Translate

zaterdag 17 december 2011

Hogeschool Amsterdam onderzoekt diplomafraude

© anp

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) laat een onafhankelijke commissie onderzoek doen naar fraude met diploma's. Dat heeft bestuursvoorzitter Jet Bussemaker besloten naar aanleiding van berichten in De Telegraaf dat sinds 2002 aan duizenden studenten ten onrechte een diploma zou zijn uitgereikt.
Volgens Bussemaker zijn er geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk fraude is gepleegd, maar zij wil toch dat een onafhankelijke commissie het uitzoekt om het geheel te kunnen uitsluiten.

Volgens de docenten hebben sinds 2002 zeker 1000 tot 1500 studenten per jaar onterecht een diploma gehaald, zo meldt de krant. Daardoor zou het voortbestaan van opleidingen, waaronder International Business School en de Johan Cruijff University, ter discussie staan.Sharia4Belgium dreigt Atomium af te breken

De radicale moslimbeweging Sharia4Belgium heeft in een internetfilmpje gedreigd het Atomium af te breken. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen.
In het filmpje roept Abu Imran, de roerganger van Sharia4Belgium, moslims op om 'zich te bevrijden van afgoden, zoals het Atomium'. Imran, voor de gelegenheid gekleed in legerkledij, houdt zijn toespraak op de Heizel, vlak voor het Atomium. 'Wij dienen deze monumenten, deze afgoderij, af te breken', luidt het.


De directeur van het Atomium, Henri Simons (PS), neemt de bedreigingen serieus en verscherpt alvast de bewaking.Leden van Sharia4Belgium verstoorden twee weken geleden nog een bijeenkomst in Amsterdam.

(Redactie)Bron:
Lees ook: 13 leden Sharia4Belgium opgepakt na weigering identiteitscontrole

Dodental noodweer Filipijnen stijgt tot 436

Trucks zijn door het woeste water weggespoeld. © epa

Het dodental als gevolg van de overstromingen in het zuiden van de Filipijnen is opgelopen tot zeker 436. Dat heeft het Rode Kruis gezegd. De meesten werden in hun slaap verrast door het water. Honderden mensen worden nog vermist. De overstromingen worden veroorzaakt door de tropische storm Washi, die gepaard ging met zware regen.
De doden vielen veelal in twee kuststeden, Cagayan de Oro en Illigan. Op sommige plekken hield de regen meer dan twaalf uur aan een stuk aan. Ook uit de bergen stroomt veel water naar beneden. Daardoor zijn in enkele steden ook wijken ondergelopen die normaal niet met overstromingen te kampen hebben.vrijdag 16 december 2011

Zeldzame ziekte: Vrouw is allergisch voor eigen tranen

© THINKSTOCK

Verdriet gaat vaak gepaard met geestelijke pijn, maar in Engeland is een vrouw die ook nog eens sterke fysieke pijn ervaart als ze huilt. Katie Dell (26) is allergisch voor water en gilt het uit van de pijn als ze moet huilen.

Zo reageert Katie's huid op aanraking met water.
Katie is een van de slechts 35 aardbewoners die aan deze zeldzame allergie (aquagenic urticaria) lijdt. Als ze langer dan enkele minuten in aanraking komt met water krijgt ze te maken met huiduitslag en een brandende jeuk.donderdag 15 december 2011

Chinezen bouwen Britse stad met Engels als voertaal

Thames Town

Chinezen draaien hun hand niet om voor megalomane projecten. Ook in de regio Miyun in de schaduw van de beroemde Muur staat er een ambitieus bouwwerk op stapel. Een typisch Britse stad, bestaande uit zestien wijken en een kasteel, zal er binnen vijf jaar verrijzen als toeristische trekpleister. Opmerkelijk: enkel het Engels wordt als voertaal getolereerd.
Wanneer mensen toekomen in deze stad, die op een uurtje rijden van Peking ligt, zullen ze het gevoel hebben in het buitenland te vertoeven volgens het lokale bestuurslid Wang Haichen. "Alle bezoekers krijgen immers een paspoort dat afgestempeld wordt", legt hij uit. "Bovendien wordt hier uitsluitend Engels gesproken".Vulkaanhotel spuwt water


In het natuurreservaat Huilo Huilo in Chili doemt een bijzonder hotel uit de jungle op. De Magic Mountain Lodge heeft veel weg van een vulkaan, die gelukkig geen lava spuwt maar wel verfrissend water.


