Translate

zaterdag 15 september 2012

"Militaire aanval kan Iraans kernprogramma hooguit vertragen

Een Israëlische of Amerikaanse aanval kan de bouw van kernwapens in Iran hooguit een paar jaar vertragen, en zal vooral contraproductief werken. Dat staat in een nieuw rapport, ondertekend door Amerikaanse topdiplomaten en -militairen.

Een aanval door alleen Israël zal het kernprogramma tot twee jaar vertragen, volgens het rapport 'Afweging van kosten en baten van militaire actie in Iran', dat gisteren werd gepubliceerd. Met een grotere gezamenlijke aanval, inclusief bombardementen, cyberaanval en infiltratie, kan dat oplopen tot vier jaar. Maar "complete vernietiging van het programma blijft onwaarschijnlijk, en Iran zal nog steeds over de wetenschappelijke capaciteit en ervaring beschikken om het programma opnieuw op te starten als het daarvoor koos."

Represailles
Waar het waarschijnlijk wel toe zal leiden, is directe en indirecte represailles door Teheran, in de regio maar ook daarbuiten. Het zal de coalitie die sancties uitvoert breken en de vastberadenheid van Iran vergroten om toch een wapen te krijgen. "Het leiderschap zal er meer van overtuigd raken dat 'regime change' het doel van Amerikaans beleid is, en dat het bouwen van een bom nodig is om toekomstige aanvallen te voorkomen en de vernedering te boven te komen."

In de afgelopen tijd is de spanning tussen premier Benjamin Netanyahu en de regering-Obama toegenomen. De Israëlische leider eist concrete "rode lijnen" die Iran niet mag overschrijden, op straffe van Amerikaans ingrijpen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton verwierp die eis, waarna Netanyahu waarschuwde voor eenzijdige stappen van Israël. "Mensen in de internationale gemeenschap die geen rode lijnen voor Iran willen afbakenen, hebben moreel geen recht om Israël wel rood licht te geven."


Wetenschappers ruimen olielek op met magnetisme

Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om via magnetisme olie en water te scheiden. Ze maken zich sterk dat de techniek gebruikt kan worden om olielekken op zee te bestrijden.

De nieuwe technologie is ontwikkeld aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology. Waterafstotende nanopartikels worden gemengd met het mengsel van water en olie, waarna ze met magneten uit het water getrokken worden. Vervolgens worden de nanopartikels opnieuw met magneten gescheiden van de olie.

Eenvoudig
De techniek is verrassend eenvoudig maar blijkt bijzonder effectief om water en olie te scheiden. Het hele proces kan uitgevoerd worden aan boord van een speciaal schip, zodat de nanopartikels niet in het milieu terechtkomen. De eenvoud is ook cruciaal voor gebruik op zee, zeggen de wetenschappers, omdat er weinig onderhoud nodig is en ook het stroomverbruik laag blijft.

De nanopartikels kunnen bovendien telkens opnieuw gebruikt worden, maar nog belangrijker is dat de olie die van water gescheiden wordt, opnieuw bruikbaar is. De onderzoekers denken dat de kosten van de opruimingsoperatie daardoor voor een groot stuk terugverdiend worden

Bron

Duitsland overweegt energiecentrales te verbieden om te sluiten

De Duitse regering overweegt energiecentrales te verbieden om te sluiten. Deze opmerkelijke maatregel moet voorkomen dat het land komende winter te weinig stroom hebben.

Elektriciteitscentrales die op gas en kolen worden gestookt zijn er veelal onrendabel, door de snelle opmars van zonnepanelen en windmolens. Door deze trend zouden komende winter meer oude energiecentrales uitgeschakeld worden dan verwacht, vreest de regering. Exploitanten zijn mogelijk niet vrijwillig bereid om verliesgevende centrales open te houden, vreest het Duitse ministerie van Economische Zaken. De exploitanten hopen op een financiële vergoeding van de overheid.

De vele zonne- en windenergie in Duitsland heeft de stroomprijs enorm doen dalen. De panelen en windmolens zorgen nu voor circa 45 procent van de elektriciteit bij de oosterburen. Gisteren bereikte de ecologische stroomproductie zelfs een nieuw record van 31.500 megawatt, aldus het Internationale Wirtschaftsforum Regenerative Energien (IWR) in Münster. Daardoor is er steeds minder vraag naar elektriciteit uit fossiele centrales. In de winter zijn de centrales echter juist nodig, omdat er dan minder zonne-energie is.

Bron

'Rabobank keert niet altijd uit na fraude'De Rabobank stelt klanten die slachtoffer worden van internetfraude niet automatisch schadeloos. Dat meldt het consumentenprogramma Kassa. Andere banken doen dat wel en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft eerder ook al gezegd dat klanten in de regel schadeloos worden gesteld, tenzij iemand onvoorzichtig of nalatig is geweest.

