Translate

zaterdag 26 november 2011

Kakkerlakken, muizen en ratten in ziekenhuizenNederlandse ziekenhuizen hebben veel last van ongedierte; zoveel dat de afgelopen maanden verschillende operatiekamers zijn gesloten na overlast van vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder alle ziekenhuizen, die vandaag openbaar werd.
Slechts 20 ziekenhuizen geven openheid van zaken. Al deze 20 ziekenhuizen hebben in meer of mindere mate last van ongedierte, aldus RTL. Het gaat om muizen en ratten in de kelder, kakkerlakken in de keuken en vliegen in de operatiekamers. Volgens RTL blijkt dat in de afgelopen drie jaar zeven keer vliegen werden aangetroffen in operatiekamers. Die moesten worden gesloten om de vliegen te bestrijden en de operatiekamers te ontsmetten.

Nico Vonk, directeur van het Kenniscentrum Dierplagen, vindt dat er meer moet worden gedaan aan preventie. ,,Het beleid er nog steeds op gericht dat men in actie komt als er al overlast is. Wij hebben liever dat ze maatregelen nemen voordat er sprake is van een probleem.''
(ANP/Redactie)

Bron:

vrijdag 25 november 2011

Opgepast met paracetamol: gevaar voor gespreide overdosis


Paracetamol zou wel eens de nummer 1 medicatie kunnen zijn waar veel mensen een overdosis van slikken. Hoewel dit eigenlijk al meer dan 50 jaar het geval is, zijn nog steeds heel wat aspecten omtrent de gevaren hiervan niet 100 procent doorgrond. Een diepgaande studie aan de universiteit van Edinburgh ging graven in de vergiftigende effecten van paracetamol en ontdekte dat het grootste gevaar de 'gespreide overdosis' is.
De basis van het onderzoek is Nasrin Pakravans thesis 'Paracetamol poisoning and its treatment in man', aangezien hier meerdere gevallen van paracetamol overdosis worden uitgewerkt. De conclusie is dan ook dat het regelmatig slikken van deze pijnstiller traag en gestaag opbouwt tot een gevaarlijke overdosis die - worst case scenario - kan leiden tot de dood.

Gespreide overdosis
Onderzoeker Kenneth Simpson verklaart: "Het gaat niet om een bewuste overdosis, zoals bij mensen die zelfmoord proberen te plegen. Het gaat om wat we noemen een 'gespreide overdosis' waarbij in de loop van de tijd schade wordt opgebouwd die uiteindelijk fatale gevolgen kan hebben".Marsverkenner Curiosity moet leven zoeken op Rode Planeet

© afp

De NASA steekt vanaf morgen een tandje bij in de zoektocht naar leven op Mars. Dan wordt de nieuwe Mars-Rover Curiosity gelanceerd, het grootste en meest complexe apparaat dat ooit op een andere planeet is geland. Over een dikke acht maanden zal een soort vliegende hijskraan de superrobot dan bijna letterlijk afzetten op het oppervlak van de Rode Planeet (zie video onder dit artikel). Het hypermoderne tuig kostte zo'n 1,5 miljard euro en zou het werk van liefst 200 wetenschappers kunnen vervangen. De NASA hoopt dat de marsverkenner Curiosity zijn naam waarmaakt en nieuwe bevindingen naar mogelijk leven op de Rode Planeet kan detecteren.


Het resultaat van de jarenlange ontwikkeling mag gezien worden, want de nieuwe superrobot is een hoogtechnologisch snufje geworden. Het gevaarte is zo groot als een auto, maar dan wel eentje met zes wielen. De Marsverkenner wordt aangedreven door een generator op nucleaire energie (plutonium), herbergt een heus chemisch labo, beschikt over enkele videocamera's, een laser met een reikwijdte van acht meter om rotspartijen te onderzoeken en een eigen weerstation. Paradepaardje van de nieuwe Mars-Rover is de grijparm van meer dan twee meter lang. Daarmee moet de Curiosity bodemstalen nemen en de samenstelling onderzoeken.Nieuwste truc om Facebookers inloggegevens te ontfutselen


© belga

Internetcriminelen hebben een nieuw trucje om Facebookgebruikers hun inloggegevens en kredietkaartnummers te ontfutselen.
Het gaat in feite niet om een nieuwe techniek, maar wel om een slimme variant op het gebruikelijke phishing. Gebruikers krijgen mails die afkomstig lijken van Facebook, en waarin ze worden beschuldigd van een schending van de gebruiksvoorwaarden.

