Translate

zaterdag 1 september 2012

'15.000 veroordeelden lopen nog vrij rond'

Zeker 15.000 veroordeelde criminelen lopen nog altijd vrij rond. Het lukt Justitie maar niet om ze op te pakken. Ze hebben samen 3388 jaar cel openstaan. Dat blijkt uit gegevens die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Het hoge aantal is simpel te verklaren. Veel verdachten mogen in vrijheid afwachten of de rechter hen een gevangenissstraf oplegt. Als ze worden veroordeeld, komen ze niet opdagen. Uit de gegevens van het CJIB blijkt dat in de afgelopen vijf jaar ruim 10.000 veroordeelden definitief onder hun straf wisten uit te komen. Ze waren zo lang zoek dat hun straf is verjaard.

De niet-uitgevoerde celstraffen waren opgelegd voor lichte en zware misdrijven, zoals illegale hennepteelt, diefstal, gewelddadige overvallen, kindermisbruik en moord of doodslag.


'Grieks watermerk op nieuwe eurobiljetten'

De Europese Centrale Bank (ECB) is van plan een afbeelding uit de Griekse mythologie te gebruiken als nieuw watermerk op eurobiljetten. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg vrijdag op basis van personen die betrokken zijn bij het ontwerp van de biljetten.

De ECB zou een afbeelding van de Fenicische prinses Europa, die volgens de Griekse mythologie werd ontvoerd door oppergod Zeus, willen gebruiken als nieuw watermerk. De bank zou het nieuwe ontwerp in november willen openbaren, waarna de eerste nieuwe biljetten in mei in roulatie moeten worden genomen.

De keuze is opmerkelijk omdat er door alle financiële problemen in Griekenland openlijk wordt gespeculeerd op een vertrek van het land uit de eurozone.

Bron

Maximumsnelheid vanaf vandaag naar 130 km/u

Wie er van houdt om lekker door te rijden, kan vanaf vandaag zijn lol op. De maximumsnelheid gaat op een groot deel van de Nederlandse wegen omhoog van 120 naar 130 kilometer per uur.

Vooral in het noorden en oosten van het land kunnen automobilisten het gaspedaal flink indrukken. In de Randstad moeten automobilisten goed op de verkeersborden letten: daar blijft de limiet veelal 100 of 120 kilometer per uur. Of er is een flexibele maximale snelheid, waardoor alleen 's avonds en 's nachts 130 mag worden gereden.

In totaal gaat op 45 procent van de snelwegen de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) verwacht dat er de komende tijd her en der nog wegen bij komen waar de snelheid omhoog kan.

De wijziging leidt tot veel werk bij Rijkswaterstaat. Ongeveer honderd mensen zijn tot in de vroege uurtjes bezig om meer dan 2000 verkeersborden en 65 grensborden aan te passen.

Bron
Lees ook: Feiten over het 130 rijden
Lees ook: ANWB lanceert meldpunt voor snelheden snelweg
Lees ook: 120 of 130 kilometer per uur? Verwarring op A12 compleet

NS ontwijkt belasting via buitenland

AMSTERDAM - De NS heeft sinds 1999 voor ten minste 250 miljoen euro aan belastingen ontweken. Het spoorwegbedrijf zette in 1998 een belastingroute via Ierland op met als doel de winstbelasting te drukken. De NS bevestigt cijfers hierover die blijken uit een onderzoek door de Volkskrant.

videoBron: nu.nl

Oplichter aangehouden bij paleis koningin

De marechaussee heeft vrijdagavond bij Paleis Huis ten Bosch in Den Haag een 37-jarige nepglazenwasser aangehouden. Dat meldde de politie zaterdag. De man, die geen vaste verblijfplaats heeft, hield zich op in het Haagse Bos bij het woonverblijf van koningin Beatrix.

De Koninklijke Marechaussee, die over de bewaking van het paleis gaat, vond dat hij zich verdacht gedroeg in het bos. Toen bleek om wie het ging, werd hij overgedragen aan de politie. Volgens een politiewoordvoerster had hij geen plannen met betrekking tot het paleis.

De man is eerder opgepakt wegens het vragen van geld, hoewel hij ramen niet had gelapt. Daarna heeft zich opnieuw voorgedaan als glazenwasser in de Haagse regio. Hij maakte tientallen slachtoffers.

Bron

Man geëlektrocuteerd in kruipruimte buren

Een 46-jarige man uit De Meern is zaterdag dood gevonden in de kruipruimte van zijn buren. Hij bleek te zijn geëlektrocuteerd toen hij stroom wilde aftappen. Dat meldde de politie.

