenaline-junkie'.

Bron

Microsoft slaat alarm over lek in Windows

Microsoft raadt Windows-gebruikers dringend aan om een update van de veiligheidssoftware te downloaden om pc's te beschermen tegen een lek. Door het lek in de beveiliging kunnen hackers op afstand de controle van een pc overnemen, aldus de Amerikaanse softwaregigant dinsdag.

Wereldwijd zijn er honderden miljoenen gebruikers van Internet Explorer die risico lopen.

Het gat op een onverwachte plek in het systeem was onlangs ontdekt door onderzoeker Eric Romang in Luxemburg. Volgens veiligheidsbedrijf Symantec zijn er nog geen patches voor. De update van Microsoft is een tijdelijke oplossing, totdat het bedrijf een definitieve oplossing heeft gevonden.

Bron
Lees ook: Microsoft komt met update Internet Explorer na lek

OM gaat vaker 'cold case'-zaken heropenen

Het Openbaar Ministerie gaat vaker onderzoeken openen in misdaaddossiers die eerder vastliepen op gebrek aan bewijs. Door nieuwe technieken en wetgeving verwacht het OM meer van dit soort 'cold case'-zaken te kunnen heropenen.

Maximaal tien van dat soort dossiers per jaar zullen opnieuw worden bekeken, meldt de NOS. Sinds maart is het toegestaan om verwantschapsonderzoek te doen, waarbij DNA mag worden afgenomen van de omgeving van een slachtoffer, om zo in elk geval een familielid van de vermoedelijke dader op te sporen. Ook zijn de technieken om DNA te vergelijken verbeterd.

Vanaf vandaag gaat zo'n verwantschapsonderzoek in de zaak van Marianne Vaatstra van start, waarbj DNA wordt afgenomen van 8080 Friese mannen. Vaatsra werd in 1999 verkracht en vermoord, een dader werd nooit gevonden.

Bron

'In 2030 is de helft Amerikanen zwaarlijvig'

Als de Amerikanen niets veranderen aan hun huidige eetgewoontes en het gebrek aan lichaamsbeweging, heeft in 2030 de helft van de volwassen bevolking last van obesitas (vetzucht). Dit blijkt uit een rapport dat de Robert Wood Johnson Stichting dinsdag heeft gepubliceerd.

Nu is het percentage volwassen Amerikanen met vetzucht nog 35,7 procent. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 15 procent die in 1980 last had van obesitas.

Bron
Lees ook: Raak buikvet kwijt en beperk risico op kanker

maandag 17 september 2012

Russische versiert huis met 30.000 flessendoppen


In het Russische dorp Kamarchaga, in Siberië, weet de gepensioneerde Olga Kostina best hoe de zomerdagen door te komen. Jarenlang spaarde Olga dopjes van flessen waarmee ze uiteindelijk de muren van haar huis decoreerde in traditionele motieven van onder meer dieren die in haar omgeving leven.

Elk dopje hamerde Olga zelf in de houten gevel en maakte zo gedetailleerde mozaïeken volgens traditionele weef- en breitechnieken.

Bron bekijk de foto's

Britse kandidaat X Factor spoorloos na staande ovatie

Een kandidaat van de Britse versie van de tv-talentenjacht X Factor is na zijn succesvolle auditie spoorloos verdwenen. Het gaat om Robbie Hance, die de jury versteld deed staan met zijn optreden en een staande ovatie van de zaal kreeg.

 Hances optreden was zondagavond te zien op de Britse tv. In de uitzending liet de 26-jarige Hance weten dat hij dakloos is. Met een uitvoering van Damien Rices 'Coconut Skins' plaatste hij zich vervolgens met gemak voor de volgende ronde.

Vergeefse speurtocht
De opnamen van de zondag vertoonde show zijn een week geleden gemaakt. Sindsdien zijn medewerkers van het programma op zoek naar een teken van leven van hun talentvolle kandidaat, maar volgens People.co.uk is hun speurtocht tot nu toe vergeefs. Als hij de komende dagen niet wordt aangetroffen, gaat een glansrijke carrière als popmuzikant mogelijk aan zijn neus voorbij.

In het programma zei Hance dat hij af en toe de nacht doorbrengt bij vrienden of bekenden, maar de afgelopen zes jaar over het algemeen een thuisloos bestaan heeft geleid.

