Translate

zaterdag 16 juni 2012

Breivik opgesloten in cel, toerekeningsvatbaar of niet

Anders Behring Breivik zal sowieso opgesloten worden in de gevangenis, zelfs al blijkt hij ontoerekeningsvatbaar. Dat meldde de Noorse krant Verdens Gang (VG) vandaag op zijn website.

Geen enkele psychiatrische instelling wordt voldoende veilig geacht om Breivik op te vangen, moest hij ontoerekeningsvatbaar verklaard worden. In VG zegt viceminister van Gezondheis Robin Koss, dat een vleugel van de zwaar beveiligde gevangenis van Ila wordt omgebouwd tot psychiatrisch ziekenhuis. Breivik verblijft nu al in de gevangenis van Ila, in de buurt van Oslo, tot zijn zaak afgelopen is.

Nog geen eenduidigheid
Er is nog steeds geen eenduidigheid over de mentale toestand van de beschuldigde. Volgens een eerste psychiatrisch onderzoek is hij psychotisch, maar deze diagnose werd later tegengesproken. De medico-legale commissie had echter bezwaren rond de tegenexpertise, waardoor er nog steeds geen duidelijkheid is.

Als Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard wordt, kan hij levenslang geïnterneerd worden. Wordt hij strafrechtelijk verantwoordelijk gesteld, riskeert hij een gevangenisstraf van 21 jaar, die verlengd kan worden zolang hij gevaarlijk wordt geacht. Het vonnis volgt op 20 juli of 24 augustus.

Bron

China stuurt eerste vrouw de ruimte in

China heeft vandaag de bemande capsule Shenzhou-9 gelanceerd met aan boord de eerste Chinese astronaute. Het ruimtetuig vervoert de 33-jarige Liu Yang, Jing Haipeng en Liu Wang. Liu Yang is een vroegere pilote van de Chinese luchtmacht.

In de Goki-woestijn werd om 18.37 uur plaatselijke tijd (12.37 uur Belgische tijd) zoals voorzien een Lange Mars-2F draagraket gelanceerd met de Shenzou-9. "Ik ben het vaderland en het volk dankbaar", citeerden de Chinese staatsmedia haar reactie op het feit uitgekozen te zijn om de eerste Chinese vrouw in de ruimte te worden. "Ik ben vereerd in de ruimte te mogen vliegen namens honderden miljoenen vrouwelijke Chinese burgers."

Teresjkova
De Shenzhou-9 moet zich vastklinken aan het embryonale Chinese ruimtestation Tiangong-1 dat sinds september 2011 rondom de Aarde wentelt. In november meerde de onbemande Shenzhou-8 twee keer succesvol aan.

De Shenzhou-9 werd gelanceerd precies 49 jaar nadat de Russin Valentina Teresjkova de eerste vrouwelijke astronaute uit de geschiedenis werd. De vlucht van de voormalige textielarbeidster duurde van 16 tot 19 juni 1963. Daarna was ze officieel een heldin van de Sovjetunie.

Bron

Chinese krijgt doodstraf voor handel met 223 baby's

De 51-jarige Chinese Jiang Kaizhi is ter dood veroordeeld voor de handel met 223 baby's. De vrouw gaf leiding aan een netwerk met 35 helpers. Die kregen celstraffen van drie jaar tot levenslang.

De baby's werden ontvoerd en doorverkocht, jongens voor 3750 euro, meisjes voor 2500 euro. Op het Chinese platteland heerst een voorkeur voor jongens omdat die volgens de traditie voor bejaarde ouders moeten zorgen.

Bron

Dakloze man struikelt over zak geld en mag het houden

De dakloze Timothy Yost (46) uit Texas struikelde over een zak toen hij zijn voeten wilde wassen in de Colorado River. Hij bestudeerde de zak, schudde hem heen en weer en hoorde een rinkelend geluid. De zwerver zag dat er natte bankbiljetten en zuid-Afrikaanse munten in de zak zaten.

In januari toog Yost met zijn buit naar een lokale bank in de hoop zijn schat om te ruilen voor schone en droge dollarbiljetten, schrijft News.Yahoo.com. De bankbediende waarschuwde de politie, waarna de dakloze man de politie de plek moest wijzen waar hij de zak met geld vond.