Het  architectonisch huzarenstukje is geïnspireerd op de Arsenal vulkaan, die je trouwens vanuit het hotelraam kan bewonderen. Met als 'top of the bill' het water dat als een cascade uit het hoteldak lijkt te stromen. De ingang van deze originele accomodatie is enkel bereikbaar via een hangbrug.

Alle meubels en voorwerpen die deel uitmaken van het interieur, zijn samengesteld uit natuurlijke materialen. Het geheel oogt heel erg smaakvol. In dit hotel voelen gasten zich ongetwijfeld helemaal verbonden met het prachtige regenwoud. (kve)

Bron:


Rivier van 'bloed' choqueert Chinezen

De rivier Jian is bloedrood gekleurd. © reuters

Het was geen bijbelse plaag of een stunt van de lokale Communistische Partij die de rivier Jian in de Chinese provincie Henan van de ene op de andere dag bloedrood kleurde. Het 'bloed' dat langs de oevers stroomde, was eenvoudig weg vergiftigd water. Dat meldt de site Shangaiist.com.


Twee lokale verfateliers hadden in hun poging de milieu-inspectie te ontlopen, over het hoofd gezien dat het illegaal dumpen van rode verfstof in water erg moeilijk onder de pet te houden is. Door toedoen van de pientere ondernemers zitten de bewoners nu opgescheept met een rivier die zo rood is als het hart van de Communistische Partij.

Hopelijk duurt deze plaag niet langer dan de eerste bijbelse plaag op Egypte: gedurende zeven dagen kleurde in dit geval God alle rivieren in het land bloedrood...
(Redactie)

Bron Bekijk de foto's

Vuurwerk? Bomaanslagen!


Politie en justitie maken zich grote zorgen over het steeds zwaardere vuurwerk dat in Nederland in omloop is. Tieners richten meer en grotere ravages aan dan ooit tevoren en brengen daarmee ook levens in gevaar. Vuurwerkstunts lijken meer en meer op bomaanslagen.
'Er is meer gedonder met zwaar illegaal vuurwerk en de incidenten zijn ook groter', zegt coördinator Cees Meijer van de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers die sinds kort jacht maakt op de vuurwerkstunters.

Waar vroeger vooral brievenbussen het moesten ontgelden, springen nu door het hele land ruiten uit woningen en bedrijfspanden. Vaak worden explosieven gewoon naar binnen gegooid.

De politiekorpsen merkt het zwaarder worden van het vuurwerk ook aan de partijen die worden onderschept. Het vuurwerk is soms zo gevaarlijk dat agenten bij diverse korpsen het advies hebben gekregen de Explosieven Opruimingsdienst in te schakelen als ze niet zeker zijn van hun zaak.

Justitie kondigde onlangs al aan zwaardere straffen te eisen tegen mensen die vuurwerkbommen afsteken, maar zet nu ook in op een verbod in heel Europa op zwaar knalvuurwerk.

Veelal gaat het om vuurwerk dat alleen door professionele handelaren mag worden gebruikt, maar in de praktijk illegaal vooral door consumenten wordt afgestoken.

Bron:

Belg slaagt voor theorie na 66 pogingen


Het wonder is geschied: na 65 mislukte pogingen, uren schijnbaar vruchteloos blokken, oefeningen maken en lessen volgen, is de 44-jarige Marc Martain uit het Belgische Zillebeke (met de hakken over de sloot) geslaagd voor zijn theoretisch rijexamen.
'Nu op naar de praktijk, maar we zijn er nog niet. In principe kan ik rijden, maar ik mag nu vooral de verkeersregels niet vergeten,' aldus een opgetogen Martain in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Op 1 maart 2004 ging Martain (toen 37) voor het eerst in zijn leven naar het examencentrum van Wevelgem. Vrij laat om je examen te halen, maar hij gebruikte tot dan toe andere vervoersmiddelen zoals een bromfiets.Einde tijdperk: Amerika strijkt vlag in Irak


Het Amerikaanse leger heeft vandaag de vlag gestreken in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarmee komt ruim negen jaar na de inval die een einde maakte aan het regime van dictator Saddam Hussein, een einde aan de Amerikaanse missie.
Aan het einde van de maand moeten de laatste 4000 Amerikaanse militairen het Arabische land hebben verlaten. Washington hoopte een welvarend en democratisch land achter te laten. Maar corruptie en geweld teisteren de Irakezen dagelijks.

