Translate

zaterdag 5 mei 2012

Baby mishandelde zwangere vrouw overleden

Een zwangere vrouw die op 26 maart op straat werd mishandeld door een groep jongens, heeft korte tijd later haar kind verloren. Dat heeft de politie vandaag bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving door Het Parool.

De baby werd te vroeg geboren. Volgens de politie is het nog niet bekend of de te vroege geboorte is veroorzaakt door de mishandeling. Het Nederlands Forensisch Instituut doet daar onderzoek naar.

De vrouw liep samen met een man over de Nieuwendijk waar ze een woordenwisseling kregen met de groep. De jongens sloegen, trokken en duwden de man en de vrouw op de Beurspassage.

Het zwangere slachtoffer moest ter controle naar het ziekenhuis, waar de baby niets leek te mankeren. Ruim een week later kwam het kind echter te vroeg ter wereld. Het is niet bekend hoe lang de vrouw zwanger was. De verdachten waren allemaal onder de 18 jaar, maar de politie kon verder niets zeggen over hun identiteit.

Bron

Almere 'te jong', 40 inwoners ten onrechte zonder paspoort

Ruim 40 inwoners van Almere hebben ten onrechte geen Nederlands paspoort gekregen, omdat de gemeente niet kon achterhalen van welke generatie ze waren. Dat meldde de gemeente vandaag. Het probleem zou zijn dat de gemeente Almere te jong is.

De gedupeerden zijn van de derde generatie 'niet-Nederlanders.' Dat betekent dat hun opa en oma zich vanuit het buitenland in Nederland vestigden. De derde generatie hoort volgens de wet de Nederlandse nationaliteit te krijgen, maar in Almere ging dit regelmatig fout omdat de stad pas in 1974 werd gesticht. Ook de persoonsgegevens werden pas vanaf dat moment bijgehouden, waardoor vaak niets terug te vinden was over de (groot)ouders.

De gedupeerden konden hierdoor bijvoorbeeld niet stemmen en moesten mogelijk onnodig kosten maken voor de aanvraag van een verblijfsvergunning of visum. De gemeente Almere heeft aangeboden om die kosten alsnog te vergoeden. Ook ligt er voor alle gedupeerden die daar behoefte aan hebben, een Nederlands paspoort klaar.

Bron

Duitse cremeert vader op paasvuur

Een Duitse vrouw heeft haar overleden vader verbrand op een paasvuur. Over zijn dood zweeg ze vervolgens maandenlang, zodat ze zijn uitkering kon blijven ontvangen. Ze is vandaag veroordeeld tot een boete van 800 euro. Bovendien kreeg ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden.

De vader en zijn dochter woonden in het dorp Menslage, over de grens bij Emmen. Hij stierf in 2010. Tijdens het proces verklaarde de vrouw dat ze tot haar daad overging omdat ze zich schaamde voor haar vader, die aan alcohol verslaafd was. Maar volgens de rechters gaf zij hem zelf regelmatig sterke drank. Of hij daaraan is overleden is niet meer na te gaan, omdat zijn lichaam is verbrand.

Bron

vrijdag 4 mei 2012

Blinde man kan weer zien dankzij chip

Tien jaar lang was Chris James blind, maar dankzij een technologisch snufje kan de Britse man weer zien. Drie weken geleden hebben artsen een chip aan de achterkant van zijn oog bevestigd en deze werd intussen aangezet. Voor James was het alsof iemand plots het licht aanstak.

Twee Britten mochten de chip als eerste uittesten. De andere man is muziekproducer Robin Millar. Hij verklaarde voor het eerst in kleur te hebben gedroomd. Beide heren hebben ooit wel kunnen zien, maar zijn blind geworden door een afwijking, genaamd 'retinitis pigmentosa'. De oogziekte treft ongeveer één op 3.000 tot 4.000 mensen. Deze patiënten hebben zo plots weer hoop om ooit te kunnen zien. De operatie van James duurde ongeveer tien uur en gebeurde in het oogziekenhuis van Oxford University. "Toen de chip werd aangesloten, leek het alsof iemand een foto met een flash nam."

