Translate

vrijdag 2 december 2011

Antilandmijntechnologie spot borstkanker in 8 seconden


Britse wetenschappers hebben de revolutionaire borstkankerscreening 'Maria' ontwikkeld aan de hand van antilandmijntechnologie. De pijnloze scantechniek maakt gebruik van radiogolven en zou een stuk veiliger zijn dan de X-stralen die jaarlijks op duizenden vrouwen worden toegepast tijdens mammografieën.
Experten stellen dat dit nieuwe toestel ook nog eens een stuk goedkoper zal zijn en toepasbaar op vrouwen van elke leeftijd. Het screeningsysteem kreeg de naam 'Maria' (Multistatic Array Processing for Radiowave Image Acquisition) mee en verwacht wordt dat ze binnen dit en 5 jaar wijdverspreid zal zijn.

Maria
Het werd ontwikkeld door Micrima, een bedrijf dat zijn oorsprong vindt aan de universiteit van Bristol. De technologie is gebaseerd op een landmijndetectieproject waarbij metaalloze explosieven werden opgespoord in de grond. Op een gelijkaardige manier kan 'Maria' ook gevaarlijke hotspots detecteren in borsten.

Screening
Vrouwen jonger dan 50 worden doorgaans niet met regelmaat gecontroleerd op borstkanker omdat de risico's van blootstelling aan ioniserende straling op jonge leeftijd te groot zijn. Jongere vrouwen hebben ook een dichter borstweefsel, waardoor tumoren moeilijker detecteerbaar zijn met x-stralen. Radiostralen, daarentegen, kunnen problemen veel sneller vinden in alle soorten weefsel.

Pijnloos & snel
Dames, dat klinkt toch als muziek in de oren, niet? Een pijnloos onderzoek zonder platen die je borsten omtoveren tot pijnlijke pannekoeken. Het 'Maria'-systeem werkt met keramische, cupvormige scanners van waaruit data wordt overgebracht naar een computer met als resultaat, een 3D-beeld. De radiogolven detecteren verschillen tussen normaal borstweefsel en dat van tumoren, waar veelal bloed en water in opgehoopt zitten.

Dit alles gebeurt op niet meer dan 8 seconden tijd. Een radioloog heeft daarentegen minstens 1 minuut nodig, die al snel verdubbeld wordt wanneer een tweede mening noodzakelijk is omdat de röntgenfoto moeilijk interpreteerbaar blijkt te zijn. Vrouwen moeten vaak tot 2 weken wachten op resultaten.

Testfase
In de eerste testgolf werden 200 vrouwen met borstkanker onderzocht. 80 procent van alle tumoren kon toen al worden opgespoord, een rating dat zeer dicht nadert aan die van bestaande screeningmethodes.
'Vleesetende banaan' in Mozambique blijkt loos alarm

© THINKSTOCK

Een vals alarm over een 'vleesetende banaan' heeft de bananenverkoop op de markten van Mozambique doen instorten. Het ministerie van Gezondheid zag zich vandaag genoodzaakt een bericht te verspreiden op de nationale televisie om de bevolking gerust te stellen. Dat melden lokale media.
'Na onderzoek door de ministeries van Landbouw, Gezondheid, Handel en Industrie kan besloten worden dat geen enkele besmette banaan het land is binnengekomen', meldt het ministerie van Gezondheid.

De afgelopen dagen werden Mozambikanen gewaarschuwd voor het risico een zeldzame huidinfectie op te lopen via de consumptie van de bananen. De bacteriële infectie werd zelfs als potentieel dodelijk omschreven. 'Na besmetting treedt koorts op, die razendsnel door necrose van huid en vlees wordt gevolgd', zo luidde het.

Het valse alarm ging over Zuid-Afrikaanse bananen, die Mozambique niet invoert. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Landbouw hekelde niettemin de valse berichten en riep de bevolking op om de huid rond de vermeende infectie niet te verbranden, wat wel werd geadviseerd.
(Redactie)

Bron:

Meisje met veel acne toont verdoezeltrucs op YouTube

Zoals veel van haar leeftijdsgenootjes kreeg Cassandra Bankson in haar tienerjaren te maken met ernstige acne. Nu ze 19 is, wordt ze nog dagelijks geconfronteerd met de littekens van haar pijnlijke huidaandoening. Toch geeft de Amerikaanse de moed niet op: ze helpt lotgenoten door haar make-up-trucs op internet te delen.
Het meisje slaagt in haar hulpactie, want het YouTube-filmpje waarin ze haar make-up-ritueel laat zien, is ondertussen al meer dan 1,7 miljoen keer bekeken.