Volgens de wet in Texas mag de vinder het geld houden als de rechtmatige eigenaar niet wordt gevonden of zich niet meldt binnen de daarvoor afgesproken termijn. Deze week werd besloten dat Yost het geld mag houden.

De man was zelf niet aanwezig bij de uitspraak, want hij zat in de gevangenis wegens openbare dronkenschap en het onrechtmatig betreden van privéterrein. Eerder liet hij weten van het geld als eerste een auto te kopen, omdat 'ik al zo lang loop.'

Bron
Kroonprins Nayef van Saudi-Arabië is vandaag overleden, heeft de staatstelevisie gemeld. Nayef was sinds 1975 ook minister van Binnenlandse Zaken in het belangrijke olieland.

Nayef bin Abdulaziz is geboren in 1933. Hij was sinds oktober kroonprins, nadat zijn oudere broer Sultan was overleden. In Saudi-Arabië kan de troon ook overgaan op broers. Nayef was sinds vorige maand in Zwitserland voor medisch onderzoek wegens gezondheidsproblemen, vermoedelijk kanker.

De familie zal nieuwe kroonprins aanwijzen. Ingewijden tippen Nayefs jongere broer Salman (geboren in 1935). Hij was gouverneur van Riyad van 1963 tot 2011. Sindsdien bekleedt hij de belangrijke positie van minister van Defensie. Hij geldt als een diplomatieke verzoener.

De verandering kan mogelijk leiden tot een ander beleid. De overleden Nayef stond bekend als aartsconservatief. Hij verzette zich volgens ingewijden tegen liberale hervormingen in het aartsconservatieve koninkrijk. Nayef stond ook bekend om zijn wantrouwen tegen de Saudische rivaal Iran, die hij hard wilde aanpakken.

De functie van kroonprins is belangrijk, omdat koning Abdullah met zijn gezondheid kwakkelt. Abdullah is ongeveer 87 jaar en werd meermalen aan zijn ruggenwervels geopereerd.

Bron

Koorddanser Wallenda steekt Niagara-waterval over

De Amerikaan Nik Wallenda is gisteravond de Niagara-watervallen overgestoken, balancerend op een 5 centimeter dikke kabel. De tocht van 550 meter was een unicum: nog nooit maakte iemand op die plaats lopend over een koord de overtocht van de Verenigde Staten naar Canada.

Wallenda komt uit een familie van koorddansers. Zijn grootvader overleed op 73-jarige leeftijd bij een poging tussen twee gebouwen in Puerto Rico over te steken.

Hij heeft lang moeten onderhandelen met de Canadese en Amerikaanse autoriteiten om zijn tocht op de door hem gewenste locatie, een van de bredere plekken waar de overtocht kan worden gemaakt, te mogen volbrengen. De belangrijkste concessie die hij moest doen, was het verplicht dragen van een harnas met een veiligheidskabel.

Bron

vrijdag 15 juni 2012

Zeven meisjes plegen zelfmoord na slechte examens

In Nepal hebben de afgelopen dagen zeven meisjes zelfmoord gepleegd nadat ze er niet in geslaagd waren hun toelatingsexamen voor het hoger onderwijs tot een goed einde te brengen, melden Nepalese media.

Hoger onderwijs in Nepal start op de leeftijd van 16 jaar. Wie hoger onderwijs wil volgen, moet daarvoor een examen afleggen. Dit jaar slaagde slechts 47 procent van de 420.000 jongeren in de toelatingsproef, ook wel 'de ijzeren poort' genoemd. Vorig jaar was dat nog 55 procent.

Twee meisjes ontnamen zich het leven in de hoofdstad Kathmandu, vijf andere in de rest van het land, zo meldt de krant Republica.

Zelfmoord is bij vrouwen tussen 16 en 49 de grootste doodsoorzaak in Nepal, dat bijna 30 miljoen inwoners telt

Bron

Griekenland koopt munitie in Nederland

Schuldencrisis of niet, Griekenland gaat voor ruim 13 miljoen euro munitie bestellen in Nederland. Het besluit werd vandaag bekendgemaakt na overleg tussen ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

De aankoop was al in maart door het toenmalige parlement beklonken. De munitie is bedoeld voor Leopardtanks.