De chip bestaat uit 1.500 lichtgevoelige pixels. Het duurde even voor z'n hersenen zich aan het nieuwe speelgoed hadden aangepast en hij ook besefte wat hij voor zich zag. Artsen zeggen dat het proefproject alle verwachtingen overstijgt. Nog tien andere Britten zullen de implantaten krijgen, evenals patiënten in Duitsland en China. De chip is een uitvinding van het Duitse bedrijf Retina Implant AG. Het is wel nog geen garantie dat het minuscule object bij iedere patiënt een succes zal worden.

Bron

Japan sluit laatste kerncentrale

Japan legt morgen de laatste actieve kernreactor stil. Als de derde grootste economie ter wereld dat kan in volle crisis en op minder dan een jaar tijd, waarom heeft België dan moeite met de sluiting van drie oude centrales, vraagt milieuorganisatie Greenpeace zich af.

Japan legt de reactor in de centrale van Tomari stil, de laatste van de 54 kerncentrales in het land, en wordt daarmee voor het eerst sinds de jaren zeventig kernvrij. Het land wil de centrales onderwerpen aan een grondige inspectiebeurt, maar een groot deel van de bevolking ziet ze liever niet opnieuw opstarten. Greenpeace berekende dat het land perfect verder kan zonder de kerncentrales.

De organisatie wijst er op dat, hoewel de kerncentrales samen goed waren voor 28 procent van de Japanse stroomproductie en op bijzonder korte tijd gesloten zijn, de energieproductie van het land niet in gevaar kwam. Japan zet volop in op energie-efficiëntie en probeert de piekmomenten beter te spreiden.

Werkgelegenheid
Ook Duitsland is een lichtend voorbeeld, stelt Greenpeace. Daar wordt de uitstap uit kernenergie gekoppeld aan investeringen in hernieuwbare energie. "De sluiting van acht kernreactoren wordt ook bij onze buren moeiteloos opgevangen en levert bovendien extra plaatsen op de arbeidsmarkt", stelt de organisatie. "In 2011 waren er 382.000 mensen in de hernieuwbare energiesector tewerkgesteld, een stijging van 137% ten opzichte van 2004. Een dergelijk relancebeleid kan Japan, wiens economie door de aardbeving en de kernramp zware klappen kreeg, veel meer bijbrengen dan het heropstarten van de kerncentrales."

Greenpeace wijst erop dat de sluiting van de Japanse kerncentrales niet gepland was en bovendien gebeurde op een ogenblik dat het land zich in een economische crisis bevond na de aardbeving en kernramp. "Waarom zou de geplande sluiting van de drie oudste kernreactoren in België tegen 2015, die samen instaan voor 16% van onze stroombevoorrading, dan wel een probleem vormen?" vraagt de organisatie zich af.


Indonesiër (51) vol bulten: "Ik hoop nog steeds op eerste kus"

Een Indonesiër die vanaf zijn vijfde af te rekenen kreeg met een zeldzame huidaandoening hoopt nu 46 jaar later nog steeds vurig op een eerste kus. Dat wordt echter een bijzonder lastige klus, want overdag komt Lauw Tjoan Eng nooit buiten uit angst dat hij mensen zal doen schrikken. De bubbels die intussen overal op zijn lichaam staan, zijn het rechtstreekse gevolg van goedaardige tumoren.


In de spiegel kijken doet Lauw al lang niet meer, zo bevreesd is hij zelf voor wat hij te zien zou krijgen. Intussen is hij het ook gewend om alleen te leven: shoppen doet hij enkel heel laat 's avonds, en dan nog met het grootste deel van zijn gezicht bedekt.