'Walgelijk'
In eerste instantie verschijnt Cassandra smetteloos opgemaakt in beeld. Dan verwijdert ze de deskundige lagen crèmes, foundation en poeder. Langzamerhand wordt de toestand van haar pukkelige en onzuivere huid steeds zichtbaarder.

Als alle make-up van haar gezicht is geveegd, richt de Californische tiener zich weer tot de camera. 'Ik voel me echt walgelijk', zegt ze met een overslaande stem. 'Dit is waarschijnlijk het meest zenuwslopende dat ik al ooit gedaan heb, want ik voel me erg onzeker. Maar dit is nu eenmaal mijn gezicht.'

'Overal'
Het meisje vervolgt: 'Ik ben me enorm bewust van hoe ik eruitzie. Het ergste is dat het eigenlijk al veel beter is dan vroeger. Dat is natuurlijk ook positief, maar het ziet er nog steeds verschrikkelijk uit.'

Ze bekent dat de acne zich niet alleen tot haar gezicht beperkt. 'Je ziet het op mijn borstkas, op mijn rug, het is echt overal. Je ziet het op mijn nek, aan de zijkant van mijn hoofd en zelfs aan mijn oren. Het maakt me erg onzeker.'

Modellenlook
Toch laat Cassandra zich niet kennen en experimenteert ze al jaren met make-up om haar littekens te verdoezelen. Daar is ze inmiddels zo bedreven in, dat je er op foto's niets meer van ziet. Poserend met laag uitgesneden badpakken, lijkt het meisje zelfs een model te zijn.

In de rest van het filmpje deelt ze haar make-up-trucs met lotgenoten. 'Ik heb een extreem olie-achtige huid', vertelt ze onder andere, waarna ze tips geeft om daar iets aan te doen.Half mens, half hond geniet van een snack

Een video van een hond die een kaassnack met 'zijn handen' opeet is een grote hit op internet. Het filmpje van Bizzle, een kruising tussen een Amerikaanse buldog en een bordeauxdog, is in een paar dagen tijd meer dan vierhonderdduizend keer bekeken.
De hond deelt in het filmpje een wit overhemd met een persoon, waarvan alleen de armen te zien zijn. De makers van de clip komen uit Engeland en zeggen de video uit verveling te hebben gemaakt.
Filmpjes met honden met mensenhanden zijn regelmatig grote hits op YouTube. Zie bijvoorbeeld ook 'Two dogs dining' of 'Breakfast at Ginger's'.
(Redactie)

Bron:

Stunt gaat gruwelijk mis: Coureur ontsnapt aan dood

Een Braziliaanse motorstuntcoureur ontsnapte op het nippertje aan de dood, toen een stunt die hij probeerde uit te voeren gruwelijk misging. De waaghals, lid van een stuntteam van het Bete Carrero-attractiepark in het zuidwesten van het land, kwam er met lichte verwondingen vanaf, ondanks dat hij tientallen meters door de lucht vloog en met een lelijke smak op het asfalt terecht kwam.


Bekijk de video bij bron

donderdag 1 december 2011

Ingenieurs willen Eiffeltoren laten bloeienDe Eiffeltoren in Parijs zou op termijn wel eens een groene metarmorfose kunnen ondergaan. Een Frans dochterbedrijf van Grontmij NV wil namelijk de 327 meter hoge constructie vol hangen met 600.000 planten. Deze laatste zouden ruim 87 ton broeikasgas CO2 absorberen, meldt de krant Le Figaro vandaag.
"Frankrijk en met name Parijs wil zich aanprijzen als een van de groenste steden ter wereld. Daar hebben we dit plan voor ingediend'', vertelt een woordvoerder van advies- en ingenieursbureau Grontmij. "Wat is er dan mooier om het Franse symbool bij uitstek groen aan te kleden?'' De planten kunnen ruim 87 ton broeikasgassen absorberen.

Het plan van het Franse bureau Ginger kost 72 miljoen euro. De bedoeling is dat de planten in januari 2013 worden opgehangen en er tot juli 2016 blijven. Een systeem met rubberen slangen moet de planten water geven. De plantenblaadjes en bloemen zouden niet in de weg hangen voor de verlichting van de Eiffeltoren, een toeristische topattractie in Parijs. (VK/kve)

Bron:

Indrukwekkend: de wereld in miniatuur

In het Duitse Hamburg mogen ze zich de trotse eigenaar van de grootste spoorlijn voor modeltreinen noemen. In Miniatur Wunderland hebben ze maar liefst 12 kilometer aan treinsporen liggen, waarop 890 treinen lustig rondrijden over een oppervlakte van meer dan 1.300 vierkante meter.
Miniatur Wunderland is dan ook een van de toeristische topattracties van Duitsland, waar elk aspect van het menselijke leven in miniatuur is nagebootst. U kan het zo gek niet bedenken of het wordt er nagebootst.