Bij de ceremonie op de basis Echo was de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta aanwezig. Hij zei dat de omstreden oorlog had meegeholpen 'een soeverein, stabiel en onafhankelijk Irak' te bouwen. Washington ziet uit naar de volgende fase in de relatie met Irak, aldus de minister.

De oorlog heeft aan bijna 4500 Amerikanen het leven gekost en volgens sommige schattingen aan meer dan 100.000 Irakezen. De strijd kostte de Amerikaanse schatkist ongeveer 1 biljoen dollar (circa 770 miljard euro).
(ANP/Redactie)

Bron:

Lamp valt tijdens Kamerdebat bijna op minister Schippers

Een vallende lamp heeft vanmiddag tot consternatie geleid in de Tweede Kamer. Na een val van enkele meters hoogte spatte de lamp vlak naast minister Edith Schippers (Volksgezondheid) uiteen.
Schippers en ook de aanwezige Kamerleden schrokken zich wild. De vergadering werd geschorst en tijdens die pauze richtten de politici de blik eensgezind op de overige spotjes in het plafond. Ook werden door het Kamerpersoneel stoffer en blik en een stofzuiger aangerukt om de scherven op te ruimen, waarna de vergadering kon worden hervat.

Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer is nog niet bekend wat de reden is. 'De lampen worden regelmatig gecontroleerd. We zullen ze nog een keer laten controleren', aldus de zegsman. (ANP/Redactie)Bron:

woensdag 14 december 2011

Wilde wolven achtervolgen Duitse schoolkinderen

© ap
In de Duitse deelstaat Saksen zoeken de wolven die er in het wild leven steeds meer de bewoonde wereld op. Maandag nog werden twee kinderen in Grossdubrau achtervolgd door wolven toen ze op weg waren naar de bushalte om naar school te gaan. Burgemeester Siegfried Schuster eist in Bild dat de Oost-Duitse deelstaat stappen onderneemt.

"Mijn kinderen waren zo bang dat ze meteen terug naar huis liepen", vertelt de vader in de krant. "Vanaf nu breng ik mijn kinderen wel met de auto naar school."

Frank Kupfer, de minister van Natuur in Saksen, sust de gemoederen. Volgens hem zijn wolven niet gevaarlijk voor mensen en proberen ze juist contact met mensen te vermijden. "Onzin", antwoordt burgemeester Schuster. "Het is niet waar wat hij vertelt. Het is slechts een kwestie van tijd voor hier iets ergs gebeurt." (hlnsydney/sps)

Bron:

Man ligt halve dag bedolven onder 7000 tijdschriften

© THINKSTOCK

De Engelsman Richard Phillips (77) heeft elf uur lang op zijn bed bedolven gelegen onder een enorme stapel van 7000 tijdschriften die een verdieping hoger opgeborgen zaten in 150 dozen.

Phillips temidden van de puinhoop waar hij onder lag.
De ongelukkige pesionado kwam er uiteindelijk redelijk ongeschonden vanaf. 'Maar ik ben me een hoedje geschrokken, want de 150 dozen stonden op de zolder boven mijn slaapkamer. Blijkbaar heeft de vloer de dozen niet meer gehouden en kwam de stapel met een donderend geraas naar beneden,' aldus Phillips.Man ligt bijna jaar dood in kelder van ziekenhuis

© Thinkstock

Een 78-jarige man is, nadat hij bijna een jaar spoorloos was, dood aangetroffen in de kelder van een ziekenhuis in Peking. De man, He genaamd, leed aan de ziekte van Parkinson. Dat schrijft de krant The Beijing News.
He verdween op 17 januari 2010 tijdens zijn verblijf in het Dongfang-hospitaal. Nadat zijn echtgenote geneesmiddelen voor hem was gaan halen, lag hij bij haar terugkeer niet meer op zijn ziekenhuisbed. Het personeel kamde tevergeefs het hospitaal uit.