"Sinds ik van die bulten begon te krijgen, heb ik geen enkele foto meer van mezelf", klinkt het. "Ik haat mijn uiterlijk. Mijn zussen zitten heel ver weg, dus ik voel me echt eenzaam. Een job heb ik niet omdat niemand me wil aannemen, gelukkig krijg ik wat geld van mijn zussen om te overleven."De Australische ex van Obama: 'Zijn warmte kan bedrieglijk zijn'

In Australië hebben de media een enigszins pikant detail uit het verleden van Barack Obama ontdekt dat breed wordt uitgemeten: De president van de Verenigde Staten had in de jaren '80 een Australische vriendin.

Het gaat om Genevieve Cook, dochter van een Australische diplomaat in Amerika. Het was 1983 en zij, 25, gaf als assistent les aan een basisschool. Hij, 22, was net afgestudeerd in rechten. Ze ontmoetten elkaar tijdens een kerstfeest in East Village. Genevieve ging met hem naar huis en bleef de hele nacht.

Ze hield, net als hij, een dagboek bij, waarvan nu delen openbaar zijn gemaakt in een nieuw verschenen biografie met de titel Barack Obama: The Story, door David Maraniss. In het blad Vanity Fair wordt de affaire breed uitgemeten en de Australische media spreken er allemaal over en tonen een foto van het jonge stel.

'Scherpe kantjes'
Na een avondje uit eten belandt het koppel opnieuw bij de jongere Barack thuis, zo gaat het verhaal. Genevieve beschrijft hoe zijn slaapkamer naar mannelijke luchtjes rook: ' ... zweet, spuitbusdeodorant, roken, het eten van rozijnen, slapen, ademen.' Ze krijgt een ongemakkelijk gevoel bij hem. 'De seksuele warmte is er zeker wel, maar de rest heeft scherpe kantjes en ik vind het ongemakkelijk en merk dat ik me ervan wil terugtrekken.'

Genevieve Cook merkt op dat ze zonder duidelijke reden boos op hem is. Ze beschrijft de oorzaak van het gevoel als volgt: 'Zijn warmte kan bedrieglijk zijn. Hoewel hij lieve dingen zegt en open en vertrouwelijk is, is er ook een koelheid. Toch blijft het stel elkaar nog jaren zien.


'Eigen risico zorg stijgt volgend jaar naar 400 euro'

Het eigen risico in de zorg gaat in 2013 waarschijnlijk omhoog van 220 euro naar 400 euro. Bronnen in Den Haag bevestigen dat aan het AD.

De verhoging is een gevolg van de 1,6 miljard euro die moet worden bezuinigd op de zorg. Er wordt nog gestudeerd op een compensatie voor mensen met lagere inkomens.

Nederlanders die gebruikmaken van zorg moeten sinds 2008 een bepaald bedrag jaarlijks zelf betalen. Dat bedrag is sinds de invoering gestaag omhooggegaan, van 150 euro in het begin tot 220 euro dit jaar.

Bron

Schattenjager zegt lijk bin Laden te hebben gevonden

Een Californische schattenjager zegt het lijk van Osama bin Laden te hebben gevonden. 'Ik ben de enige met deze informatie. Hij ligt 200 mijl (320 kilometer) ten westen van de Indiase stad Surat,' zegt Bill Warren aan de Spaanse krant El Mundo.

Warren, wiens beroep 'geschiedenis bergen uit scheepswrakken' is, zei vorig jaar in juni al dat hij het lijk van de terroristenleider op het spoor was. Dat ligt overigens nog steeds op de plaats waar de Amerikanen het in zee dumpten, aangezien het in een verzwaarde zak zit, beweert de Amerikaan. Hij zegt dat hij de locatie op het spoor kwam dankzij satellietfoto's waarop te zien zou zijn hoe soldaten het stoffelijk overschot in het water dumpen. Hij zou die hebben gekregen van een bron bij het Pentagon.