Het programma liet een aantal gedupeerde klanten aan het woord. Zij hadden zelf aan nep-bankmedewerkers codes doorgegeven. Een woordvoerster van de Rabobank zei in de uitzending dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor het bewaken van hun codes. 'Wij betalen mensen graag uit, maar dan moeten mensen wel zorgvuldig zijn omgegaan met hun gegevens', stelde Naomi Bisschop van de Rabobank.

Een woordvoerder van de NVB zei in de uitzending dat het lastig is om over individuele gevallen te oordelen. 'De termen onvoorzichtig en nalatig verschillen per geval, per klant en per bank.'

Bron

vrijdag 14 september 2012

Moeder van 'veulen' vreest dat ze duivel heeft gebaard

Het verhaal van de vrouw die een 'veulen' baarde in een kerk in Nigeria, heeft weinigen onberoerd gelaten. Mondjesmaat komen meer details over deze merkwaardige zaak aan het licht. De moeder van het vreemde wezen is inmiddels ondergedoken. "Ze voelt zich diep beschaamd over wat haar is overkomen. Ze dacht dat ze de duivel op de wereld had gezet", aldus Silva Wealth, de voorganger van de kerk waar de bizarre bevalling gebeurde.

Een ooggetuige van de feiten, verpleegster Veronica Egeibor, wist te vertellen dat de vrouw in kwestie - we noemen haar voor de gemakkelijkheid Mary - aan de kost komt als groentenverkoopster. Met de opbrengst van haar handeltje bekostigde ze jaren de studies van haar vriend. Het koppel stond op trouwen, maar die plannen werden de grond ingeboord door de moeder van de jongen.

Kinderloos huwelijk
Mary huwde elf jaar geleden met een andere man. Het koppel bleef kinderloos. Tot de bizarre bevalling van vorige dinsdag...

Ook raakte bekend dat Mary over haar zwangerschap had verteld aan voorganger Silva Wealth. "Soms voelde ze zich zwanger en andere keren dan weer niet", vertelt Wealth. "Het lijkt wel dat ik geen gewone baby draag, zei ze me op een keer". Volgens de evangelist wilde Mary onder geen beding een abortus laten uitvoeren.

Bidden dat het kraakt
Meer nog, het zou Mary zelf geweest zijn die aandrong om haar 'baby' in de World Liberation Ministry-kerk op de wereld te zetten. Zo geschiedde dinsdag. De voorganger vroeg alle mannelijke parochianen de kerk te verlaten. Hij besprenkelde Mary met wijwater en vroeg de aanwezige vrouwen, met hart en ziel te bidden voor de goede afloop.

Demon
Toen de weeën begonnen werd Mary omringd door vier vrouwen die hun lendendoek om haar heen hielden. Het resultaat van de bevalling is inmiddels bekend: een wezen dat lijkt op een veulen. Vele aanwezigen dachten dat de baarlijke duivel op de wereld was gezet en vluchtten krijsend de kerk uit.

Ook Mary was en is er van overtuigd dat ze een demon had gebaard. "Daarom is ze diep beschaamd en leeft ze ondergedoken", vervolgt voorganger Silva Wealth. "Maar ik ben er van overtuigd dat ze in ons midden zal terugkeren".


Genen ontdekt die gezichtsvorm beïnvloeden

Onderzoekers van Erasmus MC hebben vijf genen gevonden die een rol spelen bij de opbouw van het menselijke gezicht. De onderzoekers werken samen met wetenschappers uit Duitsland, Canada, Groot-Brittannië en Australië. Ze publiceren hun bevindingen vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Genetics.

Eéneiïge tweelingen hebben bijna identieke gezichten, broers en zussen lijken vaker op elkaar en op hun ouders dan op mensen die geen familie zijn. Dit betekent dat het menselijk gezicht voor een groot deel erfelijk bepaald is: genen spelen een belangrijke rol bij het uiterlijk.

Genen
Er bestaat echter weinig kennis over welke genen het gaat. Het onderzoeksteam van het Erasmus MC is er nu in geslaagd, vijf genen te identificeren die zorgen voor de vorm van het menselijke gezicht.

Drie van de vijf gevonden genen werden al eerder ontdekt. De twee andere genen zijn niet eerder in verband gebracht met gezichtsontwikkeling.

Volgens Prof.dr. Manfred Kayser, leider van het onderzoek, is de ontdekking van de genen een belangrijke eerste stap in het begrip van de erfelijke factoren die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van het menselijke gezicht. 'Misschien is het in de toekomst mogelijk om op basis van DNA-sporen een politieportret te maken. Oogkleur en haarkleur kunnen we inmiddels vrij accuraat voorspellen op basis van DNA-sporen', aldus Kayser. (GezondheidsNet)

Bron

Man dobbert 106 dagen rond in kapotte vissersboot

Een man heeft bijna 4 maanden rondgedobberd in een kapotte vissersboot op de Stille Zuidzee tussen Australië en Amerika. De man werd gered door een andere vissersboot. Als eerste vroeg hij om sigaretten, zeiden zijn redders vrijdag via de boordradio.