Niet alleen Duitsland werd er in detail nagebouwd, ook Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland hebben er een plekje, terwijl Frankrijk, Engeland en Italië er nog aan zitten te komen.Een mini Las Vegas, met 30.000 lichtjes, ligt er tussen miniatuur versies van de Grand Canyon, Cape Canaveral, Yosemite Park en Mount Rushmore.Uitvinder pepperspray: "Mijn kinderen zouden slachtoffer kunnen zijn"


Pepperspray komt de jongste tijd steeds vaker in het nieuws. In de Verenigde Staten wordt het goedje, dat irritatie aan de ogen, kortademigheid, tijdelijke blindheid en in enkele gevallen zelfs de dood veroorzaakt, de voorbije weken nogal kwistig ingezet tegen de actievoerders van de Occupy-beweging. "Het zouden mijn kinderen zijn die het slachoffer worden van mijn uitvinding, enkel en alleen omdat ze een opinie hebben", verzucht uitvinder Kamran Loghman.

Vooral het incident waarbij een agent een rij vreedzaam betogende jongeren op de campus van de universiteit van Californië van dichtbij met traangas bespoot, springt in het oog. In Egypte wordt uit Amerika ingevoerd traangas gebruikt tegen de actievoerders op en rond het Tahrirplein.
Verboden wapen
De uitvinder van het goedje, dat in ons land een verboden wapen is, heeft inmiddels spijt van zijn uitvinding en vindt het onaanvaardbaar dat traangas wordt gebruikt "tegen mensen die een opinie hebben door mensen die de grond van de problemen niet weten aan te pakken".

Gebrek aan leiderschap
Kamran Loghman vond het moderne pepperspray uit en ontwikkelde mee de procedures waar Amerikaanse politieagenten dienen te volgen bij het gebruik ervan. In een interview met 'Democracy Now', een spreekbuis van de Occupy-beweging, oordeelt hij dat het recente gebruik van zijn uitvinding een uiting is van "een gebrek aan leiderschap bij de politie die mensen dan maar met traangas bespuiten om hen het zwijgen op te leggen".
Brandweer vist gedumpte baby uit diep toilet bij -30


Brandweerlui in de Chinese provincie Heilongjiang hebben een pasgeboren baby van een gewisse dood gered. Het kind was in een plastic zak in een diepe toiletput gedumpt. Als bij wonder overleefde het pasgeboren jongetje dit lugubere avontuur in regelrechte Siberische temperaturen van -30 graden.

Mirakel: het babyjongetje is niet meer in levensgevaar.

Het was een voorbijganger die de hulpdiensten verwittigde, toen hij geschreeuw hoorde. Hij merkte dat het gehuil van een baby kwam die in een plastic zak in een diepe toiletput bengelde. De politie snelde ter plaatse, maar omdat het om een smal gat in het toilet ging, moest de brandweer erbij gehaald worden.

Adoptie
In allerijl sloegen de brandweerlui twee nagels in een houten plank en zo visten ze het arme kind uit zijn benarde situatie. Ondanks de bijtende vrieskou van -30 graden Celsius overleefde de baby als bij wonder. Het kind is zelfs niet meer in levensgevaar. Als het pasgeboren jongetje weer op krachten is, zal het geadopteerd worden door een plaatselijke familie. Momenteel is het nog onduidelijk wie het kind in het toilet gedumpt heeft. (kh)

Bron:

woensdag 30 november 2011

Gedachten lezen, een nieuwe 'babypower'


Baby's komen niet met een handleiding, dat is een feit. Je moeder, zussen, beste vriendinnen of collega's kunnen je nog zo overladen met tips en weetjes, je zal nooit alles begrijpen wat deze kleine wezentjes meemaken, doen of denken. Geen nood, want daar is de wetenschap, die steeds vaker op de proppen komt met verrassende inzichten over baby's.
De voorbije 10 à 15 jaar hebben onderzoekers zich meer en meer toegespitst op het grondig bestuderen van baby's met als doel hun ontwikkeling steeds beter te begrijpen en ouders te helpen in het maken van goede keuzes.

Ontwikkeling
Betsy Brown Braun, specialiste op het gebied van ontwikkeling en gedrag van kinderen ziet het zo: "Kinderen opvoeden verloopt niet zoals het installeren van een nieuwe oven, je kan niet simpelweg op een knopje duwen. Wanneer onderzoekers graven in de achterliggende processen binnen de ontwikkeling van baby's, kunnen ze steeds meer advies en kennis meegeven aan ouders om bijvoorbeeld vroege leerprocessen te stimuleren".

