Translate

zaterdag 4 augustus 2012

Enorm gat in grond slokt man op

Het zal je maar overkomen. Je wandelt nietsvermoedend door de stad tot plots zonder enige waarschuwing de grond onder je voeten wegzakt. Dit overkwam een onfortuinlijke man in Taiwan. Hij stierf ter plekke.

Bewakingsbeelden legden het verschrikkelijke moment vast waarop de man door de aarde werd opgeslokt. Het gat werd vermoedelijk veroorzaakt door taifoen Saolo die het eiland nu al een tijdje teistert met hevige regen. Het overstromingswater van een nabije rivier heeft de fundamenten van de weg aangetast, luidt het
Bron

Amerikaan eist dat zijn doodstraf wordt uitgevoerd, en krijgt gelijk

Een rechtbank in de Verenigde Staten heeft een ter dood veroordeelde moordenaar die eiste dat zijn straf wordt uitgevoerd in het gelijk gesteld. De veroordeelde zit vast in de staat Oregon, waar de gouverneur vorig jaar de uitvoering van doodstraffen opschortte.

De 50-jarige gevangene wil voorkomen dat hij nog jaren in onzekerheid blijft leven. Zijn advocaat voerde aan dat de opschorting van de doodstraf weliswaar voor onbepaalde tijd is, maar niet permanent. Daarnaast weigert de man 'een pion te worden in de campagne van de gouverneur om de doodstraf af te schaffen'.

De rechter bepaalde vrijdag dat de man 'het recht heeft om de opschorting te verwerpen'. Als dat vonnis standhoudt, moet hij alsnog geëxecuteerd worden. Gouverneur John Kitzhaber, die vindt dat de doodstraf moreel verwerpelijk is, gaat in beroep tegen de uitspraak. 'We vertrouwen erop dat de autoriteit van de gouverneur stand zal houden', zei zijn woordvoerster.

Bron

'Mekkerende' Rutte in EU bestempeld als 'bange premier'

Het geduld in Europa met het eurosceptische Nederland is op. Verlies aan macht en geld dreigt als een ommekeer uitblijft na de verkiezingen. 'Het probleem is niet dat Nederland dwarsligt, het probleem is dat Nederland bijna altijd dwarsligt.' De boosheid in de Brusselse wandelgangen treft de premier en de ministers.


Diplomaten en ambtenaren benadrukken eensgezind: het is op het hoogste niveau dat de goede reputatie van Nederland wordt vernietigd, dat schrijft de correspondent in Brussel van De Volksrant vandaag. Hij baseert zijn verhaal op gesprekken met ambassadeurs, gewone diplomaten en EU-ambtenaren van uiteenlopende lidstaten, waaronder ook Nederland zelf. Dit deden zij op basis van anonimiteit, omdat er binnenkort weer moet worden onderhandeld met Rutte en diens mannen.


vrijdag 3 augustus 2012

Duits paar compleet door het lint na waterballon op auto

Een waterballonnetje was er gisteravond de oorzaak van dat een Duits echtpaar achter de tralies belandde op het politiebureau in Breukelen, aldus de politie vrijdag.

Een jongetje gooide per ongeluk een waterballon tegen de auto van de 42-jarige Duitser. Die stapte uit, greep het jongetje in zijn nek, gooide hem op de grond, scheurde zijn T-shirt kapot, gooide een emmer water over hem heen en bekogelde hem ten slotte met de emmer.

Het jongetje en zijn vriendjes alarmeerden hun ouders. Die troffen de man in het dorp, hielden hem vast en belden de politie. Toen die arriveerde, verzette de Duitser en zijn vrouw zich hevig, maar de man werd toch afgevoerd naar het bureau.

De vrouw eiste haar man te spreken. Dat mocht niet, waarop ze naar buiten liep om met een baksteen een ruit in te gooien. Toen zij daarvoor ook werd opgepakt, beet ze een agent in zijn arm.