De man, Toakai Teitoi, was samen met een vriend 28 mei vertrokken uit een atol van de eilandstaat Kiribati. De motor van hun schip ging echter kapot. De visser zei dat hij in leven bleef dankzij vis en regenwater. Zijn vriend bezweek in juli aan de ontberingen.

Teitoi's 106 dagen op zee vormen geen record. Twee andere vissers, ook uit Kiribati, waren 177 dagen op zee totdat ze in 1992 op Samoa aankwamen

Bron
Lees ook: Visser (19) overleefde 26 uur in ijskoude zee in visvuilbak

Crew anti-islamfilm misleid: 'We vrezen voor onze veiligheid'

De cast en de crew die meewerkten aan de anti-islamfilm Innocence of Muslims, aanleiding voor grote protesten in de islamitische wereld, zijn misleid over het doel van de film. Dat zegt een man - die anoniem wil blijven - die meewerkte aan de film in een email aan The Times.

 'We willen dat dit verdwijnt', zei hij in de email. De man wilde niet geïdentificeerd worden omdat hij vreest voor zijn leven. 'We hebben het gevoel dat er extreem van ons is geprofiteerd en vrezen voor onze veiligheid.'

Volgens de medewerker werden hij en de rest van de crew gevraagd via Craigslist (een soort Amerikaanse marktplaats) en werd hun verteld dat ze een oorlogsdrama aan het maken waren, genaamd 'Desert Warrior'.

'We staan niet achter deze film en zijn grof misleid over het doel. We zijn geschokt over de drastische herschrijvingen van het script en de leugens die aan alle betrokkenen zijn verteld. We zijn diep bedroefd door alle tragedies die zich hebben voorgedaan', schrijft de man.


'Amerikaanse regering wist van aanval op consulaat'

Volgens de Britse krant The Independent was de Amerikaanse regering vooraf gewaarschuwd dat er een aanval zou plaatsvinden op het consulaat in Libië. Ze zouden de medewerkers echter bewust niet hebben gewaarschuwd. De Amerikaanse veiligheidsdienst ontkent het nieuws.

Volgens de Britse krant waren de details rond het verblijf van de Amerikaanse ambassadeur voor Libië Chris Stevens strikt vertrouwelijk. Toch wisten de militanten precies waar de Amerikanen zich hadden schuilgehouden.

Volgens The Independent, die zich beroept op 'belangrijke diplomatieke bronnen', zijn bovendien gevoelige documenten verdwenen uit het consulaat in Benghazi. Daarop zouden de namen staan van Libiërs die samenwerkten met de Amerikanen. Zij zouden een belangrijke risicogroep zijn voor extremistische organisaties.

Een woordvoerder van de Amerikaanse veiligheidsdienst, Shawn Turner, ontkent de beschuldigingen. 'Dit is absoluut niet waar. Wij waren niet op de hoogte dat er een aanval op het consulaat werd beraamd.'

Bron

Computers al in fabriek besmet met virussen

Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om computers binnen te dringen. In dubieuze fabrieken en werkplaatsen zetten ze virussen op harde schijven. Die verkopen ze aan winkeliers, zodat de computers uiteindelijk bij nietsvermoedende gebruikers terechtkomen. Dat schreef softwaregigant Microsoft donderdag op zijn officiële weblog.

Microsoft heeft onlangs meer dan 500 virussen en andere schadelijke programma's onderschept. Die hadden miljoenen computergebruikers kunnen treffen.

Met een van de virussen konden criminelen microfoons en webcams inschakelen, zodat ze in het huis van de gebruikers konden kijken. Een ander programmaatje bespioneerde toetsenborden om wachtwoorden te achterhalen. Ook konden de makers de achterdeur van computers openzetten om nog meer virussen te plaatsen.

Bron

donderdag 13 september 2012

Amerikaanse vrouw na vijf dagen gered uit vriezer

Een vermiste Amerikaanse vrouw is woensdag levend teruggevonden in een vrieskist. Daar had ze zich vijf dagen eerder verscholen, vermoedelijk voor een tornado. Door de kou waren haar benen bevroren. Dat heeft de politie van de stad Tulsa in Oklahoma woensdag bekend gemaakt. Het is niet bekend hoe ze het hachelijke avontuur heeft overleefd.

Familieleden waren sinds zaterdag op zoek naar de 59-jarige vrouw. Volgens haar zoon nam ze de telefoon niet op en reageerde ze niet toen er op haar voordeur werd geklopt. Dinsdag ging haar broer naar binnen, maar hij hoorde niets en ging weer weg. Woensdagochtend deed haar zoon een nieuwe poging. 'Ik hoorde haar zeggen: help me, help me. Zo vonden we haar', vertelde de zoon.

