Translate

vrijdag 3 februari 2012

IJsberg met omvang van New York ontstaat in Antarctica

Op Antarctica hebben wetenschappers een 29 kilometer lange scheur ontdekt in een ijsplaat. Ze vermoeden getuige te zijn van de vorming van een ijsberg die groter dan New York City zal zijn.
"We zien dit gewoon voor onze ogen gebeuren", zegt Michael Studinger, wetenschapper bij NASA. "Het is een natuurlijk proces, maar het is toch heel opwindend om hier getuige van te mogen zijn." Een groep wetenschappers ontdekte de scheur toen ze met een vliegtuig metingen aan het uitvoeren waren. Ze waren vooral bekommerd om gletsjers, want die zouden door de hogere temperaturen op de Zuidpool sneller in de oceaan kunnen schuiven.

De komende maanden zou de ijsmassa mogelijk van de plaat afbreken, want momenteel begint de zomer in het zuidelijk halfrond. De gevormde ijsberg zou dan de grootte van New York City hebben. Dat is echter geen record. In 1956 werd een exemplaar ontdekt dat nog 40 keer groter was. (gb)

Bron + foto

Wiskundigen: "Nederlandse berg van 2 km is mogelijk


Een groep van ongeveer tien wiskundigen die een week lang rekenden aan een plan voor een berg van 2 kilometer hoogte in Nederland, hebben vandaag sombere cijfers gepresenteerd, maar ze zeggen niet dat het idee onrealistisch is. "Het is mogelijk. Die berg kan er komen", reageerden ze vandaag hoopvol.
Het sombere van het verhaal is dat de studenten en promovendi uit heel Nederland becijferden dat een berg van steen, zand of beton tussen 4 en 7 biljoen euro kost. Ze rekenden met een hoogte van 2 kilometer en een grondoppervlak van 14 vierkante kilometer. Het volume van de berg is in dat geval 300 keer groter dan de Chinese muur. Bij de keus voor één soort materiaal is voor een holle berg bijvoorbeeld 7 miljard ton beton nodig, rekenden ze uit. Bij de productie van die hoeveelheid beton komt 120 keer de totale hoeveelheid CO2 vrij die Nederland nu jaarlijks produceert.woensdag 1 februari 2012

Nieuwe kogel vindt zelf zijn doelTechnici in de Verenigde Staten hebben een kogel ontwikkeld die als een geleide raket zijn doel kan vinden. Volgens het laboratorium kan de kogel een doelwit op meer dan 1,6 kilometer afstand treffen.
Een van de technici zei dat de kogel maar liefst dertig koerscorrecties per seconde kan doorvoeren. Hij denkt dat de kogel wellicht ook voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. 'We hebben verschillende soorten buskruit geprobeerd om te zien of we de kogel snel genoeg kunnen maken voor militair gebruik', aldus Jim Jones.

Optische sensor
Tijdens tests heeft de geleide kogel snelheden tot 730 meter per seconde behaald. Ter vergelijking: de M4, het wapen dat door het Amerikaanse leger wordt gebruikt, vuurt kogels af met een snelheid van zo'n negenhonderd meter per seconde. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de kogel met speciaal buskruit militaire snelheden kan behalen.

De punt van de kogel bevat een optische sensor die een laserstraal kan detecteren die op het doelwit is gemikt. De sensor stuurt informatie terug naar een sturingssysteem dat op zijn beurt weer piepkleine staartvinnen op de kogel aanstuurt. In computersimulaties kan de geleide kogel een doelwit op 800 meter afstand met een afwijking van minder dan 20 centimeter raken.
(AP)

Bron + foto

'Ewold hield geen rekening met ontvoering'


De 52-jarige vogelliefhebber Ewold Horn uit het Groningse Termunten is vandaag in het zuiden van de Filipijnen ontvoerd door een groep zwaarbewapende overvallers.
Samen met Horn werden ook zijn Zwitserse vriend Lorenzo Vinciguerra (47) en een Filipijnse gids ontvoerd. Een andere Filipijn wist te ontkomen en hulp in te schakelen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vanmiddag de ontvoering. De Filipijnse autoriteiten hebben het ministerie van de ontvoering op de hoogte gebracht. Details wil Buitenlandse Zaken niet vrijgeven.

Contact
'Ik heb hem vorige week voor het laatst gesproken', vertelt de vriendin van Horn aan AD.nl. 'Hij heeft eerst in Zwitserland Lorenzo opgehaald en toen zijn ze samen naar de Filipijnen gegaan. De laatste jaren maakt hij niet zo veel meer van deze reizen. Volgens mij was hij in 1994 al een keer in dat gebied geweest. Toen waren er ook al wat Duitsers ontvoerd.'