Bron

4 kinderen gedood door Haïtiaanse toverdokter

In Haïti zijn vier kinderen omgebracht toen hun moeder hen voor een geheimzinnige ziekte liet behandelen door een toverdokter. De toverdokter had de moeder wijsgemaakt dat haar kroost bezeten was door boze geesten.

De kinderen, in leeftijd variërend van 15 maanden tot 7 jaar, zijn door de toverdokter en zijn broer doodgeslagen. Het gaat om drie meisjes en een jongen.

De lijkjes werden gevonden in het bed van hun moeder. De daders zijn voortvluchtig.

Ongeveer de helft van de bevolking van Haïti doet aan voodoo-praktijken, wat ook het geloof in boze geesten inhoudt

Bron

Zonnebankmoeder stopt met zonnen en voelt zich 'bleek'

Patricia Krentcil gaat niet langer door het leven als de 'zonnebankmoeder'. De Amerikaanse is afgekickt van het overmatige zonnebankgebruik en ziet er nu stukken gezonder uit. Al voelt ze zich wel 'raar en bleek'.

Krentcil werd een veelbesproken onderwerp in de Amerikaanse media toen bleek dat ze haar 6-jarige dochter had meegenomen naar de zonnestudio. De obsessie van de vrouw zorgde ervoor dat het meisje brandwonden opliep.

De Amerikaanse werd verbannen van de zonnestudio's in haar woongebied. Magazine In Touch daagde Krentcil uit om een maand lang niet onder de zonnebank te gaan liggen en dat zorgde voor resultaat. Krentcil is afgekickt maar mist het zonnen wel. 'Vooral die eerste paar minuten als je onder het warme licht ligt', laat ze los aan In Touch.

Het magazine vreest echter dat het niet lang meer duurt voordat de zonnebankmoeder weer toegeeft aan haar obsessie. Gemeld wordt dat ze nog steeds zelfbruiner gebruikt en Krentcil doet de uitspraak dat 'niets voor eeuwig is'.

Bron

Linda Huiskamp onschuldig aan roekeloos rijden

Een Australische jury heeft vrijdag geoordeeld dat de 26-jarige Nederlandse backpacktoeriste Linda Huiskamp niet schuldig is aan dood door schuld. Dat heeft de stiefmoeder van de vrouw vrijdag gezegd.

 Linda Huiskamp (L.) en haar vriendin Susanne die bij het ongeluk omkwam. (zie bron)

De vrouw uit Culemborg moest zich voor de rechtbank in Esperance verantwoorden voor roekeloos rijden, met een dodelijk ongeval tot gevolg. De Culemborgse was op rondreis door Australië. Zij reisde met een auto door het land in gezelschap van een 20-jarige Nederlandse.

Tegen de NOS reageerde Huiskamp geëmotioneerd: 'Eindelijk is het afgelopen, nu zo snel mogelijk naar huis.' Ook haar vader Gerrit Huiskamp barstte in tranen uit toen hij het vonnis hoorde. 'Ik heb Mylene (de moeder van het gezin waar Linda heeft gewoond) een zoen gegeven, maar ik vergat helemaal dat ik nu ook gewoon naar Linda toe kon lopen.'Rots verplettert auto vlak nadat bestuurster uitstapt

Een Duitse vrouw is op het nippertje aan de dood ontsnapt. Enkele seconden nadat ze uit haar wagen stapte, viel er een rots op haar voertuig. De vierwieler is goed voor de schroothoop.

Volgens Mirko Steffl van de politie in Freiburg heeft ze wel erg veel geluk gehad. 'Ze had net haar wagen geparkeerd toen plots een rots naar beneden denderde. Ze hoorde een hevig lawaai en een fractie later lag de steen op haar wagen.'

De vrouw liep wel enkele lichte verwondingen op door rondvliegende brokstukken. Haar VW Lupo is onherstelbaar. Twee andere wagens raakten ook beschadigd daar op de parking in Breisach am Rhein in het Zwarte Woud.