Bron

Overvallers gooien geld uit auto: volk als de kippen er bij

In Amerika is het de normaalste zaak ter wereld om politie-achtervolgingen live via de buis te volgen. En dus waren de inwoners van LA getuigen van een wel heel unieke achtervolging. Een bende roekeloze bankovervallers, die het iets te heet onder voeten werd, smeet pakken met geld uit de vluchtauto. Gevolg: een massa volk snelde de straat op in Los Angeles en probeerde zijn graantje mee te pikken.

De live-uitzending van de geldgooiende overvallers leidde zowaar tot gevaarlijke situaties, waarna de tv-stations opriepen om goed op te letten bij het geld graaien, vooral als ook de kindjes mee de straat op gingen. Het goede nieuws is dat de bankovervallers uiteindelijk konden ingerekend worden. Een honderdtal buurtbewoners waren getuigen van die arrestaties. Volgens ABC News raakte niemand gewond.

Menselijke blokkades
Heel wat buurtbewoners reageerden dankbaar en spraken al van de moderne versie van Robin Hood, maar dat moest de politie toch sterk ontkrachten. 'Ik vrees dat ze het niet uit liefdadigheid deden, maar als tactiek om de politie te hinderen', zegt Mike Parker van politie van LA. 'Door geld te gooien, wisten ze dat er veel volk op straat zou komen en zou een soort menselijke blokkades zouden opwerpen en de politiewagens zouden hinderen.'Bron

Nieuwe aap in Congo ontdekt

Wetenschappers hebben in de bossen van de Democratische Republiek Congo een nieuwe apensoort ontdekt. Het dier wordt door jagers ter plekke de lesula genoemd, meldt de BBC op gezag van het onlinetijdschrift Public Library of Science.

Het rapport over de Lesula
Open pdf (8,8 MB)

De wetenschappers kwamen voor het eerst met de lesula in aanraking, toen zij op een jong vrouwtje stuitten dat het hoofd van de basisschool in het dorp Opala in een kooi hield. De geleerden namen het dier in bewaring en troffen in de omgeving meer gevangen lesula's aan. 6 maanden later namen zij het dier met zijn lange, zwarte armen en zijn grijsblonde haren in het wild waar.

De aap is van zijn meest verwante soortgenoten gescheiden door twee rivieren: de Congo en de Lomami

Bron

600 nieuwe meren in Zwitserland door opwarming

Als door de stijgende temperaturen de gletsjers in Zwitserland smelten, krijgt het land er de komende decennia meer dan 600 nieuwe bergmeren bij. Dat blijkt uit een studie van de regering.

'De nieuwe meren kunnen ernstig gevaar opleveren', zeggen de Zwitserse wetenschappers in hun rapport, dat deel uitmaakt van het programma voor duurzaam waterbeheer.

Op hellingen waarop de gletsjers zijn gesmolten, kunnen rotsen beginnen te schuiven. Als die rotsen in de meren terechtkomen, kunnen die overlopen en valleien onder water zetten, waarschuwen ze.

De onderzoekers stellen voor het gesmolten water te gebruiken om stroom op te wekken en te promoten als toeristische attractie.

De afgelopen jaren kwamen er in Zwitserland verschillende nieuwe meren bij, onder meer dat aan de Triftgletsjer, ten zuiden van Luzern, dat ontstond sinds begin 2002.

Bron

woensdag 12 september 2012

Euro op hoogste peil in vier maanden in afwachting van Karlsruhe

De euro is tot het hoogste niveau tegenover de dollar gestegen in vier maanden tijd, in afwachting van de beslissing van het (in Karlsruhe zetelend) Duitse Grondwettelijk Hof over het Europees noodfonds ESM.

In Tokio steeg de euro tot 1,2876 dollar, tegen 1,2848 dollar in New York dinsdagavond. Dat is het hoogste niveau sinds midden mei. Ook tegenover de yen steeg de Europese eenheidsmunt in waarde.

Bron
Lees ook: Beurs en euro veren op na goedkeuring noodfonds

Vader vindt pasgeboren dochter in wasmachine

Een man uit Virginia spoedde zich als de bliksem naar huis toen hij van z'n vrouw een telefoontje had gekregen met de melding dat ze thuis was bevallen en dat hun kindje dood was geboren. Nog volgens zijn 39-jarige echtgenote hadden de hulpdiensten hun baby meegenomen.

Eenmaal thuis, probeerde de man zijn vrouw te steunen en te troosten. Hij begon alvast ook hun appartement op te ruimen na de thuisbevalling. Toen hij enkele bebloede spullen in de wasmachine wilde steken, zag de echtgenoot een plastieken zak in de trommel steken. In die zak stak zijn pasgeboren dochtertje.

In leven
Het meisje was nog in leven. Ze werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. De toestand van de baby zou stabiel zijn.