Accountverwijdering
De mails in kwestie bevatten zinnen als: "LAST WARNING: Your acccount is considered to violated the policies that are considered annoying or insulting to Facebook users.'' Gebruikers moeten vervolgens op een link klikken om te bevestigen dat ze de mail hebben gelezen.

Er staat dat de account van de ontvanger binnen de 24 uur wordt verwijderd, waarna de ongeruste gebruiker zijn of haar inloggegevens moet invullen. Dat moet uiteraard op een pagina die eruitziet als de echte Facebooksite, maar de gebruikersgegevens gewoon doorspeelt aan de criminelen. Internetters die echt héél naïef zijn, kunnen meteen ook hun kredietkaartgegevens invullen.Miljonairskoppel zegt maar 6 euro in jaar te verdienenDe fiscale recherche van de Italiaanse provincie Venetië heeft een nader onderzoek ingesteld naar een stel dat voor het hele jaar 2010 maar 6 euro aan inkomsten had aangegeven.
Daaruit bleek dat de man in 2008 nog 65 miljoen euro had geïncasseerd uit een omvangrijke grondverkoop.

Dit meldde persbureau ANSA vanavond. Het stel bleek ook 140 miljoen euro in het buitenland te hebben gestald. In de jaren 90 'vergat' de man soms helemaal om aangifte te doen. (ANP/ Redactie)

Bron:

Maan schijnt fout door de bomen

© ANP

Op sinterklaaspapier staat de maan vaak verkeerd afgebeeld. In plaats van een avondmaan is in veel illustraties een ochtendmaan te zien. 'En dat is fout, want we hebben het over een pakjesavond en niet over een pakjesochtend', zegt hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Groningen Peter Barthel.
De hoogleraar maakte 2 weken vrij om afbeeldingen van de maan op cadeaupapier en in kinderboeken in Nederland en de Verenigde Staten te onderzoeken.

Zijn bevindingen staan binnenkort in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift.Onrust over zeer dodelijk griepvirus

© THINKSTOCK

Nederlandse onderzoekers hebben in het laboratorium een dusdanig dodelijk griepvirus weten te creëren dat nu wordt uitgezocht of het openbaren van de onderzoeksgegevens wel wenselijk is. Amerikaanse deskundigen vrezen dat daardoor gedetailleerde informatie in verkeerde handen terechtkomt en terroristen het virus als biologisch wapen zullen inzetten.
Dat meldt de Volkskrant vandaag. Ron Fouchier, hoogleraar virologie aan het Rotterdamse Erasmus MC, slaagde erin om een zeer besmettelijke variant te maken van het vogelgriepvirus H5N1. Dit virus komt weinig voor bij mensen, maar als iemand getroffen wordt dor het virus, dan is dat vaak dodelijk. Wereldwijd zijn zo'n 500 mensen overleden aan de vogelgriep, onder wie een Nederlandse dierenarts.donderdag 24 november 2011

Webcam legt vliegtuigcrash in Superstition Mountains vast

Drie volwassenen en drie kinderen waren aan boord van dit vliegtuigje dat crashte in Superstition Mountains in de Amerikaanse staat Arizona. Enkele uren na het ongeluk, dat vastgelegd werd op een webcam, werd het lichaam van een kind -tussen vijf en negen jaar- teruggevonden. Voorlopig zijn er nog geen andere slachtoffers of overlevenden gevonden, meldt myFOXphoenix.com.
Volgens Paul Babeu, sheriff van Pinal County, crashte het vliegtuig snel nadat het opgestegen was in de buurt van Falcon field, waar de piloot zijn drie kinderen had opgepikt. Om half zeven 's morgens kregen de lokale autoriteiten de eerste meldingen van een zware explosie in de bergen. De piloot was ook nog vergezeld van een mechanieker en een andere volwassene. "Volgens onze eerste inlichtingen was de vader van Safford naar Falcon Field in Mesa gevlogen om zijn drie kinderen op te pikken voor Thanksgiving (in Amerika gevierd op de vierde donderdag in november, nvdr). Hartverscheurend, mocht dit het scenario zijn", aldus Babeu.
Morgen geen e-mails?