Bron zie foto

donderdag 2 augustus 2012

Zodra de Mayakalender afloopt, moet Coca-Cola weg uit Bolivia

Als de Maya-kalender over enkele maanden afloopt, zal het einde der tijden niet aanbreken, maar wat betreft de Boliviaanse regering valt dan wel het gordijn voor het kapitalisme. Daarom wordt Coca-Cola vanaf dat moment verboden in Bolivia.
'Op 21 december wordt het einde ingeluid van egoïsme en verdeeldheid. 21 december is het einde van Coca-Cola', verklaarde de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken David Choquehuanca. 'De planeten zullen voor het eerst in 26.000 jaar op een lijn staan, en dat is het begin van een tijdperk van gelijkheid', citeerde de Venezolaanse krant El Periodiquito de minister.

De Boliviaanse president Evo Morales heeft er vorige maand voor gepleit om het eten van coca-bladeren, waar cocaïne van wordt gemaakt, weer te legaliseren. De bladeren zijn in 1961 door de Verenigde Naties op de lijst van verboden verdovende middelen gezet, samen met cocaïne, morfine en opium

Bron

In Bhutan mogen kippen niet meer in kooien

Bhutan heeft donderdag een verbod uitgevaardigd op het houden van kippen in kooien. Volgens de regering van het Centraal-Aziatische koninkrijkje is de praktijk niet verenigbaar met de boeddhistische filosofie. De mens pakt immers al de eieren af van de vogels.
Bhutan staat erom bekend dat het de ontwikkeling van het land niet meet in termen van het bruto nationaal product, maar van het bruto sociaal geluk. Daarbij gaat het niet alleen om economische factoren, maar ook om duurzame ontwikkeling, geestelijk welzijn en culturele identiteit.

De meeste van de 740.000 inwoners van het geïsoleerde koninkrijk in de Himalaya zijn kleine boeren. Officieel behoort het land tot de minst ontwikkelde landen ter wereld.

Naast kippen profiteren ook kalkoenen, eenden, ganzen en parelhoenders van de maatregel.

Bron

Slang in cockpit: piloot maakt rechtsomkeert

Een Australische piloot keerde dinsdag subiet zijn toestel om toen hij in de cockpit een slang aantrof. Het dier had zich verschanst achter het dashboard.
De piloot, die een vrachtvlucht uitvoerde in de deelstaat Northern Territory, besloot onmiddellijk terug te keren. Hij nam contact op met de luchtverkeersleiding en zei dat zich een slang aan boord bevond.

Radioverkeer werd bemoeilijkt doordat de slang zijn kop af en toe liet zien bij de knop die de piloot moest indrukken om met de verkeerstoren te kunnen praten.

Na terugkeer in de stad Darwin is vergeefs geprobeerd het dier op te sporen. Het wordt nu met aas gelokt. Tot dat is gelukt, moet het vliegtuig aan de grond blijven.\

Bron

Vogel slaat gat in vliegende Boeing

Een grote vogel botste op een Boeing van United Airlines toen het vliegtuig dinsdagochtend de landing inzette op de luchthaven van Denver. De piloot, die nauwelijks tijd had om van het incident te bekomen, kon het toestel ondanks een groot gapend gat in de neus veilig aan de grond zetten. De 151 passagiers bleven ongedeerd.
De piloten waren er zich onmiddellijk van bewust dat het vliegtuig in botsing was gekomen met een vogel en lieten de controletoren weten dat er zich een noodsituatie aandiende, aldus de Daily Mail. Vrij snel werd duidelijk dat het toestel grote schade had opgelopen aan de neus, de snelheidsindicatoren en de horizontale stabilisator.

Geluk
Luchtvaartexpert Steve Cowell aan ABC7: 'Het is een geluk bij een ongeluk dat het dier slechts de neus van het toestel geraakt heeft aangezien daar geen vitale elektronische apparatuur zit.'

Deskundigen vermoeden dat het om een gans ging maar de resten van de vogel moeten nog onderzocht worden om dit te bevestigen.