De kersverse moeder werd gearresteerd. Ze wordt verdacht van poging tot moord en kinderverwaarlozing. Vermoed wordt dat de vrouw tevergeefs had geprobeerd abortus te plegen.

Bron

Vrouw baart 'veulen' in kerk

Gelovigen die gisteren een kerkdienst bijwoonden in een Nigeriaanse evangelistische kerk, waren getuigen van een even schokkend als ongelooflijk tafereel. Tijdens de gebedsdienst beviel een van de aanwezigen van een 'wezen' dat op een veulen lijkt.

Gedurende de viering begon de zwangere vrouw te schreeuwen. Korte tijd later begon ze hevig te bloeden en beviel ze van haar afschrikwekkende vrucht.

Evangelist Silva Wealth, hoofd van de World Liberation Ministry-kerk, was al even erg geschokt als zijn parochianen. "Ik kan niet zeggen of het 'wezen' dood of levend geboren is", was zijn karige commentaar. Nadat het nieuws bekend was geraakt, werd de kerk langsheen de autoweg van Sapele naar Benin overrompeld door persmensen en nieuwsgierigen.

Bron zie foto
Lees ook: Moeder van 'veulen' vreest dat ze duivel heeft gebaard

Overwerken verhoogt risico op hartaanval met 80 procent

Meer dan acht uur per dag werken kan het risico op een hartziekte met 80 procent stijgen, dat ontdekten Finse onderzoekers.

Een grootschalige Finse analyse van 12 studies bij 22.000 werknemers over de hele wereld toont aan dat werkdagen die langer duren dan de traditionele acht uur de kans op een hartaanval met 40 tot 80 procent verhogen. De impact van het overwerk op het hart was afhankelijk van de methode van de studie. Als de deelnemers zelfs moesten aangeven hoeveel uur ze dagelijks werkten, was het effect sterker. Bij de onderzoeken waarbij de werkuren door de onderzoekers werd bijgehouden was het risico eerder 40 procent.

Stress
Professor Marianna Virtanen vermoedt dat dit komt door de lange blootstelling aan stress. Andere mogelijke oorzaken kunnen slechte eetgewoonten zijn en een gebrek aan sport doordat carrièremensen minder vrije tijd hebben.

Dementie
In 2009 ontdekte hetzelfde team dat lange uren maken de kans op dementie in het latere leven verhoogt. Dit bleek zelfs even schadelijk als roken te zijn. Werknemers van middelbare leeftijd die meer dan 55 uur per week werkten hadden slechtere hersenfuncties dan wie maar aan 40 uur kwam. Ze scoorden slechter op tests die peilden naar intelligentie, korte termijn geheugen en het herinneren van woorden.

Britse werknemers maken de langste uren in Europa, een fulltime werknemer presteert gemiddeld 42,7 werkuren per week, Duitsers gemiddeld 42 uur, Denen komen aan 39,1 uur.

Bron

Proef met vrije tandartstarieven moet stoppen

Het experiment met vrije tandartstarieven mag stopgezet worden. Dat heeft de rechter woensdag bepaald.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het experiment zou stoppen en dat tandartsen weer vaste prijzen hanteren. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) was daarop naar de rechter gestapt omdat de organisatie door wil gaan met de proef, maar de rechtbank in Den Haag heeft hun claim woensdag afgewezen.

Bron

Slaappil laat man na zeven jaar ontwaken uit diepe coma


In het Zuid-Afrikaanse Johannesburg spreken dokters van een medisch wonder nadat een man na zeven jaar uit een diepe coma ontwaakt is door een slaappil. De vader van een zoon raakte na een zwaar auto-ongeval in 2005 in een coma en zou volgens de dokters nooit herstellen. Na vijf dagen behandeling met de slaappil Stilnox is de man nu plotseling aan het ontwaken. Hij kan zelfs weer praten. Het was zowaar zijn vrouw die voorgesteld had om die onorthodoxe methode te gebruiken na het lezen van een krantenartikel.

Ayanda Nqinana uit Johannesburg liep door een zwaar ongeluk zeven jaar geleden aan de Oostkaap zwaar hersenletsel op. Hij raakte in een diepe coma en de dokters vreesden dat hij nooit meer zou herstellen. Tot Nomfundo, zijn vrouw en moeder van hun enige kind, een krantenartikel las over het gebruik van de slaappil Stilnox om patiënten die langdurig in coma liggen, te doen ontwaken.

Spreken
Eerst reageerden de dokters sceptisch, maar omdat ze bleef aandringen, besloten ze het toch eens te proberen. Vijf dagen na de eerste slaappil begon Nqinana te ontwaken. Hij kon zelfs weer enkele woorden spreken en herkende zijn familieleden, zelfs zijn zoon Ayavuya. Bovendien herinnerde hij zich flarden van gesprekken van voor zijn ongeval.dinsdag 11 september 2012

Overleden man veroordeeld tot zes maanden cel

De 29-jarige Sandy Janssens uit Ronse is door de rechtbank van Oudenaarde veroordeeld tot zes maanden cel voor slagen en verwondingen. Niets bijzonder, ware het niet dat de man twee weken geleden om het leven kwam in een auto-ongeval, schrijft Het Laatste Nieuws.