Pas op 18 december, elf maanden na de verdwijning, werd He's lijk aangetroffen in de kelder van het ziekenhuis. Op het lichaam werden geen sporen van geweld aangetroffen en de doodsoorzaak kon niet worden bepaald.

De familie van de overledene vervolgt nu het hospitaal voor nalatigheid. Zij eisen een schadevergoeding van 220.000 yuan of zo'n 24.150 euro. De ziekenhuisdirectie zegt dat de dood van He door tal van factoren kan zijn veroorzaakt. De patiënten zijn vrij om te gaan of staan waar ze willen op de ziekenhuiscampus. De rechter moet zich nog uitspreken.
(Redactie)

Bron:

Man bijna dood door krabben van een kat

© THINKSTOCK

Een week nadat de Engelsman Jon Taylor gekrabd werd door de kat van zijn schoonmoeder, moest hij een levensreddende operatie ondergaan, de artsen gaven hem nog maar 48 uur te leven. Bacteriën van de kat kwamen in de bloedstroom van Jon terecht, waardoor hij septicemie, ook bekend als bloedvergiftiging, opliep.
De ongelukkige patiënt (44) kan het gelukkig nog navertellen: 'Ik zat in de keuken toen de kat op mijn voet sprong. Het resultaat waren twee wonden. Ik ontsmette deze en deed er een pleister op.' Maar door de wond waren er bacteriën vanaf de klauw in de bloedstroom terechtgekomen.


Deze vermenigvuldigden zich razendsnel en nestelden zich op de hartaderklep. Dit orgaan controleert de bloedtoevoer naar de rest van het lichaam. Taylor: 'Twee dagen later dacht ik dat ik griep kreeg en nog een dag later bleef ik in bed. Die nacht werd ik wakker door pijn in mijn ringvinger, de volgende ochtend was deze gezwollen en paars geworden.'


Ziekenhuis
Nog steeds maakte Jon zich geen zorgen, hij dacht dat hij zijn vinger op het werk geblesseerd had. Maar zwellingen, ver weg van de oorspronkelijke plek van de wonde is een typisch symptoom van een bloedvergiftiging. 'Nog steeds dacht ik er niet aan dat mijn klachten een gevolg waren van de wonden, het leek erop alsof ze aan het genezen waren. Na zes dagen belden mijn familieleden een ambulance en ik werd naar het ziekenhuis gebracht', aldus Taylor.

11 maanden herstel
Tests toonden aan dat zijn hart, longen, lever en nieren op uitvallen stonden. Zijn hart stopte enkele seconden met slaan en moest opnieuw opgestart worden. De hartaderklep van Jon moest vervangen worden. Zonder die operatie zou hij binnen 48 uur dood zijn. Na de operatie kreeg Jon gedurende zes weken antibiotica, maar het duurde echter nog 11 maanden voordat hij weer kon gaan werken.

Dood door bloedvergiftiging komt voor wanneer bacteriën zich in het bloed vermenigvuldigen, waardoor vitale organen beschadigd kunnen raken. Als je dit niet meteen behandelt, kun je in shock raken, want de toxines kunnen de bloeddruk doen stijgen. Hierdoor riskeren je organen uit te vallen, dit leidt tot sterfte bij meer dan de helft van de patiënten. Bacteriën kunnen in de bloedstroom terechtkomen via operaties, abcessen, maar ook brand- en open wonden.
(Redactie)
13/12/11 18u31


Bron:|

Huis van zes ton ontploft net voor opleveringDeze vrijdag zou de familie Broshuis de sleutel krijgen van hun nieuwe vrijstaande woning in Odijk bij Utrecht. Maar een gasexplosie zorgde er maandagavond voor dat het stulpje van zes ton total loss is en het zal nu zo spoedig mogelijk gesloopt worden.
De gasexplosie vond maandagavond rond elf uur plaats. Door de klap zijn ruiten gesneuveld, diverse muren ontzet, de pui met openslaande deuren ligt in de tuin en op de zolderetage zijn aan twee zijden de muren eruit geblazen. De woning is zo zwaar beschadigd dat ze tot de grond toe moet worden afgebroken en opnieuw opgebouwd, zo meldt het AD vandaag.