De toename van het aantal botsingen met dieren is opmerkelijk. In 1990 werden er 1.793 gevallen geregistreerd, terwijl er in 2010 al sprake was van 9.622 incidenten. Het overgrote deel van de aanvaringen vond plaats tijdens het opstijgen of landen.

Bron bekijk de foto

Kind (8) berooft Haagse juwelier

Een juwelier op de Gouverneurlaan in het Haagse Laakkwartier is afgelopen vrijdag beroofd door een 8-jarig jongetje. Door middel van een geplande afleidingsmanoeuvre wist het jongetje 10.000 euro aan juwelen buit te maken.
Dat meldt Omroep West. Een 27-jarige vrouw en een 25-jarige man kwamen met het jongetje in een kinderwagen de juwelierszaak binnen. De twee volwassenen spraken met de juwelier, terwijl het kind door de winkel liep. Toen ze vertrokken, bleek dat het jongetje voor 10.000 euro aan juwelen in de kinderwagen had geladen.

De politie arresteerden de dieven, toen ze de sieraden probeerden te verkopen aan een andere juwelier. De 8-jarige dief is overgedragen aan Jeugdzorg. Het volwassen stel zit nog vast.

Bron

dinsdag 31 juli 2012

Chinese vrouw (88) redde 30 bij vuil gedumpte baby's

Een 88-jarige vrouw uit China wordt bejubeld nadat details naar buiten zijn gekomen over hoe zij door de jaren heen in totaal 30 kinderen bij het vuil vandaan haalde en deels zelf opvoedde.

Ze vond de achtergelaten kinderen in de verlaten straten van de stad Jinhua, meldt The Daily Mail. Lou Xiayoing zwierf daar vaak rond, op zoek naar vuil om te verzamelen en te recyclen. De inmiddels hoogbejaarde vrouw, die kampt met nierfalen, had zich ooit voorgenomen om nooit een kind achter te laten dat in het vuil lag.

Samen met haar man Li Zin hield ze zelf vier van de kinderen. De andere baby's gaf ze door aan vrienden en familie zodat ze daar een nieuw leven konden beginnen. Haar jongste zoon Zhang Qilin, nu 7, vond ze in een prullenbak toen ze 82 was. 'Ook al werd ik oud, ik kon hem niet negeren en laten sterven in het afval. Hij zag er zo lief en behoeftig uit. Ik moest hem wel met me meenemen naar huis', verklaart de vrouw.

Zeldzaam en kostbaar
Ze vervolgt: 'Ik nam hem mee naar ons huis, een klein, bescheiden huisje op het platteland, en verzorgde hem zodat hij weer fit was. Nu is hij een bloeiende kleine jongen, gelukkig en gezond'. De oudere gevonden kinderen letten op het jongetje, dat is vernoemd naar het Chinese woord voor zeldzaam en kostbaar.


Fotobewijs: vlaggen op de maan staan nog steeds in de grond

Veertig jaar geleden plantten astronauten Neil Armstrong en Edwin 'Buzz' Aldrin als eerste mannen op de maan de Amerikaanse vlag. Vervolgens werden nog vijf vlaggen in de maan geplant tijdens het Apolloprogramma. En nu blijkt dat vijf van deze vlaggen nog steeds fier omhoog staan, behalve de eerste vlag.

Dat blijkt uit zeer gedetailleerde beelden van het Amerikaanse ruimteagentschap Nasa.

Tijdens verschillende Apollo-missies tussen 1969 en 1972 werden zes Amerikaanse vlaggen op de maan geplant. Uit de beelden die de Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) nam, blijkt dat op vijf landingssites de vlaggen nog altijd rechtstaan en een schaduw werpen op het maanoppervlak.

Alleen waar de Apollo 11 landde in 1969 staat de vlag niet meer recht. Die conclusie bevestigt de bewering van astronaut Buzz Aldrin dat de vlag werd omvergeblazen door de motoren van de Apollo 11 toen die opsteeg van op de maan.