Het parket spreekt in de krant van een jammerlijke samenloop van omstandigheden: "De zaak was in beraad sinds juni en de uitspraak was voorzien voor 6 september. In tussentijd overleed de man, maar hij staat in het bevolkingsregister nog ingeschreven als 'levend'", luidt de verklaring van het parket.

De familie van Janssens is allerminst te spreken over het misverstand. "Sandy's dood was een hele schok. De veroordeling bij verstek maakt het nog erger", zegt zus Sylvia. "De klacht was zelfs al ingetrokken, maar blijkbaar ging het parket toch door."

Bron

"Mogelijk veel meer bewoonbare planeten dan gedacht"

Er kunnen nog veel meer bewoonbare planeten zijn dan we tot nu toe hebben gedacht, suggereren nieuwe computermodellen. Wetenschappers hebben deze modellen ontwikkeld om planeten te kunnen identificeren in verre zonnestelsels die in staat zijn leven te ondersteunen.

Voorheen werd de bewoonbaarheid van planeten gebaseerd op de waarschijnlijke aanwezigheid van oppervlaktewater. Maar dit nieuwe computermodel kan planeten identificeren waar ondergronds water vloeibaar wordt gehouden door planetaire warmte.

Planeten die te dicht bij hun zon zijn, verliezen hun oppervlaktewater door verdamping. Het oppervlaktewater van planeten die zich in de verder afgelegen ijskoude uithoeken van hun zonnestelsel bevinden, verandert in ijs.

Sean McMahon, promovendus van de Aberdeen Universiteit, legde uit: 'Het leven 'zoals we het kennen' vereist vloeibaar water. Traditioneel worden planeten 'bewoonbaar' beschouwd als ze zich in de 'Goudlokjeszone' bevinden. Ze moeten niet te dicht en niet te ver weg bij hun zon zijn om vloeibaar water te houden.'


Oudste Rus op '122-jarige leeftijd' overleden

In Rusland is een man overleden van wie wordt vermoed dat hij 122 jaar oud is geworden. Magomed Labazanov was een gepensioneerde arbeider van een zagerij en later een boerderij in het Kaukasische dorp Serebryakovka, aldus de lokale autoriteiten dinsdag. De man had nooit leren lezen of schrijven.

Zijn leeftijd is nooit officieel vastgesteld, omdat hij geen origineel geboortebewijs had. De Kaukasus is beroemd om zijn vele hoogbejaarde ouderen, hoewel velen geen geboortebewijs meer hebben door deportaties onder het regime van Stalin.

Volgens Guiness World Records is de Amerikaanse Besse Cooper de oudste persoon in de wereld. Zij werd vorige maand 116 jaar oud.Bron

Duits hof vonnist toch over ESM-fonds

Het Duitse Constitutionele Hof zal vandaag toch een belangrijk vonnis wijzen over het Europees noodfonds ESM. Het hof heeft dinsdag een verzoek tot uitstel afgewezen, dat was ingediend door een eurosceptische politicus.

Het hof hakt morgen de knoop door of de Duitse grondwet toelaat dat een Europees noodfonds voor noodlijdende eurolanden wordt opgericht. Volgens sommige klagers heeft de Duitse regering haar bevoegdheid overschreden door akkoord te gaan met het fonds.

In Europa wordt met spanning uitgekeken naar het oordeel woensdag, dat invoering van het fonds al maanden heeft vertraagd. Als het vonnis de oprichting toestaat kan het fonds volgens diplomaten in oktober beginnen. Juridische experts hebben eerder gezegd te verwachten dat de rechters de oprichting niet verbieden, maar nog wel enkele randvoorwaarden eraan zullen stellen.

Gauweiler meende dat de situatie grondig was veranderd door het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week om onbegrensd staatsleningen op te kopen van armlastige eurolanden.

Bron

maandag 10 september 2012

Fraude met medicijnen stijgt flink

Fraude met medicijnen is de laatste maanden fors gestegen. Er is een stijging te zien in zowel het aantal mensen dat met valse recepten bij de apotheek komt, als mensen die ten onrechte medicijnen aanvragen. Dat concludeert de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (KNMP).

'Fraude was vooral lokaal en incidenteel, maar de laatste tijd zien we het breder en constanter gebeuren', aldus een woordvoerder van de KNMP maandag. Volgens hem waren er voorheen slechts een handjevol meldingen van fraude. 'Nu gaat het om ongeveer 300 en 400 gevallen per jaar, we krijgen zo'n 3 tot 8 meldingen per week binnen. En we vrezen dat dat het topje van de ijsberg is.'