Volgens de politie had de man een gat gegraven onder de fundering om bij de buren een draad op de hoofdleiding aan te sluiten. Bij hemzelf was de stroom afgesloten omdat hij een wietplantage in zijn woning had.

Iemand die in het huis van de man het open luik van de kruipruimte zag met een draad erin, schakelde de hulpdiensten in. Die moesten de houten vloer bij de buren eruit halen om het lichaam te kunnen bergen.

Een woordvoerder van de politie spreekt van een bizarre zaak. 'Ik heb dit nog nooit meegemaakt.

Bron
Lees ook: Kinderen doodsbang om dode buurman onder vloer

vrijdag 31 augustus 2012

Dronken man doodt 70.000 kippen

Omdat hij te dronken was om het verschil te zien tussen een lichtschakelaar en een stroomschakelaar heeft de 21-jarige Joshua D. Shelton uit Maryland de dood van liefst 70.000 kippen op zijn geweten. In plaats van het licht uit te doen, schakelde hij de stroom uit in drie kippenschuren. Hierdoor kwamen de dieren zonder eten, water en luchtkoeling te zitten.

 Shelton had een verjaardagsfeestje bijgewoond van de dochter van kippenboer Mark Shockley in Delmar. Daar had hij stevig in de drank gehangen. De kerel ging zijn roes uitslapen in een schuurtje waar de stroomverdeelkasten van de kippenfarm hingen.

Honderd overlevenden
"Laat ik het licht alvast uitdoen", moet Shelton gedacht hebben. In plaats daarvan schakelde hij de stroom in drie kippenschuren uit. Met de gekende desastreuze gevolgen. Boer Shockley trof de volgende ochtend 70.000 dode kippen aan in zijn stallen. Amper honderd dieren hadden de ramp overleefd.

20.000 dollar
In het schuurtje lag Joshua Shelton nog rustig te pitten in zijn ondergoed. De alcoholwalm was te snijden. Hij wordt beschuldigd van inbraak en kwaadwillige vernieling van andermans eigendom. De schade van zijn blunder wordt geraamd op 20.000 dollar plus de kosten voor de opruiming van de dode kippen.

Bron

Mogelijk 10.000 mensen besmet met hantavirus

Volgens een Amerikaanse centrum voor ziekten lopen misschien 10.000 mensen het risico op een infectie met het levensgevaarlijke hantavirus. Het gaat om mensen die in hutten hebben overnacht in het nationale park Yosemite in de Amerikaanse staat Californië.

Er zijn twee mensen overleden die besmet waren. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie berekende dat tussen 10 juni en 24 augustus ongeveer 10.000 mensen in de hutten verbleven. Eerder was sprake van 1.700 mensen die waren gewaarschuwd over mogelijke infectie.

Mensen die geïnfecteerd zijn met het hantavirus, kunnen koorts, buikpijn, bloedingen, een shock en nierfunctiestoornissen krijgen. In de Verenigde Staten raakten tussen 1993 en 2001 587 mensen besmet, van wie een derde overleed. In Nederland zijn ook besmettingsgevallen bekend. Het hantavirus wordt overgebracht door verschillende soorten knaagdieren.

Bron

Politie bekijkt nieuwe Maddie-tip

De Britse politie bekijkt een nieuwe tip over het meisje Madeleine McCann, dat in 2007 spoorloos verdween in Zuid-Portugal. Dit keer zou ze wellicht zijn gezien op een vlucht van Ibiza naar München, meldden Engelse media vrijdag.

Een Duitse toerist zag een meisje dat op 'Maddie' leek, in gezelschap van een Duitse familie. Ze zou geheel niet in het gezelschap hebben gepast en Engels spreken, aldus het relaas. De 42-jarige toerist maakte ook een foto van het meisje, dat hij 7 tot 10 jaar oud schatte.

Madeleine McCann verdween op 3 mei 2007 op bijna 4-jarige leeftijd uit een vakantie-appartement in Praia da Luz. Dat gebeurde terwijl haar ouders in de buurt uit eten waren.

De politie krijgt met regelmaat meldingen dat Maddie zou zijn gezien, onder meer in Amsterdam. Tot nu toe was het steeds vals alarm.