Oorzaak van de explosie is een gaslek, zo staat vast. Er zat beneden een lek waardoor het huis is volgestroomd met gas. De verzekering van aannemer Reuvers stelt vermoedelijk netbeheerder Stedin aansprakelijk voor de schade. Stedin meldt slechts het onderzoek door een onafhankelijk bureau af te wachten.

Toekomstig eigenaar Broshuis wil geen commentaar leveren. Hij is te druk met regelzaken. (Redactie)

Bron:

'Al Qaeda dreigt met aanslag in Amsterdam'

Foto Thinkstock

De Amerikaanse organisatie Flashpoint, een onderzoeksbureau dat islamitisch extremisme wereldwijd volgt, meldt dat een zekere Ahsqar op een al Qaeda-website melding maakt van een mogelijke aanslag in Amsterdam.
Dit meldt Midden-Oosten journalist Harald Doornbos op zijn twitteraccount. Het Shamukhforum is een beruchte chatplek voor al Qaeda sympathisanten, en is meerdere malen onderuit gehaaald door hackers.

Volgens Flashpoint is 'Ashqar', een 'relatief onbekende figuur' op het Shamukhforum. De letterlijke tekst die gepost is, luidt: De vakantie komt eraan en zal worden verlicht met een kado van brigades der monotheisten.'

Flashpoint is een onderzoeksbureau gericht op de veiligheid in de wereld, met vestigingen in Londen en New York. Het bureau werkt voor onder meer het Amerikaanse ministerie van Justitie, het Amerikaanse Ministerie van Defensie, Scotland Yard en het Internationale Hof van Justitie in Den Haag. (Redactie)

Bron:

dinsdag 13 december 2011

Roemenië opent jacht op heksen en waarzegsters


Nadat verschillende klachten ingediend werden voor bedrog en afpersing, is Roemenië vast van plan om heksen en waarzegsters harder aan te pakken. Dat meldt de Roemeense televisiezender PRO TV. De vrouwen, veelal zigeneurs, pikken dat niet en hebben alvast het parlement vervloekt.
De parlementsleden willen een einde maken aan malafide heksenpraktijken die het imago van de Roemeense zigeuners schaden. Maar de vrouwen denken daar natuurlijk zelf helemaal anders over. Zij zien hun bovennatuurlijke krachten als een erfenis van hun voorouders.Piloten terug naar school gestuurd na zware fout


Twee piloten van de Australische luchtvaartmaatschappij Jetstar moeten hun opleiding herdoen na een misverstand tussen beiden, waardoor hun Airbus A320 veel te snel daalde bij het naderen van de luchthaven van Melbourne.

Er waren twee waarschuwingssignalen nodig voor de piloot en co-piloot, die achter de stuurknuppel zat, beseften dat ze op slechst 75 meter van de grond vlogen bij het naderen van de landingsbaan. De piloot blies de landing meteen af en liet het vliegtuig opnieuw hoogte winnen. Het vliegtuig was toen al gedaald tot 51 meter.

Uit onderzoek bleek dat beide piloten dachten dat de andere verantwoordelijk was voor het in de gaten houden van de hoogte. Jetstar laat beide piloten hun opleiding nu herdoen en het incident, dat plaatsvond op 28 juli, zal als testcase gebruikt worden in de training van piloten. (hlnsydney/sps)

Bron:

Amerikaanse drone nu "eigendom" Iran

Leden van de Iraanse Revolutionaire Wacht staan naast de neergehaalde drone. © epa

Het onbemande Amerikaanse verkenningsvliegtuigje dat onlangs in handen viel van het Iraanse leger, is nu eigendom van Iran. Dat zei de Iraanse minister Ahmad Vahidi vandaag. De Amerikaanse president Barack Obama had een dag eerder om teruggave van de drone gevraagd.
"Het Amerikaanse spionagevliegtuig is nu eigendom van Iran en onze regering zal besluiten welke stappen nu worden genomen" met betrekking tot het toestel, zei de minister.