Geld
Warren deelt het nieuws niet zomaar mee, maar hoopt met zijn mededeling 300.000 dollar (230.000 euro) te vergaren om het lijk boven te kunnen halen. Toch is het hem niet om het geld te doen, beweert hij. Zijn motivatie is puur professioneel, om aan zichzelf te bewijzen dat de man wel degelijk dood is. 'We doen dit omdat we patriottische Amerikanen zijn die vinden dat president Obama niet voldoende bewijs heeft geleverd' voor de dood van de leider van al-Qaida, zei de man eerder aan TMZ. Aan El Mundo herhaalt hij dat hij de regering van Obama niet vertrouwt, en niet gelooft dat de overblijfselen in de zee echt die van bin Laden zijn.

DNA
Warren probeerde eerder al aan financiering te komen via de website binladenseahunt.com, maar dat werd een flop. Als Warren het geld daadwerkelijk heeft, denkt hij het lichaam van bin Laden in zijn bezit te hebben tussen een week en drie maanden. Warren wil het lichaam overigens niet naar de oppervlakte halen. Zijn doel is foto's en video-opnames te maken en DNA mee te nemen.

Bron

donderdag 3 mei 2012

Dieven stelen spoorwegbrug, maar politie is hen op het spoor

Metaaldieven hebben onlangs in het westen van Tsjechië een vier meter lange metalen voetgangersbrug over een ongebruikte spoorlijn gestolen. Dat meldde de plaatselijke politie.

"De politie kent de identiteit van de dieven, het onderzoek is bezig", aldus Katerina Böhmova, de woordvoerster van de politie.

De goed georganiseerde groep dieven heeft met behulp van een kraan de brug van tien meter gedemonteerd en ook 200 meter rails meegenomen, meldde de SZDC, de beheerder van de spoorweginfrastructuur. De buit heeft volgens de SZDC een waarde van 120.000 kronen (4.800 euro).

"Wij leggen nieuw fietspad aan"
Toen de dieven werden gecontroleerd door de politie, toonden ze een vals document waarop stond dat ze een nieuw fietspad aan het aanleggen waren.

De brug behoorde tot de spoorlijn die de dorpen Loket en Horni Slavkov verbindt. De lijn wordt sinds het einde van de jaren negentig niet meer gebruikt.

Metaaldiefstallen komen heel frequent voor in Tsjechië, waar een groeiend leger van metaaldieven, meestal uit de lagere sociale klassen, aangetrokken is door de grote bedragen die ze kunnen verdienen.

Bron

Vrouw met baby in armen loopt onder bus waarin andere dochter zit

In het Australische Sydney is een vrouw overleden nadat ze werd aangereden door een schoolbus waarin haar dochter zat. Hoewel het slachtoffer haar baby in haar armen droeg, bleef het elf maanden oude meisje ongedeerd.

De 38-jarige vrouw was de straat aan het oversteken in Beecroft toen ze werd geraakt door de bus, die basisschoolkinderen naar huis bracht na een driedaags kamp in Port Stephens. Het slachtoffer was zich naar de bushalte aan het haasten om haar andere dochter op te halen.

Volgens getuigen 'botste' de baby weg van de bus toen de vrouw eronder belandde. "Ik hoorde de remmen piepen en toen iemand gillen. Ik zag een baby bijna door de lucht buitelen, weg van de buswielen," vertelt Christopher Baker aan The Daily Teleghraph. Hij zegt dat de vrouw geklemd zat tussen de voor- en achterassen van de bus.

Hulp
Een voorbijganger rende de baan op om zich te ontfermen over de baby, die volgens getuigen hysterisch aan het wenen was. "Een vrouw hield het kindje vast tot de ambulance er was," aldus Baker. Andere voorbijgangers probeerden de moeder te helpen, die bewusteloos onder de bus lag. Ambulancepersoneel bracht haar nog naar het ziekenhuis, waar ze kort na aankomst overleed aan verschrikkelijke verwondingen. Het babymeisje werd ook naar het ziekenhuis gebracht voor observatie en behandeling.