Ondertussen blijft het mysterie de gemoederen bezighouden. Scotland Yard drong er dit jaar nog bij de Portugese politie op aan het onderzoek te heropenen, omdat er nog voldoende aanknopingspunten zouden zijn. De Portugezen zagen echter niet genoeg aanleiding de speurtocht te hervatten

Bron

Burgemeester Utrecht permanent bewaakt

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht wordt zo ernstig bedreigd dat hij op dit moment bij zowel het stadhuis als zijn privéwoning permanent wordt bewaakt. De politie doet geen mededelingen over de aard van de bedreigingen en uit welke hoek die komen.

Een woordvoerster van de gemeente verwijst voor alle informatie naar de politie. Volgens de woordvoerder van de politie kwam de bedreiging woensdag binnen. Deze is gericht tegen Wolfsen als burgemeester.

Vorig jaar oktober was er volgens het AD ook al eens een incident waarbij Wolfsen werd bedreigd. Toen ging het om iemand die door het lint ging omdat zijn uitkering werd stopgezet. Nadat de politie met de man gesproken had, liep die zaak toen met een sisser af.

Aleid Wolfsen is in Utrecht niet onomstreden. Hij lag de afgelopen tijd regelmatig onder vuur van critici. In de Utrechtse gemeenteraad was onder meer kritiek op zijn aanpak van de kwestie rond het weggepeste homostel in de wijk Terwijde en de huisvesting van de Roma-familie Nicolich. Ook kreeg Wolfsen kritiek toen hij kritische publicaties over zijn woonkostendeclaraties probeerde te verhinderen in een lokale krant. Ook het feit dat hij in eerste instantie op vakantie bleef terwijl in Kanaleneiland mensen hun huis uit moesten vanwege asbest, bracht hem geen lof.

Bron
Lees ook: Burgemeester Utrecht wordt bedreigd door criminelen

donderdag 30 augustus 2012

Mysterieuze ziekte gedraagt zich als aids

Sinds 2004 werden al heel wat gevallen onderzocht van een mysterieuze ziekte die zich gedraagt als aids, terwijl er van het hiv-virus geen spoor is. De aandoening lijkt vooral Aziaten rond de 50 te treffen. De resultaten van jaren onderzoek werden vandaag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

De ziekte treft net als aids het immuunsysteem, waardoor mensen niet langer in staat zijn infecties af te weren. Hoe de ziekte ontstaat, is onbekend, maar wetenschappers zijn zeker dat ze niet besmettelijk is en wordt overgedragen van ouder op kind. Omdat de ziekte pas op latere leeftijd tot uiting lijkt te komen, krijgt ze de naam 'volwassen immunodeficiëntiesyndroom' mee.

Aids 2.0
Hoewel de mysterieuze aandoening veel gelijkenissen vertoont met aids, gedraagt ze zich anders in het lichaam. Bij hiv en aids worden T-cellen vernietigd die gezien kunnen worden als de soldaten van onze weerstand. Deze ziekte dwingt het lichaam daarentegen auto-antilichamen aan te maken die interferon-gamma blokkeren, een chemisch signaal dat ons toelaat infecties te bestrijden. Hierdoor blijven patiënten weerloos achter en zijn ze - net als bij aids - niet langer beschermd tegen virussen, schimmels en parasieten.'Militaire interventie Syrië op tafel'

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben de Syrische president Bashar al-Assad gewaarschuwd dat zij militaire actie overwegen om veilige zones voor de burgers in het land te creëren. 'We sluiten niets uit en we hebben noodplannen voor een breed scala aan scenario's', zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague donderdag op een persconferentie bij de Verenigde Naties.

'We moeten ook duidelijk zijn dat zoiets als een veilige zone militair ingrijpen vereist en dat is natuurlijk iets dat zeer zorgvuldig moet worden afgewogen', aldus Hague, voorafgaand aan een vergadering van de Veiligheidsraad over de humanitaire crisis in Syrië.


Jongen vindt walvisbraaksel van 10.000 pond

Een Britse schooljongen heeft een stukje zeldzaam walvisbraaksel gevonden dat maar liefst tussen de 10.000 en 40.000 pond waard kan zijn. Officieel heet het braaksel ambergris, een wasachtig goedje afkomstig uit het darmenstelsel van walvissen.

De achtjarige Charlie Naysmith uit Station Road, Christchurch, deed de ontdekking bij Hengistbury Head, dit tot grote verbazing van zijn ouders. Het braaksel ziet er namelijk uit als een steen, waardoor de meeste mensen er aan voorbij zouden lopen. Maar Charlie was nieuwsgierig genoeg om het op te rapen en dat is maar goed ook, want hij en zijn ouders kwamen tot de ontdekking dat de steen maar liefst tussen de 10.000 en 40.000 pond waard is, meldt Daily Echo.