Zeehondje sluipt huis binnen en valt in slaap op de bank

© The Department of Conservation

De Nieuw-Zeelandse Annette Swoffer kon haar ogen niet geloven toen ze zondagavond een babyzeehondje in haar huis aantrof.

'Ik dacht dat ik hallucineerde', vertelt Swoffer de Herald Sun Nieuw-Zeeland. De vrouw was in haar kantoor aan het werk toen ze beneden geluid hoorde. Toen ze de trap afdaalde en de keuken binnenstapte keken twee grote bruine ogen haar aan.Italiaanse kater erft bijna 12 miljoen euroDe Italiaanse kater Tommasino is het op twee na rijkste dier ter wereld geworden. Zijn baasje heeft hem het volledige familiekapitaal nagelaten. In totaal gaat het om 11,7 miljoen euro. Maria Assunta stierf vorige maand op 94-jarige leeftijd. Ze had geen familieleden meer en was een echte dierenliefhebber.
Aangezien Tommasino niet geeft om materiële zaken, zal het grootste deel van het geld waarschijnlijk naar een goed doel gaan. Dat zei Assunta's advocaat aan de krant Daily Mail. Tommasino is echter niet het enige diertje dat al mocht erven van zijn baasje. Het rijkste dier ter wereld is Gunter, een Duitse herder die ongeveer 105 miljoen euro erfde van zijn baasje.
(Redactie)

Bron:

maandag 12 december 2011

Pedofielen schuimen datingsites af op zoek naar eenzame single mama's


De Australische politie waarschuwt voor pedofielen die datingsites afschuimen, op zoek naar het profiel van alleenstaande, eenzame mama's, om zo bij hun kinderen te geraken.
De politie van de Australische staat Victoria ontdekte een nieuw soort zedendelict. Pedofielen zoeken via het internet een kwetsbare, eenzame partner met kinderen uit. Ze laten zich aanvankelijk van hun beste kant zien door te helpen in het huishouden en cadeaus en reisjes te schenken, om zich vervolgens naar de kinderen te richten. Daarbij leggen ze vaak lange tijd geduld aan de dag om het vertrouwen van de alleenstaande moeder te winnen.

De daders pluizen op sociaalnetwerksites allerhande profielinformatie uit om er de mama's van kinderen met hun 'voorkeurleeftijd' uit te halen. Ze bekijken duizenden foto's om hun doelwit te selecteren en daar gaan ze dan op af, vaak onder een valse identiteit.

Ouders voelen zich verplicht om hun kinderen in hun profiel te vermelden omdat ze eerlijk willen zijn. Er wordt echter aangeraden een profiel zo veel mogelijk te vergrendelen. (jv)

Bron:

Lees ook: Pedofielen actief op Wordfeud

Wondermooi lichtspektakel kleurt Niagara watervallen

© ap

Tijdens de wintermaanden kan je geen boottocht maken tot aan de Niagara watervallen maar deze tijd van het jaar biedt het natuurfenomeen op de grens van Canada en de Verenigde Staten een ander spektakel: een cascade vol feeërieke kleuren.
In de lente en zomer wordt de verlichting slechts gedurende drie uur aangestoken, terwijl je nu ongeveer zeven uur lang van de magische tinten kan genieten.

Toeristen verzamelen op het pad naast de watervallen om de lichtshow te zien of kijken vanuit de hotelkamers aan de Canadese zijde. De mooiste show krijg je volgens kenners als de mist, die de waterval omhult, wordt getransformeerd tot kleurrijke ijskristallen. (kve)

Bron:

Conciërge van Duitse bibliotheek vindt miljoenenschat

Tanja Höls. © epa

Tanja Höls, conciërge van de bibliotheek in het Duitse Passau, kan een stevige kerstbonus verwachten. De vrouw vond bij toeval een kist met eeuwenoude munten en medaillons. De spectaculaire vondst is wellicht miljoenen euro's waard. Dat schrijft The Local.
'De kist zag er heel gewoontjes uit', zegt de vrouw. 'Het leek een grote juwelendoos met vele kleine schuifjes. Ik was er al ontelbare keren voorbijgelopen alvorens ik ze uiteindelijk heb opengemaakt'.