'Ik was erg verbaasd dat de vlaggen de ultraviolette stralen en de ruwe temperaturen aan het maanoppervlak hebben overleefd. De vraag is in welke toestand ze zich nu bevinden. Mogelijk zijn de kleuren enigszins vervaagd', aldus wetenschapper Mark Robinson, die de LROC-beelden analyseerde.

Bron bekijk de foto

Backpacker voor rechter na dodelijk ongeluk

Maximaal tien jaar cel hangt Linda Huiskamp boven het hoofd voor het veroorzaken van een ongeval waarbij haar vriendin Susanne van der Schoot het leven liet. Het tragische einde van wat een mooie backpackvakantie moest worden. Gisteren begon het proces, meldt het AD.

'Not guilty.' Twaalf net geïnstalleerde juryleden hoorden gisteren in de Australische stad Esperance de Nederlandse Linda Huiskamp (26) verklaren dat ze niet schuldig is aan roekeloos rijgedrag met een dodelijk ongeval als gevolg. De crash op 3 april waarbij de jonge vrouw uit Culemborg betrokken was, kostte haar reisvriendin Susanne van der Schoot (20) het leven. De droomreis veranderde in één klap in een nachtmerrie.

Ongeluk
Huiskamp, een jaar aan het backpacken in Australië, zat op die fatale dag achter het stuur van een Subaru Wagon. Zij draaide de auto de South Coast Highway op, met naast haar Susanne van der Schoot uit Vorden. In het vliegtuig naar Australië waren de twee bevriend geraakt.Tony Blair roept Duitsland op euro te redden

De voormalige Britse premier Tony Blair roept Duitsland op om de euro te redden, zelfs als daarvoor onaangename compromissen nodig zijn. Dat laat hij weten in Bild, het meest gelezen dagblad van Europa.


Blair omschrijft de crisis in de eurozone als 'een nieuwe ervaring, die je het best kunt vergelijken met die van de jaren dertig. Alle alternatieven zijn onaangenaam. Maar het beste alternatief voor Europa, en vooral voor Duitsland, is om de euro te redden.' De Britse oud-premier zegt dat het nu opgeven van de euro 'rampzalig' zou zijn, 'niet alleen op politiek, maar ook op economisch vlak'.

Geen andere keuze
Blair erkent dat er veel gevraagd wordt van Duitsland. Het land 'moet de reddingsmechanismes financieren, een hogere inflatie aanvaarden en zich garant stellen voor de schulden van landen die de noodzakelijke hervormingen niet hebben doorgevoerd'. Volgens Blair heeft Duitsland geen andere keuze dan een zekere verdeling van de schulden te aanvaarden, terwijl de crisislanden hervormingen zullen moeten doorvoeren volgens een precieze en realistische kalender.

Eurosceptici
De Duitse publieke opinie staat grotendeels vijandig tegenover de maatregelen die werden genomen voor het steunen van landen in moeilijkheden, zoals Griekenland, Portugal en Spanje. Met provocerende artikelen schaart Bild zich regelmatig aan de kant van de eurosceptici. Volgens een peiling van het Duitse dagblad denkt 51 procent van de Duitsers dat de grootste economie van de eurozone er beter aan toe zou zijn zonder de euro (29 procent denkt het tegenovergestelde) en vindt 71 procent dat Griekenland uit de eurozone moet als het zijn bezuinigingstoezeggingen niet nakomt.

Bron

'Arme' Grieken schrijven miljarden over naar buitenland

Heel wat op papier arme Grieken hebben in werkelijkheid enorme bedragen in veiligheid gebracht op buitenlandse rekeningen, schrijft de Griekse krant Ta Nea. Het meest frappante geval is dat van een man die bij zijn belastingaangifte nul euro inkomen aangaf, maar wel 25 miljoen euro overschreef naar buitenlandse rekeningen.