Huis voor dieren
Charlie is dol op natuurwandelingen met zijn klas in het gebied waar hij het braaksel aantrof. Hij probeert nu te beslissen wat hij gaat doen met de opbrengst van zijn vondst. Hij denkt eraan een huis voor dieren te bouwen. 'Charlie is echt in de natuur geïnteresseerd. We hebben ontdekt dat amber vrij zeldzaam is en we wachten op wat meer informatie van mariene biologen,' vertelt vader Alex. De familie is verteld dat het onwaarschijnlijk is dat er meer grijs ambergris zal worden gevonden in hetzelfde gebied.


Steeds meer oplichters werkzaam in schuldsanering

'Foute' budgetcoaches en bewindvoerders storten zich op de snelgroeiende markt van mensen met financiële problemen, die daardoor juist nog verder in de schulden raken.

Het aantal malafide hulpverleners neemt volgens het AD in rap tempo toe. Zo regent het klachten van mensen met schulden, die met 'foute' bureaus in zee zijn gegaan en daardoor nóg dieper in problemen zijn gekomen.

Dat signaleren de Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening (NVVK) en de brancheorganisatie van bewindvoerders en inkomensbeheer (BPI). Ze maken zich zorgen over de explosieve groei van het aantal 'aasgieren' dat geld verdient over de rug van mensen met financiële problemen. Ze doen zich hulpvaardig voor, maar rekenen torenhoge kosten voor simpele handelingen en maken de problemen van schuldenaren alleen maar groter.


woensdag 29 augustus 2012

Opmerkelijke ontdekking van suikermolecuul bij jonge ster

Een team van Europese astronomen heeft voor het eerst suikermoleculen ontdekt in het gas rond een jonge, zonachtige ster op 400 lichtjaar van ons. Dat meldt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO.

Met de ALMA-radiotelescoop in Chili stootten de astronomen op moleculen van glycolaldehyde - een vorm van suiker - in het gas rond IRAS 16293-2422, een jonge dubbelster ongeveer net zo zwaar als de zon.

Planeetvorming
Glycolaldehyde is al eens eerder in de interstellaire ruimte waargenomen, maar nu voor het eerst zo dicht bij een zonachtige ster, op afstanden vergelijkbaar met die tussen de zon en de planeet Uranus.

De ontdekking bewijst dat sommige van de chemische bestanddelen die nodig zijn voor het ontstaan van leven bij deze ster al op het moment van planeetvorming aanwezig waren, beklemtoont de ESO.

Bouwsteen leven
"Glycolaldehyde is een eenvoudige vorm van suiker die niet veel verschilt van de suiker die we in koffie doen", zegt Jes Jørgensen van het Deense Niels Bohr Instituut, hoofdauteur van een artikel in het vakblad Astrophysical Journal Letters. "Dit molecuul is een van de ingrediënten voor de vorming van RNA dat, net als het verwante DNA, een van de bouwstenen van het leven is".

Opvallend
"Wat zo opwindend is aan onze bevindingen, is dat (..) de suikermoleculen naar een van de sterren in het stelsel toe vallen", zegt teamlid Cécile Favre van de Universiteit van Aarhus. "De suikermoleculen bevinden zich niet alleen op de juiste plek om op een planeet terecht te komen, maar bewegen ook de goede kant op"


Bron

Zwemmende koala klimt aan boord bij kanoërs

Een aantal kanoërs in Australië wist niet wat hen overkwam toen een druipnatte koala bij hen aan boord klom. Het diertje had blijkbaar zijn zinnen gezet op het oversteken van de rivier en zag hun kano duidelijk als rustmoment.

Normaal gesproken hebben koala's een hekel aan zwemmen, maar de koala die is vastgelegd op film klaarblijkelijk niet.

De video is op YouTube de afgelopen dagen al duizenden keren bekeken.

Julie Elliot, een van de kanoërs die het tafereel vastlegde in Queensland's Gold Coast, vertelt aan Australia's Channel 9: 'Toen de koala ons in het vizier kreeg zwom hij resoluut op ons af. Hij probeerde bij ons in het bootje te klauteren en we wisten echt niet wat we moesten doen.'

'We dachten dat hij zou verdrinken, dus een vriend van me hees het natte beestje aan boord. Ik kano hier al tien jaar, maar zoiets heb ik nog nooit gezien', zegt hij.