Leraars op de bus leidden de kinderen weg van het ongeval en probeerden hen zo goed mogelijk af te schermen van de tragedie. De busbestuurder was zwaar onder de indruk, en kreeg slachtofferhulp.

Bron

Blinde hond krijgt blindengeleidehond

De Golden Retriever Tanner werd blind geboren en lijdt aan epilepsie. Ondank deze problemen had ze een prima leven bij haar baasje.

Maar toen haar baasje in 2010 stierf, ging het al snel een stuk slechter met Tanner. Door de epilepsieaanvallen raakte Tanner ook nog eens incontinent.

In het asiel in het Amerikaanse Tulsa, waar ze ondergebracht was, dacht men erover haar uiteindelijk maar te laten inslapen. Maar de redding kwam uit onverwachte hoek: labrador Blair, een straathond die nota bene zelf neergeschoten was, ontfermde zich over Tanner en binnen een mum van tijd waren de twee onafscheidelijk.

Blair had al snel door dat Tanner blind is en helpt haar de omgeving te verkennen en rond te leiden. Het personeel van het asiel hoopt nu dat beide honden samen een nieuw thuis kunnen vinden.

Kijk hier naar de ontroerende videobeelden.

Bron

woensdag 2 mei 2012

Zwart gat verorbert ster

Wetenschappers hebben een zeldzaam spektakel in de ruimte mogen aanschouwen: een zwart gat dat een ster "opeet". Dat gebeurt slechts eens in de 10.000 jaar, zeiden de deskundigen van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in de Amerikaanse staat Massachussetts.

Zwarte gaten zijn wat overblijft als een zware ster sterft. Dat leidt tot een van de grootste explosies in ons universum, een zogenoemde supernova. Er blijft een kern over, met extreme zwaartekracht. Zo zwaar zelfs, dat licht niet kan ontsnappen (vandaar de term 'zwart gat').

Het is volgens de onderzoekers een populair misverstand dat zwarte gaten moordmachines zijn. "Een zwart gat slaapt eigenlijk bijna zijn hele leven. Soms komt een ster te dichtbij, en dan begint het eetfestijn", zei onderzoeker Ryan Chornock. Het zwarte gat rukt de ster uit elkaar en eet onder meer gassen op die vrijkomen. Daardoor ontstaat een gloed. En dan is een zwart gat te 'zien'.

Vlam
De wetenschappers zagen het schouwspel in 2010 al, maar konden toen hun waarnemingen nog niet thuisbrengen. Bovendien was het licht dat ze zagen zo fel, dat de sterren niet te zien waren. Ze zagen een vlam in juli, die gedurende het jaar langzaam vervaagde. Het zwarte gat ligt in de kern van een sterrenstelsel op 2,7 miljard lichtjaren afstand van ons stelsel. Het is de eerste keer dat wetenschappers de verorbering van een ster door een zwart gat van begin tot eind hebben kunnen volgen.

Bron

Britse is allergisch voor bijna alles, ook zichzelf

De 41-jarige Vicki McNamara uit Engeland lijdt aan een levensbedreigende aandoening die hevige allergische reacties veroorzaakt. Een wespensteek 15 jaar geleden veranderde haar leven.

Vicki leeft als een gevangene in haar eigen huis. Wanneer ze zich toch naar buiten waagt, moet ze een masker en handschoenen dragen. 'Het is te gevaarlijk om iemand binnen te laten. De minste geur -een wolkje parfum, rook of aftershave in de lucht- kan me dagen ziek maken. Ik ben allergisch voor zowat alles - het is makkelijker om te zeggen waar ik niet allergisch voor ben,' vertelt ze aan The Sun.