Bron

WC-bezoek in hotel New York te zien vanaf de straat

Bezoekers van de Boom Boom Room club op de 18de etage van het Standard Hotel die een sanitaire pauze nemen, kunnen genieten van een buitengewoon uitzicht op de Big Apple dankzij de metershoge ramen die tot aan het plafond reiken. Maar de gasten hebben niet in de gaten dat toeristen die een wandeling maken in het High Line park alles kunnen zien.

Er zijn nergens gordijnen te bespeuren of er hangen geen waarschuwingsbordjes. De meeste wc-bezoekers gaan er dan ook van uit dat de ramen enkel van binnenuit doorzichtig zijn zodat passanten hen niet kunnen zien. Niets is echter minder waar zoals ook de Australiër David Langdon mocht ondervinden. 'Ik zag hoe mensen naar me zwaaiden toen ik op de wc zat', vertelt hij lichtjes aangedaan. Zijn dochter Belinda vult aan: 'Het is best wel eng want er zijn zelfs viezeriken die foto's nemen'.

Andere gebruikers zitten er minder mee. Een man zwaaide gewoon terug naar de gapende mensen beneden. 'Het zicht was wellicht subliem voor beide partijen, aldus Florentina Ballesteros.

Seks
Het management van het Standard Hotel weigert resoluut om te reageren. Toch is het niet de eerste keer dat het hotel de krantenkoppen haalt. In 2009 zagen gechoqueerde voorbijgangers hoe stelletjes seks hadden en enkele mannen zich aan het bevredigen waren.


In 2008 kaapte The Standard nog de architecturale prijs weg voor het beste nieuwe gebouw van dat jaar.
Bron

Camera's op ISS zorgen voor live-versie van Google Earth

Het internationaal ruimtestation (ISS) zal binnenkort foto's van de aarde aanbieden met behulp van twee hd-camera's, die aan de buitenkant van het ISS vastgemaakt zullen worden.

Aangezien het ISS vijftien keer per dag rond de aarde cirkelt, zullen er dagelijks meerdere kiekjes van je huis te zien zijn. Sterker nog: je kan opvragen wanneer het ISS boven je huis hangt en dus gewoon even gaan wuiven.

Het bedrijf RAL Space, in de buurt van de Britse stad Oxford, zal één van de camera's bouwen. 'Eén meter zal ongeveer gelijk zijn aan één pixel, vergelijkbaar met de beelden van je huis op Google Earth', vertelt Ian Tosh van RAL Space. 'Je zal de tegels van je dak niet kunnen tellen, maar de details van je tuin wel herkennen.' Wat dit project verschillend maakt van Google Earth is dat ze meerdere keren per dag geüpdatet worden.

De basisservice van het project zal gratis zijn. Gebruikers kunnen dan inloggen op de website en live of gearchiveerde beelden zien van waar ook op aarde. Het ISS zweeft dagelijks 15 keer rond aarde, dus vroeg of laat zal er wel iets zijn wat je wilt zien.Euro op hoogste punt in vier maanden

De koers van de euro ten opzichte van de dollar bereikte maandag tijdens de handel even het hoogste niveau in vier maanden tijd. De euro bereikte een niveau van 1,3169 dollar en zakte daarna weer wat terug tot rond de 1,3145 dollar.

De Europese munt profiteert de afgelopen weken van de aankondiging van nieuwe ECB-maatregelen. De Europese Centrale Bank wil obligaties van zwakke eurolanden onder strenge voorwaarden opkopen. De rentes van probleemlanden Spanje en Italië gingen daarop flink naar beneden. Maandag steeg de Spaanse rente overigens weer tot boven de 6 procent.

De euro/dollar-koers ging ook omhoog vanwege de daling van de dollar sinds de Amerikaanse Federal Reserve vorige week aankondigde voor 40 miljard dollar hypotheekgerelateerd schuldpapier op te gaan kopen.

Bron

zondag 16 september 2012

Plus-size model rolt na val op catwalk recht het publiek in

Tijdens de Indiana Black Expo lijkt dit model alles onder controle te hebben. Vol zelfvertrouwen stapt ze de catwalk op en neemt ze verleidelijke poses aan tot het plotseling helemaal mis gaat.