Bron

'Al-Qaeda beraamt aanslag Den Haag'


Terreurorganisatie al-Qaeda heeft in Pakistan twee Somalische mannen gerekruteerd om in Den Haag een aanslag te plegen. Dat meldt De Telegraaf woensdag. De krant baseert zich op een artikel in het Pakistaanse weekblad Friday Times dat gewag maakt van deze dreiging.
De twee Somalische studenten zouden in de Pakistaanse stad Karachi zijn benaderd door al-Qaeda. De twee kregen een wapentraining en hebben de opdracht in Den Haag een aanslag te plegen naar voorbeeld van de massale schietpartij in Mumbai in 2008.

Een Nederlandse inlichtingenbron noemt de zaak in De Telegraaf 'serieus en zeer actueel'. Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Pakistan zegt in de Friday Times nauw samen te werken met de Pakistaanse autoriteiten om dergelijke dreigingen te elimineren.

Volgens de woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Erik Akerboom, gaat het om 'oude informatie die bekend was bij alle veiligheidsdiensten'. Die informatie is destijds gewikt en gewogen en gaf toen en nu ook geen aanleiding het dreigingsniveau aan te passen, aldus de zegsman.

Volgens de Friday Times zouden de twee Somaliërs 'als christenen' naar Europa reizen met gestolen Spaanse paspoorten onder de namen David Azubuike en Jonathan Boipelo.

Gijzeling Airbus een groot misverstand: Arabische muziek te horen in cockpit Spaanse Airbus

In de cockpit van het passagiersvliegtuig van de Spaanse maatschappij Vueling dat vanmiddag door F16's naar Schiphol is begeleid, was op de achtergrond op enig moment Arabische muziek te horen.

Een woordvoerder meldt woensdagavond dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over deze informatie beschikt. 'Dat zegt op zichzelf niet zo veel. Dat was geen doorslaggevend argument om op te treden.'

De belangrijkste reden om het vliegtuig door twee F16's naar Schiphol te begeleiden was volgens de NCTV het verlies aan communicatie 'en het niet opvolgen van opdrachten van de luchtverkeersleiding'.

Mogelijke gijzeling

Er was woensdagmiddag consternatie over een mogelijke gijzeling in een passagiersvliegtuig van de Spaanse maatschappij Vueling, dat op weg was van Málaga naar Schiphol. In eerste instantie werd gedacht dat er een gijzeling aan de gang was. Het bleek uiteindelijk alleen te gaan om verstoord radiocontact.

Ook luchtvaartmaatschappij Vueling meldt in een verklaring dat 'er geen sprake is van een gijzeling van vlucht VY 8366 van Málaga naar Amsterdam, maar van een communicatiestoring tussen het vliegtuig en de verkeerstoren van Schiphol Amsterdam Airport'. Het toestel kon veilig op Schiphol landen. Volgens Defensie waren er meer dan 180 passagiers aan boord.

Afgeweken van koers
Het vliegtuig is volgens de woordvoerder wel afgeweken van zijn koers, maar dat kwam door de instructies van de Nederlandse jachtvliegers. Het toestel vloog onder Rotterdam een zevental rondjes voor het richting Schiphol vertrok.

F16's
Het passagiersvliegtuig verloor boven Nederland contact met de luchtverkeersleiding. Op dat moment werden de Volkelse vliegers de lucht ingestuurd. Ze hebben het vliegtuig tot Schiphol begeleid. Tijdens de landing was het radiocontact alweer hersteld. 'Het kon mogelijk gaan om een gijzeling', zei een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) woensdagmiddag. 'Vandaar de inzet van de straaljagers'. Toen het vliegtuig was geland, hebben onderhandelaars van de marechaussee contact met de gezagvoerder van het toestel gelegd. 'Die liet weten dat er geen sprake was van een gijzeling of kaping', zei woordvoerder Martijn Peelen van de marechausee tegen het ANP. De eerste passagiers hebben rond 15.50 uur de Airbus van Vueling verlaten. Ze liepen een vliegtuigtrap af en stapten in gereedstaande bussen.

'Harde knal'
De straaljagers hadden toestemming om door de geluidsbarrière te gaan. Uit het midden van het land kwamen berichten van mensen die hierdoor een harde knal hebben gehoord.

Spotters
'Dat een vliegtuig landt onder begeleiding van twee straaljagers heb ik nog nooit meegemaakt', zei een fervent vliegtuigspotter woensdagmiddag. 'Ik had al snel in de gaten dat er wat aan de hand was, gezien de vele hulpdiensten die erbij kwamen toen het vliegtuig tot stilstand kwam.' Bij het toestel stonden ambulances, politieauto's, brandweerwagens en een helikopter.