Bron

EHEC-besmettingen na eten filet américain

In de Vlaamse provincie Limburg zijn vanochtend 21 gevallen van besmetting met de EHEC-bacterie vastgesteld, waaronder drie gevallen met het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Alle gevallen zouden verband houden met het eten van filet américain.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat de eerste monsternemingen positief bevonden werden op E.coli O 157, het meest bekende pathogeen van de EHEC-bacterie.

FAVV-woordvoerster Lieve Busschots meldt dat elk jaar gevallen van besmetting met dat pathogeen voorkomen. 'Het is het meest bekende van de bacterie', aldus Busschots. Ze merkt op dat de bacterie die vorig jaar in Duitsland uitbrak, een andere, zeldzamere pathogeen was. Toen raakten in Duitsland 4321 mensen besmet met de bacterie en overleden er 50.

Ziekenhuis
Van de 19 Belgische besmette slachtoffers zijn er 3 opgenomen in het ziekenhuis. 2 bevinden zich op de intensive care van het ZOL-ziekenhuis in Genk, de derde wordt onderzocht in het Mariaziekenhuis van Overpelt. Niemand is in levensgevaar, maar hun toestand wordt wel nauwlettend in de gaten gehouden. Aangezien de bacterie de nierfunctie kan aantasten, zullen ze een nierdyalise ondergaan.

Het Voedselagentschap startte een onderzoek om de oorzaak van de besmetting op te sporen. Het reeds in beslag genomen vlees zal vernietigd worden

Bron

'Nederlanders weigeren te betalen in Griekse restaurants'


Griekse restaurants in ons land krijgen geregeld te maken met Nederlanders die weigeren te betalen. Een veelgehoord argument is dat Nederlanders via de EU al hebben betaald aan Griekenland. Dat meldt het vakblad Misset Horeca op gezag van de Federatie van Griekse Gemeenschappen in Nederland.

De voorzitter van de federatie, Pavlos Kerasavopoulos, heeft al verschillende klachten van restauranthouders gekregen. 'Maar de koninklijke familie heeft in elk geval vertrouwen, anders zouden ze niet investeren in een Grieks vakantiehuis.'

Bron

donderdag 14 juni 2012

Bommelding in Rotterdams metrostation blijkt loos alarm

In metrostation Delfshaven in Rotterdam is een metro ontruimd in verband met een bommelding. Daardoor zijn de stations Coolhaven, Delfshaven en Marconiplein gesloten. In het verdachte pakketje zijn geen explosieven gevonden.

Metrostation Delfshaven was ontruimd in verband met een bommelding.Ook stations Coolhaven,Delfshaven en Marconiplein waren gesloten.

De stations worden nu weer geopend en het metroverkeer kan weer worden hervat. Ook het verkeer boven de grond kan weer rijden.

Bron

Duitse 'woudjongen' blijkt Nederlander te zijn


De jongen die zegt dat hij vijf jaar in een Duits bos heeft geleefd, is een Nederlander uit Hengelo met de naam Robin van Helsum. Schoolgenoten herkenden de jongen, die vorig jaar verdween, op foto's die de politie van Berlijn gisteren publiceerde. De politie bevestigt zijn identiteit.

Robin van helsum, voordat hij verdween.

'Ik weet zeker dat het Robin is. Ik weet 100 procent zeker dat het hem is', zegt een oud-huisgenoot van Robin tegen de NOS. 'Hij had persoonlijke problemen en dit is zijn manier geweest om een nieuw leven te beginnen.'

Omdat na een jaar nog steeds niet duidelijk was wie de jongen is, publiceerde de politie gisteren foto's van de jongen. Meerdere jongeren uit Hengelo herkenden de jongen als de 20-jarige Robin.

Robin van Helsum verdween vorig jaar september, enkele dagen voordat 'Ray' opdook in Berlijn. Hij werd voor het laatst gezien met een vriend, onderweg naar de Duitse hoofdstad.Frauderende miljardair krijgt 110 jaar celstraf

Een Amerikaanse miljardair is vandaag voor beleggingsfraude tot 110 jaar gevangenisstraf veroordeeld door een rechtbank in de Amerikaanse stad Houston.