Morgen vindt de vierde jaarlijkse editie van de e-mailloze vrijdag plaats. Mensen en bedrijven worden opgeroepen om die dag geen of zo weinig mogelijk e-mails te versturen, meldt initiatiefnemer Gunnar Michielssen.
Veertig jaar geleden, in het najaar van 1971, gebruikte programmeur Ray Tomlinson als eerste het @-symbool om een elektronisch bericht tussen verschillende computers in een netwerk te versturen en adresseren. "Vermoedelijk passeren we dit jaar de kaap van 300 miljard mails per dag", zegt Michielssen.

"Elk bedrijf zou elektronische post jaarlijks minstens één dag van de werkplek moeten bannen", aldus de communicatieconsultant. E-mail heeft immers ook nadelen: een 'overload' verstikt de werknemers en ondermijnt de productiviteit.

De communicatieconsultant meldt ook dat het overaanbod van informatie volgens cognitieve psychologen één van de belangrijkste oorzaken van stress op het werk is. "De e-mailloze vrijdag doorbreekt de vicieuze cirkel van alsmaar meer e-mails en is een eerste stap naar een gezonde e-mailcultuur", luidt het. (belga/sam)

Bron:

Knaap kan fatale hartaanval krijgen als hij lachtDe zevenjarige Bradley Burhouse lijdt aan een zeldzame hartaandoening. Als hij lacht op zich opwindt, loopt hij het risico te bezwijken aan een hartaanval. Oorzaak is het abnormaal hoge hartslagritme van de Britse jongen. Dat meldt de Daily Mail.

Eerder dit jaar stortte de jongen in elkaar. Dokters stelden vast dat Bradley aan ventriculaire tachycardie lijdt. In rusttoestand slaat zijn motor van 120 tot 200 slagen per minuut. Dat is minstens tweemaal sneller dan normaal. De aandoening wordt veroorzaakt door verkeerde elektrische impulsen in de lagere hartkamers. Deze storingen domineren het normale hartslagritme, waardoor de hartkamers sneller dan normaal gaan samentrekken. Gevolg is, dat het hart het bloed sneller wegpmompt en de hartkamers geen tijd genoeg krijgen om bloed op te nemen. Dit kan tot pijn in de borst, duizeligheid en flauwvallen leiden.Schiphol eerste luchthaven met spandoekautomaat


Wie op de Amsterdamse luchthaven Schiphol zijn familielid of vrienden wil verwelkomen met een spandoek, hoeft niet langer thuis aan de slag met een laken en stiften. Op de vlieghaven staat een heuse spandoekautomaat waar mensen zelf een exemplaar naar wens kunnen samenstellen. Dat maakte Schiphol bekend.

Het bedrijf achter de machine is BannerXpress BV. In een paar minuten is het mogelijk een spandoek te maken, van groot (3 meter breed) tot klein (40 centimeter breed). De automaat is te vinden in aankomsthal 2.
Schiphol is naar eigen zeggen de eerste luchthaven ter wereld met een spandoekapparaat. (belga/kve)

Bron:

woensdag 23 november 2011

Egyptisch traangas erg bijtend, gaat het om zenuwgas?

© ap

Terwijl de toestand bij de massabetogingen in de Egyptische hoofdstad Caïro helemaal uit de hand dreigt te lopen, zijn er grote vragen gerezen over het gebruikte traangas om de betogers uit elkaar te drijven. Het gerucht gaat dat het een gas is dat ontworpen werd voor chemische oorlogsvoering. De bekende Egyptische politicus Mohamed ElBaradei, ex-baas van het Internationaal Atoomagentschap, had het op Twitter zelfs over zenuwgas. Dat meldt VK.nl.