Op het moment dat het model zich wil omdraaien, struikelt ze en rolt ze de catwalk af, recht het publiek in
Bron

Kat verstopt zich in reiskoffer en vliegt naar Orlando

Toen een Amerikaanse vrouw haar koffers pakte voor een reis naar Disneyland, wilde haar kat niet achterblijven. Het schrandere dier kroop in de koffer van Ethel Maze en kwam zonder kleurscheuren langs de beveiliging op Port Columbus International Airport in Ohio. De poes werd samen met de andere bagage ingeladen in de buik van het vliegtuig met als eindbestemming Orlando.

De zwarte kat sprong weer uit de koffer van mevrouw Maze toen de dame in het hotel in Florida de ritssluiting opentrok. Het veertien maanden oude dier was ondanks het vele geschud nog zeer levendig.

Mike Groleau, die de koffer incheckte op de luchthaven, meende dat hij het ding op een bepaald moment wel wat zag bewegen, maar besloot desalniettemin om de reistas toch in te laden, zo verklaarde hij achteraf.

Bron

Laatste vlucht spaceshuttle uitgesteld

De vlucht van de spaceshuttle Endeavour naar een museum in Californië is met zeker een dag uitgesteld. Het ruimteveer zou maandag bij zonsopkomst bovenop een Boeing 747 vertrekken van de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. Het weer is echter te slecht. Dat meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zondag op Twitter.

De Endeavour gaat in etappes naar Los Angeles. Daar wordt de spaceshuttle vanaf oktober tentoongesteld in een museum.
De reis is de laatste keer dat een spaceshuttle de lucht in gaat. Twee andere ruimteveren zijn naar musea in Washington en New York gebracht, een ander toestel blijft als pronkstuk achter op lanceerbasis Cape Canaveral.

Laatse reis
Als de zon dinsdag opkomt boven Florida, moet de spaceshuttle Endeavour aan zijn allerlaatste reis beginnen. Bovenop een Boeing 747 wordt het ruimteveer van de lanceerbasis Cape Canaveral overgebracht naar Los Angeles. Een wetenschapsmuseum in die stad zal het tentoonstellen.

De laatste vlucht verloopt in etappes. Kort na het opstijgen (aan het begin van de Nederlandse middag) vliegt de Endeavour als afscheid laag over lanceerbasis Cape Canaveral, waarvandaan hij 25 keer werd gelanceerd. Dan gaat de spaceshuttle langs NASA-fabrieken in Mississippi en New Orleans om te landen bij het NASA-hoofdkwartier in Houston (Texas). Na een tussenstop daar gaat de Endeavour via New Mexico door naar een luchtmachtbasis in Californië. Donderdag maakt de Endeavour een rondvlucht boven de staat, om in Los Angeles voor de laatste keer te landen.

Half oktober volgt de slotetappe. Dan gaat de Endeavour van het vliegveld naar het California Science Center, door de straten van Los Angeles. Vanaf 30 oktober kunnen bezoekers het ruimteveer bekijken in een speciaal gebouwde vleugel van het museum.Geen tandbederf meer dankzij Japanse vinding

Gaatjes in de tanden kunnen tot het verleden behoren dankzij een uitvinding van Japanse wetenschappers. De tanden krijgen daarbij een flinterdun laagje materiaal, gemaakt van hydroxyapatiet dat ook in tandemail zit.

'We hopen zo tanden te beschermen of beschadigde tanden te repareren', zo professor Shigeki Hontsu van de Kinki universiteit in Japan. 'Tandartsen droomden lang van zo'n laagje.'

Wetenschappers kunnen een laagje maken van slechts 0,004 millimeter dun. Dat kan door met lasers stukjes hydroxyapatiet af te snijden. Deze stukjes worden daarna gekristalliseerd en kunnen op tanden worden geplakt. Enige probleem is dat het wel een dag duurt om het dunne laagje vast te maken op de tanden.

'Zodra het op de tanden is geplakt, zie je er niets meer van. Zelfs onder een lamp is het amper te zien', zegt professor Hontsu. In het laagje zitten wel enkele kleine gaatjes om lucht en vocht te laten ontsnappen, om bobbels onder het laagje te voorkomen.
De laagjes zijn nu doorzichtig, maar het is ook mogelijk om ze wit te maken om het gebit witter te laten lijken.

De uitvinding is nog niet te koop. Het duurt nog minstens 5 jaar voordat het laagje gebruikt kan worden bij tandbehandelingen. Maar het is wel over 3 jaar te gebruiken voor cosmetische toepassingen, aldus de professor over de vondst waar octrooi op is aangevraagd.

Bron