De man, Allen Stanford, lichtte duizenden beleggers op voor 7 miljard dollar (ruim 5,5 miljard euro) door ze vervalste bewijzen van geldstortingen te geven van een bank waar hij zelf eigenaar van was op het eiland Antigua.

De Texaanse investeerder deed valse beloften en fabriceerde zelf historische rendementen. Hij gaf zich zelf aan in 2009 aan bij de FBI nadat hij door justitie was aangeklaagd.

Bron

Duitse moeder behandelt haar tweeling als honden

Na anderhalf jaar was een Duitse moeder haar kinderen beu, en liet haar zoontjes samen met de hond aan hun lot over. De beide jongetjes kregen nauwelijks te eten, zaten in hun eigen uitwerpselen en sliepen bij hun huisdier. Toen de politie het tweetal uit hun huis in Spandau haalde, maakten de jochies zelfs dierengeluiden.

'De kinderen waren niet gepland', probeerde de 24-jarige Conny F. zich afgelopen week voor de rechter te verdedigen. 'Ik heb het anderhalf jaar volgehouden, toen was ik zo moe dat ik alleen maar op bed wilde liggen.'

Zelf zag ze er in het beklaagdenbankje piekfijn uit. Leren jasje, lang zwart haar en een modieus bloesje aan. Haar kinderen, geboren in 2007, leefden echter onder onmenselijke omstandigheden. De verwaarlozing had tot gevolg dat de kinderen zich als honden gingen gedragen.

Toast en soep
Het jonge duo overleefde op slechts een toastje en wat soep. Een ware nachtmerrie. Ook de vader keek niet naar zijn zoontjes om. 'We waren allebei fout', gaf Christian H. (25) voor de rechter toe. In december 2010 kreeg het koppel echter ruzie en stond de politie op de stoep.


woensdag 13 juni 2012

OM: 'Hacker had miljoen rekeningnummers ING'

Een 30-jarige Rotterdamse hacker heeft volgens justitie de afgelopen maanden ongeveer 1 miljoen rekeningnummers en namen van rekeninghouders van de ING Bank bij elkaar gesprokkeld. Wat hij precies met die gegevens wilde doen, is het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam nog aan het uitzoeken, zei een woordvoerster vandaag.

De V., die maandag voor een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Rotterdam moet verschijnen, zou de lijst van 1 miljoen rekeningnummers en/of namen van rekeninghouders hebben verzameld tussen juli 2011 en begin maart 2012. Het OM heeft die lijst bij hem aangetroffen.

Van 1100 namen en nummers weet het OM inmiddels dat die bij elkaar horen, van de rest is dat niet bekend. De V. heeft niet in het computersysteem van ING ingebroken om aan deze gegevens te komen, melden het OM en ING.'MS ontstaat wellicht in hersenen, niet in immuunsysteem'

De ziekte multiple sclerose (MS) zou weleens primair in de hersenen kunnen ontstaan, in plaats van in het immuunsysteem, zoals nu algemeen wordt aangenomen. Dat denkt een groep Nederlandse en Canadese onderzoekers op basis van recente onderzoeksbevindingen. Ze publiceren er volgende week over in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Reviews Neuroscience.

'In de medische wetenschap gaan we er nu van uit dat MS een ziekte van het immuunsysteem is, waarbij het immuunsysteem zich tegen het brein keert. Wij draaien het om. In de hersenen gaat het mis. Dat het immuunsysteem ontregelt, is daar een gevolg van'', vertelt Jeroen Geurts, neurowetenschapper aan het VUmc en een van de auteurs van het artikel. 'Het is duidelijk dat er iets mis is met het immuunsysteem bij MS. Maar wij denken dat dat het gevolg is. Niet de oorzaak.'