Een urgentiearts op het Tahrirplein zegt dat liefst 90 procent van de gewonden, slachtoffers waren van het traangas. Hulpverleners beschrijven zeer heftige lichamelijke reacties op het inademen van het gas. De demonstranten hoesten, braken en vallen zelfs bewusteloos.
Helikopterpiloot aan de dood ontsnapt

Een helikopterpiloot is vanochtend in het Nieuw-Zeelandse Auckland aan de dood ontsnapt toen zijn toestel crashte tijdens het optuigen van een kerstboom. Veel kijkers waren live getuige van het ongeluk op de website van de zender TVNZ.
De piloot, Greg Gribble, was bij het havenfront van Auckland bezig met het versieren van de traditionele kerstboom van het bedrijf Telecom toen de rotorbladen van zijn helikopter in aanraking leken te komen met een kabel. Op de beelden is te zien dat de piloot op wonderbaarlijke wijze weer wordt teruggeworpen in het toestel en de draaiende wieken ternauwernood mist. Direct na het ongeval wordt hij afgevoerd door inderhaast toegesnelde medewerkers.
Gribble is de eigenaar van het helikopterbedrijf Helisika en wordt beschouwd als een zeer ervaren piloot met honderden vlieguren op zijn naam. Zijn vader zegt op de website van het dagblad New Zealand Herald dat Gibble het optuigen van de boom beschouwde als een prestigeklus. (Redactie)

Bron + foto's

Inktvis maakt wandeling over land

Bezoekers van het Fitzgerald Marine Reserve in Moss Beach, Californië waren met stomheid geslagen toen een inktvis uit het water kroop voor een wandeling over land.

Het is niet ongewoon dat inktvissen dit soort kunsten vertonen, maar het wordt maar zelden waargenomen. Met behulp van hun ledematen wandelen ze vaak over de zeebodem, soms zelfs met maar twee van hun acht poten. De andere worden dan gebruikt om zich te camoufleren als planten om zo roofdieren die op de loer liggen te ontlopen.
(Redactie)


Bron:

86 zieken en 1 dode op cruiseschipAan boord van het cruiseschip Veendam van de Holland America Line hebben 86 passagiers onlangs buikgriep gekregen. Een oudere Amerikaanse passagier is later op de reis overleden, maar dat had volgens Amerikaanse media niet met het virus te maken.Het schip meerde gisteren aan in Rio de Janeiro. Toen hadden nog maar twee mensen verschijnselen van buikgriep, zo meldt het AD.
De overleden vrouw leed volgens de scheepsartsen onder meer aan diabetes. De Braziliaanse politie onderzoekt of ze inderdaad een natuurlijke dood is gestorven. De MS Veendam is ruim vijf weken geleden vertrokken uit New York voor een tocht door Zuid-Amerika.

Om de buikgriep te bestrijden zijn het zwembad en de bibliotheek tijdens de reis gesloten. Passagiers werden opgeroepen de handen om de twee uur te wassen. (AD/kve)

Bron:

'IJsvinger des doods' voor het eerst gefilmd

Een Brits televisieteam heeft voor het eerst de levensgevaarlijke 'IJspegel des doods' gefilmd op Antarctica. Een ijskoude tornado onder water, die alles bevriest waarmee het in aanraking komt.
Het bizarre fenomeen is waargenomen nabij het eilandje Little Razorback op de Zuidpool en voor het eerst gefilmd door Hugh Miller en Doug Anderson, van het BBC-programma Frozen Planet.

Grote bedreiging
Het vreemde verschijnsel ontstaat omdat het water slechts -1 graad is, terwijl het op het land -20 graden is. Daardoor komt er een luchtstroom op gang, waaruit ijs ontstaat met een hoog gehalte aan zout. Dit ijskoude zout valt terug in het water en veroorzaakt sponzig ijs; een zogenaamde brinicle. Deze ijspegel vormt een grote bedreiging voor het leven op de zeebodem.

Race tegen de klok
'Het was een race tegen de klok, want niemand wist hoelang het zou duren,' vertelt cameraman Miller op de site van de BBC. De cameramannen hebben een timelapsvideo gemaakt van het gebeuren.Vanavond is Frozen Planet te zien op BBC1 om 22.00 uur.
 (Ali Haselhoef)

Bron:

dinsdag 22 november 2011

Rijbaan stort in oceaan door zware regenbui in LA


© ap

Een zware regenbui in San Pedro - een deel van Los Angeles - heeft een groot deel van een kustweg in de oceaan doen storten. Op de plaats waar de weg ooit liep, gaapt nu een groot en diep gat.