Volgens de krant, die zich baseert op een lijst die in het bezit is van de Griekse centrale bank, hebben in 2010 alleen al 731 Grieken een miljard euro overgeschreven naar het buitenland, onder meer naar Groot-Brittannië, Zwitserland en Cyprus. Daarvan verklaarden er 403 geen inkomen te hebben.

Bron

Eigen tweeling sleept Justine Pelmelay voor rechter

Waar Justine Pelmelay (53) wekenlang voor vreesde, is realiteit geworden. Haar 19-jarige tweeling, zoon Quincy en dochter Gingy, heeft de zangeres voor de rechter gesleept. De kinderen beschuldigen Justine ervan dat ze haar zorgplicht als moeder niet nakomt.

Ik heb mijn kinderen zó veel gegeven en misschien wel te veel verwend. Ik hoef geen dankjewel, maar ik had meer begrip verwacht

Begin september treft Justine Pelmelay haar bloedeigen tweeling in de rechtszaal. 'Het is te vreselijk voor woorden,'' zegt een aangeslagen Justine Pelmelay in het AD. 'Als moeder hoop je altijd naast je kinderen te kunnen blijven staan en niet lijnrecht tegenover elkaar als vijanden.'Microsoft stopt met Hotmail

Microsoft stopt volgend jaar met de online e-maildienst Hotmail. In plaats daarvan komt het bedrijf met een vernieuwde Facebook-vriendelijke versie van zijn Outlook-mailprogramma. Dinsdag presenteerde het bedrijf het nieuwe Outlook.com.

's-Werelds grootste softwarebedrijf hoopt met de omschakeling het verloren marktaandeel op Google's snelgroeiende Gmail te keren.

Microsoft denkt voordeel te trekken van zijn merk Outlook, dat in het Officepakket al een veelgebruikt mailprogramma in het zakelijk verkeer is. De nieuwe versie van Outlook krijgt een nieuw uiterlijk, links met sociale media en toepassingen om junkmail tegen te gaan.

Bron

maandag 30 juli 2012

'Vader trekt debuterende judoka terug om hoofddoek'

Het historische debuut van de Saudische judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani, die zonder hoofddoek zou deelnemen aan de Olympische Spelen, lijkt in het water te vallen. Haar vader dreigt om haar terug te trekken van het toernooi, omdat hij zijn dochter zonder hajib niet deel wil laten nemen. Dat zei hij vandaag tegen de krant Al Watan.

De judobond had eerder al aangegeven dat Shaherkani met hoofddoek niet mee zou mogen doen, omdat ze dan een blessure riskeert. Het IOC gaat nu met beide partijen in gesprek. In Saudi-Arabië is flinke ophef ontstaan over de deelname van de judoka, met name in conservatieve kringen.

Bron
Lees ook: Saudische judoka mag aantreden met hoofddoek

Jongetjes gewond door bliksem in Stolwijk

Een tweeling van 8 jaar is licht gewond geraakt door een blikseminslag op een boerencamping in Stolwijk (Zuid-Holland). Dat heeft de politie vanochtend gemeld.

De jongetjes zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Ze raakten rond half vijf gewond door rondvliegend koperdraad, liet een woordvoerder weten. Dat gebeurde toen toen de bliksem insloeg en een ondergrondse elektriciteitskabel naar boven kwam. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk. Stolwijk werd afgelopen nacht getroffen door een zware onweersbui.

Een van de jongetjes kreeg stukjes koper in zijn borst en gezicht. Artsen waren rond 9 uur nog bezig de stukjes te verwijderen. Zijn broertje raakte gewond aan zijn rug, maar was 's ochtends al weer op de been.

Bron

Bioscoopschutter Holmes aangeklaagd voor moorden

Aanklagers in het Amerikaanse Colorado hebben bioscoopschutter James Holmes aangeklaagd voor 12 moorden met voorbedachten rade. Verder achten zij hem schuldig aan 116 pogingen tot moord in een van de ergste schietpartijen uit de Amerikaanse geschiedenis.