Collectie van prinsbischoppen
De kist bleek in totaal 172 munten en medaillons te bevatten. Tanja Höls ging met haar vondst naar de directeur van de bibliotheek. De gouden en zilveren kleinoden maakten wellicht deel uit van de collectie van de plaatselijke prinsbischoppen. Die zouden de schat eind 19de eeuw in de bibliotheek verborgen hebben om te vermijden dat ze er belastingen op zouden moeten betalen. De munten gaan terug tot het oude Rome, Griekenland en het Byzantijnse rijk.

Beloning
De directie van de bibliotheek beraadt zich inmiddels over een beloning voor de vindster. De vrouw wordt geprezen voor haar eerlijkheid en haar speurzin. Een promotie behoort ook tot de mogelijkheden.

Bron:

Ontdekking Higgs-deeltje komt dichterbij

Een monitor in CERN. © afp

De wetenschap staat op de drempel van een belangrijke doorbraak. Het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) bij het Zwitserse Genève is een mythisch elementair deeltje op het spoor, het zogeheten Higgs-boson. Komende dinsdag maken de onderzoekers naar eigen zeggen ,,een belangrijke vooruitgang'' in de jacht bekend.
Het Higgs-boson is het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Het deeltje zou ervoor zorgen dat alle minieme deeltjes in het universum massa hebben. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het Higgs-boson is een van de bouwstenen van het leven. Omdat het zo belangrijk is, noemen wetenschappers het boson ook wel het God-deeltje.Zet je morgen schrap voor een zware storm

Archieffoto ANP

UPDATE Als de voortekenen ons niet bedriegen staat Nederland morgen een zware storm te wachten. Weggebruikers moeten tijdens de ochtendspits rekening houden met overvloedige regenval en zware windstoten tot 100 kilometer per uur. Dat meldde Weeronline vandaag. 'Aan de kust staat een stormachtige wind, kracht 8'.
'Ook vrijdag lijkt de winter ons te trakteren op stormachtig weer', luidt de verwachting van Weeronline. Ook Weerbureau Meteoconsult laat op de website weer.nl weten dat vrijdag een serieuze storm kan opsteken met windkracht 9 tot 10. 'En waarschijnlijk wordt het een storm die van enige duur is, dus niet na bijvoorbeeld een uurtje weer gaat liggen', aldus Meteoconsult.Operatie man met enorme tumor uitgesteld

© FOTO'S BRUNOPRESS

Zhang Yanbei Man uit China heeft een zeldzame bloedtype waardoor het ziekenhuis niet voldoende bloed voorradig heeft om hem te operen aan de enorme tumor op zijn hoofd. Zhang loopt al lange tijd met het gezwel rond, dat wel goed kan worden verwijderd volgens een chirurg.

De 28-jarige man werd geboren met een moedervlek zo groot als een nagel. Deze groeide in de loop der jaren steeds verder. Zhang ging van school omdat hij zo gepest werd. Nu kan hij niet meer kijken met zijn linkeroog en heeft hij moeite met het bewaren van zijn evenwicht als gevolg van de zware tumor.

Zhang heeft een negatief type bloedgroep, die verhoudingsgewijs veel minder vaak voorkomt onder Aziatische bevolkingsgroepen (0,3%) dan onder blanke bevolkingsgroepen (15%). 'Geen van de ziekenhuizen in de buurt heeft genoeg bloed,' aldus dokter Yang Jianmin.
(Redactie)


Bron:

Winnaar miljoenenjackpot afgescheept met fooi

© THINKSTOCK

Een Zwitserse gokker die dacht op de fruitmachine 43 miljoen euro te hebben gewonnen in een casino van het Oostenrijkse Bregenz is bedrogen uitgekomen. Door 'een softwarefout' probeerde het management van het casino de man af te schepen met een gratis maaltijd en 75 euro. Daar nam hij uiteraard geen genoegen mee en claimt nu de jackpot in de rechtbank.
Op de machine van Behar Merlaku (26) gingen alle lampen branden en de bellen rinkelen. De machine meldde dat hij winnaar was geworden van de jackpot.

Maar de man kreeg de prijs niet en werd door het management van het casino erop gewezen dat in de software van de machine een fout zat, waardoor hij niet recht had op miljoenen, maar slechts 75 euro tegemoet kon zien.