Familieleden moeten communiceren via het raam. Op een bordje aan de deur staat geschreven: 'enkel op afspraak' om onverwacht bezoek op afstand te houden. 'Zelfs in huis loop ik een groot risico. Ik houd de ramen dicht, voor het geval iemand voorbijloopt die aan het roken is. Anders word ik op slag misselijk,' aldus Vicki.

Eten stelt een ander probleem. Bijna alles wat ze eet vormt een gevaar. Ze overleeft op fruit, groenten uit de eigen tuin en eieren van haar kippen. Ook moet ze tandpasta, zeep en deodorant zonder formaldehyde laten voorschrijven door de dokter.

Ziekenhuis
Dit jaar werd ze al 2 maal opgenomen in het ziekenhuis. Zo veroorzaakte onder andere een verdoving bij de tandarts een allergische reactie. Ironisch genoeg maakt een ziekenhuisverblijf haar nog zieker, aangezien ze allergisch is voor het wasmiddel waarmee het bedlinnen wordt gewassen.

'Ik krijg een branderig gevoel over mijn hele lijf. Mijn bloeddruk daalt, mijn hoofd voelt zwaar aan, mijn hart gaat tekeer, ik kan moeilijk ademen. Het voelt aan alsof ik verstik. Daarna verlies ik het bewustzijn. Meestal kom ik enkele dagen later terug bij, maar ik ben bang dat het me ooit eens fataal zal worden.'Nieuwe supermaan in aantocht

Komend weekeinde is, bij gunstige weersomstandigheden, weer een zogeheten supermaan te zien. Zo wordt de volle maan genoemd op het moment waarop de afstand tot de aarde het kortst is. Het fenomeen doet zich niet vaak voor.

Na 1993 bleef het verschijnsel twaalf jaar lang uit, maar sindsdien kwam de supermaan viermaal in beeld: in 2005, 2008, 2010 en 2011. In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover. Daarna is er pas weer een supermaan in 2016.

De maan legt een elliptische baan af rond de aarde. De afstand tussen maan en aarde varieert daardoor tussen 363.345 km en 405.500 km. De toestand waarbij de maan het dichtst bij de aarde staat, wordt perigeum genoemd. Als dat samenvalt met volle maan, is sprake van een supermaan.

Het fenomeen wordt geregeld in verband gebracht met natuurrampen, maar wetenschappers wijzen zulke theorieën van de hand. Een supermaan is ongeveer 12 procent groter en helderder dan een gemiddelde volle maan.

Bron

dinsdag 1 mei 2012

Israël dwingt Palestijnen duizend olijfbomen te ontwortelen op Westbank

Israël heeft Palestijnse dorpelingen in de door Israël bezette en geannexeerde Westelijke Jordaanoever verplicht duizend olijfbomen te ontwortelen in een door Israël gecontroleerde zone die de Joodse staat als "natuurreservaat" heeft geclassificeerd. Dat meldt de krant Haaretz en heeft het Israëlisch leger (IDF) later op de dag bevestigd.

"De bomen werden geplant zonder, zoals de wet dat voorschrijft, coördinatie met de verantwoordelijke voor de zone (het IDF, nvdr)", stelde de legerleiding in een communiqué.

De olijfbomen zijn geplant in het reservaat Nahal Kana, ten westen van Nabloes. Volgens Haaretz omvat die zone omvangrijke gebieden in private Palestijnse handen. De getroffen Palestijnse boeren hebben al laten weten de kwestie aan de rechter te zullen voorleggen.

Bron

Vijf Afrikaanse landen gaan strijd aan met Boko Haram

Vijf leden van de Commissie van het bekken van het Tsjaad-meer (CBLT) hebben beslist om hun multinationale troepenmacht te activeren in de strijd tegen de islamistische sekte Boko Haram.

De staatsleiders van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad hebben de CBLT gevraagd om "dringend de nodige maatregelen te nemen om de multinationale veiligheidsmacht te opnieuw te activeren, uit veiligheidsoverwegingen."