Ook houden de aanklagers Holmes verantwoordelijk voor het bezit van een explosief. De officieren van justitie zeiden zeker nog enkele weken nodig te hebben om te beslissen of ze de doodstraf gaan eisen. Sinds 1976 is in Colorado één keer de doodstraf ten uitvoer gelegd.

Holmes schoot op 20 juli in een bioscoop in de stad Aurora 12 mensen dood tijdens de eerste vertoning van de nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises. Van de bezoekers raakten er 58 zwaargewond toen Holmes in een uitverkochte zaal willekeurig om zich heen begon te schieten.

Bron
Lees ook: Bioscoopschutter opgenomen na 'zelfmoordpoging'

Ufo vliegt boven openingsceremonie

Nog nooit keken er zoveel mensen naar de openingsceremonie van een Olympische Spelen als afgelopen vrijdag. Tijdens het vuurwerk waarmee de ceremonie werd afgesloten lijken zelfs buitenaardse kijkers te zijn waargenomen.

Een kijker van Sky News ontdekte de ufo en plaatste een video ervan op YouTube. Hij zegt de schotel ook gespot te hebben in een nieuwsprogramma van de BBC.

De Britse Alien Disclosure Group onderzocht de beelden en meent te kunnen zeggen dat het zeker niet om een zeppelin, helikopter of een drone gaat.Bron

zondag 29 juli 2012

Onderzoek: eetgedrag heeft meer invloed op overgewicht dan beweging

Te veel eten heeft een grotere invloed op de toename van obesitas onder westerlingen dan te weinig bewegen. Het aantal calorieën dat we nodig hebben, is namelijk een vaste menselijke eigenschap.

Tot die aanwijzing komen wetenschappers naar aanleiding van een studie naar de Hadza-stam, een etnische groepering die al duizenden - en mogelijk zelfs tienduizenden - jaren in Tanzania leeft als traditionele jagers-verzamelaars. De BBC schrijft er vandaag over.

Levensstijl
De Westerse levensstijl wordt algemeen aangewezen als veroorzaker van overgewicht en obesitas. Verschillende factoren hebben invloed, zoals grotere porties voedsel, een hoger suiker- en vetgehalte, en een zittend bestaan waar auto's en machines een groot deel van het werk hebben overgenomen. Maar over de verhouding waarin te veel eten en te weinig bewegen overgewicht veroorzaken, bestaat geen consensus.

Met behulp van de Hadza-stam hebben de onderzoekers nu de stelling onderzocht dat minder beweging meer invloed zou hebben dan het eetgedrag. De stam werd voor het onderzoek beschouwd als rolmodel voor de levensstijl die mensen duizenden jaren geleden als jager-verzamelaars aanhielden. De wetenschappers maten het energieverbruik bij 30 mannelijke en vrouwelijke stamleden van tussen de 18 en de 75 jaar oud.


'Stop vergoeding dure medicijnen'

Het College voor Zorgverzekeringen wil stoppen met het vergoeden van dure medicijnen voor enkele zeldzame ziekten. Dat staat in conceptadviezen aan de minister van Volksgezondheid die in handen zijn van de NOS.

Het gaat om middelen die levenslang gebruikt worden door patiënten met de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry. Bij beide ziekten maken de patiënten bepaalde enzymen onvoldoende aan.

Op jaarbasis kost de behandeling voor een patiënt met Pompe tussen de 400.000 en 700.000 euro. Die voor iemand met Fabry zo'n 200.000 euro.

Bron
Lees ook: 'Verzekeraar vergoedt medicatie ziekte van Fabry en Pompe wel'

Amerikaan krijgt 6.500 dollar boete voor bezoek aan Cuba

Zachary Sanders (38) uit New York reisde veertien jaar geleden - hij was toen 23 - zonder toestemming naar Cuba. Sanders was leraar Engels in Mexico en besloot een paar weken in Cuba te gaan kijken 'hoe een socialistisch land in de praktijk werkt'. Hij benadrukt dat hij "geen illusies had" en "geen aanhanger is van de Cubaanse regering".