De weg was al enkele maanden afgesloten voor het verkeer, aangezien er verzakkingen waren opgemerkt. De buurtbewoners kregen het advies om uit de buurt te blijven. Volgens de stad Los Angeles is het niet meer mogelijk om de weg te herstellen en zal er een nieuwe baan moeten worden aangelegd.Het langste huwelijksaanzoek ooit: 6 jaar en de wereld rond

Gevoelige dames wezen gewaarschuwd voor deze super romantische beelden! Een Canadese piloot van 26 ontroerde niet alleen zijn toekomstige, maar inmiddels ook een aanzienlijk deel van de wereld met zijn originele huwelijksaanzoek. De man - aka YouTube-gebruiker daviator358 - deed er liefst zes jaar over en vloog er zowat de hele wereld voor rond.
"We always knew" (we wisten het altijd al) zouden de twee verliefde twintigers spellen met letters die ze verspreid over de hele aardbol zouden vastleggen op foto's. Zes jaar lang reisden de Canadese piloot en zijn vriendin daarom de wereld rond en namen ze foto's bij bekende monumenten met daarop zichzelf en één bepaalde letter uit 'We always knew'.

Daviator 358 postte de montage van zijn exploot op YouTube, met de vermelding: "We wilden aantonen dat als we ooit met elkaar zouden trouwen, we het altijd al geweten hadden".
Bewoners Faroer bezig met afslachten honderden grienden


Via onze contacten bij Sea Shepherd vernemen we dat er momenteel een 'grind' aan de gang is op één van de Faroereilanden.

Jaarlijks worden daar honderden grienden, een grote dolfijnsoort, op gruwelijke wijze afgeslacht: de dieren worden met boten naar ondiep water gedreven, waar jonge mannen hun viriliteit bewijzen door de dieren in hun luchtgat te steken met een stompe dolk en vervolgens hun ruggengraat over te snijden. De dieren, die in families leven, hebben geen schijn van kans, hun doodsstrijd duurt tot een halfuur.Amsterdam opent jacht op spookburgers
 De gemeente Amsterdam gaat 58.000 spookburgers opsporen. Amsterdam zet fraudeteams in om deze mensen te vinden. Spookburgers wonen niet op het adres waar ze zijn ingeschreven bij de gemeente, meestal vanwege fraude.
Amsterdam verwacht met een actieve opsporingscampagne onrechtmatige uitkeringen te kunnen terughalen en alsnog heffingen te kunnen innen. Door spookburgers loopt de gemeente miljoenen euro's mis, schrijft RTL Nieuws.

65.000 mensen 'kwijt'
Gemeenten raken elk jaar zo'n 65.000 mensen 'kwijt': zij vertrekken zonder te melden waar ze naar toe gaan en schrijven zich niet in bij een andere gemeente. Dat bleek vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS gaat het vooral om jonge allochtonen. De helft duikt binnen twee jaar weer op. Het grootste deel van de mensen vertrekt naar het buitenland zonder een nieuw adres achter te laten.


Kamer wil verbod op qat

Qat. ©Thinkstock

Nederland moet qat verbieden. De Tweede Kamer heeft de regering vandaag opgeroepen dat snel te regelen, zodat gebruik van het verdovende middel volgend jaar al kan worden teruggedrongen.
Het CDA was gekomen met het verbod omdat qatgebruik vooral de integratie van Somaliërs in Nederland in de weg zou staan. Kauwen van de bladeren en takjes zou schooluitval en langdurige werkloosheid in de hand werken.

Een adviescommissie beval al eens aan naar qat te kijken, dat nu als softdrug wordt gezien. Omringende landen treden veel strenger op tegen gebruik van dit middel. Daardoor dreigt Nederland een doorvoerhaven voor dit middel te worden.