Vermiste toeriste zoekt mee naar zichzelf in IJsland

Een groep toeristen heeft zaterdag in IJsland uren gezocht naar een vermiste vrouw om haar uiteindelijk terug te vinden in de groep die aan het zoeken was.

De toeristen trokken met een bus door IJsland en waren nabij een vulkanisch gebied gestopt. De vrouw verdween even om zich om te kleden en op te frissen. Toen ze terugkwam, herkende niemand haar.

Enkele uren later ging het als een lopend vuurtje rond dat er een vermiste passagier was. De vrouw herkende de beschrijving van zichzelf niet en begon duchtig mee te zoeken.

Ongeveer 50 mensen kamden de omgeving uit, de kustwacht werd gealarmeerd en zette een helikopter in om de vrouw op te sporen. Om 3u 's nachts werd de zoektocht afgeblazen toen duidelijk werd dat de vermiste vrouw heel de tijd in de groep zat op zoek naar zichzelf.


Bron

dinsdag 28 augustus 2012

"Amerikaanse overheid heeft kopie van elke e-mail"

De Amerikaanse overheid heeft een kopie van bijna alle e-mails die in de Verenigde Staten worden verstuurd of ontvangen. Dat is althans wat William Binney in een interview beweert. Binney is een voormalig medewerker van de National Security Agency (NSA), de Amerikaanse inlichtingendienst.

Binney wordt aanzien als een van de beste wiskundigen en codebrekers die de NSA ooit heeft gehad. Hij besliste in 2001 echter om de dienst te verlaten toen hij inzag dat de NSA de aanslagen van 11 september wilde aangrijpen als excuus om de eigen inwoners te bespioneren. Volgens Binney was het programma om allerlei data te verzamelen nooit bedoeld voor binnenlands gebruik, maar intussen is het al wel meer dan tien jaar actief. Het programma is zo immens dat het een "Orwelliaanse staat" kan creëren.

Binney legt in het interview vervolgens uit hoe het programma in zijn werk gaat. De software kan alles onderscheppen, of het nu sms'jes, telefoongesprekken of e-mails zijn. Op basis daarvan worden automatisch profielen gebouwd van elke persoon die in de tekst of het gesprek voorkomt. Mede daarvoor bouwt de NSA momenteel een opslagcentrum voor data met een kostplaatje van twee miljard dollar. Het datacentrum is groter dan wat technologiereuzen Google of Apple ooit hebben gebouwd, en kan tot 100 jaar aan communicatie opslaan

Bron

Bewezen: cannabis tast het IQ van jongeren aan

Jongeren onder de achttien die regelmatig cannabis roken, lopen meer risico op permanente schade aan hun intelligentie, hun aandachtsspanne en hun geheugen dan volwassen gebruikers, zo toont een nieuwe studie aan. Het langetermijnonderzoek, dat bijna vier decennia omslaat, bewijst dat wiet een meer schadelijk effect heeft op jonge hersenen dan op die van volwassenen.

Jongeren die jaren cannabis roken, riskeren een beduidende en onomkeerbare daling van hun intelligentiequotiënt.

De internationale studie onderzocht meer dan duizend personen in Nieuw-Zeeland van hun geboorte tot hun 38ste levensjaar. Zowat 5 procent van de groep gebruikte tijdens de adolescentie minstens één keer per week cannabis.

Leeftijd van eerste joint doorslaggevend
Tussen hun 13de en 38ste kregen alle leden van de groep psychologische tests. Daaruit bleek dat het IQ van zij die tijdens hun tienerjaren gewoontegebruikers waren met gemiddeld 8 punten was gezakt. Stoppen met blowen maakte daarbij weinig verschil. Wat van doorslaggevend belang bleek, is de leeftijd waarop jongeren wiet begonnen te roken. Wie na zijn achttiende begon te roken, had niet dezelfde IQ-daling.

Vier keer per week
Rekening houdend met andere factoren zoals afhankelijkheid van alcohol of tabak of andere drugs, en het aantal jaren opleiding, stelden de onderzoekers vast dat zij die persistent cannabis gebruikten hun IQ achteruit zagen gaan. Met 'persistent' bedoelen de onderzoekers minstens vier keer per week, vanaf de tienerjaren tot in hun dertiger jaren.