Zwaarbewapend
Horn en Vinciguerra waren met gidsen vogels aan het bekijken op de eilandengroep Tawi Tawi, vlakbij het Maleisische deel van het eiland Kalimantan. Vijf aanvallers, bewapend met pistolen, geweren en zelfs een granaatwerper, dwongen het drietal in een speedboot te stappen. De Filipijnse politie legde de schuld bij de gidsen. Die zouden geen beveiliging voor de Nederlander en de Zwitser hebben geregeld.Onbekende stam stuit per ongeluk op bewoonde wereld


In de jungle van Peru is 'bij toeval' een nieuwe, onbekende volksstam ontdekt. Een nomadengroep was in het Amazonewoud aan het jagen, maar dreef af naar het natuurreservaat Kugapakori Nahua Nanti, in het zuidoosten van Peru.

Niemand heeft deze volksstam ooit eerder gezien, niemand weet bovendien welke taal ze spreken. De foto's werden nu pas vrijggegeven.

De nomaden raakten een jaar geleden het goede spoor bijster toen ze aan het zoeken waren naar voedsel. Op een bepaald moment stonden ze oog in oog met medewerkers van het natuurreservaat. Intussen hebben antropologen van het National Institute of Development of Andean, Amazonian and Afro-Peruvians (INDEPA) hen een jaar lang bestudeerd.dinsdag 31 januari 2012

Vliegende mensen gespot boven New York


Duizenden verwarde New Yorkers maakten gisteren melding van vliegende mensen boven de stad. Het was echter niet Superman die ze gespot hadden. Het ging om een promotiestunt van een reclamebedrijf voor de film Chronicle.
Het bedrijf stuurde bestuurbare vliegtuigjes in de vorm van mensen de lucht in. De hoofdpersonen in Chronicle (trailer hieronder) kunnen namelijk ook vliegen. De vermomde vliegtuigjes maakten een vlucht boven New York en delen van New Jersey.

De 'vliegende mensen' werden met name gespot boven toeristische trekpleisters; plekken waar veel mensen komen en waar veel ogen op gericht zijn. Zo maakten veel mensen melding van de vliegtuigjes boven het Vrijheidsbeeld en de Brooklyn Bridge.

Op een video op YouTube (hieronder) is goed te zien is hoe de reclamemakers te werk zijn gegaan.
(Redactie)
Bron:

maandag 30 januari 2012

Afghaanse vrouw verwachtte één kind, maar krijgt zesling

In Afghanistan is een vrouw bevallen van een zesling. Het was voor haar een enorme verrassing, want ze wist niet dat ze meer dan één kind in haar buik droeg. Dat meldt BBC.
De vrouw beviel van de zesling in een ziekenhuis in Mazar-e-Sharif. Het was haar eerste zwangerschap en ze had geen behandeling gekregen om vruchtbaar te worden. Dan is het volgens dokters heel zeldzaam om een zesling te krijgen. De 24-jarige vrouw werd in één klap moeder van drie zonen en drie dochters.

Alle baby's zijn gezond, maar ze wegen wel nog te weinig. De lichtste baby haalt niet meer dan 700 gram. Afghanistan heeft een hoog sterftecijfers bij moeders en kinderen na de bevalling. De moeder zou het alvast goed stellen, maar ze is natuurlijk uitgeput van de zware bevalling. Artsen houden de toestand van de zesling in de gaten.Afghaan slaat vrouw dood omdat ze derde maal dochter baarde

Een Afghaanse man heeft zijn 30-jarige vrouw vermoord omdat zij voor de derde keer een dochter had gebaard. De politie is op zoek naar de man, die uit het district Khan Abad in de provincie Kunduz afkomstig is.

Het slachtoffer met de naam Storay is volgens de politie doodgeslagen. Haar lichaam vertoonde ook tekenen van marteling. "De politie heeft de schoonmoeder van Storay gearresteerd in verband met de zaak, maar haar echtgenoot is gevlucht", aldus een woordvoerder.

Geweld tegen vrouwen is een groot probleem in Afghanistan. Volgens een onderzoek van hulporganisatie Oxfam heeft 87 procent van de Afghaanse vrouwen ooit te maken gehad met fysieke, seksuele of psychologische mishandeling of een gedwongen huwelijk. (svm)


Bron:

zondag 29 januari 2012

Asteroïde zo groot als bus rakelings langs aarde gescheerdEen asteroïde met de omvang van een bus is gisteren rakelings langs de aarde gescheerd. Er is nooit gevaar geweest voor een botsing, zo hebben experts van het Minor Planet Center gemeld.
Het Minor Planet Center traceert objecten in het zonnestelsel. De asteroïde, 2012 BX34 gedoopt, werd pas woensdag opgemerkt door een telescoop in Arizona. Gisteren naderde het object de aarde tot op een afstand van 60.000 kilometer, aldus Gareth Williams, de directeur van het centrum.

Volgens de directeur kon het object niet vroeger ontdekt worden omdat het zo klein is. Het heeft een diameter van 6 tot 19 meter. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa had donderdag via de microblogsite Twitter meegedeeld dat de asteroïde 'probleemloos voorbij de aarde zou gaan op 27 januari'.
(Redactie)

Bron:

Lees ook: Armageddon in praktijk: Russen werken aan raketten met kernkop tegen asteroïden