Als dit echt zo is, betekent dit een radicale verandering in het denken over multiple sclerose. 'Al 150 jaar wordt onderzoek gedaan naar MS. We hebben al heel wat bereikt op het gebied van de behandeling van deze ziekte, maar we hebben nog steeds geen oplossing. Misschien kijken we met zijn allen al die tijd de verkeerde kant op' , aldus Geurts. Het is belangrijk om te ontdekken hoe de ziekte ontstaat om die beter te kunnen behandelen. Huidige medicijnen zijn gericht op het immuunsysteem, terwijl het wellicht beter zou zijn om medicijnen te ontwikkelen die direct werken in het brein.


Jarig? 14 procent meer kans op overlijdenMensen lopen op hun verjaardag 14 procent meer kans om te overlijden dan op een willekeurige andere dag. Dat blijkt uit een Zwitserse studie waarover deze week wordt bericht in de Annals of Epidemiology.

Volgens The Independent wijten de onderzoekers de verhoogde toename op overlijden aan de 'birthday blues', de verhoogde kans op stress vanwege de festiviteiten en andere gebeurtenissen die samenhangen met de verjaardag.

Door deze zogeheten 'verjaardagsreactie-hypothese' bezwijken meer mensen dan normaal aan onder meer hartaanvallen, beroertes en zelfmoord. The Independent haalt onderzoeksleidster Vladeta Ajdacic-Gross aan, die zegt dat 'verjaardagen vaker een dodelijke afloop hebben dan je mag verwachten' op grond van de kansberekening.

Voor het onderzoek werden 2,4 miljoen sterfgevallen onder de loep genomen, verspreid over een periode van veertig jaar. Met de leeftijd neemt de kans toe om te overlijden op je verjaardag, tot 18 procent meer dan op andere dagen bij iemand die boven de 60 is.

Bron

Stamcellen kunnen de dood overwinnen

Stamcellen kunnen een vijandige omgeving overwinnen, zelfs tot een paar dagen na de dood, en weer functioneel worden, zo hebben Franse onderzoekers ontdekt en gemeld in het vakblad Nature Communications.

Stamcellen van een spier overleven in 'slaaptoestand' tot zeventien dagen na de dood bij de mens en zestien dagen bij de muis. Eenmaal weer gecultiveerd, worden ze weer perfect normaal.

Hetzelfde geldt voor de stamcellen van het beenmerg. Ze blijven tot vier dagen na de dood van een muis levensvatbaar en zijn na overplanting weer in staat om het beenmerg te bevolken.

Om in 'slaaptoestand' te komen moeten stamcellen zuurstof tekort komen. Die toestand laat hen toe te overleven en te weerstaan aan een extreem vijandige omgeving. Ze komen in zo'n toestand door hun metabolisme tot een strikt minimum te beperken.

De ontdekking opent de weg voor therapeutische toepassingen zoals transplantatie van beenmerg.

Bron

Ufo raast over Vlissingen

Een voorwerp dat tijdens een reportage over het hoofd van een geïnterviewde scheert, houdt de gemoederen flink bezig. Want wat kan het zijn wat daar vliegt? Een grote frisbee? Een vogel met een motortje? Of is het het dan toch een buitenaards ruimteschip?

Het gaat om een reportage van Omroep Zeeland, waarbij skeeleraar Crispijn Ariëns wordt geïnterviewd. Hij had vlak daarvoor een skeelerwedstrijd op de Vlissingse boulevard op zijn naam geschreven.

Na 8 seconden vliegt een voorwerp met grote snelheid door het beeld.Bron

dinsdag 12 juni 2012

Vrouw hongert gehandicapte dochter (16) uit tot 10 kilo

De ernstig gehandicapte Darlene van 16 was niet meer in staat om te praten of te lopen toen ze werd weggehaald uit haar ouderlijk huis. Haar moeder had haar compleet uitgehongerd. Ze werd met spoed naar een ziekenhuis in Chicago gebracht.

De tiener had al vier maanden eerder gered kunnen worden als er volgens de procedures was gehandeld, heeft onderzoek uitgewezen. Darlenes moeder, Rosetta Harris (50) wordt schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van het leven van een kind. Volgens doktoren is de tiener, nu 17, gedurende lange tijd uitgehongerd.