New Orleans evacueert duizenden inwoners voor orkaan Isaac

De tropische storm Isaac is zich aan het ontwikkelen tot een orkaan en zal zelfs eentje van categorie 2 zijn wanneer hij woensdag aan land gaat in de buurt van New Orleans. Het is de eerste keer in de zeven jaar na Katrina dat de stad een storm van dit kaliber over zich heen gaat krijgen, de noodtoestand is afgekondigd en en er is al begonnen met grootscheepse evacuaties.

In Florida zitten ondertussen tienduizenden vliegtuigreizigers vast nadat door de storm gisteren bijna duizend vluchten werden geschrapt, maar doordat de storm zich westwaarts beweegt, zouden de meeste vluchten vandaag wel hervat kunnen worden.

Volgens het National Hurricane Center gaat Isaac woensdag - en da's dan exact zeven jaar na Katrina - aan land ergens tussen Morgan City in Lousiana en Destin in Florida. Dat zal gepaard gaan met wind met snelheden tussen 154 en 177 kilometer per uur.Bigfoot-imitator doodgereden op snelweg

Een 44-jarige Amerikaan in de staat Montana die gehuld in een camouflagepak de snelweg op was gelopen omdat hij zich wilde voordoen als Bigfoot, is door twee verschillende automobilisten aangereden. Daarbij kwam de Bigfoot-imitator om het leven.

Volgens de politie wilde het slachtoffer dat passerende automobilisten alarm zouden slaan omdat ze Bigfoot hadden gezien, het aapachtige beest dat volgens de overlevering in bossen in Noord-Amerika zou leven. Hij had zichzelf daartoe in een zogeheten ghillie gehesen, een in de jacht en door militairen gebruikt camouflagepak dat lijkt te bestaan uit bladeren en takken.

Het ongeval deed zich zondagavond voor op Highway 93 bij de plaats Kalispell. Het late tijdstip in combinatie met zijn kleding zorgde er mogelijk voor dat de automobilisten de man niet eens hebben opgemerkt, aldus de politie.

Het motief van de man kwam volgens de politie naar voren tijdens gesprekken met vrienden. Uit nader onderzoek moet blijken of er ook alcohol in het spel was.

Bron

'Explosief mengsel' in woningen Utrecht na gaslek

De brandweer heeft bij verschillende voordeuren van huizen aan de Utrechtse Amsterdamsestraatweg een 'explosief mengsel' gemeten na een groot gaslek. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer. Zo'n 100 woningen en een kinderdagverblijf zijn dinsdagmiddag ontruimd vanwege het lek.

De evacués zijn opgevangen in een sporthal in de nabijgelegen wijk Zuilen. Het lek werd aan het einde van de middag veroorzaakt door graafwerkzaamheden. De woordvoerder kon niet precies zeggen wat voor werkzaamheden het waren en welke aannemer daarmee bezig was. Netbeheerder Stedin is bezig het lek te dichten.

Ongeveer 200 evacués zullen vermoedelijk een flink deel van de avond moeten wachten, voordat ze kunnen terugkeren naar hun woningen. Eerst moet het gaslek dicht, daarna moet per woning worden gekeken of er nog gevaar is. Waar nodig moeten de woningen worden geventileerd, voordat de bewoners terug kunnen keren.

De Amsterdamsestraatweg, een belangrijke verkeersader in de stad, is afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid

Bron

maandag 27 augustus 2012

Noodtoestand in zuiden VS vanwege storm

Vanwege de naderende tropische storm Isaac is, na Florida en Louisiana, ook in de Amerikaanse staten Mississippi en Alabama de noodtoestand uitgeroepen. Dat hebben de gouverneurs van de zuidelijk gelegen staten zondag bekendgemaakt.

Als de noodtoestand is afgekondigd, kan de overheid eenvoudiger voorzorgsmaatregelen treffen en hulp bieden.

De vrees is dat de tropische storm op zee, in de Golf van Mexico ten zuidwesten van Florida, aanwakkert tot orkaankracht. Maandagavond (plaatselijke tijd) zullen zich aan de kust de eerste verschijnselen voordoen in de vorm van een sterk toenemende windkracht. Meteorologen zeggen dat het moeilijk te voorspellen is waar Isaac aan land komt.

Katrina
Komende woensdag is het zeven jaar geleden dat dezelfde zuidelijke staten werden getroffen door de orkaan Katrina. Die groeide uit tot een van de verwoestendste orkanen in de geschiedenis. Daarbij vielen ten minste 1836 doden. De materiële schade werd becijferd op 81 miljard dollar.