De resultaten van heel wat van deze recente onderzoeken zijn dan ook best fascinerend te noemen. Wist je bijvoorbeeld dat een baby al na 6 weken de stem van de vader perfect kan identificeren? Inzicht verkrijgen in wat allemaal gebeurt in die kleine hoofdjes is uiteraard ook deel van de grotere zoektocht naar wat mensen eigenlijk tot mensen maakt. Eens kijken welke babyweetjes nog recent boven water zijn gekomen.

*Gedachten lezen*
Ze zijn uiteraard niet paranormaal, maar recent onderzoek aan de universiteit van Missouri toont aan dat baby's, vanaf ongeveer 10 maanden oud, denkprocessen van anderen aandachtig volgen. Zo zouden baby's, net als volwassenen, verrassende elementen herkennen en er ook langer naar kijken.
Ziekenhuisbacterie MRSA blijkt onverwoestbaar


Van een Europees onderzoek naar de ziekenhuisbacterie, onder leiding van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, werden gisteren de resultaten bekendgemaakt in Brussel. De ziekenhuisbacterie MRSA zou zich zo sterk hebben aangepast aan het ziekenhuis dat hij buiten deze omgeving moeilijker kan overleven. Toch blijft hij een resistente bedreiging voor de gezondheid van patiënten.
MRSA is de afkorting voor Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus. De staphylococcus aureus is een huidbacterie die bij ongeveer 30 procent van alle mensen terug te vinden is, bijvoorbeeld in de neusholte of slijmvliezen. Dragers worden dan ook aangespoord met een arts te overleggen vooraleer ze ziekenhuisbezoeken doen om kans op besmetting te voorkomen.

De symptomen zijn niet altijd hetzelfde en zelfs niet noodzakelijk zichtbaar, wat de diagnose bemoeilijkt. De gevolgen van een besmetting kunnen gaan van huid- en wondinfecties tot urineweginfecties en longontstekingen.

Korte geschiedenis
Sinds 1960 komt MRSA al voor in ziekenhuizen en het is pas sinds de jaren '90 dat de resistente bacterie ook daarbuiten opduikt. De laatste jaren veelal in de sector van de veehouderij. De ongevoeligheid voor meticilline en andere antibiotica begon eveneens in 1960, een jaar nadat het antibioticum meticilline op de markt kwam. Langzamerhand heeft de resistentie zich nog verder opgebouwd, waardoor infecties met MRSA moeilijker behandelbaar zijn. Antibiotica die wel werkt is doorgaans een stuk duurder en veroorzaakt veel meer bijwerkingen.

Antibioticagebruik
MRSA is niet 'ontsnapt' uit het ziekenhuis, maar werd binnengebracht in veehouderijen door het gebruik van antibiotica. Het uitroeien ervan zou volgens de wetenschappers onmogelijk zijn. Wiskundig onderzoek toont aan dat intensieve contacten tussen boerderijen de besmetting in stand houden, zelfs al zou de bacterie slechts in kleine mate voorkomen.
"Aliens bestaan maar waarom vinden we ze dan niet?"


Ondanks verwoede pogingen is er heden ten dage nog altijd geen onweerlegbaar bewijs geleverd voor het spotten ener alien. Hoe dat komt, dat zocht de website Slate voor u uit. Wij vatten voor u samen.
"E.T. bestaat wel degelijk", zo begint Chris Wilson op Slate. "Maar waarom vinden we hem dan niet?" Goeie vraag, zo lijkt ook ons. Als er alleen al in ons melkwegstelsel meer dan 200 miljard sterren zijn, zou er dan niet minstens één planeet bestaan die gelijkt op onze Aarde en dus intelligent leven mogelijk maakt? We pikken, met dank aan The Week, vier puntjes uit Wilsons betoog uit.


dinsdag 29 november 2011

Drie Siciliaanse broers krijgen tegelijk hartaanval

© Thinkstock

De amper 45-jarige Guido Garofalo kreeg tijdens het avondeten een hartaanval en zakte in elkaar. Bevangen door verdriet en emoties onderging broer Alberto Mario helaas hetzelfde lot als zijn broer. Voor allebei kwam hulp te laat. Tot overmaat van ramp kreeg bijna tegelijkertijd ook de oudste broer problemen met zijn hart, aan het ziekbed van zijn moeder. Hij kon gelukkig wel gered worden.
Het drama gebeurde zondag tijdens een familiediner in het dorpje Nicolosi nabij Catania. Plotseling kreeg de jongste broer Guido een hartinfarct aan tafel en viel op de grond. Zijn broer Alberto Mario werd bevangen door emoties, begon te huilen en te schreeuwen en ook hij kreeg een hartaanval. Hij stierf van verdriet enkele minuten na zijn broer en in hetzelfde huis.