De fraude gebeurt vooral met slaap- en kalmeringsmiddelen en de neusspray Instanyl, wat een opiummiddel is. 'Deze medicijnen worden vervolgens doorverkocht, bijvoorbeeld op internet.'

De brancheorganisatie heeft alle apothekers nogmaals op het protocol gewezen om fraude te herkennen en tegen te gaan. In dat protocol staat onder meer dat als een apotheker twijfelt over de legitimiteit van een recept, hij of zij het recht heeft om om legitimatie te vragen. Als het om een vals recept gaat, dan mag de apotheker de politie inschakelen.

Bron

Taliban dreigen prins Harry te doden

De Taliban zijn vastbesloten de Britse prins Harry te doden. Dat heeft een woordvoerder van de radicale islamitische organisatie via de telefoon laten weten.

De tweede zoon van kroonprins Charles kwam vorige week in Afghanistan aan voor een tweede periode als militair in dat land. Hij zal 4 maanden als piloot van een Apache-helikopter werken vanaf kamp Bastion in de provincie Helmand.

Volgens de zegsman, die zich Zabihullah Mujahid noemde, hebben de Taliban een 'plan van hoge waarde' om de prins uit de weg te ruimen. 'Wij zullen ons best doen om prins Harry en de andere Britse militairen in Helmand te doden', benadrukte hij.

De 27-jarige prins diende al eerder in Afghanistan. Hij werkte er in 2007 en 2008 als infanteriesoldaat. Toen uitlekte dat hij als militair actief was in het land, werd zijn diensttijd afgebroken, omdat hij extra gevaar zou lopen. Dit keer koos het Britse leger voor openheid, omdat Harry een andere rol heeft gekregen

Bron

Magma duwt Grieks eiland omhoog

Onder het Griekse eilandje Santorini hoopt vulkanisch gesteente zich op. Daardoor is het eiland tussen januari 2011 en april 2012 tot 14 centimeter hoger boven de zeespiegel komen te liggen. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers, dat zondag is gepubliceerd in het wetenschapsblad Nature Geoscience.

Volgens de Britse wetenschappers is er in ruim een jaar tijd 10 tot 20 miljoen kubieke meter magma vanuit de diepe lagen van de aarde de vulkaan ingestroomd. Normaal is daar 10 tot 20 jaar voor nodig. Volgens de onderzoekers zien ook de bewoners van het eiland dat de vulkaan zich anders gedraagt. Toch kunnen ze niet voorspellen wanneer de eerstvolgende uitbarsting is.

Santorini, een toeristische trekpleister, is een vulkanisch eiland. De laatste grote uitbarsting daarvan was 3600 jaar geleden. De omliggende eilanden werden toen bedolven onder meters puimsteen.

Bron

Laatste warme dag: herfstweer in aantocht

Zonaanbidders kunnen maandagmiddag nog even genieten van zon en warme temperaturen zodra de bewolking wegtrekt. Het wordt het nog zo'n 23 tot 27 graden, maar vanaf dinsdag krijgen we te maken met wisselvallig weer en lagere temperaturen.

Volgens Weerplaza heeft het alles te maken met het wegtrekken van een hogedrukgebied, dat dit weekeinde boven het westen en centrale deel van Europa lag.

Maandagavond groeit in het zuiden en zuidoosten de kans op een regen- of onweersbui. Ook in de nacht naar dinsdag kan vooral in de zuidoostelijke helft van het land een enkele bui vallen. Dinsdag overdag wordt de omslag steeds duidelijker: de zuidwestenwind trekt aan, naar matig, aan zee vrij krachtig, 3 tot 5 Bft met af en toe een bui.

Koele kant
Vanaf woensdag is het helemaal gedaan met de warmte en zon, dan zorgen depressies voor een continue aanvoer van wolken, waaruit het ook geregeld regent. 'Naast de wolken en regen is er ook nog een forse wind, die waait uit veelal westelijke richtingen. Later op de woensdag wordt hij aan de kust vaak krachtig tot zelfs hard. De temperatuur blijft overdag steken bij een magere 15 tot 17 graden. Zelfs voor half september is dat nogal aan de koele kant', aldus Marco Verhoef van Weerplaza.

Bron

zondag 9 september 2012

Stervende pony brengt veulen naar mensen

Een Britse merrie heeft haar veulen vlak voordat ze zelf stierf naar een boerderij in Dartmoor gebracht. Volgens specialisten moet het dier gevoeld hebben dat haar einde naderde en dat haar veulen zonder verzorging eveneens zou sterven.

Het veulen had nog moedermelk nodig en dus was verzorging noodzakelijk. Vijf dagen lang vocht de merrie tegen ziekte en uitputting om haar veulen naar een boerderij te leiden. De dieren brengen de hele zomer in de vrije natuur door en worden pas in het najaar binnen gebracht. Uiteindelijk bereikten de merrie en haar veulen de boerderij van Lorraine Chambers. Nog geen 24 uur later stierf de merrie.