Het kabinet besloot al eerder van de partydrug GHB en van sterke wiet en hasj harddrugs te maken.
(ANP/Redactie)

Bron:


Man laat koffer met 'miljoen dollar' achter in pizzeria

© THINKSTOCK

Een man in een Italiaans restaurant heeft een wel heel fikse fooi achtergelaten. De Australische politie is op zoek naar de eigenaar van de koffer 'vol geld' die werd achtergelaten in een Italiaans restaurant in Sydney door een mysterieuze man.
Volgens de televisiezender Ten Netwerk werd de koffer achtergelaten bij Café Marco, met een inhoud van ongeveer 1 miljoen Australische dollar (bijna 730.000 euro). Maar de politie spreekt alleen van een koffer 'met een aanzienlijk geldbedrag'.

Inspecteur Ian Pryde meldt dat er wordt gezocht naar een man van rond de 30 jaar, die een korte broek droeg en een shirt zonder mouwen. Naar verluidt liep hij het restaurant binnen met een 'bezeten blik', waarna hij de koffer liet staan en vertrok. (AP/Redactie)

Bron:

maandag 21 november 2011

Formatie België weer terug bij af


© ap

De vorming van een regering in België lijkt weer terug bij af. Formateur Elio Di Rupo gooide vanmiddag na een half jaar het bijltje erbij neer. Ook ruim 17 maanden na de laatste verkiezingen blijven de Belgen verstoken van een nieuw kabinet.


Het jongste obstakel bleek de begroting voor volgend jaar. De Waalse socialist Di Rupo onderhandelde met zes partijen over de noodzakelijke sanering van ruim 11 miljard euro. De liberalen pleitten voor meer hervormingen en besparingen en minder belastingen, maar die eisen gingen Di Rupo te ver in de strijd tegen het te grote begrotingstekort.

Hij bood maandagmiddag zijn ontslag aan aan de koning. Die heeft nog niet beslist. Volgens Vlaamse media kan de stap van Di Rupo ook een tactische zet zijn om de druk op te voeren. Mogelijk hoopt hij de liberalen tot toegevingen te bewegen.

De koning herinnerde in een verklaring aan de ernst van de huidige situatie. Hij benadrukte dat een zeer snelle oplossing van de politieke crisis noodzakelijk is. Albert vroeg de onderhandelende partijen ,,de komende uren'' een bezinningsperiode te nemen om de gevolgen van een mislukking in te schatten en om actief naar een oplossing te zoeken.Poolse minister: "Eurocrisis kan uitmonden in oorlog"

© afp

De Europese Centrale Bank (ECB) moet massaal obligaties van eurolanden opkopen om de eurozone te redden. Anders riskeert Europa een "historische economische ramp die de voedingsbodem zou kunnen zijn voor oorlog". Dat zegt de Poolse minister van Financiën Jacek Rostowski vandaag in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.
"De gevaren van een besmetting zijn vandaag groter dan ooit en de bedragen die we nodig hebben om de besmetting te stoppen worden steeds groter omdat we niet snel genoeg gereageerd hebben", aldus Rostowski. Volgens de Poolse minister heeft de installatie van het Europese noodfonds EFSF te lang op zich laten wachten om echt zijn rol als firewall te kunnen spelen. Volgens hem moet de Europese Centrale Bank daarom ingeschakeld worden "om de stabiliteit van de eurozone te verzekeren".Nepdokter spuit cement in billen van patiënte


In Miami heeft de politie een transseksuele nepdokter aangehouden die ervan wordt verdacht een patiënte te hebben geïnjecteerd met cement, olie, superlijm en een middel om lekke banden dicht te plakken. De patiënte was gaan aankloppen bij de zogenaamde arts in haar zoektocht naar een betaalbare plastisch chirurg.
De patiënte, een vrouw die in een nachtclub zou gaan werken en wat meer rondingen in haar lichaamsvorm wilde laten aanbrengen, betaalde in mei vorig jaar 700 dollar (ruim 500 euro) voor een reeks injecties in en rondom haar billen.

Pijn
De behandeling door de 30-jarige Oneal Ron Morris leverde niet het gewenste effect op. Toen ze klaagde over pijn, stelde Morris haar gerust met de woorden: "Maak je geen zorgen, het komt in orde. We blijven je gewoon inspuiten met het spul en dan komt het vanzelf voor elkaar."'