Toen Darlene naar het ziekenhuis werd gebracht, woog ze nog maar 10,4 kilo, het gezonde gewicht voor een peuter van twee of drie jaar. De autoriteiten in het ziekenhuis geloofden niets van het verhaal van de moeder. Die beweerde dat ze haar kind eieren en grutten als ontbijt gaf en gestoomde rijst met kip, chocolade-proteïne-shakes en snacks gedurende de dag.Man slaat betrapte aanrander van dochter (4) dood

In de Amerikaanse staat Texas heeft een man de aanrander van zijn vierjarige dochtertje doodgeslagen met zijn blote vuisten. De vader had hem zaterdag op heterdaad betrapt, zegt sheriff Micah Harmon van Lavaca County aan CNN.

De 47-jarige dader was een kennis van de vader, en hielp hem bij de verzorging van zijn paarden. Hij sloeg tijdens een sociale bijeenkomst toe toen het meisje alleen in de woning was. Familieleden waren buiten paarden aan het verzorgen, aldus Harmon.

Slagen
De vader, van wie de naam niet wordt vrijgegeven, keerde terug naar binnen en betrapte de man terwijl hij zijn dochtertje aan het misbruiken was. Hij sloeg de aanrander herhaaldelijk op het hoofd, waardoor die ter plaatse overleed. Het meisje werd naar het ziekenhuis gebracht voor een onderzoek. 'Ze is oké, buiten uiteraard het mentale trauma', zegt Harmon.

Vervolging
De vader stelt heel veel spijt te hebben, en niet te hebben geweten dat de aanrander ging sterven. Het is nog niet zeker of de vader zal worden aangeklaagd. 'Je hebt het recht om je dochter te verdedigen', antwoordde de sheriff op een vraag daarover.

Bron

maandag 11 juni 2012

'Utrecht stuurt buitenlandse daklozen terug'

De gemeente Utrecht heeft de afgelopen maanden zo'n 22 illegale Oost-Europese daklozen teruggestuurd naar landen als Polen, Slowakije en Bulgarije. Dat meldde een woordvoerder van de Poolse hulporganisatie Barka vandaag, die de daklozen namens de gemeente begeleidt naar het eigen land.

Het begeleiden van de daklozen is deel van een pilotproject van de gemeente. Dat is per 1 april begonnen nadat eind vorig jaar Oost-Europese en andere daklozen zonder papieren in het nieuws waren gekomen toen ze onder schrijnende omstandigheden in tentenkampjes in de buitenlucht in en rond Utrecht kampeerden.

Volgens de Barka-woordvoerder zijn er momenteel nog ongeveer 25 Oost-Europese daklozen zonder papieren in Utrecht. Die zorgen voor een druk op de noodopvang in de stad.

De meeste teruggestuurde daklozen zijn weer bij de eigen families terechtgekomen, aldus de woordvoerder. Anderen zijn in verslavingsklinieken geplaatst. Zo'n 80 procent van de Oost-Europese daklozen in Utrecht kampt met een alcoholprobleem.

Bron

Koppel schildpadden gaat na 115 jaar scheiden

Je kan niet zeggen dat ze het niet geprobeerd hebben, maar na 115 jaar heeft een koppel schildpadden de echtscheiding aangevraagd. Ze weigeren voortaan nog hun verblijf in de zoo van het Oostenrijkse Klagenfurt met elkaar te delen.

'We hebben sterk het gevoel dat ze elkaar niet meer kunnen luchten', zegt dierentuindirecteur Helga Happa. Bibi, het wijfje, en haar gemaal Poldi wonen al 36 jaar samen onder hetzelfde echtelijke dak in haar zoo. Daarvoor waren ze al een koppel toen ze nog in de dierentuin van Basel verbleven. In totaal zijn Bibi en Poldi al 115 jaar een stel.

Aanvallen
De verzorgers in Klagenfurt kregen in de gaten dat er iets zwaar scheef zat tussen de twee toen Bibi een stuk van het schild van haar partner afbeet. Toen de aanvallen maar bleven doorgaan, werd Poldi in een andere kooi ondergebracht.

Seksuele stimulansen
Experts hebben geprobeerd om de twee met elkaar te verzoenen. De schildpadden kregen zelfs seksueel stimulerende middelen. Ze werden aangespoord om met elkaar te 'spelen', maar die inspanningen bleken tevergeefs.