"De veiligheidsmacht werd in 1998 opgericht, maar heeft feitelijk nooit bestaan. Maar door de dreiging van de terreurgroep Boko Haram zien de landen zich verplicht hem te activeren", aldus een expert.

Bron

Slachtoffers treinbotsing zoeken hulp

Na de treinbotsing in Amsterdam hebben zeker 22 slachtoffers hulp gezocht bij meldpunten buiten de NS om. Dat bevestigden twee meldpunten vandaag desgevraagd tegen het ANP.

Het meldpunt van de vereniging van letselschadeadvocaten (ASP) kreeg 17 meldingen binnen. Bij het hulp- en informatiepunt van Drost Letselschade vroegen vijf mensen advies.

De meldpunten zijn opgericht om slachtoffers van de treinbotsing te helpen bij hun onderhandelingen over schadevergoeding met de NS. Bij het Special Care Team van de NS zelf meldden zich voor zover bekend zo'n 200 betrokkenen.

Zaterdagavond 21 april reden een stoptrein en een intercity frontaal op elkaar bij het Amsterdamse Westerpark. Meer dan 100 mensen raakten gewond, van wie 42 ernstig. Een 68-jarige vrouw overleed aan haar verwondingen. Zes slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis.

Bron
Lees ook: Meldpunt voor slachtoffers treinramp Amsterdam

maandag 30 april 2012

600 bewoners van Grieks eiland blijken enkel blind om uitkering te ontvangen

 Het regent verhalen over fraude in Griekenland. Zo blijken liefst 600 mensen op het eiland Zakynthos blind te zijn. Niet door een vreemde ziekte die er in de lucht hangt, maar wel omdat ze een uitkering wilden ontvangen. Slechts een kleine minderheid is namelijk echt blind en dergelijke verzinsels kostten Griekenland vorig jaar liefst 111 miljoen euro.


Enkele blinden bleken opmerkelijk goed te kunnen mikken met eieren en potjes yoghurt toen de burgemeester een bijeenkomst van de gemeenteraad verliet


We schrikken tegenwoordig nog nauwelijks van de Griekse fraudezaken, maar op het eiland Zakynthos gaat het toch wel echt ver. Bijna 600 bewoners zijn erin geslaagd zich valselijk blind te laten verklaren. Op die manier stort de staat iedere maand een bedrag op hun rekening, terwijl Griekenland zo goed als failliet is. Het gaat om allerlei mensen, zoals taxichauffeurs, winkeliers, restauranteigenaars en landbouwers. De meeste blinden zijn inmiddels betrapt, terwijl ze activiteiten uitoefenden die ze eigenlijk niet zouden mogen kunnen doen. "Van de ongeveer 650 geregistreerde blinden op dit eiland zijn zeker 600 mensen niet echt blind", zegt de pas verkozen burgemeester Bozikis.


Twee broers met zeldzame 'Benjamin Button'-ziekte zijn weer kind geworden

Twee Britse broers, Matthew en Michael Clark, lijden aan een zeldzame ziekte die doet denken aan de film 'The Curious Case of Benjamin Button'. Mentaal zijn ze namelijk in korte tijd weer kind geworden. Tot vorig jaar hadden ze normale relaties, maar intussen wonen ze weer bij hun ouders omdat ze de klok rond hulp nodig hebben.

De broers lijden aan terminale leukodystrofie, een zeer zeldzame ziekte. Michael is 42 en was actief bij de RAF. Nu heeft hij naar schatting de mentale leeftijd van een 10-jarig kind en hij kijkt de hele dag naar cartoons. Matthew is 39 en werkte in een chipsfabriek. Hij trouwde 22 jaar geleden en heeft een 19-jarige dochter. Binnenkort wordt hij zelfs grootvader. Maar zijn relatie stortte door de ziekte in, hij verloor zijn job en werd uiteindelijk uit zijn flat gezet. De ouders van de broers zijn bejaard en moesten hun kinderen opnieuw onder hun hoede nemen.