De Amerikaanse overheid klaagde Sanders aan omdat hij niet over de nodige reisdocumenten beschikte, waarna een jarenlange juridische strijd ontstond. Gisteren viel het definitieve verdict: Sanders moet 6.500 dollar (5.275 euro) boete betalen.

De Verenigde Staten legt aan haar burgers beperkingen op inzake reizen naar Cuba, die kaderen in het vijftig jaar oude handelsembargo tegen het communistisch regime. De beperkingen en de mate waarin ze worden gecontroleerd en bestraft varieerde onder de verschillende Amerikaanse regeringen.Man vraagt in bordeel naar 'mooiste hoertje' en ziet zijn vrouw verschijnen

Drama in Kitale, Kenia. Een trucker, die na zijn zware dagtaak een bordeel binnenstapte en daar naar 'het beste van het beste' vroeg, zag tot zijn ontzetting zijn echtgenote verschijnen.

Het koppel werd vechtend de zaak uitgezet, tot grote hilariteit van de omstanders.

Volgens de verbouwereerde echtgenoot had zijn vrouw hem wijsgemaakt dat zij in een winkel werkte die 24 uur per dag open was.

Bron

Bioscoopschutter Aurora 'bezeten door demon'

De dader van de schietpartij in het Amerikaanse Aurora, waarbij onlangs 12 mensen omkwamen en 58 gewond raakten, 'is bezeten door een demon.' Dat suggereert een Amerikaanse katholieke priester.

'Was hij bezeten door een demon? Misschien. Het gebeurt', schrijft Dwight Longenecker uit Greenville uit South Carolina in een column op de religieuze website Patheos.

Na de schietpartij in de staat Colorado, waarbij 12 doden vielen, hebben religieuze leiders en publieke figuren al veel verhitte discussies veroorzaakt, door het suggereren van uiteenlopende verklaringen voor het bloedbad dat schutter James Holmes aanrichtte.

Zondeprobleem
De voormalige presidentskandidaat Mike Huckabee, een baptische predikant, gaf het 'zondeprobleem' van de Amerikanen de schuld. De Republikeinse politicus Louie Gohmert zei zelfs dat de schietpartij plaatsvond omdat bidden in het openbaar verboden is op publieke scholen. Hierdoor zouden de Amerikanen de 'beschermende hand' van God zijn kwijtgeraakt.

Meer voor de hand liggende oorzaken van de slachtpartij van Holmes, zoals een slechte jeugd, een mentale stoornis, sociale vervreemding, een extreme politieke of religieuze overtuiging, of blootstelling aan gewelddadige games, wees Longenecker van de hand. De echte schuldige, zo meent hij, is spiritueel en kwaadaardig.Duif explodeert in gezicht kind tijdens rit in achtbaan

Hoeveel pech kan je hebben? Vraag dat maar aan de 12-jarige Shane Matus. Toen het jongetje een rit maakte op een achtbaan in het pretpark Six Flags in de Amerikaanse stad Jackson kwam hij onzacht in aanraking met een duif.

Het onfortuinlijke kind had samen met zijn vriendje plaatsgenomen op een zitje vooraan van de Kingda Ka rollercoaster toen de vogel in zijn gezicht explodeerde. 'Ik wist eerst niet wat er gebeurde, vertelt Shane Matus aan NBC. 'Had iemand een bal naar me gegooid ofzo? Dan begon ik ineens veren uit mijn mond te spuwen en zag ik overal bloed. Het deed de eerste seconden enorm veel pijn. Ook de mensen achter me zaten onder de veren.'

'Net voor de botsing met de duif had ik mijn gezicht afgewend omdat ik ergens een autoalarm hoorde, anders had het dier me recht in het oog geraakt', aldus Shane. Het jongetje, dat meerdere kneuzingen en schrammen opliep, werd na de dolle rit afgevoerd naar het ziekenhuis.

Bron + video