Bron zie foto

Maïswortels maken geluid

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekten dat maïswortels geluiden voortbrengen. Ze reageren ook als diezelfde klanken op hen afgevuurd worden, schrijft The Sunday Times.

Volgens de wetenschappers wordt er vanuit de wortels van de maïsplant een soort geklik geproduceerd. Dat geluid kan het menselijk gehoor niet waarnemen, maar wordt opgevangen door lasers.

Reactie
De onderzoekers vuurden via luidsprekers op eenzelfde frequentie en tempo het 'geklik' op de wortels van de planten af, en ontdekten dat die naar het geluid toegroeiden. Wanneer het geluid werd stopgezet, produceerden de wortels opnieuw het 'geklik'.

De exacte functie van het geluid is niet bekend, maar professor Biologie Daniel Robert (Bristol University) denkt aan een vorm van communicatie tussen de wortels.

Peperplanten
Los van het Britse onderzoek, ontdekten Australische wetenschappers ook al dat peperplanten reageren op bepaalde geluiden. Evolutionair bioloog Monica Gagliano van de University of Western Australia, wijst erop dat de wetenschap in kaart bracht hoe planten reageren op licht of chemische stoffen produceren om zich te beschermen, maar dat nu voor het eerst is bewezen dat planten geluid maken en hun gedrag eraan aanpassen.

Bron

zondag 10 juni 2012

Amerikanen beleven warmste lente sinds 1895

In de Verenigde Staten sneuvelt het ene warmterecord na het andere. Zo ging het record voor de warmste maart en de warmste lente al voor de bijl.

Volgens de recentste analyse van het nationale klimaatagentschap NOAA beleven de VS (zonder Hawaï en Alaska) hun warmste lente sinds de metingen in 1895 begonnen zijn. De vorige warmste lente, die van 1910, was gemiddeld 1,1 graad Celsius kouder.

Dit jaar was er een heuse hittegolf in maart. Dat leidde tot de warmste maart ooit. En daar bleef het niet bij. Ook april en mei waren uitzonderlijk. Eerst kregen de Amerikanen de op een na warmste april en vervolgens de op twee na warmste mei te verwerken. "Het is de eerste keer dat de drie maanden van het lenteseizoen bij de tien warmste hoorden sinds het begin van metingen in 1895", zegt de NOAA.

Broeikasgassen
De Amerikaanse lente is dit jaar zo warm dat nog een ander record sneuvelde: nooit eerder week een seizoen zo sterk af van het twintigste-eeuwse gemiddelde. De afwijking bedraagt voor deze lente maar liefst 2,9 graden.Ernstig gewonde man bij Paleis Soestdijk

Bij Paleis Soestdijk is gisteravond een ernstig gewonde man aangetroffen. Hij bevond zich op de jachttoren die in het afgesloten deel van het landgoed achter het paleis staat. Dat meldt De Gooi- en Eemlander.

Met assistentie van de marechaussee zouden de hulpdiensten de man bij de toren hebben weggehaald. De brandweer zou hem met een terreinwagen door het bos naar een gereedstaande ambulance hebben gebracht, waarna hij zou zijn vervoerd naar het ziekenhuis.

De politie kan niet zeggen of sprake was van een ongeval of een misdrijf. De gewonde man zou zijn aangetroffen op de eerste verdieping van de jachttoren. Daar zou zich ook een tweede persoon hebben bevonden.

Bron

Vluchtende stropers laten jachthonden achter

Twee stropers zijn gisteravond in Oosteind (gemeente Oosterhout) voor de politie gevlucht met achterlating van onder meer hun jachthonden. Dat maakte de politie bekend. De politie was naar het buitengebied van het Brabantse dorp gegaan na een melding over stroperij.

De twee stropers kozen meteen het hazenpad. Ze hadden zo'n haast dat ze hun Landrover met daarin een dode haas en hun jachthonden (whippets) achterlieten. Een zoekactie naar de twee mannen leverde niets op. Aan de hand van de Landrover denkt de politie de stropers alsnog te kunnen traceren.

Bron