Het veulen werd Queenie gedoopt en wordt nu door mensen van een dierenorganisatie verzorgd. Over enkele maanden zal het dier op een andere boerderij een nieuw thuis krijgen.

Er leven ongeveer 1.500 pony's in Dartmoor. Ze zijn allemaal het eigendom van boeren die de dieren op een gezamenlijk grondgebied laten grazen. De merrie had de weg al vaak afgelegd en wist zo de boerderij te bereiken.

Bron

Tonijn van 2,7 m en 275 kg mogelijk Fukushima-monster

Enkele Australische vissers keken heel raar op toen ze voor de kust van Nieuw-Zeeland een ronduit monsterlijk ogende blauwvintonijn aan de haak sloegen. Na twee uur worstelen konden visser Paul Worsteling en zijn team het schrikwekkende gevaarte van 2,7 meter en 275 kilogram binnenhalen.

Aan land volgt mogelijk de ontnuchtering, want experts onderzoeken nu de radioactiviteit van de gigantische blauwvintonijn. Mogelijk creëerde de nucleaire ramp voor de kust van het Japanse Fukushima deze monstervis, die niet uitzonderlijk groot of zwaar is (blauwvistonijnen kunnen tot 4 meter lang worden en er is er zelfs ooit eentje van bijna 700 kg gevangen), maar er wel misvormd uitziet. Dat schrijft de Herald Sun.

'Whopper may be nuke' ('Kanjer mogelijk nucleaire bom') titelen de Australische media in hun typische sappige stijl met enige zin voor overdrijving. Toch is het niet surrealistisch maar bittere ernst. Eerder doken in de buurt van de kernramp van Fukushima al gemuteerde vlinders en vissen op. Twee maanden geleden trokken Amerikaanse experts aan de alarmbel toen ze hoge waarden aan radioactiviteit vaststelden in blauwvintonijn voor de kust van Californië, meer dan tienduizend kilometer verwijderd van Fukushima. Ze vrezen dat de vreselijke kernramp de voedselketen danig besmet heeft. Ook in onder meer Sri Lanka werden al 'nucleaire' vissen uit zee gehaald.

Horrorfilm
De lengte van bijna drie meter en het gewicht van 275 kilogram zijn zeker niet uitzonderlijk. Dit jaar telde een steenrijke Japanner nog 570.000 euro neer voor een exemplaar van 269 kg. Er werden er in Japanse wateren ook al van 445 kg opgevist en een blauwvintonijn kan tot 4 meter lang worden. Ooit werd zelfs een exemplaar van 700 kg gevangen.Mongoolse bende plundert drogisterijen Utrecht

De politie heeft een 44-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van heling van een enorme partij dure cosmetica. Agenten troffen bij de man thuis een badkamer vol met geurtjes en crèmes aan, winkelwaarde 153.000 euro, afkomstig van winkeldiefstallen door een bende uit Mongolië, zo meldde de politie vrijdag.

De politie vermoedt dat de verdachten deel uitmaken van een grote groep mensen uit Mongolië die vanuit Frankrijk, waar ze asiel aanvragen, in allerlei landen op grote schaal winkeldiefstallen plegen. Ze hebben het vooral voorzien op cosmetica van de duurdere merken. De diefstallen werden gepleegd met behulp van geprepareerde tassen.

De zaak kwam aan het licht na een aanhouding half augustus op de Afsluitdijk. Politie en douane troffen in een auto een man en een vrouw uit Mongolië aan met een grote hoeveelheid cosmetica. Uit onderzoek bleek dat de spullen waren gestolen in drogisterijen verspreid over heel Friesland. Eerder werden in Bolsward en Drachten ook al twee duo's, telkens een man en een vrouw uit Mongolië, gearresteerd die in bezit waren van een grote partij gestolen parfums.

De man die is aangehouden in Utrecht heeft inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Hij verkocht de gestolen cosmetica op de markt in Beverwijk, zo verklaarde hij tegenover de politie.

Bron

Chinees slikt diamant van 11.000 euro in en rent weg

Een 32-jarige Chinees dacht woensdag op slinkse wijze een diamant te kunnen stelen op de jaarlijkse juwelenbeurs in Colombo in Sri Lanka. Hij vroeg of hij de edelsteen ter waarde van ruim 11.000 euro van dichtbij mocht zien, hield hem tegen het licht, stak hem in zijn mond, slikte hem in en maakte dat hij wegkwam.

De eigenaar alarmeerde de politie die de man nog op de beurs aanhield en meenam naar het ziekenhuis.

Daar wees röntgenonderzoek uit dat er 'iets dat op een steen leek' in zijn maag zat en kreeg de man een laxeermiddel. Daarna was het afwachten geblazen op het politiebureau

Bron
Lees ook Ingeslikte diamant via laxeermiddel terug bij eigenaar
ees ook: Inslikken diamant was afleidingstruc