Bron
Lees ook: Negentien doden en zes vermisten in Haïti door tropische storm Isaac

Grieken sleuren migrant door de straten

Een racistisch incident heeft de inwoners van het Griekse schiereiland Peloponnesos geschokt. Twee mannen hebben het hoofd van een Egyptenaar in het zijraampje van hun auto geklemd en hem zo 1 kilometer lang door de straten gesleept, aldus de politie.

Ooggetuigen in het stadje Nea Manolada alarmeerden de politie en een ambulance. De 22-jarige Egyptenaar is volgens artsen buiten levensgevaar.

De politie heeft een 35-jarige Griek opgepakt, de ander wordt gezocht. In Griekenland, dat al vijf jaar in recessie verkeert, laait het racisme de laatste tijd op.

Bron

Unilever bereidt zich voor op terugkeer van armoede

Het Brits-Nederlandse consumentengoederenconcern Unilever ziet de armoede terugkeren in Europa en moet bijgevolg zijn strategie daarop afstemmen. Dat zegt de Unilever-topman voor Europa, Jan Zijderveld, in een interview met de Financial Times Deutschland.

'Als een Spanjaard nu gemiddeld 17 euro uitgeeft bij de boodschappen, kan ik hem geen wasmiddel verkopen dat de helft van zijn budget kost', geeft Zijderveld als voorbeeld.

Unilever wil daarom in Europa methodes toepassen die het met succes in Azië toepast. 'In Indonesië bijvoorbeeld verkopen we individuele doses shampoo voor slechts 2 à 3 cent, en toch verdienen we er geld.'

Zo verkoopt Unilever nu in Spanje wasmiddel in kleine verpakkingen die maar voor een vijftal wasbeurten dienen. In Griekenland biedt het concern mayonaise en aardappelpuree aan in kleine verpakkingen.

Bron

Papegaai zet politie op verkeerde been

De politie in Rome is zondag met spoed uitgerukt na een telefoontje van een buurvrouw over een eenzaam kind dat in nood verkeerde en steeds 'mama, mama' riep. Bij aankomst vonden de agenten echter geen angstig kind, maar een welbespraakte papegaai, aldus het Italiaanse persbureau Ansa.

De verbaasde bewoner vertelde dat zijn papegaai niet alleen mooi kon fluiten, maar ook 'mama' kan zeggen met de stem van een klein kind.

Bron

zondag 26 augustus 2012

Verpleegster gooit per ongeluk donornier weg

Een man had, bij leven, zijn nier geschonken om ze over te planten bij zijn oudere zus. Een onoplettende verpleegster gooide in de opratiezaal het orgaan evenwel in de container met medisch afval.

Menselijke fout
Artsen probeerden gedurende twee uur de nier nog te 'redden', maar dat bleek een hopeloze zaak. De directie van het University of Toledo Medical Center heeft het over een menselijke fout en ontsloeg de verpleegster. Ook haar overste werd de laan uitgestuurd.

Uiteraard kon de transplantatie van de nier niet doorgaan. Het is niet bekend hoe het gesteld is met de gezondheidstoestand van de patiënte die het orgaan van haar broer in ontvangst moest nemen.

Bron

Mysterieus Noors pakketje na eeuw geopend

Een verzegeld pakketje uit de Noorse stad Sel dat al 100 jaar ongeopend bleef, is zojuist uitgepakt. De inhoud was vooral van historische waarde. Krantenknipsels, een sjerp van de koning, telegrammen en protocollen uit de vorige eeuw werden uit het pakket gehaald. Tot grote vreugde van de museumdirecteur, die het pakketje opende, maar de zaal vol met mensen bleef enigszins vertwijfeld achter.

De allereerste burgemeester van Sel, Johan Nygaard, stelde het pakket samen in 1912 en plakte het dicht. Op het pakket schreef hij dat het pas geopend mag worden in 2012. Het pakketje woog iets meer dan drie kilo, was 40 centimeter breed en 28 centimeter lang en heeft de Eerste en Tweede Wereldoorlog overleefd doordat het al die tijd in archieven en kluizen zat opgeborgen.

Vooraf had niemand een idee wat er in het pakket zou kunnen zitten. "We hebben geen idee wat erin zit. Het is ontzettend spannend! Er kunnen historische documenten in zitten, of de 'Blue Star'-diamant die bij het zinken van Titanic verloren is gegaan", zegt museumdirecuter Voldheim tegen de Noorse krant VG Nett

Bron